ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ"

Transcript

1 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ Δρ. Κακάβας Β. Κων/νος Χημικός Kαθηγητής Εφαρμογών

2 5.0 ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΑ Ή ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Τα ελαιοχρώματα ή επιχρίσματα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται από την καλλιτεχνική τάση του ανθρώπου. Οι παλαιότερες σωζόμενες τοιχογραφίες στα σπήλαια βρέθηκαν πριν χρόνια. Κινέζοι, Αιγύπτιοι & Έλληνες παρασκεύαζαν διάφορες βαφές από φυτά & ορυκτά.

3 5.1. ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΕΡΝΙΚΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥN; Είναι μίγματα πρώτων υλών, τα οποία εφαρμόζονται σε επιφάνειες κάτω από ευρύ φάσμα ανεξέλεγκτων συνθηκών, για να τροποποιήσουν τα χαρακτηριστικά τους, όπως εμφάνιση, αντισκωριακότητα κλπ. Σταελαιοχρώματατοσυνδετικόμέσοείναιτολινέλαιο, ενώ στα βερνικοχρώματα ένα συνθετικό πολυμερές και επίσης διαφέρουν ως προς τη χρωστική. Τα χαρακτηριστικά που προσπαθούμε να επιτύχουμε σε μια φόρμουλα χρώματος είναι: Ευκολία εφαρμογής / φιλικότητα προς τον χρήστη Ποσοστό ξήρανσης, Συμβατότητα Κατάλληλα διακοσμητικά αποτελέσματα Διάρκεια, Προστασία από νερό, λάδια κλπ.

4 5.2. ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΟΣ 1. ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΜΕΣΟ [ΠΟΛΥΜΕΡΕΣ ή ΠΡΟΠΟΛΥΜΕΡΕΣ (μονομερές ή ολιγομερές ή ξυραινόμενο έλαιο). 2. Τη ΧΡΩΣΤΙΚΗ ή ΠΙΓΜΕΝΤΟ (pigment) π.χ. TiO 2, CaCO 3, BaSO4, άργιλος, πυριτικό μαγνήσιο κ.λ.π. 3. ΠΡΟΣΘΕΤΑ διαλυμένα ή αιωρούμενα στο διαλύτη (π.χ. στεγανωτικά, τασενεργά, μυκητοκτόνα, συσσωματικά μέσα, παχυντές). 4. ΔΙΑΛΥΤΗΣ

5 5.3. Τάξεις ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ 1. Αλκιδικές ή ακρυλικές ή βυνιλικές ρητίνες ΠΙΓΜΕΝΤΑ ΔΙΑΛΥΤΕΣ ΠΙΓΜΕΝΤΑ 1. TiO2 2. FeO, Cr2O3, PbO 2. Ρητίνες 3. Sr2(CrO4)3 3. Σιλικόνες 4. Αιθάλη 4. Εποξειδικές ρητίνες 5. Χλωριωμένο ελαστικό 6. Οργανικά 6. Πολυουρεθάνες πιγμέντα 7. Φθόροπολυμερή 7. ZnO/ZnS 5. Λιθοπόνιο (ZnS+BaSO4) ΔΙΑΛΥΤΕΣ 1. Υδρογονάνθρακες 2. Αλκοόλες 3. Αιθέρες 4. Παράγωγα γλυκόλης 5. Εστέρες 6. Κετόνες

6 5.4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΜ Στην τεχνολογία των επιχρισμάτων, η δημιουργία του φιλμ είναι υψίστης σημασίας. Το φιλμ παράγεται κατά την εξάτμιση του διαλύτη ενός πολυμερικού διαλύματος, που έχει απλωθεί πάνω σε μία επιφάνεια (υπόστρωμα), ή όταν υγρά μονομερή ή ολιγομερή απλώνονται πάνω στο υπόστρωμα και ακολουθεί ο πολυμερισμός. Όταν το επίχρισμα διαθέτει την αυξημένη συνοχή προκειμένου να προστατεύσει το υπόστρωμα, οπότε δεν έχει καλή πρόσφυση πάνω σε αυτό, τότεέναάλλοενδιάμεσουπόστρωμαχρησιμοποιείται, το Αστάρι (primer). Συνήθως το αστάρι χαρακτηρίζεται και αυτό ως υπόστρωμα, εφόσον πάνω σ αυτό προσφύεται το τελικό επίχρισμα. Το αστάρι ξύλου φέρεται στην αγορά ως βελατούρα, ενώ το τελικό επίχρισμα ως ριπολίνη.

7 5.5 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ A) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΔΙΑΛΥΤΗ 1. Επιχρίσματα με οργανικό διαλύτη 2. Επιχρίσματα με βάση το νερό B)ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ 1. Επιχρίσματα με βάση το λινέλαιο(ελαιοχρώματα & Λαδομπογιές) 2. Βερνίκια (Αλκυδικά Επιχρίσματα) 3. Επιχρίσματα δύο συστατικών Γ)ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ 1. Επιχρίσματα μετάλλων 2. Επιχρίσματα κτιρίων 3. Επιχρίσματα ξύλου & προϊόντων του.

8 5.5.A) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΔΙΑΛΥΤΗ 1. Επιχρίσματα με οργανικό διαλύτη. Η βιομηχανία επιχρισμάτων είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής διαλυτών. Αυτοί μπορεί να είναι αλειφατικοί (white spirit), και αρωματικοί υδρογονάνθρακες (toluene & xylene). Οιυπόλοιποιείναι κετόνες, αλκοόλες, εστέρες, αιθέρες ή χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες. Συνήθως αναφερόμαστε στο σύνολο των πτητικών οργανικών ενώσεων (Volatile Organic Compounds VOCs) που εμπεριέχονται σε ένα επίχρισμα, και που προφανώς δεν είναι μόνο οι διαλύτες αλλά και άλλες οργανικές ενώσεις. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι υπεύθυνες για τα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται συνήθως στους εργαζόμενους με τα επιχρίσματα.

9 5.5.Α) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΔΙΑΛΥΤΗ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) 2. Επιχρίσματα με βάση το νερό. Έτσι ο όρος υδατοδιαλυτά επιχρίσματα δεν είναι πραγματικός γιατί προσφέρονται στην αγορά σαν γαλακτώματα ή διασπορές σε νερό, δηλαδή δεν είναι πραγματικά διαλύματα σ αυτό. Έτσι δεν πρέπει να μας ξενίζει το γεγονός ότι μετά το στέγνωμα είναι εντελώς αδιάλυτα σε νερό. Τέτοια παραδείγματα είναι τα επιχρίσματα εσωτερικής χρήσης ή όπως αλλιώς λέγονται οικοδομικά επιχρίσματα π.χ. το PVA [πολύ(οξικός βινυλεστέρας], PMMA [πολύ(μεθακριλικός μεθυλεστέρας)] κλπ. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι το πρόβλημα της μειωμένης πρόσφυσης σε λείες επιφάνειες γαλακτοματοποιούνται εντός του υδατοδιαλυτού

10 5.5.Α) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΔΙΑΛΥΤΗ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) φορέα σε αναλογία 5 έως 15% αλκυδικές ρητίνες ή έλαια. Επίσης στα χρησιμοποιούνται ειδικά διασπαρτικά μέσα όπως το πυροφοσφωρικό τετρανάτριο & η λεκιθίνη. Επίσης προστατευτικά πολυμερή & παχυντές μειώνουν το ρυθμό κατακάθισης του πιγμέντου. Επίσης τα αντιαφριστικά όπως η n οκτανόλη καθώς και ανώτερες αλκοόλες κ.α. είναι πολύ χρήσιμα. Επίσης χρησιμοποιούνται αντιψυκτικά π.χ. αιθυλενογλυκόλη αλλά και μυκητοκτόνα όπως ο ZnO προστατεύει τα επιχρίσματα εξωτερικού χώρου από τη μούχλα.

11 5.5 B)ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ 1. ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΛΙΝΕΛΑΙΟ (ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΑ & ΛΑΔΟΜΠΟΓΙΕΣ) Μέχρι το 1950 όλα τα προστατευτικά επιχρίσματα είχαν σαν βάση τα πολυακόρεστα έλαια όπως το λινέλαιο, το ιχθυέλαιο, το ξυλέλαιο (tung oil, tung wood oil), το πευκέλαιο (tall oil). To ξυλέλαιο (tung oil) λαμβάνεται από το πολυετές δέντρο που ονομάζεται tung (Κίνα) καιταγλυκερίδιαπουπεριέχουνταελαϊκό και ελαιομαργαρικό οξέα, τα οποία κατατάσσεται στην κατηγορία των ξηραινόμενων ελαίων χρησιμοποιείται στην κατασκευή βερνικιών ανθεκτικών στην υγρασία. Το πευκέλαιο (tall oil) οφείλει την ονομασία του στον αρχικό όρο talloja που σημαίνει στα Σουηδικά έλαιο του πεύκου(pine oil). Αυτό είναι μίγμα κολοφωνίου και λιπαρών οξέων. Πρόκειται για το παραπροϊόν της κατεργασίας λεύκανσης του πολτοποιημένου ξύλου του πεύκου (χαρτομάζα Kraft process).

12 5.5.Β) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) Τα λιπαρά οξέα του πευκελαίου λαμβάνονται ως άλατα του Νατρίου σε ένα σκουρόχρωμο υγρό. Μετά την οξύνιση και την κλασματική απόσταξη του παραπάνω μίγματος διαχωρίζονται τα λιπαράοξέααπότοκολοφώνιο. Το κολοφώνιο αποτελείται από μίγμα αβιετικού και πιμαρικού οξέος. Το κολοφώνιο χρησιμοποιείται κατά κόρον στη βιομηχανία ελαιοχρωμάτων & βερνικιών. 2. ΒΕΡΝΙΚΙΑ (ΑΛΚΥΔΙΚΑ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ) Έγιναν σύντομα δημοφιλείς εξαιτίας του χαμηλού κόστους, την εύκολη εφαρμογή τους, τις μεγάλες δυνατότητές τους λόγω της μεγάλης ποικιλίας πρώτων υλών, αλλά και των πολλών προσθέτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

13 5.5.Β)ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) 5.5.Β.3 ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΔΥΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ Τα επιχρίσματα αυτά είναι οι εποξειδικές ρητίνες και οι πολυουρεθάνες. Τα δύο συστατικά είναι πολυμερή που το χαμηλό ιξώδες επιτρέπει την διείσδυση του επιχρίσματος στις ανωμαλίες του υποστρώματος, ενώ οι δραστικές ουσίες προσδίδουν την απαραίτητη πολικότητα για πρόσφυση. Συγχρόνως άλλες πολικές ομάδες και των δύο συστατικών αντιδρούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα δικτυωμένο συνεκτικό φιλμ. Πολυουρεθάνες: Όταν λοιπόν ο διισοκυανικός εστέρας έρθει σε επαφή με το δεύτερο συστατικό που είναι ένας ολιγοεστέρας ή ολιγοαιθέρας, αρχικά προσφύονται στο υπόστρωμα και μετά αντιδρούν μεταξύ τους. Έτσι σχηματίζεται ένα συνεκτικό φιλμ. Ηεξάτμισητουδιαλύτηείναιένα πρόβλημα. Βελτιώνεται όμως με καλό φινίρισμα των επιφανειών.

14 5.5.Β.3.ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΔΥΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ Παραδείγματα αποτελούν οι εποξειδικές ρητίνες & οι πολυουρεθάνες. Εποξειδικές ρητίνες: στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα επιχρίσματα που είναι ανθεκτικά στη διάβρωση. Χρησιμοποιούνται για τα μέταλλα. Παράδειγμα αποτελούν τα εποξυπολυαμιδικά επιχρίσματα. Παρασκευάζονται από αντίδραση της διαιθυλένοτριαμίνης (πολυαμίδιο) με ένα διμερές οξύ. Ησύνθεση των δύο παραπάνω ουσιών επιδεικνύει ένα ασυνήθιστο υψηλό βαθμό πρόσφυσης σαν αποτέλεσμα της δημιουργίας άλατος μεταξύ τωνπρωτονιωμένωναμινομάδωντηςπολυαμιδικήςρητίνηςκαιτου FeO. To FeO δημιουργείται σε μέταλλα όπως ο σίδηρος και το αλουμίνιο. Έτσι η πολυαμιδική ρητίνη αντιδρά με το υπόστρωμα και οι ελεύθερες αμινομάδες του πολυαμιδίου αντιδρούν με την ρητίνη για τη δημιουργία του συνεκτικού φιλμ. Το συνεκτικό φιλμ δημιουργείται αφού τα συστατικά προσφυθούν στο υπόστρωμα με ιοντικούς δεσμούς.

15 5.5.Γ) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ Γ.1)ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ Tα επιχρίσματα εξασφαλίζουν προστασία στα μέταλλα ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε διαβρωτικό περιβάλλον. Το επίχρισμα πρέπει να είναι αδιαπέραστο. Οι ιδιότητες του επιχρίσματος πρέπει να είναι: ανθεκτικό στην τριβή, στην κρούση, στις ακτινοβολίες, στα μικρόβια, στην ατμόσφαιρα που περιέχει οξέα, αλκάλια, άλατα, όζον, SO2 κ.α. Αρχικά γίνεται προετοιμασία του μεταλλικού υποστρώματος. Πρέπει να καθαριστεί αρχικά από σκόνες, σκουριές και στη συνέχεια να αμμοβοληθεί για να αποκτήσει την απαιτούμενη τραχύτητα. Μπορεί όμως και ένα αστάρι (το οποίο παρουσιάζει μεγάλη πρόσφυση με τη μεταλλική επιφάνεια) και η επιφάνεια που δημιουργεί προσφύεται το τελικό επίχρισμα. Όσολεπτότεροείναιτοφιλμτόσοισχυρότερη είναι η πρόσφυση. Τα

16 5.5.Γ) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ Γ.1)ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ (Συνέχεια) αστάρια χρησιμοποιούνται σήμερα με βινυλικά επιχρίσματα γιατί αντιδρούν μετη μεταλλική επιφάνεια. Τα αστάρια αυτά (Wash primers) αποτελούνται από Η3PΟ4, πολυβινυλοβουτυράλη, ενός αδρανοποιητή διάβρωσης με διάλυσή τους σε αλκοόλη. ΒΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

17 5.5.Γ) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ 5.5.Γ.2 ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΗΡΙΩΝ (δεν θα αναφερθούμε λεπτομερώς) Διακρίνονται σε επιχρίσματα: i) εσωτερικών χώρων: Έχουν κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα. Επομένως χρειάζεται απουσία οργανικών διαλυτών. Χρήση του πολύ (οξικού βυνιλεστέρα) γαλακτώματος για εσωτερικούς χώρους. Στα μπάνια λόγω της υψηλής υγρασίας γίνεται χρήση του γαλακτώματος του πολύ (βερσατικού βυνιλεστέρα). Σε άλλους χώρους όπως νοσοκομεία, βιομηχανίες τροφίμων, σφαγεία τότε οι εποξειδικές ρητίνες και οι πολυουρεθάνες έχουν τέλεια χρήση. ii) εξωτερικών χώρων: Τα γαλακτώματα του πολύ (μεθακριλικού μεθυλεστέρα) χρησιμοποιούνται σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Αντέχει στην ακτινοβολία του ήλιου, προσφύεται καλά σε ανόργανα υλικά όπως τσιμέντο ή σοβάς.

18 ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙΣ Τα σκληρά ξύλα έχουν μεγαλύτερη αντοχή, στη φωτιά από τα ξύλα που προέρχονται από ρητινώδεις κορμούς Ορισμένα ξύλα όπως το iroko, η βελανιδιά και το τικ, δεν παίρνουν εύκολα φωτιά και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα για αντιπυρικές πόρτες. Ο εμποτισμός του ξύλου με άλατα μεγαλώνει την αντοχή του στη φωτιά,και αν ανάψει, δεν προχωρεί πάρα πέρα. Απανθρακώνεται όμως σε θερμοκρασίες ºc.

19 ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΩΝ Ανάλογα με την αντίδρασή τους στη φωτιά επικαλύψεων διακρίνονται δύο τύποι αντιπυρικών α)χρώματα επιβραδυντικά φλόγας Β) Χρώματα επιβραδυντικά φλόγας με διόγκωση

20 ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΤΙΚΑ ΦΛΟΓΑΣ Τα χρώματα επιβραδυντικά φλόγας είναι χρώματα τα οποία με κάποιο τρόπο ελκύουν κατά την καύση αέρια τα οποία αραιώνουν ή απομονώνουν το οξυγόνο και παρεμποδίζουν την μετάδοση της φλόγας, κυρίως κατά την επιφάνεια ή και ευνοούν τον σχηματισμό άνθρακα και άλλων αδρανών υλικών και επιβραδύνουν την καύση. Τα χρώματα επιβραδυντικά φλόγας με διόγκωση, τα οποία με τη θέρμανση διογκώνονται, δημιουργώντας ένα πολυκυτταρικό στρώμα που είναι θερμομονωτικό. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται οι σιδηροκατασκευές από την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας ώστε να κρατήσουν τις μηχανικές τους ιδιότητες για κάποιο καθορισμένο χρονικό διάστημα. Με τα χρώματα αυτά προστατεύονται και άλλα δομικά υλικά όπως τοίχοι, πόρτες διαχωριστικά χώρου κ.λ.π., εφαρμόζονται πάνω στο αστάρι το οποίο να είναι συμβατό με το σύστημα ή να παραμείνουν σαν τελική στρώση.

21 ΤΡΟΠΟΙ ΒΑΦΗΣ Με εμβάπτιση Με πινέλο Με ρολό Με ψεκασμό Ηλεκτροστατική βαφή Με ηλεκτροφόρηση Με κουρτίνα

22 ΜΕ ΕΜΒΑΠΤΙΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σε μία οριζόντια μπάρα κρέμονται τα προς βαφή αντικείμενα Βύθισμα της μπάρας με μηχανισμό σε δεξαμενή με την επιθυμητή κάλυψη Ανύψωσημπάραςμεμικρή ταχύτητα και στέγνωμα στον αέρα ή σε αυξημένη θερμοκρασία μέσα σε φούρνο ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Βαφή μικροαντικειμένων ή αντικειμένων με μεγάλα ανοίγματα Κίνδυνος πυρκαγιάς αν το χρώμα είναι διαλύτη Εξάτμιση του διαλύτη και οι προερχόμενοι από αυτό κίνδυνοι για την υγεία του βαφέα

23 ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ Οπιογνωστόςτρόποςβαφής Απαιτείται δεξιοτεχνία για να αποφευχθούν πινελιές και τρεξίματα του χρώματος Έχουν κατασκευαστεί εύχρηστα χρώματα για χρήση από ιδιώτες

24 ΜΕ ΡΟΛΟ Χρήση για βαφή τοίχων με χρώματα υδατικής διασποράς και βαφή μεγάλων επιφανειών με χρώματα διαλύτη Το χρώμα απλώνεται με ρολό και στην συνέχεια με πινέλο διορθώνεται η επιφάνεια Ανάλογα με το χρώμα χρησιμοποιούνται διάφορα είδη ρολών από αφρώδες πλαστικό, από προβιά κ.λ.π

25 ΜΕ ΨΕΚΑΣΜΟ Ψεκασμός με απλό πιστολέτο βαφής Ψεκασμός εν θερμώ Κατηγορίες Ψεκασμός εν ψυχρώ Ψεκασμός με airless και air mix

26 ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΜΕ ΑΠΛΟ ΠΙΣΤΟΛΕΤΟ ΒΑΦΗΣ Το χρώμα τοποθετείται σε δοχείο και με πίεση αναγκάζεται να περάσει από ένα ακροφύσιο όπου διαμοιράζεται σε πάρα πολλά, πολύ μικρά σταγονίδια χρώματος τα οποία επικάθονται στη προς βαφή επιφάνεια (εκνέφωση) Ανάλογα με το μέγεθος του πιστολέτου βαφής το δοχείο του χρώματος τοποθετείται πάνω (μικρά πιστολέτο) ή κάτω( μεσαία πιστολέτο) από την χειρολαβή και το μπεκ Στις βιομηχανικές μονάδες το χρώμα βρίσκεται σε κάδο και οι σωληνώσεις με τον αέρα και το χρώμα ξεκινούν από τον κάδο και οδηγούνται στο πιστολέτο

27 ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΕΝ ΨΥΧΡΩ Το χρώμα πριν την χρήση αραιώνεται με κατάλληλο διαλυτικό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος και του κατασκευαστή Το ιξώδες μετράται με ειδικά κουπάκια συγκεκριμένης χωρητικότητας που έχουν στο κάτω μέρος άνοιγμα καθορισμένης διαμέτρου (4mm).Υπάρχουν 2 τύποι FORD cup και cup κατά DIN Το κουπάκι γεμίζει με χρώμα και μετράται ο χρόνος που απαιτείται για να αδειάσει Το χρώμα κατά την βαφή βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου

28 ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΕΝ ΘΕΡΜΩ Χρήση για χρώματα με μεγάλο ιξώδες που δεν πρέπει να αραιωθούν πολύ για να ψεκασθούν Ο σωλήνας που φέρνει το χρώμα από τον κάδο στο πιστολέτο είναι διπλός, ενώ από τον εξωτερικό μανδύα κυκλοφορεί θερμό νερό με αποτέλεσμα το χρώμα να γίνεται πιο λεπτόρρευστο χωρίς να χρειάζεται αραίωση Περιορισμός των εκπομπών διαλυτών

29 ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΜΕ AIRLESS ΚΑΙ AIRMIX Το πιστολέτο βαφής airless δημιουργεί την εκνέφωση του χρώματος με μηχανική πίεση ( ). Υπάρχει μικρότερη εκπομπή διαλυτών, το χρώμα απλώνεται σε σαφώς καθορισμένο εύρος. Χρήση για βιομηχανικές βαφές. Με το air mix εξασκείται μηχανική πίεση 19 35, αλλά επενεργεί και αέρας για να επιτευχθεί η εκνέφωση

30 ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ Το χρώμα με ένα κατάλληλο διαλύτη γίνεται αγώγιμο και δημιουργείται μια διαφορά δυναμικού ανάμεσα στο πιστολέτο βαφής και το αντικείμενο (πρόσδεση αντικειμένου με αγωγό). Τα σταγονίδια του χρώματος αποκτούν ηλεκτρικό φορτίο και ηλεκτροστατικώς προσφύονται στην προς βαφή επιφάνεια Βαφή μικροαντικειμένων Βαφή αντικειμένων με μεγάλα ανοίγματα Βαφή σημείων όπου το χρώμα δεν μπορεί να φτάσει

31 ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΩΝ ΠΟΥΔΡΑΣ Η πούδρα βαφής μεταφέρεται με αέρα απαλλαγμένο από υγρασία και λάδια Το μίγμα ψεκάζεται προς το μεταλλικό αντικείμενο μέσα από ειδικά πιστόλια ώστε τα σωματίδια της πούδρας να φορτιστούν ηλεκτροστατικά. Αυτά κολλούν στο γειωμένο μεταλλικό αντικείμενο και αποφορτίζονται παραμένοντας στην επιφάνειά του Τέλος τοποθέτηση αντικειμένου σε φούρνο πολυμερισμού (180 0 C C), για συγκεκριμένο χρόνο με βάση τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου προϊόντος

32 ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ (ΠΟΕ) VOLATILE ORGANIC COMPOUNDS (VOC)

33 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ VOC Οι εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (ΠΟΕ, VOC) στην ατμόσφαιρα προκαλούν σχηματισμό φωτοχημικών οξειδωτικών κυρίως όζοντος στο επίπεδο του εδάφους, παρουσία ηλιακού φωτός και οξειδίων του αζώτου. Αυτή η αποκαλούμενη «θερινή αιθαλομίχλη» έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, τη γεωργία και τη φυσική βλάστηση. Προκειμένου να περιοριστούν αυτές οι επιπτώσεις, απαιτείται λήψη μέτρων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών VOC.

34 Ευρωπαϊκά Μέτρα Στην ΕΕ, σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνουν: 1) Την Οδηγία Εκπομπών Διαλυτών EC/13/ ) Την Οδηγία Ανώτατων Εθνικών Ορίων Εκπομπών, EC/81/2001 και 3) Την Οδηγία EC/42/2004 για τον περιορισμό των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων που οφείλονται στη χρήση οργανικών διαλυτών σε χρώματα διακόσμησης και βερνίκια και σε προϊόντα επισκευαστικής βαφής αυτοκινήτων.

35 Ευρωπαϊκά Μέτρα (Συνέχεια) 1)Η Οδηγία EC/13/1999 περιλαμβάνει εκπομπές από βιομηχανικές εγκαταστάσεις μόνο και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι μείωση 49% στις συνολικές εκπομπές VOC που προκαλούνται από τον άνθρωπο. 2)Η δεύτερη (EC/81/2001) έχει συνταχθεί επειδή απαιτούνται πρόσθετες μειώσεις μέχρι 60% για να αποτραπούν οι πιο πάνω δυσμενείς επιπτώσεις. 3)Η EC/42/2004 για πρώτη φορά θέτει περιορισμούς στη σύσταση, δηλαδή ποιοτικές προδιαγραφές σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα χρώματα και βερνίκια διακόσμησης με σκοπό την υλοποίηση περιβαλλοντικών στόχων.

36 Τομείς εφαρμογής Στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών, η Επιτροπή προσδιόρισε δύο τομείς στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα τα μέτρα για μείωση των εκπομπών VOC να είναι οικονομικά αποδοτικά: (1) Ο τομέας επισκευαστικής βαφής (επαναβαφής) αυτοκινήτων (automotive refinishing) και (2) Η επαγγελματική και μη επαγγελματική χρήση διακοσμητικών χρωμάτων και βερνικιών (decorative paints and varnishes).

37 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ (VOC) Ο όρος «VOC» χρησιμοποιείται ευρέως σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία σε εργασιακές συνθήκες, αλλά γενικά δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή χρήση του όρου VOC. Ορισμένες γνωστές περιγραφές αναφέρονται στο VOC ως «όλοι οι οργανικοί διαλύτες» (και συνδιαλύτες,cosolvents),ή χρησιμοποιούν το VOC για να περιγράψουν τις ενώσεις με μιασυγκεκριμένητάσηατμών,σημείοβρασμούήτιμήpocp (δυναμικό σχηματισμού φωτοχημικών οξειδωτικών).

38 Ορισμοί του VOC Τέσσερις κοινοί ορισμοί του VOC σε χρήση είναι οι εξής: 1)VOC είναι όλες οι οργανικές ενώσεις με τάση ατμών πάνω από 10 Pa σε 20οC. 2)VOC είναι όλες οι οργανικές ενώσεις με αρχικό σημείο βρασμού κάτω από 250οC σε 1atm. 3)VOC είναι όλες οι οργανικές ενώσεις με κάποια τιμή POCP (δυναμικό σχηματισμού φωτοχημικών οξειδωτικών). 4)VOC είναι όλες οι οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ως διαλύτες ή συν διαλύτες. Οι ορισμοί αυτοί δεν είναι ισοδύναμοι, δηλ. μία ένωση μπορεί να είναι VOC σύμφωνα με κάποιον ορισμό και να μην είναι με κάποιον άλλο. Μετά από μελέτες αποφασίστηκε ο ακόλουθος ορισμός του VOC:

39 Τελικός ορισμός του VOC «VOC είναι κάθε οργανική ένωση της οποίας το αρχικό σημείο βρασμού, μετρούμενο σε σταθερή πίεση kpa (1 atm), είναι μικρότερο ή ίσο των 250ºC»

40 Ομάδα Α: Προϊόντα Παραρτήματος Ι Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες: 1. Χρώματα και Βερνίκια (εκτός σπρέι) Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει οικοδομικά και γενικής χρήσης διακοσμητικά και προστατευτικά χρώματα. 2. Προϊόντα Επαναβαφής (Επισκευαστικής Βαφής) Αυτοκινήτων Χρώματα αυτοκινήτων για βαφεία οχημάτων, οινοποιίας και γενικού σκοπού.

41 Ομάδα Β: Προϊόντα Μη Συμμορφούμενα με το Παράρτημα Ι Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται επιχρίσματα που προορίζονται για: Εργασίες Συντήρησης και Επισκευής σε Κτίρια ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ Ιστορικής και Πολιτιστικής Αξίας Εργασίες Συντήρησης και Επισκευής σε Αυτοκίνητα Αντίκες Η παραγωγή, χρήση και διακίνηση των προϊόντων αυτών υπόκειται σε περιορισμούς και γίνεται μετά από αδειοδότηση από το ΓΧΚ.

42 Ομάδα Γ: Προϊόντα εκτός του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας 42/2004 Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται: 1) Προϊόντα που προορίζονται για χρήση σε δραστηριότητες που καλύπτονται από την Οδηγία 1999/13/ΕΚ, η οποία εναρμονίστηκε με την ΚΥΑ 11641/ ) Άλλα προϊόντα που δεν καλύπτονται από την Οδηγία 2004/42. Τα προϊόντα αυτά δεν καλύπτονται από την Οδηγία 2004/42/EC.

43 Προβλεπόμενες Μέθοδοι Ελέγχου 1. Περιεκτικότητα σε VOC κατά ISO Περιεκτικότητα σε VOC για προϊόντα που περιέχουν αντιδρώντα αραιωτικά (reactive diluents) κατά ASTM D-2369 Τα αντιδρώντα αραιωτικά είναι οργανικοί διαλύτες οι οποίοι αντιδρούν μεταξύ τους ή με την ρητίνη του χρώματος και τελικά ενσωματώνονται στο τελικό στεγνό φιλμ χρώματος. Τα αντιδρώντα αραιωτικά δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των VOC.

44 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ-ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΥΓΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΗΡΟΥ ΥΜΕΝΑ

45 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΥΓΡΗ ΦΑΣΗ Φυσικές ιδιότητες που εξετάζονται κατά τον ποιοτικό έλεγχο των χρωμάτων την ώρα της παραγωγής ΙΞΩ ΕΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΒΑΘΜΟΣ ΛΕΙΟΤΡΙΒΗΣΗΣ ΚΑΛΥΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΥΓΡΗ ΦΑΣΗ Η κύρια εξεταζόμενη ιδιότητα Μας επιτρέπει να βεβαιωθούμε για την σωστή σύνθεση του χρώματος Εξετάζεται η πλήρης διασπορά της χρωστικής ουσίας με ειδικό όργανο μέτρησης κατά την διάρκεια παραγωγής του χρώματος Μετράται το πάχος του χρώματος και από αυτό υπολογίζεται η απόδοση σε m 2 ανά λίτρο χρώματος, πέρα από το οποίο το χρώμα καλύπτει την διαφορά λευκού/μαύρου.σημαντική για πλαστικά και στις περιπτώσεις κρίσης ή σύγκρισης ή παραλαβής χρωμάτων

46 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ (Ι) Βασικό σημείο είναι ο χρόνος ξήρανσης Μέθοδος επιφανειακής ξήρανσης με ballotini Χρόνος πλήρους ξήρανσης Φαινόμενη ξήρανση ελεύθερη αποτυπώματος Ρίχνονται πάνω στο φιλμ του χρώματος μικρά γυάλινα σφαιρίδια (ballotini) μέχρι να μπορούν αυτά να απομακρυνθούν με ελαφρό βούρτσισμα Σε τακτά χρονικά διαστήματα περιστρέφεται πάνω στο φιλμ ένας κατάλληλος μηχανισμός, μέχρι ότου δεν παραμορφώνεται το φιλμ του χρώματος Μετράται ο χρόνος πέρα από τον οποίο κατάλληλη γάζα,η οποία πιέζεται με καθορισμένες συνθήκες (βάρος, χρόνος κ.λ.π.) στην επιφάνεια του χρώματος δεν αφήνει αποτύπωμα πάνω σε αυτή

47 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ (ΙΙ) οκιμή στην πίεση από στοίβαξη Ελέγχεται κατά πόσο δοκίμια με το χρώμα που εξετάζεται, μετά από ξήρανση σε καθορισμένες συνθήκες έχουν ξηραθεί αρκετά, ώστε όταν στοιβαχτούν το ένα πάνω στο άλλο με πίεση, δεν κολλούν μεταξύ τους Χρόνος ζωής μίγματος Είναι ο χρόνος μετά τον οποίο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, το μίγμα των δύο ή τριών συστατικών παύει να είναι κατάλληλο για εφαρμογή

48 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ (Ι) Περιλαμβάνονται οι οπτικές, οι μηχανικές ιδιότητες και οι αντοχές σε γήρανση των χρωμάτων. Εξετάζονται στο στεγνό φιλμ, μετά την πλήρη ξήρανση ΣΤΙΛΠΝΟΤΗΤΑ Μετράται με ειδικό όργανο το στιλπνόμετρο ΛΕΥΚΟΤΗΤΑ Μετράται με το χρωματόμετρο. Μετράται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Κάθε μία από τις διαφορετικές χρησιμοποιούμενες μεθόδους, αναπαριστά και κάποια διαφορετική παραμόρφωση από αυτές που πρόκειται να υποστεί το φιλμ κατά την πραγματική χρήση του

49 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ (ΙΙ) ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΒΗ Μετρώνται οι κύκλοι μέχρι τη φθορά του φιλμ μετά την ξήρανση με μία συσκευή με βούρτσες που τρίβουν το φιλμ με νερό ή νερό και σαπουνάδα ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ Εξετάζονται διάφορες αντοχές (στην υγρασία, στο νερό κ.λ.π) με βάση τη συγκεκριμένη χρήση και τις απαιτήσεις από την εφαρμογή του κάθε χρώματος. ιαρκεί αρκετό χρόνο

50 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ (ΙΙΙ) ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ Α) Χάραξη με πρότυπα μολύβια= Μέθοδος απλή και εύκολη, όπου το φιλμ χαράσσεται με μολύβια διαφορετικής σκληρότητας (Η- 6Η,ΗΒ,Β-6Β) Β) οκιμή χάραξης=γίνεται χάραξη με μια βελόνα που πιέζεται με διάφορα βάρη και σύρεται πάνω στο φιλμ. Συσκευή αυτόματη ή χειροκίνητη ΠΡΟΣΦΥΣΗ Εξαρτάται από την ποιότητα του χρώματος που εξετάζεται, το είδος του δοκιμίου, την προετοιμασία του και τυχόν υπάρχοντα άλλα στρώματα χρώματος

51 Μη κιτρινίζων ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (ΒΕΡΝΙΚΙΑ-ΛΑΚΕΣ) Ι Ιξώδες Αντοχή στο νερό Αντοχή στη φθορά και στην κρούση Αντοχή στη θερμότητα

52 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (ΒΕΡΝΙΚΙΑ-ΛΑΚΕΣ) ΙΙ Χρόνος στεγνώματος Άοσμα ιαύγεια & χρώμα Βερνίκια gloss,satin,matt.

53 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (ΒΕΡΝΙΚΙΑ-ΛΑΚΕΣ) ΙΙΙ Εύφλεκτο Αντοχή στη γήρανση Τοξικό Αντοχή στους διαλύτες ιαπερατότητ α νερού- Ατμών

54 Αξιολόγηση Επισημάνσεων και τεχνικών χαρακτηριστικών χρωμάτων Τα χρώματα πρέπει να φέρουν στα δοχεία τους μερικές επισημάνσεις και να αναφέρονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Εδώ και μερικά χρόνια η Ε.Ε έχει εκδώσει μερικές οδηγίες, ντιρεκτίβες όπως είναι γνωστές, που επιβάλλουν να αναγράφονται στα δοχεία των χρωμάτων ορισμένες επισημάνσεις που είναι διεθνείς και υποδηλώνουν την τοξικότητα την επικινδυνότητα του χρώματος αλλά και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται.

55 Αξιολόγηση Επισημάνσεων και τεχνικών χαρακτηριστικών χρωμάτων (συνέχεια) Έτσι π.χ. μια κόκκινη φλόγα σε μαύρο φόντο σημαίνει ότι το χρώμα περιέχει εύφλεκτους διαλύτες ή ένα μαύρο Χ σε πορτοκαλί φόντο (σταυρός του Αγίου Αντρέα) σημαίνει ότι το υλικό είναι επιβλαβές. Αν το δοχείο φέρει μια νεκροκεφαλή σημαίνειότιτουλικόείναιτοξικόκαιότιπρέπειναλαμβάνονται ειδικά προστατευτικά μέτρα. Ένα ξερό δέντρο και ένα νεκρό ψάρι σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας (λίμνες, ποτάμια, θάλασσα) ήναχύνεται στο χώμα. Εκτός των σημάτων υπάρχουν ορισμένες φράσεις κινδύνου: R-Risk :Κίνδυνος S: Προφύλαξη R10: Εύφλεκτο R20: Βλαβερό όταν εισπνέετε R36: Ερεθίζει τα μάτια R37: Ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα R38: Ερεθίζει το δέρμα R43: Πιθανή ευαισθητοποίηση μέσω επαφής με το δέρμα.

56 Σήματα Προφύλαξης S: ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ S2: Σε περίπτωση κατάποσης μην προκαλείτε έμετο. S23 : Μην αναπνέετε αέρια / καπνούς / εκνεφώματα. S24/25:Αποφεύγετε επαφή με το δέρμα και τα μάτια. S30: Σε περίπτωση μη επαρκούς αερισμού χρησιμοποιείτε κατάλληλη αναπνευστική συσκευή. S62: Κρατάτε το προϊόν μακριά από παιδιά.

57 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ-ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Επικίνδυνα υλικά μπορεί να χαρακτηριστούν ως : Τ, (Τ+) Τοξικά (λίαν τοξικά) C Διαβρωτικά E Εκρηκτικά F,(F+) Εύφλεκτα (λίαν εύφλεκτα) O Οξειδωτικά Xi Ερεθιστικά Xn Επιβλαβή N Επικίνδυνα για το περιβάλλον

58 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Αποθηκεύονται σε κλειστούς, όχι υγρούς και καλά αεριζόμενους χώρους, σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 25 0 C Τα χρώματα με μεγάλη ευπάθεια, όπως το Β συστατικό των επικαλύψεων πολυουρεθάνης, απαγορεύεται αυστηρά να μένουν εκτεθειμένες στον ήλιο γιατί θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος ζωής τους (Shelf Life)

59

DESMOS FLOOR COAT 1F

DESMOS FLOOR COAT 1F Σελίδα 1 από 5 Μίγµα πολυολών σε συνδυασµό µε οργανικούς διαλύτες ( εστέρες, αρωµατικοί) κατάλληλο βερνίκωµα ξύλινων πατωµάτων [απλά και λευκασµένα] για Τοµείς εφαρµογής Χρησιµοποιείται σε ανάµιξη µε το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ CPV : 24200000-6 (ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΊΕΣ) Ενδεικτικός Προϋπολογισμός Μ/Μ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ CPV : 24200000-6 (ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΊΕΣ) Ενδεικτικός Προϋπολογισμός Μ/Μ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αρμόδιος υπάλληλος: ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Η Οδηγία 42/2004/EC. (Απόφ. ΑΧΣ 437/05):

Η Οδηγία 42/2004/EC. (Απόφ. ΑΧΣ 437/05): Η Οδηγία 42/2004/EC (Απόφ. ΑΧΣ 437/05): Περιβαλλοντικοί στόχοι και μέτρα για την μείωση εκπομπών Πτητικών Οργανικών Ενώσεων (Volatile Organic Compounds) Α. Φαλιάγκας Χημικός Μηχανικός Γενικού Χημείου του

Διαβάστε περισσότερα

KEIM GRANITAL TEXNIKO Δ Ε Λ Τ Ι Ο

KEIM GRANITAL TEXNIKO Δ Ε Λ Τ Ι Ο KEIM GRANITAL TEXNIKO Δ Ε Λ Τ Ι Ο Χρώμα για εξωτερικές επιφάνειες με βάση τα πυριτικά άλατα : - φιλικό για το περιβάλλον - οικονομικό - - προστατευτικό - ανεξίτηλο Φιλικό για το περιβάλλον Το ΚΕΙΜ-Granital

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 2/09/2010 ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 2/09/2010 ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 2/09/2010 ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Συντήρηση Σχολικών Κτιρίων Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Προμήθεια Χρωμάτων ΤΜΗΜΑ: Εκτέλεσης Κτιριακών Έργων Κ.Α. 30-7331.033 για το 2010 Αρμόδιος: Παπαδάκη-Μπιμπή

Διαβάστε περισσότερα

«Προµήθεια υλικών για τη διαγράµµιση οδών και. κόµβων», Κ.Α. 30 / 6662.009 Ευρώ 69.741,00 Ηράκλειο 09 06 2015

«Προµήθεια υλικών για τη διαγράµµιση οδών και. κόµβων», Κ.Α. 30 / 6662.009 Ευρώ 69.741,00 Ηράκλειο 09 06 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ & ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ «Προµήθεια υλικών για τη διαγράµµιση οδών και κόµβων», Κ.Α. 30 / 6662.009 Ευρώ 69.741,00 Ηράκλειο 09

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Προστασίας και Συντήρησης των Βαμμένων Profil Αλουμινίου

Οδηγίες Προστασίας και Συντήρησης των Βαμμένων Profil Αλουμινίου Οδηγίες Προστασίας και Συντήρησης των Βαμμένων Profil Αλουμινίου Εισαγωγή Τα αρχιτεκτονικά πολυεστερικά χρώματα πούδρας, όταν εφαρμόζονται σωστά σε μία καλά επεξεργασμένη επιφάνεια αλουμινίου, προσδίδουν

Διαβάστε περισσότερα

Aqua-Siegel. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.046. Γυαλιστερό και Μεταξένιο- µατ. Ι. Προϊόν

Aqua-Siegel. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.046. Γυαλιστερό και Μεταξένιο- µατ. Ι. Προϊόν ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.046 Aqua-Siegel Γυαλιστερό και Μεταξένιο- µατ Ι. Προϊόν Τύπος: Το προϊόν einza Aqua-Siegel είναι υδατοδιαλυτο, καθαρό βερνίκι ενός συστατικού για εµποτισµό/βαφη ξύλων και

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή διαχείριση των χημικών προϊόντων από καταναλωτές, επαγγελματίες χρήστες, πολιτεία

Ορθή διαχείριση των χημικών προϊόντων από καταναλωτές, επαγγελματίες χρήστες, πολιτεία Ορθή διαχείριση των χημικών προϊόντων από καταναλωτές, επαγγελματίες χρήστες, πολιτεία Ιωάννα Αγγελοπούλου Γ.Χ.Κ. - /νση Περιβάλλοντος Ημερίδα, Ιωάννινα 08.04.09 1 Παραδείγματα Ημερίδα, Ιωάννινα 08.04.09

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας. 1 Οι εργασίες που γίνονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας ξύλου και παραγωγής επίπλων, εκθέτουν τους εργαζόμενους σε διάφορες επικίνδυνες ουσίες όπως σκόνη ξύλου (κατά τη διάρκεια της μηχανικής επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ιαλύεται στο νερό, δηµιουργεί λεπτό/φυσικό φιλµ, και έχει εφαρµογή σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

ιαλύεται στο νερό, δηµιουργεί λεπτό/φυσικό φιλµ, και έχει εφαρµογή σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.161 Aqua-Holzlasur Ι. Το προϊόν Είναι διαλυτό στο νερό, είναι κατάλληλο για εµποτισµό ξύλων µε ανοικτούς πόρους, και έχει γενική εφαρµογή σε όλες τις ξύλινες κατασκευές (εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

Hidrozol & Hidrozol Elastik Αδιάβροχο Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης

Hidrozol & Hidrozol Elastik Αδιάβροχο Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης Hidrozol & Hidrozol Elastik Αδιάβροχο Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης 1. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Hidrozol & Hidrozol Elastik: Αδιάβροχο Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης Αδιάβροχο Ελαστικό Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Lawinit 2-K- Haftprimer

Lawinit 2-K- Haftprimer ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο. 233 Lawinit 2-K- Haftprimer Υδροδιαλυτό χαµηλη οσµη Ασφαλες. Ι. Το Προϊόν Το einza Lawinit 2-K-Haftprimer είναι υψηλής ποιότητας αντισκωριακο (2-συστατικών µε βάση εποξειδικη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 Ημερομηνία Έκδοσης: 07/02/2013 Αριθμός Έκδοσης: 0 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Προμήθεια Χρωμάτων» ΤΜΗΜΑ : Συντήρησης Σχολικών & Δημοτικών κτιρίων Κ.Α. 30-7331.049 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Προμήθεια Χρωμάτων» ΤΜΗΜΑ : Συντήρησης Σχολικών & Δημοτικών κτιρίων Κ.Α. 30-7331.049 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Ηράκλειο, 05 / 10 / 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Προμήθεια Χρωμάτων» ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ για το έργο αυτεπιστασίας: Δ/ΝΣΗ : ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ & ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ «Συντήρηση Σχολικών κτιρίων B/θμιας εκπαίδευσης» ΤΜΗΜΑ :

Διαβάστε περισσότερα

Στεγανωτικό υλικό πολυουρεθανικής βάσεως ενός συστατικού, με εύκολη εφαρμογή.

Στεγανωτικό υλικό πολυουρεθανικής βάσεως ενός συστατικού, με εύκολη εφαρμογή. Page 1/5 Στεγανωτικό υλικό πολυουρεθανικής βάσεως ενός συστατικού, με εύκολη εφαρμογή. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το είναι υλικό ενός συστατικού το οποίο πολυμερίζεται με την υγρασία της ατμόσφαιρας και παράγει μια ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. Απαγορεύεται η διέλευση πεζών. Εκρηκτικές ύλες Τοξικές ύλες Διαβρωτικές ύλες Ραδιενεργά υλικά

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. Απαγορεύεται η διέλευση πεζών. Εκρηκτικές ύλες Τοξικές ύλες Διαβρωτικές ύλες Ραδιενεργά υλικά ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ το κάπνισμα η χρήση γυμνής φλόγας και το κάπνισμα η διέλευση πεζών η κατάσβεση με νερό Μη πόσιμο νερό Μην αγγίζετε η είσοδος στους μη έχοντες

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλτικές Μεµβράνες και Στεγανωτικά Προϊόντα Bituline

Ασφαλτικές Μεµβράνες και Στεγανωτικά Προϊόντα Bituline Ασφαλτικές Μεµβράνες και Στεγανωτικά Προϊόντα Bituline Η εταιρεία µας διαθέτει τα προϊόντα της ελληνικής βιοµηχανίας ασφαλτικών και στεγανωτικών υλικών Bituline A.B.E.E. Η Bituline αποτελεί µία σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Epoxy Aqua Paint. Epoxy Aqua Primer. Ειδικά Χρώματα. Εποξειδικό χρώμα νερού 2 συστατικών

Epoxy Aqua Paint. Epoxy Aqua Primer. Ειδικά Χρώματα. Εποξειδικό χρώμα νερού 2 συστατικών Ειδικά Χρώματα Epoxy Aqua Paint Εποξειδικό χρώμα νερού 2 συστατικών Εποξειδικό τελικό χρώμα νερού δύο συστατικών, εσωτερικής και εξωτερικής χρήσης, κατάλληλο για την προστασία τσιμεντένιων, μεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

Construction. Πίνακας Ασταριών για τα προϊόντα Sikaflex / SikaBond. Περιγραφή των Ασταριών Sika Primers. Περιεχόμενα:

Construction. Πίνακας Ασταριών για τα προϊόντα Sikaflex / SikaBond. Περιγραφή των Ασταριών Sika Primers. Περιεχόμενα: Φύλλο Ιδιοτήτων Προϊόντος Έκδοση 19/11/2009 Κωδικός:02.02.030 Πίνακας Ασταριών Sika Primer για τα προϊόντα Sikaflex / SikaBond Πίνακας Ασταριών για τα προϊόντα Sikaflex / SikaBond Περιγραφή των Ασταριών

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός. Σκάλες. Σαλόνια. Γραφεία ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ

Ορισμός. Σκάλες. Σαλόνια. Γραφεία ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ 1 Ορισμός Διάφανη προστασία και φινίρισμα παρκέ στο σπίτι. Συντηρείται εύκολα, ενισχύει την ομορφιά του ξύλου. ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ανθεκτικό σε γδαρσίματα και τριβή. ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ κινείται με το ξύλο χωρίς να σκάει.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ -ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΒΕΡΝΙΚΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΞΥΛΙΝΩΝ - ΣΙ ΗΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ. Ηράκλειο, 30 / 04 / 2015

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ -ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΒΕΡΝΙΚΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΞΥΛΙΝΩΝ - ΣΙ ΗΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ. Ηράκλειο, 30 / 04 / 2015 Ηράκλειο, 30 / 04 / 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Προµήθεια Χρωµάτων» ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ για το έργο αυτεπιστασίας: /ΝΣΗ : ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ & ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ «Συντήρηση Σχολικών κτιρίων Α/θµιας & B/θµιας εκπαίδευσης»

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός. Για τι χρήση; ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ 1

Ορισμός. Για τι χρήση; ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ 1 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ 1 Ορισμός Διαφανές φινίρισμα (αποχρ.ξύλου ή άχρωμο) σατινέ, για ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΞΥΛΕΙΑ σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ανανεώνεται εύκολα. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Αδιάβροχο - anti-uv - μικροπορώδες

Διαβάστε περισσότερα

Στεγανωτικό υλικό πολυουρεθανικής βάσεως ενός συστατικού, με εύκολη εφαρμογή.

Στεγανωτικό υλικό πολυουρεθανικής βάσεως ενός συστατικού, με εύκολη εφαρμογή. Page 1/5 Στεγανωτικό υλικό πολυουρεθανικής βάσεως ενός συστατικού, με εύκολη εφαρμογή. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το είναι υλικό ενός συστατικού το οποίο πολυμερίζεται με την υγρασία της ατμόσφαιρας και παράγει μια ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

UZIN EPOCOL A Εποξειδικό σύστηµα

UZIN EPOCOL A Εποξειδικό σύστηµα UZIN EPOCOL A 1. Ταυτότητα Ουσίας/ Μίγµ ατος 1.1 Ονοµασία προϊόντος UZIN EPOCOL A/B Συστατικό Α Ρητίνη Επισκευαστική εποξειδική ρητίνη µε ανόργανα γεµιστικά για συγκόλληση, σφράγιση, πάκτωση κ.α. 1.2 Προµηθευτής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1907/2006 (REACH) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: 06/06/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1907/2006 (REACH) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: 06/06/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1907/2006 (REACH) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: 06/06/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ/ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΑΣ/ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ: ΡΙΠΟΛΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

MasterSeal 6100 FX 1 / 6

MasterSeal 6100 FX 1 / 6 MasterSeal 6100 FX Ελαστομερής μεμβράνη γεφύρωσης ρωγμών κατηγορίας Α4, ενός συστατικού, ταχείας πήξης, υψηλής απόδοσης, για τη στεγανοποίηση και την προστασία του σκυροδέματος. Περιγραφή του προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Material Safety Data Sheet 1 Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και επιχείρησης/εταιρείας Εμπορική Ονομασία : GROWER 0-0-27 Πληροφορίες σχετικά με την ουσία/παρασκεύασμα : Οργανοχημικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΘΕΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΣΕΒΑΣΤΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οικιακοί ρύποι Επιπτώσεις στην

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε KRAFTING. Hard Duko Μεγάλη αντοχή και υψηλή προστασία. Wood & Metal Η εύκολη λύση για ξύλο και μέταλλο. Metal 3in1 Απευθείας στη σκουριά

Κάντε KRAFTING. Hard Duko Μεγάλη αντοχή και υψηλή προστασία. Wood & Metal Η εύκολη λύση για ξύλο και μέταλλο. Metal 3in1 Απευθείας στη σκουριά Κάντε KRAFTING σε ξύλο και μέταλλο! χρωματολογιο Hard Duko Μεγάλη αντοχή και υψηλή προστασία Wood & Metal Η εύκολη λύση για ξύλο και μέταλλο Metal 3in1 Απευθείας στη σκουριά Wood Care Ολοκληρωμένη σειρά

Διαβάστε περισσότερα

Ίνες υάλου για δομητικές συνδέσεις και αγκυρώσεις των ινωπλισμένων πολυμερών (ΙΩΠ)

Ίνες υάλου για δομητικές συνδέσεις και αγκυρώσεις των ινωπλισμένων πολυμερών (ΙΩΠ) Φύλλο Ιδιοτήτων Προϊόντος Έκδοση 16/02/2012 Κωδικός: 2012.08.03.020 SikaWrap Anchor G SikaWrap Anchor G Ίνες υάλου για δομητικές συνδέσεις και αγκυρώσεις των ινωπλισμένων πολυμερών (ΙΩΠ) Περιγραφή Προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Χημικός, Προϊστάμενος Χημικής Υπηρεσίας Πατρών Γενικού Χημείου του Κράτους Πάτρα, 5-12-2007

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Ι 2 Κατηγορίες Υλικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Παραδείγματα Το πεντάγωνο των υλικών Κατηγορίες υλικών 1 Ορυκτά Μέταλλα Φυσικές πηγές Υλικάπουβγαίνουναπότηγημεεξόρυξηήσκάψιμοή

Διαβάστε περισσότερα

LawiPur Versiegelung. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.145. Βερνίκι 2-συστατικών, υδατοδιαλυτο Νο. 77-002. Ι. Το Προϊόν

LawiPur Versiegelung. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.145. Βερνίκι 2-συστατικών, υδατοδιαλυτο Νο. 77-002. Ι. Το Προϊόν ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.145 LawiPur Versiegelung Βερνίκι 2-συστατικών, υδατοδιαλυτο Νο. 77-002 Ι. Το Προϊόν Το einza LawiPur Versiegelung είναι µια άχρωµη-άοσµηυδατοδιαλυτη επίστρωση 2-συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

Συστατικό A = +43 o C Συστατικό B = +26 o C. Σύστημα. Αστάρι Sikalastic Metal Primer Περίπου 0.154l/m²

Συστατικό A = +43 o C Συστατικό B = +26 o C. Σύστημα. Αστάρι Sikalastic Metal Primer Περίπου 0.154l/m² Φύλλο Ιδιοτήτων Προϊόντος Έκδοση: 13/01/2014 (v1) Κωδικός: 04.05.090 Αριθμός Ταυτοποίησης: 010945074100000006 Sikalastic Metal Primer Sikalastic Metal Primer (Liquid Plastics Metal Primer) Αντιδιαβρωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 Ημερομηνία Έκδοσης: 22/10/2012 Αριθμός Έκδοσης: 0 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (*) 1.1 Στοιχεία του παρασκευάσματος Ονομασία προϊόντος ΒΑΣΗ ΛΕΥΚΗ (ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΗ, ΣΑΤΙΝΕ) 1.2 Χρήση του παρασκευάσματος Οικολογικά χρώματα υδατικής βάσης.

Διαβάστε περισσότερα

Τυποποιημένη δοκιμή διεισδύσεως λιπαντικών λίπων (γράσσων)

Τυποποιημένη δοκιμή διεισδύσεως λιπαντικών λίπων (γράσσων) 6 η Εργαστηριακή Άσκηση Τυποποιημένη δοκιμή διεισδύσεως λιπαντικών λίπων (γράσσων) Εργαστήριο Τριβολογίας Μάιος 2011 Αθανάσιος Μουρλάς Λιπαντικό λίπος (γράσσο) Το λιπαντικό λίπος ή γράσσο είναι ένα στερεό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ? ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Υδροαπορρόφηση ονομάζουμε την αποθήκευση μορίων νερού μέσα σε ένα υλικό. Η ικανότητα ενός υλικού να αποθηκεύει νερό καθορίζεται κύρια από τη γεωμετρία των πόρων

Διαβάστε περισσότερα

Για την παραγωγή του γίνεται ανάμειξη τηγμένης πρώτης ύλης με

Για την παραγωγή του γίνεται ανάμειξη τηγμένης πρώτης ύλης με Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ ΦΑΙΝΟΛΙΚΟΣ ΑΦΡΟΣ Ο φαινολικός αφρός γνωστός και σαν ισοκυανουρίνη είναι σκληροποιημένος αφρός ο οποίος όπως και οι πολυστερίνες ανήκει στα

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 του 5. Aquafountain 2000. G Νουµερο SDS : 305339 V000.0 Επαλήθευση: 00.00.0000 Ηµεροµηνία εκτύπωσης: 02.06.2008

Σελίδα 1 του 5. Aquafountain 2000. G Νουµερο SDS : 305339 V000.0 Επαλήθευση: 00.00.0000 Ηµεροµηνία εκτύπωσης: 02.06.2008 ελτίο δεδοµένων ασφαλείας υλικών, σύµφωνα µε ( ΕC)1907/2006-ISO 11014-1 Σελίδα 1 του 5 Aquafountain 2000 G Νουµερο SDS : 305339 Επαλήθευση: 00.00.0000 Ηµεροµηνία εκτύπωσης: 02.06.2008 1. Ταυτοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήματα Bosch 11/12 Εργασιακή ασφάλεια Επισκόπηση 789. Ασφάλεια εργασίας. Μην ξεχνάτε ο επαγγελματίας φροντίζει επίσης για την ασφάλειά του!

Εξαρτήματα Bosch 11/12 Εργασιακή ασφάλεια Επισκόπηση 789. Ασφάλεια εργασίας. Μην ξεχνάτε ο επαγγελματίας φροντίζει επίσης για την ασφάλειά του! Εξαρτήματα Bosch 11/12 Εργασιακή ασφάλεια Επισκόπηση 789 Ασφάλεια εργασίας Μην ξεχνάτε ο επαγγελματίας φροντίζει επίσης για την ασφάλειά του! Η ποιότητα Bosch εκφράζεται επίσης σε ένα πλήρες πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σύµφωνα µε την Κοινοτική Οδηγία 2001/58/EC

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σύµφωνα µε την Κοινοτική Οδηγία 2001/58/EC 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ/ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ: ORGANO Pb 24 ΧΡΗΣΗ: Στεγνωτικό χρώµατος βάθους ΕΤΑΙΡΙΑ: ιεύθυνση: Γ. Ανδρούτσου 5 Κουκάκι Αθήνα Τηλέφωνο: 22620 30982 Τηλετυπία: 22620

Διαβάστε περισσότερα

Φράσεις ειδικών κινδύνων και ασφαλούς χρήσης (R & S Phrases) Εισαγωγή

Φράσεις ειδικών κινδύνων και ασφαλούς χρήσης (R & S Phrases) Εισαγωγή Φράσεις ειδικών κινδύνων και ασφαλούς χρήσης (R & S Phrases) Εισαγωγή Οι αποκαλούμενες φράσεις R (Risk Phrases) δίνουν υποδείξεις για ειδικούς κινδύνους οι οποίοι μπορεί να προέλθουν από τη χρήση επικίνδυνων

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση ιξώδους λιπαντικών

Μέτρηση ιξώδους λιπαντικών 5 η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση ιξώδους λιπαντικών Εργαστήριο Τριβολογίας Μάιος 2011 Αθανάσιος Μουρλάς Η λίπανση Ως λίπανση ορίζεται η παρεμβολή μεταξύ των δύο στοιχείων του τριβοσυστήματος τρίτου κατάλληλου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΔΡΑΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΝΙΚΑ 3. Ταπώστε τις εισόδους του κεντρικού εξαερισμού, για να μη διαδοθεί η ουσία αν είναι πτητική και ενημερώστε για τη 4. Διώξτε τους εργαζόμενους έξω από

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou Υδρογόνο Γενικά περί ασφάλειας Name Άρης Ιωάννου Prepared by A. Ioannou Ιδιότητες: άχρωμο άγευστο άοσμο μη τοξικό μη διαβρωτικό εξαιρετικά εύφλεκτο όρια αναφλεξιμότητας: 4-75 % κ.ο. στον αέρα (20 o C)

Διαβάστε περισσότερα

Θερμομόνωση & Στεγάνωση, Εύκολα & Οικονομικά.

Θερμομόνωση & Στεγάνωση, Εύκολα & Οικονομικά. Page 1/12 Θερμομόνωση & Στεγάνωση, Εύκολα & Οικονομικά. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το είναι ένα σύστημα θερμομόνωσης υγρομόνωσης για οικοδομές ή τμήματα οικοδομών που είτε στερούνται θερμομόνωσης ή η θερμομόνωσή τους δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (1993/112/EE)

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (1993/112/EE) ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (1993/112/EE) TOPINE PLUS Ισχύει από : 01/12/2001 Αντικαθιστά έκδοση από : 1. Ονομασία σκευάσματος και εταιρίας Στοιχεία προϊόντος; Μικροβιοκτόνο-Απολυμαντικό επιφανειών Εμπορική

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία QS & FT. Ταχυστέγνωτα υλικά για τις ψυχρές περιόδους του χρόνου. Sto. Χτίζουμε με συνείδηση

Τεχνολογία QS & FT. Ταχυστέγνωτα υλικά για τις ψυχρές περιόδους του χρόνου. Sto. Χτίζουμε με συνείδηση Τεχνολογία QS & FT Ταχυστέγνωτα υλικά για τις ψυχρές περιόδους του χρόνου Sto Χτίζουμε με συνείδηση Περισσότερες επιλογές για τις ψυχρές εποχές του χρόνου Με τις τεχνολογίες QS και FT δουλεύετε στις προσόψεις

Διαβάστε περισσότερα

Αστάρι και ρυθμιστικό υγρασίας για συγκόλληση ξύλινων δαπέδων με ελαστικές κόλλες SikaBond πάνω σε δύσκολα υποστρώματα

Αστάρι και ρυθμιστικό υγρασίας για συγκόλληση ξύλινων δαπέδων με ελαστικές κόλλες SikaBond πάνω σε δύσκολα υποστρώματα Φύλλο Ιδιοτήτων Προϊόντος Έκδοση 23/11/2009 Κωδικός: 07.03.060 Sika Primer MB Αστάρι και ρυθμιστικό υγρασίας για συγκόλληση ξύλινων δαπέδων με ελαστικές κόλλες SikaBond πάνω σε δύσκολα υποστρώματα Construction

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.1 ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.1 ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 98 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.1 ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ Με τον όρο επιμετάλλωση εννοούμε τη δημιουργία ενός στρώματος μετάλλου πάνω στο μέταλλο βάσης για την προσθήκη ορισμένων επιθυμητών ιδιοτήτων. Οι ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Hempafloor Συστήματα δαπέδου Hempel

Hempafloor Συστήματα δαπέδου Hempel Ευρετήριο Συστήματα για χώρους στάθμευσης...04 Αυτοεπιπεδούμενα συστήματα...08 Πολυστρωματικά συστήματα...10 Αθλητικές εγκαταστάσεις...13 Οδική σήμανση...14 Προετοιμασία της επιφάνειας...15 Hempafloor

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 14-01-01-01 14 Επεμβάσεις (επισκευές ενισχύσεις) 01 Κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα 01 Επεξεργασία επιφανειακής στρώσης

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός 1272/2008 - CLP.

Κανονισμός 1272/2008 - CLP. Κανονισμός 1272/2008 - CLP. Κριτήρια ταξινόμησης - Κίνδυνοι από φυσικούς παράγοντες. Ελένη Φούφα Δ/νση Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ Εκπαίδευση νέων χημικών REACH-CLP, Αθήνα 14,15,16/10/2013, ΓΧΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ? ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Υδροαπορρόφηση ονομάζουμε την αποθήκευση μορίων νερού μέσα σε ένα υλικό. Η ικανότητα ενός υλικού να αποθηκεύει νερό καθορίζεται κύρια από τη γεωμετρία των πόρων

Διαβάστε περισσότερα

Φράσεις Ειδικών Κινδύνων (Risk Phrases R phrases)

Φράσεις Ειδικών Κινδύνων (Risk Phrases R phrases) Φράσεις Ειδικών Κινδύνων (Risk Phrases R phrases) Πηγή: www.microkat.gr Κάθε προϊόν που περιέχει επικίνδυνες ουσίες πρέπει να φέρει στη συσκευασία του κατάλληλη ετικέτα µε όλες τις βασικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Υδατοδιαλυτο γυαλιστερό βερνικοχρωµα για εξωτερική και εσωτερική χρήση.

Υδατοδιαλυτο γυαλιστερό βερνικοχρωµα για εξωτερική και εσωτερική χρήση. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο. 038 Reinacryl Συνδυασµός χρωµάτων µε einza mix Τελειοποιηµένο προϊόν µε προσθήκη πολυουρεθανης Ανεξίτηλη επίστρωση Επίστρωση ανθεκτική στο γδάρσιµο Ι. Το προϊόν Το προϊόν

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρολογικά Προϊόντα

Ηλεκτρολογικά Προϊόντα 54 Ηλεκτρολογικά Προϊόντα 3M Σπρέι (Ηλεκτρολογικά) Προστασία Επιφανειών Ηλεκτρολογικά Σπρέι Scotch 1601 Διαφανές Μονωτικό Σπρέι Μια διαφανείς αλκυλική µονωτική ρητίνη. Ανθεκτικό στις ακτίνες UV, τα οξέα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρίας/επιχείρησης

ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρίας/επιχείρησης ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Έκδοση 1 η Ημερομηνία έκδοσης: 07052012 ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρίας/επιχείρησης 1.1 Αναγνωριστικός κωδικός προϊόντος Ονομασία υλικού: ΑΣΤΑΡΙ ΝΕΡΟΥ Κωδικός

Διαβάστε περισσότερα

Μόνωση Στεγάνωση Hot-spray Membranes

Μόνωση Στεγάνωση Hot-spray Membranes Μόνωση Στεγάνωση Hot-spray Membranes Conipur Πολυουρεθανικά Στεγανωτικά Τα συστήματα CONIROOF, χάρη στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των στεγανωτικών μεμβρανών, είναι ιδανικά για την προστασία των στεγών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου ΙΑΣΤΟΛΗ - ΣΥΣΤΟΛΗ Όταν θερµαίνεται το ξύλο αυξάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Φέρνει χρώμα στη ζωή σας.

Φέρνει χρώμα στη ζωή σας. Το βάψιμο ανακαλύφθηκε ξανά. Φέρνει χρώμα στη ζωή σας. Είναι οι τοίχοι γκρι και εγκαταλελειμμένοι ή το ξύλο ξεθωριασμένο; Η Bosch με τα συστήματα βαψίματος για χρώματα τοίχου και ξύλου προσφέρει ακριβώς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2013 Κωδικός προϊόντος -Νο

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2013 Κωδικός προϊόντος -Νο Νέο 121 Φυσικά Χρώματα ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2013 Κωδικός 102 Λάδι επίπλων κήπου 1 (3 αποχρώσεις) 106 Λάδι περιποίησης και 83 m 2 στίλβωσης 107 Κερί περιποίησης και στίλβωσης 83 m 2 108 Ρητινέλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ VASTHERM OIL 32 ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΑΔΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ VASOIL CO LTD Νίκου Παττιχη 52,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΦΩΝ ΜΟΝΩΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Repairs Ltd

ΟΡΟΦΩΝ ΜΟΝΩΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Repairs Ltd Repairs Ltd Θερμομονώσεις, Ηχομονώσεις Υδρομονώσεις ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΝΩΣΗΣ ΟΡΟΦΩΝ Προστατεύουν τις οροφές από τη φυσική, βιολογική, δομική και θερμική καταπόνηση στην οποία εκτίθενται ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

4. ΑΝΘΡΑΚΑΣ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

4. ΑΝΘΡΑΚΑΣ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 4. ΑΝΘΡΑΚΑΣ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να εντοπίζουμε τη θέση του άνθρακα στον περιοδικό πίνακα. Να ταξινομούμε τα διάφορα είδη άνθρακα σε φυσικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Ice ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: ICE Κωδικός: 2.07.020 Intrastat Code: 3820.00.00 Περιγραφή: Εφαρμογή: Διαλύει γρήγορα τον πάγο από τζάμια, καθρέφτες και κλειδαριές σε μια παγερή μέρα. Είναι ασφαλές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ DSPA 11-1 EΩΣ DSPA 11-6

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ DSPA 11-1 EΩΣ DSPA 11-6 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ DSPA 11-1 EΩΣ DSPA 11-6 Η γεννήτριες DSPA 11-1 έως DSPA 11-6 προορίζονται για τον εντοπισµό και την κατάσβεση πυρκαγιάς τύπου Α και Β, και υπό ηλεκτρική τάση. Βρίσκει µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Β.Ε.Ε.Ε. 57009 Καλοχώρι Θεσσαλονίκης Τηλ.: 2310-752609, Email: info@superlux.gr

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Β.Ε.Ε.Ε. 57009 Καλοχώρι Θεσσαλονίκης Τηλ.: 2310-752609, Email: info@superlux.gr ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΕΦΕ 494.101 CANOVA 1,25lt 6τεμ/κιβ Π 494.101 CANOVA 2,5lt Π 494.101 CANOVA 5lt Ειδική διακοσμητική βαφή τεχνοτροπίας τοίχου που αναπνέει, 100% νερού, οικολογικά συμβατή, με ευχάριστη οσμή,

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά τα συνδετικά κουφώματα αναφέρονται στα κουφώματα που είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Γενικά τα συνδετικά κουφώματα αναφέρονται στα κουφώματα που είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Γενικά τα συνδετικά κουφώματα αναφέρονται στα κουφώματα που είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). To PVC είναι το τρίτο πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κατασκευαστής: Tana Chemie GmbH 55120 Mainz Aποκλειστικός Αντιπρόσωπος: ECOLINE s.a. Εμπορική ονομασία: EXPRESS Ημερομηνία έκδοσης : 18.02.2003 01. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΕΥΡΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΕΥΡΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΕΥΡΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ Η εταιρεία HEMPEL ιδρύθηκε το 1915 και είναι ένας από τους πρώτους παγκόσμιους προμηθευτές χρωμάτων για τη ναυτιλία και τη βαριά βιομηχανία. Η έδρα της μητρικής εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες Ανόργανο υλικό, διαπνέον, για εσωτερική και εξωτερική χρήση, με εξαιρετική εργασιμότητα.

Ιδιότητες Ανόργανο υλικό, διαπνέον, για εσωτερική και εξωτερική χρήση, με εξαιρετική εργασιμότητα. Baumit StarContact Προϊόν Σύνθεση Έτοιμη προς χρήση κονία για επικόλληση θερμομονωτικών πλακών EPS, πετροβάμβακα και XPS και για επίστρωση του υαλοπλέγματος. Κατάλληλο για εφαρμογή με το χέρι ή μηχανή.

Διαβάστε περισσότερα

Επισκευή & συντήρηση σωλήνων

Επισκευή & συντήρηση σωλήνων Επισκευή & συντήρηση σωλήνων Ευρεία γκάμα από μία πηγή. Μοναδικός ανθεκτικός σχεδιασμός. Γρήγορη και αξιόπιστη απόδοση. Τύπος μοντέλων Σελίδα Πρέσες δοκιμής κυκλωμάτων 2 9.2 Ψύκτες σωλήνων 2 9.3 Αντλίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 1.1 Στοιχεία του παρασκευάσματος Ονομασία προϊόντος ASPHALT COAT 1.2 Χρήση του παρασκευάσματος Μονωτικό στεγανωτικό προϊόν 1.3 Στοιχεία της εταιρείας Προμηθευτής

Διαβάστε περισσότερα

Εύκαμπτα καλώδια TECHNERGY TECWIND για ανεμογεννήτριες από την PRYSMIAN

Εύκαμπτα καλώδια TECHNERGY TECWIND για ανεμογεννήτριες από την PRYSMIAN Εύκαμπτα καλώδια TECHNERGY TECWIND για ανεμογεννήτριες από την PRYSMIAN Καλώδια σε ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα Η διαρκής επέκταση της χρήσης των ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να γνωρίζουμε τα κυριότερα συστατικά του πετρελαίου Να περιγράφουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύμφωνα με την Οδηγία 91/155/CE, σύμφωνα με τον κανονισμό 1907/2006/CE MUSCID 83SG / Έκδοση 21/01/08 / Σελίδα 1/5 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Προϊόν: MUSCID 83SG K-Nummer:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΑ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΗΜΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Σύµφωνα µε την Οδηγία 99/45/ΕΚ ( 91/155/ΕΟΚ, 2001/58/ΕΚ)

ΕΛΤΙΑ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΗΜΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Σύµφωνα µε την Οδηγία 99/45/ΕΚ ( 91/155/ΕΟΚ, 2001/58/ΕΚ) ΕΛΤΙΑ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΗΜΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Σύµφωνα µε την Οδηγία 99/45/ΕΚ ( 91/155/ΕΟΚ, 2001/58/ΕΚ) Σύνταξη του Α 7/07/2009 Ενηµέρωση 1η έκδοση 1. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ονοµασία προϊόντος ΣΚΥΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1907/2006/EC, ΑΡΘΡΟ 31 & 453/2010/ΕΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1907/2006/EC, ΑΡΘΡΟ 31 & 453/2010/ΕΚ 01. ΠΡΟΪΟΝ PRAKTIKER MEGA (Λευκό & Βάσεις Ρ, D, TR) 1.1 ΤΥΠΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΙΧΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ PVA- ACRYLVEOVA PΗΤΙΝΕΣ 1.2 ΧΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΧΡΩΜΑ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΤΟΙΧΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το einza Zinkofan µπορεί να χρησιµοποιηθεί σαν αστάρι και τελική επίστρωση µαζί, και στεγνώνοντας µας δίνει µια µεταξένια-µατ επιφάνεια.

Το einza Zinkofan µπορεί να χρησιµοποιηθεί σαν αστάρι και τελική επίστρωση µαζί, και στεγνώνοντας µας δίνει µια µεταξένια-µατ επιφάνεια. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο. 082 Zinkofan Dickschicht Συνδυασµός χρωµάτων µε einza mix Ι. Το προϊόν Το προϊόν einza Zinkofan είναι ένα ειδικό χρώµα για γαλβανισµένο σίδηρο, για τσίγκο, αλουµίνιο, και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ. Άρθρο 1 ο. Αντικείμενο Προμήθειας

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ. Άρθρο 1 ο. Αντικείμενο Προμήθειας ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΝ Αγγελάκη 13, 546 21 Πληροφορίες: Μ. Πέικου Τηλέφωνο:2313318445 Fax: 2310.233532 E-mail: m.peikou@thessaloniki.gr ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 14.7.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 181/39 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13ης Αυγούστου 2008 περί καθορισμού των οικολογικών κριτηρίων απονομής του κοινοτικού οικολογικού σήματος σε χρώματα

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο δεδομένων ασφαλείας σύμφωνα με την Οδηγία 1907/2006/EC, Άρθρο 31

Δελτίο δεδομένων ασφαλείας σύμφωνα με την Οδηγία 1907/2006/EC, Άρθρο 31 1/6 Ημερομηνία εκτύπωσης 1 Περιγραφή ουσίας Λεπτομέρειες προϊόντος Αριθμός προϊόντος: V 605 A/A Εφαρμογή της ουσίας / του παρασκευάσματος σπρέι επίπλων teak Κατασκευαστής/Διανομέας: ICI Hellas AE Γραβιάς

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή του πειράματος

Σύντομη περιγραφή του πειράματος Σύντομη περιγραφή του πειράματος Παρασκευή διαλυμάτων ορισμένης περιεκτικότητας και συγκέντρωσης, καθώς επίσης και παρασκευή διαλυμάτων συγκεκριμένης συγκέντρωσης από διαλύματα μεγαλύτερης συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ TETRALUX. info@tetralux.gr 2. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ 3. ΣΥΣΤΑΣΗ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ TETRALUX. info@tetralux.gr 2. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ 3. ΣΥΣΤΑΣΗ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Εµπορική ονοµασία προϊόντος : Υ ΡΟΧΡΩΜΑ γενικής χρήσης Συνιστώµενη χρήση : Υδρόχρωµα για βαφή εσωτερικών/εξωτερικών επιφανειών

Διαβάστε περισσότερα

Σε περιοχές που πιέζονται ιδιαίτερα από νερό, συνιστούμε την προκαταρκτική επεξεργασία του μετάλλου με primer V40.

Σε περιοχές που πιέζονται ιδιαίτερα από νερό, συνιστούμε την προκαταρκτική επεξεργασία του μετάλλου με primer V40. F L E X P R O T E C T L I Q U I D Γενικές Πληροφορίες Η θερμοκρασία υλικού του Aqua Protect Flex και του Aqua Protect Flex liquid πριν από τη χρήση πρέπει να είναι +15 C έως +25 C και η θερμοκρασία επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Προμήθεια χρωμάτων Κ.Μ: Π05 / 2014 ΠΡΟΫΠ: 29.999,95 με Φ. Π. Α.

Προμήθεια χρωμάτων Κ.Μ: Π05 / 2014 ΠΡΟΫΠ: 29.999,95 με Φ. Π. Α. Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Η παρούσα τεχνική έκθεση αφορά την προμήθεια χρωμάτων και υλικών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την συντήρηση των ημοτικών και Σχολικών κτιρίων του ήμου, σε Κ/Χ χώρους, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Τοιχοποιία Ι Επισκευές

Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τα κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη της τοιχοποιίας επισκευάζονται ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο τεχνίτης πριν ξεκινήσει πρέπει να έχει έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά: πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΦΕΣ ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΒΑΦΕΣ ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΥ ΝΕΡΟΥ IL EUROPEA κατ f-βερνίκια και βαφές εμποτισμού για ξύλο μεγιστο περιεχομενο 30 γ/λτ ΠΟΕ + - 8 mq για εσωτερικο/ IM 30-- ΒΑΦΕΣ ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΥ ΝΕΡΟΥ Ετοιμο προς χρηση εφαρμογη καλυψη στεγνωμα Καθαρισμος ΒΑΦΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) No. 1907/2006 (REACH)

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) No. 1907/2006 (REACH) Έκδοση: 2 Ημερομηνία Τροποποίησης: 29.10.2012 Ημερομηνία εκτύπωσης: 29.10.2012 Σελίδα: 1 1. ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ/ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ταυτοποίηση του προϊόντος Εμπορικό Όνομα: Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ - ΥΛΙΚΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ"

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ - ΥΛΙΚΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ - ΥΛΙΚΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ" ΑΠ17736 Αρ. Μελέτης: 05/2014

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Η Alkor Draka διαθέτει για κάθε τύπο µεµβράνης PVC αντίστοιχα εξαρτήµατα που διατίθενται κατόπιν παραγγελίας. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ ALKORPLUS Alkorplus Στρώµα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ Αρ. Μελέτης: ΑΚ 42/8-11-2013 Προϋπ: 85.349,33

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ Αρ. Μελέτης: ΑΚ 42/8-11-2013 Προϋπ: 85.349,33 ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΝ Αγγελάκη 13, 546 21 Πληροφορίες: Μ. Πέικου Τηλέφωνο:2313318445 Fax: 2310.233532 E-mail: m.peikou@thessaloniki.gr ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Ασφαλούς Χειρισμού Προϊόντος (MSDS) 1. Ταυτότητα ουσίας / σκευάσματος και εταιρίας

Δελτίο Ασφαλούς Χειρισμού Προϊόντος (MSDS) 1. Ταυτότητα ουσίας / σκευάσματος και εταιρίας Ημερομηνία : 05/09/2004 Χώρα : ΕΛΛΑΔΑ Προϊόν : COPPER CALCIUM SULPHATE 20 WG Έκδοση : 1 1. Ταυτότητα ουσίας / σκευάσματος και εταιρίας 1.1. Ταυτότητα της ουσίας / σκευάσματος : Εμπορικό όνομα : BORDO 20

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Stop ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: STOP Κωδικός: 2.07.050 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Σταματάει άμεσα τις μικροδιαρροές στο σύστημα ψύξηςθέρμανσης χωρίς να επηρεάζει τα μέταλλα. Δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ :Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07/06/13 ΒΑΘΜΟΣ:...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ :Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07/06/13 ΒΑΘΜΟΣ:... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ :Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07/06/13 ΒΑΘΜΟΣ:... ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :...ΤΜΗΜΑ :...Αρ:... Βαθμολογία εξεταστικού δοκιμίου

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου.

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου. Σύντομη περιγραφή του πειράματος Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Στο τέλος αυτού του πειράματος θα πρέπει ο μαθητής: Να περιγράφει τον τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις. Σχετικά με τα ειδικά εξελιγμένα ενεργά Συστατικά για το υγραέριο (LPG) micrologic PREMIUM 163 και 164

Γενικές Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις. Σχετικά με τα ειδικά εξελιγμένα ενεργά Συστατικά για το υγραέριο (LPG) micrologic PREMIUM 163 και 164 Γενικές Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις Σχετικά με τα ειδικά εξελιγμένα ενεργά Συστατικά για το υγραέριο (LPG) micrologic PREMIUM 163 και 164 Η ιστορία Το έτος 2006 ξεκίνησε η συνεργασία της Adam Opel GmbH,

Διαβάστε περισσότερα