ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Glucobay 50mg δισκία Glucobay 100mg δισκία Acarbose

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Glucobay 50mg δισκία Glucobay 100mg δισκία Acarbose"

Transcript

1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Glucobay 50mg δισκία Glucobay 100mg δισκία Acarbose Διαβάστε προσεκτικά αυτό το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο - Φυλάξτε αυτό το φύλλο οδηγιών χρήσης. Ίσως χρειαστεί να το διαβάσετε ξανά. - Εάν έχετε περαιτέρω απορίες, παρακαλούμε ρωτήστε το γιατρό σας. - Εάν κάποια από τις ανεπιθύμητες ενέργειες γίνει σοβαρή, ή εάν παρατηρήσετε κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται στο παρόν φύλλο οδηγιών, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό σας. Το παρόν φύλλο οδηγιών περιέχει: 1. Τι είναι το Glucobay και ποια είναι η χρήση του 2. Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού χρησιμοποιήσετε το Glucobay 3. Πώς να χρησιμοποιήσετε το Glucobay 4. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες 5 Πώς να φυλάσσεται το Glucobay 6 Λοιπές πληροφορίες 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ GLUCOBAY ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ To Glucobay ανήκει σε μια ομάδα φαρμακευτικών προϊόντων για τη χρήση στη θεραπεία του διαβήτη (αναστολέας της α- γλυκοσιδάσης). Η δραστική ύλη του Glucobay είναι η ακαρβόζη μια ουσία, που ανήκει στην ομάδα των αναστολέων της α-γλυκοσιδάσης. Οι αναστολείς της α-γλυκοσιδάσης επιβραδύνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων της τροφής και μειώνουν την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, που εμφανίζεται μετά από κάθε γεύμα. Γενικότερα η ακαρβόζη οδηγεί σε μια ομαλοποίηση των διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα. Το Glucobay χρησιμοποιείται: Σε σακχαρώδη διαβήτη μη εξαρτώμενο από την ινσουλίνη Για τη συμπληρωματική ρύθμιση πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 2), για τους οποίους η θεραπεία μόνο με δίαιτα και με υπογλυκαιμικά από του στόματος φάρμακα είναι ανεπαρκής. Σε εξαρτώμενο από την ινσουλίνη σακχαρώδη διαβήτη ( τύπου 1), ως συμπλήρωμα της αγωγής με ινσουλίνη.

2 2. TΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΟΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ GLUCOBAY ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε το Glucobay - Εάν είχατε παλαιότερα εμφανίσει αλλεργική αντίδραση σε ουσίες σχετικές με την ακαρβόζη ή σε κάποιο άλλο από τα συστατικά του προϊόντος. Αν εμφανίζετε γενικά αλλεργική διάθεση και δεν είστε βέβαιος, αν είστε αλλεργικός στην ακαρβόζη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. - Σε παιδιά ή εφήβους ηλικίας κάτω των 18 ετών. - Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. - Σε φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου ή ελκώδη κολίτιδα. - Εάν πάσχετε από εντερική απόφραξη ή έχετε προδιάθεση σε εντερική απόφραξη. - Εάν έχετε χρόνιες (παρατεταμένες) παθήσεις του εντέρου, όπου η πέψη και η απορρόφηση από το έντερο είναι διαταραγμένη. - Σε μεγάλου μεγέθους κήλη ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της αυξημένης παραγωγής αερίων στο έντερο - Εάν έχετε σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία (κάθαρση κρεατινίνης κάτω από 25ml / min) - Σε σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία Προσέχετε ιδιαίτερα με το Glucobay - Εάν υποφέρετε από άλλες παθήσεις, όπως νεφρική ανεπάρκεια, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. - Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Glucobay σπάνια έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις των τρανσαμινασών μεγαλύτερες από το τριπλάσιο του ανώτατου φυσιολογικού ορίου (κλινικά σημαντικές), οι οποίες ήταν αναστρέψιμες μετά τη διακοπή της θεραπείας και οι οποίες μπορεί να υποχωρήσουν στα φυσιολογικά επίπεδα κατά τη συνέχιση της θεραπείας. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει εργαστηριακό έλεγχο της ηπατικής λειτουργίας τους πρώτους 6-12 μήνες θεραπείας (βλ. Ανεπιθύμητες Ενέργειες). - Όταν το Glucobay λαμβάνεται από μόνο του δεν προκαλεί υπογλυκαιμία. Εάν για το σακχαρώδη διαβήτη, λαμβάνετε ταυτόχρονα με το Glucobay και άλλα υπογλυκαιμικά φάρμακα (π.χ. ινσουλίνη, σουλφονυλουρία...), τότε μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας (όπως γρήγοροι παλμοί, εφίδρωση, τρέμουλο). Αφού επικοινωνήσετε με το γιατρό σας (για επιβεβαίωση της υπογλυκαιμίας και επανεκτίμηση της θεραπείας σας), θα πρέπει να πάρετε δισκία γλυκόζης, που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο και καλό θα ήταν να τα έχετε πάντοτε διαθέσιμα. Στις περιπτώσεις αυτές η λήψη ζάχαρης δεν είναι αποτελεσματική.

3 Ακόμα και εάν λαμβάνετε Glucobay εξακολουθεί να είναι ουσιώδες για εσάς να διατηρήσετε αυστηρά την καθορισμένη σας δίαιτα. Λήψη άλλων φαρμάκων Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, αν λαμβάνετε άλλα φάρμακα. Σε περίπτωση διάρροιας ενημερώστε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί ενδεχομένως να τροποποιήσει τη δοσολογία του Glucobay και/ή της ταυτόχρονης αγωγής. Παρακάτω αναφέρονται κάποια φάρμακα, που όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με το Glucobay μπορεί να επηρεάσουν τη δράση του ή μπορεί να μεταβληθεί η δική τους δράση. -Φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη (παρασκευάσματα σουλφονυλουρίας, μετφορμίνη, ινσουλίνη...): όταν χορηγούνται ταυτόχρονα με το Glucobay μπορεί να χρειασθεί αναπροσαρμογή της δοσολογίας αυτών, όταν οι τιμές του σακχάρου του αίματος μειωθούν κάτω από το φυσιολογικό όριο. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί υπογλυκαιμικό σοκ. Σε περίπτωση οξείας υπογλυκαιμίας πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακαρβόζη η επιτραπέζια ζάχαρη (καλαμοσάκχαρο) διασπάται σε φρουκτόζη και γλυκόζη πιο αργά και επομένως είναι ακατάλληλη για την ταχεία εξάλειψη της υπογλυκαιμίας. Συνεπώς πρέπει να χρησιμοποιείται γλυκόζη (δεξτρόζη) αντί για επιτραπέζια ζάχαρη (καλαμοσάκχαρο). - Φάρμακα που τείνουν να προκαλούν υπεργλυκαιμία σε συγχορήγηση με ακαρβόζη: σε αυτά τα φάρμακα συμπεριλαμβάνονται οι θειαζίδες και άλλα διουρητικά, κορτικοστεροειδή, φιανοθιαζίνες, φάρμακα θυροειδούς, οιστρογόνα, από του στόματος αντισυλληπτικά, φαινϋτοίνη, νικοτινικό οξύ, συμπαθομιμητικά, αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και ισονιαζίνη. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά. Επίσης προσεκτική παρακολούθηση συνιστάται και στην περίπτωση που κάποιο από τα ανώτερω σκευάσματα διακοπεί από ασθενή που λαμβάνει ήδη ακαρβόζη σε συνδυασμό με σουλφονυλουρία ή ινσουλίνη μιας και αυτό μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία. -Φάρμακα γνωστά ως προσροφητικές ουσίες (κυρίως για την αντιμετώπιση της διάρροιας): τα φάρμακα αυτά μπορεί να μειώσουν τη δράση του Glucobay. -Φάρμακα βοηθητικά της πέψης (παρασκευάσματα πεπτικών ενζύμων που περιέχουν ένζυμα τα οποία διασπούν υδατάνθρακες π.χ. αμυλάση, παγκρεατίνη): σε περιπτώσεις ταυτόχρονης χορήγησης με Glucobay πιθανώς να πρέπει να αυξηθεί η δοσολογία του Glucobay. - Λόγω της πιθανότητας επηρεασμού της δράσης της ακαρβόζης, η ταυτόχρονη χορήγηση χολεστυραμίνης, εντερικών απορροφητικών και φαρμακευτικών προϊόντων με πεπτικά ένζυμα πρέπει να αποφεύγεται. -Διγοξίνη (καρδιολογικό φάρμακο): αν λαμβάνετε διγοξίνη, ο γιατρός σας πιθανώς να προσαρμόσει τη δοσολογία.

4 Εάν λαμβάνετε ταυτόχρονα Ακαρβόζη και από του στόματος Νεομυκίνη ( αντιμικροβιακό φάρμακο), η άνοδος της γλυκόζης σας στο αίμα μετά από ένα γεύμα μπορεί να ελαττωθεί και μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερη ή πιο σοβαρή κοιλιακή δυσφορία. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να μειώσει τη δόση της ακαρβόζης προσωρινά. Λήψη του Glucobay με φαγητό και ποτό Τα δισκία Glucobay είναι αποτελεσματικά μόνο εάν καταπωθούν ολόκληρα με λίγο υγρό ακριβώς πριν από το γεύμα ή εάν μασηθούν με τις πρώτες μπουκιές του γεύματος. Η επιτραπέζια ζάχαρη (καλαμοσάκχαρο) και οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη συχνά προκαλούν εντερικά συμπτώματα καθώς και διάρροια (βλ. ανεπιθύμητες ενέργειες), ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζύμωσης υδατανθράκων στο κόλον, κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Glucobay. Παιδιά και έφηβοι Η χορήγηση του Glucobay στα παιδιά αντενδείκνυται. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της ακαρβόζης δεν έχουν ερευνηθεί σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 18 ετών και σε παιδιά. Ηλικιωμένοι ασθενείς (ηλικίας άνω των 65 ετών) Δεν συνίσταται τροποποίηση της δόσης ή της συχνότητας χορήγησης σε ηλικιωμένους ασθενείς, που λαμβάνουν Glucobay. Κύηση Η χορήγηση του Glucobay στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται, γιατί η ασφάλειά του δεν είναι τεκμηριωμένη. Αν υποπτεύεσθε εγκυμοσύνη ή διαπιστωθεί εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της θεραπείας, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αμέσως, διότι πρέπει να αλλάξετε θεραπεία. Γαλουχία Η ακαρβόζη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Το Glucobay δεν πρέπει να χορηγείται σε γυναίκες που θηλάζουν. Οδήγηση και χειρισμός μηχανών Επίδραση στην ικανότητα ενεργούς συμμετοχής στην οδική κυκλοφορία ή το χειρισμό μηχανημάτων δεν είναι γνωστή. 3. ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ GLUCOBAY Η δοσολογία καθορίζεται από το γιατρό και για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα στη θεραπεία σας πρέπει ταυτόχρονα να ακολουθείτε πιστά και τη δίαιτα που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη μεταβολική ρύθμιση του διαβήτη και στη μείωση της έντασης και της συχνότητας εμφάνισης των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών. Η συνήθης δόση είναι αρχικά: - 3 x 1 δισκίο 50mg ακαρβόζης ημερησίως ή 3 x 1/2 δισκίο 100mg ακαρβόζης ημερησίως και μπορεί να αυξηθεί - σε 3 x 2 δισκία 50mg ακαρβόζης ημερησίως ή 3 x1 δισκίο 100mg ακαρβόζης ημερησίως μετά από θεραπεία τεσσάρων έως οκτώ εβδομάδων, αν δεν υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση.

5 Αν παρουσιασθούν ενοχλητικά συμπτώματα, παρά το ότι ακολουθείται πιστά η δίαιτα, η δόση δε θα πρέπει να αυξηθεί περισσότερο, αλλά θα πρέπει να μειωθεί, αν απαιτείται. Μια περαιτέρω αύξηση στη δοσολογία σε 3 x 2 δισκία 100mg την ημέρα μπορεί να είναι κατά περίπτωση αναγκαία. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται στενά. Η μέση δόση είναι 300mg ακαρβόζης την ημέρα (που αντιστοιχούν σε 3 x 2 δισκία ακαρβόζης των 50mg/ ημέρα ή 3 x 1 δισκίο ακαρβόζης των 100mg/ ημέρα) Πώς και πότε θα πρέπει να πάρετε Glucobay Τα δισκία Glucobay θα πρέπει να μασώνται μαζί με τις πρώτες μπουκιές φαγητού και μετά να καταπίνονται. Εάν προτιμάτε να μην μασήσετε τα δισκία τότε καταπιείτε τα ολόκληρα με λίγο υγρό αμέσως πριν από το γεύμα. Εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα επιπρόσθετα του Glucobay, λάβετε επίσης αυτά τα φάρμακα. Για πόσο χρόνο θα πρέπει να λάβετε το Glucobay Δεν προβλέπεται κάποιος περιορισμός στη διάρκεια της θεραπείας με τα δισκία ακαρβόζης. O γιατρός σας θα αποφασίσει για πόσο χρόνο θα πρέπει να λάβετε το Glucobay. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την πορεία της ασθένειάς σας. Εάν έχετε πάρει περισσότερο Glucobay από όσο θα έπρεπε Εάν υπερβείτε την συνιστώμενη δόση, ή σε περίπτωση μιας υπερδοσολογίας μπορεί να πάθετε διάρροια και άλλα εντερικά συμπτώματα όπως τυμπανισμό, φούσκωμα ( αέρια ) και πόνο στο στομάχι. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να καθυστερήσετε τη λήψη γευμάτων, που περιέχουν υδατάνθρακες για 4 έως 6 ώρες, να αποφύγετε τη λήψη γευμάτων και ποτών, που περιέχουν ζάχαρη ή προκαλούν παραγωγή αερίων και να ενημερώνετε αμέσως το γιατρό σας. ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: Εάν έχετε ξεχάσει να πάρετε Glucobay Εάν ξεχάσετε να πάρετε μια ή περισσότερες δόσεις του Glucobay μην πάρετε τα δισκία ανάμεσα στα γεύματα. Περιμένετε μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη δόση και γεύμα και συνεχίστε κανονικά. 4. ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Έχουν αναφερθεί οι παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες: Πολύ συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (επηρεάζουν περισσότερο από 1 στους 10 χρήστες) - αέρια (φούσκωμα) Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (επηρεάζουν λιγότερους από 1 στους 10 αλλά περισσότερο από 1 στους 100 χρήστες) - διάρροια - γαστρεντερικοί και κοιλιακοί πόνοι Όχι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (επηρεάζουν λιγότερους από 1 στους 100 αλλά περισσότερο από 1 στους 1,000 χρήστες) - ναυτία

6 - εμετός - διαταραχές πέψης (δυσπεψία) - παροδική αύξηση στα υπατικά ένζυμα Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες (επηρεάζουν λιγότερους από 1 στους 1,000 αλλά περισσότερο από 1 στους 10,000 χρήστες) - οίδημα (συσσώρευση υγρού, κυρίως στα πόδια) - ίκτερος ( κιτρίνισμα του δέρματος) Ανεπιθύμητες ενέργειες που η συχνότητα δεν είναι γνωστή - μείωση των επιπέδων των αιμοπεταλίων στο αίμα ( θρομβοκυτοπενία) - υπερευαισθησία στο φάρμακο ( κοκκίνισμα, κνησμός, δερματικό εξάνθημα και εξάνθημα από ερεθισμό) - ατελής απόφραξη των εντέρων ( subileus) - ολική απόφραξη των εντέρων (ειλεός) - αέρια στα κοιλιακά τοιχώματα ( εντερική κυστοειδής πνευμάτωση) - φλεγμονή του ήπατος (ηπατίτιδα) Επιπλέον, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που προέρχονται ιδιαίτερα από την Ιαπωνία όπως διαταραχή του ήπατος, μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία και ηπατική βλάβη. Μεμονωμένες περιπτώσεις κεραυνοβόλου ηπατίτιδας με θανατηφόρα έκβαση έχουν αναφερθεί στην Ιαπωνία. Η σχέση με το Glucobay είναι ασαφής. Εάν δεν ακολουθηθεί η συνταγογραφούμενη διαβητική δίαιτα, οι εντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να ενταθούν. Εάν εμφανισθούν έντονα ενοχλητικά συμπτώματα παρά την προσκόλληση στην συνταγογραφούμενη διαβητική δίαιτα, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και η δόση να μειωθεί προσωρινά ή μόνιμα. Σε ασθενείς που λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των 150 με 300mg Glucobay την ημέρα, σπάνια έχουν παρατηρηθεί κλινικά σχετιζόμενοι μη φυσιολογικοί έλεγχοι ηπατικής δυσλειτουργίας ( τρείς φορές πάνω από το ανώτερο όριο για τις φυσιολογικές τιμές). Οι μη φυσιολογικές τιμές μπορεί να είναι παροδικές υπό τη συνεχιζόμενη θεραπεία με Glucobay (βλ. Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση). 5. ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ GLUCOBAY Μην αφαιρείτε τα δισκία από το αλουμίνιο παρά μόνο αμέσως πριν τη χρήση. Μη χρησιμοποιείτε το προϊόν εάν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης. Το Glucobay πρέπει να φυλάσσεται στο κουτί του σε θερμοκρασία 30 ο C, και σε ξηρό μέρος. Φυλάσσετε τα φάρμακα μακριά από τα παιδιά. Σε υψηλές θερμοκρασίες και/ή σχετικά υψηλή υγρασία μπορεί να προκύψει αποχρωματισμός στα δισκία που δεν βρίσκονται στην αρχική τους συσκευασία. Συνεπώς τα δισκία θα πρέπει να αφαιρούνται από το αλουμίνιο αμέσως πριν από τη χρήση. 6. ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Tί περιέχει το Glucobay - Η φαρμακευτική δραστική ουσία είναι η ακαρβόζη Ένα δισκίο 50 mg περιέχει 50 mg ακαρβόζης

7 Ένα δισκίο 100mg περιέχει 100 mg ακαρβόζης - Τα άλλα έκδοχα είναι, microcrystalline cellulose, magnesium stearate, maize starch, colloidal anhydrous silica Πως είναι το περιεχόμενο της συσκευασίας του Glucobay: Glucobay 50mg: 30 δισκία των 50 mg Τα δισκία είναι στρογγυλά, έχουν βάρος 135mg και χρώμα λευκό έως κίτρινο Glucobay 100mg: 30 δισκία των 100 mg Τα δισκία είναι επιμήκη, έχουν βάρος 270mg και χρώμα λευκό έως υποκίτρινο Τρόπος διάθεσης Το φάρμακο αυτό χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή Κάτοχος άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα Bayer Hellas ΑΒΕΕ Σωρού 18-20, Μαρούσι, Αθήνα, Ελλάδα Τηλ.: Παρασκευαστής: Bayer Pharma AG-Leverkusen, Γερμανία Ημερομηνία τελευταίας αναθεώρησης του φύλλου οδηγιών: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ: Χορηγείται με ιατρική συνταγή ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ - Το φάρμακο αυτό σας το έγραψε ο γιατρός σας μόνο για το συγκεκριμένο ιατρικό σας πρόβλημα. Δεν θα πρέπει να το δίνετε σε άλλα άτομα ή να το χρησιμοποιείτε για κάποια άλλη πάθηση, χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευθεί το γιατρό σας. - Εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας εμφανισθεί κάποιο πρόβλημα με το φάρμακο, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας - Εάν έχετε οποιαδήποτε ερωτηματικά γύρω από τις πληροφορίες που αφορούν το φάρμακο που λαμβάνετε ή χρειάζεσθε καλύτερη ενημέρωση για το ιατρικό σας πρόβλημα μη διστάσετε να ζητήσετε τις πληροφορίες αυτές από τον γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας. - Για να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές το φάρμακο που σας χορηγήθηκε, θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν. - Για την ασφάλεια σας και την υγεία σας είναι απαραίτητο να διαβάσετε με προσοχή κάθε πληροφορία, που αφορά το φάρμακο που σας χορηγήθηκε. - Να μη διατηρείτε τα φάρμακα σε ερμάρια του λουτρού, διότι η ζέστη και η υγρασία μπορεί να αλλοιώσουν το φάρμακο και να το καταστήσουν επιβλαβές για την υγεία σας. - Να μην κρατάτε φάρμακα που δεν τα χρειάζεσθε πλέον ή που έχουν ήδη λήξει. - Για μεγαλύτερη ασφάλεια κρατάτε όλα τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος μακριά από τα παιδιά. - Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται στο νερό της αποχέτευσης ή στα σκουπίδια. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας πώς να πετάξετε τα φάρμακα που δεν χρειάζονται πια. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Adalat CR ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

Adalat CR ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Adalat CR ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία : ADALAT CR Δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης 20mg, 30 mg & 60 mg 1.2 Σύνθεση: Δραστική ουσία: Νιφεδιπίνη Έκδοχα:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. 1.1 Ονομασία Syscor CC: Δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης 10mg, 20mg, 30mg & 40mg

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. 1.1 Ονομασία Syscor CC: Δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης 10mg, 20mg, 30mg & 40mg ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία Syscor CC: Δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης 10mg, 20mg, 30mg & 40mg 1.2 Σύνθεση Δραστική ουσία: Έκδοχα: Επικάλυψη: Νισολδιπίνη

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών για το χρήστη Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο!

Φύλλο οδηγιών για το χρήστη Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! Φύλλο οδηγιών για το χρήστη Οδηγίες για τον ασθενή - παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά πριν πάρετε αυτό το φάρμακο! 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία, μορφή, περιεκτικότητα P r o

Διαβάστε περισσότερα

Gliclazide/Generics 30 mg δισκία ελεγχόµενης αποδέσµευσης

Gliclazide/Generics 30 mg δισκία ελεγχόµενης αποδέσµευσης ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Gliclazide/Generics 30 mg δισκία ελεγχόµενης αποδέσµευσης Γλικλαζίδη ιαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

PRAVOSTIN f/c tabl. 20 & 40 mg SIMVASTATIN

PRAVOSTIN f/c tabl. 20 & 40 mg SIMVASTATIN ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ PRAVOSTIN f/c tabl. 20 & 40 mg SIMVASTATIN 1.1. Ονομασία PRAVOSTIN 20mg, επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία PRAVOSTIN 40mg, επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 1.2. Σύνθεση:

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1. Εμπορική ονομασία: TERNAFINOL 1.2. Σύνθεση: Δραστική ουσία: Υδροχλωρική τερβιναφίνη Έκδοχα: Cellulose Microcrystalline, Sodium Starch

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ 2. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ 2. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ 1.1 STARMELOX Δισκία 15 mg/ tabl MELOXICAM ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ 1.2. Σύνθεση : Δραστική ουσία : Μελοξικάμη Έκδοχα : Sodium citrate dihydrate, Lactose monohydrate, Cellulose microcrystalline, Povidone, Silicon

Διαβάστε περισσότερα

LIPODIAL Atorvastatin

LIPODIAL Atorvastatin ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ LIPODIAL Atorvastatin 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία: LIPODIAL 1.2 Σύνθεση: Δραστικές ουσίες: Atorvastatin calcium trihydrate Έκδοχα: Calcium carbonate,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ 1.1. ANAPROX Επικεκαλυμένα δισκία 550mg/tab Naproxen Sodium 1.2. Σύνθεση: Δραστική ουσία : Naproxen Sodium Έκδοχα : Microcrystalline cellulose, Povidone K29/32, Talc, Magnesium

Διαβάστε περισσότερα

Φ Υ Λ Λ Ο Ο Δ Η Γ Ι Ω Ν Γ Ι Α Τ Ο N Χ Ρ Η Σ Τ Η

Φ Υ Λ Λ Ο Ο Δ Η Γ Ι Ω Ν Γ Ι Α Τ Ο N Χ Ρ Η Σ Τ Η Φ Υ Λ Λ Ο Ο Δ Η Γ Ι Ω Ν Γ Ι Α Τ Ο N Χ Ρ Η Σ Τ Η 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία : Casodex, δισκία 50 mg 1.2. Σύνθεση Δραστική ουσία: Bicalutamide Έκδοχα: Lactose monohydrate, magnesium

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ciproxin XR 1000 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης. Σιπροφλοξασίνη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ciproxin XR 1000 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης. Σιπροφλοξασίνη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Ciproxin XR 1000 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης Σιπροφλοξασίνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ciproxin XR 500 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης. Σιπροφλοξασίνη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ciproxin XR 500 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης. Σιπροφλοξασίνη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Ciproxin XR 500 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης Σιπροφλοξασίνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Androcur Δισκία 10 mg/tab Cyproterone acetate

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Androcur Δισκία 10 mg/tab Cyproterone acetate ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Androcur Δισκία 10 mg/tab Cyproterone acetate Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. - Φυλάξτε

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Σύνθεση : Δραστική ουσία : Alendronate sodium : Microcrystalline cellulose, Lactose anhydrous, Croscarmellose sodium type I, Magnesium stearate

1.2 Σύνθεση : Δραστική ουσία : Alendronate sodium : Microcrystalline cellulose, Lactose anhydrous, Croscarmellose sodium type I, Magnesium stearate ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ 1.1 DARGOL Mίία φορά την εβδομάδα δισκίία 70 mg Alendronate sodium 1.2 Σύνθεση : Δραστική ουσία : Alendronate sodium Έκδοχα : Microcrystalline cellulose, Lactose anhydrous,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Gadopentetate dimeglumine

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Gadopentetate dimeglumine ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ M a g n e v i s t ενέσιμο διάλυμα 469,01 mg/ml Gadopentetate dimeglumine Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού σας χορηγηθεί αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον ασθενή Avelox 400 mg / 250 ml διάλυμα για έγχυση Για χρήση σε ενήλικες Moxifloxacin Διαβάστε προσεκτικά αυτό το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη. Euthyrox 50 μικρογραμμαρίων δισκία Euthyrox 100 μικρογραμμαρίων δισκία. Νατριούχος Λεβοθυροξίνη

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη. Euthyrox 50 μικρογραμμαρίων δισκία Euthyrox 100 μικρογραμμαρίων δισκία. Νατριούχος Λεβοθυροξίνη Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Euthyrox 50 μικρογραμμαρίων δισκία Euthyrox 100 μικρογραμμαρίων δισκία Νατριούχος Λεβοθυροξίνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη DIAMICRON MR 30 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης Gliclazide Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ NORMA HELLAS S.A. PROVICARD VERSION: PIL-2929301_02_03-02 DATE: 01-11-2013 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Provicard 10 mg δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο Provicard 20 mg δισκία επικαλυμμένα

Διαβάστε περισσότερα

Φ Υ Λ Λ Ο Ο Δ Η Γ Ι Ω Ν Γ Ι Α Τ Ο Χ Ρ Η Σ Τ Η

Φ Υ Λ Λ Ο Ο Δ Η Γ Ι Ω Ν Γ Ι Α Τ Ο Χ Ρ Η Σ Τ Η Φ Υ Λ Λ Ο Ο Δ Η Γ Ι Ω Ν Γ Ι Α Τ Ο Χ Ρ Η Σ Τ Η 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία : Plendil 1.2 Σύνθεση Δραστική ουσία: Felodipine Έκδοχα: Polyoxyl 40 hydrogenated castor oil, hyprollose,

Διαβάστε περισσότερα

Κηφισού 132, 121 31 Αθήνα. Τηλ.: 210-5702199 FAX: 210-5728215. Ισλανδία Β. KLEVA ΑΦΒΕΕ Λεωφ. Πάρνηθος 189 13675 Αχαρναί, Αττική Τηλ.

Κηφισού 132, 121 31 Αθήνα. Τηλ.: 210-5702199 FAX: 210-5728215. Ισλανδία Β. KLEVA ΑΦΒΕΕ Λεωφ. Πάρνηθος 189 13675 Αχαρναί, Αττική Τηλ. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ QUIMEA Quinapril + Hydrochlorothiazide Σύνθεση : Δραστικά Συστατικά : Quinapril (ως Quinapril hydrochloride) και Hydrochlorothiazide Έκδοχα : Magnesium carbonate heavy, Calcium

Διαβάστε περισσότερα

Bindazac Ranitidine ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ

Bindazac Ranitidine ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ NORMA HELLAS S.A. BINDAZAC VERSION: PIL-1943301_6-03 DATE: 14-12-2012 Bindazac Ranitidine ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία: Bindazac 1.2 Σύνθεση: Δραστική Ουσία:

Διαβάστε περισσότερα

C a n e s t e n Clotrimazole micronized

C a n e s t e n Clotrimazole micronized C a n e s t e n Clotrimazole micronized Κολπική κρέμα 2% Κολπική κρέμα 10% Κολπικά δισκία 100mg Κολπικά δισκία 500mg Φ Υ Λ Λ Ο Ο Δ Η Γ Ι Ω Ν Γ Ι Α Τ Ο Ν Χ Ρ Η Σ Τ Η 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

GLUCOVANCE 500 mg/2.5 mg και 500 mg/5 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Metformin (as hydrochloride) + glibenclamide

GLUCOVANCE 500 mg/2.5 mg και 500 mg/5 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Metformin (as hydrochloride) + glibenclamide ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ GLUCOVANCE 500 mg/2.5 mg και 500 mg/5 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Metformin (as hydrochloride) + glibenclamide Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Concor 5 mg και 10 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Φουμαρική Βισοπρολόλη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Concor 5 mg και 10 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Φουμαρική Βισοπρολόλη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Concor 5 mg και 10 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Φουμαρική Βισοπρολόλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. ADVIL Επικαλυμμένα δισκία 200 mg Ibuprofen (ιβουπροφαίνη)

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. ADVIL Επικαλυμμένα δισκία 200 mg Ibuprofen (ιβουπροφαίνη) ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ADVIL Επικαλυμμένα δισκία 200 mg Ibuprofen (ιβουπροφαίνη) Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ GASTROGRAFIN Γαστρεντερικό διάλυμα (66% + 10%) Sodium amidotrizoate, Meglumine amidotrizoate

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ GASTROGRAFIN Γαστρεντερικό διάλυμα (66% + 10%) Sodium amidotrizoate, Meglumine amidotrizoate ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ GASTROGRAFIN Γαστρεντερικό διάλυμα (66% + 10%) Sodium amidotrizoate, Meglumine amidotrizoate Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ciproxin 400 mg/200 ml διάλυμα για έγχυση. Σιπροφλοξασίνη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ciproxin 400 mg/200 ml διάλυμα για έγχυση. Σιπροφλοξασίνη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ 400 mg/200 ml διάλυμα για έγχυση Σιπροφλοξασίνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού σας χορηγηθεί αυτό το φάρμακο διότι περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Librax Σακχαρόπηκτα δισκία 5/2,5 mg Χλωροδιαζεποξείδη/βρωμιούχο κλιδίνιο

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Librax Σακχαρόπηκτα δισκία 5/2,5 mg Χλωροδιαζεποξείδη/βρωμιούχο κλιδίνιο ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Librax Σακχαρόπηκτα δισκία 5/2,5 mg Χλωροδιαζεποξείδη/βρωμιούχο κλιδίνιο Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε

Διαβάστε περισσότερα