ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 2008

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 2008"

Transcript

1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΑΑ: Σε ΗΠΑ και αναδυόμενες αγορές το τουριστικό μέλλον της Αθήνας EΡΕΥΝΑ EXPEDIA: Οι καλύτεροι και οι λιγότερο δημοφιλείς τουρίστες ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΤΑΚΗΣ: Αν δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τα πλεονεκτήματά μας, να τα επινοήσουμε! ΕΤΟΣ 34ο ΤΕΥΧΟΣ 342 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΕΥΡΩ 6 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 2008 Περίοδος αντιθέσεων και προβληματισμού ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2

3

4

5

6

7

8

9

10 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008 τεύχος ΑΠΟΨΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ 14 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 2008 Περίοδος αντιθέσεων και προβληματισμού 18 ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΑΑ Σε ΗΠΑ και αναδυόμενες αγορές το τουριστικό μέλλον της Αθήνας * Μετάτους Ολυμπιακούς Αγώνες τα οφέλη για την πρωτεύουσα - ύφεση πριν από τη διοργάνωση * Σημαντική και εκτεταμένη η ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού * Καθοριστική παράμετρος η προσέλκυση περισσότερων Ελλήνων και Κυπρίων 26 ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ EXPEDIA Ποιοι είναι οι καλύτεροι τουρίστες 30 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Οικολογική καταστροφή με πολλαπλές επιπτώσεις ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 36 Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΤΑΚΗΣ μιλάει στον Τ&Ο ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ 40 ASTIR BEACH Μια βραδιάγεμάτη εμπειρίες στην επίσημη πρώτη 42 ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΦΕΤΟΣ Η XENIA 40 χρόνια προσήλωσης στην ανανέωση και αναβάθμιση του τουρισμού 44 ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Το κεράσι προϊόν στήριξης του αγροτουρισμού 45 EXPORAMA SHOW 2008 Από 6 έως 9 Δεκεμβρίου 2008 στο Helexpo Palace 46 ALEXANDER THE GREAT BEACH HOTEL Επετειακές εκδηλώσεις για τα 30 του χρόνια 47 AQUIS HOTELS AND RESORTS Ενταξη άλλων τριών ξενοδοχειακών μονάδων 48 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Έργα αποκατάστασης στο Δάσος Καϊάφα 49 LA GRECA TRAVEL SERVICE - LA GRECA D.M.C Θεματικές κρουαζιέρες και στην Ελλάδα 50 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΔΕΘ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πολυκλαδική και καινοτόμος η 73η ΔΕΘ 54 24ηPHILOXENIA Με φιλόδοξους στόχους 56 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Κυριαρχούν οι διακοπές του Σαββατοκύριακου 61 Μεγάλα έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 62 ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 68 ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΜΗΜΑ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 70 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ * ΕΛ.Ι.Τ.Ε.Ε (Ελληνικό Ινστιτούτο Τουριστικής Ερευνας και Εκπαίδευσης) ** ΔΡ.Α.Τ.Τ.Ε. (Δράση για την Ανάπτυξη του Τουρισμού και της Τουριστικής Εκπαίδευσης)

11 72 Τ. Ε. Ι. Έχουν κερδίσει τη θέση τους 74 Τ.Ε.Ι. Κρήτης Διήμερο επιστημονικό συνέδριο 74 Βιβλιοπαρουσίαση «Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία στοντουρισμό» 75 ΟΤΕΚ Νέα μορφή - νέα πνοή στην τουριστική εκπαίδευση 76 To «ΑΣΤΕΡ( Ι )»της τουριστικής εκπαίδευσης 77 Forum τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης 78 Κυριακή Σαπουντζάκη: Η κυρία «all time classic» της τουριστικής εκπαίδευσης 82 ALRINE CENTER Επιτροπές συνεισφέρουν στη βελτίωση των προγραμμάτων 84 LE MONDE Αρχίζει ο νέος κύκλος μαθημάτων 86 I.I.E.K. ΗΟΤΕLIA Γνώσεις εντός πραγματικού εργασιακού περιβάλλοντος 89 Glion Με δύο διαφορετικές πανεπιστημιουπόλεις 90 TRINITY Διευρύνεται ο κύκλος συνεργασιών 90 Liverpool John Moores University στην Αθήνα 92 MEDITERRANEAN UNIVERSITY COLLEGE (MUC) Ανοίγει την πόρτα της αγοράς εργασίας 93 Les Roches International ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 94 ELECTROLUX Σύστημα air-o-system της γενιάς ΝΧΤ 96 VILEDA PROFESSIONAL UltraSpeed για τους επαγγελματίες στον καθαρισμό 97 CAVO SPADA LUXURY RESORT & SPA Για υψηλού επιπέδου επισκέπτες 98 CROWNE PLAZA ATHENS Ένα στολίδι για την Αθήνα! 102 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ 109 ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΜΗΝΥMΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΑΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟY ΑΙΓΑΙΟΥ 18 Σε ΗΠΑ και αναδυόμενες αγορές το τουριστικό μέλλον της Αθήνας * Μετάτους Ολυμπιακούς Αγώνες τα οφέλη για την πρωτεύουσα- ύφεση πριν από τη διοργάνωση * Σημαντική η ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού * Καθοριστική η προσέλκυση περισσότερων Ελλήνων και Κυπρίων ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ EXPEDIA 26 Ποιοι είναι οι καλύτεροι τουρίστες Οι Ιάπωνες ανακηρύσσονται οι καλύτεροι τουρίστες του κόσμου, ενώ οι Κινέζοι οι χειρότεροι, σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα ταξιδιωτικής συμπεριφοράς που παρουσίασε πρόσφατα η Expedia.de. Σκοπός της έρευνας ήταν η συλλογή των εμπειριών που έχουν οι ξενοδόχοι από τουρίστες διαφορετικών περιοχών του κόσμου.

12 12 ΑΡΘΡΟ Ησύσταση μίας ομάδας διαχείρισης κρίσεων, η οποία θα έχει συγκεκριμένη σύνθεση και προσδιορισμένο αντικείμενο και έργο, είναι ένα από τα χρόνια ζητούμενα του ελληνικού τουρισμού. Ωστόσο, διάφορες προσπάθειες που ξεκίνησαν στο παρελθόν, είτε δεν είχαν άλλη συνέχεια είτε δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που συγκρότησε πρόσφατα το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά στα τέλη Ιουλίου, χαρακτηρίστηκε ευθύς εξ αρχής από μία σημαντική Η διαχείριση κρίσεων ξεκινά πριν από τις κρίσεις καινοτομία: δεν συνεδρίασε αφού είχε προηγηθεί κάποια έκτακτη δυσάρεστη κατάσταση, όπως συνήθως γίνεται με ανάλογες πρωτοβουλίες στη χώρα μας, αλλά με φιλοσοφία προετοιμασίας και πρόληψης. Μία άλλη καινοτομία που τη χαρακτηρίζει είναι το ότι τα μέλη της θα «εκπαιδευθούν από ειδικούς και επαγγελματίες αυτού του αντικειμένου. Διαδικασία που θα διασφαλίσει την τήρηση κάποιων στοιχειωδών, έστω, κανόνων διαχείρισης κρίσεων και φυσικά θα μεγιστοποιήσει και την αποτελεσματικότητα αλλά και τη χρησιμότητα αυτού του οργάνου. Διότι το να υφίσταται μία επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, τα μέλη της οποίας δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν πώς θα πρέπει να κινηθούν, συχνά μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επιζήμια παρά ωφέλιμη. Έχουμε πολλές φορές επισημάνει και αναλύσει τις ιδιαιτερότητες της τουριστικής δραστηριότητας και το πόσο ευάλωτος είναι ο τουρισμός σε απρόβλεπτα γεγονότα. Και ακριβώς επειδή τουριστική δραστηριότητα σημαίνει καθημερινή διακίνηση εκατομμυρίων ατόμων, μία «κρίση» μπορεί να ενσκήψει κυριολεκτικώς από αμέτρητους παράγοντες και αιτίες. Από ένα αεροπορικό, θαλάσσιο ή τροχαίο δυστύχημα και φυσικές καταστροφές, μέχρι ένα έγκλημα, ακόμα και ένα σοβαρό ατύχημα ενός επισκέπτη. Το ζήσαμε με την τραγωδία της Helios, με το ναυάγιο του Sea Diamond, με τον τραγικό θάνατο των δύο παιδιών στην Κέρκυρα. Φέτος βιώνουμε την περίπτωση των δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας μας, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας εξαιτίας δύο φόνων! Η χρησιμότητα ενός τέτοιου οργάνου είναι πασιφανής. Αρκεί να λειτουργεί συστηματικά και επιστημονικά, με μεγάλη ευελιξία και γρήγορα αντανακλαστικά, όχι μόνον εντός Ελλάδας αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Η αποτελεσματικότητά της, δε, είναι πρωτίστως θέμα προγραμματισμού και ετοιμότητας. Ο ελληνικός τουρισμός και κατά προέκταση ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να διαθέτει έτοιμα σχέδια δράσης για κάθε πιθανό σενάριο κρίσης και αντιμετώπισης κάθε ενδεχόμενης έκτακτης κατάστασης. Διότι το απρόβλεπτο μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Το «πρόσωπο», όμως, η εικόνα που δείχνει ένα κράτος με οποιαδήποτε μορφή του στην αντιμετώπιση του κάθε συμβάντος είναι τελικώς αυτό που κάνει μεγάλη διαφορά.

13 ΣΧΟΛΙΑ 13 Καλό ταξίδι φίλε Τάκη Ο Τάκης «έφυγε». Έτσι, αναπάντεχα, τόσο πρόωρα, έσβησε μέσα σε λίγες μέρες. Η απώλειά του συγκλόνισε τον τουριστικό κόσμο και τους συναδέλφους του, σόκαρε όλους όσοι τον είχαμε ζήσει και είχαμε δουλέψει μαζί του. Μία απίστευτη είδηση ο θάνατός του, που ακόμα δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε. Ακόμα νομίζουμε ότι κάπου τον βλέπουμε, κάπου ακούμε τη χαρακτηριστική φωνή του. Ο Τάκης Δημακουλέας γεννήθηκε στην Λαγκάδα Μεσσηνίας το Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Αρρένων Καλαμάτας εισήχθη και αποφοίτησε από την Ανώτερη Δημόσια Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου (Τμήμα Μηχανικών) και εργάσθηκε αρχικά ως μηχανικός σε ναυτιλιακή εταιρεία. Αργότερα παρακολούθησε μαθήματα στη ΣΕΛΕΤΕ για καθηγητής Τεχνικής Εκπαίδευσης, ώσπου το 1988 τον κέρδισε η αγάπη του για τη δημοσιογραφία. Έτσι ξεκίνησε την επαγγελματική δημοσιογραφική του καριέρα από τον Όμιλο Καλοφωλιά ως βασικός συντάκτης και αρθρογράφος στο «Τουρισμός και Οικονομία». Από το 1994 έως και σήμερα εργαζόταν στην εφημερίδα «Ημερησία» καλύπτοντας το τουριστικό και επιχειρηματικό ρεπορτάζ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, είχε συνεργαστεί ως δημοσιογράφος, με εξειδίκευση στα τουριστικά θέματα, με διάφορα οικονομικά έντυπα και το περιοδικό «Επιλογή», ενώ είχε πάρει μέρος σε δημοσιογραφικές έρευνες και οικονομικές μελέτες. Η διεύθυνση και το επιτελείο του «Τ&Ο» εκφράζουν τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και στους οικείους του. Καλή αντάμωση φίλε Τάκη Θέμα επιδοτήσεων Ζήτημα επιδοτήσεων και Αναπτυξιακού Νόμου «άνοιξε» εν μέσω θέρους ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Αρης Σπηλιωτόπουλος. Δήλωσε σκεπτικός και προβληματισμένος με τις επιδοτήσεις νέων ξενοδοχείων στις ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές και ουσιαστικά ζήτησε αναπροσανατολισμό του Νόμου με μεγαλύτερη βαρύτητα στον εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων και στις ειδικές μορφές τουρισμού. Οι πληροφορίες μας, πάντως, λένε ότι το υπουργείο Οικονομίας προτίθεται να αναθεωρήσει αρκετές πτυχές του Αναπτυξιακού τον Σεπτέμβριο. Aquis Hotels Δυναμική και σχετικά ασυνήθιστη για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, η δραστηριοποίηση της Aquis Hotels & Resorts. Πέντε ξενοδοχεία, «για αρχή» όπως σχολιάζουν τα στελέχη της, με στόχο περίπου 15 εντός της επόμενης διετίας. Και όλα αυτά υπό μία νέα επιχειρηματική φιλοσοφία που στοχεύει στον ποιοτικό μαζικό τουρισμό Ρωσική επέλαση Στη γερμανική αγορά έχουν στρέψει την προσοχή τους Ρώσοι επενδυτές αυτό το διάστημα. Ο Alexei Mordashov αύξησε το ποσοστό του στον TUI σε 15% (από 11,5%) ενώ ο δισεκατομμυριούχος Alexander Lebedev έχει υποβάλει πρόταση εξαγοράς του 75% του Oger Tours, έναντι 125 εκατ. ευρώ. Ο Oger Tours είναι ο έκτος μεγαλύτερος tour operator της Γερμανίας και ο μεγαλύτερος specialist για Τουρκία στην Ευρώπη. 33 χρόνια πριν Όπως είχε προβλεφθή, στην περίοδο της αιχμής το σκηνικό άλλαξε. Η τουριστική κίνηση κορυφώθηκε και ελάχιστες περιοχές διέθεταν δωμάτια στα ξενοδοχεία τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η αυξημένη αυτή κίνηση οφείλεται βασικά στον εσωτερικό τουρισμό, που κινήθηκε περισσότερο, αλλά και στην εντυπωσιακή αύξηση των αλλοδαπών που, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, υπερέβη το 60% της περυσινής κινήσεως, η οποία μετά τις 20 Ιουλίου ήταν μηδενισμένη λόγω της επιστρατεύσεως. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση του Ιουλίου υπερέβη την κίνηση του αντίστοιχου μήνα του 1973 κατά 2%. Στο πλαίσιο της αναπτύξεως και ενισχύσεως της τουριστικής κινήσεως κατά τη διάρκεια του χειμώνα καταρτίσθηκε από τον ΕΟΤ ευρύ πρόγραμμα, υπό την έννοια της προσελκύσεως τουριστών για διαχείμαση σε ήπια κλίματα. Το πρόγραμμα αυτό το οποίο εκπονήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Τουριστικής Σχεδιάσεως του ΕΟΤ, με σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Προεδρίας Γ. Ράλλη, προωθείται ήδη προς υλοποίηση. Η Ολυμπιακή θα αποκτήση εταιρία για πτήσεις τσάρτερ. Ή, ακριβέστερα, θα δραστηριοποιήση την εταιρία που έχει ιδρύσει αλλά βρισκόταν μέχρι τώρα σε αδράνεια. Πρόκειται για την εταιρία «OLYMPAIR», η οποία τώρα θα διαδραματίση αποφασιστικό ρόλο στις μεταφορές τουριστών. Η απόφαση είναι οριστική και η σχετική ανακοίνωση έγινε στους αρμόδιους παράγοντες του ΕΟΤ με την ευκαιρία της κατάρτισης του προγράμματος για την ενίσχυση του τουρισμού διαχειμάσεως, που έχει ήδη εκπονηθεί. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

14 14 ΘΕΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 2008 Περίοδος αντιθέσεων και προβληματισμού Πρωτόγνωρες διακυμάνσεις της κίνησης μεταξύ των ελληνικών προορισμών Μείωση πληροτήτων στα ξενοδοχεία αλλά αύξηση αφίξεων και εσόδων Στο 2009 στρέφεται η προσοχή του τουριστικού κόσμου Πολύ θετική η εικόνα των μεγεθών κατά το 2007

15 ΘΕΜΑ 15 Περίοδος για «γερά νεύρα» αποδεικνύεται η τρέχουσα, καθώς η τουριστική κίνηση χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις, διακυμάνσεις και μεταβολές, από προορισμό σε προορισμό και από αγορά προέλευσης σε αγορά προέλευσης. Ο ελληνικός τουρισμός, εγκλωβισμένος και αυτός όπως οι τουριστικές αγορές πολλών άλλων ευρωπαϊκών κυρίως χωρών, στη διεθνή «δίνη» των δυσμενών χρηματοοικονομικών συγκυριών -τιμές πετρελαίου, συναλλαγματικές ισοτιμίες κ.λπ.- κινείται σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας αλλά και γενικότερης αδυναμίας ασφαλών εκτιμήσεων για την τελική έκβαση της χρονιάς. Η ανησυχία είναι διάχυτη φέτος στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, μολονότι υπάρχουν πολλές περιοχές που αισθάνονται σαφώς λιγότερες πιέσεις ως προς την εξέλιξη της περιόδου. Αντιστοίχως, η εμφανής ύφεση ή στασιμότητα που καταγράφεται από τις μεγάλες παραδοσιακές αγορές, όπως η Μ. Βρετανία και η Γερμανία, σε αρκετές περιοχές αντισταθμίζεται ή και υπερκαλύπτεται από τη ζωηρή ζήτηση που υπάρχει κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Εν ολίγοις η εικόνα που παρουσιάζει μέχρι τώρα ο ελληνικός τουρισμός αντικατοπτρίζεται στη διαπίστωση ότι υπάρχουν προορισμοί που δοκιμάζονται σκληρά, προορισμοί που αντέχουν και διατηρούν τις δυνάμεις τους και προορισμοί, λιγότεροι αυτοί, που απολαμβάνουν ικανοποιητικών επιπέδων κίνησης. Πέραν αυτού, υπάρχουν τρία λίαν ενδιαφέροντα στοιχεία -θα μπορούσε να μιλήσει κανείς και για φαινόμενα- που χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις της περιόδου: Πρώτον, οι ξενοδόχοι αναφέρουν υποχώρηση των πληροτήτων των ξενοδοχειακών μονάδων, ακόμα και σε περιοχές όπου η κίνηση εμφανίζει αύξηση. Δεύτερον, τα έσοδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία εμφανίζουν σημαντική αύξηση, ενώ σε πολλές περιοχές η τουριστική αγορά αναφέρει μείωση του τζίρου από την τουριστική δραστηριότητα. Τρίτον, τηρουμένων των αναλογιών, το οργανωμένο πακέτο υποχωρεί σημαντικά έναντι του dynamic packaging και των επισκεπτών που οργανώνουν το ταξίδι τους μεμονωμένα (κυρίως μέσω διαδικτύου). Απέναντι σε αυτές τις βασικές επισημάνσεις, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν, όντως, ότι συνολικά σε εθνικό επίπεδο αφενός μεν ο ελληνικός τουρισμός «αντέχει» αφετέρου δε, ακολουθεί τις γενικότερες τάσεις μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών προορισμών της Μεσογείου και κυρίως αυτών της Ισπανίας. Σε ό,τι αφορά στην αναντιστοιχία αύξησης αφίξεων - μείωσης πληροτήτων ξενοδοχείων, η οποία αναδεικνύεται σε ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης της περιόδου, αυτή δύναται να εξηγηθεί εν μέρει με τη διάχυση του τουριστικού ρεύματος σε καταλύματα μη ξενοδοχειακά, όπως οι παραθεριστικές κατοικίες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα σκάφη αναψυχής και φυσικά καταλύματα που λειτουργούν εκτός νομιμότητας. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο. Σύμφωνα με την έρευνα διαρκείας της εταιρίας STR Global, οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην Ευρώπη, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2008 εμφανίζουν μείωση κατά 1,3% ενώ ειδικά στη Νότια Ευρώπη, η πληρότητα των ξενοδοχείων εμφανίζει υποχώρηση 3,8%. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο, ήταν -4,1% σε σύνολο Ευρώπης και -7,7% για τη Νότια Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αυτή τη στιγμή αρχίζει να θορυβεί περισσότερο τους τουριστικούς επιχειρηματίες δεν είναι τόσο το πώς θα εξελιχθεί το υπόλοιπο της περιόδου, όσο το πώς θα εξελιχθεί η περίοδος του Ήδη, στις διαδικασίες υπογραφής συμβολαίων που ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο, οι περισσότεροι tour operators εμφανίστηκαν με ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις, πιέζοντας για υποχώρηση τιμών και μεγάλες προσφορές. Υπό αυτές τις συνθήκες, μέρος της πίεσης αυτής μεταφέρεται πλέον προς το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες προετοιμασίας των ενεργειών διαφήμισης και προώθησης της Ελλάδας στις αγορές ενδιαφέροντος, να υπάρξει άρτιος και έγκαιρος προγραμματισμός και γενικά η παρουσία της Ελλάδας στις αγορές να είναι πιο δυναμική, στοχευμένη και επιθετική. Α. Σπηλιωτόπουλος: Η Ελλάδα θα είναι στους κερδισμένους Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται συνολικά στους κερδισμένους της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς κατά τη διάρκεια της «τόσο περίεργης και δύσκολης», όπως τη χαρακτήρισε, φετινής περιόδου, εξέφρασε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος, στηριζόμενος στη μέχρι τώρα εξέλιξη των βασικών μεγεθών του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε, οι μεν

16 16 ΘΕΜΑ αφίξεις στα 12 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2008 εμφανίζουν συνολικά αύξηση της τάξης του 3%, οι δε εισπράξεις, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2008 εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 8,2% (Τράπεζα της Ελλάδος). Επιπρόσθετα τόνισε ότι οι κρουαζιέρες κινούνται ανοδικά, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που θα πιάσουν λιμάνι σε ελληνικά νησιά το 2008, θα είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο γιότινγκ, που εκτιμάται ότι θα σημειώσει αύξηση άνω του 10%. Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, παρά το δυσμενές διεθνές χρηματοπιστωτικό κλίμα, το περιβάλλον πρωτόγνωρων μεταβολών και οξύτατου ανταγωνισμού, την ξέφρενη πορεία των τιμών του πετρελαίου και τις μεταβολές των ισοτιμιών των βασικών νομισμάτων, ο ελληνικός τουρισμός αντέχει, διατηρώντας τις δυνάμεις του και τα μερίδιά του. Επικαλούμενος εκτιμήσεις και πληροφορίες από τα Γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης έδωσε μία συνοπτική εικόνα από τις μεγαλύτερες αγορές προέλευσης τουριστών, πλην της Μ. Βρετανίας, για την οποία τόνισε ότι αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα και αναμένονται οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερες εκτιμήσεις. Για τις άλλες αγορές, επισήμανε ότι σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα σχετικές εκτιμήσεις, η Γερμανία εμφανίζει άνοδο 4% έως 5%, η αγορά της Ρωσίας κινείται με αύξηση 35%, η Ιταλία σημειώνει άνοδο 6%, οι ΗΠΑ άνοδο 12%, το Βέλγιο άνοδο 6%, η Ρουμανία άνοδο 9%, η Βουλγαρία άνοδο 15%, η Κίνα άνοδο 15%, η Ολλανδία άνοδο 8%, οι Σκανδιναβικές χώρες και τα κράτη της Βαλτικής με άνοδο 15% και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα αύξηση 8%. Για τις αγορές της Ελβετίας, του Καναδά και της Ισπανίας, η κίνηση βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Υπάρχουν, τέλος, ορισμένες βασικές τάσεις που διαπιστώνεται ότι κυριαρχούν αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τάσεις αυτές είναι: 1.Η προτίμηση σε δολαριακούς προορισμούς. Είναι λογικό, διότι οι δολαριακοί προορισμοί είναι ελκυστικοί και ασφαλώς είναι πιο φτηνοί έναντι των χωρών που δουλεύουν μέσα στην Ευρωζώνη. ακριβώς λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, μια ενίσχυση των τάσεων για εσωτερικό τουρισμό, κυρίως σε αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία ή όπως η Γερμανία και ασφα- 2.Υπάρχει, λώς στις Ηνωμένες Πολιτείες. μια αυξημένη διαφοροποίηση στις προτιμήσεις και στις επιλογές προορισμών. Για παράδειγμα φέτος άλλους προορισμούς προτιμούν οι Βρετανοί και οι Γερμανοί, άλλους οι 3.Υπάρχει Σκανδιναβοί, άλλους οι πολίτες της Ανατολικής Ευρώπης, άλλους οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών κ.ο.κ. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πια αντιφατικές τάσεις όσον αφορά στις καταναλωτικές συμπεριφορές και τη ροή των πολιτών από διαφορετικές χώρες-προορισμούς προς άλλες χώρες. 4. Σε πολλούς προορισμούς παρατηρείται σημαντική υποχώρηση για ταξίδια με οργανωμένα πακέτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2008 και σε σύγκριση με το 2007, οι αφίξεις με οργανωμένο πακέτο εμφανίζουν μείωση του 6,8% ενώ τον Ιούνιο η αντίστοιχη μείωση έφτανε στο 14,1%. Ωστόσο, συνολικά η κίνηση προς την Ισπανία στο εξάμηνο, εμφανίζει αύξηση 2,6% αν και ο Ιούνιος έκλεισε με μείωση 0,7%. Μεγάλη αύξηση αφίξεων το 2007 Αύξηση κατά 8,5% στις αφίξεις αλλοδαπών στη χώρα κατά το 2007, με όλα τα μέσα μεταφοράς και σε όλους τους σταθμούς εισόδου, καταγράφουν τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ωστόσο, ύστερα από μία αρχική επεξεργασία των στοιχείων αυτών, με αφαίρεση από το σύνολο των αφίξεων που κατά προσέγγιση αντιστοιχούν σε οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία και τη Βουλγαρία και του αριθμού αφίξεων με κρουαζιέρες (και με βάση τη μεθοδολογία που ανέπτυξε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων -ΣΕΤΕ), προκύπτει ότι οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα το 2007 εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 9,2% έναντι του 2006 και ξεπέρασαν τα 15, 2 εκατ. Το περασμένο έτος, δηλαδή, αναδεικνύεται ως η καλύτερη χρονιά από άποψη αφίξεων, όλων των εποχών, για τον ελληνικό τουρισμό. Επιστρέφοντας στην ανάλυση της ΕΣΥΕ, μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς (92,7%), παρουσίασαν αύξηση έναντι του 2006 κατά 9,9%. Στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατηρείται αύξηση κατά 20%, η οποία οφείλεται στην συμπερίληψη στο σύνολο της Ε.Ε. για το 2007, των στοιχείων των δύο νέων κρατών μελών, της Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Οι περισσότεροι αλλοδαποί, υπήκοοι Ε.Ε., κατά το 2007 προέρχονται, όπως και το 2006, από το

17 ΘΕΜΑ 17 Ηνωμένο Βασίλειο (15%), τη Γερμανία (12,9%) και την Ιταλία (6,6%). Τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2006 και λαμβάνοντας υπόψη το μερίδιο τους στο σύνολο των αφίξεων παρουσιάζουν τα δύο νέα κράτη μέλη Βουλγαρία (62,4%) και Ρουμανία (83,1%). Στα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε., οριακές μεταβολές παρατηρούνται στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αύξηση στην Ολλανδία κατά 5,9% και μείωση στην Ιταλία κατά 2,6%. Στις υπόλοιπες ηπείρους παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις σε όλα τα κράτη της Αμερικής (12,9%), ενώ μειώσεις παρατηρούνται στην Ασία (-6,1%), Αφρική (-9,3%) και Ωκεανία (-6,1%). Στην ανάλυση των στοιχείων κατά μέσο ταξιδίου και σταθμό εισόδου παρατηρείται ότι κατά το 2007, τα αεροδρόμια που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κίνηση μετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» (22,1%), είναι του Ηρακλείου (11,9%), της Ρόδου (7,9%), της Κέρκυρας (4,8%) και της Θεσσαλονίκης (4,4%). Σε σχέση με το προηγούμενο έτος και λαμβάνοντας υπόψη το μερίδιό τους στο σύνολο, μεγάλες αυξήσεις παρουσιάζουν τα αεροδρόμια της Ρόδου (7,2%), των Χανίων (6,5%) και της Κω (4,9%). Οι αφίξεις επιβατών με πτήσεις charter κατά το 2007 παρουσίασαν αύξηση έναντι του 2006 κατά 2,6%. Τα μεγαλύτερα μερίδια εξακολουθούν να έχουν το Ηνωμένο Βασίλειο (26,3%) και η Γερμανία (17,2%). Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει μείωση (-2,4%) ενώ η Γερμανία μικρή αύξηση (1,4%). Από τις υπόλοιπες χώρες με μεγάλα μερίδια αγοράς στο σύνολο των αφίξεων επιβατών με πτήσεις charter, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζονται στην Ολλανδία (6,1%), στην Ιταλία (9,1%), στην Τσεχία (8,3%) και στη Νορβηγία (8%) ενώ αισθητή πτώση παρουσιάζεται στην Αυστρία (- 8%) και στο Βέλγιο (-7,6%). Οι διανυκτερεύσεις Άνοδο κατά 4,9% σημείωσαν οι αφίξεις στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα κάμπινγκ πέρυσι σε σχέση με το 2006 σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας. Επίσης, την ίδια περίοδο το ίδιο διάστημα παρουσιάσθηκε αύξηση κατά 1,47% στις διανυκτερεύσεις των καταλυμάτων. Σημειώνεται ότι τα σχετικά στοιχεία μεταξύ των 2 ετών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα καθώς στην έρευνα του 2007 συμπεριλήφθησαν 18,5% περισσότερες λειτουργούσες κλίνες. Πέρυσι το 44,2% των αφίξεων αφορά ημεδαπούς και το 55,8% αλλοδαπούς ενώ στις διανυκτερεύσεις το 26,5% αφορά ημεδαπούς (με 2,5 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο) και το 73,5% αλλοδαπούς ( με 5,4 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο). Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων ανά γεωγραφική περιφέρεια που κάνει η Στατιστική Υπηρεσία κατά το 2007, το 62% του συνόλου των αφίξεων πελατών συγκεντρώθηκε σε 4 Περιφέρειες και συγκεκριμένα στην Αττική (22,1%), στην Κρήτη (13,9%), στο Νότιο Αιγαίο (13,3%) και στην Κεντρική Μακεδονία (12,6%). Αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις το 80% συγκεντρώθηκε σε 5 Περιφέρειες στην Κρήτη (23,4%), στο Νότιο Αιγαίο (22,5%), στην Αττική (11,8%), στα Ιόνια νησιά (11,5%) και στην Κεντρική Μακεδονία (10,9%). Εξάλλου, τα μερίδια συμμετοχής των Περιφερειών δεν έχουν αλλάξει κατά το 2007 σε σχέση με το Στις διανυκτερεύσεις παρουσιάζεται αύξηση του μεριδίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μείωση του μεριδίου της Περιφερείας Ιόνιων νήσων. Το γεγονός αυτό αντανακλάται και στις πληρότητες των Περιφερειών αυτών. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση στις πληρότητες έναντι του 2006 παρουσιάζεται στη Δυτική Ελλάδα και στην Αττική. Αντίθετα σημαντική είναι η μείωση στις πληρότητες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιόνιων νήσων.

18 18 ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΑΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΑΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟY ΑΙΓΑΙΟΥ Σε ΗΠΑ και αναδυόμενες αγορές το τουριστικό μέλλον της Αθήνας Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα οφέλη για την πρωτεύουσα- ύφεση πριν από τη διοργάνωση Σημαντική και εκτεταμένη η ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού Καθοριστική παράμετρος η προσέλκυση περισσότερων Ελλήνων και Κυπρίων Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια η αγορά των ΗΠΑ σε επίπεδο εισροής ταξιδιωτών στην Αθήνα θα συνεχίζει να αποτελεί την παραδοσιακή υπερπόντια τουριστική αγορά άντλησης επισκεπτών για την πρωτεύουσα. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται μεταξύ άλλων σε μελέτη που πραγματοποίησε η Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ) στο πλαίσιο της δημιουργίας παρατηρητηρίου τουρισμού του Δήμου Αθηναίων. Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα την προ-ολυμπιακή και μετα-ολυμπιακή κατάσταση του αθηναϊκού τουρισμού. Στη μελέτη γίνεται εμπεριστατωμένη καταγραφή της πορείας του αθηναϊκού τουρισμού για το χρονικό διάστημα , αναδεικνύονται οι μελλοντικές προοπτικές και προτείνονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής. Για τις άλλες αγορές μεταξύ των άλλων υπογραμμίζονται τα εξής: Οι τουριστικές αγορές με μεγάλη πληθυσμιακή βάση -τόσο οι παραδοσιακές όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία όσο και οι νέες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης- αποτελούν ξεκάθαρο στόχο για τις προωθητικές ενέργειες. Προτεραιότητα καλό είναι να δοθεί στις χώρες και Στις περιφέρειές τους που διαθέτουν απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, κατά προτίμηση με εταιρίες χαμηλού κόστους. Η χώρα μας έχει απολέσει σημαντικό κομμάτι της ιαπωνικής αγοράς, ωστόσο και εδώ θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες περαιτέρω ανάπτυξης λόγω του ιδανικού «product-market match». Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν το μεγάλο δυναμικό που υπάρχει στην αγορά της Κίνας, της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για αγορές που δέον είναι να παρακολουθούνται συστηματικά. Εντούτοις, τα άμεσα αποτελέσματα στις αφίξεις αναμένεται να προκύψουν κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες. Μια άλλη αγορά που δεν έχει αξιοποιηθεί με προφανή πλεονεκτήματα είναι οι γειτονικές χώρες της Βαλκανικής. Η Αθήνα αξίζει να διερευνήσει τις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Σερβίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να μην οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση του ξενοδοχειακού δυναμικού της Αθήνας, ωστόσο επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ποιοτική σύνθεση αυτού. Παρατηρήθηκε μεγάλη μετατόπιση προς τις ανώτερες κατηγορίες των τεσσάρων και πέντε αστέρων, εξέλιξη στην οποία συνέτειναν οι πολλές ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις ξενοδοχείων που έγιναν ενόψει των Αγώνων. Το αθροιστικό μερίδιο των ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων και πέντε αστέρων στις συνολικές ξενοδοχειακές κλίνες της πρωτεύουσας ανερχόταν το 2000 στο 39%, για να φτάσει επτά χρόνια αργότερα στο 50%, ενώ τα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων ακολούθησαν αντίστροφη πορεία, με τη συμμετοχή τους να υποχωρεί από το 39% στο 30% κατά την περίοδο Εξάλλου, σημειώνεται ότι η Αθήνα δεν αποκόμισε κανένα τουριστικό όφελος πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε αντίθεση λ.χ. με τις επιδόσεις του Σίδνεϊ σε αυτόν τον τομέα (στο Σίδνεϊ κατεγράφη, ωστόσο, μια πτώση μετά τους Αγώνες). Η περίοδος μεταξύ 2001 και 2004 χαρακτηρίστηκε από έντονη τουριστική ύφεση. Τα οφέλη προέκυψαν -όπως έδειξαν τα ευρήματα των ερευνών- αμέσως μετά τους

19 ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΑΑ 19 Αγώνες και εξασφάλισαν μια τριετία ανόδου για τον τουρισμό της πόλης το Προϋπόθεση για να διατηρηθεί η ανάπτυξη του αθηναϊκού τουρισμού που κατεγράφη την τριετία είναι να υπάρχει ισορροπία στην προσέλκυση Ελλήνων και ξένων τουριστών. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να προβληθούν τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά εκείνες οι ταξιδιωτικές δραστηριότητες που θα συγκινήσουν κάθε ξεχωριστή αγορά. Η προσέλκυση Ελλήνων αλλά και Κύπριων επισκεπτών πρέπει να αποτελεί σταθερό σημείο της στρατηγικής μάρκετινγκ, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα σημάδια της οικονομικής ύφεσης και η κούρσα της τιμής του πετρελαίου μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ταξιδιωτική συμπεριφορά των ξένων τουριστών. Επιπλέον, επισημαίνεται για την ελληνική και κυπριακή πελατεία ότι θα συνεχίζει να επισκέπτεται την Αθήνα ακόμα και σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και ότι συμβάλλει στην άμβλυνση της εποχικότητας. Σημειώνεται ότι η πλήρης μελέτη θα παρουσιαστεί επίσημα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αναλυτικά, η πλήρης επιτελική σύνοψη της μελέτης έχει ως εξής: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ Η τουριστική κίνηση της Αθήνας και της Αττικής, εκφραζόμενη σε διανυκτερεύσεις, παρουσίασε τα χρόνια αμέσως πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων κάμψη, εντούτοις μετά το 2004 υπήρξε αισθητή άνοδος. Η κάμψη μπορεί να αποδοθεί τόσο σε εξωγενή προβλήματα όπως οι συνέπειες της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και η οικονομική ύφεση σε χώρες της Ευρώπης που αποτελούν τις παραδοσιακές αγορές του ελληνικού τουρισμού όσο και σε ενδογενείς αδυναμίες του αθηναϊκού τουρισμού. Από το 1998 και μέχρι το 2003 (με εξαίρεση το έτος 2000) σημειώθηκε μεγάλη κάμψη στο ενδιαφέρον των ξένων τουριστών να επισκεφτούν την Αθήνα (βλ. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2-5). Αυτή η κάμψη διήρκεσε καθ όλη την προολυμπιακή περίοδο και έφτασε σε υποχώρηση των διανυκτερεύσεων έως 29%. Τα ταξίδια ημεδαπών στην πρωτεύουσα δεν ακολούθησαν αυτήν τη μεγάλη πτώση, αφού οι Έλληνες στήριξαν τον ξενοδοχειακό κλάδο σε μεγαλύτερο βαθμό. Οι συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής αγοράς επισκιάστηκαν πάντως από τη ραγδαία αύξηση στη ζήτηση από το εξωτερικό που κατεγράφη από το 2005 κα μετά. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2-5 Συγκριτική εξέλιξη των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Αθήνας την περίοδο με έτος βάσης το 1998 (τιμή έτους βάσης = 100) Πηγή: Πανεπιστήμιο Αιγαίου/Υπολογισμός βάσει στοιχείων της ΕΣΥΕ Ως προς την ποσοστιαία συμμετοχή κάθε εθνικότητας στις συνολικές διανυκτερεύσεις των αθηναϊκών ξενοδοχείων, παρατηρήθηκε μετά το 2003 μια μείωση στο μερίδιο των Ελλήνων επισκεπτών, οι οποίοι υποχώρησαν από το 36% το 2003 το 30% το Στο ίδιο διάστημα σχεδόν διπλασιάστηκε η ποσοστιαία συνεισφορά των Αμερικανών επισκεπτών με μερίδιο 15% το Το μερίδιο των υπολοίπων εθνικοτήτων δεν παρουσίασε σημαντικές μεταβολές. ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ Ο ξενοδοχειακός κλάδος της Αθήνας και της Αττικής βρέθηκε μετά το 2000 αντιμέτωπος με συνεχή μείωση της πληρότητας. Η πτωτική πορεία ανεκόπη το 2005 και στα τρία γεωγραφικά επίπεδα, χάρη στην επίδραση από την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Μάλιστα, τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στο Δήμο Αθηνών ξεπέρασαν τις υψηλές επιδόσεις παλαιώτερων ετών και εξασφάλισαν το 2007 πληρότητα ύψους 60,3%. Συνολικά η περιοχή της Νομαρχίας Αθηνών επέτυχε να εξασφαλίσει πέρυσι πληρότητα 55,65% στα ξενοδοχεία της. Διαφορετική είναι η εικόνα στα ξενοδοχεια εκτός πόλης, αφού παρά τις υψηλές επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας, ο συνολικός μέσος όρος πληρότητας κυμάνθηκε στο χαμηλό επίπεδο του 42,8%. Οι επισκέπτες της Αθήνας -καθώς επίσης του Νομού Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής (πλην νήσων) - διαμένουν στην περιοχή κατά μέσο όρο για 2,2 ημέρες (βλ. ΠΙΝΑΚΑ 2-2). Η μέση παραμονή χαρακτηρίζεται από μια σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, αφού ήταν πολύ μικρές οι αποκλίσεις από έτος σε έτος. Αξιοσημείωτη είναι η μέση παραμονή του 2004, η οποία επηρεασμένη από τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων έφτασε για τους αλλοδαπούς τουρίστες τις 2,6 ημέρες. Μεταξύ των Ελλήνων επισκεπτών παρατηρείται, ωστόσο μια ελαφρά μεν, αισθητή δε τάση για μείωση της μέσης παραμονής τους στην Αθήνα. Έτσι, από 2,3 ημέρες που ήταν το 1999 η μέση παραμονή των Ελλήνων επισκεπτών, αυτή υποχώρησε τα τελευταία χρόνια στις δύο διανυκτερεύσεις.

20 20 ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΑΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 2-2 Μέση παραμονή τουριστών στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Αθήνας Μέση παραμονή Μέση παραμονή Μέση παραμονή συνόλου τουριστών Ελλήνων αλλοδαπών ,3 2,3 2, ,2 2,2 2, ,1 2,1 2, ,2 2,1 2, ,2 2,1 2, ,4 2,0 2, ,1 2,0 2, ,2 2,0 2,3 Πηγή: Πανεπιστήμιο Αιγαίου/Υπολογισμός βάσει στοιχείων της ΕΣΥΕ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Η προολυμπιακή περίοδος χαρακτηρίστηκε από μια σταθερή αύξηση τουριστών που φτάνουν στην Ελλάδα μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας (βλ. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2-16), εξέλιξη που συνεχίστηκε και μετά τους Αγώνες του Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν από τα 2,8 εκατ. το 2000 στα 3,7 εκατ. το Σε αντίθεση με τον έντονα εποχικό χαρακτήρα αυτών των αφίξεων το 2000, στα μετέπειτα χρόνια αμβλύνθηκε η εποχικότητα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη για αλλαγή του προφίλ αυτών των τουριστών (περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια, συμμετοχή σε συνέδρια, city breaks κ.ο.κ.) ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2-16 Αφίξεις τουριστών στο Αεροδρόμιο Αθηνών κατά την περίοδο Πηγή: ΕΣΥΕ Στην έρευνα AEROSTAT του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» παρατίθενται στοιχεία για τη χώρα προέλευσης των τουριστών που φτάνουν αεροπορικώς στην Αθήνα. Στην έρευνα καταγράφεται μια θεαματική αύξηση Αμερικανών τουριστών μεταξύ των ετών 2005 και 2007, ενώ υποχωρούν οι αριθμοί επισκεπτών από τη Γερμανία και την Ιταλία (βλ. ΠΙΝΑΚΑ 2-4). Συνολικά παρατηρείται μια σταθερή άνοδος κατά τη μεταολυμπιακή τριετία ΠΙΝΑΚΑΣ 2-4 Αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Αθήνα κατά χώρα προέλευσης ΗΠΑ Γαλλία Βρετανία Γερμανία Ιταλία Ισπανία Αυστραλία * Καναδάς * Κύπρος Σουηδία * Πρώτες 10 χώρες * εκτός πρώτης δεκάδας Πηγή: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩ- ΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Μετά το 2001, έτος που έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, σημειώθηκε σε κάποιες πόλεις μείωση της τουριστικής τους κίνησης. Εκτός της Αθήνας αυτό διαπιστώνεται και στην περίπτωση του Άμστερνταμ, του Λονδίνου και της Πράγας, ωστόσο πρόκειται για μείωση περιορισμένης έκτασης και κυρίως περιορισμένης διάρκειας. Επειτα από ένα με δύο χρόνια ανέκαμψαν όλοι οι προορισμοί. Σε γενικές γραμμές -και παρά αυτές τις χρονιές με κάμψη της τουριστικής κίνησης- είναι εξόχως ανοδική η πορεία τουριστικής ανάπτυξης των εν λόγω πόλεων. Συγκρινόμενη η Αθήνα με τις άλλες πόλεις ως προς τη μέση παραμονή των τουριστών, βρίσκεται σε μάλλον πλεονεκτική θέση. Με μέση παραμονή τις 2,2 διανυκτερεύσεις, η Αθήνα έχει ελαφρώς καλύτερη επίδοση από άλλες πόλεις όπως

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συντονισμός Έργου: Δ/νση Τουριστικής Ανάπτυξης ΕΤΟΑΑ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ. Δρ. Πάρις Τσάρτας (Επιστημονικός Υπεύθυνος)

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συντονισμός Έργου: Δ/νση Τουριστικής Ανάπτυξης ΕΤΟΑΑ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ. Δρ. Πάρις Τσάρτας (Επιστημονικός Υπεύθυνος) Καταστατική Μελέτη Αθηναϊκού Τουρισμού από την Προ-Ολυμπιακή στη Μετά-Ολυμπιακή Περίοδο: Η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων στον Αθηναϊκό Τουρισμό και η υφιστάμενη κατάσταση, οι στρατηγικές προτεραιότητες,

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ RESEARCH INSTITUTE FOR TOURISΜ Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός I. Παγκόσμιος Τουρισμός Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017.

Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017. Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017 Ιούλιος 2018 Ευαγγελία Λάμπρου Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Ερευνήτρια - Στατιστικολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 8 Σεπτεμβρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 Από τα στοιχεία της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2014 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 Αφίξεις, Εισπράξεις, Πληρωμές ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η συγκέντρωση της τουριστικής ζήτησης σε λίγους μήνες του έτους Μέτρηση Εποχικότητας Διανυκτερεύσεις Αφίξεις Δαπάνες Δείκτες Συγκέντρωσης Herfindahl - Hirschman

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ INΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ RESEARCH INSTITUTE FOR TOURISM Γεράσιμος Α. Ζαχαράτος Ομότιμος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομικής και Διοίκησης Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας και στον Ελληνικό και Παγκόσμιο Τουρισμό το 2017 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 3 Εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά Αγορά και ανά Περιφέρεια 2018 Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία) Εκατομμύρια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 30 Ιουλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία)

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά Σύνοψη Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Σεπτεμβρίου 2016 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ (ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 26/09/2017. Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2017 Η αειφορία στο επίκεντρο

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 26/09/2017. Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2017 Η αειφορία στο επίκεντρο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 26/09/2017 Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2017 Η αειφορία στο επίκεντρο Όπως είναι ευρέως γνωστό, η 27 η Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2018 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2018 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2018 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 3 Παγκόσμιο Τουριστικό Περιβάλλον, 2018 ΑΜΕΡΙΚΗ:

Διαβάστε περισσότερα

χώρας το δεκάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων ολόκληρου του έτους 2013.

χώρας το δεκάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων ολόκληρου του έτους 2013. Σημαντική ήταν η αύξηση που παρουσίασε ο εισερχόμενος τουρισμός προς τη χώρα μας την τελευταία διετία (2013-2014), καθώς οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το επίπεδο ρεκόρ των

Διαβάστε περισσότερα

Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016

Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016 Δαβλιάκος Φίλιππος Ποσοστά τουρισμού της Λέσβου Α'1 27/11/2016 Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη των αφίξεων τουριστών με αεροπλάνο στη Λέσβο, μετά το Μάιο και τον Ιούνιο. Ειδικότερα, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών.

τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών. Πειραιάς, 25 Σεπτεµβρίου 2015 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Α. Εξελίξεις στον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο Αναμφίβολα ο τουρισμός διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία καθώς αποτέλεσε έναν από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2009 (οριστικά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2009 (οριστικά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 21 Σεπτεμβρίου 2010 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες της ετήσιας πληρότητας κλινών κατά το, σε σχέση με το ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς, 31 Οκτωβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Από τα

Διαβάστε περισσότερα

η πληρότητα των ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας την ίδια περίοδο, καθώς αυτό αποτελεί μια σημαντική ένδειξη του συνολικού τζίρου των τουριστικών

η πληρότητα των ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας την ίδια περίοδο, καθώς αυτό αποτελεί μια σημαντική ένδειξη του συνολικού τζίρου των τουριστικών ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2005-2008 Η Ελλάδα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, ένας πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ο τουριστικός τομέας αποτελεί, αδιαμφισβήτητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 (προσωρινά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 (προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς, 30 Σεπτεµβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ (προσωρινά στοιχεία) Από

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Δρ Μαρία Μαρκάκη, Ερευνήτρια ΙΤΕΠ

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Δρ Μαρία Μαρκάκη, Ερευνήτρια ΙΤΕΠ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Δρ Μαρία Μαρκάκη, Ερευνήτρια ΙΤΕΠ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017

Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Συλλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Outlook addendum

Outlook addendum Outlook 2018 - addendum Οι προοπτικές του οδικού τουρισμού στην Ελλάδα το 2018 Ιούλ. 2018 Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής Σεραφείμ Κουτσός Αναλυτής ΙΝΣΕΤΕ Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την

Διαβάστε περισσότερα

«Ποιότητα και Κερδοφορία των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα»

«Ποιότητα και Κερδοφορία των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα» «Ποιότητα και Κερδοφορία των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα» Γκίκας Α. Χαρδούβελης Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Παν. Πειραιώς Οικονομικός Σύμβουλος Ομίλου Eurobank

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΤΟΥΣ 2007

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΤΟΥΣ 2007 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Πειραιάς, 24 Ιουλίου 2008 Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΤΟΥΣ (Οριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Συλλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Πίνακας 1:Πλήθος αποκρινόμενων ανά περιφέρεια - Σεπτέμβριος 2013 Περιφέρεια Αποκρινόμενοι Παρατηρήσεις - Θράκη >100 - Κεντρική >100 -

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Α. Βερνίκος. Πρόεδρος, Vernicos Yachts Γενικός Γραμματέας, ΣΕΤΕ

Γιώργος Α. Βερνίκος. Πρόεδρος, Vernicos Yachts Γενικός Γραμματέας, ΣΕΤΕ Γιώργος Α. Βερνίκος Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, ΣΕΤΕ S.A. Ελληνικός Τουρισμός: Εξέλιξη Βασικών Στοιχείων Εξέλιξη Διεθνών Τουριστικών Αφίξεων (εκατ.) 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Εξέλιξη Μέσου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πειραιάς, 5 Ιουλίου 26 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014

Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014 Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014 Dr. Άρης Ίκκος Εισαγωγή - 1 70% εισερχόμενου τουρισμού έρχεται αεροπορικώς στην Ελλάδα Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 90% σε πολλά νησιά Ο προγραμματισμός θέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες μεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις.

Σημείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες μεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων 2014 2015 (%) Μεταβολή 2016 (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ. ευρώ) 12.001,3 12.787,8 6,6 11.781,1-7,9 13.021,0 10,5 Ταξιδιωτική κίνηση (χιλ.

Διαβάστε περισσότερα

Click to add subtitle

Click to add subtitle Company LOGO ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Click to add subtitle ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δ.,ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ Μ, CRANFIELD UNIVERSITY,SoE Department of Fluid mechanics and Computational

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων Ιανουάριος-Δεκέμβριος (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή 2018 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων Ιανουάριος-Δεκέμβριος (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή 2018 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ. ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2015 2016 (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή 2018 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ. ευρώ) 14.125,8 13.206,8-6,5 14.630,1 10,8 16.085,8 10,0

Διαβάστε περισσότερα

Η Εποχικότητα του Τουρισµού στην Ελλάδα και τις Ανταγωνίστριες Χώρες. Σύνοψη Μελέτης

Η Εποχικότητα του Τουρισµού στην Ελλάδα και τις Ανταγωνίστριες Χώρες. Σύνοψη Μελέτης Η Εποχικότητα του Τουρισµού στην Ελλάδα και τις Ανταγωνίστριες Χώρες Σύνοψη Μελέτης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της µελέτης αυτής είναι η ανάλυση της εποχικότητας που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισµός, η σύγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες μεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις.

Σημείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες μεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων 2014 2015 (%) Μεταβολή 2016 (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ. ευρώ) 3.810,9 4.171,3 9,5 3.840,9-7,9 4.077,1 6,2 Ταξιδιωτική κίνηση (χιλ.

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014

Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014 Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014 Dr. Άρης Ίκκος Εισαγωγή - 1 Ως γνωστόν, περίπου 70% του συνόλου του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, έρχεται στην χώρα αεροπορικώς. Μάλιστα σε πολλά νησιά

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός τουρισμός: Προοπτικές και δυνατότητες

Ελληνικός τουρισμός: Προοπτικές και δυνατότητες Ελληνικός τουρισμός: Προοπτικές και δυνατότητες 18 Οκτωβρίου 2016 Συνέδριο ΣΕΤΕ: «Ελληνικός Τουρισμός: Νέα Δεδομένα και Μελλοντικές Προκλήσεις» PwC REMACO/ Υπεργολάβος: ΕΚΠΑ Οι επιδόσεις της χώρας αποδεικνύουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

ΕΠΙ ΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Σταδίου 24 105 64 Αθήνα Τηλ. 210-3312253, 210-3310022 Φαξ. 210-3312033 Email: itep@otenet.gr URL: http://www.itep.gr Αθήνα, 1 Ιουνίου 2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙ

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες μεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις.

Σημείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες μεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων 2014 2015 (%) Μεταβολή 2016 (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ. ευρώ) 471,4 516,0 9,5 539,1 4,5 489,4-9,2 Ταξιδιωτική κίνηση (χιλ. ταξιδιώτες)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2006

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2006 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ Πειραιάς, 10 Ιουλίου 2007 Από τη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Αιγαίου. Μελέτη για την Πορεία και τις Προοπτικές του Τουρισµού στην Αθήνα και την Αττική

Πανεπιστήµιο Αιγαίου. Μελέτη για την Πορεία και τις Προοπτικές του Τουρισµού στην Αθήνα και την Αττική Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών Μελέτη για την Πορεία και τις Προοπτικές του Τουρισµού στην Αθήνα και την Αττική ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ Ερευνητική και Μελετητική Οµάδα Επιστηµονικός Υπεύθυνος: Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ʺΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ"ʺ «Στήήριξη και Ανάάδειξη Πολυνησιωτικώών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ. Αθήνα,21 Οκτωβρίου Κυρίες και κύριοι,

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ. Αθήνα,21 Οκτωβρίου Κυρίες και κύριοι, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ Αθήνα,21 Οκτωβρίου 2014 Κυρίες και κύριοι, Είναι ευτυχής συγκυρία που το φετινό Συνέδριο διεξάγεται κοντά στην ολοκλήρωση μίας τουριστικής περιόδου που κατά γενική

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΜΕΡΟΣ Α : Στοιχεία για τους επισκέπτες της Ελλάδας 1. Αριθμός ημερών παραμονής στην Ελλάδα... 7 2. Αριθμός επισκέψεων στην Ελλάδα για διακοπές...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΑΤΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ FAX: site:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΑΤΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ FAX: site: ΚΡΑΤΙΝΟΥ 11 10552 ΑΘΗΝΑ 210.5228925 210.5221515 - FAX: 210.5242568 e-mail: pse@otenet.gr site: www.pse.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 14 Μαρτίου 2011 ΠΣΕ: Διπλάσιες των εκτιμήσεων οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιανουάριο

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο Eurobank EFG, Πέµπτη, 2/11 «Ανταγωνισµός και Καινοτοµία στη ιεθνή Τουριστική Βιοµηχανία: ιαµορφώνοντας τις Ελληνικές Προτεραιότητες»

Συνέδριο Eurobank EFG, Πέµπτη, 2/11 «Ανταγωνισµός και Καινοτοµία στη ιεθνή Τουριστική Βιοµηχανία: ιαµορφώνοντας τις Ελληνικές Προτεραιότητες» Συνέδριο Eurobank EFG, Πέµπτη, 2/11 «Ανταγωνισµός και Καινοτοµία στη ιεθνή Τουριστική Βιοµηχανία: ιαµορφώνοντας τις Ελληνικές Προτεραιότητες» Παρουσίαση Γκίκας Α. Χαρδούβελης Οικονοµικός Σύµβουλος Οµίλου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 10 Απριλίου Θέμα: Εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών Ταξιδιωτικό ισοζύγιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 10 Απριλίου Θέμα: Εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών Ταξιδιωτικό ισοζύγιο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 10 Απριλίου 2019 Θέμα: Εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών 2018 Ταξιδιωτικό ισοζύγιο Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, το 2018 το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανήλθε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο 4000 3500 3493,4 3000 2851,4 3087,7 2958,3 2607,0 2500 εκ. ευρώ 2000 1775,3 2023,9 2041,3 1500 1000 1076,2 1063,8 917,0 886,4 500 0 Εισπράξεις Πληρωμές Ισοζύγιο ταξιδιωτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA ΞENOΔOXEIAKO EΠIMEΛHTHPIO THΣ EΛΛAΔOΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 Τίτλος : Απουσιάζει ο Τουρισμός από τον προεκλογικό διάλογο Ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα τηλεμαχίας

Διαβάστε περισσότερα

Αναθεωρημένες Προβλέψεις για τον Εισερχόμενο Τουρισμό στην Ελλάδα το 2010 μετά την Κρίση του Απριλίου και τα Γεγονότα του Μαΐου

Αναθεωρημένες Προβλέψεις για τον Εισερχόμενο Τουρισμό στην Ελλάδα το 2010 μετά την Κρίση του Απριλίου και τα Γεγονότα του Μαΐου Αθήνα, 2 Ιουλίου 2010 Δελτίο Τύπου Παρουσιάστηκε, σήμερα στις 2 Ιουλίου 2010 στο ξενοδοχείο St.George Lycabettus, το τέταρτο τεύχος της Εξαμηνιαίας Έκθεσης Ανάλυσης των Τουριστικών Τάσεων με τις προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

ΕΠΙ ΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Σταδίου 24 105 64 Αθήνα Τηλ. 210-3312253, 210-3310022 Φαξ. 210-3312033 Email: itep@otenet.gr URL: http://www.itep.gr Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2008 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφία Εισερχόμενου Τουρισμού

Ακτινογραφία Εισερχόμενου Τουρισμού Ακτινογραφία Εισερχόμενου Τουρισμού 2005-2017 Εξέλιξη μεγεθών και δεικτών εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα από τις κύριες αγορές της, 2005-2017 Νοε. 2018 Σεραφείμ Κουτσός Αναλυτής Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC

Διαβάστε περισσότερα

Προφίλ εισερχόμενου τουρισμού 3 ης ηλικίας για διακοπές στην Ευρώπη, 2016

Προφίλ εισερχόμενου τουρισμού 3 ης ηλικίας για διακοπές στην Ευρώπη, 2016 Προφίλ εισερχόμενου τουρισμού 3 ης ηλικίας για διακοπές στην Ευρώπη, 2016 Μάιος 2018 ΙΝΣΕΤΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο τουρισμός αποτελεί μια δραστηριότητα εξόχως ανταγωνιστική στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Συνεπώς,

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότη τα και ΜΜΕ ΣΥΝΟΨΗ Πίνακας επιδόσεων της Ένωσης για την Καινοτομία το

Διαβάστε περισσότερα

Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος

Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος Επεξεργασία:La.Re.T.S.A.& Quantos S.A. ΤτΕ Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών / Διεύθυνση Στατιστικής Η Έρευνα Συνόρων για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Βερολίνο,

Διαβάστε περισσότερα

Σε επίπεδα ρεκόρ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη. 54% των έργων άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν προέλευση την Ευρώπη

Σε επίπεδα ρεκόρ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη. 54% των έργων άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν προέλευση την Ευρώπη Δελτίο Τύπου Λευκωσία 2 Ιουνίου 2016 Σε επίπεδα ρεκόρ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη 54% των έργων άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν προέλευση την Ευρώπη Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία παραμένουν οι

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Θεσσαλονίκη, 23/05/13 Σκοπός της µελέτης:

Διαβάστε περισσότερα

Α ΛΛΟ ΑΠΟΣ Τ ΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΤΑΣΕΙΣ - Π ΡΟΒΛΕΨΗ

Α ΛΛΟ ΑΠΟΣ Τ ΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΤΑΣΕΙΣ - Π ΡΟΒΛΕΨΗ Α ΛΛΟ ΑΠΟΣ Τ ΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΤΑΣΕΙΣ - Π ΡΟΒΛΕΨΗ Ιανουάριος Αύγουστος 2006 Σε προηγούµενη έκθεση του ΙΤΕΠ για τις εξελίξεις στην τουριστική δραστηριότητα της χώρας είχε επισηµανθεί ότι το 2005 θα µπορούσε χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2015 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Διαμαντή Μαρία Σειρά: 10 Επιβλέπων Καθηγητής: Παντουβάκης Άγγελος

Ονοματεπώνυμο: Διαμαντή Μαρία Σειρά: 10 Επιβλέπων Καθηγητής: Παντουβάκης Άγγελος Ονοματεπώνυμο: Διαμαντή Μαρία Σειρά: 10 Επιβλέπων Καθηγητής: Παντουβάκης Άγγελος Ιανουάριος 2014 Κίνητρο για την επιλογή του θέματος: Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης περιοχή της Μεσογείου Σεπτέμβριος Δεκέμβριος 2011 Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Φεβρουάριος 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μάρτιος 215 ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ: «Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» 2017 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ: ΕΛΛΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σηµείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες µεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις.

Σηµείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες µεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά µεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων 2015 2016 (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή 2018 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ. ευρώ) 516,0 539,1 4,5 489,4-9,2 553,8 13,2 Ταξιδιωτική κίνηση (χιλ. ταξιδιώτες)

Διαβάστε περισσότερα

Ε π ι σ η µ ά ν σ ε ι ς

Ε π ι σ η µ ά ν σ ε ι ς Ε π ι σ η µ ά ν σ ε ι ς Σύντοµα σηµειώµατα για θέµατα εξαγωγικού ενδιαφέροντος Νο. 63 Σεπτέµβριος 2012 Η πορεία των εξαγωγών κατά τους πρώτους έξι µήνες του 2012 (Ιανουάριος Ιούνιος) ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΣ ΣΎΝΔΕΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2014 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2014 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2014 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού... 7 Επιδόσεις των ξενοδοχείου του Νοτίου Αιγαίου... 27

Περιεχόμενα Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού... 7 Επιδόσεις των ξενοδοχείου του Νοτίου Αιγαίου... 27 Περιεχόμενα 1. Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού... 7 1.1. Γενική εικόνα... 7 1.2. Διαχρονική εξέλιξη ξενοδοχειακού δυναμικού... 8 1.3. Σύνθεση του ξενοδοχειακού δυναμικού 2000 2015...13 1.4.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ. Οκτώβριος Δείκτης καταναλωτικού κλίματος (CCI) Δείκτες αποτίμησης της οικονομικής συγκυρίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ. Οκτώβριος Δείκτης καταναλωτικού κλίματος (CCI) Δείκτες αποτίμησης της οικονομικής συγκυρίας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ Οκτώβριος 8 Δείκτης καταναλωτικού κλίματος (CCI) Δείκτες αποτίμησης της οικονομικής συγκυρίας Η ταυτότητα του Οικονομικού Βαρόμετρου της Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος (Consumer

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2007

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2007 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Πειραιάς, 9 Ιουλίου 28 Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 27 Από τη Γενική Γραµµατεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2015 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2015 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2015 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Ιανουάριος - Απρίλιος Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Αύγουστος 2 Αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων

Επισκόπηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Επισκόπηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Γκίκας A. Χαρδούβελης Chief Economist Eurobank EFG Αποτελέσµατα Έρευνας Αποτύπωσης της ΚατάστασηςτουΞενοδοχειακούΚλάδου στην Ελλάδα * * Η επισκόπηση πραγµατοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι Ελληνικές Τουριστικές Εισπράξεις

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι Ελληνικές Τουριστικές Εισπράξεις ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Σταδίου 24, 105 33 Τηλ. 331 2253, 331 0022 Fax: 33 120 33 Email: itep@otenet.gr URL: http://www.itep.gr Αθήνα, 7 Σεπτεµβρίου 2005 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι Ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Εμμ. Ρερρές. Διονύσιος Π. Χιόνης

Κυριάκος Εμμ. Ρερρές. Διονύσιος Π. Χιόνης Κυριάκος Εμμ. Ρερρές Διονύσιος Π. Χιόνης 1 Εξελίξειςστηδιεθνήτουριστική αγορά Το 2010 οι παγκόσμιες τουριστικές αφίξεις σημείωσαν αύξηση κατά 7% (UNWTO) Τις καλύτερες επιδόσεις τις πέτυχε η Μέση Ανατολή,

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Aύγουστος

Στατιστικό Δελτίο Aύγουστος Στατιστικό Δελτίο Aύγουστος 2019 2 Στατιστικό Δελτίο Aύγουστος 2019 3 Ευχαριστίες Η δημιουργία του παρόντος δελτίου βασίζεται αφενός σε δημόσια διαθέσιμες πηγές και αφετέρου σε στοιχεία που μας παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Τουρισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ

Τουρισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ Τουρισμός 2017 ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Κίνηση καταλυμάτων ξενοδοχειακού τύπου, κάμπινγκ και καταλυμάτων σύντομης διαμονής Τα στοιχεία για τις αφίξεις και διανυκτερεύσεις πελατών

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: Απολογισμός 2015 & 2016

Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: Απολογισμός 2015 & 2016 Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: Απολογισμός & Aπρίλιος 2017 Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34-105 58 Αθήνα www.insete.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010 Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009 Γενικά χαρακτηριστικά Η διεθνής οικονομική κρίση, που άρχισε να πλήττει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία από το

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Συνόρων & Έρευνα Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης Ξ.Ε.Ε. - TNS ICAP-QUANTOS

Έρευνα Συνόρων & Έρευνα Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης Ξ.Ε.Ε. - TNS ICAP-QUANTOS Έρευνα Συνόρων & Έρευνα Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης Ξ.Ε.Ε. - TNS ICAP-QUANTOS Ανάλυση στοιχείων Αυγούστου 2013 και μερική επεξεργασία στοιχείων από το ΙΤΕΠ Σκοπός, Στόχοι &

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά εύτερης Κατοικίας

Αγορά εύτερης Κατοικίας Αγορά εύτερης Κατοικίας Rhodes Tourism Forum 2006 10-11 Νοεµβρίου Θάλεια ρουσιώτου 1 Η Αγορά της εύτερης Κατοικίας στην Ευρώπη Ιστορικό Χρονολογείται από τη δεκαετία του 70 και συνδέεται άµεσα µε την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ alco THE PULSE OF SOCIETY ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΤΥΠΟΣ: ΔΕΙΓΜΑ: ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: ΧΡΟΝΟΣ: ALCO Ε.Ο.Τ. ΠΟΣΟΤΙΚΗ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ) 1.500

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α' εξάμηνο 2009

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α' εξάμηνο 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πειραιάς, 31 Δεκεμβρίου 2009 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση το Α' εξάμηνο 2009 των αφίξεων μη κατοίκων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ Τουρισμός 2018 ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Κίνηση καταλυμάτων ξενοδοχειακού τύπου, κάμπινγκ και καταλυμάτων σύντομης διαμονής Τα στοιχεία για τις αφίξεις και διανυκτερεύσεις πελατών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α ΤΡΙΜΗΝΟ 2010

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α ΤΡΙΜΗΝΟ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 20 Ιουλίου 2010 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση 5,3% των αφίξεων μη κατοίκων από το εξωτερικό ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α ΤΡΙΜΗΝΟ 2010 Η

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη Προφίλ εισερχόμενου τουρισμού για διακοπές στην Ελλάδα,

Σύνοψη Προφίλ εισερχόμενου τουρισμού για διακοπές στην Ελλάδα, Σύνοψη διακοπές στην Ελλάδα, 2016 2017 Οκτ. 2018 Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής Σεραφείμ Κουτσός Αναλυτής ΙΝΣΕΤΕ Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2013 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2013 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2013 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν. - Σεπ. 2010

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν. - Σεπ. 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 21 Ιανουαρίου 2011 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Αύξηση 1,5% των αφίξεων μη κατοίκων από το εξωτερικό κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010 ΑΦΙΞΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Λευκωσία, 29-03-2010 ΘΕΜΑ: «Το Εξωτερικό Εμπόριο της Κύπρου» Το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου χαρακτηρίζεται από τις δυσανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη Τύπου Προέδρου ΞΕΕ κ. Γιώργου Τσακίρη Philoxenia, Θεσ/κη 18 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη Τύπου Προέδρου ΞΕΕ κ. Γιώργου Τσακίρη Philoxenia, Θεσ/κη 18 Νοεμβρίου 2010 EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA ΞENOΔOXEIAKO EΠIMEΛHTHPIO THΣ EΛΛAΔOΣ Πρόεδρος Συνέντευξη Τύπου Προέδρου ΞΕΕ κ. Γιώργου Τσακίρη Philoxenia, Θεσ/κη 18 Νοεμβρίου 2010 Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας, Σας καλωσορίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ: No 1. Προς. Τσιμισκή 29. 54626 Θεσσαλονίκη ΕΡΕΥΝΑ. Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ: No 1. Προς. Τσιμισκή 29. 54626 Θεσσαλονίκη ΕΡΕΥΝΑ. Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου Εταιρία Ερευνών-Δημοσκοπήσεων Τσιμισκή 3 54625 Θεσσαλονίκη ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ: No 1 Προς ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΒΕΘ) Τσιμισκή 29 54626 Θεσσαλονίκη ΕΡΕΥΝΑ Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία. Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank. Στην εκδήλωση. Κλειστή Συνεδρίαση Γενικής Συνέλευσης ΣΕΤΕ

Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία. Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank. Στην εκδήλωση. Κλειστή Συνεδρίαση Γενικής Συνέλευσης ΣΕΤΕ Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank Στην εκδήλωση Κλειστή Συνεδρίαση Γενικής Συνέλευσης ΣΕΤΕ Electra Metropolis Hotel Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 1 Αγαπητά μέλη και διοίκηση του ΣΕΤΕ, Αισθάνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2010

Δελτίο Τύπου. Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2010 Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2010 Δελτίο Τύπου Παρουσιάστηκε, σήμερα στις 21 Ιανουαρίου 2010 στο ξενοδοχείο St.George Lycabettus, το τρίτο τεύχος της Εξαμηνιαίας Έκθεσης Ανάλυσης των Τουριστικών Τάσεων με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν. - Μαρτίου 2011

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν. - Μαρτίου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 20 Ιουλίου 2011 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Αύξηση 13,1% των αφίξεων μη κατοίκων από το εξωτερικό ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν. - Μαρτίου 2011

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες

Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες Ονοματεπώνυμο: Γεωργίου Παναγιώτης 113125 Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Γιωργής Κριτσωτάκης Δεκέμβριος 2014 Γκολφ - Τουρισμός Readman

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 1. Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού των Ιονίων Νήσων Επιδόσεις των ξενοδοχείων Ιονίων Νησιών... 25

Περιεχόμενα 1. Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού των Ιονίων Νήσων Επιδόσεις των ξενοδοχείων Ιονίων Νησιών... 25 Περιεχόμενα 1. Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού των Ιονίων Νήσων... 7 1.1. Γενική εικόνα... 7 1.2. Διαχρονική εξέλιξη ξενοδοχειακού δυναμικού... 9 1.3. Σύνθεση του ξενοδοχειακού δυναμικού 2000

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Αναφορά Αγορών Ελαιολάδου. Γενικά

Συγκριτική Αναφορά Αγορών Ελαιολάδου. Γενικά Γενικά Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος ελαιοπαραγωγός τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου κατάφερε να διπλασιάσει την παραγωγή της μετά το 1990, ενώ ακολουθώντας σχεδιασμένη πολιτική παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα