ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ"

Transcript

1 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ Δρ. Κακάβας Β. Κων/νος Χημικός Kαθηγητής Εφαρμογών

2 5.0 ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΑ Ή ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Τα ελαιοχρώματα ή επιχρίσματα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται από την καλλιτεχνική τάση του ανθρώπου. Οι παλαιότερες σωζόμενες τοιχογραφίες στα σπήλαια βρέθηκαν πριν χρόνια. Κινέζοι, Αιγύπτιοι & Έλληνες παρασκεύαζαν διάφορες βαφές από φυτά & ορυκτά.

3 5.1. ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΕΡΝΙΚΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥN; Είναι μίγματα πρώτων υλών, τα οποία εφαρμόζονται σε επιφάνειες κάτω από ευρύ φάσμα ανεξέλεγκτων συνθηκών, για να τροποποιήσουν τα χαρακτηριστικά τους, όπως εμφάνιση, αντισκωριακότητα κλπ. Σταελαιοχρώματατοσυνδετικόμέσοείναιτολινέλαιο, ενώ στα βερνικοχρώματα ένα συνθετικό πολυμερές και επίσης διαφέρουν ως προς τη χρωστική. Τα χαρακτηριστικά που προσπαθούμε να επιτύχουμε σε μια φόρμουλα χρώματος είναι: Ευκολία εφαρμογής / φιλικότητα προς τον χρήστη Ποσοστό ξήρανσης, Συμβατότητα Κατάλληλα διακοσμητικά αποτελέσματα Διάρκεια, Προστασία από νερό, λάδια κλπ.

4 5.2. ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΟΣ 1. ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΜΕΣΟ [ΠΟΛΥΜΕΡΕΣ ή ΠΡΟΠΟΛΥΜΕΡΕΣ (μονομερές ή ολιγομερές ή ξυραινόμενο έλαιο). 2. Τη ΧΡΩΣΤΙΚΗ ή ΠΙΓΜΕΝΤΟ (pigment) π.χ. TiO 2, CaCO 3, BaSO4, άργιλος, πυριτικό μαγνήσιο κ.λ.π. 3. ΠΡΟΣΘΕΤΑ διαλυμένα ή αιωρούμενα στο διαλύτη (π.χ. στεγανωτικά, τασενεργά, μυκητοκτόνα, συσσωματικά μέσα, παχυντές). 4. ΔΙΑΛΥΤΗΣ

5 5.3. Τάξεις ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ 1. Αλκιδικές ή ακρυλικές ή βυνιλικές ρητίνες ΠΙΓΜΕΝΤΑ ΔΙΑΛΥΤΕΣ ΠΙΓΜΕΝΤΑ 1. TiO2 2. FeO, Cr2O3, PbO 2. Ρητίνες 3. Sr2(CrO4)3 3. Σιλικόνες 4. Αιθάλη 4. Εποξειδικές ρητίνες 5. Χλωριωμένο ελαστικό 6. Οργανικά 6. Πολυουρεθάνες πιγμέντα 7. Φθόροπολυμερή 7. ZnO/ZnS 5. Λιθοπόνιο (ZnS+BaSO4) ΔΙΑΛΥΤΕΣ 1. Υδρογονάνθρακες 2. Αλκοόλες 3. Αιθέρες 4. Παράγωγα γλυκόλης 5. Εστέρες 6. Κετόνες

6 5.4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΜ Στην τεχνολογία των επιχρισμάτων, η δημιουργία του φιλμ είναι υψίστης σημασίας. Το φιλμ παράγεται κατά την εξάτμιση του διαλύτη ενός πολυμερικού διαλύματος, που έχει απλωθεί πάνω σε μία επιφάνεια (υπόστρωμα), ή όταν υγρά μονομερή ή ολιγομερή απλώνονται πάνω στο υπόστρωμα και ακολουθεί ο πολυμερισμός. Όταν το επίχρισμα διαθέτει την αυξημένη συνοχή προκειμένου να προστατεύσει το υπόστρωμα, οπότε δεν έχει καλή πρόσφυση πάνω σε αυτό, τότεέναάλλοενδιάμεσουπόστρωμαχρησιμοποιείται, το Αστάρι (primer). Συνήθως το αστάρι χαρακτηρίζεται και αυτό ως υπόστρωμα, εφόσον πάνω σ αυτό προσφύεται το τελικό επίχρισμα. Το αστάρι ξύλου φέρεται στην αγορά ως βελατούρα, ενώ το τελικό επίχρισμα ως ριπολίνη.

7 5.5 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ A) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΔΙΑΛΥΤΗ 1. Επιχρίσματα με οργανικό διαλύτη 2. Επιχρίσματα με βάση το νερό B)ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ 1. Επιχρίσματα με βάση το λινέλαιο(ελαιοχρώματα & Λαδομπογιές) 2. Βερνίκια (Αλκυδικά Επιχρίσματα) 3. Επιχρίσματα δύο συστατικών Γ)ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ 1. Επιχρίσματα μετάλλων 2. Επιχρίσματα κτιρίων 3. Επιχρίσματα ξύλου & προϊόντων του.

8 5.5.A) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΔΙΑΛΥΤΗ 1. Επιχρίσματα με οργανικό διαλύτη. Η βιομηχανία επιχρισμάτων είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής διαλυτών. Αυτοί μπορεί να είναι αλειφατικοί (white spirit), και αρωματικοί υδρογονάνθρακες (toluene & xylene). Οιυπόλοιποιείναι κετόνες, αλκοόλες, εστέρες, αιθέρες ή χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες. Συνήθως αναφερόμαστε στο σύνολο των πτητικών οργανικών ενώσεων (Volatile Organic Compounds VOCs) που εμπεριέχονται σε ένα επίχρισμα, και που προφανώς δεν είναι μόνο οι διαλύτες αλλά και άλλες οργανικές ενώσεις. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι υπεύθυνες για τα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται συνήθως στους εργαζόμενους με τα επιχρίσματα.

9 5.5.Α) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΔΙΑΛΥΤΗ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) 2. Επιχρίσματα με βάση το νερό. Έτσι ο όρος υδατοδιαλυτά επιχρίσματα δεν είναι πραγματικός γιατί προσφέρονται στην αγορά σαν γαλακτώματα ή διασπορές σε νερό, δηλαδή δεν είναι πραγματικά διαλύματα σ αυτό. Έτσι δεν πρέπει να μας ξενίζει το γεγονός ότι μετά το στέγνωμα είναι εντελώς αδιάλυτα σε νερό. Τέτοια παραδείγματα είναι τα επιχρίσματα εσωτερικής χρήσης ή όπως αλλιώς λέγονται οικοδομικά επιχρίσματα π.χ. το PVA [πολύ(οξικός βινυλεστέρας], PMMA [πολύ(μεθακριλικός μεθυλεστέρας)] κλπ. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι το πρόβλημα της μειωμένης πρόσφυσης σε λείες επιφάνειες γαλακτοματοποιούνται εντός του υδατοδιαλυτού

10 5.5.Α) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΔΙΑΛΥΤΗ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) φορέα σε αναλογία 5 έως 15% αλκυδικές ρητίνες ή έλαια. Επίσης στα χρησιμοποιούνται ειδικά διασπαρτικά μέσα όπως το πυροφοσφωρικό τετρανάτριο & η λεκιθίνη. Επίσης προστατευτικά πολυμερή & παχυντές μειώνουν το ρυθμό κατακάθισης του πιγμέντου. Επίσης τα αντιαφριστικά όπως η n οκτανόλη καθώς και ανώτερες αλκοόλες κ.α. είναι πολύ χρήσιμα. Επίσης χρησιμοποιούνται αντιψυκτικά π.χ. αιθυλενογλυκόλη αλλά και μυκητοκτόνα όπως ο ZnO προστατεύει τα επιχρίσματα εξωτερικού χώρου από τη μούχλα.

11 5.5 B)ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ 1. ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΛΙΝΕΛΑΙΟ (ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΑ & ΛΑΔΟΜΠΟΓΙΕΣ) Μέχρι το 1950 όλα τα προστατευτικά επιχρίσματα είχαν σαν βάση τα πολυακόρεστα έλαια όπως το λινέλαιο, το ιχθυέλαιο, το ξυλέλαιο (tung oil, tung wood oil), το πευκέλαιο (tall oil). To ξυλέλαιο (tung oil) λαμβάνεται από το πολυετές δέντρο που ονομάζεται tung (Κίνα) καιταγλυκερίδιαπουπεριέχουνταελαϊκό και ελαιομαργαρικό οξέα, τα οποία κατατάσσεται στην κατηγορία των ξηραινόμενων ελαίων χρησιμοποιείται στην κατασκευή βερνικιών ανθεκτικών στην υγρασία. Το πευκέλαιο (tall oil) οφείλει την ονομασία του στον αρχικό όρο talloja που σημαίνει στα Σουηδικά έλαιο του πεύκου(pine oil). Αυτό είναι μίγμα κολοφωνίου και λιπαρών οξέων. Πρόκειται για το παραπροϊόν της κατεργασίας λεύκανσης του πολτοποιημένου ξύλου του πεύκου (χαρτομάζα Kraft process).

12 5.5.Β) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) Τα λιπαρά οξέα του πευκελαίου λαμβάνονται ως άλατα του Νατρίου σε ένα σκουρόχρωμο υγρό. Μετά την οξύνιση και την κλασματική απόσταξη του παραπάνω μίγματος διαχωρίζονται τα λιπαράοξέααπότοκολοφώνιο. Το κολοφώνιο αποτελείται από μίγμα αβιετικού και πιμαρικού οξέος. Το κολοφώνιο χρησιμοποιείται κατά κόρον στη βιομηχανία ελαιοχρωμάτων & βερνικιών. 2. ΒΕΡΝΙΚΙΑ (ΑΛΚΥΔΙΚΑ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ) Έγιναν σύντομα δημοφιλείς εξαιτίας του χαμηλού κόστους, την εύκολη εφαρμογή τους, τις μεγάλες δυνατότητές τους λόγω της μεγάλης ποικιλίας πρώτων υλών, αλλά και των πολλών προσθέτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

13 5.5.Β)ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) 5.5.Β.3 ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΔΥΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ Τα επιχρίσματα αυτά είναι οι εποξειδικές ρητίνες και οι πολυουρεθάνες. Τα δύο συστατικά είναι πολυμερή που το χαμηλό ιξώδες επιτρέπει την διείσδυση του επιχρίσματος στις ανωμαλίες του υποστρώματος, ενώ οι δραστικές ουσίες προσδίδουν την απαραίτητη πολικότητα για πρόσφυση. Συγχρόνως άλλες πολικές ομάδες και των δύο συστατικών αντιδρούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα δικτυωμένο συνεκτικό φιλμ. Πολυουρεθάνες: Όταν λοιπόν ο διισοκυανικός εστέρας έρθει σε επαφή με το δεύτερο συστατικό που είναι ένας ολιγοεστέρας ή ολιγοαιθέρας, αρχικά προσφύονται στο υπόστρωμα και μετά αντιδρούν μεταξύ τους. Έτσι σχηματίζεται ένα συνεκτικό φιλμ. Ηεξάτμισητουδιαλύτηείναιένα πρόβλημα. Βελτιώνεται όμως με καλό φινίρισμα των επιφανειών.

14 5.5.Β.3.ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΔΥΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ Παραδείγματα αποτελούν οι εποξειδικές ρητίνες & οι πολυουρεθάνες. Εποξειδικές ρητίνες: στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα επιχρίσματα που είναι ανθεκτικά στη διάβρωση. Χρησιμοποιούνται για τα μέταλλα. Παράδειγμα αποτελούν τα εποξυπολυαμιδικά επιχρίσματα. Παρασκευάζονται από αντίδραση της διαιθυλένοτριαμίνης (πολυαμίδιο) με ένα διμερές οξύ. Ησύνθεση των δύο παραπάνω ουσιών επιδεικνύει ένα ασυνήθιστο υψηλό βαθμό πρόσφυσης σαν αποτέλεσμα της δημιουργίας άλατος μεταξύ τωνπρωτονιωμένωναμινομάδωντηςπολυαμιδικήςρητίνηςκαιτου FeO. To FeO δημιουργείται σε μέταλλα όπως ο σίδηρος και το αλουμίνιο. Έτσι η πολυαμιδική ρητίνη αντιδρά με το υπόστρωμα και οι ελεύθερες αμινομάδες του πολυαμιδίου αντιδρούν με την ρητίνη για τη δημιουργία του συνεκτικού φιλμ. Το συνεκτικό φιλμ δημιουργείται αφού τα συστατικά προσφυθούν στο υπόστρωμα με ιοντικούς δεσμούς.

15 5.5.Γ) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ Γ.1)ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ Tα επιχρίσματα εξασφαλίζουν προστασία στα μέταλλα ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε διαβρωτικό περιβάλλον. Το επίχρισμα πρέπει να είναι αδιαπέραστο. Οι ιδιότητες του επιχρίσματος πρέπει να είναι: ανθεκτικό στην τριβή, στην κρούση, στις ακτινοβολίες, στα μικρόβια, στην ατμόσφαιρα που περιέχει οξέα, αλκάλια, άλατα, όζον, SO2 κ.α. Αρχικά γίνεται προετοιμασία του μεταλλικού υποστρώματος. Πρέπει να καθαριστεί αρχικά από σκόνες, σκουριές και στη συνέχεια να αμμοβοληθεί για να αποκτήσει την απαιτούμενη τραχύτητα. Μπορεί όμως και ένα αστάρι (το οποίο παρουσιάζει μεγάλη πρόσφυση με τη μεταλλική επιφάνεια) και η επιφάνεια που δημιουργεί προσφύεται το τελικό επίχρισμα. Όσολεπτότεροείναιτοφιλμτόσοισχυρότερη είναι η πρόσφυση. Τα

16 5.5.Γ) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ Γ.1)ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ (Συνέχεια) αστάρια χρησιμοποιούνται σήμερα με βινυλικά επιχρίσματα γιατί αντιδρούν μετη μεταλλική επιφάνεια. Τα αστάρια αυτά (Wash primers) αποτελούνται από Η3PΟ4, πολυβινυλοβουτυράλη, ενός αδρανοποιητή διάβρωσης με διάλυσή τους σε αλκοόλη. ΒΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

17 5.5.Γ) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ 5.5.Γ.2 ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΗΡΙΩΝ (δεν θα αναφερθούμε λεπτομερώς) Διακρίνονται σε επιχρίσματα: i) εσωτερικών χώρων: Έχουν κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα. Επομένως χρειάζεται απουσία οργανικών διαλυτών. Χρήση του πολύ (οξικού βυνιλεστέρα) γαλακτώματος για εσωτερικούς χώρους. Στα μπάνια λόγω της υψηλής υγρασίας γίνεται χρήση του γαλακτώματος του πολύ (βερσατικού βυνιλεστέρα). Σε άλλους χώρους όπως νοσοκομεία, βιομηχανίες τροφίμων, σφαγεία τότε οι εποξειδικές ρητίνες και οι πολυουρεθάνες έχουν τέλεια χρήση. ii) εξωτερικών χώρων: Τα γαλακτώματα του πολύ (μεθακριλικού μεθυλεστέρα) χρησιμοποιούνται σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Αντέχει στην ακτινοβολία του ήλιου, προσφύεται καλά σε ανόργανα υλικά όπως τσιμέντο ή σοβάς.

18 ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙΣ Τα σκληρά ξύλα έχουν μεγαλύτερη αντοχή, στη φωτιά από τα ξύλα που προέρχονται από ρητινώδεις κορμούς Ορισμένα ξύλα όπως το iroko, η βελανιδιά και το τικ, δεν παίρνουν εύκολα φωτιά και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα για αντιπυρικές πόρτες. Ο εμποτισμός του ξύλου με άλατα μεγαλώνει την αντοχή του στη φωτιά,και αν ανάψει, δεν προχωρεί πάρα πέρα. Απανθρακώνεται όμως σε θερμοκρασίες ºc.

19 ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΩΝ Ανάλογα με την αντίδρασή τους στη φωτιά επικαλύψεων διακρίνονται δύο τύποι αντιπυρικών α)χρώματα επιβραδυντικά φλόγας Β) Χρώματα επιβραδυντικά φλόγας με διόγκωση

20 ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΤΙΚΑ ΦΛΟΓΑΣ Τα χρώματα επιβραδυντικά φλόγας είναι χρώματα τα οποία με κάποιο τρόπο ελκύουν κατά την καύση αέρια τα οποία αραιώνουν ή απομονώνουν το οξυγόνο και παρεμποδίζουν την μετάδοση της φλόγας, κυρίως κατά την επιφάνεια ή και ευνοούν τον σχηματισμό άνθρακα και άλλων αδρανών υλικών και επιβραδύνουν την καύση. Τα χρώματα επιβραδυντικά φλόγας με διόγκωση, τα οποία με τη θέρμανση διογκώνονται, δημιουργώντας ένα πολυκυτταρικό στρώμα που είναι θερμομονωτικό. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται οι σιδηροκατασκευές από την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας ώστε να κρατήσουν τις μηχανικές τους ιδιότητες για κάποιο καθορισμένο χρονικό διάστημα. Με τα χρώματα αυτά προστατεύονται και άλλα δομικά υλικά όπως τοίχοι, πόρτες διαχωριστικά χώρου κ.λ.π., εφαρμόζονται πάνω στο αστάρι το οποίο να είναι συμβατό με το σύστημα ή να παραμείνουν σαν τελική στρώση.

21 ΤΡΟΠΟΙ ΒΑΦΗΣ Με εμβάπτιση Με πινέλο Με ρολό Με ψεκασμό Ηλεκτροστατική βαφή Με ηλεκτροφόρηση Με κουρτίνα

22 ΜΕ ΕΜΒΑΠΤΙΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σε μία οριζόντια μπάρα κρέμονται τα προς βαφή αντικείμενα Βύθισμα της μπάρας με μηχανισμό σε δεξαμενή με την επιθυμητή κάλυψη Ανύψωσημπάραςμεμικρή ταχύτητα και στέγνωμα στον αέρα ή σε αυξημένη θερμοκρασία μέσα σε φούρνο ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Βαφή μικροαντικειμένων ή αντικειμένων με μεγάλα ανοίγματα Κίνδυνος πυρκαγιάς αν το χρώμα είναι διαλύτη Εξάτμιση του διαλύτη και οι προερχόμενοι από αυτό κίνδυνοι για την υγεία του βαφέα

23 ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ Οπιογνωστόςτρόποςβαφής Απαιτείται δεξιοτεχνία για να αποφευχθούν πινελιές και τρεξίματα του χρώματος Έχουν κατασκευαστεί εύχρηστα χρώματα για χρήση από ιδιώτες

24 ΜΕ ΡΟΛΟ Χρήση για βαφή τοίχων με χρώματα υδατικής διασποράς και βαφή μεγάλων επιφανειών με χρώματα διαλύτη Το χρώμα απλώνεται με ρολό και στην συνέχεια με πινέλο διορθώνεται η επιφάνεια Ανάλογα με το χρώμα χρησιμοποιούνται διάφορα είδη ρολών από αφρώδες πλαστικό, από προβιά κ.λ.π

25 ΜΕ ΨΕΚΑΣΜΟ Ψεκασμός με απλό πιστολέτο βαφής Ψεκασμός εν θερμώ Κατηγορίες Ψεκασμός εν ψυχρώ Ψεκασμός με airless και air mix

26 ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΜΕ ΑΠΛΟ ΠΙΣΤΟΛΕΤΟ ΒΑΦΗΣ Το χρώμα τοποθετείται σε δοχείο και με πίεση αναγκάζεται να περάσει από ένα ακροφύσιο όπου διαμοιράζεται σε πάρα πολλά, πολύ μικρά σταγονίδια χρώματος τα οποία επικάθονται στη προς βαφή επιφάνεια (εκνέφωση) Ανάλογα με το μέγεθος του πιστολέτου βαφής το δοχείο του χρώματος τοποθετείται πάνω (μικρά πιστολέτο) ή κάτω( μεσαία πιστολέτο) από την χειρολαβή και το μπεκ Στις βιομηχανικές μονάδες το χρώμα βρίσκεται σε κάδο και οι σωληνώσεις με τον αέρα και το χρώμα ξεκινούν από τον κάδο και οδηγούνται στο πιστολέτο

27 ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΕΝ ΨΥΧΡΩ Το χρώμα πριν την χρήση αραιώνεται με κατάλληλο διαλυτικό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος και του κατασκευαστή Το ιξώδες μετράται με ειδικά κουπάκια συγκεκριμένης χωρητικότητας που έχουν στο κάτω μέρος άνοιγμα καθορισμένης διαμέτρου (4mm).Υπάρχουν 2 τύποι FORD cup και cup κατά DIN Το κουπάκι γεμίζει με χρώμα και μετράται ο χρόνος που απαιτείται για να αδειάσει Το χρώμα κατά την βαφή βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου

28 ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΕΝ ΘΕΡΜΩ Χρήση για χρώματα με μεγάλο ιξώδες που δεν πρέπει να αραιωθούν πολύ για να ψεκασθούν Ο σωλήνας που φέρνει το χρώμα από τον κάδο στο πιστολέτο είναι διπλός, ενώ από τον εξωτερικό μανδύα κυκλοφορεί θερμό νερό με αποτέλεσμα το χρώμα να γίνεται πιο λεπτόρρευστο χωρίς να χρειάζεται αραίωση Περιορισμός των εκπομπών διαλυτών

29 ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΜΕ AIRLESS ΚΑΙ AIRMIX Το πιστολέτο βαφής airless δημιουργεί την εκνέφωση του χρώματος με μηχανική πίεση ( ). Υπάρχει μικρότερη εκπομπή διαλυτών, το χρώμα απλώνεται σε σαφώς καθορισμένο εύρος. Χρήση για βιομηχανικές βαφές. Με το air mix εξασκείται μηχανική πίεση 19 35, αλλά επενεργεί και αέρας για να επιτευχθεί η εκνέφωση

30 ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ Το χρώμα με ένα κατάλληλο διαλύτη γίνεται αγώγιμο και δημιουργείται μια διαφορά δυναμικού ανάμεσα στο πιστολέτο βαφής και το αντικείμενο (πρόσδεση αντικειμένου με αγωγό). Τα σταγονίδια του χρώματος αποκτούν ηλεκτρικό φορτίο και ηλεκτροστατικώς προσφύονται στην προς βαφή επιφάνεια Βαφή μικροαντικειμένων Βαφή αντικειμένων με μεγάλα ανοίγματα Βαφή σημείων όπου το χρώμα δεν μπορεί να φτάσει

31 ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΩΝ ΠΟΥΔΡΑΣ Η πούδρα βαφής μεταφέρεται με αέρα απαλλαγμένο από υγρασία και λάδια Το μίγμα ψεκάζεται προς το μεταλλικό αντικείμενο μέσα από ειδικά πιστόλια ώστε τα σωματίδια της πούδρας να φορτιστούν ηλεκτροστατικά. Αυτά κολλούν στο γειωμένο μεταλλικό αντικείμενο και αποφορτίζονται παραμένοντας στην επιφάνειά του Τέλος τοποθέτηση αντικειμένου σε φούρνο πολυμερισμού (180 0 C C), για συγκεκριμένο χρόνο με βάση τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου προϊόντος

32 ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ (ΠΟΕ) VOLATILE ORGANIC COMPOUNDS (VOC)

33 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ VOC Οι εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (ΠΟΕ, VOC) στην ατμόσφαιρα προκαλούν σχηματισμό φωτοχημικών οξειδωτικών κυρίως όζοντος στο επίπεδο του εδάφους, παρουσία ηλιακού φωτός και οξειδίων του αζώτου. Αυτή η αποκαλούμενη «θερινή αιθαλομίχλη» έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, τη γεωργία και τη φυσική βλάστηση. Προκειμένου να περιοριστούν αυτές οι επιπτώσεις, απαιτείται λήψη μέτρων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών VOC.

34 Ευρωπαϊκά Μέτρα Στην ΕΕ, σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνουν: 1) Την Οδηγία Εκπομπών Διαλυτών EC/13/ ) Την Οδηγία Ανώτατων Εθνικών Ορίων Εκπομπών, EC/81/2001 και 3) Την Οδηγία EC/42/2004 για τον περιορισμό των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων που οφείλονται στη χρήση οργανικών διαλυτών σε χρώματα διακόσμησης και βερνίκια και σε προϊόντα επισκευαστικής βαφής αυτοκινήτων.

35 Ευρωπαϊκά Μέτρα (Συνέχεια) 1)Η Οδηγία EC/13/1999 περιλαμβάνει εκπομπές από βιομηχανικές εγκαταστάσεις μόνο και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι μείωση 49% στις συνολικές εκπομπές VOC που προκαλούνται από τον άνθρωπο. 2)Η δεύτερη (EC/81/2001) έχει συνταχθεί επειδή απαιτούνται πρόσθετες μειώσεις μέχρι 60% για να αποτραπούν οι πιο πάνω δυσμενείς επιπτώσεις. 3)Η EC/42/2004 για πρώτη φορά θέτει περιορισμούς στη σύσταση, δηλαδή ποιοτικές προδιαγραφές σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα χρώματα και βερνίκια διακόσμησης με σκοπό την υλοποίηση περιβαλλοντικών στόχων.

36 Τομείς εφαρμογής Στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών, η Επιτροπή προσδιόρισε δύο τομείς στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα τα μέτρα για μείωση των εκπομπών VOC να είναι οικονομικά αποδοτικά: (1) Ο τομέας επισκευαστικής βαφής (επαναβαφής) αυτοκινήτων (automotive refinishing) και (2) Η επαγγελματική και μη επαγγελματική χρήση διακοσμητικών χρωμάτων και βερνικιών (decorative paints and varnishes).

37 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ (VOC) Ο όρος «VOC» χρησιμοποιείται ευρέως σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία σε εργασιακές συνθήκες, αλλά γενικά δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή χρήση του όρου VOC. Ορισμένες γνωστές περιγραφές αναφέρονται στο VOC ως «όλοι οι οργανικοί διαλύτες» (και συνδιαλύτες,cosolvents),ή χρησιμοποιούν το VOC για να περιγράψουν τις ενώσεις με μιασυγκεκριμένητάσηατμών,σημείοβρασμούήτιμήpocp (δυναμικό σχηματισμού φωτοχημικών οξειδωτικών).

38 Ορισμοί του VOC Τέσσερις κοινοί ορισμοί του VOC σε χρήση είναι οι εξής: 1)VOC είναι όλες οι οργανικές ενώσεις με τάση ατμών πάνω από 10 Pa σε 20οC. 2)VOC είναι όλες οι οργανικές ενώσεις με αρχικό σημείο βρασμού κάτω από 250οC σε 1atm. 3)VOC είναι όλες οι οργανικές ενώσεις με κάποια τιμή POCP (δυναμικό σχηματισμού φωτοχημικών οξειδωτικών). 4)VOC είναι όλες οι οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ως διαλύτες ή συν διαλύτες. Οι ορισμοί αυτοί δεν είναι ισοδύναμοι, δηλ. μία ένωση μπορεί να είναι VOC σύμφωνα με κάποιον ορισμό και να μην είναι με κάποιον άλλο. Μετά από μελέτες αποφασίστηκε ο ακόλουθος ορισμός του VOC:

39 Τελικός ορισμός του VOC «VOC είναι κάθε οργανική ένωση της οποίας το αρχικό σημείο βρασμού, μετρούμενο σε σταθερή πίεση kpa (1 atm), είναι μικρότερο ή ίσο των 250ºC»

40 Ομάδα Α: Προϊόντα Παραρτήματος Ι Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες: 1. Χρώματα και Βερνίκια (εκτός σπρέι) Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει οικοδομικά και γενικής χρήσης διακοσμητικά και προστατευτικά χρώματα. 2. Προϊόντα Επαναβαφής (Επισκευαστικής Βαφής) Αυτοκινήτων Χρώματα αυτοκινήτων για βαφεία οχημάτων, οινοποιίας και γενικού σκοπού.

41 Ομάδα Β: Προϊόντα Μη Συμμορφούμενα με το Παράρτημα Ι Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται επιχρίσματα που προορίζονται για: Εργασίες Συντήρησης και Επισκευής σε Κτίρια ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ Ιστορικής και Πολιτιστικής Αξίας Εργασίες Συντήρησης και Επισκευής σε Αυτοκίνητα Αντίκες Η παραγωγή, χρήση και διακίνηση των προϊόντων αυτών υπόκειται σε περιορισμούς και γίνεται μετά από αδειοδότηση από το ΓΧΚ.

42 Ομάδα Γ: Προϊόντα εκτός του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας 42/2004 Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται: 1) Προϊόντα που προορίζονται για χρήση σε δραστηριότητες που καλύπτονται από την Οδηγία 1999/13/ΕΚ, η οποία εναρμονίστηκε με την ΚΥΑ 11641/ ) Άλλα προϊόντα που δεν καλύπτονται από την Οδηγία 2004/42. Τα προϊόντα αυτά δεν καλύπτονται από την Οδηγία 2004/42/EC.

43 Προβλεπόμενες Μέθοδοι Ελέγχου 1. Περιεκτικότητα σε VOC κατά ISO Περιεκτικότητα σε VOC για προϊόντα που περιέχουν αντιδρώντα αραιωτικά (reactive diluents) κατά ASTM D-2369 Τα αντιδρώντα αραιωτικά είναι οργανικοί διαλύτες οι οποίοι αντιδρούν μεταξύ τους ή με την ρητίνη του χρώματος και τελικά ενσωματώνονται στο τελικό στεγνό φιλμ χρώματος. Τα αντιδρώντα αραιωτικά δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των VOC.

44 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ-ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΥΓΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΗΡΟΥ ΥΜΕΝΑ

45 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΥΓΡΗ ΦΑΣΗ Φυσικές ιδιότητες που εξετάζονται κατά τον ποιοτικό έλεγχο των χρωμάτων την ώρα της παραγωγής ΙΞΩ ΕΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΒΑΘΜΟΣ ΛΕΙΟΤΡΙΒΗΣΗΣ ΚΑΛΥΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΥΓΡΗ ΦΑΣΗ Η κύρια εξεταζόμενη ιδιότητα Μας επιτρέπει να βεβαιωθούμε για την σωστή σύνθεση του χρώματος Εξετάζεται η πλήρης διασπορά της χρωστικής ουσίας με ειδικό όργανο μέτρησης κατά την διάρκεια παραγωγής του χρώματος Μετράται το πάχος του χρώματος και από αυτό υπολογίζεται η απόδοση σε m 2 ανά λίτρο χρώματος, πέρα από το οποίο το χρώμα καλύπτει την διαφορά λευκού/μαύρου.σημαντική για πλαστικά και στις περιπτώσεις κρίσης ή σύγκρισης ή παραλαβής χρωμάτων

46 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ (Ι) Βασικό σημείο είναι ο χρόνος ξήρανσης Μέθοδος επιφανειακής ξήρανσης με ballotini Χρόνος πλήρους ξήρανσης Φαινόμενη ξήρανση ελεύθερη αποτυπώματος Ρίχνονται πάνω στο φιλμ του χρώματος μικρά γυάλινα σφαιρίδια (ballotini) μέχρι να μπορούν αυτά να απομακρυνθούν με ελαφρό βούρτσισμα Σε τακτά χρονικά διαστήματα περιστρέφεται πάνω στο φιλμ ένας κατάλληλος μηχανισμός, μέχρι ότου δεν παραμορφώνεται το φιλμ του χρώματος Μετράται ο χρόνος πέρα από τον οποίο κατάλληλη γάζα,η οποία πιέζεται με καθορισμένες συνθήκες (βάρος, χρόνος κ.λ.π.) στην επιφάνεια του χρώματος δεν αφήνει αποτύπωμα πάνω σε αυτή

47 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ (ΙΙ) οκιμή στην πίεση από στοίβαξη Ελέγχεται κατά πόσο δοκίμια με το χρώμα που εξετάζεται, μετά από ξήρανση σε καθορισμένες συνθήκες έχουν ξηραθεί αρκετά, ώστε όταν στοιβαχτούν το ένα πάνω στο άλλο με πίεση, δεν κολλούν μεταξύ τους Χρόνος ζωής μίγματος Είναι ο χρόνος μετά τον οποίο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, το μίγμα των δύο ή τριών συστατικών παύει να είναι κατάλληλο για εφαρμογή

48 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ (Ι) Περιλαμβάνονται οι οπτικές, οι μηχανικές ιδιότητες και οι αντοχές σε γήρανση των χρωμάτων. Εξετάζονται στο στεγνό φιλμ, μετά την πλήρη ξήρανση ΣΤΙΛΠΝΟΤΗΤΑ Μετράται με ειδικό όργανο το στιλπνόμετρο ΛΕΥΚΟΤΗΤΑ Μετράται με το χρωματόμετρο. Μετράται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Κάθε μία από τις διαφορετικές χρησιμοποιούμενες μεθόδους, αναπαριστά και κάποια διαφορετική παραμόρφωση από αυτές που πρόκειται να υποστεί το φιλμ κατά την πραγματική χρήση του

49 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ (ΙΙ) ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΒΗ Μετρώνται οι κύκλοι μέχρι τη φθορά του φιλμ μετά την ξήρανση με μία συσκευή με βούρτσες που τρίβουν το φιλμ με νερό ή νερό και σαπουνάδα ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ Εξετάζονται διάφορες αντοχές (στην υγρασία, στο νερό κ.λ.π) με βάση τη συγκεκριμένη χρήση και τις απαιτήσεις από την εφαρμογή του κάθε χρώματος. ιαρκεί αρκετό χρόνο

50 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ (ΙΙΙ) ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ Α) Χάραξη με πρότυπα μολύβια= Μέθοδος απλή και εύκολη, όπου το φιλμ χαράσσεται με μολύβια διαφορετικής σκληρότητας (Η- 6Η,ΗΒ,Β-6Β) Β) οκιμή χάραξης=γίνεται χάραξη με μια βελόνα που πιέζεται με διάφορα βάρη και σύρεται πάνω στο φιλμ. Συσκευή αυτόματη ή χειροκίνητη ΠΡΟΣΦΥΣΗ Εξαρτάται από την ποιότητα του χρώματος που εξετάζεται, το είδος του δοκιμίου, την προετοιμασία του και τυχόν υπάρχοντα άλλα στρώματα χρώματος

51 Μη κιτρινίζων ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (ΒΕΡΝΙΚΙΑ-ΛΑΚΕΣ) Ι Ιξώδες Αντοχή στο νερό Αντοχή στη φθορά και στην κρούση Αντοχή στη θερμότητα

52 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (ΒΕΡΝΙΚΙΑ-ΛΑΚΕΣ) ΙΙ Χρόνος στεγνώματος Άοσμα ιαύγεια & χρώμα Βερνίκια gloss,satin,matt.

53 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (ΒΕΡΝΙΚΙΑ-ΛΑΚΕΣ) ΙΙΙ Εύφλεκτο Αντοχή στη γήρανση Τοξικό Αντοχή στους διαλύτες ιαπερατότητ α νερού- Ατμών

54 Αξιολόγηση Επισημάνσεων και τεχνικών χαρακτηριστικών χρωμάτων Τα χρώματα πρέπει να φέρουν στα δοχεία τους μερικές επισημάνσεις και να αναφέρονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Εδώ και μερικά χρόνια η Ε.Ε έχει εκδώσει μερικές οδηγίες, ντιρεκτίβες όπως είναι γνωστές, που επιβάλλουν να αναγράφονται στα δοχεία των χρωμάτων ορισμένες επισημάνσεις που είναι διεθνείς και υποδηλώνουν την τοξικότητα την επικινδυνότητα του χρώματος αλλά και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται.

55 Αξιολόγηση Επισημάνσεων και τεχνικών χαρακτηριστικών χρωμάτων (συνέχεια) Έτσι π.χ. μια κόκκινη φλόγα σε μαύρο φόντο σημαίνει ότι το χρώμα περιέχει εύφλεκτους διαλύτες ή ένα μαύρο Χ σε πορτοκαλί φόντο (σταυρός του Αγίου Αντρέα) σημαίνει ότι το υλικό είναι επιβλαβές. Αν το δοχείο φέρει μια νεκροκεφαλή σημαίνειότιτουλικόείναιτοξικόκαιότιπρέπειναλαμβάνονται ειδικά προστατευτικά μέτρα. Ένα ξερό δέντρο και ένα νεκρό ψάρι σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας (λίμνες, ποτάμια, θάλασσα) ήναχύνεται στο χώμα. Εκτός των σημάτων υπάρχουν ορισμένες φράσεις κινδύνου: R-Risk :Κίνδυνος S: Προφύλαξη R10: Εύφλεκτο R20: Βλαβερό όταν εισπνέετε R36: Ερεθίζει τα μάτια R37: Ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα R38: Ερεθίζει το δέρμα R43: Πιθανή ευαισθητοποίηση μέσω επαφής με το δέρμα.

56 Σήματα Προφύλαξης S: ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ S2: Σε περίπτωση κατάποσης μην προκαλείτε έμετο. S23 : Μην αναπνέετε αέρια / καπνούς / εκνεφώματα. S24/25:Αποφεύγετε επαφή με το δέρμα και τα μάτια. S30: Σε περίπτωση μη επαρκούς αερισμού χρησιμοποιείτε κατάλληλη αναπνευστική συσκευή. S62: Κρατάτε το προϊόν μακριά από παιδιά.

57 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ-ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Επικίνδυνα υλικά μπορεί να χαρακτηριστούν ως : Τ, (Τ+) Τοξικά (λίαν τοξικά) C Διαβρωτικά E Εκρηκτικά F,(F+) Εύφλεκτα (λίαν εύφλεκτα) O Οξειδωτικά Xi Ερεθιστικά Xn Επιβλαβή N Επικίνδυνα για το περιβάλλον

58 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Αποθηκεύονται σε κλειστούς, όχι υγρούς και καλά αεριζόμενους χώρους, σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 25 0 C Τα χρώματα με μεγάλη ευπάθεια, όπως το Β συστατικό των επικαλύψεων πολυουρεθάνης, απαγορεύεται αυστηρά να μένουν εκτεθειμένες στον ήλιο γιατί θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος ζωής τους (Shelf Life)

59

DESMOS LAC W. Σ. ΚΥΒΡΙΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε (ΒΕΡΝΙΚΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ) Φιλιππουπόλεως 30-561 23 Αµπελόκηποι Θεσσαλονίκη-Τηλ. 2310 730759.

DESMOS LAC W. Σ. ΚΥΒΡΙΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε (ΒΕΡΝΙΚΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ) Φιλιππουπόλεως 30-561 23 Αµπελόκηποι Θεσσαλονίκη-Τηλ. 2310 730759. Σελίδα 1 από 5 Πολυουρεθανική Λάκα Λευκή δύο (2)Συστατικών βάσης ρητινών ( πολυολών ) σε συνδυασµό µε κατάλληλα πιγκµέντα ( ιοξείδιο του τιτανίου ) απλωτικά µέσα,οργανσικούς διαλύτες ( αρωµατικοί υδρογονάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Τεχνική Έκθεση 2. Ενδεικτικός Προϋπολογισμός 3. Τεχνικές Προδιαγραφές Ελληνικό-Αργυρούπολη Ιανουάριος ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η παρούσα αφορά την προμήθεια για την κάλυψη των αναγκών του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Metal 3in1. απευθείας στη σκουριά. Αντισκωριακό Λείο Γυαλιστερό βερνικόχρωμα για μεταλλικές επιφάνειες

Metal 3in1. απευθείας στη σκουριά. Αντισκωριακό Λείο Γυαλιστερό βερνικόχρωμα για μεταλλικές επιφάνειες απευθείας στη σκουριά Αντισκωριακό Λείο Γυαλιστερό βερνικόχρωμα για μεταλλικές επιφάνειες Εμποδίζοντας τη διείσδυση της υγρασίας παρέχει μακροχρόνια αντισκωριακή προστασία. Υψηλή αντίσταση στην υπεριώδη

Διαβάστε περισσότερα

DESMOS FLOOR COAT 1F

DESMOS FLOOR COAT 1F Σελίδα 1 από 5 Μίγµα πολυολών σε συνδυασµό µε οργανικούς διαλύτες ( εστέρες, αρωµατικοί) κατάλληλο βερνίκωµα ξύλινων πατωµάτων [απλά και λευκασµένα] για Τοµείς εφαρµογής Χρησιµοποιείται σε ανάµιξη µε το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ CPV : 24200000-6 (ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΊΕΣ) Ενδεικτικός Προϋπολογισμός Μ/Μ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ CPV : 24200000-6 (ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΊΕΣ) Ενδεικτικός Προϋπολογισμός Μ/Μ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αρμόδιος υπάλληλος: ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ- ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ- ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ- ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ & ΕΙΔΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Σε ετήσια βάση ο Δήμος μας συντηρεί τα σχολεία του Δήμου,

Διαβάστε περισσότερα

1) ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 100%

1) ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 100% ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΡΧ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΡΧ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ 2.911,02 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Κ.Α. 30.6661.46002 Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 1.1. Πλαστικό εσωτερικού χώρου Τα προς προμήθεια

Διαβάστε περισσότερα

KEIM GRANITAL TEXNIKO Δ Ε Λ Τ Ι Ο

KEIM GRANITAL TEXNIKO Δ Ε Λ Τ Ι Ο KEIM GRANITAL TEXNIKO Δ Ε Λ Τ Ι Ο Χρώμα για εξωτερικές επιφάνειες με βάση τα πυριτικά άλατα : - φιλικό για το περιβάλλον - οικονομικό - - προστατευτικό - ανεξίτηλο Φιλικό για το περιβάλλον Το ΚΕΙΜ-Granital

Διαβάστε περισσότερα

Η Οδηγία 42/2004/EC. (Απόφ. ΑΧΣ 437/05):

Η Οδηγία 42/2004/EC. (Απόφ. ΑΧΣ 437/05): Η Οδηγία 42/2004/EC (Απόφ. ΑΧΣ 437/05): Περιβαλλοντικοί στόχοι και μέτρα για την μείωση εκπομπών Πτητικών Οργανικών Ενώσεων (Volatile Organic Compounds) Α. Φαλιάγκας Χημικός Μηχανικός Γενικού Χημείου του

Διαβάστε περισσότερα

Επαλειφόμενη πολυουρία υψηλού πάχους κατάλληλη για στεγάνωση ταρατσών

Επαλειφόμενη πολυουρία υψηλού πάχους κατάλληλη για στεγάνωση ταρατσών Επαλειφόμενη πολυουρία υψηλού πάχους κατάλληλη για στεγάνωση ταρατσών Περιγραφή Προϊόντος Επαλειφόμενο στεγανωτικό πολυουρίας υψηλού πάχους, ιδανικό για εκτεθειμένες ταράτσες όπου απαιτούνται υψηλές μηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ : Χρωμάτων και συναφών υλικών για συντήρηση εγκαταστάσεων του Δήμου Δράμας έτους 2012

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ : Χρωμάτων και συναφών υλικών για συντήρηση εγκαταστάσεων του Δήμου Δράμας έτους 2012 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ : Χρωμάτων και συναφών υλικών για συντήρηση εγκαταστάσεων του Δήμου Δράμας έτους 2012 αθλητικών ΕΝΔ. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 14.980,79 Δράμα 29 06 2012 Ο Προϊστάμενος Τμήματος Προμηθειών H Διευθύντρια

Διαβάστε περισσότερα

Aqua-Siegel. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.046. Γυαλιστερό και Μεταξένιο- µατ. Ι. Προϊόν

Aqua-Siegel. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.046. Γυαλιστερό και Μεταξένιο- µατ. Ι. Προϊόν ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.046 Aqua-Siegel Γυαλιστερό και Μεταξένιο- µατ Ι. Προϊόν Τύπος: Το προϊόν einza Aqua-Siegel είναι υδατοδιαλυτο, καθαρό βερνίκι ενός συστατικού για εµποτισµό/βαφη ξύλων και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 2/09/2010 ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 2/09/2010 ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 2/09/2010 ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Συντήρηση Σχολικών Κτιρίων Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Προμήθεια Χρωμάτων ΤΜΗΜΑ: Εκτέλεσης Κτιριακών Έργων Κ.Α. 30-7331.033 για το 2010 Αρμόδιος: Παπαδάκη-Μπιμπή

Διαβάστε περισσότερα

ιαλύεται στο νερό, δηµιουργεί λεπτό/φυσικό φιλµ, και έχει εφαρµογή σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

ιαλύεται στο νερό, δηµιουργεί λεπτό/φυσικό φιλµ, και έχει εφαρµογή σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.161 Aqua-Holzlasur Ι. Το προϊόν Είναι διαλυτό στο νερό, είναι κατάλληλο για εµποτισµό ξύλων µε ανοικτούς πόρους, και έχει γενική εφαρµογή σε όλες τις ξύλινες κατασκευές (εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

«Προµήθεια υλικών για τη διαγράµµιση οδών και. κόµβων», Κ.Α. 30 / 6662.009 Ευρώ 69.741,00 Ηράκλειο 09 06 2015

«Προµήθεια υλικών για τη διαγράµµιση οδών και. κόµβων», Κ.Α. 30 / 6662.009 Ευρώ 69.741,00 Ηράκλειο 09 06 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ & ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ «Προµήθεια υλικών για τη διαγράµµιση οδών και κόµβων», Κ.Α. 30 / 6662.009 Ευρώ 69.741,00 Ηράκλειο 09

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡ. ΧΩΡΟΥΣ, ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ ΟΔΩΝ κ.λ.π. ΠΡΟΫΠ ,34 ( με Φ.Π.Α.) ΑΡ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡ. ΧΩΡΟΥΣ, ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ ΟΔΩΝ κ.λ.π. ΠΡΟΫΠ ,34 ( με Φ.Π.Α.) ΑΡ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡ. ΧΩΡΟΥΣ, ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ ΟΔΩΝ κ.λ.π. ΠΡΟΫΠ. 3.499,34 ( με Φ.Π.Α.) ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Με την παρούσα τεχνική έκθεση προβλέπεται η προμήθεια χρωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Η εταιρεία NONDEX color ιδιόκτητο οικόπεδο 9.000m2 παραγωγικές μονάδες 3.000m2 NONDEX color, ανταγωνιστικές τιμές

Η εταιρεία NONDEX color ιδιόκτητο οικόπεδο 9.000m2 παραγωγικές μονάδες 3.000m2 NONDEX color, ανταγωνιστικές τιμές Η εταιρεία Η εταιρεία NONDEX color ιδρύθηκε το 1978 από τον Δαγκόπουλο Επαμεινώνδα, έναν ανήσυχο επιχειρηματία, ο οποίος είχε αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, στην τέχνη και το χρώμα. Συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

HYPERDESMO -D-2K. Πολυουρεθανική Βαφή ύο Συστατικών, Χαµηλής Ελαστικότητας, για Σφράγισµα, Στεγάνωση & Προστασία απέδων και άλλων Εφαρµογών.

HYPERDESMO -D-2K. Πολυουρεθανική Βαφή ύο Συστατικών, Χαµηλής Ελαστικότητας, για Σφράγισµα, Στεγάνωση & Προστασία απέδων και άλλων Εφαρµογών. Page 1/5 Πολυουρεθανική Βαφή ύο Συστατικών, Χαµηλής Ελαστικότητας, για Σφράγισµα, Στεγάνωση & Προστασία απέδων και άλλων Εφαρµογών. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το HYPERDESMO -D-2Κ είναι βαφή, πολυουρεθανικής βάσεως, δύο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Προστασίας και Συντήρησης των Βαμμένων Profil Αλουμινίου

Οδηγίες Προστασίας και Συντήρησης των Βαμμένων Profil Αλουμινίου Οδηγίες Προστασίας και Συντήρησης των Βαμμένων Profil Αλουμινίου Εισαγωγή Τα αρχιτεκτονικά πολυεστερικά χρώματα πούδρας, όταν εφαρμόζονται σωστά σε μία καλά επεξεργασμένη επιφάνεια αλουμινίου, προσδίδουν

Διαβάστε περισσότερα

Sigma Multiprimer 3195

Sigma Multiprimer 3195 Sigma Multiprimer 3195 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Μάιος 2013 Αντισκωριακό υπόστρωμα για εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες, με βάση καινοτόμο συνδυασμό συνθετικών ρητινών ΣΚΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ Για αστάρωμα χάλυβα, γαλβανισμένου

Διαβάστε περισσότερα

Plastik-Siegel. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο. 043. Γυαλιστερό και Μεταξένιο-µατ

Plastik-Siegel. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο. 043. Γυαλιστερό και Μεταξένιο-µατ ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο. 043 Plastik-Siegel Γυαλιστερό και Μεταξένιο-µατ Το Προϊόν Το einza Plastik-Siegel είναι άχρωµο βερνίκι πολυουρεθανης(ενός συστατικού) για εξωτερική και εσωτερική χρήση, για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. ΠΡΟΫΠ ,34 ( με Φ.Π.Α.) ΑΡ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. ΠΡΟΫΠ ,34 ( με Φ.Π.Α.) ΑΡ. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Με την παρούσα τεχνική έκθεση προβλέπεται η προμήθεια χρωμάτων. (πλαστικά χρώματα, χρώματα Διαγραμμίσεων, ριπολίνες κ.λ.π) Η παραλαβή θα γίνει τμηματικά σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΡΩΤΕΧ 2013

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΡΩΤΕΧ 2013 ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΡΩΤΕΧ 2013 ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙ Α ΤΙΜΗ ARTAKRYL Εφαρμόζεται σε επιφάνειες σοβά, μπετόν κ.λπ. και προσφέρει μακροχρόνια προστασία σε κατασκευές εκτεθειμένες στις συχνά αντίξοες συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Lawinit 2-K- Haftprimer

Lawinit 2-K- Haftprimer ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο. 233 Lawinit 2-K- Haftprimer Υδροδιαλυτό χαµηλη οσµη Ασφαλες. Ι. Το Προϊόν Το einza Lawinit 2-K-Haftprimer είναι υψηλής ποιότητας αντισκωριακο (2-συστατικών µε βάση εποξειδικη

Διαβάστε περισσότερα

C 100 BUZ X Coat Ηµεροµηνία έκδοσης: 11. 7. 2008 Σελίδες 1 από 7

C 100 BUZ X Coat Ηµεροµηνία έκδοσης: 11. 7. 2008 Σελίδες 1 από 7 Ηµεροµηνία έκδοσης: 11. 7. 2008 Σελίδες 1 από 7 1. Στοιχεία παρασκευάσµατος και εταιρείας / επιχείρησης Ονοµασία του προϊόντος: C 100 BUZ X COAT Χρήση: Έτοιµο προς χρήση Easy- to- Clean για βελτίωση επιφανειών,

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή διαχείριση των χημικών προϊόντων από καταναλωτές, επαγγελματίες χρήστες, πολιτεία

Ορθή διαχείριση των χημικών προϊόντων από καταναλωτές, επαγγελματίες χρήστες, πολιτεία Ορθή διαχείριση των χημικών προϊόντων από καταναλωτές, επαγγελματίες χρήστες, πολιτεία Ιωάννα Αγγελοπούλου Γ.Χ.Κ. - /νση Περιβάλλοντος Ημερίδα, Ιωάννινα 08.04.09 1 Παραδείγματα Ημερίδα, Ιωάννινα 08.04.09

Διαβάστε περισσότερα

«Προμήθεια υλικών για τη διαγράμμιση οδών και. κόμβων» Κ.Α. 30 /

«Προμήθεια υλικών για τη διαγράμμιση οδών και. κόμβων» Κ.Α. 30 / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ & ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ «Προμήθεια υλικών για τη διαγράμμιση οδών και κόμβων» Κ.Α. 30 / 6662.009 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Γενικά:

Διαβάστε περισσότερα

Στεγανωτικό υλικό πολυουρεθανικής βάσεως ενός συστατικού, με εύκολη εφαρμογή.

Στεγανωτικό υλικό πολυουρεθανικής βάσεως ενός συστατικού, με εύκολη εφαρμογή. Page 1/5 Στεγανωτικό υλικό πολυουρεθανικής βάσεως ενός συστατικού, με εύκολη εφαρμογή. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το είναι υλικό ενός συστατικού το οποίο πολυμερίζεται με την υγρασία της ατμόσφαιρας και παράγει μια ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλτικές Μεµβράνες και Στεγανωτικά Προϊόντα Bituline

Ασφαλτικές Μεµβράνες και Στεγανωτικά Προϊόντα Bituline Ασφαλτικές Μεµβράνες και Στεγανωτικά Προϊόντα Bituline Η εταιρεία µας διαθέτει τα προϊόντα της ελληνικής βιοµηχανίας ασφαλτικών και στεγανωτικών υλικών Bituline A.B.E.E. Η Bituline αποτελεί µία σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 Ημερομηνία Έκδοσης: 07/02/2013 Αριθμός Έκδοσης: 0 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σύμφωνα με την οδηγία 2001/58/CE) TRAVERTINO ROMANO Αναθεώρηση: 1

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σύμφωνα με την οδηγία 2001/58/CE) TRAVERTINO ROMANO Αναθεώρηση: 1 Σελίδα 1 από 6 Ημ/νία Αναθεώρηση Περιγραφή 2/11/06 1 Εισαγωγή των τιμών VOC και ανανεωμένο σύμφωνα με την τροποποίηση ΧΧΙΧ της οδηγίας 1999/45/CE 17/03/05 0 Έκδοση 1 Ταυτοποίηση εταιρίας και προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

Basecoat WB GT Δελτίο Τεχνικών Πληροφοριών Ιανουάριος 2015 L /L Χρώματα διπλής επίστρωσης

Basecoat WB GT Δελτίο Τεχνικών Πληροφοριών Ιανουάριος 2015 L /L Χρώματα διπλής επίστρωσης Περιγραφή Υδατοδιαλυτό χρώμα διπλής επίστρωσης τελευταίας τεχνολογίας, ενός συστατικού. Διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία μεταλλικών και μη μεταλλικών αποχρώσεων καθώς και αποχρώσεων πέρλας. Έχει σχεδιαστεί

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας Προϊόντος ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008

Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας Προϊόντος ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 Τμήμα 1: Ταυτότητα και Πληροφορίες Προϊόντος Χημική Ονομασία: Διογκωμένο Πολυστυρένιο (EPS) Κατασκευαστής: Γ. Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ ΑΒΕΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΟΥ ΠΟΛΥΣΤΥΡΕΝΙΟΥ ΕΔΡΑ: ΒΙ.ΠΕ. ΛΑΜΙΑΣ Τ.Κ. 35100 Τηλ. Επικ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας. 1 Οι εργασίες που γίνονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας ξύλου και παραγωγής επίπλων, εκθέτουν τους εργαζόμενους σε διάφορες επικίνδυνες ουσίες όπως σκόνη ξύλου (κατά τη διάρκεια της μηχανικής επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Hidrozol & Hidrozol Elastik Αδιάβροχο Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης

Hidrozol & Hidrozol Elastik Αδιάβροχο Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης Hidrozol & Hidrozol Elastik Αδιάβροχο Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης 1. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Hidrozol & Hidrozol Elastik: Αδιάβροχο Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης Αδιάβροχο Ελαστικό Τσιμεντοειδές Υλικό Στεγάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Primer Surfacer EP II

Primer Surfacer EP II Περιγραφή Εποξικό αστάρι σουρφασέρ δυο συστατικών, χωρίς χρωµικά, που πληροί τις προδιαγραφές για πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) και µε καλές ιδιότητες πρόσφυσης και αντοχής στη διάβρωση σε όλα τα υποστρώµατα

Διαβάστε περισσότερα

Στεγανωτικό υλικό πολυουρεθανικής βάσεως ενός συστατικού, με εύκολη εφαρμογή.

Στεγανωτικό υλικό πολυουρεθανικής βάσεως ενός συστατικού, με εύκολη εφαρμογή. Page 1/5 Στεγανωτικό υλικό πολυουρεθανικής βάσεως ενός συστατικού, με εύκολη εφαρμογή. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το είναι υλικό ενός συστατικού το οποίο πολυμερίζεται με την υγρασία της ατμόσφαιρας και παράγει μια ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ MEAT&DORIA ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. Ancom ΕΠΕ: τ. 2310533540, f. 2310546342, info@ancomnet.gr

ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ MEAT&DORIA ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. Ancom ΕΠΕ: τ. 2310533540, f. 2310546342, info@ancomnet.gr ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ MEAT&DORIA ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ancom ΕΠΕ: τ. 2310533540, f. 2310546342, info@ancomnet.gr MEAT&DORIA Περιγραφή Φωτογραφία Γενικό καθαριστικό 500ml Μ 1 Για µετρητές µάζας αέρος, βαλβίδες,

Διαβάστε περισσότερα

VIMEPOX TOP-COAT. Έγχρωμη εποξειδική επίστρωση δυο συστατικών

VIMEPOX TOP-COAT. Έγχρωμη εποξειδική επίστρωση δυο συστατικών VIMEPOX TOP-COAT Έγχρωμη εποξειδική επίστρωση δυο συστατικών Ιδιότητες Το VIMEPOX TOP-COAT είναι ένα έγχρωμο εποξειδικό σύστημα δυο συστατικών χωρίς διαλύτες. Το VIMEPOX TOP-COAT προσφέρει : Υψηλές μηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

Τυποποιημένη δοκιμή διεισδύσεως λιπαντικών λίπων (γράσσων)

Τυποποιημένη δοκιμή διεισδύσεως λιπαντικών λίπων (γράσσων) 6 η Εργαστηριακή Άσκηση Τυποποιημένη δοκιμή διεισδύσεως λιπαντικών λίπων (γράσσων) Εργαστήριο Τριβολογίας Μάιος 2011 Αθανάσιος Μουρλάς Λιπαντικό λίπος (γράσσο) Το λιπαντικό λίπος ή γράσσο είναι ένα στερεό

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος εφαρμογής υγρομόνωσης ταρατσών και προστασίας μεταλλικών κατασκευών

Μέθοδος εφαρμογής υγρομόνωσης ταρατσών και προστασίας μεταλλικών κατασκευών Μέθοδος εφαρμογής υγρομόνωσης ταρατσών και προστασίας μεταλλικών κατασκευών Περιεχόμενα 1. Υγρομόνωση σε επιφάνεια σκυροδέματος... 3 1.1. Προεργασία υποστρώματος... 3 1.1.1 Επισκευές σε στοιχεία σκυροδέματος...

Διαβάστε περισσότερα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Μάθημα 6 6.1. SOS: Τι ονομάζεται διάλυμα, Διάλυμα είναι ένα ομογενές μίγμα δύο ή περισσοτέρων καθαρών ουσιών. Παράδειγμα: Ο ατμοσφαιρικός αέρας

Διαβάστε περισσότερα

Πολλαπλών χρήσεων εποξειδικό σύστημα χωρίς διαλύτες για δημιουργία αυτoεπιπεδούμενων δαπέδων <4% <70% IR4

Πολλαπλών χρήσεων εποξειδικό σύστημα χωρίς διαλύτες για δημιουργία αυτoεπιπεδούμενων δαπέδων <4% <70% IR4 Πολλαπλών χρήσεων εποξειδικό σύστημα χωρίς διαλύτες για δημιουργία αυτoεπιπεδούμενων δαπέδων Χρήσεις To Epoxol Floor είναι κατάλληλη επίστρωση για δάπεδα εργοστασίων, βιοτεχνιών, πολυκαταστημάτων, αποθηκών,

Διαβάστε περισσότερα

ελτίο Τεχνικών Πληροφοριών 1.0.3 Αστάρι / Σουρφασέρ

ελτίο Τεχνικών Πληροφοριών 1.0.3 Αστάρι / Σουρφασέρ Περιγραφή Το είναι ένα αστάρι σουρφασέρ ενός συστατικού µε βάση το νερό, και είναι κατάλληλο για συστήµατα επαναβαφής αυτοκινήτων. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί σε εφαρµογές µε τρίψιµο ή υγρό σε υγρό σε συνδυασµό

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του κινδύνου των χημικών προϊόντων. Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων

Αξιολόγηση του κινδύνου των χημικών προϊόντων. Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων Αξιολόγηση του κινδύνου των χημικών προϊόντων Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Προϊόντα που προορίζονται για το ευρύ κοινό (καθαριστικά, προϊόντα συντήρησης και περιποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Epoxy Aqua Paint. Epoxy Aqua Primer. Ειδικά Χρώματα. Εποξειδικό χρώμα νερού 2 συστατικών

Epoxy Aqua Paint. Epoxy Aqua Primer. Ειδικά Χρώματα. Εποξειδικό χρώμα νερού 2 συστατικών Ειδικά Χρώματα Epoxy Aqua Paint Εποξειδικό χρώμα νερού 2 συστατικών Εποξειδικό τελικό χρώμα νερού δύο συστατικών, εσωτερικής και εξωτερικής χρήσης, κατάλληλο για την προστασία τσιμεντένιων, μεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1907/2006 (REACH) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: 06/06/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1907/2006 (REACH) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: 06/06/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1907/2006 (REACH) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: 06/06/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ/ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΑΣ/ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ: ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

λόγους είναι κατάλληλο για εξωτερικές ξύλινες επιφάνειες όπως: ξύλινα πλαίσια, ξυλεπενδύσεις, σοφίτες κ.τ.λ.π.

λόγους είναι κατάλληλο για εξωτερικές ξύλινες επιφάνειες όπως: ξύλινα πλαίσια, ξυλεπενδύσεις, σοφίτες κ.τ.λ.π. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο. 077 Α Holz-Color Συνδυασµός χρωµάτων µε einza mix Ι. Προϊόν Το προϊόν einza Holz-Color είναι ένα υδατοδιαλυτο χρώµα για ξύλινες επιφάνειες για εξωτερικούς χώρους, για σουβά,

Διαβάστε περισσότερα

Τσιμεντοειδές στεγανωτικό σύστημα πολλαπλών χρήσεων. Σύστημα ενός συστατικού. Συστήματα δύο συστατικών

Τσιμεντοειδές στεγανωτικό σύστημα πολλαπλών χρήσεων. Σύστημα ενός συστατικού. Συστήματα δύο συστατικών Τσιμεντοειδές στεγανωτικό σύστημα πολλαπλών χρήσεων Πεδία εφαρμογών Tσιμεντοειδές σύστημα πολλαπλών χρήσεων κατάλληλο για εργασίες υγρομόνωσης σε επιφάνειες από σκυρόδεμα, τοιχοποιία, κάτω από πλακίδια

Διαβάστε περισσότερα

Πυράντοχα χρωµατα και χρωµάτων πυροπροστασίας

Πυράντοχα χρωµατα και χρωµάτων πυροπροστασίας Πυράντοχα χρωµατα και χρωµάτων πυροπροστασίας O άνθρωπος από παλιά έχει εµπιστευθεί την προστασία των διαφόρων κατασκευών του στις επικαλύψεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι οργανικές. Οι επικαλύψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Εξοικονομήσεις Κόστους με τη χρήση της Γκάμας AddHX Προσθέτων Καυσίμων Βαρέως Μαζούτ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Εξοικονομήσεις Κόστους με τη χρήση της Γκάμας AddHX Προσθέτων Καυσίμων Βαρέως Μαζούτ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Εξοικονομήσεις Κόστους με τη χρήση της Γκάμας AddHX Προσθέτων Καυσίμων Βαρέως Μαζούτ Κατά τη λειτουργία ενός καυστήρα, υπάρχουν πολλές δαπάνες. Κάποιες από αυτές τις δαπάνες θα μπορούσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Προμήθεια Χρωμάτων» ΤΜΗΜΑ : Συντήρησης Σχολικών & Δημοτικών κτιρίων Κ.Α. 30-7331.049 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Προμήθεια Χρωμάτων» ΤΜΗΜΑ : Συντήρησης Σχολικών & Δημοτικών κτιρίων Κ.Α. 30-7331.049 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Ηράκλειο, 05 / 10 / 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Προμήθεια Χρωμάτων» ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ για το έργο αυτεπιστασίας: Δ/ΝΣΗ : ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ & ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ «Συντήρηση Σχολικών κτιρίων B/θμιας εκπαίδευσης» ΤΜΗΜΑ :

Διαβάστε περισσότερα

Πολλαπλών χρήσεων εποξειδικό σύστημα χωρίς διαλύτες για δημιουργία αυτoεπιπεδούμενων δαπέδων IR4

Πολλαπλών χρήσεων εποξειδικό σύστημα χωρίς διαλύτες για δημιουργία αυτoεπιπεδούμενων δαπέδων IR4 Πολλαπλών χρήσεων εποξειδικό σύστημα χωρίς διαλύτες για δημιουργία αυτoεπιπεδούμενων δαπέδων Χρήσεις To Epoxol Floor S είναι κατάλληλη επίστρωση για δάπεδα εργοστασίων, βιοτεχνιών, πολυκαταστημάτων, αποθηκών,

Διαβάστε περισσότερα

Construction. Εποξειδική με οξείδια σιδήρου και τελική πολυουρεθανική βαφή EN 1504-2 08 0921. Περιγραφή Προϊόντος

Construction. Εποξειδική με οξείδια σιδήρου και τελική πολυουρεθανική βαφή EN 1504-2 08 0921. Περιγραφή Προϊόντος Construction Φύλλο Ιδιοτήτων Προϊόντος Έκδοση: 19/02/2014 (v1) Κωδικός: 07.06.050 Αριθμός Ταυτοποίησης: 010602000040000004 EG-System EN 1504-2 08 0921 EG-System Εποξειδική με οξείδια σιδήρου και τελική

Διαβάστε περισσότερα

Φράσεις R Επισήμανση κινδύνων

Φράσεις R Επισήμανση κινδύνων Φράσεις R Επισήμανση κινδύνων Πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων που περιέχονται επικίνδυνες ουσίες αναγράφονται τα γράμματα R και S και ένα αριθμός. Ο συνδυασμός των γραμμάτων αυτών με τους αριθμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Ι 2 Κατηγορίες Υλικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Παραδείγματα Το πεντάγωνο των υλικών Κατηγορίες υλικών 1 Ορυκτά Μέταλλα Φυσικές πηγές Υλικάπουβγαίνουναπότηγημεεξόρυξηήσκάψιμοή

Διαβάστε περισσότερα

HYPERDESMO. Στεγανωτικό Υλικό Πολυουρεθανικής Βάσεως Ενός Συστατικού.

HYPERDESMO. Στεγανωτικό Υλικό Πολυουρεθανικής Βάσεως Ενός Συστατικού. Page 1/5 Στεγανωτικό Υλικό Πολυουρεθανικής Βάσεως Ενός Συστατικού. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το είναι χυτή ελαστική μεμβράνη, πολυουρεθανικής βάσεως, ενός συστατικού. Πολυμερίζεται με την υγρασία της ατμόσφαιρας και σχηματίζει

Διαβάστε περισσότερα

Construction. Πίνακας Ασταριών για τα προϊόντα Sikaflex / SikaBond. Περιγραφή των Ασταριών Sika Primers. Περιεχόμενα:

Construction. Πίνακας Ασταριών για τα προϊόντα Sikaflex / SikaBond. Περιγραφή των Ασταριών Sika Primers. Περιεχόμενα: Φύλλο Ιδιοτήτων Προϊόντος Έκδοση 19/11/2009 Κωδικός:02.02.030 Πίνακας Ασταριών Sika Primer για τα προϊόντα Sikaflex / SikaBond Πίνακας Ασταριών για τα προϊόντα Sikaflex / SikaBond Περιγραφή των Ασταριών

Διαβάστε περισσότερα

Aqua- Kompaktlasur. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.121. Συνδυασµός χρωµάτων µε einza mix. Ι. Το προϊόν

Aqua- Kompaktlasur. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.121. Συνδυασµός χρωµάτων µε einza mix. Ι. Το προϊόν ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.121 Aqua- Kompaktlasur Συνδυασµός χρωµάτων µε einza mix Ι. Το προϊόν Το einza Aqua-Kompaktlasur είναι διαλυτό στο νερό, δηµιουργεί ένα µεταξένιο-γυαλιστερό διάφανο στρώµα/φιλµ,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 Ημερομηνία Έκδοσης: 22/10/2012 Αριθμός Έκδοσης: 0 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

MERIDIEN 5 GB Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕE) 2015/830

MERIDIEN 5 GB Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕE) 2015/830 MERIDIEN 5 GB Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕE) 2015/830 6.4. Παραπομπή σε άλλα τμήματα Παραπομπή σε άλλα τμήματα (8, 13). ΤΜΗΜΑ 7: Χειρισμός και αποθήκευση 7.1. Προφυλάξεις για

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός. Για τι χρήση; ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ 1

Ορισμός. Για τι χρήση; ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ 1 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ 1 Ορισμός Διαφανές φινίρισμα (αποχρ.ξύλου ή άχρωμο) σατινέ, για ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΞΥΛΕΙΑ σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ανανεώνεται εύκολα. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Αδιάβροχο - anti-uv - μικροπορώδες

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Ασταριών για τα προϊόντα Sikaflex / SikaBond

Πίνακας Ασταριών για τα προϊόντα Sikaflex / SikaBond Φύλλο Ιδιοτήτων Προϊόντος Έκδοση 24/11/2006 Κωδικός:E.01.14 Πίνακας Ασταριών Sika Primer για τα προϊόντα Sikaflex / SikaBond Πίνακας Ασταριών για τα προϊόντα Sikaflex / SikaBond Περιγραφή των Ασταριών

Διαβάστε περισσότερα

CP GUARD 203. TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση,

CP GUARD 203. TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση, CP GUARD 203 TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση, 15.01.2010 TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση, 15.01.2010 CP GUARD 203 1 περιγραφή Eποξειδική επικάλυψη δύο συστατικών χωρίς διαλύτες. 2 εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

HYPERDESMO -LV. Υλικό Πολυουρεθανικής Βάσεως, Χαμηλού Ιξώδους για Στεγάνωση & Προστασία.

HYPERDESMO -LV. Υλικό Πολυουρεθανικής Βάσεως, Χαμηλού Ιξώδους για Στεγάνωση & Προστασία. Page 1/5 Υλικό Πολυουρεθανικής Βάσεως, Χαμηλού Ιξώδους για Στεγάνωση & Προστασία. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το είναι χαμηλού ιξώδους χυτή ελαστική μεμβράνη, πολυουρεθανικής βάσεως, ενός συστατικού. Πολυμερίζεται με την

Διαβάστε περισσότερα

LawiPur Versiegelung. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.145. Βερνίκι 2-συστατικών, υδατοδιαλυτο Νο. 77-002. Ι. Το Προϊόν

LawiPur Versiegelung. ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.145. Βερνίκι 2-συστατικών, υδατοδιαλυτο Νο. 77-002. Ι. Το Προϊόν ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Νο.145 LawiPur Versiegelung Βερνίκι 2-συστατικών, υδατοδιαλυτο Νο. 77-002 Ι. Το Προϊόν Το einza LawiPur Versiegelung είναι µια άχρωµη-άοσµηυδατοδιαλυτη επίστρωση 2-συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. Απαγορεύεται η διέλευση πεζών. Εκρηκτικές ύλες Τοξικές ύλες Διαβρωτικές ύλες Ραδιενεργά υλικά

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. Απαγορεύεται η διέλευση πεζών. Εκρηκτικές ύλες Τοξικές ύλες Διαβρωτικές ύλες Ραδιενεργά υλικά ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ το κάπνισμα η χρήση γυμνής φλόγας και το κάπνισμα η διέλευση πεζών η κατάσβεση με νερό Μη πόσιμο νερό Μην αγγίζετε η είσοδος στους μη έχοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Black Mat ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: BLACK MAT Κωδικός: 2.02.119 Intrastat Code: 3405.30.00 Περιγραφή: Εφαρμογή: Υδατοδιαλυτό προϊόν που μαυρίζει το ελαστικό μετά το πλύσιμο. Ψεκάζετε αυτούσιο αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ). Το φυλλάδιο αυτό παρέχει πληροφορίες για τους κινδύνους που προκύπτουν κατά τις εργασίες καθαρισμού. Οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαρισμού είναι δυνατό να εκτεθούν σε μεγάλο αριθμό επικίνδυνων ουσιών, μερικές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Antifreeze ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: ANTIFREEZE Κωδικός: 2.50.010 Intrastat Code: 3820.00.00 Περιγραφή: Yψηλή ποιότητας προϊόν το οποίο παρέχει προστασία στους - 75 ο C έως τους +105 ο C. Παράλληλα

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία πορωδών υποστρωμάτων και σταθεροποιητής αρμολογήσεων άμμου

Προστασία πορωδών υποστρωμάτων και σταθεροποιητής αρμολογήσεων άμμου Construction Φύλλο Ιδιοτήτων Προϊόντος Έκδοση 12/02/2014 (v1) Κωδικός: 07.01.020 Αριθμός Ταυτοποίησης: 010303030090000002 Sikagard -907 W Προστασία πορωδών υποστρωμάτων και σταθεροποιητής αρμολογήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ Έλεγχος Ποιότητας Υλικών ΛΕΙΒΑΔΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΓΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΗΝΑ 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΗ O σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει σε πολλούς ανθρώπους να περνούν τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

MasterSeal Traffic 2301

MasterSeal Traffic 2301 Αστάρι για άσφαλτο Μεμβράνη Διασπορά Αστάρωμα Αστάρι MasterSeal Traffic 2301 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Το MasterSeal Traffic 2301 (πρώην MasterSeal 689 Bridge) είναι ένα σύστημα συνεχούς τύπου με βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ? ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Υδροαπορρόφηση ονομάζουμε την αποθήκευση μορίων νερού μέσα σε ένα υλικό. Η ικανότητα ενός υλικού να αποθηκεύει νερό καθορίζεται κύρια από τη γεωμετρία των πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΔΡΑΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΝΙΚΑ 3. Ταπώστε τις εισόδους του κεντρικού εξαερισμού, για να μη διαδοθεί η ουσία αν είναι πτητική και ενημερώστε για τη 4. Διώξτε τους εργαζόμενους έξω από

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ -ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΒΕΡΝΙΚΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΞΥΛΙΝΩΝ - ΣΙ ΗΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ. Ηράκλειο, 30 / 04 / 2015

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ -ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΒΕΡΝΙΚΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΞΥΛΙΝΩΝ - ΣΙ ΗΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ. Ηράκλειο, 30 / 04 / 2015 Ηράκλειο, 30 / 04 / 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Προµήθεια Χρωµάτων» ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ για το έργο αυτεπιστασίας: /ΝΣΗ : ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ & ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ «Συντήρηση Σχολικών κτιρίων Α/θµιας & B/θµιας εκπαίδευσης»

Διαβάστε περισσότερα

Metallic Base Coat / Clear Coat

Metallic Base Coat / Clear Coat 1. Εισαγωγή Το ALEXSEAL Metallic Base Coat έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντέχει στο σκληρό θαλασσινό περιβάλλον. Αποτελείται από µία στρώση βάσης δύο συστατικών που προσφέρει εξαιρετική πρόσφυση µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εκχυλίσματα δεψικά φυτικής προέλευσης. Ταννίνες και τα άλατα, οι αιθέρες, εστέρες και άλλα παράγωγά τους:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εκχυλίσματα δεψικά φυτικής προέλευσης. Ταννίνες και τα άλατα, οι αιθέρες, εστέρες και άλλα παράγωγά τους: L 285/262 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.10.2015 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 32 ΔΕΨΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΦΙΚΑ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ. ΤΑΝΝΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥΣ. ΧΡΩΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ, ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΠΙΧΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΡΝΙΚΙΑ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου ΙΑΣΤΟΛΗ - ΣΥΣΤΟΛΗ Όταν θερµαίνεται το ξύλο αυξάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση ιξώδους λιπαντικών

Μέτρηση ιξώδους λιπαντικών 5 η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση ιξώδους λιπαντικών Εργαστήριο Τριβολογίας Μάιος 2011 Αθανάσιος Μουρλάς Η λίπανση Ως λίπανση ορίζεται η παρεμβολή μεταξύ των δύο στοιχείων του τριβοσυστήματος τρίτου κατάλληλου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ : CARBOCAL

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ : CARBOCAL ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ονομασία προϊόντος Μέγεθος συσκευασίας Κατασκευαστής

Διαβάστε περισσότερα

MasterSeal 6100 FX 1 / 6

MasterSeal 6100 FX 1 / 6 MasterSeal 6100 FX Ελαστομερής μεμβράνη γεφύρωσης ρωγμών κατηγορίας Α4, ενός συστατικού, ταχείας πήξης, υψηλής απόδοσης, για τη στεγανοποίηση και την προστασία του σκυροδέματος. Περιγραφή του προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Χημικός, Προϊστάμενος Χημικής Υπηρεσίας Πατρών Γενικού Χημείου του Κράτους Πάτρα, 5-12-2007

Διαβάστε περισσότερα

Ίνες υάλου για δομητικές συνδέσεις και αγκυρώσεις των ινωπλισμένων πολυμερών (ΙΩΠ)

Ίνες υάλου για δομητικές συνδέσεις και αγκυρώσεις των ινωπλισμένων πολυμερών (ΙΩΠ) Φύλλο Ιδιοτήτων Προϊόντος Έκδοση 16/02/2012 Κωδικός: 2012.08.03.020 SikaWrap Anchor G SikaWrap Anchor G Ίνες υάλου για δομητικές συνδέσεις και αγκυρώσεις των ινωπλισμένων πολυμερών (ΙΩΠ) Περιγραφή Προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ Η υγρή εκχύλιση βρίσκει εφαρμογή όταν. Η σχετική πτητικότητα των συστατικών του αρχικού διαλύματος είναι κοντά στη

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός. Σκάλες. Σαλόνια. Γραφεία ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ

Ορισμός. Σκάλες. Σαλόνια. Γραφεία ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ 1 Ορισμός Διάφανη προστασία και φινίρισμα παρκέ στο σπίτι. Συντηρείται εύκολα, ενισχύει την ομορφιά του ξύλου. ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ανθεκτικό σε γδαρσίματα και τριβή. ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ κινείται με το ξύλο χωρίς να σκάει.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΥ Χημικός, Προϊσταμένη Β Τμήματος Χημικής Υπηρεσίας Καβάλας Γενικού Χημείου του Κράτους Καβάλα,

Διαβάστε περισσότερα

: Αυτή το προϊόν περιέχει επικίνδυνα συστατικά.

: Αυτή το προϊόν περιέχει επικίνδυνα συστατικά. Ταυτότητα του προϊόντος Εμπορική επωνυμία Κωδικός Προϊόντος Τύπος προϊόντος Χρήση Προσδιορισμός εταιρείας Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης : Gel : Guardian EVO 3 GEL : 9831 : Καθαριστικό προϊόν. : Επαγγελματική

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία QS & FT. Ταχυστέγνωτα υλικά για τις ψυχρές περιόδους του χρόνου. Sto. Χτίζουμε με συνείδηση

Τεχνολογία QS & FT. Ταχυστέγνωτα υλικά για τις ψυχρές περιόδους του χρόνου. Sto. Χτίζουμε με συνείδηση Τεχνολογία QS & FT Ταχυστέγνωτα υλικά για τις ψυχρές περιόδους του χρόνου Sto Χτίζουμε με συνείδηση Περισσότερες επιλογές για τις ψυχρές εποχές του χρόνου Με τις τεχνολογίες QS και FT δουλεύετε στις προσόψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2007-2008 ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ελαστική πολυακρυλική ενέσιμη ρητίνη για μόνιμη στεγανή σφράγιση

Ελαστική πολυακρυλική ενέσιμη ρητίνη για μόνιμη στεγανή σφράγιση Φύλλο Ιδιοτήτων Προϊόντος Έκδοση: 20/04/2012 Κωδικός: 2012.03.07.080 Ελαστική πολυακρυλική ενέσιμη ρητίνη για μόνιμη στεγανή σφράγιση Περιγραφή Προϊόντος Το είναι πολύ χαμηλού ιξώδους, ελαστική πολυακρυλική

Διαβάστε περισσότερα

Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων

Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων Πληροφόρηση κινδύνου των χημικών προϊόντων Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων Eυρύ κοινό ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (καθαριστικά, προϊόντα συντήρησης και περιποίησης αυτοκινήτου, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός 1272/2008 CLP

Κανονισμός 1272/2008 CLP Κανονισμός 1272/2008 CLP SEVEZO III «Τμήμα P» - Φυσικοί Κίνδυνοι (όρια SEVEZO III, κριτήρια, παραδείγματα) Ελένη Φούφα Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1907/2006 (REACH) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: 06/06/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1907/2006 (REACH) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: 06/06/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1907/2006 (REACH) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: 06/06/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ/ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΑΣ/ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ: ΡΙΠΟΛΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com RV ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: RV Κωδικός: 2.02.015 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Ισχυρό υδατοδιαλυτό καθαριστικό μηχανής και σασί για εφαρμογή σε δύσκολους ρύπους όπως χωματουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε KRAFTING. Hard Duko Μεγάλη αντοχή και υψηλή προστασία. Wood & Metal Η εύκολη λύση για ξύλο και μέταλλο. Metal 3in1 Απευθείας στη σκουριά

Κάντε KRAFTING. Hard Duko Μεγάλη αντοχή και υψηλή προστασία. Wood & Metal Η εύκολη λύση για ξύλο και μέταλλο. Metal 3in1 Απευθείας στη σκουριά Κάντε KRAFTING σε ξύλο και μέταλλο! χρωματολογιο Hard Duko Μεγάλη αντοχή και υψηλή προστασία Wood & Metal Η εύκολη λύση για ξύλο και μέταλλο Metal 3in1 Απευθείας στη σκουριά Wood Care Ολοκληρωμένη σειρά

Διαβάστε περισσότερα

CP GUARD 210. TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση,

CP GUARD 210. TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση, CP GUARD 210 TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση, 15.01.2010 TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση, 15.01.2010 CP GUARD 210 1 περιγραφή Εποξειδικό αστάρι δύο συστατικών. 2 εφαρμογές Το CP GUARD 210 χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1907/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1907/2006 Ημερομηνία Αναθεώρησης 02.08.2010 1. Στοιχεία ουσίας/μείγματος και εταιρείας/επιχείρησης Πληροφορίες προΐόντος Χρήση της Ουσίας/του Πρώτη ύλη για καλλυντικά Μείγματος Εταιρεία: Merck KGaA * 64271 Darmstadt

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou Υδρογόνο Γενικά περί ασφάλειας Name Άρης Ιωάννου Prepared by A. Ioannou Ιδιότητες: άχρωμο άγευστο άοσμο μη τοξικό μη διαβρωτικό εξαιρετικά εύφλεκτο όρια αναφλεξιμότητας: 4-75 % κ.ο. στον αέρα (20 o C)

Διαβάστε περισσότερα