της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ"

Transcript

1 Ευρωπαϊκή Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή SC/024 Στρατηγική της Λισαβόνας Βρυξέλλες, 14 εκεµβρίου 2005 ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής µε θέµα Η πορεία προς την ευρωπαϊκή κοινωνία της γνώσης Η συµβολή της οργανωµένης κοινωνίας των πολιτών στη στρατηγική της Λισαβόνας ( ιερευνητική γνωµοδότηση) SC/024 - CESE 1500/2005 ΜΓ/ββ 99 rue Belliard - B-1040 Βρυξέλλες - Tηλ. +32 (0) Φαξ +32 (0) ιαδίκτυο EL

2 - 1 - Στις 22 Απριλίου 2005 και σύµφωνα µε το άρθρο 262 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η µελλοντική αυστριακή Προεδρία της ΕΕ αποφάσισε να ζητήσει τη γνωµοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά µε το θέµα «Η πορεία προς την ευρωπαϊκή κοινωνία της γνώσης Η συµβολή της οργανωµένης κοινωνίας των πολιτών στη στρατηγική της Λισαβόνας» και η ΕΟΚΕ αποφάσισε, σύµφωνα µε το άρθρο 19, παράγραφος 1 του Εσωτερικού της Κανονισµού, να συγκροτήσει µια υποεπιτροπή για την προετοιµασία των σχετικών εργασιών. Η υποεπιτροπή υιοθέτησε το σχέδιο γνωµοδότησής της στις 9 Νοεµβρίου 2005 µε βάση την έκθεση του εισηγητή, κ. Jan Olsson, και των συνεισηγητών, κας Eva Belabed και κ. Joost van Iersel. Κατά την 422 η σύνοδο ολοµέλειάς της, που πραγµατοποιήθηκε στις 14 και 15 εκεµβρίου 2005 (συνεδρίαση της 14 ης εκεµβρίου), η Ευρωπαϊκή Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε, µε 127 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά και 8 αποχές, την ακόλουθη γνωµοδότηση. * * * Συστάσεις και συµπεράσµατα 1. Η ΕΟΚΕ συνιστά στα κράτη µέλη και στα όργανα της ΕΕ να δεσµευθούν και πέρα από το 2010 για την ανάπτυξη ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Γνώσης, εντείνοντας τη συνεργασία τους στις πολιτικές για τη µάθηση, την καινοτοµία και την έρευνα. Αυτό θα είναι ένα σηµαντικό βήµα στην αναζωογόνηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, αλλά και στην υποστήριξη του ευρωπαϊκού προτύπου κοινωνίας και, ως τέτοιο, θα συντείνει επίσης στη γεφύρωση του χάσµατος ανάµεσα στην Ευρώπη και τους πολίτες της. 2. Η αναζωογόνηση αυτή επιβάλλει στις δηµόσιες αρχές και στην οργανωµένη κοινωνία των πολιτών κάθε χώρας να κινητοποιηθούν για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθορίζοντας τις βασικές προτεραιότητες και προτείνοντας και εφαρµόζοντας, τόσο µεµονωµένα όσο και σε συνεργασία µεταξύ τους, δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντικατοπτριστούν και στο εθνικό πρόγραµµα µεταρρύθµισης. 3. Τα κράτη µέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια, οι επιχειρήσεις, οι χρηµατοπιστωτικοί οργανισµοί και, βέβαια, η κοινωνία των πολιτών πρέπει να δεσµευθούν υπέρ ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Γνώσης, ο οποίος θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις και θα βασίζεται σε σαφώς καθορισµένους στόχους, συγκριτικές αξιολογήσεις, χρονοδιαγράµµατα και, βέβαια, σαφή προσδιορισµό των ευθυνών.

3 Η ενιαία αγορά παραµένει ο σπουδαιότερος ακρογωνιαίος λίθος της διαδικασίας ολοκλήρωσης, καθώς συντελεί στη βελτίωση των οικονοµικών επιδόσεων, στη δηµιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, στην κοινωνική πρόοδο και στη βιωσιµότητα. Η αλληλεπίδραση µεταξύ του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Γνώσης και της ενιαίας αγοράς θα απελευθερώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες. Εποµένως, πρέπει να εξαλειφθούν όσο το δυνατόν συντοµότερα τα εµπόδια στην ενιαία αγορά που παρακωλύουν τη µετάβαση στην κοινωνία της γνώσης. 5. Όλοι οι πολίτες, όλοι οι οικονοµικοί κλάδοι και όλες οι περιφέρειες πρέπει να ενθαρρυνθούν να µετάσχουν και να επωφεληθούν από την κοινωνία της γνώσης, η οποία παρέχει µοναδικές δυνατότητες γεφύρωσης των υφιστάµενων χασµάτων. 6. Η κινητικότητα είναι ένας τρόπος απόκτησης και µετάδοσης δεξιοτήτων. Πρέπει να ενθαρρυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζοµένων, των ερευνητών και των σπουδαστών µε αξιοπρεπείς µισθούς και συνθήκες εργασίας. 7. Η ΕΕ, τα κράτη µέλη και οι περιφέρειες πρέπει να στρέψουν τις δηµόσιες δαπάνες τους προς επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη. Τα κράτη µέλη, σε συνεργασία µε τους εµπλεκόµενους φορείς του ιδιωτικού τοµέα, θα πρέπει να αναλάβουν τη δέσµευση να αναπτύξουν ένα «Εθνικό πρόγραµµα για την προώθηση της γνώσης» µε χρηµατοδοτική υποστήριξη της ΕΕ. 8. Η ΕΟΚΕ ζητεί να διατηρηθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηµατοδότηση της έρευνας, της καινοτοµίας και της µάθησης στο πλαίσιο των δηµοσιονοµικών προοπτικών Το προτεινόµενο 7 ο πρόγραµµα-πλαίσιο για την έρευνα πρέπει να υλοποιηθεί στο σύνολό του και να στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ικανότητας καινοτοµίας. 9. Η ΕΟΚΕ καλεί τις επιχειρήσεις, τους χρηµατοπιστωτικούς οργανισµούς και τα ιδιωτικά ιδρύµατα να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην οικονοµία της γνώσης και ζητεί να υποστηριχθούν σε αυτό µε φορολογικά κίνητρα. 10. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει µεγαλύτερη εξουσία να χαράσσει πολιτικές κατευθύνσεις και να παρακολουθεί την πρόοδο. Θα πρέπει να δηµοσιεύει µία ετήσια έκθεση προόδου, η οποία θα συζητείται από το Συµβούλιο, το Ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια, καθώς και από τους λοιπούς εµπλεκόµενους φορείς και το κοινό. 11. Η ΕΟΚΕ συνιστά να ξεκινήσει µια µόνιµη και διαρθρωµένη συζήτηση για να υποκινεί τους υπευθύνους για τη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και να προάγει τον διάλογο µε τους πολίτες. 12. Τα εθνικά κοινοβούλια και τα εθνικά Οικονοµικά και Κοινωνικά Συµβούλια έχουν καίριο ρόλο και πρέπει να συµµετάσχουν στη συζήτηση. Θα πρέπει επίσης να συµµετάσχουν οι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς.

4 Οι εµπλεκόµενοι φορείς του ιδιωτικού τοµέα θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους µε απτές συµβολές και δράσεις. Ο κοινωνικός διάλογος και ο διάλογος των πολιτών είναι σηµαντικά εργαλεία για την προώθηση των πολιτικών για τη διά βίου µάθηση, την καινοτοµία και την τεχνολογία. 14. Μια υγιής µακροοικονοµική πολιτική µε επίκεντρο την οικονοµική µεγέθυνση και την απασχόληση θα πρέπει να δηµιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης και θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε πολιτικές καθοδηγούµενες από τη ζήτηση νέων τεχνολογιών. 15. Η διά βίου µάθηση είναι το κλειδί για την κοινωνία της γνώσης. Η ΕΟΚΕ επαναλαµβάνει την έκκλησή της για ένα «Χάρτη για τη διά βίου µάθηση», ο οποίος θα εφαρµόζεται σε όλα τα επίπεδα. Η εφαρµογή του θα πρέπει να υποστηριχθεί όχι µόνο από τα διαρθρωτικά ταµεία, αλλά και µε δηµόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Οι πολιτικές για την απασχόληση και οι νέες µορφές κοινωνικής προστασίας θα πρέπει να δηµιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την πλήρη συµµετοχή των εργαζοµένων στη διά βίου µάθηση. Η προσέγγιση της «ευέλικτης ασφάλειας» της ανίας µπορεί να µας εµπνεύσει ως παράδειγµα. 16. Οι υψηλές φιλοδοξίες για καλύτερη υγεία, βιώσιµο περιβάλλον, ποιότητα των αστικών και των αγροτικών υποδοµών, έξυπνες λύσεις για τις µεταφορές, ασφαλείς και αναδιοργανωµένους χώρους εργασίας και προστασία της πολιτιστικής κληρονοµιάς θα συντελέσουν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και νέων, καινοτόµων προϊόντων και υπηρεσιών και θα πρέπει να υποστηριχθούν µε υγιείς συνθήκες για την καινοτοµία και τη δηµιουργία θέσεων απασχόλησης στις επιχειρήσεις. 17. Η διάδοση της γνώσης είναι βασικός παράγοντας των πολιτικών για την ενίσχυση της καινοτοµίας και της ανταγωνιστικότητας. Θα πρέπει να προωθηθούν οι βιοµηχανικές περιοχές, τα τεχνολογικά πάρκα και άλλα καινοτόµα περιβάλλοντα. 1. Εισαγωγή 1.1 Η παρούσα γνωµοδότηση της ΕΟΚΕ πραγµατεύεται τη δυνατή συµβολή της οργανωµένης κοινωνίας των πολιτών στην κοινωνία της γνώσης. Θα επικεντρωθεί στον ρόλο που µπορούν να διαδραµατίσουν οι κοινωνικοί εταίροι και οι άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην ανάπτυξη ενός «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Γνώσης» ως µείζονος στοιχείου της στρατηγικής της Λισαβόνας. Υπογραµµίζει την ευθύνη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στα κράτη µέλη να κινητοποιηθούν υπέρ αυτού του στόχου. Η γνωµοδότηση θα υποστηριχθεί µε άλλες γνωµοδοτήσεις της ΕΟΚΕ για συναφή θέµατα, καθώς και µε µία συγκεφαλαιωτική έκθεση, η οποία θα καταρτιστεί σε συνεργασία µε τα εθνικά Οικονοµικά και Κοινωνικά Συµβούλια.

5 Πλαίσιο και ανάλυση 2.1 Η Ευρώπη αποτελεί ένα σχέδιο από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους. Ωστόσο, οι τρέχουσες εξελίξεις έχουν δηµιουργήσει ένα χάσµα ανάµεσα στην Ευρώπη και στους πολίτες της. Ταυτόχρονα, η βιωσιµότητα του µοναδικού στον κόσµο κοινωνικού µας προτύπου, που βασίζεται στη δηµοκρατία, στον κοινωνικό διάλογο, στον διάλογο των πολιτών, στην κοινωνική οικονοµία της αγοράς και στη συνοχή, απειλείται από τον αυξανόµενο παγκόσµιο ανταγωνισµό, τον γηράσκοντα πληθυσµό και τις περιβαλλοντικές πιέσεις. Πίσω από τη σηµερινή κρίση της ΕΕ κρύβονται διάφορες φιλοσοφίες ως προς τις πολιτικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει. Για να αποκατασταθεί η εµπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό σχέδιο, οι πολιτικές πρέπει πρώτα από όλα να επανεστιαστούν στους αρχικούς τους στόχους της οικονοµικής και κοινωνικής προόδου και της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Η κρίση που διανύουµε αποτελεί µια καθοριστική ευκαιρία για αναπροσανατολισµό. 2.2 Κεντρική παράµετρο αυτού του αναπροσανατολισµού αποτελούν οι πολιτικές για την επίτευξη βιώσιµης ανάπτυξης, τη δηµιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης και την αύξηση του πραγµατικού εισοδήµατος µέσω της υλοποίησης µιας κοινωνίας της γνώσης, βασισµένης στους ανθρώπινους πόρους, στη µάθηση, στην έρευνα και στην καινοτοµία. Οι επιχειρήσεις κατέχουν καίρια θέση για αυτόν τον αναπροσανατολισµό. Θα πρέπει να προσανατολίσουν τις επενδύσεις τους αναλόγως, αλλά για αυτό χρειάζονται συνθήκες πλαισίωσης οι οποίες να υποστηρίζουν τις δυνατότητές τους για καινοτοµία, µεγέθυνση και δηµιουργία θέσεων εργασίας. 2.3 Η κοινωνία της γνώσης, η οποία πρέπει να αναπτυχθεί µε ευθύνη των ιδιωτικών και των δηµόσιων φορέων, θα συντελέσει στη δηµιουργία µιας πιο συνεκτικής κοινωνίας, στην οποία οι κάθε είδους ανισότητες θα εξαλείφονται. Η κοινωνική συνοχή, µε τη σειρά της, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οµαλότερη µετάβαση στην κοινωνία της γνώσης. 2.4 Οι προοπτικές φαίνονται µάλλον ανησυχητικές 1. Οι έρευνες που χρηµατοδοτούνται από τις επιχειρήσεις µειώνονται από το 2000 και εξής. Οι συνολικές δαπάνες της ΕΕ σε Ε&Α παραµένουν στάσιµες, κάτω από τον στόχο του 3%. Βρίσκονται σήµερα στο 2%, έναντι 2,7% στις ΗΠΑ και πάνω από 3% στην Ιαπωνία. Η διαρροή εγκεφάλων αποτελεί πολύ ανησυχητικό φαινόµενο. Επιπλέον, οι µεγάλες αναπτυσσόµενες οικονοµίες όπως η Κίνα τείνουν να καλύψουν την απόσταση που τις χώριζε από την ΕΕ όσον αφορά τις ερευνητικές δαπάνες. Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Αποτελεσµάτων για την Καινοτοµία δείχνει ότι η Ευρώπη υστερεί έναντι των ΗΠΑ σε 10 από τους 11 δείκτες. Αυτό οφείλεται στις ενεργητικές πολιτικές των 1 European Innovation Scoreboard 2004 Comparative analysis of innovation performance [Ευρωπαϊκός Πίνακας Αποτελεσµάτων για την Καινοτοµία 2004 Συγκριτική ανάλυση των επιδόσεων στην καινοτοµία], έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, SEC(2004) 1475 της [δεν έχει µεταφραστεί στα ελληνικά].

6 - 5 - ΗΠΑ για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτοµίας, µεταξύ άλλων µέσω δηµόσιων συµβάσεων, φοροαπαλλαγών, εγγυήσεων για τα επιχειρηµατικά κεφάλαια και δανείων στις ΜΜΕ. 2.5 Ωστόσο, για την αξιολόγηση των ερευνητικών δαπανών και των επιδόσεων της Ευρώπης στην καινοτοµία σε σύγκριση µε τις ΗΠΑ απαιτείται βαθύτερη ανάλυση. Η Ευρώπη έχει δυνατά στοιχεία τόσο σε επίπεδο κρατών µελών όσο και σε τοµεακό επίπεδο. Μπορούµε να αναφέρουµε ως παραδείγµατα την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τοµέα της αεροναυπηγικής και το σχέδιο Galileo, όπως και το γεγονός ότι ο αριθµός των φοιτητών µηχανολογίας είναι υψηλότερος από ό,τι στις ΗΠΑ. Για να αυξήσει την ικανότητά της για καινοτοµία, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις στη διά βίου µάθηση, επιπλέον ερευνητές, περισσότερους τεχνολογικούς πόλους και συσπειρώσεις, στήριξη για τις ΜΜΕ και καλύτερες µεθόδους διάδοσης των γνώσεων. 2.6 Οι δηµόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε. Η µελέτη PISA [του ΟΟΣΑ] τονίζει ορισµένες από τις ανεπάρκειες του εκπαιδευτικού συστήµατος. Η συµµετοχή στην εκπαίδευση των ενηλίκων έχει φθάσει µόνο στο 65% του στόχου για το Ο αριθµός των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο συνεχίζεται στο ίδιο επίπεδο. Οι πτυχιούχοι πανεπιστηµίου αντιµετωπίζουν ανεργία µετά την αποφοίτησή τους. Επιπλέον, µέχρι το 2015 θα πρέπει να προσληφθούν πάνω από ένα εκατοµµύριο εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθµια και τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση 2. Η Επιτροπή θα µπορούσε να διενεργήσει µία έρευνα για τη βασική εκπαίδευση, προκειµένου να εντοπίσει τους παράγοντες επιτυχίας των χωρών µε τις καλύτερες επιδόσεις σύµφωνα µε τη διεθνή µελέτη PISA. Οι ιδιωτικοί και οι δηµόσιοι φορείς πρέπει να αναγνωρίσουν ότι, για να βελτιωθούν οι επιδόσεις, χρειάζεται να µεταρρυθµιστεί ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστηµα και να παρέχονται σε όλους, από τη νηπιακή ηλικία µέχρι το γήρας, δυνατότητες ενεργητικής συµµετοχής στην κοινωνία της γνώσης. Πρέπει να παράσχουν την πλήρη υποστήριξή τους σ αυτή τη µεταρρύθµιση, για την οποία απαιτούνται επίσης νέες παιδαγωγικές αντιλήψεις και ειδικευµένο εκπαιδευτικό προσωπικό. 2.7 Η µετάβαση στην κοινωνία της γνώσης αλλάζει τη φύση και την οργάνωση της εργασίας και τη διάρθρωση των επιχειρήσεων. Η κοινωνία της γνώσης και οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν σηµαντικές ευκαιρίες, εγκυµονούν όµως και νέους κινδύνους, καθότι πολλοί δεν µπορούν να συµβαδίσουν µε αυτούς τους ρυθµούς εξέλιξης. Οι θέσεις απασχόλησης αναδιαρθρώνονται και τα καθήκοντα επαναπροσδιορίζονται. Υπάρχει επίσης κίνδυνος µετεγκατάστασης της κεντρικής έδρας, της έρευνας και της παραγωγής εκτός Ευρώπης. 2 Progress towards the Lisbon objectives in education and training (2005 report) [Πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση (έκθεση 2005)], έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, SEC(2005) 419 της [δεν έχει µεταφραστεί στα ελληνικά].

7 - 6 - Πρέπει να δηµιουργηθούν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας µε αύξηση των επενδύσεων στη µάθηση, στην καινοτοµία και στην τεχνολογία. Η διαρροή εγκεφάλων πρέπει να αντισταθµιστεί µε την εξεύρεση νέων ελκυστικών πηγών απασχόλησης για τους πτυχιούχους πανεπιστηµίου σε όλα τα κράτη µέλη. 2.8 Η κοινωνία της γνώσης συνιστά θεµελιώδη επιλογή για την αντιµετώπιση των προκλήσεων και αφορά πολλούς τοµείς πολιτικής. Για την υλοποίησή της απαιτείται µια συνολική και ολοκληρωµένη προσέγγιση. Η πρόοδος προς την κοινωνία της γνώσης πρέπει να ιδωθεί από µια πιο µακροπρόθεσµη οπτική, η οποία να εκτείνεται και πέρα από το Οι πολιτικές πρέπει να συνεχιστούν αποφασιστικά. 2.9 Η ενίσχυση της παγκόσµιας ανταγωνιστικής υπεροχής της, µε βάση την ικανότητά της να αξιοποιεί την τεχνογνωσία και τη δηµιουργικότητα των πολιτών της για να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέµενης αξίας, αποτελεί τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία για την Ευρώπη. Οι πόροι πρέπει να στραφούν προς τεχνολογίες που προωθούν την ανάπτυξη και προς καινοτόµα συστήµατα, διασφαλίζοντας αλλά και προσαρµόζοντας, όταν είναι απαραίτητο, τα ουσιώδη στοιχεία του ευρωπαϊκού οικονοµικού και κοινωνικού προτύπου στο ευρύτερο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης Η δηµιουργία, η εφαρµογή και η διάδοση της γνώσης πρέπει να ανταποκρίνονται στις κοινωνιακές ανάγκες. Όλοι έχουν το δικαίωµα να απολαύουν τα οφέλη της κοινωνίας της γνώσης και όλοι έχουν την ευθύνη να συµµετάσχουν και να συµβάλουν στην επίτευξη της κοινωνίας αυτής, αν τους δοθεί επαρκής υποστήριξη Προτεραιότητα στον άνθρωπο σηµαίνει επικέντρωση στη µάθηση, στην κατανόηση, στον πολιτισµό και στα χαρακτηριστικά πολιτιστικά στοιχεία για την προώθηση ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τη γνώση µε την ευρύτερη δυνατή έννοια. Στόχος είναι η ικανοποίηση των ανθρώπινων προσδοκιών για γνώσεις που δεν βασίζονται πρωτίστως στο άµεσο όφελος και οι οποίες λειτουργούν ως βάση για το µίγµα των θεωρητικών, κοινωνικών και πρακτικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για το µέλλον Η διά βίου µάθηση είναι το κλειδί για την κοινωνία της γνώσης. Η υψηλής ποιότητας διά βίου µάθηση, βάσει προτύπων που καθιστούν την εκπαίδευση και την κατάρτιση προσιτή σε όλους, παρέχει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ανανεώνουν τις ιδέες τους, να βελτιώνουν συνεχώς τις δεξιότητές τους και να συµµετέχουν πλήρως στις δραστηριότητες της κοινότητας, της οικογένειας, του κοινωνικού περίγυρου και του χώρου εργασίας τους. Συνιστά τη βάση για την καινοτοµία, την κινητικότητα των εργαζοµένων και την αύξηση της παραγωγικότητας. Η προώθηση της διά βίου µάθησης αρχίζει µε την ενθάρρυνση της φιλοµαθούς περιέργειας από τη νηπιακή ηλικία Η ενίσχυση και ο συντονισµός των κρίκων στην αλυσίδα της γνώσης έχουν θεµελιώδη σηµασία. Η διασύνδεση του τριγώνου ιδιωτικών και δηµόσιων ερευνητικών ιδρυµάτων, πανεπιστηµίων και επιχειρήσεων (ιδίως ΜΜΕ) θα πρέπει να ενισχυθεί. Τόσο οι εθνικές όσο και οι διασυνοριακές ανταλλαγές ειδικευµένου προσωπικού µεταξύ βιοµηχανίας και πανεπιστηµίων µπορούν να παράσχουν µεγάλη βοήθεια. Η βασική εκπαίδευση από τον

8 - 7 - παιδικό σταθµό µέχρι τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση και η διά βίου µάθηση πρέπει να συνδεθούν µε το πανεπιστήµιο, για να βελτιωθεί η ποιότητα του προσωπικού της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και να ενηµερωθούν οι γνώσεις τους. 3. Τα κενά της στρατηγικής της Λισαβόνας 3.1 Όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο του Μαρτίου , κατά την εφαρµογή της στρατηγικής της Λισαβόνας «παράλληλα µε αναµφισβήτητα βήµατα προόδου, απαντούν και καταφανή κενά και αργοπορίες». 3.2 Αυτά τα κενά και οι αργοπορίες οφείλονται σε πολλούς λόγους εν υπάρχει επαρκής δέσµευση στη στρατηγική. Υπενθυµίζουµε ότι η στρατηγική της Λισαβόνας εγκαινιάστηκε από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο χωρίς σαφώς καθορισµένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένα βασικό πρόβληµα είναι η έλλειψη συνοχής µιας ευρωπαϊκής στρατηγικής που πρέπει να εφαρµοστεί κυρίως σε εθνικό επίπεδο. Τα κράτη µέλη δεν έδειξαν πραγµατική δέσµευση στους στόχους και στις δράσεις που συµφωνήθηκαν. Η ανοιχτή µέθοδος συντονισµού (ΑΜΣ) δεν παρήγαγε τα αναµενόµενα αποτελέσµατα. Τα εθνικά σχέδια δράσης για την απασχόληση, την κοινωνική ενσωµάτωση και άλλα πεδία µετατράπηκαν σε γραφειοκρατικές εκθέσεις δραστηριοτήτων και οι προθέσεις της στρατηγικής εφαρµόστηκαν µόνο εν µέρει. Ο κατακερµατισµός µεταξύ των τοµέων πολιτικής συνεχίζεται. Η στήριξη από τον προϋπολογισµό της ΕΕ είναι πολύ µικρή. Οι ορθές πρακτικές από άλλα κράτη µέλη δεν λαµβάνονται υπόψη. Τα κράτη µέλη, άλλωστε, δεν λαµβάνουν υπόψη ούτε τις κοινωνικές και οικονοµικές επιπτώσεις των πολιτικών τους στις άλλες χώρες Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραµατίζει ελάσσονα µόνο ρόλο στη στρατηγική. εν έχει επαρκείς και πραγµατικές εξουσίες να χαράσσει πολιτικές κατευθύνσεις και να παρακολουθεί την πρόοδο. Στην ανοιχτή µέθοδο συντονισµού, για παράδειγµα, δεν υπάρχει σύστηµα συναγερµού που να επιτρέπει τις προειδοποιήσεις Η στρατηγική είναι υπερβολικά αόριστη. Καθώς έχει γίνει ως επί το πλείστον µία άσκηση για γραφειοκράτες και εµπειρογνώµονες, η στρατηγική της Λισαβόνας πρακτικά δεν υπάρχει ούτε στη σκέψη των ανθρώπων ούτε στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης και στον πολιτικό διάλογο. Τα αποτελέσµατά της δεν είναι ορατά. Η κοινή γνώµη δεν διαχωρίζει τον αντίκτυπο της παγκοσµιοποίησης από τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών και των εθνικών πολιτικών στις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Οι διαφορές και οι διασυνδέσεις µεταξύ των διαφόρων επιπέδων πολιτικής πρέπει να υπογραµµιστούν, ώστε οι άνθρωποι να αποκτήσουν πλήρη και σαφέστερη εικόνα του τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ Η στρατηγική είναι µια διαδικασία από την κορυφή προς τη βάση. Παρότι σε ορισµένες περιπτώσεις υπήρξαν αρκετές διαβουλεύσεις, ιδίως στις χώρες µε ισχυρή παράδοση κοινωνικού διαλόγου και διαλόγου των πολιτών, η συµµετοχή της οργανωµένης κοινωνίας 3 Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της 22 ας και 23 ης Μαρτίου 2005, Συµπεράσµατα της Προεδρίας, σηµείο 4.

9 - 8 - των πολιτών στα κράτη µέλη παραµένει πάρα πολύ µικρή. Αυτό οπωσδήποτε ισχύει για την ΑΜΣ στους τοµείς της έρευνας και της εκπαίδευσης. Οι διαβουλεύσεις είναι συχνά τυπικές και περιορίζονται στο εθνικό επίπεδο, χωρίς να παρέχουν επαρκείς δυνατότητες συµµετοχής στις ενδιαφερόµενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών όλων των επιπέδων. Οι ενώσεις των εργοδοτών, οι συνδικαλιστικές ενώσεις και οι άλλοι ενδιαφερόµενοι φορείς πρέπει να αποκτήσουν µεγαλύτερη επίγνωση των ευθυνών και των ρόλων τους. Μικρή συµµετοχή σηµαίνει επίσης ότι οι µεταρρυθµίσεις που αναλαµβάνονται µπορεί να µην επιτύχουν τον στόχο τους και να έχουν αρνητικές κοινωνικές και οικονοµικές συνέπειες για τους ενδιαφεροµένους. Η ΕΕ επικεντρώνεται υπέρ το δέον στις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, ενώ εξακολουθεί να µην διαθέτει πολιτικές για τον εφοδιασµό των ανθρώπων και των οργανώσεών τους µε τις κατάλληλες ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις ενός µεταβαλλόµενου κόσµου. 4. Η επανενεργοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας Ευρωπαϊκό Συµβούλιο του Μαρτίου Αυτά τα κενά και οι αργοπορίες έκαναν το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο να επανενεργοποιήσει τη στρατηγική της Λισαβόνας, δίνοντας προτεραιότητα στην οικονοµική µεγέθυνση και την απασχόληση. «Η Ευρώπη πρέπει να ανανεώσει τις βάσεις της ανταγωνιστικότητάς της, να αυξήσει το δυναµικό οικονοµικής αύξησης που διαθέτει καθώς και την παραγωγικότητά της και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, δίνοντας κατά κύριο λόγο έµφαση στη γνώση, την καινοτοµία και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναµικού» 4, δήλωνε το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο και συνέχιζε: «Πρέπει να ενθαρρυνθεί η διεξαγωγή πραγµατικού διαλόγου µεταξύ των εµπλεκοµένων δηµόσιων και ιδιωτικών µερών της κοινωνίας της γνώσης» 5. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο καθόρισε σαφώς προσδιορισµένους στόχους και πρότεινε µια σειρά δράσεων που θα ευνοήσουν την προώθηση της γνώσης και της καινοτοµίας 6. Θεσπίστηκαν 24 ολοκληρωµένες κατευθυντήριες γραµµές για την περίοδο , οι οποίες προσδιόριζαν τρεις τοµείς για µεταρρύθµιση: τον µακροοικονοµικό, τον µικροοικονοµικό και την απασχόληση Προκειµένου να καταστεί αποτελεσµατική η επανεστίαση της στρατηγικής της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ζήτησε βελτίωση της διακυβέρνησης µε βάση τη µεγαλύτερη συµµετοχή των κρατών µελών Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της 22 ας και 23 ης Μαρτίου 2005, Συµπεράσµατα της Προεδρίας, σηµείο 5. Όπου προηγ., σηµείο 10. Όπου προηγ., σηµεία Βλ. παράρτηµα. Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της 22 ας και 23 ης Μαρτίου 2005, Συµπεράσµατα της Προεδρίας, σηµεία

10 - 9 - Τα κράτη µέλη όφειλαν να καταρτίσουν, µέχρι τις 15 Οκτωβρίου, εθνικά προγράµµατα µεταρρύθµισης κατόπιν διαβουλεύσεων µε όλους τους εµπλεκοµένους, στα οποία να προσδιορίζουν τις κύριες προτεραιότητες της δράσης και να υπογραµµίζουν τις συµβολές και τις ευθύνες των κυριότερων εµπλεκόµενων φορέων. Ωστόσο, η µεταβαλλόµενη πολιτική κατάσταση σε ορισµένες χώρες προξένησε καθυστερήσεις. Σε ορισµένες περιπτώσεις θα χρησιµοποιηθεί η ανοιχτή µέθοδος συντονισµού (ΑΜΣ). 5. Ενιαίος Ευρωπαϊκός Χώρος της Γνώσης 5.1 Η ΕΟΚΕ προτείνει να δηµιουργηθεί ένας Ενιαίος Ευρωπαϊκός Χώρος της Γνώσης, στον οποίο τα κράτη µέλη και τα όργανα της ΕΕ θα πρέπει να δεσµευθούν και πέρα από το 2010, προκειµένου να επιτύχουν τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας µέσω µεγαλύτερης ευρωπαϊκής συνεργασίας στους τοµείς της µάθησης, της καινοτοµίας και της έρευνας. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από τα εθνικά Οικονοµικά και Κοινωνικά Συµβούλια στη δήλωση του Λουξεµβούργου Η συνεργασία θα πρέπει να βασίζεται σε σαφώς καθορισµένους στόχους, οι οποίοι θα συµπληρώνονται µε κατάλληλα νοµοθετικά και µη νοµοθετικά µέτρα. Ένα βασικό της στοιχείο θα είναι η ανάπτυξη αποτελεσµατικών συστηµάτων για τη διάδοση των γνώσεων και την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών. 5.3 Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι η συνταγµατική βάση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Γνώσης δεν είναι η ίδια µε την αντίστοιχη βάση της ΚΓΠ, της ΟΝΕ ή της ενιαίας αγοράς. Ωστόσο, για να υπάρξει πρόοδος, θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι σχετικές διατάξεις της Συνθήκης. Τα κράτη µέλη θα πρέπει να αντισταθµίσουν την έλλειψη συνταγµατικής αρµοδιότητας για την υλοποίηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Γνώσης επιδεικνύοντας πολιτική βούληση και να θέσουν σε εφαρµογή κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές µε καλύτερη και αποδοτικότερη συνεργασία. Ο ρόλος της Επιτροπής θα χρειαστεί να ενισχυθεί, ώστε να µπορεί να καθοδηγήσει τη διαδικασία. 5.4 Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στα κράτη µέλη έχουν επίσης ευθύνη για την πρόοδο προς τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο της Γνώσης. Πρέπει να κινητοποιηθούν τα σηµαντικότερα ιδιωτικά εµπλεκόµενα µέρη σε κάθε χώρα. Θα µπορέσουν, έτσι, να διαδραµατίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον «πραγµατικό διάλογο» που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο και να αντισταθµίσουν εν µέρει την έλλειψη πολιτικής βούλησης. Πρέπει να προσδιορίσουν τις βασικές τους προτεραιότητες και να προτείνουν και να εφαρµόσουν δράσεις µόνες τους και σε συντονισµό µε τις δηµόσιες αρχές. Επιπροσθέτως, πρέπει να εξεταστεί το ζήτηµα των χρηµατοδοτικών µέσων. Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να προσπαθήσουν να συνάψουν συµφωνίες για την προαγωγή της κοινωνίας της γνώσης. Άλλα τµήµατα της οργανωµένης κοινωνίας των πολιτών, µεταξύ των οποίων η τριτοβάθµια 9 ήλωση του Λουξεµβούργου των Προέδρων των ΟΚΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΟΚΕ, 26 Νοεµβρίου 2004.

11 εκπαίδευση και η ερευνητική κοινότητα, πρέπει να συµβάλουν αναλόγως και να αναπτύξουν δικά τους βήµατα διαλόγου για τη µεταρρύθµιση. 5.5 Η ενιαία αγορά παραµένει ο σπουδαιότερος ακρογωνιαίος λίθος της διαδικασίας ολοκλήρωσης, καθώς συντελεί στη βελτίωση των οικονοµικών επιδόσεων, στην κοινωνική πρόοδο και στη βιωσιµότητα. Η αλληλεπίδραση µεταξύ του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Γνώσης και της ενιαίας αγοράς θα οδηγήσει σε συνέργειες, που θα απελευθερώσουν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες. Τα µέτρα για την προώθηση της µάθησης, της καινοτοµίας και της έρευνας θα συντελέσουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Μια εύρυθµη ενιαία αγορά θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία, όχι µόνο των αγαθών, των εργαζοµένων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων, αλλά και των γνώσεων και των ιδεών Εποµένως, πρέπει να εξαλειφθούν όσο το δυνατόν συντοµότερα ορισµένα εναποµένοντα εµπόδια στην ενιαία αγορά που παρακωλύουν τη µετάβαση στην οικονοµία της γνώσης. Για να αξιοποιηθούν αυτές οι συνέργειες και οι δυνατότητες, είναι σηµαντικό να υιοθετηθεί η νοµοθεσία για το ευρωπαϊκό δίπλωµα ευρεσιτεχνίας και για το καθεστώς των δικαιωµάτων πνευµατικής ιδιοκτησίας Θα πρέπει να διευκολυνθούν οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και των άλλων εµπλεκόµενων φορέων στη µάθηση, την καινοτοµία και την έρευνα, µεταξύ άλλων µέσω των καθεστώτων για τις κρατικές ενισχύσεις και των δηµόσιων συµβάσεων και στο πλαίσιο των κανόνων ανταγωνισµού Μια εκσυγχρονισµένη βιοµηχανική πολιτική της ΕΕ, που να χαρακτηρίζεται από τοµεακή προσέγγιση, αποτελεί θεµελιώδες στοιχείο για την οικοδόµηση της κοινωνίας της γνώσης, διότι συντελεί στη συγκέντρωση της αριστείας και παρέχει σταθερές και προβλέψιµες συνθήκες πλαισίωσης για την ανάπτυξη της βιοµηχανίας Είναι επίσης σηµαντικό να επιτραπεί γενικά µεγαλύτερη κινητικότητα των εργαζοµένων µεταξύ των κρατών µελών και να ενθαρρυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των ερευνητών και των σπουδαστών. Η κινητικότητα είναι ένας φυσικός τρόπος απόκτησης και µετάδοσης δεξιοτήτων, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από αξιοπρεπείς µισθούς και συνθήκες εργασίας Τα πανεπιστήµια και τα ιδρύµατα επαγγελµατικής κατάρτισης πρέπει να υποστηρίξουν τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο της Γνώσης, προσδίδοντας ευρωπαϊκή διάσταση στις δραστηριότητές τους. Τα υφιστάµενα µέσα για την αναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων πρέπει να προαχθούν Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Χώρος της Γνώσης βασίζεται στο θεµελιώδες δικαίωµα κάθε ανθρώπου να απολαύει τα οφέλη της έρευνας, των νέων τεχνολογιών, της καινοτοµίας και της µάθησης. Πρέπει να µπορούν να συµµετάσχουν όλοι οι άνθρωποι, όλοι οι κλάδοι και 10 Π.χ. το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελµατικών Προσόντων (ΕΠΠ), το Ευρωπαϊκό Σύστηµα Μεταφοράς Ακαδηµαϊκών Μονάδων (ECTS) και το Ευρωπαϊκό Σύστηµα Μεταφοράς Ακαδηµαϊκών Μονάδων Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ECVET).

12 όλες οι περιφέρειες. Πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για διά βίου µάθηση, στην οποία να µπορούν να συµµετάσχουν όλοι. Η εκπαίδευση και η επαγγελµατική κατάρτιση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνία της γνώσης και, ως δηµόσια αγαθά, πρέπει να τελούν υπό τη διαχείριση των δηµόσιων αρχών, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών µε τα ίδια δικαιώµατα και ευκαιρίες Η κοινωνία της γνώσης δεν πρέπει να αποτελεί σχέδιο για ορισµένους επίλεκτους κύκλους, που είναι πεπεισµένοι για τα οφέλη των νέων τεχνολογιών. Αντίθετα, πρέπει να θεωρηθεί τµήµα ενός γενικότερου σχεδίου και να συναρθρωθεί µε τις άλλες πολιτικές που στοχεύουν σε όλους τους πολίτες. Περιλαµβάνει προσωπική ανάπτυξη, αγωγή του πολίτη και διά βίου µάθηση που αντιστοιχούν στις προκλήσεις του 21 ου αιώνα. Αποτελεί µοναδική ευκαιρία να γεφυρωθούν τα υφιστάµενα χάσµατα και να εξαλειφθούν τα υπάρχοντα εµπόδια. Γι αυτό, έχει καθοριστική σηµασία να καταστούν οι νέες τεχνολογίες προσιτές και στις µειονεκτούσες οµάδες όπως οι µετανάστες και τα άτοµα µε αναπηρίες. Οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτοµίες πρέπει, συνεπώς, να ωθούνται σε µεγαλύτερο βαθµό από τις πρωτοβουλίες και τη ζήτηση των χρηστών Η βασική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας έχει θεµελιώδη σηµασία. Είναι σηµαντικό να αποκτήσουν όλοι οι άνθρωποι τις βασικές δεξιότητες, προκειµένου να επιτευχθεί ο στόχος της εκπαίδευσης για όλους. Σε αυτό θα συντελέσουν οι ποιοτικές υπηρεσίες παιδικής µέριµνας, που θα παρέχουν σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το κοινωνικό τους υπόβαθρο, ίσες δυνατότητες µάθησης από τα πρώτα κιόλας στάδια της ζωής τους. 6. Απαιτείται αύξηση της χρηµατοδότησης για την επίτευξη της κοινωνίας της γνώσης 6.1 Για την υλοποίηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Γνώσης, η ΕΕ, τα κράτη µέλη και οι περιφέρειες πρέπει να αναπροσανατολίσουν τις δηµόσιες δαπάνες τους προς επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη στη µάθηση, την καινοτοµία και την έρευνα. Η ΕΟΚΕ προτείνει να δεσµευθούν τα κράτη µέλη να εφαρµόσουν, σε συνεργασία µε τους εµπλεκόµενους φορείς του ιδιωτικού τοµέα, ένα «Εθνικό πρόγραµµα για την προώθηση της γνώσης», µε στόχο την αύξηση των επενδύσεων στις υποδοµές της γνώσης και στις δυνατότητες µάθησης για όλους. 6.2 Στην εφαρµογή αυτού του προγράµµατος τα κράτη µέλη και οι περιφέρειες µπορούν να υποστηριχθούν µε χρηµατοδότηση της ΕΕ από τα διαρθρωτικά ταµεία και το Ταµείο Συνοχής. Το 7 ο πρόγραµµα-πλαίσιο Ε&Α θα διαδραµατίσει επίσης καίριο ρόλο. Άλλα σηµαντικά µέσα υποστήριξης είναι το πρόγραµµα-πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτοµία (CIP), το πρόγραµµα για τη διά βίου µάθηση και τα προγράµµατα Progress. 6.3 Η ΕΟΚΕ ζητεί να διατηρηθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηµατοδότηση της έρευνας, της καινοτοµίας και της µάθησης στο πλαίσιο των δηµοσιονοµικών προοπτικών Το 7ο πρόγραµµα-πλαίσιο Ε&Α αποτελεί µια σχετική δοκιµή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να διπλασιαστούν οι πόροι του σε 72 δισ. ευρώ. Η ΕΟΚΕ ζητεί να διατηρηθεί αυτό

13 το επίπεδο, διαφορετικά θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος του 3% όσον αφορά τις δαπάνες για την έρευνα. Αν τα κράτη µέλη αποφασίσουν να µειώσουν το ύψος των δαπανών της ΕΕ που είχε προταθεί αρχικά, θα πρέπει να το αντισταθµίσουν παρέχοντας περισσότερους πόρους σε εθνικό επίπεδο. 6.5 Η ΕΟΚΕ καλεί τις επιχειρήσεις, τους χρηµατοπιστωτικούς οργανισµούς και τα ιδρύµατα του ιδιωτικού τοµέα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην οικονοµία της γνώσης. Είναι υπέρ των συµπράξεων δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο ως µεθόδου χρηµατοδότησης των επενδύσεων. Συνιστά να καθιερωθούν σε όλη την ΕΕ φορολογικά κίνητρα για την προώθηση της Ε&Α µέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και εγγυήσεων των δανείων, υπό τον όρο ότι οι γνώσεις που θα παραχθούν θα είναι προσιτές σε όλους. Ειδική χρηµατοδοτική και άλλη βοήθεια πρέπει να δοθεί στις ΜΜΕ, συµπεριλαµβανοµένων των οργανώσεων της κοινωνικής οικονοµίας, προκειµένου να συµµετάσχουν πλήρως στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο της Γνώσης. Πρέπει επίσης να υπάρχουν επαρκείς χρηµατοδοτικοί πόροι και κίνητρα για τους πολίτες και τις οργανώσεις τους, προκειµένου να εξασφαλιστεί η ενεργός συµµετοχή τους. 7. Καλύτερη διακυβέρνηση 7.1 Η ΕΟΚΕ επικροτεί τα συµπεράσµατα του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου για τη βελτίωση της διακυβέρνησης, καθώς αντιστοιχούν στις επίµονες εκκλήσεις της για συµµετοχή των κυβερνήσεων των κρατών µελών και όλων των εµπλεκόµενων φορέων του περιφερειακού και του εθνικού επιπέδου, συµπεριλαµβανοµένων των κοινοβουλευτικών σωµάτων. Η ΕΟΚΕ έχει εµπιστοσύνη ότι τα εθνικά προγράµµατα µεταρρυθµίσεων θα καταρτιστούν σε διαβούλευση µε την οργανωµένη κοινωνία των πολιτών και µε τη συµµετοχή των Οικονοµικών και Κοινωνικών Συµβουλίων σε όσες χώρες υπάρχουν. Η ΕΟΚΕ θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς αυτή τη διαβούλευση. 7.2 Οι ολοκληρωµένες κατευθυντήριες γραµµές που αποφασίστηκαν από το Συµβούλιο δεν αντανακλούν πραγµατικά τη ανάγκη συνοχής µεταξύ των υπό µεταρρύθµιση τοµέων, αλλά παραµένουν κατακερµατισµένες. Ένα παράδειγµα είναι ότι γύρω στις δέκα κατευθυντήριες γραµµές σχετίζονται µε την κοινωνία της γνώσης. Το Συµβούλιο θα πρέπει να µελετήσει την αναδιατύπωσή τους, προκειµένου να ενοποιηθούν οι διάφορες πρωτοβουλίες πολιτικής που αφορούν την καθιέρωση ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Γνώσης. 7.3 Η ΕΟΚΕ υπογραµµίζει ότι η διαχείριση και η αποτελεσµατική εφαρµογή αποτελούν σηµαντικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας. Για την εξασφάλισή τους απαιτούνται, αφενός, στόχοι, συγκριτικές αξιολογήσεις και χρονοδιαγράµµατα και, αφετέρου, σαφείς ευθύνες για τη χάραξη, την εφαρµογή και την παρακολούθηση των δράσεων. 7.4 Έστω και αν η κύρια αρµοδιότητα για την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας ανήκει στα κράτη µέλη, θα πρέπει να ενισχυθεί η ικανότητα της Επιτροπής να χαράσσει πολιτικές κατευθύνσεις, να παρακολουθεί την πρόοδο και να απευθύνει έντονες προειδοποιήσεις στις

14 χώρες που δεν τηρούν τις δεσµεύσεις των εθνικών προγραµµάτων µεταρρύθµισης, για παράδειγµα µέσω: του συντονισµού των σχετικών χρηµατοδοτικών πόρων, προγραµµάτων και οργανισµών της ΕΕ στο πλαίσιο ενός ολοκληρωµένου προγράµµατος της ΕΕ για έναν Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο της Γνώσης,, της αναθεώρησης και, αν είναι απαραίτητο, της προσαρµογής των υφιστάµενων πινάκων επιδόσεων για τη µέτρηση της προόδου προς τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο της Γνώσης, µε ιδιαίτερη επικέντρωση στους στόχους, τις προθεσµίες και την αξιολόγηση των προσπαθειών των κρατών µελών, της αξιολόγησης της πραγµατικής συµµετοχής των ενδιαφεροµένων στην επεξεργασία των εθνικών προγραµµάτων µεταρρύθµισης, της οικοδόµησης ενός πλαισίου σύγκλισης µε συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα και της πραγµατικής συµµετοχής των εµπλεκοµένων στην ανοιχτή µέθοδο συντονισµού, ιδίως στους τοµείς της έρευνας, της εκπαίδευσης/κατάρτισης και της απασχόλησης, της ανάπτυξης δεικτών, συγκριτικών αξιολογήσεων και δεδοµένων που αντανακλούν τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των πολιτών, της συγκεφαλαίωσης της προόδου προς την κοινωνία της γνώσης σε µία ετήσια έκθεση. 7.5 Αυτή η ετήσια έκθεση θα πρέπει να συζητείται από τα Συµβούλια Ανταγωνιστικότητας και Απασχόλησης, από το Ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια, καθώς και από τους λοιπούς εµπλεκόµενους φορείς και το κοινό. 7.6 Η ΕΟΚΕ συνιστά να ξεκινήσει µια µόνιµη και διαρθρωµένη συζήτηση για την περαιτέρω προώθηση του δηµόσιου διαλόγου και την υποκίνηση των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα να λάβουν υπόψη τις προσδοκίες και τις ανησυχίες των πολιτών και να αντικρούσουν έτσι τον αυξανόµενο σκεπτικισµό και την έλλειψη δέσµευσης. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να περιλαµβάνει επίσης το τοπικό, το περιφερειακό και το ευρωπαϊκό επίπεδο και να χρησιµοποιεί καινοτόµους µεθόδους για την εξέταση των µελλοντικών προκλήσεων και στρατηγικών επιλογών. 7.7 Τα εθνικά κοινοβούλια έχουν καίριο ρόλο και πρέπει να συµµετάσχουν στη συζήτηση. Η ΕΟΚΕ συνιστά µάλιστα να διοργανώνεται σε κάθε κοινοβούλιο συζήτηση για το εθνικό πρόγραµµα µεταρρύθµισης πριν από τη συζήτηση στο Συµβούλιο, τον ίδιο µήνα και, αν είναι δυνατό, την ίδια εβδοµάδα. Τα εθνικά Οικονοµικά και Κοινωνικά Συµβούλια και οι παρεµφερείς οργανισµοί έχουν επίσης ευθύνη εν προκειµένω, ενώ στις χώρες όπου δεν υπάρχουν τέτοια Συµβούλια θα πρέπει να προωθήσουν τη συζήτηση οι κοινωνικοί εταίροι και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. 7.8 Η καινοτοµία και η µάθηση έχουν τοπική βάση. Η ΕΟΚΕ υπογραµµίζει τη συµµετοχή των περιφερειακών και τοπικών φορέων στη δηµιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Γνώσης και την κοινή τους ευθύνη µε τα κράτη µέλη για την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας. Ειδικότερα οι αστικές και οι µητροπολιτικές περιοχές έχουν µεγάλη σηµασία από αυτή την άποψη, αλλά πρέπει να προαχθεί και η συµµετοχή όλων των άλλων περιφερειών. Η

15 ΕΟΚΕ υποστηρίζει πλήρως το γεγονός ότι µία από τις τρεις προτεραιότητες της µελλοντικής πολιτικής για τη συνοχή είναι η ενθάρρυνση της καινοτοµίας, του επιχειρηµατικού πνεύµατος και της οικονοµίας της γνώσης. 8. Η συµµετοχή της οργανωµένης κοινωνίας των πολιτών Πώς µπορούν να συµβάλουν οι κυριότεροι εµπλεκόµενοι φορείς 8.1 Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο προέτρεψε την ΕΟΚΕ να συγκροτήσει, µαζί µε τα Οικονοµικά και Κοινωνικά Συµβούλια των κρατών µελών και άλλες παρεµφερείς οργανώσεις, ένα αµφίδροµο δίκτυο πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση της εφαρµογής της στρατηγικής 11. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει. Η συνεργασία για την παρούσα γνωµοδότηση και την συγκεφαλαιωτική έκθεση είναι ένα σηµαντικό βήµα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα υπογραµµιστούν οι βέλτιστες πρακτικές και οι εµπειρίες της συµµετοχής της οργανωµένης κοινωνίας των πολιτών στις δράσεις και τις πολιτικές για την επίτευξη της κοινωνίας της γνώσης Πρέπει να γεφυρωθεί επειγόντως το υφιστάµενο έλλειµµα πληροφόρησης µεταξύ των πολιτών και της Ευρώπης, µε επικέντρωση στις προσδοκίες και στις ανησυχίες τους. Απαιτείται µια σύγχρονη προσέγγιση της επικοινωνίας και της ευαισθητοποίησης, προκειµένου να εξασφαλισθεί η συµµετοχή και η κινητοποίηση του κοινού και, ει δυνατόν, να πεισθούν οι πολίτες να αναλάβουν ευθύνες. Ο Τύπος και τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης πρέπει να συµµετάσχουν περισσότερο στη συζήτηση για το µέλλον της Ευρώπης. Σε σχέση µε αυτό το θέµα, η ΕΟΚΕ παραπέµπει στο σχέδιο δράσης της Επιτροπής, που προτάθηκε από την κα Wallström µε βάση τις τρεις αρχές «Ακούµε, επικοινωνούµε, προσαρµοζόµαστε τοπικά» 13. Θα πρέπει να δοθεί συνέχεια στα συµπεράσµατα του Φόρουµ των Ενδιαφεροµένων, που διοργανώθηκε από την ΕΟΚΕ µε τη συνεργασία της Επιτροπής στις 7 και 8 Νοεµβρίου. 8.3 Συµµετοχή σηµαίνει επίσης ότι τα εµπλεκόµενα µέρη του ιδιωτικού τοµέα πρέπει να αναλάβουν δράση και ευθύνη µε απτές συµβολές και ενέργειες. Οι δηµόσιες αρχές οφείλουν να επικροτούν και να υποστηρίζουν τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που συµβάλλουν στην υλοποίηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Γνώσης. 8.4 Η ΕΟΚΕ επιθυµεί να υπογραµµίσει τη δυνητική συµβολή µερικών από τους κυριότερους εµπλεκόµενους φορείς: Όπου προηγ. Έχει ανοίξει ειδική ιστοσελίδα στη διεύθυνση Περισσότερες λεπτοµέρειες για αυτή την πρόταση παρέχονται στη γνωµοδότηση της ΕΟΚΕ µε θέµα «Βελτίωση της εφαρµογής της στρατηγικής της Λισαβόνας», σηµεία (EΕ C 120 της , σ. 79). Σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της επικοινωνίας στην Ευρώπη.

16 Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί σηµαντικό εργαλείο για την οικοδόµηση της κοινωνίας της γνώσης. Είναι σηµαντικό να συµπεριληφθούν στον διάλογο αυτό και οι ΜΜΕ. Η διά βίου µάθηση, η καινοτοµία και η επικουρική κοινωνική προστασία είναι µερικά από τα σηµαντικά θέµατα που µπορούν να εξεταστούν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Οι κοινωνικοί εταίροι σε πολλά κράτη µέλη έχουν παράσχει σηµαντικές συµβολές, ιδίως µέσω κοινών δηλώσεων και συλλογικών διαπραγµατεύσεων και συµφωνιών για τη διά βίου µάθηση. Ωστόσο, οι κοινές αυτές συµφωνίες απέχουν πολύ από την κάλυψη όλων των εργαζοµένων. Αν και πολύ διαφορετικές ως προς τη φύση τους, οι δράσεις έχουν κοινά στοιχεία όπως το δικαίωµα όλων των εργαζοµένων να συµµετέχουν στη συνεχή κατάρτιση και η καθιέρωση συστηµάτων εξέλιξης της σταδιοδροµίας και πλαισίων αξιολόγησης των επαγγελµατικών προσόντων. Αξίζει να αξιολογηθεί η εφαρµογή σε εθνικό επίπεδο της συµφωνίας-πλαισίου που συνήφθη µεταξύ των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων το Οι συλλογικές διαπραγµατεύσεις µπορούν να διορθώσουν τις αδυναµίες των επιχειρήσεων που δεν πραγµατοποιούν επαρκείς επενδύσεις στην κατάρτιση 14. Με τις συλλογικές συµφωνίες τοµεακού και πανεθνικού επιπέδου καθιερώνονται οµοιόµορφες συνθήκες ανταγωνισµού, που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην κατάρτιση και για τους εργαζοµένους µε λιγότερα προσόντα. Με την καθιέρωση της αµοιβαίας χρηµατοδότησης των επενδύσεων στους ανθρώπινους πόρους, η πρόσβαση στη διά βίου µάθηση αυξήθηκε. Οι επιχειρήσεις είναι βασικοί παράγοντες για τη δηµιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο της Γνώσης. Θα πρέπει να προβλέπουν και να διαχειρίζονται τις αλλαγές µε την πραγµατοποίηση στρατηγικών επενδύσεων στην παραγωγή και την εφαρµογή της γνώσης και να δηµοσιεύουν εκθέσεις για τις δράσεις τους στους τοµείς της διά βίου µάθησης, της καινοτοµίας, της έρευνας και της αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης. Τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα και οι οργανισµοί χρηµατοδότησης επιχειρηµατικού κινδύνου µπορούν να παρέχουν ιδιωτικά µετοχικά κεφάλαια και κεφάλαια επιχειρηµατικού κινδύνου στις καινοτόµους επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ, και να αναπτύσσουν, µαζί µε τις δηµόσιες αρχές, ολοκληρωµένα πακέτα στήριξης. Θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που παρέχει το πρόγραµµα-πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτοµία (CIP) 15 και το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων (ΕΤΑΕ) και να βρουν νέες χρηµατοδοτικές λύσεις. Οι οργανώσεις της κοινωνικής οικονοµίας, που βασίζονται στην αλληλεγγύη, µπορούν να προωθήσουν τόσο οικονοµικές όσο και κοινωνικές καινοτοµίες για τη δηµιουργία «Facing the challenge», έκθεση της επιτροπής υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία του κ. Wim Kok, Νοέµβριος Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου σχετικά µε τη θέσπιση προγράµµατος πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτοµία ( ), COM(2005) 121 τελικό της

17 απασχόλησης και την καταπολέµηση του κοινωνικού αποκλεισµού µε την ενσωµάτωση των µειονεκτουσών οµάδων. Οι ανεπίσηµοι οργανισµοί µάθησης που δεν ανήκουν στο δηµόσιο εκπαιδευτικό σύστηµα (για παράδειγµα, εκείνοι που διοικούνται από τους κοινωνικούς εταίρους ή από ενώσεις) έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσµατικοί στην παροχή και στην προσαρµογή διαρθρώσεων και µεθόδων διά βίου µάθησης, ώστε να µπορούν όλες οι κοινωνικές οµάδες να συµµετέχουν στην κοινωνία της γνώσης. Οι καταναλωτές µπορούν να ευνοήσουν και να ενθαρρύνουν τις καινοτοµίες και τις τεχνολογίες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής µε τη δέουσα συνεκτίµηση των κοινωνικών και των ηθικών συνεπειών τους. Οι νέοι µπορούν να ωφεληθούν ιδιαίτερα, διότι είναι ανοιχτοί στις νέες γνώσεις και τεχνολογίες. Μπορούν να συµβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της Λισαβόνας µέσω του Ευρωπαϊκού Συµφώνου για τη Νεολαία 16. Σηµαντικοί τοµείς δράσης είναι η δηµιουργία δυνατοτήτων απασχόλησης για τους σπουδαστές της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης και τα µέτρα για τη µείωση του ποσοστού των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο. Οι επαγγελµατίες και οι αυτοαπασχολούµενοι µπορούν επίσης να διαδραµατίσουν τον ρόλο τους στην κοινωνία της γνώσης µέσω της καθιέρωσης διά βίου µάθησης και επαγγελµατικών προσόντων για την πρόσβαση στον κλάδο τους. Τα πανεπιστήµια και τα ιδρύµατα τριτοβάθµιας εκπαίδευσης πρέπει να συµµετάσχουν ενεργά, δεδοµένου ότι αποτελούν βασικά ιδρύµατα για την πρόοδο προς την κοινωνία της γνώσης. Είναι σηµαντικό να ενθαρρυνθεί η συνεργασία των πανεπιστηµίων µε τη βιοµηχανία, προκειµένου να διαδοθούν τα αποτελέσµατα της εφαρµοσµένης έρευνας και να προαχθεί επίσης η διεθνική κινητικότητα των σπουδαστών. Η ερευνητική κοινότητα µπορεί, µαζί µε τα κράτη µέλη, να ενισχύσει την αξία της έρευνας ως επαγγέλµατος και να προωθήσει τη συµµετοχή των ερευνητών σε διεθνικές συνεργασίες, σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη του Ερευνητή και τον Ευρωπαϊκό Κώδικα εοντολογίας για την Πρόσληψη Ερευνητών, καθιστώντας έτσι πιο ελκυστική την ερευνητική σταδιοδροµία. 16 Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της 22 ας και 23 ης Μαρτίου 2005, Συµπεράσµατα της Προεδρίας, σηµείο 37 και Παράρτηµα Ι.

18 Τέσσερις προτάσεις προτεραιότητας 9.1 ηµιουργία θετικού µακροοικονοµικού πλαισίου πολιτικής για την κοινωνία της γνώσης Στη σύνοδο κορυφής του, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ενέκρινε την εισαγωγή µιας µεταρρύθµισης στο Σύµφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σύµφωνα µε τη µεταρρύθµιση αυτή, η µακροοικονοµική σταθερότητα και η συµµόρφωση µε τους κανόνες παραµένουν κεντρικό µέληµα 17. Ωστόσο, ο αναπροσανατολισµός των δηµόσιων δαπανών προς την Ε&Α και την καινοτοµία είναι ένας από τους σηµαντικούς παράγοντες που πρέπει να λαµβάνει υπόψη η ΕΕ κατά την αξιολόγηση προσωρινών δηµόσιων ελλειµµάτων που υπερβαίνουν το 3% ή κατά τον καθορισµό προγραµµάτων προσαρµογής Η οικονοµική µεγέθυνση και η απασχόληση είναι απαραίτητες, διότι διευκολύνουν την επίτευξη των στόχων των περισσότερων άλλων πολιτικών και αµβλύνουν τον αντίκτυπο των µεταρρυθµίσεων. Ωστόσο, η παρούσα πολιτική της ΕΕ δεν εστιάζει επαρκώς στην οικονοµική µεγέθυνση και την απασχόληση. Το µείγµα πολιτικής που καθορίστηκε στους Γενικούς Προσανατολισµούς των Οικονοµικών Πολιτικών δεν είναι ισορροπηµένο, επειδή βασίζεται στην επίτευξη της σταθερότητας εις βάρος της οικονοµικής µεγέθυνσης και επειδή εστιάζεται πρωτίστως σε µέτρα που αφορούν την πλευρά της προσφοράς. Παραβλέπει το γεγονός ότι οι µεταρρυθµίσεις για την αύξηση των δυνατοτήτων οικονοµικής µεγέθυνσης πρέπει να συµπληρώνονται µε µέτρα για την τόνωση της πραγµατικής ζήτησης Επίσης σηµαντικός, από αυτήν την άποψη, είναι ο στενότερος συντονισµός των οικονοµικών πολιτικών των κρατών µελών, καθώς και η σύνδεση του µακροοικονοµικού διαλόγου µε την τριµερή διάσκεψη κορυφής των κοινωνικών εταίρων και η έναρξη εµπεριστατωµένων συζητήσεων µε την ΕΚΤ Υπό τις συνθήκες αυτές, οι µακροοικονοµικές πολιτικές, συγκεκριµένα οι δηµοσιονοµικές και φορολογικές, θα πρέπει να προάγουν την κοινωνία της γνώσης, δίνοντας ιδίως προτεραιότητα στην προώθηση των νέων τεχνολογιών που καθοδηγούνται από τη ζήτηση. 9.2 ιαµόρφωση πλαισίου και εξασφάλιση πόρων για τη διά βίου µάθηση Στην εαρινή σύνοδο κορυφής, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο δήλωσε ότι «η διά βίου µάθηση συνιστά προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας» Σηµειωτέον ότι οι χώρες µε τις καλύτερες οικονοµικές και κοινωνικές επιδόσεις έχουν το µεγαλύτερο ποσοστό ενήλικου πληθυσµού που συµµετέχει στην εκπαίδευση και κατάρτιση, ενώ στις χώρες µε τις χαµηλότερες επιδόσεις συµβαίνει το αντίθετο. Πρέπει να αναγνωριστεί η αρχή µιας «δεύτερης ευκαιρίας» και να προταθεί ένα συµβόλαιο σε όλους εκείνους που έχασαν την πρώτη τους ευκαιρία για αρχική κατάρτιση. Η ιδέα αυτή µπορεί να υλοποιηθεί µε Η ΕΟΚΕ καταρτίζει επί του παρόντος γνωµοδότηση µε θέµα «Η ενίσχυση της οικονοµικής διακυβέρνησης Η µεταρρύθµιση του Συµφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» (ECO/160). Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της 22 ας και 23 ης Μαρτίου 2005, Συµπεράσµατα της Προεδρίας, σηµείο 34.

19 διάφορες µεθόδους, όπως η παροχή κατάρτισης ή µιας «επιταγής ελεύθερου χρόνου», η οποία θα µπορεί να «εξαργυρωθεί» σε οποιαδήποτε στιγµή του βίου, παρέχοντας την ευκαιρία ανάκτησης των βασικών γνώσεων Έχει ουσιώδη σηµασία να γίνουν τα συµπεράσµατα της συνόδου κορυφής πραγµατικότητα. Η ΕΟΚΕ επαναλαµβάνει την έκκλησή της για έναν «Πανευρωπαϊκό Χάρτη για τη διά βίου µάθηση» 19. Η ΕΕ και τα κράτη µέλη, από κοινού µε τους κυριότερους εµπλεκόµενους φορείς, πρέπει να προσδιορίσουν τις βασικές προτεραιότητες και δράσεις και να τους παράσχουν νοµική βάση και επαρκείς οικονοµικούς πόρους. Τα κράτη µέλη θα πρέπει να δεσµευθούν ότι θα εφαρµόσουν τον Χάρτη σε όλα τα επίπεδα µέσω «συµφώνων για τη διά βίου µάθηση» ή παρόµοιων ρυθµίσεων. Οι ρόλοι και οι αρµοδιότητες τόσο του δηµόσιου όσο και του ιδιωτικού τοµέα θα πρέπει να καθοριστούν βάσει του δεδοµένου ότι η διά βίου µάθηση αποτελεί υπηρεσία γενικού συµφέροντος Είναι απαραίτητο να πραγµατοποιηθούν σηµαντικές επενδύσεις σε όλες τις φάσεις της διά βίου µάθησης, συµπεριλαµβανοµένης της νηπιακής ηλικίας. Τα κράτη µέλη θα πρέπει να συµφωνήσουν επί ενός ποσοτικού στόχου, εκπεφρασµένου ως ποσοστού των επενδύσεων στην εκπαίδευση, συµπεριλαµβανοµένης της διά βίου µάθησης. Ωστόσο, οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την κατάρτιση δεν µπορούν να καλυφθούν µόνο από τους δηµόσιους προϋπολογισµούς, οι οποίοι πρέπει να συµπληρωθούν µε συλλογικές ή άλλες συµφωνίες µεταξύ των εργοδοτών και των εργαζοµένων, από τις επιχειρήσεις και από τα άτοµα ανάλογα µε τις δυνατότητές τους. Οι δηµόσιοι και οι ιδιωτικοί φορείς πρέπει να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τη συµµετοχή των ατόµων και να τα καθιστούν υπεύθυνα για την προσαρµογή στις µεταβαλλόµενες συνθήκες Η ΕΕ και τα κράτη µέλη θα πρέπει επίσης να συµφωνήσουν να χορηγείται για τη διά βίου µάθηση ένα ελάχιστο επίπεδο πόρων των διαρθρωτικών ταµείων, για παράδειγµα τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνόλου 20. Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να εστιάζουν και να στηρίζουν «σύµφωνα διά βίου µάθησης», προκειµένου να αυξηθεί η πρόσβαση όλων των εργαζοµένων στην κατάρτιση, καθώς και ειδικά διαµορφωµένες πρωτοβουλίες για τις πλέον µειονεκτούσες οµάδες. Το κάθε κράτος µέλος θα πρέπει να αποδεικνύει ότι χρησιµοποιεί πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταµείου για να συµβάλει στην υλοποίηση του εθνικού του προγράµµατος µεταρρύθµισης Σε τοπικό επίπεδο, µπορούν να ιδρυθούν ανοιχτά κέντρα µάθησης, να συναφθούν σύµφωνα για την προώθηση της διά βίου µάθησης ή να εφαρµοστούν άλλα παρόµοια προγράµµατα κατάρτισης στο πλαίσιο µιας ευρείας εταιρικής σχέσης. Τα πανεπιστήµια πρέπει επίσης να διαδραµατίζουν µεγαλύτερο ρόλο στη διά βίου µάθηση. 19 Γνωµοδότηση της ΕΟΚΕ µε τίτλο «Βελτίωση της εφαρµογής της στρατηγικής της Λισαβόνας», EΕ C 120 της , σ Το 37% των συνολικών πόρων που χορηγήθηκαν στην Ιρλανδία από τα διαρθρωτικά ταµεία της ΕΕ δαπανήθηκε για επενδύσεις στους ανθρώπινους πόρους.

20 Πολιτικές προαγωγής εύχρηστων καινοτοµιών και τεχνολογιών Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει πλήρως τα συµπεράσµατα του εαρινού Ευρωπαϊκού Συµβουλίου όσον αφορά τη συµβολή του 7 ου προγράµµατος-πλαισίου Ε&Α στη γεφύρωση του τεχνολογικού χάσµατος και την ανάγκη να αναπτύξουν τα κράτη µέλη ολοκληρωµένες πολιτικές για την καινοτοµία, που θα υποστηριχθούν από το πρόγραµµα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτοµία, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα ιδίως των ΜΜΕ. Υποστηρίζει επίσης την πρόταση να αναπτύξει η Ευρώπη µια ενεργό βιοµηχανική πολιτική µέσω διάφορων τεχνολογικών πρωτοβουλιών Τα ερευνητικά προγράµµατα θα πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα και να αξιολογούνται, προκειµένου να διασφαλίζεται ότι οι πόροι χρησιµοποιούνται για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ικανότητας καινοτοµίας. Η καινοτοµία πρέπει να νοείται ως σφαιρική έννοια και να µην εστιάζει µόνο στις διαδικασίες, τα προϊόντα και την τεχνολογία, αλλά και στη διακυβέρνηση, στην αειφόρο ανάπτυξη και στις οικονοµικές απαντήσεις στα κοινωνικά ζητήµατα, προκειµένου να υποστηριχθεί το ευρωπαϊκό πρότυπο κοινωνίας. Οι καινοτοµίες θα πρέπει να διαπερνούν όλες τις κοινωνιακές διαδικασίες. Ο κοινωνικός διάλογος και ο διάλογος των πολιτών είναι σηµαντικά µέτρα υποστήριξης για την προώθηση της καινοτοµίας. Η συµµετοχή των εργαζοµένων και άλλων ενδιαφερόµενων µερών στη διαµόρφωση των νέων προϊόντων και τεχνολογιών θα αµβλύνει τον αντίκτυπο των αναδιαρθρώσεων Οι υψηλές φιλοδοξίες για καλύτερη υγεία, βιώσιµο περιβάλλον, ποιότητα των αστικών και των αγροτικών υποδοµών, έξυπνες λύσεις για τις µεταφορές, ασφαλείς και αναδιοργανωµένους χώρους εργασίας και προστασία της πολιτιστικής κληρονοµιάς θα συντελέσουν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και νέων, καινοτόµων προϊόντων και υπηρεσιών. Οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτοµίες µπορούν, έτσι, να συντείνουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και εργασίας, εάν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς και συνεκτιµούν τις κοινωνικές και τις ηθικές συνέπειές τους Για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, η Ευρώπη πρέπει να δώσει πολύ µεγαλύτερη βαρύτητα στη διάδοση της τεχνολογίας, αξιοποιώντας τα αποτελέσµατα του 7 ου προγράµµατος-πλαισίου και προάγοντας µια αγορά φιλική προς την καινοτοµία. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους κοινοτικούς και στους εθνικούς µηχανισµούς διάδοσης των γνώσεων είτε πρόκειται για αποτελέσµατα ερευνών είτε για νέες τεχνολογίες, καινοτόµα συστήµατα ή µεθόδους µάθησης και να διατεθούν περισσότεροι πόροι για τον σκοπό αυτό. Μπορεί να αναπτυχθεί µια νέα γενιά συµπράξεων δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα ως πρότυπο για την προαγωγή της διάδοσης της γνώσης. Θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την ταχύτερη µετατροπή των τεχνολογικών εξελίξεων σε εµπορικά προϊόντα και υπηρεσίες Η ΕΟΚΕ ζητεί τακτικότερο και συστηµατικότερο διάλογο µε τους κυριότερους εµπλεκόµενους φορείς σε όλα τα επίπεδα για την εφαρµογή και την παρακολούθηση των 21 Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της 22 ας και 23 ης Μαρτίου 2005, Συµπεράσµατα της Προεδρίας, σηµεία 13, 14 και 16.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2004 (09.11) (OR. en) 13832/04 EDUC 204 SOC 499

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2004 (09.11) (OR. en) 13832/04 EDUC 204 SOC 499 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2004 (09.) (OR. en) 3832/04 EDUC 204 SOC 499 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραµµατείας του Συµβουλίου προς : το Συµβούλιο και τους Αντιπροσώπους

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ΨΗΦΙΣΜΑ

Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ΨΗΦΙΣΜΑ Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Βρυξέλλες, 15 Φεβρουαρίου 2007 ΨΗΦΙΣΜΑ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα "Η εφαρμογή της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισσαβώνας" CESE

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της. Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της. Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.3.2015 COM(2015) 99 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC LIMITE EL ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες,14Σεπτεμβρίου2011(20.09) (OR.en) 14224/11 LIMITE SOC772 ECOFIN583 EDUC235 REGIO74 ΣΗΜΕΙΩΜΑ

PUBLIC LIMITE EL ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες,14Σεπτεμβρίου2011(20.09) (OR.en) 14224/11 LIMITE SOC772 ECOFIN583 EDUC235 REGIO74 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ConseilUE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ PUBLIC Βρυξέλλες,14Σεπτεμβρίου2011(20.09) (OR.en) 14224/11 LIMITE SOC772 ECOFIN583 EDUC235 REGIO74 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: προς: Θέμα: Προεδρίας τηνεπιτροπήτων ΜόνιμωνΑντιπροσώπων(1οτμήμα)/τοΣυμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.7.2019 SWD(2019) 331 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία των ερωτήσεων για προφορική απάντηση B7-0000/2013 και B7-xxx

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία των ερωτήσεων για προφορική απάντηση B7-0000/2013 και B7-xxx ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 13.5.2013 B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία των ερωτήσεων για προφορική απάντηση B7-0000/2013 και B7-xxx σύμφωνα με το άρθρο 115 παράγραφος 5 του

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 12980/17 CULT 114 DIGIT 204 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση Προσπάθεια για βελτίωση της απασχόλησης στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση Προσπάθεια για βελτίωση της απασχόλησης στην Ευρώπη Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση Προσπάθεια για βελτίωση της απασχόλησης στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τι είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση; Όλοι χρειαζόμαστε μια δουλειά. Όλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Ενιαίο νοµοθετικό κείµενο 6 Ιουλίου 2000 2000/0022(COD) PE1 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 6 Ιουλίου 2000 εν όψει της έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ: ,

Τηλ: , Εθνική σχολή δημόσιας διοίκησης & τοπικής αυτοδιοίκησης Προτεινόμενο Θέμα : Γενικοί προσανατολισμοί των οικονομικών πολιτικών (2005-2008) Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συγκεντρώσει την προσοχή της στις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.5.2012 COM(2012) 301 final Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.3.2015 COM(2015) 98 final 2015/0051 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών EL EL ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική για την καινοτομία

Πολιτική για την καινοτομία Πολιτική για την καινοτομία Η καινοτομία διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην οικονομία μας. Παρέχει οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους. Είναι απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΈΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο

ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΈΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΈΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1999-2003 Συνοψη Original EN ΣΥΝΟΨΗ Η υφιστάµενη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση προσδιορίζει δύο

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.6.2014 COM(2014) 401 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών που έχουν ως

Διαβάστε περισσότερα

12485/16 MAK/γομ/ΑΒ 1 DG B 1C

12485/16 MAK/γομ/ΑΒ 1 DG B 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 28 Σεπτεμβρίου 2016 (OR. en) 12485/16 SOC 551 EMPL 362 ECOFIN 824 EDUC 293 JEUN 63 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Επιτροπή Απασχόλησης Επιτροπή των Μονίμων

Διαβάστε περισσότερα

15320/14 ΕΠ/γπ 1 DG E - 1 C

15320/14 ΕΠ/γπ 1 DG E - 1 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 13 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15320/14 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: CULT 127 TOUR 24 REGIO 123 RELEX 908 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων(1ο Τμήμα) Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Νοεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 14368/17 COMPET 765 IND 311 MI 830 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και της Ένωσης

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και της Ένωσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.3.2015 COM(2015) 99 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και της Ένωσης EL EL ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 16 Απριλίου 2010 (22.04) (OR. en) 8263/10 CULT 25 SOC 246 REGIO 28 FSTR 21

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 16 Απριλίου 2010 (22.04) (OR. en) 8263/10 CULT 25 SOC 246 REGIO 28 FSTR 21 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 16 Απριλίου 2010 (22.04) (OR. en) 8263/10 CULT 25 SOC 246 REGIO 28 FSTR 21 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς : Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) 15573/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 11 Δεκεμβρίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2008 (05.06) (OR. en) 10220/08 RECH 199 COMPET 214

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2008 (05.06) (OR. en) 10220/08 RECH 199 COMPET 214 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2008 (05.06) (OR. en) 10220/08 RECH 199 COMPET 214 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ του : Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της 29ης και 30ής Μαΐου 2008 αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

6154/16 ΧΜΑ/νικ/ΙΑ 1 DG B 3A

6154/16 ΧΜΑ/νικ/ΙΑ 1 DG B 3A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) 6154/16 SOC 69 EMPL 44 ECOFIN 108 EDUC 31 JEUN 17 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Δανίας για το 2014

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Δανίας για το 2014 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.6.2014 COM(2014) 405 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Δανίας για το 2014 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος A: Γενικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+

Μέρος A: Γενικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ Μέρος A: Γενικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ που αφορά τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού για την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2016 (OR. en) 15312/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 9 Δεκεμβρίου 2016 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2236(INI) 15.4.2015

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2236(INI) 15.4.2015 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 15.4.2015 2014/2236(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική καινοτομία στην καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 15.5.2012 B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012 σύμφωνα με το άρθρο 115, παράγραφος 5, του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B8-0000/2015

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B8-0000/2015 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0000/2015 21.9.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B8-0000/2015 σύμφωνα με το άρθρο 128, παράγραφος 5, του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-1134/2016 19.10.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016 σύμφωνα με το άρθρο 128 παράγραφος 5 του

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) PUBLIC 12599/17 LIMITE ECOFIN 755 ENV 776 CLIMA 248 FIN 575 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 21.4.2017 JOIN(2017) 14 final 2017/0084 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 2015/0009(COD) 3.3.2015 ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου προς την Επιτροπή Προϋπολογισµών

Διαβάστε περισσότερα

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 13864/18 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου 2018 Αποδέκτης: Θέμα: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Θέση ΣΕΒ: Ευρωπαϊκές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

Θέση ΣΕΒ: Ευρωπαϊκές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας Θέση ΣΕΒ: Ευρωπαϊκές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας Στόχος της Προεδρίας πρέπει να είναι η προώθηση µιας ενωµένης και παραγωγικής Ευρώπης ικανής να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχουν απ αυτήν

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2015) 98 final ANNEX 1.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2015) 98 final ANNEX 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0051 (NLE) 6144/15 ADD 1 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: SOC 70 EMPL 31 ECOFIN

Διαβάστε περισσότερα

B8-0051/2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού

B8-0051/2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 15.7.2014 B8-0051/2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δήλωσης της Επιτροπής σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού σχετικά µε την απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα Α: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΑΣΕΙΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία Θράκη»

Διαβάστε περισσότερα

8035/17 ΜΜ/γομ/ΕΠ 1 DG E - 1C

8035/17 ΜΜ/γομ/ΕΠ 1 DG E - 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαΐου 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου αριθ. προηγ. εγγρ.: 7679/17 JEUN 39 Θέμα: Επιτροπή των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 2016/2008(INI) 05.10.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την ηλεκτρονική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: δυναμικό και προκλήσεις (2016/2008(INI))

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 14.6.2014 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 183/5 Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στα πλαίσια του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2014,

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Ιουνίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Ιουνίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Ιουνίου 2017 (OR. en) 9498/17 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: SOC 416 EMPL 324 EDUC 249 SAN 208 ECOFIN 441 Επιτροπή Απασχόλησης και Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

11256/12 IKS/nm DG G1A

11256/12 IKS/nm DG G1A ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 6 Ιουλίου 2012 (OR. en) 11256/12 UEM 211 ECOFIN 585 SOC 562 COMPET 430 ENV 526 EDUC 203 RECH 266 ENER 295 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέµα: ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Εσθονίας για το 2015

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Εσθονίας για το 2015 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.5.2015 COM(2015) 257 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Εσθονίας για το 2015 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.5.2015 COM(2015) 251 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών που έχουν ως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2010 (02.12) (OR. en) 16558/10 SAN 259 SOC 782 ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2010 (02.12) (OR. en) 16558/10 SAN 259 SOC 782 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2010 (02.12) (OR. en) 16558/10 SAN 259 SOC 782 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : προς : Θέμα : Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα) το Συμβούλιο Προετοιμασία

Διαβάστε περισσότερα

15015/16 ΤΤ/γπ 1 DG B 1C

15015/16 ΤΤ/γπ 1 DG B 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2016 (OR. en) 15015/16 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: SOC 755 EMPL 505 ECOFIN 1136 EDUC 409 JEUN 104 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων(1ο Τμήμα)

Διαβάστε περισσότερα

12797/14 ΑΙ/μκρ/ΑΗΡ 1 DG G 3 C

12797/14 ΑΙ/μκρ/ΑΗΡ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Σεπτεμβρίου 2014 (OR. en) 12797/14 IND 228 MI 616 COMPET 491 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 26.1.2016 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με μια ετήσια πανευρωπαϊκή συζήτηση στο πλαίσιο της νομοθετικής έκθεσης πρωτοβουλίας σχετικά με τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

8461/17 ΘΚ/ριτ 1 DGG 2B

8461/17 ΘΚ/ριτ 1 DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2017 (OR. en) 8461/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 25 Απριλίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

European Year of Citizens 2013 Alliance

European Year of Citizens 2013 Alliance European Year of Citizens 2013 Alliance MANIFESTO Η ενεργός συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη των Ευρωπαϊκών συλλογικών στόχων και αξιών που προβλέπονται στις Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0309/7. Τροπολογία. Ernest Urtasun εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0309/7. Τροπολογία. Ernest Urtasun εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE 21.10.2016 A8-0309/7 7 Παράγραφος 5 5. εκφράζει την ικανοποίησή του για τη διατήρηση της προσέγγισης της Επιτροπής για περιορισμό του αριθμού των συστάσεων, και για την προσπάθειά της να εξορθολογίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019-2024 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 2019/0000(INI) 19.8.2019 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ (2019/0000(INI)) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

8831/16 ΙΑ/γπ 1 DG C 1

8831/16 ΙΑ/γπ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Μαΐου 2016 (OR. en) 8831/16 DEVGEN 89 ACP 67 RELEX 378 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 12 Μαΐου 2016

Διαβάστε περισσότερα

15169/15 ΔΛ/σα 1 DG C 2B

15169/15 ΔΛ/σα 1 DG C 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 15169/15 MAMA 205 COEST 381 MED 43 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου με ημερομηνία: 14 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω:

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Ομιλία Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κυρίου Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

9580/16 1 EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2016 (OR. en) 9580/16 COMPET 336 RECH 213

9580/16 1 EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2016 (OR. en) 9580/16 COMPET 336 RECH 213 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2016 (OR. en) 9580/16 COMPET 336 RECH 213 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (1ο Tμήμα) το Συμβούλιο 6084/14 SOC 36 EDUC 76 ECOFIN 105

την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (1ο Tμήμα) το Συμβούλιο 6084/14 SOC 36 EDUC 76 ECOFIN 105 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 13 Φεβρουαρίου 2014 (17.02) (OR. en) 6285/14 EDUC 44 SΟC 98 ΕCOFIN 129 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: προς αριθ. προηγ. εγγρ. Θέμα: την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (1ο Tμήμα)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2064(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2064(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας 20.6.2013 2013/2064(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τον εθελοντισμό και την εθελοντική δραστηριότητα στην Ευρώπη (2013/2064(ΙΝΙ) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

9473/19 ΘΚ/νκ 1 ECOMP 1A

9473/19 ΘΚ/νκ 1 ECOMP 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Μαΐου 2019 (OR. en) 9473/19 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 9021/19 Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

7370/11 ΔΙ/γπ 1 DG G 2B

7370/11 ΔΙ/γπ 1 DG G 2B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2011 (09.03) (OR. en) 7370/11 SOC 205 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: τις αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 7166/11 SOC 184 Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

9291/17 ΔΙ/σα 1 DG B 1C - DG G 1A

9291/17 ΔΙ/σα 1 DG B 1C - DG G 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Ιουνίου 2017 (OR. en) 9291/17 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ECOFIN 397 UEM 146 SOC 377 EMPL 291 COMPET 394 ENV 493 EDUC

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0437 C8-0380/ /0226(NLE)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0437 C8-0380/ /0226(NLE)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 10.1.2019 A8-0406/ 001-030 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-030 κατάθεση: Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Έκθεση Miapetra Kumpula-Natri Πρόγραμμα έρευνας και κατάρτισης της Ευρατόμ 2021-2025 A8-0406/2018 (COM(2018)0437

Διαβάστε περισσότερα

10254/16 ΕΚΜ/γομ 1 DGC 2B

10254/16 ΕΚΜ/γομ 1 DGC 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2016 (OR. en) 10254/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 20 Ιουνίου 2016 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2008(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2008(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης 13.11.2013 2013/2008(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την 7η και την 8η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική συνοχής της

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en) 8301/18 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο Τμήμα) Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Υφιστάμενη και επιθυμητή κατάσταση του οικονομικού δυναμικού σε περιοχές εκτός της περιοχής της ελληνικής πρωτεύουσας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτή η προπαρασκευαστική

Διαβάστε περισσότερα

7075/16 ΙΑ/νκ 1 DGG 2B

7075/16 ΙΑ/νκ 1 DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 15 Μαρτίου 2016 (OR. en) 7075/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 6334/16,

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Απριλίου 2018 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Απριλίου 2018 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Απριλίου 2018 (OR. en) 7104/18 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες LIMITE JEUN 29 MIGR 35 SOC 139 EDUC

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο διαβούλευσης

Έγγραφο διαβούλευσης Έγγραφο διαβούλευσης ράση της ΕΕ για τη µείωση των ανισοτήτων στην υγεία. Ζητούµενη συνεισφορά. Με το παρόν έγγραφο ζητείται από βασικά ενδιαφερόµενα µέρη που συµµετέχουν µαζί µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

8692/18 ΑΒ/νικ 1 DG G 3 C

8692/18 ΑΒ/νικ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2018 (OR. en) 8692/18 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων RECH 169 TELECOM 123 IND 122 MI 323 COMPET 282 DATAPROTECT

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0430/1. Τροπολογία. Bas Eickhout εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0430/1. Τροπολογία. Bas Eickhout εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE 8.1.2014 A7-0430/1 1 Παράγραφος -1 (νέα) -1. θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να δοθεί δηµόσια στήριξη για την ανάπτυξη της CCS στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας 8.1.2014 A7-0430/2 2 Παράγραφος 1 1. αναγνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2014 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15613/14 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου JEUN 108 EDUC 327 SOC 791 JUR 854 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

15949/14 ΣΠΚ/μκ 1 DG B 4A

15949/14 ΣΠΚ/μκ 1 DG B 4A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2014 (08.12) (OR. en) 15949/14 EMPL 172 SOC 815 ECOFIN 1081 EDUC 332 JEUN 112 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Προεδρίας προς: την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά µε τις κατευθυντήριες γραµµές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά µε τις κατευθυντήριες γραµµές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.4.2010 COM(2010) 193 τελικό 2010/0115 (NLE) C7-0111/10 Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε τις κατευθυντήριες γραµµές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών µελών

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Συντάκτρια γνωμοδότησης (*): Angelika Werthmann

Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Συντάκτρια γνωμοδότησης (*): Angelika Werthmann ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 28.11.2013 2013/2157(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών: Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 26.4.2017 SWD(2017) 200 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων που συνοδεύει το έγγραφο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. στην

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.12.2013 COM(2013) 913 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Μάλτας για το 2015

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Μάλτας για το 2015 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.5.2015 COM(2015) 267 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Μάλτας για το 2015 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Ιουλίου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Ιουλίου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Ιουλίου 2015 (OR. en) 9542/15 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ECOFIN 434 UEM 212 SOC 390 COMPET 295 ENV 383 EDUC 199 RECH 187 ENER 233 POLGEN 88 TRANS 191

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Πολιτισµού, Νεότητας, Παιδείας, Μέσων Ενηµέρωσης και Αθλητισµού 7 Απριλίου 2002 PE 312.519/1-32 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-32 Σχέδιο έκθεσης Kathleen Van Brempt Πραγµάτωση µιας

Διαβάστε περισσότερα

13498/15 ΑΝ/νικ/ΕΚΜ 1 DG G 3 C

13498/15 ΑΝ/νικ/ΕΚΜ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Οκτωβρίου 2015 (OR. en) 13498/15 RECH 257 COMPET 482 SOC 625 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Αντιπροσωπίες Σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 - Με την παρούσα εγκύκλιο γίνεται αποτύπωση της προόδου των διαπραγµατεύσεων για τη διαµόρφωση του Κανονιστικού πλαισίου της νέας περιόδου, καθώς και των σηµαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε να εξηγήσετε πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα «Δεξιότητες και θέσεις εργασίας - Επένδυση για τη Νεολαία» της Τράπεζας;

Μπορείτε να εξηγήσετε πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα «Δεξιότητες και θέσεις εργασίας - Επένδυση για τη Νεολαία» της Τράπεζας; Απαντήσεις της ΕΤΕπ στις μικρομεσαίες για το πρόγραμμα απασχόλησης νέων Αναλυτική ενημέρωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων, «Δεξιότητες και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. Συνοδευτικό έγγραφο στην

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. Συνοδευτικό έγγραφο στην EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.1.2011 SEC(2011) 98 τελικό ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Συνοδευτικό έγγραφο στην Πρόταση σύστασης του Συµβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

9273/16 ΑΝ/νικ 1 DG B 3A

9273/16 ΑΝ/νικ 1 DG B 3A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Μαΐου 2016 9273/16 SOC 336 EMPL 232 ΕCOFIN 477 SAN 206 EDUC 207 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

14182/16 ΔΛ/μκ 1 DGG 1A

14182/16 ΔΛ/μκ 1 DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 14182/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες ECOFIN 1017 BUDGET 37

Διαβάστε περισσότερα

Όλες οι αντιπροσωπίες συμφωνούν πλέον ευρέως επί του κειμένου, υπό την επιφύλαξη μόνον ενδεχόμενων γλωσσικών επιφυλάξεων.

Όλες οι αντιπροσωπίες συμφωνούν πλέον ευρέως επί του κειμένου, υπό την επιφύλαξη μόνον ενδεχόμενων γλωσσικών επιφυλάξεων. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Οκτωβρίου 2016 (OR. en) 13413/16 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου EDUC 331 SOC 630 EMPL 426 MI 646 ECOFIN 913 JEUN 78 SPORT

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2307(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2307(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 2016/2307(INI) 23.11.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών: απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.6.2010 COM(2010)331 τελικό 2010/0179 (CNS) C7-0173/10 Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά µε το κοινό σύστηµα φόρου προστιθέµενης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ Συμβουλίου (Ecofin) προς το : Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Θέμα: Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020»

ΣΗΜΕΙΩΜΑ Συμβουλίου (Ecofin) προς το : Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Θέμα: Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 9 Ιουνίου 2010 (10.06) (OR. en) 10881/10 CO EUR-PREP 37 ECOFIN 359 COMPET 195 ENV 404 EDUC 113 RECH 226 SOC 411 POLGEN 93 ΣΗΜΕΙΩΜΑ του : Συμβουλίου (Ecofin) προς

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0389/2. Τροπολογία. Dominique Bilde εξ ονόματος της Ομάδας ENF

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0389/2. Τροπολογία. Dominique Bilde εξ ονόματος της Ομάδας ENF 25.1.2017 A8-0389/2 2 Αιτιολογική αναφορά 18 έχοντας υπόψη τη δήλωση για την προαγωγή της ιδιότητας του πολίτη και των κοινών αξιών της ελευθερίας, της ανοχής και της αποφυγής των διακρίσεων μέσω της εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

14846/15 ΔΛ/σα 1 DG G 3 C

14846/15 ΔΛ/σα 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 14846/15 RECH 295 COMPET 551 SOC 703 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

''Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Νεολαία -Νέοι και Αγορά Εργασίας: προκλήσεις και προοπτικές''

''Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Νεολαία -Νέοι και Αγορά Εργασίας: προκλήσεις και προοπτικές'' ''Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Νεολαία -Νέοι και Αγορά Εργασίας: προκλήσεις και προοπτικές'' Άρης Περουλάκης Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Τμήμα Επικοινωνίας / Εταιρικών

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) 6258/16 PECHE 46 AGRI 73 AGRIFIN 10 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Ομάδα «Εσωτερική και Εξωτερική Αλιευτική Πολιτική» Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα