ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ"

Transcript

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

2 SiO 2 60,1% κ.β. Al 2 O 3 15,6% κ.β. Fe 2 O 3 3,4% κ.β. FeO 3,9% κ.β. MgO 3,5% κ.β. CaO 5,1% κ.β. Na 2 O 3,9% κ.β. K 2 O 3,2% κ.β. TiO 2 1,0% κ.β. P 2 O 3 0,3% κ.β. Σύσταση, του στερεού φλοιού της Γης.

3 Γενικά η επιφανειακή αποσάθρωση µπορεί να περιγραφεί σαν σύνολο δύο διαδικασιών: α. Κατάτµηση, δηλαδή µηχανική αποσύνθεση των πετρωµάτων. β. Υδρόλυση, δηλαδή χηµική αντίδραση των ορυκτών µε θερµά διαλύµατα µε αποτέλεσµα τη δηµιουργία νέων ορυκτών. Η πρώτη ύλη του πηλού των κεραµικών είναι οι άργιλοι, που είναι πολύπλοκα ορυκτά αργιλίου και πυριτίου µε ασβέστιο, µαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο και νερό. Οι άργιλοι είναι προϊόντα εξαλλοίωσης διαφόρων ηφαιστειακών ορυκτών, π.χ. ο καολινίτης µε χηµικό τύπο 2Al 2 O 3.4SiO 2.4H 2 O προέρχεται από το γρανίτη που αποτελείται από αστρίους, χαλαζία και µαρµαρυγία.

4 Η δεύτερη µεγάλη κατηγορία πηλών τριών στρωµάτων είναι η κατηγορία του ιλλίτη. Οι ορυκτοί πηλοί του ιλλίτη έχουν δοµή παρόµοια µε τη δοµή του κρυσταλλικού µαρµαρυγία. Στους πηλούς αυτούς, περίπου το 1/6 του πυριτίου έχει αντικατασταθεί από αργίλιο, που οδηγεί σε µία έλλειψη φορτίου, η οποία εξισορροπείται κυρίως από ιόντα καλίου (Κ + ) αλλά και ιόντα ασβεστίου (Ca 2+ ), µαγνησίου (Mg 2+ ) και υδρογόνου (H + ). Καολινίτης Al 4 (Si 2 O 5 ) 2 (OH) 8 Αλοϋσίτης Al 2 (Si 2 O 5 )(OH) 4.2H 2 O Ιλλίτης Al 2-x Mg x K 1-x-y (Si 1,5-y Al 0,5+y O 5 ) 2 (OH) 2 Μοντµοριλλονίτης (Al 1,67 Na 0,33 Mg 0,33 )(Si 2 O 5 ) 2 (OH) 2 Μαρµαρυγίας Al 2 K(Si 1,5 Al 0,5 O 5 ) 2 (OH) 2

5 Οι άργιλοι έχουν χαρακτηριστική µικροκρυσταλλική µορφή και αποτελούνται από πλακοειδείς κρυστάλλους µε µεγάλη ποσότητα νερού ανάµεσά τους. Το νερό που υπάρχει ανάµεσα στους κρυστάλλους δρα σαν λιπαντικό και δηµιουργεί ο- λίσθηση στους κρυστάλλους προσδίδοντας τις πλαστικές ι- διότητες στον πηλό. Μια πλαστική άργιλος µπορεί να συγκρατήσει µέχρι 70% νερό χωρίς να στάζει.

6 οµικέςµονάδες (πλακίδια) καολινίτη, S.E.M. - E.D.X.A. (3700x).

7 Το σύστηµα αργίλων - νερού σε διαδοχικές καταστάσεις ενυδάτωσης. Τοσύστηµαάργιλοι -νερό

8 οµήτετραέδρωνπυριτίου Το τετράεδρο του πυριτίου και οξυγόνων είναι η βασική δοµική µονάδα όλων των πυριτικών πετρωµάτων. Αυτή η διαδικασία σύνδεσης επαναλαµβάνεται, µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται µια δοµή εξαγώνων που µοιάζουν µε φύλλα.

9 οµήοκταέδρωναργιλίου Τα κατιόντα αργιλίου, δηµιουργούν οκτάεδρα, µε δύο οξυγόνα και τέσσερα υδροξύλια κατανεµηµένα γύρω από το αργίλιο. Συνολικά, τα οκτάεδρα του αργιλίου, ενώνονται µεταξύ τους µε κοινά τα οξυγόνα και τα υδροξύλια των κορυφών, δηµιουργώντας φύλλα, αντίστοιχα µε τα πυριτικά τετράεδρα.

10 ιάκριση των αργίλων. 1. Ανάλογα µε τον τρόπο που σχηµατίσθηκαν. 2. Ανάλογα µε το είδος των προσµίξεων που περιέχουν. 3. Ανάλογα µε τη συµπεριφορά τους κατά τη διαδικασία ψησίµατος. 1. Όταν οι άργιλοι βρεθούν στη θέση του µητρικού πετρώµατος, χαρακτηρίζονται σαν πρωτογενείς ή όταν έχουν µεταφερθεί µε κάποιο µέσο µεταφοράς (νερό, αέρας κ.λπ.) σε άλλη θέση, σαν δευτερογενείς. 2. Οι δευτερογενείς άργιλοι, ανάλογα µε τις προσµίξεις, ταξινοµούνται: α. σε σιδηρούχους µε σηµαντική ποσότητα οξειδίων του σιδήρου και χρώµα από κίτρινο µέχρι καφέ, β. σε µαργαϊκές µε ποσότητα άµµου και ασβεστολιθικού υλικού και γ. τις αµµώδεις µε σηµαντική ποσότητα άµµου και εποµένως µικρή πλαστικότητα. 3. Ανάλογα µε τη συµπεριφορά των αργίλων στο ψήσιµο αυτές χαρακτηρίζονται: α. σαν εύτηκτες, όταν λιώνουν σε θερµοκρασίες µικρότερες των 1200 C και αρχίζουν να υαλοποιούνται γύρω στους 1000 C, β. σαν δύστηκτες, όταν αρχίζουν να υαλοποιούνται πάνω από τους 1000 C και να λιώνουν µεταξύ C και γ. σαν πυρίµαχες όταν αντέχουν σε θερµοκρασίες των 1500 C, χωρίς να παραµορφωθούν.

11 Κατεργασία των πρώτων υλών. Οι φυσικές διεργασίες για την ελάττωση του µεγέθους των κόκκων είναι: 1. Αποµάκρυνση από τον πηλό των ξένων υλικών (χαλίκια, ρίζες, φύλλα κ.λπ.) και θρυµµάτισµα των µεγάλων κοµµατιών του αργιλικού υλικού. 2. Παραµονή του πηλού στην ύπαιθρο, κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες, όπου προκαλείται διαδοχική ύγρανση και ξήρανση του πηλού, µε αποτέλεσµα τον παραπέρα θρυµµατισµό και ελάττωση του µεγέθους των κόκκων. 3. Οµογενοποίηση του υλικού µε ζύµωµα, συνήθως µε τα πόδια ή µε κάποιο ειδικό εργαλείο. 4. Αποθήκευση του πηλού σε σκιερό µέρος, όπου η ανάπτυξη µικροοργανισµών (φύκη, µύκητες, βακτήρια) οδηγεί σε ακόµη µεγαλύτερη ελάττωση του µεγέθους.

12 5. Κατεργασία µε νερό, όπου το προκατεργασµένο υλικό ρίχνεται σε δεξαµενή µε νερό και ανακατεύεται καλά. Τα λεπτά σωµάτια του πηλού παραµένουν στο αιώρηµα, ενώ τα µεγαλύτερα καθιζάνουν. Μετά από ικανό χρόνο ηρεµίας του νερού της δεξαµενής καθιζάνουν τα µεγαλύτερα σωµατίδια, ενώ το αιώρηµα των λεπτών χύνεται σε διπλανή δεξαµενή, όπου αφήνεται να ηρεµήσει για περισσότερο χρόνο κ.ο.κ., οπότε παίρνουµε πηλούς διαφορετικού µεγέθους κόκκων. Όσο πιο µεγάλος είναι ο χρόνος ηρεµίας, τόσο πιο λεπτό θα είναι το υλικό. 6. Στη συνέχεια, ο πηλός αφήνεται να σιτέψει σε σκιερό και υγρό µέρος (π.χ. υπόγειο). 7. Ο σιτεµένος πηλός στη συνέχεια ζυµώνεται είτε µε τα πόδια είτε µε µηχανικό ζυµωτήριο, για καλύτερη οµογενοποίηση.

13 Παράγοντες που επηρεάζουν την πλαστικότητα των αργίλων. Το µέγεθος των σωµατιδίων του πηλού. Το σχήµα των σωµατιδίων του πηλού. Η επιφανειακή τάση του νερού. Η δυσκαµψία του νερού. Τα απορροφούµενα ιόντα. Η σύσταση του ορυκτού πηλού. Η προέλευση του πηλού. Οι οργανικές προσµίξεις του πηλού. Τα µη αργιλικά συστατικά του πηλού. Η θερµοκρασία.

14 οκιµές των πρώτων υλών. Κατά τις δοκιµές της πρώτης ύλης, υπάρχουν δύο ιδιότητες ενδιαφέρουν σηµαντικά τον τεχνίτη και είναι η συρρίκνωση του πήλινου αντικειµένου κατά το στέγνωµα και η συµπεριφορά του πηλού στο ψήσιµο. Για να µελετήσουµε τη µεταβολή των διαστάσεων επί % στο στέγνωµα, κατασκευάζουµε µικρούς κυλίνδρους ή πρίσµατα γνωστών διαστάσεων από πηλό.

15 Εργασίες µετά το φορµάρισµα των πρώτων υλών. Οι συγκολλήσεις γίνονται µε πίεση των επιφανειών επαφής και δούλεµα µε το χέρι, εφόσον ο πηλός παραµένει ακόµα πλαστικός. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου στο ίδιο αγγείο παρατηρείται η εφαρµογή περισσότερων από µιας µεθόδων κατασκευής, όπως πολύ µεγάλα δοχεία µπορεί να έχουν τη βάση κατασκευασµένη µε καλούπι, το σώµα µε δαχτυλίδια και το λαιµό φορ- µαρισµένο στο χέρι.

16 Φινίρισµα της επιφάνειας. Το φινίρισµα της επιφάνειας γίνεται µε µαχαίρι ή κάποιο κυρτό εργαλείο, ενώ για συµµετρικά αγγεία χρησιµοποιείται και ο τόρνος. Γενικά οι εργασίες φινιρίσµατος, γίνονται όταν το αγγείο έχει στεγνώσει τελείως και το αποτέλεσµα των εργασιών είναι η δηµιουργία κάποιων επίπεδων περιοχών στην κυρτή, κατά τα άλλα, επιφάνεια του αγγείου, αφού η κόψη της λεπίδας ή του τόρνου ή του µαχαιριού είναι ευθεία. Μια άλλη τεχνική φινιρίσµατος είναι το τρίψιµο της επιφάνειας του στεγνού αγγείου µε µία λεία, στρογγυλή πέτρα. Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται επιφανειακή συµπίεση του πηλού που µετά το ψήσιµο δίνει µία λεία επιφάνεια. Επίσης η τεχνική αυτή δηµιουργεί µικρά επίπεδα επιφανειών, που φαίνονται µε κατάλληλο φωτισµό της επιφάνειας του αγγείου.

17 Μορφοποίηση των πρώτων υλών. Για τη µορφοποίηση του πηλού χρησιµοποιούνται τα χέρια ή κάποιο µεταλλικό ξύλινο ή κοκάλινο εργαλείο, ίσιο ή κυρτό. Η µορφοποίηση του πηλού µέσα στην παλάµη του ενός χεριού µε τα δάχτυλα του άλλου, παρόλο που είναι η πρώτη µέθοδος που διδάσκεται στις σχολές κεραµικής, µάλλον δεν χρησιµοποιήθηκε ποτέ στην πράξη, γιατί καταλήγει σε αντικείµενο πολύ µικρών διαστάσεων για να έχει κάποια χρήση. Το πλάσιµο µιας ποσότητας πηλού µε τις παλάµες σε µια λεία ε- πιφάνεια καταλήγει στη δηµιουργία ενός µασουριού µε το οποίο κατασκευάζεται δαχτυλίδι επιθυµητής διαµέτρου. Σύµφωνα µε µια άλλη τεχνική το µασούρι του πηλού τυλίγεται στο χέρι του τεχνίτη για να αποφευχθούν επικαθίσεις λιπαρών ρύπων και επικαθίσεων στην επιφάνεια του πηλού, οι οποίοι στη συνέχεια θα κάνουν ελαττωµατική τη συγκόλληση των δαχτυλιδιών.

18 Κατά την κατασκευή µε πλάκες πηλού, ο πηλός πλάθεται σε ε- πίπεδη επιφάνεια σε πλάκες και µετά συναρµολογείται το αντικείµενο από αυτές, πιέζοντας στην άκρη τους για να συνδεθούν καλά και στερεά. Η µέθοδος αυτή χρησιµοποιήθηκε κύρια στην Άπω Ανατολή, για κατασκευή αντικειµένων σε σχήµα κουτιού, όπου τα σηµεία σύνδεσης των πλακών έχουν τα σηµάδια της δουλειάς του τεχνίτη. Κατά την κατασκευή µε καλούπι, χρησιµοποιούνται ανοιχτά καλούπια ή σε κοµµάτια για την κατασκευή αντικειµένων. Το υλικό των καλουπιών είναι είτε σκληρό υλικό (πέτρα, µέταλλο, κεραµικό) ή µαλακό πορώδες υλικό (γύψος, πηλός µε άµµο). Όταν χρησιµοποιείται αιώρηµα πηλού σε νερό, για κατασκευή πολύπλοκων σχηµάτων είναι προτιµότερο το πορώδες υλικό. Για την κατασκευή αντικειµένου µε καλούπι, ο πηλός δουλεύεται καλά και αποκτά οµοιόµορφη σύσταση και µετά πιέζεται µέσα στο καλούπι, ώστε να γεµίσουν όλα τα κενά. Κατά τη µορφοποίηση µε τροχό, το αντικείµενο κατασκευάζεται από µια ποσότητα πηλού που τοποθετείται στο κέντρο ενός περιστρεφόµενου δίσκου και το σχήµα του αγγείου δηµιουργείται από τη φυγόκεντρη δύναµη από την περιστροφή, που εκµεταλλεύεται ο τεχνίτης.

19 Κατασκευή κεραµικού αντικειµένου εµπίεστου σε καλούπι.

20 Κατασκευή πλακών πηλού µε κοπή.

21 Κατασκευή πλακών πηλού µε πίεση.

22 ιακόσµηση του κεραµικού αντικειµένου. Υπάρχουν γενικά τρία είδη διακόσµησης ενός κεραµικού αγγείου: η πλαστική διακόσµηση, η επιφανειακή διακόσµηση η διακόσµηση µε υάλωµα

23 Ψήσιµο του αντικειµένου. Τεχνική ερυθρόµορφων - µελανόµορφων αγγείων. Η ατµόσφαιρα που επικρατεί µέσα στο φούρνο έχει επίσης µεγάλη σηµασία. Όταν το καύσιµο καίγεται µε λαµπερή φλόγα και µε περίσσεια αέρα, τότε επικρατεί οξειδωτική ατµόσφαιρα µέσα στο φούρνο. Εδώ καίγεται πλήρως ο άνθρακας του καυσίµου αλλά και κάθε οργανική ύλη που υπάρχει µέσα στον πηλό, καθώς επίσης προκαλείται οξείδωση των µετάλλων στον µεγαλύτερο αριθµό οξείδωσής τους, µε αποτέλεσµα το χρωµατισµό του πηλού. Αντίθετα, όταν το καύσιµο είναι υγρό και επικρατεί άπνοια και υγρασία, τότε µέσα στο φούρνο δηµιουργείται αναγωγική ατµόσφαιρα. Εδώ η οργανική ύλη που ενδεχόµενα υπήρχε στον πηλό παραµένει, ενώ στην επιφάνεια και τους πόρους επικάθεται κάπνα. Επίσης, τα µεταλλικά οξείδια ανάγονται στον µικρότερο αριθµό οξείδωσης, χάνοντας µέρος του οξυγόνου που περιέχουν. Σε µια τέτοια ρύθµιση στηρίζεται η τεχνική της κατασκευής των ερυθρό- µορφων και µελανόµορφων αγγείων. Η παραπάνω τεχνική στηρίζεται στη χρήση του ιλλίτη που είναι µια µορφή πηλού πλούσια σε σίδηρο. Οι αρχαίοι τεχνίτες µε επανειληµµένες κατεργασίες του πηλού έπαιρναν ένα αιώρηµα πηλού στο νερό, πλούσιο σε ιλλίτη που χρησιµοποιείτο σαν χρώµα για τη ζωγραφική των παραστάσεων.

24 Αρχικά, κατά το ψήσιµο δηµιουργείται στο φούρνο οξειδωτική ατµόσφαιρα και ψήνονται κανονικά τα αγγεία µέχρι τη θερµοκρασία ωρίµανσης του πηλού γύρω στους 950 C. Όταν τελειώσει η ωρίµανση, κλείνεται η έξοδος των καυσαερίων και τροφοδοτείται ο φούρνος µε καύσιµη ύλη που έχει υγρασία, οπότε δηµιουργείται αναγωγική ατµόσφαιρα και ανάγεται το κόκκινο οξείδιο του τρισθενούς σιδήρου (Fe 2 O 3 ) και δηµιουργείται το µαύρο επιτεταρτοξείδιο (Fe 3 O 4 ). Η προηγούµενη τεχνική που περιγράφτηκε είναι η τεχνική των µελανό- µορφων αγγείων. Αντίστοιχης διαδικασίας είναι και η τεχνική των ερυθρόµορφων αγγείων, όπως περιγράφεται παρακάτω. Εδώ το χρώµα του ιλλίτη χρησιµοποιείται για φόντο, ενώ οι ζωγραφικές παραστάσεις γίνονται µε χρώµα από τον πηλό που έχει κατασκευαστεί το σώµα του αγγείου. Με το ψήσιµο που γίνεται µε τον ίδιο τρόπο που περιγράφτηκε προηγου- µένως, το φόντο γίνεται µαύρο, ενώ οι παραστάσεις παραµένουν κόκκινες. Η οξειδωτική και η αναγωγική ατµόσφαιρα µέσα στο φούρνο είναι δύο ακραίες καταστάσεις και είναι δυνατόν σε ορισµένα σηµεία του φούρνου, ακόµα και αν η γενική ατµόσφαιρα είναι οξειδωτική, να επικρατεί η αναγωγική ατµόσφαιρα µε έλλειψη οξυγόνου, µε το αντίστοιχο αποτέλεσµα στη µορφή του ψηµένου κεραµικού.

25 Αττικός µελανόµορφος ελικωτός κρατήρας (Francois) ( π.χ.). Υπογράφεται από τον αγειοπλάστη Εργότιµο και τον αγγειογράφο Κλειτία. Εικονίζεται στο λαιµό το κυνήγι του Καλυδωνίου κάπρου και τα άθλα επί Πατρόκλω και στο σώµα ο γάµος του Πηλέα µε τη Θέτιδα και η καταδίωξη του Τρωϊλου από τον Αχιλλέα. Museo Archeologico Etrusco. Firenze.

26 Εσωτερικό αττικής µελανόµορφης κύλικας ( π.χ.). Αποδίδεταιστον αγγειογράφοεξηκία. Εικονίζεται ο ιόνυσος σεπλοίοόπουτο κατάρτι του µετατρέπεταισεκλίµα. Staatliche Antikensammlungen, Μόναχο.

27 Αττικός µελανόµορφος αµφορέας (540 π.χ.). Υπογράφεται από τον αγγειοπλάστη Ταλείδη και αποδίδεται στο ζωγράφο του Ταλείδη. Εικονίζεται ζύγισµα εµπορευµάτων. Metropolitan Museum of Art. New York.

28 Aττική ερυθρόµορφη χους στιλ Κερτς ( π.χ.). Εικονίζονται ο ιόνυσος, η προσωποποίηση Ποµπής και ένας Έρωτας που δένει τοσανδάλιτου. Metropolitan Museum of Art, New York.

29 Ποσειδωνικός ερυθρόµορφος καλυκωτός κρατήρας ( π.χ.). Υπογράφεται από τον αγγειογράφο Ασστέα. Εικονίζεται ηαρπαγήτης Ευρώπης από τον µεταµορφωµένο σε ταύρο ία. J. Paul Getty Museum, Malibu, Καλιφόρνια.

30 Συνολικές µεταβολές των συστατικών του πηλού µε την αύξηση της θερµοκρασίας. 1. Θερµοκρασία περιβάλλοντος C. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης του ψησίµατος, το τελευταίο µηχανικά συνδεµένο νερό, όπως το νερό που βρίσκεται στους πόρους ή το νερό που βρίσκεται ροφηµένο στις επιφάνειες των σωµατιδίων του πηλού, αποµακρύνεται από τον πηλό. Στους πηλούς τριών στιβάδων, όπως οι σµηκτίτες, ένα σηµαντικό ποσοστό του νερού, που βρίσκεται ανάµεσα στις στιβάδες, αποµακρύνεται. Από πλευράς συστολής στη φάση αυτή υπάρχει ελάχιστη µέχρι καθόλου C. Στην περιοχή αυτή των θερµοκρασιών, η οργανική ύλη που υπάρχει στον πηλό αρχίζει να οξειδώνεται και καθώς η οξείδωση προχωρά, η µετακίνηση από µέσα προς τα έξω των οργανικών υλών µαυρίζει την επιφάνεια του πηλού, πριν να αποµακρυνθεί σαν διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ).

31 C. Στην περιοχή αυτή των θερµοκρασιών πραγµατοποιείται "αφυδροξυλίωση" ή αποµάκρυνση του νερού που είναι χηµικά συνδεδεµένο µε το πλέγµα των αργίλων. Το νερό αποµακρύνεται απότοµα στην περίπτωση του καολίνη, οπότε πραγµατοποιείται µετασχη- µατισµός στο ορυκτό µετακαολίνη, µε µικρή συστολή και σηµαντική αύξηση στο πορώδες. Στην περίπτωση των ιλλιτών και των σµηκτιτών, η απώλεια νερού και η συστολή είναι σηµαντικά µεγαλύτερη. Ειδικά στην περίπτωση της θερµοκρασίας των 573±5 C, πραγµατοποιείται µετασχηµατισµός του χαλαζία από τον τριγωνικό α-χαλαζία ή τη µορφή χαµηλής θερµοκρασίας στον εξαγωνικό β-χαλαζία ή τη µορφή υψηλής θερµοκρασίας αντίστοιχα και εδώ υπάρχει σηµαντική διαστολή του όγκου του ορυκτού C. Στην περιοχή αυτή των θερµοκρασιών το µεγαλύτερο ποσοστό της οργανικής ύλης που βρίσκεται µέσα στον πηλό, καίγεται και αποµακρύνεται. Με την αποµάκρυνση του περισσότερου νερού από το πλέγµα των αργίλων, όπως ο καολίνης και οι σµηκτίτες, πραγ- µατοποιείται σταδιακά απώλεια της χαρακτηριστικής κρυσταλλικής δοµής τους και στην περιοχή αυτή το ανθρακικό ασβέστιο (CaCO 3 ) διασπάται σε οξείδιο του ασβεστίου (CaO) και διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ).

32 C. Στην περιοχή αυτή των θερµοκρασιών ο β-χαλαζίας µετασχηµατίζεται στον ψευδοεξαγωνικό α-τριδυµίτη (SiO 2 ) C. Στη θερµοκρασία αυτή η δοµή του περισσότερου ποσού του καολίνη και των σµηκτιτών χάνεται, ενώ η δοµή των ιλλιτών παραµένει. Με την απώλεια της δοµής των ορυκτών παράγονται αργιλικά ορυκτά των υψηλών θερµοκρασιών µε την αντίστοιχη συστολή του σώµατος του κεραµικού. Ο κυβικός σπινέλιος (MgAl 2 O 4 ) είναι ένα προϊόν της διάλυσης του µετακαολίνη που συνοδεύεται από την απελευθέρωση διοξειδίου του πυριτίου (SiO 2 ).

33 C. Στην περιοχή αυτή των θερµοκρασιών ο σπινέλιος µετασχηµατίζεται στους βελονοειδείς κρυστάλλους του ορυκτού µουλλίτη (3Al 2 O 3.2SiO 2 ). Επίσης οι άστριοι αρχίζουν να τήκονται, διαλύοντας το διοξείδιο του πυριτίου (SiO 2 ) που προέρχεται από το χαλαζία που βρίσκεται µαζί µε το σπινέλιο στο σώµα του πηλού. Εδώ αρχίζει η υαλώδης φάση του κεραµικού, όπου οι πόροι αρχίζουν να κλείνουν και δηµιουργείται ένα υλικό µε σχεδόν µηδενικό πορώδες. 8. Πάνω από 1200 C. Στην περιοχή αυτή των θερµοκρασιών µπορεί να δηµιουργηθούν πόροι στο κεραµικό σώµα µε την απότοµη έξοδο των διαφόρων αερίων από το τήγµα και αν δεν υπάρχει διέξοδος για τα αέρια αυτά µπορεί να δηµιουργηθεί φούσκωµα. Εδώ ο α-τριδυµίτης µετασχηµατίζεται στον κυβικό α-κριστοβαλίτη (SiO 2 ), ο οποίος σταθεροποιείται στους 1470 C. Επίσης στο σηµείο αυτό δηµιουργούνται ορυκτές φάσεις υψηλών θερµοκρασιών, όπως ο ορθοροµβικός σιλλι- µανίτης (Al 2 O 3.SiO 2 ), ο τρικλινής κυανίτης (Al 2 O 3.SiO 2 ) και ο ορθοροµβικός κορδιερίτης ((Mg,Fe) 2 Al 4 Si 5 O 18 ή Mg 2 Al 4 Si 5 O 18 ).

34 Τριφασικό διάγραµµα αστρίων - αργίλου - χαλαζία κατά τη διαδικασία θέρµανσης.

35 Μεγάλα σωµατίδια χαλαζία διαλυµένα σε γυαλί αλκαλίου - πυριτίου. Κρύσταλλοι µουλίτη µετατρέπονται σε υαλώδη φάση, S.E.M. - E.D.X.A. (1000x). Κινέζικη πορσελάνη K ang His του 18ου αι..

36 Κόκκοι κριστοβαλίτη προερχόµενοι από χαλαζία µέσα σευαλώδηφάση. Μεγάλοι κόκκοι χαλαζία που δεν έχουν µετασχηµατιστεί µέσα σε υαλώδη φάση. Μικροί κρύσταλλοι βολλαστονίτη µέσα σε υαλώδη φάση, S.E.M. - E.D.X.A. (1000x). Ευρωπαϊκή πορσελάνη soft - paste. Μετατροπή του χαλαζία σε κριστοβαλίτη (σχηµατική παράσταση του προηγουµένου φαινοµένου).

37 Προσέγγιση των σωµατιδίων του υλικού, σε επαφή µε υαλώδη φάση, στους 700 C. Earthenware Karanova, Jugoslavia. Μεγαλύτερη προσέγγιση των σωµατιδίων του υλικού, σε επαφή µε υαλώδη φάση, στους 800 C. ηµιουργία της υαλώδους φάσης από µετατροπή των σωµατιδίων, στους 900 C.

38 Σχήµατα και ονόµατα αγγείων, απότον 6ο έωςτον 4ο π.χ. αιώνα.

39 Σχήµατα και ονόµατα αγγείων, απότον 6ο έωςτον 4ο π.χ. αιώνα.

40 Πρωτοκορινθιακή όλπη (οινοχόη) ( π.χ). Αποδίδεται στο ζωγράφο Chigi. Εικονίζεται φάλαγγα οπλιτώνσεµάχη, ιππείςκαικυνήγι. Museo Nationale Etrusco di Villa Giulia, Roma.

41 Aρχαϊκή οινοχόη της ανατολικής Ελλάδας µε τεχνοτροπία αιγάγρων ( π.χ.). Αποδίδεταισε αγγειογράφο της οµάδας της Καµίρου. Μusee du Louvre, Paris.

42 Αττική λευκή λήκυθος (440 π.χ.). Αποδίδεται στο ζωγράφο του Βosanquet. Εικονίζεται νεκρός νεαρός άνδρας δίπλα στην επιτύµβιαστήλητου. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

43 Αττική λευκή λήκυθος ( π.χ.). Αποδίδεται στο ζωγράφο του Θανάτου. Εικονίζεται ο Ύπνος (δεξιά) καιο Θάνατος να µεταφέρουν το σώµα ενός νεκρού πολεµιστή. British Museum, London.

44 Αττική λευκή λήκυθος ( π.χ.). Αποδίδεταισε αγγειογράφο της Οµάδας των Καλαµιών. Εικονίζεται νεκρός πολεµιστής πλαισιωµένος από νέοάνδρακαιτη σύζυγότου (δεξιά), πουτουκρατάειτα όπλα. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σχεδιασμός - Design Κειραμεικής, Βιβλίο Μαρίας Λίτινα, καθηγήτριας Τ.Ε.Ι Αθήνας ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Σχεδιασμός - Design Κειραμεικής, Βιβλίο Μαρίας Λίτινα, καθηγήτριας Τ.Ε.Ι Αθήνας ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 1 Σχεδιασμός - Design Κειραμεικής, Βιβλίο Μαρίας Λίτινα, καθηγήτριας Τ.Ε.Ι Αθήνας ΠΗΛΟΣ : ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Παράγεται από την αποσύνθεση του πετρώματος άστριου - Αποτελείται από καολίνη (άργιλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ Β ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ Β ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ Β ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μελέτη της επίδρασης του φαινομένου της αναζύμωσης στις μηχανικές ιδιότητες των αργιλικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΙΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΠΕΡΙΟ- ΧΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΚΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕ- ΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΣΕΛΙΟΥ Σ. ΜΑΡΙΑ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΣΕΛΙΟΥ Σ. ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Διερεύνηση δυνατοτήτων παρασκευής κεραμικών μαζών από ιπτάμενη τέφρα (Ι.Τ.) του ΑΗΣ Αχλάδας-Μελίτης για την παραγωγή φίλτρων. ΤΣΕΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΜΟΣ 4

ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΜΟΣ 4 ΑΙΜ. Γ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π. Γ. Ι. ΠΟΥΛΑΚΟΣ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π. ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΜΟΣ 4 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΘΗΝΑ 2006 ΑΙΜ. Γ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π. Γ. Ι. ΠΟΥΛΑΚΟΣ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π.

Διαβάστε περισσότερα

1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΤΗΓΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΓΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΤΗΓΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΓΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΤΗΓΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΓΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1.1 ΦΥΣΙΚΈΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τα μεταλλικά υλικά τα οποία χυτεύουμε ή τα λαμβάνουμε ως χυτά αντικείμενα είναι μέταλλα ή κράματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ HO 3 S Εφαρµογή της Ιοντοεναλλαγής SO 3 H SO 3 H στην Επεξεργασία Νερού & Υδατικών ιαλυµάτων HO 3 S SO 3 H Πτυχιακή SO 3 HΕργασία

Διαβάστε περισσότερα

το αλάτι, τα άλατα και η στερεά κατάσταση

το αλάτι, τα άλατα και η στερεά κατάσταση Ε Ν Ο Τ Η Τ Α το αλάτι, τα άλατα και η στερεά κατάσταση B B 1 το αλάτι και η κρυσταλλική κατάσταση B 2 ο αριθμός οξείδωσης και ο περιοδικός πίνακας B 3 τα άλατα, τα οξείδια των μετάλλων και τα υδροξείδια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μελέτη της επίδρασης φορτίου κρυσταλλικής δομής σμεκτιτών στο δείκτη διόγκωσης και στο όριο υδαρότητας μπεντονιτικών αργίλων» ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Άντα Καλογήρου 1 και Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου 2 ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Εισαγωγή Πήλινα δοχεία όλων των ειδών και μεγεθών, ψημένα στη φωτιά, σπάνια ολόκληρα, συνήθως σπασμένα σε χιλιάδες κομμάτια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΙΑΣΗ ΜΗΤΡΑΣ ΧΥΤΕΥΣΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΙΑΣΗ ΜΗΤΡΑΣ ΧΥΤΕΥΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΙΑΣΗ ΜΗΤΡΑΣ ΧΥΤΕΥΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΔΑΥΙΔ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Α. Κουτσοκώστας

Κωνσταντίνος Α. Κουτσοκώστας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ιηλεκτρικός Χαρακτηρισµός Μιγµάτων ιοξειδίου του Τιτανίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΑΚΙΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΩΣ ΠΛΗΡΩΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ» ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Εδαφικοί Πόροι

ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Εδαφικοί Πόροι ΤΕΤΡΤΟ ΚΕΦΛΙΟ Εδαφικοί Πόροι ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο γράµµα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ (COMPOSITES)

ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ (COMPOSITES) ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ (COMPOSITES) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΟΡΙΣΜΟΣ Για ένα σύστηµα ο όρος σύνθετο σηµαίνει ότι τούτο αποτελείται από δύο ή περισσότερα διακριτά µέρη. Από γενική άποψη, λοιπόν, ένα υλικό αποτελούµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ 2008 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΒΡΩΣΗ, ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ.

ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ 2008 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΒΡΩΣΗ, ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ. ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ 2008 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΒΡΩΣΗ, ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 3760 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΕΙ ΑΜΘ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΠΟΥΡΣΑΪΤΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (Πλίνθοι, Κέραμοι)

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (Πλίνθοι, Κέραμοι) ntua ACADEMIC OPEN COURSES ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (Πλίνθοι, Κέραμοι) Σχολή Χημικών Μηχανικών 9 ο Εξαμ. Χ-Μ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Καθ. Α. Μοροπούλου Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές Ιδιότητες Πολυµερών Θερµοµονωτικών Υλικών

Μηχανικές Ιδιότητες Πολυµερών Θερµοµονωτικών Υλικών Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Μηχανικές Ιδιότητες Πολυµερών Θερµοµονωτικών Υλικών ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: ΞΕΝΙΑ ΕΛΠΙ Α ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΑΒΒΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ -ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2012-1110

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12 Καταλυτική πυρόλυση βαρέων κλασμάτων πετρελαίου για την παραγωγή καυσίμων

Κεφάλαιο 12 Καταλυτική πυρόλυση βαρέων κλασμάτων πετρελαίου για την παραγωγή καυσίμων Κεφάλαιο 12 Καταλυτική πυρόλυση βαρέων κλασμάτων πετρελαίου για την παραγωγή καυσίμων 12.1 Γενικά για τα καύσιμα Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τα καύσιμα και γενικότερα τα ενεργειακά θέματα βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

5. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΑΛΥΒΩΝ

5. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΑΛΥΒΩΝ 40 5. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΑΛΥΒΩΝ 5.1 Γενικά Από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστή η σκλήρυνση εργαλείων, αλλά και σπαθιών, με τη μέθοδο της θερμικής κατεργασίας της βαφής, η οποία εφαρμοζόταν σε σιδηρουργεία

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνική κεραμική από τον. Μόχλο Ανατολικής Κρήτης

Μεσαιωνική κεραμική από τον. Μόχλο Ανατολικής Κρήτης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Α ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μεσαιωνική κεραμική από τον

Διαβάστε περισσότερα

4. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ - ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ. 4.1. Μηχανικός διαχωρισµός. 4.1.1. Γενικά

4. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ - ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ. 4.1. Μηχανικός διαχωρισµός. 4.1.1. Γενικά 4. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ - ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ 4.1. Μηχανικός διαχωρισµός 4.1.1. Γενικά Σκοπός του Μηχανικού ιαχωρισµού (Μ ) είναι ο επιµερισµός µε µηχανικά µέσα των υλικών από µίγµα των σύµµικτων απορριµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ. ΤΑ «ΑΝΟΡΓΑΝΑ» ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.

ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ. ΤΑ «ΑΝΟΡΓΑΝΑ» ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΗΣ. ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ. ΤΑ «ΑΝΟΡΓΑΝΑ» ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΗΣ. Βράχια, πέτρες, χώµα, σκληρά και µαλακά υλικά του εδάφους είναι τα δοµικά συστατικά της Γης, που γνωρίζουµε από την καθηµερινή µας εµπειρία. Επίσης

Διαβάστε περισσότερα

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Φυσικοί ορυκτοί πόροι της Αττικής uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Ερευνητική Εργασία της Β

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα Πτυχιακής Εργασίας : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ (SO 2 ). ΟΝΟΜ/ΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Η συντήρηση ενός κεραµικού αντικειµένου περιλαµβάνει: Τις αναλύσεις του υλικού του κεραµικού, του υαλώµατος, του χρώµατος αν υπάρχει και των επικαθίσεων. Τον

Διαβάστε περισσότερα

Φώτης Φωτόπουλος Αριστοτέλης Χαραλαµπάκης ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Φώτης Φωτόπουλος Αριστοτέλης Χαραλαµπάκης ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Φώτης Φωτόπουλος Αριστοτέλης Χαραλαµπάκης ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 3 Πρόλογος Οι σηµειώσεις αυτές γράφτηκαν για τους φοιτητές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και καλύπτουν πλήρως το

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Υγιεινής Περιβάλλοντος Συνοπτική Θεωρία και Εργαστηριακές Ασκήσεις

Σημειώσεις Υγιεινής Περιβάλλοντος Συνοπτική Θεωρία και Εργαστηριακές Ασκήσεις ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ (Σ.Ε.Υ.Π.) ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Σημειώσεις Υγιεινής Περιβάλλοντος Συνοπτική Θεωρία και Εργαστηριακές Ασκήσεις Αρτίν Χατζηκιοσεγιάν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 12: ΧΥΤΕΥΣΗ. Τα μοντέρνα Χυτήρια αποτελούνται από τα ακόλουθα βασικά τμήματα:

ΕΝΟΤΗΤΑ 12: ΧΥΤΕΥΣΗ. Τα μοντέρνα Χυτήρια αποτελούνται από τα ακόλουθα βασικά τμήματα: 131 ΕΝΟΤΗΤΑ 12: ΧΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση της ύλης της ενότητας αυτής ο μαθητής θα πρέπει να: 1. Ορίζει την έννοια χύτευση. 2. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα της διαμόρφωσης μεταλλικών υλικών με τις

Διαβάστε περισσότερα