ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ"

Transcript

1 ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε Αιμίλιος Τίγκος Χειρουργός Οδοντίατρος - Ενδοδοντολόγος

2 Κάθε δόντι αποτελείται από τη «μύλη», το τμήμα δηλαδή που βρίσκεται έξω από τα ούλα και είναι ορατό στη στοματική κοιλότητα και μία ή περισσότερες ρίζες, οι οποίες συγκρατούν το δόντι στο οστό της γνάθου και δεν είναι ορατές. Μέσα σε κάθε δόντι βρίσκεται ένας μικρός θάλαμος και ένας ή περισσότεροι ριζικοί σωλήνες που περιέχουν ένα ζωντανό ιστό που ονομάζεται πολφός. Ο πολφός συχνά αποκαλείται λανθασμένα το νεύρο του δοντιού, στην πραγματικότητα όμως περιέχει και ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων καθώς και άλλα στοιχεία. Αν σε ένα δόντι υπάρχει μια βαθιά κοιλότητα από τερηδόνα ή ένα κάταγμα, τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας μπορεί να φτάσουν στον πολφό, (το αποκαλούμενο «νεύρο» του δοντιού), και να προκαλέσουν μόλυνσή του. Χωρίς θεραπεία η μόλυνση προχωράει και οδηγεί σε καταστροφή του πολφού καθώς και του οστού που περιβάλλει τις ρίζες του δοντιού (π.χ. απόστημα) Πόνος (πολύ έντονος συχνά) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραπάνω διαδικασίας, σε κάποιες περιπτώσεις όμως συμβαίνουν τα παραπάνω χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων. αρχόμενη τερηδόνα βαθιά τερηδόνα και νέκρωση του πολφού, προσβολή του πολφού δημιουργία αποστήματος Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία (αποκαλούμενη «απονεύρωση); Η ενδοδοντική θεραπεία είναι ένας τρόπος διατήρησης ενός δοντιού που έχει καταστραφεί μερικώς από τερηδόνα ή τραύμα, ή που έχει μολυνθεί. Σκοπός της θεραπείας είναι η αποκατάσταση της υγείας του δοντιού ώστε να λειτουργεί σωστά στο στόμα σας. Αποφυγή της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, οίδημα και τελικά σε απώλεια του δοντιού. Επιπρόσθετα, η χρόνια φλεγμονή που οφείλεται σε μη θεραπευμένα δόντια, μπορεί να επηρεάσει την υγεία, ιδιαίτερα των ασθενών με γενικά νοσήματα. Η αφαίρεση του δοντιού που χρήζει θεραπείας, έχει επιπτώσεις στη μασητική λειτουργία και την αισθητική, ενώ η αντικατάστασή του είναι συχνά περίπλοκη και ακριβή διαδικασία.

3 Ποιά είναι τα στάδια της ενδοδοντικής θεραπείας; Με τη βοήθεια των πληροφοριών που συλλέγονται κατά τη λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση και τη λήψη ακτινογραφιών, γίνεται η διάγνωση και συζητείται μαζί σας η φύση του προβλήματος. Μετά πραγματοποιείται ή προγραμματίζεται η ενδοδοντική θεραπεία. Μέσα από ένα μικρό άνοιγμα στο δόντι καθαρίζονται, απολυμαίνονται και εμφράσσονται ερμητικά οι ριζικοί σωλήνες. Η πορεία της θεραπείας ελέγχεται με τη λήψη ακτινογραφιών. Τέλος φροντίζουμε για την προσωρινή έμφραξη του δοντιού. Αν είναι απαραίτητο θα παραμείνετε υπό τον έλεγχο μας, μέχρι την οριστική αποδρομή των συμπτωμάτων. Είναι επώδυνη η θεραπεία; Η όλη θεραπεία γίνεται υπό τοπική αναισθησία και λαμβάνονται επιπλέον όλα τα μέτρα για να νιώθετε άνετα κατά τη διάρκειά της. Μετά τη θεραπεία θα πληροφορηθείτε για το αν υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης πόνου. Ο πόνος αυτός, όταν εμφανίζεται, είναι συνήθως ήπιος, έχει μικρή διάρκεια και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τα συνήθη παυσίπονα. Πόσο χρόνο διαρκεί η ενδοδοντική θεραπεία; Ο χρόνος της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη θέση του δοντιού, την πολυπλοκότητα των ριζικών σωλήνων και προβλήματα που οφείλονται σε προηγούμενες θεραπευτικές προσπάθειες. Τα μπροστινά δόντια έχουν συνήθως μόνο ένα ριζικό σωλήνα ενώ τα πίσω δόντια έχουν περισσότερους από έναν. Σε μερικές περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μία μόνο επίσκεψη των 60 ως 120 λεπτών. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη ή και τρίτη επίσκεψη. Τι συμβαίνει μετά το τέλος της ενδοδοντικής θεραπείας; Το δόντι συχνά είναι αδύναμο και είναι αναγκαίο για την προστασία του να γίνει ένα μόνιμο σφράγισμα ή να κατασκευαστεί μία στεφάνη («θήκη»). Μέχρι να γίνει αυτό είναι προτιμότερο να μην δαγκώνετε δυνατά σε αυτό το δόντι ενώ μετά μπορείτε να το χρησιμοποιείτε κανονικά. Πώς γίνεται να πονάει ένα δόντι που είναι «απονευρωμένο»; Σε ένα ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι, η φλεγμονή (πόνος, πρήξιμο, συρίγγιο κ.λ.π) αναφέρεται σχεδόν πάντα στους ιστούς που το περιβάλλουν, δηλαδή το οστό, τους βλεννογόνους και τα ούλα.

4 Γιατί πρέπει να γίνει θεραπεία ενός δοντιού που είναι ήδη «απονευρωμένο»; Μήπως να πάρω μόνο κάποιο αντιβιοτικό; Σε ένα ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι, η φλεγμονή οφείλεται σχεδόν πάντα στην παραμονή μικροβίων και άλλων ερεθιστικών παραγόντων στο εσωτερικό του δοντιού. Η λήψη αντιβιοτικών, μπορεί μόνο προσωρινά να ελαττώσει τη φλεγμονή και τα συμπτώματα της, ενώ δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά αίτια του προβλήματος. Γιατί είναι απαραίτητη η παραπομπή μου σε Ενδοδοντολόγο; Ενδοδοντολόγοι ονομάζονται οι οδοντίατροι που έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης τριετούς συνήθως διάρκειας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση, εμπειρία και ειδικό εξοπλισμό ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολα περιστατικά από διαγνωστική και θεραπευτική άποψη. Ιδιαίτερα η χρήση του οδοντιατρικού μικροσκοπίου, μας δίνει τη μεγέθυνση και το φωτισμό που είναι απαραίτητα για την επισκόπηση και εργασία σε μια δύσκολη περιοχή όπως είναι το εσωτερικό του δοντιού. Η/Ο οδοντίατρός σας θα σας ενημερώσει πότε είναι απαραίτητη η παραπομπή σας σε Ενδοδοντολόγο. ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΤΙΓΚΟΣ Ενδοδοντολόγος Γρ. Λαμπράκη 36 Κηφισιά, Tηλ: Κιν: Fax:

5