Δηλητηριασμένα Δολώματα,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δηλητηριασμένα Δολώματα,"

Transcript

1 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 1 Δηλητηριασμένα Δολώματα, Ηπαράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και τη βιοποικιλότητα, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η παράνομη πρακτική αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διατήρησης της άγριας ζωής, καθώς συχνά αποτελεί την κυριότερη αιτία μη φυσιολογικού θανάτου. Το Συνέδριο «Δηλητηριασμένα Δολώματα, Άγρια Ζωή και Κοινωνία» διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533], ως μια από τις κυριότερες δράσεις δημοσιοποίησης του προγράμματος. Σκοπός αυτού του διεθνούς προγράμματος είναι η ανάπτυξη, παρακολούθηση και αξιολόγηση διάφορων καινοτόμων δράσεων που είναι προσανατολισμένες στην εξάλειψη ή μείωση της παράνομης χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων, πρακτική που αποτελεί σημαντική απειλή για την εξαφάνιση ορισμένων ειδών όπως είναι ο λύκος, η καφέ αρκούδα, ο λύγκας της Ιβηρικής χερσονήσου, ο βασιλαετός και ο γυπαετός. Άγρια Ζωή και Κοινωνία Διεθνές Επιστημονικό και Τεχνικό Συνέδριο για την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και τις επιπτώσεις τους στο φυσικό περιβάλλον Cordoba, Ισπανία, Νοεμβρίου 2012 Επίσημες γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά. Ημερομηνίες: 14, 15 και 16 Νοεμβρίου 2012 Τοποθεσία: Συνεδριακό Κέντρο Cordoba Επίσκεψη πεδίου: Πιλοτική περιοχή προγράμματος Valle de los Pedroches (ES1) Επίδειξη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων (ECT) Περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Επικοινωνίας προγράμματος LIFE+, Fundación Gypaetus. Τηλέφωνο: Url:

2 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 2 Το Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) συνεχίζει τη Ματίνα Νικολοπούλου Συνεργάτης προγράμματος LIFE δράση του στην πιλοτική περιοχή των ορεινών περιοχών της Κρήτης (Ψηλορείτης, Αστερούσια και Δίκτη), με το πρόγραμμα «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533]. Ποιά είναι τα κυριότερα προβλήματα που επηρεάζουν τις κτηνοτροφικές μονάδες εκμετάλλευσης; Στα πλαίσια του προγράμματος οι κτηνοτρόφοι κι οι κυνηγοί συνεχίζουν να συνεργάζονται με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και υποστηρίζουν τις δράσεις του προγράμματος. Στα στοιχεία και δεδομένα που αναλύθηκαν για να εκτιμηθεί η κατάσταση των πιλοτικών περιοχών της Κρήτης είναι και δημοσκοπήσεις που έγιναν με τη βοήθεια ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους και κυνηγούς που δραστηριοποιούνται στην πιλοτική περιοχή. Στα ερωτηματολόγια ανταποκρίθηκαν 92 κτηνοτρόφοι (72 ανήκουν σε κτηνοτροφικούς συλλόγους) από εννέα (9) Δήμους (Ανωγείων, Φαιστού, Αρχανών-Αστερουσίων, Γόρτυνας, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος, Μυλοποτάμου και Βιάννου). Επίσης 43 άτομα απάντησαν ότι είναι και κυνηγοί ή έχουν φίλους κυνηγούς μικρού θηράματος. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι έχουν αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής ή σε ημιεσταβλισμένη κατάσταση και οι 40 αλλάζουν βοσκοτόπια από χειμώνα σε καλοκαίρι. Οι 72 έχουν στο σύνολο 90 σκυλιά, κυρίως γερμανικούς ποιμενικούς και κρητικούς, 53 από τα οποία είναι εμβολιασμένα. Στην ερώτηση Ποιά είναι τα κυριότερα προβλήματα που επηρεάζουν τις κτηνοτροφικές μονάδες εκμετάλλευσης, 43 κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι το κυριότερο πρόβλημα που επηρεάζει τις κτηνοτροφικές μονάδες εκμετάλλευσης είναι το κόστος συντήρησης της εκτροφής και το αμέσως επόμενο πρόβλημα (κατά την κρίση 41 κτηνοτρόφων), είναι τα έξοδα των κτηνιάτρων [Διάγραμμα 1]. Από τους 92 κτηνοτρόφοις οι 77 είχαν απώλειες το 2011 που προκλήθηκαν κυρίως το χειμώνα από ασθένειες και άλλες αιτίες όπως ατυχήματα και καιρικές συνθήκες καθώς και λόγω θήρευσης με κύριους πρωταγωνιστές τα αδέσποτα άγρια σκυλιά [Διάγραμμα 2]. Οι περισσότεροι δεν το ανέφεραν στις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν πήραν αποζημίωση. Η πλειοψηφία προτείνει δε, ως αποτελεσματικότερο τρόπο αποφυγής των απωλειών λόγω (συνέχεια στη σελ. 3) Εάν είχατε απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο το 2011, ποιά ήταν η αιτία; Διάγραμμα 1 Διάγραμμα 2 Ασθένειες Μεγάλη ηλικία Θήρευση Άλλες αιτίες

3 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 3 (συνέχεια από σελίδα 2) θήρευσης, τη χρήση πυροβόλου όπλου (31 κτηνοτρόφοι), τις παγίδες (16 κτηνοτρόφοι) και άλλες μέθοδοι (13 κτηνοτρόφοι) [Διάγραμμα 3]. Στην ερώτηση αν θα δέχονταν τεχνικές συμβουλές ούτως ώστε να μειώσουν τις απώλειες που οφείλονται στη θήρευση, οι κτηνοτρόφοι απάντησαν ότι θα δεχόντουσαν κυρίως για τσοπανόσκυλα (36 άτομα), για παγιδεύσεις (23 άτομα) και για νομική υποστήριξη (20 άτομα) [Διάγραμμα 4]. Τέλος, 59 άτομα θα δέχονταν τεχνικές συμβουλές για να βελτιώσουν την κτηνοτροφικής τους μονάδα, ενώ 18 έδωσαν αρνητική απάντηση. Στη δημοσκόπηση, και με διαφορετικού περιεχομένου ερωτηματολόγιο, πήραν μέρος Διάγραμμα 3 Διάγραμμα 4 Θα δεχόσασταν τεχνικές συμβουλές ώστε να μειώσετε τις απώλειες που οφείλονται στη θήρευση; Τεχνικές συμβουλές για: Τσοπανόσκυλα, Χρήση ηλεκτρικών πλεγμάτων, Παγίδευση, Νομική υποστήριξη. Διάγραμμα 5 και 45 κυνηγοί που ασκούν κυνήγι μικρού θηράματος (με σκύλο) και μεταναστευτικών θηραμάτων, από εννέα (9) Δήμους (Ιεράπετρας, Χανίων, Πλατανιάς Χανίων, Αγίου Βασιλείου, Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας, Φαιστού, Ηρακλείου). Όλοι ανήκουν σε κυνηγετικούς συλλόγους, εκτός από δύο άτομα, και οι 34 από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με την κτηνοτροφία. Στην ερώτηση που αφορά στα κυριότερα προβλήματα που επηρεάζουν το κυνήγι, τα περισσότερα άτομα απάντησαν την λαθροθηρία. Ακολουθεί η ανεπαρκής κυνηγετική διαχείριση και η μείωση των θηραμάτων. Στην ερώτηση ποιές μεθόδους γνωρίζουν που μπορούν να ωφελήσουν τους πληθυσμούς των θηραμάτων, οι περισσότεροι κυνηγοί ανέφεραν τη βελτίωση των βιοτόπων (ποτίστρες, σπορές κ.λπ.) και στον έλεγχο των θηρευτών. Υποστηρίζουν δε ότι για τις απώλειες από αρπακτικά ευθύνονται κυρίως οι ζουρίδες και τα άγρια αδέσποτα σκυλιά. Στην ερώτηση για το ποιά θεωρούν αποτελεσματικότερη μέθοδο ελέγχου των θηρευτών, η πλειοψηφία απάντησε τη χρήση πυροβόλων όπλων, δηλητηρίων και παγίδων [Διάγραμμα 5]. Η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης για την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην πιλοτική περιοχή της Κρήτης, συνεχίζεται με την καταχώρηση ερωτηματολογίων ειδικών ομάδων (π.χ. κτηνίατροι, κοινό, δημόσιοι υπάλληλοι, περιβαλλοντολόγοι) ενώ αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις υπόλοιπες πιλοτικές περιοχές του έργου.

4 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 4 Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων για 2η χρονιά στην Κρήτη Από την περυσινή επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων, Οκτώβριος 2011 Από τις 20 έως τις 31 Οκτωβρίου 2012 το Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) θα φιλοξενήσει στην Κρήτη την Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων (European Canine Team ECT), που προέρχεται από την Ανδαλουσία (Ισπανία), στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (LIFE09 NAT/ES/000533). Σκοπός της πιλοτικής αυτής δράσης είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στις περιοχές του προγράμματος (Ίδη, Αστερούσια και Δίκτη) και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα εκπαιδευμένων σκύλων στην αντιμετώπιση αυτής της παράνομης δραστηριότητας. Η ομάδα αποτελούμενη από έναν οδηγό και 3 εκπαιδευμένους σκύλους ράτσας Λαμπραντόρ και Μαλινουά (Βέλγικα λυκόσκυλα) θα επισκεφθεί περιοχές με κυνηγετική δραστηριότητα και θα προσπαθήσει να εντοπίσει νεκρά ζώα καθώς και δολώματα. Τη δραστηριότητα θα επιβλέψουν και υποστηρίξουν ενεργά τα κατά τόπους δασαρχεία και οι κυνηγετικοί σύλλογοι. Επιθεωρήσεις θα πραγματοποιηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Οι περιοχές επιλέγονται με βάση τις οδηγίες των κυνηγετικών συλλόγων για απώλειες κυνηγετικών σκύλων και χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων τα τελευταία 2 χρόνια. Συνολικά πέρυσι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι ανίχνευσαν 11 νεκρά ζώα: 1 κουνάβι ή ζουρίδα (Martes foena), 2 κατοικίδιες γάτες (Felix familiaris), 6 κυνηγετικούς σκύλους (Canis familiaris) και 2 σκαντζόχοιρους (Erinceus concolor), ενώ επιπλέον εντόπισαν 6 δηλητηριασμένα δολώματα και ένα βρόγχο (θηλιά). Τα συμπεράσματα των περυσινών επιθεωρήσεων και η επιτόπια έρευνα στην Κρήτη έδειξαν πως η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων γίνεται κυρίως: α) από παραγωγούς σε κτηνοτροφικές ζώνες για τον έλεγχο μικρών θηλαστικών καθώς και κυνηγετικών σκύλων (αδέσποτων και μη) που θηρεύουν ή διασκορπίζουν τα κοπάδια, β) από κυνηγούς σε κυνηγετικές περιοχές για την αποθάρρυνση της κυνηγετικής δραστηριότητας λόγω ανταγωνισμού ή αντιδικίας, γ) από μελισσοκόμους για την εξολόθρευση εντόμων-θηρευτών των μελισσοσμηνών (π.χ. σφήκες). Επίσης σε συνδυασμό με τις εισαγωγές δευτερογενώς δηλητηριασμένων αρπακτικών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και σε Κέντρα Περίθαλψης, η έξαρση των κρουσμάτων συμπίπτει με την περίοδο εκγύμνασης λαγωνικών σκύλων μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου (Αύγουστος Σεπτέμβριος), καθώς και την περίοδο γεννήσεων των αιγοπροβάτων (Οκτώβριος Δεκέμβριος) όπου τότε η χρήση των δηλητηρίων στοχεύει στην εξολόθρευση θηρευτών τους, κυρίως κορακιών (Corvus corax).

5 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 5 Ομάδα εργασίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για τα δηλητηριασμένα δολώματα Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στη συνάντηση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος (Καλαμπάκα, Φεβρουαρίου 2012) για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το περιστατικό δηλητηρίασης αρπακτικών πτηνών στα Στενά του Νέστου το Φεβρουάριο 2012, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Ομάδας Εργασίας στην Αθήνα, στις 21 Ιουνίου Σκοπός της Ομάδας Εργασίας για την Αντιμετώπιση των Δηλητηριάσεων από Δολώματα είναι ο σχεδιασμός και συντονισμός ορισμένων κοινών δράσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση των θανατώσεων της άγριας πανίδας από δηλητηριασμένα δολώματα. Οι οργανώσεις αξιοποιούν τις γνώσεις και τις δυνατότητες παρέμβασής τους κατά περίπτωση, σε δράσεις που έχουν ως σκοπό να αναδείξουν τεκμηριωμένα το πρόβλημα των δηλητηρίων και να πιέσουν ώστε να υιοθετηθούν λύσεις από τις αρμόδιες αρχές. Το συντονισμό της Ομάδας Εργασίας έχει προσωρινά η Μαλαμώ Κορμπέτη (ΕΟΕ), έως ότου αναλάβει εξ ολοκλήρου άτομο από το πρόγραμμα LIFE του Ασπροπάρη (Πρόγραμμα LIFE+ με τίτλο: «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη» [LIFE10 NAT/BG/000152], Εταίροι: ΕΟΕ, WWF Ελλάδα, RSPB Ηνωμένο Βασίλειο, BSPB Βουλγαρία). Ο συντονισμός θα γίνεται σε στενή συνεργασία με το LIFE+ «Καινοτομίες Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα» (Αρκτούρος και ΜΦΙΚ, LIFE09 NAT/ES/000533), ενώ θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα προγενέστερων LIFE (π.χ. Πρόγραμμα «Αντίδοτο») ή άλλων κοινών ή μη δράσεων που έχουν ήδη Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από τους: Λάζαρος Γεωργιάδης (Αρκτούρος), Νίκος Πέτρου (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ΕΕΠΦ), Γιώργος Πολίτης (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ΕΕΠΦ), Γιώργος Ηλιόπουλος (Καλλιστώ), Μαρία Γανωτή (ΑΝΙΜΑ), Μαλαμώ Κορμπέτη (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ΕΟΕ), Victoria Saravia (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ΕΟΕ), Χαριτάκης Παπαϊωάννου (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ΕΟΕ), Δώρα Σκαρτσή (WWF Ελλάς), Ιόλη Χριστοπούλου (WWF Ελλάς), Ιουλία Δροσινού (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΥΠΑΑΤ), Προμπονάς Μιχάλης (Πανεπιστήμιο Κρήτης ΜΦΙΚ), Νίκος Καραβάς (ΕΠΑΑ). πραγματοποιηθεί. Η ομάδας εργασίας θα συναντηθεί εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου 2012 για να αποφασίσει τις επόμενες δράσεις, οι οποίες ενδεικτικά είναι: 1) Πρωτόκολλο αντιμετώπισης περιστατικών δηλητηρίασης 2) Προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. 3) Μέτρα για πρόληψη δηλητηριάσεων και ένταξη των μέτρων σε χρηματοδοτικό εργαλείο. 4) Οι κύριες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε δολώματα θα βρεθούν από τη βάση δεδομένων. Πρέπει μετά, να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα του συνταγολογίου, αν λειτουργεί και κατά πόσο γίνεται ονομαστική η διανομή. 5) Αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους (αλλαγές στο καθεστώς) Σε σχέση με τις αποζημιώσεις πρέπει να βελτιωθεί το θέμα του χρόνου της αποζημίωσης, ενώ μία ιδέα είναι οι αποζημιώσεις να είναι αυξημένες στις προστατευόμενες περιοχές και να δίνει ο ΕΛΓΑ περιφράξεις (ως μόνιμο μέτρο). 6) Αύξηση τροφικών διαθέσιμων για τα νεκροφάγα αρπακτικά (επανεισαγωγή οπληφόρων, δίκτυο ταϊστρών με σφαγεία κ.α.). Η πρόταση αυτή θέλει σοβαρή εξέταση και γι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης σε επόμενο στάδιο προετοιμασίας. 7) Δράσεις ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. 8) Φύλαξη. 9) Εμπλοκή διεθνών οργανώσεων και οργανισμών (IUCN, BirdLife, WWF International, EEB κ.α.).

6 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 6 Την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012, η Ομάδα Παραγωγών Κτηνοτρόφων «ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΙΤΑΤΑ», μέλος του «Δικτύου Κτηνοτρόφων Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα», και εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), παρευρέθηκαν στη 13η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς στους Βώρους, προκειμένου να παρουσιάσουν το πρόγραμμα LIFE+ Βιοποικιλότητα με θέμα: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533], που υλοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Από το περίπτερο που στήθηκε στην έκθεση διατέθηκε ενημερωτικό υλικό του προγράμματος, ενώ παράλληλα τα μέλη του Δικτύου Κτηνοτρόφων Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα και οι εκπρόσωποι του ΜΦΙΚ ενημέρωσαν τους επισκέπτες της έκθεσης, η πλειονότητα των οποίων ήταν πολίτες της περιοχής αλλά και εκπρόσωποι φορέων, για τις δράσεις του προγράμματος. Επίσης τα μέλη του Δικτύου Κτηνοτρόφων εξέθεσαν τους σκοπούς του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κτηνοτρόφων και συζήτησαν με τους πολίτες για διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή αλλά και για το θέμα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτωνιδιαίτερα. Η παρουσία των μελών του Δικτύου και των εκπροσώπων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στη 13η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς ήταν εποικοδομητική, καθώς ανταλλάχθηκαν απόψεις και εμπειρίες με το κοινό, και μοιράστηκε πληροφοριακό υλικό, ενώ συμπληρώθηκαν και ερωτηματολόγια που αφορούν σε δράση του προγράμματος. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Δίκτυο Κτηνοτρόφων Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα ευχαριστούν τους υπεύθυνους της διοργάνωσης της Γεωργικής Έκθεσης για τη φιλοξενία και τη βοήθεια στο στήσιμο του περιπτέρου. Μέλη του Δικτύου Κτηνοτρόφων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, στη 13η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς Ενημέρωση των επισκεπτών της 13ης Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς από την Ομάδα Παραγωγών Κρητικά Μιτάτα, μέλος του Δικτύου Κτηνοτρόφων

7 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 7 Περίθαλψη Άγριων Ζώων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Η περίθαλψη τραυματισμένων ή δηλητηριασμένων άγριων ζώων είναι μια από τις δραστηριότητες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), η οποία γίνεται εθελοντικά από τους εργαζόμενούς του. Μέσα στο 2011 το ΜΦΙΚ περιέθαλψε 73 άγρια ζώα, στην πλειονότητά τους πουλιά. Από αυτά 8 ήταν νεοσσοί, 20 είχαν κάποιου είδους ατύχημα, 14 ήταν πυροβολημένα, 9 δηλητηριασμένα και 22 αδύναμα λόγω της μετανάστευσης. Πολύτιμοι συνεργάτες είναι οι πολίτες σε όλη την Κρήτη, που με μεγάλη ευαισθησία φέρνουν τα δηλητηριασμένα ή τραυματισμένα ζώα στο ΜΦΙΚ. Χωρίς αυτούς η δραστηριότητα του Μουσείου θα ήταν πολύ περιορισμένη και γι αυτό τους ευχαριστούμε. Στην προσπάθεια αυτή πολύ σημαντική είναι η προσφορά της ΑΝΕΚ - SUPERFAST η οποία μεταφέρει δωρεάν τα ζώα που χρειάζονται σοβαρές επεμβάσεις στον Πειραιά. Εκεί τα αναλαμβάνουν τα συνεργαζόμενα με το ΜΦΙΚ κέντρα περίθαλψης ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα και ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο. Τέτοιες προσφορές ουσιαστικής βοήθειας δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον και ευαισθησία για το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Με την ευκαιρία, θέλουμε να θυμίσουμε ορισμένα βασικά στοιχεία για τις ανάγκες τις περίθαλψης των άγριων ζώων. Σε περίπτωση που βρεθεί ανήμπορο άγριο ζώο θα πρέπει να μεταφερθεί το ταχύτερο δυνατό στο ΜΦΙΚ ή να ειδοποιηθεί κάποιος υπεύθυνός του, ώστε να βρεθεί ο κοντινότερος εθελοντής που μπορεί να βοηθήσει. Μέχρι να το παραδώσουμε, προσπαθούμε μόνο να του στάξουμε λίγο νερό στα ρουθούνια. Πολύτιμη συνεισφορά για την περίθαλψη αλλά και για τη συνολικότερη γνώση μας, αποτελεί η καταγραφή νεκρών πουλιών που έχουν δακτυλίδια στα πόδια τους. Με την ευκαιρία έναρξης της κυνηγετικής περιόδου παρακαλούμε όποτε βρεθεί κάποιο πουλί που έχει δακτυλίδι να παραδίδεται στο ΜΦΙΚ. Η δράση της περίθαλψης δεν αφορά μόνο στα λίγα ζώα που μπορούμε να βοηθήσουμε. Αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη θέση του στη φύση όχι ως κυρίαρχου, αλλά ως μέρους της Φύσης. Κάθε τέτοια αντίσταση στην κυρίαρχη τάση της εποχής μας για γρήγορη και μαζική καταστροφή του περιβάλλοντος, αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις και αξία. Το τηλέφωνο του ΜΦΙΚ για περιπτώσεις άγριων ζώων που χρειάζονται περίθαλψη είναι Τραυματισμένος πετρίτης, που έχει δεχθεί τις πρώτες βοήθειες στο εργαστήριο Γερακίνα, το πιο συνηθισμένο πουλί που φτάνει στα εργαστήριά μας για περίθαλψη

8 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 8 Αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης αρπακτικών πουλιών στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού Αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης μεγάλων αρπακτικών πουλιών παρατηρήθηκε τον Ιούλιο στην Κρήτη, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) να παραλαμβάνει για πρώτες βοήθειες και αποκατάσταση 1-2 πτηνά την εβδομάδα σε άσχημη κατάσταση. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα πουλιά που δεν εντοπίζονται και πεθαίνουν αβοήθητα στην κρητική ύπαιθρο, τότε ο ρυθμός μείωσης της άγριας πανίδας της Κρήτης από την ανεξέλεγκτη και παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το νεαρό όρνιο (ή σκάρα, ή καναβός, όπως συχνά αποκαλείται στην Κρήτη) της φωτογραφίας, που παραδόθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης πριν μερικές ημέρες από την Πόμπια Π.Ε. Ηρακλείου και το οποίο τελικά δεν επέζησε, παρά τις έντονες προσπάθειες των επιστημόνων του ΜΦΙΚ. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων πλήττει σημαντικά τα αρπακτικά πουλιά, ιδιαίτερα τα μεγάλα πτωματοφάγα όπως ο γυπαετός (κοκκαλάς) και το όρνιο (σκάρα, καναβός), αλλά και τα υπόλοιπα αρπακτικά πουλιά όπως ο χρυσαετός (βιτσίλα), η γερακίνα (λαγουδογέρακο), η τυτώ (ζάρα) και ο νανόμπουφος. Η βαθιά αυτή ριζωμένη συνήθεια, ευρέως διαδεδομένη για τον έλεγχο οικόσιτων ή άγριων ζώων που θεωρούνται «ενοχλητικά ή επιβλαβή» για τις ανθρώπινες δραστηριότητες, στοιχίζει σημαντικές «παράπλευρες» απώλειες στην άγρια πανίδα του νησιού, καθώς τα ζώα που δηλητηριάζονται αποτελούν «βιοδείκτες» της κατάστασης των αγροσυστημάτων και επιτελούν σημαντικό έργο «καθαρίζοντας» το περιβάλλον και ελέγχοντας τους πληθυσμούς «ενοχλητικών» ειδών. Δυστυχώς, το πρόβλημα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων παρουσιάζει έξαρση κάθε χρόνο από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και υπάρχει αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νησιού (κτηνοτροφία, μελισσοκομία και κυνήγι), όπου διαβιούν τα άγρια πτηνά. Σύμφωνα με ευρήματα επιστημόνων-ερευνητών του ΜΦΙΚ στις ορεινές περιοχές της Κρήτης, δηλητηριασμένα δολώματα τοποθετούνται για την: α) αντιμετώπιση των σφηκών από μερικούς μελισσοκόμους, β) αντιμετώπιση των κορακοειδών και των αδέσποτων σκύλων από μερικούς κτηνοτρόφους και γ) τοποθέτηση δολωμάτων από μερικούς κτηνοτρόφους και κυνηγούς, για να εμποδίσουν άλλους κυνηγούς με τα σκυλιά τους να κυνηγήσουν σε συγκεκριμένες περιοχές. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης υλοποιεί από τον Οκτώβριο 2010 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ Βιοποικιλότητα για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με τίτλο: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533], με εταίρους από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται στην Κρήτη από το ΜΦΙΚ δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για την κατάσταση των πληθυσμών ειδών βιοποικιλότητας, επιστημονική συνδρομή σε περιπτώσεις δηλητηρίασης άγριων ζώων, δημιουργία δικτύων συνεργασίας για τη μείωση ή και εξάλειψη του φαινομένου με συμμετοχή κτηνοτρόφων, δήμων και κυνηγετικών συλλόγων κυνηγών κ.ά. Επιπλέον, λειτουργεί ήδη στο ΜΦΙΚ σε καθημερινή βάση 9π.μ.- 4μ.μ. δωρεάν τηλεφωνική γραμμή (από σταθερά τηλέφωνα) για καταγγελίες περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων: Αναζητήστε τη σελίδα του προγράμματος στο Facebook: LIFE Against Poison Crete Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα, τις δράσεις και τα νέα μας

9 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 9 Τα νέα των Ευρωπαίων εταίρων Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ βρίσκεται κοντά στους κτηνοτρόφους! Γιορτές της Γης 2012 Ενημερωτικό περίπτερο προγράμματος Περίπτερο ενημέρωσης λειτούργησε ο Αρκτούρος και το Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στις «Γιορτές της Γης 2012», Βλάστη Π.Ε. Κοζάνης, Ιουλίου Έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος LIFE09 NAT/ES/000533, ενώ διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό που έχει παραχθεί για την ενημέρωση ευαισθητοποίηση του κοινού. Οι Γιορτές της Γης διοργανώνονται από το 2001 στην ορεινή περιοχή της Βλάστης και έχουν ήδη καθιερωθεί ως ένα από τα ξεχωριστά καλοκαιρινά δρώμενα. Εύστοχα χαρακτηρίστηκε από τον τύπο ως «ένα φεστιβάλ για σκεπτόμενους ανθρώπους», καθώς οι επισκέπτες συμμετέχουν σε πλήθος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, που επιπλέον αποτελούν μια πρόταση εναλλακτικών διακοπών, μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής. Παράλληλα οι Γιορτές της Γης φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αειφόρο ανάπτυξη και το ξαναζωντάνεμα της ευρύτερης ορεινής υπαίθρου. Πέρα από τη διοργάνωση μιας σειράς συναυλιών, οι Γιορτές της Γης στοχεύουν στη λειτουργία μιας «οικολογικής πόλης» με την αγορά της, το χώρο του πολιτισμού, του θεάματος και του φαγητού, όπου ο πολίτης βιώνει μια διαφορετική λογική, σε αρμονία με το περιβάλλον, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη γιορτή, που περιλαμβάνει συναυλίες, παιδότοπο, θέατρα δρόμου και παραστάσεις Καραγκιόζη, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, σεμινάρια και συζητήσεις, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παρουσίαση της δράσης περιβαλλοντικών οργανώσεων, περιβαλλοντικά παιχνίδια, ορεινές αθλητικές δραστηριότητες, κ.ά. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ με τίτλο «Καινοτομίες Ενάντια στα Δηλητήρια», βρέθηκε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012 στο χωριό Ασπροκκλησιά Καλαμπάκας και παραχώρησε σε κτηνοτρόφο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κτηνοτρόφων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, ένα ζευγάρι Ελληνικού Ποιμενικού. Ο κύριος Σιάτρας Αναστάσιος είναι ένας από τους 40 κτηνοτρόφους που συμμετέχουν στο δίκτυο του προγράμματος (ENSAIP) και του παραχωρήθηκε το ζευγάρι του Ελληνικού Ποιμενικού με σκοπό να προστατεύσει το κοπάδι του από άγρια ζώα. Είναι ο πέμπτος κτηνοτρόφος στην περιοχή δράσης του προγράμματος στον οποίο παραχωρούνται σκυλιά και φυσικά θα ακολουθήσουν και άλλοι.

10 Τεύχος 3/Σεπτέμβριος 2012 Σελίδα 10 Τα νέα των Ευρωπαίων εταίρων Ο Δήμος της Ronda (Ισπανία) καλεί τους πολίτες για συνεργασία ενάντια στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων Στις 28 Ιουνίου 2012 παρουσιάστηκε στην Ισπανία μία από τις πιο καινοτόμες δράσεις του προγράμματος LIFE09 NAT/ES/000533: τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Δήμων, Κτηνοτρόφων και Κυνηγών Ενάντια στα Δηλητήρια. Η παρουσίαση συνδυάστηκε με τη δράση Ανοιχτές Ημέρες και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην στρατηγική της εξάλειψης της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ανδαλουσία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ronda και την έναρξη έκανε ο Maria Jose Zarzavilla, υπεύθυνος σε θέματα Ισότητας, Γυναικών και Νεότητας εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της ορεινής αυτής πόλης. Ο δημοτικός σύμβουλος επεσήμανε τη σπουδαιότητα της διατήρησης ενός υγιούς περιβάλλοντος και της μη χρήσης δηλητηρίων στα βουνά, για το καλό όλων. Ο Περιφερειακός Εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος Francisco Fernández España, επεσήμανε το ενδιαφέρον της υπηρεσίας του για την εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Περιφέρεια της Μάλαγα. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε επίσης τη σπουδαιότητα της ενοποίησης των δράσεων για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και, ιδιαίτερα, τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τους εταίρους του προγράμματος LIFE+ για τη δημιουργία των Ευρωπαϊκών Δικτύων Δήμων, Κτηνοτρόφων και Κυνηγών Ενάντια στα Δηλητήρια. Ο Διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Gypaetus Foundation, Jesús Charco,εξήγησε ότι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στο φυσικό περιβάλλον είναι η κυριότερη αιτία εξαφάνισης πολλών ειδών άγριας πανίδας, ενώ αποτελεί αιτία πρόκλησης πολύ σοβαρών απειλών για άλλα είδη της πανίδας καθώς επίσης και απειλών για τη δημόσια υγεία, πέρα των σοβαρών νομικών συνεπειών για τους δράστες. Τόνισε δε, ότι για τους ίδιους λόγους, η εξάλειψη των δηλητηρίων στο περιβάλλον είναι δουλειά όλων. Έτσι προκύπτει και η πρωτοβουλία του προγράμματος LIFE για τη δημιουργία των προαναφερόμενων Δικτύων. Ο εκτελών χρέη διευθυντή του προγράμματος Διατήρησης των Πτωματοφάγων Πτηνών της Ανδαλουσίας, Rafael Arenas, τόνισε τη σπουδαιότητα της επιστροφής των Γυπών στην Περιφέρεια της Μάλαγα (μετά την εξαφάνισή τους το 2010, κυρίως λόγω της χρήσης δηλητηρίων), η οποία οφείλεται στην υποδειγματική συνεργασία μεταξύ των τεχνικών των περιβαλλοντικών ΜΜΟ και των τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών σε θέματα περιβάλλοντος. Από την πλευρά τους, οι αντιπρόσωποι των κυνηγών και των κτηνοτρόφων δήλωσαν ομόφωνα την επιθυμία τους να συμβάλλουν στην εξάλειψη της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, η οποία τόσα δεινά έχει προκαλέσει και στις δύο ομάδες, ιδιαίτερα στους κυνηγούς. Για το λόγο αυτό δεσμεύθηκαν να δουλέψουν από κοινού και να υλοποιήσουν, μέσω των καινοτόμων πρωτοβουλιών όπως είναι τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Δήμων, Κυνηγών και Κτηνοτρόφων Ενάντια στα Δηλητήρια, τους σκοπούς του προγράμματος για ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους. Η συμμετοχή στα Δίκτυα, τα οποία ξεκίνησαν το 2011, πραγματοποιείται μέσω συμφωνιών-συμβάσεων ανάμεσα στην περιβαλλοντική οργάνωση Gypaetus Foundation και των ενδιαφερόμενων μερών. Αυτές οι συμφωνίες περιλαμβάνουν τη δέσμευση των μελών να απορρίψουν τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και να καταγγείλουν περιστατικά παράνομης χρήσης τους, ενώ η οργάνωση Gypaetus Foundation δεσμεύεται να παρέχει δωρεάν τεχνικές και νομικές συμβουλές στα μέλη των Δικτύων. Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση των σχετικών πλακετών των 8 δήμων και των 4 κυνηγετικών συλλόγων που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Δίκτυα στην Ισπανία, στην πιλοτική περιοχή «Serrania de Ronda, Sierra de Cadiz and Jerez» (ES-2). Τηλέφωνο Επικοινωνίας Χωρίς Χρέωση (από σταθερό)

Το πρόγραμμα έρχεται να

Το πρόγραμμα έρχεται να Τεύχος 1/Μάρτιος 2012 Σελίδα 1 Πρόγραμμα με τίτλο «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (LIFE09

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα

Προτάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα Προτάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα Κείμενο εργασίας ενόψει της συνάντησης 14 Δεκεμβρίου 2012 Το παρόν κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα με τίτλο «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης. Ηπαράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρόγραμμα με τίτλο «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης. Ηπαράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΦΙΚ/Γ. Σπυριδάκης Ηπαράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (παρόλο που απαγορεύεται από το άρθρο VI της Κοινοτικής Οδηγίας για τους Βιοτόπους) αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές αγροτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ LIFE ΦΥΣΗ 2002 «ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΥΠΑΕΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» CONSERVATION ACTIONS FOR GYPAETUS BARBATUS AND BIODIVERSITY IN CRETE Ref. No.: LIFE02 NAT/GR/8492 ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ Σύμβουλοι Διαχείρισης Αποκατάστασης Οικοσυστημάτων Συντονισμός Μελέτης Άννα Γκατζέλια Βιολόγος DEA Οικολογίας Συντονισμός Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ Σύμβουλοι Διαχείρισης Αποκατάστασης Οικοσυστημάτων Συντονισμός Μελέτης Άννα Γκατζέλια Βιολόγος DEA Οικολογίας Συντονισμός Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ CivPro is a Regional Initiative Project financed by INTERREG IVC, the European programme for interregional cooperation ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ....2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. 1. Εισαγωγή. Ηλιόπουλος Γιώργος (δρ. Βιολόγος), Πετρίδου Μαρία (Γεωπόνος Msc), 2012

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. 1. Εισαγωγή. Ηλιόπουλος Γιώργος (δρ. Βιολόγος), Πετρίδου Μαρία (Γεωπόνος Msc), 2012 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΙΤΗΣ Ηλιόπουλος Γιώργος (δρ. Βιολόγος), Πετρίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2013 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2013 Αχελώος / Nίκος Πέτρου Συνεχίζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό Γιώργος Βλάχος, Επίκουρος καθηγητής τμήματος αγροτικής οικονομίας & ανάπτυξης του Γεωπονικού πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα

Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα LIFE10 NAT/BG/000152 Επιμέλεια: Ρούλα Τρίγκου Κείμενα: Χαρητάκης Παπαϊωάννου Γραφιστική επιμέλεια: Sandipo Όλγα Βλάχου Σχέδια: Πασχάλης Δουγαλής Φωτογραφίες εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΚΤΗΣ

ΣΧΕ ΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΚΤΗΣ ΣΧΕ ΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΚΤΗΣ. ΣΧΕ ΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΚΤΗΣ ΣΧΕ ΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΚΤΗΣ. ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΝ ΙΑΙΤΗΜΑ Σύµβουλοι ιαχείρισης Αποκατάστασης Οικοσυστηµάτων Συντονισµός Μελέτης Άννα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΥΠΑΕΤΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»

ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΥΠΑΕΤΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ» LIFE NATURE 2002 «ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΥΠΑΕΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» CONSERVATION ACTIONS FOR GYPAETUS BARBATUS AND BIODIVERSITY IN CRETE Ref. No.: LIFE02/NAT/GR/8492 REPORT

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΥΠΡΟΥ FRIENDS OF THE EARTH CYPRUS ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΥΠΡΟΥ FRIENDS OF THE EARTH CYPRUS ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΥΠΡΟΥ FRIENDS OF THE EARTH CYPRUS ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 Λεμεσός, Κύπρος: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Δράσεις... 2 2. Εκστρατείες... 23 3. Παρουσιάσεις... 33 4. Ανοικτές

Διαβάστε περισσότερα

www.systemgraph.gr Αρχική σελίδα Ο πλανήτης το 2009 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Δουλεύουµε µε τους πολίτες

www.systemgraph.gr Αρχική σελίδα Ο πλανήτης το 2009 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Δουλεύουµε µε τους πολίτες www.systemgraph.gr Αρχική σελίδα Ο πλανήτης το 2009 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Έβρος Βόρεια Πίνδος Πρέσπα Ζάκυνθος Νησιωτικοί υγρότοποι Πυρόπληκτες περιοχές Εξειδικευµένες δράσεις για είδη Το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Το Mέλλον των Δασών. Μιχάλης Μπινιχάκης

Το Mέλλον των Δασών. Μιχάλης Μπινιχάκης Το Mέλλον των Δασών Μιχάλης Μπινιχάκης Η ταυτότητα του προγράμματος Τίτλος Υλοποίηση Χρηματοδότηση Το Μέλλον των Δασών WWF Ελλάς Κοινωφελή Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη, Μποδοσάκη και ιδιώτες Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΤΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 5 Έκδοση 25/09/2014

ΜΟΥΣΤΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 5 Έκδοση 25/09/2014 ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ & ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ Έκδοση 25/09/2014 Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού Newsletter Τεύχος 5 Άστρος Κυνουρίας Αρκαδία 220 01 Τηλ: 27550-22021 Φαξ: 27550-22806

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 149

ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 149 ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 149 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 149 ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 Νίκης 20, 105

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΤΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 7 ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 01.2015-04.2015 Έκδοση 17/6/2015

ΜΟΥΣΤΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 7 ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 01.2015-04.2015 Έκδοση 17/6/2015 ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ & ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ Έκδοση 17/6/2015 Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού Newsletter Τεύχος 7 Περίοδος: 01.2015-04.2015 Άστρος Κυνουρίας Αρκαδία 220 01

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕ ΡΟΥ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE B4-3200/98/444: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΥΠΑΕΤΟΥ (Gypaetus barbatus) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΣΧΕ ΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕ ΡΟΥ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE B4-3200/98/444: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΥΠΑΕΤΟΥ (Gypaetus barbatus) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΧΕ ΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕ ΡΟΥ ΣΧΕ ΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕ ΡΟΥ. ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΝ ΙΑΙΤΗΜΑ Σύµβουλοι ιαχείρισης Αποκατάστασης Οικοσυστηµάτων Συντονισµός Μελέτης Άννα Γκατζέλια Βιολόγος DEA Οικολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς Για την πρόληψη της κακο- Ποίησης και παραμέλησης Των ηλικιωμένων. - Ιστορικό, Βέλτιστες Πρακτικές και Προτάσεις -

Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς Για την πρόληψη της κακο- Ποίησης και παραμέλησης Των ηλικιωμένων. - Ιστορικό, Βέλτιστες Πρακτικές και Προτάσεις - Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς Για την πρόληψη της κακο- Ποίησης και παραμέλησης Των ηλικιωμένων - Ιστορικό, Βέλτιστες Πρακτικές και Προτάσεις - Από τον Εκδότη Συντονισμός: Ολλανδία (ANBO) Σύνταξη: Marlou

Διαβάστε περισσότερα

οιωνός Περιεχόμενα Πρόγραμμα LIFE για τα θαλασσοπούλια

οιωνός Περιεχόμενα Πρόγραμμα LIFE για τα θαλασσοπούλια Περιεχόμενα EDITORIAL 4: Νέα 6: Βιβλιοπαρουσίαση Το κόκκινο βίβλιο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας Χρήστος Βλάχος 7: Δίκτυο Αδόμητων Χώρων για τα πουλιά και τους ανθρώπους Ιωάννα Κοντοζήση 8: Η έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ-ΘΗΒ^Σ....ία πάνια πφ ί θήραε! KyN ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΑΝ-ΘΗΒ^Σ....ία πάνια πφ ί θήραε! KyN ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝ-ΘΗΒ^Σ...ία πάνια πφ ί θήραε! 2014 KyN ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ παν-θηρας.. t a π ά ν τ α π φ ί θ ή ρ α ε! 2014 Ί α ν -Θηρας...τα πάντα περί θήραε! Η πλήρης αναφορά στην έκδοση αυτή έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 Περιεχόμενα 1. Αναλυτικός Πίνακας Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το Σχολικό Έτος 2014-15... 3 2. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Τεύχος 9 Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2013 ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ Πανελλαδική Απογραφή Πελεκάνων για πρώτη φορά 64011 ΚΕΡΑΜΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Απόλαυσε τον ήλιο με προστασία. Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας. Ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη. Αφιέρωμα διατροφικές συνήθειες και υγεία

Απόλαυσε τον ήλιο με προστασία. Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας. Ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη. Αφιέρωμα διατροφικές συνήθειες και υγεία Ιουνιος 2012 - Τευχος 03-04 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 Απόλαυσε τον ήλιο με προστασία Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας Ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη Αφιέρωμα διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικός Απολογισμός 1

Αναλυτικός Απολογισμός 1 Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3 Α, 10440, Αθήνα Tel./Fax: 210 8228795 E mail: info@medsos.gr Website: www.medsos.gr Αναλυτικός Απολογισμός 1 Διήμερο Διεθνές Συνέδριο Βιοποικιλότητας: «Έτος Βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

CNδ. Πα ν -Θηρας. h o. r o. .ία ηάνια πφί θήραε! co σ. c ο ' C ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

CNδ. Πα ν -Θηρας. h o. r o. .ία ηάνια πφί θήραε! co σ. c ο ' C ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ CNδ Πα ν -Θηρας.ία ηάνια πφί θήραε! h o Q r o co σ α ' C CD αω c ο 5 ' C σ CN δ CN 0 2 X 1 ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Πα ν -Θ ηρας...ta πάντα περί θπραε! 2012 ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα. Μουσική στην υπηρεσία του. Θέσεις Αποτυχία οι Στόχοι της Χιλιετίας. Οδοιπορικό / Πίνδος Άνθρωποι υπάρχουν στα βουνά!

Αθήνα. Μουσική στην υπηρεσία του. Θέσεις Αποτυχία οι Στόχοι της Χιλιετίας. Οδοιπορικό / Πίνδος Άνθρωποι υπάρχουν στα βουνά! Τριµηνιαία έκδοση των Γιατρών Του Κόσµου Τεύχος #50 Oκτώβριος/Νοέµβριος/Δεκέµβριος 2010 Οδοιπορικό / Πίνδος Άνθρωποι υπάρχουν στα βουνά! Άνθρωποι Π. Καλαντζόπουλος Ε. Ρεµπούτσικα: Μουσική στην υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ.

Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ. ΜΑΠΠΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΜ: 4328 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΔΡ. Μ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2009

Διαβάστε περισσότερα

>>> >>>> >>>>> >>>>>>> 3

>>> >>>> >>>>> >>>>>>> 3 >>> >>>> >>>>> >>>>>>> 3 Στηρίξτε σήμερα τον συνεργάτη που έχει ανάγκη, ενισχύστε την τοπική επιχείρηση για να έχουμε αύριο ένα καλύτερο μέλλον. Στην περίοδο αυτή όπου η οικονομική κρίση κορυφώνεται, το

Διαβάστε περισσότερα