Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα"

Transcript

1 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

2 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ιάλεξη 3η Αθλήτριες,, εικόνα σώµατος & ψυχοκοινωνική ανάπτυξη

3 Από τι καθορίζεται το ιδανικό σώµα? εµφάνιση σύσταση σώµατος βάρος

4 Η σύσταση του σώµατος Το σωµατικό βάρος και η καλή εµφάνιση συντελούν σε ένα ωραίο σώµα. Η σύσταση του σώµατος όµως και κυρίως το ποσοστού του σωµατικού λίπους συµβάλλει σηµαντικά και στην καλή υγεία. Το σωµατικό λίπος,, εκτός από µέσο αποθήκευσης (υποδόριο λίπος) αποτελεί και βασικό συστατικό πολλών ζωτικών οργάνων (καρδιά, πνευµόνια, νεφρά, συκώτι, κ.λ.π). Ο υπολογισµός του σωµατικού λίπους γίνεται άµεσα και έµµεσα. Η άµεση αξιολόγηση γίνεται εργαστηριακά. Για την έµµεση αξιολόγηση του σωµατικού λίπους υπάρχουν διάφορες τεχνικές, καµία όµως από αυτές δεν είναι απόλυτα ακριβής.

5 Η σύσταση του σώµατος Από σειρές ερευνών βρέθηκε ότι το ποσοστό του σωµατικού λίπους στις γυναίκες ανάλογα µε την ηλικία είναι κατά µέσο όρο: προεφηβεία 18 20%. εφηβεία 23 27% ενηλικίωση 27% (άνδρες( 15%) Ώριµη ηλικία και πάνω 32% Όταν το ποσοστό λίπους πέφτει κάτω από το 12% τότε εµφανίζονται προβλήµατα υγείας που σχετίζονται κυρίως µε προβλήµατα στις φυσιολογικές λειτουργίες (έµµηνος ρύση). Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται το ποσοστό λίπους για τον µέσο όρο των αθλητριών σε ορισµένα αθλήµατα.

6 Ηλικία Ύψος Βάρος Λίπος % Πένταθλο % Κωπηλασία % Ρίψεις % Μαραθώνιος % Μοντέρνος χορός % Bodybuilders % Μπαλέτο % Κολύµπι ταχύτητας % Ποδηλασία % Γυµναστική % ρόµοι αντοχής % Κολύµπι αντοχής % Πετοσφαίριση % ρόµοι ταχύτητας % Καλαθοσφαίριση %

7 Το γυναικείο σώµα και ο αθλητισµός Ο αθλητισµός θεωρείται ότι χρησιµοποιήθηκε για να διαπλάσει το γυναικείο σώµα σύµφωνα µε ορισµένα πρότυπα που δηµι- ουργήθηκαν σε µια πατριαρχική κοινωνία. Πιο ο συγκεκριµένα ο Foucault θεωρεί ότι ο αθλητισµός χρη- σιµοποιείται σαν τεχνολογία: ένας συνδυασµός γνώσεων και πρακτικών που πειθαρχεί, ελέγχει, αναδιαµορφώνει και προσ- διορίζει το σώµα σύµφωνα µε τις ανάγκες ενός πατριαρχικού, ρατσιστικού καπιταλισµού. Οι γυναίκες διαµορφώνουν την άποψη για το ιδανικό σώµα σύµφωνα µε ορισµένα πρότυπα. Μέσα από αυτά τα πρότυπα διαµορφώνουν και την αντίληψη για το σώµα τους.

8 Ηαντίληψη Η για την εικόνα του σώµατος Η αντίληψη για την εικόνα του σώµατος, δηλαδή η άποψη που έχει κάποιος για το σώµα του, απασχόλησε αρκετούς ερευνητές κυρίως από την περιοχή της ψυχολογίας. Συνοπτικά τα ευρήµατα τέτοιων ερευνών δείχνουν ότι η αντίληψη της εικόνας του σώµατος: Είναι πολυδιάστατη και µπορεί να περιλαµβάνει π.χ. απόψεις, στάσεις, συµπεριφορές, προσωπικές τοποθετήσεις. Μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από την άποψη των άλλων. Είναι δυναµική και µπορεί να αλλάξει. Καθορίζεται από τα κοινωνικά πρότυπα και όχι γενετικά. Επηρεάζει τις αντιλήψεις και τις πράξεις µας.

9 Ηαντίληψη Η για την εικόνα του σώµατος Πότε δηµιουργείται? Η αντίληψη για την εικόνα του σώµατος είναι ένα σύνθετο και αναπόσπαστο τµήµα της αυτό-αντίληψης, αντίληψης, δηλαδή της άποψης που έχουµε για τον εαυτό µας. Αρχίζει να δηµιουργείται από τα πρώτα παιδικά χρόνια και αναπτύσσεται σε όλη µας τη ζωή. Επηρεάζεται σηµαντικά από τον περίγυρο µας: τους γονείς µας, τους συµµαθητές µας, τους συντρόφους µας, αλλά και από τις εικόνες των γυναικών που προβάλλονται δηµόσια στον τύπο και την τηλεόραση.

10 Ηαντίληψη Η για την εικόνα του σώµατος Παιδική ηλικία Τα κορίτσια ακούνε σχόλια για την εµφάνιση τους από πολύ µικρή ηλικία (π.χ. τι όµορφη που είσαι!) Από την προσχολική ηλικία τα υπέρβαρα παιδιά αντιµετωπίζουν την κριτική των συνοµηλίκων τους. Οι γονείς, πολύ συχνά, ασχολούνται περισσότερο µε τη σωµατική κατασκευή και την εµφάνιση του παιδιού τους παρά µε τα άλλα επιτεύγµατα του. Τα υπέρβαρα παιδιά δηµιουργούν από πολύ νωρίς µια αρνητική εικόνα για το σώµα τους, η οποία χειροτερεύει όσο µεγαλώνουν.

11 Ηαντίληψη Η για την εικόνα του σώµατος Εφηβεία Τα κορίτσια του γυµνασίου και λυκείου ασχολούνται πολύ περισσότερο µε το βάρος τους απ ότι τα αγόρια. Με την είσοδο τους στην εφηβεία το σωµατικό λίπος και κατά συνέπεια το βάρος τους αυξάνει. Αυτό τους προβληµατίζει στο να αποδεχτούν το σώµα τους. Ένα µεγάλο ποσοστό των κοριτσιών του γυµνασίου και λυκείου προσπαθούν να χάσουν βάρος. Η διατροφή που ακολουθούν υπονοµεύει την υγεία τους. Η αντίληψη για την εικόνα του σώµατος των έφηβων κοριτσιών καθορίζεται σηµαντικά από την ανάγκη τους να γίνουν αποδεκτές από τον περίγυρο τους.

12 Η κοινωνία και η αντίληψη για την εικόνα του σώµατος Στη σύγχρονη εποχή το ελκυστικό σώµα συνδυάζεται µε το πολύ λεπτό σώµα. Το πρότυπο του γυναικείου σώµατος έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Τα µοντέλα που προβάλλονται στα περιοδικά σήµερα έχουν περίπου 10 κιλά λιγότερο απ ότι τα µοντέλα πριν από 70 χρόνια. Οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται σε µια συνεχή δίαιτα. Οι δίαιτες είναι ένα συνηθισµένο θέµα στα ΜΜΕ. Το άγχος των κιλών δηµιουργεί προβλήµατα στην αυτό-αντίληψη αντίληψη και αυτό-εκτίµηση των γυναικών. Σε κοινωνίες όπου δεν το λεπτό σώµα δεν είναι σηµαντικό (π.χ. African-American American) ) οι γυναίκες έχουν µεγαλύτερη αυτοεκτίµηση.

13 Η κοινωνία και η αντίληψη για την εικόνα του σώµατος Υπέρβαρες γυναίκες Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι το υπερβολικό βάρος αποτελεί µεγαλύτερη απειλή της ψυχικής παρά της σωµατικής υγείας των γυναικών. Οι υπέρβαρες γυναίκες γίνονται πολύ συχνά θύµατα κοινωνικής κριτικής. Οι άλλοι δηµιουργούν πολλές φορές λανθασµένη εντύπωση για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα τους. Αυτή η διάκριση µπορεί να έχει όχι µόνο κοινωνικές αλλά και οικονοµικές συνέπειες για τις υπέρβαρες γυναίκες.

14 Θέµατα συζήτησης ΙΙ Θεωρείται σωστό το πρότυπο της πολύ λεπτής γυναίκας σήµερα? Αυτό το πρότυπο γιατί δεν εφαρµόζεται στους άνδρες? Ποια είναι η εµπειρία σας και η άποψη σας για την κοινωνική αντιµετώπιση των υπέρβαρων γυναικών στην Ελλάδα?

15 Αξιολόγηση της αντίληψης για την εικόνα του σώµατος Η αντίληψη για την εικόνα του σώµατος αξιολογείται µε διάφορα ερωτηµατολόγια. Σ αυτά περιλαµβάνεται: 1. Η άποψη για το βάρος. H εξεταζόµενη καλείται να επιλέξει µία από τις παρακάτω φιγούρες ως πιο αντιπροσωπευτική για το βάρος α) που έχει τώρα και β) το βάρος που θα ήθελε να έχει.

16 Αξιολόγηση της αντίληψης για την εικόνα του σώµατος 2. Η άποψη για µέρη του σώµατος. Ο εξεταζόµενος καλείται να «βαθµολογήσει» την άποψη που έχει για τα µέρη του σώµατος του (π.χ. µαλλιά, δόντια, µάτια, αυτιά, µύτη, δέρµα, πρόσωπο, ώµοι, στήθος, κοιλιά, κ.λ.π). Η βαθµολογία δίνεται µε µία κλίµακα όπου το 1 αντιπροσωπεύει το πιο αρνητικό συναίσθηµα «δεν µου αρέσει καθόλου» και το 10 το πιο θετικό συναίσθηµα «µου αρέσει πολύ».

17 Ηπροσπάθεια για βελτίωση της εικόνας του σώµατος Όλες σχεδόν οι γυναίκες προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα του σώµατος τους µε διάφορους τρόπους: 1. Make up απανούν αρκετά χρήµατα για καλλυντικά αλλά και χρόνο µπροστά στον καθρέφτη προσπαθώντας να καλύψουν ατέλειες στο πρόσωπο τους. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να βελτιώσουν την εµφάνιση τους, αλλά και την αυτοπεποίθηση τους. 2. Πλαστική χειρουργική Μια ακόµη πιο δαπανηρή αλλά και επίπονη µέθοδος βελτίωσης της εικόνας του σώµατος. Σ αυτή καταφεύγουν οι γυναίκες που δεν τους αρέσει η εµφάνιση κάποιου συγκεκριµένου µέρους του σώµατος τους.

18 Ηπροσπάθεια για βελτίωση της εικόνας του σώµατος 3. Μείωση του βάρους Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι έχουν πρόβληµα µε το βάρους τους και ότι αν χάσουν κιλά θα βελτιώσουν την εικόνα του σώµατος τους. Το θέµα είναι ποιο είναι το ιδανικό βάρος για κάθε γυναίκα? Ο δείκτης σωµατικής µάζας (βάρος/ύψος 2 ) είναι λιγότερο ακριβής από το ποσοστό του σωµατικού λίπους σαν ένδειξη του ιδανικού βάρους, ανάλογα µε την ηλικία. Οι διάφορες «συνταγές» δίαιτας αλλά ακόµη και η δραστική µείωση της κατανάλωσης θερµίδων είναι σχεδόν πάντα καταστροφικές για την υγεία.

19 Θέµατα συζήτησης ΙΙ ΙΙ Ποιον από τους παραπάνω τρόπους προσπάθειας για βελτίωση της εικόνας του σώµατος θεωρείται πιο αποδεκτό? Έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο? Ποια είναι η άποψη σας για τις δίαιτες? Έχετε προσωπική εµπειρία? Γνωρίζετε για τις προσαρµογές στις λειτουργίες του οργανισµού (π.χ. µεταβολισµός) µετά από µια δίαιτα?

20 Βελτίωση της εικόνας του σώµατος Βελτίωση της υγείας Η εικόνα του σώµατος µπορεί να βελτιωθεί σηµαντικά αν ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες αποσκοπούν στην υγεία. Τρόπος ζωής: Η συστηµατική άσκηση και η αυξηµένη φυσική δραστηριότητα, συµβάλλουν στη διατήρηση ενός καλού σωµατικού βάρους αφού επηρεάζουν θετικά όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισµού. ιατροφή: Για να είναι σωστή και ισορροπηµένη πρέπει να περιλαµβάνει λαχανικά φρούτα και µεγάλη ποικιλία τροφών.

21 Βελτίωση της εικόνας του σώµατος Ψυχολογική προσέγγιση Η εικόνα του σώµατος συµβάλλει στην συνολική αυτοεκτίµηση αλλά δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Με διάφορες τεχνικές µπορούµε να εξοικειωθούµε µε την εικόνα του σώµατος µας και να βελτιώσουµε την αντίληψη που έχουµε για αυτήν: Μέσα από την άσκηση, τους προσωπικούς στόχους και την καταγραφή της προόδου µας. Επιλέγοντας παρέες µε άτοµα που µας κάνουν να αισθανόµαστε άνετα για την εµφάνιση µας

22 Θέµατα συζήτησης ΙΙΙ ΙΙΙ Με ποιο τρόπο θα βοηθούσατε κάποιο δικό σας άτοµο να εξοικειωθεί µε την εικόνα του σώµατος του? Τι θα του λέγατε?

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε απασχολεί η εμφάνισή σου; Στην εφηβεία, ο οργανισμός αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και οι ανάγκες για τροφή είναι αυξημένες. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής εργασίας. Childhood Obesity: Impact and results

Θέμα πτυχιακής εργασίας. Childhood Obesity: Impact and results ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ) Θέμα πτυχιακής εργασίας «Παιδική παχυσαρκία: Συνέπειες και αποτελέσματα» Childhood Obesity: Impact and results Υποβληθείσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣ Νούς υγιής εν σώµατι υγιή ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ιατροφή και Υγεία Η υγεία αλλά και η νόσος είναι καταστάσεις που δεν οφείλονται ποτέ σε ένα µόνο παράγοντα. Οι κύριες οµάδες παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΠΑΛ. Μεσολογγίου Σχολικό Έτος: 2012-2013. Εργασία στο μάθημα: ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

1 ο ΕΠΑΛ. Μεσολογγίου Σχολικό Έτος: 2012-2013. Εργασία στο μάθημα: ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 ο ΕΠΑΛ. Μεσολογγίου Σχολικό Έτος: 2012-2013 Εργασία στο μάθημα: ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνοι καθηγητές: ΚΑΜΠΕΡΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΧΟΥΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ. 1. Παράδειγµα ανάπτυξης προγράµµατος Αγωγής Υγείας στο ΕΠΠΣ µε θέµα: ΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ. 1. Παράδειγµα ανάπτυξης προγράµµατος Αγωγής Υγείας στο ΕΠΠΣ µε θέµα: ΙΑΤΡΟΦΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 1. Σκοπός και γενικοί στόχοι Η Αγωγή Υγείας στα σχολεία είναι µία κατεξοχήν διαθεµατική δραστηριότητα, η οποία συµβάλλει στην αναβάθµιση της σχολικής ζωής και στη σύνδεση του σχολείου µε την

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 301 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία,

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιοριστικοί Παράγοντες Υγείας

Προσδιοριστικοί Παράγοντες Υγείας Φυσική Αγωγή Προσδιοριστικοί Παράγοντες Υγείας Καλογήρου ηµ. καθηγητής Φ.Α. Fitness ή Καλή Φυσική κατάσταση Σύντοµη περιγραφή-ορισµός Fitness είναι µια συνειδητά επιδιωκόµενη κατάσταση ψυχοσωµατικής απόδοσης,

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΕΣ & ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Ι ΡΥΜΑΤΑ Υπεύθυνη µαθήµατος : Κα Κυπαρίσση ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ Μηταλούλη Άννα Φοιτήτρια του 7 ου εξαµήνου Λάρισα 2010

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία με θέμα: «Διατροφική Συμβουλευτική: Διατροφικές Διαταραχές και Σχολείο»

Διπλωματική εργασία με θέμα: «Διατροφική Συμβουλευτική: Διατροφικές Διαταραχές και Σχολείο» ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Διπλωματική εργασία με θέμα: «Διατροφική Συμβουλευτική: Διατροφικές Διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Β4 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΕΘΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Β4 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΘΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Β4 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είμαστε μαθητές του Β4 του 1ου Γενικού Λυκείου Λαμίας. Στα πλαίσια του μαθήματος «ερευνητική εργασία»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΜΑΡΘΑ ΜΠΟΥΡΝΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ επιμελήτρια Τζάνειου νοσοκομείου bournia@ppsy.gr

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΜΑΡΘΑ ΜΠΟΥΡΝΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ επιμελήτρια Τζάνειου νοσοκομείου bournia@ppsy.gr ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΡΘΑ ΜΠΟΥΡΝΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ επιμελήτρια Τζάνειου νοσοκομείου bournia@ppsy.gr Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΕΣΕΩΝ Το τάισμα του μωρού από τη μητέρα του παίζει πρωταρχικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ- ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Τµήµα ιατροφής & ιαιτολογίας ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Οι διατροφικές συνήθειες παιδιών νηπιακής ηλικίας (4-5 ετών) των πόλεων Ρεθύµνου και Ρόδου, και οι παράγοντες που επηρεάζουν στη διαµόρφωση αυτών των

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙ

ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ: ΑΡΓΥΡΗ ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΣΑΜΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:κ. ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΛΑΡΙΣΑ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΙ ΕΙΝΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΣΕΛ.2 II.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παχιαδάκη Άννα Ομάδα μαθητών Β Τάξης Λυκείου: Αλεβυζάκη Ευανθία, Καλαγασίδη Βάλια, Καλοειδάς Αντώνης, Λεμονάκης Μάριος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΧΟΣ, ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

ΑΓΧΟΣ, ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΧΟΣ, ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2011 ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΔΕΡΒΙΣΟΓΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Θέµα οµπρέλα : Πρόσω ολοταχώς για το ευ ζην. Σχολικό έτος 2004-2005

ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Θέµα οµπρέλα : Πρόσω ολοταχώς για το ευ ζην. Σχολικό έτος 2004-2005 ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΛΑ Σχολικό έτος 2004-2005 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Θέµα οµπρέλα : Πρόσω ολοταχώς για το ευ ζην Θέµα εργασίας Ε. Λ. Λάλα: Mεσογειακή διατροφή και άσκηση Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

Γίνε. ο Διαιτολόγος του εαυτού σου. Εκδόσεις Διόπτρα

Γίνε. ο Διαιτολόγος του εαυτού σου. Εκδόσεις Διόπτρα Γίνε ο Διαιτολόγος του εαυτού σου Εκδόσεις Διόπτρα Χριστίνα Οικονομίδου-Πιερίδου, 2012 Για την ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο, εκδοσεις διοπτρα, 2012 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή ανατύπωση μέρους ή του

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης Σχ. Έτος 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης Σχ. Έτος 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης Σχ. Έτος 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ- ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ Ερευνητική Ομάδα Ειρήνη Βακιρλή Κώστας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΜΗΜΑ:Α4 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙΤΛΟΣ: Οι γνώσεις και οι στάσεις των νέων σχετικά με τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ 1 2 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Υγιεινός τρόπος ζωής. Στάσεις και απόψεις των προπτυχιακών νοσηλευτών». Σπουδάστριες : Κασωτάκη Καλλιόπη Χαρκουτσάκη Ευαγγελία Εισηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρο, Ποικιλία, Κίνηση, Ευεξία

Μέτρο, Ποικιλία, Κίνηση, Ευεξία Μέτρο, Ποικιλία, Κίνηση, Ευεξία Με την υποστήριξη Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την ισορροπημένη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα 2007 έως σήμερα ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ &ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Η πραγματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «ιερεύνηση των στάσεων και συµπεριφορών έφηβων ελληνίδων µαθητριών στην πρόσληψη τροφής».

ΘΕΜΑ : «ιερεύνηση των στάσεων και συµπεριφορών έφηβων ελληνίδων µαθητριών στην πρόσληψη τροφής». ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ: ΕΙ ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ιπλωµατική εργασία ΘΕΜΑ : «ιερεύνηση των στάσεων και συµπεριφορών έφηβων ελληνίδων µαθητριών

Διαβάστε περισσότερα

Στην περίπτωση αυτή, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ στο τηλ. 210 3302828 ή στείλτε e-mail στο info@dioptra.gr

Στην περίπτωση αυτή, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ στο τηλ. 210 3302828 ή στείλτε e-mail στο info@dioptra.gr Αν το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας ή οποιοδήποτε άλλο βιβλίο των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ, δεν φέρει το ιριδίζον ολόγραμμα με το διακριτικό σήμα των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ στο εξώφυλλό του, είναι κλεψίτυπο και η

Διαβάστε περισσότερα