ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑIΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑIΟΥ"

Transcript

1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑIΟΥ Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν αποτελεί ολοκληρωμένη ανάλυση και δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση ειδικών προβλημάτων. Κανονισμοί αμοιβών/συμφωνίες εργασίας Τα ελάχιστα ποσοστά αμοιβής προσδιορίζονται κάθε έτος (ή κάθε δύο έτη), από τις διατάξεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας (προβλέπεται ότι με νέο Νόμο θα ισχύουν οι εταιρικές συμβάσεις). Ο μικτός μισθός που πληρώνεται πραγματικά στους υπαλλήλους, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από αυτόν που περιγράφεται στην συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας. Απαγορεύεται να υπάρχει διάκριση στην αμοιβή, η οποία γίνεται με κριτήριο το φύλο ενός υπαλλήλου. Όρια ηλικίας για έναρξη εργασίας / γυναίκες Η νόμιμη κατώτερη ηλικία που μπορεί κάποιος να εργαστεί, είναι τα 15 έτη. Οι νέες και οι νέοι δεν πρέπει να απασχολούνται σε εργασία με αυξημένους κίνδυνους. Επίσης το ωράριο εργασίας έως τα 16 έτη είναι 6 ώρες ημερησίως για 5ημερη εργασία. Ώρες απασχόλησης και επίσημες αργίες Η εργασία εβδομαδιαίως είναι 40 ώρες σε 5 εργάσιμες ημέρες και οι επίσημες αργίες είναι οι εξής: Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου) Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου) Καθαρά Δευτέρα Εθνική Εορτή (25 Μαρτίου) Μεγάλη Παρασκευή Δευτέρα του Πάσχα Πρωτομαγιά (1 Μαΐου) Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (Δεν ισχύει για εμπορικά καταστήματα) Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) Εθνική Εορτή (28 Οκτωβρίου) Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου) Αργία επομένη της ημέρας των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου)

2 Άδειες Για εκείνους τους υπαλλήλους που απασχολούνται για πέντε ημέρες την εβδομάδα συνεχούς απασχόλησης για ένα έτος, η ετήσια άδεια ορίζεται σε 20 εργάσιμες ημέρες. Μια ημέρα προστίθεται για κάθε ένα από τα επόμενα δύο έτη έως 22 ημέρες. Μετά από την ολοκλήρωση 10 ετών απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη ή 12 ετών απασχόλησης στο σύνολο, ο υπάλληλος έχει δικαίωμα 25 εργάσιμων ημερών ετήσιας άδειας. Για εκείνους τους υπαλλήλους που απασχολούνται για έξι ημέρες την εβδομάδα, η ετήσια άδεια ορίζεται σε 24 εργάσιμες ημέρες. Μια ημέρα προστίθεται για κάθε ένα από τα επόμενα δύο έτη έως 26 ημέρες. Μετά από την ολοκλήρωση 10 ετών απασχόλησης, με τον ίδιο εργοδότη ή 12 ετών απασχόλησης στο σύνολο, έχουν δικαίωμα 30 ημέρες ετήσιας άδειας. Μετά την συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας δικαιούνται, οι απασχολούμενοι επί πενθήμερο 26 εργάσιμες ημέρες άδεια και οι απασχολούμενοι επί εξαήμερο 31 εργάσιμες ημέρες άδεια. Επιδόματα και Δώρα Κατά την διάρκεια της ετήσιας θερινής άδειας δίδεται Επίδομα Αδείας, το οποίο αντιστοιχεί στο μισό του μηνιαίου μισθού. Κάθε Πάσχα, δίδεται το Δώρο Πάσχα που και αυτό ορίζεται στο μισό ποσό του μηνιαίου μισθού, πλέον την ποσοστιαία αναλογία του επιδόματος αδείας (4,166%). Τα Χριστούγεννα επίσης καταβάλλεται στους υπαλλήλους ένας επιπλέον μισθός (πλέον τη αναλογία Επιδόματος Αδείας), ως Δώρο Χριστουγέννων. Δηλαδή, για τον εργοδότη ετησίως οι μηνιαίες μισθοδοσίες ενός υπαλλήλου αριθμούνται σε 14. Πλέον αυτών, οι λογιστές δικαιούνται να λαμβάνουν επιπρόσθετα το Επίδομα Ισολογισμού, το οποίο αντιστοιχεί στο 77% των μηνιαίων αποδοχών. Υπερεργασία Υπερωρίες «Η υπερεργασία» είναι ο πρόσθετος χρόνος απασχόλησης πέραν της διάρκειας των συμβατικών ωρών απασχόλησης και μέχρι να συμπληρωθεί το νόμιμο ωράριο, που συμφωνείται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ορίζεται το μέγιστο όριο ωρών απασχόλησης. «Οι υπερωρίες» είναι ο χρόνος απασχόλησης πέραν της διάρκειας του μέγιστου καθημερινά χρόνου ή των εβδομαδιαίων ωρών απασχόλησης, οι οποίες καθιερώνονται από το νόμο και πέραν των ωρών υπερεργασίας.

3 Η διαφορά μεταξύ της υπερεργασίας και των υπερωριών είναι πρακτικής σπουδαιότητας. Το Υπουργείο Εργασίας θέτει τα μέγιστα όρια υπερωριών κάθε ημερολογιακό εξάμηνο. Το Υπουργείο Εργασίας δίνει έγκριση για υπερωρίες και έχει ορίσει ότι η υπερεργασία πληρώνεται με το ωρομίσθιο του εργαζόμενου προσαυξημένο κατά ποσοστό 20%. Για τις υπερωρίες ορίζονται πρόσθετες αμοιβές για κάθε ώρα νόμιμης (δηλωμένης) υπερωρίας και μέχρι 120 ώρες το χρόνο το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξάνεται σε ποσοστό 40%. Για τις πέραν των 120 ωρών ετησίως, το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξάνεται σε ποσοστό 60%. Για τις υπερωρίες που πραγματοποιούνται χωρίς την άδεια του Υπουργείου Εργασίας, το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξάνεται κατά 80%. (ισχύς από 15/07/2010, Ν.3863). Εργασία το Σάββατο Εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδας κατά παράβαση του πενθημέρου, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30% (Ν. 3846/2010 άρθρο 8). Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Υπάρχουν πολλά διαφορετικά Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης που καλύπτουν τους διάφορους τομείς των εργαζομένων. Εκτός από τα βασικό Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης των μισθωτών (Ι.Κ.Α.) οι μισθωτοί πρέπει επίσης να καλυφθούν από ένα επικουρικό ταμείο συνταξιοδότησης. Τα κύρια υποχρεωτικά ταμεία των μισθωτών είναι το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (IKA) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΤΕΑΜ). Όλοι οι εργοδότες και οι υπάλληλοι πρέπει να καταχωρούνται στο IKA. Η εγγραφή τους και οποιεσδήποτε πληρωτέες εισφορές στο ΤΕΑΜ εξυπηρετούνται από τα γραφεία του IKA. Η εγγραφή στα ασφαλιστικά ταμεία αφορούν Έλληνες υπηκόους και ξένους υπηκόους που εργάζονται στην Ελλάδα. Αλλοδαποί υπάλληλοι Οι αλλοδαποί υπάλληλοι πολίτες χωρών μελών της Ε.Ε. ή των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να απαλλαγούν από το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης. Κατά περίπτωση,

4 ξένοι υπήκοοι κάτοικοι χωρών της ΕΕ ή οι εκτός της ΕΕ μπορούν να απαλλαγούν προσωρινά από ένα ελληνικό ταμείο κοινωνικής ασφάλισης μόνο αν οι χώρες τους έχουν συνάψει Διμερείς Ασφαλιστικές Συμβάσεις με την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι είτε έχουν προσωρινά δανεισθεί σε Εταιρεία στην Ελλάδα από τους εργοδότες τους, αλλά συνεχίζουν να ασφαλίζονται στη χώρα προέλευσής τους, ή ότι πρόκειται να συνεχίσουν να αυτοασφαλίζονται στη χώρα προέλευσής τους. Εισφορές κοινωνικής ασφάλισης Το προβλεπόμενο ποσό εισφορών κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να παρακρατηθεί από το μισθό ενός υπαλλήλου από τον εργοδότη. Το συνολικό ποσό της εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης πληρώνεται από τον εργοδότη μηνιαία. Τα πρόστιμα για την καθυστέρηση πληρωμής στα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης επιβάλλονται στον εργοδότη με μέγιστο ποσοστό 120%. Οι εισφορές είναι βασισμένες στις μηνιαίες αποδοχές του υπαλλήλου και περιλαμβάνουν τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το Επίδομα Αδείας (δηλ. 14 μισθοί ετησίως). Από την 1η Ιανουαρίου 2007 και μέχρι σήμερα οι εισφορές υπολογίζονται στα ακόλουθα ποσοστά: Ταμεία Εργοδότης Εργαζόμενος Σύνολα IKA 25.06% 13.00% 38.06% TEAM 3.00% 3.00% 6.00% Σύνολα 28.06% 16.00% 44.06% Οι εισφορές αυξάνονται όπου η εργασία είναι επικίνδυνη ή βαριάς φύσης ή σε περίπτωση που η επιχείρηση του εργοδότη είναι τοποθετημένη σε ορισμένες αγροτικές περιοχές. Ειδικά για τους εργαζόμενους πριν από το έτος 1993 οι εισφορές υπολογίζονται σε ένα ανώτατο όριο μισθού (πλαφόν) που μεταβάλλεται κάθε χρόνο κατά ποσοστό ίσο με την αναπροσαρμογή των ορίων των ημερομισθίων και τεκμαρτών ημερομισθίων των ασφαλιστικών κλάσεων.

5 Οφέλη παρεχόμενα Το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχει οφέλη σε περίπτωση αποχώρησης και σε περιπτώσεις θανάτου, ασθένειας και απόλυσης. Επίσης παρέχονται κατά περίπτωση και οικογενειακά επιδόματα. Ανεργία Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα αποζημίωσης ανεργίας για μια περίοδο έως 12 μηνών ανάλογα με τον συνολικό χρόνο εργασίας τους και κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν εγγεγραμμένοι στο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Ασθένεια Τα ασφαλισμένα πρόσωπα από το IKA για τουλάχιστον 140 εργάσιμες ημέρες το χρόνο, έχουν το δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης από τους γιατρούς του ΙΚΑ δωρεάν και επίσης οδοντική περίθαλψη με μειωμένο κόστος. Τα φάρμακα που ορίζονται από τους γιατρούς μπορούν να δοθούν δωρεάν, ή με μικρό κόστος συμμετοχής. Ο μισθωτός δικαιούται άδεια ασθενείας χωρίς να υπάρξει επίπτωση στη σύμβαση εργασίας του. Ο υπολογισμός της πληρωμής των ημερών ασθενείας γίνεται ως εξής: για τις 3 πρώτες ημέρες ασθένειας ο εργαζόμενος πληρώνεται μισό του ημερομισθίου του ή του αντίστοιχου ημερήσιου μισθού του από τον εργοδότη. Αν υπάρξει άδεια ασθενείας πέραν των 3 ημερών τότε ο εργαζόμενος πληρώνεται από το ΙΚΑ επίδομα ασθενείας και ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει τη διαφορά μεταξύ του ημερομισθίου του εργαζόμενου και του ημερήσιου επιδόματος αποζημίωσης από το ΙΚΑ, μόνο για τις εργάσιμες ημέρες (πλην Κυριακής), για μέγιστο χρονικό διάστημα ενός μηνός. Μητρότητα Άδεια απουσίας: Οι γυναίκες δικαιούνται να λάβουν άδεια τοκετού μητρότητας (8 εβδομάδες πριν και 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό), συνολικά 17 εβδομάδες. Άδεια θηλασμού Φροντίδα του παιδιού: Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται από τη λήξη της άδειας (μετά τον τοκετό), να προσέρχονται αργότερα ή να αποχωρούν νωρίτερα ή ως εξής: α) Για διάστημα 30 μηνών 1 ώρα την ημέρα ή β) Για διάστημα 12 μηνών 2 ώρες την ημέρα και για 6 επιπλέον μήνες 1 ώρα την ημέρα. Μετά τη λήξη των ανωτέρω αδειών, οι μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, δικαιούνται να λάβουν ειδική άδεια προστασίας 6 μηνών.

6 Απαγόρευση απόλυσης: Απαγορεύεται και είναι άκυρη, η απόλυση γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της (πριν από τον τοκετό) και για ένα έτος μετά τον τοκετό. Καταβολή μισθού: Οι γυναίκες, κατά τη διάρκεια της απουσίας τους από την εργασία λόγω κυοφορίας, τοκετού και λοχείας, δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους: α) Για όσες δεν έχουν συμπληρώσει ένα έτος στον εργοδότη, τις αποδοχές μισού μήνα και β) Για όσες έχουν συμπληρώσει ένα έτος εργασίας, τις αποδοχές ενός μηνός. Πέρα από τα ανωτέρω, ο εργοδότης δεν έχει άλλη υποχρέωση να καταβάλλει οποιονδήποτε μισθό. Πέραν των ανωτέρω, η εργαζόμενη μητέρα λαμβάνει από το ΙΚΑ και τον Ο.Α.Ε.Δ. επιδόματα μητρότητας, βοήθημα τοκετού και κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, ειδική παροχή από τον Ο.Α.Ε.Δ. Ασφάλιση άδειας μητρότητας: Ο χρόνος άδειας μητρότητας και ο χρόνος ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, θεωρείται ως χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ για τον Κλάδο Σύνταξης. Εργατικό ατύχημα Οποιοσδήποτε υπάλληλος πάθει εργατικό ατύχημα ή τραυματίζεται ή καθίσταται λόγω ατυχήματος άτομο με ειδικές ανάγκες, έχει το δικαίωμα αποζημίωσης για την περίοδο απουσίας του από την εργασία ή/και σύνταξης λόγω ανικανότητας προς εργασία. Συντάξεις Οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση την περίοδο της καταβολής των εισφορών, την ηλικία του ατόμου και τον μισθό του, για το συνολικό χρόνο ασφάλισής τους πριν την αποχώρηση του. Ένας υπάλληλος έχει δικαίωμα σε μια πλήρη σύνταξη με το ανώτατο ποσοστό αναπλήρωσης όταν έχει καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε εργάσιμες ημέρες, που ολοκληρώνονται σε 40 έτη απασχόλησης και είναι τουλάχιστον 60 ετών. Άλλα Σε έναν υπάλληλο μπορούν επίσης να αναγνωριστούν επίδομα γάμου, επίδομα παιδιών ή επίδομα κατοχής κάποιου πτυχίου από αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ή ακόμα υπάρχει και επίδομα για την ανθυγιεινή ή επικίνδυνη εργασία.

7 Βιβλίο νεοπροσλαμβανόμενων Κάθε εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί σε ειδικό και θεωρημένο έντυπο τα στοιχεία του μισθωτού που προσλαμβάνει αυθημερόν μετά την πρόσληψη και πριν αυτοί αναλάβουν εργασία. Σε περίπτωση μη καταχώρησης, το πρόστιμο είναι για κάθε εργαζόμενο 500. Σε περίπτωση επανάληψης από την ίδια επιχείρηση της παράβασης, το ύψος του προστίμου διπλασιάζεται. Βιβλίο υπερωριών Το ειδικό βιβλίο υπερωριών ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις και εργασίες εν γένει. Δεν απαιτείται θεώρηση του και πρέπει να διατηρείται επί μία πενταετία (Ν. 3846/2010 άρθρο 13). 1. ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΩΝ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Υπάλληλος άγαμος χωρίς προϋπηρεσία 657,89 680,59 701,00 739,56 Υπάλληλος άγαμος 1 τριετία 712,7 737,29 759,41 801,17 Υπάλληλος άγαμος 2 τριετία 777,49 804,31 828,44 874,01 Υπάλληλος άγαμος 3 τριετία 842,28 871,34 897,48 946,84 Υπάλληλος έγγαμος χωρίς προϋπηρεσία 723,68 748,65 771,11 813,52 Υπάλληλος έγγαμος 1 τριετία 778,49 805,35 829,51 875,13 Υπάλληλος έγγαμος 2 τριετία 843,28 872,37 898,54 947,96 Υπάλληλος έγγαμος 3 τριετία 908,07 939,40 967, ,80 ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΙ Ημερομίσθιος άγαμος χωρίς προϋπηρεσία 29,39 30,40 31,32 33,04 Ημερομίσθιος άγαμος 1 τριετία 30,47 31,52 32,47 34,25 Ημερομίσθιος άγαμος 2 τριετία 31,93 33,03 34,02 35,89 Ημερομίσθιος άγαμος 3 τριετία 33,37 34,52 35,56 37,51 Ημερομίσθιος άγαμος 4 τριετία 34,83 36,03 37,11 39,15 Ημερομίσθιος άγαμος 5 τριετία 36,28 37,53 38,66 40,78 Ημερομίσθιος άγαμος 6 τριετία 39,05 40,22 42,43 Ημερομίσθιος έγγαμος χωρίς προϋπηρεσία 32,33 33,45 34,45 36,34 Ημερομίσθιος έγγαμος 1 τριετία 33,41 34,56 35,60 37,56 Ημερομίσθιος έγγαμος 2 τριετία 34,87 36,07 37,16 39,20 Ημερομίσθιος έγγαμος 3 τριετία 36,31 37,56 38,69 40,82 Ημερομίσθιος έγγαμος 4 τριετία 37,77 39,07 40,25 42,46 Ημερομίσθιος έγγαμος 5 τριετία 39,22 40,57 41,79 44,09 Ημερομίσθιος έγγαμος 6 τριετία 42,09 43,35 45,74

8 α) Τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων της χώρας, όπως έχουν διαμορφωθεί την , με βάση την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. των ετών , αυξάνονται από 1 ης Ιουλίου 2011 κατά ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του Ευρωπαϊκού πληθωρισμού* για το έτος β) Τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων της χώρας, όπως έχουν διαμορφωθεί την 1 η Ιουλίου 2011, με βάση την παράγραφο «Α» της παρούσας, αυξάνονται από 1 ης Ιουλίου 2012 κατά ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του Ευρωπαϊκού πληθωρισμού* για το έτος *Για τους σκοπούς εφαρμογής της παρούσας παραγράφου, ως «Ευρωπαϊκός πληθωρισμός» λαμβάνεται το ποσοστό μέσης ετήσιας μεταβολής, έναντι του προηγούμενου έτους του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Harmonized index of consumer prices) της Ευροζώνης (Euro Area), όπως αυτός που ανακοινώνεται από την Eurostat. Τα πρόσθετα επιδόματα παρέχονται σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ή ο υπάλληλος έχει παιδιά. Η πληρωμή των αμοιβών είναι δυνατή να γίνει σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Η μισθοδοσία των εργαζομένων γίνεται ως συνήθως τέλος κάθε μήνα, όμως μπορεί να δοθεί προκαταβολικά μισθός στην μέση του μηνός, αλλά αυτή η περίπτωση εξαρτάται από την σύμβαση με τον εργοδότη.

9 2. ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Καταγγελία Καταγγελία μετά από προειδοποίηση χωρίς προειδοποίηση Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη Ποσόν Ποσόν Χρόνος προειδοποιήσεως αποζημιώσεως Τακτικές αποδοχές αποζημιώσεως Τακτικές αποδοχές Δύο μήνες συμπληρωμένοι έως 1 έτος συμπληρωμένο 1 μήνας ½ μηνός 1 μηνός Άνω του έτους έως 2 έτη 1 μήνας 1 μηνός 2 μηνών Από 2 έτη συμπληρωμένα έως 4 έτη 2 μήνες 1 μηνός 2 μηνών Από 4 έτη συμπληρωμένα έως 5 έτη 2 μήνες 1,5 μηνός 3 μηνών Από 5 έτη συμπληρωμένα έως 6 έτη 3 μήνες 1,5 μηνός 3 μηνών Από 6 έτη συμπληρωμένα έως 8 έτη 3 μήνες 2 μηνών 4 μηνών Από 8 έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη 3 μήνες 2,5 μηνών 5 μηνών 10 έτη συμπληρωμένα 4 μήνες 3 μηνών 6 μηνών 11 έτη συμπληρωμένα 4 μήνες 3,5 μηνών 7 μηνών 12 έτη συμπληρωμένα 4 μήνες 4 μηνών 8 μηνών 13 έτη συμπληρωμένα 4 μήνες 4,5 μηνών 9 μηνών 14 έτη συμπληρωμένα 4 μήνες 5 μηνών 10 μηνών 15 έτη συμπληρωμένα 5 μήνες 5,5 μηνών 11 μηνών 16 έτη συμπληρωμένα 5 μήνες 6 μηνών 12 μηνών 17 έτη συμπληρωμένα 5 μήνες 6,5 μηνών 13 μηνών 18 έτη συμπληρωμένα 5 μήνες 7 μηνών 14 μηνών 19 έτη συμπληρωμένα 5 μήνες 7,5 μηνών 15 μηνών 20 έτη συμπληρωμένα 6 μήνες 8 μηνών 16 μηνών 21 έτη συμπληρωμένα 6 μήνες 8,5 μηνών 17 μηνών 22 έτη συμπληρωμένα 6 μήνες 9 μηνών 18 μηνών 23 έτη συμπληρωμένα 6 μήνες 9,5 μηνών 19 μηνών 24 έτη συμπληρωμένα 6 μήνες 10 μηνών 20 μηνών 25 έτη συμπληρωμένα 6 μήνες 10,5 μηνών 21 μηνών 26 έτη συμπληρωμένα 6 μήνες 11 μηνών 22 μηνών 27 έτη συμπληρωμένα 6 μήνες 11,5 μηνών 23 μηνών 28 έτη συμπληρωμένα και άνω 6 μήνες 12 μηνών 24 μηνών

10 3. ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΕΡΓΑΤΩΝ Χρόνος υπηρεσίας εργατών Αποζημίωση 2 μήνες έως 1 έτος 5 ημερομίσθια 1 έτος έως 2 έτη 7 ημερομίσθια 2 έτη έως 5 έτη 15 ημερομίσθια 5 έτη έως 10 έτη 30 ημερομίσθια 10 έτη έως 15 έτη 60 ημερομίσθια 15 έτη έως 20 έτη 100 ημερομίσθια 20 έτη έως 25 έτη 120 ημερομίσθια 25 έτη έως 30 έτη 145 ημερομίσθια 30 έτη και άνω 165 ημερομίσθια Οι μηνιαίες αποδοχές για λόγους υπολογισμού της αποζημίωσης, πρέπει να αυξηθούν κατά το 1/6, το οποίο είναι ένα ποσοστό των πρόσθετων μισθών (Δώρα Χριστουγέννων + Πάσχα και επίδομα αδείας). Παραδείγματος χάριν, ένας υπάλληλος με τις μηνιαίες αποδοχές 1.000, σε περίπτωση απόλυσης μετά από 1.5 έτος υπηρεσιών, έχει δικαίωμα για να λάβει την αποζημίωση ίση με: [ (1/6 X 1000)] Χ 2 = 2,

Βασικές Αρχές Εργατικού Δικαίου

Βασικές Αρχές Εργατικού Δικαίου Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 Εργατικό Δίκαιο 2.1 Έννοια - πηγές εργατικού δικαίου 2.2 Κυριότερα αντικείμενα των Κοινωνικών Επιθεωρήσεων Εργασίας του Σ.Ε.Ε. 2.3 Διαδικασία προσλήψεων 2.4 Συμβάσεις εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

«Η Μισθοδοσία στον Ιδιωτικό Τομέα»

«Η Μισθοδοσία στον Ιδιωτικό Τομέα» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Πτυχιακή εργασία με θέμα : «Η Μισθοδοσία στον Ιδιωτικό Τομέα» ΚΕΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ (Α.Μ. 9088) ΠΗΛΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ (Α.Μ. 9077) ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Φαρμάκης Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

Τελευταία Ανανέωση Νοέμβριος 2010 Διανέμεται Δωρεάν

Τελευταία Ανανέωση Νοέμβριος 2010 Διανέμεται Δωρεάν Διανέμεται Δωρεάν ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος από τον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. συν. Γιάννη Παναγόπουλο...9 Τι είναι το ΚΕ.Π.Ε.Α...10 ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...12 Τι είναι σύμβαση εξαρτημένης εργασίας...12 Αναγγελία σύμβασης...12

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΝΑΚΩΝ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΝΑΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...2 ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...2 ΝΟΜΙΜΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ...3 ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ - ΥΠΕΡΩΡΙΑ...3 AΡΓΙΕΣ - ΚΥΡΙΑΚΕΣ - ΝΥΚΤΕΡΙΝΑ...4 ΑΡΓΙΕΣ...4 ΕΤΗΣΙA Α ΕΙA...5

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος από τον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. συν. Γιάννη Παναγόπουλο...9 Τι είναι το ΚΕ.Π.Ε.Α...10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος από τον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. συν. Γιάννη Παναγόπουλο...9 Τι είναι το ΚΕ.Π.Ε.Α...10 Διανέμεται Δωρεάν ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος από τον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. συν. Γιάννη Παναγόπουλο...9 Τι είναι το ΚΕ.Π.Ε.Α...10 ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...12 Τι είναι σύμβαση εξαρτημένης εργασίας...12 Αναγγελία σύμβασης...12

Διαβάστε περισσότερα

- Κ. Σταϊκούρας, Κανονική άδεια και επίδομα αδείας

- Κ. Σταϊκούρας, Κανονική άδεια και επίδομα αδείας - Κ. Σταϊκούρας, Κανονική άδεια και επίδομα αδείας Κανονική άδεια και επίδομα αδείας Κωνσταντίνος Σωτ. Σταϊκούρας, τ. Ορκωτός Ελεγκτής - Λογιστής Τρόπος υπολογισμού ημερών και αποδοχών κανονικής άδειας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος από τον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. συν. Γιάννη Παναγόπουλο...9 Τι είναι το ΚΕ.Π.Ε.Α...10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος από τον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. συν. Γιάννη Παναγόπουλο...9 Τι είναι το ΚΕ.Π.Ε.Α...10 Διανέμεται Δωρεάν ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος από τον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. συν. Γιάννη Παναγόπουλο...9 Τι είναι το ΚΕ.Π.Ε.Α...10 ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...12 Τι είναι σύμβαση εξαρτημένης εργασίας...12 Αναγγελία σύμβασης...12

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Πτυχιακή Εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Πτυχιακή Εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία Ο συμβατικός μισθός, έτσι όπως αυτός διαμορφώνεται, έπειτα από την κατάρτιση των ατομικών συμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΕΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ»

«ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΕΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ «ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΕΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ» ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΤΥΜΤΣΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κ α ΚΑΚΑΡΟΥΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κανονική άδεια και επίδομα αδείας

Κανονική άδεια και επίδομα αδείας Κανονική άδεια και επίδομα αδείας Κωνσταντίνος Σωτ. Σταϊκούρας, τ. Ορκωτός Ελεγκτής - Λογιστής Τρόπος υπολογισμού ημερών και αποδοχών κανονικής άδειας και επιδόματος αδείας. Συνέπειες μη χορήγησης κανονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ (ΣΣΕ & ΔΑ) ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ (ΣΣΕ & ΔΑ) ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ (ΣΣΕ & ΔΑ) ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Α. ΓΙΑ ΤΗ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΥΠΟΨΗ 1. Η από 3.3.1971 ΣΣΕ 2. Η 28/1974 απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΣΘΟ ΟΣΙΑ ΣΕ Ι ΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΜΙΣΘΟ ΟΣΙΑ ΣΕ Ι ΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Χαρίκλεια Χατζάκη ΜΙΣΘΟ ΟΣΙΑ ΣΕ Ι ΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητής: Εµµανουήλ Μανιός, Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΣΑΝΤΗΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΚΑΜΠΑΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εφόσον την 1.1.2002 οι παραπάνω µηνιαίοι µισθοί, όπως θα έχουν διαµορφωθεί την 31.12.2001, δεν εξασφαλίζουν επίπεδο αυξήσεως που να υπερβαίνει

Εφόσον την 1.1.2002 οι παραπάνω µηνιαίοι µισθοί, όπως θα έχουν διαµορφωθεί την 31.12.2001, δεν εξασφαλίζουν επίπεδο αυξήσεως που να υπερβαίνει Πράξη Καταθ. Υπ.Εργασίας 153/28.12.2000: Συλλογική Σύµβαση Εργασίας 18.12.2000 Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των ΓΕΩΛΟΓΩΝ πτυχιούχων Ανωτάτων σχολών που απασχολούνται στις Βιοµηχανικές επιχ/σεις.

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξη κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: ΠΚ 21/11-4-11)

(Πράξη κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: ΠΚ 21/11-4-11) ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΑ ΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των εργαζόµενων σε διαχειρίστριες εταιρείες ποντοπόρων φορτηγών πλοίων του α.ν. 89/67 (Πράξη κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ : ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΛΕΞΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Επίδομα ανεργίας... 2 1.1 Γενικά... 3 1.2 Δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας... 3 1.3 Προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας... 4 1.4 Τα απαιτούμενα ημερομίσθια που πρέπει να έχει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 1. ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ... 3 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ... 4 ΠΟΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΑΣ... 5

Περιεχόμενα 1. ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ... 3 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ... 4 ΠΟΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΑΣ... 5 Περιεχόμενα 1. ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ... 3 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ... 4 ΠΟΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΑΣ... 5 ΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ... 5 ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ... 6 ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1.4 Αμοιβή υπερωριακής εργασίας... 7 1.5 Εβδομαδιαία ανάπαυση και αμοιβές αργιών... 8 1.5.1 Αμοιβή υποχρεωτικής αργίας...

Περιεχόμενα. 1.4 Αμοιβή υπερωριακής εργασίας... 7 1.5 Εβδομαδιαία ανάπαυση και αμοιβές αργιών... 8 1.5.1 Αμοιβή υποχρεωτικής αργίας... Περιεχόμενα 1. Χρόνος εργασίας... 2 1.1 Νόμιμο ωράριο εργασίας... 4 1.2 Ο συμβατικός χρόνος εργασίας... 5 1.3 Υπέρβαση του ωραρίου εργασίας... 5 1.3.1 Υπερεργασία... 5 1.3.2 Υπερωριακή εργασία... 6 1.3.3

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά Δικαιώματα του Τραπεζοϋπάλληλου

Τα βασικά Δικαιώματα του Τραπεζοϋπάλληλου Τα βασικά Δικαιώματα του Τραπεζοϋπάλληλου 1. Με την Τράπεζα έχω μια "ατομική σύμβαση" που ορίζει τους βασικούς όρους αμοιβής και εργασίας μου. Εκτός από αυτήν, τι άλλο μπορεί να καθορίζει τις αποδοχές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Α. ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ-ΥΠΕΡΩΡΙΑ Πλήρης / κανονική απασχόληση υπάρχει όταν συµφωνείται παροχή εργασίας που καλύπτει το ωράριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΙΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΙΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΙΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των ηµοσιογράφων - µελών της ΕΣΠΗΤ που απασχολούνται στα περιοδικά των εκδοτικών επιχειρήσεων - µελών του ΣΕΠΤ (Πράξη

Διαβάστε περισσότερα

Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Κτηνιάτρων Ανωτάτων Σχολών απασχολούµενων στις βιοµηχανικές επιχειρήσεις όλης της χώρας.

Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Κτηνιάτρων Ανωτάτων Σχολών απασχολούµενων στις βιοµηχανικές επιχειρήσεις όλης της χώρας. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Κτηνιάτρων Ανωτάτων Σχολών απασχολούµενων στις βιοµηχανικές επιχειρήσεις όλης της χώρας. Στην Αθήνα την 15 η Νοεµβρίου 2004, οι υπογράφοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ...χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...7 Κεφάλαιο 1: Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας...9 Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου

Διαβάστε περισσότερα

Έννοια - Περιεχόμενο. Διακρίσεις Συμβάσεων Εργασίας 4. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ. 4.1. Γενικά

Έννοια - Περιεχόμενο. Διακρίσεις Συμβάσεων Εργασίας 4. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ. 4.1. Γενικά 4. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ 4.1. Γενικά Οι σχέσεις που δημιουργούνται από την παροχή εξαρτημένης εργασίας μεταξύ του εργοδότη και των μισθωτών, ρυθμίζονται από το Εργατικό Δίκαιο. Περιλαμβάνονται διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

www.pim.gr ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ή ΓΑΛΟΥΧΟΥΝ ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ Σ.ΕΠ.Ε. & Ο.Α.Ε.Δ. ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ Ε.Υ.Π.Ε.Α. & Ι.Κ.Α.

www.pim.gr ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ή ΓΑΛΟΥΧΟΥΝ ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ Σ.ΕΠ.Ε. & Ο.Α.Ε.Δ. ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ Ε.Υ.Π.Ε.Α. & Ι.Κ.Α. Τεύχος 32 / Ηλεκτρονική Έκδοση ΕΡΓΑΤΙΚΗ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ή ΓΑΛΟΥΧΟΥΝ ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ Σ.ΕΠ.Ε. & Ο.Α.Ε.Δ. ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ Ε.Υ.Π.Ε.Α. & Ι.Κ.Α. www.pim.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στα ξενοδοχεία με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις. Πέτρος Ραπανάκης Οικονομολόγος -Εργασιακός Σύμβουλος

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στα ξενοδοχεία με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις. Πέτρος Ραπανάκης Οικονομολόγος -Εργασιακός Σύμβουλος ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στα ξενοδοχεία με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις Πέτρος Ραπανάκης Οικονομολόγος -Εργασιακός Σύμβουλος 1 Δέσμευση ισχύος ΣΣΕ Κανόνας της αμφιμερούς δέσμευσης των μελών όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Σήμερα την 2 Αυγούστου 2010 ενώπιον του Μεσολαβητή του ΟΜΕΔ Χρήστου

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξη κατάθεσης Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας:ΠΚ 113/5-9-08)

(Πράξη κατάθεσης Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας:ΠΚ 113/5-9-08) ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΑ ΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για Τους Όρους Αµοιβής Και Εργασίας Του Υπαλληλικού Προσωπικού Των Εργαζόµενων Στα Γραφεία Ταξιδιών Και Τουρισµού Όλης Της Χώρας (Πράξη κατάθεσης Υπουργείου Απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΟΕ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 1976 2015

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΟΕ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 1976 2015 ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΟΕ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 1976 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιεχόμενα ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ 3 Α.1.1. Ενιαίο Μισθολόγιο 3

Διαβάστε περισσότερα