ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗ ΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΓΔΟΟ, ΕΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΑ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗ ΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΓΔΟΟ, ΕΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΑ)"

Transcript

1 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 344/243 ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗ ΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΓΔΟΟ, ΕΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΑ) (2012/C 344/02)

2

3 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 344/245 Ετήσια έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες που χρηματοδοτήθηκαν από το όγδοο, ένατο και δέκατο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΑ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σημεία Εισαγωγή 1-11 Ειδικά χαρακτηριστικά των Ευρωπαϊκών Ταμείων Ανάπτυξης 2-11 Κεφάλαιο Ι Εκτέλεση του όγδοου, ένατου και δέκατου ΕΤΑ Δημοσιονομική εκτέλεση Ετήσια έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση του όγδοου, ένατου και δέκατου ΕΤΑ 16 Κεφάλαιο II Δήλωση αξιοπιστίας του Συνεδρίου σχετικά με τα ΕΤΑ Δήλωση αξιοπιστίας του Συνεδρίου απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με το όγδοο, ένατο και δέκατο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΑ) Έκθεση του ανεξάρτητου ελεγκτή I-X Πληροφοριακά στοιχεία προς υποστήριξη της δήλωσης αξιοπιστίας Εμβέλεια και τρόπος προσέγγισης του ελέγχου Αξιοπιστία των λογαριασμών Κανονικότητα των πράξεων Αποτελεσματικότητα των συστημάτων Συμπεράσματα και συστάσεις Συμπεράσματα Συστάσεις 58-59

4 C 344/246 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Στην παρούσα ετήσια έκθεση παρουσιάζεται η εκτίμηση του Συνεδρίου όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάπτυξης (ΕΤΑ). Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται βασικά πληροφοριακά στοιχεία για τις καλυπτόμενες δραστηριότητες, καθώς και για τις δαπάνες κατά το Πίνακας 1 Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάπτυξης Βασικά πληροφοριακά στοιχεία (σε εκατομμύρια ευρώ) Τίτλος του προϋπολογισμού Τομέας πολιτικής Περιγραφή Πληρωμές 2011 Μορφή διαχείρισης 8ο ΕΤΑ Διοικητικές δαπάνες 0 Επιχειρησιακές δαπάνες Έργα 8 Άμεση κεντρική Δημοσιονομική στήριξη 0 Άμεση κεντρική Έργα 19 Έμμεση κεντρική Έργα 59 Αποκεντρωμένη Έργα 3 Από κοινού Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάπτυξης 89 9ο ΕΤΑ Διοικητικές δαπάνες 3 Επιχειρησιακές δαπάνες Έργα 112 Άμεση κεντρική Δημοσιονομική στήριξη 77 Άμεση κεντρική Έργα 4 Έμμεση κεντρική Έργα 591 Αποκεντρωμένη Έργα 127 Από κοινού ο ΕΤΑ Διοικητικές δαπάνες 90 Επιχειρησιακές δαπάνες Έργα 210 Άμεση κεντρική Δημοσιονομική στήριξη 660 Άμεση κεντρική Έργα 29 Έμμεση κεντρική Έργα 407 Αποκεντρωμένη Έργα 483 Από κοινού Σύνολο διοικητικών δαπανών 93 Σύνολο επιχειρησιακών δαπανών (Έργα) Σύνολο επιχειρησιακών δαπανών (Δημοσιονομική στήριξη) 737 Σύνολο πληρωμών ( 1 ) Σύνολο επιμέρους αναλήψεων υποχρεώσεων ( 1 ) ( 2 ) Γενικό σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων ( 1 ) ( 2 ) ( 1 ) 1 Καθαρά ποσά για το οικονομικό έτος ( 2 ) 2 Οι συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων αφορούν αποφάσεις χρηματοδότησης. Οι επιμέρους αναλήψεις υποχρεώσεων αφορούν επιμέρους συμβάσεις. Πηγή: Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, βάσει στοιχείων που παρέσχε η ΓΔ DEVCO.

5 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 344/247 Ειδικά χαρακτηριστικά των Ευρωπαϊκών Ταμείων Ανάπτυξης 2. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΑ) αποτελεί το κύριο μέσο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή ενισχύσεων στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας προς τα κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ), καθώς και προς τις υπερπόντιες χώρες και εδάφη (ΥΧΕ). Η συμφωνία εταιρικής σχέσης, η οποία υπεγράφη στην Κοτονού στις 23 Ιουνίου 2000 με εικοσαετή περίοδο ισχύος («συμφωνία Κοτονού»), συνιστά το πλαίσιο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κράτη ΑΚΕ και τις ΥΧΕ. Κύριος στόχος της είναι η μείωση και, μακροπρόθεσμα, η εξάλειψη της φτώχειας, σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της σταδιακής ένταξης των χωρών ΑΚΕ και των ΥΧΕ στην παγκόσμια οικονομία. Βασίζεται σε τρεις συμπληρωματικούς μεταξύ τους πυλώνες: την αναπτυξιακή συνεργασία, την οικονομική και εμπορική συνεργασία και την πολιτική διάσταση. 3. Τα ΕΤΑ χρηματοδοτούνται από τα κράτη μέλη και διέπονται από δικούς τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, ενώ η διαχείρισή τους ασκείται εκτός του πλαισίου του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη δημοσιονομική εκτέλεση των πράξεων που χρηματοδοτούνται από πόρους των ΕΤΑ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της επενδυτικής διευκόλυνσης, η οποία δεν καλύπτεται από τη δήλωση αξιοπιστίας του Συνεδρίου ή τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( 1 ) ( 2 ). 3. Η λογοδοσία και η διαφάνεια της εφαρμογής της επενδυτικής διευκόλυνσης διασφαλίζονται με τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της επενδυτικής διευκόλυνσης, με τον ετήσιο εξωτερικό δημοσιονομικό έλεγχο καθώς και με την εποπτεία των δραστηριοτήτων της από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. 4. Οι πράξεις που χρηματοδοτούνται από κάθε ΕΤΑ προγραμματίζονται στην αρχή της καλυπτόμενης περιόδου. Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι και οι στρατηγικές της εκάστοτε χώρας στον τομέα της ανάπτυξης καθορίζονται σε έγγραφο στρατηγικής ανά χώρα, το οποίο καταρτίζεται από την Επιτροπή και το ενδιαφερόμενο κράτος ΑΚΕ ή ΥΧΕ κατόπιν διαβουλεύσεων με ευρύ φάσμα παραγόντων που διαδραματίζουν ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία. Στο ίδιο έγγραφο ορίζεται, επίσης, η προγραμματιζόμενη χρηματοδοτική ενίσχυση της ΕΕ, την οποία μπορεί να λάβει η χώρα ή ο περιφερειακός οργανισμός. ( 1 ) Βλέπε άρθρα 118, 125 και 134 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 215/2008 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2008, για τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στο δέκατο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΕ L 78 της , σ. 1), καθώς και τη γνώμη του Συνεδρίου αριθ. 9/2007 σχετικά με την πρόταση αυτού του κανονισμού (ΕΕ C 23 της , σ. 3). ( 2 ) Τριμερής συμφωνία η οποία συνήφθη μεταξύ της ΕΤΕπ, της Επιτροπής και του Συνεδρίου [άρθρο 134 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 215/2008] καθορίζει τους κανόνες που διέπουν τον έλεγχο των εν λόγω πράξεων από το Συνέδριο.

6 C 344/248 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) κατέστη λειτουργική την 1η Δεκεμβρίου Η ΕΥΕΔ προετοιμάζει, από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, τις αποφάσεις της Επιτροπής που αφορούν τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε κάθε χώρα, τα έγγραφα στρατηγικής ανά χώρα ή περιφέρεια και τα εθνικά και περιφερειακά ενδεικτικά προγράμματα, στο πλαίσιο του κύκλου προγραμματισμού για τα περισσότερα μέσα εξωτερικής δράσης. 6. Έπειτα από τη δημιουργία της ΕΥΕΔ και την αναδιοργάνωση της Επιτροπής το 2011, η νεοϊδρυθείσα Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Συνεργασίας (EuropeAid) συνδύασε, αφενός, την εμπειρογνωμοσύνη στον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής, την οποία διέθετε η πρώην Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Σχέσεων με τα κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού και, αφετέρου, τους πόρους υλοποίησης, τους οποίους διέθετε το πρώην Γραφείο Συνεργασίας EuropeAid. Τον Ιούνιο του 2011 τέθηκε σε ισχύ η νέα οργάνωση της EuropeAid και διατυπώθηκαν νέοι όροι εντολής σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης, διεύθυνσης και μονάδας. Η EuropeAid υλοποιεί ευρύ φάσμα των μέσων ( 3 ) εξωτερικής βοήθειας της Επιτροπής, τα οποία χρηματοδοτούνται από τα ΕΤΑ και τον γενικό προϋπολογισμό ( 4 ). Το 2011, το σύνολο σχεδόν των παρεμβάσεων των ΕΤΑ τελούσε υπό τη διαχείριση της EuropeAid. Η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΓΔ ECHO) διαχειρίστηκε μικρό ποσοστό αυτών των παρεμβάσεων ( 5 ), που αφορούσε την ανθρωπιστική βοήθεια. 7. Οι παρεμβάσεις των ΕΤΑ υλοποιούνται μέσω έργων και δημοσιονομικής στήριξης ( 6 ), η δε διαχείρισή τους ασκείται με τρεις κυρίως τρόπους ( 7 ) (βλέπε πίνακα 1): α) κεντρική διαχείριση (42 % των πληρωμών το 2011), στο πλαίσιο της οποίας η Επιτροπή υλοποιεί άμεσα τις δράσεις παροχής ενισχύσεων ( 3 ) Ευρωπαϊκός μηχανισμός γειτονίας και εταιρικής σχέσης, μηχανισμός χρηματοδότησης της αναπτυξιακής συνεργασίας, χρηματοδοτικό μέσο για την προαγωγή της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, μηχανισμός σταθερότητας, μηχανισμός συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας, διευκόλυνση για την ταχεία αντιμετώπιση των διογκούμενων τιμών των τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες. ( 4 ) Βλέπε κεφάλαιο 7 «Εξωτερικές σχέσεις, βοήθεια και διεύρυνση» της ετήσιας έκθεσης του Συνεδρίου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το έτος ( 5 ) Οι οποίες αντιστοιχούν στο 1,2 % των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν το ( 6 ) Η δημοσιονομική στήριξη συνίσταται στη μεταβίβαση κεφαλαίων από την Επιτροπή στο εθνικό δημόσιο ταμείο της χώρας-εταίρου με σκοπό την παροχή πρόσθετων δημοσιονομικών πόρων για την υποστήριξη της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. ( 7 ) Άρθρα 21 έως 29 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 215/2008.

7 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 344/249 β) από κοινού διαχείριση (21 % των πληρωμών το 2011), στο πλαίσιο της οποίας την ευθύνη για την υλοποίηση των δράσεων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνουν διεθνείς οργανισμοί, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες που αυτοί εφαρμόζουν όσον αφορά τη λογιστική, τους ελέγχους, τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και τη σύναψη συμβάσεων παρέχουν εγγυήσεις ισοδύναμες προς διεθνώς παραδεκτά πρότυπα. Κύριοι εταίροι της EuropeAid είναι οι οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών και η Παγκόσμια Τράπεζα γ) αποκεντρωμένη διαχείριση (37 % των πληρωμών το 2011), στο πλαίσιο της οποίας η Επιτροπή μπορεί να αναθέτει τη διαχείριση ορισμένων καθηκόντων στις αρχές των δικαιούχων χωρών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ακόμη και στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης διαχείρισης πρέπει να χρησιμοποιούνται οι διαδικασίες της Επιτροπής, ενώ η EuropeAid είναι υπεύθυνη για τη διενέργεια των προληπτικών ελέγχων (π.χ. όσον αφορά τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων και τα τιμολόγια) και για την πραγματοποίηση των πληρωμών στους αναδόχους. 8. Η εξωτερική βοήθεια χρηματοδοτείται από τα ΕΤΑ και ο γενικός προϋπολογισμός εκτελείται σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου, ιδίως λόγω της γεωγραφικής διασποράς των δράσεων, καθώς και του ευρέος φάσματος μέσων συνεργασίας, μεθόδων χορήγησης της βοήθειας, ιδίων δημοσιονομικών κανόνων και διαδικασιών, καθώς και φορέων υλοποίησης. Επιπροσθέτως, πολλές χώρες-εταίροι διαθέτουν ισχνές θεσμικές και διοικητικές ικανότητες. 8. Η Επιτροπή μετριάζει αυτούς τους κινδύνους μέσω ουσιαστικών παρεμβάσεων έγκαιρου εντοπισμού και διόρθωσης. Το EuropeAid (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες) ασκεί εκ των προτέρων έλεγχο υψηλού επιπέδου και ως προς το πεδίο της κάλυψης και ως προς τη φύση αυτών των ελέγχων, που υπερβαίνουν κατά πολύ τις απαιτούμενες από τη νομοθεσία δημοσιονομικές διασφαλίσεις. Τα προληπτικά μέτρα αποτελούν επίσης σημαντικότατο στοιχείο της στρατηγικής ελέγχου και περιλαμβάνουν την παροχή ουσιαστικής κατάρτισης τόσο για το προσωπικό της Επιτροπής όσο και για το προσωπικό που ορίζεται ειδικά για τον εθνικό διατάκτη (ΕΔ). Επιπλέον, σε αρκετές χώρες εφαρμόζεται «στήριξη ΕΔ». 9. Η Συμφωνία της Κοτονού προβλέπει ( 8 ) ότι απευθείας ενίσχυση του προϋπολογισμού για τη στήριξη μακροοικονομικών ή τομεακών μεταρρυθμίσεων χορηγείται όταν η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών (ΔΔΟ) είναι επαρκώς διαφανής, υπεύθυνη και αποτελεσματική. ( 8 ) Άρθρο 61 παράγραφος 2.

8 C 344/250 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οι εν λόγω νομικές διατάξεις παρέχουν μεγάλα περιθώρια διαφορετικής ερμηνείας ( 9 ), και το τι θεωρείται «επαρκές» όσον αφορά τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα στη ΔΔΟ μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε χώρας, αλλά και με την κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνησή της. Για τους λόγους αυτούς, υπενθυμίζεται ότι: α) Δημοσιονομική στήριξη χορηγείται συχνά σε χώρες με αδύναμα συστήματα ΔΔΟ. Ένας σημαντικός κίνδυνος είναι ότι ο προϋπολογισμός της χώρας-αποδέκτη ενδέχεται να επηρεάζεται από φαινόμενα απάτης και διαφθοράς. Δεδομένου ότι τα κονδύλια που μεταβιβάζονται στο πλαίσιο πράξεων δημοσιονομικής στήριξης συγχωνεύονται με άλλους πόρους στον προϋπολογισμό της χώρας (υποκαταστασιμότητα των δημοσιονομικών πόρων), εκτίθενται επίσης στις ίδιες αδυναμίες της ΔΔΟ. β) Δεδομένου ότι οι πράξεις δημοσιονομικής στήριξης υλοποιούνται μέσω των συστημάτων, των διαδικασιών και των θεσμών ΔΔΟ των χωρών-εταίρων, ο έλεγχος νομιμότητας και κανονικότητας του Συνεδρίου δεν μπορεί να διενεργείται πέραν του σταδίου της καταβολής της βοήθειας στους προϋπολογισμούς των χωρών-εταίρων. γ) Η Επιτροπή διαθέτει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας όταν αποφασίζει κατά πόσο μια χώρα-εταίρος είναι επιλέξιμη για δημοσιονομική στήριξη. Λόγω αυτών των μεγάλων περιθωρίων διαφορετικής ερμηνείας, οι δράσεις δημοσιονομικής στήριξης που υλοποιεί η Επιτροπή ενέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σφαλμάτων νομιμότητας και κανονικότητας. 10. α)-γ) Η Επιτροπή δεν συμμερίζεται πλήρως την ανάλυση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά τη λειτουργία της δημοσιονομικής στήριξης. Η δημοσιονομική στήριξη λειτουργεί σε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο όπου τα βασικά κυβερνητικά συστήματα, όπως το σύστημα διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, ενδέχεται να έχουν σοβαρές αδυναμίες. Παρ όλα αυτά, οι όροι επιλεξιμότητας είναι αυστηροί. Μια χώρα-εταίρος είναι επιλέξιμη για δημοσιονομική στήριξη όταν η κυβέρνησή της εφαρμόζει συναφή και αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να ζητήσει τη λήψη ειδικών βραχυπρόθεσμων μέτρων για τον περιορισμό των κινδύνων. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές ενίσχυσης του προϋπολογισμού ( 1 ) [οι οποίες αναθεωρήθηκαν το 2012 βάσει προτάσεων της Επιτροπής ( 2 ) και των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Μαΐου 2012 για μια νέα προσέγγιση της δημοσιονομικής στήριξης] περιέχουν ορισμένες νέες διατάξεις που διευκρινίζουν περαιτέρω τους κανόνες. Αυτό περιλαμβάνει νέους κανόνες επιλεξιμότητας σχετικά με τη διαφάνεια και την επίβλεψη, επίσημη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου και ένα σοβαρό πλαίσιο διαχείρισης. Η μη στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη αποσκοπεί στην ανταμοιβή αποτελεσμάτων μάλλον παρά στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων. Συνεπώς, είναι σαφές ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να υπερβαίνει το στάδιο μεταφοράς των κεφαλαίων μετά την ικανοποίηση των συμφωνηθέντων όρων. Εντούτοις, ο έλεγχος δραστηριοτήτων οι οποίες ενδέχεται να χρηματοδοτούνται με πληρωμές δημοσιονομικής στήριξης υπάγεται στην αρμοδιότητα των εθνικών ελεγκτικών αρχών στις οποίες τα συνοδευτικά προγράμματα παρέχουν συγκεκριμένη στήριξη. Αυτός ο μηχανισμός παροχής βοήθειας είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Επιτροπή έχει ανταποκριθεί σε εκκλήσεις της διεθνούς αναπτυξιακής κοινότητας και ενδιαφερόμενων φορέων της ΕΕ για αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις που εστιάζονται στα αποτελέσματα και την οικειοποίηση, με λιγότερη γραφειοκρατία και, ως εκ τούτου, με μείωση του κόστους συναλλαγής για τις χώρες εταίρους. ( 9 ) Βλέπε σημείο 46 της ετήσιας έκθεσης του Συνεδρίου σχετικά με τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πλαίσιο του έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΑ) για το οικονομικό έτος 2003 (ΕΕ C 293 της , σ. 315). ( 1 ) Βλέπε guidelines_budget_support_en.pdf ( 2 ) Βλέπε ανακοίνωση της Επιτροπής: Η μελλοντική προσέγγιση για τη δημοσιονομική στήριξη της ΕΕ στις τρίτες χώρες [COM(2011) 638 τελικό].

9 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 344/ Οι πληρωμές προς διεθνείς οργανισμούς για δράσεις πολλών χορηγών ενέχουν επίσης ειδικούς κινδύνους, εν μέρει λόγω του «τεκμαρτού τρόπου προσέγγισης» που εφαρμόζει η Επιτροπή ( 10 ). 11. Εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, δεν υπάρχουν ειδικά προβλήματα σε σχέση με τον «τεκμαρτό τρόπο προσέγγισης» (που αναπτύχθηκε τα τελευταία έτη για να μπορέσει η Επιτροπή να συμμετάσχει σε δράσεις πολλών χορηγών, περιλαμβανομένων των καταπιστευματικών ταμείων). Η προσέγγιση αυτή εγγυάται ότι πληρούνται οι νομικές απαιτήσεις που εφαρμόζονται στη χρηματοδότηση των εξωτερικών δράσεων της ΕΕ (διασφαλίζοντας ότι τα ποσά που συνεισφέρουν άλλοι χορηγοί είναι επαρκή για τη χρηματοδοτική κάλυψη ενδεχόμενων δραστηριοτήτων οι οποίες δεν είναι επιλέξιμες βάσει των κανόνων της ΕΕ), δαπανώντας τα κεφάλαια της ΕΕ με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο (μέσω του συντονισμού των χορηγών), σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Η Επιτροπή περιορίζει αυτόν τον κίνδυνο, αξιολογώντας τις διαδικασίες τήρησης λογιστικής, λογιστικού ελέγχου, εσωτερικού ελέγχου και προμηθειών των εταίρων διεθνών οργανισμών πριν από κάθε κοινή δραστηριότητα, με την παρουσία του προσωπικού της στο πεδίο δράσης (και τη συμμετοχή στις εποπτικές ομάδες) και την αυστηρή τήρηση της απαιτούμενης υποβολής δημοσιονομικών εκθέσεων από τον διεθνή οργανισμό. Επιπλέον, κατά την υλοποίηση των εξωτερικών δράσεων, γίνεται τακτική επανεξέταση των συστημάτων με την πραγματοποίηση αποστολών επαλήθευσης από εξωτερικούς ελεγκτές. Οι ελεγκτές του EuropeAid και της ECHO δεν έχουν μέχρι σήμερα αναφέρει πορίσματα ή «ειδικούς κινδύνους» αυτής της φύσης. Η Επιτροπή πιστεύει ότι τα μέτρα εσωτερικού ελέγχου τα οποία έχει θέσει σε εφαρμογή, σε συνδυασμό με τα μέτρα του ενδιαφερόμενου διεθνούς οργανισμού, περιορίζουν αυτόν τον θεωρητικό κίνδυνο σε πραγματικά αμελητέο επίπεδο. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΟΓΔΟΟΥ, ΕΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΟΥ ΕΤΑ Δημοσιονομική εκτέλεση 12. Το 2011, το όγδοο, ένατο και δέκατο ΕΤΑ εφαρμόζονταν παράλληλα. Κάθε συμφωνία ΕΤΑ συνάπτεται συνήθως για περίοδο ανάληψης υποχρεώσεων πέντε ετών περίπου. Ωστόσο, πληρωμές μπορούν να πραγματοποιούνται για μεγαλύτερο διάστημα. Ο προϋπολογισμός του όγδοου ΕΤΑ ( ) ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ και του ένατου ΕΤΑ ( ) σε εκατομμύρια ευρώ. ( 10 ) Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τον «τεκμαρτό τρόπο προσέγγισης», βλέπε σημείο 7.11 της ετήσιας έκθεσης του Συνεδρίου σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το έτος 2011.

10 C 344/252 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο προϋπολογισμός του δέκατου ΕΤΑ ( ) ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό, εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για τις χώρες ΑΚΕ και 285 εκατομμύρια ευρώ για τις ΥΧΕ. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται εκατομμύρια ευρώ και 30 εκατομμύρια ευρώ για την επενδυτική διευκόλυνση, την οποία διαχειρίζεται η ΕΤΕπ, για τις χώρες ΑΚΕ και τις ΥΧΕ αντίστοιχα. Τέλος, προβλέπονται 430 εκατομμύρια ευρώ για τις δαπάνες που συνεπάγονται για την Επιτροπή ο προγραμματισμός και η εφαρμογή του ΕΤΑ. 14. Το σύνολο των συνεισφορών, τις οποίες έλαβε η Επιτροπή από τα κράτη μέλη το 2011, ανήλθε σε εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της τελικής πρόσκλησης για 660 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του ένατου ΕΤΑ, καθώς και των πρώτων συνεισφορών, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του δέκατου ΕΤΑ. 15. Ο πίνακας 2 παρουσιάζει τη σωρευτική χρησιμοποίηση των πόρων των ΕΤΑ που διαχειρίστηκε η Επιτροπή, καθώς και τη δημοσιονομική εκτέλεσή τους. Το 2011, οι επιμέρους αναλήψεις υποχρεώσεων ήταν κατώτερες του στόχου κατά 13 %, εξαιτίας ιδίως, αφενός, καθυστερήσεων στη σύναψη συμβάσεων όσον αφορά σημαντικά προγράμματα υποδομής και, αφετέρου, της πραγματοποίησης σημαντικών συνολικών αναλήψεων υποχρεώσεων κατά τους τελευταίους μήνες του Οι πληρωμές ήταν χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες κατά 16 %, κατά κύριο λόγο εξαιτίας μικρότερων εκταμιεύσεων για δημοσιονομική στήριξη, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν πληρούνταν οι όροι επιλεξιμότητας, καθώς και εξαιτίας καθυστερήσεων σε έργα υποδομής. Οι εκκρεμείς πληρωμές, καθώς και οι παλαιές και αδρανείς εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων ( 11 ) παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με το Το EuropeAid πέτυχε ποσοστό 101 % (ύψους εκατομμυρίων ευρώ) του συνολικού στόχου του για αναλήψεις υποχρεώσεων ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Εντούτοις, οι συμβάσεις και οι πληρωμές ήταν ελαφρώς κάτω από τον στόχο, ιδίως λόγω αποφάσεων του EuropeAid να παρακρατήσει πληρωμές σε προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης επειδή δεν τηρούνταν οι όροι εκταμίευσης (ενδεικτικά, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία λόγω σημαντικής δημοσιονομικής απόκλισης και απουσίας προγράμματος του ΔΝΤ και στο Μπενίν λόγω ανεπαρκών επιδόσεων ως προς την εφαρμογή της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής και του αργού ρυθμού των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών). Ετήσια έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση του όγδοου, ένατου και δέκατου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης 16. Ο δημοσιονομικός κανονισμός που εφαρμόζεται στο δέκατο ΕΤΑ επιβάλλει στην Επιτροπή να καταρτίζει έκθεση ετησίως σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση των ΕΤΑ ( 12 ). Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, η έκθεση αυτή περιγράφει με ακρίβεια την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της Επιτροπής για το οικονομικό έτος (ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημοσιονομική εκτέλεση και τις δραστηριότητες ελέγχου), καθώς και τη χρηματοοικονομική κατάσταση και τα γεγονότα που άσκησαν σημαντική επίδραση στις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά το ( 11 ) Οι παλαιές εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων είναι κεφάλαια τα οποία δεσμεύθηκαν προ πενταετίας τουλάχιστον και παραμένουν αχρησιμοποίητα. Οι αδρανείς εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων είναι κεφάλαια τα οποία δεσμεύθηκαν μεν, αλλά δεν αποτέλεσαν αντικείμενο σύμβασης ούτε χρησιμοποιήθηκαν για τουλάχιστον δύο χρόνια. ( 12 ) Άρθρα 118 και 124 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 215/2008.

11 Πίνακας 2 Σωρευτική χρησιμοποίηση των πόρων των ΕΤΑ στις 31 Δεκεμβρίου 2011 Κατάσταση στο τέλος του 2010 Συνολικό ποσό Ποσοστό εκτέλεσης ( 2 ) Εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το οικονομικό έτος 2011 (καθαρά ποσά) ( 6 ) 8ο ΕΤΑ ( 3 ) 9ο ΕΤΑ ( 3 ) 10ο ΕΤΑ Συνολικό ποσό Κατάσταση στο τέλος του ο ΕΤΑ 9ο ΕΤΑ 10ο ΕΤΑ A ΠΟΡΟΙ ( 1 ) B ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ Συνολικό ποσό (εκατομμύρια ευρώ) 1. Συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων ( 4 ) ,4 % ,6 % 2. Επιμέρους αναλήψεις υποχρεώσεων ( 5 ) ,2 % ,3 % 3. Πληρωμές ,0 % ,8 % Γ Εκκρεμείς πληρωμές (B1-B3) ,5 % ,8 % Δ Διαθέσιμο υπόλοιπο (A-B1) ,6 % ,4 % ( 1 ) Περιλαμβάνονται η αρχική χορήγηση του 8ου, 9ου και 10ου ΕΤΑ, η συγχρηματοδότηση, οι τόκοι, διάφοροι πόροι και οι μεταφορές από προηγούμενα ΕΤΑ. ( 2 ) Ως ποσοστό των πόρων. ( 3 ) Τα αρνητικά ποσά αντιστοιχούν σε αποδεσμεύσεις. ( 4 ) Οι συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων αφορούν αποφάσεις χρηματοδότησης. ( 5 ) Οι επιμέρους αναλήψεις υποχρεώσεων αφορούν επιμέρους συμβάσεις. ( 6 ) Καθαρές αναλήψεις υποχρεώσεων μετά τις αποδεσμεύσεις. Καθαρές πληρωμές μετά τις ανακτήσεις. Πηγή: Ελεγκτικό Συνέδριο, βάσει των εκθέσεων του ΕΤΑ σχετικά με τη δημοσιονομική εκτέλεση και των οικονομικών καταστάσεων της 31ης Δεκεμβρίου Ποσοστό εκτέλεσης ( 2 ) EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 344/253

12 C 344/254 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΕΦΑΛΑΙΟ II ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΤΑ Δήλωση αξιοπιστίας του Συνεδρίου απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με το όγδοο, ένατο και δέκατο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΑ) Έκθεση του ανεξάρτητου ελεγκτή I Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και του άρθρου 141 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο δέκατο ΕΤΑ, ο οποίος ισχύει και για τα προηγούμενα ΕΤΑ, το Συνέδριο διενήργησε έλεγχο: α) των ετήσιων λογαριασμών του όγδοου, ένατου και δέκατου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις ( 13 ) και την έκθεση σχετικά με τη δημοσιονομική εκτέλεση για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 και β) της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί εντός του νομικού πλαισίου των ΕΤΑ, όσον αφορά το μέρος των πόρων των ΕΤΑ για τη δημοσιονομική διαχείριση του οποίου είναι υπεύθυνη η Επιτροπή ( 14 ). Ευθύνη της διοίκησης II Σύμφωνα με τα άρθρα 310 έως 325 της ΣΛΕΕ και τους δημοσιονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται στο όγδοο, ένατο και δέκατο ΕΤΑ, η διοίκηση ευθύνεται για την κατάρτιση και την ορθή παρουσίαση των ετήσιων λογαριασμών των ΕΤΑ, καθώς και για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί: α) Η διοίκηση ευθύνεται, όσον αφορά τους ετήσιους λογαριασμούς των ΕΤΑ, για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση συστήματος εσωτερικού ελέγχου σχετικά με την κατάρτιση και την ορθή παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων οι οποίες να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες, οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα, για την επιλογή και την εφαρμογή των ενδεδειγμένων λογιστικών πολιτικών, βάσει των λογιστικών κανόνων που εγκρίνει ο υπόλογος των ΕΤΑ ( 15 ), καθώς και για τη διατύπωση λογιστικών εκτιμήσεων εύλογων υπό τις εκάστοτε περιστάσεις. Η Επιτροπή εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς των ΕΤΑ. β) Ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση ασκεί την αρμοδιότητά της για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί εξαρτάται από τη μέθοδο εκτέλεσης των ΕΤΑ, η οποία προβλέπεται στους δημοσιονομικούς κανονισμούς των ΕΤΑ. Τα εκτελεστικά καθήκοντα πρέπει να συμφωνούν με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, η οποία απαιτεί τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου, το οποίο να περιλαμβάνει κατάλληλη εποπτεία και ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη παρατυπιών και περιπτώσεων απάτης, καθώς και, κατά περίπτωση, δικαστικές διαδικασίες για την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ή εσφαλμένως χρησιμοποιηθέντων ποσών. Ανεξάρτητα από την εφαρμοζόμενη μέθοδο εκτέλεσης, η Επιτροπή φέρει την τελική ευθύνη για τη νομιμότητα και την κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί των ΕΤΑ (άρθρο 317 της ΣΛΕΕ). ( 13 ) Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό, την κατάσταση οικονομικού αποτελέσματος, την κατάσταση ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού και τον πίνακα απαιτήσεων των Ευρωπαϊκών Ταμείων Ανάπτυξης. ( 14 ) Δυνάμει των άρθρων 2, 3, 4, 125, παράγραφος 4, και 134 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο δέκατο ΕΤΑ, η παρούσα δήλωση αξιοπιστίας δεν καλύπτει το τμήμα των πόρων των ΕΤΑ που διαχειρίζεται η ΕΤΕπ και για το οποίο ευθύνεται η ίδια. ( 15 ) Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος του ΕΤΑ απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards ΙΡSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, ελλείψει αυτών, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards IAS) /Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, οι οικονομικές καταστάσεις για το οικονομικό έτος 2011 καταρτίστηκαν βάσει των εν λόγω λογιστικών κανόνων που εγκρίνει ο υπόλογος των ΕΤΑ, με τους οποίους προσαρμόζονται οι αρχές της λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση στο ειδικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η έκθεση σχετικά με την εκτέλεση των ΕΤΑ εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως στις ταμειακές κινήσεις.

13 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 344/255 Ευθύνη του ελεγκτή III Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των λογαριασμών όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Το Συνέδριο διενήργησε τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς των ΕΤΑ όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. IV Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και την κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου των ΕΤΑ, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τις πτυχές του εσωτερικού ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ορθή παρουσίαση των οριστικών λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, προκειμένου να σχεδιαστούν οι αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών που ακολουθούνται και του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων που πραγματοποιούνται, καθώς και αξιολόγηση της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών και της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων. V Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της δήλωσης αξιοπιστίας του. Αξιοπιστία των λογαριασμών Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών VI Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί του όγδοου, ένατου και δέκατου ΕΤΑ παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασης των ΕΤΑ την 31η Δεκεμβρίου 2011, των αποτελεσμάτων των πράξεών τους και των ταμειακών ροών τους για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού των ΕΤΑ και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος. Νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί Έσοδα Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των εσόδων στα οποία βασίζονται οι λογαριασμοί VII Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, τα έσοδα στα οποία βασίστηκαν οι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμα και κανονικά.

14 C 344/256 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αναλήψεις υποχρεώσεων Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των αναλήψεων υποχρεώσεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί VIII Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι αναλήψεις υποχρεώσεων στις οποίες βασίστηκαν οι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές. Πληρωμές Βάση για την αρνητική γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πληρωμών στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί IX Ο έλεγχος του Συνεδρίου κατέδειξε ότι τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου είναι μερικώς αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνεδρίου το πιθανότερο ποσοστό σφάλματος για τις πληρωμές του όγδοου, ένατου και δέκατου ΕΤΑ είναι 5,1 %. Αρνητική γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πληρωμών στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί X Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, λόγω της σημασίας των ζητημάτων που περιγράφονται στο σημείο που αφορά τη βάση για την αρνητική γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πληρωμών στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί, οι σχετικές πληρωμές για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 περιέχουν σημαντικό ποσοστό σφάλματος. 26 Ιουλίου 2012 Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA Πρόεδρος Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο 12, rue Alcide De Gasperi, 1615 Luxembourg, LUXEMBOURG

15 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 344/257 Πληροφοριακά στοιχεία προς υποστήριξη της δήλωσης αξιοπιστίας Εμβέλεια και τρόπος προσέγγισης του ελέγχου 17. Οι παρατηρήσεις σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών των ΕΤΑ, που παρουσιάζονται στο σημείο VI της δήλωσης αξιοπιστίας, βασίζονται σε έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων ( 16 ) και της έκθεσης σχετικά με τη δημοσιονομική εκτέλεση του όγδοου, ένατου και δέκατου ΕΤΑ ( 17 ). Κατά τον έλεγχο εξετάστηκαν, σε δειγματοληπτική βάση, τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες. Ο έλεγχος περιλάμβανε, επίσης, αξιολόγηση των λογιστικών αρχών που εφαρμόστηκαν, των σημαντικών εκτιμήσεων της διοίκησης, καθώς και της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών. 18. Η συνολική προσέγγιση και μεθοδολογία ελέγχου που εφάρμοσε το Συνέδριο όσον αφορά την κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί περιγράφεται στο μέρος 2 του παραρτήματος 1.1 του κεφαλαίου 1 της ετήσιας έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος Οι παρατηρήσεις σχετικά με την κανονικότητα των πράξεων των ΕΤΑ, οι οποίες διατυπώνονται στα σημεία VII έως X της δήλωσης αξιοπιστίας, βασίζονται στις εξής συνιστώσες: α) σε έλεγχο όλων των συνεισφορών των κρατών μελών και δείγματος άλλων ειδών πράξεων που αφορούν τα έσοδα β) σε έλεγχο δείγματος 193 πράξεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε 30 συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων και σε 163 ενδιάμεσες και τελικές πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από αντιπροσωπείες ή από τις κεντρικές υπηρεσίες της Επιτροπής ( 18 ). Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίθηκε αναγκαίο, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις σε φορείς υλοποίησης και τελικούς δικαιούχους, προκειμένου να επαληθευτούν οι σχετικές πληρωμές, οι οποίες δηλώθηκαν στις οικονομικές εκθέσεις ή στις δηλώσεις δαπανών γ) σε αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων εποπτείας και ελέγχου στις κεντρικές υπηρεσίες της EuropeAid και στις αντιπροσωπείες, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν τα εξής στοιχεία: i) το περιβάλλον του ελέγχου και τα πρότυπα εσωτερικού ελέγχου ii) οι προληπτικοί έλεγχοι των συμβάσεων και των πληρωμών από τους διατάκτες, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών διατακτών ( 16 ) Βλέπε άρθρο 122 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 215/2008: οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό, την κατάσταση οικονομικού αποτελέσματος, την κατάσταση ταμειακών ροών και τον πίνακα απαιτήσεων του ΕΤΑ. ( 17 ) Βλέπε άρθρο 123 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 215/2008: οι καταστάσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν πίνακες που αναφέρουν το ύψος των πιστώσεων, των αναλήψεων υποχρεώσεων και των πληρωμών. ( 18 ) EuropeAid: 125 πληρωμές για έργα και 30 πληρωμές στο πλαίσιο δημοσιονομικής στήριξης ΓΔ ECHO: 8 πληρωμές για έργα στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

16 C 344/258 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης iii) η παρακολούθηση και η εποπτεία iv) οι εξωτερικοί έλεγχοι v) ο εσωτερικός έλεγχος δ) σε επισκόπηση των θέσεων της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης αξιολόγησης της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων της EuropeAid. Αξιοπιστία των λογαριασμών 19. Το Συνέδριο διαπίστωσε ότι οι λογαριασμοί των ΕΤΑ για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασης των ΕΤΑ, των αποτελεσμάτων των πράξεών τους και των ταμειακών ροών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των αντίστοιχων δημοσιονομικών κανονισμών και τους σχετικούς λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος. 20. Όπως και σε προηγούμενα έτη, με τις εξακριβώσεις του Συνεδρίου και της EuropeAid (βλέπε σημείο 40) διαπιστώθηκε υψηλή συχνότητα σφαλμάτων κωδικοποίησης ( 19 ). Μολονότι ο έλεγχος του Συνεδρίου κατέδειξε ότι οι οικονομικές καταστάσεις δεν περιέχουν ουσιώδη σφάλματα, τα σφάλματα κωδικοποίησης εξακολουθούν να προβληματίζουν, καθώς επηρεάζουν την ακρίβεια των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση των ετήσιων λογαριασμών, ιδίως όσον αφορά τη διαδικασία διαχωρισμού των οικονομικών ετών στο τέλος του έτους ( 20 ). 19. Η Επιτροπή χαιρετίζει τη θετική δήλωση αξιοπιστίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά την αξιοπιστία των λογαριασμών του ΕΤΑ. 20. Η Επιτροπή συμμερίζεται την ανησυχία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα συνεχίσει να βελτιώνει την ποιότητα των δεδομένων που περιέχονται στο σύστημα πληροφοριών για τη διαχείριση της εξωτερικής βοήθειας (CRIS). Εντούτοις, όπως αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα σφάλματα κωδικοποίησης που διαπιστώθηκαν δεν είχαν ουσιαστική επίπτωση στους ετήσιους λογαριασμούς. Βλέπε επίσης απάντηση στο σημείο 58 στοιχείο β). Κανονικότητα των πράξεων 21. Τα αποτελέσματα του δειγματοληπτικού ελέγχου πράξεων συνοψίζονται στο παράρτημα 1. Έσοδα 22. Με τον έλεγχο του Συνεδρίου επί των πράξεων που αφορούν τα έσοδα δεν διαπιστώθηκαν ουσιώδη σφάλματα. ( 19 ) Παραδείγματος χάριν, είδος σύμβασης, ημερομηνίες έναρξης και λήξης της σύμβασης, μορφή διαχείρισης. ( 20 ) Με τον διαχωρισμό των οικονομικών ετών επιδιώκεται η διασφάλιση ότι τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες καταχωρίζονται πλήρως και επακριβώς στην ορθή λογιστική περίοδο.

17 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 344/259 Αναλήψεις υποχρεώσεων 23. Με τον έλεγχο του Συνεδρίου επί των αναλήψεων υποχρεώσεων δεν διαπιστώθηκαν ουσιώδη σφάλματα. Πληρωμές 24. Με τον έλεγχο του Συνεδρίου διαπιστώθηκε ότι οι πληρωμές περιείχαν ουσιώδη σφάλματα. Με τον δειγματοληπτικό έλεγχο του Συνεδρίου σε δείγμα 163 πράξεων διαπιστώθηκε ότι 54 πράξεις (το 34 %), περιείχαν σφάλματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνεδρίου, το πιθανότερο ποσοστό σφάλματος είναι 5,1 % ( 21 ). 25. Όσον αφορά τις 133 πληρωμές του δείγματος οι οποίες ήταν σχετικές με τα έργα, 47 εξ αυτών (το 35 %) περιείχαν σφάλματα, εκ των οποίων 29 (το 62 %) ήταν προσδιορίσιμα ποσοτικώς σφάλματα. Όσον αφορά τις 30 ελεγχθείσες πληρωμές που αφορούσαν τη δημοσιονομική στήριξη, 7 (το 23 %) περιείχαν σφάλματα, τα οποία ήταν στο σύνολό τους μη προσδιορίσιμα ποσοτικώς σφάλματα Η Επιτροπή θα εντείνει τις προσπάθειές της για πρόληψη, ανίχνευση και διόρθωση παρόμοιων σφαλμάτων το Εντούτοις, η Επιτροπή επισημαίνει τον πολυετή χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής ελέγχου του EuropeAid, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ορισμένα σφάλματα που επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο θα είχαν διορθωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, στο πλαίσιο του συνήθους κύκλου ελέγχων της εξωτερικής βοήθειας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των πληρωμών του δείγματος αφορούν συναλλαγές του τύπου ενδιάμεσων πληρωμών ή συμψηφισμών, για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα διενέργειας ελέγχων και διορθώσεων ακόμη και στο στάδιο της τελικής πληρωμής. Εξάλλου, η παρακολούθηση των δαπανών της εξωτερικής βοήθειας από την Επιτροπή δεν τερματίζεται με τις τελικές πληρωμές. Το EuropeAid και η ECHO εφαρμόζουν εκτενές πρόγραμμα εκ των υστέρων ελέγχων σε ετήσια βάση, το οποίο βασίζεται σε επίσημη εκτίμηση κινδύνου. Εντούτοις, δεδομένου του περιβάλλοντος υψηλού κινδύνου εντός του οποίου υλοποιείται η αναπτυξιακή και η ανθρωπιστική βοήθεια, ο κίνδυνος δημοσιονομικού σφάλματος δεν είναι δυνατό να μηδενιστεί στην πράξη. Π λ η ρ ω μ έ ς σ χ ε τ ι κ έ ς μ ε τ α έρ γ α 26. Όσον αφορά τις σχετικές με έργα πράξεις, η πλειονότητα των σφαλμάτων διαπιστώθηκε σε συμφωνίες επιχορήγησης και συμφωνίες συνεισφοράς με διεθνείς οργανισμούς. Από τις 45 πράξεις που ελέγχθηκαν, 26 (το 58 %) περιείχαν σφάλμα. Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες ( 22 ) αποδείχθηκε επίσης ότι ενέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σφαλμάτων, καθώς διαπιστώθηκαν σφάλματα σε 10 από τις 27 πράξεις που ελέγχθηκαν. ( 21 ) Το Συνέδριο υπολογίζει το εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος βάσει αντιπροσωπευτικού στατιστικού δείγματος. Το αναφερόμενο ποσοστό αποτελεί τη βέλτιστη δυνατή εκτίμηση (γνωστή ως πιθανότερο ποσοστό σφάλματος ή ΠΠΣ). Το Συνέδριο εκτιμά, με επίπεδο εμπιστοσύνης 95 %, ότι το ποσοστό σφάλματος που περιέχει ο σχετικός πληθυσμός κυμαίνεται μεταξύ ΚΟΣ 2,0 % και ΑΟΣ 8,1 % (κατώτατο και ανώτατο όριο σφάλματος αντίστοιχα). ( 22 ) Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη προετοιμάζεται, συνήθως ετησίως, με σκοπό την κατάρτιση του προγράμματος εργασίας και τον καθορισμό των πόρων που είναι αναγκαίοι για την υλοποίησή του. Αφού εγκριθεί προηγουμένως από τον εκπρόσωπο της χώρας εταίρου και την Επιτροπή, υλοποιείται από τον οικείο οργανισμό ή δικαιούχο.

18 C 344/260 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επί συνόλου 47 σχετικών με έργα πράξεων που περιείχαν σφάλμα, 26 είχαν ήδη υποβληθεί σε εξωτερικούς ελέγχους που είχαν διενεργηθεί βάσει σύμβασης υπεργολαβίας για λογαριασμό της Επιτροπής ή του δικαιούχου. Από τις 29 πράξεις που περιείχαν προσδιορίσιμα ποσοτικώς σφάλματα, 11 ήταν τελικές πληρωμές οι οποίες είχαν ήδη υποβληθεί στις εξακριβώσεις της Επιτροπής ( 23 ). 28. Τα είδη των προσδιορίσιμων ποσοτικώς σφαλμάτων που διαπιστώθηκαν σε πληρωμές σχετικές με έργα ήταν τα εξής: α) πραγματική υπόσταση: απουσία τιμολογίων ή άλλων δικαιολογητικών για την αιτιολόγηση των δαπανών (5 πράξεις), εκκαθάριση προχρηματοδότησης για δαπάνες που δεν είχαν πραγματοποιηθεί από τους δικαιούχους (3 πράξεις) και ποσότητες που δηλώθηκαν καθ υπέρβαση των εκτελεσθεισών εργασιών (3 πράξεις) β) επιλεξιμότητα: δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν εκτός της περιόδου υλοποίησης ή αφορούσαν δραστηριότητες και υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονταν στη σύμβαση (5 πράξεις), μη επιλέξιμος ΦΠΑ (4 πράξεις), μη συμμόρφωση του δικαιούχου με τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων (4 πράξεις), μη συμμόρφωση με τους κανόνες καταγωγής ή εθνικότητας (3 πράξεις) και μη συμμόρφωση με τα ανώτατα όρια ημερήσιων αποζημιώσεων (1 πράξη) γ) ακρίβεια: σφάλματα υπολογισμού (1 πράξη) και χρήση εσφαλμένων συναλλαγματικών ισοτιμιών (3 πράξεις). 27. Πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα διενέργειας εκ των προτέρων ελέγχων στο πλαίσιο του συνολικού συστήματος ελέγχου, εφόσον οι εκ των υστέρων έλεγχοι και άλλοι έλεγχοι μπορούν να διενεργηθούν και μετά την τελική πληρωμή. 28. α)-γ) Οι παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταδεικνύουν συνολικά τις βασικές προκλήσεις της εργασίας με εκτελεστικούς οργανισμούς και χώρες εταίρους στο πλαίσιο της αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας. Όσον αφορά τη διατήρηση των δικαιολογητικών εγγράφων, το EuropeAid εφαρμόζει σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της τήρησης βιβλίων και αρχειοθέτησης στις αντιπροσωπείες το Σχετικά με τον συμψηφισμό, το EuropeAid είναι σε διαδικασία εσωτερικού προβληματισμού για να διασαφηνίσει την ερμηνεία του όρου «πραγματοποιηθείσες δαπάνες» για τους σκοπούς του συμψηφισμού που έχει οδηγήσει σε αυτά τα σφάλματα. Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτά είναι σφάλματα που διορθώνονται αυτομάτως, εφόσον ο συμψηφισμός καθ υπέρβαση του κόστους θα έπρεπε να καλύπτεται με συνακόλουθη δαπάνη. Αναφορικά με τη μη συμμόρφωση με τους κανόνες καταγωγής, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η ισχύουσα διαδικασία προβλέπει παρεκκλίσεις από τους κανόνες προέλευσης των προϊόντων ΑΚΕ/ ΕΕ, όταν αυτές είναι δεόντως αιτιολογημένες. Το EuropeAid δέχεται ότι οι ανάδοχοι πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να υποβάλλουν αίτηση εξαίρεσης, αλλά θεωρεί ότι ορισμένα από αυτά τα σφάλματα, όταν πληρούνταν οι συνθήκες που επέτρεπαν εξαίρεση από τον κανόνα, δεν είχαν δημοσιονομική επίπτωση. Ο ΦΠΑ εξακολουθεί να αποτελεί επίμαχο ζήτημα επιλεξιμότητας και είναι το αντικείμενο των νέων προτάσεων στο πλαίσιο της αναθεώρησης του δημοσιονομικού κανονισμού. Η Επιτροπή δραστηριοποιείται σε χώρες στις οποίες είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τους αναδόχους (συνήθως ΜΚΟ) να επιτυγχάνουν την υποχρεωτική επιστροφή του ΦΠΑ από το κράτος. ( 23 ) Βλέπε επίσης σημείο 7.17 του κεφαλαίου 7 «Εξωτερικές σχέσεις, βοήθεια και διεύρυνση» της ετήσιας έκθεσης του Συνεδρίου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το έτος 2011.

19 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 344/261 Κατωτέρω παρατίθενται παραδείγματα σφαλμάτων. Παραδείγματα σφαλμάτων Παραδείγματα σφαλμάτων Μ η σ υ μ μ ό ρ φ ω σ η μ ε τ ο υ ς κ α ν ό ν ε ς σ ύ ν α ψ η ς σ υ μ - β ά σ ε ω ν κ α ι έλ λ ε ι ψ η δ ι κ α ι ο λ ο γ η τ ι κ ώ ν Το Συνέδριο εξέτασε μια τελική πληρωμή στο πλαίσιο μιας συμφωνίας επιχορήγησης για την παροχή ύδρευσης, αποχέτευσης και την προώθηση της υγιεινής, καθώς και την παροχή στήριξης για τη βελτίωση της διαχείρισης των φυσικών πόρων στην Αιθιοπία. Οι συμβάσεις ανατέθηκαν με γνώμονα τις εγγυήσεις εκ μέρους των προμηθευτών ότι θα υπήρχε πρόσβαση σε ανταλλακτικά και εγκαταστάσεις συντήρησης, μολονότι η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν περιείχε τέτοιο κριτήριο. Επιπροσθέτως, τμήμα των δαπανών δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί βάσει των δικαιολογητικών, λόγω της ανεπαρκούς ποιότητας των λογιστικών αρχείων του δικαιούχου. Οι ελεγκτές που είχε προσλάβει ο δικαιούχος για την επαλήθευση των δαπανών δεν εντόπισαν τα προβλήματα αυτά. Μ η σ υ μ μ ό ρ φ ω σ η μ ε τ ο υ ς κ α ν ό ν ε ς σ ύ ν α ψ η ς σ υ μ - β ά σ ε ω ν κ α ι έλ λ ε ι ψ η δ ι κ α ι ο λ ο γ η τ ι κ ώ ν Η πρόσβαση σε ανταλλακτικά και εγκαταστάσεις συντήρησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάθεση μιας σύμβασης όσον αφορά την αγορά οχημάτων, ιδίως σε χώρες όπου η εν λόγω πρόσβαση είναι δύσκολη. Κατά τον χρόνο της προκήρυξης, ο δικαιούχος διέπραξε το σφάλμα να μη γνωστοποιήσει αυτό το κριτήριο στους δυνητικούς προμηθευτές. Κατά την επιλογή του προμηθευτή, ωστόσο, στον οποίο ανατέθηκε η σύμβαση δεν λήφθηκε υπόψη η υποτιθέμενη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και υπηρεσιών συντήρησης. Επιπλέον, ο έλεγχος αυτής της σύμβασης είχε προβλεφθεί στον προγραμματισμό των ελέγχων του 2010 μετά από αξιολόγηση κινδύνου της αντιπροσωπείας. Μ η σ υ μ μ ό ρ φ ω σ η μ ε τ ο ν κ α ν ό ν α κ α τ α γ ω γ ή ς Δαπάνες στο πλαίσιο επιχορήγησης για την ηλεκτροδότηση αγροτικών περιοχών στη Μοζαμβίκη αφορούσαν προμήθειες που δεν συμμορφώνονταν με τον κανόνα καταγωγής: οι προμήθειες προέρχονταν από την Κίνα και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις χώρες ΑΚΕ. Οι ελεγκτές που είχε προσλάβει ο δικαιούχος για την επαλήθευση των δαπανών δεν εντόπισαν το πρόβλημα αυτό. Μ η σ υ μ μ ό ρ φ ω σ η μ ε τ ο ν κ α ν ό ν α κ α τ α γ ω γ ή ς Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει ειδικές εξαιρέσεις από τους κανόνες προέλευσης των εμπορευμάτων ΑΚΕ/ΕΕ, όταν αυτό είναι δεόντως αιτιολογημένο. Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας εκτός ΕΕ/ ΑΚΕ κατά την υλοποίηση έργων αυτού του τύπου στην Αφρική. Ο δικαιούχος έπρεπε να είχε ζητήσει εξαίρεση από την Επιτροπή, η οποία θα εγκρινόταν εάν ήταν δεόντως αιτιολογημένη. 29. Τα συνηθέστερα είδη μη προσδιορίσιμων ποσοτικώς σφαλμάτων αφορούσαν ανεπαρκή δικαιολογητικά (14 πράξεις) και τη μη αναπροσαρμογή των εγγυήσεων καλής εκτέλεσης κατόπιν τροποποιήσεων της σύμβασης (3 πράξεις). 29. Βλέπε απάντηση στο σημείο 28 στοιχεία α) έως γ). Π λ η ρ ω μ έ ς σ χ ε τ ι κ έ ς μ ε τ η δ η μ ο σ ι ο ν ο μ ι κ ή σ τ ή ρ ι ξ η 30. Όσον αφορά τις σχετικές με τη δημοσιονομική στήριξη πληρωμές, τα μη προσδιορίσιμα ποσοτικώς σφάλματα ανέκυψαν επειδή δεν καταδείχθηκε κατά τρόπο επαρκώς συστηματοποιημένο η συμμόρφωση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε σύγκριση των επιτευγμάτων της ΔΔΟ με τους στόχους που είχαν τεθεί για την υπό εξέταση περίοδο. 30. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η Επιτροπή επιδιώκει οι εκτιμήσεις της να είναι σύμφωνες με την πάγια πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Αυτό βασίζεται σε ετήσια αξιολόγηση προόδου βάσει σαφώς προσδιορισμένων σημείων αναφοράς και στόχων, που αποδεικνύει με εμπεριστατωμένο τρόπο τη συμμόρφωση με το κριτήριο επιλεξιμότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το 2011, η Επιτροπή παρακράτησε εκταμιεύσεις όταν δεν ήταν βέβαιη ότι είχε σημειωθεί πρόοδος σε αυτό τον τομέα.

20 C 344/262 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η νεοσυσταθείσα Εποπτεύουσα Επιτροπή Δημοσιονομικής Στήριξης που αποτελείται από τους διευθυντές και τον γενικό διευθυντή του EuropeAid θα εξετάσει, μεταξύ άλλων ζητημάτων, όλες τις ευαίσθητες υποθέσεις. Αυτό θα βελτιώσει τη διακυβέρνηση και την εκτίμηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας. Βλέπε επίσης απαντήσεις στα σημεία 10 και 15. Αποτελεσματικότητα των συστημάτων 31. Τα αποτελέσματα της εξέτασης των συστημάτων εποπτείας και ελέγχου που διενήργησε το Συνέδριο συνοψίζονται στο παράρτημα 2. Το Συνέδριο θεωρεί τα συστήματα μερικώς αποτελεσματικά. 31. Βλέπε επίσης απάντηση στο σημείο Όπως αναφέρεται στο σημείο 6, η EuropeAid υλοποιεί τα περισσότερα μέσα εξωτερικής βοήθειας τα οποία χρηματοδοτούνται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ΕΤΑ. Κατά συνέπεια, εκτός εάν ορίζεται άλλως, οι παρατηρήσεις του Συνεδρίου τόσο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων εποπτείας και ελέγχου όσο και σχετικά με την αξιοπιστία της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων (εφεξής «η ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων») και της δήλωσης του γενικού διευθυντή για το 2011 αφορούν το σύνολο των τομέων ευθύνης της EuropeAid. Περιβάλλον του ελέγχου 33. Η EuropeAid διαθέτει σαφή στρατηγική ελέγχου για την πρόληψη ή τον εντοπισμό και τη διόρθωση των σφαλμάτων και τα πρότυπα εσωτερικού ελέγχου της Επιτροπής εφαρμόζονται σε μεγάλο βαθμό. Διαθέτει σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου ( 24 ) που εφαρμόζει, το οποίο λαμβάνει υπόψη την πλειονότητα των παρατηρήσεων και συστάσεων που διατυπώθηκαν στις προηγούμενες ετήσιες εκθέσεις του Συνεδρίου. Το 2011, η EuropeAid άρχισε να χρησιμοποιεί τη νέα έκδοση της Έκθεσης για τη Διαχείριση της Εξωτερικής Βοήθειας (ΕΔΕΒ) (βλέπε σημείο 39) και δημοσίευσε το «Σύνολο εργαλείων δημοσιονομικής διαχείρισης για αποδέκτες κεφαλαίων της ΕΕ προοριζόμενων για εξωτερικές δράσεις» (βλέπε σημείο 41). 33. Έχουν δοθεί εκτεταμένες οδηγίες, συμπεριλαμβανομένων της δημοσίευσης το 2011 ενός ηλεκτρονικού πρακτικού οδηγού για τις συμβάσεις και ενός προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης για το ίδιο θέμα που είναι διαθέσιμο μέσω του διαδικτύου, το οποίο παρέχει πρόσβαση, με σχετικό αίτημα, σε οδηγίες ανάθεσης και διαχείρισης συμβάσεων, ιδίως προς όφελος των οργανισμών εφαρμογής. ( 24 ) Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της πυραμίδας διαχείρισης και ελέγχου της EuropeAid, της

21 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 344/ Στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων αναφέρεται ότι η πολιτική ανθρώπινων πόρων εξακολούθησε να προβληματίζει ( 25 ), εξαιτίας της συχνής εναλλαγής προσωπικού και της αναδιοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 2011 (βλέπε σημείο 6). Ένας λόγος ανησυχίας ήταν το γεγονός ότι υπάλληλοι της EuropeAid χρησιμοποιούνταν για καθήκοντα άσχετα με τη διαχείριση της βοήθειας, σε βαθμό που υπερέβαινε κατά πολύ τα όρια που είχαν συμφωνηθεί με την ΕΥΕΔ όσον αφορά την ευελιξία. Η EuropeAid θεωρεί ότι εάν δεν αποκατασταθεί η ισορροπία όσον αφορά τους πόρους, θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στη διασφάλιση που θα μπορεί να δοθεί για το Ο μεγάλος αριθμός συμβασιούχων υπαλλήλων στις κεντρικές υπηρεσίες πρέπει να μειωθεί όταν τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων. Εκτιμάται ότι ο νέος κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης θα προβλέπει παράταση της μέγιστης διάρκειας των συμβάσεων συμβασιούχων υπαλλήλων κατά 2 ή 3 έτη (δηλαδή από 3 έτη σήμερα σε 5 ή 6 έτη). Επιπλέον, έχει δοθεί στο EuropeAid η δυνατότητα μετατροπής ορισμένου αριθμού πιστώσεων για συμβασιούχους σε ποσοστώσεις υπαλλήλων διοίκησης για το 2011, το 2012 και το 2013, γεγονός που ενισχύει εκ των πραγμάτων το μόνιμο προσωπικό της. Ο δυνητικοί κίνδυνοι που συνδέονται με το γεγονός ότι διαθέσιμο προσωπικό δεν χρησιμοποιείται για τους σκοπούς για τους οποίους προοριζόταν έχουν περιοριστεί με τη λήψη ορισμένων μέτρων, όπως οι επίσημες κοινές οδηγίες της ΕΥΕΔ-Επιτροπής στους προϊσταμένους αντιπροσωπειών, με την υποβολή ειδικών εκθέσεων για το ανθρώπινο δυναμικό από τον τόπο δράσης (στις εκθέσεις διαχείρισης της εξωτερικής βοήθειας) και με τον σχεδιασμό του εσωτερικού ελέγχου το Η διαδικασία αναδιάταξης του προσωπικού στις αντιπροσωπείες αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή της νέας αναπτυξιακής πολιτικής, ώστε να αυξηθεί η επιτόπου παρακολούθηση, η θεματική τεχνογνωσία και να επιδιωχθεί η αποτελεσματική εκτέλεση της βοήθειας. Είναι πιθανό να ενισχυθούν οι ανθρώπινοι πόροι στην Αφρική και στη «γειτονική» περιοχή. Προληπτικοί έλεγχοι 35. Το Συνέδριο αξιολόγησε τους προληπτικούς ελέγχους τους οποίους διενήργησαν οι διατάκτες τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες της EuropeAid όσο και στις αντιπροσωπείες ως μερικώς αποτελεσματικούς. 36. Δεδομένου του περιβάλλοντος υψηλού κινδύνου (βλέπε σημείο 8), η αρχιτεκτονική ελέγχου της EuropeAid βασίζεται ως επί το πλείστον σε προληπτικούς ελέγχους από τους υπαλλήλους της Επιτροπής, εξωτερικούς επόπτες (για τις συμβάσεις εκτέλεσης έργου) ή εξωτερικούς ελεγκτές (για προϋπολογιζόμενες δαπάνες, επιχορηγήσεις και συμβάσεις παροχής υπηρεσιών έναντι αμοιβής) πριν από την πραγματοποίηση των τελικών πληρωμών του έργου. Μολονότι με τα παραπάνω εντοπίζονται και διορθώνονται σημαντικά ποσά μη επιλέξιμων δαπανών, η συχνότητα σφαλμάτων που διαπίστωσε το Συνέδριο, ακόμη και στις τελικές αιτήσεις απόδοσης δαπανών που είχαν υποβληθεί σε εξωτερικούς ελέγχους και επαληθεύσεις δαπανών, καταδεικνύει αδυναμίες στο επίπεδο αυτών των προληπτικών ελέγχων. 36. Η αρχιτεκτονική εσωτερικού ελέγχου που έχει θέσει σε εφαρμογή η EuropeAid για να επαληθεύει τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών βασίζεται στην εργασία εξωτερικών ελεγκτών, τεχνικών εποπτών και προσωπικού διαχείρισης έργου, επιπλέον των ίδιων εσωτερικών ελέγχων της Επιτροπής, σε πολυετές πλαίσιο. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι εξακολουθεί να υφίσταται εναπομένων κίνδυνος σφάλματος, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση όλων αυτών των ελέγχων. Παρ όλα αυτά, δεδομένων των προκλήσεων της εκτέλεσης πρόσθετων εκ των προτέρων ελέγχων και των συναφών εξόδων και των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των έργων, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να βελτιώσει τα τρέχοντα συστήματα, με στόχο να εξασφαλίσει εύλογη αξιοπιστία βάσει εκτίμησης κόστους αποτελεσματικότητας. Βλέπε επίσης απάντηση στο σημείο 24. ( 25 ) Σελίδες 21, 37, 38 και 45.

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/18)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/18) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/97 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/07)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/07) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/41 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για τους για τους Καταναλωτές, την Υγεία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς τoυ Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/02)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/02) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/17 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/22)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/22) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/123 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/20)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/20) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/107 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/23)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/23) C 449/128 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2015,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/37)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/37) C 449/198 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/38)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/38) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/203 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/33)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/33) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/179 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/08)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/08) C 449/46 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/35)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/35) C 449/188 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/28)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/28) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/151 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Ιδρύματος 12, rue Alcide De Gasperi - L -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/19)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/19) C 449/102 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/14)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/14) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/77 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/41)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/41) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/219 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Καινοτομίας και Δικτύων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/36)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/36) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/193 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust) για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/29)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/29) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/157 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/09)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/09) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/51 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/25)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/25) C 449/138 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/04)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/04) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/27 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/10)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/10) C 449/56 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/31)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/31) C 449/168 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/24)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/24) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/133 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/9

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/9 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/9 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη από τις

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το οικονομικό έτος 2015

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το οικονομικό έτος 2015 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/26)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/26) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/143 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ευρωπόλ για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗ ΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΓΔΟΟ, ΕΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΑ)

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗ ΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΓΔΟΟ, ΕΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΑ) 10.11.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 251 ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗ ΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΓΔΟΟ, ΕΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΑ) (2011/C 326/02)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/15)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/15) C 449/82 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/03)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/03) C 449/22 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Υπηρεσίας του Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες για το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/06)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/06) C 449/36 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/11)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/11) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/61 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση της Υπηρεσίας

συνοδευόμενη από την απάντηση της Υπηρεσίας Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Υπηρεσίας του Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες για το οικονομικό έτος 2014 συνοδευόμενη από την απάντηση της Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/69

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/69 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/69 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/117

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/117 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/117 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμoύ Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 85

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 85 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/83 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και τους Καταναλωτές για το οικονομικό έτος 2008 συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2014

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2014 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2014 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/37)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/37) C 417/228 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.12.2017 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/27)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/27) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/171 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/32)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/32) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/201 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ. σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

ΕΚΘΕΣΗ. σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής C 449/72 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/02)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/02) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/25 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi -

Διαβάστε περισσότερα

C 366/106 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 366/106 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/106 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 15.12.2011 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/09)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/09) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/63 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2014

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2014 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2014 συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2014

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2014 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2014 συνοδευόμενη από την απάντηση του Γραφείου 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για τους Καταναλωτές, την Υγεία και τα Τρόφιμα για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού 12, rue

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/34)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/34) C 417/212 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.12.2017 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Ιδρύματος

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Ιδρύματος Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Ιδρύματος 12, rue Alcide De Gasperi - L

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς Εκτελεστικού Οργανισμού Καινοτομίας και Δικτύων για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς Εκτελεστικού Οργανισμού Καινοτομίας και Δικτύων για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς Εκτελεστικού Οργανισμού Καινοτομίας και Δικτύων για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/29)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/29) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/181 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

C 366/52 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 366/52 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/52 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 15.12.2011 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L -

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Υπηρεσίας 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση της Eurojust

συνοδευόμενη από την απάντηση της Eurojust Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust) για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Eurojust 12, rue Alcide De Gasperi -

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Ιδρύματος

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Ιδρύματος Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Ιδρύματος 12, rue

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Υπηρεσίας 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών για το οικονομικό έτος 2015

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών για το οικονομικό έτος 2015 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/36)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/36) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/223 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου 12, rue Alcide De

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/26)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/26) C 417/166 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.12.2017 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/159

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/159 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/159 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά για το οικονομικό έτος 2008, συνοδευόμενη από τις

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/14)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/14) C 417/92 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.12.2017 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/17)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/17) C 417/110 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.12.2017 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗ ΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΓΔΟΟ, ΕΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΑ)

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗ ΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΓΔΟΟ, ΕΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΑ) 14.11.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 261 ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗ ΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΓΔΟΟ, ΕΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΑ) 14.11.2013 Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΊΑΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΊΑΣ C 304/136 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 15.12.2009 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2008, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού 12, rue Alcide

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/35)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/35) C 417/218 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.12.2017 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust) για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό έτος 2014 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/55 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2008, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ VÍTOR CALDEIRA, ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ VÍTOR CALDEIRA, ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ Στρασβούργο 15 Νοεµβρίου 2011 ΕΕΣ/11/39 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ VÍTOR CALDEIRA, ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ * * * * * * * * * * ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ. σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

ΕΚΘΕΣΗ. σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/87 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

Διαβάστε περισσότερα

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet (δίκτυο επικοινωνίας για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών ελέγχου των συνόρων και των αστυνομικών και τελωνειακών αρχών) για το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/33)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/33) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/207 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Εφοδιασμού της Ευρατόμ για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Εφοδιασμού της Ευρατόμ για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Εφοδιασμού της Ευρατόμ για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Εφοδιασμού της Ευρατόμ για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/11)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/11) C 417/74 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.12.2017 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Γραφείου 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ...

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ... 14.12.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 338/119 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 36

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 36 C 338/34 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.12.2010 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/12)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/12) C 449/66 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/16)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/16) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/87 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2014

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2014 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2014 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECA/09/72 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ VÍTOR CALDEIRA, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ******* ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα