«Ανοιχτή καινοτοµία και βιοµηχανική ιδιοκτησία: ευκαιρίες και προκλήσεις» 17/12/2016, Impact Hub Athens

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Ανοιχτή καινοτοµία και βιοµηχανική ιδιοκτησία: ευκαιρίες και προκλήσεις» 17/12/2016, Impact Hub Athens"

Transcript

1 Σεµινάριο-workshop µε θέµα: «Ανοιχτή καινοτοµία και βιοµηχανική ιδιοκτησία: ευκαιρίες και προκλήσεις» 17/12/2016, Impact Hub Athens Με επιτυχία πραγµατοποιήθηκε το πρώτο από τη σειρά Σεµιναρίων «Η Βιοµηχανική Ιδιοκτησία στον 21 ο Αιώνα» του Οργανισµού Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) στις 17/12//2016, στο Impact Hub Athens. Στην ενηµερωτική αυτή εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε ανταλλαγή ιδεών και έγινε ένας γόνιµος διάλογος, που ανοίγουν το δρόµο για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από την πρόοδο της Καινοτοµίας και την προστασία των θεµελιωτών αυτής. Συγκεκριµένα, οι οµιλητές χαρτογράφησαν την τρέχουσα κατάσταση της Τεχνολογίας, της Οικονοµίας, των δικαιωµάτων ιανοητικής Ιδιοκτησίας και τη συσχέτισή τους µε την Καινοτοµία, ενώ παρουσιάστηκαν οι αδυναµίες και οι µελλοντικές προκλήσεις όπως τις αντιµετωπίζει ο καθένας στο επιστηµονικό του πεδίο. όθηκε, επίσης, η ευκαιρία οι συµµετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις και να θέσουν προτάσεις που θα φέρουν τη ιανοητική Ιδιοκτησία ένα βήµα πιο κοντά στο να δρα ως καταλύτης στην ανάπτυξη της γνώσης και της τεχνολογίας, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη ύπαρξης ενός συστήµατος προστασίας της ιανοητικής Ιδιοκτησίας περισσότερο φιλικού ως προς τη χρήση των κατοχυρωµένων εφευρέσεων, που ταυτόχρονα όµως δεν θα παραβιάζει την ανάγκη των εφευρετών για βιωσιµότητα. Οι εξειδικευµένοι οµιλητές και οι συµµετέχοντες στο σεµινάριο-workshop προέρχονταν από το χώρο της Νοµικής, της Οικονοµίας, των Θετικών και Φυσικών Επιστηµών, µε τον κάθε ένα να παρέχει τις πολύτιµες γνώσεις του στους παρευρισκόµενους µε βάση την εξειδίκευση του. Οι παρεµβάσεις των εξειδικευµένων οµιλητών παρουσιάστηκαν σε δύο µέρη: στο Α µέρος «Ανοιχτή καινοτοµία - η οπτική των δηµιουργών», ο Γενικός ιευθυντής του ΟΒΙ, ρ. Ιωάννης Καπλάνης, απηύθυνε χαιρετισµό και µίλησε για την «Οικονοµική διάσταση της Καινοτοµίας και της ιανοητικής Ιδιοκτησίας», ο ρ. Γιώργος Παπανικολάου, Μέλος Σ ΟΒΙ από το Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, µίλησε για την «Ανοιχτή καινοτοµία: Ευκαιρίες και προκλήσεις σε ένα κόσµο που αλλάζει», ενώ ο ρ. Πάρις Χρυσός, Καθηγητής ιοίκησης Καινοτοµίας στο Ανώτατο Ινστιτούτο Εµπορίου Παρισιού ενηµέρωσε τους παρευρισκοµένους µε την εισήγησή του µε τίτλο «Οι αναπτύσσοντες: σύγχρονα υποκείµενα της καινοτοµίας». Στη συνέχεια, ο κ. Μηνάς Λιαροκάπης, µεταδιδακτορικός ερευνητής στο Yale University, παρουσίασε την «Openbionics: ανοικτό προσθετικό χέρι χαµηλού κόστους», ενώ οι κ.κ. Μάνθος Παπαµατθαίου και Πιέρρος

2 Παπαδέας, από Libre Space Foundation, ενηµέρωσαν το κοινό για τον «UPSat: ο πρώτος δορυφόρος ανοικτής σχεδίασης». Τέλος, ο κ. Θανάσης εληγιάννης, συντονιστής της οµάδας εργασίας Open Hardware του Οργανισµού Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) µίλησε για το «Open Hardware και τις µελλοντικές προκλήσεις», ενώ για τα «Ανοικτά δίκτυα αξίας» µίλησε ο κ. Αλέξανδρος Παζαΐτης, µεταπτυχιακός φοιτητής in Technology Governance, Ragnar Nurkse School of Innovation and Governance, Tallinn University of Technology - Research Fellow, P2P Lab Στη συνέχεια, το Β µέρος µε τίτλο «Οι νοµικές προκλήσεις της ανοιχτής καινοτοµίας», συντονίστηκε από τον Πρόεδρο του Σ του ΟΒΙ, ρ. Πρόδροµο Τσιαβό, ο οποίος µίλησε για τα «Επιχειρηµατικά Μοντέλα Ανοιχτής Καινοτοµίας». Το σεµινάριο-workshop συνεχίστηκε µε την παρουσίαση της κυρίας Κατερίνας Μαργέλλου, διευθύντριας Νοµικής Υποστήριξης του ΟΒΙ, µε τίτλο «Η προστασία της βιοµηχανικής ιδιοκτησίας στο ελληνικό δίκαιο: Βασικές έννοιες» και ο κ. Κώστας Αµπατζής, διευθυντής Καταθέσεων & Χορηγήσεων Τίτλων στον ΟΒΙ έκανε παρουσίαση µε τίτλο «Τίτλοι Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας» που προσφέρει ο ΟΒΙ. Ο ρ. Θοδωρής Χίου, νοµικός, σύµβουλος στη ιανοητική Ιδιοκτησία µίλησε για τις «Άδειες Ανοιχτού Λογισµικού, Περιεχοµένου και εδοµένων» και, κλείνοντας, η κα ανάη Οικονόµου, νοµικός, συνεργάτης του ΟΒΙ, πραγµατοποίησε οµιλία της για τις «Άδειες Ανοιχτού Υλισµικού (Υλικού)». Μέρος Α: Ανοιχτή Καινοτοµία η οπτική των δηµιουργών Η οικονοµική διάσταση της Καινοτοµίας και της ιανοητικης Ιδιοκτησίας Οµιλητής: ρ. Ιωάννης Καπλάνης, Γενικός ιευθυντής ΟΒΙ Η οµιλία είχε θέµα τη συχέτιση µεταξύ ικαιωµάτων ιανοητικής Ιδιοκτησίας ( Ι) και της οικονοµίας, τόσο σε µακροοικονοµικό όσο και σε µικροοικονοµικό επίπεδο. Ιδιαίτερα, έγινε παραλληλισµός µεταξύ θετικών και των κατασταλτικών επιδράσεων των ικαιωµάτων Ευρεσιτεχνίας ( Ε) στους τοµείς του ανταγωνισµού µεταξυ επιχειρήσεων και της καινοτοµίας. Αναφέρθηκε ότι τα Ε επιδρούν αρνητικά στον ανταγωνισµό διότι δηµιουργούν συνθήκες µονοπωλίου, παράλληλα όµως αυτό δίνει κίνητρο στους εφευρέτες να αυξάνουν την καινοτοµία µε το να δηµιουργούν εφευρέσεις που στη συνέχεια γνωστοποιούν τα αποτελέσµατά τους στο ευρύ κοινό που σε άλλη περίπτωση θα έµεναν εµπορικό µυστικό. Θα πρέπει όµως να λαµβάνεται υπόψη ότι στην περίπτωση πιο περίπλοκων εφευρέσεων που χρειάζεται να χρησιµοποιήσει ο εφευρέτης παλιότερες καινοτοµίες ή ποικιλία τεχνολογιών, τα Ε ίσως να δρουν κατασταλτικά στην πρόοδο καθώς αποτελούν τροχοπέδη για τον εφευρέτη.

3 Επιπλέον, έγινε αναφορά στον όρο «στρατηγικό πατεντάρισµα, όπου πρόκειται για τακτική των επιχειρήσεων στο να µειώνουν τον ανταγωνισµό µε το να περιχαρακώνουν τα προϊόντα τους µε ποικιλία πατεντών (ενεργών εφευρέσεων ή µη). Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν µηχανισµοί τροποποίησης της τρέχουσας νοµοθεσίας των Ε όπως τα patent pools και οι υποχρεωτικές άδειες και έγινε αναφορά στην οικονοµική τους επίδραση. Επίσης, παρουσιάστηκαν στατιστικά και οικονοµικά στοιχεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη σχετικα µε τα Ι καθώς και τις δράσεις του ΟΒΙ. Τέλος, αναφέρθηκε ο στρατηγικός σχεδιασµός του Οργανισµού προκειµένου να ανταποκρίθει στις µελλοντικές προκλήσεις και να βελτιστοποίησει την απόδοσή του και το όφελος προς την κοινωνία. Ανοιχτή Καινοτοµία: Ευκαιρίες και προκλήσεις σε ένα κόσµο που αλλάζει Οµιλητής: ρ. Γιώργος Παπανικολάου, µέλος Σ ΟΒΙ, Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο Η οµιλία ξεκίνησε µε τις ριζικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν την εποχή µας σε σύγκριση µε το παρελθόν, όπου οι αλλαγές αυτές είναι η εξάπλωση του διαδικτύου και η µαζική εκπαίδευση (πολλοί µορφωµένοι άνθρωποι που έχουν τώρα τη δυνατότητα να γίνουν καινοτόµοι). Στη συνέχεια, έγινε ιστορική αναφορά στην εξέλιξη της Βιοµηχανίας και το πώς από τη µηχανική και τη µαζική παραγωγή φτάσαµε στον Κυβερνοχώρο. Οι προκλήσεις που έχουν να αντιµετωπίσουν οι σύγχρονοι πολίτες, σύµφωνα µε τον ρ. Παπανικολάου, είναι µεταξύ άλλων η κλιµατική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η αυτοµατοποίηση της παραγωγής και οι κοινωνικές επιπτώσεις. Ως λύση προτάθηκε το µοντέλο της κυκλικής οικονοµίας όπου θα µπορούσε να αντιµετωπίσει µεγάλο µέρος αυτών των προκλήσεων. Στη συνέχεια, παρατέθηκαν οι δέκα πιο σηµαντικές τεχνολογίες του µέλλοντος, σύµφωνα µε τον ΟΟΣΑ, όπου ο ρ. Παπανικολάου εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα µπορούσε να συµµετέχει ενεργά και στις δέκα. Αυτές οι τεχνολογίες αφορούν, µεταξύ άλλων, την τεχνητή νοηµοσύνη, τις Νεύρο-Τεχνολογίες, τα Νάνο-Υλικά, τη συνθετική βιολογία, Μικροδορυφόρους και τη τρισδιάστατη εκτύπωση. Ακολούθως, έγινε νύξη σε µορφές προσέγγισης ανοιχτής καινοτοµίας, όπως είναι οι πλατφόρµες, οι συνεργατικοί σχεδιασµοί και έγινε µία συνοπτική ιστορική αναδροµή για την πορεία της ανοιχτής καινοτοµίας στο χρόνο. Τέλος, τέθηκαν οι µελλοντικές προκλήσεις για το πλαίσιο οριοθέτησης αυτής, όπως για παράδειγµα, αν θα είναι ελεύθερη, δηµόσια ή ιδιωτική και ούτω καθεξής.

4 Οι αναπτύσσοντες: σύγχρονα υποκείµενα της Καινοτοµίας Οµιλητής: ρ. Πάρις Χρυσός, καθηγητής ιοίκησης Καινοτοµίας στο Ανώτατο Ινστιτούτο Εµπορίου Παρισιού Ο ρ. Χρυσός άρχισε την παρουσίασή του µε την έννοια της «Οµιχλώδους Οικονοµίας». Πρόκειται για την περίπτωση όπου ο εφευρέτης δε µπορεί να γνωρίζει µε ακρίβεια τη µελλοντική αξία της εφεύρεσής του, µε συνέπεια να µην είναι σε θέση να προβεί στις βέλτιστες αποφάσεις. Στη συνέχεια, µίλησε για το πώς παράγεται στην εποχή µας η καινοτοµία και περιέγραψε το προφίλ των ανθρώπων που είναι οι δηµιουργοί της. Κατά τον οµιλητή πρόκειται για άτοµα που δεν έχουν όλοι ακολουθήσει κάποια τυπική εκπαίδευση αλλά οι ίδιοι οικοδοµούνται προοδευτικά µέσα από τη διερεύνηση των νέων τεχνολογιών. Μέρος αυτών εργάζεται σε υπόγεια νεοφυών επιχείρησεων και άλλες φορές µοιράζουν το χρόνο τους µεταξύ της πρωινής εργασίας τους και των εφευρετικών εργασιών τους. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε και σε άλλα καινοτόµα projects που υπάρχουν την τρέχουσα περίοδο, εκτός από καινοτοµίες σε λογισµικό, όπως εκτυπωτές DNA. Τελείωσε την παρουσίασή του θέτοντας το ερώτηµα για το ποια µέθοδος θα µπορούσε να ακολουθηθεί για να µετριούνται οι συσκευές και ο αντίκτυπος τους. Openbionics: ανοικτό προσθετικό χέρι χαµηλού κόστους Οµιλητής: Μηνάς Λιαροκάπης, µεταδιδακτορικός ερευνητής, Yale University Ο κ. Λιαροκάπης µίλησε για τον οργανισµό που εκπροσωπεί, το Openbionics. Πρόκειται για µια πρωτοβουλία ανοιχτού κώδικα για την ανάπτυξη οικονοµικά προσιτών, ελαφρών, προσαρµοστικών ροµποτικών χεριών και προσθετικών συσκευών όπου µπορούν να αναπαραχθούν εύκολα. Τα ροµποτικά τους χέρια κοστίζουν λιγότερα από 100$ και τα προσθετικά χέρια κοστίζουν λιγότερα από 200$, τη στιγµή που αντίστοιχες και ίσως λιγότερο λειτουργικές συσκευές κοστίζουν χιλιάδες δολάρια. Ο οµιλητής ήταν υπέρµαχος της ανοιχτής καινοτοµίας και η τοποθέτησή του ήταν ότι τα Ε µε τη σηµερινή τους µορφή και η ανοιχτή καινοτοµία δε συµβαδίζουν. Το επιχείρηµά του στηρίχθηκε στην πολλαπλασιαστική άνοδο της καινοτοµίας στη σύγχρονη εποχή και στο ότι τα Ε µε εικοσαετή προστασία αποτελούν εµπόδιο στην ανάπτυξη και την καινοτοµία. Τόνισε όµως την ανάγκη προστασίας των εφευρετών µε κάποιο άλλο σύστηµα όπου θα φροντίζει για την βιωσιµότητα τέτοιων εγχειρηµάτων.

5 UPSat: Ο πρώτος δορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης Οµιλητές: Μάνθος Παπαµατθαίου, Libre Space Foundation Πιέρρος Παπαδέας, Libre Space Foundation Οι οµιλητές παρουσίασαν το έργο τους που αφορά στη δηµιουργία του πρώτου δορυφόρου ανοικτής σχεδίασης καθώς και τις προκλήσεις που αντιµετώπισαν στην προσπάθειά τους αυτή. Οι ερευνητές παρουσίασαν αναλυτικά τη διαδικασία κατασκευής του δορυφόρου και τόνισαν το πόσο τους δυσκόλεψε το γεγονός ότι στη βιοµηχανία αυτή κάθε βήµα, από το πιο µικρό, µέχρι το πιο µεγάλο, αποτελεί µυστικό. Έπρεπε συνεχώς να βρίσκουν λύσεις για προβλήµατα που, το πιο πιθανόν, ήταν να έχουν ήδη λυθεί από άλλους, γεγονός που καθυστερούσε σηµαντικά το project τους. Προς επίλυση τέτοιων προβληµάτων αποφάσισαν όλο το πρόγραµµα τους να είναι ανοιχτό. Open Hardware και µελλοντικές προκλήσεις Οµιλητής: Θανάσης εληγιάννης, Συντονιστής της οµάδας εργασίας Open Hardware του Οργανισµού Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΑΚ) Ο κ. εληγιάννης ξεκίνησε την οµιλία του µε την περιγραφή του ΕΕΛΑΚ και των δράσεών του. Μέλη του είναι 30 Ακαδηµαϊκά Ιδρύµατα και Ερευνητικά Κέντρα και ο σκοπός του είναι η ανάπτυξη και η προώθηση ανοιχτών projects, όπως ανοιχτά δεδοµένα, ανοιχτά πρότυπα, ανοιχτά λογισµικά και άδειες Creative Commons. Σύµφωνα µε τον οµιλητή, ο Ανοιχτός Σχεδιασµός αφορά sτην ανάπτυξη φυσικών προϊόντων, µηχανών και συστηµάτων µέσω της δηµόσιας κοινής χρήσης πληροφοριών σχεδιασµού. Ο Ανοιχτός Σχεδιασµός περιλαµβάνει τόσο λογισµικό όσο και συσκευές (hardware). Με τον όρο «Ανοικτό Υλικό» εννοείται ότι ο σχεδιασµός είναι δηµοσίως διαθέσιµος και οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι όσο το δυνατότερο πιο προσιτές σε κάθε τρίτο µέρος που θέλει να ασχοληθεί. Εν συνεχεία, ο κ. εληγιάννης περιέγραψε τους τύπων προστασίας της Ι όπως τα Ε, τα copyrights κ.λπ. Σύµφωνα µε τον ίδιο, τα οφέλη της µεθόδου opensource είναι η άµεση πρόσβαση σε κάθε µεθοδολογία, η δηµιουργία συνεργασιών, η επιτάχυνση της καινοτοµίας και το µεγαλύτερο κοινό όφελος. Όµως, όπως και σε κάθε εγχείρηµα, παρουσιάζονται προβλήµατα όπως οι ασυµφωνίες-αντιπαλότητες µεταξύ των µελών της κοινότητας, µε την παρακολούθηση του έργου και µε την επίτευξη της βιωσιµότητας όλων των συµµετεχόντων, µε κυριότερο το τρίτο. Ακολούθησε, ένα case study µε την παρουσίαση τριών εγχειρηµάτων που ξεκίνησαν στη λογική του open source όπου το πρώτο, LULZBOT, ακολούθησε την πορεία του Open Hardware, το δεύτερο, Ultimaker, υιοθέτησε

6 άδεια Creative Commons by NC και το τελευταίο, MakerBot, κατέληξε να χρησιµοποιεί Open Hardware Proprietary and Patent, ενώ είχε ξεκινήσει τελείως ελεύθερο. Τέλος, δόθηκαν οι µελλοντικές κατευθύνσεις των Open Hardware Projects, µε πρωταγωνιστικό ρόλο να παίζουν τα crowd sourcing, 3d printing και η επιστήµη των πολιτών (Citizen Science), δηλαδή να συνεισφέρουν οι πολίτες στα επιστηµονικά εγχειρήµατα. Ανοικτά δίκτυα αξίας Οµιλητής: Αλέξανδρος Παζαΐτης, µεταπτυχιακός φοιτητής MA in Technology Governance, Ragnar Nurkse School of Innovation and Governance, Tallinn University of Technology - Research Fellow, P2P Lab Αρχικά ο κ. Παζαΐτης έδωσε τον ορισµό των «Open Value Networks», που αποτελούν δίκτυα ανοιχτών επιχειρήσεων που παρέχουν όλες τις εταιρικές υπηρεσίες-δραστηριότητες µε τρόπο ανοιχτό και συνεργατικό. Τα projects είναι ανοικτά και κάθε εµπλεκόµενος µπορεί να συµµετέχει σε παραπάνω από ένα ταυτόχρονα. Οι δυνητικοί εµπλεκόµενοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα, όπως εφευρέτες, επιχειρηµατίες, δικηγόροι και οργανισµοί. Επίσης, παρουσιάστηκε το δίκτυο En.Spiral. Πρόκειται για ένα δίκτυο κοινωνικών επιχειρήσεων, όπου οι αποφάσεις παίρνονται οµαδικά και η χρηµατοδότηση τους γίνεται από ένα συνεργατικό προυπολογισµό µε διαφανείς διαδικασίες. Ακολούθησε η ιστορική αναδροµή των κοινοτήτων κοινής βάσης οµότιµης παραγωγής ξεκινώντας από την αρχαιότητα µέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Η οµιλία έλαβε τέλος µε την έννοια της Ανοικτής Λογιστικής Αξίας που αφορά στον τρόπο διανοµής της λογιστικής αξίας σε ανοιχτά µοντέλα µεταξύ αυτών που την παράγουν και συµµετέχουν στα ανοικτά δίκτυα αξίας. Μέρος Β: Οι νοµικές προκλήσεις της Ανοιχτής Καινοτοµίας Η προστασία της βιοµηχανικής ιδιοκτησίας στο ελληνικό δίκαιο: Βασικές έννοιες Οµιλήτρια: Κατερίνα Μαργέλλου, ιευθύντρια Νοµικής Υποστήριξης ΟΒΙ Στην οµιλία της κυρίας Μαργέλλου καταγράφηκαν τα βασικά στοιχεία και έννοιες του δικαίου βιοµηχανικής ιδιοκτησίας. Για την καλύτερη κατανόηση των εννοιών, παρουσιάσθηκαν παραδείγµατα από την καθηµερινότητα µας.

7 Αναλύθηκαν, επίσης, οι αρχές/χαρακτηριστικά που διέπουν όλα τα δικαιώµατα βιοµηχανικής ιδιοκτησίας και έγινε η διασύνδεση µε τον παγκόσµιο χαρακτήρα τους. Τίτλοι Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας Οµιλητής: Κώστας Αµπατζής, ιευθυντής Καταθέσεων & Χορηγήσεων Τίτλων ΟΒΙ Ο κ. Αµπατζής ξεκίνησε την οµιλία του αναφερόµενος στους σκοπούς του ΟΒΙ, οι οποίοι είναι η κατοχύρωση των εφευρέσεων και η διάδοση της τεχνολογικής πληροφόρησης, που περιέχεται µέσα στα διπλώµατα ευρεσιτεχνίας. Μίλησε για τη βασική διάκριση της ιανοητικής Ιδιοκτησίας σε Βιοµηχανική και Πνευµατική και εν συνεχεία, για το τι αποτελεί και τι δεν αποτελεί εφεύρεση. Κατόπιν έγινε παρουσίαση των κύριων τίτλων Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας: του ιπλώµατος Ευρεσιτεχνίας ( Ε), του Πιστοποιητικού Υποδείγµατος Χρησιµότητας (ΠΥΧ), του Πιστοποιητικού Καταχώρισης Βιοµηχανικών Σχεδίων ή Υποδειγµάτων και των µεταφρασµένων ευρωπαϊκών Ε µε ισχύ στην Ελλάδα. Τα τελευταία εκπροσωπούν το µεγαλύτερο ποσοστό στις καταθέσεις τίτλων Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα το Στρεφόµενος στο ίπλωµα Ευρεσιτεχνίας, ο κ. Αµπατζής ανέλυσε τις προϋποθέσεις χορήγησης και περιέγραψε το αντικείµενο προστασίας και τη διαδικασία χορήγησης Ε και ΠΥΧ. ιευκρινίστηκε ότι δικαίωµα για απόκτηση Ε έχουν ο εφευρέτης ή ο δικαιούχος και σε περίπτωση κατά την οποία περισσότεροι του ενός πραγµατοποίησαν την εφεύρεση από κοινού, το δικαίωµα ανήκει σε όλους εξ αδιαιρέτου, ενώ, εάν περισσότεροι του ενός πραγµατοποίησαν την εφεύρεση, αλλά ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, τότε το δικαίωµα ανήκει σε αυτόν που κατέθεσε πρώτος. ιευκρινίστηκε, επίσης, το τι γίνεται σε περίπτωση που η εφεύρεση έγινε από εργαζόµενο και έγινε αναφορά στα τέλη για την προστασία Ε στην Ελλάδα. Όσον αφορά στην προστασία των Σχεδίων ή Υποδειγµάτων, ο κ. Αµπατζής όρισε το Σχέδιο ή Υπόδειγµα ως την ορατή εξωτερική εικόνα του συνόλου ή µέρους ενός βιοµηχανικού ή βιοτεχνικού προϊόντος, η οποία προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει. Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση των προϋποθέσεων για την προστασία ενός σχεδίου, καθώς και των περιπτώσεων, κατά τις οποίες δεν προστατεύεται ένα σχέδιο. Τέλος, έγινε αναφορά στην κατοχύρωση των σχεδίων εκτός Ελλάδος και το κόστος για την προστασία των εφευρέσεων στο εξωτερικό.

8 Άδειες ανοιχτού λογισµικού, περιεχοµένου και δεδοµένων Οµιλητής: ρ. Θεόδωρος Χίου, LL.M, ικηγόρος, Σύµβουλος Πνευµατικής και Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας, Εγκεκριµένος Καθηγητής Νοµικής Πανεπιστήµιο Paris 13/IdEF Η παρούσα εισήγηση αποτελεί µία εισαγωγή στην προβληµατική των ανοιχτών αδειών ως νοµικό ένδυµα ανοιχτής καινοτοµίας στη Βιοµηχανική Ιδιοκτησία (ΒΙ). Με σηµείο εκκίνησης τη χαρτογράφηση της ανοιχτής αδειοδότησης τόσο στην περιφέρεια (λογισµικό, δεδοµένα) όσο και στον πυρήνα της ΒΙ (εφευρέσεις, σχέδια & υποδείγµατα), η εισήγηση εξετάζει τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που συνεπάγεται η διάδοση διαφόρων τύπων ανοιχτών αδειών στο πεδίο της ΒΙ, όπως η GNU GPL, η Οpen Database Licence, οι Patent Left άδειες, τα Patent Pool Schemes (Defensive Patent Licence, Licence on Transfer) κ.ά. Ειδικότερα, αξιολογούνται οι δυνατότητες των ανοιχτών αδειών για ανάπτυξη και επιτάχυνση της καινοτοµίας καθώς και για αντιµετώπιση των εγγενών παθογενειών του συστήµατος της ΒΙ, ιδίως στον τοµέα των διπλωµάτων ευρεσιτεχνίας, όπως το φαινόµενο των patent trolls και των sleeping patents. Περαιτέρω, εντοπίζονται οι δυσκολίες συνύπαρξης των ανοιχτών αδειών µε τους παραδοσιακούς τίτλους προστασίας της ΒΙ (διπλ. Ευρεσιτεχνίας, Σχέδια & Υποδείγµατα) και εξετάζονται τα εγγενή νοµικά ζητήµατα της ανοιχτής αδειοδότησης, όπως η συµβατότητα των προδιατυπωµένων όρων µε το ελληνικό δίκαιο και η αναγκαία εφεδρεία του «κλειστού» συστήµατος προστασίας. Η εισήγηση ολοκληρώνεται µε προτάσεις για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής ΒΙ για τον 21 ο αιώνα από τον ΟΒΙ και τα λοιπά αρµόδια όργανα, στο πλαίσιο των οποίων συστήνεται, µεταξύ άλλων, η θεσµική αναγνώριση και ένταξη των ανοιχτών αδειών στο ρυθµιστικό πλαίσιο της ΒΙ καθώς και η προσαρµογή τους στο ελληνικό νοµικό πλαίσιο και οικοσύστηµα καινοτοµίας, µε στόχο την αρµονική συνύπαρξη ανοιχτής αδειοδότησης µε τους παραδοσιακούς τίτλους της ΒΙ, προς όφελος των αναπτυσσόντων καινοτοµία. Άδειες Ανοιχτού Υλισµικού (Υλικού) Οµιλήτρια: ανάη Οικονόµου, Νοµικός, Συνεργάτης ΟΒΙ Η κυρία Οικονόµου έκανε µία πρώτη παρουσίαση της έρευνας, την οποία έχει αναλάβει να εκπονήσει στο πλαίσιο της συνεργασίας της µε τον ΟΒΙ. Η έρευνα θα αποτελείται από 2 µέρη: στο πρώτο µέρος, θα γίνει µια χαρτογράφηση των υπαρχουσών εναλλακτικών µορφών αδειοδότησης για υλικό (hardware) και στη συνέχεια, ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της καθεµιάς, όπως και των νοµικών θεµάτων που εγείρονται από τη χρήση

9 τέτοιων αδειών. Στο δεύτερο µέρος θα πραγµατοποιηθεί µια καταγραφή και κατηγοριοποίηση των υφιστάµενων δεξαµενών ευρεσιτεχνιών (patent pools) και µια αποτίµηση των επιδράσεων που έχει η δηµιουργία τους στον ανταγωνισµό και την καινοτοµία. Στόχος της έρευνας είναι να διαµορφωθεί µια ξεκάθαρη εικόνα του πεδίου ούτως ώστε στη συνέχεια να κατατεθούν τεκµηριωµένες θεσµοθετικές προτάσεις στη διοίκηση του Οργανισµού. Η κ. Οικονόµου ξεκίνησε την οµιλία της µε τον ορισµό του Ανοιχτού Υλικού (Open Hardware) και τις ελευθερίες που το Ανοιχτό Υλικό παρέχει στους χρήστες του. Στη συνέχεια, προέβη στην κατηγοριοποίηση των υφιστάµενων Αδειών Ανοιχτού Υλικού, αφενός µεν στις λεγόµενες «copyleft» και αφετέρου στις λεγόµενες «permissive» (επιτρεπτικές), αναλύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τις διαφορές µεταξύ των δύο κατηγοριών. Επισηµάνθηκε ότι η πλειοψηφία των projects Ανοιχτού Υλικού χρησιµοποιούν τις ήδη υπάρχουσες copyleft άδειες Ανοιχτού Λογισµικού, οι οποίες, όµως, παρέχουν περιορισµένη προστασία σε σχέση µε τις Ανοιχτές Άδειες που προορίζονται αποκλειστικά (ή και για) hardware λόγω του ότι οι άδειες Ανοιχτού Λογισµικού βασίζονται στην Πνευµατική Ιδιοκτησία (copyright) και η Πνευµατική Ιδιοκτησία προστατεύει µεν το σχεδιασµό, πάνω στον οποίο βασίζεται το υλικό, αλλά όχι το υλικό αυτό καθ εαυτό. Στη συνέχεια, η κυρία Οικονόµου παρουσίασε τις υπάρχουσες hardwarespecific Aνοιχτές Άδειες, όπως την TAPR Open Hardware License, την Open Hardware License του CERN και την Solderpad Hardware License, καθώς και δύο καινούριες µορφές αδειοδότησης ευρεσιτεχνιών, οι οποίες έχουν κάνει την εµφάνισή τους τα τελευταία χρόνια: την Creative Commons Public Patent License και την Defensive Patent License (DPL). Εν κατακλείδι, σηµειώθηκε ότι παρότι οι Άδειες Ανοιχτού Υλικού βρίσκονται ακόµα σε εµβρυακό στάδιο σε σχέση µε τις Άδειες Ανοιχτού Λογισµικού, αποτελούν µια νέα και διαφορετική προσέγγιση, η οποία χρήζει περαιτέρω µελέτης και σύµφωνα µε την οποία τα ικαιώµατα ιανοητικής Ιδιοκτησίας µπορούν να αποτελέσουν, όχι εµπόδιο, αλλά εργαλείο για την προώθηση της Ανοιχτής Καινοτοµίας.

Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού

Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού ρ. Σπύρος Ι. Κιαρτζής Πρόεδρος Μόνιµης Επιτροπής Βιοµηχανίας & Νέων Υλικών ΤΕΕ/ΤΚΜ Καινοτοµία & Κοινωνία της Γνώσης Το τρίπτυχο καινοτοµία,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010 Μηχανισμός Αντικυθήρων Π. Γκαγκανάτσου Προϊσταμένη Τεχνολογικής Πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ "Η Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και ο ρόλος των Ελλήνων Μηχανικών" Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2005 ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ Εξεταστής

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs «Στρατηγικές Ανάπτυξης Συνεργατικών Σχηματισμών στις Ελληνικές Περιφέρειες» Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Η προστασία των εφευρέσεων

Η προστασία των εφευρέσεων Η προστασία των εφευρέσεων Κ. Αµπατζής, ιευθυντής Κατάθεσης και Χορήγησης Τίτλων 1 Το έργο "Ενηµέρωση, ευαισθητοποίηση και εξοικείωση του κοινού σε θέµατα Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας" συγχρηµατοδοτείται κατά

Διαβάστε περισσότερα

Μπορούμε και χωρίς Πατέντες

Μπορούμε και χωρίς Πατέντες Μπορούμε και χωρίς Πατέντες Ι. Σταμέλος Αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ. Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας ΕΛΛΑΚ Με τη συνδρομή του Π. Τσιάβου, Νομικού, Μέλους Δ.Σ. ΕΛΛΑΚ Εταιρεία ΕΛΛΑΚ Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΟΜΟΣ 4310/2014. Ορισμοί

Άρθρο 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΟΜΟΣ 4310/2014. Ορισμοί Άρθρο 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΟΜΟΣ 4310/2014 Ορισμοί Ορισμοί Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί, που συμπληρώνονται από όσους αναφέρονται στις σχετικές διατάξεις εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία τεχνολογίας και καινοτομίας

Προστασία τεχνολογίας και καινοτομίας Προστασία τεχνολογίας και καινοτομίας Τα περιουσικά στοιχεία της επιχείρησης Εκτός από το φυσικό κεφάλαιο (ακίνητη περιουσία, αγαθά, εγκαταστάσεις παραγωγής εξοπλισμός) και το οικονομικό κεφάλαιο, υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΔιανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα IPeuropAware Οδηγοί και εργαλεία για τη διαχείριση της ΔΙ στις ΜΜΕ

ΗΔιανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα IPeuropAware Οδηγοί και εργαλεία για τη διαχείριση της ΔΙ στις ΜΜΕ ΗΔιανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα IPeuropAware Οδηγοί και εργαλεία για τη διαχείριση της ΔΙ στις ΜΜΕ Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ)

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα Κώστας Βασιλάκης Τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών Επιτροπή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Γενικά για την επιχειρηματικότητα Οι επιχειρηματίες μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Ροές Δικαιωµάτων στην έρευνα και µοντέλα προστασίας ερευνητικών δεδοµένων και περιεχοµένου. πέρα από τη διάκριση ανοιχτού και κλειστού

Ροές Δικαιωµάτων στην έρευνα και µοντέλα προστασίας ερευνητικών δεδοµένων και περιεχοµένου. πέρα από τη διάκριση ανοιχτού και κλειστού Ροές Δικαιωµάτων στην έρευνα και µοντέλα προστασίας ερευνητικών δεδοµένων και περιεχοµένου πέρα από τη διάκριση ανοιχτού και κλειστού Prodromos Tsiavos ΕΕΛΛΑΚ ΕΚ ΑΘηνά ΕΜΠ 23.01.13 @prodromos @eellak #FOSS

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΔΕ Το 80% της Παγκόσμιας Τεχνολογικής Πληροφορίας βρίσκεται σε δημοσιευμένα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ). ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick με τον Επιχειρηματικό Κόσμο (ΓΔμΕΚ)

Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick με τον Επιχειρηματικό Κόσμο (ΓΔμΕΚ) Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick με τον Επιχειρηματικό Κόσμο (ΓΔμΕΚ) Στοιχεία Επικοινωνίας: Γραφείο Διασύνδεσης με τον Επειχειρηματικό Κόσμο Πανεπιστήμιο Frederick Γ. Φρειδερίκου 7, Παλλουριώτισσα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ 2020

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ 2020 Εισηγητής: Γ. Ζαγκλιβερινός, ιευθυντής Ανθρώπινου υναµικού, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ 2020 ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ιστορικά η Χηµική Βιοµηχανία αποτελεί έναν από τους βασικότερους

Διαβάστε περισσότερα

2018 / 19 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

2018 / 19 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 2018 / 19 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

XΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

XΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ XΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Βιβλιοθήκες και ανοικτό περιεχόμενο Ιφιγένεια Βαρδακώστα Βιβλιοθηκονόμος,Msc Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΕΤΕΚ. Έντιµε Υπουργέ Συγκοινωνιών και Έργων (Πιθανόν να είναι παρόν και ο Υπουργός Εσωτερικών)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΕΤΕΚ. Έντιµε Υπουργέ Συγκοινωνιών και Έργων (Πιθανόν να είναι παρόν και ο Υπουργός Εσωτερικών) Ηµερίδα Ίδρυσης Κυπριακής Πλατφόρµας για την Έρευνα και Τεχνολογία στις Κατασκευές ιεθνές Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσία, 18 Οκτωβρίου 2006 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΕΤΕΚ Έντιµε Υπουργέ Συγκοινωνιών και Έργων (Πιθανόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χορηγούνται από τις κυβερνήσεις στους δημιουργούς νέων ιδεών και των νέων εκφράσεων ιδεών με σκοπό να τους προφυλάξουν από τη μίμηση και τον

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία των εφευρέσεων: Από την ιδέα στην εμπορευματοποίηση

Προστασία των εφευρέσεων: Από την ιδέα στην εμπορευματοποίηση Προστασία των εφευρέσεων: Από την ιδέα στην εμπορευματοποίηση Δρ.Ιωάννης Καπλάνης Γενικός Διευθυντής Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) www.obi.gr ΚΕΔΕΑ, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 01/11/2016 (σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών»

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Οµιλία στο Πρώτο Συνέδριο Κυπριακών Βιβλιοθηκών «Ο Ρόλος της Βιβλιοθήκης στον 21ον Αιώνα» 2 Νοεµβρίου 2001 Με θέµα «Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Εισαγωγή Επιτρέψετε

Διαβάστε περισσότερα

Οι πολιτικές Ανοικτής Επιστήμης στην Ευρώπη σήμερα και οι συνέπειες για το ερευνητικό οικοσύστημα στην Ελλάδα

Οι πολιτικές Ανοικτής Επιστήμης στην Ευρώπη σήμερα και οι συνέπειες για το ερευνητικό οικοσύστημα στην Ελλάδα Οι πολιτικές Ανοικτής Επιστήμης στην Ευρώπη σήμερα και οι συνέπειες για το ερευνητικό οικοσύστημα στην Ελλάδα Ανοικτή Επιστήμη στον Ελληνικό ερευνητικό ιστό: ερευνητικές διαδικασίες, ερευνητικά δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Προσφερόμενα Διπλώματα (Προσφερόμενοι Τίτλοι)

Προσφερόμενα Διπλώματα (Προσφερόμενοι Τίτλοι) Εισαγωγή Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει ολοκληρωμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στους κλάδους του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

Διαβάστε περισσότερα

Θάνος Μπαλαφούτης Ερευνητής, Ινστιτούτο Βιοοικονομίας & Αγροτεχνολογίας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Θάνος Μπαλαφούτης Ερευνητής, Ινστιτούτο Βιοοικονομίας & Αγροτεχνολογίας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θάνος Μπαλαφούτης Ερευνητής, Ινστιτούτο Βιοοικονομίας & Αγροτεχνολογίας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Thanos Balafoutis Researcher, Center for Research and Technology Hellas & Institute

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ 2013

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ 2013 ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: Η ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (Ανοιχτή Διαδικασία)

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (Ανοιχτή Διαδικασία) ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (Ανοιχτή Διαδικασία) κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΙΧΟΥ Βόλος 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 1 Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις υποστήριξης καινοτομίας και συνεργασιών επιχειρήσεων

Δράσεις υποστήριξης καινοτομίας και συνεργασιών επιχειρήσεων Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Δράσεις υποστήριξης καινοτομίας και συνεργασιών επιχειρήσεων Υποστηρίζουμε τη μικρή επιχείρηση, Ενισχύουμε την

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιομηχανική Ιδιοκτησία και η συμβολή της στην οικονομική παραγωγή

Η Βιομηχανική Ιδιοκτησία και η συμβολή της στην οικονομική παραγωγή Η Βιομηχανική Ιδιοκτησία και η συμβολή της στην οικονομική παραγωγή Δρ. Ιωάννης Καπλάνης Γενικός Διευθυντής Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) www.obi.gr Βόλος, Φόρουμ Βιομηχανίας Domotel Xenia

Διαβάστε περισσότερα

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές.

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές. Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας, η οποία πιστεύω ότι είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι, για την ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation Παραδοτέο 2.2.2 ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Ή ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Θεσσαλονίκη, Αύγουστος 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σύνθεση Πολιτικής...3 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 10

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 10 ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 10 6 Οκτωβρίου, 2005 Ηλίας Κυριακίδης Λέκτορας ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 2005Ηλίας Κυριακίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Έρευνας και ιεθνών Σχέσεων, Γραφείο Κατάρτισης Προτάσεων Μάρτιος 2008 ΕΣΜΗ ΙΠΕ

Υπηρεσία Έρευνας και ιεθνών Σχέσεων, Γραφείο Κατάρτισης Προτάσεων Μάρτιος 2008 ΕΣΜΗ ΙΠΕ Υπηρεσία Έρευνας και ιεθνών Σχέσεων, Γραφείο Κατάρτισης Προτάσεων Μάρτιος 2008 ΕΣΜΗ 2008-2010 ΙΠΕ 1 ΑΞΟΝΑΣ ΙΙ ΑΞΟΝΑΣ ΙΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2 ΑΞΟΝΑΣ ΙΙ Η ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

EQUITY INVESTMENT FORUM

EQUITY INVESTMENT FORUM EQUITY INVESTMENT FORUM Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μηχανισμός Αντικυθήρων 08.12.2015 Athens Hilton Δρ. Π. Γκαγκανάτσου Προϊσταμένη Τεχνολογικής Πληροφόρησης &

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.7.2019 SWD(2019) 331 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Υφυπουργός

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Υφυπουργός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Υφυπουργός ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣTΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ (ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ) ΜΕ ΘΕΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

συναντήσεις εργασίας εκτέλεση ρόλου διευθυντή σεμινάρια σύνταξη γραπτής εργασίας τελικό σεμινάριο έκθεση αξιολόγηση

συναντήσεις εργασίας εκτέλεση ρόλου διευθυντή σεμινάρια σύνταξη γραπτής εργασίας τελικό σεμινάριο έκθεση αξιολόγηση 1.ΟΜΑ ΙΚΗ ΜΕΘΟ ΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Στη οµαδική µέθοδο οι µαθητές θα γνωρίσουν την οργάνωση και τον τεχνολογικό εξοπλισµό των βιοµηχανικών µονάδων, τις πρώτες ύλες που χρησιµοποιούν, τις διαδικασίες παραγωγής των

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε νέα ιδέα ή εφεύρεση πρέπει να προστατεύεται νομικά και να κατοχυρώνεται ως σχέδιο ή υπόδειγμα με τον αντίστοιχο τίτλο προστασίας εφευρέσεων. Στην Ελλάδα ο αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2007-2013, στον οδηγό αυτόν περιλαμβάνεται μια σειρά από επιμέρους κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Συνδ (Rev. CoP14)* Αειφορική χρήση της βιοποικιλότητας: Αρχές και Κατευθύνσεις της Αντίς Αµπέµπα

Συνδ (Rev. CoP14)* Αειφορική χρήση της βιοποικιλότητας: Αρχές και Κατευθύνσεις της Αντίς Αµπέµπα Συνδ. 13.2 (Rev. CoP14)* Αειφορική χρήση της βιοποικιλότητας: Αρχές και Κατευθύνσεις της Αντίς Αµπέµπα ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΝΤΑΣ την υιοθέτηση κατά την έβδοµη συνάντηση της Συνδιάσκεψης των Μερών της Σύµβασης για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Ο ΟΒΙ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την προστασία των εφευρέσεων και βιομηχανικών σχεδίων στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

3 rd Hellenic Innovation Forum

3 rd Hellenic Innovation Forum 1 3 rd Hellenic Innovation Forum «Όταν η έρευνα συναντά τις επιχειρήσεις» 20 Ιουνίου 2019 Divani Caravel Με την ελληνική οικονομία να έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η έμφαση έχει αρχίσει πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχοµένων. Οδηγός Υποψηφίων- Πρόγραμμα Impact 2017 της Ashoka 1

Πίνακας Περιεχοµένων. Οδηγός Υποψηφίων- Πρόγραμμα Impact 2017 της Ashoka 1 Οδηγός Υποψηφίων Πρόγραµµα Impact 2017 Πίνακας Περιεχοµένων Εισαγωγή... 2 Το πρόγραµµα συνοπτικά... 3 Οι στόχοι του προγράµµατος... 3 Η διαδικασία και τα στάδια του προγράµµατος... 4 Ποιος µπορεί να συµµετάσχει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 30/06/2015 Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε, Το παρόν ερωτηματολόγιο συντάχθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής με αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Η χρηματοδότηση της έρευνας στην Ευρώπη. Η πολιτική της υπευθυνότητας στην έρευνα.

Η χρηματοδότηση της έρευνας στην Ευρώπη. Η πολιτική της υπευθυνότητας στην έρευνα. Η χρηματοδότηση της έρευνας στην Ευρώπη. Η πολιτική της υπευθυνότητας στην έρευνα. Δρ. Σ. Κολυβά Τμήμα Ανάπτυξης, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ Όμιλος Φίλων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ Αθήνα, 20 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομίας στον Τουρισμό

Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομίας στον Τουρισμό Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομίας στον Τουρισμό Διδάσκοντες: Καθηγητής Δημήτριος Γεωργακέλλος Δρ. Κρίστη Αγαπητού Τετάρτη, 13 Mαρτίου 2019 1 Κεφάλαιο 4 Διαχείριση της Τεχνολογίας 2 Πρόγραμμα Συνεργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές συνεργασίας και καινοτομίας στο νέο ΠΑΑ

Προοπτικές συνεργασίας και καινοτομίας στο νέο ΠΑΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 Προοπτικές συνεργασίας και καινοτομίας στο νέο ΠΑΑ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ ΕBE Λεµεσού

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ ΕBE Λεµεσού Συνεργασία ΤΕΠΑΚ ΕBE Λεµεσού ρ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Προϊστάµενος ΥΕ Σ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΟΥ Υπεύθυνος Γραφείου ιασύνδεσης 24 /05 / 2011 Ταυτότητα Τεχνολογικού Πανεπιστηµίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) 2 Το Νέο ηµόσιο Πανεπιστήµιο...

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση Ευκαιριών Χρηµατοδότησης για εταιρείες και ιδιώτες µέσω HORIZON 2020 και ERASMUS+

Αξιοποίηση Ευκαιριών Χρηµατοδότησης για εταιρείες και ιδιώτες µέσω HORIZON 2020 και ERASMUS+ Αξιοποίηση Ευκαιριών Χρηµατοδότησης για εταιρείες και ιδιώτες µέσω HORIZON 2020 και ERASMUS+ Ανάπτυξη και Διαχείριση Ανταγωνιστικών Προτάσεων για Ευρωπαϊκά Επιδοτούµενα Έργα Διοργάνωση: Τι περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβουλευτική δραστηριότητα της ΜοΚΕ. Δρ Ιωάννα Καστέλλη

Η συμβουλευτική δραστηριότητα της ΜοΚΕ. Δρ Ιωάννα Καστέλλη Η συμβουλευτική δραστηριότητα της ΜοΚΕ Δρ Ιωάννα Καστέλλη Οι άξονες της συμβουλευτικής υποστήριξης Εβδομάδες Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με την So Kwadraat: εντοπισμός ιδεών και ερευνητικών προσπαθειών

Διαβάστε περισσότερα

Innovation Management

Innovation Management Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Innovation Management E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Το Ινστιτούτο Κύπρου στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξής των ερευνητικών δραστηριοτήτων του αλλά και την στρατηγική του για ευρύτερη συμμετοχή στην προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΑΣ ΙΙΙ. Ανάπτυξη Έρευνας και Καινοτοµίας στις Επιχειρήσεις ΕΣΜΗ 2009-2010

ΑΞΟΝΑΣ ΙΙΙ. Ανάπτυξη Έρευνας και Καινοτοµίας στις Επιχειρήσεις ΕΣΜΗ 2009-2010 ΑΞΟΝΑΣ ΙΙΙ Ανάπτυξη Έρευνας και Καινοτοµίας στις Επιχειρήσεις ΕΣΜΗ 2009-2010 Ι ΡΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Χριστάκης Θεοχάρους Επιστηµονικός Λειτουργός ΣΤΟΧΟΣ: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιµότητας

Διαβάστε περισσότερα

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Ιστορικό Στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2017, διοργανώθηκε στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το Πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για την Ανάπτυξη των Μουσείων Επιστημών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Belt and Road». Στόχος της

Διαβάστε περισσότερα

κοινά αγαθά και ομότιμη παραγωγή /κατανεμημένη παραγωγή Γιώργος Παπανικολάου (p2p foundation)

κοινά αγαθά και ομότιμη παραγωγή /κατανεμημένη παραγωγή Γιώργος Παπανικολάου (p2p foundation) κοινά αγαθά και ομότιμη παραγωγή /κατανεμημένη παραγωγή Γιώργος Παπανικολάου (p2p foundation) Καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος Εμφάνιση των «ψηφιακών»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (RIS) ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (RIS) ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΨΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (RIS) ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και της

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0156/153. Τροπολογία. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0156/153. Τροπολογία. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 21.3.2019 A8-0156/153 153 Αιτιολογική σκέψη 5 (5) Η προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτισμικής πολυμορφίας εξαρτάται από την ύπαρξη ακμαζόντων και ανθεκτικών πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων που είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ. Χρήσιμη Ορολογία και έννοιες

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ. Χρήσιμη Ορολογία και έννοιες ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ Χρήσιμη Ορολογία και έννοιες Τεχνολογία 1) ο τομέας της γνώσεως που ασχολείται με την εφαρμοσμένη επιστήμη, τις εφευρέσεις, την ανάπτυξη και πρακτική αξιοποίηση επιστημονικών γνώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση από: Θεοφάνη Παπαναγιωτάκη, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ. Πατρών. Παρέμβαση στην Ενότητα ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ

Παρέμβαση από: Θεοφάνη Παπαναγιωτάκη, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ. Πατρών. Παρέμβαση στην Ενότητα ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ Παρέμβαση από: Θεοφάνη Παπαναγιωτάκη, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ. Πατρών Παρέμβαση στην Ενότητα ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Βερβεσό Όπως όλοι μας συμφωνούμε,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Ηµερίδα «Σπουδές στη Γεωγραφία και Προοπτικές Σταδιοδροµίας», Τµήµα Γεωγραφίας, Πανεπιστηµίου Αιγαίου, Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2006. ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Οι εργασίες τις πρώτης ημέρας συνεχίστηκαν με τα ακόλουθα θεματικά εργαστήρια:

Οι εργασίες τις πρώτης ημέρας συνεχίστηκαν με τα ακόλουθα θεματικά εργαστήρια: ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Ευρωπαϊκή εκδήλωση για τη συνεργασία στον αγροτικό χώρο & 10 η Συνάντηση των Εθνικών Αγροτικών Δικτύων Εδιμβούργο, 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2010 Στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και λειτουργία Γραφείων Διασύνδεσης με τον Επιχειρηματικό κόσμο στα Πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία

Ανάπτυξη και λειτουργία Γραφείων Διασύνδεσης με τον Επιχειρηματικό κόσμο στα Πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία Ανάπτυξη και λειτουργία Γραφείων Διασύνδεσης με τον Επιχειρηματικό στα Πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία Δημιουργούμε το Μέλλον Δρ Γρηγόρης Μακρίδης Προϊστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας και

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του ΑΠΘ στην κατάθεση και αξιοποίηση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας

Η συμβολή του ΑΠΘ στην κατάθεση και αξιοποίηση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας Η συμβολή του ΑΠΘ στην κατάθεση και αξιοποίηση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ «Από την ιδέα στην εμπορευματοποίηση» Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας Θεσσαλονίκη, 01.11.2016 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Open Data Day 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Open Data Day 2013 Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Open Data Day 2013 Στις 23 Φεβρουαρίου 2013 γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα για τα ανοιχτά δεδομένα (www.opendataday.org/) με ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον των Νεοφυών Επιχειρήσεων (Startup) στην Ελλάδα: Μια εμπειρική διερεύνηση. -

Περιβάλλον των Νεοφυών Επιχειρήσεων (Startup) στην Ελλάδα: Μια εμπειρική διερεύνηση. - Σχολή Χημικών Μηχανικών Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας Περιβάλλον των Νεοφυών Επιχειρήσεων (Startup) στην Ελλάδα: Μια εμπειρική

Διαβάστε περισσότερα

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Υφιστάμενη και επιθυμητή κατάσταση του οικονομικού δυναμικού σε περιοχές εκτός της περιοχής της ελληνικής πρωτεύουσας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτή η προπαρασκευαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ 1 ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Η δράση υποστηρίζει την διευκόλυνση της αξιοποίησης ενός τεκμηριωμένα ώριμου ερευνητικού αποτελέσματος σε επιχειρηματική/

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΟ. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (µε τουλάχιστον δύο (2) κλεισµένες πλήρεις εταιρικές χρήσεις)

ΕΜΠΟΡΙΟ. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (µε τουλάχιστον δύο (2) κλεισµένες πλήρεις εταιρικές χρήσεις) ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (µε τουλάχιστον δύο (2) κλεισµένες πλήρεις εταιρικές χρήσεις) Α/Α ΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ 1 Ισολογισµοί-αποτελέσµατα χρήσης, Ε1, Ε3 και Ε5 για τις χρήσεις 2011, 2010 και 2009 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισμικού & Πνευματική Ιδιοκτησία. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Τεχνολογία Λογισμικού & Πνευματική Ιδιοκτησία. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Τεχνολογία Λογισμικού & Πνευματική Ιδιοκτησία ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Κύκλος ζωής λογισμικού source: Forouzan, Mosharraf Τροποποιήσεις διόρθωση σφαλμάτων, αλλαγή απαιτήσεων χρήστη,...

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνοβλαστοί. Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών σε εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς)

Τεχνοβλαστοί. Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών σε εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς) Τεχνοβλαστοί Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών σε εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς) Στο κείμενο αυτό παρουσιάζεται αναμορφωμένο το νέο πλαίσιο συμμετοχής του Πανεπιστημίου Πατρών σε εταιρείες έντασης

Διαβάστε περισσότερα

«Χαρτογράφηση των επιχειρηματικών αναγκών των ελληνικών start-up επιχειρήσεων»

«Χαρτογράφηση των επιχειρηματικών αναγκών των ελληνικών start-up επιχειρήσεων» Δ/νση Στ. Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων «Χαρτογράφηση των επιχειρηματικών αναγκών των ελληνικών start-up επιχειρήσεων» 2 Μαρτίου 2017, Αθήνα Ι. Πλεμμένος - Α. Θεοδωρακάκου Δ/νση Στ. Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK SECOND YOUTH SUMMIT THE FUTURE WORKPLACE: THE NEW JOBS THE NEW SKILLS The youth takes over ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 1 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

5776/17 ΚΒ/μκρ/ΔΠ 1 DG G 3 C

5776/17 ΚΒ/μκρ/ΔΠ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) 5776/17 IND 18 MI 82 COMPET 58 FISC 27 PI 9 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΒΕΡΓΟΣ Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΒΕΡΓΟΣ Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑ 2010-2013 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑ ΒΕΡΓΟΣ Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΑΠΘ Ημερομηνία 01/07/2013 «ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr

Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr Θεμελίωση μιας λύσης ενός προβλήματος από μια πολύπλευρη (multi-faceted) και διαθεματική (multi-disciplinary)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Κυρίες και Κύριοι,

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Κυρίες και Κύριοι, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κυρίες και Κύριοι, Με µεγάλη χαρά σας καλωσορίζουµε όλους στην Αθήνα. Στην Ελλάδα που αλλάζει, που επιταχύνει το βηµατισµό της προς την Κοινωνία της Γνώσης,

Διαβάστε περισσότερα

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S n0e-sport Project number: IEE/12/017/S12.666718 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ικαίωµα στη ενεργό ζωή: Υποστηρικτική Τεχνολογία και Εναλλακτική Επικοινωνία

ικαίωµα στη ενεργό ζωή: Υποστηρικτική Τεχνολογία και Εναλλακτική Επικοινωνία ικαίωµα στη ενεργό ζωή: Υποστηρικτική Τεχνολογία και Εναλλακτική Επικοινωνία Τεχνολογική Επανάσταση Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας φέρνει συνεχείς αλλαγές στην καθηµερινότητα Όµως ένα µεγάλο ποσοστό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/2245/(INI) της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/2245/(INI) της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 2010/2245/(INI) 2.2.2011 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

EIB AT 50 Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2008

EIB AT 50 Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2008 EIB AT 50 Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2008 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην εκδήλωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ. Στόχοι

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ. Στόχοι ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Στόχοι Τι είναι ένα πληροφοριακό σύστηµα; Ποιος είναι ο ρόλος των πληροφοριακών συστηµάτων στο σύγχρονο επιχειρηµατικό περιβάλλον; Οι βασικές προκλήσεις στην διοίκηση Π.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ Προγράμματα «RESTART 2016-2020» για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Έρευνα στις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

www.ellak.gr ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΕΛ/ΛΑΚ www.eellak.gr

www.ellak.gr ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΕΛ/ΛΑΚ www.eellak.gr www.ellak.gr ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΕΛ/ΛΑΚ www.eellak.gr Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ Η ΕΕΛ/ΛΑΚ (www.eellak.gr) είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2008 Αποτελείται σήμερα από 29 μέλη (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE EDUC 118 SOC 253

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE EDUC 118 SOC 253 Conseil UE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE PUBLIC EDUC 118 SOC 253 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραµµατείας του Συµβουλίου προς : το Συµβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακά Αποθετήρια και Ανοικτή Πρόσβαση: Διάλογος για την Ανάπτυξη της Επιστημονικής Γνώσης

Ψηφιακά Αποθετήρια και Ανοικτή Πρόσβαση: Διάλογος για την Ανάπτυξη της Επιστημονικής Γνώσης Ψηφιακά Αποθετήρια και Ανοικτή Πρόσβαση: Διάλογος για την Ανάπτυξη της Επιστημονικής Γνώσης Γιάννης Ιωαννίδης Καθηγητής ΕΚΠΑ Πρόεδρος Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Αθήνα, 15 Ιουνίου 2015 1 Από τις κλασσικές

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση Ευκαιριών Χρηματοδότησης για εταιρείες και ιδιώτες μέσω HORIZON 2020 και ERASMUS+

Αξιοποίηση Ευκαιριών Χρηματοδότησης για εταιρείες και ιδιώτες μέσω HORIZON 2020 και ERASMUS+ Αξιοποίηση Ευκαιριών Χρηματοδότησης για εταιρείες και ιδιώτες μέσω HORIZON 2020 και ERASMUS+ Ανάπτυξη και Διαχείριση Ανταγωνιστικών Προτάσεων για Ευρωπαϊκά Επιδοτούμενα Έργα Διοργάνωση: Τι περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Συστάσεις για πολιτικές για την ανάπτυξη της Ανοικτής Πρόσβασης στη Νότια Ευρώπη Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της Ανοικτής Πρόσβασης στη Νότια Ευρώπη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Λισαβόνα : "Εκπαιδευτικά συνδικάτα για την προώθηση της χρήσης των ΤΠΕ για την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης"

Λισαβόνα : Εκπαιδευτικά συνδικάτα για την προώθηση της χρήσης των ΤΠΕ για την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης Λισαβόνα 25.4.2018: "Εκπαιδευτικά συνδικάτα για την προώθηση της χρήσης των ΤΠΕ για την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης" Στις 25-27 Απριλίου 2018, η ETUCE διοργάνωσε εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Λισαβόνα με τίτλο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ σε περίπτωση που οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται σε διακριτά μέρη του

Διαβάστε περισσότερα

Πυλώνας ΙI Αειφόρο Σύστηµα ΕΤΑΚ

Πυλώνας ΙI Αειφόρο Σύστηµα ΕΤΑΚ Πυλώνας ΙI Αειφόρο Σύστηµα ΕΤΑΚ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Πρόγραµµα «Νησίδες Αριστείας» Πρόγραµµα «EUROSTARS Κύπρου» Πρόγραµµα «Ι ΑΚΤΩΡ» Πρόγραµµα «Ορίζοντας 2020 2η Ευκαιρία» Πρόγραµµα «Κοινωνική Καινοτοµία»

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής Ανοικτής Πρόσβασης: Το παράδειγμα της Κύπρου

Η πορεία προς την υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής Ανοικτής Πρόσβασης: Το παράδειγμα της Κύπρου "Ανοικτή Επιστήμη: Ζητήματα και Προοπτικές». ΕΚΤ, 15/06/2017 Η πορεία προς την υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής Ανοικτής Πρόσβασης: Το παράδειγμα της Κύπρου Έλενα Διομήδη-Παρπούνα diomidi.elena@ucy.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: ΧΑΡΗΣ ΣΤΕΛΛΑΚΗΣ.

ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: ΧΑΡΗΣ ΣΤΕΛΛΑΚΗΣ. ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: ΧΑΡΗΣ ΣΤΕΛΛΑΚΗΣ hstellakis@gmail.com (Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων: Θα ανακοινωθεί μέσω ανακοίνωσης στο eclass) Απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 13593/17 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου JEUN 133 EDUC 385 SPORT 84 EMPL 517 SOC 674 Επιτροπή των Μονίμων

Διαβάστε περισσότερα

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation Παραδοτέο 4.1.2 ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ» ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογική Προοπτική ιερεύνηση και Τεχνολογική Πλατφόρµα: συν Εν έργεια

Τεχνολογική Προοπτική ιερεύνηση και Τεχνολογική Πλατφόρµα: συν Εν έργεια Ενέργεια στη υτική Μακεδονία Τεχνολογική Προοπτική ιερεύνηση και Τεχνολογική Πλατφόρµα: συν Εν έργεια Γιάννης Φάλλας Συντονιστής ΠΠΚ Μ και Υπεύθυνος ΤΠ Company ΤΠ και ΤΠ Τεχνολογική Προοπτική ιερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόμος της Συλλογικής Καινοτομίας Το Επιχειρηματικό Μοντέλο της SciFY

Ο δρόμος της Συλλογικής Καινοτομίας Το Επιχειρηματικό Μοντέλο της SciFY Ο δρόμος της Συλλογικής Καινοτομίας Το Επιχειρηματικό Μοντέλο της SciFY Βασίλης Σαλαπάτας Executive manager Image courtesy of Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net SciFY.org Συνοπτική παρουσίαση για μέλη

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Πρότυπα διαχείρισης Επιχειρηµατικών Κινδύνων Διάλεξη 5

Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Πρότυπα διαχείρισης Επιχειρηµατικών Κινδύνων Διάλεξη 5 Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Πρότυπα διαχείρισης Επιχειρηµατικών Κινδύνων Διάλεξη 5 Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τει Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Πρότυπα & το Ελληνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας και Προτύπων για τις Υπηρεσίες Η-διακυβέρνησης

Ανοικτά Πρότυπα & το Ελληνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας και Προτύπων για τις Υπηρεσίες Η-διακυβέρνησης Ανοικτά Πρότυπα & το Ελληνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας και Προτύπων για τις Υπηρεσίες Η-διακυβέρνησης! Πρόδρομος Τσιαβός Θεοδώρα Παπαδημητρίου Μιχάλης Βαφόπουλος Θανάσης Πρίφτης 1 #gospel Γεράρδος Αρχική

Διαβάστε περισσότερα