Δηλητηριασμένα Δολώματα,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δηλητηριασμένα Δολώματα,"

Transcript

1 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 1 Δηλητηριασμένα Δολώματα, Ηπαράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και τη βιοποικιλότητα, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η παράνομη πρακτική αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διατήρησης της άγριας ζωής, καθώς συχνά αποτελεί την κυριότερη αιτία μη φυσιολογικού θανάτου. Το Συνέδριο «Δηλητηριασμένα Δολώματα, Άγρια Ζωή και Κοινωνία» διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533], ως μια από τις κυριότερες δράσεις δημοσιοποίησης του προγράμματος. Σκοπός αυτού του διεθνούς προγράμματος είναι η ανάπτυξη, παρακολούθηση και αξιολόγηση διάφορων καινοτόμων δράσεων που είναι προσανατολισμένες στην εξάλειψη ή μείωση της παράνομης χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων, πρακτική που αποτελεί σημαντική απειλή για την εξαφάνιση ορισμένων ειδών όπως είναι ο λύκος, η καφέ αρκούδα, ο λύγκας της Ιβηρικής χερσονήσου, ο βασιλαετός και ο γυπαετός. Άγρια Ζωή και Κοινωνία Διεθνές Επιστημονικό και Τεχνικό Συνέδριο για την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και τις επιπτώσεις τους στο φυσικό περιβάλλον Cordoba, Ισπανία, Νοεμβρίου 2012 Επίσημες γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά. Ημερομηνίες: 14, 15 και 16 Νοεμβρίου 2012 Τοποθεσία: Συνεδριακό Κέντρο Cordoba Επίσκεψη πεδίου: Πιλοτική περιοχή προγράμματος Valle de los Pedroches (ES1) Επίδειξη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων (ECT) Περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Επικοινωνίας προγράμματος LIFE+, Fundación Gypaetus. Τηλέφωνο: comunicacion.life.iap@gypaetus.org Url:

2 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 2 Το Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) συνεχίζει τη Ματίνα Νικολοπούλου Συνεργάτης προγράμματος LIFE δράση του στην πιλοτική περιοχή των ορεινών περιοχών της Κρήτης (Ψηλορείτης, Αστερούσια και Δίκτη), με το πρόγραμμα «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533]. Ποιά είναι τα κυριότερα προβλήματα που επηρεάζουν τις κτηνοτροφικές μονάδες εκμετάλλευσης; Στα πλαίσια του προγράμματος οι κτηνοτρόφοι κι οι κυνηγοί συνεχίζουν να συνεργάζονται με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και υποστηρίζουν τις δράσεις του προγράμματος. Στα στοιχεία και δεδομένα που αναλύθηκαν για να εκτιμηθεί η κατάσταση των πιλοτικών περιοχών της Κρήτης είναι και δημοσκοπήσεις που έγιναν με τη βοήθεια ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους και κυνηγούς που δραστηριοποιούνται στην πιλοτική περιοχή. Στα ερωτηματολόγια ανταποκρίθηκαν 92 κτηνοτρόφοι (72 ανήκουν σε κτηνοτροφικούς συλλόγους) από εννέα (9) Δήμους (Ανωγείων, Φαιστού, Αρχανών-Αστερουσίων, Γόρτυνας, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος, Μυλοποτάμου και Βιάννου). Επίσης 43 άτομα απάντησαν ότι είναι και κυνηγοί ή έχουν φίλους κυνηγούς μικρού θηράματος. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι έχουν αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής ή σε ημιεσταβλισμένη κατάσταση και οι 40 αλλάζουν βοσκοτόπια από χειμώνα σε καλοκαίρι. Οι 72 έχουν στο σύνολο 90 σκυλιά, κυρίως γερμανικούς ποιμενικούς και κρητικούς, 53 από τα οποία είναι εμβολιασμένα. Στην ερώτηση Ποιά είναι τα κυριότερα προβλήματα που επηρεάζουν τις κτηνοτροφικές μονάδες εκμετάλλευσης, 43 κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι το κυριότερο πρόβλημα που επηρεάζει τις κτηνοτροφικές μονάδες εκμετάλλευσης είναι το κόστος συντήρησης της εκτροφής και το αμέσως επόμενο πρόβλημα (κατά την κρίση 41 κτηνοτρόφων), είναι τα έξοδα των κτηνιάτρων [Διάγραμμα 1]. Από τους 92 κτηνοτρόφοις οι 77 είχαν απώλειες το 2011 που προκλήθηκαν κυρίως το χειμώνα από ασθένειες και άλλες αιτίες όπως ατυχήματα και καιρικές συνθήκες καθώς και λόγω θήρευσης με κύριους πρωταγωνιστές τα αδέσποτα άγρια σκυλιά [Διάγραμμα 2]. Οι περισσότεροι δεν το ανέφεραν στις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν πήραν αποζημίωση. Η πλειοψηφία προτείνει δε, ως αποτελεσματικότερο τρόπο αποφυγής των απωλειών λόγω (συνέχεια στη σελ. 3) Εάν είχατε απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο το 2011, ποιά ήταν η αιτία; Διάγραμμα 1 Διάγραμμα 2 Ασθένειες Μεγάλη ηλικία Θήρευση Άλλες αιτίες

3 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 3 (συνέχεια από σελίδα 2) θήρευσης, τη χρήση πυροβόλου όπλου (31 κτηνοτρόφοι), τις παγίδες (16 κτηνοτρόφοι) και άλλες μέθοδοι (13 κτηνοτρόφοι) [Διάγραμμα 3]. Στην ερώτηση αν θα δέχονταν τεχνικές συμβουλές ούτως ώστε να μειώσουν τις απώλειες που οφείλονται στη θήρευση, οι κτηνοτρόφοι απάντησαν ότι θα δεχόντουσαν κυρίως για τσοπανόσκυλα (36 άτομα), για παγιδεύσεις (23 άτομα) και για νομική υποστήριξη (20 άτομα) [Διάγραμμα 4]. Τέλος, 59 άτομα θα δέχονταν τεχνικές συμβουλές για να βελτιώσουν την κτηνοτροφικής τους μονάδα, ενώ 18 έδωσαν αρνητική απάντηση. Στη δημοσκόπηση, και με διαφορετικού περιεχομένου ερωτηματολόγιο, πήραν μέρος Διάγραμμα 3 Διάγραμμα 4 Θα δεχόσασταν τεχνικές συμβουλές ώστε να μειώσετε τις απώλειες που οφείλονται στη θήρευση; Τεχνικές συμβουλές για: Τσοπανόσκυλα, Χρήση ηλεκτρικών πλεγμάτων, Παγίδευση, Νομική υποστήριξη. Διάγραμμα 5 και 45 κυνηγοί που ασκούν κυνήγι μικρού θηράματος (με σκύλο) και μεταναστευτικών θηραμάτων, από εννέα (9) Δήμους (Ιεράπετρας, Χανίων, Πλατανιάς Χανίων, Αγίου Βασιλείου, Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας, Φαιστού, Ηρακλείου). Όλοι ανήκουν σε κυνηγετικούς συλλόγους, εκτός από δύο άτομα, και οι 34 από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με την κτηνοτροφία. Στην ερώτηση που αφορά στα κυριότερα προβλήματα που επηρεάζουν το κυνήγι, τα περισσότερα άτομα απάντησαν την λαθροθηρία. Ακολουθεί η ανεπαρκής κυνηγετική διαχείριση και η μείωση των θηραμάτων. Στην ερώτηση ποιές μεθόδους γνωρίζουν που μπορούν να ωφελήσουν τους πληθυσμούς των θηραμάτων, οι περισσότεροι κυνηγοί ανέφεραν τη βελτίωση των βιοτόπων (ποτίστρες, σπορές κ.λπ.) και στον έλεγχο των θηρευτών. Υποστηρίζουν δε ότι για τις απώλειες από αρπακτικά ευθύνονται κυρίως οι ζουρίδες και τα άγρια αδέσποτα σκυλιά. Στην ερώτηση για το ποιά θεωρούν αποτελεσματικότερη μέθοδο ελέγχου των θηρευτών, η πλειοψηφία απάντησε τη χρήση πυροβόλων όπλων, δηλητηρίων και παγίδων [Διάγραμμα 5]. Η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης για την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην πιλοτική περιοχή της Κρήτης, συνεχίζεται με την καταχώρηση ερωτηματολογίων ειδικών ομάδων (π.χ. κτηνίατροι, κοινό, δημόσιοι υπάλληλοι, περιβαλλοντολόγοι) ενώ αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις υπόλοιπες πιλοτικές περιοχές του έργου.

4 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 4 Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων για 2η χρονιά στην Κρήτη Από την περυσινή επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων, Οκτώβριος 2011 Από τις 20 έως τις 31 Οκτωβρίου 2012 το Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) θα φιλοξενήσει στην Κρήτη την Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων (European Canine Team ECT), που προέρχεται από την Ανδαλουσία (Ισπανία), στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (LIFE09 NAT/ES/000533). Σκοπός της πιλοτικής αυτής δράσης είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στις περιοχές του προγράμματος (Ίδη, Αστερούσια και Δίκτη) και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα εκπαιδευμένων σκύλων στην αντιμετώπιση αυτής της παράνομης δραστηριότητας. Η ομάδα αποτελούμενη από έναν οδηγό και 3 εκπαιδευμένους σκύλους ράτσας Λαμπραντόρ και Μαλινουά (Βέλγικα λυκόσκυλα) θα επισκεφθεί περιοχές με κυνηγετική δραστηριότητα και θα προσπαθήσει να εντοπίσει νεκρά ζώα καθώς και δολώματα. Τη δραστηριότητα θα επιβλέψουν και υποστηρίξουν ενεργά τα κατά τόπους δασαρχεία και οι κυνηγετικοί σύλλογοι. Επιθεωρήσεις θα πραγματοποιηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Οι περιοχές επιλέγονται με βάση τις οδηγίες των κυνηγετικών συλλόγων για απώλειες κυνηγετικών σκύλων και χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων τα τελευταία 2 χρόνια. Συνολικά πέρυσι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι ανίχνευσαν 11 νεκρά ζώα: 1 κουνάβι ή ζουρίδα (Martes foena), 2 κατοικίδιες γάτες (Felix familiaris), 6 κυνηγετικούς σκύλους (Canis familiaris) και 2 σκαντζόχοιρους (Erinceus concolor), ενώ επιπλέον εντόπισαν 6 δηλητηριασμένα δολώματα και ένα βρόγχο (θηλιά). Τα συμπεράσματα των περυσινών επιθεωρήσεων και η επιτόπια έρευνα στην Κρήτη έδειξαν πως η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων γίνεται κυρίως: α) από παραγωγούς σε κτηνοτροφικές ζώνες για τον έλεγχο μικρών θηλαστικών καθώς και κυνηγετικών σκύλων (αδέσποτων και μη) που θηρεύουν ή διασκορπίζουν τα κοπάδια, β) από κυνηγούς σε κυνηγετικές περιοχές για την αποθάρρυνση της κυνηγετικής δραστηριότητας λόγω ανταγωνισμού ή αντιδικίας, γ) από μελισσοκόμους για την εξολόθρευση εντόμων-θηρευτών των μελισσοσμηνών (π.χ. σφήκες). Επίσης σε συνδυασμό με τις εισαγωγές δευτερογενώς δηλητηριασμένων αρπακτικών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και σε Κέντρα Περίθαλψης, η έξαρση των κρουσμάτων συμπίπτει με την περίοδο εκγύμνασης λαγωνικών σκύλων μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου (Αύγουστος Σεπτέμβριος), καθώς και την περίοδο γεννήσεων των αιγοπροβάτων (Οκτώβριος Δεκέμβριος) όπου τότε η χρήση των δηλητηρίων στοχεύει στην εξολόθρευση θηρευτών τους, κυρίως κορακιών (Corvus corax).

5 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 5 Ομάδα εργασίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για τα δηλητηριασμένα δολώματα Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στη συνάντηση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος (Καλαμπάκα, Φεβρουαρίου 2012) για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το περιστατικό δηλητηρίασης αρπακτικών πτηνών στα Στενά του Νέστου το Φεβρουάριο 2012, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Ομάδας Εργασίας στην Αθήνα, στις 21 Ιουνίου Σκοπός της Ομάδας Εργασίας για την Αντιμετώπιση των Δηλητηριάσεων από Δολώματα είναι ο σχεδιασμός και συντονισμός ορισμένων κοινών δράσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση των θανατώσεων της άγριας πανίδας από δηλητηριασμένα δολώματα. Οι οργανώσεις αξιοποιούν τις γνώσεις και τις δυνατότητες παρέμβασής τους κατά περίπτωση, σε δράσεις που έχουν ως σκοπό να αναδείξουν τεκμηριωμένα το πρόβλημα των δηλητηρίων και να πιέσουν ώστε να υιοθετηθούν λύσεις από τις αρμόδιες αρχές. Το συντονισμό της Ομάδας Εργασίας έχει προσωρινά η Μαλαμώ Κορμπέτη (ΕΟΕ), έως ότου αναλάβει εξ ολοκλήρου άτομο από το πρόγραμμα LIFE του Ασπροπάρη (Πρόγραμμα LIFE+ με τίτλο: «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη» [LIFE10 NAT/BG/000152], Εταίροι: ΕΟΕ, WWF Ελλάδα, RSPB Ηνωμένο Βασίλειο, BSPB Βουλγαρία). Ο συντονισμός θα γίνεται σε στενή συνεργασία με το LIFE+ «Καινοτομίες Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα» (Αρκτούρος και ΜΦΙΚ, LIFE09 NAT/ES/000533), ενώ θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα προγενέστερων LIFE (π.χ. Πρόγραμμα «Αντίδοτο») ή άλλων κοινών ή μη δράσεων που έχουν ήδη Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από τους: Λάζαρος Γεωργιάδης (Αρκτούρος), Νίκος Πέτρου (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ΕΕΠΦ), Γιώργος Πολίτης (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ΕΕΠΦ), Γιώργος Ηλιόπουλος (Καλλιστώ), Μαρία Γανωτή (ΑΝΙΜΑ), Μαλαμώ Κορμπέτη (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ΕΟΕ), Victoria Saravia (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ΕΟΕ), Χαριτάκης Παπαϊωάννου (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ΕΟΕ), Δώρα Σκαρτσή (WWF Ελλάς), Ιόλη Χριστοπούλου (WWF Ελλάς), Ιουλία Δροσινού (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΥΠΑΑΤ), Προμπονάς Μιχάλης (Πανεπιστήμιο Κρήτης ΜΦΙΚ), Νίκος Καραβάς (ΕΠΑΑ). πραγματοποιηθεί. Η ομάδας εργασίας θα συναντηθεί εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου 2012 για να αποφασίσει τις επόμενες δράσεις, οι οποίες ενδεικτικά είναι: 1) Πρωτόκολλο αντιμετώπισης περιστατικών δηλητηρίασης 2) Προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. 3) Μέτρα για πρόληψη δηλητηριάσεων και ένταξη των μέτρων σε χρηματοδοτικό εργαλείο. 4) Οι κύριες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε δολώματα θα βρεθούν από τη βάση δεδομένων. Πρέπει μετά, να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα του συνταγολογίου, αν λειτουργεί και κατά πόσο γίνεται ονομαστική η διανομή. 5) Αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους (αλλαγές στο καθεστώς) Σε σχέση με τις αποζημιώσεις πρέπει να βελτιωθεί το θέμα του χρόνου της αποζημίωσης, ενώ μία ιδέα είναι οι αποζημιώσεις να είναι αυξημένες στις προστατευόμενες περιοχές και να δίνει ο ΕΛΓΑ περιφράξεις (ως μόνιμο μέτρο). 6) Αύξηση τροφικών διαθέσιμων για τα νεκροφάγα αρπακτικά (επανεισαγωγή οπληφόρων, δίκτυο ταϊστρών με σφαγεία κ.α.). Η πρόταση αυτή θέλει σοβαρή εξέταση και γι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης σε επόμενο στάδιο προετοιμασίας. 7) Δράσεις ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. 8) Φύλαξη. 9) Εμπλοκή διεθνών οργανώσεων και οργανισμών (IUCN, BirdLife, WWF International, EEB κ.α.).

6 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 6 Την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012, η Ομάδα Παραγωγών Κτηνοτρόφων «ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΙΤΑΤΑ», μέλος του «Δικτύου Κτηνοτρόφων Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα», και εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), παρευρέθηκαν στη 13η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς στους Βώρους, προκειμένου να παρουσιάσουν το πρόγραμμα LIFE+ Βιοποικιλότητα με θέμα: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533], που υλοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Από το περίπτερο που στήθηκε στην έκθεση διατέθηκε ενημερωτικό υλικό του προγράμματος, ενώ παράλληλα τα μέλη του Δικτύου Κτηνοτρόφων Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα και οι εκπρόσωποι του ΜΦΙΚ ενημέρωσαν τους επισκέπτες της έκθεσης, η πλειονότητα των οποίων ήταν πολίτες της περιοχής αλλά και εκπρόσωποι φορέων, για τις δράσεις του προγράμματος. Επίσης τα μέλη του Δικτύου Κτηνοτρόφων εξέθεσαν τους σκοπούς του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κτηνοτρόφων και συζήτησαν με τους πολίτες για διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή αλλά και για το θέμα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτωνιδιαίτερα. Η παρουσία των μελών του Δικτύου και των εκπροσώπων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στη 13η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς ήταν εποικοδομητική, καθώς ανταλλάχθηκαν απόψεις και εμπειρίες με το κοινό, και μοιράστηκε πληροφοριακό υλικό, ενώ συμπληρώθηκαν και ερωτηματολόγια που αφορούν σε δράση του προγράμματος. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Δίκτυο Κτηνοτρόφων Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα ευχαριστούν τους υπεύθυνους της διοργάνωσης της Γεωργικής Έκθεσης για τη φιλοξενία και τη βοήθεια στο στήσιμο του περιπτέρου. Μέλη του Δικτύου Κτηνοτρόφων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, στη 13η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς Ενημέρωση των επισκεπτών της 13ης Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς από την Ομάδα Παραγωγών Κρητικά Μιτάτα, μέλος του Δικτύου Κτηνοτρόφων

7 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 7 Περίθαλψη Άγριων Ζώων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Η περίθαλψη τραυματισμένων ή δηλητηριασμένων άγριων ζώων είναι μια από τις δραστηριότητες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), η οποία γίνεται εθελοντικά από τους εργαζόμενούς του. Μέσα στο 2011 το ΜΦΙΚ περιέθαλψε 73 άγρια ζώα, στην πλειονότητά τους πουλιά. Από αυτά 8 ήταν νεοσσοί, 20 είχαν κάποιου είδους ατύχημα, 14 ήταν πυροβολημένα, 9 δηλητηριασμένα και 22 αδύναμα λόγω της μετανάστευσης. Πολύτιμοι συνεργάτες είναι οι πολίτες σε όλη την Κρήτη, που με μεγάλη ευαισθησία φέρνουν τα δηλητηριασμένα ή τραυματισμένα ζώα στο ΜΦΙΚ. Χωρίς αυτούς η δραστηριότητα του Μουσείου θα ήταν πολύ περιορισμένη και γι αυτό τους ευχαριστούμε. Στην προσπάθεια αυτή πολύ σημαντική είναι η προσφορά της ΑΝΕΚ - SUPERFAST η οποία μεταφέρει δωρεάν τα ζώα που χρειάζονται σοβαρές επεμβάσεις στον Πειραιά. Εκεί τα αναλαμβάνουν τα συνεργαζόμενα με το ΜΦΙΚ κέντρα περίθαλψης ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα και ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο. Τέτοιες προσφορές ουσιαστικής βοήθειας δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον και ευαισθησία για το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Με την ευκαιρία, θέλουμε να θυμίσουμε ορισμένα βασικά στοιχεία για τις ανάγκες τις περίθαλψης των άγριων ζώων. Σε περίπτωση που βρεθεί ανήμπορο άγριο ζώο θα πρέπει να μεταφερθεί το ταχύτερο δυνατό στο ΜΦΙΚ ή να ειδοποιηθεί κάποιος υπεύθυνός του, ώστε να βρεθεί ο κοντινότερος εθελοντής που μπορεί να βοηθήσει. Μέχρι να το παραδώσουμε, προσπαθούμε μόνο να του στάξουμε λίγο νερό στα ρουθούνια. Πολύτιμη συνεισφορά για την περίθαλψη αλλά και για τη συνολικότερη γνώση μας, αποτελεί η καταγραφή νεκρών πουλιών που έχουν δακτυλίδια στα πόδια τους. Με την ευκαιρία έναρξης της κυνηγετικής περιόδου παρακαλούμε όποτε βρεθεί κάποιο πουλί που έχει δακτυλίδι να παραδίδεται στο ΜΦΙΚ. Η δράση της περίθαλψης δεν αφορά μόνο στα λίγα ζώα που μπορούμε να βοηθήσουμε. Αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη θέση του στη φύση όχι ως κυρίαρχου, αλλά ως μέρους της Φύσης. Κάθε τέτοια αντίσταση στην κυρίαρχη τάση της εποχής μας για γρήγορη και μαζική καταστροφή του περιβάλλοντος, αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις και αξία. Το τηλέφωνο του ΜΦΙΚ για περιπτώσεις άγριων ζώων που χρειάζονται περίθαλψη είναι Τραυματισμένος πετρίτης, που έχει δεχθεί τις πρώτες βοήθειες στο εργαστήριο Γερακίνα, το πιο συνηθισμένο πουλί που φτάνει στα εργαστήριά μας για περίθαλψη

8 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 8 Αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης αρπακτικών πουλιών στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού Αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης μεγάλων αρπακτικών πουλιών παρατηρήθηκε τον Ιούλιο στην Κρήτη, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) να παραλαμβάνει για πρώτες βοήθειες και αποκατάσταση 1-2 πτηνά την εβδομάδα σε άσχημη κατάσταση. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα πουλιά που δεν εντοπίζονται και πεθαίνουν αβοήθητα στην κρητική ύπαιθρο, τότε ο ρυθμός μείωσης της άγριας πανίδας της Κρήτης από την ανεξέλεγκτη και παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το νεαρό όρνιο (ή σκάρα, ή καναβός, όπως συχνά αποκαλείται στην Κρήτη) της φωτογραφίας, που παραδόθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης πριν μερικές ημέρες από την Πόμπια Π.Ε. Ηρακλείου και το οποίο τελικά δεν επέζησε, παρά τις έντονες προσπάθειες των επιστημόνων του ΜΦΙΚ. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων πλήττει σημαντικά τα αρπακτικά πουλιά, ιδιαίτερα τα μεγάλα πτωματοφάγα όπως ο γυπαετός (κοκκαλάς) και το όρνιο (σκάρα, καναβός), αλλά και τα υπόλοιπα αρπακτικά πουλιά όπως ο χρυσαετός (βιτσίλα), η γερακίνα (λαγουδογέρακο), η τυτώ (ζάρα) και ο νανόμπουφος. Η βαθιά αυτή ριζωμένη συνήθεια, ευρέως διαδεδομένη για τον έλεγχο οικόσιτων ή άγριων ζώων που θεωρούνται «ενοχλητικά ή επιβλαβή» για τις ανθρώπινες δραστηριότητες, στοιχίζει σημαντικές «παράπλευρες» απώλειες στην άγρια πανίδα του νησιού, καθώς τα ζώα που δηλητηριάζονται αποτελούν «βιοδείκτες» της κατάστασης των αγροσυστημάτων και επιτελούν σημαντικό έργο «καθαρίζοντας» το περιβάλλον και ελέγχοντας τους πληθυσμούς «ενοχλητικών» ειδών. Δυστυχώς, το πρόβλημα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων παρουσιάζει έξαρση κάθε χρόνο από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και υπάρχει αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νησιού (κτηνοτροφία, μελισσοκομία και κυνήγι), όπου διαβιούν τα άγρια πτηνά. Σύμφωνα με ευρήματα επιστημόνων-ερευνητών του ΜΦΙΚ στις ορεινές περιοχές της Κρήτης, δηλητηριασμένα δολώματα τοποθετούνται για την: α) αντιμετώπιση των σφηκών από μερικούς μελισσοκόμους, β) αντιμετώπιση των κορακοειδών και των αδέσποτων σκύλων από μερικούς κτηνοτρόφους και γ) τοποθέτηση δολωμάτων από μερικούς κτηνοτρόφους και κυνηγούς, για να εμποδίσουν άλλους κυνηγούς με τα σκυλιά τους να κυνηγήσουν σε συγκεκριμένες περιοχές. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης υλοποιεί από τον Οκτώβριο 2010 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ Βιοποικιλότητα για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με τίτλο: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533], με εταίρους από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται στην Κρήτη από το ΜΦΙΚ δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για την κατάσταση των πληθυσμών ειδών βιοποικιλότητας, επιστημονική συνδρομή σε περιπτώσεις δηλητηρίασης άγριων ζώων, δημιουργία δικτύων συνεργασίας για τη μείωση ή και εξάλειψη του φαινομένου με συμμετοχή κτηνοτρόφων, δήμων και κυνηγετικών συλλόγων κυνηγών κ.ά. Επιπλέον, λειτουργεί ήδη στο ΜΦΙΚ σε καθημερινή βάση 9π.μ.- 4μ.μ. δωρεάν τηλεφωνική γραμμή (από σταθερά τηλέφωνα) για καταγγελίες περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων: Αναζητήστε τη σελίδα του προγράμματος στο Facebook: LIFE Against Poison Crete Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα, τις δράσεις και τα νέα μας

9 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 9 Τα νέα των Ευρωπαίων εταίρων Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ βρίσκεται κοντά στους κτηνοτρόφους! Γιορτές της Γης 2012 Ενημερωτικό περίπτερο προγράμματος Περίπτερο ενημέρωσης λειτούργησε ο Αρκτούρος και το Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στις «Γιορτές της Γης 2012», Βλάστη Π.Ε. Κοζάνης, Ιουλίου Έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος LIFE09 NAT/ES/000533, ενώ διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό που έχει παραχθεί για την ενημέρωση ευαισθητοποίηση του κοινού. Οι Γιορτές της Γης διοργανώνονται από το 2001 στην ορεινή περιοχή της Βλάστης και έχουν ήδη καθιερωθεί ως ένα από τα ξεχωριστά καλοκαιρινά δρώμενα. Εύστοχα χαρακτηρίστηκε από τον τύπο ως «ένα φεστιβάλ για σκεπτόμενους ανθρώπους», καθώς οι επισκέπτες συμμετέχουν σε πλήθος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, που επιπλέον αποτελούν μια πρόταση εναλλακτικών διακοπών, μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής. Παράλληλα οι Γιορτές της Γης φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αειφόρο ανάπτυξη και το ξαναζωντάνεμα της ευρύτερης ορεινής υπαίθρου. Πέρα από τη διοργάνωση μιας σειράς συναυλιών, οι Γιορτές της Γης στοχεύουν στη λειτουργία μιας «οικολογικής πόλης» με την αγορά της, το χώρο του πολιτισμού, του θεάματος και του φαγητού, όπου ο πολίτης βιώνει μια διαφορετική λογική, σε αρμονία με το περιβάλλον, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη γιορτή, που περιλαμβάνει συναυλίες, παιδότοπο, θέατρα δρόμου και παραστάσεις Καραγκιόζη, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, σεμινάρια και συζητήσεις, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παρουσίαση της δράσης περιβαλλοντικών οργανώσεων, περιβαλλοντικά παιχνίδια, ορεινές αθλητικές δραστηριότητες, κ.ά. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ με τίτλο «Καινοτομίες Ενάντια στα Δηλητήρια», βρέθηκε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012 στο χωριό Ασπροκκλησιά Καλαμπάκας και παραχώρησε σε κτηνοτρόφο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κτηνοτρόφων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, ένα ζευγάρι Ελληνικού Ποιμενικού. Ο κύριος Σιάτρας Αναστάσιος είναι ένας από τους 40 κτηνοτρόφους που συμμετέχουν στο δίκτυο του προγράμματος (ENSAIP) και του παραχωρήθηκε το ζευγάρι του Ελληνικού Ποιμενικού με σκοπό να προστατεύσει το κοπάδι του από άγρια ζώα. Είναι ο πέμπτος κτηνοτρόφος στην περιοχή δράσης του προγράμματος στον οποίο παραχωρούνται σκυλιά και φυσικά θα ακολουθήσουν και άλλοι.

10 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 10 Τα νέα των Ευρωπαίων εταίρων Ο Δήμος της Ronda (Ισπανία) καλεί τους πολίτες για συνεργασία ενάντια στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων Στις 28 Ιουνίου 2012 παρουσιάστηκε στην Ισπανία μία από τις πιο καινοτόμες δράσεις του προγράμματος LIFE09 NAT/ES/000533: τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Δήμων, Κτηνοτρόφων και Κυνηγών Ενάντια στα Δηλητήρια. Η παρουσίαση συνδυάστηκε με τη δράση Ανοιχτές Ημέρες και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην στρατηγική της εξάλειψης της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ανδαλουσία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ronda και την έναρξη έκανε ο Maria Jose Zarzavilla, υπεύθυνος σε θέματα Ισότητας, Γυναικών και Νεότητας εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της ορεινής αυτής πόλης. Ο δημοτικός σύμβουλος επεσήμανε τη σπουδαιότητα της διατήρησης ενός υγιούς περιβάλλοντος και της μη χρήσης δηλητηρίων στα βουνά, για το καλό όλων. Ο Περιφερειακός Εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος Francisco Fernández España, επεσήμανε το ενδιαφέρον της υπηρεσίας του για την εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Περιφέρεια της Μάλαγα. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε επίσης τη σπουδαιότητα της ενοποίησης των δράσεων για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και, ιδιαίτερα, τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τους εταίρους του προγράμματος LIFE+ για τη δημιουργία των Ευρωπαϊκών Δικτύων Δήμων, Κτηνοτρόφων και Κυνηγών Ενάντια στα Δηλητήρια. Ο Διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Gypaetus Foundation, Jesús Charco,εξήγησε ότι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στο φυσικό περιβάλλον είναι η κυριότερη αιτία εξαφάνισης πολλών ειδών άγριας πανίδας, ενώ αποτελεί αιτία πρόκλησης πολύ σοβαρών απειλών για άλλα είδη της πανίδας καθώς επίσης και απειλών για τη δημόσια υγεία, πέρα των σοβαρών νομικών συνεπειών για τους δράστες. Τόνισε δε, ότι για τους ίδιους λόγους, η εξάλειψη των δηλητηρίων στο περιβάλλον είναι δουλειά όλων. Έτσι προκύπτει και η πρωτοβουλία του προγράμματος LIFE για τη δημιουργία των προαναφερόμενων Δικτύων. Ο εκτελών χρέη διευθυντή του προγράμματος Διατήρησης των Πτωματοφάγων Πτηνών της Ανδαλουσίας, Rafael Arenas, τόνισε τη σπουδαιότητα της επιστροφής των Γυπών στην Περιφέρεια της Μάλαγα (μετά την εξαφάνισή τους το 2010, κυρίως λόγω της χρήσης δηλητηρίων), η οποία οφείλεται στην υποδειγματική συνεργασία μεταξύ των τεχνικών των περιβαλλοντικών ΜΜΟ και των τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών σε θέματα περιβάλλοντος. Από την πλευρά τους, οι αντιπρόσωποι των κυνηγών και των κτηνοτρόφων δήλωσαν ομόφωνα την επιθυμία τους να συμβάλλουν στην εξάλειψη της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, η οποία τόσα δεινά έχει προκαλέσει και στις δύο ομάδες, ιδιαίτερα στους κυνηγούς. Για το λόγο αυτό δεσμεύθηκαν να δουλέψουν από κοινού και να υλοποιήσουν, μέσω των καινοτόμων πρωτοβουλιών όπως είναι τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Δήμων, Κυνηγών και Κτηνοτρόφων Ενάντια στα Δηλητήρια, τους σκοπούς του προγράμματος για ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους. Η συμμετοχή στα Δίκτυα, τα οποία ξεκίνησαν το 2011, πραγματοποιείται μέσω συμφωνιών-συμβάσεων ανάμεσα στην περιβαλλοντική οργάνωση Gypaetus Foundation και των ενδιαφερόμενων μερών. Αυτές οι συμφωνίες περιλαμβάνουν τη δέσμευση των μελών να απορρίψουν τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και να καταγγείλουν περιστατικά παράνομης χρήσης τους, ενώ η οργάνωση Gypaetus Foundation δεσμεύεται να παρέχει δωρεάν τεχνικές και νομικές συμβουλές στα μέλη των Δικτύων. Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση των σχετικών πλακετών των 8 δήμων και των 4 κυνηγετικών συλλόγων που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Δίκτυα στην Ισπανία, στην πιλοτική περιοχή «Serrania de Ronda, Sierra de Cadiz and Jerez» (ES-2). Τηλέφωνο Επικοινωνίας Χωρίς Χρέωση (από σταθερό)

Το πρόγραμμα έρχεται να

Το πρόγραμμα έρχεται να Τεύχος 1/Μάρτιος 2012 Σελίδα 1 Πρόγραμμα με τίτλο «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (LIFE09

Διαβάστε περισσότερα

LIFE+ Βιοποικιλότητα. Τεύχος Νο 6 # Ιούνιος 2013

LIFE+ Βιοποικιλότητα. Τεύχος Νο 6 # Ιούνιος 2013 LIFE+ Βιοποικιλότητα Τεύχος Νο 6 # Ιούνιος 2013 2 Τα Εθνικά Πάρκα Αυστρίας και το Εθνικό Πάρκο Hohe Tauern διοργάνωσαν με επιτυχία στο Mittersill (Αυστρία), την περίοδο 10-12 Ιουνίου 2013, το «5 ο Συμπόσιο

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές Συνέδριο : Δηλητηριασμένα Δολώματα, Άγρια Ζωή και Κοινωνία Περισσότεροι από 200 εμπειρογνώμονες

Διεθνές Συνέδριο : Δηλητηριασμένα Δολώματα, Άγρια Ζωή και Κοινωνία Περισσότεροι από 200 εμπειρογνώμονες Τεύχος 4/Δεκέμβριος 2012 Σελίδα 1 Διεθνές Συνέδριο : Δηλητηριασμένα Δολώματα, Άγρια Ζωή και Κοινωνία Περισσότεροι από 200 εμπειρογνώμονες που προέρχονταν από όλες τις περιφέρειες της Ισπανίας και από αρκετές

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Ι. Πολίτης Γ.Γ. του δ.σ. της Ε.Ε.Π.Φ. Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε.

Γιώργος Ι. Πολίτης Γ.Γ. του δ.σ. της Ε.Ε.Π.Φ. Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε. LIFE14/GIE/GR/000026 LIFE Natura Themis Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις» «Η Εκστρατεία των Περιβαλλοντικών Μ.Κ.Ο. κατά της Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΟΠΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ, ΜΦΙΚ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΟΠΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ, ΜΦΙΚ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΟΠΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ, ΜΦΙΚ Περίθαλψη και διατήρηση (προστασία) Μια στενή σχέση Η βιοποικιλότητα σήμερα χάνεται με ρυθμούς απίστευτα γρήγορους. Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

LIFE+ Βιοποικιλότητα. Τεύχος Νο 5 # Μάρτιος 2013

LIFE+ Βιοποικιλότητα. Τεύχος Νο 5 # Μάρτιος 2013 LIFE+ Βιοποικιλότητα Τεύχος Νο 5 # Μάρτιος 2013 2 3 4 Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και εκπαιδευτικών της Κρήτης, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουάριος-Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη μάχη ενάντια στις φόλες

Η Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη μάχη ενάντια στις φόλες Σεμινάριο Α Βοηθειών για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων και τραυματισμών των κυνηγετικών σκύλων Ηράκλειο, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 Αίθουσα Συνελεύσεων Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Η Κρητική Ομάδα Σκύλων

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πρώτες βοήθειες στην Άγρια Πανίδα και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών

Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πρώτες βοήθειες στην Άγρια Πανίδα και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πρώτες βοήθειες στην Άγρια Πανίδα και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών Σάββατο 21 Απριλίου 2018 και Κυριακή 22 Απριλίου 2018 Άγρια πανίδα και περιβαλλοντικό έγκλημα: Εργαλεία αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα LIFE+ για τον Ασπροπάρη. Victoria Saravia Συντονίστρια Προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη

Το Πρόγραμμα LIFE+ για τον Ασπροπάρη. Victoria Saravia Συντονίστρια Προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη Το Πρόγραμμα LIFE+ για τον Ασπροπάρη Victoria Saravia Συντονίστρια Προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη Πρόγραμμα LIFE+ LIFE10 NAT/BG/000152 Η επιστροφή του Ασπροπάρη 4 οργανώσεις από 3 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία

Διαβάστε περισσότερα

«Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE»

«Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» «Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» Πρόγραμμα LIFE+ «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές NATURA

Διαβάστε περισσότερα

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός»

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Επαγγελματίες Τουρισμού «Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» Ομαλός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο

ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο Εργασία στο μάθημα της Λογοτεχνίας Βασιλική Χανή Β4 WWF Ελλάς Κάποια ιστορικά στοιχεία Η δράση στην Ελλάδα ξεκινά το 1969 με την αποκατάσταση τού

Διαβάστε περισσότερα

Βιοποικιλότητα και οικοσυστημικές υπηρεσίες στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη.

Βιοποικιλότητα και οικοσυστημικές υπηρεσίες στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη. Βιοποικιλότητα και οικοσυστημικές υπηρεσίες στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη. Έλσα Γεωργοπούλου, Δρ. Βιολόγος, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Ημερίδα «Δικαίωμα και

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα

Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα LIFE10 NAT/BG/000152 Επιμέλεια: Ρούλα Τρίγκου Κείμενα: Χαρητάκης Παπαϊωάννου Γραφιστική επιμέλεια: Sandipo Όλγα Βλάχου Σχέδια: Πασχάλης Δουγαλής Φωτογραφίες εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 3. ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 3. ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 3. ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΞΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: ΕΠΙΣΤΗΜ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Λύκος - Canis lupus. Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι. Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες.

Λύκος - Canis lupus. Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι. Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες. Λύκος - Canis lupus Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες. Ο πληθυσμός του Λύκου μειώνεται εξαιτίας: i. του περιορισμού/υποβάθμισης

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πρώτες βοήθειες στην Άγρια Πανίδα και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών

Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πρώτες βοήθειες στην Άγρια Πανίδα και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πρώτες βοήθειες στην Άγρια Πανίδα και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Ηράκλειο, 21 και 22 Απριλίου 2018 Συνεργαζόμενοι φορείς:

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λειτουργεί Όταν ένας πολίτης εντοπίσει ένα νεκρό ή τραυματισμένο ζώο, του δίνεται η δυνατότητα να καταγράψει το περιστατικό. Με αυτόν τον τρόπο πλ

Πώς λειτουργεί Όταν ένας πολίτης εντοπίσει ένα νεκρό ή τραυματισμένο ζώο, του δίνεται η δυνατότητα να καταγράψει το περιστατικό. Με αυτόν τον τρόπο πλ Τι είναι Το «ΠΑΡΑΤΗΡΩ» είναι ένα πανελλήνιο, αξιόπιστο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των αιτιών θνησιμότητας της άγριας ζωής από ανθρωπογενή αίτια με την εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών. Πώς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Οκτώβριος 2010 Οκτώβριος 2014 ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης των Φορέων

Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης των Φορέων 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ της Περιφέρειας ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2 Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης των Φορέων Κοινή δράση Περιφέρειας Κρήτης και Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) - ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη»

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη» LIFE14 GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα

Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα LIFE10 NAT/BG/000152 Επιμέλεια: Ρούλα Τρίγκου Κείμενα: Χαρητάκης Παπαϊωάννου Γραφιστική επιμέλεια: Sandipo Όλγα Βλάχου Σχέδια: Πασχάλης Δουγαλής Φωτογραφίες εξωφύλλων:

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Η συνύπαρξη του ανθρώπου με τα μεγάλα, σαρκοφάγα ζώα.

Θέμα: Η συνύπαρξη του ανθρώπου με τα μεγάλα, σαρκοφάγα ζώα. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΣΗ 2000 Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, Βουλή των Ελλήνων Θέμα: Η συνύπαρξη του ανθρώπου με τα μεγάλα, σαρκοφάγα ζώα. 26 Φεβρουαρίου 2019 Ευχαριστώ εκ μέρους της Επιτροπής Φύση

Διαβάστε περισσότερα

μαζί, ξαναδίνουμε φτερά

μαζί, ξαναδίνουμε φτερά μαζί, ξαναδίνουμε φτερά Προς τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Γιάννη Τσιρώνη Υπ όψιν ειδικής συμβούλου Δήμητρας Λυμπεροπούλου Αθήνα, 21 Μαρτίου 2016 Αξιότιμε κύριε υπουργέ Μετά την πρόσκλησή σας,

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα

Προτάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα Προτάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα Κείμενο εργασίας ενόψει της συνάντησης 14 Δεκεμβρίου 2012 Το παρόν κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Σώζουν το περιβάλλον μας!!!

Σώζουν το περιβάλλον μας!!! Σώζουν το περιβάλλον μας!!! Η WWF (World Wide Fund for Nature ή World Wildlife Fund- Παγκόσμιο ταμείο για την φύση) είναι διεθνής μη κυβερνητικός οργάνισμός για την διατήρηση, έρευνα και αποκατάσταση του

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Τεχνικού Ερμηνευτικού Οδηγού για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη.

Παρουσίαση Τεχνικού Ερμηνευτικού Οδηγού για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη. οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» Παρουσίαση Τεχνικού Ερμηνευτικού Οδηγού για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη. Βασίλης Σαμαριτάκης

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο Δ Ε Λ Τ Ι Ο. «Γ ι α τ ί α π ε ι λ ε ί τ α ι τ ο κ υ ν ή γ ι»

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο Δ Ε Λ Τ Ι Ο. «Γ ι α τ ί α π ε ι λ ε ί τ α ι τ ο κ υ ν ή γ ι» ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΛΟΣ:F.A.C.E.& C.I.C. ΕΔΡΑ: ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 & ΕΡΜΟΥ ΑΘΗΝΑ ΤΚ 10563 Τηλ. 210-3231271 Fax. 210-3222755 http://www.ksellas.gr, e-mail: info@ksellas.gr ΑΘΗΝΑ 30-12-2014 Αριθ. Πρωτ.

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE. Ηράκλειο, 26 Απριλίου 2018 ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ

Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE. Ηράκλειο, 26 Απριλίου 2018 ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ LIFE14 GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ Πρόγραμμα LIFE+ Βιοποικιλότητα (LIFE09 NAT/ES/000533): «Καινοτόμες Δράσεις για την

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του ΕΛ.Γ.Α, σε ό,τι αφορά ζημιές από είδη της άγριας πανίδας

Θέμα: Προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του ΕΛ.Γ.Α, σε ό,τι αφορά ζημιές από είδη της άγριας πανίδας Προς: Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) Μεσογείων 45, 115 10 Αθήνα, protaseis@elga.gr 29 Δεκεμβρίου 2017 Αρ. Πρωτ. ΚΑΛΛΙΣΤΩ: 161/17 Υπόψη: Προέδρου κ. Φ. Κουρεμπέ Θέμα: Προτάσεις για τη βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

13SYMV

13SYMV ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Γούρνες 31 /12 /2012 Αριθ. Πρωτ.: 35652 13SYMV001619496 2013-09-16 ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη» Ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Περιβάλλον Πολιτισμός: Πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο Αγίου Βασιλείου» Σπήλι, Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Natura2000Value Crete

LIFE Natura2000Value Crete Έρευνα καταγραφής πεποιθήσεων, στάσεων και συμπεριφορών ως προς το Δίκτυο NATURA 2000 της Κρήτης, τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη πράσινης οικονομίας. «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Τεχνικού Ερμηνευτικού Οδηγού για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη

Παρουσίαση Τεχνικού Ερμηνευτικού Οδηγού για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» Παρουσίαση Τεχνικού Ερμηνευτικού Οδηγού για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα

Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι)

Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι) Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι) ΗΛΙΚΙΑ: 7-12 ΕΠΟΧΗ: Φ, Χ, Α, Κ. ΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα προετοιμασία στην τάξη, 1 ώρα έρευνα στο σπίτι, 3-4 εβδομάδες έρευνας. ΥΛΙΚΑ: Ερωτηματολόγιο,

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000

Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 2018 Κάποτε Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η βιοποικιλότητα στην Ευρώπη βρισκόταν σε κρίσιμο

Διαβάστε περισσότερα

LIFE14/GIE/GR/ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις»

LIFE14/GIE/GR/ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας σε περιοχές του

Διαβάστε περισσότερα

Η WWF είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση η οποία προστατεύει τα δάση,τις θάλασσες,τους υγροτόπους αλλά και τα απειλούμενα είδη, όπως τη φώκια, τη

Η WWF είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση η οποία προστατεύει τα δάση,τις θάλασσες,τους υγροτόπους αλλά και τα απειλούμενα είδη, όπως τη φώκια, τη Η WWF είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση η οποία προστατεύει τα δάση,τις θάλασσες,τους υγροτόπους αλλά και τα απειλούμενα είδη, όπως τη φώκια, τη χελώνα καρέτα καρέτα κ.ά. Επίσης, φέρνει τον άνθρωπο στο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα MOFI. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες

Πρόγραμμα MOFI. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες Πρόγραμμα MOFI ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες Συμμετέχοντες WWF Ελλάς Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας Το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ AΡΧΑΝΩΝ-ΡΟΥΒΑ-ΓΟΥΒΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ AΡΧΑΝΩΝ-ΡΟΥΒΑ-ΓΟΥΒΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ AΡΧΑΝΕΣ, 21 Φεβρουαρίου 2014 ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ AΡΧΑΝΩΝ-ΡΟΥΒΑ-ΓΟΥΒΩΝ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»

Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» YΠΟΥΡΓΕΙΟΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΦΕΚ 612/22-2-2018 / ΤΕΥΧΟΣ Β «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΔΗΜΩΝ» Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βιοποικιλότητα και οικοσυστημικές υπηρεσίες στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη.

Βιοποικιλότητα και οικοσυστημικές υπηρεσίες στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη. Βιοποικιλότητα και οικοσυστημικές υπηρεσίες στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη. Έλσα Γεωργοπούλου, Δρ. Βιολόγος, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Ημερίδα «Δικαίωμα και

Διαβάστε περισσότερα

LIVORG. Σχεδιασμός και δοκιμή νέων πλαισίων ΕΕΚ για τη μεταφορά και την αναγνώριση δεξιοτήτων στη Ευρωπαϊκή βιολογική κτηνοτροφία

LIVORG. Σχεδιασμός και δοκιμή νέων πλαισίων ΕΕΚ για τη μεταφορά και την αναγνώριση δεξιοτήτων στη Ευρωπαϊκή βιολογική κτηνοτροφία Ενημερωτικό Δελτίο No. 1 LIVORG Σχεδιασμός και δοκιμή νέων πλαισίων ΕΕΚ για τη μεταφορά και την αναγνώριση δεξιοτήτων στη Ευρωπαϊκή βιολογική κτηνοτροφία Περίοδος προγράμματος: 01.12.2013-30.11.2015 Αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΡΥΓΧΩΤΟΥ ΣΚΑΘΑΡΙΟΥ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΩΝ ΓΑΙΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή πιλοτικών περιοχών ΕΣΔΑΚ

Επιλογή πιλοτικών περιοχών ΕΣΔΑΚ ΕΣΔΑΚ Για το Έργο Ανάπττυξη και Επίδειξη ενός Εργαλείου Υποστήριξης της Πρόληψης Αποβλήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση LIFE10 ENV/GR/ 622 Ιούνιος 2012 Το Έργο «Εργαλείο WASP» συγχρηματοδοτείται από την

Διαβάστε περισσότερα

«Υποστηρίξτε τη δράση µας»

«Υποστηρίξτε τη δράση µας» «Υποστηρίξτε τη δράση µας» 1 Λαιµός, 18 Φεβρουαρίου 2012 Αγαπητοί φίλοι, υποστηρικτές και συνεργάτες, Το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών είναι πάνω από 11 χρόνια σηµείο αναφοράς για νέους από την ευρύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Α.Ε.Κ. Πρόγραμμα Προστασίας των Απειλούμενων Αετών της Ελλάδας

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Α.Ε.Κ. Πρόγραμμα Προστασίας των Απειλούμενων Αετών της Ελλάδας Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Α.Ε.Κ. Πρόγραμμα Προστασίας των Απειλούμενων Αετών της Ελλάδας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Βασικά απειλούμενα είδη 1.1. Βασιλαετός..σελ.2 1.2. Χρυσαετός..σελ.3 1.3. Σπιζαετός..σελ.4 2.

Διαβάστε περισσότερα

Χερσόνησος Ροδωπού Χανίων. Γ.Παρασύρης. Φωτογραφία εξωφύλλου: Οροπέδιο Λασιθίου. Μ.Τρικάλη Μ.Φ.Ι.Κ.

Χερσόνησος Ροδωπού Χανίων. Γ.Παρασύρης. Φωτογραφία εξωφύλλου: Οροπέδιο Λασιθίου. Μ.Τρικάλη Μ.Φ.Ι.Κ. Το Δίκτυο NATURA 000 αποτελεί το κύριο ευρωπαϊκό, νομικό πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας. Το LIFE Natura000Value Crete είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάδειξη των παροχών

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Ανοικτή Εκδήλωση Ενημέρωσης με θέμα: «Προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» Αξός Μυλοποτάμου, 29 Μαΐου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ Φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, 22/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, 23/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, 24/05/2017

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, 22/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, 23/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, 24/05/2017 LIFE13 INF/GR/000188 «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» (Ακρωνύμιο έργου: LIFE Natura2000

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών

Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών Άγιοι Δέκα, 10-05-2017 Ελισάβετ Γεωργοπούλου Βιολόγος Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης LIFE13 INF/GR/000188

Διαβάστε περισσότερα

Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης

Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Δρ Βορεάδου Κατερίνα Υπεύθυνη Εκπαίδευσης ΜΦΙΚ Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης Το όνομά του εικάζεται πως προέρχεται από τη λέξη 'λύκη που σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Στρατηγική για τα Δάση/ Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας

Εθνική Στρατηγική για τα Δάση/ Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας Εθνική Στρατηγική για τα Δάση/ Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας Κωδικοποιημένη συνεισφορά συμμετεχόντων στην πρώτη Συνάντηση Διαβούλευσης Αθήνα, 10/05/2018 Περιεχόμενα ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Η Οδηγία 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την διατήρηση των άγριων

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Περιεχόμενα Περιεχόμενα Διαγραμμάτων...2 Εισαγωγή...3 Το δείγμα της έρευνας...3 Τα εργαλεία ενημέρωσης...4

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους WWF Ελλάς / Α. Βonetti Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Eλλάς Σεπτέμβριος 2017 H παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο 4ο Φεστιβάλ Τεχνών «Faneromeni 19»

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο 4ο Φεστιβάλ Τεχνών «Faneromeni 19» Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο 4ο Φεστιβάλ Τεχνών «Faneromeni 19» Στο πλαίσιο διοργάνωσης του 4 ου Φεστιβάλ Τεχνών «Faneromeni 19», που θα πραγματοποιηθεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Το Ναtura 2000 αποτελεί ένα ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών

Διαβάστε περισσότερα

Η ποινική προστασία της άγριας ζωής

Η ποινική προστασία της άγριας ζωής Η ποινική προστασία της άγριας ζωής Natura Life Themis Η περιβαλλοντική ευθύνη και η προστασία της βιοποικιλότητας στo πλαίσιο του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηράκλειο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες

Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες H συμμετοχική προσέγγιση στη δημιουργία μίας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής το έργο ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE Σπύρος Κοτομάτας, WWF Ελλάς Χανιά, Οκτώβρης 2018 Ιστορικός τόπος

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Διαλογής στην Πηγή Κινητά Πράσινα Σημεία

Προγράμματα Διαλογής στην Πηγή Κινητά Πράσινα Σημεία Προγράμματα Διαλογής στην Πηγή Κινητά Πράσινα Σημεία CITIPOST Δρ. Εφη Τριτοπούλου Γενική Διευθύντρια CITIPOST - Καλλιρρόης 23, Αθήνα, 11743 Τ: +30 210 6424100, F: +30 210 6400368 email: info@citipost.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Ο ρόλος του αλφαβητισμού υγείας στην ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Ο ρόλος του αλφαβητισμού υγείας στην ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Ο ρόλος του αλφαβητισμού υγείας στην ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, όπως καθιερώθηκε η 1 η Οκτωβρίου από τη Γενική Συνέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Υπενθύμιση Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Φεβρουάριος 2: Ημέρα Υγροτόπων Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ramsar του Ιράν. Στη Συνθήκη αυτή περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών

Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών Αρχάνες, 17-03-2017 Ελισάβετ Γεωργοπούλου PhD Βιολόγος Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης LIFE13 INF/GR/000188

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis

Διαβάστε περισσότερα

Northern Aegean Dolphin Project

Northern Aegean Dolphin Project Northern Aegean Dolphin Project Corporate Traveling Πρόταση Συνεργασίας MOm / Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας Γενική Περίληψη του Προγράμματος: Το Northern Aegean Dolphin Project

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Η αντιμετώπιση της μύγας της Μεσογείου με ένα καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον ελκυστικό με τη χρήση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης δια επιβλαβείς οργανισμούς. Μ. Κιούση, Ε. Μπεμπέλου,

Διαβάστε περισσότερα

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ "

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

LIFE14/GIE/GR/000026

LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας σε περιοχές του

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα και στην Κρήτη»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα και στην Κρήτη» Ημερίδα με θέμα: «Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;» Μοίρες, Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα και στην

Διαβάστε περισσότερα

10 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΚΟΙΛΑΔΑ ΕΖΟΥΣΑΣ"

10 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΙΛΑΔΑ ΕΖΟΥΣΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ζώα υπό εξαφάνιση - Το Γιγάντιο Πάντα

Ζώα υπό εξαφάνιση - Το Γιγάντιο Πάντα Ζώα του δάσους υπό εξαφάνιση Τμήμα Α4 Σχ. Έτος 2012-20132013 Α τετράμηνο Είναι διεθνές σύμβολο της WWF. Τ α υ τ ό τ η τ α Όνομα : Γιγάντιο Πάντα Βάρος : 86-125 κιλά Ύψος : 1.20-1.90μ. Βιότοπος, εξάπλωση

Διαβάστε περισσότερα

«LIFE NATURA THEMIS- Δράσεις Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δεκέμβριος 2016-Ιούνιος 2017» Ηράκλειο, 30 Ιουνίου 2017

«LIFE NATURA THEMIS- Δράσεις Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δεκέμβριος 2016-Ιούνιος 2017» Ηράκλειο, 30 Ιουνίου 2017 «LIFE NATURA THEMIS Δράσεις Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δεκέμβριος 2016Ιούνιος 2017» Ηράκλειο, 30 Ιουνίου 2017 Αντικείμενο του Έργου Α. Άμεσα εμπλεκόμενοι: Εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του

Διαβάστε περισσότερα

17η Τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ΠΡΑΚΤΙΚΑ (σύνοψη) Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 Έναρξη: Λήξη: 18.

17η Τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ΠΡΑΚΤΙΚΑ (σύνοψη) Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 Έναρξη: Λήξη: 18. 17η Τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ. 2013 2015 Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ΠΡΑΚΤΙΚΑ (σύνοψη) Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 Έναρξη: 10.15 Λήξη: 18.15 ΠΑΡΟΝΤΕΣ/ΟΥΣΕΣ: Καλτσής Απόστολος, Πρόεδρος Δ.Σ. (ΑΚ) Καρδακάρη

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα:Διατύπωση σύμφωνης γνώμης επί του σχεδίου Υ.Α. «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Ασπροπάρη (Neophronpercnopterus) στην Ελλάδα»

Θέμα:Διατύπωση σύμφωνης γνώμης επί του σχεδίου Υ.Α. «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Ασπροπάρη (Neophronpercnopterus) στην Ελλάδα» 1 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΣΗ 2000, Αμαλιάδος 17, 11523, Αθήνα Προς τον Αν. Υπουργό ΥΠΕΝ κ Σ. Φάμελλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2017 Θέμα:Διατύπωση σύμφωνης γνώμης επί του σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΣΑ. «Η λύσσα οφείλεται σε ιό, ο οποίος προκαλεί θανατηφόρο λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΣΑ. «Η λύσσα οφείλεται σε ιό, ο οποίος προκαλεί θανατηφόρο λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται Σωστή ενημέρωση, πρόληψη, επαγρύπνηση, όχι πανικό αλλά και εμβολιασμό ΟΛΩΝ των οικόσιτων και αδέσποτων ζώων συνιστούν ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή την επανεμφάνιση του ιού της λύσσας στη χώρα μας μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΑΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΣΑΜΟΣ, 22-23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑΚΗ ΣΑΜΟΣ 2016 14. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ ΛΟΓΩ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αλόννησος Χωρίς Πλαστικές Σακούλες. Χριστίνα Γαρουφαλιά Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ΗΜΕΡΙΔΑ. ΟΛΠ, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Αλόννησος Χωρίς Πλαστικές Σακούλες. Χριστίνα Γαρουφαλιά Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ΗΜΕΡΙΔΑ. ΟΛΠ, 30 Σεπτεμβρίου 2016 Αλόννησος Χωρίς Πλαστικές Σακούλες Χριστίνα Γαρουφαλιά Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΠ, 30 Σεπτεμβρίου 2016 Στόχος του προγράμματος Δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός 2015

Προγραμματισμός 2015 Προγραμματισμός 2015 Το 2015 προβλέπεται να παραμείνει μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη και με ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις για την Ορνιθολογική. Το συνολικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο»

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» 10 Οκτωβρίου 2015 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Τα πουλιά: οι πρωταγωνιστές του Εθνικού Πάρκου» Εύα Κατράνα Βιολόγος Msc Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΙΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ 1. Σύντομη ενημέρωση (βασική

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το τεύχος. Τα ΤΟΠΣΑ σελ. 02. Σεμινάρια Κατάρτισης σελ. 03. Ημερίδα Δικτύωσης Αναπτυξιακών Συμπράξεων σελ. 04

Σε αυτό το τεύχος. Τα ΤΟΠΣΑ σελ. 02. Σεμινάρια Κατάρτισης σελ. 03. Ημερίδα Δικτύωσης Αναπτυξιακών Συμπράξεων σελ. 04 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Η Σ Α. Σ. «Σ Υ Ν - Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Α Π Α Σ Χ Ο Λ Η Σ Η Σ» Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 - Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ 2 0 1 4, Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 Α.Σ. «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

LIFE 13 NAT/CY/ Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο

LIFE 13 NAT/CY/ Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο LIFE 13 NAT/CY/000176 Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο Φεβρουάριος 2016 1 Το έργο «Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Βασικές Πληροφορίες Δήμος : Θάσου ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Όνομα: Γεωργαλή - Νικήτα Αγγελική Θέση: Αιρετός, Πρόεδρος ΝΠΔΔ «Δημαρωγός» Ηλ. Δ/νση : dimarogos@thassos.gr Ημερομηνία λήψης απόφασης για την

Διαβάστε περισσότερα

Εξερευνώντας μονοπάτι στο Γεωπάρκο Σητείας, περιοχή Τοπλού. Χ.Φασουλάς Μ.Φ.Ι.Κ.

Εξερευνώντας μονοπάτι στο Γεωπάρκο Σητείας, περιοχή Τοπλού. Χ.Φασουλάς Μ.Φ.Ι.Κ. Το Δίκτυο NATURA 000 αποτελεί το κύριο ευρωπαϊκό, νομικό πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας. Το LIFE Natura000 Value Crete είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που στοχεύει στην ανάδειξη των παροχών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική! ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ Η γνώμη σας εί σημαντική! Το ερωτηματολόγιο εί ανώνυμο και εμπιστευτικό. Οι απαντήσεις σας θα αναλυθούν από τους ειδικούς συνεργάτες των εταίρων του έργου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ www.paratiro.gr

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ www.paratiro.gr ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ www.paratiro.gr Δεκέμβριος 2015 Τοποθεσία του περιστατικού με διεύθυνση Κατάσταση ζώου (νεκρό ή τραυματισμένο) Ομάδα ζώου (ερπετό ή αμφίβιο, πουλί, θηλαστικό ή οικόσιτο)

Διαβάστε περισσότερα

Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Ιωάννινα, 21/12/ Ημερίδα Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β.

Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Ιωάννινα, 21/12/ Ημερίδα Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου 1 Οι ΠΜΚΟ πριν τους ΦΔ Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις δραστηριοποιούνταν και πριν από την δημιουργία των

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα πρόληψης ζημιών από μεγάλα σαρκοφάγα

Μέτρα πρόληψης ζημιών από μεγάλα σαρκοφάγα Μέτρα πρόληψης ζημιών από μεγάλα σαρκοφάγα www.callisto.gr Το Πρόβλημα των Ζημιών Στην ελληνική ύπαιθρο, οι άνθρωποι που το επάγγελμά τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα αγροδασικά οικοσυστήματα, υφίστανται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΔΕ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ 3

ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΔΕ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ 3 ΔΗΜΟΙ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤ. ΘΕΣΗ ΑΡ.Θ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΥΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ 5 ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ 2 ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ 5 ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Κοινότητα έχει σημάνει συναγερμό για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κοινωνικής μάστιγας. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του

Η Διεθνής Κοινότητα έχει σημάνει συναγερμό για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κοινωνικής μάστιγας. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Χαιρετισμός της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο συνέδριο με θέμα H ενεργός εμπλοκή των νέων στην οδική ασφάλεια για την 4 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας. Συνεδριακό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή - LIFE13 NAT/GR/000909

Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή - LIFE13 NAT/GR/000909 Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή - G.Katsadorakis/ HOS Στοιχεία προγράμματος Τίτλος: «Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομιλία της Υπουργού Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά στο Διεθνές Συνέδριο «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις

Διαβάστε περισσότερα

6. ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

6. ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 6. ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αδειοδότηση και λειτουργία καταστημάτων Εκδόθηκαν : 67 άδειες ίδρυσης & λειτουργίας καταστημάτων. 17 αναγγελίες γνωστοποίησης ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων.

Διαβάστε περισσότερα