ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εισαγωγή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εισαγωγή"

Transcript

1 ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Εισαγωγή

2 Στόχοι 1 Να ορίσουμε τι είναι υπολογιστικό σύστημα και να απαριθμήσουμε τα στρώματά του. Να ορίσουμε τι είναι τα δεδομένα εισόδου, τι είναι το πρόγραμμα τι η πληροφορία και τι η πληροφορική Να περιγράψουμε την έννοια της αφαιρετικότητας στη μελέτη των υπολογιστικών συστημάτων. Να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των υπολογιστών συστημάτων. Να εξηγήσουμε τη διαφορά: προγραμματιστές συστημάτων vs. προγραμματιστών εφαρμογών. Να αναφέρουμε μερικούς τομείς στους οποίους εφαρμόζεται η πληροφορική

3 Εισαγωγή 2 Υπολογιστικό σύστημα: Ένα δυναμικό σύστημα γενικής χρήσης Μπορεί να είναι κινητή συσκευή, προσωπικός υπολογιστής, υπερυπολογιστής, κλπ. Κάθε υπολογιστικό σύστημα αποτελείται από: Υλικό (Hardware) και Λογισμικό (Software).

4 Εισαγωγή 3 Υλικό (Hardware): Τα ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά, και μηχανικά μέρη του υπολογιστικού συστήματος Οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, εκτυπωτής, καλώδια, πλακέτες κυκλωμάτων, επεξεργαστής, σκληρός δίσκος, κλπ.

5 Εισαγωγή 4 Λογισμικό (Software): Το σύνολο των προγραμμάτων που εκτελεί το Υπολογιστικό Σύστημα Λογισμικό Εφαρμογών: προγράμματα που εκτελούν παραγωγικές εργασίες για τους χρήστες, όπως οι επεξεργαστές κειμένου (Microsoft Word), επεξεργασία εικόνας (Photoshop), και άλλα. Λογισμικό Συστήματος: προγράμματα που παρέχουν τις αναγκαίες υπηρεσίες που χρειάζεται το Λογισμικό Εφαρμογών από το Υλικό (π.χ., υπηρεσία αποστολή κειμένου για εκτύπωση στον εκτυπωτή), όπως τα Λειτουργικά Συστήματα (e.g., Windows),

6 Εισαγωγή 5 Υπολογιστικό σύστημα: Ένα δυναμικό σύστημα Χρησιμοποιείται στην επίλυση προβλημάτων Αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του: Δέχεται δεδομένα εισόδου Επεξεργάζεται τα δεδομένα εισόδου (με βάση κάποιον αλγόριθμο/ πρόγραμμα) Παράγει δεδομένα εξόδου (Πληροφορία) Αλγόριθμός/Πρόγραμμα: Σειρά από εντολές (δηλ. οδηγίες) που πρέπει να ακολουθήσει το υπολογιστικό σύστημα για να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία

7 Εισαγωγή 6 Πρόγραμμα Δεδομένα Εισόδου Υπολογιστής Δεδομένα Εξόδου Δεδομένα Εισόδου Δεδομένα Εξόδου 4,8,42,19 Υπολογιστής 73 Πρόγραμμα Άθροισμα

8 Εισαγωγή 7 Δεδομένα Εισόδου Δεδομένο εισόδου είναι οποιοδήποτε στοιχείο (ή πληροφορία) που η κατάλληλη επεξεργασία του από τον άνθρωπο ή από κάποιο υπολογιστικό σύστημα, παράγει μια νέα πληροφορία χρήσιμη για κάποιο σκοπό. Επεξεργασία εδοµένων Εισόδου H διαδικασία κατά την οποία ένα υπολογιστικό σύστημα επεξεργάζεται τα δεδομένα εισόδου σύμφωνα με έναν προκαθορισμένο τρόπο (αλγόριθμος/πρόγραμμα) και αποδίδει πληροφορίες Πληροφορία Πληροφορία είναι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων που μας δίνει η επεξεργασία των δεδομένων εισόδου, σε μορφή αξιοποιήσιμη για τον χρήστη προκειμένου να πάρει μια απόφαση.

9 Εισαγωγή 8 Πληροφορική Πληροφορική είναι η επιστήμη και η τεχνολογία που έχει ως αντικείμενο την έρευνα, συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία, παραγωγή και μετάδοση των πληροφοριών. Χρησιμοποιεί ως κύριο εργαλείο-µέσο τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή

10 Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 9 επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα

11 Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 10 Επικοινωνία Εφαρμογές Προγραμματισμός Λειτουργικό Σύστημα Υλικό Δεδομένα

12 Αφαιρετικότητα 11 H διανοητική διεργασία κατά την οποία: Αγνοούμε τις περίπλοκες λεπτομέρειες για το πώς δουλεύει μια συσκευή Διατηρούμε μόνο όσες πληροφορίες είναι απολύτως απαραίτητες για να επιτύχουμε τον στόχο μας.

13 Αφαιρετικότητα: ένα παράδειγμα 12 Δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε πως ακριβώς δουλεύει η μηχανή ενός αυτοκινήτου για να το οδηγήσουμε! Αρκεί να γνωρίζουμε τα βασικά του πώς αλληλεπιδρούμε με αυτό: πώς λειτουργεί το τιμόνι, πως αλλάζουμε ταχύτητα, ποιο πετάλι επιβραδύνει, ποιο επιταχύνει, κτλ Τα στρώματα ενός Υπολογιστικού Συστήματος χρησιμοποιούν την αφαιρετικότητα!!!

14 Ιστορική αναδρομή 13 Σκεφτείτε τους υπολογιστές ως «μηχανές» που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να τους διευκολύνουν σε υπολογιστικές δουλειές

15 Ιστορική αναδρομή 14 Περίπου 2500 π.χ.: Εφευρίσκεται ο άβακας, η γνωστή συσκευή για την καταγραφή αριθμητικών τιμών (αριθμητήριο)

16 Ιστορική αναδρομή μ.χ.: Ο Pascal εφευρίσκει την πρώτη μηχανή πρόσθεσης και αφαίρεσης. Λίγο μετά: Ο Leibniz εφευρίσκει μηχανή πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού, και διαίρεσης

17 Ιστορική αναδρομή 16 Τέλη 18 ου αιώνα: ο Jacquard σχεδιάζει αργαλειό που χρησιμοποιεί διάτρητες κάρτες. Η πρώτη μηχανή που εφαρμόζει αποθήκευση και προγραμματισμό.

18 Ιστορική αναδρομή : Ο Babbage σχεδιάζει τη διαφορική μηχανή, που λύνει πολυωνυμικές εξισώσεις. Αργότερα: Σχεδιάζει την αναλυτική μηχανή, με πολλά χαρακτηριστικά σύγχρονων υπολογιστών: μνήμη, χειριστή, εισόδους-εξόδους, προγραμματισμό με διάτρητες κάρτες.

19 Ιστορική αναδρομή 18 19ος αιώνας: Η Ada Augusta Byron εκδίδει μελέτη με οδηγίες για το πώς η μηχανή του Babbage μπορεί να προγραμματιστεί για να εκτελέσει εργασίες πέραν των αριθμητικών πράξεων (σύνθεση μουσικής). 1890: Ο Hollerith κατασκευάζει προγραμματιζόμενη μηχανή που διαβάζει, καταμετρά, και ταξινομεί δεδομένα αποθηκευμένα σε διάτρητες κάρτες. Η μηχανή χρησιμοποιείται στην απογραφή πληθυσμού των Η.Π.Α. Η εργασία οδηγεί στην ίδρυση της ΙΒΜ.

20 Ιστορική αναδρομή : Ο Alan Turing ανακοινώνει ένα θεωρητικό μοντέλο ικανό να αναπαραστήσει κάθε υπολογιστική συσκευή. Πρόκειται για την λεγόμενη μηχανή Turing που αποτελεί από τότε το βασικό μαθηματικό εργαλείο μελέτης της ισχύος των υπολογιστών.

21 Παρένθεση 20 Τι είναι το Turing test? Live example:

22 Turing Test 21 Τι είναι το Turing test? Live example: Κατά τη διάρκεια του test ένας άνθρωπος - κριτής συμμετέχει αρχικά σε μια συζήτηση με έναν άλλον άνθρωπο και στη συνέχεια σε μια συζήτηση με μια μηχανή. Με τυχαία σειρά και χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι ποιος. Αν στο τέλος ο κριτής δεν μπορεί να ξεχωρίσει με σιγουριά ποιος είναι ο άνθρωπος και ποια η μηχανή, τότε θεωρούμε πως η μηχανή αυτή έχει περάσει το Turing Test.

23 Turing Test 22 Ο Eugene Goostman δεν είναι άνθρωπος. Είναι ένα πρόγραμμα σε υπολογιστή. Κι όμως στις 7 Ιουνίου 2014 κατάφερε να πείσει το 33% των κριτών, σε ένα διαγωνισμό που έγινε στο Royal Society του Λονδίνου, πως είναι ένα 13χρονο αγόρι από την Ουκρανία.

24 Ιστορική αναδρομή : Οι Atanasoff και Berry δημιουργούν στο Πανεπιστήμιο της Iowa τον ABC, τον πρώτο ψηφιακό ηλεκτρονικό υπολογιστή ειδικής χρήσης (επίλυση συστημάτων γραμμικών εξισώσεων).

25 Ιστορική αναδρομή 24 Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Turing κατασκευάζει τον ACE (Automatic Computer Engine) με δυνατότητα επεξεργασίας 25,000 χαρακτήρων/δευτερόλεπτο. 1946: Ολοκληρώνεται ο ENIAC, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης. 30m μήκος 3m ύψος 30 τόνοι 18,000 λυχνίες

26 Ιστορική αναδρομή , Πανεπιστήμιο της Pennsylvania: Κατασκευάζεται ο EDVAC, o πρώτος υπολογιστής βασισμένος στην αρχιτεκτονική Eckert-von Neumann (η μνήμη περιέχει όχι μόνο δεδομένα, αλλά και προγράμματα).

27 Ιστορική αναδρομή : Ανακάλυψη του τρανζίστορ : Εντυπωσιακή σμίκρυνση των Η/Υ και μείωση του κόστους τους : Εμφάνιση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Περαιτέρω μείωση κόστους και μεγέθους των Η/Υ. Δεκαετία 70: Εμφάνιση υπολογιστών για χομπίστες. Εμφάνιση υπερ-υπολογιστών. O Seymour Cray σχεδιάζει τον CRAY-1, που κατασκευάζεται το Δεκαετία 80: Κατασκευή από την ΙΒΜ του πρώτου προσωπικού υπολογιστή (PC, Perconal Computer). 1981: Εμφανίζονται ιοί υπολογιστών.

28 Ιστορική αναδρομή : Η Apple εκδίδει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή Lisa, που περιλαμβάνει γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας ανθρώπου υπολογιστή.

29 Ιστορική αναδρομή : Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ξεκινά την κατασκευή ενός πρωτοκόλλου για την ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ υπολογιστών : Εισάγεται το πρωτόκολλο http, που επιτρέπει την προσπέλαση εγγράφων με κείμενο και εικόνες από απομακρυσμένους υπολογιστές, ανεξαρτήτως κατασκευής και χρησιμοποιούμενου λογισμικού. 1994: Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web)

30 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 29 Συστήματα της πρώτης γενιάς ( ) Βασικές δομικές μονάδες οι ηλεκτρονικές λυχνίες Αρχικά προγραμματίζονταν απευθείας σε γλώσσα μηχανής (συμβολοσειρές από 1 και 0). Ηλεκτρονική λυχνία: Διάταξη ηλεκτροδίων που περιβάλλεται από γυάλινο περίβλημα. Επιτρέπει την ελεγχόμενη ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του ηλεκτρισμού σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα. Μεγάλο μέγεθος, μικρή αξιοπιστία, πολλή θερμότητα και καίγονταν εύκολα

31 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 30 Συστήματα της πρώτης γενιάς ( ) Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής πρώτης γενιάς ήταν ο ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) 25m μήκος 2.5m ύψος 1m πλάτος 30 τόνοι 18,000 λυχνίες Πάνω από $ (~ $ ) Speed ~ 100 KΗz (~357 πράξεις/δευτερόλεπτο) Η μεγάλη πολυπλοκότητα σε θέμα προγραμματισμού, σε συνδυασμό με το τεράστιο τους μέγεθος, το υψηλό τους κόστος και τη χαμηλή τους ταχύτητα, έθετε σοβαρούς περιορισμούς στην ευρεία χρήση τους.

32 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 31 Συστήματα της δεύτερης γενιάς ( ) Αντικατάσταση των λυχνιών από Τρανζίστορς Ημιαγωγός που χρησιμοποιείται για να ενισχύσει ή να εναλλάξει την ηλεκτρική τάση. Χρησιμοποιείται ως διακόπτης (Ανοικτό κύκλωμα, Κλειστό κύκλωμα) ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τον ηλεκτρισμό σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα Ταχύτερο, μικρότερο, ανθεκτικότερο και φθηνότερο από την ηλεκτρονική λυχνία. Τοποθετείται σε Πίνακες Κυκλωμάτων.

33 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 32 Συστήματα της δεύτερης γενιάς ( ) Τα προγράμματα άρχισαν να προγραμματίζονται σε συμβολική γλώσσα (γλώσσα assembly - τεχνητή γλώσσα ειδικών κωδικών). Μετά άρχισαν να προγραμματίζονται σε γλώσσα υψηλού επιπέδου (π.χ., FORTRAN, COBOL, κτλ) που χρησιμοποιεί αγγλικές λέξεις/φράσεις. Η γλώσσα υψηλού επιπέδου μεταφράζεται σε γλώσσα assembly και μετά η γλώσσα assembly μεταγλωττίζεται σε γλώσσα μηχανής. Γλώσσα Assembly Γλώσσα Υψηλού Επιπέδου

34 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 33 Συστήματα της δεύτερης γενιάς ( ) Σημαντική μείωση του όγκου των μηχανών με ταυτόχρονη ελάττωση της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της ταχύτητας των υπολογισμών 1 Mhz Χιλιάδες πράξεις το δευτερόλεπτο Ο υπολογιστής TRADIC (TRAnsistor Digital Computer) που κατασκευάστηκε το 1954 στα εργαστήρια της Bell, ήταν ο πρώτος υπολογιστής αυτής της γενιάς.

35 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 34 Συστήματα της τρίτης γενιάς ( ) Ως βασικές δομικές μονάδες τα Ολοκληρωμένα Κυκλώματα (Integrated Circuit) Κυκλώματα Μικρής Κλίμακας Ολοκλήρωσης (Small- Scale Ιntegration, SSI). Μερικές δεκάδες ηλεκτρονικά στοιχεία ανά chip. Κυκλώματα Μέσης Κλίμακας Ολοκλήρωσης (Medium- Scale Integration, MSI). Μερικές εκατοντάδες ηλεκτρονικά στοιχεία ανά chip. Ολοκληρωμένα κυκλώματα: Συνδυασμός τρανζίστορς, πυκνωτές, αντιστάτες, και άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία τοποθετημένα στην ίδια ψηφίδα (chip) μεγέθους μερικών τετραγωνικών εκατοστών

36 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 35 Συστήματα της τρίτης γενιάς ( ) Το λογισμικό άρχισε να διαφοροποιείται σε: Λογισμικό Εφαρμογών (Λογισμικό του χρήστη): Προγράμματα κατασκευασμένα για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες χρηστών που δεν έχουν γνώσεις προγραμματισμού (π.χ. επεξεργασία κειμένων, ο υπολογισμός δεδομένων, κτλ.) Λογισμικό Συστημάτων (π.χ., Λειτουργικά συστήματα) Λογισμικό που λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στο Λογισμικό Εφαρμογών και του Υλικού. Υπεύθυνο για τη διαχείριση και τον συντονισμό των εργασιών (π.χ., ποια προγράμματα θα εκτελεστούν και πότε), καθώς και την κατανομή των διαθέσιμων πόρων του υλικού στις διάφορες εφαρμογές. Απαλλάσσεται το λογισμικό του χρήστη από τον άμεσο και πολύπλοκο χειρισμό του υλικού!!!

37 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 36 Συστήματα της τρίτης γενιάς ( ) Μικρότερους, φθηνότερους, ταχύτερους και πιο αξιόπιστους Υπολογιστές. Τερματικά: Συσκευές εισόδου/εξόδου με πληκτρολόγιο και οθόνη.

38 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 37 Συστήματα της τέταρτης γενιάς (1972- Τέλη Δεκαετίας 90) Ως βασικές δομικές μονάδες πάλι τα ολοκληρωμένα κυκλώματα! Πρόοδος στην τεχνολογία του chip! Κυκλώματα Μεγάλης Κλίμακας Ολοκλήρωσης (Large-Scale Integration, LSI). Χιλιάδες ηλεκτρονικά στοιχεία ανά chip. Κυκλώματα Πολύ Μεγάλης Κλίμακας Ολοκλήρωσης (Very Large-scale Integration, VLSI). Εκατομμύρια ηλεκτρονικά στοιχεία ανά chip.

39 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 38 Συστήματα της τέταρτης γενιάς ( Τέλη Δεκαετίας 90) Οι τεχνολογίες αυτές έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου μείωση του όγκου και του κόστους και αύξηση της χωρητικότητας της μνήμης και της ταχύτητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεκαετία 80: Προσωπικοί υπολογιστές (Personal Computers, PC) σε εμπορική αγορά. Αναβαθμισμένα λειτουργικά συστήματα UNIX, MS-DOS 1984: Macintosh PC, Λειτουργικό Σύστημα με Γραφικό περιβάλλον

40 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 39 Συστήματα της τέταρτης γενιάς ( Τέλη Δεκαετίας 90) Δεκαετία 90 Microsoft: Το Λειτουργικό σύστημα Windows και άλλα προγράμματα εφαρμογών της εταιρίας Microsoft (π.χ., MS Excel, MS Word, MS Access) κυριαρχούν στην αγορά. Δίκτυα υπολογιστών: Το ethernet επιτρέπει σε μικρούς υπολογιστές να συνδεθούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν δεδομένα. Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web): Διευκολύνει την παγκόσμια επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου.

41 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 40 Συστήματα της πέμπτης γενιάς (Αρχές Δεκαετίας 90 - Σήμερα) Πιο ισχυρά και πιο εύχρηστα Λειτουργικά Συστήματα Windows Mac OS Ubuntu Linux Εξελίξεις στο Υλικό Μικρότεροι, Ισχυρότεροι, Φθηνότεροι και Φορητοί Προσωπικοί Υπολογιστές Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται άνετα και από άτομα που δεν γνωρίζουν πληροφορική!!!

42 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 41 Συστήματα της πέμπτης γενιάς (Αρχές Δεκαετίας 90 - Σήμερα) Παράλληλη Επεξεργασία: Πολλαπλοί επεξεργαστές αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται για ταχύτερη επεξεργασία δεδομένων. Ανάπτυξη «έξυπνων» υπολογιστικών συστημάτων, με την ενσωμάτωση τεχνικών που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης Έξυπνα Κινητά (Smartphones) Έξυπνες Ηλεκτρικές Συσκευές (Smart Appliances) Ρομποτικά συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη Κτλ.

43 Νόμος του Moore 42 Κάθε 18 μήνες, η πυκνότητα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων διπλασιάζεται. Gordon Moore (συνιδρυτής της εταιρείας Intel).

44 Παράλληλη επεξεργασία/δικτύωση 43 Παράλληλος υπολογισμός: Πολλαπλοί επεξεργαστές αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται για ταχύτερη επεξεργασία δεδομένων. Δικτύωση: Το ethernet επιτρέπει σε μικρούς υπολογιστές να συνδεθούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν δεδομένα. δίκτυα υπολογιστών ARPANET + Τοπικά δίκτυα υπολογιστών Διαδίκτυο

45 Λογισμικό 1ης γενιάς ( ) 44 Γλώσσα μηχανής: Τα προγράμματα γράφονται στη δυαδική γλώσσα, όπου τα πάντα εκφράζονται ως ακολουθίες από 0 και 1. Γλώσσα assembly και μεταγλωττιστής assembly: Τα προγράμματα γράφονται σε τεχνητή γλώσσα ειδικών κωδικών. Έπειτα μεταγλωττίζονται σε γλώσσα μηχανής. Οι προγραμματιστές αρχίζουν να διαχωρίζονται σε προγραμματιστές συστημάτων, και προγραμματιστές εφαρμογών.

46 Λογισμικό 2ης γενιάς ( ) 45 Γλώσσες υψηλού επιπέδου και μεταφραστές: Τα προγράμματα γράφονται σε γλώσσα (π.χ., FORTRAN, COBOL, LISP) που χρησιμοποιεί αγγλικές λέξεις/φράσεις. Έπειτα μεταφράζεται σε γλώσσα μηχανής. γλώσσες υψηλού επιπέδου γλώσσα assembly μετάφραση μεταγλώττιση γλώσσα μηχανής

47 Λογισμικό 3ης γενιάς ( ) 46 Ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση ανάμεσα σε: Λογισμικό συστημάτων: Λογισμικό βασικών χρήσεων. Λειτουργικά συστήματα (αναλαμβάνουν τις πολύ βασικές λειτουργίες, π.χ. ποια προγράμματα θα εκτελεστούν και πότε, διαχείριση πολλών χρηστών). Μεταφραστές, μεταγλωττιστές, κλπ. Λογισμικό εφαρμογών: Λογισμικό άλλων χρήσεων. Οι προγραμματιστές αρχίζουν να γράφουν προγράμματα που θα χρησιμοποιηθούν από μη προγραμματιστές. Απομάκρυνση του χρήστη από το υλικό.

48 Λογισμικό 3ης γενιάς ( ) 47 χρήστης λογισμικό εφαρμογών λογισμικό συστημάτων γλώσσες υψηλού επιπέδου προγραμματιστής εφαρμογών προγραμματιστής συστημάτων γλώσσα assembly γλώσσα μηχανής

49 Λογισμικό 4ης γενιάς ( ) 48 Δομημένος προγραμματισμός: Γλώσσες που τον υποστηρίζουν: Pascal, C, QuickBASIC,... Ισχυρότερα λειτουργικά συστήματα: UNIX, MS-DOS, γραφικό περιβάλλον στα Macintosh Νέο λογισμικό εφαρμογών: Λογιστικά φύλλα (Lotus) Επεξεργαστές κειμένου (Word Perfect) Συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (dbase)

50 Λογισμικό 5ης γενιάς (1990-σήμερα) 49 Microsoft: Το λειτουργικό σύστημα Windows και άλλα προγράμματα εφαρμογών της εταιρίας Microsoft (π.χ., MS Excel, MS Word, MS Access) κυριαρχούν στην αγορά. Αντικειμενοστρεφής σχεδιασμός: Βασίζεται σε ιεραρχία αντικειμένων. Γλώσσες που τον υποστηρίζουν: C++, Java. Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web): Διευκολύνει την παγκόσμια επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου. Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται άνετα και από άτομα που δεν γνωρίζουν πληροφορική.

51 Προγραμματιστές και Χρήστες 50 Προγραμματιστής / Χρήστης Χρήστης Εφαρμογών (χωρίς γνώση πληροφορικής) Προγραμματιστής Συστημάτων (Λογισμικό Συστήματος) Προγραμματιστής Εφαρμογών (Παράγει Λογισμικό Εφαρμογών)

52 Οι υπολογιστές ως πεδίο μελέτης 51 Ποιες εργασίες μπορούν να εκτελεστούν (γρήγορα) στον υπολογιστή; Τέσσερα απαραίτητα προσόντα ενός «πληροφορικού»: 1. Αλγοριθμική σκέψη. 2. Γνώση μεθόδων αναπαράστασης δεδομένων. 3. Προγραμματιστική ικανότητα. 4. Σχεδιαστική ικανότητα. Τι πιστεύετε: Η πληροφορική ανήκει στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες, ή στην τεχνολογία;

53 Οι υπολογιστές ως πεδίο μελέτης 52 Α. Περιοχές της πληροφορικής σχετικές με συστήματα: Αλγόριθμοι & δομές δεδομένων Γλώσσες προγραμματισμού Αρχιτεκτονική υπολογιστών Λειτουργικά συστήματα Τεχνολογία & μεθοδολογία λογισμικού Επικοινωνία ανθρώπου-υπολογιστή

54 Οι υπολογιστές ως πεδίο μελέτης 53 Β. Περιοχές της πληροφορικής σχετικές με εφαρμογές: Αριθμητικός & συμβολικός υπολογισμός Βάσεις δεδομένων & ανάκτηση πληροφοριών Τεχνητή νοημοσύνη & ρομποτική Γραφικά υπολογιστών Βιοπληροφορική

55 Στόχοι 54 Να ορίσουμε τι είναι υπολογιστικό σύστημα και να απαριθμήσουμε τα στρώματά του. Να ορίσουμε τι είναι τα δεδομένα εισόδου, τι είναι το πρόγραμμα τι η πληροφορία και τι η πληροφορική Να περιγράψουμε την έννοια της αφαιρετικότητας στη μελέτη των υπολογιστικών συστημάτων. Να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των υπολογιστών συστημάτων. Να εξηγήσουμε τη διαφορά: προγραμματιστές συστημάτων vs. προγραμματιστών εφαρμογών. Να αναφέρουμε μερικούς τομείς στους οποίους εφαρμόζεται η πληροφορική

56 Ερωτήσεις για σκέψη 55 Επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή το Διαδίκτυο; Πώς; Ποια κοινωνικά ζητήματα ανακύπτουν από τη διάδοση της χρήσης του Διαδικτύου; Τι είδους εξελίξεις προβλέπετε στο μέλλον λόγω του Διαδικτύου; I think there is a world market for maybe five computers. - --Thomas Watson, πρόεδρος της IBM, There is no reason anyone would want a computer in their home. ---Ken Olson, πρόεδρος της DEC, 1977.

57 Συζήτηση 56 Η παρουσίαση της Apple σε 90 δευτερόλεπτα

Γιαγλής Γεώργιος ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ

Γιαγλής Γεώργιος ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ Γιαγλής Γεώργιος ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ τίτλος: Αρχές Λειτουργίας και Προγραμματισμού Η/Υ συγγραφέας: Γιαγλής Γεώργιος 2011 Εκδόσεις Δίσιγμα Για την ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΠ Πανεπιστημίου Πειραιά Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

ΠΑΣΠ Πανεπιστημίου Πειραιά Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι είναι οι τομείς της Πληροφορικής; Καθώς αυξάνεται σε πεδία και ευρύτητα η επιστήμη της πληροφορικής, αυξάνονται και οι κλάδοι στους οποίους υποδιαιρείται αλλά και εφαρμόζεται. Συνεπώς

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Ι. Ενότητα 1 : Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Δρ.

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Ι. Ενότητα 1 : Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Δρ. 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Πληροφορική Ι Ενότητα 1 : Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Δρ. Γκόγκος Χρήστος 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή Η φράση επιστήµη των υπολογιστών σήµερα έχει αποκτήσει ευρύτατο νόηµα. Ωστόσο, στο βιβλίο αυτό ορίζουµε τη φράση ως "θέµατα που σχετίζονται µε τον υπολογιστή". Αυτό το εισαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστηµάτων & Λειτουργικά Συστήµατα Κεφάλαιο 1

Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστηµάτων & Λειτουργικά Συστήµατα Κεφάλαιο 1 Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστηµάτων & Λειτουργικά Συστήµατα Κεφάλαιο 1 Κεφάλαιο 1 Κατηγορίες Υπολογιστικών Συστηµάτων Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να παρουσιάσει την εξέλιξη των υπολογιστικών συστηµάτων,

Διαβάστε περισσότερα

1. Σύντομη Ιστορική Αναδρομή των Προγραμματιζόμενων Υπολογιστών

1. Σύντομη Ιστορική Αναδρομή των Προγραμματιζόμενων Υπολογιστών Δεν φοβάμαι τους υπολογιστές. Φοβάμαι την έλλειψή τους. Isaac Asimov (1920-1992) Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και διανοούμενος 1. Σύντομη Ιστορική Αναδρομή των Προγραμματιζόμενων Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α', Β', Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α', Β', Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α', Β', Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Book 1.indb 1 2/4/2013 6:27:52 μμ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Αριστείδης Αράπογλου, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΠΕ19) Β/θμιας Εκπαίδευσης Χρίστος Μαβόγλου, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΠΕ19)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Υλικό Υπολογιστών (Hardware) ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Υλικό - Λογισμικό και Εφαρμογές. Εφαρμογές Πληροφορικής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Υλικό Υπολογιστών (Hardware) ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Υλικό - Λογισμικό και Εφαρμογές. Εφαρμογές Πληροφορικής 8 ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Υλικό - Λογισμικό και Εφαρμογές Εφαρμογές Πληροφορικής Διδακτικές ενότητες 1.1 Το Υπολογιστικό Σύστημα 1.2 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) 1.3 Μνήμη 1.4 Τεχνολογικές εξελίξεις στο Υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ TMHMA ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Σημειώσεις Μαθήματος: Αρχιτεκτονική ΥπολογιστώνI

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ TMHMA ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Σημειώσεις Μαθήματος: Αρχιτεκτονική ΥπολογιστώνI ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ TMHMA ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Σημειώσεις Μαθήματος: Αρχιτεκτονική ΥπολογιστώνI 1 --ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ-- Κεφάλαιο 1. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : «Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση :

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : «Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση : Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : «Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση : Γνωστικό Αντικείμενο Εποπτικό - Παιδαγωγικό μέσο γνωστικό εργαλείο»

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Κεφάλαιο 1 Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 1.1 Ιστορική Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων Μια ματιά στο παρελθόν και το μέλλον των υπολογιστών Ίσως ο πρώτος υπολογιστής της ιστορίας κατασκευάστηκε το 80

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Γεώργιος Πανσεληνάς, Νικόλαος Αγγελιδάκης, Αφροδίτη Μιχαηλίδη, Χαρίλαος Μπλάτσιος, Σταύρος Παπαδάκης, Γεώργιος Παυλίδης, Ελευθέριος

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανές υπολογιστών από την αρχαιότητα έως σήμερα

Μηχανές υπολογιστών από την αρχαιότητα έως σήμερα Μηχανές υπολογιστών από την αρχαιότητα έως σήμερα Όνομα: Mαγγανοπούλου Ευδοξία Τμήμα: Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο: Δυτικής Μακεδονίας Επιβλέπων καθηγητής: κ. Μηνάς Δασυγένης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Παρασκευή Μεντζέλου Επίκουρος Καθηγήτρια Πληροφορικής Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών

Δρ Παρασκευή Μεντζέλου Επίκουρος Καθηγήτρια Πληροφορικής Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Δρ Παρασκευή Μεντζέλου Επίκουρος Καθηγήτρια Πληροφορικής Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Σύντομη Ιστορική Αναδρομή των Προγραμματιζόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Γεώργιος Πανσεληνάς, Νικόλαος Αγγελιδάκης, Αφροδίτη Μιχαηλίδη, Χαρίλαος Μπλάτσιος, Σταύρος Παπαδάκης, Γεώργιος Παυλίδης, Ελευθέριος

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Ι (Θεωρία)

Πληροφορική Ι (Θεωρία) Πληροφορική Ι (Θεωρία) ρ Α Εξάμηνο Διδασκαλία: Δευτέρα 16:00-18:00 (Αίθουσα 303) Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Σκοπός του μαθήματος «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι» Απόκτηση από τους σπουδαστές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ Η/Υ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ Η/Υ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ Η/Υ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΕΤΣΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Γεώργιος Πανσεληνάς, Νικόλαος Αγγελιδάκης, Αφροδίτη Μιχαηλίδη, Χαρίλαος Μπλάτσιος, Σταύρος Παπαδάκης, Γεώργιος Παυλίδης, Ελευθέριος

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Γεώργιος Πανσεληνάς, Νικόλαος Αγγελιδάκης, Αφροδίτη Μιχαηλίδη, Χαρίλαος Μπλάτσιος, Σταύρος Παπαδάκης, Γεώργιος Παυλίδης, Ελευθέριος

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθός Διευθυντής Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Βοηθός Διευθυντής Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Σημειώσεις Μαθητή Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Α Γυμνασίου Συγγραφή Οι καθηγητές Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών που αναφέρονται στην αρχή της κάθε ενότητας με

Διαβάστε περισσότερα

Οι καθηγητές Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών. Υπολογιστών. Επιθεωρητές Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Λειτουργός Υ.Α.Π.

Οι καθηγητές Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών. Υπολογιστών. Επιθεωρητές Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Λειτουργός Υ.Α.Π. Σημειώσεις Μαθητή Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Α Γυμνασίου Συγγραφή Οι καθηγητές Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών που αναφέρονται στην αρχή της κάθε ενότητας με

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις. για το μάθημα Πληροφορική Ι. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Σημειώσεις. για το μάθημα Πληροφορική Ι. Εισαγωγή στην Πληροφορική Σημειώσεις. για το μάθημα Πληροφορική Ι Εισαγωγή στην Πληροφορική ΤΕΙ Λάρισας- Παράρτημα Καρδίτσας Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας... Ξύλου και. Επίπλου...... . Αβραμούλη ήμητρα.......... Καρδίτσα Μάιος

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Α Γυμνασίου Σημειώσεις

Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Α Γυμνασίου Σημειώσεις Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Α Γυμνασίου Σημειώσεις Συγγραφή: Οι καθηγητές Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών που αναφέρονται στην αρχή της κάθε ενότητας με την καθοδήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ÂÚÈÂ fiìâó. Πρόλογος... 11. Στόχος, Προσδοκώµενα αποτελέσµατα, Έννοιες κλειδιά. Eισαγωγικές παρατηρήσεις... 37

ÂÚÈ fiìâó. Πρόλογος... 11. Στόχος, Προσδοκώµενα αποτελέσµατα, Έννοιες κλειδιά. Eισαγωγικές παρατηρήσεις... 37 ÂÚÈ fiìâó Πρόλογος... 11 K º π 1 H ÂappleÈÛÙ ÌË ÙˆÓ appleôïôáèûùòó: EÈÛ ÁˆÁÈÎ apple Ú ÙËÚ ÛÂÈ Στόχος, Προσδοκώµενα αποτελέσµατα, Έννοιες κλειδιά Eισαγωγικές παρατηρήσεις... 13 1.1 Ιστορική ανασκόπηση...

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές 1. Κατηγορίες Υπολογιστών Οι διαφορές ορισμένων βασικών χαρακτηριστικών των υπολογιστών οδήγησαν στην κατηγοριοποίηση αυτών. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι: α) ο τύπος του σήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Επικοινωνιών

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Επικοινωνιών ΤΜΗΜΑ Ι Εισαγωγή στην Τεχνολογία Επικοινωνιών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λανθασµένη καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις βάζοντας σε ένα κύκλο το

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και Παροχής Υπηρεσιών Intranet Internet

Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και Παροχής Υπηρεσιών Intranet Internet Ι.Ε.Κ. ΛΕΥΚΑΔΑΣ παράρτημα του Ι.Ε.Κ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και Παροχής Υπηρεσιών Intranet Internet Σημειώσεις στο μάθημα Α εξαμήνου Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙ ΟΣΗΣ Η/Υ ΓΙΑ ΥΠΟ ΟΜΕΣ ΣΥΣΤΟΙΧΙΩΝ ΤΥΠΟΥ GRID ΜΠΟΓΟΡ ΟΣ ΗΛΙΑΣ 09099061 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ HANDEL-C ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΑ FPGA (09330ΕΜ) ΓΚΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα