ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εισαγωγή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εισαγωγή"

Transcript

1 ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Εισαγωγή

2 Στόχοι 1 Να ορίσουμε τι είναι υπολογιστικό σύστημα και να απαριθμήσουμε τα στρώματά του. Να ορίσουμε τι είναι τα δεδομένα εισόδου, τι είναι το πρόγραμμα τι η πληροφορία και τι η πληροφορική Να περιγράψουμε την έννοια της αφαιρετικότητας στη μελέτη των υπολογιστικών συστημάτων. Να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των υπολογιστών συστημάτων. Να εξηγήσουμε τη διαφορά: προγραμματιστές συστημάτων vs. προγραμματιστών εφαρμογών. Να αναφέρουμε μερικούς τομείς στους οποίους εφαρμόζεται η πληροφορική

3 Εισαγωγή 2 Υπολογιστικό σύστημα: Ένα δυναμικό σύστημα γενικής χρήσης Μπορεί να είναι κινητή συσκευή, προσωπικός υπολογιστής, υπερυπολογιστής, κλπ. Κάθε υπολογιστικό σύστημα αποτελείται από: Υλικό (Hardware) και Λογισμικό (Software).

4 Εισαγωγή 3 Υλικό (Hardware): Τα ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά, και μηχανικά μέρη του υπολογιστικού συστήματος Οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, εκτυπωτής, καλώδια, πλακέτες κυκλωμάτων, επεξεργαστής, σκληρός δίσκος, κλπ.

5 Εισαγωγή 4 Λογισμικό (Software): Το σύνολο των προγραμμάτων που εκτελεί το Υπολογιστικό Σύστημα Λογισμικό Εφαρμογών: προγράμματα που εκτελούν παραγωγικές εργασίες για τους χρήστες, όπως οι επεξεργαστές κειμένου (Microsoft Word), επεξεργασία εικόνας (Photoshop), και άλλα. Λογισμικό Συστήματος: προγράμματα που παρέχουν τις αναγκαίες υπηρεσίες που χρειάζεται το Λογισμικό Εφαρμογών από το Υλικό (π.χ., υπηρεσία αποστολή κειμένου για εκτύπωση στον εκτυπωτή), όπως τα Λειτουργικά Συστήματα (e.g., Windows),

6 Εισαγωγή 5 Υπολογιστικό σύστημα: Ένα δυναμικό σύστημα Χρησιμοποιείται στην επίλυση προβλημάτων Αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του: Δέχεται δεδομένα εισόδου Επεξεργάζεται τα δεδομένα εισόδου (με βάση κάποιον αλγόριθμο/ πρόγραμμα) Παράγει δεδομένα εξόδου (Πληροφορία) Αλγόριθμός/Πρόγραμμα: Σειρά από εντολές (δηλ. οδηγίες) που πρέπει να ακολουθήσει το υπολογιστικό σύστημα για να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία

7 Εισαγωγή 6 Πρόγραμμα Δεδομένα Εισόδου Υπολογιστής Δεδομένα Εξόδου Δεδομένα Εισόδου Δεδομένα Εξόδου 4,8,42,19 Υπολογιστής 73 Πρόγραμμα Άθροισμα

8 Εισαγωγή 7 Δεδομένα Εισόδου Δεδομένο εισόδου είναι οποιοδήποτε στοιχείο (ή πληροφορία) που η κατάλληλη επεξεργασία του από τον άνθρωπο ή από κάποιο υπολογιστικό σύστημα, παράγει μια νέα πληροφορία χρήσιμη για κάποιο σκοπό. Επεξεργασία εδοµένων Εισόδου H διαδικασία κατά την οποία ένα υπολογιστικό σύστημα επεξεργάζεται τα δεδομένα εισόδου σύμφωνα με έναν προκαθορισμένο τρόπο (αλγόριθμος/πρόγραμμα) και αποδίδει πληροφορίες Πληροφορία Πληροφορία είναι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων που μας δίνει η επεξεργασία των δεδομένων εισόδου, σε μορφή αξιοποιήσιμη για τον χρήστη προκειμένου να πάρει μια απόφαση.

9 Εισαγωγή 8 Πληροφορική Πληροφορική είναι η επιστήμη και η τεχνολογία που έχει ως αντικείμενο την έρευνα, συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία, παραγωγή και μετάδοση των πληροφοριών. Χρησιμοποιεί ως κύριο εργαλείο-µέσο τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή

10 Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 9 επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα

11 Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 10 Επικοινωνία Εφαρμογές Προγραμματισμός Λειτουργικό Σύστημα Υλικό Δεδομένα

12 Αφαιρετικότητα 11 H διανοητική διεργασία κατά την οποία: Αγνοούμε τις περίπλοκες λεπτομέρειες για το πώς δουλεύει μια συσκευή Διατηρούμε μόνο όσες πληροφορίες είναι απολύτως απαραίτητες για να επιτύχουμε τον στόχο μας.

13 Αφαιρετικότητα: ένα παράδειγμα 12 Δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε πως ακριβώς δουλεύει η μηχανή ενός αυτοκινήτου για να το οδηγήσουμε! Αρκεί να γνωρίζουμε τα βασικά του πώς αλληλεπιδρούμε με αυτό: πώς λειτουργεί το τιμόνι, πως αλλάζουμε ταχύτητα, ποιο πετάλι επιβραδύνει, ποιο επιταχύνει, κτλ Τα στρώματα ενός Υπολογιστικού Συστήματος χρησιμοποιούν την αφαιρετικότητα!!!

14 Ιστορική αναδρομή 13 Σκεφτείτε τους υπολογιστές ως «μηχανές» που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να τους διευκολύνουν σε υπολογιστικές δουλειές

15 Ιστορική αναδρομή 14 Περίπου 2500 π.χ.: Εφευρίσκεται ο άβακας, η γνωστή συσκευή για την καταγραφή αριθμητικών τιμών (αριθμητήριο)

16 Ιστορική αναδρομή μ.χ.: Ο Pascal εφευρίσκει την πρώτη μηχανή πρόσθεσης και αφαίρεσης. Λίγο μετά: Ο Leibniz εφευρίσκει μηχανή πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού, και διαίρεσης

17 Ιστορική αναδρομή 16 Τέλη 18 ου αιώνα: ο Jacquard σχεδιάζει αργαλειό που χρησιμοποιεί διάτρητες κάρτες. Η πρώτη μηχανή που εφαρμόζει αποθήκευση και προγραμματισμό.

18 Ιστορική αναδρομή : Ο Babbage σχεδιάζει τη διαφορική μηχανή, που λύνει πολυωνυμικές εξισώσεις. Αργότερα: Σχεδιάζει την αναλυτική μηχανή, με πολλά χαρακτηριστικά σύγχρονων υπολογιστών: μνήμη, χειριστή, εισόδους-εξόδους, προγραμματισμό με διάτρητες κάρτες.

19 Ιστορική αναδρομή 18 19ος αιώνας: Η Ada Augusta Byron εκδίδει μελέτη με οδηγίες για το πώς η μηχανή του Babbage μπορεί να προγραμματιστεί για να εκτελέσει εργασίες πέραν των αριθμητικών πράξεων (σύνθεση μουσικής). 1890: Ο Hollerith κατασκευάζει προγραμματιζόμενη μηχανή που διαβάζει, καταμετρά, και ταξινομεί δεδομένα αποθηκευμένα σε διάτρητες κάρτες. Η μηχανή χρησιμοποιείται στην απογραφή πληθυσμού των Η.Π.Α. Η εργασία οδηγεί στην ίδρυση της ΙΒΜ.

20 Ιστορική αναδρομή : Ο Alan Turing ανακοινώνει ένα θεωρητικό μοντέλο ικανό να αναπαραστήσει κάθε υπολογιστική συσκευή. Πρόκειται για την λεγόμενη μηχανή Turing που αποτελεί από τότε το βασικό μαθηματικό εργαλείο μελέτης της ισχύος των υπολογιστών.

21 Παρένθεση 20 Τι είναι το Turing test? Live example:

22 Turing Test 21 Τι είναι το Turing test? Live example: Κατά τη διάρκεια του test ένας άνθρωπος - κριτής συμμετέχει αρχικά σε μια συζήτηση με έναν άλλον άνθρωπο και στη συνέχεια σε μια συζήτηση με μια μηχανή. Με τυχαία σειρά και χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι ποιος. Αν στο τέλος ο κριτής δεν μπορεί να ξεχωρίσει με σιγουριά ποιος είναι ο άνθρωπος και ποια η μηχανή, τότε θεωρούμε πως η μηχανή αυτή έχει περάσει το Turing Test.

23 Turing Test 22 Ο Eugene Goostman δεν είναι άνθρωπος. Είναι ένα πρόγραμμα σε υπολογιστή. Κι όμως στις 7 Ιουνίου 2014 κατάφερε να πείσει το 33% των κριτών, σε ένα διαγωνισμό που έγινε στο Royal Society του Λονδίνου, πως είναι ένα 13χρονο αγόρι από την Ουκρανία.

24 Ιστορική αναδρομή : Οι Atanasoff και Berry δημιουργούν στο Πανεπιστήμιο της Iowa τον ABC, τον πρώτο ψηφιακό ηλεκτρονικό υπολογιστή ειδικής χρήσης (επίλυση συστημάτων γραμμικών εξισώσεων).

25 Ιστορική αναδρομή 24 Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Turing κατασκευάζει τον ACE (Automatic Computer Engine) με δυνατότητα επεξεργασίας 25,000 χαρακτήρων/δευτερόλεπτο. 1946: Ολοκληρώνεται ο ENIAC, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης. 30m μήκος 3m ύψος 30 τόνοι 18,000 λυχνίες

26 Ιστορική αναδρομή , Πανεπιστήμιο της Pennsylvania: Κατασκευάζεται ο EDVAC, o πρώτος υπολογιστής βασισμένος στην αρχιτεκτονική Eckert-von Neumann (η μνήμη περιέχει όχι μόνο δεδομένα, αλλά και προγράμματα).

27 Ιστορική αναδρομή : Ανακάλυψη του τρανζίστορ : Εντυπωσιακή σμίκρυνση των Η/Υ και μείωση του κόστους τους : Εμφάνιση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Περαιτέρω μείωση κόστους και μεγέθους των Η/Υ. Δεκαετία 70: Εμφάνιση υπολογιστών για χομπίστες. Εμφάνιση υπερ-υπολογιστών. O Seymour Cray σχεδιάζει τον CRAY-1, που κατασκευάζεται το Δεκαετία 80: Κατασκευή από την ΙΒΜ του πρώτου προσωπικού υπολογιστή (PC, Perconal Computer). 1981: Εμφανίζονται ιοί υπολογιστών.

28 Ιστορική αναδρομή : Η Apple εκδίδει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή Lisa, που περιλαμβάνει γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας ανθρώπου υπολογιστή.

29 Ιστορική αναδρομή : Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ξεκινά την κατασκευή ενός πρωτοκόλλου για την ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ υπολογιστών : Εισάγεται το πρωτόκολλο http, που επιτρέπει την προσπέλαση εγγράφων με κείμενο και εικόνες από απομακρυσμένους υπολογιστές, ανεξαρτήτως κατασκευής και χρησιμοποιούμενου λογισμικού. 1994: Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web)

30 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 29 Συστήματα της πρώτης γενιάς ( ) Βασικές δομικές μονάδες οι ηλεκτρονικές λυχνίες Αρχικά προγραμματίζονταν απευθείας σε γλώσσα μηχανής (συμβολοσειρές από 1 και 0). Ηλεκτρονική λυχνία: Διάταξη ηλεκτροδίων που περιβάλλεται από γυάλινο περίβλημα. Επιτρέπει την ελεγχόμενη ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του ηλεκτρισμού σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα. Μεγάλο μέγεθος, μικρή αξιοπιστία, πολλή θερμότητα και καίγονταν εύκολα

31 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 30 Συστήματα της πρώτης γενιάς ( ) Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής πρώτης γενιάς ήταν ο ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) 25m μήκος 2.5m ύψος 1m πλάτος 30 τόνοι 18,000 λυχνίες Πάνω από $ (~ $ ) Speed ~ 100 KΗz (~357 πράξεις/δευτερόλεπτο) Η μεγάλη πολυπλοκότητα σε θέμα προγραμματισμού, σε συνδυασμό με το τεράστιο τους μέγεθος, το υψηλό τους κόστος και τη χαμηλή τους ταχύτητα, έθετε σοβαρούς περιορισμούς στην ευρεία χρήση τους.

32 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 31 Συστήματα της δεύτερης γενιάς ( ) Αντικατάσταση των λυχνιών από Τρανζίστορς Ημιαγωγός που χρησιμοποιείται για να ενισχύσει ή να εναλλάξει την ηλεκτρική τάση. Χρησιμοποιείται ως διακόπτης (Ανοικτό κύκλωμα, Κλειστό κύκλωμα) ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τον ηλεκτρισμό σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα Ταχύτερο, μικρότερο, ανθεκτικότερο και φθηνότερο από την ηλεκτρονική λυχνία. Τοποθετείται σε Πίνακες Κυκλωμάτων.

33 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 32 Συστήματα της δεύτερης γενιάς ( ) Τα προγράμματα άρχισαν να προγραμματίζονται σε συμβολική γλώσσα (γλώσσα assembly - τεχνητή γλώσσα ειδικών κωδικών). Μετά άρχισαν να προγραμματίζονται σε γλώσσα υψηλού επιπέδου (π.χ., FORTRAN, COBOL, κτλ) που χρησιμοποιεί αγγλικές λέξεις/φράσεις. Η γλώσσα υψηλού επιπέδου μεταφράζεται σε γλώσσα assembly και μετά η γλώσσα assembly μεταγλωττίζεται σε γλώσσα μηχανής. Γλώσσα Assembly Γλώσσα Υψηλού Επιπέδου

34 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 33 Συστήματα της δεύτερης γενιάς ( ) Σημαντική μείωση του όγκου των μηχανών με ταυτόχρονη ελάττωση της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της ταχύτητας των υπολογισμών 1 Mhz Χιλιάδες πράξεις το δευτερόλεπτο Ο υπολογιστής TRADIC (TRAnsistor Digital Computer) που κατασκευάστηκε το 1954 στα εργαστήρια της Bell, ήταν ο πρώτος υπολογιστής αυτής της γενιάς.

35 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 34 Συστήματα της τρίτης γενιάς ( ) Ως βασικές δομικές μονάδες τα Ολοκληρωμένα Κυκλώματα (Integrated Circuit) Κυκλώματα Μικρής Κλίμακας Ολοκλήρωσης (Small- Scale Ιntegration, SSI). Μερικές δεκάδες ηλεκτρονικά στοιχεία ανά chip. Κυκλώματα Μέσης Κλίμακας Ολοκλήρωσης (Medium- Scale Integration, MSI). Μερικές εκατοντάδες ηλεκτρονικά στοιχεία ανά chip. Ολοκληρωμένα κυκλώματα: Συνδυασμός τρανζίστορς, πυκνωτές, αντιστάτες, και άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία τοποθετημένα στην ίδια ψηφίδα (chip) μεγέθους μερικών τετραγωνικών εκατοστών

36 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 35 Συστήματα της τρίτης γενιάς ( ) Το λογισμικό άρχισε να διαφοροποιείται σε: Λογισμικό Εφαρμογών (Λογισμικό του χρήστη): Προγράμματα κατασκευασμένα για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες χρηστών που δεν έχουν γνώσεις προγραμματισμού (π.χ. επεξεργασία κειμένων, ο υπολογισμός δεδομένων, κτλ.) Λογισμικό Συστημάτων (π.χ., Λειτουργικά συστήματα) Λογισμικό που λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στο Λογισμικό Εφαρμογών και του Υλικού. Υπεύθυνο για τη διαχείριση και τον συντονισμό των εργασιών (π.χ., ποια προγράμματα θα εκτελεστούν και πότε), καθώς και την κατανομή των διαθέσιμων πόρων του υλικού στις διάφορες εφαρμογές. Απαλλάσσεται το λογισμικό του χρήστη από τον άμεσο και πολύπλοκο χειρισμό του υλικού!!!

37 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 36 Συστήματα της τρίτης γενιάς ( ) Μικρότερους, φθηνότερους, ταχύτερους και πιο αξιόπιστους Υπολογιστές. Τερματικά: Συσκευές εισόδου/εξόδου με πληκτρολόγιο και οθόνη.

38 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 37 Συστήματα της τέταρτης γενιάς (1972- Τέλη Δεκαετίας 90) Ως βασικές δομικές μονάδες πάλι τα ολοκληρωμένα κυκλώματα! Πρόοδος στην τεχνολογία του chip! Κυκλώματα Μεγάλης Κλίμακας Ολοκλήρωσης (Large-Scale Integration, LSI). Χιλιάδες ηλεκτρονικά στοιχεία ανά chip. Κυκλώματα Πολύ Μεγάλης Κλίμακας Ολοκλήρωσης (Very Large-scale Integration, VLSI). Εκατομμύρια ηλεκτρονικά στοιχεία ανά chip.

39 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 38 Συστήματα της τέταρτης γενιάς ( Τέλη Δεκαετίας 90) Οι τεχνολογίες αυτές έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου μείωση του όγκου και του κόστους και αύξηση της χωρητικότητας της μνήμης και της ταχύτητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεκαετία 80: Προσωπικοί υπολογιστές (Personal Computers, PC) σε εμπορική αγορά. Αναβαθμισμένα λειτουργικά συστήματα UNIX, MS-DOS 1984: Macintosh PC, Λειτουργικό Σύστημα με Γραφικό περιβάλλον

40 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 39 Συστήματα της τέταρτης γενιάς ( Τέλη Δεκαετίας 90) Δεκαετία 90 Microsoft: Το Λειτουργικό σύστημα Windows και άλλα προγράμματα εφαρμογών της εταιρίας Microsoft (π.χ., MS Excel, MS Word, MS Access) κυριαρχούν στην αγορά. Δίκτυα υπολογιστών: Το ethernet επιτρέπει σε μικρούς υπολογιστές να συνδεθούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν δεδομένα. Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web): Διευκολύνει την παγκόσμια επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου.

41 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 40 Συστήματα της πέμπτης γενιάς (Αρχές Δεκαετίας 90 - Σήμερα) Πιο ισχυρά και πιο εύχρηστα Λειτουργικά Συστήματα Windows Mac OS Ubuntu Linux Εξελίξεις στο Υλικό Μικρότεροι, Ισχυρότεροι, Φθηνότεροι και Φορητοί Προσωπικοί Υπολογιστές Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται άνετα και από άτομα που δεν γνωρίζουν πληροφορική!!!

42 Εξέλιξη των Υπολογιστικών Συστημάτων 41 Συστήματα της πέμπτης γενιάς (Αρχές Δεκαετίας 90 - Σήμερα) Παράλληλη Επεξεργασία: Πολλαπλοί επεξεργαστές αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται για ταχύτερη επεξεργασία δεδομένων. Ανάπτυξη «έξυπνων» υπολογιστικών συστημάτων, με την ενσωμάτωση τεχνικών που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης Έξυπνα Κινητά (Smartphones) Έξυπνες Ηλεκτρικές Συσκευές (Smart Appliances) Ρομποτικά συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη Κτλ.

43 Νόμος του Moore 42 Κάθε 18 μήνες, η πυκνότητα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων διπλασιάζεται. Gordon Moore (συνιδρυτής της εταιρείας Intel).

44 Παράλληλη επεξεργασία/δικτύωση 43 Παράλληλος υπολογισμός: Πολλαπλοί επεξεργαστές αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται για ταχύτερη επεξεργασία δεδομένων. Δικτύωση: Το ethernet επιτρέπει σε μικρούς υπολογιστές να συνδεθούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν δεδομένα. δίκτυα υπολογιστών ARPANET + Τοπικά δίκτυα υπολογιστών Διαδίκτυο

45 Λογισμικό 1ης γενιάς ( ) 44 Γλώσσα μηχανής: Τα προγράμματα γράφονται στη δυαδική γλώσσα, όπου τα πάντα εκφράζονται ως ακολουθίες από 0 και 1. Γλώσσα assembly και μεταγλωττιστής assembly: Τα προγράμματα γράφονται σε τεχνητή γλώσσα ειδικών κωδικών. Έπειτα μεταγλωττίζονται σε γλώσσα μηχανής. Οι προγραμματιστές αρχίζουν να διαχωρίζονται σε προγραμματιστές συστημάτων, και προγραμματιστές εφαρμογών.

46 Λογισμικό 2ης γενιάς ( ) 45 Γλώσσες υψηλού επιπέδου και μεταφραστές: Τα προγράμματα γράφονται σε γλώσσα (π.χ., FORTRAN, COBOL, LISP) που χρησιμοποιεί αγγλικές λέξεις/φράσεις. Έπειτα μεταφράζεται σε γλώσσα μηχανής. γλώσσες υψηλού επιπέδου γλώσσα assembly μετάφραση μεταγλώττιση γλώσσα μηχανής

47 Λογισμικό 3ης γενιάς ( ) 46 Ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση ανάμεσα σε: Λογισμικό συστημάτων: Λογισμικό βασικών χρήσεων. Λειτουργικά συστήματα (αναλαμβάνουν τις πολύ βασικές λειτουργίες, π.χ. ποια προγράμματα θα εκτελεστούν και πότε, διαχείριση πολλών χρηστών). Μεταφραστές, μεταγλωττιστές, κλπ. Λογισμικό εφαρμογών: Λογισμικό άλλων χρήσεων. Οι προγραμματιστές αρχίζουν να γράφουν προγράμματα που θα χρησιμοποιηθούν από μη προγραμματιστές. Απομάκρυνση του χρήστη από το υλικό.

48 Λογισμικό 3ης γενιάς ( ) 47 χρήστης λογισμικό εφαρμογών λογισμικό συστημάτων γλώσσες υψηλού επιπέδου προγραμματιστής εφαρμογών προγραμματιστής συστημάτων γλώσσα assembly γλώσσα μηχανής

49 Λογισμικό 4ης γενιάς ( ) 48 Δομημένος προγραμματισμός: Γλώσσες που τον υποστηρίζουν: Pascal, C, QuickBASIC,... Ισχυρότερα λειτουργικά συστήματα: UNIX, MS-DOS, γραφικό περιβάλλον στα Macintosh Νέο λογισμικό εφαρμογών: Λογιστικά φύλλα (Lotus) Επεξεργαστές κειμένου (Word Perfect) Συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (dbase)

50 Λογισμικό 5ης γενιάς (1990-σήμερα) 49 Microsoft: Το λειτουργικό σύστημα Windows και άλλα προγράμματα εφαρμογών της εταιρίας Microsoft (π.χ., MS Excel, MS Word, MS Access) κυριαρχούν στην αγορά. Αντικειμενοστρεφής σχεδιασμός: Βασίζεται σε ιεραρχία αντικειμένων. Γλώσσες που τον υποστηρίζουν: C++, Java. Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web): Διευκολύνει την παγκόσμια επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου. Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται άνετα και από άτομα που δεν γνωρίζουν πληροφορική.

51 Προγραμματιστές και Χρήστες 50 Προγραμματιστής / Χρήστης Χρήστης Εφαρμογών (χωρίς γνώση πληροφορικής) Προγραμματιστής Συστημάτων (Λογισμικό Συστήματος) Προγραμματιστής Εφαρμογών (Παράγει Λογισμικό Εφαρμογών)

52 Οι υπολογιστές ως πεδίο μελέτης 51 Ποιες εργασίες μπορούν να εκτελεστούν (γρήγορα) στον υπολογιστή; Τέσσερα απαραίτητα προσόντα ενός «πληροφορικού»: 1. Αλγοριθμική σκέψη. 2. Γνώση μεθόδων αναπαράστασης δεδομένων. 3. Προγραμματιστική ικανότητα. 4. Σχεδιαστική ικανότητα. Τι πιστεύετε: Η πληροφορική ανήκει στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες, ή στην τεχνολογία;

53 Οι υπολογιστές ως πεδίο μελέτης 52 Α. Περιοχές της πληροφορικής σχετικές με συστήματα: Αλγόριθμοι & δομές δεδομένων Γλώσσες προγραμματισμού Αρχιτεκτονική υπολογιστών Λειτουργικά συστήματα Τεχνολογία & μεθοδολογία λογισμικού Επικοινωνία ανθρώπου-υπολογιστή

54 Οι υπολογιστές ως πεδίο μελέτης 53 Β. Περιοχές της πληροφορικής σχετικές με εφαρμογές: Αριθμητικός & συμβολικός υπολογισμός Βάσεις δεδομένων & ανάκτηση πληροφοριών Τεχνητή νοημοσύνη & ρομποτική Γραφικά υπολογιστών Βιοπληροφορική

55 Στόχοι 54 Να ορίσουμε τι είναι υπολογιστικό σύστημα και να απαριθμήσουμε τα στρώματά του. Να ορίσουμε τι είναι τα δεδομένα εισόδου, τι είναι το πρόγραμμα τι η πληροφορία και τι η πληροφορική Να περιγράψουμε την έννοια της αφαιρετικότητας στη μελέτη των υπολογιστικών συστημάτων. Να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των υπολογιστών συστημάτων. Να εξηγήσουμε τη διαφορά: προγραμματιστές συστημάτων vs. προγραμματιστών εφαρμογών. Να αναφέρουμε μερικούς τομείς στους οποίους εφαρμόζεται η πληροφορική

56 Ερωτήσεις για σκέψη 55 Επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή το Διαδίκτυο; Πώς; Ποια κοινωνικά ζητήματα ανακύπτουν από τη διάδοση της χρήσης του Διαδικτύου; Τι είδους εξελίξεις προβλέπετε στο μέλλον λόγω του Διαδικτύου; I think there is a world market for maybe five computers. - --Thomas Watson, πρόεδρος της IBM, There is no reason anyone would want a computer in their home. ---Ken Olson, πρόεδρος της DEC, 1977.

57 Συζήτηση 56 Η παρουσίαση της Apple σε 90 δευτερόλεπτα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εισαγωγή

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εισαγωγή ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Εισαγωγή Στόχοι 1 Να ορίσουμε τι είναι υπολογιστικό σύστημα και να απαριθμήσουμε τα στρώματά του. Να περιγράψουμε την έννοια της αφαίρεσης στη μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

[1] Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα. Υπολογιστικά συστήματα

[1] Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα. Υπολογιστικά συστήματα Στόχοι ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Εισαγωγή 1 Να ορίσουμε τι είναι υπολογιστικό σύστημα και να απαριθμήσουμε τα στρώματά του. Να περιγράψουμε την έννοια της αφαίρεσης στη μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή Στόχοι 1 Να ορίσουμε τι είναι υπολογιστικό σύστημα και να απαριθμήσουμε τα στρώματά του. Να περιγράψουμε την έννοια της αφαίρεσης

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Ενότητα 1: Εισαγωγικές έννοιες, Ιστορία Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Αριθμητικά Συστήματα Δρ. Φραγκούλης Γεώργιος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι Κεφαλαίου. Βασικές έννοιες (ΙΙ) Βασικές έννοιες. Γενική Εικόνα. Νικόλας Τσαπατσούλης,

Στόχοι Κεφαλαίου. Βασικές έννοιες (ΙΙ) Βασικές έννοιες. Γενική Εικόνα. Νικόλας Τσαπατσούλης, ΕΠΛ 003 ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γενική Εικόνα Νικόλας Τσαπατσούλης, Επισκέπτης Επίκουρος Τµήµα Πληροφορικής 1 Στόχοι Κεφαλαίου Κατανόηση βασικών εννοιών της Πληροφορικής Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Πληροφορική Η επιστήμη που ασχολείται με: τη συλλογή την αποθήκευση την

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Σχολικό Βιβλίο - Κεφάλαιο 1 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2 Ευάγγελος Χρ. Ζιούλας (Καθηγητής Πληροφορικής) ΑΒΑΚΑΣ Πρώτη υπολογιστική μηχανή της ιστορίας (3000 π.χ.) Αρχαίο σύστημα ΑΒΑΚΑ Μοντέρνο

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική και Υπολογιστές

Πληροφορική και Υπολογιστές Πληροφορική και Υπολογιστές Πληροφορική είναι η επιστήμη και η τεχνολογία που ασχολείται με τις πληροφορίες, τα μέσα και τους τρόπους επεξεργασίας των πληροφοριών, χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ kv@hua.gr Στόχος Μαθήματος Εισαγωγή σε Βασικούς Όρους Πληροφορικής και Τηλεματικής. Εφαρμογές Τηλεματικής. Αναφορά στις κοινωνικές επιπτώσεις των Υπολογιστών.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Ενότητα 1:Εισαγωγικές έννοιες, Ιστορία Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Αριθμητικά Συστήματα Δρ.

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Ενότητα 1:Εισαγωγικές έννοιες, Ιστορία Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Αριθμητικά Συστήματα Δρ. Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Ενότητα 1:Εισαγωγικές έννοιες, Ιστορία Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Αριθμητικά Συστήματα Δρ. Φραγκούλης Γεώργιος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Δρ.

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Δρ. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Πληροφορική Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Δρ. Γκόγκος Χρήστος Επιστήμη των υπολογιστών Computer Science (CS) ή Information

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Δρ. Κωνσταντίνος Κούτσικος - Δρ. Ιάσων Κουφοδόντης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Δρ. Κωνσταντίνος Κούτσικος - Δρ. Ιάσων Κουφοδόντης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Δρ. Κωνσταντίνος Κούτσικος - Δρ. Ιάσων Κουφοδόντης 1.1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝA ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Βασικές εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων:Μ.Χατζόπουλος, Παραδόσεις:Τρίτη 4-6, Τετάρτη 1-3; (Αμφιθέατρο Α15) Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του μαθήματος http://www.di.uoa.

Διδάσκων:Μ.Χατζόπουλος, Παραδόσεις:Τρίτη 4-6, Τετάρτη 1-3; (Αμφιθέατρο Α15) Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του μαθήματος http://www.di.uoa. Πληροφορική 1 Διδάσκων:Μ.Χατζόπουλος, Παραδόσεις:Τρίτη 4-6, Τετάρτη 1-3; (Αμφιθέατρο Α15) Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του μαθήματος http://www.di.uoa.gr/~organosi/ 2 Η δομή του μαθήματος Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµη Ιστορία της Πληροφορικής

Σύντοµη Ιστορία της Πληροφορικής Σύντοµη Ιστορία της Πληροφορικής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόµων και Τοπογράφων Μηχανικών Ρ. Κορακίτης Οκτώβριος 2004 Περίληψη Επειδή το παρόν προσδιορίζεται, σε µεγάλο βαθµό, από το παρελθόν,

Διαβάστε περισσότερα

Χειµερινό εξάµηνο

Χειµερινό εξάµηνο Χειµερινό εξάµηνο 2014-2015 ! Διδάσκοντες: Λευτέρης Μαµάτας και Σταύρος Σουραβλάς! E-mails: emamatas@uom.gr και sourstav@uom.gr! Υλικό Μαθήµατος: G. Βeekman & M.J. Quinn (2009), Εισαγωγη στην πληροφορικη,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές 1 ο Εξάμηνο Σπουδών Χειμερινό Εξάμηνο 2012/13 Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκων: Χαρμανδάρης Ευάγγελος, email: vagelis@tem.uoc.gr, Ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστηµάτων & Λειτουργικά Συστήµατα Κεφάλαιο 1

Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστηµάτων & Λειτουργικά Συστήµατα Κεφάλαιο 1 Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστηµάτων & Λειτουργικά Κεφάλαιο 1 Κεφάλαιο 1 Κατηγορίες Υπολογιστικών Συστηµάτων Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να παρουσιάσει την εξέλιξη των υπολογιστικών συστηµάτων, τις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Τμήμα Λογιστικής. 1 Στέργιος Παλαμάς

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Τμήμα Λογιστικής. 1 Στέργιος Παλαμάς ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Λογιστικής 1 Θεματικές Ενότητες Ιστορική Αναδρομή - Εφαρμογές Αρχιτεκτονική ενός Η/Υ - Υλικό Σύνθεση ενός Προσωπικού Υπολογιστή Λογισμικό Η/Υ - Λειτουργικά Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Η/Υ και Εφαρμογές

Εισαγωγή στους Η/Υ και Εφαρμογές Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Εισαγωγή στους Η/Υ και Εφαρμογές tzagara@upatras.gr daskalou@upatras.gr https://eclass.upatras.gr/courses/econ1242/ Θέμα Μαθήματος Υπολογιστικά Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

1.4 Τεχνολογικές εξελίξεις στο Υλικό Υπολογιστών

1.4 Τεχνολογικές εξελίξεις στο Υλικό Υπολογιστών 1.4 Τεχνολογικές εξελίξεις στο Υλικό Υπολογιστών Μεταξύ του 2700 π.χ. και 2300 π.χ. εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Σουμεριακός Άβακας, ένας πίνακας με διαδοχικές στήλες που οριοθετούσαν τις διαδοχικές τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) Σύγχρονα Υπολογιστικά Συστήματα τους υπερυπολογιστές (supercomputers) που χρησιμοποιούν ερευνητικά εργαστήρια τα μεγάλα συστήματα (mainframes)

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών

Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Μάθηµα: Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών Βασικά Συστατικά ενός Υπολογιστικού Συστήµατος ( οµή Οργάνωση) ιδάσκων:αναπλ.καθ. Κ. Λαµπρινουδάκης clam@unipi.gr Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ

Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ http://leitourgika-systhmata-epal-b.ggia.info/ Σύγχρονο Λειτουργικό Σύστημα - ΛΣ Λειτουργικό Σύστημα:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Η/Υ. Η εμφάνιση και η εξέλιξη των Η/Υ

Εισαγωγή στους Η/Υ. Η εμφάνιση και η εξέλιξη των Η/Υ Εισαγωγή στους Η/Υ Η εμφάνιση και η εξέλιξη των Η/Υ 1 Η ιστορία και η εξέλιξη του Η/Υ (1) Ιστορική αναδρομή Επιτεύγματα Μελλοντικές κατευθύνσεις 2 Οι πρόγονοι του Η/Υ Γνωστές υπολογιστικές μορφές ειδικού

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Ι (Θεωρία)

Πληροφορική Ι (Θεωρία) Πληροφορική Ι (Θεωρία) ρ Α Εξάμηνο Διδασκαλία: Δευτέρα 16:00-18:00 (Αίθουσα 303) Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Σκοπός του μαθήματος «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι» Απόκτηση από τους σπουδαστές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών 1 Υπεύθυνη Μαθήματος και Διδάσκουσα ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΣΑΛΓΑΤΙΔΟΥ Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμ. Πληροφορικής και Υπολογιστών ΕΚΠΑ E-mail: atsalga@di.uoa.gr 2

Διαβάστε περισσότερα

Φουκαράκη Χρυσούλα - ΓΕΛ Γαζίου

Φουκαράκη Χρυσούλα - ΓΕΛ Γαζίου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Φουκαράκη Χρυσούλα - ΓΕΛ Γαζίου Υπολογιστικά συστήματα σχεδιάστηκαν για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και βοηθούν στη συνολική πρόοδο της τεχνολογίας Φουκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΕ Η/Υ 1. Του Αποστόλου Παπαποστόλου Επίκουρου Καθηγητή του ΤΕΙ Αθήνας

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΕ Η/Υ 1. Του Αποστόλου Παπαποστόλου Επίκουρου Καθηγητή του ΤΕΙ Αθήνας ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΕ Η/Υ 1 Του Αποστόλου Παπαποστόλου Επίκουρου Καθηγητή του ΤΕΙ Αθήνας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι γραφικές παραστάσεις µε υπολογιστές έχουν προχωρήσει πολύ από τότε που οι ε- πιστήµονες που δούλευαν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική υπολογιστών

Αρχιτεκτονική υπολογιστών 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρχιτεκτονική υπολογιστών Ενότητα 2 : Η εξέλιξη και η απόδοση των υπολογιστών Καρβούνης Ευάγγελος 1 Η Γενιά: Λυχνίες κενού Electronic Numerical

Διαβάστε περισσότερα

κεφάλαιο Βασικές Έννοιες Επιστήμη των Υπολογιστών

κεφάλαιο Βασικές Έννοιες Επιστήμη των Υπολογιστών κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Επιστήμη 9 1Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ Στόχοι Στόχος του κεφαλαίου είναι οι μαθητές: να γνωρίσουν βασικές έννοιες και τομείς της Επιστήμης. Λέξεις κλειδιά Επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα1 Υλικό Λογισμικό και Εφαρμογές Κεφ1: Υλικό Υπολογιστών - Hardware Τι ονομάζουμε υλικό υπολογιστών; Με τον όρο υλικό (hardware) αναφερόμαστε σε οτιδήποτε έχει μια φυσική-υλική υπόσταση σε ένα υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Η/Υ και Προγραμματισμός. Πρώτο Μάθημα - Εισαγωγικό

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Η/Υ και Προγραμματισμός. Πρώτο Μάθημα - Εισαγωγικό Εισαγωγή στην Επιστήμη των Η/Υ και Προγραμματισμός Πρώτο Μάθημα - Εισαγωγικό 1 Το μάθημα στο e-class http://eclass.uoa.gr/courses/f30/ 2 Τρόπος διεξαγωγής του μαθήματος Τρίτη 4-6 -> Παραδόσεις } Βιβλία:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των ΗΥ

Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των ΗΥ Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των ΗΥ 2.3.1.1. Παπαγιάννη Νάσια Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ 1 περιλαμβάνει: Η έννοια του προγράμματος Επίλυση προβλήματος 1. Ακριβή προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Κ. Δεμέστιχας Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επικοινωνία μέσω e-mail: cdemest@aua.gr, cdemest@cn.ntua.gr Διαφάνειες: Καθ. Νικόλαος Λορέντζος 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ 1.1 Το Υπολογιστικό Σύστηµα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Από τον υπολογιστή των Αντικυθήρων µέχρι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό Κατηγορίες µε βάση το µέγεθος και τη χρήση: Υπερυπολογιστές (supercomputers)

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Ι. Ενότητα 1 : Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Δρ.

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Ι. Ενότητα 1 : Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Δρ. 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Πληροφορική Ι Ενότητα 1 : Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Δρ. Γκόγκος Χρήστος 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή στην Πληροφορική

1. Εισαγωγή στην Πληροφορική Πληροφορική και Θεολογία 1. Εισαγωγή στην Πληροφορική Διδάσκοντες 2018-2019: - Χρήστος Κατσάνος (σημερινή διάλεξη) - Παναγιώτης Κατσαρός - Απόστολος Παπαδόπουλος - Θρασύβουλος-Κωνσταντίνος Τσιάτσος Γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

1 η Γενιά Υπολογιστών

1 η Γενιά Υπολογιστών 1 η Γενιά Υπολογιστών 1946-1956 Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μηχάνημα που αντί για μηχανικά μέρη χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λυχνίες, κατασκευασμένες από τον Λι Ντε Φορέ (Lee DeForest). Ο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήµη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών

Εισαγωγή στην Επιστήµη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών 1 Εισαγωγή στην Επιστήµη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών 2 Υπεύθυνη Μαθήµατος και Διδάσκουσα ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΣΑΛΓΑΤΙΔΟΥ Αναπλ. Καθηγήτρια, Τµ. Πληροφορικής και Υπολογιστών ΕΚΠΑ E-mail: atsalga@di.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07 Τμήμα θεωρίας: Α.Μ. 8, 9 Κάθε Πέμπτη, 11πμ-2μμ, ΑΜΦ23. Διδάσκων: Ντίνος Φερεντίνος Γραφείο 118 email: kpf3@cornell.edu Μάθημα: Θεωρία + προαιρετικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές http://courseware.mech.ntua.gr/ml23021/ 1 ο Μάθημα Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ E-mail: leo@mail.ntua.gr URL: http://users.ntua.gr/leo 1 Θεωρία Εισαγωγικά:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβολές ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της τεχνολογίας επικοινωνιών

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβολές ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της τεχνολογίας επικοινωνιών Κεφάλαιο 2 Οι μεταβολές ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της τεχνολογίας επικοινωνιών Εισαγωγή Η τεχνολογία είναι δυναμική, αλλάζει συνεχώς! Οι μεταβολές δημιουργούν ευκαιρίες και προκλήσεις. Οι περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Η/Υ. Γιώργος Δημητρίου. Μάθημα 1 ο

Εισαγωγή στους Η/Υ. Γιώργος Δημητρίου. Μάθημα 1 ο Γιώργος Δημητρίου Μάθημα 1 ο Δομή ενός Προσωπικού Υπολογιστή Eπεξεργαστής ΚΜΕ Κρυφή Μνήμη ΜΔΜ Μονάδα Διασύνδεσης Αρτηρίας Κύρια Μνήμη Βοηθητική Μνήμη Οθόνη Πληκτρολόγιο Προσαρμογέας Δικτύου Ελεγκτής Ελεγκτής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Επανάληψη 1 Ο νόμος του Moore λέει ότι: a) Η πυκνότητα των κυκλωμάτων της μνήμης είναι πάντα τριπλάσια αυτής των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. b) Κάθε 18 μήνες

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης

Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης οµηµένος Προγραµµατισµός-Κεφάλαιο 7 Σελίδα 1 α ό 10 ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Είδη, Τεχνικές και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Τι ονοµάζουµε γλώσσα προγραµµατισµού;

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Γεωργία Πελέκη, Έλντα Μπάλι Τζαφέρι Τζένη, Αλεξία Παπαδοπούλου, Ντοριλέιν Γκαρσία

ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Γεωργία Πελέκη, Έλντα Μπάλι Τζαφέρι Τζένη, Αλεξία Παπαδοπούλου, Ντοριλέιν Γκαρσία ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1964 1981 Γεωργία Πελέκη, Έλντα Μπάλι Τζαφέρι Τζένη, Αλεξία Παπαδοπούλου, Ντοριλέιν Γκαρσία Τεχνολογία Επιδόσεις Το 1958, ο Τζακ Κίλμπυ (Jack Kilby) της εταιρείας Texas Instruments κατάφερε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Ο όρος είναι συντομογραφία του όρου «Αυτόματος, Ηλεκτρονικός Ψηφιακός Υπολογιστής Γενικού Σκοπού» [1]. Αυτόματος Μετά την έναρξη της λειτουργίας του εργάζεται μόνος του εκτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ,ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙ- ΣΜΟΥ

ΕΙΔΗ,ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙ- ΣΜΟΥ Κεφάλαιο 7 ΕΙΔΗ,ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙ- ΣΜΟΥ Ερωτήσεις 1. Να αναφέρετε διαφορές μεταξύ γλωσσών μηχανής και γλωσσών χαμηλού επιπέδου. Οι γλώσσες μηχανής κωδικοποιούν τις εντολές τους με ομάδες

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Πληροφορικής

Βασικές Έννοιες Πληροφορικής Βασικές Έννοιες Πληροφορικής 1. Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι οποιαδήποτε συσκευή μεγάλη ή μικρή που επεξεργάζεται δεδομένα και εκτελεί την εργασία του σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

*Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους.

*Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους. Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους. *Τα φυσικά μέρη που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε ονομάζονται συνολικά υλικό (hardware). * * υπερυπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. 1 η ενότητα: Εισαγωγή στις γλώσσες προγραμματισμού. Τμήμα. Τεχνολόγων Περιβάλλοντος. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Προγραμματισμός Η/Υ. 1 η ενότητα: Εισαγωγή στις γλώσσες προγραμματισμού. Τμήμα. Τεχνολόγων Περιβάλλοντος. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Προγραμματισμός Η/Υ 1 η ενότητα: Εισαγωγή στις γλώσσες προγραμματισμού Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ

Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ Εισαγωγή Καθ. Κ. Κουρκουµπέτης Σηµείωση: Οι διαφάνειες βασίζονται σε µεγάλο βαθµό σε αυτές που συνοδεύονται µε το προτεινόµενο σύγγραµµα. 1

Διαβάστε περισσότερα

2. Αλγόριθμοι, δομές δεδομένων και πολυπλοκότητα

2. Αλγόριθμοι, δομές δεδομένων και πολυπλοκότητα 1. Εισαγωγή 1.1 O Υπολογιστής ως εργαλείο μηχανικού 1.2 Η Επιστήμη των υπολογιστών 1.3 Ιστορικό Σημείωμα 1.4 Ο υπολογιστής μηχανή επεξεργασίας ψηφιακής πληροφορίας 1.5 Ψηφιοποίηση πληροφορίας 1.5.1 ψηφιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Αρβανίτη Κατερίνα Κατζιλιέρη Μαρία Μπεζαντέ Καλλιόπη Παναγοπούλου Κατερίνα

Αρβανίτη Κατερίνα Κατζιλιέρη Μαρία Μπεζαντέ Καλλιόπη Παναγοπούλου Κατερίνα Αρβανίτη Κατερίνα Κατζιλιέρη Μαρία Μπεζαντέ Καλλιόπη Παναγοπούλου Κατερίνα Ήταν ο πρώτος υπολογιστής γενικής χρήσης, δηλαδή μπορούσε να προγραμματιστεί για να λύσει ένα οποιοδήποτε πρόβλημα. Ανακοινώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ στους Η/Υ. Δρ. Β Σγαρδώνη. Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Χειμερινό Εξάμηνο 2013-14

ΕΙΣΑΓΩΓΗ στους Η/Υ. Δρ. Β Σγαρδώνη. Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Χειμερινό Εξάμηνο 2013-14 ΕΙΣΑΓΩΓΗ στους Η/Υ Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Δρ. Β Σγαρδώνη Χειμερινό Εξάμηνο 2013-14 Εισαγωγικές Έννοιες Τι είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ; Ιστορία των Η/Υ Αρχιτεκτονική των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ. 03/01/09 Χαράλαμπος Τζόκας 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ. 03/01/09 Χαράλαμπος Τζόκας 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 03/01/09 Χαράλαμπος Τζόκας 1 Πρόγραμμα - Προγραμματισμός Πρόγραμμα: Σύνολο εντολών που πρέπει να δοθούν στον Υπολογιστή, ώστε να υλοποιηθεί ο αλγόριθμος της επίλυσης

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλωμάτων» Χειμερινό εξάμηνο

Κυκλωμάτων» Χειμερινό εξάμηνο «Σχεδιασμός Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων» Χειμερινό εξάμηνο 2016-2017 Εισαγωγή στα Συστήματα Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων Δρ. Παρασκευάς Κίτσος Επίκουρος Καθηγητής http://diceslab.cied.teiwest.gr E-mail: pkitsos@teimes.gr

Διαβάστε περισσότερα

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 6 ο ( Ενότητες 2.3 ) 1.Τι είναι πρόγραμμα; 2. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των γλωσσών υψηλού επιπέδου σε σχέση με τις γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Επανάληψη 1 Ο νόμος του Moore λέει ότι a) Η πυκνότητα των κυκλωμάτων της Μνήμης είναι πάντα τριπλάσια αυτής των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. b) Κάθε 18 μήνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας Κεφάλαιο 1 1. Τα δεδομένα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες όταν υποβάλλονται σε 2. Το πρόβλημα μεγιστοποίησης των κερδών μιας επιχείρησης είναι πρόβλημα 3. Για την επίλυση ενός προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο. Διαχείριση στοιχείων λογισμικού

Κεφάλαιο 6 ο. Διαχείριση στοιχείων λογισμικού Κεφάλαιο 6 ο Διαχείριση στοιχείων λογισμικού Διδακτικοί στόχοι Να περιγραφούν οι κύριοι τύποι λογισμικού Να εξεταστεί το λογισμικό συστήματος και τα λειτουργικά συστήματα Να αναλυθούν οι πιο σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ

Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ Καθ. Κ. Κουρκουµπέτης Οι διαφάνειες βασίζονται σε µεγάλο βαθµό σε αυτές που συνοδεύονται µε το προτεινόµενο σύγγραµµα. 1 Εισαγωγή στην Επιστήµη των Η/Υ Εισαγωγή 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 1. Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι μια συσκευή, μεγάλη ή μικρή, που επεξεργάζεται δεδομένα και εκτελεί την εργασία του σύμφωνα με τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων.

Κεφάλαιο Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων. Α Γενικού Λυκείου Κεφάλαιο 1 1.1 Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων. Ιδιαίτερη θέση έχουν οι Υπολογιστικές συσκευές. Μηχανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 1η Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Τι είναι Πληροφορική Ένας σύντομος ορισμός για το τι είναι πληροφορική είναι ο παρακάτω: όλα εκείνα που χρειάζεται κανείς για να παράγει, να οργανώνει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Η επικράτηση των ψηφιακών κυκλωμάτων 1o μέρος

Η επικράτηση των ψηφιακών κυκλωμάτων 1o μέρος Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής Εισαγωγή στη Σχεδίαση VLSI Η επικράτηση των ψηφιακών κυκλωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 6 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 6.1 Τι ονοµάζουµε πρόγραµµα υπολογιστή; Ένα πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή Η φράση επιστήµη των υπολογιστών σήµερα έχει αποκτήσει ευρύτατο νόηµα. Ωστόσο, στο βιβλίο αυτό ορίζουµε τη φράση ως "θέµατα που σχετίζονται µε τον υπολογιστή". Αυτό το εισαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κεφάλαιο 1 Εξέλιξη και οµή των Υπολογιστικών Συστηµάτων Γιώργος Γιαγλής Περίληψη Κεφαλαίου 2 Ενότητα 1: Τι είναι η Πληροφορική Θεµελιώδεις ορισµοί και αρχές Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Σημειώσεις Θεωρίας

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Σημειώσεις Θεωρίας Ινστιτούτα Επαγγελματική Κατάρτισης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Σημειώσεις Θεωρίας Επιμέλεια: Ματθές Δημήτριος Αθήνα 2017 Μάθημα 1: Υπολογιστικό Σύστημα 1.1 Τι είναι ένα υπολογιστικό σύστημα Ένα υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Τι ονομάζουμε υλικό και τι λογισμικό ενός υπολογιστικού συστήματος; 2. Τι είναι α) η μητρική πλακέτα ( motherboard), β) η κεντρική μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολ.έτος Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή.

Σχολ.έτος Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή. Σχολ.έτος 2015-16 Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή. Διδακτικοί στόχοι Στο τέλος της διδακτικής ώρας οι μαθητές θα πρέπει : Να εξηγούν τις έννοιες πρόγραμμα, λογισμικό υπολογιστή. Να

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 : Είδη, Τεχνικές, και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού

Κεφάλαιο 7 : Είδη, Τεχνικές, και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Κεφάλαιο 7 : Είδη, Τεχνικές, και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού ( Απαντήσεις & Λύσεις Βιβλίου) 1. Σκοποί κεφαλαίου Κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος Κατηγορίες γλωσσών προγραµµατισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία

ΗΜΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία University of Cyprus ptical Diagnostics ΗΜΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 16 Τι λένε τα κομπιούτερ και οι αριθμοί Ιστορική Αναδρομή Αρχαιότητα Πρώτη υπολογιστική μηχανή: άβακας (2000 π.χ.) Αναγέννηση

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας.

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας. Δεδομένα Πληροφορίες Δεδομένα: Μια ομάδα από σύμβολα, αριθμούς, λέξεις που αντιπροσωπεύουν κάτι και θα χρησιμοποιηθούν σε μια επεξεργασία. Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον κεφ.6 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον κεφ.6 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον κεφ.6 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάριος Αραποστάθης Καθηγητής πληροφορικής Βαρβάκειου Λύκειου http://users.sch.gr/mariosarapostathis 6.1 Η έννοια του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή στην Πληροφορική 1 Γενικές πληροφορίες Εισαγωγή στην Πληροφορική ιδασκαλία: Παναγιώτης Χατζηδούκας Email:

Διαβάστε περισσότερα

Επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος

Επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος Εισαγωγή στον προγραµµατισµό Η έννοια του προγράµµατος Ο προγραµµατισµός ασχολείται µε τη δηµιουργία του προγράµµατος, δηλαδή του συνόλου εντολών που πρέπει να δοθούν στον υπολογιστή ώστε να υλοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. 1 ο Μάθημα. Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ. url:

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. 1 ο Μάθημα. Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ.   url: Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές 1 ο Μάθημα Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ email: leo@mail.ntua.gr url: http://users.ntua.gr/leo Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 6 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ Σημειώστε αν είναι σωστή ή

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Αυτόματη ηλεκτρονική μηχανή που δέχεται, φυλάσσει, επαναφέρει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει πληροφορίες σύμφωνα με προκαθορισμένες εντολές. Δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική. Ανδρέας Παπασαλούρος andpapas@aegean.gr

Εισαγωγή στην Πληροφορική. Ανδρέας Παπασαλούρος andpapas@aegean.gr Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανδρέας Παπασαλούρος andpapas@aegean.gr Σχετικά με το μάθημα (1) Ώρες Μαθήματος: Δευτέρα 18-20, Κτίριο Εμπορικής, Αιθ. Α1. Τρίτη 9-11,Κτίριο Εμπορικής, Αιθ. Α1. Εργαστήριο: Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λιαπόπουλος Λευτέρης, Λιάρος Ανέστης

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λιαπόπουλος Λευτέρης, Λιάρος Ανέστης ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λιαπόπουλος Λευτέρης, Λιάρος Ανέστης ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΒΑΚΑΣ Γύρω στο 2200 π.χ. οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι χρειάζονταν κάτι να τους βοηθά στους υπολογισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΑΟΓΙΣΤΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ...3-1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΑΟΓΙΣΤΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ...3-1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1-1 1.1 Από τις χειροκίνητες υπολογιστικές μηχανές στον πρώτο ηλεκτρομηχανικό υπολογιστή...1-1 1.2 Εξέλιξη των ηλεκτρομηχανικών σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές... 1-2 1.3 Γ ενιές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 2 Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19

Κεφ. 2 Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19 Κεφ. 2 Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης Υπολογιστών Κεφ. 2 Θεωρητική Επιστήμη Υπολογιστών 2.3.1.1 Έννοια προγράμματος Τι είναι πρόγραμμα και τι προγραμματισμός; Πρόγραμμα είναι το σύνολο εντολών που χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Α Τριμήνου Καλή Επιτυχία

Διαγώνισμα Α Τριμήνου Καλή Επιτυχία Μάθημα: Πληροφορική Διάρκεια 45 Λεπτά Καθηγητές: Κωσταλίας Κώστας-Πιλατέρης Γιάννης Ημερομηνία : 5-12-2000 Τμήμα : Α. Ονοματεπώνυμο:.. Διαγώνισμα Α Τριμήνου Καλή Επιτυχία 1 ο Θέμα (3 μονάδες) Θέλετε να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 1 η ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 1 η ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 1 η ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΑΣΑΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στους Υπολογιστές και την Πληροφορική ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Περίγραμμα Μαθήματος Εισαγωγή στους

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων. 1. Εισαγωγή. Ιωάννης Κατάκης. ΕΠΛ 032: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων

Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων. 1. Εισαγωγή. Ιωάννης Κατάκης. ΕΠΛ 032: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων 1. Εισαγωγή Ιωάννης Κατάκης Συστάσεις Σήμερα o Συμβόλαιο Μαθήματος o Περιγραφή Μαθήματος o Ιστορική Αναδρομή o Υλικό Υπολογιστή (Computer Hardware) o Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

H Εξέλιξη των υπολογιστών

H Εξέλιξη των υπολογιστών H Εξέλιξη των υπολογιστών January 2014 Γιάννης Συρίγος Κοντογιάννη Μαρία Κωνσταντίνα Μαυροείδη Ανδριάνα Τζανίδου Γιώργος Παπαδάκος 1. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων 2. Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοιχτά του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Η/Υ

Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Η/Υ Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2017-18 Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική (θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας των υπολογιστών) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης

Κεφάλαιο 7. ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης Κεφάλαιο 7 1. Σε τι διαφέρει ο Η/Υ από τις υπόλοιπες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές; Που οφείλεται η δυνατότητά του να κάνει τόσο διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ιορδάνης Κουτσόπουλος Οι διαφάνειες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές που συνοδεύονται με το προτεινόμενο σύγγραμμα, καθώς και στις διαφάνειες προηγούμενων ετών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 9 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Περιεχόμενα 2 Η λειτουργία του υπολογιστή Κατηγορίες Εντολών Μορφή Εντολών

Διαβάστε περισσότερα

«Σχεδιασμός Ψηφιακών Συστημάτων σε FPGA» Εαρινό εξάμηνο

«Σχεδιασμός Ψηφιακών Συστημάτων σε FPGA» Εαρινό εξάμηνο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Εργαστήριο Σχεδίασης Ψηφιακών Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων και Συστημάτων «Σχεδιασμός Ψηφιακών Συστημάτων σε FPGA» Εαρινό εξάμηνο 2016-2017 Διάλεξη 1 η :

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Τι είναι η πληροφορική ; Η πληροφορική είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται με τη συλλογή, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη μετάδοση των πληροφοριών. Σε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Σκοπός του μαθήματος

Εισαγωγή. Σκοπός του μαθήματος (i) Σκοπός του μαθήματος Εισαγωγή στην πληροφορική (computer science) Εισαγωγή στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ) Μεθοδολογία αλγοριθμικής επίλυσης προβλημάτων 1 (ii) Αλγόριθμος Πεπερασμένη

Διαβάστε περισσότερα

Το «κλειστό» σύστημα. Ανοικτές επικοινωνίες... Εισαγωγή στην Τεχνολογία της Πληροφορικής. Εισαγωγή στην τεχνολογία της πληροφορικής

Το «κλειστό» σύστημα. Ανοικτές επικοινωνίες... Εισαγωγή στην Τεχνολογία της Πληροφορικής. Εισαγωγή στην τεχνολογία της πληροφορικής ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Εισαγωγή στην Τεχνολογία της Πληροφορικής ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών gyannop@law.uoa.gr Το «κλειστό» σύστημα ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ10 Κεφάλαιο 2. ΠΛH10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: : Αριθμητική περιοχή της ALU 2.5: Κυκλώματα Υπολογιστών

ΠΛΗ10 Κεφάλαιο 2. ΠΛH10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: : Αριθμητική περιοχή της ALU 2.5: Κυκλώματα Υπολογιστών ΠΛH10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 2.3 : Αριθμητική περιοχή της ALU 2.5: Κυκλώματα Υπολογιστών Στόχοι Μαθήματος: Να γνωρίσετε τις βασικές αρχές αριθμητικής των Η/Υ. Ποια είναι τα κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

6. 1 Η έννοια του προγράμματος

6. 1 Η έννοια του προγράμματος 6. 1 Η έννοια του προγράμματος Η επίλυση ενός προβλήματος με τον υπολογιστή περιλαμβάνει, τρία στάδια. 1.Τον ακριβή προσδιορισμό του προβλήματος. 2.Την ανάπτυξη του αντίστοιχου αλγορίθμου. 3.Τη διατύπωση

Διαβάστε περισσότερα