Αρβανίτες και Τούρκοι κατέστρεψαν τα Ψαρά το 1824

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αρβανίτες και Τούρκοι κατέστρεψαν τα Ψαρά το 1824"

Transcript

1 Αρβανίτες και Τούρκοι κατέστρεψαν τα Ψαρά το 1824 ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓ. ΑΝΔΡΙΑΝΑ Μέχρι σήμερα δεν γνώριζε κανένας Έλληνας, ότι στις δύσκολες ημέρες του 1824, όταν οι Ψαριανοί μόνοι, χωρίς την συμπαράσταση της τότε ελληνικής διοικήσεως και των αδερφών νήσων, στον υπέρτατον για την ελευθερία αγώνα, υπερασπιστές είχαν τους ΛΙΑΠΗΔΕΣ ή κοινώς ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ πάνω στο νησί τους. Το αναπάντεχο αυτό γεγονός πληροφορηθήκαμε από το άρθρο του Αρβανίτη δικηγόρου Αριστείδη Κόλλια, προέδρου του Συλλόγου Αρβανιτών στην Αθήνα, που δημιούργησε στις στήλες του έγκριτου περιοδικού «ΤΟΤΕ», στο υπ αριθ. Τεύχος 27, τον Αύγουστο του 1985, στις σελίδες 69 ως 76. Ο αρθρογράφος, ο οποίος τυγχάνει να είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Η καταγωγή των Ελλήνων» που ούτε λίγο, ούτε πολύ αναφέρει ότι η γλώσσα μας ήταν αρβανίτικη και η καταγωγή των Ελλήνων αλβανική, με φανατισμό και επιμονή ανιχνεύει από τυχαία περιστατικά ή από φραστικά λάθη, προσπαθεί ν αποδείξει, διαστρεβλώνοντας την αληθινή ιστορία της ενδόξου νήσου Ψαρών, ότι την ημέρα του Ολοκαυτώματος της Μαύρης Ράχης, οι Αρβανίτες και όχι οι Ψαριανοί υπερασπίστηκαν το νησί. Ασφαλώς η μελέτη του αρθρογράφου είναι γελοία και ξεπερνά κάθε φαντασία. Ο δε φανατισμός για ν αποδείξει την ταυτότητα των Αρβανιτών ότι ήταν γνήσιοι αγωνιστές, η προσπάθεια του να αποβάλει έκτροπα συμβάντα σε βάρος των Ελλήνων, η προχειρότητα στην έρευνα και η στέρηση κάθε σοβαρότητας, είναι στοιχεία που εκ των προτέρων απορρίπτεται και δεν πείθουν κανέναν. Οι Ψαριανοί έχουν γράψει την ιστορία τους με ποταμούς αίματος, με χιλιάδες θυσιασθέντες στις ναυμαχίες, πυρπολήσεις στο Αιγαίο και οπουδήποτε η πατρίδα τους είχε ανάγκη. Και τέλος στην ύστατη εκείνη ηρωική περίοδο της κατάληψης και καταστροφής της νήσου Ψαρών, μόνοι οι Ψαριανοί με Μακεδόνες μισθοφόρους έδωσαν μάχη για την τιμή και τη δόξα ολόκληρης της Ελλάδας και όχι μαζί με Αρβανίτες (Λιάπηδες). Ο ισχυρισμός του αρθογράφου ξεκινά από μία μαρτυρία του Υδραίου αντιναυάρχου Γ. Σαχτούρη, που γράφτηκε στο ημερολόγιο του πλοίου «ΑΘΗΝΑ» και αναδημοσίευσε το 1890 στα ιστορικά ημερολόγια του ναυτικού αγώνα για το Ο Γ. Σαχτούρης, όταν έφτασε στα Ψαρά, ήταν πολύ αργά, γιατί το νησί είχε καταστραφεί από τους Τούρκους, οι οποίοι είχαν πυρπολήσει όλον τον οικισμό με

2 άλλα λόγια έφθασε κατόπιν εορτής. Δεύτερον δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας και δεν γνώριζε τα των επιχειρήσεων, ούτε το πώς διεξήχθηκε ο αγώνας. Τρίτον, ήταν Υδραίος. Τότε στην Ύδρα, Σπέτσες, Πόρος, Σαλαμίνα, μιλούσαν σαν γλώσσα τους αρβανίτικη διάλεκτο κι είχαν επίσης στα νησιά τους παρακατιανούς (γενικών καθηκόντων Αρβανίτες). Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο Σαχτούρης ν ανάφερε τους Μακεδόνες σαν Αρβανίτες είτε από συνήθεια, είτε εσκεμμένα και αναφέρω τη λέξη εσκεμμένα, γιατί είναι γνωστό το μίσος του Υδραίου αντιναυάρχου κατά των Ψαρών, εν αντιθέσει με τον ναύαρχο Μιαούλη, ο οποίος υπερεκτιμούσε τους Ψαριανούς ναυμάχους και θαύμαζε την ανδρεία τους στον κατά θάλασσα αγώνα. Έτσι δόθηκε η μοναδική ευκαιρία στον Σαχτούρη να ταπεινώσει, κατά την δική του πάντοτε αντίληψη, το μεγαλείο και τη δόξα της νήσου Ψαρών, την οποία δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν άλλα νησιά μας. Αλλά ο αναγνώστης που θα θελήσει ν ασχοληθεί με την περιγραφή των συμβάντων πάνω στα Ψαρά, όπως γράφει ο Σαχτούρης, όχι μόνο αισθάνεται αμέσως την τεχνική παρεκτροπή και την προσπάθεια που γίνεται, για να διαστρεβλωθούν τα πραγματικά γεγονότα, αλλά προκαλεί και την αγανάκτηση, γιατί είναι ξεκάθαρη η διάθεση της προθέσεως με τον ισχυρισμό, ότι οι Αρβανίτες ήταν υπερασπιστές των Ψαρών. Τον Γ. Σαχτούρη τον παρομοιάζω εύκολα με τον μεγαλύτερο καπηλευτή της αστρονομίας, τον Πολωνό Κοπέρνικο. Ο Κοπέρνικος έχοντας υπόψη τα αρχαία συγγράμματα των Ελλήνων, αντέγραψε κατά γράμμα τον Αρίσταρχο και παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο έργο ως δικό του, με τον σκεπτικισμό, ότι η Ελλάδα είχε εξαφανισθεί δια παντός και ουδέποτε θα βρισκόταν Έλληνας ο οποίος ν αποδείξει το ενάντιο, δηλαδή την πλαστογραφία. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον Γ. Σαχτούρη, ο οποίος μη δυνάμενος ν αντιμετωπίσει τους Ψαριανούς, όταν ήταν στην ακμή τους, διαβάλει μόλις λίγες μέρες μετά, καθώς είχαν τελείως καταστραφεί με τον ίδιο ακριβώς σκεπτικισμό του Κοπέρνικου, ότι οι λιγοστοί, στα δάκτυλα μετρημένοι Ψαριανοί, δεν θα είχαν τη δύναμη ποτέ ν αντικρούσουν τα γραφόμενα του. Έτσι θα έμενε στην ιστορία η ρετσινιά ότι οι Αρβανίτες τις τελευταίες δύσκολες ώρες υπερασπίσθηκαν τα Ψαρά. Στο γραπτό αυτό κείμενο του Σαχτούρη την απάντηση έδωσε με παραπάνω λόγια ένας επίλεκτος ιστορικός, ο πυρπολητής και ναυμάχος, αλλά υπήρξε και ο κατ εξοχήν μέγας χρονογράφος της ιστορίας στον κατά θάλασσα αγώνα, ώστε δίκαια να αποκαλείται απ όλους τους σύγχρονους του και σημερινούς ιστορικούς «πατέρας» της ιστορίας του Γράφει, λοιπόν, ο Νικόδημος στον Ά Τόμο: «Είς το Ημερολόγιον του Υποναυάρχου Γ. Σαχτούρη εύρων την κατωτέρω έκθεσιν περί της καταστροφής των Ψαρών έκθεσιν έμπλεον φθόνου και κατηγοριών ανυπόστατων κατά των Ψαριανών».

3 «Σεις δε οι Ψαριανοί αναγνώσκοντες το Ημερολόγιο τούτο μη λυπείσθε, εξεπληρώσατε το προς την πατρίδα χρέος υμών και εφανήκατε καθ όλον τον αγώνα ελεήμονες, φιλοπάτριδες και δίκαιοι. Αν άνθρωπος απεφάσησε να σας υβρίση, αυτή η πικρία και αυτή η αναίδεια είς τάς ύβρεις του αποκαλύπτει την πρόθεσιν και μηδενίζει το κατασκεύασμα του. Οι Ψαριανοί τους οποίους υβρίζει το Ημερολόγιον έθρεψαν επί του αγώνος πρίν της καταστροφής των εκατοντάδων παροίκων ( ) και τους προσέφεραν οικίας, τροφήν και πάσαν περιποίησιν ότε δε καταστραφέντες ανεχώρησαν απάτριδες και πεινώντες από της πατρίδος αυτών η διοίκησις ουδεμία παρέσχε προς αυτούς βοήθειαν μη μιμούμενοι τους Ψαριανούς αυτούς, οίτινες καίτοι μη έχοντες επιβεβλημένον το καθήκον τούτο το εξεπλήρωσαν το σούτον φιλανθρώπως. Αλλά οι Ευρωπαίοι εθαύμαζαν τα Ψαρά και τα εθαύμασαν τόσον όσον πολλοί Έλληνες τα εξευτέλισαν και μη φανή τούτο ουδόλως παράδοξον η Δόξα των Ευρωπαίων είναι η από μακράν άνευ πάθους, εκφερόμενη, επομένως είναι των μάλλον αληθές η των ημητέρων, ήτις ομοιάζει τους υιούς των υπέρπλουτων γονέων, οίτινες επιθυμούσι την καταστροφήν των πατέρων των ίνα τους κληρονομήσωσιν». Επομένως, ούτε ο Νικόδημος αποδέχεται την εγκυρότητα του ημερολογίου Σαχτούρη και επανέρχομαι στην συμμετοχή των μη Ψαριανών, όπως γράφει στη συνέχεια ο Νικόδημος: «Επειδή δε ότε απήρχοντο οι Ψαριανοί εις τας κατά του εχθρού εκστρατείας έμενεν η νήσος των απροφύλακτος, προσέλαβον στρατιωτική δύναμιν με ίδια των έξοδα, φοβούμενοι μήπως εν τη απουσία των προσβάλλει ο εχθρός την νήσον των ευρισκόμενην εν τω μέσω του οθωμανικού κράτους». Δεν αναφέρει καν, ότι η στρατιωτική δύναμη ήταν Αρβανίτες, αλλά σαφώς προσδιορίζει πως η δύναμη αυτή αποτελείτο από μισθοφόρους Μακεδόνες, οι δε Ψαριανοί ουδέποτε μίλησαν την αρβανίτικη γλώσσα, κατά τις παραδόσεις των γερόντων. Αλλά ας αναφερθούμε σ έναν άλλο ερευνητή, τον επίτιμο πρόεδρο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Δημ. Κ. Χατζή, ο οποίος σε διάλεξη του στην αίθουσα του μεγάρου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στην Θεσσαλονίκη, την 17 ην Δεκεμβρίου 1977, στην ομιλία του με τίτλο «Οι Μακεδόνες εις το Ολοκαύτωμα των Ψαρών», είπε σχετικά τα ακόλουθα : «Αλήθεια, διατί οι Μακεδόνες αγωνιστές είς παλαιότερα και νεώτερα ιστορικά έργα ονομάζονται Λιάπηδες; Και διατί Λιάπηδες, δηλαδή Αρβανίτες; Ούτε Αλβανοί, ούτε Αλβανόφωνοι υπήρχον εις την Μακεδονίαν, η πάντως ουδαμώς εις τόσην πληθώραν όπως εις μερικάς νήσους του Αιγαίου ( Ύδρα, Σπέτσες, Πόρος, Σαλαμίνα).

4 Λιάπης, ήτο ο ηρωικός πεσών εις Ψαρά Σιατιστεύς Νάνος Τουρούντζιας; Τίτλος ευγενείας αγνού ελληνικού αίματος δύναται να διεκδικήση ο εκλεκτός αυτός γόνος οικογένειας πραγματευτάδων με εθνική δράσιν εις Βιέννην και Ζεμλίνον και πρό πάντος ως ανεψιός προφανώς του Θεοχάρους Τουρούντζια, ο οποίος συνελήφθη ως επαναστάτης εις Βιέννην και εμαρτύρησε στραγγαλισθείς μετά του Ρήγα Φερραίου εις τα υπόγεια του πύργου Νεμποϊτσες εν Βελιγραδίω προ 26 ακριβώς ετών την 24 Ιουνίου Η τι σχέσιν με Λιάπηδες δύνανται να έχουν οι άλλοι φερόμενοι ως αρχηγοί του Σώματος των Μακεδόνων και Όλυμπίων αυτών πολεμιστών, ως εκ Κοζάνης Ιωάννης Τσόντζος, ο Λάμπρος Κασσανδρινός, ο εκ Χαλκιδικής Καπετάν Κώτος, ο Ολύμπιος Γούλας Δράσκος;» Σωστά ο ομιλητής κ. Χατζής αντικρούει τον χαρακτηρισμό που δίνει ο Υδραίος Γ. Σαχτούρης στους μισθοφόρους Μακεδόνες αποκαλώντας τους Αρβανίτες, δηλαδή Λιάπηδες, ενώ ήταν γνήσιοι Μακεδόνες. Με το ίδιο εσκεμμένο λάθος, παρουσιάζει τους Μακεδόνες σαν Αρβανίτες και ο κ. Κόλλιας, αποφεύγοντας επιμελώς ν αναφερθεί σε συγκεκριμένες πηγές, όπως του Νικόδημου, Φωτιάδη, Χατζή, Σπανού, Κοτζιά, Θεοφανίδου, έκθεση Βιλλένεϋ και άλλων διακεκριμένων ιστορικών συγγραφέων, που σαφώς κατακρίνουν την επίπλαστη έκθεση Γ. Σαχτούρη για το θέμα των Αρβανιτών. Αντίθετα οι Αρβανίτες (Λιάπηδες) όχι μόνο δεν πολέμησαν στα Ψαρά, αλλά συνετέλεσαν στην καταστροφή του νησιού μαζί με τους Τούρκους. Δανειζόμαστε μερικές γραμμές από το βιβλίο του Δημήτριου Γρ. Σπανού, με τίτλο «Η συμβολή των Ψαρών το 1821»: «Κατά σημείωσιν ενός επίσημου Έλληνος υπαλλήλου παρά το Τουρκικό στόλο, όστις ανήλθε αργότερον εις υψηλάς θέσεις, ο Οθωμανικός στόλος όταν εξεστράτευσε κατά των Ψαρών, έλαβε στρατιώτας από Κωνσταντινούπολιν 4.500, από Δαρδανέλια 2.700, από Θεσσαλονίκη Αρβανίτες και από Μυτιλήνη και τα αντικρυνά μέρη Αγιασμάτι, Αδραμήτι και Πέργαμον 7.500». Εδώ βλέπουμε καθαρά, τόσο όσο Ο Γ. Σαχτούρης, αντιναύαρχος των Υδραίων όσο και ο Αριστείδης Κόλλιας αντιστρέφουν τους όρους και δεν λένε την πραγματική αλήθεια, δηλαδή ότι οι Αρβανίτες μαζί με τους Τούρκους κατέστρεψαν τα Ψαρά. Αλλά και ο Παπαρρηγόπουλος ευκρινώς αναφέρει, ότι τα Ψαρά ουδέποτε υπήρξαν Αρβανίτες (Λιάπηδες) στο οικείο κεφάλαιο της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, γράφει δε τα εξής, αποδεικνύοντας ψευδή τα αναφερόμενα στοιχεία στο ημερολόγιο του Γ. Σαχτούρη: «Οι Ψαριανοί ήσαν οι μόνοι της νήσου πρόμαχοι. Είχαν προσβάλει χίλιους υπομίσθιους Θεσσαλούς και Μακεδόνας».

5 Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο στην έρευνα μας, για να αποδείξουμε στον αρθρογράφο κ. Κόλλια, ότι το λάθος του είναι μέγα, αλλά περιοριζόμαστε στα ανωτέρω, με την ελπίδα ότι οι αναγνώστες του περιοδικού θα μπορέσουν να καταλάβουν ένα και μόνο πράγμα: την ΑΛΗΘΕΙΑ. Ο Νικόδημος στον Ά τόμο, στην σελίδα 86, αναφέρει ότι οι Ψαριανοί είχαν καταγωγή ελληνική και τούτο αναφέρεται στον σκεπτικισμό, ότι σε όλη την ελληνική επικράτεια, ακόμη δε και τότε στο τουρκοκρατούμενο Ελληνικό Έθνος, επικρατούσε η άποψη ότι η καταγωγή των Αρβανιτών δεν ήταν ελληνική. Για την περίπτωση αυτή ας ανατρέξουμε στην περιγραφή που δίνεται στο εγκυκλοπαιδικό λεξικό του ΗΛΙΟΥ στον Γ τόμο, σελίδα 43 : «Αρβανίτης ο Αλβανός είτε κατά την εθνικότητα, είτε κατά την καταγωγή ένεκα των ληστρικών επιδρομών των Τουρκοαλβανών εις τας ελληνικάς χώρας, κατήντησε ο «Αρβανίτης» να σημαίνη τον άρπαγα, τον σκληρόν, τον βάρβαρόν,, τον ανεπίδεκτον πνευματικής και ηθικής καλλιέργειας. Κατ ακολουθίαν, αλβανικών ιδιοτήτων σημαίνει τον φιλέκδικον, τον επίμονον, τον μνησίκακον, τον ρυπαρόν : Αρβανίτης νίβεται, η ποδιά του χαίρεται». Τελος, οι πρόσφατες κινήσεις Αρβανιτών στην Ελλάδα, όπως και το συνέδριο τους στην Θήβα στις 21, 22, και 23 Μαρτίου 1986, μαρτυρούν μια προσπάθεια συσπείρωσης στις τάξεις τους, που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει εκ των προτέρων τους στόχους και την συνιστάμενη, η οποία προσδιορίζει τη δράση τους, καθώς και την επιβεβαίωση της καταγωγής τους( προέλευσης τους) στον ελληνικό χώρο. Η ρευστότητα σε θέματα εθνικής υφής, που σήμερα περνούν χωρίς σχόλια ή απαρατήρητα, ίσως στο απώτερο μέλλον αποβούν μοιραία για την ίδια την υπόσταση του έθνους. Τέτοιες επιδιώξεις μέσα στο κοινωνικό σύνολο μιας μειονότητας Αρβανιτών, πολλά επακόλουθα μπορούν να δημιουργήσουν με τις γνωστές προεκτάσεις, για κάθε είδους διεκδικήσεις, σε βάρος του ελλαδικού χώρου. Εξάλλου, δεν είναι τυχαία η έρευνα αρθρογράθου, που είδε το φως της δημοσιότητας σε ημερήσια εφημερίδα των Αθηνών στις 16 Μαρτίου 1986, για την δράση των Αλβανών στην Ελλάδα. Και δεν πρέπει οι συντονισμένες προσπάθειες των αρβανιτόφωνων ατόμων, που ζουν στην Ελλάδα, να περνούν στα «ψιλά γράμματα» απαρατήρητες, ούτε σαν τυχαία γεγονότα, που στοχεύουν δήθεν σε παραδοσιακές φιλολογικές διαπιστώσεις. Αντίθετα, η παρακολούθηση τους σε βάθος είναι επιβεβλημένη και αναγκαία από τις αρχές του τόπου μας αν δεν θέλουμε να δούμε ανεπιθύμητες για τα ελληνικά

6 δεδομένα καταστάσεις. Ο αρθρογράφος της ανωτέρω εφημερίδας κλείνει την έρευνα του με τούτες τις διαπιστώσεις: «Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλβανοί έχουν βάλει στο μάτι τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα και προσπαθούν να δημιουργήσουν «Αρβανίτικη μειονότητα» στη χώρα, εμφανίζοντας τους αρβανιτόφωνους ως Αλβανούς. Ακόμη διεκδικούν ελληνικά εδάφη ως αλβανικά, εφοδιάζοντας με βιβλία και περιοδικά ελληνικές βιβλιοθήκες(!) με μεσολάβηση γνωστού καθηγητού». Είναι περιττό να επεκταθώ περισσότερο. Οι Αρβανίτες του Ελλαδικού χώρας ας στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον τους και ας βρουν τις ρίζες και τους αγώνες τους μακριά από τα ένδοξα Ψαρά, γιατί όλοι γνωρίζουμε τον Ψαριανό Αντώνιο Βρατσάνο που, με την πιστόλα του, ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη της Μαύρης Ράχης στον αέρα, για να λάμψει το Ολοκαύτωμα των Ψαρών με την φεγγοβολή του σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου μας. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1) Αριστείδη Π. Κόλλια : Αρβανίτες και η καταγωγή των Ελλήνων. 2) Νικολάου Ι. Σαλτάρη: Αρβανίτικη βιβλιογραφία, αρ.1 3) Κωνσταντίνου Νικόδημου: Υπόμνημα της Νήσου Ψαρών, ) Δημητρίου Κ. Χατζή: Οι Μακεδόνες στο Ολοκαύτωμα των Ψαρών. 5) Δημητρίου Γρ. Σπανού: Η συμβολή των Ψαρών στο ) Ι. Παπαρρηγοπούλου: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. 7) Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό «ΗΛΙΟΥ», τόμος Γ, σελ.43. 8) Περιοδικό «ΤΑ ΨΑΡΑ». 9) Περιοδικό «ΤΟΤΕ», αρ. τεύχους 27, 1985.

Αναφορά στην Ιστορία των Ψαρών

Αναφορά στην Ιστορία των Ψαρών ΓΙΑΝΝΗ.Σ. ΚΑΛΤΣΑ Διδασκάλου Ψαρών (Περίοδος 1951-1965) Αναφορά στην Ιστορία των Ψαρών Νοέμβριος 1993 Με Δαπάνες ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΨΑΡΙΑΝΩΝ Πρόλογος Είναι γνωστό ότι τα έθνη ζουν και μεγαλουργούν μόνον όταν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Ε. (335α) Όσοι αναδείχτηκαν Εθνικοί Εργάτες από την Επανάσταση του Ορλώφ και κατόπι<ν>

Μέρος Ε. (335α) Όσοι αναδείχτηκαν Εθνικοί Εργάτες από την Επανάσταση του Ορλώφ και κατόπι<ν> Μέρος Ε (335α) Όσοι αναδείχτηκαν Εθνικοί Εργάτες από την Επανάσταση του Ορλώφ και κατόπι 01. Γεώργιος Παπάζογλου ή Παπαζώλης Ο Γεώργιος Παπάζογλου, Έλλην στρατιωτικός, γεννήθηκε στη Σιάτιστα της Δυτικής

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ρώσοι και η Ελληνική Επανάσταση του 1821

Οι Ρώσοι και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 1 ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ Επέτειος 25 ης Μαρτίου Ομιλία Πλοιάρχου (Μ) ε.α. Π. Στάμου ΠΝ Θέμα: Οι Ρώσοι και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 Πειραιάς, 23 Μαρτίου 2009 2 Π. Ν. Στάμου 1 Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ - ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β - ΤΕΥΧΟΣ 18 - ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2013

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ - ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β - ΤΕΥΧΟΣ 18 - ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2013 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΣΚΑΛΑΣ ΛΟΥΤΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΣΙΜΩΤΗΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός εθνικισμός Μακεδονικό ζήτημα Η ιδεολογική χρήση της Ιστορίας Μια συζήτηση στη Φιλοσοφική

Ελληνικός εθνικισμός Μακεδονικό ζήτημα Η ιδεολογική χρήση της Ιστορίας Μια συζήτηση στη Φιλοσοφική Τάσος Κωστόπουλος Λεωνίδας Εμπειρίκος Δημήτρης Λιθοξόου Ελληνικός εθνικισμός Μακεδονικό ζήτημα Η ιδεολογική χρήση της Ιστορίας Μια συζήτηση στη Φιλοσοφική http://lithoksou.net/filosofiki.html Η μικρή αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Tο περιοδικο της ενωσης Aποστρατων Aξιωματικων Nαυτικου

Tο περιοδικο της ενωσης Aποστρατων Aξιωματικων Nαυτικου Tο περιοδικο της ενωσης Aποστρατων Aξιωματικων Nαυτικου ETOΣ 23ο TEYXOΣ 124 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Περιεχόμενα TO ΠEPIOΔIKO ENHMEPΩΣHΣ TΩN AΠOΣTPATΩN ΠN KAI ΛΣ ΔIΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 124 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εν Σιατίστη: Συνάντηση με την Ιστορία μέσα από εκδόσεις βιβλίων του 18 ου και 19 ου αιώνα.

Εν Σιατίστη: Συνάντηση με την Ιστορία μέσα από εκδόσεις βιβλίων του 18 ου και 19 ου αιώνα. Εν Σιατίστη: Συνάντηση με την Ιστορία μέσα από εκδόσεις βιβλίων του 18 ου και 19 ου αιώνα. Φέτος ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης μας Siera FM και ο δικτυακός τόπος http://www.siatistanews.gr στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Στις 7 Μαρτίου του 961μ.χ. πού ανακτήθηκε ο Χάνδακας και η Κρήτη από τους Βυζαντινούς, ξεκινά μια νέα περίοδο στη σχέση της Κρήτη με το Βυζάντιο,

Διαβάστε περισσότερα

Λεύκωμα Ναυτικού Αγώνα Βαλκανικών Πολέμων

Λεύκωμα Ναυτικού Αγώνα Βαλκανικών Πολέμων Λεύκωμα Ναυτικού Αγώνα Βαλκανικών Πολέμων [ Η παρουσίαση που ακολουθεί πραγματοποιήθηκε κατά την Εκδήλωση του Δήμου Παπάγου- Χολαργού και της Πνευματικής Εστίας Παπάγου, για τα 100 χρόνια από της ενάρξεως

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2006-2007. Παραγωγή επικοινωνιακού λόγου: Επιστολή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2006-2007. Παραγωγή επικοινωνιακού λόγου: Επιστολή ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2006-2007 Παραγωγή επικοινωνιακού λόγου: Επιστολή Η επιστολή είναι γραπτός λόγος που χρησιμοποιούμε, για να επικοινωνήσουμε με πρόσωπα τα οποία δεν είναι παρόντα - οικεία και μη - ή με κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟ ΛΟΓΟ» Μικρός απολογισμός της πενταετίας 2009-2014

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟ ΛΟΓΟ» Μικρός απολογισμός της πενταετίας 2009-2014 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟ ΛΟΓΟ» Μικρός απολογισμός της πενταετίας 2009-2014 Με το ανά χείρας 20ό τεύχος συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Η Αναρχική Οργάνωση «Δημοκρατικός Σύλλογος Πάτρας»

Η Αναρχική Οργάνωση «Δημοκρατικός Σύλλογος Πάτρας» Η Αναρχική Οργάνωση «Δημοκρατικός Σύλλογος Πάτρας» Η παρουσία των Ελευθεριακών Ιδεών από το 1860 έως το 1875 Μια μελέτη του Ελευθεριακού Ιστορικού Αρχείου. Από το 1860 και μετά συναντάμε στον ελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει ο Τηλέμαχος Μαράτος

Γράφει ο Τηλέμαχος Μαράτος Γράφει ο Τηλέμαχος Μαράτος Ένα μεγάλο, ευρύτατο, φάσμα τής Ελληνικής κοινωνίας είχε συναθροισθεί στην εκκλησία τής Κηφισιάς για να τιμήσει την κηδεία του, να θυμηθεί και να αποχαιρετήσει έναν αξιόλογο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 150 ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΤΙΜΗ 5,00

ΤΕΥΧΟΣ 150 ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΤΙΜΗ 5,00 Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ (ΣΟΥΔΕΝΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ) ΤΕΥΧΟΣ 150 ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΤΙΜΗ 5,00 Περιεχόμενα Τριμηνιαία Έκδοση Της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών Ιδιοκτήτης Διαχειριστής:

Διαβάστε περισσότερα

και ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ ΕπEτΕιος απελευθeρωςης της θεςςαλονiκης

και ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ ΕπEτΕιος απελευθeρωςης της θεςςαλονiκης ΕπEτΕιος απελευθeρωςης της θεςςαλονiκης Υποπλοίαρχος Ν. Βότσης. Φωτογραφία Α. Γαζιάδη (Αρχείο Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος). Ο Νικόλαος Βότσης και ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ Ο υποπλοίαρχος Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Στόχος όλων μας είναι να ενημερώνουμε και να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας γύρω από το παρελθόν και το σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αλεξανδρούπολης αλλά και της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΛΑΪΚΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 1,50 XAGR.NET #860. Το μπαλάκι στον Παπούλια. Δεν τους κάνει το Σύνταγμα;

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΛΑΪΚΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 1,50 XAGR.NET #860. Το μπαλάκι στον Παπούλια. Δεν τους κάνει το Σύνταγμα; ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΛΑΪΚΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 1,50 XAGR.NET #860 s Σ.8 Επιστολές - Φωτιά των προφυλακισμένων Συναγωνιστών Γερμενή και Ηλιόπουλου Πολύωρες ανακρίσεις άνευ κατηγορητηρίου - Η

Διαβάστε περισσότερα

Μακεδονία: Το Όνομα, η Ταυτότητα, οι μύθοι, η ιστορία. [Πλάνα από τη Συγκέντρωση για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας]

Μακεδονία: Το Όνομα, η Ταυτότητα, οι μύθοι, η ιστορία. [Πλάνα από τη Συγκέντρωση για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας] Εκπομπή 10 η Μακεδονία: Το Όνομα, η Ταυτότητα, οι μύθοι, η ιστορία [Πλάνα από τη Συγκέντρωση για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας] «Έλληνες ήταν και θα μείνουνε για πάντα οι Μακεδόνες.» «Ο κόσμος μας έλεγε

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο ὠφέλιμες εἶναι οἱ καταλήψεις

Πόσο ὠφέλιμες εἶναι οἱ καταλήψεις ΦΥΛΛΟ 42ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 MHNIAIA EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΥΜΠΟΠΗΣ - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Παρακολουθεῖτε καθημερινά τό blog τῆς ἐφημερίδας dekeleianews.blogspot.com Πόσο ὠφέλιμες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Φιλολογική επιμέλεια: Αθανάσιος Χριστιανός

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Φιλολογική επιμέλεια: Αθανάσιος Χριστιανός ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» RE Ταχ. Γραφείο ES ST PR 020050 SS POS X+5 Θεσ/νίκης 16 Αριθμός Αδείας ΤΕΥΧΟΣ 23ο Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

Κλεισούρας 8 Ν. Ηράκλειο Τ.Κ. 14121 Τηλ-Fax: 210-2832243 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΧΡΥΣΙΩΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ

Κλεισούρας 8 Ν. Ηράκλειο Τ.Κ. 14121 Τηλ-Fax: 210-2832243 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΧΡΥΣΙΩΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΕΜΠΑ Κωδικός: 014683 Ασπροποτάμου Αγράφων 4188 ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ΧΡΥΣΩ Απεραντίων Βίνιανης Φουρνά Κτημενίων Φραγκίστας Καρπενησίου ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Ποταμιάς Κλεισούρας 8 Ν. Ηράκλειο Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΥ Τρίμηνη έκδοση του Συλλόγου των εν Αθήναις και Απανταχού Μαρτιναίων - Βουμελιταίων Φθιώτιδας (και τα προερχόμενα απ αυτό χωριά Λάρυμνα, Λούτσι, Πύργος) Γραφεία: Σίνα & Δαφνομήλη 1Α, Αθήνα Τ.Κ. 10680 ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Τα αρβανίτικα τραγούδια της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Μια περιοδολόγηση της εμφάνισής τους στο δημόσιο χώρο των κοινοτήτων.

Τα αρβανίτικα τραγούδια της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Μια περιοδολόγηση της εμφάνισής τους στο δημόσιο χώρο των κοινοτήτων. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Καμπόλης Δημήτρης Επόπτης καθηγητής: Σκουλίδας Ηλίας Πτυχιακή εργασία: Τα αρβανίτικα τραγούδια της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2006, ημέρα Σάββατο και ώρα 09.00' στην Αίθουσα 223 του Μεγάρου της Βουλής συνεδρίασε η Επιτροπή Εθνικής

Διαβάστε περισσότερα

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση Χοροστάσι Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμός Τεύχους 16 - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 - Τιμή Τεύχους 4 Έδρα: Ελ. Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

Η σχολική ζωή στο Α Γυμνάσιο Γιαννιτσών (1914-1980): Μελέτη αρχειακού υλικού-απόψεις εκπαιδευτικών και μαθητών/ τριών

Η σχολική ζωή στο Α Γυμνάσιο Γιαννιτσών (1914-1980): Μελέτη αρχειακού υλικού-απόψεις εκπαιδευτικών και μαθητών/ τριών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μαρία Ασλανίδου Η σχολική ζωή στο

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης. Παρουσίαση της εκδήλωσης για την παρουσίαση της έκδοσης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας του βιβλίου της Χρύσας Μελκίδη, αρχιτέκτονα μηχανικού: Τα Μουσουλμανικά Μνημεία της Ξάνθης Στις 27 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Πεδίον δόξης λαμπρόν Με την ανατολή του νέου έτους, φίλες και φίλοι συγχωριανοί, αγαπητοί

Πεδίον δόξης λαμπρόν Με την ανατολή του νέου έτους, φίλες και φίλοι συγχωριανοί, αγαπητοί ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΩΝ ΕΓΡΗΓΟΡΙΑΝΩΝ ΧΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ 20oς, ΤΕΥΧΟΣ 79, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015 ΤΙΜΗ 1 ΕΥΡΩ. Πειραιώς 43, Αθήνα 105 53 e-mail: avlogiros@yahoo.gr ΑΡΘΡΑ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παληό και Νέο ημερολόγιο

Παληό και Νέο ημερολόγιο 1 ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κ. ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΥ Παληό και Νέο ημερολόγιο (Ογδόντα χρόνια από τη δημιουργία του ημερολογιακού σχίσματος) AΘΗΝΑ 2005 2 A φ ι έ ρ ω σ η Το παρόν πόνημα αφιερώνεται σε όσους «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ" ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 25, 106 78 ΑΘΗΝΑ ΚΩΔΙΚΟΣ 015283

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 25, 106 78 ΑΘΗΝΑ ΚΩΔΙΚΟΣ 015283 ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ" ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 25, 106 78 ΑΘΗΝΑ ΚΩΔΙΚΟΣ 015283 ΕΤΟΣ 16 ΤΕΥΧΟΣ 64 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα