Διάλεξη Disuptive Mood: Irritability in Children & Adolescents Stringaris A.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διάλεξη Disuptive Mood: Irritability in Children & Adolescents Stringaris A."

Transcript

1 Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 ΑΙΘΟΥΣΑ Α ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Στρογγύλη Τράπεζα Ζώντας με τα δύσκολα: τι διαμείβεται κατά τη συνάντηση ενός παιδιού με χρόνιο νόσημα με τον ειδικό ψυχικής υγείας Συντονίστρια: Αστεριάδου Φ Διάλειμμα καφέ Ψυχολογικές διαστάσεις της θαλασσαιμίας σε παιδί και οικογένεια Τσαμαδού Ε. Ζώντας με τον Σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι Στυλιανή Μ. Τα ρευματικά νοσήματα και η αιμορροφιλία από την πλευρά του Παιδοψυχιάτρου Σεβασλίδου Η Διάλεξη Disuptive Mood: Irritability in Children & Adolescents Stringaris A Ομάδα Εργασίας Νέες προκλήσεις, Νέα καθήκοντα στην άσκηση της ψυχιατρικής του παιδιού και του εφήβου στο σύγχρονο κόσμο Συντονιστές: Stringaris A. - Αναγνωστόπουλος Δ. Συζητητές: Μανωλέσου Σ. - Μάντζαρης Μ. - Μαγκλάρα Κ. - Οθείτη Ι Διάλεξη Ψυχοφυσιολογική προσέγγιση κρίσιμων αναπτυξιακών περιόδων Παπαγεωργίου Χ.Χ Ομάδα Εργασίας Οι προκλήσεις της λειτουργικής επικάλυψης των ψυχιατρικών υπηρεσιών στην περίοδο μετάβασης από την εφηβεία στην ενηλικίωση Συντονιστής: Χριστοδούλου Ν Μεσημβρινή διακοπή Διάλεξη Η οργάνωση της μεθοριακής διαταραχής προσωπικότητας από την παιδική ηλικία, στην εφηβεία και την ενήλικο ζωή Βασλαματζής Γρ.

2 15:30-16:00 Διάλεξη Διαταραχές του ύπνου από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση Βγόντζας Α. 16:00-16:30 Διάλεξη Autism spectrum disorder and schizophrenia: Boundaries & uncertainties Kyriakopoulos M. 16:30-18:00 Στρογγύλη Τράπεζα Πολιτισμικές και κοινωνικές αλλαγές: προκλήσεις για την ψυχαναλυτική θεραπεία παιδιών και εφήβων Συντονίστρια: Μαράτου Ο. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι διαταραχές στη δόμηση και στη λειτουργία της σκέψης και του συναισθήματος, τις οποίες διαπιστώνουμε όλο και πιο συχνά στο μικρό παιδί, έχουν σχέση με την αυξημένη χρήση των ψηφιακών μέσων, με αποτέλεσμα έναν κατακερματισμό της ψυχικής λειτουργίας και επιπτώσεις στη συμβολική ικανότητα του παιδιού Σκούλικα Α. Εθισμός και εξαρτήσεις: ιδιατερότητες της ψυχοπαθολογίας και ζητήματα τεχνικής της ψυχοθεραπείας. Με αφετηρία την περίτπωση παιδιού 12 ετών και από κλινικό υλικό τοξικομανών συζητείται η ανάδυση στοιχείων της παιδικής ηλικίας Κεφάλας Π. Περί "μητρικής διαχείρισης". Σχολιασμός της παρουσίασης του Π. Κεφάλα - Μιχαλέλη Μ. Μονογονεϊκές οικογένειες: μια προσπάθεια ψυχαναλυτικής κατανόησης με βάση κάποια κλινικά δεδομένα Μπαζαρίδης Κ. 18:30 Τελετή Έναρξης

3 ΑΙΘΟΥΣΑ Β ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Στρογγύλη Τράπεζα Τα σύνθετα προβλήματα παιδιών με Εγκεφαλική Παράλυση κατά την μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση Συντονίστρια: Παπαβασιλείου Α. 10:30-11:00 Διάλειμμα καφέ Το μέγεθος και η σημασία του προβλήματος Παπαβασιλείου Α. Νευροψυχολογικές διαταραχές και ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους Καττάμη Χ. Κινητική αποκατάσταση: Η ώρα της αλήθειας για το παιδί και την οικογένειά του Βενιέρη Μ. Συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα των εφήβων με εγκεφαλική παράλυση Χαροκόπου Α. 11:00-11:30 Διάλεξη στην Αίθουσα Α 11:30-12:30 Ομάδα Εργασίας Η αξιολόγηση από τον επαγγελματία ψυχικής υγείας της καταγγελίας παιδιού/εφήβου για σεξουαλική κακοποίηση του Συντονίστριες: Μπέκα Α.- Αθανασοπούλου Α.-Λ. 12:30-13:00 Διάλεξη Ψυχική ανθεκτικότητα - Εκπαίδευση σε δομές κοινωνικής ευθύνης Χατζηχρήστου Χ. 13:00-14:00 Ομάδα Εργασίας Προσεγγίζοντας το τραύμα του πολέμου σε παιδιά και εφήβους: εφαρμογή προληπτικού on-line προγράμματος στην Ελλάδα Συντονίστρια: Καλαντζή-Αζίζι Α. 14:00-15:00 Μεσημβρινή διακοπή

4 15:00-16:30 Στρογγύλη Τράπεζα Ψυχώσεις: από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή Συντονιστές: Παπαδημητρίου Γ.- Λιάππας Ι. Παιδική ψύχωση: Σχιζοφρένεια; Λαζαράτου Ε. Πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο στην εφηβεία Μαγκλάρα Κ. Γενετικές συνιστώσες στην αιτιοπαθογένεια των ψυχώσεων Δικαίος Δ. 16:30-18:00 Στρογγύλη Τράπεζα Η χρήση της τεχνολογίας στη ψυχιατρική παιδιού και εφήβου και η δημιουργία μιας υπηρεσίας τηλεψυχιατρικής σε δημόσιο νοσοκομείο την εποχή της κρίσης Συντονιστές: Γεωργιάδης Δ. - Παπακωνσταντίνου Ι. Πρώιμη παρέμβαση σε απομακρυσμένες περιοχές με τη χρήση της τεχνολογίας Παπακωνσταντίνου Ι. Η ανάγκη για υπηρεσίες Τηλεψυχιατρικής για παιδιά και εφήβους Κώτσης Κ. Η λειτουργία της Υπηρεσίας Τηλεψυχιατρικής στο Γ.Ν. "Ασκληπιείο" Βούλας Αποστολοπούλου Κ. Η τηλεψυχιατρική για παιδιά και εφήβους, διεθνείς πρακτικές και ανασκόπηση της βιβλιογραφίας Παπαμιχαήλ Ε.

5 ΑΙΘΟΥΣΑ Γ 08:00-09:00 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 09:00-10:30 Στρογγύλη Τράπεζα Μια άλλη οπτική της γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στις διατροφικές διαταραχές των εφήβων και την παχυσαρκία Συντονιστές: Γονιδάκης Φρ.- Χάιντς Ελ. 10:30-11:00 Διάλειμμα καφέ Είναι πάντα αποτελεσματική η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία στις διατροφικές διαταραχές; Χάιντς Ελ. Η χρήση της συστημικής ερμηνείας στην επιλογή γνωστικών συμπεριφορικών παρεμβάσεων σε περίπτωση μιας παχύσαρκης εφήβου Αργυροπούλου Μ. Ο συνδυασμός της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας με τη θεραπεία σχημάτων σε μια περίπτωση ανορεξίας Αγγελασοπούλου Αρ. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία στην αντιμετώπιση σύνθετων κλινικών περιπτώσεων με διαταραχή πρόσληψης τροφής -η προσέγγιση του παιδοψυχιάτρου σε δημόσια δομή για εφήβους Σιαμούλη Φ. 11:00-11:30 Διάλεξη στην Αίθουσα Α 11:30-12:30 Ομάδα Εργασίας Παρουσίαση κλινικής περίπτωσης βραχείας Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας παιδιού, με παράλληλη συμβουλευτική γονέων Συντονιστής: Αναγνωστόπουλος Δ. 12:30-13:00 Διάλεξη Μαντζανάς Μ. Ομιλητές: Σαργιώτη Μ. - Αναγνώστου Δ. Συζητητής: Χριστογιώργος Σ. 13:00-14:00 Ομάδα Εργασίας Φορέας: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Ανάπηρων Παιδιών και Εφήβων) Διασύνδεση της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο με την ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης Συντονιστής: Νταφούλης Β. Δομή και λειτουργία της ΕΛΕΠΑΠ Βράνη Ε. Υποδοχή και αξιολόγησης παιδιών και εφήβων στην ΕΛΕΠΑΠ Σφελινιώτη Σ. Γονείς, συνεργασία και ψυχοκοινωνικά προβλήματα Πανταζή Ι. Διασύνδεση του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο με την ΕΛΕΠΑΠ Νταφούλης Β.

6 14:00-15:00 Μεσημβρινή διακοπή 15:00-16:30 Στρογγύλη Τράπεζα Φορέας: Συμβούλιο Βιοηθικής και Δεοντολογίας της ΠΕΕ-ΕΝΏ.ΨΥ.ΠΕ Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας κατά την άσκηση της Παιδοψυχιατρικής στην εποχή μας Συντονιστές: Μαρκοβίτης Μ.- Γεωργίαδης Δ. Αναφορά στις δεοντολογικές αρχές κατά την άσκηση της Παιδοψυχιατρικής Καραντάνος Γ. Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας κατά την άσκηση της δικαστικής Παιδοψυχιατρικής Μπέκα Α. Δύο τετραετίες του Συμβουλίου Βιοηθικής και Δεοντολογίας της ΠΕΕ-ΕΝΩ.ΨΥ.ΠΕ, μια προσπάθεια απολογισμού Γεωργιάδης Δ. 16:30-18:00 Στρογγύλη Τράπεζα Καλλιεργώντας την επιθυμία για μάθηση από την οικογένεια στο σχολείο Συντονίστρια: Χατζηελευθερίου Μ. Η ανάπτυξη της επικοινωνίας μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο Χατζηγεωργίου Ε. Παρεμβαίνοντας στο λόγο των παιδιών μέσα από το λόγο των γονέων Εμμανουηλίδης Α. Η σημασία της γονεϊκής στάσης στη μάθηση των παιδιών Αβαγιανού Π.-Α. Δυσκολία στη γνώση και στη μάθηση με ψυχοσυναισθηματικό υπόβαθρο Κονδύλη Β. Από την επιθυμία για γνώση στην αγάπη για μάθηση Κοντακιότης Σ.

7 ΑΙΘΟΥΣΑ Δ 08:00-09:00 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 09:00-10:30 Στρογγύλη Τράπεζα Φορέας: Εταιρία Προαγωγής Ερευνών Ανθρώπινων Σχέσεων Νέες κατανοήσεις/θεωρητικές προσεγγίσεις που αλληλοεπιδρούν με την οικογενειακή θεραπεία με το παιδί ως ταυτοποιημένο άρρωστο Συντονιστής: Πολυχρόνης Π. 10:30-11:00 Διάλειμμα καφέ Η αξιοποίηση των θεωριών του χάους και της συμπλοκότητας, στην κατανόηση της οικογενειακής δυναμικής Πολυχρόνης Π. Η σχέση γονιού-παιδιού υπό το πρίσμα των νεότερων κατανοήσεων της θεωρίας του Δεσμού. Εφαρμογές στην οικογενειακή θεραπεία και στη συμβουλευτική σε ανάδοχες και θετές οικογένειες Δημητριάδου Α. Η μετάβαση από την δυαδική στην τριαδική επικοινωνία: Ευρήματα, θεωρία και εφαρμογές Σεμιτέκογλου Μ. 11:00-11:30 Διάλεξη στην Αίθουσα Α 11:30-12:30 Ομάδα Εργασίας Η ταυτότητα των ψυχών σε ένα virtual reality κόσμο Συντονιστές: Καραγιάννης Δ.- Καραγιάννη Ε. Δομώντας ένα ανθεκτικό ψυχικό ανοσοποιητικό σύστημα Καραγιάννης Δ. Κατακερματισμένα πρόσωπια με επιθυμία απαρτίωσης Καραγιάννη Ε. 12:30-13:00 Διάλεξη Περιγεννητική ψυχοπαθολογία και η σημασία της στην Παιδοψυχιατρική Αμπατζόγλου Γρ.

8 13:00-14:00 Ομάδα Εργασίας Μητρική Λειτουργία και Ψυχική νόσος: Από την κλινική εργασία στη διασύνδεση των υπηρεσιών Φορέας: Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ) Συντονίστρια: Βαρβαρέσου Ξ. Μητρικός δεσμός - ψυχική διαταραχή Βαρβαρέσου Ξ. Διαγενεϊκή μεταβίβαση του τραύματος Σκουρτέλη Μ. Παρουσίαση κλινικών περιστατικών - μητέρες με ψυχική νόσο και ανήλικα τέκνα Δερεδίνη Π. Διασύνδεση υπηρεσιών ψυχιατρικής ενηλίκων και παιδοψυχιατρικής στο πλαίσιο της κοινοτικής φροντίδας Χατζή Ι. 14:00-15:00 Μεσημβρινή διακοπή 15:00-16:30 Στρογγύλη Τράπεζα Νοσηλεία παιδιών & εφήβων στη Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν. Παίδων "Η Αγία Σοφία" Συντονίστρια: Μπελιβανάκη Μ. 16:30-18:00 Στρογγύλη Τράπεζα Φορέας: Μονάδα Ψυχικής Υγείας για Μετανάστες της "Συν-ειρμός ΑμΚΕ Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Κέντρο Ημέρας Βαβέλ Ανάγκες ψυχικής υγείας παιδιών μεταναστών και προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια. Οργάνωση και εφαρμογή παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση τους. Η εμπειρία του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ. Συντονίστρια: Καραβέλλα Μ. Η εμπειρία παρέμβασης για την φροντίδα της ψυχικής υγείας ανηλίκων στα κέντρα ανοικτής φιλοξενίας προσφύγων Κύρκα Ο. Η εμπειρία της εργασίας με τα παιδιά πρόσφυγες και τις οικογένειές τους. Το υπόκείμενο από την ανατολή στη δύση Ντούρα Α. Η διαδικασία της παρέμβασης στους εφήβους ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες Καραβέλλα Μ.- Λεωνίδη Ε. Δράσεις υποστήριξης και ανάπτυξης δεξιοτήτων επαγγελματιών ψυχικής υγείας που εργάζονται με μετανάστες και πρόσφυγες Ασημακοπούλου Μ.

9 Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 ΑΙΘΟΥΣΑ Α ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Στρογγύλη Τράπεζα Νέα αιτήματα - Νέες απαντήσεις από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εφήβων Συντονίστριες: Γρηγοριάδου Α. - Λαζαράτου Ε Διάλειμμα καφέ Νέες πραγματικότητες - Νέα αιτήματα: Η παιδικότητα σε κίνδυνο Βαγιωνά Σ. Ψυχοδυναμική κατανόηση των νέων αιτημάτων Μπαζαρίδης Κ. Πληθυσμοί σε κίνηση: Η εμπειρία μιας πρωτοβάθμιας υπηρεσίας παιδιών και εφήβων Μαγκλάρα Κ. Κοινοτικές δράσεις σε περίοδο κρίσης Σακελλαρίου Κ Ομάδα Εργασίας Αναπτυξιακές διαταραχές & ψυχοπαθολογία Συντονιστής: Μπούρας Ν. Ομιλητές: Ψυχοπαθολογία σε ενήλικες με αναπτυξιακές διαταραχές: Διάγνωση και θεραπεία Μπούρας Ν. Αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους, νέες κλινικές οντότητες, νέες θεραπευτικές πρακτικές Παπακωνσταντίνου Ι. Κλινική παρουσίαση περιστατικού Θέμελη Β. Προωρότητα και Νοητικές Αναπτυξιακές Διαταραχές. Επιδημιολογικά Δεδομένα, Πρόληψη και Πρώιμη Παρέμβαση Παπαχρήστος Ε Στρογγύλη Τράπεζα Ψυχιατρικές υπηρεσίες στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Συνέχειες και ασυνέχειες Συντονιστές: Αναγνωστόπουλος Δ.- Πλουμπίδης Δ. Ομιλητές: Υφαντής Α.- Πλουμπίδης Δ.- Χριστοδούλου Γ.- Γεωργίαδης Δ Διάλεξη Η οργανική, ψυχική και επιγενετική διάσταση σε ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο αιτιοπαθογένειας στην παιδοψυχιατρική Golse B.

10 14:00-15:00 Συναντήσεις Διαλόγου : Αναγνωστόπουλος Δ. Ο κόσμος αλλάζει! Η Παιδοψυχιατρική κοινότητα; Συντονιστές: Αναγνωστόπουλος Δ. - Σουμάκη Ε. Συνομιλητές: Αναστασόπουλος Δ.- Πλουμπίδης Δ.- Καραμανωλάκης Ε. 15:00-16:00 Μεσημβρινή διακοπή Διάλεξη Lessons from the tranformation of mental health services for children & adolescents in Ireland during the financial crisis Doyle M Διάλεξη Grief in children and adolescents: from reaction to pathology Raynaud J.P Διάλεξη Child and Adolescent Mental Health Policies: Current challenges and priorities in Europe Cuhadaroglou Cetin F Διάλειμμα καφέ 18:00-18:30 Διάλεξη Transgenerational transmision of child abuse Pejovic Milovancevic M. 18:30-19:30 Ομάδα Εργασίας Κλινικά Θέματα Εφηβείας Προσεγγίσεις σε διαφορετικά πλαίσια: Κοινοτικό, Ενδιάμεσης Δομής και Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Συντονιστές: Ν. Ζηλίκης, Α. Κουμούλα Συμμετέχουν: Σερντάρη Α. - Σιαμούλη Φ. - Στεφάτου Α. 19:30-21:00 Στρογγύλη Τράπεζα Δημιουργώντας ένα σωστό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών ψυχιατρικής παιδιού- εφήβου, Εισαγγελείας Ανηλίκων και Επιμελητών Ανηλίκων Συντονιστές: Ζηλίκης Ν.- Μπιτζαράκη Α. Ομιλήτριες: Πολιτάκη Μ.- Τερζητάνου Λ.- Ρωμανίδου Ν.-Λυγκώνη Ε.

11 ΑΙΘΟΥΣΑ Β 08:00-09:00 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 09:00-10:30 Στρογγύλη Τράπεζα Παιδοψυχιατρική διάγνωση: Γνώση που υπάρχει "μέσα από " ή "ανάμεσα σε ". Η σημασία του βιώματος. Προκλήσεις-προοπτικές Συντονίστρια: Αποστολοπούλου Α. 10:30-11:00 Διάλειμμα καφέ Η κουλτούρα της διάγνωσης - Ανάγκες και παράδοξα στο δημόσιο φορέα Τριανταφύλλου Γ. Διλήμματα, προκλήσεις και ανατροπές στη διαδικασία της διάγνωσης: Η εμπειρία της Κύπρου Παντελίδου Κ. Συμπληρωματικές παρεμβάσεις που διευκολύνουν την διαδικασία της διάγνωσης Δούλα Α. Όψεις μιας "επιστημονικής έννοιας" στη σύγχρονη κοινωνία. Διάγνωση για ποιόν; Και μετά...τι; Αναγνώστου Δ. 11:00-12:00 Ομάδα Εργασίας Σταθεροποιητές του συναισθήματος: Ενδείξεις, παρενέργειες και εφαρμογή σε παιδιά και εφήβους Ανδρούτσος Χ. 12:00-13:30 Στρογγύλη Τράπεζα Υποδοχή και φροντίδα παιδιών μεταναστών Συντονιστής: Ξυλούρης Γ. Ροζενμπεργκ Στο διάκενο της μετοίκησης Ιακωβίδης Δ. Παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα της κρίσης: Προκλήσεις και ερωτήματα μέσα από τη ματιά ενός παιδοψυχίατρου Ξυλούρης Γ. Προσφυγική κρίση - Η πρώτη επαφή Πατέστος Δ. Μετά το "επείγον", τι; Ένα μοντέλο ένταξης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης Αντωνίου Α. Παιδιά σε ένα ασταθές και αβέβαιο δίκτυο φροντίδας Κοτσώνη Ε.- Σαλίχος Π. 13:30-14:00 Διάλεξη στην Αίθουσα Α 14:00-15:00 Στρογγύλη Τράπεζα στην Αίθουσα Α 15:00-16:00 Μεσημβρινή διακοπή 16:00-16:30 Διάλεξη Σεβαστάκης Δ.

12 16:30-17:30 Ομάδα Εργασίας Φορέας: Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας (Ε.Ε.Α.Ο.Ο.Ψ) Από το άτομο στην ομάδα: θεραπευτική εμπειρία και λειτουργία της αναλυτικής ομάδας σε περίοδο κρίσης Συντονίστρια: Γρηγοριάδου Α. 17:30-18:00 Διάλειμμα καφέ Εισηγητές/εισηγήτριες: Παπαδόπουλος Π.- Παλαιολόγου Μ. 18:00-19:00 Στρογγύλη Τράπεζα Φορέας:Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Όταν το σώμα γίνεται ο εχθρός ή ο ξένος. Σωματική νόσος και διαταραχές διατροφής. Συντονιστές: Παπακωνσταντίνου Κ. - Αργυρίου Α. Διαταραχές εικόνας σώματος στην εφηβεία Αργυρίου Ε. Συμπτωματολογία διαταραχής διατροφής σε έφηβη με σπάνιο χρόνιο νόσημα Αγγέλου Ε. Μονάδα διαταραχών πρόσληψης τροφής Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Θεοδωρόπουλος Π. 19:00-19:30 Διάλεξη Διάλεξη Τούρκου/Εφηβεία Guvenir T. 19:30-21:00 Στρογγύλη Τράπεζα Κρίση στην Ελλάδα και κοινοτική λειτουργία παιδιών - εφήβων των ΕΟΑΚ-ΕΕΟΑΨ Συντονιστές: Μενούτης Β.- Κλάδη Α.-Μ. Παιδεία για περιβάλλοντα ανάδειξης ικανοτήτων (enabling environments) και θεραπευτικές κοινότητες παιδιών -εφήβων - νέων - ενηλίκων Μενούτης Β. Οι θεραπευτικές κοινότητες "Μητέρα-Κυψέλη" και η συναισθηματική-κοινωνική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων Σπηλιωτοπούλου Μ. Ομάδες παιδιών και εφήβων κύκλων κοινοτικής λειτουργίας (θεραπευτικές κοινότητες "Μητέρα-Κυψέλη") Ναλμπάντη Α.

13 ΑΙΘΟΥΣΑ Γ 08:00-09:00 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 09:00-10:30 Στρογγύλη Τράπεζα «Αυτό το ζευγάρι: Το γνωστό και το άγνωστο» Συντονίστρια - Καλλιτεράκη Ε. 10:30-11:00 Διάλειμμα καφέ Πρώιμη ψυχοσυναισθηματική παρέμβαση σε οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά Ναυρίδη Α. Νεκρός ή δολοφονημένος πατέρας: Η διαγεννεακή μεταφορά της πατρικής βίας σε μια θεραπεία ζεύγους Κατσαμάγκος Α. Το "δύσκολο" ζευγάρι Μαϊντά Μ. 11:00-12:00 Ομάδα Εργασίας Φορέας: Ένωση Δραματοθεραπευτών και παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας (Ε.Δ.Π.Ε.) Η Δραματοθεραπεία & Παιγνιοθεραπεία με παιδιά και εφήβους. Ψυχοθεραπευτική γνώση, δεξιότητα και μεθοδολογικά εργαλεία μέσω τέχνης σε ένα κόσμο που αλλάζει Συντονίστρια: Εικοσιπεντάρχου Κ. "Ιστοριά σε έξη μέρη" Ένα δραματοθεραπευτικό εργαλείο διάγνωσης, αξιολόγησης και παρέμβασης. Η περίπτωση ενός "ήρωα" με πολλές ανάγκες Μαλαθράκη Ξ. Ομάδα δραματοθεραπείας εφήβων: "Τι ομάδα είσαι ρε;". Δουλεύοντας με τους εφήβους, την αποδοχή του εαυτού και του άλλου Παλαβού Ε. Στιγμιότυπα από μια δραματοθεραπευτική ομάδα γονέων και η συμβολή της στο πλαίσιο της εργασίας με τον/την έφηβο/η και την οικογένεια Εικοσιπεντάρχου Κ. Το παιγνίδι και η παιγνιοθεραπεία σ' έναν κόσμο που αλλάζει Κατσιλέρου Α. 12:00-13:30 Στρογγύλη Τράπεζα Η υιοθεσία σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο Συνονίστρια: Λαδοπούλου Κ. Δυσχέρειες στην ένταξη υιοθετούμενων παιδιών στο νέο περιβάλλον Κασκανιώτης Α. Μελέτη περιπτώσεων υιοθεσίας στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο. Από το αρχικό αίτημα στην τελική διάγνωση Μαστρογιαννάκου Δ. Στάσεις και προσδοκίες των θετών γονέων απέναντι στα παιδιά τους Γλυκού Μ. Νέες μορφές οικογένειας, νέες μορφές υιοθεσίας Λαδοπούλου Κ.

14 13:30-14:00 Διάλεξη στην Αίθουσα Α 14:00-15:00 Στρογγύλη Τράπεζα στην Αίθουσα Α 15:00-16:00 Μεσημβρινή διακοπή 16:00-17:30 Στρογγύλη Τράπεζα 17:30-18:00 Διάλειμμα καφέ Η Εμπειρία των κινητών μονάδων στην κοινοτική παιδοψυχιατρική: Ιδιαιτερότητα πλαισίου και καινοτόμες δράσεις στις Κυκλάδες Συντονίστριες: Σουμάκη Ε., Καλτσά Α. Παιδοψυχιατρική στις Κυκλάδες: Καινοτόμες θεραπευτικές παρεμβάσεις και προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών κι εφήβων Παντελίδου Σ. Η κοινοτική παιδοψυχιατρική υπό το πρίσμα των κοινωνιο-ανθρωπολογικών ιδιαιτεροτήττων των νησιών στις Κυκλάδες Αντωνοπούλου Β. Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις σε πολύ-προβληματικά οικογενειακά συστήματα στη νησιωτική Ελλάδα: Παρουσίαση κλινικής περίπτωσης στις Κυκλάδες Γαλάνης Δ. Διαχείριση περίπτωσης παιδιού με απώλεια γονέα στο πλαίσιο της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ στη Μύκονο Μπακογιάννη Κ. Η σύνδεση της ατομικής και της οικογενειακής ψυχοθεραπείας με παιδιά κι εφήβους: Κλινική εφαρμογή στο πλαίσιο της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας Δυτικών Κυκλάδων Παπαδοπούλου Π. 18:00-19:30 Στρογγύλη Τράπεζα Η ψυχοθεραπευτική εργασία με παιδιά και εφήβους υπό το πρίσμα της θεωρίας και της κλινικής πρακτικής του D. Winnicott Φορέας: Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Συντονιστές: Σουμάκη Ε.-Καραμανωλάκης Χ. Ομιλητές: Η προβληματική του μεταβατικού χώρου σε έναν έφηβο με εθισμό σε ένα MMORPG παιχνίδι Σταθόπουλος Α. Η ικανότητα παιχνιδιού και οι εκφάνσεις της μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο σε διαφορετικές στιγμές της αναπτυξιακής πορείας Κισανδράκη Μ. Η λειτουργία του Πλαισίου ως καταλύτης για τη θεραπεία νεαρού ενήλικα με πρώϊμη παθολογία Τσιτσοπούλου Μ.

15 19:30-21:00 Στρογγύλη Τράπεζα Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) πέρα από την παιδική ηλικία Συντονιστές: Πεχλιβανίδης Α.- Παπανικολάου Α. Εφηβεία και ΔΑΦ: Όταν η διάγνωση ΔΑΦ γίνεται σε έφηβο Παπανικολάου Α. Εφηβεία και ΔΑΦ: Όταν το παιδί με ΔΑΦ γίνεται έφηβος Ταγκούλη Ε. Στερεόττυπες και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές σε ενήλικα άτομα με ΔΑΦ Κορομπίλη Κ. Ψυχοπαθολογία σε ενήλικα άτομα με ΔΑΦ Σιαπέρας Β.

16 ΑΙΘΟΥΣΑ Δ 09:00-10:30 Στρογγύλη Τράπεζα Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία Παιδιών & Εφήβων στο Δημόσιο Τομέα: Ιδιαίτερες απαιτήσεις σε συνθήκες κρίσης της κοινωνίας Συντονιστές: Χριστογιώργος Στ. - Ζηλίκης Ν. 10:30-11:00 Διάλειμμα καφέ Ψυχοθεραπεία στο ψυχικό περιβάλλον της εφηβικής κινητικότητας Ζερβής Χ. Ομαδική ανάλυση και αναλυτική οικογενειακή ψυχοθεραπεία: Η εμπειρία της Μονάδας Εφήβων του ΕΚΕΨΥΕ Γρηγοριάδου Α. Κοινωνική κρίση και ψυχικές ρήξεις: Οι προκλήσεις στην ψυχοθεραπευτική μας εργασία σήμερα Χάρη Α. Βραχεία ψυχοθεραπευτική παρέμβαση για παιδιά προσχολικής ηλικίας και τους γονείς τους Λιγνού Ε. 11:00-12:00 Ομάδα Εργασίας "Κείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες" Η πρόκληση της αξιοποίησης του διαφορετικού Συντονίστρια; Καλύβα Χ. Οργανισμοί σε κρίση: Κάποιος πρέπει να μιλήσει και για τα δυσάρεστα Σιγάλας Ι. Ποιος είναι ο ξένος και τι ζητάει; Κωστοπούλου Δ. Αινάζ, Μωχάμεντ, Αια, Μουσταφά, Φατιμά: Αναζητώντας Οικεία πρόσωπα πίσω από ξένα ονόματα Μωραϊτάκη Α. Ειδικοί ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί συνομιλούν... Είδωλα στον καθρέφτη της διεργασίας Καλύβα Χ. Νέοι... ωραίοι.. άνθρωποι δημιουργικά συνεξελίσσονται Τρακάκη Θ. 12:00-13:30 Στρογγύλη Τράπεζα Διπολική Συναισθηματική διαταραχή: Σύγχρονες προσεγγίσεις στη διάγνωση και θεραπεία Συντονίστρια: Κουμούλα Α. Φαινομενολογία και διάγνωση της διπολικής συναισθηματικής διαταραχής σε παιδιά και εφήβους Κουμούλα Α. Νευροβιολογία και φαρμακευτική αντιμετώπιση της διπολικής συναισθηματικής διαταραχής σε παιδιά και εφήβους Ανδούτσος Χ. Ψυχοκοινωνικές θεραπείες της διπολικής συναισθηματικής διαταραχής σε παιδιά και εφήβους Κώτσης Κ.

17 13:30-14:00 Διάλεξη στην Αίθουσα Α 14:00-15:00 Στρογγύλη Τράπεζα στην Αίθουσα Α 15:00-16:00 Μεσημβρινή διακοπή 16:00-17:30 Στρογγύλη Τράπεζα Πολιτικές ψυχικές υγείας παιδιών και εφήβων Συντονιστές:.Ζηλίκης Ν.- Μαγριπλής Δ. 17:30-18:00 Διάλειμμα καφέ 18:00-19:30 Στρογγύλη Τράπεζα Οι νέες τάσεις στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία παιδιών και εφήβων Φορέας: Ινστιτούτο Έρευνας και θεραπείας της Συμπεριφοράς, Τμήαμ θεραπείας Παιδιών και Εφήβων Συντονίστριες: Καλαντζή-Ασίζι Α. - Γιαννοπούλου Ι. Νέες τάσεις στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία Παιδιών και Εφήβων: Εισαγωγή Γιαννοπούλου Ι. Η Θεραπεία Σχημάτων σε Παιδιά και Εφήβους Αγγελή Α. Εφαρμογή της Θεραπείας Σχημάτων: Παρουσίαση περιστατικού κοριτσιού σχολικής ηλικίας με αγχώδη και καταθλιπτική συμπτωματολογία Λάιους Ρ. 19:30-21:00 Στρογγύλη Τράπεζα Φορέας: Θεραπευτική Μονάδα για το Παιδί του Ιδρύματος Σ. Δοξιάδη Σωματικές εκδηλώσεις στις παιδοψυχιατρικές διαταραχές. Όταν το σώμα αναλαμβάνει Συντονίστριες: Σουμάκη Ε. - Κλημεντοπούλου Α. Η συμμετοχή του σώματος στις ψυχικές διαταραχές βρεφών Πιπιτσούλη Δ. Η ψυχοσωματική οπτική στην Παιδοψυχιατρική Μούτου Ε. Η σωματική νόσος διαμεσολαβητής για την ψυχοθεραπεία Παπαδημητρίου Μ. Μη αυτοκτονικές, αυτοτραυματικές συμπεριφορές Μάντζαρης Μ.

18 Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2017 ΑΙΘΟΥΣΑ Α ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Στρογγύλη Τράπεζα Διαταραχή αυτιστικού φάσματος και συνοδές ψυχοπαθολογίες Συντονιστής: Καραντάνος Γ Διάλειμμα καφέ ΔΑΦ & Διαταραχή ταυτότητας φύλου Καραγιάννη Σ. ΔΑΦ & Κατάθλιψη Χαραλαμπίδου Ε. ΔΑΦ & ΔΕΠΥ Κόρπα Τ. ΔΑΦ & Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή Καμπάκος Χ Διάλεξη Impact of trauma on refugee children Vostanis P Ομάδα Εργασίας: P. Vostanis Παρεμβάσεις για παιδιά μετανάστες Vostanis P Στρογγύλη Τράπεζα Νεώτερα δεδομένα για την δομή και λειτουργία του εγκεφάλου σε ψυχιατρικές διαταραχές παιδιών και εφήβων Συντονιστής: Ανδρούτσος Χ. Αλλαγές του εγκεφάλου στη σχιζοφρένεια πρώιμης έναρξης Γεροστέργιος Γ. Μέτωπο-υποφλοιώδη κυκλώματα και ΙΨΔ Προκοπάκη Κ. Νευροβιολογικοί μηχανισμοί στον Αυτισμό Ταγκούλη Ε Μεσημβρινή διακοπή

19 Στρογγύλη Τράπεζα Στρες και Ψυχοπαθολογία Συντονιστές: Κόρπα Τ.-Κολαΐτης Γ. Πρώιμο στρες. Οι επιδράσεις στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά Περβανίδου Ν. Δίδυμοι σεισμοί Κεφαλονιάς Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στον εφηβικό μαθητικό πληθυσμό 16:30-17:00 Διάλειμμα καφέ Κολαΐτης Γ. Μητρικό στρες και κορτιζόλη σιέλου σε παιδιά με ΔΕΠΥ Κόρπα Τ. Πειραματικά πρότυπα στρες και επιθετικής συμπεριφοράς: Η συμβολή τους στη μελέτη των ψυχικών διαταραχών Δάλλα Χ Διάλεξη Στρες και εφηβεία: Η κλινική αξία της επιγένεσης Χρούσος Γ. 17:30-18:00 Διάλεξη Χρόνιος λειτουργικός πόνος & εσωτερικευμένες διαταραχές στα παιδιά. Μελέτη Κολαΐτης Γ. 18:00-18:30 Διάλεξη Παπαδάτου Επιμορφώνοντας όσους «συνοδεύουν» ασυνόδευτους έφηβους που θρηνούν απώλειες Παπαδάτου Δ. 18:30-19:00 Διάλεξη Η συνεργασία των νευροεπιστημών και της ψυχανάλυσης για την κατανόηση των ψυχικών διαταραχών της παιδικής ηλικίας Λαζαράτου Ε Στρογγύλη Τράπεζα Μεγαλώνοντας με την αναπηρία Συντονιστές: Πετροπούλου Κ. - Τζήκας Δ. Αποκατάσταση στα παιδιά και τους εφήβους. Πόσο διαφέρει από την αποκατάσταση των ενηλίκων; Πετροπούλου Κ. Μετά-τραυματική βλάβη εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού. Αιφνίδια αλλαγή σε ένα παιδί σε φάση ψυχοκινητικής εξέλιξης Δαληβίγκα Ζ. Ιδιοπαθής σκολίωση. Αναπτυξιακές ψυχολογικές πτυχές κατά τη διαδικασία της αποκατάστασης Αντωνιάδου Ε. Παιδική ενούρηση. Είναι μόνο μια ψυχολογική εκδήλωση; Διάγνωση και αποκατάσταση Γαλατά Α. Συζητητής: Τζήκας Δ.

20 ΑΙΘΟΥΣΑ Β 08:00-09:00 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 09:00-10:30 Στρογγύλη Τράπεζα Συντονιστής: Κυριαζής Δ. 10:30-11:00 Διάλειμμα καφέ 11:00-11:30 Διάλεξη στην Αίθουσα Α 11:30-12:00 Ομάδα Εργασίας Η Αξιοποίηση της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης και Αφηγηματικών & Συνεργατικών Πρακτικών για την Εκπαίδευση Στελεχών Κέντρων Πρόληψης και το Σχεδιασμό Παρεμβάσεων στη Σχολική Κοινότητα. Η σύνδεση με τα αποθέματα και τις ικανότητες σαν μέσο για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης παιδιών και εφήβων Συντονιστής: Γκότσης Η. Ομιλητές: Κιαπόκα Α. - Αλεξάκη Α.-Μπέη Φ.- Τζοχαντζίδου Ε. 12:30-14:00 Στρογγύλη Τράπεζα Αδιέξοδα και προοπτικές στην αντιμετώπιση των ανηλίκων παραβατών στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης Συντονίστρια: Γιαννοπούλου Ι. Ο ρόλος της Αστυνομίας Ανηλίκων στην πρόληψη της παραβατικότητας - Κωστάκου Κ. Ανήλικοι παραβάτες και διαταραχή διαγωγής - Η πρόκληση της διεπιστημονικής συνεργασίας Σταθουλοπούλου Ε. "Φοβάμαι το έξω": Από την αχρηστευτική λειτουργία της ποινής, στην "Φιλική" προς τους ανήλικους δικαιοσύνη Θεμελή Ο. Ο ρόλος της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων. Προκλήσεις και δυνατότητες Πυκνή Μ. Συζητητής: Τσομπάνογλου Γ. 14:00-15:00 Μεσημβρινή διακοπή 15:00-16:30 Στρογγύλη Τράπεζα Προπτυχιακή και Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση στην Ψυχιατρική του παιδιού και του εφήβου Φορέας: Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος Συντονιστές: Ζηλίκης Ν. - Κουμούλα Α. 16:30-17:00 Διάλειμμα καφέ Ομιλητές: Κολαΐτης Γ.- Ζηλίκης Ν.- Καραγιάννη Σ.- Χάρη Α.- Μπέκα Α.

21 17:00-17:30 Διάλεξη Σύγχρονες δικαιοπολιτικές απόψεις για την προστασία των παιδιών και των εφήβων Δημητρίου Ξ. 17:30-19:00 Στρογγύλη Τράπεζα Η συμβολή της ψυχιατροδικαστικής στη διαδικασία ανάθεσης της επιμέλειας του ανηλίκου. Πως μπορεί να προστατευτεί πραγματικά το καλύτερο συμφέρον του παιδιού; Συντονιστές: Βούρδας Α. - Δουζένης Α. Το αποκλινόν εσωτερικό νομολογιακό έθιμο, η "επιλογή του κατάλληλου γονέα" και το διεθνές πρότυπο προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού. Από την επιμέλεια στις κοινές γονικές ευθύνες. Παπαρρηγόπουλος Ι. Η χρήση των ψυχολογικών τεστ στη διαδικασία εκτίμησης της ανάθεσης της επιμέλειας ανηλίκου Μπαλή Π. Η διαδικασία αξιολόγησης της ανάθεσης της επιμέλειας ανηλίκου από τον παιδοψυχίατρο πραγματογνώμονα. Οι περιορισμοί της επιστήμης και τα λάθη του συστήματος. Μια κριτική προσέγγιση Βούρδας Α. 19:00-20:30 Στρογγύλη Τράπεζα Στο κρεβάτι του άρρωστου παιδιού Η "κλεφτή" ματιά της Διασυνδετικής στο Παδιατρικό Νοσοκομείο Συντονιστής: Γκριτζέλας Γ. Αιτήματα και ερωτήματα στους παιδοψυχιάτρους. Η οπτική του Παιδίατρου Κοροβέση Π. Η ανίχνευση της Ψυχιατρικής σημειολογίας στα περιστατικά της διασυνδετικής Χαροκόπου Α. Στα όρια του ψυχικού με το σωματικό. Αντιμεταβιβαστικές αντιδράσεις Δημόπουλος Β. Η σημασία της διασυνδετικής πρακτικής στην εκπαίδευση του παιδοψυχίατρου Κοντοπούλου Δ. Τι πραγματικά συνδέουμε στην Διασυνδετική Γκριτζέλας Γ.

22 ΑΙΘΟΥΣΑ Γ 08:00-09:00 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 09:00-10:30 Στρογγύλη Τράπεζα Φορέας: Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου Ναρκισσιστικά ελλείμματα και τραύματα στην ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων Συντονιστής: Αναστασόπουλος Δ. 10:30-11:00 Διάλειμμα καφέ Στην δίνη του ναρκισσισμού: Πρωτογενείς διαδικασίες αγάπης και συντροφικότητας σε περιπτώσεις ψυχοπαθολογίας στην παιδική/εφηβική ηλικία Ανασοντζή Σ. Το να ζω είναι μια τιμωρία Ευαγγελοπούλου Ε. Ψυχοσωματική συμπτωματολογία, σωματοποιήσεις και εφηβεία: "Κι αν μεγαλώσω;". Η περίπτωση της Πετρίνας Χασιλίδη Σ. 11:00-11:30 Διάλεξη στην Αίθουσα Α 11:30-12:30 Ομάδα Εργασίας Η θέση της ειδικής εκπαίδευσης στην ψυχιατρική παιδιού και εφήβου Συντονίστρια: Σιγάλα-Κοντούδη Β. Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στο Γενικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Κατάτση Α. Διαχείριση παιδοψυχιατρικού περιστατικού με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Γαλανού Χ. Η κοινωνική διάσταση των διαταραχών επικοινωνίας του παιδιού με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Αλεξοπούλου Μ. Από την απόρριψη στη συμπερίληψη Ρισβάς Α.

23 12:30-14:00 Στρογγύλη Τράπεζα Σοβαρές ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, ιδιαίτερα ζητήματα και πλευρές της κλινικής εργασίας στην αναδυόμενη πολύ-πολιτισμική πραγματικότητα Συντονίστρια: Μπέκα Α. Το πέρασμα παιδιών και εφήβων από τις ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες σήμερα: Ζητήματα κλινικής πράξης δικτύωσης, και δεοντολογίας Αθανασοπούλου Ε. Σύγχρονα ψυχοκοινωνικά προβλήματα ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών - Θεραπευτικός σχεδιασμός, εμπειρία από την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Ιπποκρατείο Αστεριάδου Φ.-Νταφούλης Β. Βίαιες αυτοκαταστροφικές και επιθετικές συμπεριφορές: Θεραπευτικά διλήμματα και περιορισμοί στην αντιμετώπιση στη σημερινή πραγματικότητα Καραγιάννη Μ. Βασικές αρχές άσκησης της διαπολιτισμικής ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων Μπέκα Α. 14:00-15:00 Μεσημβρινή διακοπή 15:00-16:00 Ομάδα Εργασίαςι Η ΤΗΛΕ-ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΝ ΣΥΡΟΥ Ομιλητές: Μπαχαράκ Σ.- Ρούσσος Δ.- Κεφάλα Μ.-Α. 16:30-17:00 Διάλειμμα καφέ 17:00-17:30 Διάλεξη Σύγχρονες εξελίξεις στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές Κουμούλα Α. 17:30-19:00 Στρογγύλη Τράπεζα Το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο του 3ου Τομέα σε ένα κόσμο που αλλάζει: Προσαρμογή και μετεξέλιξη - Διεπιστημονική Προσέγγιση Συντονίστρια: Μπουρνιά Μ. Ομιλητές: Μπουρνιά Μ. - Νικολακάκου Σ. - Ράπτη Ε.- Σταυροπούλου Φ.- Νεσλεχανίδης Ι.- Κίτσιου Σ.-Καρατάσιου Α.

24 ΑΙΘΟΥΣΑ Δ 08:00-09:00 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 09:00-10:30 Στρογγύλη Τράπεζα Πρόληψη και προαγωγή ψυχικής υγείας στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" Συντονίστριες: Βλασσοπούλου Μ. - Λάγιου-Λιγνού Ε. 10:30-11:00 Διάλειμμα καφέ Βραχεία ψυχοθεραπεία. Παρέμβαση σε οικογένειες με βρέφη/νήπια Λάγιου-Λιγνού Ε. Ομάδες γονέων νηπίων Βλασσοπούλου Μ. Πρώιμη παρέμβαση σε κοινοτικό πλαίσιο για παιδιά με ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές από το ΥΨΥΠΕ ΚΚΨΥ Βύρωνα Καισαριανής Ναυρίδη Α. Κοινοτικό πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης σε οικογένειες νηπίων από το ΙΠΑΠ Θεοτόκος Βιντερσχόβεν-Ζερβάκη Μ. Πρώιμη παρέμβαση μια διεπιστημονική προσέγγιση στο τμήμα βρεφών (υψηλού κινδύνου) ΕΛΕΠΑΠ Σκουτέλη Ε. Η συμβολή των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στα ολοκληρωμένα προγράμματα προσχολικής ηλικίας ΕΛΕΠΑΠ Καττάμη Χ. 11:00-11:30 Διάλεξη στην Αίθουσα Α 11:30-12:30 Ομάδα Εργασίας Κριτική προσέγγισητων σύγχρονων ταξινομητικών συστημάτων, μέσα από τη σκοπιά της ψυχαναλυτικής και της φιλοσοφικής σκέψης Αναγνώστου Δ. 12:30-14:00 Στρογγύλη Τράπεζα Το παιδί και ο έφηβος σ' ένα κόσμο που αλλάζει: Διεπιστημονική Προσέγγιση Συντονιστής: Κασσιανός Π. Ειδική αγωγή & εκπαίδευση: Σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο & νομοθεσία Κασσιανός Π. Ενταξιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα: Ζητήματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής & Διδακτικής Πράξης Χριστοπούλου Α.-Α. Αναμονή από κύριο Αναγνωστόπουλο όνομα εκπροσώπου συλλόγου γονέα) 14:00-15:00 Μεσημβρινή διακοπή

25 15:00-16:30 Στρογγύλη Τράπεζα Ιατρεία οικογένειας σε παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες: Θεραπευτικές παρεμβάσεις Συντονιστές: Πομίνι Β.- Μαγριπλής Δ. 16:30-17:00 Διάλειμμα καφέ Ψυχοθεραπεία οικογένειας στο παιδιατρικό νοσοκομείο: Η συνεργασία του ειδικού ιατρείου οικογενείας με την μονάδα ενδονοσοκομειακής νοσηλείας στο νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" Καλτσά Α. Θεραπεία οικογένειας στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του Τζανείου Γενικού Νοσοκομείου: Πότε; Πως; Γιατί; Κοττορού Δ. Διαμόρφωση αιτήματος για θεραπεία οικογένειας: Μελέτη 2 περιπτώσεων στο ιατρείο οικογένειας του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου του νοσοκομείου Παίδων "Π. & Α. Κυριακού" Μαστρογιαννάκου Δ. Οικογενειακή μυστικά: Εμπόδιο στη θεραπεία η ευκαιρία για αλλαγή; Η περίπτωση ενός εφήβου με θέματα διαγωγής Λάγγαρη Β. 17:00-17:30 Διάλεξη Ψυχοδυναμική κατανόηση & Θεραπεία στη σύγχρονη πραγματικότητα Τσανίρα Ε. 17:30-18:00 Διάλεξη Μανωλόπουλος Σ. 18:00-19:00 Ομάδα Εργασίας Η εξέλιξη των διαταραχών της συμβολικής λειτουργίας από την νηπιακή έως την εφηβική ηλικία όπως φαίνεται στο παιγνίδι και την μαθησιακή διαδικασία Σκούλικα Α. 19:00-20:30 Στρογγύλη Τράπεζα Εφηβεία: Νέες παθολογίες - Νέες προκλήσεις. Ο ρόλος των εξειδικευμένων Μονάδων Συντονιστές: Τσαλαμανιός Ε. - Χαριτάκη Σ. Ήβη και διαταραχές ενήβωσης Μπακοπούλου Φ. Ψυχοπαθολογία στους εφήβους του σήμερα Τσαλαμανιός Ε. Παιδοψυχιατρική υπηρεσία εφήβων: Ρόλος, λειτουργίες και προβληματισμοί Χαριτάκη Σ. Αξιοποίηση του "ανοιχτού διαλόγου" ανάμεσα σε φορείς της κοινότητας για αντιμετώπιση κρίσης στην εφηβεία Σαλαβού Β.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 10:00-11:30 Στρογγύλη Τράπεζα - Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 10:00-11:30 Στρογγύλη Τράπεζα - Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 Αίθουσα Α 09:00-10:00 Ελεύθερες Ανακοινώσεις (4) 10:00-11:30 Στρογγύλη Τράπεζα - Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών "Νέα αιτήματα προς τις

Διαβάστε περισσότερα

Α. Stringaris: Causal relationships in depression: Freud, the striatum, and computational models of anhedonia

Α. Stringaris: Causal relationships in depression: Freud, the striatum, and computational models of anhedonia Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 ΑΙΘΟΥΣΑ Α 08.00-09.00 Ελεύθερες Ανακοινώσεις Αναπτυξιακές διαταραχές - Αυτισμός Ε. Ταγκούλη, Χ. Καμπάκος 09.00-10.30 Στρογγύλη Τράπεζα Καλλιεργώντας την επιθυμία για μάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 0 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 07 Αίθουσα Δ Κτίριο 6 (Ισόγειο) 08.00 09.00 Ελεύθερες Ανακοινώσεις Οικογένεια Πρόεδρος: Ε. Χαραλαμπίδου ΕΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΧΩΔΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ η ΗΜΕΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ η ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.06.2019-1η ΗΜΕΡΑ 8:30 9:30 ΟΜΑΔΑ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Α/Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ Α/Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ 2018 1 05/12/2018 Διπολική Διαταραχή σε παιδιά και εφήβους Αναστασία Κουμούλα Παιδοψυχίατρος, Δρ. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Συντ. Δ/ντρια Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015-2016

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015-2016 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015-2016 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικευόμενους παιδοψυχίατρους, σε επαγγελματίες, εργαζόμενους και μη, στην ψυχική υγεία (Ιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π.. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΟΜEΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

11 o. Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο Ιουνίου 2019

11 o. Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο Ιουνίου 2019 Σε συνεργασία Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρική Σχολή Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γ.Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία» Ιατρική Σχολή Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 11 o Πανελλήνιο

Διαβάστε περισσότερα

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ: Ε.202-2 ΕΝΤΥΠΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟ: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΤΗΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ A ΜΕΡΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Υ ΕΞΑΜΗΝΟ: Γ ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων»

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας Το Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων από την έναρξη της λειτουργίας του οργανώνει και υλοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΘΟΥΣΑ 4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 Θετικές σχέσεις: θεωρία και πράξη

ΑΙΘΟΥΣΑ 4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 Θετικές σχέσεις: θεωρία και πράξη TETARTH 15 ΜΑΪΟΥ 2013 14.00-15.00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ, ΝΕΑ ΧΗΛΗ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΙΘΟΥΣΑ 9 ΑΙΘΟΥΣΑ 10 ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ 15.00-17.00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Σκέφτομαι & Πράττω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική Διευθυντής: Καθηγητής Φ. Γουρζής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ακ. Έτος 2014-2015 Πάτρα, 2014 Επιστημονικό Προσωπικό Ψυχιατρικής Κλινικής Διευθυντής: Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015 2016 «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικευόμενους παιδοψυχιάτρους, σε επαγγελματίες, εργαζόμενους

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικό Πρόγραμμα

Επιστημονικό Πρόγραμμα Σωρανού του Εφεσίου 2, Αθήνα 115 27 Επιστημονικό Πρόγραμμα Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 09:30 11:00 Συμπόσιο "Εξελίξεις στην Ψυχοθεραπεία" Συντονιστές: Ι. Ζέρβας, Α. Σπυροπούλου Διαπροσωπική θεραπεία Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 14o ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Ναρκισσισμός: 100 χρόνια μετά» 27-29 Μαρτίου 2015 Αθήνα Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 10.00-11.00 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρία: Ν. Χαμπέρης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΈΡΟΣ I ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Μορφές, Μοντέλα, Ατομικοί, Ψυχοκοινωνικοί, Σχολικοί, Οικογενειακοί παράγοντες

ΜΈΡΟΣ I ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Μορφές, Μοντέλα, Ατομικοί, Ψυχοκοινωνικοί, Σχολικοί, Οικογενειακοί παράγοντες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΌΛΟΓΟΣ... 15 ΕΙΣΑΓΩΓΉ Βασικές παραδοχές, δεδομένα και προβληματισμοί σε σχέση με τις συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες/διαταραχές στην παιδική ηλικία... 17 Παιδιά με διάφορες μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜHMA Θηβών & Λεβαδείας Τ.Κ 11527 Πληροφορίες ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ:

Β ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜHMA Θηβών & Λεβαδείας Τ.Κ 11527 Πληροφορίες ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ Β ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜHMA Θηβών & Λεβαδείας Τ.Κ 11527 Πληροφορίες ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: ΣΤΑΥΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική Διημερίδα

Επιστημονική Διημερίδα Α Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία Β Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ Επιστημονική Διημερίδα Ψυχιατρικές υπηρεσίες στην Αττική : Πρόληψη, Εξωνοσοκομειακή φροντίδα και Νοσηλεία Μαγγίνειο Αμφιθέατρο

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών ΣΧΟΛΗ: Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ: Α/Α Τίτλος Θέματος Μέλος Ε.Π. 1 Σύντομη Περιγραφή Προαπαιτούμενα γνωστικά πεδία Αριθμός Φοιτητών Παιδική κακοποίηση: Σύγχρονες καλές πρακτικές πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος - Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών & Εφήβων διοργανώνει το 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριό της μέσα σε ένα πρωτόγνωρο για τις γενιές μας και ιδιαίτερα δυσμενές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΤΗ ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 80 ΩΡΩΝ

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΤΗ ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 80 ΩΡΩΝ Ελληνική Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΤΗ ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 80 ΩΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σ Ε Μ Ι ΝΑ Ρ Ι Ο. Κατανοώντας τη βία και την επιθετικότητα στην κλινική πράξη

Σ Ε Μ Ι ΝΑ Ρ Ι Ο. Κατανοώντας τη βία και την επιθετικότητα στην κλινική πράξη Σ Ε Μ Ι ΝΑ Ρ Ι Ο To Γραφείο Εκπαίδευσης του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, διοργανώνει Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: Κατανοώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Ταγκούλη, Χ. Καμπάκος

Ε. Ταγκούλη, Χ. Καμπάκος Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 08.00-09.00 Ελεύθερες Ανακοινώσεις Αναπτυξιακές διαταραχές - Αυτισμός ΑΙΘΟΥΣΑ Α Αμφιθέατρο Φυσιολογίας (Κτίριο 15) Πρόεδροι: Ε. Ταγκούλη, Χ. Καμπάκος EA01 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

34 η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Διημερίδα Ειδικευομένων Ψυχιατρικής

34 η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Διημερίδα Ειδικευομένων Ψυχιατρικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΩΝ 34 η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Διημερίδα Ειδικευομένων Ψυχιατρικής Με τη συμμετοχή του Τομέα Νέων Ψυχιάτρων της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Διευθυντής: Γρηγόρης Βασλαματζής, Καθηγητής Ψυχιατρικής Β ΕΞΑΜΗΝΟ 1 ο Διήμερο 3 Μαρτίου 2017 (4.00 μμ -

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Ταγκούλη, Χ. Καμπάκος

Ε. Ταγκούλη, Χ. Καμπάκος Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 07 08.00 09.00 Ελεύθερες Ανακοινώσεις Αναπτυξιακές διαταραχές Αυτισμός ΑΙΘΟΥΣΑ Α Αμφιθέατρο Φυσιολογίας (Κτίριο 5) Πρόεδροι: Ε. Ταγκούλη, Χ. Καμπάκος EA0 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤEΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤEΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤEΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 1. Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου Εισαγωγή (Εισαγωγή/ Χαιρετισμός: Γ. Παπαδημητρίου) α) Εγκέφαλος και συμπεριφορά: Ιστορική ανάδυση και

Διαβάστε περισσότερα

«Ζητήματα Ενδονοσοκομειακής Φροντίδας Παιδιών με Ψυχικές Διαταραχές»

«Ζητήματα Ενδονοσοκομειακής Φροντίδας Παιδιών με Ψυχικές Διαταραχές» Επιστημονική Διημερίδα «Ζητήματα Ενδονοσοκομειακής Φροντίδας Παιδιών με Ψυχικές Διαταραχές» Παιδοψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Παρασκευή 30 Ιουνίου & Σάββατο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ

ΜΕΤΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ Ελληνική Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΤΗ ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟ Ο ΜΕΤΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική Διευθυντής: Αν. Καθηγητής Φ. Γουρζής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ακ. Έτος 2013-2014 Πάτρα, 2013 Επιστημονικό Προσωπικό Ψυχιατρικής Κλινικής Διευθυντής:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΙΘΟΥΣΑ Β - Chios ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2013 10.30-12.00 Στρογγυλό Τραπέζι Κρίσεις στην οικογένεια και στο παιδί όπως εμφανίζονται μέσα από το πλαίσιο της Διασυνδετικής -Συμβουλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

http://www.prevention.gr/υπηρεσίες/μο νάδα-πήγασος

http://www.prevention.gr/υπηρεσίες/μο νάδα-πήγασος ΚΕ.Θ.Ε.Α. Μονάδα Κοινοτικής Παρέμβασης ΠΗΓΑΣΟΣ http://www.prevention.gr/υπηρεσίες/μο νάδα-πήγασος Βραχύχρονες παρεμβάσεις ενημέρωσης και πρόληψης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 3. ΙΣΤΟΡΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πρωτόγονη και αρχαία περίοδος. Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδος.. Μεσαίωνας..

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 3. ΙΣΤΟΡΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πρωτόγονη και αρχαία περίοδος. Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδος.. Μεσαίωνας.. 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α 1. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Φύση και έννοια της αναπηρίας Η συνειδητοποίηση της αναπηρίας.. Η στάση της οικογένειας απέναντι στο παιδί με αναπηρία Στάσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχική ανθεκτικότητα κατά την εφηβεία: ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινότητα Σ.

Ψυχική ανθεκτικότητα κατά την εφηβεία: ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινότητα Σ. 9 Περιεχόμενα Οι συγγραφείς του τόμου...13 Εισαγωγή...15 & J.-P. Chartier Γονικότητα και ανάπτυξη του παιδιού...17 Σ. Τάνταρος Τύποι δεσμού και προβληματικές συμπεριφορές: μια προσέγγιση από τη θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Επιστημονικά υπεύθυνη: Μ.

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Επιστημονικά υπεύθυνη: Μ. Ελληνική Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΗ ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΝΕΥΡΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Ειδικό Ιατρείο Διάχυτων Διαταραχών της Ανάπτυξης ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Eιδικό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος - Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών & Εφήβων διοργανώνει το 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριό της

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα ψυχοεκπαίδευσης για τη διαχείριση του θυμού σε εφήβους μαθητές. Παπαγιάννη Ε.

Ομάδα ψυχοεκπαίδευσης για τη διαχείριση του θυμού σε εφήβους μαθητές. Παπαγιάννη Ε. Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 08.00-08.30 ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ 08.30-9.30 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Προεδρείο: Τ. Αλιφιεράκη, Σ. Μπακλέζος ΕΑ 01 ΕΑ 02 ΕΑ 03 ΕΑ 04 Ομάδα ψυχοεκπαίδευσης για

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Γ. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) Ημ/νίες Διεξαγωγής: 16-17/11, 30/11, 01/12, 07 08/12, 2013, 11-12/01, 25-26/01, 01-02/02, 15-16/02,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γ Ε Ν Ι Κ Ο Σ Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Α Σ

Ο Γ Ε Ν Ι Κ Ο Σ Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Α Σ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 30 / 11 / 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ A1β/Γ.Π. οικ.: 92335 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωτική Επιτροπή. Πρόεδρος: Γεώργιος Ν. Παπαδημητρίου. Γραμματείς: Ιωάννης Λιάππας Ζωή Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη

Οργανωτική Επιτροπή. Πρόεδρος: Γεώργιος Ν. Παπαδημητρίου. Γραμματείς: Ιωάννης Λιάππας Ζωή Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη Οργανωτική Επιτροπή Πρόεδρος: Γεώργιος Ν. Παπαδημητρίου Γραμματείς: Ιωάννης Λιάππας Ζωή Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη Μέλη: Ιωάννης Ζέρβας Γεράσιμος Κολαϊτης Μαρία Τζινιέρη-Κοκκώση Μαρίνα Οικονόμου Χρίστος Χριστοδούλου

Διαβάστε περισσότερα

2 η. & Συµπεριφορικής Παιδιατρικής Νοεµβρίου Τελικό Πρόγραµµα. 6 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ Αναπτυξιακής & Ξενοδοχειο Electra Palace Αθήνα

2 η. & Συµπεριφορικής Παιδιατρικής Νοεµβρίου Τελικό Πρόγραµµα. 6 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ Αναπτυξιακής & Ξενοδοχειο Electra Palace Αθήνα 2 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗ Ε.Ε. ΑΣΠΕΥΙ 6 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ Αναπτυξιακής & Συµπεριφορικής Παιδιατρικής 25-26 Νοεµβρίου 2017 Ξενοδοχειο Electra Palace Αθήνα ιοργάνωση: Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακής -

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Επιστημονική υπεύθυνη: Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου Καισαριανή, 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής 2. Η ιδέα για τη δημιουργία 3. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ Γιώργος Γιαννακόπουλος, Ειδ. Παιδοψυχίατρος Στρογγυλό Τραπέζι: «Οι διάφορες διαστάσεις της Διασυνδετικής-

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΩΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 16:30 Υποδοχή - Εγγραφή συνέδρων 18:00 Τελετή έναρξης 18:30 Κεντρική ομιλία Α. Καλαντζή-Αζίζι Η ψυχολογία των διδασκόντων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Τροποποίηση των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο Γ Ε Ν Ι Κ Ο Σ Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Α Σ

Θέμα: Τροποποίηση των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο Γ Ε Ν Ι Κ Ο Σ Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Α Σ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17 / 07 / 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ A1β/Γ.Π.οικ.: 53913 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

4-6. Πρόγραμμα. Νοεμβρίου Αθήνα. Συνέδριο Κολλεγίου Εκπαίδευσης, Έρευνας, Πρόληψης & Θεραπείας Ψυχιατρικών Διαταραχών. Ξενοδοχείο Royal Olympic

4-6. Πρόγραμμα. Νοεμβρίου Αθήνα. Συνέδριο Κολλεγίου Εκπαίδευσης, Έρευνας, Πρόληψης & Θεραπείας Ψυχιατρικών Διαταραχών. Ξενοδοχείο Royal Olympic 3o Συνέδριο Κολλεγίου Εκπαίδευσης, Έρευνας, Πρόληψης & Θεραπείας Ψυχιατρικών Διαταραχών Φαρμακευτικές και μη Φαρμακευτικές Παρεμβάσεις στην Ψυχιατρική Θεραπευτική Με Πανελλήνια και Διεθνή Συμμετοχή 4-6

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου».

Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Αθανασοπούλου Ευαγγελινή Παιδοψυχίατρος, Επιμελήτρια Ε.Σ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική και Νεανική Πρόνοια

Παιδική και Νεανική Πρόνοια M3 A13 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΚΤΥΩΣΗ κι ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Παιδική και Νεανική Πρόνοια Υπηρεσίες και Μέτρα (ΕΛΛΑΔΑ) επιλεξιμότητας (1) Νομοθετικές Απαιτήσεις (1) Νόμος υπ αρθ.2716 (ΦΕΚ 96/Α/17-5-1999) για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Αίαντος 3, 15235 Βριλήσσια Τηλ. 210-8063665, 6129290, Fax 210-8062113, e-mail: info@ergastirio.eu Site: www.ergastirio.eu Εισαγωγικό Πρόγραμμα σε Βασικές Έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης

Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης Η παρούσα εργασία αποτελεί την Πτυχιακή Εργασία και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικά στοιχεία από τη λειτουργία του Τμήματος Θεραπειών Παιδιών και Εφήβων του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς

Ερευνητικά στοιχεία από τη λειτουργία του Τμήματος Θεραπειών Παιδιών και Εφήβων του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς Ερευνητικά στοιχεία από τη λειτουργία του Τμήματος Θεραπειών Παιδιών και Εφήβων του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς Αργυρή Κοντορίνη - Μπενέκη Κατερίνα Αγγελή, Γεωργία Κακλαμάνη Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρεωτικά Μαθήµατα

Υποχρεωτικά Μαθήµατα Κατάλογος Προσφερόµενων Μαθηµάτων Κωδικοποίηση Μαθηµάτων Ο φοιτητής µπορεί να αναγνωρίζει τα µαθήµατα που προσφέρονται σε κάθε έτος από τον κωδικό αριθµό που συνοδεύει κάθε εξαµηνιαίο µάθηµα, που γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Επιμορφωτικό Πρόγραμμα. Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος/η. Υπεύθυνος/η Επικοινωνίας

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Επιμορφωτικό Πρόγραμμα. Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος/η. Υπεύθυνος/η Επικοινωνίας Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Σχολική Ψυχολογία Title School Psychology Έναρξη - Λήξη 2 Σεπτεμβρίου 2019 έως 2 Απριλίου 2020 (Μήνας/Έτος) Διάρκεια σε Μήνες 7 μήνες Ώρες 420 Επιμόρφωσης Ονοματεπώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Υπουργείο Υγείας- Διοίκηση 1 ης ΥΠΕ Αττικής Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ- ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ Ν.Π.Δ.Δ. Μπαρδάνη Ειρήνη, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Σ. Δ/ντρια Μαυραντώνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ K313 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 7 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ-Υπεύθ. Μαθήματος:Π. Μπίτσιος

Διαβάστε περισσότερα

θέραπειν Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ ,

θέραπειν  Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ , θέραπειν Κέντρο Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ψυχικού Το κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών θέραπειν αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο ειδικών θεραπειών, πρόληψης, διάγνωσης και αποκατάστασης. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Εφηβεία

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Εφηβεία Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Εφηβεία Β. Α. Παπαγεωργίου MD, Med, Δρ. Α.Π.Θ. Παιδοψυχίατρος - TEACCH Consultant τ. Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Οι Δ.Π.Τ. Δεν είναι απλώς αποκλίνουσες διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2013-2014 Η Θεραπεία Συμπεριφοράς στις Διαταραχές Άγχους. Οργανώνεται από

Διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2013-2014 Η Θεραπεία Συμπεριφοράς στις Διαταραχές Άγχους. Οργανώνεται από Διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2013-2014 Η Θεραπεία Συμπεριφοράς στις Διαταραχές Άγχους Οργανώνεται από Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) Την Α Ψυχιατρική Κλινική του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 * ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΪΣΤΡΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 * ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΪΣΤΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 * ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΪΣΤΡΟΣ 09.00 10.30 ΕΓΓΡΑΦΕΣ - ΥΠΟ ΟΧΗ 10.30 12.00 ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Όψεις της διπολικής διαταραχής Πρόεδρος: Κ. Φουντουλάκης Ταχεία εναλλαγή φάσεων. ημέλης ιαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΨΥΧ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΨΥΧ 101.2 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2019-2020 ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Στέφανη Στεφάνου EMAIL: stephanou.stephanie@ucy.ac.cy ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 5 ECTS ΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ: Τρίτη & Παρασκευή @ 12:00

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα Europass

Βιογραφικό σημείωμα Europass Βιογραφικό σημείωμα Europass Προσωπικές πληροφορίες πώνυμο (-α) / Όνομα (-τα) Διεύθυνση (-εις) ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 19, ΑΘΗΝΑ, 17121 Ν.ΣΜΥΡΝΗ Τηλέφωνο (-α) 2109329890, 6948595973 Διεύθυνση E-mail mpsarrakou@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΠΤΗ 2/5/ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΕΜΠΤΗ 2/5/ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΕΜΠΤΗ 2/5/2019 8.30 9.30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ 9.30 11.00 11.00 11.45 Ι. Νηματούδης Χ. Τουλούμης Χ. Τουλούμης Ι. Νηματούδης Θ. Μουγιάκος Ομιλητής P. Haddad Αυτοκτονία και ψυχοπαθολογία: Διαχωρισμός ιδεασμού

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα Europass ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ. Προσωπικές πληροφορίες. 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) mpsarrakou@gmail.com. Ελληνική.

Βιογραφικό σημείωμα Europass ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ. Προσωπικές πληροφορίες. 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) mpsarrakou@gmail.com. Ελληνική. Βιογραφικό σημείωμα Europass Προσωπικές πληροφορίες Επώνυμο (-α) / Όνομα (-τα) Διεύθυνση (-εις) ΘΡΑΚΗΣ 19, 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) Διεύθυνση (-εις) ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο (-α) 2109329890

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών

Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών Ορισμός μαθησιακών διαταραχών Η αδυναμία των μαθητών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός κανονικού σχολείου. Τα μαθησιακά προβλήματα ΔΕΝ οφείλονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning. ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 info@v-learning.gr www.v-learning.gr Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΙΙ ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

2) 4 ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της Π.Δ.Ε. Αττικής

2) 4 ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της Π.Δ.Ε. Αττικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕ. & ΔΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ' Δ/ΝΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ - 1 ο Κ.Ε.Σ.Υ. Δ' ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μετεκπαίδευση στη Νεοψυχαναλυτική διάγνωση και ψυχοθεραπεία παιδιών κι ενηλίκων - ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ

Μετεκπαίδευση στη Νεοψυχαναλυτική διάγνωση και ψυχοθεραπεία παιδιών κι ενηλίκων - ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Μετεκπαίδευση στη Νεοψυχαναλυτική διάγνωση και Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

9 o ΠΡΟΛΗΨΗ: Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο. 27 29 Νοεμβρίου 2015. Έγκαιρη Αναγνώριση. ΑΘΗΝΑ Σχολή Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ

9 o ΠΡΟΛΗΨΗ: Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο. 27 29 Νοεμβρίου 2015. Έγκαιρη Αναγνώριση. ΑΘΗΝΑ Σχολή Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ 9 o ΠΡΟΛΗΨΗ: Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο Έγκαιρη Αναγνώριση και Αντιμετώπιση των Ψυχικών Διαταραχών στο Παιδί και στον Έφηβο 27 29 Νοεμβρίου 2015 ΑΘΗΝΑ Σχολή Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Επιστημονικά υπεύθυνη: Μ.

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Επιστημονικά υπεύθυνη: Μ. Ελληνική Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΗ ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Α ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Παρεμβάσεις Κοινωνικής Εργασίας σε καταστάσεις κρίσης στην οικογένεια

Α ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Παρεμβάσεις Κοινωνικής Εργασίας σε καταστάσεις κρίσης στην οικογένεια ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΜΣ Γενικές πληροφορίες Τα μαθήματα του ΠΜΣ θα διδάσκονται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 4-10 το απόγευμα και κάθε Παρασκευή ώρες 4-7 το απόγευμα, για 13 εβδομάδες. Το 7-10 κάθε

Διαβάστε περισσότερα

«Από τις νευρο-επιστήμες στην ψυχανάλυση: εξάρτηση από την οθόνη»

«Από τις νευρο-επιστήμες στην ψυχανάλυση: εξάρτηση από την οθόνη» Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοπαθολογίας Παιδιού και Εφήβου (ΑΕΡΕΑ) και A Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής Υπηρεσία Παιδιών και Εφήβων ΗΜΕΡΙΔΑ «Από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015-2016 Επιστημονική Επιτροπή: Μαρία Τζινιέρη-Κοκκώση (Υπεύθυνη),Επικ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Βασιλική Ρότσικα Επικ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

2η Πανελλήνια Ημερίδα Μηχανισμού Υποστήριξης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Δικτύωσης Συνεργασίας σε Τομεακό και Περιφερειακό Επίπεδο

2η Πανελλήνια Ημερίδα Μηχανισμού Υποστήριξης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Δικτύωσης Συνεργασίας σε Τομεακό και Περιφερειακό Επίπεδο Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013 Κέντρο Διάχυσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.ΔΕ.Α), ΑΠΘ, Αμφιθέατρο I, 3 ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη Αναλυτικό πρόγραμμα 8.30 9.00 Έναρξη Ημερίδας Εγγραφές

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα ψυχοεκπαίδευσης για τη διαχείριση του θυμού σε εφήβους μαθητές. Παπαγιάννη Ε.

Ομάδα ψυχοεκπαίδευσης για τη διαχείριση του θυμού σε εφήβους μαθητές. Παπαγιάννη Ε. Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 08.00-08.30 ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ 08.30-9.30 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Προεδρείο: Τ. Αλιφιεράκη, Σ. Μπακλέζος ΕΑ 01 ΕΑ 02 ΕΑ 03 ΕΑ 04 Ομάδα ψυχοεκπαίδευσης για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ. Υπεύθυνοι: Χ. Παπαγεργίου, Καθηγητής & Διευθυντής, Α Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ,

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ. Υπεύθυνοι: Χ. Παπαγεργίου, Καθηγητής & Διευθυντής, Α Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ Υπεύθυνοι: Χ. Παπαγεργίου, Καθηγητής & Διευθυντής, Α Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Α. Δουζένης, Αναπλ Καθηγητής & Διευθυντής, Β Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΚΥΚΛΟΣ: Φθινόπωρο 2017

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΚΥΚΛΟΣ: Φθινόπωρο 2017 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-18 Α ΚΥΚΛΟΣ: Φθινόπωρο 2017 Τεχνικές κλινικής συνέντευξης Ι: Κλινικές δεξιότητες, λήψη ιστορικού, θεραπευτικός σχεδιασµός ( Α Έτος) Η λήψη ενός καλού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΕΠ-Υ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΤΟΝ ΕΝΗΛΙΚΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» 1 η ΣΕΙΡΑ 16 & 17/2/2019

Διαβάστε περισσότερα

7 o Πανελλήνιο. Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο. προκαταρκτικό πρόγραμμα. Κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους: φύση, ανατροφή, κοινωνία

7 o Πανελλήνιο. Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο. προκαταρκτικό πρόγραμμα. Κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους: φύση, ανατροφή, κοινωνία 7 o Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο Κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους: φύση, ανατροφή, κοινωνία Υπό την Αιγίδα Δήμου Αθηναίων HELLENIC SOCIETY OF CHILD & ADOLESCENT PSYCHIATRY 27 28 29 ΜΑΪΟΥ 2011

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο περιλήψεων Καινοτόμες και στοχευμένες παρεμβάσεις για την πρόληψη της παιδικής κακομεταχείρισης

βιβλίο περιλήψεων Καινοτόμες και στοχευμένες παρεμβάσεις για την πρόληψη της παιδικής κακομεταχείρισης ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ βιβλίο περιλήψεων Στρογγυλή Τράπεζα Καινοτόμες και στοχευμένες παρεμβάσεις για την πρόληψη της παιδικής κακομεταχείρισης Εισηγητής: Γ. Γιαννακόπουλος, Παιδοψυχίατρος Διδάκτωρ Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλµατος Ψυχολόγου (Αρ. Πρωτ.:17094)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλµατος Ψυχολόγου (Αρ. Πρωτ.:17094) ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλµατος Ψυχολόγου (Αρ. Πρωτ.:17094) Όνοµα : Τσιαφούτη Δήµητρα Διεύθυνση : Ραιδεστού 35, Ηµ. Γέννησης : 18/05/1989 Τηλέφωνο : 6987896063 Ε-mail : d.tsiafouti@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Α ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Α ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Α ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Χ. Χ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 2 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ: «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 24/6/2016 8.45 9.00: Εναρκτήριες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑ ΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΚΛΑ ΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΛΑ ΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Αγαπητή/έ συνάδελφε, Αθήνα 16/12/13 Ο Κλάδος Ψυχοθεραπείας της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας θα πραγµατοποιήσει, στο πλαίσιο του σεµιναρίου συνεχιζόµενης παιδείας στην ψυχοθεραπεία,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Συγκρότηση Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Συγκρότηση Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο. της Eλληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Επιστημονικό Πρόγραμμα

Συνέδριο. της Eλληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Επιστημονικό Πρόγραμμα Συνέδριο της Eλληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Επιστημονικό Πρόγραμμα Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 13.00-13.30 Εγγραφές 13.30-15.00 στρογγυλο ΤΡΑΠΕΖΙ 1 Δυσλειτουργικές εκδηλώσεις και συννοσηρότητα στις νευροαναπτυξιακές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Συνεδρίου. Θεμ. Συνεδρία 1: Ζητήματα ψυχικής υγείας και ασθένειας

Πρόγραμμα Συνεδρίου. Θεμ. Συνεδρία 1: Ζητήματα ψυχικής υγείας και ασθένειας Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου Ώρα Ολυμπιακό Μουσείο 18.00-19.00 Εγγραφή 19.00-20.30 Τελετή έναρξης Χαιρετισμοί Τιμητική εκδήλωση προς τιμήν της Καθηγήτριας κυρίας Μ. Μαλικιώση-Λοϊζου Εναρκτήρια ομιλία της τιμώμενης

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Σχέδιο ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Επιχειρησιακό Σχέδιο ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 7 η Υ.ΠΕ ΚΡΗΤΗΣ Επιχειρησιακό Σχέδιο ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2014-2020 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ Στόχος: η ομοιόμορφη ανά νομό κατανομή των δομών ψυχικής υγείας σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης Ανάπτυξη και

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικο Συνέδριο της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος

Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικο Συνέδριο της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικο Συνέδριο της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος Με Διεθνή Συμμετοχή «Το Παιδί και ο Έφηβος σε ένα κόσμο που αλλάζει: Διεπιστημονική προσέγγιση» 29 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2017

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Ακαδημαϊκό έτος

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Ακαδημαϊκό έτος 8 1567200121199 Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ 184 1567201400043 Myrtillo Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείριση Ειδικού Σκοπού 117 1567201400044 Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ 16 1567201400055

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Α. Δημητριάδου. Εκπαίδευση. Μετεκπαίδευση. Κιλκίς & Τραπεζούντος 1, Καλαμαριά Θεσσαλονίκη επικοινωνία: /

Μαρία Α. Δημητριάδου. Εκπαίδευση. Μετεκπαίδευση. Κιλκίς & Τραπεζούντος 1, Καλαμαριά Θεσσαλονίκη επικοινωνία: / Μαρία Α. Δημητριάδου Κιλκίς & Τραπεζούντος 1, Πολύκαστρο Κιλκίς ιστοσελίδα: www.psychotherapyworks.gr Θεμιστοκλή Σοφούλη 60, αλληλογραφία: mariadimitpsy@gmail.com Καλαμαριά Θεσσαλονίκη επικοινωνία: 2343

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 2 (2010) ΚΕΚ Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής 3 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής

Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής Απαρτιωμένη Διδασκαλία Εισαγωγή στην Ψυχιατρική 21 ος αιώνας μεγάλη πρόοδος των συναφών επιστημών: Νευροεπιστήμες, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία Προηγήθηκε περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

14o ΣΥΜΠΟΣΙΟ. «Ναρκισσισµός: 100 χρόνια µετά» 27-29 Μαρτίου 2015. Αθήνα Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

14o ΣΥΜΠΟΣΙΟ. «Ναρκισσισµός: 100 χρόνια µετά» 27-29 Μαρτίου 2015. Αθήνα Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 14o ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Ναρκισσισµός: 100 χρόνια µετά» 27-29 Μαρτίου 2015 Αθήνα Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 10.00-11.00 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕ ΡΙΑ Ν. Χαµπέρης Προσφωνήσεις Χαιρετισµοί

Διαβάστε περισσότερα

ιαταραχές Προσωπικότητας

ιαταραχές Προσωπικότητας 4 ο Επιστηµονικό Συµπόσιο Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστηµίου Πατρών ιαταραχές Προσωπικότητας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πάτρα, 14-15 Μαρτίου 2009 Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστηµίου Πατρών ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Διαβάστε περισσότερα

«Εφηβεία από το Α έως το Ω» Μια Ακαδημία για Γονείς

«Εφηβεία από το Α έως το Ω» Μια Ακαδημία για Γονείς «Εφηβεία από το Α έως το Ω» Μια Ακαδημία για Γονείς Ξενοδοχείο President 18 Νοεμβρίου 2015 1 η Συνάντηση Άρτεμις Κ. Τσίτσικα Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής

Διαβάστε περισσότερα