Εξοικονόμηση Ενέργειας - Επεξεργασία Αέρα από την Toshiba

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εξοικονόμηση Ενέργειας - Επεξεργασία Αέρα από την Toshiba"

Transcript

1 Εξοικονόμηση Ενέργειας - Επεξεργασία Αέρα από την Toshiba Φρέσκος Αέρας Εξαερισµός Σε ένα κλειστό θερμομονωμένο και κλιματιζόμενο κτίριο, εσωτερικός αέρας δεν μπορεί να ανανεωθεί από μόνος του, χωρίς μηχανικό σύστημα αερισμού. Οι εσωτερικοί ρύποι, που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως μικροσωματίδια και έκλυση CO 2 μπορεί να δημιουργήσουν ανθυγιεινά επίπεδα διαβίωσης. Η εσωτερικά μολυσμένη ατμόσφαιρα αποτελεί συχνή αιτία πονοκεφάλων, άσθματος, αλλεργιών και άλλων ασθενειών που συναντώνται σε ανθρώπους, που ζουν μεγάλο χρόνο σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους. Εξίσου σημαντική είναι η διατήρηση ενός αποδεκτού επίπεδου σχετικής υγρασίας σε ένα εσωτερικό χώρο. Ειδικά σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και αυξημένη υγρασία, η εσωτερική συγκέντρωση υγρασίας θα μπορούσε να δημιουργήσει μύκητες ή ανάπτυξη μούχλας στα δίκτυα αεραγωγών διανομής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εστιών μόλυνσης του αέρα. Η Toshiba έχει δημιουργήσει μια σειρά μονάδων αερισμού που περιλαμβάνουν εναλλάκτη θερμότητας, στοιχείο απευθείας εκτόνωσης DX και σύστημα ύγρανσης και αποτελούν την ιδανική λύση για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων αερισμού και ποιότητας αέρα σε γραφεία, καταστήματα και χώρους συγκέντρωσης κοινού. AHI CARRIER N.A. ΕΥΡΩΠΗΣ Α.Ε. Λ. Κηφισού 18, Αθήνα Τηλ. : , Fax: &

2 Πόσο καθαρό και υγιεινό είναι το περιβάλλον που ζούμε; Ο σωστός αερισμός είναι το κλειδί για την ευεξία του ανθρώπου σε ένα κλειστό κλιματιζόμενο χώρο. Σε όλο τον κόσμο, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα διογκούμενο πρόβλημα ποιότητας αέρα και υγιεινής διαβίωσης. Ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές η ατμοσφαιρική ρύπανση συχνά φτάνει σε επικίνδυνα για την υγεία επίπεδα. Στην Ευρώπη, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες, οι περισσότερες χώρες έχουν λάβει μέτρα περιορισμού της αστικής κυκλοφορίας, απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, και έχουν οριστεί αυστηρά πρότυπα για τον έλεγχο της ποιότητας του εσωτερικού αέρα. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι σήμερα περνούν σχεδόν το 80% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους και αυτό αυξάνει την έκθεσή τους σε βλαβερές βιολογικές ουσίες, όπως βακτήρια, ιούς, μούχλα, γύρη ή επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως διοξείδιο του άνθρακα, καπνός, φορμαλδεΰδη... Αυτά μπορεί να προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά μπορεί επίσης να παράγονται μέσα από έπιπλα, χρώματα, καθαριστικές ουσίες, αποσμητικά χώρου, παρασιτοκτόνα και άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτές οι ουσίες που είναι γνωστές ως οργανικές πτητικές ενώσεις ή VOC (Volatile Organic Compounds) είναι η κύρια αιτία του «συνδρόμου των άρρωστων κτιρίων». Οι συνέπειες για τους κατοίκους ενός κτιρίου μπορεί να είναι από δυσάρεστες οσμές μέχρι σοβαρές ασθένειες όπως οι αλλεργίες, άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα ακόμη και ασθένειες συνδεόμενες με τον καρκίνο. Ακόμα και ο εξοπλισμός συστημάτων παροχής κλιματισμού μπορεί να είναι πηγή διασποράς ρύπων, αν δεν συντηρείται σωστά και υπάρχουν μολυσμένα φίλτρα, υγρασία στους αεραγωγούς ή στάσιμο νερό σε λεκάνες συμπυκνωμάτων, που μπορεί να προκαλέσουν ανάπτυξη μικροβίων.

3 Απλός εξαερισμός ή Αερισμός με Ανάκτηση Θερμότητας; Η συνεχής ροή νωπού αέρα είναι υποχρεωτική σε ένα κλειστό εσωτερικό περιβάλλον, όπου μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζει και εργάζεται εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σε τέτοιες συνθήκες, ο κυκλοφορούν αέρας θα πρέπει να αντικατασταθεί σταδιακά από νέο καθαρό αέρα για να κρατηθούν τα σωστά επίπεδα οξυγόνου και να αφαιρεθούν οι ρυπογόνες ουσίες. Σε κτίρια όπου διάφορες εγκαταστάσεις έχουν διαφορετικές ανάγκες εξαερισμού (νοσοκομεία, εργαστήρια, μαγειρεία, χώροι υγιεινής& WC κ.α.) είναι σημαντικό να δημιουργηθεί η σωστή ισορροπία πίεσης αέρα, ώστε να αποφευχθεί η διάχυση ανεπιθύμητων οσμών και υγρασίας. Ο εξαερισμός σε κλειστά κλιματιζόμενα κτίρια μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια της θερμότητας, κατά την απόρριψη του αέρα στο περιβάλλον. Η χρήση ενός εναλλάκτη θερμότητας αέρα-αέρα, περιορίζει αυτή την διάχυση της θερμότητας και κατά συνέπεια μειώνει το φορτίο του ψύξης και θέρμανσης του εξοπλισμού, εξοικονομώντας πολύτιμους ενεργειακούς πόρους. Οι εναλλάκτες θερμότητας αέρα-αέρα της Toshiba έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίζουν το σωστό εξαερισμό ενός κτιρίου με την απόρριψη του μολυσμένου αέρα, που στη συνέχεια αντικαθίσταται με φιλτραρισμένο φρέσκο αέρα από το περιβάλλον. Η μονάδα επεξεργάζεται τόσο τον εξωτερικό αέρα, όσο και τοναέρατωνεσωτερικώνχώρωνμέσωενός εναλλάκτη θερμότητας, όπου γίνεται εναλλαγή θερμότητας και υγρασίας. Κάθε μονάδα διαθέτει διάταξη δύο ανεμιστήρων προσαγωγής και απόρριψης και είναι συνδεδεμένη με τους κατάλληλους αγωγούς διανομής του αέρα: είσοδος έξοδος δικτύου εξαερισμού και είσοδος έξοδος διτκυου προσαγωγής νωπού αέρα.

4 Πολλαπλές Επιλογές Συστημάτων Αερισμού από την Toshiba Ο εξοπλισμός κλιματισμού (HVAC) εκτελεί τη λειτουργία ψύξης ή θέρμανσης παρέχοντας φιλτραρισμένο αέρα σε κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία. Ο σκοπός του συστήματος εξαερισμού σε ένα κτήριο είναι να ανανεώσει τον αέρα στους κλειστούς χώρους. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να προστεθεί μια ειδική μονάδα αερισμού για να εισάγει μηχανικά φρέσκο αέρα από το περιβάλλον και να απορρίπτει σε αυτό τον εξερχόμενο αέρα από τους χώρους. Η Toshiba προσφέρει λύσεις μονάδων αερισμού με πολλαπλές εφαρμογές. Μονάδες με Εναλλάκτη Θερμότητας Αέρα- Αέρα Η προηγμένη τεχνολογία των μονάδων αερισμού πολλαπλών λειτουργιών, που ανακτά θερμική ενέργεια μέσω εναλλάκτη θερμότητας, αυξάνει την ποιότητα του αέρα του εσωτερικού περιβάλλοντος και αποβάλλει τον μολυσμένο αέρα. Διατίθεται σε 3 διαφορετικές εκδόσεις: Εναλλάκτης θερμότητας αέρα-αέρα μόνο, Εναλλάκτης θερμότητας αέρα-αέρα με στοιχείο απευθείας εκτόνωσης DX, Εναλλάκτης θερμότητας αέρα-αέρα με στοιχείο DX και σύστημα ύγρανσης. Μονάδα αερισμού με στοιχείο Απευθείας Εκτόνωσης Η μονάδα με στοιχείο DX επιτρέπει τον προκλιματισμό του εισερχόμενου αέρα, μετά τη διέλευση του από τον εναλλάκτη θερμότητας, για να προσεγγίσει καλύτερα την επιθυμητή θερμοκρασία άνεσης στον χώρο. Μονάδα 100% λήψης νωπού αέρα Εσωτερική μονάδα VRF που προσφέρει τη δυνατότητα να εισαγωγής προκλιματισμένου νωπού αέρα στο κτήριο. Σύστημα διαχείρισης κεντρικής κλιματιστικής μονάδας Η Toshiba προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα σύνδεσης στοιχείου Dx και ηλεκτρονικού ελέγχου σε κλιματιστική μονάδα διαχείρισης αέρα άλλου κατασκευαστή. Ετσι η μονάδα μπορεί να ενταχθεί στο πολυδιαιρούμενο σύστημα VRF συνδεόμενη και ελεγχόμενη από την Εξωτερική μονάδα VRF SMMS-i. Με τον τρόπο αυτό, οι εσωτερικές μονάδες που συνδέονται στο σύστημα VRF μπορούν με ευελιξία εφαρμογών να ελέγξουν την εσωτερική θερμοκρασία αλλά και την ποιότητα αέρα των εσωτερικών χώρων.

5 Τρόποι Λειτουργίας Εναλλάκτη Θερμότητας Λειτουργία θέρμανσης Ο εξωτερικός κρύος αέρας και ο εσωτερικά κλιματισμένος θερμός αέρας, να περνά μέσα από το στοιχείο εναλλάκτη. Η μονάδα προθερμαίνει και εισάγει ζεστό καθαρό αέρα στους αεραγωγούς προσαγωγής αέρα. Λειτουργία ψύξης Ο εξωτερικός ζεστός αέρας και ο εσωτερικά κλιματισμένος κρύος αέρας, να περνά μέσα από το στοιχείο εναλλάκτη. Η μονάδα προκλιματίζει και εισάγει φρέσκο καθαρό αέρα στους αεραγωγούς προσαγωγής αέρα. Ελεύθερη ψύξη Free-cooling Όταν οι κλιματικές συνθήκες το επιτρέπουν ο εξωτερικός αέρας περνά μόνο μέσα από το φίλτρο αέρα και εισέρχεται καθαρότερος στους εσωτερικούς χώρους χωρίς θερμική επεξεργασία. Ο εσωτερικός αέρας παρακάμπτει τον εναλλάκτη και εξέρχεται ελεύθερα στο περιβάλλον. Σύστημα ύγρανσης Το χειμώνα, ο εσωτερικός αέρας με τη θέρμανση του μπορεί να γίνει πολύ ξηρός και να υπάρχουν αυξημένο ηλεκτροστατικό φορτίο. Ο ενσωματωμένος υγραντήρας που διαθέτει η μονάδα βελτιώνει τα επίπεδα υγρασίας της παροχής του αέρα που διοχετεύεται στο χώρο. Ο θερμός αέρας διέρχεται από το ψυκτικό στοιχείο DX, στη συνέχεια διαπερνά μέσω ενός λεπτού στοιχείου ύγρανσης και απορροφά νερό λόγω του τριχοειδούς φαινομένου. Ελεύθερη Ψύξη και Νυχτερινή Λειτουργία Το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της νύχτας η εξωτερική θερμοκρασία είναι συχνά χαμηλότερη από την εσωτερική θερμοκρασία του χώρου και τότε η μονάδα παρέχει φρέσκο δροσερό αέρα για τη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών στους εσωτερικούς χώρους. Η συσσωρευμένη θερμότητα που αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της νύχτας συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ψυκτικού φορτίου του συστήματος κλιματισμού την επόμενη μέρα, εξοικονομώντας ενέργεια και κόστος. H δωρεάν εξωτερική ενέργεια του αέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις ενδιάμεσες εποχές, όπως την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την λειτουργία ελεύθερης ψύξης - Free Cooling. Αν η μονάδα ρυθμιστεί σε αυτόματη λειτουργία, θα αντιλαμβάνεται τις συνθήκες αυτές και θα βελτιστοποιήσει από μόνη της την λειτουργία.

6 Έλεγχος Πίεσης χώρου μέσω του Εναλλάκτη Θερμότητας Συνθήκη Υπoπίεσης: Απόρριψη (EA) > Προσαγωγή (SA) Είναι δυνατό να επιλεχθεί η λειτουργία"υπερπίεση" ή "Υποπίεση" αέρα με βάση τις απαιτήσεις του κτιρίου. Η ισορροπία πίεσης του αέρα σε ένα κτίριο μπορεί να ρυθμιστεί με την αλλαγή της παροχής προσαγωγής νωπού αέρα και απόρριψης αέρα στο περιβάλλον. Σε κανονικές συνθήκες και στις περισσότερες εφαρμογές, οι παροχές αέρα προσαγωγής και απαγωγής είναι ίδιες, αλλά υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις, όπου οι παροχές αέρα πρέπει να είναι διαφορετικές για λόγους υγιεινής. Για παράδειγμα, οι χώροι κουζίνας, τουαλετών και μπάνιου, διατηρούνται σε συνθήκες Υποπίεσης με το σύστημα εξαερισμού, ώστε να αποφευχθεί η διαρροή αέρα και η ρύπανση των παρακείμενων χώρων με ανεπιθύμητες οσμές ή υγρασία. Η προστασία ενός χώρου από ρύπανση μπορεί επίσης να επιτευχθεί αν υπάρξει Υπερπίεση στους προστατευόμενους εσωτερικούς χώρους και αυτό επιτυγχάνεται με την προσαγωγή μεγαλύτερης ποσότητας νωπού αέρα, διατηρώντας τους χώρους σε υψηλότερη ατμοσφαιρική πίεση. Συνθήκη Υπερπίεσης: Προσαγωγή (SA) > Απόρριψη (EA) Όταν έχει επιλεγεί η λειτουργία ΥΠΕΡΠΙΕΣΗΣ η προσαγωγή νωπού είναι μεγαλύτερη από τον εξαερισμό αέρα. Η αυξημένη παροχή νωπού αέρα δημιουργεί μικρή υπερπίεση στο χώρο που αποτρέπει την εισροή σκόνης και υγρασίας, καθώς και την ροή οσμών, από άλλους χώρους (κουζίνα / τουαλέτα / διάφορα εργαστήρια). Όταν έχει επιλεγεί η λειτουργία ΥΠΟΠΙΕΣΗΣ η απόρριψη αέρα εξαερισμός είναι μεγαλύτερος από την προσαγωγή νωπού αέρα. Η αύξηση της ποσότητας εξαερισμού δημιουργεί υποπίεση στο χώρο και έτσι αποφεύγεται η δυσοσμία και η κυκλοφορία ρύπων και βακτηρίων προς άλλους εσωτερικούς χώρους.

7 Διάταξη Μονάδας Αερισμού με Εναλλάκτη Θερμότητας Η μονάδα μειώνει το συνολικό κόστος ενέργειας του απορριπτόμενου αέρα και στη συνέχεια με την ανάκτηση ενέργειας προσφέρει στον χώρο είτε ζεστό ή δροσερό νωπό αέρα. Με λειτουργία του εναλλάκτη θερμότητας μειώνει σημαντικά τα λειτουργικά κόστη της εγκατάστασης κλιματισμού. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι εναλλάκτες θερμότητας αέρος-αέρος της Toshiba μονάδες δεν μπορούν να παράγουν θέρμανση ή ψύξη από μόνες τους, αλλά συνοδεύουν ένα κλιματιστικό μηχάνημα ή μια αντλία θερμότητας επιτρέποντας τους να εργαστούν πιο αποτελεσματικά. Εύκολη συντήρηση O τακτικός καθαρισμός των φίλτρων έχει βαρύνουσα επίδραση στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα για το λόγο αυτό υπάρχει ένδειξη φίλτρου στο χειριστήριο της μονάδας, ώστε να υποδεικνύει στον χρήστη πότε απαιτείται ο καθαρισμός των φίλτρων. Είναι επίσης δυνατόν να αφαιρεθεί εύκολα ο εναλλάκτης θερμότηταςμαζίμετοφίλτρο,γιατονκαθαρισμότου. Τα φίλτρα του εναλλάκτη θερμότητας πλένονται με νερό (χωρίς απορρυπαντικό) τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο ή οποτεδήποτε απαιτείται. Τα φίλτρα υψηλής απόδοσης πρέπει να καθαρίζονται με ηλεκτρική σκούπα και να αντικαθιστούνται μετά από ώρες λειτουργίας. Έτσι, εξασφαλίζεται η σωστή και αποδοτική λειτουργία των υπόλοιπων στοιχείων της μονάδας όπως του εναλλάκτη θερμότητας, του στοιχείου DX, του υγραντήρα κ.α.). Εξαιρετική ηχοαπόσβεση Δεδομένου ότι αυτό ο εναλλάκτης θερμότητας αέροςαέρος είναι κατασκευασμένο από χαρτί, και οι οπές διέλευσης είναι πολύ μικρές, η μονάδα παρέχει εξαιρετική ηχομόνωση. Έτσι αν η εγκατάσταση βρίσκεται κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους ή σιδηροδρομικούς σταθμούς, ή άλλες πηγές ηχορύπανσης θα περιοριστεί σημαντικά η εξωτερικός θόρυβος μέσα από το δίκτυο αεραγωγών αερισμού.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κ. Τ. Παπακώστας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κ. Τ. Παπακώστας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Κ. Τ. Παπακώστας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια στην Ελλάδα - περιβαλλοντικές επιπτώσεις Στις χώρες

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ. Βασικές αρχές των συστημάτων ψύξης/ Νέες τεχνολογίες

Σεμινάριο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ. Βασικές αρχές των συστημάτων ψύξης/ Νέες τεχνολογίες Σεμινάριο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Βασικές αρχές των συστημάτων ψύξης/ Νέες τεχνολογίες Φωτεινή Καραμάνη Χημικός Μηχανικός, MSc KAΠE ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αναγκαία και επιβαλλόμενη η διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Η ενεργειακή επιθεώρηση στα κτίρια και στη βιομηχανία και η προετοιμασία των μηχανικών στην Κρήτη, ΤΕΕ Τμ. Αν.& Δυτ. Κρήτης, Οκτ.

Η ενεργειακή επιθεώρηση στα κτίρια και στη βιομηχανία και η προετοιμασία των μηχανικών στην Κρήτη, ΤΕΕ Τμ. Αν.& Δυτ. Κρήτης, Οκτ. 4.6 ΕΞΕ ΣΤΙΣ ΕΓΚ/ΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΕΡΙΣΜΟΥ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Οι επεµβάσεις εξοικονόµησης ενέργειας που σχετίζονται µε τις εγκαταστάσεις πλήρους κλιµατισµού (Θ.Α.Κ. - HVAC) στοχεύουν ή έχουν ως αποτέλεσµα ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ioannis Michaelides, Associate Professor Cyprus University of Technology

Ioannis Michaelides, Associate Professor Cyprus University of Technology Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα MOVIDA Εκπαιδευτικό σεμινάριο για Επιθεωρητές συστημάτων Κλιματισμού, Ιούνιος 2013 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ (Air Conditioning Systems) Ioannis Michaelides, Associate Professor

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ...,.1-2

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ...,.1-2 ...ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ...,.1-2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ...,..3-4 ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ...,.5-6 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικός αερισμός 1.0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 2.0 Αερισμός κατοικημένων χώρων. 2.1 Η εναλλαγή αέρα στα κτίρια

Φυσικός αερισμός 1.0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 2.0 Αερισμός κατοικημένων χώρων. 2.1 Η εναλλαγή αέρα στα κτίρια Φυσικός αερισμός 1.0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κατοικημένοι χώροι πρέπει να αερίζονται. O φυσικός αερισμός είναι ο βασικότερος και απλούστερος τρόπος απομάκρυνσης αερίων και επιβλαβών για την υγεία ουσιών στους χώρους.

Διαβάστε περισσότερα

Ακρίτας Σιδηρόπουλος Α.Ε.

Ακρίτας Σιδηρόπουλος Α.Ε. Έχει εμφανιστεί μούχλα στο σπίτι σας; Η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί παντού στο περιβάλλον, αλλά στα σπίτια είναι ανεπιθύμητη! Η έντονη ανάπτυξη της μούχλας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να οδηγήσει

Διαβάστε περισσότερα

Συνθήκες άνεσης στον εσωτερικό χώρο

Συνθήκες άνεσης στον εσωτερικό χώρο Συνθήκες άνεσης στον εσωτερικό χώρο Άρθρο του EPΩTOKPITOY TΣIΓKA, Mηχ. Ηλεκτρολόγου Mηχ. Τεχνικό Περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ Τ.114, Σελ. 31 Σε κάθε άτομο, για την αντίληψη της άνεσης, σημαντικό ρόλο παίζουν τα βιολογικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 9 ο ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ: 31622 Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: Ενεργειακό σπίτι. Τρόποι και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στο σύγχρονο ελληνικό σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πολυτεχνική Σχολή

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πολυτεχνική Σχολή Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Τομέας Συστημάτων Υλικών, Διεργασιών και Μηχανολογίας Επιβλέπων Καθηγητής: Καρακατσάνης Θεόκλητος Μελέτη Κλιματισμού

Διαβάστε περισσότερα

To Σύνδρομο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome)

To Σύνδρομο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome) To Σύνδρομο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome) Ειρήνη Αργυροπούλου, Ζωή Καζαντζίδου, Φοιτήτριες Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δ.Π.Θ. Ως άρρωστα κτίρια, χαρακτηρίζονται τα νεόκτιστα κτίρια που

Διαβάστε περισσότερα

Ε-News Τεύχος. Συμμετοχή της AHI-Carrier στην έκθεση Climatherm 2012. Mάρτιος 2012

Ε-News Τεύχος. Συμμετοχή της AHI-Carrier στην έκθεση Climatherm 2012. Mάρτιος 2012 Ε-News Τεύχος 59 Mάρτιος 2012 Συμμετοχή της AHI-Carrier στην έκθεση Climatherm 2012 Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή της AHI Carrier Νότιας Ανατολικής Ευρώπης Α.Ε. στην έκθεση CLIMATHERM, που πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Ιανουάριος 2008 Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 2103840774-5, fax. 2103804008 www.greenpeace.gr 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ CARRIER. Αξιολογούμε για εσάς τις Σύγχρονες Εναλλακτικές Εφαρμογές Θέρμανσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ CARRIER. Αξιολογούμε για εσάς τις Σύγχρονες Εναλλακτικές Εφαρμογές Θέρμανσης ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ CARRIER Αξιολογούμε για εσάς τις Σύγχρονες Εναλλακτικές Εφαρμογές Θέρμανσης H θέρμανση σ ένα κτίριο μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους. Όλες οι απαντήσεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Θέρμανση: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ NEA AHI CARRIER. Προγράμματα Επιδότησης Ενεργειακή Ανάλυση Συστήματος Θέρμανσης

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Θέρμανση: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ NEA AHI CARRIER. Προγράμματα Επιδότησης Ενεργειακή Ανάλυση Συστήματος Θέρμανσης ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ NEA AHI CARRIER ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΥΧΟΣ 2ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Θέρμανση: Τελικά, τι μας κοστίζει λιγότερο; Προγράμματα Επιδότησης Ενεργειακή Ανάλυση Συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΑΕΜ: 5021 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑ 2013 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σκοπός της συγκεκριμένης πτυχιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ HVAC

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ HVAC ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ HVAC 1. ΕΙΣAΓΩΓΗ...1 1.1 Τα συστήµατα HVAC...1 1.2 Βασικά χαρακτηριστικά...2 2. ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ...5 2.1 Χωρισµός σε θερµικές ζώνες...5 2.2 Μονάδες ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία. «Εξοικονόμηση ενέργειας και ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος σε κτίρια γραφείων» Προβατά Ελένη Α.Μ.

Διπλωματική εργασία. «Εξοικονόμηση ενέργειας και ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος σε κτίρια γραφείων» Προβατά Ελένη Α.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Διπλωματική εργασία «Εξοικονόμηση ενέργειας και ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος σε κτίρια γραφείων» Προβατά Ελένη Α.Μ.: 2007050042 Τριμελής Επιτροπή Κολοκοτσά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING. Τεχνικό Εγχειρίδιο για τον Κλιματισμό

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING. Τεχνικό Εγχειρίδιο για τον Κλιματισμό ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΙΝOΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Νέες Ενέργειες και Διαχείριση Ζήτησης Προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Διαχείριση Ζήτησης Ίσπρα, 30 Αυγούστου 2005 ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ. Πρωτοποριακή Σχεδίαση για Ιδανικό Περιβάλλον RAC

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ. Πρωτοποριακή Σχεδίαση για Ιδανικό Περιβάλλον RAC ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Πρωτοποριακή Σχεδίαση για Ιδανικό Περιβάλλον RAC 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2 ΕΞΥΠΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 4 ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΕΡΑΣ 8 ΑΝΕΣΗ 10 ΘΕΡΜΑΝΣΗ 12 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 14 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ 16 MONOSPLIT

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΜΑΡΚΑΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Επιβλέπων Καθηγητής) ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ (Συνεπιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια

Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια 2 Περιεχόμενα Ο Οδηγός 5 Ο οδηγός περιέχει 6 Τηλεφωνικό Κέντρο 8 Ιστοσελίδα ENFORCE 9 Δίκτυο Ενεργειακών Επιθεωρητών 11 Το Δίκτυο 11 Μέθοδος λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΥΓΕΛΗ ιπλ. Μηχανολόγου Μηχανικού Α.Π.Θ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΚΛΙΜΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΥΓΕΛΗ ιπλ. Μηχανολόγου Μηχανικού Α.Π.Θ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΚΛΙΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑ ΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΥΓΕΛΗ ιπλ. Μηχανολόγου Μηχανικού Α.Π.Θ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Τµήµα Μηχανολογίας Εργαστήριο Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Ερευνών (Ψυκτικών ιατάξεων Κλιµατισµού & Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας) ιευθυντής: Καθ. Μιχάλης

Διαβάστε περισσότερα

Επεξήγηση Eικονιδίων Κλιματισμού

Επεξήγηση Eικονιδίων Κλιματισμού cooling & heating 1 Επεξήγηση Eικονιδίων Κλιματισμού Αποσπώμενη Πρόσοψη Η πρόσοψη του κλιματιστικού αποσπάται εύκολα προκειμένου να πλυθεί. Το πλύσιμο της πρόσοψης επιτυγχάνει καλύτερη απόδοση της μονάδας

Διαβάστε περισσότερα

Triangle Design SAMSUNG

Triangle Design SAMSUNG Triangle Design SAMSUNG RAC 2014 ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2 ΕΞΥΠΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 4 ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΕΡΑΣ 8 ΑΝΕΣΗ 10 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 12 MONOSPLIT 14 ΔΑΠΕΔΟΥ 26 Όλα τα κλιματιστικά Samsung είναι πιστοποιημένα ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Triangle Design SAMSUNG

Triangle Design SAMSUNG Triangle Design SAMSUNG RAC 2014 ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2 ΕΞΥΠΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 4 ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΕΡΑΣ 8 ΑΝΕΣΗ 10 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 12 MONOSPLIT 14 ΔΑΠΕΔΟΥ 26 Όλα τα κλιματιστικά Samsung είναι πιστοποιημένα ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Καθ. Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα