Πρόγραμμα Ευ-Κίνησις ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΚΙΝΗΣΗΣ-ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρόγραμμα Ευ-Κίνησις ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΚΙΝΗΣΗΣ-ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ"

Transcript

1 Πρόγραμμα Ευ-Κίνησις ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΚΙΝΗΣΗΣ-ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ Όκκας Στέφανος Dipl. Sportwiss., MSc Tel:

2 Φιλοσοφία & Επιστήμη Ο Ιπποκράτης π. Χ μας λέει: "Φύσις νόσων ιατρός "Ένα σοφό άτομο οφείλει να κατανοήσει ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του και να μάθει πως να θεραπεύει τις ασθένειες του από την κρίση του Αν καθένας μας είχε το σωστό μέτρο σε διατροφή και άσκηση, θα είχαμε βρει τον σίγουρο δρόμο για την υγεία Και ο σύγχρονος επιστήμονας Ilmarinen, J, (2004) λέει ότι: «Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς μεταρρύθμιση της εργασιακής ζωής δεν αποδίδει».

3 ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΥΤΤΑΡΑ: Μαθητές, Σπουδαστές, Εργαζόμενοι, Στελέχη κ.α. ΟΡΓΑΝΑ: Υλικοί και ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ: Σχολείο, Πανεπιστήμιο, Υπουργείο, Φορείς, Εταιρία - Επιχείρηση κ.α.

4 Προσπάθεια ανάλυσης Αν αρχίσουμε από το κύτταρο που είναι η βάση για την δημιουργία των οργάνων για να μπορεί να υφίσταται ο οργανισμός τότε ο εργαζόμενος ως βασικό εξελισσόμενο κύτταρο χρήζει κατάλληλων συστατικών. Σε κάθε σύνθεση οργανισμού ρυθμιστής της λειτουργίας είναι το όργανο και στην προκειμένη περίπτωση ο ανθρώπινος πόρος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η καλλιέργεια του ανθρώπινου πόρου στην φάση του κυττάρου, αξιοποίησή του στη φάση του οργάνου, δημιουργεί τον υγιή οργανισμό. ( Όκκας Στ., 2010 )

5 Το πρόβλημα Η καθιστική ζωή, οι σημερινές συνθήκες εργασίας, η υποκινητικότητα, το άγχος και η αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες, έχουν σχέση με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτης, οστεοπόρωση, καρκίνος (Shephard, 1992).

6 ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ Διακήρυξη της Οττάβα Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO, 1986) όρισε στην την προαγωγή υγείας ως: «τη διαδικασία και την διευκόλυνση που παρέχει σε άτομα και κοινότητες ανθρώπων να αυξήσουν τον έλεγχο πάνω στους παράγοντες που επιδρούν στην υγεία τους και έτσι να βελτιώσουν την υγεία τους». Διακήρυξη της Μπανγκόκ Δόθηκε έμφαση στην αναπτυξιακή κατεύθυνση της προαγωγής υγείας. Η μεγάλη διαφορά από την προηγούμενη διακήρυξη είναι η γενική παγκόσμια θέση, η οποία τονίζει: ότι ένα από τα θεμελιώδη δίκαια όλων των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις, είναι η κατάκτηση ενός όσο το δυνατόν υψηλού επιπέδου υγείας. Ακόμη τονίζεται ότι για να κατακτηθούν τα επόμενα βήματα είναι αναγκαίες ισχυρές πολιτικές δράσεις, μεγάλη συμμετοχή και ένα συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των αντιπροσώπων. (WHO, 2005)

7 ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ (Π.Υ.Ε.Χ) - ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ (Δ.Υ.Ε.Χ) Προαγωγή υγείας στον εργασιακό χώρο (Π.Υ.Ε.Χ): κατά τη διακήρυξη του Λουξεμβούργου το 1997 τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προαγωγής Υγείας στους Εργασιακούς Χώρους συμφώνησαν σε μια κοινή αντίληψη: ότι η Π.Υ.Ε.Χ είναι η συνδυασμένη προσπάθεια των εργοδοτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας των πολιτών για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων στον εργασιακό χώρο. Διαχείριση υγείας στον εργασιακό χώρο (Δ.Υ.Ε.Χ): είναι μια συστηματική διαδικασία μέσω αναλύσεων και στρατηγικών που προάγουν την υγεία στις επιχειρήσεις, στους δημόσιους και άλλους οργανισμούς. Μια παρόμοια εκδοχή μας λέει ότι είναι ο συνειδητός έλεγχος και η ενσωμάτωση όλων των λειτουργικών μεθόδων-τρόπων με σκοπό τη διατήρηση της προαγωγής υγείας και της ικανοποίησης των απασχολούμενων.

8 Προσανατολισμένη στη σχέση/αναλογία Παραδοσιακή Ασφάλεια της Εργασίας Διαχείριση της Υγείας Στον Εργασιακό Χώρο Μοντέρνα Ασφάλεια της Εργασίας Προαγωγή της Υγείας Στον Εργασιακό Χώρο Καταμερισμός των εννοιών κατά Ahrens (2004). Προσανατολισμένη στη συμπεριφορά

9 Άτομο Παθογένεση Ανάπτυξη Επιβαρυντικών Παραγόντων Ανάπτυξη Στρεσογενών Καταστάσεων Κακόβουλη συμπεριφορά (ατόμου ή ομάδας) Εξάντληση Εσωτερική παραίτηση Υγιής άσκηση/διατροφή Ικανότητα στην αυτοδιάθεση για συναναστροφή με την υγεία του Υγιείς προσαρμοσμένες εργασιακές συνθήκες (π.χ. εργονομία) Οργανωσιακές συνθήκες (κοινωνική ευθύνη) Διατήρηση υγείας Υγιή-γένεση salutogenesis Οργανισμός/Επιχείρηση Το κέντρο βάρος και οι επιλογές της Δ.Υ.Ε.Χ. κατά των Badura και Steinke (2009).

10 Εργατικά Ατυχήματα, Επαγγελματικές Ασθένειες Επανένταξη και Απουσίες Υπέρ-, Υπό-απαίτηση, Επιβαρυντικοί παράγοντες, Κακό εργασιακό κλίμα, Εσωτερική παραίτηση, Εξάντληση, Δωροδοκία, Διαφθορά Κοινωνική Ευθύνη, Ευεξία, Εταιρική συνοχή, Εργασιακή ικανότητα Πυραμίδα δράσης της Δ.Υ.Ε.Χ κατά των Badura και Steinke (2009).

11 Κοινωνία Οικογένεια Φίλοι Ικανότητα Εργασίας Εργασία Εργασιακό περιβάλλον Περιεχόμενα & Αξιώσεις Οργάνωση & Ομαδικότητα Διαχείριση & Ηγεσία Αξία Προσλήψεις, Αρμοδιότητες, Κίνητρα Ικανότητες-Δεξιότητες, Επάρκεια, Ετοιμότητα, Γνώση Το οίκημα της εργασιακής ικανότητας κατά τους Ilmarinen και Tempel (2002). Υγεία Σωματική & Ψυχική Αποδοτικότητα

12 Δομή μοντέλου μιας ενσωματωμένης Διαχείρισης Υγείας στον Εργασιακό Χώρο (ΔΥΕΧ) Ευρωπαϊκό δίκτυο Προαγωγής υγείας Συνδικάτα Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ασφαλιστικά Ταμεία Ασφάλεια Ατυχημάτων Βιομηχανικό Επιμελητήριο Επιτροπές Δεδομένα Υγιεινή & Ασφάλεια της Εργασίας Εργοδοτικές- Διοικητικές- Κατευθύνσεις Εταιρικό Συμβούλιο Συμβούλιο Προσωπικού Διαχείριση Υγείας Υφιστάμενες Ομάδες Υγείας Αντιπροσωπεία Ανάπηρων Επιτροπή Ισότητας Ειδικό Δυναμικό Ασφάλειας Τεχνικός Ασφαλείας- Ιατρός Εργασίας -Κοινωνικά συμβούλια Νόμοι Αναπτυξιακά Προγράμματα Ενσωματωμένη Διαχείριση Υπόδειγμα Συντονισμός ΔΥΕΧ Πρόνοια Προαγωγή Υγείας Φορείς Επιτροπές Εφαρμογή Σύστημα Οργανωτική Ανάπτυξη-Προσωπικού Αναπτυξιακά Προγράμματα Πρόληψη Εθισμών Συμβουλευτική Συμβούλιο εργαζομένων Εργασιακός- Εταιρικός Αθλητισμός Κυλικείο-Καντίνα Διατροφή Εκπαίδευση & Μετεκπαίδευση Ποιοτική Διαχείριση Ειδικό δυναμικό Υγιεινής Μοντέλο ενσωματωμένης διαχείρισης υγείας στον εργασιακό χώρο κατά Wienemann (2011).

13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥ-ΚΙΝΗΣΙΣ Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Δήμων που υπάγονται σε αυτή, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, υλοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ευ- Κίνησις - Ενίσχυση της προαγωγής υγείας στο εργασιακό περιβάλλον μέσω αθλητικής κινητικής αναψυχής (ΑΚΑ)». Στόχος, είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, η προαγωγή ενός νέου, δραστήριου τρόπου ζωής με πρακτικές δια βίου άθλησης και η ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού.

14 «Αλλάζω τον τρόπο που Εργάζομαι, Αλλάζω τον τρόπο που Ζω» Οι ειδικοί προτείνουν έναν πιο ενεργητικό και δραστήριο τρόπο ζωής με τακτική άθληση, κινητικά διαλείμματα στην εργασία και αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης. Τονίζουν ότι έτσι: Βελτιώνεται σημαντικά η φυσική κατάσταση και η ποιότητα ζωής. Μ ε ι ώ ν ε τ α ι ο κ ί ν δ υ ν ο ς κ α ρ δ ι ο π ά θ ε ι α ς, υ π έ ρ τ α σ η ς, σακχαρώδους διαβήτη. Αντιμετωπίζεται το άγχος και η κατάθλιψη. Δημιουργείται σωματική και ψυχική ευεξία. Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση.

15 Ανακαλύπτουμε νέους δρόμους.

16 ΟΔΗΓΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ-ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Στόχος αυτού του Οδηγού είναι να δώσει στους εργαζόμενους τα απαραίτητα εργαλεία τόσο για να κάνουν μόνοι τους κινητικά διαλείμματα κατά την ώρα εργασίας όσο και για να οργανωθούν, δημιουργώντας «κύτταρα» αθλητικής και κινητικής αναψυχής στον εργασιακό χώρο. Παρουσιάζονται οι βασικές αρχές για έναν κινητικά ενεργό τρόπο ζωής, ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε ακόμη και στο γραφείο, τα βασικά χαρακτηριστικά του πλαισίου δράσης των Αθλητικών και Κινητικών Ομάδων καθώς και χρήσιμες απαντήσεις και συμβουλές σε ζητήματα και ερωτήματα σχετικά με θέματα οργάνωσης, συμμετοχής και λειτουργίας των Αθλητικών και Κινητικών Ομάδων.

17 ΥΓΕΙΑ, ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΨΥΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (συμμετοχή - παρακίνηση - δράση) Η απόφαση για συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα υγείας, αθλητικής και κινητικής αναψυχής που δημιουργείται από εργαζόμενους, ή από την πρωτοβουλία της διοίκησης και της εργοδοσίας περνάει από κάποια στάδια ανάπτυξης και δημιουργεί αμφίδρομα οφέλη κατά το μακρύ εργασιακό βίο. Έχοντας ως γνώμονα ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, η συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες κινητικής αναψυχής καλλιεργεί ένα αίσθημα ικανότητας και βελτιώνει την υγεία. Σε αυτήν την προσπάθεια πρώτος σύμμαχος είναι ο εαυτός μας και στη συνέχεια το φιλικό, οικογενειακό και στη προκειμένη περίπτωση το εργασιακό περιβάλλον.

18 Η αρχαία ελληνική ρήση νους υγιής εν σώματι υγιή παραμένει διαχρονική και λειτουργεί ως βάση για τις τωρινές και μελλοντικές επιστημονικές και ερευνητικές αναζητήσεις. Διεθνείς επιστημονικές εμπεριστατωμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ή άσκηση και η φυσική δραστηριότητα στο εργασιακό περιβάλλον είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα εξής: 1. βελτιώνουν τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι οι κάρδιο-αναπνευστικές, οι κάρδιο-αγγειακές και μυο-σκελετικές, 2. δυναμώνουν το αίσθημα ικανοποίησης, αυτοπεποίθησης, αυτοελέγχου, κλπ., και 3. λειτουργούν ως συνεργατικός παράγων αντιμετώπισης πολύπλοκων περιπτώσεων ψυχικών διαταραχών, αποκαταστάσεων και χρόνιων παθήσεων

19 Το πρώτο βήμα Η δια βίου άσκηση ως φιλοσοφία ζωής δεν κατακτιέται από τη μία στιγμή στην άλλη, όμως η θέληση, η απόφαση, η προσπάθεια, και η διάθεση είναι τα εφόδια για το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η διατήρηση και η διάρκεια της επιθυμίας, επαφής και ενασχόλησης με την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα επαφίεται στον εαυτό μας και στην εμπιστοσύνη που δείχνουμε στον πρωταρχικό βηματισμό μας.

20 Στο παραπάνω σχήμα αποτυπώνεται η πορεία μίας νέας απόφασης για συμμετοχή σε δραστηριότητες αθλητικής και κινητικής αναψυχής για την προαγωγή της υγείας. Η διαδικασία της απόφασης αφορά όλους και συμβάλλει αποφασιστικά στην καλλιέργεια της δια βίου άσκησης.

21 ΚΙΝΗΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ Η οργάνωση του κινητικού διαλείμματος μπορεί να προσανατολίζεται και να κατευθύνεται από την εργοδοσία και των οργανισμών που διοικούν όμως στον πυρήνα του πλαισίου είναι η προαγωγή της υγείας του ανθρώπου και κατ επέκταση του εργαζόμενου, ο οποίος θα πρέπει να αυτό-οργανώνει και μόνος τις ανάγκες του

22 Το κινητικό διάλειμμα είναι μια διαδικασία που καλλιεργείται σιγά - σιγά μέχρι να γίνει συνήθεια και βίωμα. Μέχρι να αποκτήσουμε την ικανότητα όπου, όταν θα ακούμε τα καμπανάκια των ενοχλήσεων που κρούει το σώμα μας και να δημιουργούμε μόνοι μας τις αντίστοιχες κινητικές ασκήσεις, θα πρέπει συνειδητά να βρίσκουμε τον τρόπο να υπενθυμίζουμε τον εαυτό μας να συμμετέχει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Το κινητικό διάλειμμα είναι ένα κατάλληλο εργαλείο για εργαζόμενους σε καθιστική θέση όπως υπαλλήλους γραφείου, επιστήμονες κ.α., για τους οποίους ενδείκνυνται μικρά κινητικά διαλείμματα ανάμεσα σε καθιστική και όρθια στάση ή δια μέσου συγκεκριμένων δυναμικών ασκήσεων μικρής διάρκειας για βελτίωση της χαλάρωσης και της ικανότητας της συγκέντρωσης.

23 Χαρακτηριστικά του κινητικού διαλείμματος Μέσω της μικρής διάρκειας και μη δαπανηρής κατάστασης τα κινητικά διαλείμματα αποτελούν από άποψη υγειών συνηθειών και βελτίωσης της αποδοτικότητας, τα κατάλληλα μέσα. Εργαζόμενοι με κύρια καθιστική ασχολία αφιερώνουν 80-90% του εργασιακού χρόνου σε καθιστική θέση. Αυτό δημιουργεί σημαντικές επιβαρύνσεις στον κινητικό μηχανισμό όπως: Ενοχλήσεις στον αυχένα Ενοχλήσεις στη ράχη Συμπιέζει και κρατά διπλωμένη την κοιλιακή περιοχή Οι μηροί παραμένουν αδρανοποιημένοι και μαγκωμένοι

24 Το κινητικό διάλειμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις φυσικές δραστηριότητες και την συμμετοχή μας σε αθλητικά και κινητικά προγράμματα. Η ιδιότητα του είναι: να βελτιώνει το κινητικό μηχανισμό κατά την διάρκεια της εργασίας με στόχο τη διατήρηση της εργασιακής ικανότητας. να συνοδεύεται εκτός εργασίας με συμμετοχή σε αθλητική και κινητική αναψυχή. και να λειτουργεί ως το πρώτο σκαλοπάτι στον προσανατολισμό για έναν ενεργό κινητικά τρόπο ζωής. Από την πλευρά της εργοδοσίας το ενδιαφέρον από τη δράση του κινητικού διαλείμματος κινείται μεταξύ της: μείωσης των απουσιών λόγω ασθένειας και αύξηση της αποδοτικότητας. βελτίωσης του εργασιακού κλίματος και της εικόνας του οργανισμού. βελτίωσης των κοινωνικοοικονομικών μεγεθών και της ανταποδοτικότητά τους, η οποία ενδιαφέρει όλους τους εμπλεκόμενους στον εργασιακό βίο.

25 Συμβουλές για την κινητική μας συμπεριφορά στην καθιστική θέση. Όταν βρισκόμαστε στη θέση γραφείου από το πρώτο λεπτό που αρχίζουμε τις προγραμματισμένες εργασίες ξεκινά και η διαχείριση της κινητικής μας συμπεριφοράς στον εργασιακό χώρο που περιλαμβάνει την εργασία απαραίτητα σε καθιστή θέση και άλλες ενέργειες που μπορούν να αποφεύγουν αυτή την στάση όπως: σηκωνόμαστε μερικές φορές όταν μιλάμε στο τηλέφωνο τοποθετούμε το καλάθι για τα χαρτιά μακριά από το γραφείο χρησιμοποιούμε σκάλες αντί ανελκυστήρες για εσωτερικές εργασίες μετακινούμαστε σε έναν συνάδελφο αντί να τον καλούμε διαβάζουμε κάποια έντυπη αλληλογραφία όρθιοι δημιουργούμε μια δυναμική στο χρόνο εργασίας ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αφιερώνουμε χρόνο για κινητικά διαλείμματα

26 Εάν εναλλάσσουμε το ποσοστό που καθόμαστε με αυτό που μπορούμε να είμαστε όρθιοι και να κινούμαστε προσφέρουμε στον οργανισμό μας θετικές ενέργειες όπως: α) τη βελτίωση της κάρδιο-αναπνευστικής και κάρδιο-αγγειακής λειτουργίας β) την ενίσχυση του μυο-σκελετικού συστήματος και ιδιαίτερα των ποδιών και της ράχης καθώς και γ) την προαγωγή λειτουργιών του εγκεφάλου.

27 Υπόδειγμα κινητικού διαλείμματος

28 Στο επίκεντρο εργασία και άνθρωπος

29 Ενεργός τρόπος ζωής φυσική δραστηριότητα αθλητική και κινητική αναψυχή Το σώμα του ανθρώπου είναι από τη φύση του διαμορφωμένο να συμμετέχει ενεργά σε φυσικές δραστηριότητες. Όταν αδρανοποιείται κινητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ., κάθισμα στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στον καναπέ) και συγχρόνως επιβαρύνεται από κακές στάσεις στην εργασία τους (π.χ., βιομηχανικοί εργάτες, όρθιο-στατικά επαγγέλματα, κλπ.), δημιουργούνται αρνητικές συνήθειες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν μέσω οργανωμένων μορφών άσκησης. Η αυτοματοποιημένη κίνηση να ανεβούμε σε ορόφους κτιρίων χρησιμοποιώντας τη σκάλα χωρίς να αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα, κατακτιέται σιγά-σιγά με την ανάπτυξη ικανοποιητικής φυσικής κατάστασης. Η ενασχόληση με τα φυτά του κήπου, ή της βεράντας συγκαταλέγονται στις δραστηριότητες κινητικής αναψυχής που βελτιώνουν τόσο την ψυχική διάθεση, όσο και τον κινητικό μηχανισμό του σώματος.

30 Η ενασχόληση με την άθληση και την κινητική αναψυχή δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας για τη σωματική και την ψυχική υγεία από επιβαρυντικούς παράγοντες του περιβάλλοντος. Η πρόκληση είναι μεγαλύτερη για τους πολίτες που ζουν και εργάζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι οποίοι έχουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από εκείνους που ζουν και εργάζονται σε μικρές πόλεις και δήμους.

31 Ο ενεργός τρόπος ζωής πρέπει να χαρακτηρίζει την καθημερινότητά μας και να μας καλεί να συμμετέχουμε συνειδητά και υποσυνείδητα σε φυσικές και κινητικές δραστηριότητες, χωρίς να μας δημιουργεί άγχος και δυσαρέσκεια μέσω του «πρέπει».

32 10 «ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ» Αφήνω το αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά από την εργασία μου και περπατώ. Για μετακινήσεις μικρών αποστάσεων προτιμώ το περπάτημα. Προτιμώ το ποδήλατο για τις μεσαίες αποστάσεις. Χρησιμοποιώ μέσα μαζικής μεταφοράς, συνδυαστικά με περπάτημα. Σηκώνομαι από το γραφείο και κινούμαι όσο πιο συχνά μπορώ. Εντάσσω μικρό κινητικό διάλειμμα στην καθημερινή μου εργασία. Τρώω με αργό ρυθμό και πάντα σε καθιστή θέση. Το καθημερινό μου μενού έχει ποικιλία με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή. Δημιουργώ ωφέλιμο χρόνο για πνευματική και ψυχική ισορροπία. Συμμετέχω σε εθελοντικές δράσεις που προσφέρουν ικανοποίηση και φυσική δραστηριότητα (π.χ. δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς παραλιών). Ενσωματώνω την άσκηση στην καθημερινότητά μου.

33 Ενεργός κινητικά τρόπος ζωής εργαζόμενου Στο παρακάτω σχήμα αποτυπώνεται η συμμετοχή και η δράση ενός ατόμου και κατά επέκταση ενός εργαζόμενου μέσω της αυτό-οργάνωσής του, αλλά κυρίως μέσα από τη δημιουργία ΑΚΟ, όπου μπορεί να υποστηριχθεί από την εργοδοσία ή τον οργανισμό και να πετύχει καλύτερες συμφωνίες στην εύρεση αθλητικών χώρων.

34 Ενεργός κινητικά τρόπος ζωής εργαζόμενου Η συμμετοχή σε δραστηριότητες Α.Κ.Α. και σε Π.Υ.Κ.Α.Ε. είτε ατομικά, είτε μέσα από τις Α.Κ.Ο. χρειάζεται να έχει μία συνέχεια, ώστε να αποτελέσει μέρος του ενεργού τρόπου ζωής, ο οποίος εμπερικλείει μεν δραστηριότητες που οδηγούν σε πνευματική και ψυχική ισορροπία, όμως αυτές δεν εξασφαλίζουν την απαιτούμενη φυσική και κινητική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την απώλεια της σωματικής ισορροπίας. Επίσης, μέσα από ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο των φορέων που καλλιεργούν παρόμοιες δράσεις θα έχει τη δυνατότητα ένας εργαζόμενος να συμμετέχει σε τοπικές, εθνικές ακόμα και ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αθλητικές συναντήσεις, και να δημιουργήσει πολύπλευρες εκδηλώσεις ενισχύοντας την κοινωνικοποίησή του.

35 Οι Αθλητικές Κινητικές Ομάδες (Α.Κ.Ο.) εργαζόμενων - Πλαίσιο δράσης Εργασιακός-Εταιρικός Αθλητισμός (Ε.Α.) Οργάνωση από οργανισμούς Οργάνωση από εργαζόμενους Κινητικό διάλειμμα στον Εργασιακό χώρο Εταιρικές ευκαιρίες Άθλησης & Αναψυχής Ομάδες Εταιρικού Αθλητισμού Αθλητικέςκινητικές Ομάδες Εκπαίδευση Μέσω Αθλητισμού Γειτονικοί συλλογικοί χώροι Άθλησης Όκκας, Στ. (2011) Προσαρμοσμένο. Η μορφή του Ε.Α. κατά τον Luh (1998).

36 Αθλητικές Κινητικές Ομάδες (Α.Κ.Ο.) εργαζομένων & εργασιακός - εταιρικός αθλητισμός (Ε.Α.) Ο εργασιακός - εταιρικός αθλητισμός είναι ένας θεσμός που ως βάση της δομής του έχει την εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων και κατ επέκταση των εργαζομένων, που οργανώνουν, συμμετέχουν και ακολουθούν έναν ενεργό κινητικά τρόπο ζωής μέσω Α.Κ.Α. Επίσης, σε συνεργασία με φορείς, αλλά και την εργοδοσία, διοργανώνουν Π.Υ.Κ.Α.Ε., ενισχύοντας έτσι την προαγωγή της υγείας στον εργασιακό χώρο και όχι μόνο, καθώς πολλά από τα προγράμματα αναπτύσσονται και εκτός εργασιακού χώρου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο οργανωμένος εργασιακός - εταιρικός αθλητισμός: Προάγει την επικοινωνία στους χώρους εργασίας. Επιμορφώνει και εκπαιδεύει μέσω άτυπων δικτύων. Αναπτύσσει θετικά τη δυναμική ομάδας. Ανταλλάσει απόψεις για εργασιακά θέματα και ιεραρχίες μέσα από προσαρμοσμένες δράσεις. Βελτιώνει το εργασιακό κλίμα. Συμβάλει στην αύξηση της ευεξίας, της φιλίας και των κινήτρων στον εργασιακό χώρο. Ενισχύει ένα συνειδητά υγιή τρόπο ζωής και εργασίας των εργαζομένων. Διατηρεί και προάγει την εργασιακή ικανότητα. Βελτιώνει την εικόνα του οργανισμού μέσω νέων δράσεων προαγωγής υγείας στον εργασιακό χώρο (Π.Υ.Ε.Χ.). Λειτουργεί συνεργατικά με τη νέα τύπου διαχείριση υγείας στον εργασιακό χώρο (Δ.Υ.Ε.Χ.).

37 Σε περίπτωση που η Α.Κ.Ο. είναι μέλος φορέων που οργανώνουν και αναπτύσσουν δράσεις εργασιακού - εταιρικού αθλητισμού και προγράμματα προαγωγής υγείας στον εργασιακό χώρο, τότε εκπροσωπείται από ένα ή δύο μέλη. Αθλητικές Κινητικές Ομάδες (Α.Κ.Ο.) εργαζομένων & λειτουργικές κατευθύνσεις Οι Α.Κ.Ο. εργαζομένων μπορούν να συμμετέχουν σε τοπικά, κλαδικά, εθνικά, ή και σε διεθνή αθλητικά τουρνουά. Επίσης, έχουν την επιλογή να κινούνται εκτός οργανωμένου εργασιακού αθλητισμού δημιουργώντας αυτόνομες δράσεις. Πολλοί εργαζόμενοι συμμετέχουν στις Α.Κ.Ο. για να μοιραστούν το ενδιαφέρον τους για όμοιες μορφές άθλησης και κινητικής αναψυχής, χωρίς απαραίτητα ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Διοικητικά οι Α.Κ.Ο. στηρίζονται κυρίως στον εθελοντισμό των εργαζομένων που ταυτόχρονα είναι ενεργά μέλη τους. Αυτά τα μέλη παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρακίνηση μη δραστήριων «κινητικά» συναδέλφων. Η υποστήριξη της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού και τμημάτων προσωπικού σε διοικητικά θέματα φέρνει πολλές φορές καλύτερα αποτελέσματα όταν η έννοια της συνεργασίας βρίσκει τις κατάλληλες εφαρμογές. Η Α.Κ.Ο εργαζομένων μπορεί να υφίσταται ως μία ομάδα για όλες τις δραστηριότητες, άλλα έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει ομάδες χωριστά για κάθε άθλημα/δραστηριότητα (π.χ., ομάδα καλαθοσφαίρισης, ομάδα πεζοπορίας, κλπ) με αντίστοιχους υπεύθυνους επικοινωνίας.

38 Οργανωτικά-Λειτουργικά βήματα 1. Ελάτε σε επαφή απ ευθείας με τους συναδέλφους/ισσες, μιλήστε τους για το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή σε δραστηριότητες αθλητικής - κινητικής αναψυχής. 2. Δημιουργήστε το δικό σας χώρο στην ιστοσελίδα του οργανισμού σας και ανακοινώστε τις δράσεις (π.χ., ώρες άσκησης). 3. Ορίστε έναν αρμόδιο επικοινωνίας. 4. Αναζητήστε συνοδοιπόρους στο εγχείρημα μέσω ανακοινώσεων (διαδίκτυο κ.α.), ώστε να αυξήσετε τα μέλη σας. 5. Ελάτε σε επαφή με έναν φορέα διαχείρισης αθλητικών εγκαταστάσεων (περιφέρεια, δήμο, σχολείο, ιδιώτη) εάν χρειάζεστε υποστήριξη για την εύρεση κατάλληλου αθλητικού χώρου. 6. Αναζητήστε γυμναστή-προπονητή ανάλογα με τη δραστηριότητα που θέλετε να κάνετε. 7. Επιλέξτε το όνομα της Α.Κ.Ο. και καθορίστε τις συναντήσεις εξάσκησης των δραστηριοτήτων. 8. Δηλώστε την ύπαρξη της Α.Κ.Ο. στο γραφείο προσωπικού του οργανισμού σας. 9. Εξετάστε την επιλογή να γίνετε μέλος σε σύνδεσμο φορέα - οργανισμό για καλύτερη ενημέρωση και παροχή υπηρεσιών σε θέματα προαγωγής υγείας στον εργασιακό χώρο 10. Εξετάστε τη δυνατότητα συμμετοχής σε εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αθλητικές συναντήσεις εργαζομένων.

39 Συμπερασματικά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι Α.Κ.Ο. δίνουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους να αυτό-διοργανώνονται, να βρίσκουν κοινά ενδιαφέροντα και να αναπτύσσουν το αίσθημα της φιλίας, της αλληλεγγύης, της αρωγής και του εθελοντισμού, να ενισχύουν τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ τους και να συμβάλουν στη βελτίωση του εργασιακού κλίματος. Έχουν τη δυνατότητα να συναναστρέφονται με συναδέλφους συναφών οργανισμών ανταλλάσοντας απόψεις τόσο για εργασιακά θέματα, όσο και για κοινωνικά. Η ανάπτυξη ενός δραστήριου «κινητικά» τρόπου ζωής μέσα από τη συμμετοχή στις Α.Κ.Ο. δημιουργεί ενδιαφέρουσες βιωματικές δράσεις.

40 Η επιθυμία ενός ατόμου και κατά επέκταση ενός εργαζόμενου να ζει, να εργάζεται και να συναναστρέφεται σε ένα υγιές περιβάλλον, είναι μια προσδοκία που μπορεί να κατακτηθεί μόνο με την συμμετοχή, τη γνώση και τη διάθεση ενός συνόλου ενεργειών που εμπερικλείονται και καλλιεργούνται μέσα του και σε συνάρτηση με τις καταστάσεις και τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος του. Αντίληψη της Ποιότητας Ζωής

41 Δράση και Ευ-..

42 ΕΥΚΙΝΗΣΙΑ ΕΥΡΗΜΑΘΕΙΑ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΕΥΠΟΡΙΑ ΕΥΝΟΜΙΑ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΕΥΦΟΡΙΑ ΕΥΡΥΘΜΙΑ ΕΥΜΑΡΕΙΑ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΥΡΩΣΤΙΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΕΥ.ΖΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ Σκέψεις και ενέργειες του ΕΥ.. για τη λειτουργία του ΖΗΝ. Όκκας Στ. 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Α) ΚΙΝΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Β) ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΨΥΧΗ ΜΕΣΩ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Α) ΚΙΝΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Β) ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΨΥΧΗ ΜΕΣΩ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΟ ΕΥ-ΚΙΝΗΣΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Α) ΚΙΝΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Β) ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΨΥΧΗ ΜΕΣΩ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιμέλεια: Όκκας Στέφανος Εισαγωγή Ο άνθρωπος από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» με κωδικό ΟΠΣ: 295450 Οριζόντια Πράξη στις 8 Π.Σ., 3 Π.Στ. Εξ., 2 Π.Στ. Εισ. Υποέργο9 : «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Γενικού Λυκείου, Μουσικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ 2012 2020» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.2.1: «ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΟΚΕ)

ΕΛΛΑΔΑ 2012 2020» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.2.1: «ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΟΚΕ) 2012 ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ: «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΗΡΑΝΣΗΣ» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.2.1: «ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δράση: Επιστημονική Εποπτεία της εκπόνησης των Προγραμμάτων Σπουδών του Γενικού Λυκείου ανά γνωστικό αντικείμενο

Δράση: Επιστημονική Εποπτεία της εκπόνησης των Προγραμμάτων Σπουδών του Γενικού Λυκείου ανά γνωστικό αντικείμενο 1 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» με κωδικό ΟΠΣ: 295450 Οριζόντια Πράξη στις 8 Π.Σ., 3 Π.Στ. Εξ., 2 Π.Στ. Εισ. Υποέργο 9 : «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Γενικού Λυκείου, Μουσικών

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου Ε.Σ.Ε.Ε. Τίτλος Έργου:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου Ε.Σ.Ε.Ε. Τίτλος Έργου: Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου Ε.Σ.Ε.Ε. Τίτλος Έργου: «Παραγωγή Πολυχρηστικών Οδηγών» Πράξη «Υποστήριξη δράσεων διαχείρισης της ηλικίας στο ελληνικό εμπόριο» (Κωδικός ΟΠΣ: 296256) Παραδοτέο Π3:

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Προγραμματισμού. Μονάδα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

Γραφείο Προγραμματισμού. Μονάδα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Οδηγός Καλών Πρακτικών Διαχείριση της ΚΠ EQUAL : Το Γραφείο Προγραμματισμού είναι η Διαχειριστική Αρχή της ΚΠ EQUAL στην Κύπρο. Η Μονάδα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για τη Φυσική Αγωγή

Πρόγραμμα Σπουδών για τη Φυσική Αγωγή Πρόγραμμα Σπουδών για τη Φυσική Αγωγή ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

«Επαγγελματική εξουθένωση των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε ογκολογικά νοσοκομεία του Νομού Αττικής.»

«Επαγγελματική εξουθένωση των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε ογκολογικά νοσοκομεία του Νομού Αττικής.» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Επαγγελματική εξουθένωση των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ/ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ/ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ/ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΙΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΛΑΪΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΠΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο

Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο Πτυχιακή Εργασία Αμανατίδου Ευθυμία Καραμάνη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Στρατηγική και Πολιτικές για Ταχεία Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ισχυρές Επιχειρήσεις και Αποτελεσματικό Ανθρώπινο Δυναμικό ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ "Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραµµές της ΕΕ για τη σωµατική άσκηση

Κατευθυντήριες γραµµές της ΕΕ για τη σωµατική άσκηση Βρυξέλλες, 10 Οκτωβρίου 2008 Κατευθυντήριες γραµµές της ΕΕ για τη σωµατική άσκηση Συστάσεις πολιτικής δράσης για την υποστήριξη της σωµατικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας Εγκρίθηκε από την οµάδα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Γ' Λυκείου

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Γ' Λυκείου Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Γ' Λυκείου 1.2 Η Επιχείρηση 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η Σημασία της Επιχείρησης Η Επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκος Σαρρής Bsc, Msc, Phd Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Υγείας & Ποιότητας Ζωής

Μάρκος Σαρρής Bsc, Msc, Phd Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Υγείας & Ποιότητας Ζωής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ (ΔΜΥΠ) ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΔΜΥΠ Μάρκος Σαρρής Bsc, Msc, Phd Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 30.5.2007 COM(2007) 279 τελικό ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ Ευρωπαϊκή Στρατηγική για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη Διατροφή, το Υπερβολικό Βάρος και την Παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Μεσογειακή διατροφή και περιβάλλον»

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Μεσογειακή διατροφή και περιβάλλον» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Π.Μ.Σ. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μεσογειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΟΝΤΑΙ / ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Επαγγελματική Συμβουλευτική και χρήση των Τ.Π.Ε.

Σχολική Επαγγελματική Συμβουλευτική και χρήση των Τ.Π.Ε. Σχολική Επαγγελματική Συμβουλευτική και χρήση των Τ.Π.Ε. Καπογιαννόπουλος Γεώργιος 1, Καρλής Κωνσταντίνος 2, Σκίκος Νικόλαος 3 1 Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αττικής gkapog@ath.forthnet.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ SAGE. Συγγραφείς Cristina Kunter, Regina Egger, Elizabeth Huber, Gerd Zimmer, Andrew Painter.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ SAGE. Συγγραφείς Cristina Kunter, Regina Egger, Elizabeth Huber, Gerd Zimmer, Andrew Painter. ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ SAGE Συγγραφείς Cristina Kunter, Regina Egger, Elizabeth Huber, Gerd Zimmer, Andrew Painter. To πρόγραμμα SAGE χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκδοση εκφράζει τις απόψεις των

Διαβάστε περισσότερα

"Encouraging Corporate Best Behavior" Α ν ά π τ υ ξ ης Ε.Κ.Ε.

Encouraging Corporate Best Behavior Α ν ά π τ υ ξ ης Ε.Κ.Ε. "Encouraging Corporate Best Behavior" Οδηγός Α ν ά π τ υ ξ ης Ε.Κ.Ε. ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 Σύνταξη και Επιμέλεια Οδηγού ΕΚΕ: Ένωση Εταιρειών CMR CYPRONETWORK MARKETING RESEARCH LTD - ΜΕDA Ανώνυμη Εταιρεία Επικοινωνίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2012-2014 Α ΦΑΣΗ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2012-2014 Α ΦΑΣΗ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Καθοριστικό στοιχείο στην κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου για την περίοδο 2012-2014 αποτελεί η υλοποίηση του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά και διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων στα ΚΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου.

ΘΕΜΑ : Κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά και διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων στα ΚΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου. Α.Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : Κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά και διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων στα ΚΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου. Υπεύθυνες

Διαβάστε περισσότερα

Τα πληροφοριακά δελτία χωρίζονται σε έξι θεματικές ενότητες:

Τα πληροφοριακά δελτία χωρίζονται σε έξι θεματικές ενότητες: Τι μπορεί να κάνει για σας η κοινωνική Ευρώπη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Η παρούσα σειρά 26 πληροφοριακών δελτίων εύκολης εκτύπωσης υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο εσείς, ως πολίτες της ΕΕ, μπορείτε να επωφεληθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση & Υγεία στη Φυσική Αγωγή

Άσκηση & Υγεία στη Φυσική Αγωγή Άσκηση & Υγεία στη Φυσική Αγωγή Οδηγός Οργάνωσης Μαθημάτων «Άσκησης για Υγεία» Αρχές, Ιδέες & Συμβουλές ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Jo Harris, Jill Elbourn, Ανδρέας Αυγερινός Το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών 1 Ο παρόν Οδηγός Προσέγγισης Εθελοντών αποτελεί προϊόν της Δράσης 14 του Υποέργου ΙΙ του Έργου ΑΛΚΗΣΤΙΣ, το οποίο υλοποιείται από το «Δίκτυο για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών», στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης. Θέμα πτυχιακής εργασίας:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης. Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΚΡΕΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

IBCS Business College

IBCS Business College IBCS Business College ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ Δρ. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΑΛΑΚΟΥΡΑ 2012 Περιεχόμενα 1. Η έννοια του Μάνατζμεντ 3 2. Η έννοια της Ηγεσίας 6 2.1. Ποιος είναι ηγέτης; 8 2.2. Ο ηγέτης γεννιέται ή γίνεται;

Διαβάστε περισσότερα