ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ."

Transcript

1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ. 30, ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ - Ιούλιος 2010), η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό πέραν του 5% πάνω σε ετήσια βάση για το πρώτο τρίμηνο του 2010, ωθούμενη από την εύρωστη μεγέθυνση των οικονομιών της Ασίας. Σε πιο ευρεία γεωγραφική κλίμακα, υπήρξαν ενθαρρυντικά σημάδια σε σχέση με την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ γενικότερα η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξακολούθησε να βελτιώνεται και στην αγορά εργασίας των αναπτυγμένων χωρών επικράτησαν ευνοϊκότερες συνθήκες. Για ολόκληρο το 2010, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η διεθνής οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6%, ενώ για ολόκληρο το 2011 η πρόβλεψη αναφέρεται σε ρυθμό μεγέθυνσης 4,3%. Οι προβλέψεις αυτές βασίστηκαν στη διαγραφόμενη δειλή, αλλά σταθερή πορεία ανάκαμψης των πλείστων από τις αναπτυγμένες οικονομίες και παράλληλα τη δυναμική ανάπτυξη που συντελέστηκε σε αρκετές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Παρά τις θετικές προβλέψεις για την πορεία της διεθνούς οικονομίας (οι οποίες υπήρξαν μάλιστα ελαφρώς βελτιωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες του Απριλίου 2010), το ΔΝΤ αναφέρει ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι ανατροπής της ανάκαμψης, αφού η πρόσφατη αναστάτωση στις χρηματαγορές δεν μπορεί να αγνοηθεί. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη δέχθηκε νέο ισχυρό πλήγμα σε σχέση με τη μελλοντική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, αλλά και άλλων δημοσιονομικά ευάλωτων κρατών μελών της Ευρωζώνης. Υπό αυτές τις εξελίξεις, το ΔΝΤ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα λήψης αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας σε αρκετές αναπτυγμένες οικονομίες, τα οποία όμως παράλληλα θα διασφαλίζουν ικανοποιητικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΔΝΤ, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να συνοδεύονται και από μέτρα αναμόρφωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και γενικότερες διαρθρωτικές αλλαγές, έτσι ώστε να ωθηθεί περαιτέρω η οικονομική ανάπτυξη, αλλά και η ανταγωνιστικότητα των χωρών αυτών.

2 2 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αναμένεται να ανέλθει για το 2010 σε 3,3% και για το 2011 σε 2,9%. Σαφώς χαμηλότεροι, αλλά και πάλι με θετικό πρόσημο θα είναι οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης, αφού εκτιμάται ότι θα καταγραφεί αύξηση 1% για το 2010 και 1,3% για το Εντυπωσιακοί θα εξακολουθήσουν να είναι οι ρυθμοί με τους οποίους μεγεθύνεται η Κινεζική οικονομία (2010: 10,5%, 2011: 9,6%), αλλά και η Ινδική οικονομία: (2010: 9,4%, 2011: 8,4%). ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ O ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2009 διαμορφώθηκε σε -1,7%. Ο αρνητικός ετήσιος αυτός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, υπήρξε ο πρώτος που καταγράφηκε μετά από 30 χρόνια συνεχούς ανοδικής οικονομικής πορείας για το νησί. Η συρρίκνωση της οικονομίας κατά το 2009 οφείλεται κυρίως στην ύφεση που παρατηρήθηκε στους τομείς των Κατασκευών και του Τουρισμού, ενώ αρνητικές επιδόσεις κατέγραψαν και οι τομείς της Βιομηχανίας και του Χονδρικού και Λιανικού εμπορίου, καθώς και των Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 υπολογίζεται σε -1,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του Η βελτίωση που παρατηρήθηκε στην οικονομία σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα όπου η ύφεση ήταν μεγαλύτερη, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που εξακολουθούν να καταγράφουν οι τομείς των Τραπεζών και Υπηρεσιών, όπως επίσης και στις βελτιωμένες επιδόσεις που παρουσίασαν οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα οι τομείς Τουρισμού, Χονδρικού και Λιανικού εμπορίου και Βιομηχανίας. Ο ρυθμός αύξησης του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2010, σημείωσε αύξηση 2,3%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του Για την περίοδο Ιανουαρίου Ιουνίου 2010, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση επίσης 2,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του Για το 2009, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 5,3% του εργατικού δυναμικού, σε σχέση με 3,7% για ολόκληρο το Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος του Ιουνίου 2010 ανερχόταν σε πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις και τα οποία καταδεικνύουν την τάση του ρυθμού ανεργίας, ο αριθμός

3 3 των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο του 2010 αυξήθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το μήνα που προηγήθηκε. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2009 σημειώθηκε αύξηση προσώπων ή 34,2%, που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των Κατασκευών, της Δημόσιας Διοίκησης, του Εμπορίου, των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, της Μεταποίησης, της Εκπαίδευσης, της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, όπως επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο του κράτους διαμορφώθηκε στο τέλος του 2009 σε έλλειμμα ύψους -6,4% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με πλεόνασμα +0,9% του ΑΕΠ για το Για την εξαμηνία Ιανουαρίου Ιουνίου 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε -1,9% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με έλλειμμα -2,5% του ΑΕΠ για την πρώτη εξαμηνία του Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,6%, σε σύγκριση με μείωση -7,6% την αντίστοιχη περίοδο του 2009, γεγονός όμως που αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε πρόσκαιρους και πιθανότατα μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες. Σε αντίθεση με τα έσοδα, οι δαπάνες παρουσιάζουν χαμηλότερο ρυθμό αύξησης, ο οποίος περιορίστηκε σε 4,1%, σε σύγκριση με την ετήσια πρόβλεψη για το 2010 ύψους 4,9%. Υπό την προϋπόθεση της διατήρησης των τάσεων που διαγράφηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, το δημοσιονομικό ισοζύγιο για ολόκληρο το 2010 αναμένεται να παραμείνει ελλειμματικό και να κυμανθεί γύρω στο -6,0% του ΑΕΠ (σημειώνεται ότι η αντίστοιχη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική έκθεσή της ανέρχεται σε -7,1% του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2010). Το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε σε 56,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2009, από 48,4% του ΑΕΠ στο τέλος του Με βάση το πιο πάνω ανεφερθέν δημοσιονομικό ισοζύγιο, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω και θα κυμανθεί γύρω στο 61,5% στο τέλος του Για την περίοδο Ιανουαρίου Ιουνίου 2010 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σημειώνοντας μείωση -0,6%. Κατά την ίδια εξάμηνη περίοδο, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε 578,3 εκ. σε σύγκριση με 565,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σημειώνοντας αύξηση 2,2%. Σημειώνεται επίσης ότι για την πρώτη εξαμηνία του 2010, και η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών ανήλθε σε 658,7 σε σύγκριση με 640,8 για την πρώτη εξαμηνία του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,8%.

4 4 ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Η κυπριακή οικονομία δέχθηκε σαφή επηρεασμό από την παγκόσμια οικονομική κρίση κατά το Παρόλα αυτά, λόγω του μικρού της μεγέθους δέχθηκε και τις μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με τις πλείστες άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το 2010 προβλέπεται μικρή ανάκαμψη της οικονομίας, με το σχετικό ρυθμό ανάπτυξης να επιστρέφει μόλις με θετικό πρόσημο +0,5%. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στην υγιή βάση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, καθώς επίσης και τη διαχρονική ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η κυπριακή οικονομία σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Παρά την προβλεπόμενη επιστροφή της κυπριακής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το 2010 αναμένεται να αποτελέσει μία ακόμα δύσκολη χρονιά για τους δύο από τους κυριότερους τομείς της, τον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, στον τουριστικό τομέα, η παγκόσμια οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα όπως η διαβρωμένη ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και η υπερεξάρτηση σε μεμονωμένες αγορές όπως αυτή της Βρετανίας. Στον κατασκευαστικό τομέα επίσης, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, αν και δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα να παρατηρηθεί μικρή βελτίωση στο συγκεκριμένο τομέα. Η επικρατούσα αβεβαιότητα, απορρέει από τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί ακόμη διεθνώς, όπου οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύουν ότι αυτή θα είναι αναιμική, ενώ και η επενδυτική εμπιστοσύνη παραμένει εύθραυστη, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Σημ. : Η πιο πάνω μελέτη λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές εξελίξεις μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010.

5 5 ΚΥΡΙΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ Α.Ε.Π. (πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης - %) 4,1 5,1 3,6-1,7 +0,5 Ανεργία (%) 4,5 3,9 3,7 5,3 6,5 Πληθωρισμός (Ρυθμός δείκτη καταναλωτή - %) 2,5 2,4 4,7 0,3 3,0 Ρυθμός εναρμονισμένου δείκτη καταναλωτή - % 2,2 2,2 4,4 0,2 2,7 Δημοσιονομικό έλλειμμα (%) -1,2 +3,4 +0,9-6,4-6,0 Δημόσιο χρέος (%) 64,6 58,3 48,4 56,2 61,5 Βασικό επιτόκιο repo rate* (31 Δεκ.-%) 4,25 4,00 3,00 1,75 1,75** Ισοτιμίες Ευρώ (ετήσιος μέσος όρος) /US$ 1,2556 1,3705 1,4708 1,3896 μ.δ. /GBP 0,6817 0,6843 0,7963 0,8865 μ.δ. *Από την 1 η Σεπτεμβρίου 2006, το βασικό επιτόκιο για την τιμολόγηση των δανείων σε λίρες Κύπρου ορίστηκε αυτό της κύριας αναχρηματοδότησης (repo rate), σε αντικατάσταση του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard rate). Σημειώνεται ότι από την 1 η Ιανουαρίου 2008 η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος του Ευρωσυστήματος και ως εκ τούτου ο καθορισμός των επιτοκίων θα γίνεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). ** Ισχύον επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB marginal lending facility) μ.δ.: μη διαθέσιμα Πηγή στατιστικών στοιχείων για την κυπριακή οικονομία : Υπ. Οικονομικών, Κεντρική Τρ. της Κύπρου, Στατιστική Υπηρεσία. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ Τράπεζα Κύπρου, Στασίνου 51, Αγία Παρασκευή Τ.Θ , CY 1599 Λευκωσία, τηλ Επιμέλεια έκδοσης : Έλενα Τριανταφύλλου Το περιεχόμενο του δελτίου αυτού είναι καθαρά πληροφοριακό και δεν έχει σκοπό την παροχή συμβουλών για συγκεκριμένες ενέργειες. Επιπλέον, δεν είναι, καθ οποιονδήποτε τρόπο, δεσμευτικό για το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου. 1 Πρόβλεψη

Διεθνής Οικονομία. Εκδίδεται ανά εξαμηνία από την Υπηρεσία Οικονομικών Μελετών του Συγκροτήματος της. Τράπεζας Κύπρου. Αρ. Τεύχους: 31 Δεκέμβριος 2010

Διεθνής Οικονομία. Εκδίδεται ανά εξαμηνία από την Υπηρεσία Οικονομικών Μελετών του Συγκροτήματος της. Τράπεζας Κύπρου. Αρ. Τεύχους: 31 Δεκέμβριος 2010 Εκδίδεται ανά εξαμηνία από την Υπηρεσία Οικονομικών Μελετών του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Αρ. Τεύχους: 31 Δεκέμβριος 2010 ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ Τράπεζα Κύπρου, Στασίνου 51,

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση από το: ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2013. Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος

Έκδοση από το: ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2013. Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος Έκδοση από το: ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, 2013 Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος Ταχ. Διεύθυνση Ταχ. Κιβ. 25529 1395 Λευκωσία Κύπρος Τηλέφωνο +357 22714100 Διαδίκτυο http://www.centralbank.gov.cy

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση από το: ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2013. Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος

Έκδοση από το: ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2013. Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος Έκδοση από το: ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, 2013 Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος Ταχ. Διεύθυνση Ταχ. Κιβ. 25529 1395 Λευκωσία Κύπρος Τηλέφωνο +357 22714100 Διαδίκτυο http://www.centralbank.gov.cy

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση από το: ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2013. Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος

Έκδοση από το: ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2013. Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος Έκδοση από το: ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, 2013 Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος Ταχ. Διεύθυνση Ταχ. Κιβ. 25529 1395 Λευκωσία Κύπρος Τηλέφωνο +357 22714100 Διαδίκτυο http://www.centralbank.gov.cy

Διαβάστε περισσότερα

Economics Weekly Alert

Economics Weekly Alert Economics Weekly Alert Τουρισμός Άδειες οικοδομής Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν σημαντικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον τουρισμό και τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό, τα έσοδα από τον τουρισμό,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 28 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ Έκδοση από: TMHMA OIKONOMIΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ενότητα που αφορά τις Συνθήκες Χρηματοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

http://www.centralbank.gov.cy

http://www.centralbank.gov.cy Έκδοση από το: ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2012 Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος Ταχ. Διεύθυνση Ταχ. Κιβ. 25529 1395 Λευκωσία Κύπρος Τηλέφωνο +357 22714100 Διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Κατά τη συνεδρίαση της 4ης Σεπτεμβρίου 2014 το Διοικητικό Συμβούλιο, βασιζόμενο στην οικονομική και νομισματική ανάλυση που διενεργεί τακτικά, αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ. οικονομικο ΔΕΛΤιο. ιουνιοσ 2010 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ. οικονομικο ΔΕΛΤιο. ιουνιοσ 2010 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ οικονομικο ΔΕΛΤιο ιουνιοσ 2010 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ Έκδοση από: TMHMA OIKONOMIΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Η ενότητα που αφορά τις Συνθήκες Χρηματοικονομικής Σταθερότητας συντάχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ. οικονομικο ΔΕΛΤιο. Σύνοψη. ιουνιοσ 2014. και Προβλέψεις. Εξελίξεις. Παράρτημα. Στατιστικό ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ. οικονομικο ΔΕΛΤιο. Σύνοψη. ιουνιοσ 2014. και Προβλέψεις. Εξελίξεις. Παράρτημα. Στατιστικό ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ οικονομικο ΔΕΛΤιο ιουνιοσ 04 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ Έκδοση από: TMHMA OIKONOMIΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 04 Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 076 Λευκωσία Κύπρος

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές της Κυπριακής Οικονομίας για το 2012

Προοπτικές της Κυπριακής Οικονομίας για το 2012 Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Κ Υ Π Ρ Ο Υ ISSN 1986-1001 Τεύχος 12/1 ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Προοπτικές της Κυπριακής Οικονομίας για το 2012 Φεβρουάριος 2012 Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Κέντρου Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ Έκδοση από: TMHMA OIKONOMIΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Η ενότητα που αφορά τις Συνθήκες Χρηματοικονομικής Σταθερότητας συντάχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση από το: ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Έκδοση από το: ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Έκδοση από το: ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2012 Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος Ταχ. Διεύθυνση Ταχ. Κιβ. 25529 1395 Λευκωσία Κύπρος Τηλέφωνο +357 22714100 Διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομικές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία

Μακροοικονομικές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία Μακροοικονομικές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία Οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω τόσο για το 2012 όσο και για το

Διαβάστε περισσότερα

OIKONOMIKEΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

OIKONOMIKEΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Τετραμηνιαία έκδοση του ΚΕΠΕ Τεύχος 22, Οκτώβριος 2013 OIKONOMIKEΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Μακροοικονομικήανάλυση και προβλέψεις Δημόσια οικονομικά Ανθρώπινοι πόροι και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Σύνοψη ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014. και Προβλέψεις. Εξελίξεις. Παράρτημα. Στατιστικό ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Σύνοψη ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014. και Προβλέψεις. Εξελίξεις. Παράρτημα. Στατιστικό ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 04 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ Έκδοση από: TMHMA OIKONOMIΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 04 Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 076 Λευκωσία

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Δελτίο. Τεύχος 4 / 2015 3,5E 7,5E

Οικονομικό Δελτίο. Τεύχος 4 / 2015 3,5E 7,5E 30 Τεύχος 4 / 2015 6E E 3,5E 6E E E 80 100% 53% E 6E 7,5E Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, 2015 Διεύθυνση 60640 Frankfurt am Main Germany Τηλέφωνο +49 69 1344 0 Δικτυακός τόπος http://www.ecb.europa.eu Το Δελτίο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Γκίκα Χαρδούβελη Υπουργό Οικονομικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Γκίκα Χαρδούβελη Υπουργό Οικονομικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Γκίκα Χαρδούβελη Υπουργό Οικονομικών ΑΘΗΝΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Γκίκας Χαρδούβελης ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕ ΕΞΕΛΙΞΕΙ 2014 ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΣΙΚΕ 2015-2017

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕ ΕΞΕΛΙΞΕΙ 2014 ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΣΙΚΕ 2015-2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕ ΕΞΕΛΙΞΕΙ 2014 ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΣΙΚΕ 2015-2017 Τπουργείο Οικονομικών επτέμβριος 2014 2 ΠΕΡΙΕΦΟΜΕΝΑ ΚΕΥΑΛΑΙΟ 1: ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕ ΕΞΕΛΙΞΕΙ... 9 1.1 Οικονομικές Εξελίξεις 2013-2014... 9 1.2 Μεσοπρόθεσμες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (M.B.A. T.Q.M.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ Έκδοση από: TMHMA OIKONOMIΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ενότητα που αφορά τις Συνθήκες Χρηματοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2013 Η.Π.Α. Σε ισχύ τέθηκαν και επίσηµα οι αυτόµατες περικοπές στον προϋπολογισµό της οµοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ελλείψει συµφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομία. Εκδίδεται ανά εξαμηνία από την Υπηρεσία Οικονομικών Μελετών του Συγκροτήματος της. Τράπεζας Κύπρου. Αρ. Τεύχους: 33 Δεκέμβριος 2011

Διεθνής Οικονομία. Εκδίδεται ανά εξαμηνία από την Υπηρεσία Οικονομικών Μελετών του Συγκροτήματος της. Τράπεζας Κύπρου. Αρ. Τεύχους: 33 Δεκέμβριος 2011 Εκδίδεται ανά εξαμηνία από την Υπηρεσία Οικονομικών Μελετών του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Αρ. Τεύχους: 33 Δεκέμβριος 2011 ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ Τράπεζα Κύπρου, Στασίνου 51,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Οικονομία η παραγωγή της μεταποιητικής βιομηχανίας πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων το ποσοστό ανεργίας

Ελληνική Οικονομία η παραγωγή της μεταποιητικής βιομηχανίας πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων το ποσοστό ανεργίας Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικώνν Εξελίξεων Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 Ελληνική Οικονομία Η εξέλιξη δεικτών οικονομικής συγκυρίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνει

Διαβάστε περισσότερα

OIKONOMIKEΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

OIKONOMIKEΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Τετραμηνιαία έκδοση του ΚΕΠΕ Τεύχος 22, Οκτώβριος 2013 OIKONOMIKEΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Μακροοικονομικήανάλυση και προβλέψεις Δημόσια οικονομικά Ανθρώπινοι πόροι και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 211 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ Έκδοση από το: TMHMA OIKONOMIΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Η ενότητα που αφορά τις Συνθήκες Χρηματοικονομικής Σταθερότητας συντάχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 1. ιεθνείς οικονοµικές εξελίξεις Το διεθνές οικονοµικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αστάθεια και αβεβαιότητα, µε προοπτική µεσοπρόθεσµα, την επιβράδυνση της οικονοµικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014 Προς τη Βουλή των Ελλήνων Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Καταθέτουμε προς συζήτηση το οριστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2012. Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος. Ταχ. Διεύθυνση Ταχ. Κιβ. 25529 1395 Λευκωσία Κύπρος

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2012. Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος. Ταχ. Διεύθυνση Ταχ. Κιβ. 25529 1395 Λευκωσία Κύπρος 2011 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2012 Διεύθυνση Λεωφ. Κέννεντυ 80 1076 Λευκωσία Κύπρος Ταχ. Διεύθυνση Ταχ. Κιβ. 25529 1395 Λευκωσία Κύπρος Τηλέφωνο +357 22714100 Διαδίκτυο http://www.centralbank.gov.cy

Διαβάστε περισσότερα