Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΊΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΊΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ"

Transcript

1 Δ. ΘΕΜΕΛΗΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΊΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ( ΕΠΑΙΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ) Αισθάνοµαι ιδιαίτερη χαρά και τιµή, που, στο πλαίσιο της σηµερινής τελετής και του καθιερωµένου επαίνου, µου δίνεται η ευκαιρία να µιλήσω για τον τιµώµενο, καταξιωµένο διεθνώς Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Όλοι µας και ιδιαίτερα η γενιά µας βιώσαµε τους ήχους των τραγουδιών του και παρακολουθήσαµε λίγο πολύ την πλούσια δηµιουργική πορεία του συνθέτη και ανθρώπου Mίκη Θεοδωράκη, η οποία κάλυψε ολόκληρο το δεύτερο µισό του 20ου αιώνα- και που βέβαια συνεχίζεται- αφήνοντας στο πέρασµα της ανεξίτηλα ίχνη. Αν και είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, η πλούσια αυτή δηµιουργική του πορεία και η µουσική του προσωπικότητα να παρουσιασθούν ολοκληρωµένα στα διαθέσιµα στενά χρονικά όρια της σηµερινής τελετής, θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω όσο γίνεται πληρέστερα το δηµιουργικό γίγνεσθαι του τιµωµένου. 1 Γιος του Γεωργίου Θεοδωράκη από το Γαλατά της Κρήτης και της Ασπασίας Πουλάκη από τον Τσεσµέ της Σµύρνης, ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1925 στη Χίο, όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς του ύστερα από την Μικρασιατική καταστροφή. Λόγω µεταθέσεων του πατέρα του, ανωτέρου δηµοσίου υπαλλήλου, από το 1925 µέχρι την οριστική του εγκατάσταση στην Αθήνα το 1943, έζησε διαδοχικά σε διάφορες πόλεις της νότιας Ελλάδας, όπως : Μυτιλήνη ( ), Σύρο και Αθήνα (1929), Γιάννενα ( ), Αργοστόλι ( ), Πάτρα ), Πύργο ( ) και Τρίπολη( ). Όλες αυτές οι µετακινήσεις στην ελληνική επαρχία όπως ήταν φυσικό επηρέασαν την ψυχοσύνθεση του νεαρού Θεοδωράκη εµπλουτίζοντας την µε αντίστοιχες εµπειρίες. Όµως ιδιαίτερα καθοριστικά για την µετέπειτα εξέλιξη του ήταν τα ερεθίσµατα που 1 Γι αυτόν που ενδιαφέρεται να γνωρίσει περισσότερα για τη ζωή και το έργο του τιµωµένου παραπέµπω στην πεντάτοµη αυτοβιογραφία του (Οι Δρόµοι του Αρχαγγέλου, εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα ),όπου ο συνθέτης µε άµεσο και ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, θα έλεγα λογοτεχνικό, περιγράφει µε όλες τις λεπτοµέρειες τη ζωή και το δηµιουργικό του έργο.

2 δέχθηκε στην παιδική του ηλικία στο ζεστό οικογενειακό περιβάλλον της µητέρας του στη Χίο. Ο Θεοδωράκης ανήκει σε µια σειρά σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, που, από τις αρχές ακόµα του 20ου αιώνα αρχίζουν να ξεπροβάλουν από αυτό το ανατολικό άκρο του Ελληνισµού: όπως, ο πρωτεργάτης της Εθνικής µας Σχολής Μουσικής Μανώλης Καλοµοίρης και ο Γιάννης Κωσταντινίδης, που γεννήθηκαν στη Σµύρνη, ο Πέτρος Πετρίδης κ.α. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη µουσικοϊστορική σηµασία, λαµβάνοντας κανείς υπόψη, ότι το πρώτο ξεκίνηµα της λόγιας νεοελληνικής µουσικής πραγµατοποιείται ένα αιώνα πριν- δηλαδή τον 19 ο αιώνα,απ τις αρχές του ακόµαστο δυτικότερο γεωγραφικό άκρο του Ελληνισµού, στα Επτάνησα, που δεν γνώρισαν τουρκοκρατία και είχαν στενή πολιτιστική επικοινωνία µε την Ιταλία, µε αποτέλεσµα η νεοελληνική µουσική δηµιουργία αυτής της εποχής να είναι προσανατολισµένη προς την ιταλική µουσική του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα την ιταλική όπερα, ενώ συνθέτες, όπως ο Καλοµοίρης, ο Θεοδωράκης κ.α. που συνδέονται µε τον ανατολικό γεωγραφικό άξωνα του ελληνισµού χαρακτηρίζονται από µια έντονη ανάγκη συνειδητής προσέγγισης και αξιοποίησης στο επίπεδο της έντεχνης µουσικής δηµιουργίας,της ελληνικής µουσικής παράδοσης-αρχαίας, βυζαντινής και δηµοτικής-, ο καθένας βέβαια µε µια δική του προσωπική αντίληψη, µ έναν δικό του διαφορετικό τρόπο. Βέβαια o Μίκης Θεοδωράκης έχει ρίζες καταγωγής τόσο στην Ιωνία, όσο και στην Κρήτη. Μάλιστα ο πρόγονος των Θεοδωράκηδων στην Κρήτη, ο Θοδωροµανόλης, υπήρξε ξακουστός λυράρης στην µαγαλόνησο. Η ενασχόληση του τιµωµένου µε τη µουσική αρχίζει το 1937 στην Πάτρα, όπου, όπως αναφέρθηκε, είχε µετατεθεί ο πατέρας του. Εκεί, ο ήδη δωδεκάχρονος Μίκης συµµετέχει στη χορωδία του Γυµνασίου σπουδάζοντας παράλληλα βιολί και θεωρητικά στο Ωδείο. Τα έργα που θα ακούσει για πρώτη φορά από τη χορωδία του Γυµνασίου είναι κυρίως συνθέσεις του Καλοµοίρη, των κλασικών της Βιέννης Χάυντν, Μότσαρτ και Μπετόβεν, του Βέρντι κ. α. Στην αυτοβιογραφία του( Ι, σ. 78) σηµειώνει σχετικά :»Δίκαια λοιπόν νοµίζω, ότι θεωρώ την Πάτρα σαν την πόλη της µεγάλης στροφής στη ζωή µου, γιατί από κει και πέρα θα έµενα πιστός στην επιλογή µου για τη µουσική» Την ίδια αυτή εποχή συνειδητοποιεί την ανάγκη να συνθέσει και ο ίδιος µουσική γράφοντας στο πεντάγραµµο τις πρώτες του µελωδίες. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά περιγράφει ο ίδιος αυτή την πρωτόγνωρη γι αυτόν, εκείνη την εποχή, δηµιουργική ανάγκη: «Μια ανάγκη και µια απόλαυση που δεν µπορούσα να τις εξηγήσω. Γράφω κι εγώ τις δικές µου νότες, για να βγούν οι δικοί µου ήχοι. Δηµιουργώ από το τίποτα ένα µικρό κόσµο από ήχους. Αυτό µε συνάρπαζε.»( I, σ. 79).

3 Το 1939 συνεχίζει τις ωδειακές του σπουδές στον Πύργο, που ήταν ο επόµενος σταθµός της οικογένειας του και έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή µε την ποίηση του Σολωµού και του Παλαµά και άλλων Νεοελλήνων ποιητών και τους µελοποιεί. Τον επόµενο χρόνο, το καλοκαίρι του 1940, ακολουθεί η εγκατάσταση της οικογένειας του στην Τρίπολη. Είναι µια περίοδος µεταφυσικών του αναζητήσεων και µελέτης, πέρα από το χώρο της µουσικής. Διαβάζει Πλάτωνα και Γερµανούς φιλόσοφους, καθώς επίσης τους αρχαίους έλληνες τραγικούς συγγραφείς και την Παλαιά Διαθήκη κάνοντας σκέψεις για τον σύµπαντα κόσµο και την σχέση του ανθρώπου µε αυτόν. Ασχολείται εντατικά µε νεοελληνική ποίηση ανακαλύπτοντας µεταξύ άλλων τον Γιάννη Ρίτσο και την Εαρινή του Συµφωνία, πάνω στο κείµενο της οποίας αργότερα (το 1982) θα συνθέσει την οµώνυµη Συµφωνία του αρ. 7. Τα επόµενα δύο χρόνια (1941 και 42) νοικιάζει ένα αρµόνιο που τον βοηθάει στη σύνθεση και παίρνει µαθήµατα πιάνου και µουσικής θεωρίας από τον καθηγητή του µουσικής του Γυµνασίου. Διευθύνει επίσης την εκκλησιαστική χορωδία και συνθέτει επηρεασµένος από τη βυζαντινή µουσική. Το σπουδαιότερο έργο του αυτής της εποχής είναι το «Τροπάριο της Κασσιανής» για τετράφωνη ανδρική χορωδία ( Ιαν. 1943), το οποίο λίγους µήνες αργότερα παρουσίασε στην Αγία Βαρβάρα Τρίπολης. Από το 1943 και πέρα αρχίζει µια νέα περίοδος της ζωής του, που έχει επίκεντρο την Αθήνα, όπου αναγκάστηκε να διαφύγει λόγω συµµετοχής του σε διαδήλωση κατά των κατακτητών την 25 η Μαρτίου στην Τρίπολη. Η Αθήνα, µολονότι περίοδος Κατοχής, προσφέρει στον δεκαοκτάχρονο και ήδη ώριµο µουσικό Θεοδωράκη, όχι µόνο δυνατότητες για σοβαρές µουσικές σπουδές, αλλά και το κατάλληλο περιβάλλον σε σύγκριση µε την τότε ελληνική επαρχία, για την διεύρυνση του µουσικού του ορίζοντα. Η δίψα του για συστηµατικές σπουδές µουσικής ήταν τόσο µεγάλη, ώστε µόλις έφτασε στην Αθήνα, την ίδια κιόλας εβδοµάδα κανονίστηκε από τον θείο του που τον φιλοξενούσε, συνάντηση µε τον διευθυντή τότε του Ωδείου Αθηνών, Φιλοκτήτη Οικονοµίδη. Ύστερα από την πρώτη αυτή τόσο σηµαντική για τον νεαρό συνθέτη συνάντηση γνωριµίας,µε τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσµατα., δίνει εξετάσεις και κατατάσσεται απευθείας στην Πέµπτη τάξει των θεωρητικών της µουσικής και στην τάξη του Ειδικού Αρµονίας, µάλιστα αποφασίστηκε οµόφωνα να του δοθεί και υποτροφία. Παράλληλα συµµετέχει και στη χορωδία Αθηνών, έχοντας έτσι την ευκαιρία να τραγουδήσει- σε πολλές περιπτώσεις και µε τη σύµπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών- και να γνωρίσει µέσα από τη µουσική πράξη τα µεγάλα έργα του κλασσικού ρεπερτορίου. Το 1945 του δίνεται για πρώτη φορά στη ζωή του η ευκαιρία να ακούσει από δίσκους έργα συνθετών του 20ου αιώνα. Μεγάλη αποκάλυψη ήταν γι αυτόν η µουσική του Στραβίνκι. Ανάλογος είναι ο ενθουσιασµός του και για τη µουσική του Σοστάκοβιτς.

4 Την ίδια εποχή ( 1945) γνωρίζεται και συνδέεται µε φιλία µε τον Μάνο Χατζηδάκη, τον οποίο ενθαρρύνει να σπουδάσει κι αυτός στο Ωδείο. Από δω και πέρα τόσο οι µουσικές του σπουδές στο Ωδείο Αθηνών, όσο και η δραστηριότητά του στο χώρο της µουσικής δηµιουργίας, συνδέονται στενά µε την πολιτική του δράση και τις διώξεις, τις οποίες υπέστη. Το 1947 για τα πολιτικά του φρονήµατα βρίσκεται εξόριστος στην Ικαρία.. Οδυνηρή εµπειρία για έναν νεαρό συνθέτη, ωστόσο γόνιµη για τον δηµιουργό Μίκη Θεοδωράκη. Γιατί η Ικαρία, όπου εξορίστηκε και για δεύτερη φορά το 1948, αποτελεί σηµαντικό σταθµό όχι µόνο στην πολιτική, αλλά και στη δηµιουργική πορεία του συνθέτη. Οπωσδήποτε δεν είναι σύµπτωση το γεγονός ότι στην Ικαρία συνέλαβε και σχεδίασε ορισµένα από τα πιο σηµαντικά έργα του, όπως µεταξύ άλλων την Πρώτη του Συµφωνία, την οποία ο ίδιος θεωρεί ως το πιο ολοκληρωµένο έργο του. Όµως στο σηµείο αυτό επιτρέψτε µου να σταθώ λίγο περισσότερο σ αυτή την χρονική περίοδο της ζωής του τιµωµένου στην Ικαρία,γιατί µε την Ικαρία, λόγω καταγωγής της µητέρας µου, µε συνδέουν στενoί συγγενικοί δεσµοί. Πέρασα εκείκυρίως στον Εύδηλο- ένα σηµαντικό µέρος από τα παιδικά και εφηβικά µου χρόνια, µάλιστα στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Φαντάζοµαι λοιπόν τον τιµώµενο, νεαρό τότε συνθέτη, να περπατά σε γνώριµους δύσβατους δρόµους και µονοπάτια στα χωριά της Μεσαριάς και του Ευδήλου, νιώθοντας την ενοχλητική Όστρια που του ενέπνευσε και το οµώνυµο ποίηµα του - να τον διαπερνά, ή να ανηφορίζει απ τον Αρµενιστή για τις Ράχες κι από εκεί για τους Βρακάδες, ή να συµµετέχει το Δεκαπενταύγουστο στο πανηγύρι της Ακαµάτρας-όπως και σε άλλες χορευτικές εσπερίδες- µαζί µε τους Ικαριώτες, που τραγουδούσαν και χόρευαν στους ήχους της λύρας ή του βιολιού και να δέχεται ερεθίσµατα για το δικό του δηµιουργικό έργο. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του τιµωµένου για τον τρόπο που χόρευαν οι Ικαριώτες: «ο χορός τούς πήγαινε σε άλλες σφαίρες. Θά λεγα ιερατικές. Ήταν µια βακχική γιορτή, µε την έννοια της υπέρβασης. Πολύ µε είχαν επηρεάσει αυτές οι βραδιές. Κι από την άποψη της µουσικής κι από την άποψη του χορού» ( II, σ. 111). Έτσι από τα δύο τελευταία µέρη της»συµφωνίας του σε τρία µέρη», που συνέθεσε το 1948 στον Εύδηλο Ικαρίας, το δεύτερο µέρος µε τον τίτλο «Τοκάτα πάνω σ ένα νησιώτικο θέµα», στηρίζεται πάνω σ έναν ικαριώτικο χορό. Επίσης είναι ενδεικτικό, ότι ο συνθέτης για το έργο του αυτό σηµειώνει τα εξής: «Με το έργο µου αυτό πραγµατοποιείται η ριζική στροφή µέσα στη µουσική µου. Ανακαλύπτω την προσωπική µουσική µου ταυτότητα». Στη Ικαρία το 1948,στο χωριό Δάφνη, επηρεασµένος από τον θάνατο του αγαπηµένου του φίλου Δάνη συνέθεσε τα τραγούδια «Λήθη» και «Έρως και

5 θάνατος» σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη. Το «Έρως και θάνατος» είναι και τίτλος κύκλου τεσσάρων τραγουδιών, αφιερωµένων στη γυναίκα του, Μυρτώ - τα δύο πρώτα τραγούδια αυτού του κύκλου είναι σε ποίηση του ίδιου του συνθέτη. Την ίδια εποχή ( 1948) στα χωριά Δάφνη και Εύδηλο, πραγµατοποιεί τα πρώτα σχεδιάσµατα των έργων του «Ελεγείο και Θρήνος για το Βασίλη Ζαννό» για µεγάλη συµφωνική ορχήστρα- και της περίφηµης «Πρώτης του Συµφωνίας». Το «Ελεγείο και θάνατος για τον Βασίλη Ζαννό» ενσωµατώθηκε ως δεύτερο µέρος αυτής της συµφωνίας. Στη σύνθεση του έργου του αυτού οδηγήθηκε ο τιµώµενος όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο των δύο παιδικών του φίλων Βασίλη Ζαννό και Μάκη Καρλή, που χάθηκαν στον εµφύλιο, υπηρετώντας µάλιστα σε αντίθετα στρατόπεδα. Στον Εύδηλο συνέθεσε επίσης το συµφωνικό του έργο «Πρελούντιο, πενιά-χορός». είχε επίσης την ευκαιρία να µελετήσει παρτιτούρες που του είχαν στείλει οι δικοί του- και να εµβαθύνει στα µεγάλα έργα της ευρωπαϊκής µουσικής δηµιουργίας. Στην Αυτοβιογραφία του αργότερα σηµειώνει ( II, σ. 205): «Η όστρια ξύριζε το παγωµένο χώµα. Μέναµε γύρω στη λάµπα τις νύχτες, µελετούσαµε. Είχα µπροστά µου την Ηρωική Ο Μπετόβεν µου φάνταζε ηµίθεος Ευχαρίστησα το Θεό γιατί υπήρξαν τόσο µεγάλα πνεύµατα και βγήκα στην αυλή να φύγει η φλόγα». Η περιπέτεια και ταυτόχρονα γόνιµη δηµιουργική πορεία του τιµωµένου συνεχίζεται. Στην Μακρόνησο το 1949 θα αναγκαστεί να ξαναγράψει από µνήµης έργα του, που είχε συνθέσει στην Ικαρία, ανάµεσα σ αυτά και τα σχέδια της «Πρώτης του συµφωνίας», γιατί µέσα στη δύνη των γεγονότων είχε χάσει όλα του τα χειρόγραφα. Στην «Πρώτη τουσυµφωνία», που ολοκληρώθηκε το 1953, στη λέξη «Πρώτη» ο συνθέτης δίνει την έννοια της Μοναδικότητας. Την χαρακτηρίζει ως Πρώτη, Μοναδική, Συµπαντική µε τη έννοια της συµπαντικής αρµονίας. Μετά το τέλος των περιπετειών του στη Μακρόνησο, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κρήτη- λόγω διαµονής εκεί της οικογένειάς του-, όπου του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει και να µελετήσει την παραδοσιακή κρητική µουσική. Μια γόνιµη µουσική εµπειρία, που εκφράστηκε στα έργα του Ζορµπάς, Συρτός Χανιώτικος, Ελληνική Αποκριά κ.α. Από το 1950 διαµένει στην Αθήνα, όπου ολοκληρώνει τις µουσικές του σπουδές στο Ωδείο Αθηνών, ύστερα από µεγάλες ενδιάµεσες διακοπές, συνεχίζοντας τις µουσικές του σπουδές το 1954 µε υποτροφία στο Παρίσι µε τον Ολιβιέ Μεσσιάν. Όµως ήδη µε την περάτωση των σπουδών του στην Αθήνα το 1950 είχε την ευκαιρία να ακούσει σε πρώτη εκτέλεση το συµφωνικό του έργο το «Πανηγύρι της Άση-Γωνιάς» από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών µε τη διεύθυνση του δασκάλου του Φιλοκτήτη Οικονοµίδη. Στα χρόνια που ακολουθούν πραγµατοποιούνται πρώτες εκτελέσεις και άλλων έργων του, τόσο µουσικής δωµατίου, όσο και συµφωνικών, τα οποία αποσπούν θετικά κριτικά σχόλια

6 επώνυµων συνθετών και µουσικολόγων. Για το έργο του «Ελεγείο και Θρήνος», που το 1952 παρουσιάζεται επίσης από την ΚΟΑ, ο αείµνηστος Μάνος Χατζιδάκις σε δηµοσίευµά του ( Προοδευτική Αλλαγή, ) γράφει µεταξύ άλλων τα εξής:» Το Ελεγείο και Θρήνος που ακούσαµε αυτή τη φορά ξεπέρασε κατά πολύ σε ενδιαφέρον πολλές σελίδες Ελληνικής Μουσικής που ακούσαµε φέτος επίσηµα στις συναυλίες της Κρατικής. Εδώ έχουµε ένα έργο µε ζωντάνια, µε έµπνευση και µε ρυθµικές και ορχηστρικές στιγµές ευρηµατικές και µια καθαρά ελληνική αντίληψη στην όλη σύλληψη του. Ο Μ. Θεοδωράκης πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα σαν ένας Έλληνας συνθέτης µε πραγµατικό ενδιαφέρον.» Ιδιαίτερη µουσικοϊστορική σηµασία έχει επίσης η κριτική του Μ. Καλοµοίρη για την πρώτη εκτέλεση το 1955 από την ΚΟΑ της Πρώτης Συµφωνίας του τιµωµένου (εφηµερίδα «Έθνος» ). Γράφει µεταξύ άλλων: «Ο κ. Μίκης Θεοδωράκης είναι νέος συνθέτης µε αληθινό, πηγαίο, δηµιουργικό τάλαντο. Η Πρώτη Συµφωνία, που προχθές ο κ. Παρίδης και η Ορχήστρα παρουσίασαν στο αθηναϊκό κοινό σε πρώτη εκτέλεση, είναι ένα έργο µε µεγαλύτερες προοπτικές και αξιώσεις από όσο γνωρίσαµε ως τώρα από το νέο αυτό συνθέτη η συµφωνία αυτή δείχνει πως ο συνθέτης έχει όχι µόνο τα τεχνικά εφόδια αλλά και την ψυχική ανάταση, τη διανόηση και την καρδιά που µπορεί να ξανοιχθεί και να τραγουδήσει φυσικά και αβίαστα, έτσι που να συγκινήσει τον ακροατή.» Το χρονικό διάστηµα είναι η εποχή της διαµονής του στο Παρίσι και αποτελεί την δεύτερη δηµιουργική περίοδο του τιµωµένου ενώ όλη η προηγούµενη δηµιουργική του πορεία από το 1940 καλύπτει την πρώτη περίοδο- από τις πέντε συνολικά, στις οποίες ο τιµώµενος κατατάσσει το συνθετικό του έργο. Με αφετηρία τις σπουδές του στο Παρίσι στην περίοδο αυτή συνθέτει έργα µουσικής δωµατίου, τις 3 Σουίτες για ορχήστρα,, το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα µε αποκορύφωµα το µπαλέτο του Αντιγόνη, που το 1959 παρουσιάσθηκε µε µεγάλη επιτυχία στο covent Garden του Λονδίνου. Με την επιστροφή του το 1960 στην Ελλάδα στρέφεται και πάλι προς την ελληνική λαϊκή µουσική, δηµιουργώντας το κίνηµα της έντεχνης λαϊκής µουσικής, γράφοντας µια σειρά από τραγούδια και άλλα έργα πάνω σε ποίηση Ρίτσου, Σεφέρη, Ελύτη, Βάρναλη κ.α. Η περίοδος αυτή σηµατοδοτήθηκε από τα έργα του Επιτάφιος, Άξιον Εστί και τη συνεργασία του µε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Το 1970, ύστερα από τις οδυνηρές και πάλι περιπέτειές του από το καθεστώς της δικτατορίας, χάρη στη διεθνή κινητοποίηση, του επιτρέπεται να φύγει στο Παρίσι, απ όπου αρχίζει µια έντονη µουσική δραστηριότητα στο εξωτερικό µε συναυλίες και µε νέα έργα - είναι η εποχή του Canto General. Την µουσική του αυτή δραστηριότητα από το 1974 στη µεταπολίτευση θα συνεχίσει και στην Ελλάδα. Όλη αυτή η

7 εικοσάχρονη διαδροµή του τιµωµένου ( ) καλύπτει την τρίτη δηµιουργική περίοδο. Στο χρονικό διάστηµα , που ακολουθεί και που αποτελεί την τέταρτη δηµιουργική περίοδο, επιστρέφει και πάλι στη συµφωνική µουσική. Δίπλα σε κύκλους τραγουδιών συνθέτει τις Συµφωνίες Τρίτη και Εβδόµη, την πρώτη του όπερα Κώστας Καριωτάκης και το µπαλέτο Ζορµπάς. Από το 1989 ο τιµώµενος διανύει την πέµπτη δηµιουργική περίοδο, η οποία κορυφώνεται µε τις τρείς όπερές του Μήδεια, Ηλέκτρα και Αντιγόνη, και χαρακτηρίζεται από δηµιουργική ωριµότητα και την στροφή του συνθέτη προς την απόλυτη λυρική µουσική έκφραση. Το συνθετικό έργο του τιµωµένου είναι τεράστιο και καλύπτει όλους τους τοµείς της µουσικής δηµιουργίας. Ο κατάλογος των έργων του -που συντάχτηκε πριν δύο χρόνια- αριθµοί πάνω από 300 συνθέσεις, στις οποίες δεν συνυπολογίζεται ο αριθµός των τραγουδιών του, που ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες. 2 Βλέπουµε λοιπόν συµφωνικά έργα, ανάµεσα σ αυτά Συµφωνίες, Σουίτες για ορχήστρα, έργα µουσικής δωµατίου, όπερες, ορατόρια, Λειτουργίες, διάφορα άλλα χορωδιακά έργα, µουσική για θέατρο και κινηµατογράφο κ.α. Πολλά από τα µεγάλα έργα του Μ. Θεοδωράκη έχουν παρουσιασθεί µε επιτυχία σε διεθνή µουσικά κέντρα. Στο πλαισίο αυτό το 1957 του απενέµεται το πρώτο βραβείο για την παρουσίαση του έργου του Σουίτα αρ. 1 στο Φεστιβάλ Νέων Συνθετών της Μοσχας. Μάλιστα πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο Σοστάκοβιτς. Το 1965 επιτροπή, που την αποτελούν προσωπικότητες της µουσικής όπως ο Πάµπλο Καζάλς, ο Ντάριους Μιγιώ και ο Ζόλταν Κοντάι, του απονέµει το Βραβείο Σιµπέλιους. Πυρήνας και πεµτουσία αυτού του πλούσιου, πρωτότυπου και µε βαθιές ρίζες στην ελληνική µουσική παράδοση έργου του, αποτελεί το τραγούδι, τόσο σαν µελωδία όσο και σαν ενότητα λόγου και µουσικής. Έτσι και τα πολυάριθµα τραγούδια του τιµωµένου βρίσκονται στο επίκεντρο της µουσικής του δηµιουργίας, όχι βέβαια λόγω του µεγάλου τους αριθµού, ούτε ακόµα λόγω της αναµφισβήτητής ποιότητάς τους, αλλά κυρίως λόγω της µεγάλης απήχησης που είχαν σ έναν ολόκληρο λαό. Τα τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, όπως είναι γνωστό, τραγουδήθηκαν από το σύνολο του ελληνικού λαού, έγιναν κτήµα του. Όµως ο Μίκης Θεοδωράκης προσέφερε και µεγάλες υπηρεσίες τόσο στον ελληνικό λαό, που του έδωσε την ευκαιρία να τραγουδήσει τραγούδια ποιότητας, όσο και στην νεοελληνική ποίηση, κάνοντας την µε τη µουσική του πιο άµεσα προσιτή, ευρύτερα γνωστή. Με την απλή, αλλά συναρπαστική µελωδία του κατόρθωσε να µεταπλάσει τον νεοελληνικό ποιητικό λόγο στην ενότητα τραγούδι, ξαναδίνοντας του αυτό που κάποτε είχε, και µε την πάροδο

8 του χρόνου έχασε: την µουσικότητα. Μέσω της µελωδίας του µεταδίδονται και συλλαµβάνονται άµεσα τα ποιητικά µηνύµατα, τα ποιητικά νοήµατα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο τιµώµενος επηρέασε πολλούς νεώτερους Έλληνες συνθέτες δηµιουργώντας Σχολή. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας σκεπτόµενος συνθέτης. Όχι βέβαια µε την έννοια του εγκεφαλικού καλλιτέχνη, πράγµα αντίθετο µε το αισθητικό του πιστεύω και γενικά τις αντίλήψεις του για τη µουσική δηµιουργία, για την οποία πιστεύει, ότι ο επιδιωκώµενος στόχος της πρέπει πάντοτε να είναι η ισορροπία ανάµεσα στην καρδιά και το νου, στο συναίσθηµα και τη λογική. Είναι σκεπτόµενος συνθέτης, γιατί έχει κάνει σε βάθος σκέψεις-τις οποίες µάλιστα έχει διατυπώσει και σε διάφορα βιβλία και άρθρα του- για τα προβλήµατα της σύγχρονης µουσικής δηµιουργίας- της παγκόσµιας και πιο ειδικά της νεοελληνικής-καθώς και για την ίδια τη µουσική γενικά και την σύνδεση της όχι µόνο µε τις διάφορες εκφάνσεις της ζωής, αλλά και τη σχέση της µε τον σύµπαντα κόσµο. Τελειώνοντας θέλω να προσθέσω, ότι ο πραγµατικός καλλιτέχνης- δηµιουργός ξεπερνά τις αντιθέσεις και τις µετατρέπει σε µία ανώτερη καλλιτεχνική ενότητα, όπου η έκφραση του υποκειµένου και της ατοµικής µοίρας µεταφέρονται στη σφαίρα του πανανθρώπινου. Σ αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, δίνοντας βέβαια µεγαλύτερη έµφαση στον Έλληνα άνθρωπο, στην ελληνική του υπόσταση. 2 Αστέρης Κουτουλας, Ο µουσικός Μίκης Θεοδωράκης, Κείµενα- Εργογραφία- Κριτικές ( ),εκδόσεις Νέα Σύνορα Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα 1998

ΕΝΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ- Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ

ΕΝΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ- Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ ΕΝΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ- Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ Κατατάσσεται στους μεγάλους κλασικούς δημιουργούς της Ευρώπης, Αδιάλειπτη πολιτική δράση, Μέγιστος συνθέτης της κλασικής μουσικής, Συνδυάζει τη δημοτική

Διαβάστε περισσότερα

Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ

Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ Ιστορία της Μουσικής (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 (Wolfgang Amadeus Mozart) (1756-1791) Ιστορία της Μουσικής (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 2 Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ (1990 έως σήμερα) Συμφωνική Μουσική Χορωδιακή Μουσική Λυρικές Τραγωδίες (Όπερες) Έντεχνα Λαϊκά Τραγούδια Μουσική για Αρχαίο Δράμα

Διαβάστε περισσότερα

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson )

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson ) «The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson 1560-1609) Ο Τόμας Ρόμπινσον ήταν Άγγλος συνθέτης και μουσικοδιδάσκαλος της περιόδου της Αναγέννησης. Έγραψε μουσικά έργα και δίδαξε τραγούδι,

Διαβάστε περισσότερα

Θέατρο Τ 7η Το αρχαίο Θέατρο και οι σύγχρονοι Λαρισαίοι των ρόλων μεταξύ των μαθητών αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα των γυρισμάτων. Λίγο πριν το γύρισμα της κάθε σκηνής, λαμβάνονταν αποφάσεις για τα πλάνα

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: 16 Μαρτίου 2012, ώρα 7.30 μ.μ.. 1

Ημερομηνία: 16 Μαρτίου 2012, ώρα 7.30 μ.μ.. 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.24.07.6.2 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy 5 Ιανουαρίου 2012 Διευθυντές/τριες

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Φακ.: 7.24.07/4 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy. 30 Δεκεμβρίου 2010

Αρ. Φακ.: 7.24.07/4 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy. 30 Δεκεμβρίου 2010 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.24.07/4 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy Διευθυντές/τριες Σχολείων Μέσης

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά,

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, http://www.amis-kazantzaki.gr./ Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, ταξιδιωτικά Τα πιο γνωστά του έργα: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. Όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν από τα Μ.Μ.Ε εκρήξεις ηφαιστείων το θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση

Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση 28 Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση Η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης Έντονη είναι η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης ολόκληρο τον χρόνο. Εκδηλώσεις του Μακεδονικού Μουσείου της Σύγχρονης Τέχνης,

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ. Γνωστικό Αντικείμενο: Διεύθυνση Ορχήστρας Βαθμίδα: Καθηγητής

ΛΟΓΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ. Γνωστικό Αντικείμενο: Διεύθυνση Ορχήστρας Βαθμίδα: Καθηγητής ΛΟΓΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Γνωστικό Αντικείμενο: Διεύθυνση Ορχήστρας Βαθμίδα: Καθηγητής email: miltoslog@yahoo.gr Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Χαλανδρίου, αποσπώντας

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Ρόδος, µια Πόλη Τέχνης και Πολιτισµού Ο Πολιτισµός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήµος Ροδίων οργανώνει καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς, µε έµφαση στους

Διαβάστε περισσότερα

!!! 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς. Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά. 1-2 Μαρτίου Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019

!!! 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς. Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά. 1-2 Μαρτίου Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά 1-2 Μαρτίου 2019 Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019 Ο Τάσος Παππάς γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1926. Υπήρξε µία από

Διαβάστε περισσότερα

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Ρομαντισμός Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Τζον Κόνσταμπλ Το κάρο του σανού Ρομαντισμός Τέλη 18 ου αι. μέσα 19 ου αι.

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα της Μουσικής. Τάξη: Γ 3 Μαθήτριες: Τάιχ Βαρβάρα και Στίνη Αΐντα Θέμα: Έντεχνο Τραγούδι

Εργασία στο μάθημα της Μουσικής. Τάξη: Γ 3 Μαθήτριες: Τάιχ Βαρβάρα και Στίνη Αΐντα Θέμα: Έντεχνο Τραγούδι Εργασία στο μάθημα της Μουσικής Τάξη: Γ 3 Μαθήτριες: Τάιχ Βαρβάρα και Στίνη Αΐντα Θέμα: Έντεχνο Τραγούδι Έντεχνο Τραγούδι o Πότε εμφανίστηκε το έντεχνο τραγούδι; Το έντεχνο τραγούδι εμφανίστηκε προς στα

Διαβάστε περισσότερα

Πανηγυρική η έναρξη της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια

Πανηγυρική η έναρξη της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν, το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, οι εκδηλώσεις της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση

Διαβάστε περισσότερα

Jordi Alsina Iglesias. Υποψήφιος διδάκτορας. Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης

Jordi Alsina Iglesias. Υποψήφιος διδάκτορας. Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης Ηρακλείο 10/7/2014 Πρώτα άπο όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου και τον κύριο Κώστα Παντερή για την προσπάθεια που κάνουν οργανώνοντας για πρώτη φορα μία τέτοια μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη,

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου

Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου Ιούλιος 24, 2018 Τίνα Πανώριου panoriout@gmail.com «Υ π ά ρ χ ο υ ν ό μ ω ς π ά ν τ α π ε ρ ι π τ ώ σ ε ι ς μ ε μ ο ν ω μ έ ν ε ς, π ο υ οι γ υ ν α ί

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες ΥΛΗ ΑΓΩΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2008

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες ΥΛΗ ΑΓΩΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2008 ΥΛΗ ΑΓΩΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2008 1 1. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Α. ΧΟΡΩΔΙΑ ΟΜΟΙΩΝ ΦΩΝΩΝ Θα εκτελεστούν συνολικά δύο (2) έργα ελεύθερης επιλογής Συνολικός διαθέσιμος χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Μένει στη Φοιτητική Εστία και εκεί έχει την ευκαιρία να γνωριστεί με τους Λουίς Μπουνιουέλ, Σαλβαδόρ Νταλί, Μιγέλ Ουναμούνο και άλλους.

Μένει στη Φοιτητική Εστία και εκεί έχει την ευκαιρία να γνωριστεί με τους Λουίς Μπουνιουέλ, Σαλβαδόρ Νταλί, Μιγέλ Ουναμούνο και άλλους. ΛΟΡΚΑ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ Ο Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1898. Ο πατέρας του ήταν πλούσιος κτηματίας και η μητέρα του δασκάλα. Από τους πρώτους μήνες της ζωής του υπέστη την ταλαιπωρία

Διαβάστε περισσότερα

μακέτα δημοτικό τραγουδι.qxp_layout 1 5/12/16 11:22 π.μ. Page 3 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

μακέτα δημοτικό τραγουδι.qxp_layout 1 5/12/16 11:22 π.μ. Page 3 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΙΟΡΔΑΝΗΣ Λ. ΚΟΥΖHΝΟΠΟΥΛΟΣ Δημοτικό Τραγούδι O AΠΟΗΧΟΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Εκδόσεις Κολοκοτρώνη 49, Αθήνα 105 60 Τηλ.: 210 3226343 - Fax: 210 3221238 e-mail: info@enploeditions.gr www.enploeditions.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα Προς τους αναγνώστες Στο σχολικό εγχειρίδιο Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Συλλογή του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» Συλλογή του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» Η επιτακτική ανάγκη δηµιουργίας ενός φορέα ειδικού στη συγκέντρωση υλικού σχετικά µε την Ελληνική µουσική

Διαβάστε περισσότερα

μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας, ο Μάνος Χατζιδάκις

μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας, ο Μάνος Χατζιδάκις ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας, ο Μάνος Χατζιδάκις, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη, τη φριχτή, που χτίστηκε μεταγενέστερα από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΤΕ ΧΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ

ΚΑΛΛΙΤΕ ΧΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΑΝΤΙ ΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕ ΧΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 εικαστικά μουσική θέατρο χορός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Ένας από τους πιο πετυχηµένους θεσµούς του δήµου µας, ο «Καλλιτεχνικός Ιούνιος»,

Διαβάστε περισσότερα

409 Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη)

409 Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) 409 Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) Σκοπός Το Τμήμα προσφέρει προγράμματα εφαρμοσμένων μουσικών σπουδών στα πρότυπα των Ανωτάτων Μουσικών Ακαδημιών (Musikhochschule) και παρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Η «ανάγνωση» της ταινίας Στόχοι: Η συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Νεοελληνικός Πολιτισμός Ασκήσεις. Γρηγόριος Πασχαλίδης. Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Νεοελληνικός Πολιτισμός Ασκήσεις. Γρηγόριος Πασχαλίδης. Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Νεοελληνικός Πολιτισμός Γρηγόριος Πασχαλίδης Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Θεσσαλονίκη, Εαρινό 2013-2014 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του Σολωμού. Το μεταφυσικό στοιχείο εντοπίζεται λόγου χάρη στο στίχο 54 όπου ανιχνεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι είναι οι συγγραφείς;

Ποιοι είναι οι συγγραφείς; Ποιοι είναι οι συγγραφείς; Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και σεναριογραφία στο Κινηματογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος 2 Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Το παράδειγμα του Ρεμπέτικου

Σχέδιο μαθήματος 2 Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Το παράδειγμα του Ρεμπέτικου Σχέδιο μαθήματος 2 Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Το παράδειγμα του Ρεμπέτικου Α. Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: έννοια και σημασία της Άξονες συζήτησης Διαφορετικές εκφάνσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική και Μαθηματικά!!!

Μουσική και Μαθηματικά!!! Μουσική και Μαθηματικά!!! Η μουσική είναι ίσως από τις τέχνες η πιο δεμένη με τα μαθηματικά, με τη μαθηματική σκέψη, από την ίδια τη φύση της. Η διατακτική δομή μπορεί να κατατάξει τα στοιχεία ενός συνόλου,

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

10 έτη από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης

10 έτη από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης 23/06/2019 10 έτη από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης / Ενορίες Με αφορμή την επέτειο συμπληρώσεως 10 ετών από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ιεράς Μητροπόλεως

Διαβάστε περισσότερα

Χάρδας Κωνσταντίνος, Στεφάνου Δανάη-Μαρία ΕΒ1002 Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική ΧΕΙΜ Καϊμάκης Ιωάννης

Χάρδας Κωνσταντίνος, Στεφάνου Δανάη-Μαρία ΕΒ1002 Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική ΧΕΙΜ Καϊμάκης Ιωάννης ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-19 Κωδικός μαθήματος Τίτλος μαθήματος Εξάμηνο διδασκαλίας Διδάσκοντες ΓΝ2002 Αγγλικά Ι Φωτιάδου Καλλιόπη ΓΝ2004 Αγγλικά ΙΙΙ Μαγκλαβέρα Σουλτάνα ΘΑ1001 Αρμονία Ι Οικονόμου

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση από το Δημοτικό. στο Γυμνάσιο!!!

Μετάβαση από το Δημοτικό. στο Γυμνάσιο!!! Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο!!! ΓΥΜΝΑΣΙΟ! 3 τάξεις: Α, Β και Γ Ηλικία: από 12 μέχρι 15 χρονών Μαθήματα που διδάσκονται στην Α Γυμνασίου Θρησκευτικά 2 ώρες την εβδομάδα Αγία Γραφή Παλαιά Διαθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Μουσικού Γυμνασίου και των Α, Β και Γ τάξεων Γενικού Μουσικού Λυκείου» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΕΜΑ: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Μουσικού Γυμνασίου και των Α, Β και Γ τάξεων Γενικού Μουσικού Λυκείου» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Από 5 έως 13 Ιουλίου 2013 θα πραγματοποιηθεί το 31 ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίος θεσμός του

Διαβάστε περισσότερα

State of Palestine. Diplomatic Representation Athens ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

State of Palestine. Diplomatic Representation Athens ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΗΝ ΡΑΜΑΛΑ, ΤΟΥ ΝΑΜΠΛΟΥΣ, ΤΗΝ ΓΑΖΑ & ΤΗΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ Μελίνα Μερκούρη ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ 1 Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ Ο Σμυρναϊκός Μανές ή αλλιώς Μανέρως. Κατά τους Αρχαίους συγγραφείς ο Μανέρως ήταν θλιβερός ήχος και τον ονομάζανε Μανέρω ή Λίναιος θρήνος διότι κατά τα λεγόμενα με τον ήχο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τους Μύθους αν ξυπνήσεις... θησαυρούς θα ανακαλύψεις

Τους Μύθους αν ξυπνήσεις... θησαυρούς θα ανακαλύψεις 2016 ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» στα τέλη του 2003, επιθυμώντας να δημιουργήσει έναν φορέα πολιτισμού που θα διαθέτει σύγχρονα μέσα, καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το στίγμα της γενιάς του 30 στην ποίηση. Τάσος Λειβαδίτης

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το στίγμα της γενιάς του 30 στην ποίηση. Τάσος Λειβαδίτης Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Σχολικό έτος: 2013-2014 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το στίγμα της γενιάς του 30 στην ποίηση Τίτος Πατρίκιος Νίκος Καββαδίας Τάσος Λειβαδίτης

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την 5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Σχολικό Έτος: 2016 2017 Τάξη Γ τμήμα 3ο Ερευνητική Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων 12 15 ετών με την μουσική Σοφία Τσανούλα Ηρώ Σολωνάκη

Διαβάστε περισσότερα

17 έως 21 Απριλίου 2019 «Μουσική και Κινηματογράφος» Νίκος Κυπουργός

17 έως 21 Απριλίου 2019 «Μουσική και Κινηματογράφος» Νίκος Κυπουργός «Έτσι γεννήθηκε η μουσική του κινηματογράφου, θα έλεγε κανείς. Από τη σιωπή. Και η μουσική αυτή υπήρξε στην αρχή λίγο σκοτάδι, τίτλοι ηχητική περιγραφή του ονείρου, πράξη ζωής και θάνατος, ενέργεια, νίκη,

Διαβάστε περισσότερα

Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ. 5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου

Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ. 5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ 5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου Oκτώβριος 2015-Μάιος 2016 Αποστολή: Γνωρίζω την αγαπημένη συγγραφέα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού 1.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό. Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα

ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού 1.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό. Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα για αναγνωρισμένης Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήµατα στην έρευνα και µελέτη του έργου των Νεοελλήνων συνθετών και προτάσεις για την επίλυσή τους

Προβλήµατα στην έρευνα και µελέτη του έργου των Νεοελλήνων συνθετών και προτάσεις για την επίλυσή τους 1 Προβλήµατα στην έρευνα και µελέτη του έργου των Νεοελλήνων συνθετών και προτάσεις για την επίλυσή τους Βασική προϋπόθεση για επιτυχηµένη διεξαγωγή και συγγραφή µιας ερευνητικής εργασίας αποτελεί η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ω Ν ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Α Π Ο 2 7 Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ Ε Ω Σ 4 Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Υ Οι Μεγάλοι Συνθέτες Της Σμύρνης Φέτ αφι Διορ στο Οι ανα κλη ελλ τρό μιλή της μας φόρ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΣΚΟΠΟΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΤΟΧΟΙ:ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου Στην Αγορά των αρχαίων Αθηναίων (με τον Κ. Βέτση), Γνώση, Αθήνα 19893, Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 20064 (έκδοση αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη) Αρχαιολογία Ένα ταξίδι στο παρελθόν, οδηγός για παιδιά, Κέδρος,

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012 Υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Μαραθώνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο ρομαντισμός προβάλλει το συναίσθημα και τη φαντασία. Στα ποιήματα υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Πρόγραμμα, Δράσεις, Προοπτικές

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Πρόγραμμα, Δράσεις, Προοπτικές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Πρόγραμμα, Δράσεις, Προοπτικές Κώστας Χάρδας Λέκτορας Τμήματος Μουσικών Σπουδών «Οι Σπουδές στο

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Αρ. Φακ.: 7.24.07/3 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy

Αρ. Αρ. Φακ.: 7.24.07/3 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αρ. Αρ. Φακ.: 7.24.07/3 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy ιευθυντές/τριες 12 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πατέρας Αβραάμ Μάθημα Ένα Η ζωή του Αβραάμ: Δομή και Περιεχόμενο. Οδηγός μελέτης

Ο Πατέρας Αβραάμ Μάθημα Ένα Η ζωή του Αβραάμ: Δομή και Περιεχόμενο. Οδηγός μελέτης Ο Πατέρας Αβραάμ Μάθημα Ένα Η ζωή του Αβραάμ: Δομή και Περιεχόμενο Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Το περίγραμμα το μαθήματος; με αποσπάσματα και περιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ Της Ιωάννα Μαλίκη

ΑΚΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ Της Ιωάννα Μαλίκη ΑΚΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ Της Ιωάννα Μαλίκη Η σχολική εφηµερίδα τη φετινή χρονιά αποφάσισε να πραγµατοποιήσει µια έρευνα σχετικά µε το βασικό µας θέµα, τις τέχνες. Ρωτήσαµε τους µαθητές του 3 ου γυµνασίου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 5 δημητρησ νανοπουλοσ Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα σε συνεργασία με τον ΜΑ ΚΗ Π Ρ ΟΒΑΤΑ στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 11 12

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble

Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Μουσική Παράσταση Optima Ο Βαγγέλης Τρίγκας και το μουσικό του σύνολο παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση Optima. Ο σολίστ και συνθέτης ανθολογεί τραγούδια

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2006 ΑΓΩΝΕΣ ΧΟΡΟΥ 2006

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2006 ΑΓΩΝΕΣ ΧΟΡΟΥ 2006 Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2006 ΑΓΩΝΕΣ ΧΟΡΟΥ 2006 1 ΑΓΩΝΕΣ ΧΟΡΟΥ Α ) Οι Αγώνες Χορού περιλαµβάνουν τρεις κύριους τοµείς : Αγώνες Ελληνικών Παραδοσιακών χορών. Αγώνες Κλασικού Μπαλέτου.

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα 21/04/2015 Το φως της λάμπας πάνω στο τραπέζι αχνοφέγγει για να βρίσκουν οι λέξεις πιο εύκολα το δρόμο τους μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Κρόκος (1916-1997)

Γιώργης Κρόκος (1916-1997) Γιώργης Κρόκος (1916-1997) Ο αείµνηστος Γιώργης Κρόκος υπήρξε µια πολύπλευρη και πολυτάλαντη προσωπικότητα. Στο επάγγελµα δάσκαλος, αγάπησε τα παιδιά µε πάθος, απόφοιτος της Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

2 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

2 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα:Ο πλούτος της εκκλησιαστικής ποίησης. Υμνογραφία. (κεφ.30) Σχολείο:Περιφερειακό Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους, Έμπα Τάξη:Α Λυκείου Καθηγητής: Νικόλαος Καραμπάς Π.Μ.Π.: 16951 Α Σκοπός:

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική αγωγή

Μουσικοκινητική αγωγή Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικοκινητική αγωγή Η μουσικότητα των ήχων και της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967

Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967 Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967 Ο Kodály γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1886 στο Kecskemet της Ουγγαρίας. Ο πατέρας του ήταν σταθμάρχης σιδηροδρομικής γραμμής και έπαιζε ερασιτεχνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα)

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα) «Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015 Έλληνες ζωγράφοι (19 ου -20 ου αιώνα) Της Μπιλιούρη Αργυρής Η ιστορία της ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική Η Ελληνική ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 2 ΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 2 ΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 2 ΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΥ Το σχολείο, ως ένας κατεξοχήν κοινωνικός θεσμός, δεν μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο μπροστά στις ραγδαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 01 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 α. ως προς τη θέση με Κωδικό Π.Υ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ /ΑΥΓΟΡΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ /ΑΥΓΟΡΟΥ «ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ /ΑΥΓΟΡΟΥ 1 Ο ΕΠΑ.Λ ΧΑΝΙΩΝ Ό,τι δεν συνέβη, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε,

Διαβάστε περισσότερα

ενώ το «β» μέρος είναι ένα «Μοιρολόι», αργό ρυθμικά.

ενώ το «β» μέρος είναι ένα «Μοιρολόι», αργό ρυθμικά. Το δεύτερο μέρος «Β», αντίθετο σε χαρακτήρα από αυτό που προηγήθηκε, κρύβει, μέσα από το έντονο ρυθμικό και χρωματικό του στοιχείο, την αισιοδοξία και την ελπίδα του Κύπριου για ένα καλύτερο «αύριο» για

Διαβάστε περισσότερα

Μαίρη Μπακογιάννη Συνέντευξη στην Βιβλιοθήκη Σπάρτου

Μαίρη Μπακογιάννη Συνέντευξη στην Βιβλιοθήκη Σπάρτου ΜΑΙΡΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «Γίνε ο έντεχνος δημιουργός της ύπαρξής σου!» Η Βιβλιοθήκη Σπάρτου στο ταξίδεμα της ανταμώνει, Ένα Δικό της Άνθρωπο την Μαίρη Μπακογιάννη. Κόρη του Αείμνηστου, Λαογράφου Ποιητή, Πέτρου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας 20 14 Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Όμορφες βραδιές καλοκαιριού,

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ. «Η Ιστορία της έντεχνης γραφής στην Ελλάδα: Το στίγμα της γενιάς του `30 στην ποίηση»

Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ. «Η Ιστορία της έντεχνης γραφής στην Ελλάδα: Το στίγμα της γενιάς του `30 στην ποίηση» Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Σχολικό έτος: 2013-2014 Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ «Η Ιστορία της έντεχνης γραφής στην Ελλάδα: Το στίγμα της γενιάς του `30

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟ. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 20.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟ. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 20. ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ 23 ΣΑΒΒΑΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ και Χορωδίας της ΕΡΤ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 20.30 ΣΟΛΙΣΤ Μαριλένα Στριφτόμπολα - Σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ ΜΕΛΩ ΙΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΟΥΣ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά της πρώιμης παιδικής ηλικίας (3 ½ - 7 ½ ετών)

ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ ΜΕΛΩ ΙΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΟΥΣ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά της πρώιμης παιδικής ηλικίας (3 ½ - 7 ½ ετών) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Αρ. Φακ.: 7.11.12.11.1 Αρ. Τηλ.: 22800910 Αρ. Φαξ.: 22305126 E-mail: dde-eparhiako-lef@schools.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ Κύρια έννοια: Φιλία ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ «Ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής των φίλων µας;» ευτερεύουσες έννοιες: Κριτήρια επιλογής Ζητούµενο: Το θέµα Φιλία αποκαλείται το κοινωνικό συναίσθηµα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών

Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών Αγαπητοί/τές Μαθητές και Μαθήτριες, Μέσα από αυτή την παρουσίαση Θα γνωρίσετε: τη Συµφωνική Ορχήστρα

Διαβάστε περισσότερα

«Η μάνα Ηπειρώτισσα» - Γράφει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων Νίκη Χύτα

«Η μάνα Ηπειρώτισσα» - Γράφει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων Νίκη Χύτα Τις μέρες του καλοκαιριού είχα την τύχη να βρεθώ τόσο εγώ όσο και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων στην όμορφη περιοχή της Ηπείρου με την παρθένα φύση, με την πλούσια

Διαβάστε περισσότερα

Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου

Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου Βαγγέλης Τρίγκας ΜΠΟYΖΟYΚΙ, TΡΑΓΟYΔΙ Θόδωρος Μπρουτζάκης ΠΙAΝΟ Μαργαρίτα Καραμολέγκου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑ:Γ1 ΣΧΟΛΟΚΟ ΕΤΟΣ: 2007-2008 ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ (Στίχοι που δείχνουν τα όνειρα και τον πόνο των ερωτευμένων) Όλοι οι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ. Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014

Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ. Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014 Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014 Η Εθνική Λυρική Σκηνή επενδύει στην εκπαίδευση για τη δημιουργία αφενός μιας νέας γενιάς Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (1967-2015)

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (1967-2015) Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (1967-2015) Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Κορυφαία προσωπικότητα της Σύγχρονης Ελλάδας, που κατατάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Εκδηλώσεις της Χορωδίας του Π.Τ.Δ.Ε. Φωτογραφικό υλικό Αφίσες- Προγράμματα «Ύμνοι και Τραγούδια της Θείας Γέννησης»

Εκδηλώσεις της Χορωδίας του Π.Τ.Δ.Ε. Φωτογραφικό υλικό Αφίσες- Προγράμματα «Ύμνοι και Τραγούδια της Θείας Γέννησης» Εκδηλώσεις της Χορωδίας του Π.Τ.Δ.Ε. Φωτογραφικό υλικό Αφίσες- Προγράμματα 10-12-2003 «Ύμνοι και Τραγούδια της Θείας Γέννησης» 15-12-2004 «Συνάντηση Χορωδιών» H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες: Δημήτρης Καραβίδας ( ) Ταχ. Δ/νση : Φαλήρου Τηλ. Fax : / Κοιν.

Πληροφορίες: Δημήτρης Καραβίδας ( ) Ταχ. Δ/νση : Φαλήρου Τηλ. Fax : / Κοιν. Ψαθόπυργος, 19/05/2011 ΑΠ :2 Πληροφορίες: Δημήτρης Καραβίδας (6974360502) Ταχ. Δ/νση : Φαλήρου 66-26504 Τηλ. Fax : 2 6 1 0 / 9 3 1. 5 4 1 www.psathopirgos.gr Προς: Κοιν. : Αξιότιμο Δήμαρχο Πατρέων. κ.

Διαβάστε περισσότερα