Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΝΑΡΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΝΑΡΗ"

Transcript

1 Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΝΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓ. ΑΝΔΡΙΑΝΑ Δύο δημοσιεύματα μου δίνουν την αφορμή να επανέλθω στο θέμα που οι Παργιανοί με ψευδή στοιχεία προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια ν αποδείξουν ότι ο Ψαριανός πυρπολητής Κωνσταντίνος Μικέ Κανάρης ήταν Ηπειρώτης. Τα δημοσιεύματα αυτά γράφτηκαν από έναν αυτοαποκαλούμενο ιστοριοδίφη η φιλίστορα Γιαννιώτη συνταξιούχο δημοδιδάσκαλο, τον Γρηγόριο Ευθ. Κομπίλα και δημοσιεύθηκαν το ένα στην εφημερίδα «Ηπειρώτικος Αγών» στις και το δεύτερο στην ημερήσια εφημερίδα των Αθηνών «ΤΑ ΝΕΑ» στις Παράλληλα, ο αναφερόμενος ιστοριοδίφης!!! με τη συνεργασία του Δημάρχου Πάργας κ. Σπύρου Λέκκα και τον εκπολιτιστικό σύλλογο Πάργας, με πρόεδρο τον κ. Ευάγγελο Ανδρέου, έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα στο ν αποδείξουν, με περίεργες ενέργειες, την καταγωγή του Κανάρη ως Παργιανού. Ο αρθρογράφος, για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός και στόμφο ανδρός φιλίστορα!!! Έστειλε όχι λίγες επιστολές, επισυνάπτοντας και τα δημοσιεύματα του, στον Δήμαρχο Ψαρών Γιάννη Δ. Φιλίνη, στον εκδότη του περιοδικού τα «Ψαρά» Νίκο Χατζηγεωργίου, στον ιστορικό Δημήτρη Φωτιάδη, στον τ. υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Απόστολο Κακλαμάνη, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ιωαν. Αλευρά, στον Δήμαρχο Πειραιώς Γιάννη Παπασπύρου, στον διευθυντή της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων Θεοδ. Νταλάκα, στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντ. Τρυπάνη, και σε πολλούς άλλους. Δεν είχα την πρόθεση να δώσω συνέχεια επί του ίδιου θέματος, για το οποίο είχα απαντήσει μέσω των στηλών του περιοδικού «ΤΑ ΨΑΡΑ» στο τεύχος 67,68, 69/1986 με τίτλο: «Πλαστογράφηση της ιστορίας των Ψαρών επιχειρούν οι Παργιανοί». Αλλά αντιλαμβανόμενος τη θρασύτητα και τον γλοιώδη τρόπο με τον οποίον ύπουλα προσπαθεί να αποδείξει ότι ο Ψαριανός πυρπολητής ήταν Παργιανός, θεώρησα καθήκον και υποχρέωση μου να απαντήσω και στα δύο δημοσιεύματα του, για να αποδείξω για μια ακόμα φορά, ότι η ιστορία δεν είναι παραμύθι, που ο κάθε παππούς το διαπλάθει αφηγώντας το στον εγγονό, όπως ο ίδιος το ονειρεύεται και το θέλει Και στην περίπτωση μας ο Γρηγόρης Κομπίλας είναι, πράγματι, ένας φθασμένος, δεξιοτέχνης παραμυθάς. Δυστυχώς με τον αρθρογράφο μας συμβαίνει και κάτι άλλο, στα γραπτά του γίνεται απειλητικός και στο γράμμα του προς τον εκδότη του περιοδικού «ΤΑ ΨΑΡΑ» γράφει:

2 «Δεν έχετε το θάρρος και δεν τολμήσατε, γιατί φοβηθήκατε την ιστορική αλήθεια να μην την μάθουν οι Ψαριανοί και οι αναγνώστες του περιοδικού σας. Εάν όμως δεν δημοσιεύετε την απάντηση του (εννοεί τα δημοσιεύματα του στον «Ηπειρωτικό Αγώνα»), τότε ασφαλώς είμαι υποχρεωμένος να στραφώ σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες, για να διαλαλήσω την αλήθεια και να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο και σ όλο τον κόσμο ότι η γενέτειρα του Κανάρη είναι η Πάργα. Απίστευτο για σας και όμως για μας αληθινό, γιατί ο Κωνσταντίνος Κανάρης είναι στο αίμα μας, ο πατριώτης μας και γνήσιος Ηπειρώτης». Στον δε Δήμαρχο Ψαρών στην επιστολή του με ημερομηνία του γράφει: «Όπως θα είδατε, και πιστεύω να τα διαβάσατε (και εδώ εννοεί πάλι το δημοσίευμα του στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ) η ιστορική αλήθεια πλέον είναι μία και απόλυτα τεκμηριωμένη, όπως άλλωστε ξεκαθαρίζεται από τα απομνημονεύματα του ίδιου του Κανάρη, του οποίου η αψευδής μαρτυρία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, γιατί ειλικρινά και χωρίς ενδοιασμούς ομολογεί ο ίδιος ότι γεννήθηκε στην Πάργα». Εδώ, αγαπητοί αναγνώστες, βλέπουμε καθαρά ότι έχουμε εναντίον μας έναν άνθρωπο, ούτε λίγο ούτε πολύ, παράφρονα, που προσπαθεί να πείσει τους πάντες με τις νοσηρές απόψεις και υποστηρίζει ότι ο Κανάρης άφησε απομνημονεύματα, κάτι που προκαλεί θυμηδία και ιδίως σ αυτούς που γνωρίζουν την ελληνική ιστορία, γιατί γεγονός είναι, πως ο Κανάρης εκτός από ανάγνωση που διάβαζε την φυλλάδα του Μέγα Αλέξανδρου, δεν γνώριζε γραφή, ούτε το λεκτικό του ήταν σαν αυτό που θέλει, δήθεν, να παρουσιάσει ο Βαλαωρίτης. Ο Κανάρης είναι βέβαιο πως μιλούσε την ψαριανή διάλεκτο και όχι την καθαρεύουσα. «Επωφελήθημεν της ευκαιρίας και μετάβημεν εις επίσκεψιν των πατρίδων μας», κατά τον Βαλαωρίτη πάντοτε. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτά που γράφει ο Βαλαωρίτης και σταχυολογεί ο συμπατριώτης του Ηπειρώτης Κομπίλας, γιατί ουδέποτε Κανάρης θα μπορούσε να προφέρει τέτοιες καθαρευουσιάνικες λέξεις. Ο πυρπολητής μας ήταν ένας τύπος απλοϊκού και αγράμματου Ψαριανού, όπως οι περισσότεροι συμπατριώτες του και αυτό δεν γράφω εγώ, αλλά οι βιογράφοι του και οι ιστορικοί της εποχής, που πολλές φορές τον επισκέπτονταν στην εξοχική κατοικία του στην Κυψέλη των Αθηνών. Όσο γι αυτά τα απομνημονεύματα, εφ όσον είναι ανύπαρκτα και δεν υπάρχουν σε καμιά βιβλιοθήκη, ούτε έχουν δημοσιευθεί, ασφαλώς είναι μυθεύματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν με προκαθορισμένο στόχο. Η ύπαρξη αυτών ανακοινώθηκε στην εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» στις και από τον Ηπειρώτη Δ. Γατόπουλο. Θα ήθελα τώρα να επισημάνω τα σημεία εκείνα στα οποία για λόγους δεοντολογικούς θ απαντήσω και τα σημεία αυτά είναι κοινά και στα δυο δημοσιεύματα, τα οποία έχω στο αρχείο μου. Μας γράφει λοιπόν ο Γρηγόρης Κομπίλας:

3 (1) «Οι Παργιανοί υποστηρίζουν ότι ο Κανάρης, με το δίκιο τους επικαλούμενοι αδιάσειστα έγγραφα στοιχεία, ότι έδρασε ως Ψαριανός στον αγώνα της Εθνικής Παλιγεννεσίας, γεννήθηκε όμως στην Πάργα της Ηπείρου το έτος 1790». Και απαντώ στα ανωτέρω: Α) Ο Κωνσταντίνος Μικέ Κανάρης γεννήθηκε στα Ψαρά το 1793, όπως εμφαίνεται στα μητρώα αξιωματικών του Ναυτικού μας. Γεννήθηκε στα Ψαρά, γιατί και ο πατέρας του Μικές Κανάρης ήταν επίσης γέννημα θρέμμα του ένδοξου νησιού μας. Τώρα αν ο παππούς του Κωνσταντή Κανάρη είχε έρθει από άλλη περιοχή του ελλαδικού χώρου ή της Ιταλίας, στα Ψαρά, αυτό δεν μπορεί κανείς να το αποδείξει. Εμείς όμως έχουμε τις αδιάσειστες αποδείξεις μας για τον πατέρα του Κανάρη, τον γερό Μικέ, ο οποίος ήταν παντρεμένος με Ψαριανή και είχε εκλεγεί επανειλημμένα Δημογέροντας στην βουλή των Ψαρών. Τις απόψεις αυτές αποδεικνύουμε και με τα γραφόμενα του ιστορικού Κωνσταντίνου Νικόδημου στο δίτομο βιβλίο του «Υπόμνημα της νήσου Ψαρών», που εκδόθηκε το 1862 στην Αθήνα. Στον Ά τόμο, στην σελίδα 82, συγκεκριμένα γράφει τα εξής για τους μη Ψαριανούς: «Τα συνοικέσια εγένοντο μεταξύ Ψαριανών. Με ξένους δεν υπάνδρευον ούτε τους υιούς των τότε τας θυγατέρας των. Η συνήθεια αυτή του να μη πανδρεύουν τα τέκνα των με ξένους διετηρήθη εις τους Ψαριανούς και κατά την ένεκεν της καταστροφής διασποράς των. Εάν δε ξένος τις ήθελε να νυμφευθή θυγατέρα Ψαριανού ούτος έπρεπε να είναι ενδεέστατος δια να δώση την θυγατέρα του. Τοιαύτα δε συνοικέσια ήσαν ολίγα. Έπρεπε να είναι γνωστή η διαγωγή του νυμφίου και να έχη και εχέγγυα ότι δεν θα φύγει και αφήση την γυναίκα του, ότι είναι ικανός να ζήση αυτήν και τα γεννηθησομένα τέκνα. Ο ξένος αυτός όσην δήποτε κατάστασιν και αν απέκτα δεν διωρίζετο εις την Δημοτικήν Αρχήν. Οι απόγονοι του όμως απέκτων το δικαίωμα τούτο». Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: ο πατέρας του Κωνσταντίνου Κανάρη ήταν Δημογέροντας της Βουλής. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει αμέσως ότι ο πατέρας του ήταν γέννημα- θρέμμα Ψαριανός. Διαφορετικά δεν ήταν δυνατόν, όπως αναφέρει ο ιστορικός, να διοριστεί στην Δημοτική Αρχή μη Ψαριανός. Άρα, ίσως ο παππούς του Κων. Κανάρη να ήρθε στα Ψαρά και εφ όσον εκπληρούσε τους ως άνω αναφερόμενους όρους να παντρεύτηκε Ψαριανή αλλά και πάλι είναι αμφίβολο εάν ο παππούς του Κων. Κανάρη ήρθε από την Πάργα, εφ όσον Κανάρηδες υπήρχαν από την Ιταλία, Χίο και άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου, ενώ δεν συναντάμε πουθενά στα δημοτολόγια της Πάργας ή της Ηπείρου το επίθετο Κανάρης ή Κανάριος.

4 Εκτός από τα ανωτέρω αποδεικτικά στοιχεία έχει διασωθεί και προικοσύμφωνο, το οποίο κατέχει καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών στην έδρα της Ιστορίας, στο οποίο αναφέρονται τα χωράφια που πήρε προίκα ο Μικές Κανάριος στην νησίδα Αντίψαρα, στην περιοχή «Άσπρος Βράχος». Πως είναι λοιπόν δυνατό να συνέβησαν όλα αυτά τα γεγονότα σε μια κοινωνία, όπως ήταν τότε τα Ψαρά, με πολύ αυστηρά ήθη και έθιμα να παντρευόταν ο πατέρας του Κων. Κανάρης Ψαριανή, αν πράγματι δεν είχε γεννηθεί στα Ψαρά; Άρα, ο Κωνσταντίνος Μικέ Κανάρης ήταν η Τρίτη κατά σειρά γενιά που είδε το φως του Αιγαίου, ανοίγοντας τα μάτια του στον Δοξασμένο Βράχο των Ψαρών. Ενώ ο παππούς του ήταν ο πρώτος άποικος της οικογενείας Κανάρηδων στα Ψαρά. Β) Επίσης γνωρίζουμε, ότι ο Κωνσταντίνος Κανάρης ήταν παντρεμένος με την Δέσποινα Μανιάτη, μια Ψαριανή από τις καλύτερες προεπαναστατικές οικογένειες. Εξάλλου, ο καραβοκύρης Μπουρέκας και Ναύαρχος των Ψαρών Νικολής Αποστόλης ήταν συγγενικά πρόσωπα του Κανάρη. Πώς λοιπόν ήταν δυνατό να μην είναι γεννημένος και αυτός στα Ψαρά ; Και πώς παντρεύτηκε την Δέσποινα Μανιάτη; 2) Ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Ο Κανάρης συναντήθη στις 2 Απριλίου 1863 στην Κέρκυρα με τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και επισκέφθη τότε μαζί του την Πάργα». Και απαντώ σ αυτό το σημείο : Α) Το ανωτέρω συμβάν δεν έχει την σωστή αντικειμενικότητα, ούτε υπάρχει γραμμένο πουθενά. Όσες προσπάθειες και αν κατέβαλλα, πουθενά δεν αναφέρεται από κανέναν ιστορικό, της τότε εποχής, ότι ο Κανάρης μαζί με τον Βαλαωρίτη πήγαν στην Πάργα. Αυτά τα γράφει για άγνωστους λόγους μόνο ο Βαλαωρίτης. Από επίμονες μελέτες στη Βιβλιοθήκη Αθηνών και την Δημοτική Πειραιώς οι τότε ιστορικοί γράφουν τα βιβλία τους, ότι ο Κανάρης, μαζί με την ολιγομελή αποστολή, που ταξίδευαν μ εντολή της κυβερνήσεως για υπηρεσιακούς λόγους προς την Δανία, για να προσφέρουν το στέμμα στον Βασιλιά των Ελλήνων. Επομένως και αυτή η εκδοχή είναι απορριπτέα, πολύ δε περισσότερο αφού ο ιστοριοδίφης Κομπίλας ούτε καν έχει στα χέρια του, όπως ισχυρίζεται, τα διατυμπανιζόμενα απομνημονεύματα του Ψαριανού Κανάρη, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν τέτοια απομνημονεύματα. 3) Ο κ. Κομπίλα γράφει, ότι μόνο στην Ήπειρο υπάρχει ο φιλολογικός ιδιωματισμός του ονόματος Κωνσταντής και πουθενά αλλού. Λυπάμαι για τις ανορθόδοξες διαπιστώσεις του σαν εκπαιδευτικός όφειλε να γνωρίζει πολύ περισσότερα για τους ιδιωματισμούς της πατρίδας μας, αλλά τότε πώς μπορεί να εκφράσει απόψεις τις οποίες δεν είναι σε θέση να τις κατέχει ; Ας κάνει τον κόπο να ταξιδεύσει στα

5 Ψαρά και τότε θα εκπλαγεί από την πληθώρα ονομάτων «Κωνσταντή». Οι προσπάθειες αυτές του αρθρογράφου μας είναι πολύ παιδαριώδεις, αλλά τις αναφέρω, για να τονίσω το πνεύμα και το σκοπό που καθορίζουν τον φανατισμό ενός ανθρώπου, που στα 73 του χρόνια «ξύπνησε» για ν αποδείξει με ασύστολα ψεύδη, ότι ο Κανάρης δεν ήταν Ψαριανός. 4) Ο Ηπειρώτης εκπαιδευτικός δεν σταματά στα ανωτέρω, αλλά συνεχίζει με το ποίημα του Αλέξανδρου Πάλλη «ΚΑΝΑΡΗΣ» και αξίζει νομίζω τον κόπο ν αναφέρουμε τι γράφει: «Όλη η Βουλή των προεστών στο μώλο συναγμένη Ο ποιητής βάζει στο στόμα του ήρωα πολλές ηπειρώτικες λέξεις: όξω, θάρρεψα, φελά, τρανά, καλπάκια, φαρμάκι, τράβηξα, χείλια πικραμένα κτλ. Γιατί ήξερε πώς ήταν Ηπειρώτης. Άρα και από όλα αυτά φαίνεται η ηπειρώτικη καταγωγή του Κ. Κανάρη. Ακόμη και τις αυθεντικές φωτογραφίες του Κανάρη, αν προσέξουμε καλά, θα ιδούμε ότι έχουν ηπειρώτικη καταγωγή όπως την προφορά του, που μας το διαβεβαιώνει ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και ο Αλέξανδρος Πάλλης. Όλα τα παραπάνω ασφαλή και ηλεγμένα ιστορικά στοιχεία μακριά από προκαταλήψεις και σοβινιστικές τάσεις, έριξαν άπλετο φως για την αληθινή ζωή και την δράση του Κανάρη». Ο αρθρογράφος εξακολουθεί, καθώς βλέπουμε, να παρουσιάζεται σαν γνώστης της ελληνικής διαλέκτου, ιδίως των Ηπειρωτών, αλλά οι λέξεις αυτές στο ποίημα του Πάλλη είναι τόσο κοινές με τα Ψαρά, αλλά και στο ελληνικό λεξιλόγιο, ώστε να διερωτάται κανείς, ο Κομπίλας είναι πράγματι, εκπαιδευτικός ή τι άλλο; Ακόμα, καθώς υποστηρίζει, κατέχει και γνώσεις ανατομίας, ώστε τις φωτογραφίες του Κανάρη, μελετώντας τις, να συμπεραίνει πως έχει ηπειρωτική κατανομή και μοιάζει με Ηπειρώτη! Μα είναι δυνατό, με αυτές τις άστοχες περιγραφές του Κομπίλα να βασισθεί κανείς στις αοριστολογίες του και στην επιπολαιότητα ενός φανατικού Ηπειρώτη; Ασφαλώς όχι. Και το όχι αυτό δεν είναι μόνο δικό μου, αλλά όλων των διακεκριμένων ιστορικών συγγραφέων, στους οποίους κοινοποίησα τα άρθρα και τις δήθεν μελέτες του Κομπίλα. Βλέπουμε με τι φανατισμό προσπαθεί ν αποδείξει την ηπειρώτικη καταγωγή του Κανάρη, επικαλούμενος θεούς και δαίμονες μ έναν μειλίχιον τρόπο, που είναι πολύ γνωστός σε τέτοιους αυτοαποκαλούμενους «ερευνητές», χρησιμοποιεί στα κείμενα του λέξεις και φράσεις που προκαλούν ναυτία σ αυτούς που έχουν διαβάσει την ιστορία του θρυλικού Ψαριανού στολοκαύτη Κωνσταντίνου Κανάρη. Για το ποίημα, μάλιστα, του Πάλλη ο γνωστός ιστορικός Γεώργιος Ρούσσος γράφει: «Αναφέραμε την συνενοχή της ποιήσεως στην ελαφρή αυτή πλαστογράφηση της προσωπικής ιστορίας του Κανάρη και εννοούσαμε, φυσικά, το ωραιότερο ποίημα

6 του Αλέξανδρου Πάλλη που δημοσιεύθηκε το 1907 στο βιβλίο του μεταφραστή της «Ιλιάδας» που έχει τον τίτλο «Ταμπουράς και Κόπανος». Χρειάζεται να ξαναθυμηθούμε εδώ αυτό το ποίημα, προτού εξηγήσουμε πως ήρθε ο Πάλλης να επικυρώσει με τους μαχητικούς στίχους του το ανέκδοτο Βουτιέ- Βλαχογίαννη. Να, τα ποίημα, που είχε και τον τίτλο «Κανάρης»: «Όλη η βουλή των προεστών στο μώλο συναγμένη είπε πως έξω στην στεριά τους Τούρκους θα προσμένη. Τότε έβγαλα το φέσι και να μιλήσω θάρρεψα, προβάλλοντας στη μέση: «Τίποτα, αρχόντοι, δεν φελά. Μονάχα το καράβι!». Σα μ άκουσε ένα απ τα τρανά καλπάκια μας, ανάβει, και το φαρμάκι χύνει: «Ποίος είναι αυτός και πως τον λέν, που συμβουλές μας δίνει;» Να τα Ψαρά πως χάθηκαν. Κι εγώ, φωτιά στο χέρι πήρα, και πέρα τράβηξα κατά της Χίος τα μέρη, κ είπα από κει δε βάσταξα- με χείλια πικραμένα: «Να πώς με λένε εμένα!». Κάθε στίχος και μια ιστορική ανακρίβεια. Η ποίηση έχει, βέβαια, το δικαίωμα, να αναπλάθει μέχρις ενός σημείου την ιστορία. Όχι, όμως και να την παραχαράζη και ιδίως κατά τρόπο τόσο επιβλαβή όσο το επέτυχαν οι στίχοι του Πάλλη. Το ποίημα αυτό, επί χρόνια τώρα, υπάρχει σ όλα τα αναγνωστικά μας και δίνει στα παιδία μια εικόνα περί Κανάρη και Δημογερόντων των Ψαρών όχι μονάχα σφαλερή, αλλά και φθοροποιό». Τέλος, θέλω ν αναφέρω μια περίπτωση που έχει κάτι το παραπλήσιο με τη δική μας, είναι η απαίτηση των Ευβοιωτών να πολιτογραφηθήσουν τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, ότι γεννήθηκε στην Εύβοια, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν Υδραίος. Ο Γεώργιος Σαχίνης, δικηγόρος και πρόεδρος του συλλόγου Υδραίων Αττικής, απάντησε με αυτά τα μεστά λόγια: «Όλα αυτά γράφονται για ν αποκατασταθεί η αλήθεια. Γιατί όταν η ελευθερία της Ελλάδος οφείλεται σε μερικούς αγνούς πολεμιστές οι ιδιαίτερες πατρίδες τους δεν έχουν βέβαια το δικαίωμα να τους διεκδικούν σαν κτήμα τους, γιατί με τις πράξεις τους έγιναν άξια τέκνα της Ελλάδας, πρέπει όμως ο λαός να γνωρίζει πού γεννήθηκαν, για να τιμά τις ιδιαίτερες πατρίδες τους». Έτσι κι εμείς οι Ψαριανοί, όπως και οι φίλοι μας Υδραίοι, έχουμε καθήκον να διαφωτίσουμε τον ελληνικό λαό, ότι ο Κανάρης γεννήθηκε στα Ψαρά και όχι μόνο αυτός, αλλά και ο πατέρας του, ο γέρο Μικές. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Ψαρών Γιάννης Δημ. Φιλίνης, τον οποίο θερμά συγχαίρω, δεν βραδυπόρησε και απάντησε αμέσως στις παράλογες ψευδολογίες με μία επιστολή του, η οποία δημοσιεύθηκε στην ημερήσια εφημερίδα του νομού μας «ΕΙΔΗΣΕΙΣ», στις , ενώ ο ιστοριοδίφης Κομπίλας δεν τόλμησε να την δημοσιεύσει στην «ελεγχόμενη» εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΟΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ», που με φανατισμό υπεραμύνεται των γνωστών τοπικών του θεμάτων.

7 Για λόγους καθαρά δεοντολογικούς δίνω στην δημοσιότητα την επιστολή του Δημάρχου Ψαρών που έστειλε στην ηπειρώτικη εφημερίδα στις Με σαφήνεια και αδιάσειστη επιχειρηματολογία ο Δήμαρχος Ψαρών αποδεικνύει με την σειρά του ιστορικά, ότι ο Κωνσταντίνος Κανάρης είναι Ψαριανός, εκθέτοντας τεκμηριωμένα την άποψη αυτή στην επιστολή του, που αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με το άρθρο του συνεργάτη μας συνταξιούχου δασκάλου κ. Γρ. Κομπίλα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ» την Τετάρτη και είχε τίτλο «Ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης ήταν Ηπειρώτης (τόπος καταγωγής του η Πάργα). Θεωρήσαμε σωστό μια και ο συντάκτης του άρθρου, μας συνέστησε όχι μόνο να διαβάσουμε, αλλά και να κρατήσουμε το άρθρο στο αρχείο μας- να απαντήσουμε ως εξής: Το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε από την Επανάσταση του 21 ήταν αποτέλεσμα και ταυτόχρονα επιβράβευση ενός σκληρού και αιματηρού, αλλά ηρωικού αγώνα, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι Έλληνες από όλες τις περιοχές της πατρίδας μας. Βέβαια, πολλές απ αυτές συμμετείχαν πιο ενεργά και καθοριστικά λόγω διαφόρων συγκυριών (γεωγραφικών- τοπικών, οικονομικών, κ. α ). Μια απ αυτές τις περιοχές είναι και τα Ψαρά τα οποία είναι πασίγνωστα για την πολύπλευρη προσφορά τους στον αγώνα του πυρπολητή και θαλασσομάχο Κωνσταντίνο Κανάρη και προπαντός στην συλλογική πράξη αυτοθυσίας των Ψαριανών, όταν οι τελευταίοι προτίμησαν τον Ιούνιο του 1824 Να γίνουν «παρανάλωμα του πυρός» που οι ίδιοι έβαλαν για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Αυτήν ακριβώς την συλλογικότητα και την κοινή προσφορά στον αγώνα φαίνεται πως ξεχνά ο συντάκτης του σχετικού άρθρου, όταν διατείνεται ότι ο Κ. Κανάρης ήταν Ηπειρώτης και ότι φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας «επίσημες» (βλ. μη έγκυρες για λόγους τους οποίους θα εξηγήσουμε παρακάτω) πήγες θα συμβάλει «στην τόνωση του εθνικού φρονήματος των Ηπειρωτών, αλλά και όλων των Ελλήνων!» Γιατί άραγε; Μήπως οι Έλληνες στερούνται τάχα εθνικού φρονήματος; Η μήπως ο συντάκτης ζει ακόμη στην εποχή των τοπικιστικών εξάρσεων; Το δημοκρατικό καθεστώς στο οποίο ζούμε, καθώς επίσης και το ύφος του κ. Κομπίλα, μας βεβαιώνουν περί του δεύτερου. Είναι λυπηρό δε που σε μια τέτοια εποχή που επιτέλους σαν έθνος αρχίζουμε να προβάλλουμε αυτά που μας ενώνουν, παρά αυτά που μας χωρίζουν να σκεφτόμαστε με τον αναχρονιστικό τρόπο τον κ. Κομπίλα, ο οποίος ας μας επιτραπεί η έκφραση- «διϋλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλον» - αφού ο Κανάρης ακόμα κι αν είχε γεννηθεί στην Πάργα, έχει καταξιωθεί στην ιστορική συνείδηση των Ελλήνων οριστικά και αμετάκλητα ως Ψαριανός, επειδή όχι μόνο γεννήθηκε εδώ, αλλά το σπουδαιότερο έζησε και έδρασε στα Ψαρά. Ας προχωρήσουμε παρακάτω αναφερόμενοι στις πηγές. Ας μη γελιόμαστε. Τι ισχυρότερο αποδεικτικό στοιχείο για την καταγωγή ή όχι μιας προσωπικότητας από ένα συγκεκριμένο τόπο αποτελεί η ληξιαρχική πράξη

8 γεννήσεως ή βαπτίσεως του. Δυστυχώς όμως στην περίπτωση μας αδυνατούμε να παρουσιάσουμε αυτό το στοιχείο για τον λόγο ότι στην τρομερή καταστροφή του 1824 τα αποδεικτικά αυτά στοιχεία εξαφανίστηκαν. Έμεινε, ωστόσο, το πατρικό σπίτι του Κανάρη, στου οποίου μάλιστα την είσοδο αναγράφεται ότι γεννήθηκε όχι το 1790, αλλά το Οι πιο ηλικιωμένοι, μάλιστα, Ψαριανοί διηγούνται το ανέκδοτο περιστατικό που οι ίδιοι άκουσαν από τους παππούδες τους, ότι δηλ. ο Κανάρης γεννήθηκε την ίδια ακριβώς μέρα που θεμελιωνόταν ο ναός του Αγ. Νικολάου, ο οποίος βρίσκεται πενήντα μέτρα μακριά από το σπίτι του Κανάρη. Ο ναός αυτός θεμελιώθηκε το Δεν αμφισβητούμε το γεγονός, ότι μπορεί η οικογένεια του να κατάγεται από την Ήπειρο. Ωστόσο, όμως, γνωρίζουμε ότι οι Επήλυδες από την Θεσσαλία, Εύβοια και Ήπειρο δεν είχαν ολοκληρώσει την εγκατάσταση τους στα Ψαρά περί τα τέλη του 17 ου αιώνα. Και ο Κανάρης γεννήθηκε στα τέλη του 18 ου. Είναι δε απορίας άξιο το γεγονός, πως, αφού, όπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος σας, ονομαζόταν Σπηλιωτέας και μετονομάστηκε Κανάρης- εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στα Ψαρά, δεν είχε μόνο αυτός το παρατσούκλι, αλλά και τα αδέλφια του! Το δε Κωνσταντής, δεν απαντιέται μόνο στην Ήπειρο, αλλά κυρίως στα νησιά (Μάρκος- Μαρκής, Νικόλαος- Νικόλης, Κωνσταντίνος- Κωνσταντής κλπ). Όσον αφορά τα παραθέματα από εγκυκλοπαίδειες έχουμε ν αναφέρουμε με τη σειρά μας, ότι στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» που αποτελεί το πιο σύγχρονο, αμερόληπτο και για το λόγο αυτό αξιόπιστο συλλογικό έργο Ελλήνων ιστορικών αναφέρονται στις σελ. 247 τ. ΙΒ και 137 τ. ΙΓ αντίστοιχα τα εξής : «Τη φοβερή Σφαγή της Χίου εκδικήθηκε ο ηρωικός πλοίαρχος των Ψαρών Κωνσταντίνος Κανάρης ο οποίος» και «ο Ψαριανός ήρωας Κωνσταντίνος Κανάρης ανέλαβε τον Οκτώβριο του 1824 την πρωθυπουργία». Ακόμα, τα όσα αναφέρει ο Κανάρης στο προσωπικό του ημερολόγιο σχετικά με την επίσκεψη του στην Πάργα μπορούν να ερμηνευθούν με πολλούς τρόπους όπως: 1) Ότι απέτισε, με αυτόν τον τρόπο, φόρο τιμής στους προγόνους του, ή 2) ότι μπορεί κατά την παιδική του ηλικία να είχε επισκεφθεί την Πάργα. Καλό πάντως θα ήταν αν υπάρχει αυτό το ημερολόγιο να έλθει στο φως της δημοσιότητας. Τελειώνοντας, ας μας επιτραπεί να πούμε ότι ο Κωνσταντίνος Κανάρης, δεν χρειάζεται κανενός είδους αποκατάσταση, γιατί όχι μόνο υπήρξε γέννημα, αλλά και θρέμμα της τιμημένης και Ολόμαυρης Ράχης των Ψαρών. Ήταν κι αυτός ένα από τα πιο λαμπρά εκείνα παλικάρια της Ελληνικής Ιστορίας». ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ : Οι πηγές και τα βοηθήματα γι αυτή την μικρή μελέτη είναι άπειρα, γι αυτό σε συνεργασία με τον ιστορικό Δημήτρη Φωτιάδη και με καινούργια στοιχεία που θα μας παραχωρήσει από το πολύτιμο αρχείο του, θα επανέλθουμε και στο επόμενο τεύχος.

9

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που Χρησιμοποιούνται ως 1. αντικείμενο σε ρήματα: λεκτικά: λέω, υπόσχομαι, ισχυρίζομαι, διδάσκω, ομολογώ,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη «Τελικά οι σύγχρονοι Έλληνες φέρουμε στο αίμα μας το dna των αρχαίων προγόνων

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1.α. Το κείμενο: Ο Μακρυγιάννης άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματα στις 26 Φεβρουαρίου του 1829 στο Άργος όπου είχε οριστεί Γενικός Αρχηγός της Εκτελεστικής Δυνάμεως

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ «Δεν γράφω για να είμαι αγαπητή» Βικτόρια Χίσλοπ: «Τον Ερντογάν τον φοβάμαι. Είναι δικτάτορας!» H Βικτόρια Χίσλοπ Η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, γνωστή για «Το Νησί» που μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στην

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η (318E-320C)

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η (318E-320C) ΕΝΟΤΗΤΑ 1η (318E-320C) Μπορεί η αρετή να γίνει αντικείμενο διδασκαλίας; Ο Πρωταγόρας εξηγεί στον Σωκράτη τι διδάσκει στους νέους που παρακολουθούν τα μαθήματά του. Οι αντιρρήσεις του Σωκράτη. «Το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..»

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..» Ημερομηνία 11/8/2016 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασόλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%cf%84%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1- %CF%80%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη: Νόρα Πυλόρωφ στην Μαρία Τσακίρη για το vivlio-life

Συνέντευξη: Νόρα Πυλόρωφ στην Μαρία Τσακίρη για το vivlio-life Συνέντευξη: Νόρα Πυλόρωφ στην Μαρία Τσακίρη για το vivlio-life April 29, 2018 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά η Νόρα Πυλόρωφ, δεν αλλάζει την πόλη της, όπως δηλώνει, με καμία άλλη πόλη

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου: «Ζήσαμε και καλά χρόνια στη Μικρά Ασία με τους Τούρκους, πριν γίνουν όλα μαχαίρι και κρέας»

Σόφη Θεοδωρίδου: «Ζήσαμε και καλά χρόνια στη Μικρά Ασία με τους Τούρκους, πριν γίνουν όλα μαχαίρι και κρέας» Τετάρτη, 04/10/2017 Συνεντεύξεις Σόφη Θεοδωρίδου: «Ζήσαμε και καλά χρόνια στη Μικρά Ασία με τους Τούρκους, πριν γίνουν όλα μαχαίρι και κρέας» «Η αρμονική συμβίωση των λαών είναι εφικτή.» «Έχω μάθει να

Διαβάστε περισσότερα

χώρας μας, όπως ο κ. Κοντογιώργης, έχουν μία παρόμοια δυστυχώς άποψη, η οποία είναι η εξής!

χώρας μας, όπως ο κ. Κοντογιώργης, έχουν μία παρόμοια δυστυχώς άποψη, η οποία είναι η εξής! Ντροπή Αργείοι! Δεν είναι δικτατορία, όταν η πλειοψηφία των Πολιτών έχει ακριβώς την αντίθετη άποψη από τα περισσότερα κόμματα στη Βουλή, όσον αφορά τα μνημόνια, το Μακεδονικό και τόσα άλλα; Όταν κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου

ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου ΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΕΙΔΟΣ:ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Θέμα: Περιγραφή προσώπου Τίτλος: «ο παππούς μου» Α. ΠΡΟΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 1. Φάση Αυθεντικοποίησης (3Χ40 λεπτά) Προβληματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Μέγας Αλέξανδρος, ο Σλάβος (ένα σκοπιανό ανέκδοτο)

Μέγας Αλέξανδρος, ο Σλάβος (ένα σκοπιανό ανέκδοτο) ΝΩΣΗ ΛΛΗΝΩΝ ΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΒΑΔΗΣ ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗΣ α.σ. Vereinigung Griechischer Wissenschaftler und Intellektueller Baden-Württemberg e.v. Μέγας Αλέξανδρος, ο Σλάβος (ένα σκοπιανό ανέκδοτο) Κώστας

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο : " ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ " του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο :  ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ  του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου Ημερομηνία 13/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://vivliopareas.blogspot.gr/ Μαρία Κλεάνθους Κουζάπα http://vivliopareas.blogspot.gr/2015/07/maria-kleanthous-kouzapa_40.html Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 Κριτικη

Διαβάστε περισσότερα

Κλαίρη Θεοδώρου: Στην Ελλάδα ο διχασμός καλά κρατεί

Κλαίρη Θεοδώρου: Στην Ελλάδα ο διχασμός καλά κρατεί Κλαίρη Θεοδώρου: Στην Ελλάδα ο διχασμός καλά κρατεί 11/12/2018-8:11 Ένα κρύο απόγευμα στις αρχές του Δεκέμβρη, λίγο πριν παρουσιάσει το νέο της βιβλίο στη Λάρισα, η Κλαίρη Θεοδώρου αποδέχεται την πρόσκλησή

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου :25

Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου :25 Ημερομηνία 14/2/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Κυριάκος Κουζούμης http://now24.gr/o-singrafeas-giorgos-papadopoulos-milai-sto-now24/ Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή,

Διαβάστε περισσότερα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Απόψεις &Σχόλια Γράφει η Κώστια Κοντολέων 08/05/2017 11:06 Ελλάδα, μια χώρα που διεκδικεί την πρώτη θέση στο Πάνθεον των ηρώων

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Φανή Πανταζή μιλάει στο Infowoman.gr για το μεγαλείο της μητρικής αγάπης

Η συγγραφέας Φανή Πανταζή μιλάει στο Infowoman.gr για το μεγαλείο της μητρικής αγάπης ΣΧΕΣΕΙΣ Η συγγραφέας Φανή Πανταζή μιλάει στο Infowoman.gr για το μεγαλείο της μητρικής αγάπης 13 Μάϊου 2018 ΗΓιορτή της Μητέρας πλησιάζει (13 Μαΐου) και το Infowoman.gr θέλει να τιμήσει όλες εκείνες τις

Διαβάστε περισσότερα

Ξένου Ηρώ. Μωραΐτης Αλέξανδρος

Ξένου Ηρώ. Μωραΐτης Αλέξανδρος Γ4 «Έτσι λέει το Σύνταγμα. Και δε βρίσκω ποιο είναι αυτό που κερδίζω όταν ο καθηγητής σταματάει το μάθημα για να μου κάνει ένα σωρό παρατηρήσεις. Τι κερδίζουμε όταν απλά περνάμε μια διδακτική ώρα με γέλια

Διαβάστε περισσότερα

Ο σκληρός Νοέμβρης του 1989 και η ανάγκη αλλαγής των δομών της κοινωνίας Συνέντευξη του αυτοεξόριστου συγγραφέα Χόρχε Γκαλάν

Ο σκληρός Νοέμβρης του 1989 και η ανάγκη αλλαγής των δομών της κοινωνίας Συνέντευξη του αυτοεξόριστου συγγραφέα Χόρχε Γκαλάν Ο σκληρός Νοέμβρης του 1989 και η ανάγκη αλλαγής των δομών της κοινωνίας Συνέντευξη του αυτοεξόριστου συγγραφέα Χόρχε Γκαλάν Συνέντευξη στον Αντώνη Ν. Φράγκο - Βιβλία + Συζητήσεις, Συνεντεύξεις - 23/01/2018

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 381 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΤΟ επόμενο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ, μόνο ως προφήτες όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Η διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν και συνεχίζει να είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα;

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα; Ιόλη Πως σας ήρθε η ιδέα; Μ.Τ.: Όπως γράφω και στο τέλος του βιβλίου, είχα γνωρίσει την κυρ Αγγέλω, την έζησα για αρκετά χρόνια και μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω ένα μυθιστόρημα με εκείνην ως πρωταγωνίστρια.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΦΘΑΕ Ο ΓΑΛΑΑΔΙΤΗΣ. Οι Ισραηλίτες άλλαξαν συμπεριφορά και μετανόησαν πραγματικά. Τούτο

ΙΕΦΘΑΕ Ο ΓΑΛΑΑΔΙΤΗΣ. Οι Ισραηλίτες άλλαξαν συμπεριφορά και μετανόησαν πραγματικά. Τούτο ΙΕΦΘΑΕ Ο ΓΑΛΑΑΔΙΤΗΣ Οι Ισραηλίτες άλλαξαν συμπεριφορά και μετανόησαν πραγματικά. Τούτο είχε ως συνέπεια να «αλλάξει» και η απόφαση του Θεού απέναντί τους. Τους είχε ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα τους βοηθήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΠΟΣ Η λέξη σημαίνει: λόγος, διήγηση Αφηγηματικό ποίημα Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Είναι ένα ποίημα που αφηγείται μια ιστορία Είδη: 1. Μυθολογικό 2. Διδακτικό 3. Ηρωικό Η Ιλιάδα

Διαβάστε περισσότερα

Τολμήσαμε να βρούμε λύσεις. Αγωνιστήκαμε για μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τους πολίτες.

Τολμήσαμε να βρούμε λύσεις. Αγωνιστήκαμε για μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τους πολίτες. Φίλες και φίλοι, Πρέπει να μιλάμε ξεκάθαρα. Τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία έκανε μια δύσκολη και μεγάλη προσπάθεια. Δεν κρύψαμε τα προβλήματα. Τολμήσαμε να βρούμε λύσεις. Αγωνιστήκαμε για μια σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Ντοκουμέντο: Ο Αρχιεπ. Αμερικής στον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Δηλώνει στήριξη στα Μοναστήρια και ευγνωμοσύνη στον Γέροντα (ηχητικό)

Ντοκουμέντο: Ο Αρχιεπ. Αμερικής στον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Δηλώνει στήριξη στα Μοναστήρια και ευγνωμοσύνη στον Γέροντα (ηχητικό) 13/08/2019 Ντοκουμέντο: Ο Αρχιεπ. Αμερικής στον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Δηλώνει στήριξη στα Μοναστήρια και ευγνωμοσύνη στον Γέροντα (ηχητικό) Οικουμενικό Πατριαρχείο / Αρχιεπισκοπή Αμερικής / Επικαιρότητα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου: «Είναι σαν μικρόβιο τελικά η συγγραφή»

Σόφη Θεοδωρίδου: «Είναι σαν μικρόβιο τελικά η συγγραφή» Σόφη Θεοδωρίδου: «Είναι σαν μικρόβιο τελικά η συγγραφή» Διαβάζω τα σχόλια των αναγνωστών για το νέο της βιβλίο «Πορφυρό Ποτάμι» που κυκλοφορεί απ τις Εκδόσεις Ψυχογιός και αντιλαμβάνομαι πόσο αγαπητή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά

Ο Παραμυθάς Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά 18 Ιαν 2014 Χανιά (18/1), Σταλός (19/1), Χανιά 18.01 έως 19.01 Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο Παραμυθάς των παιδικών μας χρόνων έρχεται στην Κρήτη Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου Ημερομηνία 19/3/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%b1%cf%80%cf%8c- %CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B1%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ -ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ

Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ -ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ -ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ Δ.Ε. 13: «Τι μπορεί να μάθει ο άνθρωπος για το Θεό. Προσέγγιση της γιορτής της Μεταμόρφωσης» (σελίδες εγχειριδίου 69-76) Δ.Ε. 19: «Η μνήμη των Αγίων, αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 5 δημητρησ νανοπουλοσ Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα σε συνεργασία με τον ΜΑ ΚΗ Π Ρ ΟΒΑΤΑ στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 11 12

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr

Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr συνέντευξη πωλίνα_ταϊγανίδου Με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου, Στεφάνι από ασπάλαθο Λίγα λόγια για το έργο: Μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα του 1939, η Κασσιανή

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Φωτορεπορτάζ και βίντεο, στο τέλος του κειμένου. Πρόεδρος Σερβίας προς Έλληνες: Διαφυλάξτε τη χώρα σας! (VIDEO)

Φωτορεπορτάζ και βίντεο, στο τέλος του κειμένου. Πρόεδρος Σερβίας προς Έλληνες: Διαφυλάξτε τη χώρα σας! (VIDEO) Να διαφυλάξουν τη χώρα τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης κάλεσε τους Έλληνες ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, όπως υποστηρίζουν τους Σέρβους να διαφυλάξουν τη δική τους. Φωτορεπορτάζ και βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Ημερομηνία 29/08/2016 Μέσο Συντάκτης bookcity.gr Ελίζα Νάστου Link http://bit.ly/2blbtqq Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Το

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Φανή Πανταζή : Η ψυχή του πέτρινου σπιτιού Δευτέρα, 03 Ιούλιος :05

Φανή Πανταζή : Η ψυχή του πέτρινου σπιτιού Δευτέρα, 03 Ιούλιος :05 Φανή Πανταζή : Η ψυχή του πέτρινου σπιτιού Δευτέρα, 03 Ιούλιος 2017-11:05 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Η ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919.

Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Η πρώτη του ουσιαστική εμφάνιση στον λογοτεχνικό χώρο γίνεται το 1954 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων Ζητείται ελπίς. Πρόκειται για έναν από τους

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι είναι οι συγγραφείς;

Ποιοι είναι οι συγγραφείς; Ποιοι είναι οι συγγραφείς; Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και σεναριογραφία στο Κινηματογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω;

Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω; Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω; Η επίσκεψη ενός δημιουργού στο σχολείο πρέπει να αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά. Επομένως, είναι καλύτερα να προσκαλούμε αυτόν που έχουν αγαπήσει

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο. Ζει το ντόντο; της Μαρίας Πιερή Στασίνου. εκδόσεις Κέδρος. Καιρός για δημιουργία, καιρός για γράψιμο

Εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο. Ζει το ντόντο; της Μαρίας Πιερή Στασίνου. εκδόσεις Κέδρος. Καιρός για δημιουργία, καιρός για γράψιμο Εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο Ζει το ντόντο; της Μαρίας Πιερή Στασίνου εκδόσεις Κέδρος Καιρός για δημιουργία, καιρός για γράψιμο 1. Σχολιάζω το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο και τον τίτλο. 2. Σχεδιάζω ένα

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων 1. Ποια είναι τα βιβλία της Καινής Διαθήκης 1. Ιστορικά Ευαγγέλια 1. κατά Ματθαίον 2. κατά Μάρκον 3. κατά Λουκάν 4. κατά Ιωάννην 5.Πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Συζητώντας με τον Χρήστο Δημόπουλο

Συζητώντας με τον Χρήστο Δημόπουλο Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 Συζητώντας με τον Χρήστο Δημόπουλο Ερώτηση 1η: Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας; Χ.Δ.: Ο Ιούλιος Βερν Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε; Χ.Δ.: Πού να θυμάμαι;

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Δελτίο Τύπου 19-10-2015 Ιβήριδος 9, T.K. 54351 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 905164, fax: 2310 903721 Email επικοινωνίας: anestis_anastasiadis@yahoo.gr, axmetaloulis@gmail.com Ιστοσελίδα: www.loutropoleis.com Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Διαβάστε περισσότερα

ArtScript: Λίγα λόγια για τον εαυτό σας (σύντομο βιογραφικό)

ArtScript: Λίγα λόγια για τον εαυτό σας (σύντομο βιογραφικό) Ο Δεκάλογος ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ Η δημοφιλής και αγαπημένη συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά απαντάει στις ερωτήσεις του ArtScript, για το σύνολο του συγγραφικού της έργου καθώς και για τη νέα της τριλογία «ΟΙ ΚΟΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο)

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) 18 Ιουνίου 2019 Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) Θεοτόκος / Θαύματα της Θεοτόκου 12. Παντελώς αδύνατο γιατί ήταν????????????????? Λευκωσία «Παντρεύτηκα το 1981 και μετά παρέλευση τεσσάρων χρόνων διεπίστωσα

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Μάθημα/Τάξη: Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Κεφάλαιο: Εφ όλης της Ύλης Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 15/01/18 Επιδιωκόμενος Στόχος: A. Κείμενο: Ο κυρ Μιχάλης Κάσιαλος Η ζωγραφιά αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η κουλτούρα της ανομίας

Η κουλτούρα της ανομίας Η κουλτούρα της ανομίας http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_663617_25/11/2007_250329 Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, Στις 18 Οκτωβρίου 2012 αναρτήθηκε στον διαδικτυακό διάλογο του πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Μια οικογένεια ανάμεσα στις άλλες

Μια οικογένεια ανάμεσα στις άλλες Μια οικογένεια ανάμεσα στις άλλες 1. Αφού διαβάσετε το άρθρο, σημειώστε Σ (Σωστό) ή Λ (Λάθος) δίπλα στις παρακάτω προτάσεις Η πυρηνική οικογένεια αποτελείται από τους παππούδες, τους γονείς και τα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Κεντρικό Γραφείο Εδονόπουλων

Εισαγωγή. Κεντρικό Γραφείο Εδονόπουλων 1 Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝοπούλων ξεκινά για ακόμα μια χρονιά τις εβδομαδιαίες συναντήσεις στα Τοπικά μας Κινήματα σε όλη την Κύπρο. Στα κινήματα ΕΔΟΝοπούλων συμμετέχουν παιδιά, αγόρια και κορίτσια

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που διαβάζεται με ενδιαφέρον αλλά μοιάζει με χαμένη ευκαιρία

Ένα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που διαβάζεται με ενδιαφέρον αλλά μοιάζει με χαμένη ευκαιρία ΤΕΧΝΕΣ/ΒΙΒΛΙΟ Ένα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που διαβάζεται με ενδιαφέρον αλλά μοιάζει με χαμένη ευκαιρία Ο γνωστός δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς πραγματοποίησε μια σειρά από συνεντεύξεις-προσωπικές

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ»

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ» «Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ» «Το όνομά μου είναι Ηρακλής και είμαι μαθητής της Ε 1 τάξης του 1 ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στη Ρόδο. Όλο το καλοκαίρι περίμενα να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο σχολείο,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ Β1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα τέσσερα παιδάκια την Καθαρά Δευτέρα πήγαν να πετάξουν τον χαρταετό τους. Ο ένας χαρταετός πήγε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ, ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΑ. Διαχρονικές και ανατρεπτικές ιστορίες

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ, ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΑ. Διαχρονικές και ανατρεπτικές ιστορίες ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ, ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΑ Διαχρονικές και ανατρεπτικές ιστορίες Επισκεφθείτε το site του βιβλίου: www.2lepta.gr Επικοινωνήστε με τον συγγραφέα στα κοινωνικά δίκτυα και στο blog του: /AntoniSimitzis

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Συντονιστής Εκπαιδευτικός : Τζιαμπάζης Κωνσταντίνος. Με βιβλία από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου

Συντονιστής Εκπαιδευτικός : Τζιαμπάζης Κωνσταντίνος. Με βιβλία από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου Συντονιστής Εκπαιδευτικός : Τζιαμπάζης Κωνσταντίνος Με βιβλία από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα προτείνει μια νέα ανάγνωση και προσέγγιση της Ιστορίας με σκοπό να αντιληφθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Victoria Hislop: H συγγραφέας των bestseller

Victoria Hislop: H συγγραφέας των bestseller Ημερομηνία 9/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://mag.sigmalive.com/ Αγγελος Γεραιουδάκης http://mag.sigmalive.com/article/7339/victoria-hislop-h-syggrafeas-ton-bestseller GOOD LIFE09.05.2016 Victoria Hislop:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας χωριάτης κι ήτανε φτωχός. Είχε ένα γάιδαρο και λίγα τάλαρα. Εσκέφτηκε τότε να βάλει τα τάλαρα στην ουρά του γαϊδάρου και να πάει να τον πουλήσει στο παζάρι στην πόλη. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου!

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! 12/11/2018 Katerina Christou Student Εφημερίδα Λεμεσός Στις 9 Νοεμβρίου είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω από κοντά την αγαπημένη ψυχολόγο,

Διαβάστε περισσότερα