ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ"

Transcript

1 Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή _τμήμα αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Φοιτητές : Δήμητρα Πατσιά Κατερίνα Τηλεμάχου Σταύρος Φραγκογιαννόπουλος Διδάσκουσα: Δρ. Μαρία Φιλοκύπρου, Λέκτορας ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ

2 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ 1 Εισαγωγή Η Κακοπετριά, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της επαρχίας Λευκωσίας. Είναι ορεινό χωριό στους πρόποδες του Τροόδους, σε υψόμετρο 667 μέτρων. Περιτριγυρίζεται από τους ποταμούς Καρκώτη και Γαρίλλη, που ενώνονται και δημιουργούν τον Κλάριο. Χρονολογείται από την Βυζαντινή περίοδο. Για την ονομασία της υπάρχουν διάφορες εκδοχές με επικρατέστερη, ότι πήρε το όνομα της από μια μεγάλη πέτρα, που σκότωσε ένα ανδρόγυνο την μέρα του γάμου τους. Κάποια από τα χαρακτηριστικά οικοδόμησης του χωριού είναι οι στενοί ελικοειδή δρόμοι, οι επικλινές κεραμιδένιες στέγες που στηρίζονται σε ξύλινες δοκούς, όλες οι κατοικίες έχουν ανώι και ξύλινο μπαλκόνι, συνεχής δόμηση, μικρή αυλή με εστία ημηυπαίθρια και τα υλικά είναι πέτρα, πλίθοι. Η αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται ως «Αρχέγονη λαϊκή αρχιτεκτονική».

3 Σημαντικοί χώροι χωριού Κεντρικός δρόμος χωριού Νερόμυλος Ποταμός 2 Ελιόμυλος Αποστακτήρας

4 Τυπολογίες Προσόψεων και Υλικότητα Εισαγωγή Τηλεμάχου Κατερίνα 3 Στο χωριό της Κακοπετριάς, είναι έντονο το φυσικό στοιχείο, καθώς πλαισιώνεται από δύο ποταμούς και τα ψηλά βουνά της οροσειράς του Τροόδους. Αυτή η γεωγραφία της διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση χωρικά του χωριού αλλά και στην αρχιτεκτονική του, καθώς είναι γνωστό ότι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ερεθίσματα και τα βιώματα των κατοίκων, των δημιουργών τους. Κάτι που μου φάνηκε φοβερά ενδιαφέρον, είναι ότι αν και τα υψόμετρα αλλάζουν από τον κεντρικό δρόμο του χωριού, μέχρι την κοίτη του ποταμού, εντούτοις οι υψομετρικές διαφορές των οροφών είναι ελάχιστες, δίνοντας έτσι την αίσθηση ενός χωριού κτισμένου σε επίπεδο έδαφος. Μπαίνοντας όμως μέσα στο χωριό και κοιτώντας από κοντά τα ίδια τα σπίτια, καταλήγεις σε διαφορετικές τυπολογίες κατοικιών που στο σύνολό τους δίνουν αυτό το ενοποιημένο και ομογενοποιημένο αποτέλεσμα. Ποιο κάτω, θα δούμε τρείς διαφορετικές τυπολογίες κατοικιών που αλλάζουν με βάση την τοποθέτηση τους στο χωριό, αλλά και το υψόμετρο της περιοχής τους. Θα επικεντρωθούμε στις προσόψεις και θα διακρίνουμε εάν και τα υλικά που χρησιμοποιούνταν, άλλαζαν στα διαφορετικά σημεία του χωριού.

5 Τυπολογίες Προσόψεων και Υλικότητα Κοινωνική κατάσταση χωριού_εργασία και κατοίκηση Τηλεμάχου Κατερίνα 4 Η γεωγραφική θέση της Κακοπετριάς, ώθησε την ανάπτυξη κάποιων συγκεκριμένων επαγγελμάτων, που ήταν ανάλογα των αναγκών, αλλά και των στοιχείων του χωριού. Η Κακοπετριά, φημιζόταν για τους : βοσκός γεωργός υλοτόμος πελεκάνος κτίστης Η εργασία ήταν αναπόσπαστο κομμάτι από την ζωή των χωρικών, και αυτό το διακρίνουμε από την θέση που είχε μέσα στον χώρο της κατοικίας. Η κατοικία ήταν διώροφη και χωριζόταν έτσι σε δύο ζώνες, Κάτω, το «κατώι» και πάνω το «ανώι». Το πρώτο, ήταν ο αποθηκευτικός χώρος, ο χώρος των ζώων ή το εργαστήριο τους. Ενώ πάνω ήταν αποκλειστικά ο χώρος της οικογένειας, το λεγόμενο «μακρινάρι». μεταξάς στρατουράς

6 Τυπολογίες Προσόψεων και Υλικότητα Α. Κεντρικός Δρόμος Τηλεμάχου Κατερίνα 5 Υλικότητα τοιχωμάτων A Τυπολογία Α_ Πρόσοψη κατοικίας Μορφολογία ανοιγμάτων Κάτοψη γειτονιάς Τυπολογία Α_ Πρόσοψη κατοικίας Στον κεντρικό δρόμο, οι προσόψεις των σπιτιών δεν βρίσκονται στην ίδια ευθεία, έτσι σχηματίζουν διάφορα ανοίγματα και στενώματα στην κεντρική αρτηρία. Κάτι που δεν απουσιάζει από κανένα σπίτι στην Κακοπετριά, είναι η σκάλα που σε οδηγεί στο πάνω μέρος της κατοικίας και τοποθετείται εξωτερικά. Πάντα μαζί με την σκάλα τοποθετείται και μπαλκόνι, πάντα από ξύλο, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επιπρόσθετο της όψης ή ενσωματωμένο σε αυτήν. Αναλογικά το ισόγειο με τον όροφο δεν είναι το ίδιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κάτω δωμάτιο, βρίσκεται βυθισμένο σε σχέση με το επίπεδο του δρόμου, είτε απλά είναι χαμηλοτάβανο, αφού η χρήση του ήταν ως στάβλος για τα ζώα της οικογένειας, ή ως αποθηκευτικός χώρος για τα αγαθά και τα πιθάρια τους. Σε γενικές γραμμές οι προσόψεις είναι απλές και καθαρές από οποιονδήποτε διάκοσμο. Υπάρχει γεωμετρία και αρμονία ως προς τα ανοίγματα καθώς στο κέντρο βρίσκεται η πόρτα, ενώ δεξιά και αριστερά της, τα παράθυρα. Τα ανοίγματα των παραθύρων δεν βρίσκονται αποκλειστικά στην πρόσοψη αφού κατά κύριο λόγο έχουν νότιο προσανατολισμό. Σημαντική παρατήρηση, είναι και η παρουσία εστίας και στην πρόσοψη, στο μπαλκόνι του πάνω επιπέδου. Στο χωριό όμως, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το ρόλο της εστίας έχει το τζάκι που εκτός για μέσο θέρμανσης, χρησιμεύει και για το μαγείρεμα.

7 Τυπολογίες Προσόψεων και Υλικότητα Β. Δευτερεύοντα Δρομάκια Τηλεμάχου Κατερίνα 6 B Υλικότητα απόληξης οροφής Κάτοψη γειτονιάς Στα δρομάκια η δόμηση διαφέρει, καθώς οι κατοικίες έρχονται πιο κοντά η μια στην άλλη, στενεύοντας έτσι και τον ίδιο τον δρόμο. Η απόσταση τους μειώνεται περισσότερο όταν υπάρχουν τα ξύλινα μπαλκονάκια. Εξέχουν από την βασική όψη, αλλάζοντας σε τομή τα όρια της κάθε κατοικίας. Τις περισσότερες φορές τα απέναντι σπίτια έχουν το μπαλκόνι τους στο ίδιο σημείο, έτσι θα μπορούσε να υπάρχει μια ελεύθερη επικοινωνία και κίνηση πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Καλάμια Σανίδια Υλικότητα τοιχωμάτων Τομή κατοικιών Ψάθα Μορφολογία ανοιγμάτων Κλαδιά Το κύριο υλικό για την κατασκευή των μπαλκονιών είναι το ξύλο, αλλά πολλές φορές χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά στο επίπεδο για υγρομόνωση αλλά και για στατικούς σκοπούς. Υλικά που παρουσιάζονται στο χωριό είναι το καλάμι, η ψάθα, κλαδιά και κορμούς δέντρων. Τα πιο πάνω υλικά χρησιμοποιούνταν και στην κατασκευή των οροφών. Πολύ σημαντικό στοιχείο για ένα χωριό με αυξημένη βροχόπτωση.

8 Τυπολογίες Προσόψεων και Υλικότητα Γ. Ποταμός Τηλεμάχου Κατερίνα 7 Γ Στην πλευρά του ποταμού οι κατοικίες αλλάζουν ως προς την μορφολογία τους. Από τους δύο ορόφους πάμε στους τρείς. Ακόμα η ίδια η κατοικία έχει δύο διαφορετικές όψεις από την πλευρά του ποταμού και από την πλευρά του δρόμου. Προσαρμόζονται στις κλίσεις του εδάφους. Υλικότητα τοιχωμάτων Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν παλιά για την κατασκευή των σπιτιών τους, ήταν η πέτρα, το ξύλο και οι πλίθοι. Τα υλικά τα προμηθεύονταν από τους δύο ποταμούς και από τα γύρω βουνά. Γι αυτό και η πέτρα δεν είναι παντού η ίδια. Υπάρχουν πέτρες πιο στρογγυλεμένες και πέτρες αιχμηρές και όχι τόσο κατεργασμένες. Οι πέτρες σαν πιο ανθεκτικό υλικό χρησιμοποιούνταν ως θεμέλιο και έφταναν το 1,5 μέτρα. Ακολούθως συνέχιζαν πλίθοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις επέχριαν τα πλιθάρια με χώμα. Στην Κακοπετριά, δεν έδιναν μεγάλη σημασία στην διακόσμηση αλλά περισσότερο έδιναν στην δομική κατασκευή, καθώς η πέτρα ήταν ένα δύσκολο υλικό για να το χειριστούν. Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι απλά, και γεωμετρικά τοποθετημένα. Συχνά παρατηρούνται και κάποιες εσοχές, κόγχες στα τοιχώματα που δημιουργήθηκαν αρχικά για να υποστηρίξουν την κατασκευή και αργότερα απλά σαν ανοίγματα.

9 Τυπολογίες Προσόψεων και Υλικότητα Συμπεράσματα Μελετώντας τις διαφορετικές μορφές των προσόψεων των κατοικιών από το χωριό, κατάφερα να μαζέψω διάφορες πληροφορίες για τον ίδιο τον κόσμο του χωριού αλλά και για τις συνήθειες τους, καθώς στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική αποτυπώνονται τα βιώματα, τα ερεθίσματα και γενικότερα η ζωή των δημιουργών της. Τα υλικά που χρησιμοποιούνταν ήταν τοπικά, από την γύρω περιοχή καθώς ήταν δύσκολο να προμηθευτούν υλικά από αλλού και λόγω μεταφορών και λόγω οικονομικού. Σε γενικές γραμμές η αρχιτεκτονική της Κακοπετριάς ήταν απλή χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση, όχι όμως λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά επειδή έδιναν περισσότερη σημασία στην κατασκευή του κτίσματος και στο στατικό κομμάτι. Οι προσόψεις στον κεντρικό δρόμο του χωριού είναι επίπεδες κατά κύριο κανόνα, και διώροφες. Συμπληρώνονται πάντα από μια σκάλα που σε μεταφέρει στο ανώι εξωτερικά. Πάντα στο πάνω επίπεδο ζούσε η οικογένεια. Κάτω ο χώρος χρησίμευε για αποθήκευση ή ως στάβλος των ζώων. Αυτό μαρτυρά την άρρηκτη σχέση δραστηριοτήτων των χωρικών με την διαμόρφωση της κατοικίας τους. Στους δευτερεύοντες δρόμους, η διαμόρφωση των προσόψεων δεν αλλάζει και πολύ σε σχέση με την κεντρική οδό. Η διαφορά βρίσκεται στην σχέση που έχουν οι απέναντι κατοικίες. Έχουν πολύ μικρό άνοιγμα ανάμεσά τους και τα μπαλκόνια σε αυτά τα σημεία του χωριού αναπτύσσονται προς τα έξω, έτσι δίνουν την αίσθηση ότι τα μπαλκόνια είναι ενωμένα. Η σκάλα και εδώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η τρίτη τυπολογία πρόσοψης που συνάντησα στο χωριό, είναι και η πιο ενδιαφέρων, καθώς εκτός από τα τοπικά υλικά, μας φανερώνει και την έντονη σύνδεση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με την μορφολογία του εδάφους του τόπου. Στο σημείο που περνά ο ποταμός, στο ακραίο σημείο του παλιού χωριού οι όψεις από διώροφες γίνονται τριώροφες για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εδάφους με τις μεγαλύτερες κλίσεις. Το αξιοσημείωτο, είναι το ότι η ίδια κατοικία έχει διαφορετικές όψεις ως προς τον δρόμο και ως προς τον ποταμό, λέγοντας ότι με κάποιο τρόπο προσπαθεί να γεφυρώσει την μεγάλη διαφορά υψομέτρου. Ως προς την υλικότητα, φυσικό είναι να προμηθεύονται τις πέτρες από τον ποταμό, γι αυτό και έχουμε λείες, στρογγυλεμένες πέτρες. Όμως για να καλυφτούν οι ανάγκες του χωριού, προμηθεύονται πέτρα και από τα βουνά όπου είναι πιο αιχμηρή και ακατέργαστη. Η κατοικία, συμπληρώνεται με πλίνθους, όπου μετά την θεμελίωση ύψους 1,5 μέτρων από πέτρα έρχεται ο πλίνθος που τελειώνει την κατοικία. Για να καλυφθούν τα κενά και για θερμομόνωση, επιχριζόταν με χώμα. Για τα ανοίγματα τώρα, χρησιμοποιούν ξύλο από τα δέντρα της περιοχής για να τα στηρίξουν. Το κοινό στοιχείο όλων των κατοικιών στην Κακοπετριά, ήταν οι οροφές και οι στέγες. Η κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, διαμόρφωσαν και αυτό το κομμάτι της παραδοσιακής κατασκευής, καθώς οι στέγες είναι επικλινείς για να διώχνουν τα νερά της βροχής. Η οροφή γίνεται με κεραμίδια που οι ίδιοι οι κάτοικοι έφτιαχναν ενώ η απόληξη της γίνεται με καλάμια, ψάθα, σανίδια ή και κλαδιά από τα δέντρα. Σημαντικό στοιχείο του χωριού, είναι και το τζάκι, η λεγόμενη τσιμινιά που συναντάται συχνά και στις προσόψεις των κατοικιών. Η τσιμινιά εκτός για Παρασκευή του φαγητού χρησίμευε και για τη θέρμανση του χώρου. Ήταν το κεντρικό στοιχείο της κατοικίας, όπου όλη η οικογένεια συγκεντρωνόταν γύρω από αυτήν. Τηλεμάχου Κατερίνα 8

10 9 Δήμητρα Πατσιά ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ Φοιτήτρια: Δήμητρα Πατσιά Θεματική: Δημόσιο-Ιδιωτικό

11 10 Γενική ανάλυση της Κακοπετριάς Πως διαμορφώνονται οι δημόσιες αρτηρίες με βάση το ιδιωτικό; Από τη κύρια πορεία παρατηρείται άμεση οπτική διαπερατότητα στον ημιυπαίθριο χώρο της κατοικίας ο οποίος προσανατολίζεται στο ποταμό. Η διαφοροποίηση των επιπέδων επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση των υψομετρικών διαφορών της περιοχής. Η πρόσβαση στο κύριο χώρο του σπιτιού γίνεται μέσω υπαίθριων σκάλων που παρατάσσονται εξωτερικά της οικείας. Αυτό παρατηρείται κυρίως στα σοκάκια. Στην όψη της οικείας αναπτύσσεται μικρό προαύλιο, που εκτίθεται στο δημόσιο πέρασμα, αφήνοντας τα όρια του ιδιωτικού να μπλέκονται με το δημόσιο. Τα σοκάκια (δρομάκια κάθετα της κύριας αρτηρίας) έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα, εφόσον τα ξύλινα μπαλκόνια καθώς και οι πέτρινες όψεις των κτιρίων δίνουν μια ζεστή ατμόσφαιρα και παρόλο που είναι άμεσα προσβάσιμο από το δημόσιο ωστόσο μοιάζει με ιδιωτική προέκταση των σπιτιών Ακολουθώντας το πιο πάνω στενό δρομάκι η πορεία κατευθύνει σε ιδιωτικές αυλές και φαίνεται να είναι αδιέξοδη αλλά προχωρώντας αντιλαμβάνεται πως υπάρχει συνέχεια που μάλιστα ακολούθως με ανεβοκατέβασμα της σε οδηγεί είτε στο ποταμό είτε στο υπόλοιπο χωριό Λόγω έλλειψης χώρου για ανάπτυξη υπαίθριων χώρων στα σπίτια, εκμεταλλεύονται το μικρό πλάτος του δρόμου για να δημιουργήσουν ημιυπαίθριους χώρους της οικείας σε άλλο επίπεδο Σημαντικά δεδομένα του χωριού Δήμητρα Πατσιά Η παλιά Κακοπετριά είναι περιτριγυρισμένη από τους δυο ποταμούς Καρκώτη και Γαρίλλη. Ενδιαφέρον στοιχείο της Κακοπετριάς είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της που χαρακτηρίζεται από την συνεχούς δόμηση και τα ελικοειδή δρομάκια. Η κύρια αρτηρία της Κακοπετριάς είναι τοποθετημένη παράλληλα των ποταμών και τα σπίτια ακολουθούν αυτή την γραμμική πορεία, κάποια προσανατολισμένα στο δρόμο και κάποια στο ποταμό. Το κάθε σπίτι απέχει απόσταση «αναπνοής» από το επόμενο, γι αυτό και η στέγη του κάθε σπιτιού θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας δεύτερος τρόπος διακίνησης στο χωριό. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το ξύλινο μπαλκόνι που παρατηρείται στις όψεις των κτιρίων προσδίδοντας στην δημόσια αρτηρία ακόμη ένα γραφικό διάκοσμο. Η συμπαγής δόμηση των σπιτιών χρησιμοποιώντας το τοπικό πέτρωμα από τους ποταμούς και το πλιθάρι καθώς και τα ελικοειδή στενά δρομάκια δυσκολεύουν το περιηγητή να εντοπίσει το τέλος της πορεία του κάτι που έγινε πιθανότατα για σκοπούς προστασίας του χωριού από τους τότε επιδρομείς, εφόσον η παλιά Κακοπετριά χρονολογείται από την εποχή της Φραγκοκρατίας. Επίσης η έλλειψη επαρκούς χώρου για επέκταση της κατοικίας κατά μήκος ενός επιπέδου οδήγησε στην δημιουργία διώροφων κατοικιών εντάσσοντας παράλληλα την τοπογραφία της περιοχής με τις απότομες υψομετρικές διαφορές. Η υγρασία που παρατηρείται εξαιτίας των δυο ποταμών ήταν ακόμη ένας παράγοντας που οδήγησε στο να υπερυψώνουν το επίπεδο του σπιτιού που διέμεναν οι οικογένειες γνωστό ως «ανώι», αφήνοντας το κάτω επίπεδο για την φύλαξη και εκτροφή των ζώων. Το υλικό της δημόσιας αρτηρίας είναι τα τοπικά πετρώματα είτε του βουνού είτε του ποταμού, ωστόσο η υφή και η χρηστικότητα της προσδιορίζεται από το χαρακτήρα των κατοίκων, εφόσον αποτελεί όχι απλά προέκταση των ιδιωτικών τους ορίων αλλά ακόμη και χώρο επικοινωνίας και «συμβίωσης» της γειτονιάς.

12 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ 11 Δήμητρα Πατσιά Υποθεματικές ενότητες που εξετάζουν την αλληλεπίδραση δημοσίου και ιδιωτικού Απόκρυψη εμφάνιση δευτερεύων πορείες Υφή δημόσιου χώρου Πρόσβαση στις κατοικίες -εξωτερικές σκάλες Διαφοροποίηση επιπέδων-θέαση διαπραγμάτευση ορίων Μπαλκόνια προβάλλουν στη δημόσια ροή

13 12 Δήμητρα Πατσιά Αδιέξοδες πορείες Κύρια αρτηρία που οδηγεί σε κάθετες αδιέξοδες πορείες. Οι αδιέξοδες αυτές πορείες εκ πρώτης όψεως φαίνονται αχρείαστες εφόσον διακόπτονται, όμως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι αποτελούν μοναδικό τρόπο πρόσβασης στην κατοικία. γ γ Οι κάθετες πορείες της δημόσιας αρτηρίας είναι μικρού μήκους και διακόπτονται εφόσον συναντούν γκρεμό β Η δημόσια αρτηρία μετατρέπεται σε ιδιωτική εφόσον οδηγεί εκτός από γκρεμούς σε ιδιωτικές αυλές. Η χρηστική της αξίας ως πέρασμα λοιπόν μετατρέπεται σε ιδιωτικό «διάδρομο» της κατοικίας. β α Το γεγονός ότι κάποιες φορές στο τέλος του περάσματος βρίσκεται η είσοδος μιας κατοικίας εξακριβώνει την ανάγκη των κατοίκων για άμεση πρόσβαση και ταυτόχρονα υπονοείται η επέκταση του εσωτερικού χώρου στο εξωτερικό, εφόσον απλά μια πόρτα ορίζει τα όρια της κατοικίας α

14 13 Δήμητρα Πατσιά Οπτικά εμπόδια Κύρια πορεία(δημόσια) Σοκάκια(κάθετα της κύριας πορείας) Στο χωριό παρατηρείται έλλειψη καθαρής οπτικής επαφής τόσο στην δημόσια πορεία όσο και στα σοκάκια. Το μικρό πλάτος και το ελικοειδές σχήμα των δρόμων, η συνεχής δόμηση και η καθ ύψος ανάπτυξη των κτιρίων, μαζί με τις υψομετρικές διαφορές του εδάφους, δυσκολεύουν την ξεκάθαρη οπτική επαφή κατά την περιήγηση στο χωριό, εφόσον πάντα παρεμβάλλεται ένα οπτικό εμπόδιο κατά της πορείας Λόγω της οπτικής απάτης που δημιουργεί η προοπτική στο χώρο, ποτέ δεν είσαι σίγουρος τι θα αντικρίσεις αν προχωρήσεις ακόμη λίγα βήματα. Ωστόσο με αυτό τον τρόπο κατά την περιπλάνηση βρίσκεις διάφορες εμπειρίες, εφόσον ακολουθώντας οποιοδήποτε μονοπάτι ταξιδεύεις στο «άγνωστο», εξερευνώντας τις ποιότητες του υπαίθριου χώρου. Συνήθως ακολουθώντας τις κάθετες πορείες στην δημόσια αρτηρία κατευθύνεσαι με κάποιο τρόπο στα ποτάμι.

15 14 Δήμητρα Πατσιά Οικειοποίηση δημόσιου χώρου Κύρια πορεία(δημόσια) Σοκάκια(κάθετα της κύριας πορείας) Η υφή και ο χαρακτήρας της κύριας αρτηρίας είναι πιο εσωστρεφές σε σχέση με τα πιο ιδιωτικά δρομάκια, προφανώς για να κρατήσουν την ιδιωτικότητα τους. Στα στενά δρομάκια παρατηρείται η φροντίδα και η φύτευση πρασίνου καθώς και η προσθήκη εξωτερικών σκάλων που οδηγούν στην οικεία. Υλικότητα δρόμων Η υλικότητα των περασμάτων ενθαρρύνει την επέκταση του ιδιωτικού. Δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση υλικού από δρόμο σε δρόμο, εφόσον τα βασικά υλικά είναι τα τοπικά πετρώματα της περιοχής, δηλαδή πετρώματα του ποταμού ή του βουνού. Η εναρμόνιση με τον περιβάλλοντα χώρο και η τοπικότητα είναι σημαντικό στοιχείο της Κακοπετριάς. Αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο από την υλικότητα του δρόμου αλλά και από την ευαισθησία των κατοίκων που διατηρούν κομψό το διάκοσμο της δημόσιας αρτηρίας. Η οικειοποίηση των περασμάτων από τους κατοίκους δημιουργεί αμφισβήτηση ορίων ιδιωτικούδημοσίου. Έτσι δημιουργείται παιχνίδισμα του μέσα-έξω, αφήνοντας το επάγγελμα, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων να καθορίσουν την δημόσια υφή. Επίσης ο δρόμος μετατρέπεται σε χώρο συνεύρεσης και επικοινωνίας των γειτόνων κάτι που παρατηρείται εντονότερα στα στενά σοκάκια

16 15 Δήμητρα Πατσιά Αμφισβήτηση ορίων κατοίκησης Υποχώρηση ορίων κατοικίας αφήνοντας χώρο υποδοχής,άμεσα προσβάσιμο στο δημόσιο Η αυξομείωση του πλάτους της δημόσιας πορείας δημιουργεί διαφορετικές εντάσεις α α β β Η ανοικτή οπτική και τα ανοικτά όρια στην μια πλευρά, δίνει την αίσθηση ότι μεγαλώνει ο χώρος όσο μικρό και να είναι το δρομάκι. Ωστόσο αυτό συμβαίνει κοντά στον ποταμό προσφέροντας έτσι την θέα στις οικείες. γ γ Η υποχώρηση της κατοικίας προς τα μέσα νοητά επεκτείνει την δημόσια αρτηρία. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας ημιυπαίθριος χώρος που οδηγεί στην κύρια είσοδο της κατοικίας και συνήθως χρησιμοποιείται για να καλύψουν τις ανάγκες τους οι κάτοικοι.

17 16 Δήμητρα Πατσιά Αμφισβήτηση ορίων κατοίκησης α Η ανάγκη για να αποκτήσουν υπαίθριους χώρους και η έλλειψη χώρου οδήγησε στον προσανατολισμό των αυλών στο ποταμό. Μ αυτό τον τρόπο επεκτείνονται ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους και απολαμβάνουν την θέα που τους προσφέρεται έχοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα τους α β γ β Αν και οι αυλές δεν είναι προσανατολισμένες στο δημόσιο, ωστόσο λόγω υψομετρικών διαφορών που προκύπτουν από την μορφολογία του εδάφους υπάρχει άμεση οπτική πρόσβαση τις παραπάνω φορές με τον υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο της κατοικίας. Οι υψομετρικές διαφορές των κατοικιών διαχωρίζουν το ιδιωτικό από το δημόσιο αφήνοντας όμως οπτική γ

18 17 Δήμητρα Πατσιά Ιδιωτική επέκταση στο δημόσιο- μπαλκόνια Οι ιδιωτικές κατοικίες επεκτείνουν τα όρια τους, προβάλλοντας τα μπαλκόνια τους πάνω από τις δημόσιες αρτηρίες-δρομάκια δημιουργώντας στεγασμένους εξωτερικούς χώρους Αλλαγή αντίληψης του χώρου καθώς αρχίζει να μπλέκεται το ιδιωτικό με το δημόσιο α α Α)Στην α περίπτωση υπάρχει άμεση επικοινωνία διαμέσου των μπαλκονιών και παράλληλα εγκλείεται η δημόσια αρτηρία β β Β)Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται επίσης το εξωτερικό μπαλκόνι να έχει άμεση θέαση με τον ποταμό γ Γ) Δημιουργία στοάς με την προέκταση της κατοικίας και άμεση σύνδεση με το απέναντι κτίριο γ

19 18 Δήμητρα Πατσιά Επέκταση ιδιωτικού στο δημόσιο -σκάλες Εξωτερική πρόσβαση στις οικείες Υλικότητα σκάλας καθορίζει την ιδιωτική της χρήση β Απότομη κλίση Τοποθέτηση σκάλας στις όψεις των κατοικιών Α) υποχωρεί η όψη της κατοικίας και τοποθετείται η σκάλα.αυτό κυρίως παρατηρείται στην βασική αρτηρία,λογικά για λόγους αισθητικής και για να μην είναι τόσο εκτεταμένες στο δημόσιο όπως συμβαίνει στο β. Β)η εξωτερική σκάλα τοποθετείται στο πέρασμα μειώνοντας τον δημόσιο χώρο διακίνησης-παρατηρείται να συμβαίνει στα σοκάκια λόγω της πιο ιδιωτικής τους φύσης α γ Μονοπάτια οδηγούν σε άλλο επίπεδο εξομαλύνοντας τις υψομετρικές διαφορές του χωριού. Συνήθως οι καθοδικές πορείες οδηγούν στο ποτάμι

20 ΧΩΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ Φραγκογιαννόπουλος Σταύρος 19 ΗΧΟΣ ΗΧΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ Στον διπλανό χάρτη διακρίνεται το τοπογραφικό σχέδιο του παλιού οικισμού της Κακοπετριάς. Κύρια γνωρίσματα του οικισμού αποτελούν η πυκνή δόμηση, οι στενοί δρόμοι (σοκάκια), οι ψηλοί τοίχοι, οι 2 ποταμοί που περικλείουν τον οικισμό, η έντονη μορφολογία του εδάφους καθώς και η θέα προς τη Μόρφου που πλαισιώνεται από τα βουνά του Τροόδους. Σε αυτό το τμήμα της μελέτης καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι ποταμοί καθώς και η τοποθέτηση και η υλικότητα των σπιτιών του οικισμού. Στον στρογγυλό κύκλο γυρίστηκε το βίντεο και στον ελλειψοειδή κύκλο βρίσκεται ο κεντρικός δρόμος του χωριού. Φωτογραφίες από τον ποταμό

21 ΧΩΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ Φραγκογιαννόπουλος Σταύρος 20 ΗΧΟΣ ΗΧΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑΣ, ΤΟΥΣ 2 ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΕΙΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΡΟΗ ΗΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ. ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΟΣΟ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ Η Κακοπετριά βρίσκεται ανάμεσα σε 2 ποταμούς, τον Άγιο Νικόλαο και τον Καρβουνά. Παρόλο αυτά όταν ένας επισκέπτης στον παραδοσιακό οικισμό σταθεί στο κεντρικό δρόμο του, τότε δεν ακούει τη ροή του νερού στο ποταμό. Ο ήχος αυτός του νερού γίνεται αντιληπτός παρά μόνο αν ο επισκέπτης εισέλθει στα παρακλάδια του κεντρικού δρόμου και προς το τέλος τους, εκεί ακριβώς που βρίσκεται ο ποταμός. Επομένως στην ενότητα αυτή αντικείμενο μελέτης αποτελούν οι αιτίες που προκαλούν αυτό το φαινόμενο σε σχέση με τα υλικά της τοιχοποιίας, τις υψομετρικές διαφορές, την ογκοπλαστική καθώς και τον προσανατολισμό των οικιών. Στα διπλανά σχεδιαγράμματα είναι φανερή η προαναφερθείσα τοποθέτηση του παραδοσιακού οικισμού της Κακοπετριάς ανάμεσα στους δυο ποταμούς, ο κεντρικός δρόμος που διασχίζει όλο το μήκος του οικισμού καθώς και τα παρακλάδια του δρόμου που καταλήγουν στους 2 ποταμούς.

22 ΧΩΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ Φραγκογιαννόπουλος Σταύρος 21 ΗΧΟΣ ΗΧΟΣ - ΧΩΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΜΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Ο ήχος του νερού που παράγεται δεν γίνεται αντιληπτός από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η μορφολογία του εδάφους αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έχουν κτιστεί τα σπίτια. ΠΟΡΕΙΕΣ ΗΧΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΛΟΓΩ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ Από τη τομή και τις φωτογραφίες είναι φανερό πως ο ποταμός βρίσκεται σε αρκετά πιο χαμηλό σημείο σε σχέση με τον οικισμό. Επίσης, υπάρχουν πολλά δέντρα και καλαμιώνες που περικυκλώνουν τον ποταμό. Αυτά δεν αφήνουν τον ήχο να ταξιδέψει και να φτάσει τα μέσα του οικισμού. Ακόμη, πράγμα που αποτρέπει τον ήχο να φτάσει τον κεντρικό δρόμο, είναι ο ακανόνιστος τρόπος, σε κάτοψη, με τον οποίο έχουν κτιστεί τα σπίτια και οι υψομετρικές τους διαφορές. Όλα τα πιο πάνω με λίγα λόγια αποτελούν φίλτρο ήχου, ένα σφουγγάρι που τον απορροφά και αποτελεί εμπόδιο στη πορεία του. Όπως ένα δωμάτιο με έπιπλα δεν έχει αντίλαλο, έτσι και εδώ ο οικισμός είναι πυκνοκατοικημένος και περιορίζει τον ήχο του ποταμού

23 ΧΩΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ Φραγκογιαννόπουλος Σταύρος 22 ΗΧΟΣ ΗΧΟΣ - ΥΛΙΚΑ Σημαντικό ρόλο για τη πορεία του ήχου από τον ποταμό μέχρι τον κεντρικό δρόμο έχουν τα υλικά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί τα σπίτια. ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΜΕ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΛΙΘΑΡΙ ΞΥΛΟ ΚΑΛΑΜΙΩΝΕΣ ΔΕΝΤΡΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΗΧΟΥ Μερικά υλικά έχουν πόρους και επομένως την ιδιότητα να απορροφούν τον ήχο και να δυσκολεύουν τη κίνηση του. Άλλα υλικά έχουν σκληρή και λεία επιφάνεια, άρα ο ήχος ανακλάται και συνεχίζει τη πορεία του. Ξεκινώντας από τον ποταμό προς τον κεντρικό δρόμο, ο ήχος βρίσκει ως πρώτο εμπόδιο τα δέντρα και τους καλαμιώνες γύρω του. Στη συνέχεια βρίσκει τη πορώδες επιφάνεια των τοίχων των σπιτιών που είναι κατασκευασμένη από πλιθάρι και από ξύλο (θυρώματα - παράθυρα). Φυσικά οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι και από πέτρες του ποταμού των οποίων η επιφάνεια είναι κατάλληλη για την ανάκλαση του ήχου. Παρόλ αυτά η πέτρα σε συνδυασμό με τα άλλα υλικά κατασκευής και τον τρόπο δόμησης που αναφέρθηκε προηγουμένως απορροφούν τον ήχο και φράσσουν τη πορεία του.

24 ΧΩΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ Φραγκογιαννόπουλος Σταύρος 23 ΗΧΟΣ ΗΧΟΣ ΣΥΝΟΨΗ ΠΕΤΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΑΝΑΚΛΑΣΤΗΣ ΠΛΙΘΑΡΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΑΝΑΚΛΑΣΤΗΣ ΚΑΛΑΜΙΩΝΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΑΝΑΚΛΑΣΤΗΣ Είναι ενδιαφέρον πως στη φωτογραφία στα αριστερά βλέπουμε την εφαρμογή όλων όσων αναφέρθηκαν σε προηγούμενες διαφάνειες. Πιο συγκεκριμένα βλέπουμε τις πολλές επιφάνειες που δημιουργούν οι τοίχοι των σπιτιών, κυρίως σε κατακόρυφο επίπεδο αλλά και σε οριζόντιο επίπεδο, αλλά και η τοποθέτηση των υλικών δόμησης. Το πρώτο συντελεί στην αποδυνάμωση της έντασης του ήχου αφού όσο πιο πολλές είναι οι επιφάνειες που έχει να ανακλαστεί ο ήχος τόσο πιο πολύ αποδυναμώνεται. Το δεύτερο παίζει και αυτό καθοριστικό ρόλο αφού στην ουσία και τα υλικά δημιουργούν επιφάνειες που αντανακλούν τον ήχο, απλά αναλόγως πιο είναι το υλικό δόμησης, είτε ευκολύνει, είτε δυσκολεύει τη πορεία του ήχου. Αυτά που δυσκολεύουν τη πορεία του ήχου είναι το ξύλο και το πλιθάρι ενώ με αντίθετες ιδιότητες είναι η πέτρα. ΞΥΛΟ ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΝΑΚΛΑΣΤΗΣ

25 ΗΧΟΣ - VIDEO Φραγκογιαννόπουλος Σταύρος

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις Τοποθεσία χωριού : Το Όμοδος περιβάλλεται από 2 ψηλές βουνοκορφές Στην εργασία θα μελετηθούν οι διαφορετικές τυπολογίες που εμφανίζονται στο χωρίο, οι σχέσεις τους με το ιδιωτικό και το δημόσιο,ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ.

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Βασιλένα Πετκόβα ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-11 αμαλία πατρόκλου- μαρία χατζηγιώρκη- στέλλα χατζηχαραλάμπους ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 89-1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. Η πρόσοψη του οικοπέδου βρίσκεται επί της οδού Κρουσόβου, ενώ το οικόπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 99 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ 1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : To τοπογραφικό διάγραμμα της δεύτερης αρχιτεκτονικής μελέτης ταυτίζεται με αυτό της πρώτης αρχιτεκτονικής μελέτης εφόσον και οι δυο μελέτες εχουν γίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Στρατηγική Συν-Κατοίκησης Η πρόταση μας εισάγει μια νέα τυπολογία κατοικίας, αυτήν της οριζόντιας πολυκατοικίας. Η αναφορά στην ελληνική αστική πολυκατοικία είναι σκόπιμη αφού η

Διαβάστε περισσότερα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ : Εξοχικές κατοικίες στο Σκροπονέρι Ευβοίας Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα και από την ακανόνιστη

Διαβάστε περισσότερα

2 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΕΝΙΚΑΤΟΠΟΛΟΓΙΑ Η μελέτη του παραθεριστικού οικισμού, έχει σαν στόχο να ικανοποιήσει λειτουργικά και αισθητικά το αγοραστικό κοινό αλλά και να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο την οικοδομισιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΘΕΣΗ Σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Νικόµαχου 12 (Ο.Τ. 69) στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης πρόκειται να ανεγερθεί διώροφη οικοδοµή µε ισόγειο λόγω

Διαβάστε περισσότερα

αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ σύνθεση ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΛΕΒΙΔΗΣ και τη διώροφη μορφή του

αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ σύνθεση ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΛΕΒΙΔΗΣ και τη διώροφη μορφή του Ο προσανατολισμός της κατοικίας συνιστά το ιδιαίτερο πλεονέκτημά της, αφού το κτίριο έχει στηθεί ακριβώς πάνω στον άξονα της κοιλάδας των Δελφών και επωφελείται από μια συγκλονιστική θέα. Ο χώρος της αυλής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΙΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. 44 ΤΕΥΧΟΣ 2/2014 www.ktirio.gr 45

ΠΕΤΡΙΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. 44 ΤΕΥΧΟΣ 2/2014 www.ktirio.gr 45 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ - ΕΠΙΒΛΕΨΗ: Whitebox Architects - Π. Κοκκαλίδης, Α.Τριανταφυλλίδου, Α. Δρέλλα www.whitebox.gr ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Χ. Βαχλιώτης H/M MEΛETH: Conap - Α. Ψαρουδάκης TEXNIKH ETAIPΕIA

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Χώρα, Πόλη Ελλάδα, Αρχάνες Μελέτη περίπτωσης Όνομα Δήμου: Αρχανών κτιρίου: Όνομα σχολείου: 2 Δημοτικό Σχολείο Αρχανών Το κλίμα στις Αρχάνες έχει εκτεταμένες περιόδους ηλιοφάνειας, Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

3. Οροι όµησης ιαταξη Κατασκευής στο οικόπεδο

3. Οροι όµησης ιαταξη Κατασκευής στο οικόπεδο 1. Περιγραφή έργου Πρόκειται για την ανέγερση διώροφης κατοικίας 57.92 τ.µ. σε οικόπεδο έκτασης 75 τ.µ. στην περιοχή Μαυροβούνι στο Γιαλό της Σύµης. Η νέα αυτη κατοικία διαθέτει εξώστη και ηµιυπαίθριο

Διαβάστε περισσότερα

m pi-*. κείμενο: Τόνια Κατερίνη, Μαρία Καζολέα, αρχιτέκτονες μηχανικοί φωτογράφηση: Αθηνά Καζολέα, Πάτροκλος Στελλάκης

m pi-*. κείμενο: Τόνια Κατερίνη, Μαρία Καζολέα, αρχιτέκτονες μηχανικοί φωτογράφηση: Αθηνά Καζολέα, Πάτροκλος Στελλάκης m pi-*. To Πόρτο Ράφτη μετατρέπεται σταθερά σε τόπο μόνιμηξ διαμονιη αλλά ταυτόχρονα παραμένει ένα από τα γοητευτικότερα δείγματα του Αττικού τοπίου. Η παρέμβαση σε αυτό το τοπίο θέτει κατ' αρχήν πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνο

1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνο 1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνου που διατρέχει και συνδέει τον οικισμό από το βουνό

Διαβάστε περισσότερα

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη)

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Πολυκατοικία Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα Φωτογραφίες: Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν:

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1 / 6

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 16_10_2012 ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 2.1 Απεικόνιση του ανάγλυφου Μια εδαφική περιοχή αποτελείται από εξέχουσες και εισέχουσες εδαφικές μορφές. Τα εξέχοντα εδαφικά τμήματα βρίσκονται μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Αναφέρεται σε ένα διευρυµένο γεωγραφικό πλαίσιο που περιλαµβάνει τον ενιαίο πολιτισµικό χώρο των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της οθωµανικής κυριαρχίας Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ GIFU KITAGATA

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ GIFU KITAGATA ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ GIFU KITAGATA ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 ΑΚΑΔΗΜΑÏΚΟ ΕΤΟΣ: 2010/2011 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Β.ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗ,Κ.ΣΕΡΡΑΟΣ, Δ.ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙΔΗΣ (Μ/Σ) ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 19 Σεπτεμβρίου 2013 ΘΕΜΑ: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Σύνταξη κειμένου: Μαρία Ν. Δανιήλ, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος Ένα νέο έδαφος Το ελληνικό τοπίο υπομένει για περισσότερα από 40 χρόνια μια παρατεταμένη διαδικασία «προ-αστικοποίησης». Στην ανάπτυξη των παραθεριστικών οικισμών κυριαρχούν τα γνώριμα μοντέλα της πανταχόθεν

Διαβάστε περισσότερα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Κατά την απογραφή κατοικιών της Ε.Σ.Υ.Ε. το 2000, το οικιστικό απόθεμα του Δήμου Τρικκαίων αποτελείται από: 13.129 οικοδομές (στοιχεία από 15.343 κτίρια 25.074 κατοικίες και 24.385

Διαβάστε περισσότερα

BELLEVUE BAY FLATS & HOUSES

BELLEVUE BAY FLATS & HOUSES BELLEVUE BAY FLATS & HOUSES ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 ΑΚΑΔΗΜΑÏΚΟ ΕΤΟΣ: 2010/2011 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Β.ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗ,Κ.ΣΕΡΡΑΟΣ, Δ.ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙΔΗΣ (Μ/Σ) ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ηλιούπολη 12 Μαρτίου 2012 ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 10 ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης Μυκόνου 34, Ηλιούπολη Οριοθετείται από: Aριστερά από την οδό Πάφου, δεξιά από την οδό Αιγίνης και

Διαβάστε περισσότερα

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου 1 Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Ζαντής Γιώργος, Παρεκκλησίτης Ορέστης, Ιωάννου Γιώργος Συντονιστής καθηγητής: Νικόλας Νικολάου Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΩΖΟΜΕΝΟΥ Η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΑΛΩΝΑΣ, Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ TΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού 1. Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΜΟΝΑ Α

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΜΟΝΑ Α 1 ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΜΟΝΑ Α Ως βασική µονάδα για τη σύνθεση των χώρων επιλέγεται ένα ορθογωνικό πρίσµα διαστάσεων 2,40 x 3,60 x 2,40 m (µε περιορισµό από την τυποποιηµένη στο εµπόριο διάσταση 1,20 αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

THE JEWISH MUSEUM BERLIN

THE JEWISH MUSEUM BERLIN ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤ0ΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Γ.ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ THE JEWISH MUSEUM BERLIN ΈΝΑ FILM ΤΩΝ: STAN NEUMANN KAI RICHARD COPANS

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους»

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Γ και ΣΤ Τάξη 2007 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία είναι μια συνεργασία της Γ Τάξης και ΣΤ Τάξης του

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική ανάλυση παραδοσιακών κτιρίων και συνόλων Ε.Μ.Π. - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ - ΔΙΑΤΟΜΕΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ 5ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ( ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ )

Αρχιτεκτονική ανάλυση παραδοσιακών κτιρίων και συνόλων Ε.Μ.Π. - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ - ΔΙΑΤΟΜΕΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ 5ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ( ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ) Αρχιτεκτονική ανάλυση παραδοσιακών κτιρίων και συνόλων Ε.Μ.Π. - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ - ΔΙΑΤΟΜΕΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ 5ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ( ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ) Αντικείμενο του μαθήματος είναι η αναγνώριση, συστηματική αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Οι ιδιαίτερες δεσµεύσεις νέων κτισµάτων σε προστατευόµενες περιοχές αφορούν: 1) Την υποχρέωσή τους να ακολουθήσουν τον αρκετά δεσµευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth.

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Μια εικονική εκδρομή με το Google Earth Αγαπητέ μαθητή, Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Εσύ

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν 1 Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν Έλενα Κωνσταντινίδου, Επ. Καθηγήτρια ΕΜΠ Σας καλοσωρίζουμε στο μάθημα της «Αρχιτεκτονικής ανάλυσης παραδοσιακού

Διαβάστε περισσότερα

F LIGHT II TUNNELS 2014

F LIGHT II TUNNELS 2014 F LIGHT TUNNELS 2014 II ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Σε περιπτώσεις όπου θέλουμε να παρέχουμε φυσικό φως, αλλά οι συνθήκες δεν ευνοούν την εγκατάσταση κάθετων παραθύρων ή παραθύρων στέγης μία αποτελεσματική λύση είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο έγγραφο παρουσιάζονται οι ορισμοί λέξεων που αντιπροσωπεύουν έννοιες που απαντώνται στις ενότητες των τάξεων Α και Β. Η ερμηνείες που δίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Πέρα Χωριό. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Και Σύγχρονοι Προβληματισμοί. Θεωρητική και Σχεδιαστική Άσκηση

Πέρα Χωριό. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Και Σύγχρονοι Προβληματισμοί. Θεωρητική και Σχεδιαστική Άσκηση Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Και Σύγχρονοι Προβληματισμοί Θεωρητική και Σχεδιαστική Άσκηση Πέρα Χωριό Χρυστάλλα Αργυρού Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου Αγγέλα Χαραλάμπους Γενικές πληροφορίες για τον οικισμό Το Πέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ- Αειφορική αρχιτεκτονική χτες και σήμερα- Παραδοσιακοί οικισμοί και σύγχρονες ανάγκες

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ- Αειφορική αρχιτεκτονική χτες και σήμερα- Παραδοσιακοί οικισμοί και σύγχρονες ανάγκες ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ- Αειφορική αρχιτεκτονική χτες και σήμερα- Παραδοσιακοί οικισμοί και σύγχρονες ανάγκες Συζήτηση για το ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που συμπληρώθηκε στο σεμινάριο και πρόταση για το προτεινόμενο τελικό φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ α. Αρχειακή έρευνα β. Βιβλιογραφική έρευνα γ. Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία όσο το δυνατόν λεπτομερής προσέγγιση των γενικών αρχών της Βιοκλιματικής που εφαρμόζονται στο έργο αυτό. 1. Γενικές αρχές αρχές βιοκλιματικής 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η βόρεια ράχη του Χατζή

Η βόρεια ράχη του Χατζή Η βόρεια ράχη του Χατζή Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ, η Βρωμέρη 1955μ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΠΤΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων

Σχεδιασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων 4. Σχεδιασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙΣ Σαμίρ Μπαγιούκ Για να κάνουμε αντιληπτό ένα αντικείμενο στον χώρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φωτογράφιση με πολλαπλές λήψεις από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΛΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 20 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 63036 ΦΑΞ:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ - 125 - ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ Στην κάτοψη περιβάλλοντος χώρου της μελέτης μας διαφαίνεται τόσο η πισίνα και το μπάρμπεκιου όσο και τα κιόσκια που υπάρχουν στο πίσω μέρος του οικοπέδου

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

Ερείπια μινωικού οικισμού μαρτυρούν κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής των Έξω Λακωνίων σε παλαιότερες εποχές.

Ερείπια μινωικού οικισμού μαρτυρούν κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής των Έξω Λακωνίων σε παλαιότερες εποχές. ΤΕΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Βλάχηδες. Πεδινό χωριό με όνομα οικογενειακό Βυζαντινής ή Βενετσιάνικης προέλευσης. Διοικητικά ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Έξω Λακωνίων, του Δήμου Αγίου Νικολάου. Βρίσκεται 7,5 χιλ δυτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΔΕΚΑΘΕΣΙΟ ΔHMOTIKO ΣXOΛEIO ΣTΑ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ

ΔΩΔΕΚΑΘΕΣΙΟ ΔHMOTIKO ΣXOΛEIO ΣTΑ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ E.M.Π. ΣXOΛH APXITEKTONΩN ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ AKAΔΗΜΑΪΚΟ ETOΣ 2012-13 TOMEAΣ I APXITEKTONIKOY ΣXEΔIAΣMOY 5ο XEIMEPINO EΞAMHNO MAΘHMA: APXITEKTONIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ 5 Διδακτική ομάδα: Β. Γκανιάτσας, Καθηγητής Στ. Γυφτόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Οικοδομική Ι

Παραδοσιακή Οικοδομική Ι Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Οικοδομική Τεχνολογία 1 Παραδοσιακή Οικοδομική Ι Σταύρος Μαμαλούκος Τι είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική ; Τι είναι η ίδια η παράδοση ; «Παραδοσιακή» αρχιτεκτονική»

Διαβάστε περισσότερα

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι ο τρόπος σχεδιασμού κτιρίων που λαμβάνει υπόψη τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, τη θέση των χώρων και

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3 Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία Μάθημα 3 Τα αρχιτεκτονικά σύμβολα αποτελούν μια διεθνή, συγκεκριμένη και απλή γλώσσα. Είναι προορισμένα να γίνονται κατανοητά από τον καθένα, ακόμα και από μη ειδικούς.

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κατερίνα Χατζηβασιλειάδη Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ 1. Εισαγωγή Η προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου συνέταξε μελέτη με τίτλο «Συμπληρωματικές εργασίες κτιρίου πλατείας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕ ΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕ ΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ TΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Εργαστήριο Μορφολογίας-Ρυθµολογίας Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕ ΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τοιχοποιία Ι Επισκευές

Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τα κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη της τοιχοποιίας επισκευάζονται ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο τεχνίτης πριν ξεκινήσει πρέπει να έχει έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά: πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι Οι αριθμοί αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά είναι σημαντικό να μελετήσουμε τον τρόπο που σημειώνονται οι αριθμοί που αποδίδουν στα σχέδια τις διαστάσεις του αντικειμένου. Οι γραμμές διαστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής:

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: 3.4 Ειδικό τεχνικό τεύχος οδηγός με εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: Παράρτημα Ι. Α. Ενδεικτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ Πινακίδα 01: Xωροταξικό σχέδιο και διαγράμματα πρότασης κλ. 1:1000 Πινακίδα 02: Κάτοψη περιοχής τζαμιού κλ. 1:200 και σχέδια αστικού εξοπλισμού κλ. 1:100

Διαβάστε περισσότερα

4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 -

4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 - 4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 - 4.1 ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ Όπως και τα υπόλοιπα, έτσι και το πρώην σχολείο του Αγίου Σώστη είναι ένα πέτρινο κτίριο µε κεραµοσκεπή και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Tο κτίριο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακρωτήρι Το Ακρωτήρι της Θήρας είναι ο σημαντικότερος προϊστορικός οικισμός των Κυκλάδων. Διατηρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών στο Σκροπονέρι Ν. Ευβοίας

Ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών στο Σκροπονέρι Ν. Ευβοίας Ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών στο Σκροπονέρι Ν. Ευβοίας 101513 Παράγοντες σχεδιασμού Φυσικό τοπίο / πράσινο Ομοιογενές και συνεκτικό σύνολο Ισοτιμία χρηστών Βιοκλιματικός σχεδιασμός Αξιοποίηση στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα αρχιτεκτονικής από την οικο-δομή της ανάγκης. Γεώργιος Κολοκοτρώνης Αρχιτέκτων Μηχανικός

Μαθήματα αρχιτεκτονικής από την οικο-δομή της ανάγκης. Γεώργιος Κολοκοτρώνης Αρχιτέκτων Μηχανικός Μαθήματα αρχιτεκτονικής από την οικο-δομή της ανάγκης Γεώργιος Κολοκοτρώνης Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα Πλοκαμιανά της δημοτικής ενότητας Ινναχωρίου, του δήμου Κισσάμου αποτελούν οικισμό, η εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ http://www.ikastiko.gr/ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ»

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΤΕΝΟΜΕΤΩΠΟ ΚΑΜΑΡΟΣΠΙΤΟ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ανεµόµυλος 1 Ο Μύλος στον Αη Γιάννη

Ανεµόµυλος 1 Ο Μύλος στον Αη Γιάννη Ανεµόµυλος 1 Ο Μύλος στον Αη Γιάννη 1. Περιγραφή Ο ανεµόµυλος της καταγραφής βρίσκεται στο χωριό Απείρανθος, που υπάγεται διοικητικά στον ήµο ρυµαλίας της νήσου Νάξου. Η βασική λειτουργία του ήταν η παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική Η ιδιοκτησία της ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., χωροθετείται μέσα στον οικισμό της Καρδίας. Ο πολεοδομικός και ο οικιστικός σχεδιασμός των οικοπέδων της ιδιοκτησίας οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο,

Διαβάστε περισσότερα

κτίριο και υλικά Οι σημειώσεις βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα :

κτίριο και υλικά Οι σημειώσεις βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα : ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Δ.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ι κτίριο και υλικά Διδάσκοντες Ρίκα Δεληγιαννίδου Νίκος Κ. Μπάρκας e-mail mail : nbarkas@arch.duth.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΖΟΥΛΛΑΚΗΣ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΑΛ.ΔΙΑΚΟΥ 69 & ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΩΝΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 33038

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΝΑΝΣΥ ΣΑΚΚΑ

ΘΕΜΑ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΝΑΝΣΥ ΣΑΚΚΑ ΘΕΜΑ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΝΑΝΣΥ ΣΑΚΚΑ «Ο βίος εν Ελλάδι είναι υπαίθριος, έγραψε κάποτε ο Περικλής Γιαννόπουλος. Και ήθελε, νοµίζω, µ αυτά τα λόγια του να πει

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο ανοιχτό εργαστήριο για τη δημιουργία πρότυπη μονάδα κατοίκηση στη Γάζα.

Διήμερο ανοιχτό εργαστήριο για τη δημιουργία πρότυπη μονάδα κατοίκηση στη Γάζα. Διήμερο ανοιχτό εργαστήριο για τη δημιουργία πρότυπη μονάδα κατοίκηση στη Γάζα. Σπουδάστριε : Δαββέτα Γεωργία Κελεπέρα Μαρία Κυρίτση Ολυμπιάδα Στάση Παρασκευή Οι διάφοροι τύποι κατοικία που χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗ» Παράρτηµα VΙΙΙ

«ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗ» Παράρτηµα VΙΙΙ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗ» Παράρτηµα VΙΙΙ Εκτίµηση οπτικής όχλησης εγκαταστάσεων ENVECO A.E ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή... 2 2. Οπτικές επιπτώσεις µεταλλευτικής δραστηριότητας... 2 3. Αξιολόγηση της οπτικής

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ

Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. ΒΑΣΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ακίνητο κατά το άρθρο 948 Α.Κ. είναι το έδαφος και τα συστατικά του μέρη. Κινητό είναι ότι δεν είναι ακίνητο. Ως έδαφος νοείται ορισμένο τμήμα της επιφάνειας της γης που πληρεί

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9 3. Ας περιγράψουμε σχηματικά τις αρχές επί των οποίων βασίζονται οι καινοτόμοι σχεδιασμοί κτηρίων λόγω των απαιτήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και ευαισθησία του χώρου και του περιβάλλοντος ; 1. Τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Ο μαθητής αξιοποιεί τον Η/Υ και ακούει κάθε φορά την εκφώνηση της άσκησης αλλά και την εργασία που έχει να κάνει. Μπορεί να διακρίνει ακουστικά και οπτικά την πρώτη συλλαβή-γράμμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΨΕΙΣ - 119 - ΟΡΟΦΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΟΨΕΙΣ - 119 - ΟΡΟΦΟΓΡΑΦΙΕΣ - 119 - ΑΝΟΨΕΙΣ ΟΡΟΦΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΛΟΝΙ Στον χώρο του σαλονιού αλλά και της τραπεζαρίας επιθυμία του ιδιοκτήτη της κατοικίας ηταν η πρόβλεψη διακόσμησης των οροφών αυτών κυρίως των χώρων με ζωγραφική. Στην

Διαβάστε περισσότερα

- 94 - TEXNIKH ΕΚΘΕΣΗ

- 94 - TEXNIKH ΕΚΘΕΣΗ - 94 - TEXNIKH ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟ Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1105,58 τ.μ. που βρίσκεται στο Ο.Τ. 10 και επί της οδών Δημητρίου Πολιορκητού και Κρουσόβου περιοχή Θρακομακεδόνων του σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΑ Το αρχιτεκτονικό σχέδιο κάθε κατασκευής είναι από τα πρώτα και σημαντικότερα στάδια μιας κατασκευής. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πρέπει να ικανοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου Η λαϊκή αρχιτεκτονική της Ηπείρου, παρά τις επιμέρους τοπικές μορφολογικές ιδιαιτερότητες, εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις ορεινές περιοχές. Οι μορφές των

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Την Πέµπτη 24 του Οκτώβρη επισκεφτήκαµε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που βρίσκεται σε ένα χωριό της Πάφου τη Γεροσκήπου. Εκεί έχει πολλά αντικείµενα που χρησιµοποιούσαν οι

Διαβάστε περισσότερα

9. Τοπογραφική σχεδίαση

9. Τοπογραφική σχεδίαση 9. Τοπογραφική σχεδίαση 9.1 Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό εξετάζει τις παραμέτρους, μεθόδους και τεχνικές της τοπογραφικής σχεδίασης. Η προσέγγιση του κεφαλαίου γίνεται τόσο για την περίπτωση της συμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία Μέρη αρχαίου θεάτρου σκηνή: ορθογώνιο, μακρόστενο κτίριο προσκήνιο: στοά με κίονες μπροστά από τη

Διαβάστε περισσότερα

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ)

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) Α Κεφ. αβιοτικό κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή 4 αιολική διάβρωση Η διάβρωση που οφείλεται στον άνεμο 5 ακρωτήριο ακτογραμμή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: BAYSIDE KATSARAS ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΟΔΟΣ: ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ 7 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85104 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 95004-95177 ΦΑΞ:

Διαβάστε περισσότερα

112 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ ' 1 1 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ 113

112 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ ' 1 1 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ 113 Ρετιρέ ο παράδεισος ΣΕ ΜΙΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝΕΣ- ΜΠΟΥΡΓΚ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΖΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΨΗΛΟΥΣ ΦΡΑΚΤΕΣ, ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα