Το Νόημα της Ιστορίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Νόημα της Ιστορίας"

Transcript

1 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Το Νόημα της Ιστορίας Σεμινάριο 12 ο Πέμπτη 19 η Φεβρουαρίου 2015 [Έκτο Μανιφέστο επικαιρικό, Δωρικών Πραγματειών συνέχεια και το Σεμινάριο]

2 2 ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΠΑΙΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ - ΟΥΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΠΙΘΗΚΟΣ Παραβολή. «Είπε ο Πίθηκος στον Άνθρωπο: δεν σκέφτεσαι καλά. Και ο Άνθρωπος γελώντας θυμωμένα παρετήρησε: δεν σκέφτεσαι. Και πρόσθεσε λυπημένα: αλοίμονο στους ανθρώπους σου. Γιατί κατά κακή τύχη σε εκείνη την χώρα πίθηκοι κυβερνούσαν ανθρώπους». *** Στην χώρα υπάρχει Καθεστώς που πιθηκίζει Ευρώπη. Και υπάρχει ο Ελληνικός Λαός. Δύο Ελλάδες, η Αλλοτριωμένη και η Αυθεντική. Και σκοπός είναι να συντρίψουμε την Ψεύτικη. Η ανώμαλη κατάσταση αυτή βαραίνει και μας τυραγνάει από το Πήρε νοσηρή φόρα τις τελευταίες δεκαετίες μετά το Και φυσικά ωδήγησε, όπως ήταν προβλέψιμο με μαθηματική βεβαιότητα, στην καταστροφή. Ο Πίθηκος δεν μπορεί να τα καταφέρει με Ανθρώπους. Ούτε μπορεί να κάνει καλύτερα από ανθρώπους τα ανθρώπινα πράγματα. Έτσι είναι γελοίο να παριστάνει το Καθεστώς εδώ τους καλύτερους Ευρωπαίους από τους κύριους φορείς της Ευρωπαϊκής ουσίας.

3 3 Είναι πιθηκίσια αναίδεια να κάνει σαν να μιλάει το Καθεστώς του Πιθηκισμού στην χώρα επί ίσοις όροις με αυτούς τους οποίους πιθηκίζει. Οι εγχώριοι Πίθηκοι της Ευρώπης θέλαν πάντα προστασία από την Ευρώπη. Το Καθεστώς χρειαζόταν τους Προστάτες που πιθήκιζε, για να κατατρέχει τον Ελληνικό Λαό. Από καιρού εις καιρό προκαλεί την πειθαρχική τιμωρία από τους Προστάτες όταν αισθάνεται ότι ο Λαός χρειάζεται εθνική διέγερση. Τότε λέει Όχι χωρίς να το εννοεί, μόνο για να τιμωρηθεί η χώρα, και μετά να πειθαρχήσει. Έτσι νομίζει ότι εκτονώνει την λαϊκή αντίδραση, όταν φθάσει σε επικίνδυνο βαθμό έντασης, με έκρηξη προμελετημένα αναποτελεσματικού «πατριωτισμού». Δεν χρειάζεται να μας το λεν επιφανείς ξένοι αυτό για να το ξέρουμε. Έτσι αναγκαστικά συμπεριφέρεται ο Πίθηκος προς Αυτόν που πιθηκίζει. Πάντα υπακούει και από καιρού εις καιρό έχει ανάγκη την τιμωρία. Το τραβάει και το πιθηκίσιο αίμα του. Το Όχι του Πιθήκου δεν είναι το Όχι του ελεύθερου Ανθρώπου. Με το σπάνιο Όχι του ο Πίθηκος απλά ζητιανεύει κατανόηση και βοήθεια. Το Όχι του Ελεύθερου είναι πάνω από όλα Όχι στην αλλοτρίωσή του. Το Όχι του Πίθηκου ακολουθείται, μετά την κλωτσιά που τρώει, από το δουλικό Ναι σε κάτι χειρότερο από αυτό που έδειξε να αρνείται. Το Όχι του Ελεύθερου συνεχίζεται από ένα εκκωφαντικό ΝΑΙ αυτοκατάφασης. Το Όχι στην θυσία των Θερμοπυλών θα ήταν μανιώδης αποκοτιά και όχι θρίαμβος αν δεν ωδηγούσε στο υπέρλαμπρο Ναι της Σαλαμίνας. Οι πίθηκοι του Καθεστώτος δεν κοροϊδεύουν πια τον περιούσιο Ελληνικό Λαό. Έχει δικηο ο Ξένος που μας οικτίρει γιατί ανεχόμαστε το Καθεστώς στη χώρα.

4 4 *** Η αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια δεν είναι συναίσθημα, δεν είναι μια συγκινησιακή φόρτιση. Είναι η θυμοειδής γνώση προβολής Δύναμης. Χωρίς ισχύ η επίκληση «αξιοπρέπειας» και «υπερηφάνειας» είναι είτε ανόητο θράσος υπερεκτίμησης εαυτού είτε αίτηση οίκτου από τον πραγματικά Ισχυρό. Το Θάρρος θέλει δύναμη. Το θράσος της αδυναμίας είναι απεχθές. Όλοι ξέρουν ότι σημαίνει επαιτεία. Υπερήφανος είναι ο άξιος και δυνατός. Ο Ελληνικός Λαός είναι. Το Καθεστώς δεν είναι. Να αποτινάξουμε επιτέλους τον εξευτελισμό της συμπεριφοράς της Ψωροκώσταινας. Να κάνεις διαδοχικά και εναλλάξ τον καμπόσο και τον κακομοίρη. Τη γλώσσα της αλήθειας όλοι την τιμούν. Τον λόγο της πραγματικότητας όλοι τον σέβονται. Τον καυχησιάρη όλοι περιγελούν. Και τον αδύνατο που κομπορρημονεί ενώ ικετεύει, ικετεύει ακόμη και για φραστικές διεξόδους χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, όλοι τον περιφρονούν. Και κάτι ακόμη. Δεν είναι αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια να κολλάς με κάθε τρόπο και αντί παντός αντιτίμου σε κάτι στο οποίο δεν ταιριάζεις. Είναι εξευτελισμός. Το αναγκάζεις να σε φτύσει ενώ θα σε σεβόταν αν ήσουν ο εαυτός σου. Πρώτα να είμαστε ίσοι εμείς με τον εαυτό μας βασιζόμενοι στην τριπλή ταυτότητα της Ελλάδας (πολιτισμική, γεωπολιτική, λαϊκή), και μετά να ζητάμε ίση μεταχείριση από τους άλλους. Ειδάλλως απλά επαιτούμε, με τον ανοίκειο και πολλές φορές βδελυρό τρόπο του επίμονου και ενοχλητικού ζητιάνου.

5 5 Και για να τελειώνουμε: Ο Ελληνικός Λαός δεν θέλει να μας λυπηθούν και έτσι γι αυτό να μη μας τσαλαπατήσουν τα αισθήματα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Ο Ελληνικός Λαός δεν θα συγχωρήσει από το Καθεστώς και τους πολιτικούς υπηρέτες του αίτημα οίκτου προς τους Προστάτες που ενδύεται τον μανδύα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας απλά κάνοντας τον δύσκολο ενώ ζητάει φραστική διέξοδο για πλήρη υποχώρηση. Ο Ελληνικός Λαός δεν θα ανεχθεί «αξιοπρεπή κολοτούμπα» και «υπερήφανη αναδίπλωση». Έχουμε πήξει από τις ξύλινες ψωροαλαζονείες δεξιόθεν και αριστερόθεν. Τις πετάμε στα σκουπίδια. Ο άνθρωπος, και κάθε ανθρώπινη συσσωμάτωση, δρα πάντα για το συμφέρον του για την ύπαρξη και την ανάπτυξη του εαυτού του. Και η συμπεριφορά του ενστικτωδώς ή συνειδητά κυβερνάται από μια ορισμένη ζυγαριά αξίας, μια κλίμακα ιεραρχική προτεραιοτήτων στην επιδίωξη του συμφέροντός του. Αυτή είναι η στέρεη βάση κάθε πολιτικής. Τα άλλα είναι ιδεοληψίες, είναι ή ηλιθιότητα ή κρυφή αντζέντα. Όποιος μιλάει κατά του Αγίου Συμφέροντος χάνει σε αξιοπιστία. Και να γιατί. *** Για κάθε χώρα υπάρχει μια και μόνη ορθή στρατηγική στόχευση γιατί υπάρχει ένας και μόνον αντικειμενικός σκοπός: να είναι δυνατή. Το συμφέρον της χώρας πλέκεται πέριξ του υπέρτατου ζωτικού της συμφέροντος, της ισχύος της. Η ισχύς μιας χώρας είναι τρισδιάστατη.

6 6 Πρώτιστα συνίσταται στην αποφασιστική καλλιέργεια της πολιτισμικής της ταυτότητας. Πολιτισμός υψηλός και πολιτισμός βιοτικός είναι κατά βάση ιδιαίτερος τρόπος σκέψης και συγκεκριμένη αξιολογική κλίμακα, ένα ορισμένο μέτρο αλήθειας και μια ορισμένη ζυγαριά αξίας. Αυτά διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό και από αυτά εξαρτώνται τα πάντα του ανθρώπινου βίου, τέχνη και τρόπος ζωής, θρησκευτικό βίωμα και οικονομική δράση, συμπεριφορά και κίνητρα και ηθική και αισθητική. Πρώτα από όλα λοιπόν η ισχύς μιας χώρας θεμελιώνεται στη μαξιμαλιστική επίδειξη της πολιτιστικής της ταυτότητας. Μια χώρα που πιθηκίζει αλλότριο πολιτισμό δεν πρόκειται να έχει ποτέ πραγματική δύναμη. Δανεική Δύναμη είναι γελοία έννοια και ποταπή ιδεοληψία. Η ενεργή πολιτισμική ταυτότητα αποτελεί λοιπόν τη πρώτη και Σοφή, Πνευματική Δύναμη μιας χώρας. Μετά είναι η Σκληρή Δύναμη: η αμυντική και επιθετική θωράκιση και εξοπλισμός μιας χώρας. Είναι προφανές ότι αυτή έχει κρίσιμη σημασία. Η στρατιωτική ισχύς δε αποτελεί προβολή της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας ως η σθεναρή χειρ της δυναμικής του χώρου. Και τέλος η Μαλακή Δύναμη, όχι λιγότερο ισχυρή επειδή είναι ελαστική. Ερείδεται στη λειτουργικότητα της κοινωνίας. Όταν ο Λαός έχει το σύστημα που ταιριάζει στον ιδιοχαρακτήρα του, τότε μεγιστοποιείται η ατομική και συλλογική δραστηριότητα και μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητά της. «Σύστημα» σημαίνει τις δομές συμβίωσης των ανθρώπων σε κοινωνία, περιλαμβάνει συνεπώς πολιτειακή θέσμιση, δικαιϊκό σύστημα, οικονομική διάρθρωση. Η αρχή της ορθολογικής κατανομής ικανοτήτων, ρόλων και πόρων σε μια κοινωνία είναι γενικού κύρους. Ένα σύστημα υπακούει σε αυτή την αρχή όταν και μόνον όταν είναι το οικείο, αρμόζον σύστημα του συγκεκριμένου Λαού, αυτό που του ταιριάζει, αυτό που χρειάζεται και θέλει για να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

7 7 Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας χώρας ορίζονται από την πολιτιστική, γεωπολιτική και συστημική ταυτότητά της. Τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας περιστρέφονται γύρω από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Που σημαίνει ότι κεντρικός στρατηγικός στόχος της χώρας είναι η μεγιστοποίηση της Ισχύος της. Το «παιχνίδι» των Διεθνών Σχέσεων είναι διαρθρωτικές κατανομές Ισχύος. Το «κατ αξίαν» των Κλασσικών. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για τις μαλακότητες της Θεωρίας Παιγνίων. Γιατί να μην καταφύγουμε π.χ. στο ες αεί μάθημα του Θουκυδίδη καλύτερα;! Αυτά ισχύουν παντού και πάντα. Το θεώρημα: Η μία και μόνη ορθή στρατηγική μιας χώρας ορίζεται μονοσήμαντα από την πολιτιστική, γεωπολιτική και λαϊκή ταυτότητά της και εξυπηρετεί αυτήν την ταυτότητα. Συμπέρασμα: Η πολιτική μιας κυβέρνησης που έρχεται σε αντίθεση προς την αντικειμενική στρατηγική της χώρας είναι είτε αδύναμη είτε προδοτική. Εάν αυτή η δυσαρμονία είναι μόνιμο φαινόμενο σημαίνει ότι υπάρχει Καθεστώς στην εν προκειμένω χώρα χωριστό από την πολιτισμική ταυτότητα, τη γεωπολιτική ιδιότητα και τη λαϊκή βούληση της χώρας. Και ποια είναι η εφαρμογή της γενικής αρχής εθνικής στρατηγικής στην περίπτωση της Ελλάδας; Η Δύναμη της Ελλάδας εξαρτάται από την ανάπτυξη της Ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας, από τη σθεναρή έκφραση της γεωπολιτικής του χώρου και από την εμπέδωση συστήματος που να ταιριάζει στον Λαό.

8 8 Άρα η αντικειμενική εθνική στρατηγική βασίζεται στην απόσειση του Ευρωπαϊσμού από τους Ελληνικούς ώμους: μια αποφασιστική Σεισάχθεια από τον πολιτισμικό, γεωπολιτικό και συστημικό Ευρωπαϊσμό. Μια επαναφορά σε πολιτιστικό Ελληνισμό, σε περιφερειακή γεωστρατηγική και σε οργάνωση της κοινωνίας σε Κράτος όπως ταιριάζει στον Ελληνικό Λαό. Και πάμε στα άμεσα τρεχούμενα. Ελληνική στρατηγική σημαίνει: (1) Σεισάχθεια από το οικονομικό χρέος. (2) Σεισάχθεια από το Ευρώ, το νομισματικό βάρος, ένα νόμισμα που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της παραγωγικής οικονομίας μας. Και (3) Σεισάχθεια από το Καθεστώς, το Σύστημα του Κατεστημένου στη χώρα. Οι τρεις Σεισάχθειες αλληλοσυμπληρούνται και αλληλοενισχύονται. Με ένα χτύπημα βγαίνουμε από το Ευρώ και υποτιμούμε το εθνικό νόμισμα, χρεωκοπούμε μέγα μέρος του χρέους και ξεριζώνουμε τη στενή ολιγαρχία που καταδυναστεύει τον τόπο. Με όλα απελευθερώνουμε την δημιουργικότητα του Έλληνα, την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την στοχαστική πρωτοβουλία σε επιχειρηματικότητα και εργασία, σε βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο, σε παιδεία και έρευνα και πολιτισμό. Ταυτόχρονα αναδομούμε το Κράτος γκρεμίζοντας τις πελατειακές δομές των οποίων η ύπαρξη στηρίζεται στην στενή, ολιγάριθμη και ανίκανη ολιγαρχία. Τσακίζοντας αυτήν εξαρθρώνουμε την συστημική διαπλοκή και την συνεπακόλουθη διαπεραστική διαφθορά.

9 9 *** Απέναντι στην Ελληνική αυτή στρατηγική, τι λένε οι πολιτικές των Κυβερνήσεων στη χώρα, μετά το ξέσπασμα της σοβούσης κρίσης σε όλη την καταιγιστική της ένταση; Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε πολιτική που συνοψίζεται στην αρχή: Παραμονή στο Ευρώ με κάθε κόστος σε συνεννόηση με τη Γερμανία. Η νέα Κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει την αρχή: Παραμονή στο Ευρώ με κάθε τρόπο σε συνεννόηση με τους «Φεντεραλιστές», τους Ευρωπαϊστές. Αμφότερες οι πολιτικές αυτές συγκρούονται με την αντικειμενικά οριζόμενη εθνική στρατηγική της Ελλάδας. Η πολιτική που συνδυάζεται με τη σταθερή αυτή εξ αντικειμένου Στρατηγική της χώρας και συνιστά τη μόνη οδό σωτηρίας λέει όπως έχω αναλύσει πολλές φορές: Έξοδο από το Ευρώ σε συνεννόηση με τη Γερμανία. *** σκηνή. Ξύλινες ανοησίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην πολιτική μας «Η Ευρώπη είναι αδιαίρετη». Θεοί Σωτήρες βοηθήστε!... Να πει ένας πιστός ότι η Τριάδα είναι αδιαίρετη να το καταλάβω. Να το πει ένας οικονομολόγος για την Ευρώπη, θέλει

10 10 θεραπεία. Να το πει ένας πολιτικός δύο τινά, ή πάσχει από ιδεοληψία ή δείχνει έσχατη υποκρισία. Και στις δυο περιπτώσεις είναι επικίνδυνος, από βλακεία στη μια περίπτωση, για προδοσία στην άλλη. Η Ευρώπη ως πολιτισμική οντότητα ήταν, είναι και θα είναι διαιρεμένη, κατά ζώνες στα σημεία του ορίζοντα (Βορράς, Νότος, Δύση, Ανατολή) και κατά μείζονα και ελάσσονα κράτη-έθνη. Η Ευρώπη ως γεωγραφική και ιστορική οντότητα ήταν, είναι και θα είναι βαθύτατα διαιρεμένη από βουνά και θάλασσες, με κυμαινόμενες στο χρόνο πλημμυρίδες και αμπώτιδες συνολικής ισχύος, ποικίλης φυσιογνωμίας, εδώ και εκεί. Η Ευρώπη ως θεσμική οντότητα ήταν, είναι και θα είναι διαιρεμένη: τώρα έχουμε χώρες Ευρωπαϊκές εκτός Ε.Ε., και χώρες της Ε. Ε. εκτός Ευρωζώνης. Η Ε.Ε. θα χαλαρώσει σε μια Κοινή Αγορά. Οι δε ασφυκτικές πιέσεις στην Ευρωζώνη θα την κάνουν να συρρικνωθεί στα όρια μιας ορθολογικής ζώνης βέλτιστης νομισματικής ένωσης που τώρα δεν είναι. Η λογική θα επικρατήσει επί της Ιδεοληψίας ακόμη και στην Ευρωπαϊκή ουσιαστική τεχνητότητα. Η μετατροπή της Ευρωζώνης σε περιοχή βέλτιστης νομισματικής ένωσης είναι και επιτακτική προϋπόθεση ανταγωνιστικής οικονομικής ισχύος μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον το οποίο προκαλεί αναδιάταξη των σχετικών θέσεων μεταξύ των περιφερειακών υποσυστημάτων του οικουμενικού πεδίου. Οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες χάνουν συνεχώς έδαφος στην κατανομή αυτή από το Η μόνη οδός αναστροφής αυτής της τάσης δεν είναι η Ένωση όλης της Ευρώπης κατά τα ιδεολογήματα των δεκαετιών μετά το

11 τα οποία εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς, αλλά η σύμπηξη μιας ισχυρής ομάδας δυναμένων και βουλομένων περί την Γερμανία. Η Γερμανική πολιτική ευρίσκεται σε αρμονία προς την αντικειμενική Στρατηγική της Γερμανίας, δηλαδή εξυπηρετεί τα ζωτικά της συμφέροντα. Βολεύει και χώρες οι οποίες ταιριάζουν προς τη Γερμανική ταυτότητα ή μπορούν να κάνουν τις θυσίες που η συμμόρφωσή τους προς αυτήν συνεπάγεται χωρίς βλάβη της δικής τους εθνικής ταυτότητας. Χαιρόμαστε για αυτό και συγχαίρουμε τους Γερμανούς. Κάθε χώρα προοδεύει όταν υφίσταται η στενή αντιστοιχία μεταξύ ακολουθούμενων πολιτικών και της αντικειμενικής Στρατηγικής που εξήγησα. Στην Γερμανία συμβαίνει αυτό. Στην χώρα μας το Καθεστώς δεν «ακουμπάει» στην Ελλάδα. Και ο Λαός είναι εναντίον του. Πατριωτισμοί της Επαιτείας δεν πιάνουν πια. Αλλά ούτε και Σοσιαλισμοί της Καρπαζιάς. Η Κυβέρνηση φαίνεται έχει λάθος Πολιτική στα μεγάλα θέματα που προσδιόρισα. Φαντάζει εγκλωβισμένη στον Ευρωπαϊσμό του Καθεστώτος. Αν είναι έτσι, θα το συντηρήσει κιόλας. Χρέος και Ευρώ και Ολιγαρχία πάνε μαζύ. Και η τακτική ακόμη της Κυβέρνησης στον χειρισμό του μείζονος θέματος που εκλήθη ευθύς να αντιμετωπίσει είναι θλιβερά άστοχη και ανεπιτυχής. Τροχιοδρομήθηκε με δική της επιλογή και ευθύνη σε μια διαδικασία κατ ουσίαν αναβλητικότητας (με εναλλαγή σκληρών και μαλακών θέσεων), η οποία, δεδομένης της Ευρωπαϊκής κατάστασης και της πολιτικής της, συνεπάγεται την συνεχή χειροτέρευση των όρων πιθανής συμφωνίας σε κάθε επόμενο στάδιο της επιμηκυνόμενης «διαπραγμάτευσης». Αυτοϋπονομεύτηκε με ένα τραγικό τρόπο που ούτε

12 12 οι χειρότεροι εχθροί της δεν θα μπορούσαν να κάνουν απ ευθείας. Σε συνέπεια απώλεσε δια μιας την αξιοπιστία της. Θα έλεγα ότι χρειάζεται καινούρια αρχή, με νέους ανθρώπους. Άμεση βελτίωση της ποιότητας των τακτικών χειρισμών της. Προσαρμογή της πολιτικής της στην αντικειμενική Ελληνική στρατηγική. Θα έλεγα. Αλλά η Κυβέρνηση υπό το βάρος των ευθυνών της φαίνεται να λυγίζει, και προέβη στην επιλογή Προέδρου Δημοκρατίας υπό το κράτος πανικού. Η Κυβέρνηση φαίνεται να ηττήθηκε πριν καλά- καλά ξεκινήσει. *** Τὸ δ εὖ νικάτω.

13 13 Απόστολος Πιερρής Δωρικές και Ολυμπιακές Μελέτες *** Η Μορφολογία του Δωρικού και του Ιωνικού Ρυθμού στην Πρώιμη Αρχαϊκή Γλυπτική Ι 18 Φεβρουαρίου 2015

14 14 Der griechische Tempel ist ein hohes Lied auf die Würde der Form im Dienste einer grossen Bedeutung und eine Lehre dafür, dass die Hoheit eines Werkes der Architektur nicht durch die materialistischen Begriffe der Zweckmässigkeit und der Materialgerechtigkeit oder die absolute Originalität bestimmt wird. Die Saeulenhalle ist ein Scmuck, ein Kosmos im Sinne des Aristoteles, der um der Grossartigkeit der Wirkung willen ueber das Notwendige hinausgeht. Griechische Tempel, aufgenommen von W. Hege, beschrieben von G. Rodenwaldt, 1941, pp Φιλολογικές πηγές και αρχαιολογικά δεδομένα συγκλίνουν στην αναγνώριση και κατανόηση του μείζονος γεγονότος στην ιστορία του Ελληνισμού: στην ανάδυση της Μορφής υπό την πνοή του Δωρικού βιώματος της ύπαρξης. Το βίωμα του Κάλλους ενέπνευσε Έρωτα ο οποίος εμφύσησε Μορφή στην ανθρώπινη δημιουργία, όπως η ουσία του όντος συνίσταται στη Μορφή του. Γι αυτό και η ανάδυση της Μορφής υπό το Πνεύμα του Κάλλους συγχρονίζεται με την ανύψωση του Έρωτος σε πρώτιστη κοσμογονική αρχή (Ησίοδος). Το μέγα γεγονός της ανάδυσης της Μορφής την οποία παρακολουθήσαμε στα ορειχάλκινα ειδώλια της Ολυμπίας συνέβη κατά το τελευταίο τέταρτο του 8ου π.χ. αιώνα. Το 724 π.χ. (ή 720) αρχίζει η

15 15 τέλεια γύμνωση του σώματος στους Ολυμπιακούς αγώνες με Σπαρτιατική πρωτοβουλία και Μεγαρική πρωτοακολουθία. Το φαινόμενο διαδίδεται σαν αστραπή στον Ελληνικό νέο «Κόσμο»: είναι η έκφραση του Δωρικού βιώματος του Κάλλους. Η σφύζουσα ακμή της νεότητας συνειδητοποιείται ως αρχέτυπο κάλλους, ως Απόλλων. Προς το τέλος του 8ου αιώνα τοποθετείται και η ποιητική δημιουργία του Ησίοδου. Οι αρχαίοι λόγιοι της Ελληνιστικής εποχής συμπέραναν την Ησιόδεια χρονολογία από το ότι στις «Ηοίες» του περιγράφει τον Ιππομένη να τρέχει γυμνός στον αγώνα δρόμου προς την Αταλάντη: «νεώτερος οὖν Ἡσίοδος [από την 14η Ολυμπιάδα, 724 π.χ.] γυμνὸν εἰσάγων Ἱππομένη ἀγωνιζόμενον Ἀταλάντῃ» (Fr. 74 West- Merkelbach). Στη «Θεογονία» του Ησιόδου ο Έρως ανήκει στις πρώτιστες κοσμογονικές αρχές μαζί με το Χάος και τη Γη. Η Κοσμουργία αρχίζει μετά τις τρεις αυτές υπέρτατες και αδημιούργητες οντολογικές αρχές. Πιθανόν τότε και ο Ορφισμός λαμβάνει την πρώτη του Ελληνική διαμόρφωση με την ταύτιση του Πρωτόγονου και Φάνητα με τον Έρωτα. Κάλλος είναι η επι-φάνεια του Απόλυτου. Θεότης και Ανθρωπότης συμπίπτουν κατά την αποκάλυψη του Είναι στο φαίνεσθαι της οργώσης νεότητας. Απόλλων και Κούρος τίθενται στην εστία της Ελληνικής δημιουργίας ως αρχέτυπα κάλλους. Η πλαστική αναδεικνύεται σε τέχνη-κλειδί για τον Ελληνισμό. Από τις αρχαίες πηγές διακρίνονται δυο γραμμές στην πλαστική ευθύς εξ αρχής, με προτεραιότητα της μιας εξ αυτών. Οι Σκύλλις και Δίποινος από τη Δωρική Γόρτυνα της Κρήτης αρχίζουν την Πελοποννησιακή Σχολή με δράση στην Αργολίδα, Κορινθία, Σικυώνα. [Άγαλμα Αθηνάς στις Κλεωνές, Παυσανίας ΙΙ, 15, 1 = 323 Overbeck. Αγάλματα Διοσκούρων, υιών και γυναικών τους στο Άργος, Παυσανίας ΙΙ, 22, 5 = 324 Overb. Ανδριάς Ηρακλέους στην Τίρυνθα, ξόανο της Μουνυχίας Αρτέμιδος στη Σικυώνα, Κλήμης Αλεξανδρεύς,

16 16 Προτρεπτικός IV p. 42 Potterus = 325 Oberb. Ο Ηρακλής επιχρυσωμένος ορειχάλκινος που αναφέρει ο Μoses από την Chorene στην Αρμενιακή Ιστορία του (326 Overb.) πρέπει να είναι χρυσόξυλο ξόανο, αν η πληροφορία είναι αξιόπιστη. Μαζί με παρόμοια αγάλματα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, ήταν αφιερωμένος στη Λυδία. Αυτό σημαίνει την επίδραση της Δωρικής μορφοπλασίας στον Ιωνικό κόσμο και αισθητικότητα. Η πληροφορία του Κεδρηνού για άγαλμα της Λινδίας Αθηνάς «τετράπηχυ ἐκ λίθου σμαράγδου, ἔργον Σκύλλιδος καὶ Διποίνου τῶν ἀγαλματουργῶν» (327 Overb.), το οποίο υπήρχε στο Παλάτι του Λαύσου στην Κωνσταντινούπολη είναι ενδιαφέρουσα για έναν αριθμό λόγων. Πρώτον, το μέγεθος, ~1.80 m, μνημειακού χαρακτήρα. Δεύτερον, το υλικό, πράσινη πέτρα ή μάρμαρο μάλλον, «σμάραγδος» υπό αυτήν την έννοια. Τέτοιο μάρμαρο ήταν το Λακωνικό (Plinius, Historia Naturalis, XXXVI, 55). Τα λατομεία υπήρχαν στις Κροκεές προς το Γύθειο, Παυσανίας ΙΙΙ, 21, 4; cf. II, 3, 5. (Υφίστανται τα σημάδια τους και σήμερα. Cf. A. Rouveret, ad loc. στην έκδοση Budé του Plinius, XXXVI, p. 174). Τρίτον, ένα χρονολογικό θέμα: το άγαλμα παραδίδεται ότι στάλθηκε από Αιγύπτιο Φαραώ στον Κλεόβουλο τον Λίνδιο, τον σοφό και τύραννο της Λίνδου άρα κατά τις αρχές του 6ου αι. π.χ. Βέβαια ο Φαραώ φέρεται να είναι ο Σέσωστρις, πιθανώς ο ΙΙΙ και Μέγας εννοείται (~ π.χ.), πράγμα αδύνατον. Η πληροφόρηση του Κεδρηνού είναι συγκεχυμένη. Αφήνοντας την Αιγυπτιακή διάσταση του θέματος εκτός συζήτησης, μένουμε με ένα έργο μνημειακής γλυπτικής στη Λίνδο της Δωρικής Ρόδου με πιθανή Σπαρτιατική προέλευση και πάντως εγγραφόμενη στην παράδοση του Σκύλλιδος και Διποίνου. Αλλά στο σύνολο καλύτερα να συνδυάσουμε την πληροφορία με την εμφάνιση της μνημειακής γλυπτικής στην Πελοπόννησο, στις αρχές του 7ου αιώνα.

17 17 Η δράση του γλυπτικού ζεύγους επικεντρωνόταν στη Σικυώνα και στην Κορινθιακή ζώνη επιρροής όπως έχω αναπτύξει σε προηγούμενη μελέτη (Plinius XXXVI, 9 και 14 (321 και 322 Overbeck). Η μνεία του Plinius, ότι οι Σκύλλις και Δίποινος εγγράφονται χρονολογικά στην 50η Ολυμπιάδα (580 π.χ.) είναι προφανώς λανθασμένη. Έδειξα στην προηγούμενη μελέτη που ανέφερα, ότι ο Δίποινος και Σκύλλις ανήκουν στο δεύτερο μισό του 8ου αιώνα με σειρά από μαθητές τους επίσης τοποθετούμενους προς το τέλος του αιώνα και την τροπή του προς τον επόμενο. Η πρώτη φορά στη Σχολή των Σκύλλιδος και Διποίνου αποτελείται σε σημαντικό βαθμό από Λακεδαιμόνιους: Ήγυλος και Θεοκλής (328 και 329 Overb.), Δόντας (330 Overb.), Δορυκλείδης και Μέδων (331 Overb.). Τα έργα που αναφέρονται σε αυτούς είναι ξόανα, από κέδρο ή έβενο ή χρυσοκέδρινα ή χρυσελεφάντινα. Τα γνωστότερα έργα (από φιλολογικές πηγές) του Σμύλιδος ο οποίος τοποθετείται στην αρχή της Αιγινητικής πλαστικής (αναγόμενος εις μαθητεία Δαιδάλου, του εκπροσώπου και αρχετύπου της Γεωμετρικής τέχνης) είναι επίσης ξόανα ( Overb.). Η ίδια η μορφή του αγάλματος του Απόλλωνος στη Δήλο που αποδίδεται στους Τεκταίο και Αγγελίωνα (335 Overb.) μαθητές του Διποίνου και Σκύλλιδος, υποδηλώνει ότι ήταν ξόανο: είναι πολύ σύνθετη για οτιδήποτε άλλο εκείνη την εποχή. Ο Κρητικός Χειρίσοφος φέρεται ως δημιουργός αγάλματος, επίχρυσου ξοάνου, Απόλλωνος στον Ναό της Αφροδίτης στην Τεγέα (345 Overb.). Θα πρέπει να τοποθετηθεί πιθανότατα στην έναρξη της μνημειακής γλυπτικής, αφού λίθινο άγαλμά του είχε στηθεί παρά το του Απόλλωνος ποίημά του. Ο Κλέαρχος από το Ρήγιο της Μεγάλης Ελλάδος έφτιαξε άγαλμα του Διός χάλκινο, κατασκευασμένο εξ ελασμάτων συνηρμοσμένων. Βρισκόμαστε σε εποχή προ της ανακάλυψης της τεχνικής χύσεως του

18 18 χαλκού και του «χαμένου κηρού» στη δημιουργία ορειχάλκινων αγαλμάτων, δηλαδή προ του Ροίκου και Θεοδώρου. Ο Κλέαρχος εθεωρείτο μαθητής του Διποίνου και Σκύλλιδος ή και αυτού του Δαιδάλου (332 Overb.), εννοώντας αναγωγή στην γραμμή που άρχιζε με τους Δίποινο και Σκύλλι. Ο Κλέαρχος καταγραφόταν ως μαθητής του Ευχείρου Κορινθίου, αυτός δε των Συάδρα και Χάρτα Σπαρτιατών (333 Overb.). Έχουμε εδώ μια ακόμη μαρτυρία για την έντονη Σπαρτιατική παρουσία στην αρχή της Αρχαϊκής πλαστικής. Αν ο Συάδρας και Χάρτας τοποθετηθούν στην πρώτη φορά της Πελοποννησιακής γλυπτικής και προς το τέλος της (~ 700 π.χ.) τότε ο Εύχειρος ανήκει στο 660 π.χ. και ο Κλέαρχος στο 620 π.χ. (Μεταξύ του Κλέαρχου και του Πυθαγόρα θα πρέπει να υποθέσουμε τότε δυο-τρεις ακόμη διαδοχές και όχι άμεση μαθητεία όπως περιγράφει ο Παυσανίας VI, 4, 4). Αλλά πάντως τεκμηριώνουμε τη συνέχεια της Πελοποννησιακής γλυπτικής από Σπάρτης εις Κόρινθο, σημεία όπου η ενεργός παρουσία των Σκύλλιδος και Διποίνου και της «Σχολής» τους είναι καθοριστική. Η σημασία της Σπάρτης στην πλαστική της πρώιμης Αρχαϊκής Εποχής μαρτυρείται και από τον Ναό της Πολιούχου και Χαλκιοίκου Αθηνάς στην Ακρόπολη της Σπάρτης. Ήταν επενδεδυμένος με πλάκες χάλκινες ανάγλυφες. Δημιουργοί τους, και κατασκευαστής του ορειχάλκινου αγάλματος της θεάς, ήταν ο Σπαρτιάτης Γιτιάδας, ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης, επίσης ποιητής και μουσικός (Παυσανίας ΙΙΙ, 17, 2 = 357 Overb.). Ως προς τη χρονολόγησή του έχουμε τη φιλολογική μαρτυρία για τους κολοσσικούς χάλκινους τρίποδες και τα υπ αυτούς θεία αγάλματα στο Αμυκλαίο της Σπάρτης. Υπήρχε σειρά από τρίποδες, αλλά τους τρεις πρώτους ανέθεσαν οι Λακεδαιμόνιοι ως δεκάτη από τη νίκη τους κατά τον Μεσσηνιακό Πόλεμο (Παυσανίας ΙΙΙ, 18, 7 = 358 Overb.). Τους δυο πρώτους και τα αγάλματα της Αφροδίτης και Αρτέμιδος υπ αυτούς εποίησε ο

19 19 Γιτιάδας, τη δε τρίτη συζυγία τρίποδος και αγάλματος Κόρης ή Δήμητρος ο Αιγινήτης Κάλλων. Από την αναφορά της Ιθώμης στην αντίστοιχη διήγηση του Παυσανία (IV, 14, 2 = 359 Overb.) προκύπτει ότι ο εννοούμενος Μεσσηνιακός Πόλεμος είναι ο Πρώτος ( π.χ.). Αλλά ο Κάλλων είναι κατά πολύ μεταγενέστερος, ανήκων στη φορά του Κανάχου προ της περιόδου των Όνατα, Ηγία και Αγελάδα. Ο τρίτος τρίπους λοιπόν ή δεν φτιάχτηκε από τον Κάλλωνα ή προσετέθη πολύ αργότερα από το τέλος του πολέμου, οπότε έγινε και το άγαλμα της Κόρης ή Δήμητρας υπ αυτόν. Αν η αφιέρωση της δεκάτης έγινε λίγο μετά τη λήξη του πολέμου από τον Γιτιάδα, φθάνουμε στους χρόνους της τροπής των αιώνων γύρω στο 700 π.χ. και στη φορά των μαθητών του Σκύλλιδος και Διποίνου. Τα αγάλματα υπό τους τρίποδες θα ήταν στο ήμισυ περίπου του φυσικού μεγέθους και λίθινα. Ο Γιτιάδας λοιπόν ανήκει στην προαρχή της μνημειακής γλυπτικής και στην ιδιαίτερη φορά των πολλών Σπαρτιατών πλαστουργών εκείνης της εποχής. Για το πρώιμο της χρονολόγησης συνηγορεί και η αναθηματική προσφορά γιγαντιαίων τριπόδων στον Δωρικό πολεμικό θεό του Αμυκλαίου. Με μια μεγάλη νίκη και επέκταση της Σπαρτιατικής επικράτειας ταιριάζει και η χαλκίοικος Αθηνά της οποίας τη χάλκινη ανάγλυφη διακόσμηση εξετέλεσε ο Γιτιάδας. Τη Χαλκίοικο Αθηνά μιμήθηκε μερικά χρόνια αργότερα ο τύραννος της Σικυώνας Μύρων οικοδομώντας θησαυρό στην Ολυμπία με δυο θαλάμους επενδεδυμένους με χαλκό, τον ένα Δωρικού τον άλλο Ιωνικού ρυθμού εις ανάμνηση της Ολυμπιακής νίκης του στην αρματοδρομία την 32η Ολυμπιάδα (648 π.χ.) (Παυσανίας VI, 19, 1). Σε αυτό το πλαίσιο γεννήθηκε η μνημειακή γλυπτική σε λίθο και μάρμαρο, ως κατευθείαν απόγονος της ξοανοεργίας. Και στις δυο τεχνικές το έργο προκύπτει δια ξέσεως ή σμίλευσης, αφαιρώντας υλικό ώστε να αναδυθεί η μορφή. Πρόκειται κυριολεκτικά και

20 20 μεταφορικά για τη Φανέρωση του όντος εν επιφανεία, για την αποκάλυψη του κεκρυμμένου, για την επι-φάνεια του Απόλυτου εν κάλλει. Γι αυτό η γλυπτική αποτέλεσε τη χαρακτηριστική τέχνη του Ελληνισμού. Και η αρχιτεκτονική είναι εδώ γλυπτική: ο Ναός συνίσταται κυρίως στην αποκάλυψη της εξωτερικής επιφανείας του, στο πέρας του. Στην Πελοποννησιακή Σχολή αντιπαρατίθεται η Ιωνική του Μέλα, Μικκιάδη, Άρχερμου, Αθήνιδος από τη Χίο (cf. προηγούμενη μελέτη μου). Ο Δωρισμός της Πελοποννησιακής Σχολής επέδρασε στο Ιωνικό έδαφος. Απτό δείγμα αυτής της επίδρασης είναι η παρουσία έργων του Σκύλλιδος και Δίποινου στη Λυδία και Λίνδο. Από τη γονιμοποίηση του Ιωνικού από το Δωρικό γεννήθηκε ο Ιωνικός ρυθμός στη γλυπτική, όπως αντίστοιχα και στην αρχιτεκτονική. Η διαφορά χρονικής φάσεως στις δυο εξελίξεις είναι μικρή, λίγες δεκαετίες. Η Πελοποννησιακή γλυπτική τίθεται να ανίσταται στις αρχές του 7ου αιώνα, και στο πρώτο τέταρτο (~675 π.χ.) αναφύεται η Ιωνική. Τότε μαζί γεννώνται Μνημειακή Γλυπτική και Αρχιτεκτονική. Του Δωρικού ρυθμού χαρακτηριστικό σωζόμενο δείγμα, από το τέλος της πρώτης περιόδου ανάπτυξης, κατά το έσχατο τέταρτο του 7ου αιώνα π.χ., είναι τα αγάλματα του Κλέοβι και του Βίτωνα από τον Αργείο [Πολύ]μήδη στους Δελφούς ύψους περί τα 2 m, από νησιωτικό (όπως φαίνεται) μάρμαρο. (Fr. Gerke, Griechische Plastik in archaischer und klassischer Zeit, Tafel 4; A. Stewart, Greek Sculpture, Plts. 56-7; G.M.A. Richter, The Sculpture and Sculptors of Greece, Figt. 151; G. M. A. Richter, Kouroi, Figs ; Fr. Matz, Die geometrische und die frueharchaische Form, Tafeln 43 46; E. Buschor, Frühgriechische Jünglinge, Tafn ; L. Alscher, Griechische Plastik, Band I, Monumentale Plastik und ihre Vorstufen in der griechischen Fruehzeit, Abb. 70a - i).

21 21 Αρχίζοντας ατυπικά από το πρόσωπο, εντυπωσιάζει η ένταση της προβολής προς τα έξω όχι απλά της ψυχής, αλλά της ίδιας της ύπαρξης του όντος. Έχει επιτευχθεί με μοναδική ενάργεια η απόδοση της ενέργειας του Είναι, κάτι που προσπαθούσαν να εκφράσουν τα γουρλωτά μάτια και τα γωνιώδη περιγράμματα των όψεων ήδη στην ώριμη και τελευταία Γεωμετρική περίοδο. Το στόμα είναι ηδονικό, τα μήλα του προσώπου εξηρμένα, απομένει αρκετή γωνιακότητα στο περίγραμμα, το οποίο επί πλέον παρουσιάζει μια ελεγχόμενη πολυγωνικότητα, η γραμμή από άκρα ρίνα σε έξω τέλος του οφθαλμού σπάει ελαφρά σε τρία σημεία, στο εσωτερικό άκρο των ματιών και στην κορυφή της οφρύος. Η κόμμωση είναι περίτεχνη, υπενθυμίζει την δαιδαλικότητα στην σχηματοποίησή της, έχει όμως ζωντανό όγκο. Τα αυτιά έξοχα σχηματισμένα. Βάθος και πλάτος προσώπου και κεφαλής συνδυάζονται καλά. Οι οφθαλμοί μεγάλοι φανερώνουν μαζύ με όλο το πρόσωπο το Είναι. Τίποτα δεν υπάρχει κρυφό, γιατί η ύπαρξη είναι φανέρωση και η μορφή επι-φάνεια. Εδώ δεν έχουμε κάποιο νεαρό που υπάρχει και έχει αυτές κι εκείνες τις ιδιότητες, αλλά συναντούμε αυτή καθ εαυτή την νεότητα που είναι σε αυτό το κομμάτι μάρμαρο. Το ίδιο στο σώμα. Το κάλλος φανερώνει ότι υπάρχει, το κάλλος ζωντανεύει το μάρμαρο, η άρρενική σωματότητα υπάρχει εδώ. Η τεκτονική του σώματος είναι χαρακτηριστικά αυτή που έχω περιγράψει για την Δωρική Πελοποννησιακή γλυπτική. Το σώμα διαρθρώνεται ισχυρά, τα μέλη έχουν ιδιο-υπόσταση, χωρίζονται από τα γειτονικά τους, και όταν δεν γίνεται πλαστική διαφοροποίηση χαράσσεται το περίγραμμα, όπως στο άνω όριο των κοιλιακών μυών και στην λευκή γραμμή ή στο επάνω μέρος των γονάτων. Την σχετική πρωιμότητα υποδηλώνουν η κάποια μικροσωμία του κορμού ως προς τα σκέλη, και η κάποια επίσης συγκριτική, αισθητική μεγαλοκεφαλία. Οι μύς του στέρνου είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένοι και εμφατικοί στην ταυτόχρονη

22 22 πλατυστερνία του κορμού, οι γλουτοί σφαιρούνται εξοιδαίνοντας μεγαλόπρεπα, οι μηροί στιβαροί και στα πλάγια υπερβολικοί σημαίνοντας υπεραίρουσα ακμή γυμναστικής ακμής. Η οπίσθια όψη από μασχάλες και κάτω είναι διαμορφωμένη σαγηνευτικά, τα χέρια ρωμαλέα. Τα αιδοια μεγάλα και τονισμένα, λείπουν οι φαλλοί. Το δέσιμο της όλης μορφής δεν γίνεται από μια ρέουσα συνεχή εύγραμμο περιγραμματική συμπερίληψη του όλου αλλά από την αρμονική συνδιάταξη εξόχως ανεπτυγμένων μελών των οποίων οι μυϊκές μάζες διογκώνονται από υπεργύμναση σε αισθητικά τέλειες συμμετρίες και αναλογίες. Η μόνη περιγραμματική καμπύλη που επιβάλλεται και δελεάζει είναι από τις μασχάλες μέχρι τους γοφούς στην εμπρόσθια και οπίσθια όψη. Τα γόνατα σχηματοποιούνται για την διάρθρωση της μορφής, ενώ οι κνήμες είναι επίσης καθ εαυτές υπέροχες. Τα αγάλματα πνέουν την δύναμη του Είναι, την ακμή της νεότητας, την τελειότητα της σωματικής φανέρωσης του Απόλυτου, το σέβας προς το σφρίγος του άνθους ως αποκάλυψης θεότητας, το δέος και τον έρωτα προς την Απολλώνια επιφάνεια του όντος στην χρονική προβολή της αιωνιότητας.

23 23 ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, αρχίζουμε το τρίτο μέρος της φετινής μας έρευνας πάνω στο νόημα της ιστορίας. Μετά τις προκαταρκτικές αναζητήσεις των δύο προηγουμένων μερών, θα επιχειρήσω να συμπεριλάβω σε ένα ενιαίο πλάνο την ιστορία του Ελληνισμού ως προοίμιο της γενικής θεωρίας της ιστορίας που θα εξειδικεύσω στο τέταρτο και τελευταίο μέρος τα περιόδου μέχρι το καλοκαίρι σύμφωνα με το πρόγραμμα. Θα διευκολυνθούμε στην ανάλυση της γενικής θεωρίας με την απασχόλησή μας στο πεδίο που έχουμε ήδη για χρόνια από διάφορες απόψεις θεωρήσει, αυτό του Ελληνισμού ως απόλυτου πολιτισμικού μεγέθους. Η ιστορία είναι ιστορία πολιτισμών, και η ιστορία του πολιτισμού είναι η εκτύλιξη αυτών που περιλαμβάνονται δυνάμει σε ένα συστατικό βίωμα όπως η δρύς στον σπόρο της. Ο γενικός τίτλος του τρίτου μέρους των σεμιναρίων μας που θα μας απασχολήσουν τις επτά επόμενες Πέμπτες είναι: Η Δύναμη του Τέλους: Ιστορία του Ελληνισμού. Θα εξηγήσω τον συνοπτικό τίτλο και θα διαπραγματευθώ το ειδικό θέμα της πρώτης μας συνάντησης επ αυτού:

24 24 Οι Προολύμπιες Απαρχές: Κυκλαδικός, Μινωικός, Αχαϊκός Πολιτισμός (c π.χ π.χ.) Λόγω της κρισιμότητας των τρεχουσών εξελίξεων για την χώρα, θα τις συζητήσουμε τόσο από την άποψη της αιωνιότητας όσο και στην λογική του χρόνου. Θα είναι και παράδειγμα εφαρμογής της ιστορικής μεθόδου που συνεπάγεται η θεωρία της ιστορίας την οποία μελετάμε εφέτος. Σχετικό επικαιρικό μανιφέστο έχω επισυνάψει στο πρώτο μέρος του παρόντος ως κείμενο εργασίας. *** Τα Σεμινάρια γίνονται στην Αίθουσα Διαλέξεων του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, Πλατεία Γεωργίου Α, 2 ος όροφος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Απόστολος Πιερρής ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΠΑΙΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ - ΟΥΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΠΙΘΗΚΟΣ. «Είπε ο Πίθηκος στον Άνθρωπο: δεν σκέφτεσαι καλά.

Απόστολος Πιερρής ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΠΑΙΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ - ΟΥΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΠΙΘΗΚΟΣ. «Είπε ο Πίθηκος στον Άνθρωπο: δεν σκέφτεσαι καλά. 1 Απόστολος Πιερρής ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΠΑΙΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ - ΟΥΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΠΙΘΗΚΟΣ Παραβολή. «Είπε ο Πίθηκος στον Άνθρωπο: δεν σκέφτεσαι καλά. Και ο Άνθρωπος γελώντας θυμωμένα παρετήρησε: δεν σκέφτεσαι. Και

Διαβάστε περισσότερα

Δωρικές και Ολυμπιακές Μελέτες

Δωρικές και Ολυμπιακές Μελέτες 1 Απόστολος Πιερρής Δωρικές και Ολυμπιακές Μελέτες *** Η Μορφολογία του Δωρικού και του Ιωνικού Ρυθμού στην Πρώιμη Αρχαϊκή Γλυπτική Ι 18 Φεβρουαρίου 2015 2 Der griechische Tempel ist ein hohes Lied auf

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Πέμπτη, 24 και Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ   ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Πέμπτη, 24 και Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017-2018 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ (22 η ) ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ (13 η ) Πέμπτη, 24 και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ Λ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-2017 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ Ολιστική Ιστορία του Ελληνισμού (Από

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ   ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017-2018 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ (21 η ) Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δωρικές και Ολυμπιακές Μελέτες

Δωρικές και Ολυμπιακές Μελέτες 1 Απόστολος Πιερρής Δωρικές και Ολυμπιακές Μελέτες *** Η Μορφολογία του Δωρικού και του Ιωνικού Ρυθμού στην Πρώιμη Αρχαϊκή Γλυπτική ΙΙ 25 Φεβρουαρίου 2015 2 Παράλληλα, και λίγο αργότερα από τη γραμμή της

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-2014 Μελέτη Ελληνισμού Σεμινάριο 1 ο Πέμπτη 14 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ   ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017-2018 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ (20 η ) ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ (12 η ) Πέμπτη, 10 και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ 1 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ Λ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-2017 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ Εναρκτήριες Ομιλίες των δύο Σειρών: Πάτρα, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, 8.30 μ.μ. Σπάρτη, Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ   ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017-2018 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ (18 η ) ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ (11 η ) Πέμπτη, 26 και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΙΚΑ. και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΛΟΓΙΚΑ. και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ Λ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-2017 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΑΡΤΗΣ Η Σπάρτη και η Δωρική Ουσία του Ελληνισμού ΠΡΟΛΟΓΙΚΑ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 Η Σπάρτη και η Δωρική Ουσία

Διαβάστε περισσότερα

Το Νόημα της Ιστορίας

Το Νόημα της Ιστορίας ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2015 Το Νόημα της Ιστορίας Σεμινάριο 1 ο Πέμπτη 13 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ελληνισμού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΥΚΛΟΣ ΚΖ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [

Μελέτη Ελληνισμού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΥΚΛΟΣ ΚΖ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [ 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-2014 Μελέτη Ελληνισμού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 Μέρος Α Αρχαϊκές Αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Η Ταυτότητα του Ελληνισμού στην Ιστορία (c π.χ.) η Αιωνιότητα στον Χρόνο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Η Ταυτότητα του Ελληνισμού στην Ιστορία (c π.χ.) η Αιωνιότητα στον Χρόνο ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΘ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015-2016 Η Ταυτότητα του Ελληνισμού στην Ιστορία (c. 1104 404 π.χ.) Ή η Αιωνιότητα στον Χρόνο (Παραλλαγές στο «Γνώθι σαυτόν»)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Μελέτη Ελληνισμού

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Μελέτη Ελληνισμού ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-2014 Μελέτη Ελληνισμού Ιδέα 5ης Χωρολογικής Εκδρομής: Ολυμπία

Διαβάστε περισσότερα

Το Νόημα της Ιστορίας

Το Νόημα της Ιστορίας 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2015 Το Νόημα της Ιστορίας ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 ΤΟ ΝΟΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ ΛΑ ΚΥΚΛΟΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ ΛΑ ΚΥΚΛΟΣ 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ ΛΑ ΚΥΚΛΟΣ Περίοδος Νοεμβρίου 2017 Ιουνίου 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 Κοσμοϊστορικές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-2014 Μελέτη Ελληνισμού Σεμινάριο 2 ο Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ Λ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-2017 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ Ολιστική Ιστορία του Ελληνισμού (Από

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ Λ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-2017 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Τρίτη 7 Φεβρουαρίου ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ(10

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί Β. Αριστοκρατία β. Κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Μορφή και Ευρωπαϊκό Σύστημα: Η Περίπτωση των Αρχιτεκτονικών Ρυθμών. στους δύο Πολιτισμούς

Ελληνική Μορφή και Ευρωπαϊκό Σύστημα: Η Περίπτωση των Αρχιτεκτονικών Ρυθμών. στους δύο Πολιτισμούς 1 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ Ελληνική Μορφή και Ευρωπαϊκό Σύστημα: Η Περίπτωση των Αρχιτεκτονικών Ρυθμών στους δύο Πολιτισμούς Έχουμε τους «χειμώνες» των δυο πολιτισμών, του (κλασσικού) Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΥΚΛΟΣ ΚΣΤ. Το Ελληνικό Κάλλος και η Ευρωπαϊκή Αθλιότητα. της Ύπαρξης

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΥΚΛΟΣ ΚΣΤ. Το Ελληνικό Κάλλος και η Ευρωπαϊκή Αθλιότητα. της Ύπαρξης 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΣΤ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012-2013 Το Ελληνικό Κάλλος και η Ευρωπαϊκή Αθλιότητα της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια Εν-τάξη Σελίδα 1 από 5

Φροντιστήρια Εν-τάξη Σελίδα 1 από 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Νεοελληνική Γλώσσα / Γ ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/01/2018 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Μη λογοτεχνικό κείμενο Α1. Πρόταση 1. Η λέξη πρόοδος ισοδυναμεί με βελτίωση της ζωής σε όλους τους τομείς. Σωστό/ Λάθος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Η Ταυτότητα του Ελληνισμού στην Ιστορία (c π.χ.) η Αιωνιότητα στον Χρόνο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Η Ταυτότητα του Ελληνισμού στην Ιστορία (c π.χ.) η Αιωνιότητα στον Χρόνο ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΘ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015-2016 Η Ταυτότητα του Ελληνισμού στην Ιστορία (c. 1104 404 π.χ.) Ή η Αιωνιότητα στον Χρόνο (Παραλλαγές στο «Γνώθι σαυτόν»)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-2014 Μελέτη Ελληνισμού Σεμινάριο 3 ο Πέμπτη 28 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής δομής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ Λ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-2017 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ Ολιστική Ιστορία του Ελληνισμού (Από

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΑΡΤΗΣ (14η) Παρασκευή 2 και Κυριακή 4

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΑΡΤΗΣ (14η) Παρασκευή 2 και Κυριακή 4 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ Λ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-2017 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΑΡΤΗΣ (14η) Παρασκευή 2 και Κυριακή 4

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ Λ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-2017 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΑΡΤΗΣ Εκδηλώσεις Τρίτης-Τετάρτης 20-21,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ενότητα 12η (Α 2, 5-6) - Ο άνθρωπος είναι «ζ?ον πολιτικ?ν»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ενότητα 12η (Α 2, 5-6) - Ο άνθρωπος είναι «ζ?ον πολιτικ?ν» 1. Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ (ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ) Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη, υπάρχουν τρία είδη κοινωνικών οντοτήτων ή διαφορετικά, ομάδων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΑΞΗ Ε Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 4/12/2015 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Ολιστική Ιστορία του Ελληνισμού

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Ολιστική Ιστορία του Ελληνισμού 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ Λ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-2017 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ Ολιστική Ιστορία του Ελληνισμού (Από

Διαβάστε περισσότερα

Δωρικές και Ολυμπιακές Μελέτες

Δωρικές και Ολυμπιακές Μελέτες 1 Απόστολος Πιερρής Δωρικές και Ολυμπιακές Μελέτες *** Η Ανάδυση της Μορφής στα Ορειχάλκινα Ειδώλια της Ολυμπίας ΙΙΙ. Ο Άλτης 11 Φεβρουαρίου 2015 2 Οι «Απόλλωνες» της Ολυμπίας δείχνουν την ανάδυση της

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 9. Ναοί του 4 ου αι. π.χ. στην ηπειρωτική Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 2014-2015 ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΥΛΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 2014-2015 ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΥΛΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 2014-2015 ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΥΛΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ: Η ΥΛΗ Μεταμορφωμένα πετρώματα 3 ΠΙΕΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Το μάρμαρο της Πάρου Η Αφροδίτη της Μήλου Ενδεικτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Πέμπτη,1 και Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Πέμπτη,1 και Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org Α ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ Λ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-2017 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ(3 η ) ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ (2 α ) Πέμπτη,1

Διαβάστε περισσότερα

Τζιορντάνο Μπρούνο

Τζιορντάνο Μπρούνο http://hallofpeople.com/gr/bio/bruno.php Τζιορντάνο Μπρούνο Αποσπάσματα από έργα του (Την εποχή που εκκλησία και επιστήμη θεωρούσε υποδεέστερο το γυναικείο φύλο, ο Μπρούνο έγραψε): Εξετάστε λίγο την αλήθεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) (συνέχεια) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις Σελίδα 1 από 5 Απαντήσεις Β.1 Το συγκεκριμένο απόσπασμα αντλήθηκε από το 8 ο βιβλίο των Πολιτικών του Αριστοτέλη, που έχει ως θέμα του την παιδεία. Ήδη, από την πρώτη φράση του αποσπάσματος (ὅτι μέν οὖν

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων Στη Νότια Εύβοια, ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα, υπάρχουν κάτι ιδιόμορφα κτίσματα, τα "Δρακόσπιτα" όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι. Μυστηριώδη και εντυπωσιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΑΡΤΗΣ. Συμπόσιο. Για τις Γυμνοπαιδιές

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΑΡΤΗΣ. Συμπόσιο. Για τις Γυμνοπαιδιές 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ Λ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-2017 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΑΡΤΗΣ Θερινές εκδηλώσεις Συμπόσιο Για

Διαβάστε περισσότερα

Πως εκφράζονται τα προβλήματα των νέων μέσα από την μουσική. Τι ρόλο έχει η μουσική στην σημερινή κοινωνία

Πως εκφράζονται τα προβλήματα των νέων μέσα από την μουσική. Τι ρόλο έχει η μουσική στην σημερινή κοινωνία Πως εκφράζονται τα προβλήματα των νέων μέσα από την μουσική Τι ρόλο έχει η μουσική στην σημερινή κοινωνία Τι είναι η μουσική Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] Από Αριστερά Δεξιά ή από Δεξιά Αριστερά;

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] Από Αριστερά Δεξιά ή από Δεξιά Αριστερά; 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ Στοχασμοί εξ Ικαρίας Ι Από Αριστερά Δεξιά ή από Δεξιά Αριστερά; Φορές Γραφής και Μεταφυσική των Κατευθύνσεων 1 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Λούντβιχ Βιτγκενστάιν

Λούντβιχ Βιτγκενστάιν Λούντβιχ Βιτγκενστάιν Ο τάφος του Βίτγκεντάιν στο Κέιμπριτζ κοσμείται από το ομοίωμα μιας ανεμόσκαλας: «Οι προτάσεις μου αποτελούν διευκρινίσεις, όταν αυτός που με καταλαβαίνει, τελικά τις αναγνωρίσει

Διαβάστε περισσότερα

χώρας μας, όπως ο κ. Κοντογιώργης, έχουν μία παρόμοια δυστυχώς άποψη, η οποία είναι η εξής!

χώρας μας, όπως ο κ. Κοντογιώργης, έχουν μία παρόμοια δυστυχώς άποψη, η οποία είναι η εξής! Ντροπή Αργείοι! Δεν είναι δικτατορία, όταν η πλειοψηφία των Πολιτών έχει ακριβώς την αντίθετη άποψη από τα περισσότερα κόμματα στη Βουλή, όσον αφορά τα μνημόνια, το Μακεδονικό και τόσα άλλα; Όταν κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα Feng Shui - Η Φύση και τα Στοιχεία των Άστρων. Συντάχθηκε απο τον/την Τάκης Καραγιαννόπουλος

Μαθήματα Feng Shui - Η Φύση και τα Στοιχεία των Άστρων. Συντάχθηκε απο τον/την Τάκης Καραγιαννόπουλος Τα Άστρα μπορεί να είναι εκ φύσεως καλά ή κακά. Η φύση τους όμως εξαρτάται από τον παράγοντα Χρόνο. Έτσι ένα καλό άστρο μπορεί να γίνει δυσμενές και να προκαλεί κακοτυχία σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξύ Περιόδων. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ.

Μεταξύ Περιόδων. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ Μεταξύ Περιόδων (από ΚΘ εις Λ ) 3 16 Σεπτεμβρίου 2016 Ι ΑΝΑΒΟΛΗ! Οι Περιπέτειες του

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Ηράκλειο, Τρίτη 28/04/2009 Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Κυρίες και κύριοι, Αισθάνομαι και αισθανόμαστε όλοι ιδιαίτερη χαρά

Διαβάστε περισσότερα

Όταν δεν με ρωτάει κανείς, το ξέρω. μα αν τύχει και κάποιος με ρωτήσει, αν τύχει και προσπαθήσω να του το εξηγήσω, τότε δεν το ξέρω.

Όταν δεν με ρωτάει κανείς, το ξέρω. μα αν τύχει και κάποιος με ρωτήσει, αν τύχει και προσπαθήσω να του το εξηγήσω, τότε δεν το ξέρω. Όταν δεν με ρωτάει κανείς, το ξέρω. μα αν τύχει και κάποιος με ρωτήσει, αν τύχει και προσπαθήσω να του το εξηγήσω, τότε δεν το ξέρω. Αυγουστίνος, «Εξομολογήσεις» Αυτό που γράφει ο Ιερός Αυγουστίνος για

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

Δωρικές Μελέτες *** Απόστολος Πιερρής. Η Ανάδυση της Μορφής. στα Ορειχάλκινα Ειδώλια της Ολυμπίας ΙΙ. Οι «Απόλλωνες» της Πρωτοαρχαϊκής Εποχής

Δωρικές Μελέτες *** Απόστολος Πιερρής. Η Ανάδυση της Μορφής. στα Ορειχάλκινα Ειδώλια της Ολυμπίας ΙΙ. Οι «Απόλλωνες» της Πρωτοαρχαϊκής Εποχής 1 Απόστολος Πιερρής Δωρικές Μελέτες *** Η Ανάδυση της Μορφής στα Ορειχάλκινα Ειδώλια της Ολυμπίας ΙΙ. Οι «Απόλλωνες» της Πρωτοαρχαϊκής Εποχής 4 Φεβρουαρίου 2015 2 Μια ομάδα ειδωλίων στην Ολυμπία διαδηλώνει

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια. Αρχαϊκά Χρόνια

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια. Αρχαϊκά Χρόνια Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια Αρχαϊκά Χρόνια Ερωτήσεις: 1. Να βάλεις στις σωστές απαντήσεις: Α. Οι κάτοικοι των αρχαίων ελληνικών πόλεων

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητική φιλοσοφία της τέχνης και του ωραίου

Αισθητική φιλοσοφία της τέχνης και του ωραίου Αισθητική φιλοσοφία της τέχνης και του ωραίου Αικατερίνη Καλέρη, Αν. Καθηγήτρια το μάθημα Αισθητική διδάσκεται στο 4ο έτος, Ζ εξάμηνο εισάγει στις κλασσικές έννοιες και θεωρίες της φιλοσοφίας της τέχνης

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάσταση των Ελλήνων χρειάζεται να ανατάξουμε την ατομική μας διάνοια διαβάζοντας τα κατάλληλα βιβλία

Η ανάσταση των Ελλήνων χρειάζεται να ανατάξουμε την ατομική μας διάνοια διαβάζοντας τα κατάλληλα βιβλία Η ανάσταση των Ελλήνων χρειάζεται να ανατάξουμε την ατομική μας διάνοια διαβάζοντας τα κατάλληλα βιβλία Χρειάζεται μια προσωπική πορεία για να ανατάξουμε την ατομική μας διάνοια και αυτή η πορεία δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η (318E-320C)

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η (318E-320C) ΕΝΟΤΗΤΑ 1η (318E-320C) Μπορεί η αρετή να γίνει αντικείμενο διδασκαλίας; Ο Πρωταγόρας εξηγεί στον Σωκράτη τι διδάσκει στους νέους που παρακολουθούν τα μαθήματά του. Οι αντιρρήσεις του Σωκράτη. «Το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΑΞΗ: Α ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ ΩΡΑ: 8.00 10.00 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/6/2014 ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν).

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΜΑΘΗΜΑ 25 Ο ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΣΤΗΛΗ Α ΣΤΗΛΗ Β α. «Κατ οίκον εκκλησία» 1.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr. Έλεγχος προόδου (Ενότητες 4 5)

Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr. Έλεγχος προόδου (Ενότητες 4 5) Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr 1. Ποια από τις ακόλουθες μάχες δεν έχει σχέση με τους Μηδικούς Πολέμους; α. η μάχη της Μυκάλης β. η μάχη

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα επηρεάζει έντονα Κίνα, Ιαπωνία, ανατολική και νοτιοανατολική Ασία.

Σήμερα επηρεάζει έντονα Κίνα, Ιαπωνία, ανατολική και νοτιοανατολική Ασία. ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ Ο Κουμφουκιανισμός βασίστηκε στη διδασκαλία του κινέζου Κομφουκίου (6 ος αι. π.χ.), έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση και στην μόρφωση. Χάρισε στον κόσμο αναρίθμητους επιστήμονες, εφευρέτες, τεχνικούς,

Διαβάστε περισσότερα

GEORGE BERKELEY ( )

GEORGE BERKELEY ( ) 42 GEORGE BERKELEY (1685-1753) «Ο βασικός σκοπός του Berkeley δεν ήταν να αμφισβητήσει την ύπαρξη των εξωτερικών αντικειμένων, αλλά να υποστηρίξει την άποψη ότι τα πνεύματα ήταν τα μόνα ανεξάρτητα όντα,

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

Μετά το 1960, είχαμε τα γεγονότα του 63 και του 74. Ανταρσίες, προδοσίες, πραξικόπημα, εισβολή.

Μετά το 1960, είχαμε τα γεγονότα του 63 και του 74. Ανταρσίες, προδοσίες, πραξικόπημα, εισβολή. Χαιρετισμός Πρύτανη ΠΚ, Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, Εκδήλωση ΠΚ: Διαφθορά και Διαπλοκή στο Δημόσιο Βίο» Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014, 18:00, Β 108 H καθημερινή πλέον αποκάλυψη της βαθύτατης διαφθοράς,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Kλασική Εποχή. Οι Τέχνες και τα Γράμματα

Κεφάλαιο 7. Kλασική Εποχή. Οι Τέχνες και τα Γράμματα Κεφάλαιο 7 Kλασική Εποχή Οι Τέχνες και τα Γράμματα Στόχοι: Mε το τέλος της ενότητας οι μαθητές να είναι σε θέση να διαπιστώσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ελληνικής τέχνης σε συνδυασμό με τις πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 < > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Επαναλαμβάνουμε την έκπληξή μας για τα τεράστια συμπλέγματα γαλαξιών, τις πιο μακρινές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ 1 ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά

Διαβάστε περισσότερα

Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια. Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2

Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια. Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2 Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2 Τι είναι η φιλοσοφία; Φιλοσοφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με: ερωτήματα προβλήματα ή απορίες που μπορούμε να αποκαλέσουμε οριακά,

Διαβάστε περισσότερα

1. Λίθινοι ναοί 2. Λίθινα αγάλματα σε φυσικό και υπερφυσικό μέγεθος

1. Λίθινοι ναοί 2. Λίθινα αγάλματα σε φυσικό και υπερφυσικό μέγεθος ΑΡΧΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 1. Λίθινοι ναοί 2. Λίθινα αγάλματα σε φυσικό και υπερφυσικό μέγεθος Επίδραση από τέχνη Ανατολής και Αιγύπτου μνημειακοί ναοί Πέτρα, μάρμαρο Το σχήμα θυμίζει μέγαρο ΜΕΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 8. Πανελλήνια Ιερά. Δελφοί και Ολυμπία Τα Πανελλήνια

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία Όµιλος Εξυπηρετητών 16/02/2013

Οµιλία Όµιλος Εξυπηρετητών 16/02/2013 Οµιλία Όµιλος Εξυπηρετητών 16/02/2013 Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Φίλοι και εκλεκτοί προσκεκληµένοι, Για έναν ποιητή και φιλόσοφο όπως ο αείµνηστος Δηµήτρης Κακαλίδης, ο ιδρυτής αυτού του Οµίλου των Εξυπηρετητών,

Διαβάστε περισσότερα

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή.

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή. Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γ. Βασιλείου στην ανοικτή σύσκεψη-παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 2020+ Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου 25-5-2015 Σας καλωσορίζουμε σε μια ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα

Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα Κ. Σ. Δ. Μ. Ο. Μ. Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας. Η κοινότητα στεγαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με την ηθική δέσμευση. Ο Μικρός Βασιλιάς, Τζέη. Σι. Αϊ. Ελληνική έκδοση

Σχετικά με την ηθική δέσμευση. Ο Μικρός Βασιλιάς, Τζέη. Σι. Αϊ. Ελληνική έκδοση Σχετικά με την ηθική δέσμευση Ο Μικρός Βασιλιάς, Τζέη. Σι. Αϊ. Ελληνική έκδοση www.littlekingjci.com Καθένας από εμάς δεν ομιλεί μόνον την επίσημη γλώσσα της χώρας του, αλλά και μία μητρική, μία πατρική,

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη

Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη Νάγια Οικονομίδου 2014-2015 1 Περιεχόμενα Πρόλογος...3 1. Γνωρίσματα Κυκλαδικής Τέχνης...4 Πτυόσχημα ειδώλια.5 Βιολόσχημα ειδώλια 6

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένειες Ελληνικού Πολιτισμού Δημιουργία Επιτραπέζιου Παιχνιδιού

Οικογένειες Ελληνικού Πολιτισμού Δημιουργία Επιτραπέζιου Παιχνιδιού Οικογένειες Ελληνικού Πολιτισμού Δημιουργία Επιτραπέζιου Παιχνιδιού Πες μια Ιδέα! Η ιδέα που είχαμε ήταν να δημιουργήσουν οι μαθητές ένα επιτραπέζιο παιχνίδι βασισμένο σε Λέξεις Κλειδιά από το μάθημα Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Η Σπάρτη ήταν πόλη- κράτος στην Αρχαία Ελλάδα, χτισμένη στις όχθες

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω.

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω. Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ - Από το Κεφάλαιο 21, II. THE RESPONSIBILITY FOR SIGHT - 1. Έχουμε πει επανειλημμένα το πόσα λίγα σου ζητούνται για να μάθεις αυτά τα μαθήματα. Είναι η ίδια μικρή προθυμία που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές Χώρες»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές Χώρες» ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές Χώρες» Εισήγηση ΠΑΝΔΟΙΚΟ Θέμα: Η Κυκλική Οικονομία με την Πολυγωνική Λογική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Â Αφηγηματική τεχνική είναι η προοικονομία. Με όσα αναφέρει ο ποιητής σε κάποιους στίχ ους, μας προϊδεάζει (μας δίνει μια ιδέα) τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, ώστε να είμαστε λίγο πολύ προετοιμασμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα φύλλα εργασίας προέρχεται εξολοκλήρου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Διαβάζουμε: Οι Κυκλάδες οφείλουν το όνομά τους στη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Σχολή Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Τομές Τοπογραφίας Αποτυπώσεις Μνημείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος Ανδρέας Ανάγνωση - Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88: Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Το σεμινάριο βοηθά τους φοιτητές να εμπεδώσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια 18 ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια χαρακτηριστικά αποδίδουμε σε ένα πρόσωπο το οποίο λέμε

Διαβάστε περισσότερα

4. Η τέχνη στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Χέγκελ για την ιστορία

4. Η τέχνη στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Χέγκελ για την ιστορία 4. Η τέχνη στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Χέγκελ για την ιστορία Α1. Ερωτήσεις γνώσης - κατανόησης 1. Πώς συλλαµβάνει ο Χέγκελ τη σχέση ιστορίας και πνεύµατος και ποιο ρόλο επιφυλάσσει στο πνεύµα; 2. Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ. Δρ Δημήτρης Γ. Μυλωνάς

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ. Δρ Δημήτρης Γ. Μυλωνάς Π ΜΩΚ Δρ Δημήτρης Γ. Μυλωνάς Π ΜΩΚ ΛΖΥ Δρ Δ.Γ. Μυλωνάς 2 Π ΜΩΚ Δαίδαλος νατολή ιγαίο νατολίζουσα τέχνη Κρήτη Δρ Δ.Γ. Μυλωνάς 3 Π ΜΩΚ τα μέσα του 9ου αι. π.. επέκταση πέρα από τα όρια του ιγαίου, αποκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός http://users.uoa.gr/~dhatziha/ Διαφάνεια:

Διαβάστε περισσότερα