Η φροντίδα του σκύλου σας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η φροντίδα του σκύλου σας"

Transcript

1 Η φροντίδα του σκύλου σας Η φροντίδα του σκύλου συνεπάγεται ότι πρέπει να του αφιερώνετε αρκετό χρόνο κατά τις εξόδους του. Συνεπάγεται επίσης ότι πρέπει εσείς να προβαίνετε σε ορισµένες ενέργειες οι οποίες θα του εξασφαλίσουν καλή υγιεινή και θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε ενδεχόµενα µη φυσιολογικά συµπτώµατα που προειδοποιούν για κάποια ασθένεια. Έξοδοι Απαραίτητες έξοδοι Οι έξοδοι είναι εξαιρετικά σηµαντικές για την ευζωία που πρέπει να διασφαλίσετε για το ζώο σας. Ο σκύλος, ως κοινωνικό ζώο, έχει ανάγκη να έρχεται σε επαφή µε άλλα ζωντανά πλάσµατα και να εξερευνά µια περιοχή. Είτε ζει σε διαµέρισµα είτε σε µονοκατοικία, δεν ικανοποιείται µε µια πεντάλεπτη έξοδο το πρωί και το βράδυ, ακόµα κι αν είναι ελεύθερο σε έναν κήπο όλη την ηµέρα. Ένας ωριαίος περίπατος κάθε µέρα θα του επιτρέψει να κάνει τη φυσική του ανάγκη, να ξοδέψει την ενέργειά του και να ενταχθεί σε µια ψευδο-αγέλη µε τους άλλους σκύλους της γειτονιάς. Θα ήταν ιδανικό εάν µπορούσατε να τον βγάλετε για περίπατο χωρίς λουρί και µακριά από πολυσύχναστους δρόµους. Κάθε Σαββατοκύριακο, ένας µεγάλος δίωρος περίπατος στο δάσος ή στο πάρκο θα προσφέρει στο σκύλο µια εναλλαγή από το καθηµερινό του περιβάλλον. Ένα γηραιό ή άρρωστο ζώο θα είναι ευχαριστηµένο µε έναν περίπατο για τη φυσική του ανάγκη δύο φορές την ηµέρα. Για έναν αθλητικό σκύλο, όπως ο Border Collie, η καθηµερινή άσκηση, που είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξή του, θα πρέπει να είναι σηµαντικά πιο έντονη. Ένας καλά εκπαιδευµένος σκύλος θα πρέπει να µπορεί να περπατά µε λουρί, ενώ όταν αφεθεί ελεύθερος, θα πρέπει να επιστρέφει δίπλα στο αφεντικό του αµέσως µόλις του δώσει τη σχετική εντολή. Εάν αυτό δεν συµβαίνει, τότε µπορείτε να απευθυνθείτε σε λέσχες εκπαίδευσης σκύλων οι οποίες µπορούν να παράσχουν στο σκύλο σας τη βασική εκπαίδευση. Μετά τον περίπατο Κάθε φορά που επιστρέφετε από έναν περίπατο µε το σκύλο σας, θα πρέπει να τον ελέγχετε προσεκτικά. Το καλοκαίρι, πρέπει να ελέγχετε εάν τα πέλµατα έχουν υποστεί τραυµατισµό από αιχµηρά ή κοφτερά αντικείµενα (αγκάθια, κοµµάτια γυαλιού κ.α.). Πρέπει ακόµα να ελέγχετε µήπως έχει σφηνώσει κάποιο άγανο ανάµεσα στα δάκτυλά του ή στα αφτιά του. Τα άγανα από το γρασίδι και από τα διάφορα φυτά έχουν τη µορφή µικρού σταχιού το οποίο εισχωρεί στους ιστούς που συναντά και προκαλεί σοβαρούς τραυµατισµούς. Το χειµώνα, εάν ο σκύλος έχει περπατήσει σε χιονισµένα µέρη, υπάρχει µεγάλος κίνδυνος να εµφανίσει σχισµές στα πέλµατα εξαιτίας της σκληρότητας του αλατιού που χρησιµοποιείται στους δρόµους. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πλένετε τα πόδια του µε χλιαρό νερό.

2 Τα άγανα συνήθως προσκολλώνται στα αφτιά. Πρέπει λοιπόν να αφαιρεθούν µε λαβίδα από τον ακουστικό πόρο (εάν έχουν εισχωρήσει). Αυτή η επέµβαση είναι συχνά επώδυνη και µπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο. Συνιστάται να ξυρίζετε την εσωτερική πλευρά των πεσµένων αφτιών την άνοιξη, ώστε να µην προσκολλώνται άγανα επάνω τους. Στα σηµεία που υπάρχουν τραυµατισµοί, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν τσιµπούρια, δηλαδή παράσιτα που µπορούν να µεταφέρουν σοβαρές ασθένειες, όπως η πιροπλάσµωση. Το καλοκαίρι, εάν στο σκύλο αρέσει να κολυµπά, καλό θα ήταν µετά τη δραστηριότητα αυτή να πλένετε το τρίχωµά του. Είτε κολυµπά σε ποτάµι είτε στη θάλασσα, τα διάφορα σωµατίδια προσκολλώνται στην τρίχα και µπορεί να είναι ενοχλητικά. Καθηµερινή υγιεινή Η µύτη Πρέπει να είναι υγρή οποιαδήποτε στιγµή της ηµέρας. Ωστόσο, ενδέχεται να είναι ξηρή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μόλις ο σκύλος ξυπνήσει, πρέπει να υγρανθεί ξανά. Οποιοσδήποτε θρόµβος, σχισµή, ορώδεις ή βλεννοπυώδεις εκκρίσεις αποτελούν συµπτώµατα ασθενειών που πρέπει να εξετασθούν από τον κτηνίατρο. Η στοµατική κοιλότητα Τα χείλη του, είτε κρέµονται είτε όχι, ανάλογα µε τη φυλή, πρέπει να είναι καθαρά και σχετικά κλειστά. Πρέπει, λοιπόν, να προσέχετε την ενδεχόµενη εµφάνιση σχισµών ή ερυθρών κηλίδων. Τα δόντια θα πρέπει να είναι λευκά και να έχουν ελάχιστη πέτρα. Τα ούλα θα πρέπει να είναι ροζ: αν παρατηρήσετε κάποια ερυθρή γραµµή στο άκρο του δοντιού δεν είναι φυσιολογική και υποδεικνύει µια επώδυνη φλεγµονή που ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια όρεξης στο σκύλο, καθώς δεν θα µπορεί να πιάσει και να µασήσει το φαγητό του. Μολονότι οι σκύλοι είναι σπάνια συνεργάσιµοι σε ό,τι αφορά στο στόµα τους, ο καθαρισµός των δοντιών συνιστάται αρκετές φορές την εβδοµάδα. Το συχνό βούρτσισµα συµβάλλει επίσης και στην καταπολέµηση της κακής αναπνοής. Ενδείκνυται η χρήση οδοντόβουρτσας και οδοντόκρεµας ειδικά σχεδιασµένης για σκύλους. Μπορείτε επίσης να του δίνετε οδοντικές µπάρες που βοηθούν στην επιβράδυνση του σχηµατισµού πέτρας, χάρη στη µηχανική τους δράση στα δόντια όταν ο σκύλος τις µασά. Πρέπει να δίνετε στο σκύλο τις µπάρες σε καθηµερινή βάση για να είναι αποτελεσµατικές. Οι τροφές Υγιεινής ιατροφής είναι ειδικά σχεδιασµένες ώστε να συµβάλλουν στη συντήρηση της οδοντοστοµατικής υγιεινής, ειδικά σε σκύλους µικρόσωµων φυλών των οποίων το σχήµα των σιαγόνων και των δοντιών ενδέχεται να προκαλεί προδιάθεση για συγκεκριµένα προβλήµατα.

3 Τα µάτια Το µάτι πρέπει να είναι φωτεινό και υγρό, µε ροζ βλεννογόνους. ε θα πρέπει να εντοπίζονται εκκρίσεις στην εσωτερική γωνία του µατιού. Μπορείτε ακόµη να καθαρίζετε τα µάτια του σκύλου σας µε οφθαλµικό διάλυµα. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ανασηκώσετε το κεφάλι του, να ανοίξετε το επάνω βλέφαρο και να ρίξετε µερικές σταγόνες µέσα στο µάτι. Σε περίπτωση που διαρρεύσει διάλυµα από το µάτι, καθαρίστε το µε µια κοµπρέσα. Για να µην τροµάξετε το σκύλο, πρέπει να πλησιάσετε τη φιάλη µε το διάλυµα από πίσω του, χωρίς να τη δει. Προσοχή στην ηµεροµηνία λήξης του διαλύµατος καθώς και στη διάρκεια ζωής του σε αποθήκευση. Τα αφτιά Υπάρχουν δύο τύποι αφτιών: τα πεσµένα και τα σηκωµένα. Τα πεσµένα αφτιά πρέπει να ελέγχονται συχνότερα: το κλείσιµο του εξωτερικού ακουστικού πόρου από το πτερύγιο δεν επιτρέπει το σωστό αερισµό του ακουστικού πόρου. Ο καθαρισµός των αφτιών πρέπει να γίνεται τακτικά. Ο καθαρισµός των πεσµένων αφτιών πρέπει να πραγµατοποιείται µία ή δύο φορές την εβδοµάδα και των σηκωµένων αφτιών κάθε τέσσερις ηµέρες. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να χρησιµοποιήσετε ένα διάλυµα κατάλληλο για τα αφτιά του σκύλου σας. Τοποθετήστε το στόµιο του διαλύµατος µέσα στον ακουστικό πόρο άφοβα, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος διάτρησης τυµπάνου, εφόσον ο πόρος έχει σχήµα L. Στη συνέχεια, ενσταλάξτε το διάλυµα. Αφαιρέστε και πραγµατοποιήστε µαλάξεις στη βάση του αφτιού για 30 δευτερόλεπτα. Τέλος, σκουπίστε τον ακουστικό πόρο µε ένα κοµµάτι βαµβάκι ή κοµπρέσα χωρίς να εισχωρήσετε µέσα στο αυτί. Συνιστάται να ξυρίζετε την εσωτερική πλευρά των πεσµένων αφτιών την άνοιξη, ώστε να µην προσκολλώνται επάνω τους αγκάθια. Τα γεννητικά όργανα και ο πρωκτός Η συστηµατική παρακολούθηση των γεννητικών οργάνων στους αρσενικούς και θηλυκούς σκύλους σας επιτρέπει να ελέγχετε την καθαριότητά τους: οποιαδήποτε έκκριση πρέπει να εξετάζεται από τον κτηνίατρο. Ο πρωκτός πρέπει να είναι καθαρός και να µην εµφανίζει σηµάδια διάρροιας. Τα νύχια Υπάρχουν δύο είδη νυχιών: τα ψευδόνυχα και τα νύχια των δακτύλων. Καθώς η ανάπτυξη του σκύλου είναι συνεχής, η φυσιολογική δραστηριότητά του προκαλεί τριβή των νυχιών. Εάν αυτό δεν συµβαίνει (τα νύχια κάνουν θόρυβο όταν ο σκύλος περπατά), πρέπει να τα κόψετε µε νυχοκόπτη για σκύλους. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διατηρείται η ακεραιότητα των αγγείων στη βάση των νυχιών: σε καθαρά νύχια διαφαίνεται µια ροζ περιοχή. Η τεχνική που ακολουθείται είναι ίδια και για τα ψευδόνυχα. Τα ψευδόνυχα καλύπτονται συνήθως από τρίχες: δεν πρέπει να τα παραµελούµε γιατί, εάν εισχωρήσουν µέσα στο δέρµα του σκύλου, προκαλούν πόνο και τραυµατισµούς.

4 Εµβόλια και αντιπαρασιτικά Εµβολιασµός Ο σκύλος µπορεί να δεχτεί πολλά εµβόλια, αλλά δεν είναι όλα απαραίτητα. Ο κτηνίατρος αναλαµβάνει την κατάρτιση ενός προγράµµατος ανοσοποίησης, ανάλογα µε τους κινδύνους που έχει εντοπίσει. Όποια και να είναι η στοχευόµενη ασθένεια, το εµβόλιο παρέχει προστασία µόνο για περιορισµένο χρονικό διάστηµα. Οι εµβολιασµοί πρέπει λοιπόν να συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του σκύλου. Πρέπει λοιπόν να κλείνετε τακτικά ραντεβού για εµβολιασµούς µε το κτηνίατρό σας. Αντιπαρασιτικά για τα έξω- και ένδοπαράσιτα Οι ψύλλοι και τα τσιµπούρια, που ορισµένες φορές µεταφέρουν ασθένειες, επανεµφανίζονται τακτικά και ειδικά την άνοιξη. Στην αγορά διατίθενται πολλά προϊόντα: σπρέι, τοπικά διαλύµατα, περιλαίµια. Επιτρέπουν την αποτελεσµατική αντιµετώπιση των πολύ σηµαντικών προβληµάτων που προκαλούν στην υγεία του σκύλου αυτά τα παράσιτα, τα οποία µπορεί να πλήξουν επίσης και την υγεία του ανθρώπου. Όσον αφορά στον αποπαρασιτισµό, πρέπει να πραγµατοποιείται συστηµατικά και τακτικά σύµφωνα µε το πρωτόκολλο που έχει καθορίσει ο κτηνίατρος, καθώς η επιλογή του σωστού προϊόντος εξαρτάται από το µέγεθος, την ηλικία και τον τρόπο ζωής του ζώου. Η φροντίδα του τριχώµατός του Ο καθαρισµός Η συχνότητα καθαρισµού διαφέρει ανάλογα µε την υφή της τρίχας: το πολύ κοντό τρίχωµα πλένεται µόνο όταν έχει ακαθαρσίες, το κοντό τρίχωµα κατά µέσο όρο δύο φορές το χρόνο και το µακρύ τρίχωµα περίπου κάθε τρεις µήνες. Οι µικρόσωµοι σκύλοι µπορούν να πλυθούν σε νιπτήρα ή σκάφες και οι µεγαλόσωµοι σκύλοι στη µπανιέρα ή σε εξωτερικούς χώρους, εάν το επιτρέπει η θερµοκρασία του περιβάλλοντος. Ένα αντιολισθητικό πατάκι θα αποτρέψει τυχόν ολίσθηση που µπορεί να τραυµατίσει ή να τροµάξει το σκύλο. Θα πρέπει να χρησιµοποιείτε χλιαρό νερό µε σαµπουάν ειδικό για το δέρµα των σκύλων. Είναι προτιµότερο να χρησιµοποιείτε σαµπουάν για σκύλους γιατί το ph του δέρµατος του σκύλου είναι διαφορετικό από αυτό του ανθρώπου. Πρέπει να βουρτσίζετε το τρίχωµα πριν το µπάνιο ώστε να µην έχει κόµπους. Αφού έχετε βρέξει όλο το σώµα του σκύλου, το µόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δηµιουργήσετε αφρό µε το σαµπουάν, προσέχοντας ιδιαίτερα το κεφάλι και τα αφτιά. Πρέπει να τον ξεπλύνετε καλά και στη συνέχεια να τον στεγνώσετε καλά. Τριχόπτωση Ανεξάρτητα από τον τύπο τριχώµατος του σκύλου, οι τρίχες µεγαλώνουν, νεκρώνονται και ανανεώνονται. Οι σκύλοι που ζουν εκτός σπιτιού ρίχνουν το τρίχωµά τους δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, σύµφωνα µε την αλλαγή στη φωτεινότητα του περιβάλλοντος. Οι σκύλοι που ζουν στο σπίτι

5 εκτίθενται λιγότερο στις αλλαγές της φωτεινότητας κι εποµένως χάνουν το τρίχωµά τους καθ' όλο το έτος, και ακόµα περισσότερο δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η συντήρηση επιτυγχάνεται µε συχνό βούρτσισµα και πλύσιµο, που αποµακρύνει τις νεκρές τρίχες. Ανάλογα µε τον τύπο τριχώµατος, η συχνότητα και ο εξοπλισµός διαφέρουν. Για συγκεκριµένους τύπους τριχώµατος, µη διστάσετε να εµπιστευτείτε το σκύλο σας στη φροντίδα ενός επαγγελµατία. Κοντό τρίχωµα Χρησιµοποιήστε µια λαστιχένια βούρτσα προς την αντίθετη φορά της τρίχας για την αποµάκρυνση της πιτυρίδας και των νεκρών τριχών. Έπειτα, χρησιµοποιήστε µια σκληρή βούρτσα προς την κανονική φορά της τρίχας σε ολόκληρο το σώµα του σκύλου. Το βούρτσισµα ολοκληρώνεται µόλις γυαλίσετε το τρίχωµα µε ένα βρεγµένο δέρµα καθαρισµού "chamois". Κοντό και σκληρό τρίχωµα Λόγω της πυκνότητας του τριχώµατος (δευτερογενές και προστατευτικό τρίχωµα), πρέπει να βουρτσίζετε το σκύλο σας κάθε δύο ηµέρες. Περάστε µια βούρτσα λείανσης (carder) προς την αντίθετη φορά της τρίχας για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερες τρίχες και νεκρά κύτταρα προκειµένου να µειώσετε τον όγκο του δευτερογενούς τριχώµατος. Το βούρτσισµα προς την κανονική φορά της τρίχας επιτρέπει την αφαίρεση όλων των στοιχείων που δεν είχαν αφαιρεθεί προηγουµένως. Για την ουρά και το τρίχωµα των ποδιών µπορείτε να χρησιµοποιήσετε µια χτένα µε µεγάλα δόντια. Το τρίχωµα των σκύλων µε σκληρή τρίχα, όπως ο Hard Haired Dachshund ή ο West Highland White Terrier πρέπει να αραιώνεται 4 ή 5 φορές το χρόνο µε ψαλίδι αραιώµατος. Αυτό επιτρέπει την αφαίρεση νεκρών τριχών που παγιδεύονται ανάµεσα στο ψαλίδι και τον αντίχειρα. Αυτή η µέθοδος αφαίρεσης τριχώµατος δεν είναι επώδυνη εάν γίνεται σωστά, εάν την εφαρµόζετε προς τη φορά της τρίχας. Μακρύ τρίχωµα Το µακρύ τρίχωµα απαιτεί καθηµερινό ξεµπέρδεµα και βούρτσισµα. Με τον Afghan Hound, για παράδειγµα, η διαδικασία αυτή µπορεί να διαρκεί µία ώρα την ηµέρα. Το βούρτσισµα µε βούρτσα λείανσης προς τη φορά της τρίχας, επιτρέπει την αφαίρεση κόµπων και τριχών από το δευτερογενές τρίχωµα. Πρέπει να κάνετε απαλές κινήσεις για να µην πονέσετε το σκύλο. Για σκύλους µε µεταξένιο τρίχωµα (Yorkshire Terrier, Afghan Hound...) µπορείτε να χρησιµοποιήσετε µια βούρτσα µε σκληρή τρίχα προκειµένου να γυαλίσετε το τρίχωµά τους. Για σκύλους µε πλούσιο δευτερογενές τρίχωµα (Long Haired Collie κ.α.), οι ακαθαρσίες µπορούν να αφαιρεθούν µε µεταλλική βούρτσα. Οι τρίχες πίσω από τα ακροτάρσια του σκύλου ξεµπερδεύονται µε µια χτένα µε µεγάλα δόντια. Το ψαλίδι επιτρέπει την εξοµάλυνση του τριχώµατος και την αφαίρεση των τριχών που τις περισσότερες φορές σχηµατίζουν κόµπους και

6 συγκρατούν ακαθαρσίες (στα ακροτάρσια, το στήθος, τα κενά ανάµεσα στα δάκτυλα και τα πέλµατα). ΠΗΓΗ:

Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την.

Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την. Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την. Αδαμαντίνη Οδοντίνη Ούλα Πολφός Οστούν Περιρρίζιο Οστεΐνη Διαφάνεια 2 Δομή των δοντιών. Δομή των δοντιών. Το τμήμα του δοντιού που μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Πατήστε (αριστερά) Πατήστε (δεξιά)

Πατήστε (αριστερά) Πατήστε (δεξιά) ΚΩ : ΒΚΕΡΑΜ VELFORM ROTAIR CERAMIC BRUSH Οδηγίες Συγχαρητήρια για την αγορά της Velform Rotair Ceramic Brush. Για να αξιοποιήσετε όλες τις δυνατότητες αυτού του προϊόντος και να αποφύγετε την κακή χρήση,

Διαβάστε περισσότερα

Η φροντίδα και η διατροφή του παιδιού από 0 έως 3 ετών

Η φροντίδα και η διατροφή του παιδιού από 0 έως 3 ετών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Η φροντίδα και η διατροφή του παιδιού από 0 έως 3 ετών Φοιτήτριες: Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Ριτζιά Μαργαρίτα Α.Μ. 12548

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Συντάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Βανταράκης Απ., Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Συντονιστής Κλεπετσάνης Π., Επικ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ

Ο ΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ Ο ΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Το μωρό μαθαίνει σε 2 φάσεις να βουρτσίζει μόνο του και σωστά τα δοντάκια του: Φάση 1η - Εκπαιδευτική οδοντόβουρτσα: Με ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

εξυπνεσ λυσεισ HPV Επιστροφη στη δουλεια απο τις διακοπες plus card για να αποκτησετε λαμπερο & υγιεσ δερμα μετα την εκθεση στον ηλιο

εξυπνεσ λυσεισ HPV Επιστροφη στη δουλεια απο τις διακοπες plus card για να αποκτησετε λαμπερο & υγιεσ δερμα μετα την εκθεση στον ηλιο Π ε ρ ι ο δ ι κ ό Υ γ ε ί α ς κ α ι Ο μ ο ρ φ ι ά ς www.plus.gr Τ ε ύ χ ο ς 21 ο Σ ε π τ έ μ β ρ ι ο ς - Ν ο έ μ β ρ ι ο ς 2 0 1 1 Το τεύχος διατίθεται δωρεάν HPV λοιμωξεισ απο τους ιουσ των ανθρωπινων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ V21206. Item number: 1026-63150 Διαβάστε και κρατήστε για μελλοντική αναφορά.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ V21206. Item number: 1026-63150 Διαβάστε και κρατήστε για μελλοντική αναφορά. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Ενυδρείο είναι ένα πρωτοποριακό επιστημονικό παιχνίδι που σου επιτρέπει να ανακαλύψεις και να παρατηρήσεις τον εντυπωσιακό υποθαλάσσιο κόσμο και να γνωρίσεις από κοντά τα ζώα με σοβαρό και

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω θα δείτε ελάχιστες διαστάσεις των κλουβιών για διάφορες ράτσες κουνελιών:

Παρακάτω θα δείτε ελάχιστες διαστάσεις των κλουβιών για διάφορες ράτσες κουνελιών: ΧΩΡΟΣ Το κλουβί του κουνελιού πρέπει να είναι σχετικά µεγάλο, έτσι ώστε το κουνέλι να µπορεί να τεντώνετε, να ξαπλώνει φαρδιά πλατιά, να σηκώνετε στα πίσω πόδια και να κάνει µικρά πηδήµατα µέσα σ αυτό.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κ0ΡΙΝΟΥ. Στοματική Υγιεινή. << Γερά Δόντια. Καλύτερη Υγεία >>

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κ0ΡΙΝΟΥ. Στοματική Υγιεινή. << Γερά Δόντια. Καλύτερη Υγεία >> ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κ0ΡΙΝΟΥ Στοματική Υγιεινή > ΤΑΞΕΙΣ: Γ1 Γ2 Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Δασκαλοπούλου Ελένη, Λάμπρου Μαρία Σχολική χρονιά 2010-2011 Στοματική Υγιεινή

Διαβάστε περισσότερα

tmstore.gr 2. Τοποθετήσατε τέσσερις αλκαλικές µπαταρίες ΑΑΑ 1,5 V όπως δείχνει το διάγραµµα στο διαµέρισµα των µπαταριών.

tmstore.gr 2. Τοποθετήσατε τέσσερις αλκαλικές µπαταρίες ΑΑΑ 1,5 V όπως δείχνει το διάγραµµα στο διαµέρισµα των µπαταριών. ΚΩ.: ΣΜΑΙΛ VELFORM SΜΙLE Οδηγίες Χρήσης - Συµβουλές για Λευκότερα όντια ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ Συγχαρητήρια για την αγορά του Velform Smile. Για να επιτύχετε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Α' Βοήθειες - Οδηγίες Περίθαλψης Πτηνών

Α' Βοήθειες - Οδηγίες Περίθαλψης Πτηνών Α' Βοήθειες - Οδηγίες Περίθαλψης Πτηνών Όταν ένα πουλί είναι τόσο ήσυχο ώστε μπορούμε να το πιάσουμε, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του. Στις περισσότερες περιπτώσεις που απαντώνται στην Ελλάδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΙ ΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΧΟΛΗ: Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας & Πρόνοιας ΤΜΗΜΑ: Νοσηλευτικής ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον 1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά Καθετί στο φυσικό κόσµο που µας περιβάλλει αποτελείται από χηµικές ουσίες. Η γη που κατοικούµε, ο αέρας που αναπνέουµε, οι τροφές που τρώµε, τα αυτοκίνητα που οδηγούµε, τα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΤΕΝΙΣΜΑΤΑ. ª π ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΩΝ & ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 18, 19, 20. Τα hot χρώµατα µαλλιών. Μάσκες οµορφιάς από το συρτάρι της γιαγιάς

ΧΤΕΝΙΣΜΑΤΑ. ª π ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΩΝ & ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 18, 19, 20. Τα hot χρώµατα µαλλιών. Μάσκες οµορφιάς από το συρτάρι της γιαγιάς TELIKES SELIDES 11-12-14 12:32 ÂÏ 1 ª π ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΩΝ & ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 4ος ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ σ30 Τα hot χρώµατα µαλλιών 18, 19, 20 Μάσκες οµορφιάς από το συρτάρι της γιαγιάς 22, 23, 24 Πώς να κάνετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: επ 38ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ-ΒΑΣΩ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΤΣΙΟΥΡΑΣ ΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑ 2009-2010 ΟΜΟΡΦΙΑ Οµορφιά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ /ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ /ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ /ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Τι είναι ο τύπος δέρµατος; Οι διάφοροι τύποι δέρµατος κατατάσσονται σύµφωνα µε τις διαταραχές που συµβαίνουν κυρίως στον µεταβολισµό του νερού και τον µεταβολισµό των λιπών

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γεωργίου Πατούλη

Χαιρετισμός Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γεωργίου Πατούλη χορηγός Χαιρετισμός Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γεωργίου Πατούλη Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους γρήγορους ρυθμούς που επιβάλλει, έχει αποξενώσει τον άνθρωπο από τους γύρω του. Εξακολουθεί εντούτοις να υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικh ΟδΟντιατρικh ΟμΟσπΟνδiα Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού

Ελληνικh ΟδΟντιατρικh ΟμΟσπΟνδiα Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού Γερά Δόντια... καλύτερη υγεία! Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού Τίτλος Έκδοσης: «Γερά δόντια... Καλύτερη Υγεία» Έκδοση: Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Διαβάστε περισσότερα

MD, PhD, FEBU Βασίλnς Πουλάκnς Χειρουργός Ουρολόγος- Ανδρολόγος Διδάκτωρ Παν/μίου Giessen. Γερμανίας Αν. Καθnynτnς Παν/μίου CDρανκφούρτnς, Γερμανίας

MD, PhD, FEBU Βασίλnς Πουλάκnς Χειρουργός Ουρολόγος- Ανδρολόγος Διδάκτωρ Παν/μίου Giessen. Γερμανίας Αν. Καθnynτnς Παν/μίου CDρανκφούρτnς, Γερμανίας MD, PhD, FEBU Βασίλnς Πουλάκnς Χειρουργός Ουρολόγος- Ανδρολόγος Διδάκτωρ Παν/μίου Giessen. Γερμανίας Αν. Καθnynτnς Παν/μίου CDρανκφούρτnς, Γερμανίας Περιεχόμενα Εισαγωγή 4 Το ουροποιητικό σύστημα 5 Ανατομία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ. διάρκειας Αφαίρεση στελέχους & ρίζας της τρίχας

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ. διάρκειας Αφαίρεση στελέχους & ρίζας της τρίχας AΠΟΤΡΙΧΩΣΗ Οι περιοχές του σώµατος µε ανεπιθύµητη τριχοφυΐα εξακολουθούν να είναι ένα αισθητικό πρόβληµα που απασχολεί το µεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών αλλά και µερίδα αντρών. Σήµερα, µε την πρόοδο της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος συγγραφέα. Γεώργιος Πατούλης

Πρόλογος συγγραφέα. Γεώργιος Πατούλης Πρόλογος συγγραφέα Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους γρήγορους ρυθμούς που επιβάλλει, έχει αποξενώσει τον άνθρωπο από τους γύρω του. Εξακολουθεί εντούτοις να υπάρχει σε όλους μας το ένστικτο του ανθρωπισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΑΠΟ 0 12 ΜΗΝΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΑΠΟ 0 12 ΜΗΝΩΝ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΑΠΟ 0 12 ΜΗΝΩΝ Φοιτήτριες: Ασημακοπούλου Ευγενία 12035 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΓΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πιθανές παρενέργειες ορισµένων φαρµάκων χηµειοθεραπείας

Πιθανές παρενέργειες ορισµένων φαρµάκων χηµειοθεραπείας Πιθανές παρενέργειες ορισµένων φαρµάκων χηµειοθεραπείας Το πεπτικό σας σύστηµα Το αίσθηµα αδιαθεσίας, που πολλές φορές συνοδεύεται από ναυτία και εµετό, είναι ένα σύµπτωµα συνδεδεµένο µε τη δράση ορισµένων

Διαβάστε περισσότερα

Όταν ένα πουλί είναι τόσο ήσυχο ώστε μπορούμε να το πιάσουμε, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του. Στις περισσότερες περιπτώσεις που

Όταν ένα πουλί είναι τόσο ήσυχο ώστε μπορούμε να το πιάσουμε, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του. Στις περισσότερες περιπτώσεις που Όταν ένα πουλί είναι τόσο ήσυχο ώστε μπορούμε να το πιάσουμε, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του. Στις περισσότερες περιπτώσεις που απαντόνται στην Ελλάδα, είτε είναι πυροβολημένο ή εξασθενημένο

Διαβάστε περισσότερα

«Ακµή: Αισθητική αντιµετώπιση πριν και µετά.»

«Ακµή: Αισθητική αντιµετώπιση πριν και µετά.» ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία µε Θέµα: «Ακµή: Αισθητική αντιµετώπιση πριν και µετά.» Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικές Οδηγίες και Οδηγίες Χρήσης

Συνοπτικές Οδηγίες και Οδηγίες Χρήσης Συνοπτικές Οδηγίες και Οδηγίες Χρήσης 1 Συνοπτικές Οδηγίες Σας ευχαριστούµε! Συγχαρητήρια για την αγορά ενόςσύστηµατος mē! Το mē είναι µια πρωτοποριακή συσκευή που µπορεί να χρησιµοποιηθεί στην άνεση και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2013-2013 ΘΕΜΑ: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2013-2013 ΘΕΜΑ: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2013-2013 ΘΕΜΑ: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ Υπεύθυνος Καθηγητής:Σαχπατζίδης Χρήστος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ονόματα Μαθητών σελ. 3 ΚΑΡΠΑ.σελ..4-9 Κατάγματα.σελ.10-14

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύστηµα Εκπαίδευσης Θετικής Ενίσχυσης Για Κουτάβια

Το Σύστηµα Εκπαίδευσης Θετικής Ενίσχυσης Για Κουτάβια Το Σύστηµα Εκπαίδευσης Θετικής Ενίσχυσης Για Κουτάβια Μάθετε το κουτάβι σας να είναι µέρος της οικογένειας Με θετικές και ανθρωπιστικές µεθόδους εκπαίδευσης Gal Ziv, B.S., CPDT - 2 - Gal Ziv, B.S., CPDT

Διαβάστε περισσότερα