ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ"

Transcript

1

2 ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

3 Σ'εσένα

4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

5 ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

6 1. Ο διαχωρισμός του εαυτού.

7 Το ΛΕΥΚΟ απεικονίζει την πλευρά του εαυτού μας που αποδεχόμαστε. Αυτήν που αποδέχονται οι δικοί μας άνθρωποι. Τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι σύντροφοι μας, οι φίλοι μας. Εκείνην που είναι κοινωνικά αρεστή και που δείχνομε προς τα έξω. Είναι μια εικόνα που φτιάξαμε για εμάς όταν είμασταν μικροί και προσαρμόσαμε μέσα σ αυτήν τον εαυτό μας, όσο μεγαλώναμε. Φτιάχτηκε από τα μη και τα πρέπει, που μας επέβαλε το σπίτι, το σχολείο και ο κοινωνικός περίγυρος. Έπρεπε οι άλλοι να μας αγαπούν και να μας αποδέχονται. Αυτά χρειαζόμασταν περισσότερο από όλα και έτσι προσαρμοστήκαμε. Έπρεπε πάση θυσία να εξασφαλίσουμε τα τόσο απαραίτητα προς το ζην. Μικροί και ανίσχυροι, παντελώς εξαρτημένοι από την παντοδυναμία των μεγάλων, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούμε. Καλά παιδιά, καλοί άνθρωποι, άνθρωποι που νοιάζονται, άνθρωποι προσαρμοστικοί, συγκαταβατικοί, ήσυχοι. Παιδιά που πραγματοποιούν τα όνειρα των γονιών τους, που προσαρμόζονται στις ανάγκες των μεγάλων ή που αποτυγχάνουν, γιατί δεν καταφέρνουν να

8 υλοποιήσουν κάτι που στην ουσία δεν τους ταιριάζει.

9 Το ΚΟΚΚΙΝΟ απεικονίζει αρνητικά συναισθήματα συσσωρευμένα μέσα στον χρόνο και εγκλωβισμένα μέσα μας. Μπορεί να είναι πόνος, θυμός, φόβος, απέχθεια, ζήλια, μίσος, αηδία, απόγνωση, η αίσθηση της αδικίας, πίκρα και τόσα άλλα.

10 Το ΜΑΥΡΟ είναι το άλλο κομμάτι του εαυτού μας. Εκείνο που δεν αποδεχόμαστε, ούτε εμείς, ούτε κανένας άλλος. Είναι αυτές οι πτυχές του εαυτού μας που δεν είναι αρεστές, που δεν μας κάνουν αποδεκτούς, που ωςωπαιδιά μάθαμε να τις αποποιούμαστε, να μην τις δείχνομε, εκπαιδεύσαμε τους εαυτούς μας να τις κρύβουμε. Εκεί, λοιπόν, κάπου μέσα μας, στη σκιά μας, κρύψαμε ό,τι δικό μας δεν κρίθηκε καλό από τους άλλους, το απορρίψαμε και προσπαθήσαμε να το αγνοήσουμε.

11 Όσο πορεύεται κανείς έτσι, μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, μεγαλώνοντας, αρχίζει να μην έχει την αίσθηση του εαυτού του και να νιώθει ότι η ζωή του μοιάζει με ανήφορο η κατήφορο. Το σώμα κουράζεται να μεταφέρει τόσο βάρος. Μεταφέρομε την εικόνα που δείχνομε, την εικόνα που κρύβουμε και εκείνη που θέλομε να αγνοούμε. Δεν μπορεί να ζήσει κανείς για πάντα έτσι. Έχομε καταφέρει να απομονώσουμε τον εαυτό μας από ό,τι άσχημο, ενοχλητικό και επώδυνο έχομε ζήσει και έχομε μονώσει μέσα μας, ένα δικό μας κομμάτι το οποίο θα μπορούσε να μας δώσει άπειρες πληροφορίες για τον εαυτό μας. Έτσι αφαιρούμε από εμάς τους ίδιους, εμείς οι ίδιοι, την δυνατότητα της αυτογνωσίας. Κάτω από όλα αυτά τα κρυμμένα, είναι το χάρισμα μας. Νομίζομε ότι ελέγχουμε αυτήν την κατάσταση, μια που εμείς την φτιάξαμε, πιστεύομε ότι έτσι θα παραμείνει και δεν ασχολούμαστε. Κατά τα φαινόμενα ζούμε. Περπατάμε, εργαζόμαστε, στήνουμε οικογένειες, τρώμε, πίνομε. Αλλά δεν καταφέρνουμε

12 να νιώσουμε χαρά. Νιώθουμε ένα κενό που συνεχώς μεγαλώνει μέσα μας, όσο περνούν τα χρόνια. Είναι εξ αιτίας της απόστασης που μας χωρίζει από τον ίδιο μας τον εαυτό. Διαθέτουμε την ενέργεια μας σε ό,τι μας βοηθάει να μην νιώθουμε, να μην ακούμε και να μην βλέπομε τι υπάρχει μέσα μας. Μέχρι που μια δύνη αρχίζει να μας ρουφάει μέσα της. Είναι η ώρα της επίσκεψης στα άδυτα των άδυτων.

13 2. Το επώδυνο βίωμα.

14 Σ αυτήν την κατάσταση νιώθουμε όλο αυτό που υπάρχει μέσα μας. Τα εγκλωβισμένα αρνητικά συναισθήματα με τον καιρό διαβρώνουν ολόκληρη την ύπαρξη μας. Κάποιες στιγμές τα νιώθουμε έντονα και προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή μας από αυτά. Αλλά εκείνα συνεχίζουν να συσσωρεύονται, διότι έλκουμε συνεχώς πρόσωπα και καταστάσεις που μας κάνουν να βιώνουμε αντίστοιχα αρνητικά συναισθήματα και οι στιγμές που γίνονται αισθητά πληθαίνουν. Ένα επώδυνο, θλιβερό γεγονός, μια κατάσταση που μας προκαλεί έντονο στρες, μπορεί να γίνει η αιτία, η προστατευτική ασπίδα που μας κρατάει μακριά από αυτά τα ενοχλητικά συναισθήματα, να σπάσει. Και τότε, πόνος, θυμός, οργή, φόβος ή οποιοδήποτε άλλο κατακρατημένο συναίσθημα, που δεν έχει ακουστεί, κάνει αισθητή την παρουσία του. Η ζωή γίνεται πολύ επώδυνη. Κάποιοι παίρνουν φάρμακα μην α- ντέχοντας να νιώθουν. Άλλοι πίνουν για να ναρκώσουν τα σωθικά τους. Άλλοι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Κάποιοι καταφέρνουν να ζουν μέσω της

15 προσφοράς ή της δημιουργίας. Άλλοι αυτοκτονούν. Και άλλοι αρρωσταίνουν. Το σπάσιμο της προστασίας εκτός από τα συσσωρευμένα συναισθήματα που απεγκλωβίζει, γίνεται αφορμή να εμφανιστεί και η σκιά μας. Δεν αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας, όπως επίσης και όλοι οι γύρω μας, γιατί δεν ξέραμε όλο αυτό που κρύβαμε, εν μέρει συνειδητά και εν μέρει ασυνείδητα, τι έκταση είχε πάρει μέσα μας. Μην έχοντας επαφή με κομμάτια του εαυτού μας, δυσκολευόμαστε να τα αναγνωρίσουμε σαν δικά μας. Έχομε πάρα πολύ άγχος, πολύ φόβο, πολλή αγωνία, δεν ξέρομε πού θα μας οδηγήσει όλη αυτή η τρικυμία. Δε νιώθουμε να έχομε τον έλεγχο του εαυτού μας και αυτό μας τρομάζει. Δεν είμαστε σε θέση να ερμηνεύσουμε τις αντιδράσεις και τις πράξεις μας ούτε τις αντιδράσεις των άλλων. Φοβόμαστε και πονάμε.

16 3. Το Θεραπευτικό Φως.

17 Αν δουλέψουμε με αυτά τα συσσωρευμένα επώδυνα συναισθήματα, αντί να τα αποφύγουμε, φέρνοντας τα στο φως, τότε μόνο μπορεί να καθαρίσει το εσωτερικό μας και να κάνει χώρο στην ζωή να ξανακυλήσει μέσα μας. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν αντί να νεκρώσουμε τον πόνο, του επιτρέψουμε να ξεδιπλωθεί, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα εγκλωβισμένα συναισθήματα. Που σημαίνει ότι πρέπει να τα ξαναζήσουμε. Και μόνο τότε έρχεται η λύτρωση. Η βιωματική εμπειρία του ξεδιπλώματος των συναισθημάτων, στον καναπέ ή την πολυθρόνα ενός θεραπευτή, ικανού να ακούει, να συναισθάνεται και να συντροφεύει τον οδοιπόρο της λύτρωσης, είναι ένας εγγυημένος δρόμος επιτυχίας. Όσο άστατα και αν μας ενοχλεί το εσωτερικό μας, όσο το αποφεύγουμε, τόσο πιο ομαλά μας δίνει τη βοήθεια του από την στιγμή που θα αποφασίσουμε να εργαστούμε για να λυτρωθούμε. Όταν υπάρξει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δυο συνοδοιπόρους τα κλειστά

18 παράθυρα ανοίγουν ένα-ένα. Και μια μέρα, ανοίγεται διάπλατα η κλειδωμένη πόρτα και ξεχύνεται από μέσα της όλη η θεραπευτική ενέργεια της ζωής. Η ζωή έχει τεράστια δύναμη. Πρέπει να καθαρίσουμε τη δίοδο για να της επιτρέψουμε να μας διαπεράσει με την ορμή της. Στο διάβα της από μέσα μας, μας βοηθάει να αναπτύξομε και να ξετυλίξουμε το δυναμικό μας και να νοιώσουμε ολοκλήρωση. Για να μπορέσει ο σπόρος που υπάρχει μέσα μας, να γίνει λουλούδι και να ανθίσει. Μ αυτήν την έννοια, κατάθλιψη παθαίνει ο σπόρος που δεν άνοιξε.

19 4. Ο καινούργιος εαυτός

20 Έτσι ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του, ο άνθρωπος, που αφού πρώτα κάηκε, γίνεται ένας καινούργιος, ζωντανός συνάνθρωπος. Μπορεί να συνεχίσει να ζει γνωρίζοντας ποιος είναι. Μια καινούργια ιστορία ξεκινάει από την αρχή, περικλείοντας μέσα της όλη την σοφία της προηγούμενης. Καινούργιες εμπειρίες, καινούργιοι ορίζοντες, λιγότερος φόβος του αγνώστου και περισσότερη ενατένιση της ζωής σαν ένα μυστήριο που ξεδιπλώνεται συνεχώς με συμμέτοχους όλους εμάς τους ζωντανούς ανθρώπους.

21 ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

22 Η κατάθλιψη είναι μια πνευματική διαδικασία. Είναι μια βαθιά βουτιά μέσα στα σωθικά. Είναι ο δρόμος προς την αυτογνωσία και την λύτρωση. Πολλοί λίγοι μπαίνουν στον κόπο να δουλέψουν με τον εαυτό τους, αν δεν κρίνουν ότι έχουν πρόβλημα. Η κατάθλιψη σε αναγκάζει. Σε ρουφάει σαν δύνη και σε ρίχνει εκεί μέσα που δεν ήθελες να πας. Σε βάζει μπροστά σε ένα μονόδρομο. Αν προσπαθήσεις να την αποφύγεις με τεχνητό τρόπο, θα συνεχίσεις να έχεις πρόβλημα και δεν θα γευθείς τα δώρα που έχει να σου δώσει. Η γνώση, η λύτρωση, η γαλήνη, η ωρίμανση, η απελευθέρωση, η αύξηση του βαθμού συνειδητότητας, έπονται αυτής της διαδικασίας. Ο κάθε άνθρωπος, η κάθε ψυχή, ο κάθε συναισθηματικός κόσμος, ο κάθε νους, έχει τον δικό του ρυθμό για να δουλέψει και να εξελιχθεί μέσα σ' αυτό το δρόμο. Υπάρχει απέραντη σοφία σε αυτό. Τηρούνται εσωτερικοί κανόνες, τους οποίους πρέπει να μάθει κανείς και να τους υπακούσει. Χρειάζεται να εμπιστευθεί κανείς τον εαυτό του και να πει το ναι, για να μην μπλοκάρει τη διαδικασία.

23 Είναι μια δεύτερη γέννα. Με την διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Την ανησυχία, την οδύνη και την χαρά. Ξεγεννάς τον εαυτό σου και ξαναγεννιέσαι. Λίγοι είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν ότι έχουν κατάθλιψη. Κάποιοι υποφέρουν βουβά και κάποιοι βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για όσα βιώνουν. Ακόμα και εκείνοι που αναγνωρίζουν ότι υποφέρουν δεν καταλαβαίνουν ότι το να δεχτούν ότι είναι άρρωστοι και να πάρουν φάρμακα, είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πρέπει να κάνουν. Αντί να τολμήσουν και να μπουν μέσα σ' αυτό που τους παιδεύει, το αποφεύγουν νεκρώνοντας τους εαυτούς τους. Δηλώνουν αδυναμία, επειδή ίσως δεν γνωρίζουν ή επειδή προτιμούν τα οφέλη που παρέχει μια ζωή μες την αδυναμία, από την λύτρωση. Υπάρχει μια πολλή κακή πληροφόρηση για την κατάθλιψη. Θεωρείται αρρώστια. Τίποτα δεν εγγυάται με σιγουριά την θεραπεία της. Την ανακούφιση ναι. Πολλά πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα με τον τρόπο που διαδίδονται.

24 Και υπάρχει φόβος, που απλώνεται. Στατιστικές την θέλουν να γίνεται επιδημία. Παγκόσμια μάστιγα που θα μετατραπεί σε λίγα χρόνια σε πρώτη αιτία θανάτων. Αυτά μεταδίδονται. Μαζί με μια λίστα συμπτωμάτων. Ίσως ο τρομαγμένος που τα ακούει όλα αυτά και αναγνωρίζει ομοιότητες με την δικιά του κατάσταση, να μην τολμάει ούτε στον εαυτό του να ομολογήσει τι του συμβαίνει. Ακόμα και οι λίγοι που καταθέτουν δημόσια τη μαρτυρία τους, μιλούν για θεραπεία επιφυλακτικά, δεν είναι σίγουροι αν έχουν τελειώσει οριστικά, μιλούν για τους κύκλους που κάνει η κατάθλιψη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ξέρουν και δεν θέλουν να σκεφτούν ότι μπορεί να ζήσουν και άλλον έναν, νιώθουν σίγουρα καλύτερα, πιο αλαφρωμένοι, πιο δημιουργικοί, ξανά ενταγμένοι στη ζωή, αλλά δεν έχουν απάντηση στο γιατί τους συνέβη. Μυστήριο! Είναι αλήθεια ότι μας είναι πολύ πιο απλό και εύκολο να μιλήσομε για ένα σωματικό πρόβλημα. Για μια σωματική ενόχληση. Είναι κάτι πιο χειροπιαστό, πιο συγκεκριμένο. Ενώ η κατάθλιψη έχει να κάνει με κάτι το αόρατο. Με την ψυχή,

25 που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ταμπού ως θέμα, έξω από τον χώρο της ποίησης, της λογοτεχνίας και της τέχνης. Και εδώ είναι το μυστικό της κατάθλιψης: αφορά τα μυστικά μας. Τον μυστικό μας εαυτό. Τον υπέροχο άγνωστο μας κόσμο, τον κρυμμένο στα βάθη των σωθικών μας, που, επειδή είναι κρυμμένος, μας φοβίζει. Αν συνεχίζουμε να τον αποφεύγουμε και να τον αγνοούμε, θα μας ταλαιπωρεί. Για το καλό μας το κάνει. Πώς αλλιώς θα μας τραβήξει την προσοχή; Με Ευγνωμοσύνη Μ.Π. 2009

Σημειώσεις Δημιουργικού Οραματισμού 1

Σημειώσεις Δημιουργικού Οραματισμού 1 Σημειώσεις Δημιουργικού Οραματισμού 1 ΚΕΦ.1 ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΣ Πρόλογος Αριστερός εγκέφαλος Δεξιός εγκέφαλος Χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εγκέφαλο για κάθε δουλειά Χρησιμοποιώντας το δεξιό

Διαβάστε περισσότερα

AΓAΠHΣ KAI ΠΙΘΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓIA ΠIO APMONIKEΣ ΣXEΣEIΣ

AΓAΠHΣ KAI ΠΙΘΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓIA ΠIO APMONIKEΣ ΣXEΣEIΣ ΣXEΣEIΣ ΣYNEIΔHTHΣ AΓAΠHΣ IΣTOPIEΣ - EMΠEIPIEΣ KAI ΠΙΘΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓIA ΠIO APMONIKEΣ ΣXEΣEIΣ ΣXEΣEIΣ ΣYNEIΔHTHΣ AΓAΠHΣ IΣTOPIEΣ - EMΠEIPIEΣ KAI ΠΙΘΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓIA ΠIO APMONIKEΣ ΣXEΣEIΣ Pόμπερτ Hλίας Nατζέμυ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ»

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ» ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ» Aπόσπασμα από το σεμινάριο «Συνάντηση με τον εαυτό μας» του Ερμή του Τρισμέγιστου που γίνεται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη (βλέπε τις ανακοινώσεις των Σεμιναρίων στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ Με τον Ρομπερτ Ηλια Νατζεμυ Πως Δημιουργούμε την πραγματικότητα μας μέσα από την έλξη, ερμηνεία και προβολή Η Κβαντική Φιλοσοφία Η κατάληξη του κύματος α. Το

Διαβάστε περισσότερα

Η ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού και του εφήβου Γεωργαντά Ευγενία, Psy.D. Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια*

Η ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού και του εφήβου Γεωργαντά Ευγενία, Psy.D. Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια* Η ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού και του εφήβου Γεωργαντά Ευγενία, Psy.D. Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια* Απόψε θα μιλήσουμε για τρία θέματα: 1.Την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού και του εφήβου 2.Τον

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Μαρία Μαργαρίτη Κοινωνική Λειτουργός 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η οικογένεια αποτελεί το σημαντικότερο φορέα ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΟΜΩΝ. Αντί προλόγου Σ αυτό το τεύχος. τεύχος 13 Ιούνιος 2008

ΔΡΟΜΩΝ. Αντί προλόγου Σ αυτό το τεύχος. τεύχος 13 Ιούνιος 2008 τεύχος 13 Ιούνιος 2008 ΔΡΟΜΩΝ Γραµµή επικοινωνίας των ΡΟΜΩΝ ΖΩΗΣ, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αντί προλόγου Σ αυτό το τεύχος Ακόμα κι όταν ήμουν παιδί οι ανηφόρες με κούραζαν. Τα καλοκαίρια, όταν αποφασιζόταν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΣΥΝΑΙΣθΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ και ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΣΥΝΑΙΣθΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ και ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ 1 ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΣΥΝΑΙΣθΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ και ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ ΓΙ ΕΜΠΤΗ ΕΚι\ΟΣΗ ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ISBN: 960-87021-1-9 Απομαγνητοφώνηση από μια σειρά διαλέξεων στα πλαίσια του σεμιναρίου

Διαβάστε περισσότερα

«Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία.

«Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία. «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία. Τη Δευτέρα 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Σχολείου μας μια εκδήλωση με καλεσμένη

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Παναγιώτης Κουτρουβίδης Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΚΙ. Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D., CC-AASP Associate Professor Hedmark University College Norway

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΚΙ. Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D., CC-AASP Associate Professor Hedmark University College Norway ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΚΙ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D., CC-AASP Associate Professor Hedmark University College Norway ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΟΧ Σημειώσεις Αθλητικής Ψυχολογίας Θεσσαλονίκη, 2014 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ANΘPΩΠINH APMONIA ΤΟΜΟΣ 3. Για μία κοινωνία με ευημερία, ενότητα και εξέλιξη. Αφιέρωση:

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ANΘPΩΠINH APMONIA ΤΟΜΟΣ 3. Για μία κοινωνία με ευημερία, ενότητα και εξέλιξη. Αφιέρωση: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ANΘPΩΠINH APMONIA ΤΟΜΟΣ 3 Για μία κοινωνία με ευημερία, ενότητα και εξέλιξη. Αφιέρωση: Προσφέρουμε το βιβλίο αυτό σε κάθε αναγνώστη με την ευχή να ζει μέσα στην υγειά,

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος.

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος. 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος. Συναντώ κάποιον που νομίζει πως είναι ο Γαλιλαίος και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 #03 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 14 Η ιστορία του Πακιστάν 20 Η σύγχρονη ιστορία της εξάρτησης και της ανάρρωσης 16 Ωρίμανση

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 #03 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 14 Η ιστορία του Πακιστάν 20 Η σύγχρονη ιστορία της εξάρτησης και της ανάρρωσης 16 Ωρίμανση ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ #03 14 Η ιστορία του Πακιστάν 20 Η σύγχρονη ιστορία της εξάρτησης και της ανάρρωσης 16 Ωρίμανση 140 150 130 120 110 100 90 0 10 20 30 40 50 60 80 70 Βρες το Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ρόλοι που Παίζουμε σαν Ψυχές σε Εξέλιξη

Οι Ρόλοι που Παίζουμε σαν Ψυχές σε Εξέλιξη 13-3")($&C"0;F.""&C2"D'3)(4D$.")C2" >ec3-."',3-4"i"-7c5,;5i"d-4"i" 2&I('5,-"&(C.")I3"DC43;3,-B"%15-" -&$")I"5266(-7F":4:+,;3"%'" &3'2%-)4D$"&'(4'V$%'3CB")I" H4H-5D-+,-"D-4")I3"C(6>3;5I" 5'%43-(,;3"-2)C63;5,-.B"

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση

Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Αθήνα 2013 Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση αυτού του Οδηγού καθώς και η αναπαραγωγή του ή χρήση του σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΙΛΟ 1

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΙΛΟ 1 ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΙΛΟ 1 Σημείωμα από τους εκδότες Το Μήνυμα που δόθηκε από τον Σίλο τον Ιούλιο του 2002 αποτελείται από τρία μέρη: Το Βιβλίο, την Εμπειρία και το Δρόμο. Το Βιβλίο είναι γνωστό από παλαιότερα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά

Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά Θωμάς Καλπάκογλου, PhD Εισαγωγή Η εκπαίδευση της διεκδικητικής συμπεριφοράς έχει στόχο να διδάξει τους ανθρώπους να εκφράζουν τους εαυτούς τους καλύτερα και συχνότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΙΔΙ, ΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΝΗΜΕΣ. Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ. Ολιστική Αρμονία

ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΙΔΙ, ΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΝΗΜΕΣ. Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ. Ολιστική Αρμονία ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΙΔΙ, ΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΝΗΜΕΣ Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ Ολιστική Αρμονία ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΙΔΙ, ΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΝΗΜΕΣ Ρόμπερτ

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις;

Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις; Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις; Υλικό για µελέτη για τα µέλη µας 2011 Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε για

Διαβάστε περισσότερα

το ποιοί είμαστε και γιατί

το ποιοί είμαστε και γιατί ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΜΑΣ" ΘΕΩΡΗΤΙΚΌ ΜΕΡΟΣ Α ΟΙ ΕΡΜΗΤΙΚΈΣ ΑΡΧΕΣ Β Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Γ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΈΡΤΑΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΜΑΣ Β ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Συλλέγοντας πληροφορίες Μερικοί άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν γνωρίζουν πολλά για την ασθένεια τους γιατί έτσι ξέρουν ακριβώς τι έχουν να αντιµετωπίσουν.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ; Εισήγηση στην Παγκρήτια Σύναξη Νέων 3 Ἰανουαρίου 2015 Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο για την

Διαβάστε περισσότερα

Mάνος Δανέζης: «Ακούγοντας την καρδιά του Σύμπαντος», από το βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά «Δημιουργώντας το Αύριο», Εκδόσεις Παπαϊωάννου, Αθήνα 2002.

Mάνος Δανέζης: «Ακούγοντας την καρδιά του Σύμπαντος», από το βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά «Δημιουργώντας το Αύριο», Εκδόσεις Παπαϊωάννου, Αθήνα 2002. Mάνος Δανέζης: «Ακούγοντας την καρδιά του Σύμπαντος», από το βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά «Δημιουργώντας το Αύριο», Εκδόσεις Παπαϊωάννου, Αθήνα 2002. -Δε νομίζω ότι κάνω κάτι ιδιαίτερο. Απλώς κάνω τη δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Μιλάει ο Θεός /Bρήκα. /Η Αγία Γραφή. Τετέλεσται/ ΣΕΛ. 2. να καταπολεμήσετε το άγχος/ ΣΕΛ. 8 / Θεραπεία από το /Πέντε. Χριστό/ ΣΕΛ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Μιλάει ο Θεός /Bρήκα. /Η Αγία Γραφή. Τετέλεσται/ ΣΕΛ. 2. να καταπολεμήσετε το άγχος/ ΣΕΛ. 8 / Θεραπεία από το /Πέντε. Χριστό/ ΣΕΛ. ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΤΟΣ Ε - ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 12 / IANOYΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ ISSN 1450-2240 Μιλάει ο Θεός /Bρήκα σήμερα;/ ΣΕΛ. 4 το /Χάρη και Πως

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα διατροφικά προβλήματα και οι διατροφικές διαταραχές;

Τι είναι τα διατροφικά προβλήματα και οι διατροφικές διαταραχές; Διατροφή και εφηβεία Το φυλλάδιο θα σε ενημερώσει για προβλήματα και διαταραχές που σχετίζονται με τη διατροφή - όπως βουλιμία και ανορεξία - και προτείνει μεθόδους αντιμετώπισής τους... Σε ποιους απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ Το παιδί αντιμέτωπο με ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας. Ευγενία Γεωργαντά, Psy.D. Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια*

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ Το παιδί αντιμέτωπο με ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας. Ευγενία Γεωργαντά, Psy.D. Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια* Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ Το παιδί αντιμέτωπο με ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας. Ευγενία Γεωργαντά, Psy.D. Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια* Ίσως τελικά ο κύριος τίτλος της ομιλίας αυτής θα μπορούσε να είναι «η

Διαβάστε περισσότερα

A. K. www.ideas4u.net

A. K. www.ideas4u.net A. K. www.ideas4u.net August 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. 2. 3. 4. 5. Όλες οι αλλαγές ξεκινούν από ιδέες Ποια είναι η πραγματική δύναμη που έχουν οι ιδέες στη ζωή μας; Μια σταγόνα στον ωκεανό Ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικά Περιεχόμενα

Συνοπτικά Περιεχόμενα Συνοπτικά Περιεχόμενα 1) ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ 10 2) ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 14 3) ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ 18 4) ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ 23 5) ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ 57 7) ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ! 63 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕΪΡΑΝΙ ΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΠΥΡΟΛΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα