Θέμα: Στοιχεία ποιητικής του Κ.Π.Καβάφη και η ανθολογημένη ποίησή του στο γυμνάσιο και το λύκειο με ενδεικτικές και εναλλακτικές διδακτικές προτάσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θέμα: Στοιχεία ποιητικής του Κ.Π.Καβάφη και η ανθολογημένη ποίησή του στο γυμνάσιο και το λύκειο με ενδεικτικές και εναλλακτικές διδακτικές προτάσεις"

Transcript

1 Χριστίνα Αργυροπούλου, Δρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Γλώσσας, ULB Παν/μιο Βρυξελλών, Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθήνα, Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ: 152 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ 82 ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Θέμα: Στοιχεία ποιητικής του Κ.Π.Καβάφη και η ανθολογημένη ποίησή του στο γυμνάσιο και το λύκειο με ενδεικτικές και εναλλακτικές διδακτικές προτάσεις

2 Γενικά για τον ποιητή και το έργο του Ο Κ.Π.Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια 29 Απριλίου 1863 και πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του στην Αλεξάνδρεια. Ορφάνευσε από μικρός (1870) και το 1877 κατέρρευσε η οικογένειά του οικονομικά. Έζησε στην Αγγλία κοντά στον θείο του ( ), επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια και φοίτησε για ένα χρόνο στο ελληνικό λύκειο «Ερμής». Λόγω ταραχών στην Αλεξάνδρεια, το 1882, πηγαίνει με τη μητέρα του και τα αδέλφια του Αλέξανδρο και Παύλο στην Κωνσταντινούπολη, στον παππού του, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό της Πόλης. Εκεί ο ποιητής γράφει τα πρώτα του ποιήματα στην καθαρεύουσα υπό την επίδραση του αθηναϊκού ρομαντισμού. Το 1885 επιστρέφουν στην Αλεξάνδρεια και αμέσως ο Καβάφης αρνείται την αγγλική υπηκοότητα και παίρνει την ελληνική, είναι 17 ετών. Ήδη γράφει ποιήματα και το 1891 εκδίδει το ποίημα «Κτίσται». Κάνει διάφορα επαγγέλματα και το 1892 γίνεται υπάλληλος στην Αγγλική Εταιρεία Αρδεύσεων.

3 Το 1894 γράφει για τον παιδικό και οικογενειακό φίλο του Μικέ Ράλλη (πέθανε 23 ετών) το «Φωναί γλυκείαι», ποίημα μέτριο, που έγινε σε δεύτερη γραφή, το 1904, «Φωνές» (ποίημα πολύ καλό). Το 1891 έγραψε και το πεζό «Give Back the Elgin Marbles», απ όπου φαίνεται ο δεσμός με τον ελληνισμό. Σταθμό στη ζωή του αποτελεί η επίσκεψη στην Ελλάδα το 1901, όπου γνωρίζεται με τον Ξενόπουλο, τον Πολέμη και τον Πορφύρα. Ο Ξενόπουλος τον παρουσιάζει στον αθηναϊκό πνευματικό κύκλο (1903), αλλά πολλοί ήταν αρνητικοί, διότι δεν κατανοούσαν την πεζολογική ποίησή του, θρεμμένοι με τη μεγαλοστομία του Παλαμά (Κάλας, Φ. Πολίτης, Άγρας, Ψυχάρης, Π. Σκληρός κ.ά.). Ο Παλαμάς επισημαίνει ότι γεννιέται ένας ποιητής στην περιφέρεια του ελληνισμού. Θετικά είδαν τον ποιητή οι: Μαλακάσης, Ροδοκανάκης, Παπατσώνης, Ξενόπουλος, Μυρτιώτισσα, Λαπαθιώτης, Νιρβάνας, Παπανούτσος, Παράσχος, Σεφέρης, Δημαράς, Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος κ.ά. Στο εξής υπογράφει όχι ως Κ. Φ. Καβάφης, από το Φωτιάδης, αλλά ως Κ. Π. Καβάφης, από το πατρώνυμό του και έτσι έγινε γνωστός ως ποιητής.

4 Η φήμη του Καβάφη ξεκινάει από την Αγγλία, ο Φόρστερ το 1914 συστήνει την ποίησή του στον Έλιοτ και στο αγγλικό κοινό, όλοι ενθουσιάζονται. Ο Καβάφης μέχρι το θάνατό του έγραφε και έλεγε ότι ήθελε να γράψει άλλα 25 ποιήματα, αλλά ο καρκίνος δεν του το επέτρεψε. Θεωρώ μεγάλους ποιητές τον Σολωμό και τον Καβάφη και ότι έχουν πολλά κοινά (γλώσσα, έργο μικρό, αφοσίωση στην ποίηση, σχόλια στα ποιήματά τους). Ο Καβάφης ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, ήδη το 1902 έγραψε κείμενο κατά της θανατικής ποινής. Το 1927 γνωρίζεται με τον Καζαντζάκη, ο οποίος μιλάει θετικά για τον ποιητή, αλλά δεν διείδε το μέγεθός του. Η ελληνική καταγωγή και τα βιώματά του ως Έλληνα της περιφέρειας δεν μπορούν να αγνοηθούν κατά τη μελέτη του έργου του, όπως και οι πηγές του (αλεξανδρινοί χρόνοι, εποχή των διαδόχων, ρωμαϊκή αυτοκρατορία, Βυζάντιο, Όμηρος κ.ά.). Η Μαργαρίτα Γιουρσενάρ χαρακτηρίζει τον Καβάφη έναν από τους πιο διάσημους ποιητές της νεότερης Ελλάδας.

5 Η ποίηση του Κ.Π.Καβάφη είναι ένα παλίμψηστο ορυχείο, με πολλά ιστορικά πρόσωπα. Ο ποιητής εξομολογείται στον Λεχωνίτη τα εξής: «Εγώ είμαι ποιητής ιστορικός. Ποτέ μου δεν θα μπορούσα να γράψω μυθιστόρημα ή θέατρον αλλ αισθάνομαι μέσα μου 125 φωνές να με λέγουν ότι θα μπορούσα να γράψω ιστορίαν». 2. Χαρακτηριστικά στοιχεία της γραφής του Καβάφη, γνωστή ως ποιητική Γενικά στοιχεία.το καβαφικό έργο μπορεί να μελετηθεί σε πολλούς άξονες, που αποτελούν και χαρακτηριστικά της ποίησής του, όπως είναι: η ειρωνεία, η ιστορία, η πολιτική σκέψη, ο γνωμικός λόγος, η λιτότητα, ο διδακτισμός, το αδιέξοδο, η αξιοπρέπεια του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ, η θεατρικότητα, ο αισθητισμός, ο ερωτισμός, το χρέος, η διακειμενικότητα, ο ελεύθερος πεζολογικός στίχος, το ύφος προφορικού λόγου, οι πηγές έμπνευσης κ.ά. Ο ποιητής δουλεύει πολύ το έργο του, μελετάει προσεκτικά τις πηγές του και τις στάσεις των ηρώων του, που έζησαν σε εποχές κρίσης και που, mutatis mutandis, μοιάζουν με τη δική του. Όλα τα βιώματά του και τα διαβάσματά του μεταπλάθονται σε ποίηση, η οποία γνωρίζει να συμπληρώνει τη ζωή, όπως λέει ο ποιητής στο ποίημα Εκόμισα εις την Τέχνη, π.χ.

6 «εκόμισα εις την Τέχνην κάτι μισοειδωμένα/ [ ]/ κάτι αβέβαιες μνήμες. [ ]/ σχεδόν ανεπαισθήτως τον βίον συμπληρούσα,/ συνδυάζουσα εντυπώσεις, συνδυάζουσα τες μέρες.». Το γλωσσικό σύμπαν του Καβάφη είναι σύζευξη καθαρεύουσας και δημοτικής, με λαϊκές εκφράσεις και ιδιώματα της Πόλης, π.χ. «με δίνει την ευχή του, διέτε, τα ποδήματά του πέταξε». Πολλοί μεταγενέστεροι ποιητές παρέλαβαν από τον Καβάφη το γλωσσικό ανακάτωμα και άλλοι την πεζολογία, όπως οι: Τ. Παπατσώνης, Α. Εμπειρίκος, Ν. Εγγονόπουλος, Ζωή Καρέλλη, Δ. Παπαδίτσας, Ε. Κακναβάτος, Κ. Καρυωτάκης, Γ. Ρίτσος κ.ά. Τα χαρακτηριστικά της καβαφικής ποίησης εντάσσουν τον ποιητή στη μοντέρνα ποίηση και μάλιστα ο Σεφέρης και άλλοι θεωρούν τον Καβάφη «παράλληλο» με τον αγγλοσαξωνικό μοντερνισμό και «προδρομικό» για τη γενιά του Αυτά τα στοιχεία μπορούμε κατά τη μελέτη πολλών ποιημάτων να τα αναδείξουμε: Η Πόλις, Τα Τείχη, Τα παράθυρα, Μονοτονία, Τρώες, Περιμένοντας τους Βαρβάρους κ.ά., π.χ. «Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς/ τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς /

7 και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ ασπρίζεις. Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού μη ελπίζεις δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό./» Τείχη Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη. (γ πρόσωπο) Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ. (α πρόσωπο) Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νου μου τρώγει αυτή η τύχη Διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον. Α όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω. Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. Ανεπαισθήτως μ έκλεισαν από τον κόσμον έξω. (ποιοι; οι άλλοι). Με το ποίημα, Τα Παράθυρα, δίνεται το εσωτερικό αδιέξοδο, όπου και το φως ακόμα είναι τυραννία. Εδώ έχομε επίδραση από τον γαλλικό συμβολισμό και τους Malarme και Gide, π.χ. «Μα τα παράθυρα δεν βρίσκονται, ή δεν μπορώ να τάβρω. Και καλλίτερα ίσως να μην τα βρω. Ίσως το φως θάναι μια νέα τυραννία. Ποιος ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει.»

8 Στο ποίημα, Η Σατραπεία, αναδεικνύεται ο πειρασμός του ΝΑΙ και του ΌΧΙ. Εδώ, όμως το ποιητικό υποκείμενο ενδίδει και στενοχωριέται γι αυτό. Έτσι, ενώ ο τόπος είναι τα Σούσα, ο ψυχικός τόπος είναι η Αγορά των Αθηνών, το Θέατρο, δηλαδή η δημοκρατία. Ακούγεται το ποίημα ΣΑΤΡΑΠΕΙΑ Επίσης, ο αισθητισμός, ο εκλεκτισμός, η τελειότητα της τέχνης και τα ενδύματα εντοπίζονται σε πολλά και από τα ανθολογημένα ποιήματα. Ο αισθητισμός του Καβάφη συνδέεται με το ανάλογο ρεύμα στην Ευρώπη και την Ελλάδα (Ροδοκανάκης, Χρηστομάνος, Καζαντζάκης στα πρώτα έργα του) και έχει σχέση με την τελειότητα της γραφής (Το πρώτο σκαλί, 1895), με τη χλιδή, με τη φθορά, με τα αρώματα και την ομορφιά (Καισαρίων), με τα κοσμήματα και τους πολύτιμους λίθους κ.ά., π.χ. «Αλλοίμονο, είν υψηλή το βλέπω,/ πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα». Γνωστή είναι ως γνωμικό η απάντηση του Θεόκριτου, αρχαίου βουκολικού ποιητή, που αναδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο δρόμος της ποίησης: «Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι / [ ]/ Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο πρέπει με το δικαίωμά σου νάσαι πολίτης εις των ιδεών την πόλι.»

9 Η πολιτική σκέψη του ποιητή φαίνεται σε αρκετά ποιήματα, όπως στο ποίημα όπου καταδικάζει τους Άγγλους που σκότωσαν το 17 χρονών παιδί, όπου ο μητρικό πόνος συμπυκνώνει τα 17 χρόνια σε 17 ημέρες (27 Ιουνίου 1906,2μμ.) και στο ποίημα με τίτλο: Η μάχη της Μαγνησίας (Ανάγνωση) Το ποίημα αυτό ενέχει πολιτική σκέψη, είναι ποίημα ιστορικό και της αξιοπρέπειας. Η μάχη της Μαγνησίας, έγινε το 190 π.χ. και μιλάει αλληγορικά για το 1922, καθώς ο ποιητής προβλέπει την ήττα, που θα είναι μεγάλη, όπως εκείνη νίκησαν οι Ρωμαίοι και ταπεινώθηκε η Μακεδονία, π.χ. «Θυμάται πόσο στην Συρία θρήνησαν, τι είδος λύπη/ είχαν, σαν έγινε σκουπίδι η μάνα των Μακεδονία /». 3. Φιλολογική διαδρομή στο ανθολογημένο έργο του Κ.Π.Καβάφη, με ενδεικτικές εναλλακτικές διδακτικές προτάσεις ενταγμένες και σε άξονες ποιητικής Γενικά για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας. Η διδασκαλία της λογοτεχνίας ως μάθημα και μάθηση διά βίου δεν μπορεί παρά να διατηρήσει τα βασικά χαρακτηριστικά της, δηλαδή την αισθητική απόλαυση και την καλλιέργεια της ευαισθησίας του αναγνώστη.

10 Επίσης, ως μάθημα σχολικό οφείλει να συμβάλει και στην αναγνωστική δεξιότητα των μαθητών, στην ικανότητα να αποκωδικοποιούν το λογοτεχνικό κείμενο και μάλιστα το ποιητικό, που απαιτεί προσοχή και ευαισθησία, καθώς κρύβει πολύ περισσότερα από όσα αναδεικνύει με την πρώτη ανάγνωση. Η λογοτεχνία ασκεί πολλές δεξιότητες (συνδυαστική και κριτική σκέψη, αναγνωστική δεξιότητα κ.ά.) και κοινωνικοποιεί τους μαθητές μέσα από τη δράση των ηρώων, με τις αξίες και απαξίες τους. Στην ποίηση προσέχουμε την πολυσημία της γλώσσας και καθοδηγούμε τους μαθητές μας να ανακαλύψουν τι «κείται» κάτω από την πολυσημία της γλώσσας, τι αποσιωπάται, τι συνδηλώνεται. Στην πεζογραφία εστιάζουμε στις αφηγηματικές δομές (τόπος, χρόνος, πρόσωπα, θέμα ή ιστορία), στους αφηγηματικούς τρόπους, πάντα κειμενικά, όχι ως ορολογία (είδος αφηγητή, εστίαση, φωνές, γλώσσα και ύφος, διάλογος ή ευθύς λόγος κ.ά.), καθώς και στα εξωκειμενικά συμφραζόμενα και στη δράση ως ένα κειμενικό δρώμενο κ.ά. Αξιοποιούνται και στον Καβάφη λίγα εξωκειμενικά στοιχεία (εργοβιογραφικά, ιστορικά κοινωνικά), τα οποία μπορούν να συλλειτουργήσουν με τους τίτλους των ποιημάτων, με τις προμετωπίδες και τις χρονολογίες της γραφής τους ώστε να βρεθούν τα «κλειδιά» ανάγνωσης και αποκωδικοποίησης του ποιήματος.

11 Ακολουθεί η μελέτη της ανθολογημένης ποίησης σε άξονες ποιητικής, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ένα ποίημα ιστορικό δεν μπορεί να εμπεριέχει ειρωνεία ή παραίνεση ή στοιχεία αισθητισμού, απλά δίνεται ως άξονας το κύριο χαρακτηριστικό του κάθε ποιήματος, για να εξοικειώνονται με τα στοιχεία ποιητικής και οι μαθητές Ειρωνεία, μητρότητα, θρησκευτικότητα, τραγικότητα. Σε αυτόν τον άξονα μπορούν να συνεξεταστούν το ποίημα, Δέησις, (Α γυμν., σελ. 56,) και το ποίημα, 27 Ιουνίου 1906, 2 μ.μ., που είχε ανθολογηθεί στα παλιά βιβλία, ή το ποίημα του Παπαδιαμάντη, Στην Παναγία τη Σαλονικιά, που ανθολογείται στο ίδιο βιβλίο. Α Γυμνασίου, Δέησις. Το ποίημα, μετά την ανάγνωση του/της καθηγητή/τριας και την πρώτη πρόσληψη των μαθητών (σε τι αναφέρεται), που καταγράφεται στον πίνακα, το μελετούν όλοι οι μαθητές ως ομάδα ανά δύο θρανία, σε μορφή και περιεχόμενο, γιατί είναι εύκολα προσεγγίσιμο.

12 Δέησις, Κ.Π.Καβάφης (Α Γυμνασίου, σελ. 56) Η θάλασσα στα βάθη της πήρ έναν ναύτη.- Η μάνα του, ανήξερη, πηαίνει κι ανάφτει στην Παναγία μπροστά ένα υψηλό κερί για να επιστρέψει γρήγορα και ν καλοί καιροί- και όλο προς τον άνεμο στήνει τ αυτί. Αλλά ενώ προσεύχεται και δέεται αυτή, η εικών ακούει, σοβαρή και λυπημένη, ξεύροντας πως δεν θα λθει πια ο υιός που περιμένει. Διερευνώνται οι εικόνες, τι τους έκαμε εντύπωση, η γλώσσα, η παρουσία του ποιήματος στη σελίδα, τα πρόσωπα και διερευνάται η τραγικότητα, η ειρωνεία και η θρησκευτικότητα (παράδοση και μοντερνισμός). Εναλλακτικά μπορούν να δοθούν σε ερωτήσεις τα παραπάνω και κάθε μικρή ομάδα από 2 ή 4 μαθητές να εργάζονται σε αυτήν (ανά δύο θρανία). Σχολιάζονται η στάση της Παναγίας και ο πόνος της άλλης μάνας. Θα πρέπει να αναδειχθεί η αμφισημία, ίσως και η απιστία. Συζητούνται η έννοια του τάματος, τα ναυτικά ταξίδια και οι κίνδυνοι, η γλώσσα κ.ά.( α στίχος προεξαγγέλλει το θλιβερό γεγονός, στη συνέχεια οι ενέργειες της ανήξερης και τραγικής, μάνας, «πηαίνει κι ανάφτει», «ένα υψηλό κερί» (τάματα, τραγική ειρωνεία, μητρική αγάπη), η αντίθεση με το «Αλλά», η συνοχή με τον τίτλο του ρήματος «δέεται» και η αντίθεση (άγνοια vs. γνώση), π.χ. «η εικών ακούει, σοβαρή και λυπημένη» (ψυχοποίηση αψύχων). Τέλος σχολιάζεται συνολικά η μορφή του ποιήματος και ο ρεαλισμός του.

13 Εναλλακτική πρόταση διδασκαλίας. 1. Μελετούν το ποίημα σε σχέση με τη θεά Αθηνά, καθώς διδάσκονται Οδύσσεια. 2. Μελετούν το ποίημα του Παπαδιαμάντη και συζητούν τα όμοια και διαφορετικά στοιχεία τους. 3. Μελετώνται όλα τα κείμενα της θεματικής ενότητας «Θρησκευτική ζωή», από όλους τους μαθητές χωρισμένους σε μικρές ομάδες, που αναλαμβάνουν από ένα έργο και το παρουσιάζουν στην τάξη σε επόμενα μαθήματα, με τη συμμετοχή όλων στη συζήτηση και με συμπλήρωση στοιχείων. Ο χρόνος πρέπει να είναι ευέλικτος, προέχει οι μικροί μαθητές να μάθουν πώς να μαθαίνουν. 4. Διαβάζεται το τελευταίο ποίημα ποίημα του Καβάφη, Στα περίχωρα της Αλεξανδρείας, (1933), ως προς τους κοινούς άξονες: θρησκευτικότητα και ειρωνεία. Στο ποίημα ο Απόλλωνας ζητά να πάρουν από τον χώρο του τον νεκρό μάρτυρα της χριστιανοσύνης, Βαβύλα, και να τον θάψουν αλλού. Οι χριστιανοί φοβήθηκαν και τον έθαψαν αλλού με δόξα και τιμή. Οι άνθρωποι του Απόλλωνα καθάρισαν το τέμενος για να προκόψει, αλλά ο ποιητής ειρωνικά μας δίνει την ατυχή κατάληξη του τεμένους, του ναού και του γύρω χώρου, που καταστράφηκε από τη φωτιά, π.χ. «Κι ωραία τωόντι πρόκοψε το τέμενος./δεν άργησε καθόλου, και φωτιά/ μεγάλη κόρωσε: μια φοβερή φωτιά:/και κάηκε και το τέμενος κι ο Απόλλων.». Εργασία 1. Συγκέντρωση ηθών και εθίμων σχετικών με τις γιορτές της Παναγίας. 2. Ο ι μαθητές διασκευάζουν τα ποιήματα σε πεζά κείμενα, με το δικό τους ύφος, στο πλαίσιο της δημιουργικής γραφής, που αποτελεί στόχο του μαθήματος.

14 Στο ποίημα, Στην Παναγία τη Σαλονικιά, προσέχουμε την παραδοσιακή μορφή του, τα πολλά επίθετα, την περιγραφή του ναού και φυσικά το πορτρέτο της Παναγίας και τη θεοσέβεια των ανθρώπων με τα τάματα. Στην Παναγία τη Σαλονικιά, Αλ. Παπαδιαμάντης Στο κέντρο της επάνω πόλεως Με το καμπαναριό της, που είν ένα στολίδι Του λιμένος και της προσόψεως, στέκει ο ναός της Παναγιάς. Ωραίος ο ναός, το τέμπλο ωραίο, Ωραία τα λαμπρά τα εικονίσματα, Ωραίες κι οι νορίτισσες που εκκλησιάζονται, Όλα ωραία.

15 Β Γυμνασίου, Στην εκκλησία (σελ. 60) και Θερμοπύλες (σελ. 192). Τα ποιήματα δεν έχουν κοινά στοιχεία, οπότε το ποίημα, Στην Εκκλησία, μπορεί να μελετηθεί με μνεία του ποιήματος Δέησις ή μόνο του σε μορφή και περιεχόμενο (στροφές, γλώσσα, ομοιοκαταληξία όχι συνεπής, οπτικές και οσφρητικές εικόνες, συναισθήματα του ποιητή κ.ά.). Σχολιάζουμε τους στίχους «Εκεί σαν μπω, μες σ εκκλησία των Γραικών», που θα πρέπει να γίνει μνεία ότι ο ποιητής ζει στην πολυπολιτισμική Αλεξάνδρεια, και «ο νους μου πηαίνει σε τιμές μεγάλες της φυλής μας», όπου ο ποιητής δείχνει την αγάπη του για την απανταχού ελληνισμό ως φυλή και θαυμάζει το Βυζάντιο, ως Φαναριώτης. Λέγεται ότι η ποίηση του Καβάφη είναι διανοητική και της ανάμνησης. Στο ποίημα πρώτα εκθέτει τα συναισθήματά του, γιατί αγαπάει την εκκλησία των Γραικών, και μετά την παρουσιάζει αφαιρετικά ως χώρο με «τα εξαπτέρυγά της», με «τ ασήμια των σκευών, τα κηροπήγιά της/ τα φώτα, τες εικόνες της, τον άμβωνά της.» («ασήμια», όχι ασημένια σκεύη, όπως στα δημοτικά τραγούδια). Εντοπίζονται τα στοιχεία του αισθητισμού, όπως: όσφρηση, ακοή, όραση, μουσική κ.ά. «των θυμιαμάτων της τες ευωδίες, /τες λειτουργικές φωνές και συμφωνίες, / τες μεγαλοπρεπείς των ιερέων παρουσίες/και κάθε των κινήσεως τον σοβαρό ρυθμό-/», «λαμπρότατοι μες των αμφίων τον στολισμό-/».

16 Αναδεικνύονται η λειτουργία της μνήμης και της ιστορίας «ο νους μου πηαίνει σε τιμές μεγάλες της φυλής μας,/ στον ένδοξό μας Βυζαντινισμό.» (σχολιάζονται τα επίθετα «μεγάλες», που επιτάσσεται και «ένδοξό μας»). Βλέπουμε ένα μικρό ποίημα πόσα μπορεί να μας πει, γιατί η ομορφιά της ποίησης, όπως και της φύσης «κρύπτεσθαι φιλεί», όπως έλεγε ο Ηράκλειτος, και ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει την κρυμμένη ομορφιά της ποίησης. Τέλος, θεωρώ ότι μια εργασία για την εκκλησία της ενορίας τους θα είναι δημιουργική ή για τις βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής τους ή γενικότερα για τις βυζαντινές εκκλησίες της Ελλάδας με αξιοποίηση του σχολικού βιβλίου και του διαδικτύου Το ποίημα Θερμοπύλες (Β Γυμνασίου σελ. 192), εντάσσεται στους άξονες ιστορία και πολιτική, ειρωνεία, συμβολοποίηση, αξιοπρέπεια και Χρέος. Στο ποίημα, Θερμοπύλες, οι Σπαρτιάτες, αν και ήξεραν ότι οι Μήδοι θα διαβούνε, όπως λέει στο ποίημα, δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, άρα έχομε το στοιχείο του Χρέους και της αξιοπρέπειας, τον γνωμικό λόγο και την ιστορία. Σχολιάζεται ο τίτλος, που συνδέει το ποίημα με τον χώρο και ιστορικό γεγονός (490 π.χ.). Οι μαθητές ανακαλούν στη μνήμη τους πληροφορίες από την Ιστορία τους ως προετοιμασία για την ανάγνωση του ποιήματος.

17 Θερμοπύλες Τιμή σ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες δίκαιοι κ ίσοι σ όλες των τες πράξεις, αλλά με λύπη κιόλας κ ευσπλαχνία γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί, πάλ εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους. Και περισσότερη τιμή τους πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.» (ό.π., σελ. 103)

18 Μελέτη κειμενοκεντρική ή με ερωτήσεις, π.χ. -Γιατί προτάσσεται η λέξη «Τιμή», τι σημαίνει «ώρισαν», «Θερμοπύλες». Το «ποτέ» είναι τροπικό ή χρονικό, πώς λειτουργεί η μετοχή με την άρνηση «μη κινούντες» και η λέξη «χρέος»; -Έπεσαν στις Θερμοπύλες οι Σπαρτιάτες και οι Πλαταιείς από τον φόβο της τιμωρίας από τη Σπάρτη ή από αγάπη στην πατρίδα και την ελευθερία; - Τι σημαίνουν τα «πλούσιοι, πτωχοί, αλήθειαν ομιλούντες» και πώς αυτά δένουν με τη σχετικοκρατία του «πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους» ; (ψεύδονται διότι δεν μπόρεσαν να είναι τόσο γενναίοι όσο οι πεσόντες). -Γιατί θεωρείται ποιητής ανθρωποκεντρικός και όχι ηρωικός, ο Καβάφης και η ποίησή του και πού φαίνεται αυτό εδώ; -Πού κορυφώνεται το νόημα; (τέσσερις τελευταίοι στίχοι, όπου ο ποιητής υμνεί τους ανώνυμους, που, αν και γνώριζαν ότι θα πεθάνουν, όμως αγωνίστηκαν μέχρι θανάτου). Πού υπάρχει αξιοπρέπεια και χρέος; (προβλέπουν ότι ο προδότης θα φανεί, αλλά παραμένουν στις θέσεις τους από αξιοπρέπεια και χρέος). - Τι εννοεί με τις λέξεις «Εφιάλτης» και «Μήδοι»; (διεύρυνση του συμβόλου). Συνδέεται το ποίημα με την εποχή που το έγραψε ο ποιητής, μεταξύ ; Εργασία. Μπορεί να δοθεί μια σχετική εργασία ή να ζητηθεί μια συνθετική για παραγωγή λόγου ή ένα σχέδιο εργασίας σε ομάδες, για τη σχέση ιστορίας και ποίησης, με αναφορές και σε άλλους ποιητές, π.χ. Σολωμός, Παλαμάς, Σεφέρης.

19 Ακόμα θα μπορούσε να διαβαστεί και το ποίημα, Υπέρ της Αχαϊκής Συμπολιτείας Πολεμήσαντες, γραμμένο το 1922, που κινείται στον ίδιο άξονα και δίνονται τα ιστορικά στοιχεία. Στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια, μετά την ήττα στη Σκάρφεια της Λοκρίδας, 110 π.χ, επί Πτολεμαίου, που χλευαστικά λεγόταν Λάθυρος, δηλαδή Ρεβύθης, ο Ρωμαίος Λεύκιος Μόμμιος νίκησε τον Δίαιο και τον Κριτόλαο της Αχαϊκής Συμπολιτείας, που δεν συνεργάστηκαν κατά του κοινού εχθρού, οπότε ισοπεδώθηκε η Κόρινθος και κατακτήθηκε η Πάτρα). Πίσω από το φανταστικό όνομα του Αχαιού, που καταγράφει το γεγονός, κρύβεται ο Καβάφης, που συνδέει το 110 π.χ. με το Ο γνωμικός λόγος, ο ύμνος στους αφανείς και η έννοια του χρέους είναι φανερά με την πρώτη ανάγνωση, όπως και το ιστορικό στοιχείο. Παρατηρούμε ότι η ποίηση συμπληρώνει την ιστορία, π.χ. Υπέρ της Αχαϊκής Συμπολιτείας Πολεμήσαντες (Αριστέα) Ανδρείοι σεις που πολεμήσατε και πέσατ ευκλεώς τους πανταχού νικήσαντας μη φοβηθέντες. Άμωμοι σεις, αν έπταισαν ο Δίαιος κι ο Κριτόλαος. Όταν θα θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν "Τέτοιους βγάζει το έθνος μας" θα λένε για σας. Έτσι θαυμάσιος θάναι ο έπαινός σας. Εγράφη εν Αλεξανδρεία υπό Αχαιού έβδομον έτος Πτολεμαίου, Λαθύρου. (Ποιήματα, σελ. 31)

20 Γ Γυμνασίου, Στα 200 π.χ., (σελ. 123 ). Στον ίδιο άξονα με το ποίημα Θερμοπύλες μπορεί να μελετηθεί και το ποίημα με τίτλο, Στα 200 π.χ., που γράφτηκε το 1931, τίτλος αντιποιητικός (χρονολογία, που εντάσσεται στο πνεύμα της πρωτοπορίας και του μοντερνισμού του ποιητή). Η προμετωπίδα έχει άμεση σχέση με το κείμενο, οπότε τίτλος και προμετωπίδα ως παρακειμενικά στοιχεία προετοιμάζουν για το θέμα του κειμένου. Πρόκειται για την επιγραφή του Μεγάλου Αλέξανδρου, που έστειλε μαζί με τα λάφυρά του ως δώρο, μετά τη νίκη του στον Γρανικό και τα Άρβηλα (334,333 π.χ.), για να κρεμαστούν στον ναό της Αθηνάς Παρθένου στον Παρθενώνα. Η επιγραφή έλεγε: «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλήν Λακεδαιμονίων», μέσα σε εισαγωγικά. Ερμηνεία με σχολιασμό μορφής και περιεχομένου. Η επιγραφή ως προμετωπίδα (παρακειμενικό στοιχείο και οπτική παρουσία της, διαχωρίζεται από το ποίημα, υποδηλώνει με τα εισαγωγικά τη φωνή του Στρατηλάτη, πολυφωνία). Η ειρωνεία διαπερνά όλο το ποίημα, αφού και χωρίς τους Λακεδαιμονίους οι Πανέλληνες νίκησαν, ενώ οι Λακεδαιμόνιοι, με τη Μοραΐτικη ομφαλοσκόπησή τους, σύμφωνα με πολλούς μελετητές, απουσίασαν από τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Έτσι κατανοείται και αυτό του έλεγε ο Καβάφης: «Είμαι κι εγώ Ελληνικός. Προσοχή, όχι Έλλην, ούτε Ελληνίζων, αλλά Ελληνικός», δηλαδή ανήκων στην ελληνική φυλή», όπως επισημαίνει ο Σεφέρης. Είναι φανερή η πολιτική σκέψη, η ειρωνεία και ο γνωμικός λόγος, που μέχρι σήμερα ακούγεται. Ακόμα η σημασία του γεγονότος (προβολή της ελληνικής λαλιάς στην Ασία), που δίνεται με τη συσσώρευση επιθέτων (την νικηφόρα, την περίλαμπρη, την περιλάλητη, την δοξασμένη κ.ά.).

21 ΣΤΑ 200 π.χ. (Αριστέα) «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων» Μπορούμε κάλλιστα να φαντασθούμε πως θ αδιαφόρησαν παντάπασι στην Σπάρτη (ειρωνεία) για την επιγραφήν αυτή. «Πλην Λακεδαιμονίων», μα φυσικά. Δεν ήσαν οι Σπαρτιάται για να τους οδηγούν και για να τους προστάζουν (ειρωνεία) σαν πολυτίμους υπηρέτας. Άλλωστε μια πανελλήνια εκστρατεία χωρίς Σπαρτιάτη βασιλέα γι αρχηγό δεν θα τους φαίνονταν πολλής περιωπής. Α βεβαιότατα «πλην Λακεδαιμονίων». Είναι κι αυτή μια στάσις. Νοιώθεται. (γνωμικό) Έτσι πλην Λακεδαιμονίων στον Γρανικό και την Ισσό μετά και στην τελειωτική την μάχη, όπου εσαρώθη ο φοβερός στρατός που στ Άρβηλα συγκέντρωσαν οι Πέρσαι: που απ τ Άρβηλα ξεκίνησαν για νίκην, κ εσαρώθη.

22 Κι απ την θαυμάσια πανελλήνια εκστρατεία, την νικηφόρα, την περίλαμπρη, την περιλάλητη, την δοξασμένη ως άλλη δεν δοξάσθηκε καμιά, την απαράμιλλη: βγήκαμ εμείς ελληνικός καινούριος κόσμος, μέγας. Εμείς οι Αλεξανδρείς, οι Αντιοχείς, οι Σελευκείς, κ οι πολυάριθμοι επίλοιποι Έλληνες Αιγύπτου και Συρίας, κι οι εν Μηδία, κι ο εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι. Με τες εκτεταμένες επικράτειες, Με την ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών. Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς. Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα! ( γνωμικό, ειρωνεία)

23 Το μεγαλείο της καβαφικής γραφής φαίνεται και από την καθολικότητα του γνωμικού λόγου, π.χ. Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!, "Τέτοιους βγάζει το έθνος μας" θα λένε, Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους./ Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις, κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις, Ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν κ.ά. Αναδεικνύεται η οπτική γωνία των Σπαρτιατών (α στροφή, 10 στίχοι) έτσι όπως φαντάζεται ο ποιητής ότι θα αντέδρασαν στη Σπάρτη, που επιτείνεται με την πρόταξη του «μα φυσικά», π.χ. «μα φυσικά. Δεν ήσαν οι Σπαρτιάται/ για να τους οδηγούν και για να τους προστάζουν (ειρωνεία)/ σαν πολυτίμους υπηρέτας. Άλλωστε μια πανελλήνια εκστρατεία χωρίς/ Σπαρτιάτη βασιλέα γι αρχηγό/ δεν θα τους φαίνονταν πολλής περιωπής.». Οι Σπαρτιάτες λειτουργούν ως ξεχωριστοί και μόνοι, ενώ ο Καβάφης ως μέρος ενός συνόλου με το α πληθυντικό στα ρήματα: «μπορούμε, φανταστούμε», π.χ. «Μπορούμε κάλλιστα να φαντασθούμε πως θ αδιαφόρησαν παντάπασι στην Σπάρτη για την επιγραφήν αυτή. Πλην Λακεδαιμονίων». Εντοπίζονται τα ιστορικά στοιχεία συνοπτικά, οι τόποι δράσης, δηλαδή το κειμενικό και εξωκειμενικό πλαίσιο, η ποιητική αφήγηση (γεγονός, αντίδραση, χώρος, πρόσωπα, ειρωνεία, «Α βεβαιότατα πλην Λακεδαιμονίων») και ο μετεωρισμένος στίχος, για έμφαση με τη σημαίνουσα ειρωνεία. Ακολουθούν οι τρεις στροφές (5,6,8 στίχοι), που αφηγούνται το ιστορικό μεγαλείο και κυρίως αναδεικνύουν το αποτέλεσμα στο οποίο δίνει έμφαση ο ποιητικός λόγος. Δίνεται συνοπτικά ολόκληρη ιστορική πορεία ως λόγος δραστικός και γρήγορος, καθώς από το «Έτσι» και μετά ο ποιητής μιλάει καθαρά αφηγηματικά και αφαιρετικά, για τις νίκες και τη σημασία τους, μέσα από τη συσσώρευση επιθέτων και τη σύγκριση στον υπέρτατο βαθμό.

24 Και καταλήγει στο έξοχο συμπέρασμα, εντάσσοντας μέσα σε αυτό το πλαίσιο και τον εαυτό του και τον ελληνισμό της περιφέρειας, π.χ. «βγήκαμ εμείς» ο καινούριος ελληνικός κόσμος, που χαρακτηρίζεται από την προσφορά του «μέγας». Το «Κι» λειτουργεί ως μεταβατικό, ως συμπερασματικό και ως χρονικοαναφορικό (βλ. Νεοελληνική Σύνταξις, Αχ. Τζάρτζανου), π.χ. «Κι απ την θαυμάσια πανελλήνια εκστρατεία,/την νικηφόρα, την περίλαμπρη,/την περιλάλητη, την δοξασμένη/ ως άλλη δεν δοξάσθηκε καμιά,/την απαράμιλλη:». Η επόμενη στροφή το «εμείς» γίνεται συγκεκριμένο, π.χ. «Εμείς οι Αλεξανδρείς, οι Αντιοχείς,/ οι Σελευκείς, κ οι πολυάριθμοι/ επίλοιποι Έλληνες Αιγύπτου και Συρίας,/ κι οι εν Μηδία, κι ο εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι./ Με τες εκτεταμένες επικράτειες,/με την ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών». Σχολιάζεται το «Εμείς», που προβάλλεται ως εστιακή αντωνυμία τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτιστικά, ως λαός που κάποτε μεγαλούργησε και διέδωσε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου (κυρίαρχο νόημα), π.χ. «Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά/ ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς.». Ακολουθεί ο τελευταίος καταληκτικός στίχος, μετεωρισμένος, δηλαδή απομονωμένος οπτικά στη σελίδα για έμφαση, που επανέρχεται και μας συνδέει με το νόημα της επιγραφής, συμπληρωμένο και με έντονο σαρκασμό, που επιτείνεται από το θαυμαστικό, π.χ. «Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!». Το ποίημα έχει πολλά να μας πει και να υπονοήσει, εμείς λέμε τόσα όσα η ηλικία των μαθητών μπορεί να προσλάβει. Αυτός ήταν ο ποιητής Καβάφης, ένας κολοσσός της γραφής, ένα όριο για το πριν και το μετά, όσο τον διαβάζει κανείς μαθαίνει και βαθαίνει και στον δικό του ανθρωπισμό Από άποψη στίχων, επίσης, υπάρχει μια σημαίνουσα αναλογία, π.χ = 32, δηλαδή 10, για τη σπαρτιατική οπτική και 22 για τα υπόλοιπα. Το ποίημα γράφτηκε το 1931, σύνδεση με τα εξωκειμενικά συμφραζόμενα.

25 Εργασία. Δίνεται για σχολιασμό το ερώτημα αν στροφές αποτελούν στροφικό σύστημα ή μήπως κλιμακώνουν το κυρίαρχο νόημα, που κορυφώνεται στο τέλος. Μπορεί να γίνει σχέδιο εργασίας με αφορμή το ποίημα και τη μελέτη και άλλων ιστορικών ποιημάτων για να αναδειχθεί η ιστορική και πολιτική σκέψη του ποιητή και οι διαχρονικές αξίες. Στην ίδια τάξη (Γ γυμνασίου, σελ. 121) ανθολογείται και το ποίημα με τίτλο, Όσο Μπορείς, που έχει σχέση όχι με την ιστορική, αλλά με την ατομική αξιοπρέπεια, η οποία εμπεριέχει και την κοινωνική. Όσο Μπορείς Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις μες την πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες. Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την, γυρίζοντας συχνά κι εκθέτοντάς την στων σχέσεων και των συναναστροφών την καθημερινήν ανοησία, ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική. Ανάλυση με κειμενοκεντρική προσέγγιση ή με δοσμένες ερωτήσεις. Μετά την ανακοίνωση της πρώτης πρόσληψης ακολουθεί η ανάλυση του ποιήματος σε μορφή και περιεχόμενο.

26 Καλό είναι να περιηγηθούν κυριολεκτικά το ποίημα οι μαθητές, ανακαλύπτοντας τις λέξεις και τα αυθεντικά νοήματά τους, διότι σε βαθύτερο επίπεδο κρύβονται το νόημα και οι αξίες που υποστηρίζει το ποίημα. Αν συνδεθεί, μάλιστα, το ποίημα με την τάση του ποιητή να προφυλάξει την προσωπική του ζωή -λόγω της ερωτικής του ιδιαιτερότητας και της εσωστρέφειάς τουαπό τα μάτια των αδιάκριτων, αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα και σίγουρα είναι διδακτικό-παραινετικό και στοχαστικό. Άλλωστε, από το έργο και τη ζωή του ποιητή συνάγεται ότι είχε πολύ υψηλή αίσθηση για την αποστολή του ως ποιητής στην κοινωνία. Θα πρέπει να συζητηθούν τα ρήματα ( β πρόσωπο), όπου είναι παρών ο αναγνώστης (συμβουλή), το εσύ (μπορείς, κάμεις, προσπάθησε, εξευτελίζεις). Σχολιάζεται ο τίτλος «Όσο μπορείς» ρηματικός και ελλειπτικός, με το «όσο» να συνδηλώνει ατομική δυνατότητα, δηλαδή όσο εξαρτάται από σένα, ο οποίος βγαίνει από φράση του ποιήματος (συνοχή και συνεκτικότητα), το πεζολογικό και χαμηλόφωνο ύφος και το κύριο νόημα-συμβουλή για μια αξιοπρεπή ζωή, σε αντίστιξη με τον ρηχό κόσμο, που λέει για να λέει, αλλά αυτό δεν καταξιώνει τη ζωή. Είναι ένα ποίημα με αυθεντικό ανθρωπισμό, ψυχολογικό, π.χ.

27 «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις» (το «κι» υπαινίσσεται προφορικό λόγο και συζήτηση με κάποιο «εσύ») «τούτο προσπάθησε τουλάχιστον/ όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις» (συζήτηση του «τουλάχιστον», λαϊκού ρήματος «εξευτελίζεις» αντί του λόγιου «ευτελίζεις», της άνω και κάτω στιγμής, που δηλώνει αναπνοή και αργό διάβασμα για να ακουστεί η συμβουλή ως άμεσος και αποτρεπτικός λόγος «μην την εξευτελίζεις». Εδώ ο ποιητής λειτουργεί ως πνευματικός ηγέτης που απαιτεί ο καθένας να σέβεται τη ζωή του. Η δεύτερη στροφή συνδέεται λεκτικά (μορφή) και νοηματικά με την πρώτη (συνεκτικότητα) με την επανάληψη του βαρύγδουπου ρήματος «εξευτελίζεις» και τις δύο μετοχές, ιδιωματική «πηαίνοντάς την» και δημοτική «εκθέτοντάς την», το πού δίνεται με πολλά λόγια στους δύο επόμενους στίχους, όπου ακούγεται και το ιδιωματικό άρθρο «στες». Το αποτέλεσμα της κακής συμπεριφοράς στη ζωή μας δίνεται με τον τελευταίο στίχο «ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική», όπου το «ως» λειτουργεί ως χρονικό, αλλά ενέχει και συμπέρασμα, απόφθεγμα (κορύφωση) Ολοκληρώνοντας συζητάμε τι είδους αξιοπρέπεια διαπερνά το πρώτο ποίημα (πατριωτική) και τι το δεύτερο (ατομική).

28 Εργασία. Ζητάμε από τους μαθητές να εξηγήσουν τι σημαίνει ο τελευταίος στίχος σε μία παράγραφο, ή να γράψουν το δικό τους πρωτόλειο ποίημα ή πεζό, με θέμα την αξιοπρεπή ζωή Αισθητισμός, ιδανισμός, τελειότητα γραφής. Σε αυτόν τον άξονα μπορούν να μελετηθούν τόσο το ανθολογημένο ποίημα Φωνές, (Γ γυμνασίου, σελ. 120), όσο και η παλαιότερη μορφή του «Φωναί Γλυκείαι, 1894» και να γίνει σύγκριση. ΦΩΝΑΙ ΓΛΥΚΕΙΑΙ «Είναι αι γλυκύτεραι φωναί όσαι διά παντός εσίγησαν, όσαι εντός καρδίας μόνον λυπηράς πενθίμως αντηχούσιν.» (α στροφή) «Στενάζουν αι μελωδικαί φωναί κ εν τη ψυχή η πρώτη ποίησις ηχεί του βίου μας ως μουσική, τη νύκτα, μακρυνή» (δ στροφή), (Αποκηρυγμένα, σ.76) ΦΩΝΕΣ Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες εκείνων που πεθάναν, ή εκείνων που είναι για μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους. Κάποτε μες στα όνειρά μας ομιλούνε κάποτε μες στη σκέψι τες ακούει το μυαλό. Και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν ήχοι από την πρώτη ποίησι της ζωής μας σα μουσική, την νύχτα, μακρυνή, που σβύνει.

29 Σύγκριση σε θέμα, σε γλώσσα σε οργάνωση. Ο πόνος φιλτράρεται από τη σκέψη και γίνεται ποίηση, το επίθετο συμβολοποιεί τις φωνές «ιδανικές φωνές» άρα λειτουργία μνήμης, όπου οι φωνές αντηχούν σαν όνειρο και ως ιδανικές, οπότε το νόημα έχει καθολικότητα. Η ανάλυση μπορεί να δοθεί με δοσμένες ερωτήσεις στις οποίες εργάζονται οι μαθητές ανά δύο θρανία. Ενδεικτικές ερωτήσεις. - Τι σημαίνουν οι τίτλοι; - Πού μπορεί να αναφέρεται αυτή η ανάμνηση και τι σημαίνει «πρώτη ποίηση»; (φιλία, έρωτας, θάνατος και άλλα). Η εξιδανίκευση οδηγεί στην «πρώτη ποίηση», πρώτη και σημαντική εμπειρία, ως ήχος μουσικής, που περνώντας τα χρόνια σβήνει. - Ποια συναισθήματα διαπερνούν το ποίημα και ποια εκδοχή σάς αρέσει; (πόνος, τρυφερότητα, ευαισθησία). Δραστηριότητα. Με αφορμή το ποίημα να γράψουν οι μαθητές δύο παραγράφους όπου θα αναπτύξουν τις σκέψεις τους για το τρίπτυχο της ζωής «Ζωή, Έρωτας, Θάνατος». Εναλλακτικά. Μπορούν να γράψουν ένα μικρό αφήγημα ή ένα ποίημα ως προέκταση της ποιητικής τους εμπειρίας, αν το επιθυμούν.

30 3.3. Ανθολογημένη ποίηση στη Α Λυκείου ( ). Περιμένοντας τους βαρβάρους, Η Σατραπεία, Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον, Αλεξανδρινοί βασιλείς, Νέοι της Σιδώνος 400 μ. Χ. Ιθάκη, Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης. Αναδεικνύονται στα ανθολογημένα ποιήματα τα στοιχεία πρωτοπορίας του ποιητή και τα στοιχεία της ποιητικής του (πεζολογικός στίχος, μικτή γλώσσα, διακείμενα, εξομολογητικό και χαμηλόφωνο ύφος, διδακτισμός, αισθητισμός, οργάνωση του ποιητικού χώρου ως σκηνικού θεάτρου κ.ά.). Τα ποιήματα στο λύκειο μπορούν να μελετηθούν σε άξονες, με ανάλυση του ενός και τα άλλα ως παράλληλα ή με ανάδειξη των αξόνων της ποιητικής του ή ως πορτρέτα ανδρών. Για παράδειγμα, τα ποιήματα, Τείχη, Τα παράθυρα, Περιμένοντας τους Βαρβάρους, Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον, λειτουργούν τόσο συμβολικά όσο και με την έννοια του κλειστού χώρου, του αδιεξόδου και της θεατρικότητας. Εναλλακτικές προτάσεις για τη διδασκαλία των ποιημάτων, που είναι πολλά, καθώς μπορούν κάποια να συνεξεταστούν ως παράλληλα σε κοινούς άξονες, όπως:

31 Α. Στον άξονα του εγκλεισμού και αδιεξόδου μπορούν να μελετηθούν ως παράλληλα τα ποιήματα, Τείχη και Τα παράθυρα, στο Περιμένοντας τους Βαρβάρους. Β. Στην ποιητική της ιστορίας, της ειρωνείας, της θεατρικότητας και της αξιοπρέπειας μπορούν να συνεξεταστούν τα ποιήματα: Περιμένοντας τους Βαρβάρους, Η Σατραπεία, Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον, καθώς όλα ανήκουν ή συνδηλώνουν εποχές κρίσης και παρακμής. Γ. Στον άξονα του αισθητισμού και της ειρωνείας μπορούν να συνεξεταστούν τα ποιήματα, Ιθάκη, Νέοι της Σιδώνος 400 μ. Χ., Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης, Δαρείος. Δ. Στον άξονα του συμβόλου και του ανοίγματος μπορεί να μελετηθεί το ποίημα Ιθάκη σε αντίστιξη με το Περιμένοντας τους βαρβάρους, ή την Πόλι ή τους Τρώες. Τα ποιήματα μπορούν με τη μορφή σχεδίων εργασίας να μελετηθούν ανά κατηγορία από μικρές ομάδες μαθητών και στις ανακοινώσεις τους να γίνεται η προέκταση με τη συμμετοχή όλων. Εναλλακτικά, καλό είναι να αναλυθεί λεπτομερώς το πρώτο, Περιμένοντας του βαρβάρους, και στη συνέχεια να αρχίσει η μελέτη των άλλων στο πλαίσιο του παράλληλου με άξονες. Ακόμα, είναι καλό να δοθούν πρώτα κάποια πληροφοριακά στοιχεία για την ποιητική του Καβάφη ή και να παρακινηθούν οι μαθητές με δοσμένες ερωτήσεις να αναζητήσουν στοιχεία εργοβιογραφικά και ποιητικής στο διαδίκτυο.

32 Η ανάλυση του ποιήματος, Περιμένοντας τους βαρβάρους, μπορεί να γίνει κειμενοκεντρικά με συνεξέταση μορφής και περιεχομένου ή σε δοσμένες ερωτήσεις, όπως: - Πού εντοπίζετε το αδιέξοδο και τι συνδηλώνει αυτό; - Τo ποίημα έχει θεατρικότητα, να την εντοπίσετε και να την σχολιάσετε. Τι πετυχαίνει με αυτή ο ποιητής; -To ποίημα μπορεί να ενταχθεί και στα ιστορικά συμβολικά. Αναδείξτε τα σύμβολα και την ή τις ιστορικές περιόδους που συνδηλώνει. - Το ποίημα έχει στοιχεία αισθητισμού. Να τα εντοπίσετε και να τα εντάξετε στην ποιητική του Κ.Π.Καβάφη. Επίσης, με δοσμένες ερωτήσεις μπορεί να γίνει και η μελέτη όλων των ποιημάτων ανά ομάδες και άξονες, με ανάδειξη ομοιοτήτων και κάποιων διαφορών. Ακόμα, μπορεί να δοθεί μία εργασία, που συμβάλλει και στην άσκηση της παραγωγής λόγου, σε μορφή άρθρου για λογοτεχνικό περιοδικό με θέμα: «Ποίηση και ποιητική του Καβάφη» ή «Ο Καβάφης ένας επίκαιρος ποιητής». Οι μαθητές προσέχουν το επικοινωνιακό πλαίσιο, τη δομή του κειμένου τους, το επιλεγμένο λεξιλόγιο και, ως προς το περιεχόμενο, αξιοποιούν ό,τι έμαθαν από την επεξεργασία των ποιημάτων, οπότε ασκούνται και στην Έκφραση-Έκθεση.

33 Περιμένοντας τους βαρβάρους (γράφτηκε ) (Αριστέα) Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι; Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα. Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία; Tι καθοντ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε; Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα. Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί; Οι βάρβαροι σαν έρθουν θα νομοθετήσουν. Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη, και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα; Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα. κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.

34 Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ οι πραίτορες εβγήκαν σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους, και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια μ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα; Γιατί οι βάρβαροι θα φτάσουν σήμερα και τέτοια πράγματα θαμπόνουν τους βαρβάρους. Γιατί κ οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους; Γιατί οι βάρβαροι θα φτάσουν σήμερα κι αυτοί βαρυούντ ευφράδειες και δημηγορίες. Γιατί ν αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία κ η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν). Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ η πλατέες, κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

35 Γιατί ενύχτωσε κ οι βάρβαροι δεν ήλθαν. Και μερικοί έφθασαν απ τα σύνορα, και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν. Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις. Το ποίημα κινείται σε τρία επίπεδα: στο ιστορικό (παρακμή Αλεξάνδρειας και ερχομός Ρωμαίων), στο σύγχρονο με την εποχή του Καβάφη και κυριαρχία Άγγλων ως Pax Bretannica και στο συμβολικό της αβεβαιότητας και του αδιεξόδου, αφού και οι βάρβαροι αποτελούν κάποια λύση. Δίνεται η δράση των ανθρώπων στην αγορά της Αλεξάνδρειας, με πολλές άλλες λεπτομέρειες, απ όπου αναδεικνύονται δύο στάσεις πολιτισμού και δύο ιδέες. Δηλαδή, ο διάλογος, η θεατρικότητα του χώρου, η αγορά, η απραξία των Συγκλητικών και οι στολισμοί τους αναδεικνύουν τη σκηνοθετική ποιότητα του Καβάφη, που μας δίνει αντίθετες στάσεις και κινήσεις. Μάλιστα, όλη η πολυτέλεια επαυξάνει την ειρωνεία και την κενότητα της κατάστασης, όπως και η απουσία ρητόρων. Η απάντηση σε όλη αυτή τη σκηνοθεσία ως ποίημα και ως ζωή είναι μία: η αναμονή των βαρβάρων, όλα είναι έτοιμα- επίσημες ενδυμασίες, τίτλοι κ.ά.- για την παράδοση της Αλεξάνδρειας, γιατί οι βάρβαροι αποτελούν έστω μια λύση. Σχολιάζεται ο χρόνος (πρωί-βράδυ), διότι νύχτωσε και οι βάρβαροι δεν ήρθαν (φως # σκοτάδι), τότε ακούγεται ανησυχία (ηχητική εικόνα) και κίνηση με αντίστροφη πορεία. Όλοι φεύγουν στενοχωρημένοι, δηλαδή όλοι έχουν ψυχικό κενό, ακόμα και ο κόσμος.

36 Η τελευταία στροφή αποτελεί σχόλιο του ποιητή. Ο Καβάφης κουβαλούσε μέσα του αποκρυσταλλωμένο και συντονισμένο με το έργο του το πνεύμα της εποχής του, μια εποχή πολλών ανακατατάξεων, εποχή οικονομικού και πολιτικού ξεπεσμού στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, όπως είναι ο ατυχής πόλεμος του 1897, η χρεοκοπία Τρικούπη, ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος, το 1922 η Μικρασιατική Καταστροφή, τα οικονομικά αδιέξοδα, η άνοδος φασισμού στην Ευρώπη. Η μόνη θετική πινελιά είναι η πολιτική του Βενιζέλου με την επέκταση των συνόλων σε Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη. Η ειρωνεία είναι εμφανής στα ποιήματα: Ιθάκη, Αλεξανδρινοί Βασιλείς, Δαρείος, Νέοι της Σιδώνος κ.ά. Σχολιάζεται στο Περιμένοντας τους βαρβάρους η πολυτελής ενδυμασία των συγκλητικών και των υπάτων, που δείχνει, όπως και στον Καισαρίωνα, κενό, οπότε επιστρατεύει ο ποιητής στοιχεία του αισθητισμού και ειρωνεύεται λέγοντας ότι αυτά θαμπώνουν τους βαρβάρους, καθώς αυτό επιστρέφει σε εκείνους που στολίζονται και προσαρμόζονται στις προτιμήσεις των βαρβάρων, π.χ. «τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες / βραχιόλια με τόσους αμεθύστους,/ δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια / πολύτιμα μπαστούνια/ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα».

37 Το ποίημα, Η Σατραπεία, είναι ιστορικό, συμβολικό και κινείται στον άξονα όχι της αξιοπρέπειας, αλλά της παραίτησης και του πειρασμού του ΝΑΙ. Στο ποίημα δε δίνεται ο δράστης, που φεύγει για τα Σούσα, οπότε μας επιτρέπει να θεωρήσουμε ως φυγάδα διάφορα ιστορικά πρόσωπα: τον Θεμιστοκλή ή τον Δημάρατο ή τον Αλκιβιάδη ή τον κάθε άνθρωπο που επιλέγει το ΝΑΙ και αφήνεται και ενδίδει σε μια δοτή ευτυχία είτε είναι τα Σούσα είτε κάθε χώρος χλιδής. Το ποίημα είναι πολυεπίπεδο, συνδηλώνει ηθική και πολιτική κρίση και εμπεριέχει παραίνεση, ειρωνεία και γνωμικό λόγο. Σχολιάζονται ο διχασμός ανάμεσα στο ΝΑΙ και το ΌΧΙ και πού οδήγησε το μεγάλο ΝΑΙ (θλίψη, μη αυθεντική ζωή), το εξομολογητικό και παραινετικό ύφος, ο τόπος αυτού που ενδίδει κ.ά. Η Σατραπεία (Αριστέα) Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος για τα ωραία και μεγάλα έργα η άδικη αυτή σου η τύχη πάντα ενθάρρυνσι κ επιτυχία να σε αρνείται να σ εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες, και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες. Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις (η μέρα που αφέθηκες κ ενδίδεις), και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα, και πιαίνεις στον μονάρχην Αρταξέρξη

38 που ευνοϊκά σε βάζει στην αυλή του, και σε προσφέρει σατραπείες και τέτοια. Και συ τα δέχεσαι με απελπισία αυτά τα πράγματα που δεν τα θέλεις. Άλλα ζητεί η ψυχή σου, γι άλλα κλαίει τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών, τα δύσκολα και τα ανεκτίμητα Εύγε την Αγορά, το Θέατρο, και τους Στεφάνους. Αυτά πού θα στα δώσει ο Αρταξέρξης, αυτά πού θα τα βρεις στη σατραπεία και τι ζωή χωρίς αυτά θα κάμεις. (Ποιήματα, σελ. 16) Αξιοπρέπεια συνιστά η ποιητική πρόταση παραίτησης από κάθε Αντώνιο, που νικιέται στο Άκτιο το 31 π.χ., στο φιλοσοφικό και παραινετικό του ποίημα Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον. Ο ποιητής συμβουλεύει τον αυτοκράτορα Αντώνιο να βγει στο παράθυρο (θεατρικότητα), να ακούσει τα παρακάλια και τα παράπονα και «Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος/ αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει» και κλείνει το ποίημα με αλλαγή του ρήματος «φεύγει» σε «χάνεις», «κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις».

39 Αξιοπρέπεια και χρέος διδάσκει ο ποιητής και με το ποίημα Εν Σπάρτη, όταν ο Πτολεμαίος ζητά ως ενέχυρο για τη συμφωνία με τον Κλεομένη την ηλικιωμένη μάνα του Κρατησίκλεια (ύβρις). Η βασιλική μάνα όχι μόνον αποδέχεται, αλλά τονίζει στον γιο της ότι δεν πρέπει να κλάψουν και να ταπεινώσουν τη Σπάρτη και λέει ότι χαίρεται που έστω και στο γήρας της θα είναι ωφέλιμη στη Σπάρτη. Το ποίημα μπορεί να αξιοποιηθεί ως παράλληλο και σε αντίστιξη με τη Σατραπεία και με τους Αλεξανδρινούς Βασιλείς και την κενότητά τους, π.χ. «Δεν ήξερεν ο βασιλεύς Κλεομένης, δεν τολμούσε δεν ήξερε έναν τέτοιον λόγο πώς να πει προς την μητέρα του [ ] [..] Μα η υπέροχη γυναίκα τον κατάλαβε [..] Και γέλασε κ είπε βεβαίως πιαίνει. και μάλιστα χαίρονταν που μπορούσε νάναι στο γήρας της ωφέλιμη στην Σπάρτη ακόμη. [ ] Το φρόνιμα της Σπάρτης ασφαλώς δεν ήταν ικανός να νοιώσει ένας Λαγίδης χθεσινός» (σελ. 64).

40 Το ποίημα, Αλεξανδρινοί Βασιλείς, είναι ιστορικό, έχει ειρωνεία και θεατρικότητα, απουσία αξιοπρέπειας. Εντοπίζονται το σκηνικό, ως ανοιχτός χώρος, το στάδιο, τα πρόσωπα, εκεί μαζεύτηκε ο κόσμος για να δουν της Κλεοπάτρας τα παιδιά, το γεγονός, θα γινόταν το μοίρασμα των αξιωμάτων το 30 π.χ. από τον ερωτευμένο με την Κλεοπάτρα Αντώνιο. Εξαίρετη είναι η θεατρικότητα στο ποίημα αυτό ως χώρος και ως ανθρώπινη δράση με τη ματαιότητά της. Ο κόσμος τρέχει στο θέαμα, αν και ήξεραν ότι ήταν τίτλοι χωρίς ουσία, άλλωστε σε λίγο άλλος Ρωμαίος θα πάρει την εξουσία σκοτώνοντας τον Αντώνιο. Η υπονόμευση του θέματος έρχεται με την ειρωνεία του ποιητή στο τέλος σε μορφή γνωμικού λόγου, «τι κούφια λόγια ήσανε αυτές η βασιλείες».

41 Αλεξανδρινοί Βασιλείς (Αριστέα) Μαζεύθηκαν οι Αλεξανδρινοί να δουν της Κλεοπάτρας τα παιδιά, τον Καισαρίωνα, και τα μικρά του αδέρφια, Αλέξανδρο και Πτολεμαίο, που πρώτη φορά τα βγάζαν έξω στο Γυμνάσιο εκεί να τα κηρύξουν βασιλείς, μες στη λαμπρή παράταξι των στρατιωτών. Ο Αλέξανδρος τον είπαν βασιλέα της Αρμενίας, της Μηδίας, και των Πάρθων. Ο Πτολεμαίος τον είπαν βασιλέα της Κιλικίας, της Συρίας, και της Φοινίκης. Ο Καισαρίων στέκονταν πιο εμπροστά, ντυμένος σε μετάξι τριανταφυλλί, στο στήθος του ανθοδέσμη από υακίνθους, η ζώνη του διπλή σειρά σαπφείρων κι αμεθύστων, δεμένα τα ποδήματά του μ άσπρες κορδέλλες κεντημένες με ροδόχροα μαργαριτάρια

42 Αυτόν τον είπαν πιότερο από τους μικρούς, αυτόν τον είπαν Βασιλέα των Βασιλέων. Οι Αλεξανδινοί έννοιωθαν βέβαια που ήσαν λόγια αυτά και θεατρικά. Αλλά η μέρα ήτανε ζεστή και ποιητική, Ο ουρανός ένα γαλάζιο ανοιχτό, Το Αλεξανδρινό Γυμνάσιον ένα Θριαμβικό κατόρθωμα της τέχνης, Των αυλικών ή πολυτέλεια έκτακτη, Ο Καισαρίων όλο χάρις κ εμορφιά (της Κλεοπάτρας υιός, αίμα των Λαγιδών) κ οι Αλεξανδρινοί έτρεχαν πια στην εορτή, κ ενθουσιάζονταν, κ επευγημούσαν ελληνικά, κ αιγυπτιακά, και ποιοι εβραίικα, γοητευμένοι μετ ωραίο θέαμα μ όλο που βέβαια ήξευραν τι άξιζαν αυτά, τι κούφια λόγια ήσανε αυτές η βασιλείες.

43 Ο Καβάφης αξιοποιεί την τεχνική της θεατρικής σκηνοθεσίας, όπου τα πρόσωπα κινούνται ως ηθοποιοί και συγχρόνως γίνονται σύμβολα, αναδεικνύοντας τη δραματική ουσία της ζωής, με ύφος επιγραμματικό και διαχρονικό, με τον γνωμολογικό του λόγο, που είναι τόσο επίκαιρος. Σχολιάζονται η τελετή των δώρων με την ονομαστική πτώση ως λαϊκή έκφραση (Αλέξανδρος αντί Αλέξανδρο), η παύλα, που δηλώνει την άλλη φωνή και η παρουσία του Καισαρίωνα, που δίνεται με όλη την καλαισθησία του Καβάφη και τη χλιδή της αυλής της Κλεοπάτρας και του Αντωνίου (βλ. Σαίξπηρ). Η παρουσίαση των τριών αδελφών γίνεται όπως στα δημοτικά μας τραγούδια, αλλά εδώ αρχίζει από τον μικρότερο στον μεγαλύτερο. Οι Αλεξανδρινοί νιώθουν τα ψεύτικα λόγια, αλλά δεν αντιδρούν (ειρωνεία). Η ημέρα συμβάλλει στη θεατρικότητα, δηλαδή στη μη πραγματικότητα και στην υπερβολική φιλοκαλία. Η παρένθεση μεταφέρει τη σκέψη του ποιητή για την ανάξια γενιά των Λαγιδών. Το ενθουσιασμένο πλήθος παραπέμπει στους Αθηναίους κατά τα Σικελικά, που έτρεχαν στο λιμάνι χαρούμενοι γιατί θα αποκτούσαν πλούτη και εξουσία (τραγικότητα). Η συσσώρευση των ρημάτων αναδεικνύει την πολυγλωσσία, ο λαός δεν αντιδρά, έχει χάσει την αξιοπρέπειά του και τρέχει, ενώ η ζωή του παίζεται ως λυπηρό θέαμα, «γοητευμένοι» (ειρωνεία). Εντοπίζεται η αντίστιξη λόγου και πράξης, πίσω από το θέαμα κρύβεται η τραγικότητα, καθώς ο 17χρονος Καισαρίων θανατώνεται όταν ο Οκταβιανός Αύγουστος μπαίνει στην Αλεξάνδρεια.

44 Οι επιλογικοί στίχοι αποκαλύπτουν όλη την τραγικότητα και τη δραματικότητα. Ο Καβάφης δεν τα δίνει όλα αυτά ως απαισιόδοξος ποιητής, όπως ο Καρυωτάκης, αλλά πρακτικός ως άνθρωπος, που στοχάζεται πάνω στα ανθρώπινα, μας πληροφορεί και έμμεσα μας διδάσκει. Ιθάκη.Το ποίημα, Ιθάκη, με τον εξωτισμό του, μπορεί να μελετηθεί σε αντίστιξη με τα ποιήματα του εγκλωβισμού ή ως παράλληλο σε ποιήματα συμβολικά ή αισθητισμού. Η Ιθάκη δίνει το άνοιγμα, που μας καλεί στον πηγαιμό. Σχολιάζονται τα μυθολογικά τέρατα- σύμβολα, που δεν υπάρχουν, η υψηλή σκέψη και ξεχωριστή συγκίνηση, υλική και πνευματική, τα αγαθά, άφθονα υλικά και πνευματικά και η εμπειρία, η δράση και η αξιοπρεπής στάση στη ζωή. Το ομηρικό σύμβολο αντιστρέφεται και η πορεία από κεντρομόλα (Ιθάκη) γίνεται φυγόκεντρη, πορεία προς τα έξω, με τον αισθητισμό του Καβάφη, όταν αναφέρεται σε αρώματα, σε κοράλλια, αλλά και πνευματικές απολαύσεις, π.χ. «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι, τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις, αν μέν η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει. [.]

45 Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος. [ ] Θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους να σταματήσεις σ εμπορεία Φοινικικά, και τες καλές πραμάτειες ν αποκτήσεις, σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ έβενους, και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής, όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά [ ] Η Ιθάκη σ έδωσε το ωραίο ταξείδι. Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο. Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια. Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.». Προβάλλεται η αξία του αγώνα στη ζωή, γι αυτό στο τέλος του ποιήματος αποκαλύπτεται η γύμνια του συμβόλου, αφού η Ιθάκη είναι φτωχική (ποιητική πανουργία). Η Ιθάκη του Καβάφη είναι ένα σύμβολο εσωτερικού τοπίου, όπου ο δράστης έχει αποκτήσει σοφία, δεν επιδιώκει τον νόστο, αλλά το ταξίδι και την εμπειρία και έμμεσα υποδεικνύει στον αναγνώστη να αποφασίσει τι θέλει για τη ζωή του.

46 Το ποίημα είναι διδακτικό, ιστορικό και φιλοσοφικό, έχει αισιοδοξία και προτείνει έναν τρόπο ζωής αξιοπρεπή και δραστήριο, οπότε επικοινωνεί με τον Οδυσσέα ενός άλλου μεγάλου ποιητή του James Joyce. Α Λυκείου στον άξονα του αισθητισμού μπορούν να μελετηθούν τα ποιήματα Νέοι της Σιδώνος 400 μ. Χ. και Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης, το πρώτο ως κύριο και το δεύτερο ως παράλληλο. Ανάγνωση και των δύο ποιημάτων Σε πολλά ποιήματα του Καβάφη εντοπίζονται στοιχεία αισθητισμού και καλαισθησίας, κυρίως στα λεγόμενα ηδονικά- ερωτικά, στα ιστορικά, αλλά και σε άλλα. Ο ποιητής ως τέλειος τεχνίτης του Λόγου, δίνει τα εντελώς απαραίτητα, σε πολύ εκλεπτυσμένο ύφος, συχνά σε αντιθετικά ζεύγη είτε πρόκειται για δόξα, για αξιοπρέπεια, για χρέος, για στοχασμό είτε για ερωτισμό και ηδονή, για λυρισμό και παραίνεση, π.χ. «Εκόμισα εις την Τέχνη, Πρώτο Σκαλί, Τυανεύς Γλύπτης, Νέοι της Σιδώνος, Δαρείος» κ.ά. Ο ποιητής πλάθει στο εργαστήριό του έργα τέχνης, σμιλευμένα άψογα, με τις φωνές τους, μέσα από τον πλάγιο λόγο ή τη χρήση εισαγωγικών ή επιγραφών και προμετωπίδων ή και με τα διαφωτιστικά του σχόλια. Στους Νέους της Σιδώνος η επιτάφια επιγραφή του Αισχύλου ενσωματώνεται στο ποίημα, αφού αυτή κινητοποιεί στην γραφή και ποιητική έμπνευση και η διαμαρτυρία του νέου της Σιδώνος συγκροτεί το κύριο νόημα σε πρώτη ανάγνωση. Ως αναγνώστρια βλέπω πίσω από τον Σιδώνιο νέο να κρύβεται ο Καβάφης, που διαμαρτύρεται στο όνομα της ποίησης, καθώς θεωρούσε την Ποίηση ως την «μεγαλύτερη Κερά του κόσμου» και ως την κύρια αποστολή του στη ζωή.

47 Το ποίημα, Νέοι της Σιδώνος 400 μ.χ., έχει υπαινικτικότητα, θεατρικότητα, ηθοποιία και αισθητισμό. Γράφτηκε το 1920 και συνομιλεί με την εποχή του Καβάφη. Σχολιάζεται πώς λειτουργεί ο Καβάφης και πώς ο Αισχύλος (Καβάφης ως ποιητής, Αισχύλος ως πολίτης της πόλης-κράτους, διότι πάνω από όλα τίθεται η πόλη και η διάσωσή της, βλ. Επιτάφιος του Περικλή, ενώ ο Καβάφης ζει σε άλλη εποχή με απόμακρη την έννοια ακόμα και του εθνικού κέντρου ή χαμένο, αν θεωρηθεί ως τέτοιο η Κωνσταντινούπολη). Νέοι της Σιδώνος 400 μ.χ. «Ο ηθοποιός που έφεραν για να τους διασκεδάσει απήγγειλε και μερικά επιγράμματα εκλεκτά. Η αίθουσα άνοιγε στον κήπο επάνω Κι είχε μιαν ελαφρά ευωδία ανθέων Που ενώνονταν με τα μυρωδικά Των πέντε αρωματισμένων Σιδωνίων νέων.». Μπορούν, με δοσμένες ερωτήσεις ανά θρανίο,να συζητηθούν ο τίτλος, τα πρόσωπα, ο χρόνος, η χλιδή, ο ηθοποιός και ο τρόπος διασκέδασης, π.χ. Τι μας δίνει ο τίτλος και για ποιο γεγονός μιλούν οι δύο πρώτοι στίχοι του ποιήματος; Ποιος διασκεδάζει τους νέους και γιατί; Τι φανερώνει το «εκλεκτά» και «μυρωδικά»; Πόσα θέατρα υπάρχουν ή θεατρικές σκηνές;(θεατρικότητα δύο χώρων) Πού φαίνεται ο αισθητισμός του ποιητή;

48 . Τι προεξαγγέλλεται και τι γίνεται; Ακούνε μόνον οι νέοι τον ηθοποιό ή και εμείς ως αναγνώστες και πώς το πετυχαίνει ο ποιητής; «Διαβάσθηκαν Μελέαγρος, και Κριναγόρας, και Ριανός» (τα κόμματα για αργή ανάγνωση), δηλαδή ελάσσονες ποιητές των ελληνιστικών χρόνων. Τι πετυχαίνει με το διακείμενο ο ποιητής «Αισχύλον Ευφορίωνος Αθηναίον τόδε κεύθει=κρύπτει, σκεπάζει» (πολυφωνία) και με το σχόλιό του σε παρένθεση; «(τονίζοντας ίσως υπέρ το δέον/ το "αλκήν δ ευδόκιμον", το "Μαραθώνιον άλσος"»). Ο ποιητής παρεμβαίνει στα λόγια της επιγραφής που δίνεται με εισαγωγικά και συμφύρεται με τη φωνή της (φωνή ποιητή και επιγράμματος, μοντερνισμός). Υπάρχει κάποιο παράδοξο στους ποιητές που διαβάζουν οι νέοι; Εντάσσουν έναν μεγάλο ποιητή στον σωρό με τους ελάσσονες ποιητές (πρώτο ατόπημα των νέων), υπολανθάνει διαμαρτυρία του ποιητή. Επίσης, η διαμαρτυρία του νέου, που κατηγορεί τον τραγικό ποιητή για δειλία, π.χ. «πετάχθηκε ένα παιδί ζωηρό,/ φανατικό για γράμματα, και φώναξε», καθώς προτάσσει το «αλκήν δ ευδόκιμον, το «Μαραθώνιον άλσος» από τις τραγωδίες του, πρέπει να σχολιαστεί, όπως και η κίνηση «πετάχθηκε, φώναξε». Ο νέος δεν διαμαρτύρεται που βάζουν με τους ελάσσονες τον Αισχύλο, αλλά γιατί τέτοιες εκφράσεις μοιάζουν «κάπως σαν λιποψυχίες», που δεν προτάσσει στο επίγραμμα τις τραγωδίες του ο Αισχύλος. Ο νέος της παρακμής και της ηδονής κρίνει τον ποιητή που λειτουργεί ως υπεύθυνος πολίτης και προτάσσει την ελευθερία της από την ποίηση (βλ. Επιτάφιο Περικλή, ύβρις, δεύτερο ατόπημα). Σχολιάζονται το ρήμα «κηρύττω» (προστακτική α πρόσωπο), όπου συμφύρεται η φωνή του νέου με του Καβάφη, όπως και οι λέξεις «έργον, δοκιμασία, γέρνει», που έχει σχέση με την τέχνη, τα γηρατειά και τις πίκρες, π.χ. «Δώσε κηρύττω στο έργον σου όλην την δύναμί σου,/ όλην την μέριμνα, και πάλι το έργον σου θυμήσου/ μες στην δοκιμασίαν, ή όταν η ώρα σου πια γέρνει.». Μέσα στους 26 στίχους αυτού του ποιήματος βρίσκεται ολόκληρος ο ποιητής Καβάφης, οπότε ως τίτλο θα μπορούσαμε να βάλουμε «Ο Καβάφης και ο Αισχύλος, δύο διαφωνούντες ποιητές».

49 Ακολουθεί σε προστακτική η διαμαρτυρία και σχολιάζεται στην τάξη η οπτική της, π.χ. «Έτσι από σένα περιμένω κι απαιτώ./ Κι όχι απ τον νου σου ολότελα να βγάλεις/ της Τραγωδίας τον Λόγο τον λαμπρό / τι Αγαμέμνονα, τι Προμηθέα θαυμαστό,/ τι Ορέστου, τι Κασσάνδρας παρουσίες,/ τι Επτά επί Θήβας και για μνήμη σου να βάλεις/ μ ό ν ο που μες στων στρατιωτών τες τάξεις, τον σωρό/ πολέμησες και συ τον Δάτι και τον Αρταφέρνη./». Η γραφή έχει τη σημειολογία της και συζητείται (κεφαλαία και αραιά γράμματα, στίξη, εισαγωγικά για τις φωνές του ποιήματος). Αξίζει να συζητηθεί στην τάξη η στάση του Καβάφη και το πιστεύω του για την Τέχνη, για να καταδειχθεί η διαφορετική στάση ως διαφορά εποχής και πολιτισμού, οι μαθητές είναι ώριμοι για τέτοιες συζητήσεις. Δηλαδή, ο Αισχύλος, ήταν ένας πολίτης μιας ελεύθερης και υπερήφανης πόλης και η μάχη στον Μαραθώνα (480 π.χ.) έσωσε όχι μόνον την Αθήνα από τους Πέρσες, αλλά όλη την Ευρώπη. Ήταν πάλη ελευθέρων ανθρώπων εναντίον κατακτητών και είναι τιμή η συμμετοχή του Αισχύλου ως στρατιώτη. Αυτό οι Νέοι της Σιδώνος, που ζουν σε εποχή παρακμής, 400 μ.χ., όπως και η εποχή που ζει ο Καβάφης, δεν μπορούν να το συμμεριστούν απόλυτα (τα εξωκειμενικά συμφραζόμενα είναι απαραίτητα για την κατανόηση). Ιδιαίτερα ο Καβάφης ζει στο περιθώριο του ελληνισμού και δεν μπορεί να νιώσει όπως ο Αισχύλος, γι αυτό προτάσσει την Τέχνη. Το ποίημα δεν είναι προδοτική, όπως κάποιοι το χαρακτήρισαν, αλλά ποίημα που αποκαλύπτει διαφορετικές στάσεις ζωής σε διαφορετικά ιστορικά περιβάλλοντα. Ο πρόγονος και ο επίγονος αλληλοσυμπληρώνονται, δεν συγκρούονται, απλά συνδιαλέγονται, όπως θα έκαναν στην αγορά της κλασικής Αθήνας. Ο Αισχύλος ταιριάζει, ως ποιητής της αρχαίας πόλης, με τον Παλαμά, ποιητή του έθνους και της ανοιχτής αγοράς, όχι με τον Καβάφη, που είναι ποιητής του κλειστού χώρου, εσωστρεφής, άνθρωπος του γραφείου, όχι της μάχης στη ζωή και στον κάθε Μαραθώνα (σύμβολο). Είναι ποίημα πολυεπίπεδο ιστορικό, θεατρικό, αισθητικό, διακειμενικό.

50 Το άλλο ποίημα Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης μπορεί να μελετηθεί ως παράλληλο σχετικά με τον εξελληνισμένο ηγεμόνα Αριστομένη (όνομα, ελληνικοί τρόποι, γλώσσα), έναν άνθρωπο του «φαίνεσθαι» π.χ. «ντύθηκε σαν τους Έλληνας, μιλώντας με βαρβαρισμούς δεινούς τα ελληνικά» (ειρωνεία, αναλογίες με Σιδώνιους νέους). Εναλλακτικές διδακτικές προτάσεις. Α. Ορίζετε εσείς με τους μαθητές σας ένα- δύο μήνες ως μήνες Καβάφη στο σχολείο σας, με αφορμή το έτος Καβάφη και να ασχοληθείτε τόσο με την ανθολογημένη ποίησή του όσο και με όλο το έργο του. Δίνονται στους μαθητές άξονες μελέτης από όλο το έργο του ποιητή, ακόμα και το πεζό, είτε ατομικά είτε σε ομάδες των 3-4 ατόμων. Η εργασία τους παρουσιάζεται στην τάξη, όπου γίνεται συζήτηση με όλους και στο τέλος συγκροτούν τα κείμενά τους ως ενότητες, για τα οποία θα αξιολογηθούν. Έτσι, θα έχουν μάθει περισσότερα και θα γίνουν πιο κριτικοί και σοφοί από αυτή τη μελέτη, συγχρόνως θα ασκηθούν στην παραγωγή γραπτού λόγου. Β. Δίνεται για μελέτη σε άξονες το θέμα: «Ο Κ.Π.Καβάφης, η εποχή και το έργο του». Πρώτα ολοκληρώνεται η μελέτη της ανθολογημένης ποίησης και αφού πεισθούν οι μαθητές ότι έτσι βοηθιούνται και στις εξετάσεις τους. Εννοείται ότι θα τους δώσετε βιβλιογραφία, με αξιοποίηση και του διαδικτύου. Οι άξονες μελέτης του θέματος θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθοι, ή μπορείτε να τους τροποποιήσετε ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών σας.

51 Ενδεικτικοί άξονες ή υποθέματα, όπως: Ο Καβάφης και το κλίμα της εποχής του Οι πηγές του Καβάφη (βλ. F. Pontani, αφιερώματα και συγγραφείς Έλληνες και ξένοι) Η Αλεξάνδρεια του Καβάφη με αναφορά σε τίτλους έργων και σε λέξεις ή άλλα στοιχεία που εντοπίζουν στην καβαφική ποίηση και που αναφέρονται στην Αλεξάνδρεια. Η Αντιόχεια στον Καβάφη, «Αρχαιόθεν Ελληνίς» Πορτρέτα νέων στον Καβάφη Πορτρέτα γυναικών στην ποίησή του Ο Ιουλιανός και ο Καβάφης, Ιστορικά πορτρέτα Η ενδυμασία και τα αρώματα στον Καβάφη Ο κλειστός και ανοιχτός χώρος στην ποίησή του.

52 3.4. Ποιήματα στη Θεωρητική Κατεύθυνση. Καισαρίων, Δαρείος, Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου ποιητού εν Κομμαγηνή 595 μ.χ. Αυτά μπορούν να μελετηθούν στον άξονα του αισθητισμού, ή ως ποιήματα για την ποίηση με παράλληλα από άλλους ποιητές. Ο Καισαρίων (Αριστέα) Ο Καισαρίων είναι ποίημα ποιητικής και αισθητικό (χλωμά πρόσωπα, ημίφως, αρώματα, πολύτιμοι λίθοι, πολύχρωμα μεταξωτά υφάσματα κ.ά.). Γράφτηκε το 1914/1918, π.χ. «Σ έπλασα ωραίο κ αισθηματικό η τέχνη μου στο πρόσωπό σου δίνει μιαν ονειρώδη συμπαθητική εμορφιά. Και τόσο πλήρως σε φαντάσθηκα, [...] με φάνηκε που εμπρός μου στάθηκες ως θα ήσουν μες στην κατακτημένην Αλεξάνδρεια, χλωμός και κουρασμένος, ιδεώδης εν τη λύπη σου». Σχολιάζεται γιατί θεωρείται ποίημα ποιητικής και τι έδωσε αφορμή για το ποίημα με αυτόν τον τίτλο. Ο ποιητής, τυχαία, όπως και στο Πάρθεν, μας λέει ότι εμπνεύσθηκε το ποίημα και μας ανοίγει το εργαστήρι της γραφής του για να δούμε πώς δουλεύει, πώς γίνεται ένα ποίημα. Συζητούνται τα «την αόριστη γοητεία», «ωραίο κ αισθηματικό», ο χρόνος, η αντίστιξη φως # σκοτάδι, το λίγο φως της λάμπας, που το έσβησε επίτηδες για να λειτουργήσει πιο άμεσα η φαντασία, «χλωμός και κουρασμένος, ιδεώδης εν τη λύπη σου».

53 Οι δύο τελευταίοι στίχοι ανατρέπουν κάθε ελπίδα σωτηρίας για τον Καισαρίωνα, που τώρα τον επευφημούν ως «Πολυκαισαρίη», αλλά σε λίγο θα αλλάξουν και χωρίς να τον «σπλαχνιστούν» θα τον σκοτώσουν «οι φαύλοι». Το ουσιαστικοποιημένο επίθετο αναδεικνύει τον καιροσκοπισμό κάποιων ανθρώπων και την ανηθικότητα. Ο μόνος που θυμάται είναι ο ποιητής, η ιστορία ξεχνά, ενώ η ποίηση σώζει, βγάζει από την αφάνεια τον Καισαρίωνα, διότι η τέχνη υπερβαίνει την πραγματικότητα. Σε επίπεδο πλαστοπροσωπίας ίσως ο ποιητής στα 55 χρόνια του να νιώθει κατακτημένος από τη φθορά, όπως ο χλωμός Καισαρίων στην κατακτημένη Αλεξάνδρεια, μια πόλη κοινή και για τους δύο. Τέλος, αναδεικνύεται η φιλοκαλία του Καβάφη και η αξιοπρέπεια (επιμύθιο). Εργασία. Οι μαθητές συγκεντρώνουν όλα τα ποιήματα που έχουν σχέση με τον Καισαρίωνα και την Αλεξάνδρεια και τα παρουσιάζουν στην τάξη. (Ναυμαχία στο Άκτιο 31 π.χ.)

54 Διαβάζεται το ποίημα Δαρείος Το ποίημα, Δαρείος, μελετάται στους άξονες ιστορίας, ειρωνείας, γνωμικού λόγου και αισθητισμού. Εντοπίζονται και σχολιάζονται τα στοιχεία της ποιητικής και το πώς και το τι, που είναι αξεχώριστα στην ποίηση (γλώσσα, ιστορία, ειρωνεία και γνωμικός λόγος, η στίξη κ.ά.). Ακόμα, μπορεί να συνεξεταστεί στην τάξη με άλλα ποιήματα ως προς την ειρωνεία και το ιστορικό στοιχείο, π.χ. Καισαρίων στο ίδιο βιβλίο ή με το Περιμένοντας τους βαρβάρους και Αλεξανδρινοί Βασιλείς (Γ λυκείου). Αξίζει να επισημάνουμε στους μαθητές ότι η ποίηση του Καβάφη συνέχεια βελτιώνεται, δηλαδή έχομε έναν ποιητή «εν προόδω», όπως λέει ο Σεφέρης, ή «in progress», σύμφωνα με τον James Joyce, διότι το έργο του Καβάφη ολοκληρώνεται με τον θάνατό του. Στο ποίημα παρατηρούμε ότι ο Δαρείος, ο Πέρσης βασιλιάς, φαίνεται ως πρωταγωνιστής λόγω του τίτλου, αλλά ουσιαστικά κύριο πρόσωπο είναι ο Φερνάζης, ο ελληνόγλωσσος ποιητής, που φιλοδοξεί να γράψει ένα ποίημα για τον Δαρείο για να αναδειχθεί ως ποιητής. Γι αυτό καλοπιάνει τον εξελληνισμένο Μιθριδάτη Στ, βασιλιά του Πόντου, απόγονο του Δαρείου, ο οποίος, όμως, αποφασίζει να επιτεθεί στους Ρωμαίους, οπότε ανατρέπει τα όνειρα του Φερνάζη. Πίσω από τον Φερνάζη ίσως κρύβεται ο Καβάφης, που ψυχογραφεί τον Δαρείο ότι θα είχε «υπεροψίαν και μέθην», στίχος που ηχεί ως διαχρονικός γνωμικός λόγος, καθώς ο ποιητής προβλέπει, όχι όμως ο Δαρείος και ο Μιθριδάτης, τη ματαιότητα της εξουσίας και των μεγαλείων.

55 Σχολιάζονται το κλίμα που αλλάζει με το «αλλά», η λειτουργία του υπηρέτη ως αγγελιοφόρου κακών ειδήσεων, όπως στην αρχαία τραγωδία, «τρέχοντας» (θεατρικότητα), οπότε ανοίγει η αυλαία στον πόλεμο «Άρχισε ο πόλεμος με τους Ρωμαίους./Το πλείστον του στρατού μας πέρασε τα σύνορα.». Εδώ οδηγούμε τους μαθητές να ανακαλύψουν τη συγχώνευση των φωνών του ποιητή και του υπηρέτη σε πλάγιο λόγο χωρίς το ότι πριν το «Άρχισε» ή χωρίς εισαγωγικά, για τον ευθύ λόγο, στοιχείο που δίνει αμεσότητα στον ποιητικό λόγο. Επιπλέον, λειτουργεί επίκαιρα και για την εποχή του Καβάφη (1920, εξωκειμενικά συμφραζόμενα), συνδηλώνοντας την αγωνία του ποιητή για τον ελληνισμό. Επίσης αυτό το ποίημα μπορεί να συσχετιστεί με το Πρώτο Σκαλί και σε αντίστιξη του ποιητή Φερνάζη με τον παραπονούμενο Ευμένη στον Θεόκριτο, που ως άξιος ποιητής εργαζόταν και προσπαθούσε πολύ, δεν ζητούσε την εύνοια της εξουσίας, όπως ο Φερνάζης, ο τίτλος ποιητής δε δωρίζεται. Μια εναλλακτική πρόταση θα ήταν να διδαχθεί το ποίημα Δαρείος και να δοθούν ως εργασία και παράλληλα τα ποιήματα Αλεξανδρινοί Βασιλείς ή Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης, καθώς υπάρχουν κοινοί άξονες μελέτης (ειρωνεία, αξιοπρέπεια, ιστορία). Δαρείος Ο ποιητής Φερνάζης το σπουδαίον μέρος του επικού ποιήματός του κάμνει. (ειρωνεία, έπος = κλέα ανδρών) Το πώς την βασιλεία των Περσών παρέλαβε ο Δαρείος Υστάσπου. (Από αυτόν κατάγεται ο ένδοξός μας βασιλεύς, ο Μιθριδάτης, Διόνυσος κ Ευπάτωρ). Αλλ εδώ

56 χρειάζεται φιλοσοφία πρέπει ν αναλύσει τα αισθήματα που θα είχεν ο Δαρείος: ίσως υπεροψίαν και μέθην όχι όμως μάλλον σαν κατανόησι της ματαιότητος των μεγαλείων. Βαθέως σκέπτεται το πράγμα ο ποιητής. Αλλά τον διακόπτει ο υπηρέτης του που μπαίνει τρέχοντας, και την βαρυσήμαντην είδησι αγγέλλει. Άρχισε ο πόλεμος με τους Ρωμαίους. Το πλείστον του στρατού μας πέρασε τα σύνορα. Ο ποιητής μένει ενεός. Τι συμφορά! (γνωμικός λόγος) Πού τώρα ο ένδοξός μας βασιλεύς, ο Μιθριδάτης, Διόνυσος κ Ευπάτωρ, (ειρωνεία επίθετα) μ ελληνικά ποιήματα ν ασχοληθεί. Μέσα σε πόλεμο φαντάσου ελληνικά ποιήματα. Αδημονεί ο Φερνάζης, Ατυχία!

57 Εκεί που το είχε θετικό με τον «Δαρείο» ν αναδειχθεί, και τους επικριτάς του, τους φθονερούς, τελειωτικά ν αποστομώσει. Τι αναβολή, τι αναβολή στα σχέδιά του. (επανάληψη, ένταση) [ ] Είναι φρικτότατοι εχθροί οι Ρωμαίοι. (πολιτική σκέψη) Μπορούμε να τα βγάλουμε μ αυτούς, οι Καππαδόκες; Γένεται ποτέ; Είναι να μετρηθούμε τώρα με τες λεγεώνες; Θεοί μεγάλοι, της Ασίας προστάται, βοηθήστε μας. Όμως μες σ όλη του την ταραχή και το κακό, επίμονα κ η ποιητική ιδέα πάει κ έρχεται το πιθανότερο είναι, βέβαια, υπεροψίαν και μέθην υπεροψίαν και μέθην θα είχεν ο Δαρείος. (ειρωνεία, γνωμικό) Τέλος, συζητάμε το ιστορικό στοιχείο, το πορτρέτο του ποιητή Φερνάζη και του Μιθριδάτη και το γνωμικό στους δυο τελευταίους στίχους, καθώς όλα μαρτυρούν την πολύψυχη και παλίμψηστη ποίηση του Καβάφη, που γράφει και φαίνεται ότι μειδιώντας παρακολουθεί την ανάγνωσή μας.

58 Το ποίημα, Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου ποιητού εν Κομμαγηνή 595 μ.χ., -πέρα από τα γνωστά στοιχεία- σχολιάζεται η φθορά του σώματος με το πέρασμα της ηλικίας, με τα γεράματα (σωματικότητα), που γίνεται αιτία της μελαγχολίας του Ιάσωνος Κλεάνδρου, που νιώθει βαθύ πόνο «είναι πληγή από φρικτό μαχαίρι». Η μόνη ελπίδα για τον ψυχικό πόνο είναι η καταφυγή στην ποίηση, που τα κεφαλαία γράμματα την προβάλλουν. Μοιάζει ο ποιητής στον μονόλογό του να μιλάει με τον εαυτό του και με την ποίηση ως το μόνο παρήγορο φάρμακο, «νάρκης του άλγους δοκιμές». Ακολουθούν οι τρεις τελευταίοι στίχοι ως επιμύθιο, ως δίδαγμα και καταστάλαγμα εμπειρίας. Η επανάληψη ως στοιχείο συνοχής, η εστίαση στο θέμα και η προστακτική στο ρήμα «φέρε» αναδεικνύουν τον εσωτερικό πόνο του ποιητή, που κρύβεται πίσω από τον Ιάσωνος Κλεάνδρου. Η Κομμαγηνή θυμίζει το ποίημα του Σεφέρη, Τελευταίος Σταθμός, και παραπέμπει σε εποχή παρακμής και ανησυχίας, όπως ήταν και το 1921, που γράφει ο Καβάφης το ποίημα. Εξωκειμενικά συμφραζόμενα, κειμενικά στοιχεία και θέματα ποιητικής και γλώσσας σχολιάζονται και καταδεικνύουν σε ένα τόσο μικρό ποίημα των 9 στίχων την υψηλή ποιότητα της γραφής του Καβάφη. Τέλος, προτείνεται η Ποίηση ως καταφυγή σε δύσκολες και όχι μόνον στιγμές. Το ποίημα μπορεί να μελετηθεί και στον άξονα σωματικότητα με άλλα ποιήματα του Καβάφη ή με ποιήματα άλλων ποιητών. Η χώρα μας ευτύχησε να έχει μεγάλους ποιητές και έχει και σήμερα που σιγά σιγά θα ξεχωρίσουν. Ας τους γνωρίσουν και οι μαθητές μας.

59 Επίλογος Ο Κωστάκης της κ. Χαρίκλειας Καβάφη έγινε ο Κ.Π.Καβάφης που καθημερινά κερδίζει αναγνώστες ως ένας μεγάλος ποιητής, που άνοιξε νέους δρόμους στην ποιητική γραφή. Ευχόμαστε «τέτοιους θα βγάλει πάλι το έθνος μας» είτε ως μητρόπολη είτε ως απόδημος ελληνισμός. Ποιητές, επιστήμονες, στοχαστές, απλούς, αλλά τίμιους ανθρώπους ας παρουσιάσουμε ως πρότυπα στους μαθητές μας για να μπορέσουν να οργανώσουν ρεαλιστικά τα όνειρά τους, στηριζόμενοι στις δυνάμεις τους. Γιατί η λογοτεχνία διδάσκει χωρίς να είναι αυτός ο κύριος σκοπός της, καθώς μας δίνει την ανθρώπινη εμπειρία με την υπέροχη γλώσσα της και μπορεί να μας θυμίσει αξίες και δράσεις, που καταξιώνουν τον άνθρωπο ως άτομο, ως μέλος ενός συνόλου και ως πολίτη του κόσμου. Άλλωστε, ο καθένας μας χτίζει τη δική του Ιθάκη, αυτή δείχνει τον στόχο και προτείνει το ταξίδι σε κάθε τομέα του επιστητού. Ο άνθρωπος και κυρίως ο νέος άνθρωπος μπορεί να χτίσει τη δική του Ιθάκη και να την καταξιώσει με τον δυναμισμό και την εργατικότητά του.

60 Χριστίνα Αργυροπούλου, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας και Γλώσσας, Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη ( Παράλληλο κείμενο: Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Α. Εμπειρίκου)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη ( Παράλληλο κείμενο: Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Α. Εμπειρίκου) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κείμενο: Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη ( Παράλληλο κείμενο: Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Α. Εμπειρίκου) 1 2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κείμενο: Χρόνος: Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/cavafy.php ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ Επιλεγμένα ποιήματα Απολείπειν ο θεός Aντώνιον Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ, ακουσθεί αόρατος θίασος να περνά με μουσικές εξαίσιες, με φωνές την

Διαβάστε περισσότερα

Το ποίημα «Ιθάκη» γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1910 και πρωτοδημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 1911 στο περιοδικό

Το ποίημα «Ιθάκη» γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1910 και πρωτοδημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 1911 στο περιοδικό Η αξέχαστη Έλλη Λαμπέτη απαγγέλλει με την υπέροχη φωνή της την «Ιθάκη» του Καβάφη, από το facebook του συνάδελφου Θεόδωρου Λειβαδά και της συζύγου του Τούλας Καμπά Η «Ιθάκη» του Καβάφη συγκαταλέγεται ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολ.Έτος: Μιχοπούλου Νίκη A Τετράμηνο Ντασιώτη Μαρία Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ντρίζα Τζέσικα Ζωγράφου Ιωάννα Σάλτα Γεωργία

Σχολ.Έτος: Μιχοπούλου Νίκη A Τετράμηνο Ντασιώτη Μαρία Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ντρίζα Τζέσικα Ζωγράφου Ιωάννα Σάλτα Γεωργία Τάξη: A Λυκείου Μαθήτριες: Σχολ.Έτος: 2015-2016 - Μιχοπούλου Νίκη A Τετράμηνο Ντασιώτη Μαρία Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ντρίζα Τζέσικα Ζωγράφου Ιωάννα Σάλτα Γεωργία Καλλιεργεί τη φιλοσοφική ποίηση κυρίως κατά

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης Τείχη Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κ' υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη. Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ. Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη διότι πράγματα πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Δέησις ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

Δέησις ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ Δέησις Η θάλασσα στα βάθη της πήρ έναν ναύτη. Η μάνα του, ανήξερη, πηαίνει κι ανάφτει στην Παναγιά μπροστά ένα ψηλό κερί

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικά ποιήματα Κ.Π Καβάφη. Από τις μαθήτριες της Α λυκείου Πελώνη Σοφία Μπίμπαση Ελευθερία Φωλιά Ευγενία

Ιστορικά ποιήματα Κ.Π Καβάφη. Από τις μαθήτριες της Α λυκείου Πελώνη Σοφία Μπίμπαση Ελευθερία Φωλιά Ευγενία Ιστορικά ποιήματα Κ.Π Καβάφη Από τις μαθήτριες της Α λυκείου Πελώνη Σοφία Μπίμπαση Ελευθερία Φωλιά Ευγενία Κ.Π. Καβάφης (Αλεξάνδρεια, 29 Απριλίου 1863 - Αλεξάνδρεια, 29 Απριλίου 1933) Κ.Π. Καβάφης Έζησε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΠΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗ Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ ΤΑΞΗ Α ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΛΑΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Κ.Π.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΠΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗ Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ ΤΑΞΗ Α ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΛΑΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Κ.Π. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΠΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗ Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ ΤΑΞΗ Α ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΛΑΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο Κωνσταντίνος Καβάφης

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Π. Καβάφης. Καπούτση Σύρμω, φιλόλογος

Κ. Π. Καβάφης. Καπούτση Σύρμω, φιλόλογος Κ. Π. Καβάφης Ο Κ. Π. Καβάφης είναι ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες ποιητές με παγκόσμια αναγνώριση. Ο Καβάφης έζησε σχεδόν όλη του τη ζωή στην Αλεξάνδρεια, μια πόλη που είχε σημαντικό ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Τζ. Τζόυς, «Έβελιν» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β11, σ. 248)

Τζ. Τζόυς, «Έβελιν» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β11, σ. 248) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Τζ. Τζόυς, «Έβελιν» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β11, σ. 248) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία: 1. Πώς εµφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκει Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον Όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή

Διδάσκει Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον Όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή Διδάσκει Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον Όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου Μες στις πολλές κινήσεις κι ομιλίες. Προβληματίζει

Διαβάστε περισσότερα

Κέρκυρα, 11 Νοεµβρίου Πρόσκληση συµµετοχής σε οµαδική έκθεση φωτογραφίας µε θέµα "Η δική µου Ιθάκη", στα πλαίσια του project Ιθάκη 2013.

Κέρκυρα, 11 Νοεµβρίου Πρόσκληση συµµετοχής σε οµαδική έκθεση φωτογραφίας µε θέµα Η δική µου Ιθάκη, στα πλαίσια του project Ιθάκη 2013. Κέρκυρα, 11 Νοεµβρίου 2013 Πρόσκληση συµµετοχής σε οµαδική έκθεση φωτογραφίας µε θέµα "Η δική µου Ιθάκη", στα πλαίσια του project Ιθάκη 2013. Ιθάκη Σα βγεις στον πηγαιµό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Απολείπειν ο θεός Aντώνιον

Απολείπειν ο θεός Aντώνιον Απολείπειν ο θεός Aντώνιον Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ, ακουσθεί αόρατος θίασος να περνά με μουσικές εξαίσιες, με φωνές την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου που βγήκαν

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικό Σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου Τίτλος:Στάσεις ζωής στα ποιήματα Όσο μπορείς και Ιθάκη του Κ.

Διδακτικό Σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου Τίτλος:Στάσεις ζωής στα ποιήματα Όσο μπορείς και Ιθάκη του Κ. Διδακτικό Σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου Τίτλος:Στάσεις ζωής στα ποιήματα Όσο μπορείς και Ιθάκη του Κ. Καβάφη Δημιουργοί: Τσιάμαλος Ηρακλής, Σύμβουλος Φιλολόγων Καραλή Μαρία,

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Π. Καβάφης: «Στα 200 π.χ.»

Κ. Π. Καβάφης: «Στα 200 π.χ.» Κ. Π. Καβάφης: «Στα 200 π.χ.» http://www.youtube.com/watch?v=tbw QGoTIhRU Διδακτικοί Στόχοι να γνωρίσουν οι µαθητές τη σχέση που είχε ο Καβάφης µε την Ιστορία Να καταλάβουν την πολιτιστική ακµή του Ελληνισµού,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο ρομαντισμός προβάλλει το συναίσθημα και τη φαντασία. Στα ποιήματα υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254)

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Τι εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου Μανόλης Αναγνωστάκης «Στον Νίκο Ε 1949» Ερωτήσεις Φίλοι Που φεύγουν Που χάνονται μια μέρα Φωνές Τη νύχτα Μακρινές φωνές Μάνας τρελής στους έρημους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα

Όσο μπορείς Κ.Π. Καβάφης

Όσο μπορείς Κ.Π. Καβάφης Δ Ι Δ Α Κ Τ Ι Κ Η Όσο μπορείς Κ.Π. Καβάφης Π Ρ Ο Τ Α Σ Η Γ Γυμνασίου Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Τάξη: Γ Γυμνασίου Μάθημα: Νεοελληνική Λογοτεχνία Διδακτική Ενότητα: Νέα Αθηναϊκή Σχολή (1880 1922

Διαβάστε περισσότερα

Συντονιστής Εκπαιδευτικός : Τζιαμπάζης Κωνσταντίνος. Με βιβλία από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου

Συντονιστής Εκπαιδευτικός : Τζιαμπάζης Κωνσταντίνος. Με βιβλία από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου Συντονιστής Εκπαιδευτικός : Τζιαμπάζης Κωνσταντίνος Με βιβλία από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα προτείνει μια νέα ανάγνωση και προσέγγιση της Ιστορίας με σκοπό να αντιληφθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Ο στίχος του σε ιαμβικό ρυθμό είναι ελεύθερος, πολύ κοντά στον πεζό λόγο, αλλά πολύ προσεγμένος ως προς τη μορφή του.

Ο στίχος του σε ιαμβικό ρυθμό είναι ελεύθερος, πολύ κοντά στον πεζό λόγο, αλλά πολύ προσεγμένος ως προς τη μορφή του. Κ. Π. Καβάφης (1863-1933) Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με τις ιδιότυπες εμπειρίες που του πρόσφερε η ζωή της ελληνικής παροικίας, μακριά από την επίδραση που

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Καβάφης: Η Σατραπεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 25-26)

Κωνσταντίνος Καβάφης: Η Σατραπεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 25-26) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντίνος Καβάφης: Η Σατραπεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 25-26) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Καβάφης «Ἀλεξανδρινοί Βασιλεῖς»

Κωνσταντίνος Καβάφης «Ἀλεξανδρινοί Βασιλεῖς» Κωνσταντίνος Καβάφης «Ἀλεξανδρινοί Βασιλεῖς» O ποιητής αντλεί τις πληροφορίες για τη σύνθεση του ποιήματός του από την ιστορία του Πλουτάρχου. Σκοπός του δεν είναι να γράψει ένα ιστορικό κείμενο, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. ΕΙΓΜΑΤΙΚΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Κωνσταντίνου Καβάφη: «Ιθάκη» - Κώστα Καψάλη: «Μικρά Ταξίδια» Συγκριτική Προσέγγιση των δύο ποιηµάτων από τους µαθητές και τις µαθήτριες του Γυµνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Περιμένοντας τους βαρβάρους

Περιμένοντας τους βαρβάρους ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΘΕΜΑ : Η αναζήτηση του προσωπικού μας δρόμου. διαμέσου της ποίησης του Κ. Καβάφη Περιμένοντας τους βαρβάρους Ευαγγελία Τσολάκου εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Καβάφης Γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ 12 o Δημ. Σχ. Αθηνών Τάξη Δ 7/4/2014 ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ Α. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ Β. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ 1. 2. Συμπληρώνω τα κενά με Παρακείμενο ή Υπερσυντέλικο: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι... (αναπτύσσω)

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Α Γυμνασίου διδάσκεται τρεις (3) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Α1.

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας λογοτεχνία με χρήση θεατρικών τεχνικών. Μια εφαρμογή στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου

Διδάσκοντας λογοτεχνία με χρήση θεατρικών τεχνικών. Μια εφαρμογή στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου Διδάσκοντας λογοτεχνία με χρήση θεατρικών τεχνικών. Μια εφαρμογή στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου Κατερίνα Καρρά Δρ. Φιλόλογος Θεατρολόγος katkarra@gmail.com Εργασίες στην κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Π. Καβάφης : Ο οικουμενικός ποιητής. Με ορμητήριο την Αλεξάνδρεια κατέκτησε την αιωνιότητα

Κ.Π. Καβάφης : Ο οικουμενικός ποιητής. Με ορμητήριο την Αλεξάνδρεια κατέκτησε την αιωνιότητα Κ.Π. Καβάφης : Ο οικουμενικός ποιητής Με ορμητήριο την Αλεξάνδρεια κατέκτησε την αιωνιότητα Αλεξάνδρεια: Για τον Καβάφη είναι ένα πλάσμα αγαπημένο Εκεί γεύτηκε τις ηδονές του, εκεί γνώρισε τους θριάμβους

Διαβάστε περισσότερα

Τέλλος Άγρας, Το ξανθό παιδί Νικηφόρος Βρεττάκος, Το παιδί με τα σπίρτα

Τέλλος Άγρας, Το ξανθό παιδί Νικηφόρος Βρεττάκος, Το παιδί με τα σπίρτα Τέλλος Άγρας, Το ξανθό παιδί Νικηφόρος Βρεττάκος, Το παιδί με τα σπίρτα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 189) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β,

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

ιονύσιος Σολωµός ( )

ιονύσιος Σολωµός ( ) ιονύσιος Σολωµός (1798 1857) Ένας από τους σηµαντικότερους νεοέλληνες ποιητές. Είναι ο εθνικός µας ποιητής Ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηµατικά τη δηµοτική γλώσσα Αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική

Διαβάστε περισσότερα

Από το Τέλος στην Αρχή, Γιατί οι Προκλήσεις είναι Πάντα Μπροστά!

Από το Τέλος στην Αρχή, Γιατί οι Προκλήσεις είναι Πάντα Μπροστά! Από το Τέλος στην Αρχή, Γιατί οι Προκλήσεις είναι Πάντα Μπροστά! Αξιότιμε κε. Πρύτανη, Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι Αναπληρωτές Πρύτανη, Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητά Μέλη της Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

Γ) Ο Πλάτωνας 7) Ο Όµηρος ίσως έγραψε τα έπη ή ίσως τα συνέθεσε προφορικά; Α) ίσως τα έγραψε Β) ίσως τα συνέθεσε προφορικά 8) Τι κάνουν οι ραψωδοί; Α)

Γ) Ο Πλάτωνας 7) Ο Όµηρος ίσως έγραψε τα έπη ή ίσως τα συνέθεσε προφορικά; Α) ίσως τα έγραψε Β) ίσως τα συνέθεσε προφορικά 8) Τι κάνουν οι ραψωδοί; Α) Οι παρακάτω ερωτήσεις-δραστηριότητες είναι ένας ευχάριστος και διαφορετικός τρόπος επανάληψης της Οδύσσειας του Οµήρου! Ευχαριστώ πολύ τους µαθητές του Α4 του Γυµνασίου µας, Σιµακάι Χριστιάνα και Σκούρτη

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ- ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ- ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ- ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΒΑΦΗΣ Η Ζωή του Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου υπήρχε ακμαία ελληνική παροικία,

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Π. Καβάφη: «Ιθάκη» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 125-127)

Κ. Π. Καβάφη: «Ιθάκη» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 125-127) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Κ. Π. Καβάφη: «Ιθάκη» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 125-127) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία: 1. Ο Καβάφης

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Ενότητα 7 πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Αφηγούμαστε πώς περάσαμε σε μια συναυλία Περιγράφουμε μουσικά όργανα και πώς κατασκευάζονται Απαγγέλλουμε και τραγουδάμε στίχους Περιγράφουμε έργα τέχνης Αναγνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡXAIA ΕΛΛΗΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ- ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΑΡXAIA ΕΛΛΗΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ- ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3, -Οριζόντια Πράξη», ΑΡXAIA ΕΛΛΗΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ- ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Δρ. Χαρά Κοσεγιάν Οκτώβρης 2011 Βασική

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. καθημερινό λεξιλόγιο: «κάτι», «ἀρμαθιά»

Διαβάστε περισσότερα

Π ΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ

Π ΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ Π ΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντίνος Καβάφης: Καισαρίων (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων, σσ. 59-60) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ «ΤΑ ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙΑ» Ἡ Ποίηση εἶναι μιά πόρτα ἀνοιχτή. Πολλοί κοιτάζουν μέσα χωρίς να βλέπουν

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ «ΤΑ ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙΑ» Ἡ Ποίηση εἶναι μιά πόρτα ἀνοιχτή. Πολλοί κοιτάζουν μέσα χωρίς να βλέπουν ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ «ΤΑ ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙΑ» Ἡ Ποίηση εἶναι μιά πόρτα ἀνοιχτή. Πολλοί κοιτάζουν μέσα χωρίς να βλέπουν τίποτα καί προσπερνοῦνε. Ὃμως μερικοί κάτι βλέπουν, τό

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Σχολική Χρονιά 2012-2013 Κ ε ί μ ε ν α Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κείμενα προς συνανάγνωση συνεξέταση Έριχ Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. A. Κυκλώστε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω προτάσεις (μία μόνο απάντηση είναι σωστή σε κάθε περίπτωση)

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. A. Κυκλώστε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω προτάσεις (μία μόνο απάντηση είναι σωστή σε κάθε περίπτωση) ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ A. Κυκλώστε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω προτάσεις (μία μόνο απάντηση είναι σωστή σε κάθε περίπτωση) 1) Ο Νίκος υπηρετεί στρατιώτης Α. Υποκείμενο Β. Αντικείμενο Γ. Προσδιορισμός Δ.

Διαβάστε περισσότερα

(Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ )

(Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ ) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Μ. Αναγνωστάκη, «Νέοι της Σιδώνος 1970» 1 (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 297-298) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010 Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα (21-22 Δεκεμβρίου 2010 και 7 Ιανουαρίου 2011) Δ Φάση Επιμόρφωσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής.

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής. ΜΑΘΗΜΑ 15 Ο ΣΥΝΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου 1. Ταυτότητα δραστηριότητας Τίτλος: Και πάλι στο σχολείο Δημιουργός: Μαρία Νέζη Πεδίο, διδακτικό αντικείμενο και διδακτική ενότητα: Μάθημα: Νεοελληνική Λογοτεχνία Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ

ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Το έργο ξεκινά με το διάλογο Αθηνάς και Ποσειδώνα όπου

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: «Στόχος μου είναι να μάθω στους αναγνώστες μου, ότι η αγάπη συλλαβίζεται»

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: «Στόχος μου είναι να μάθω στους αναγνώστες μου, ότι η αγάπη συλλαβίζεται» Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: «Στόχος μου είναι να μάθω στους αναγνώστες μου, ότι η αγάπη συλλαβίζεται» 04.07.2016 19:42 Νατάσσα Βαφειάδου Με αφορμή τη αυριανή παρουσίαση του μυθιστορήματός της «Δύο φιλιά για την

Διαβάστε περισσότερα

Α φ ά σ η. Φύλλα Εργασίας Α Φάσης. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου

Α φ ά σ η. Φύλλα Εργασίας Α Φάσης. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου Φύλλα Εργασίας Α Φάσης 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας 61 Δραστηριότητα 1: Η γειτονιά μας! Αξιοποιήστε τις αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας, για να αποτυπώσετε την

Διαβάστε περισσότερα

Σ ένα συνοριακό σταθμό

Σ ένα συνοριακό σταθμό Σ ένα συνοριακό σταθμό - Αντώνη Σαμαράκη Σχεδιασμός πρότασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος Δημιουργία κλίματος δεκτικότητας Προβάλλονται εικόνες σχετικές με σταθμούς και τρένα με μουσική υπόκρουση και

Διαβάστε περισσότερα

NEA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

NEA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ NEA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17 1. Παρουσίαση του μαθήματος ΔΕΠΠΣ και ΑΠΣ Νεοελληνικής Γλώσσας (ΦΕΚ/303, τ. β /13-03-2003) http://ebooks.edu.gr/info/cps/3deppsaps

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο. Με αγάπη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Κείμενο. Με αγάπη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Κείμενο Αγαπητό μου παιδί Θέλω να σου μιλήσω για ένα φίλο που τρώγεται! Ένα φίλο που, όσο παράξενο κι αν σου φανεί, τον λένε βιβλίο. «Αυτός είναι σωστός βιβλιοφάγος» δε λέμε για όποιον διαβάζει πολλά βιβλία;

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΚΕΙΜΕΝΑ 1 «ΤΟ ΧΕΡΙ»

Α. ΚΕΙΜΕΝΑ 1 «ΤΟ ΧΕΡΙ» Α. ΚΕΙΜΕΝΑ Κείμενο 1 «ΤΟ ΧΕΡΙ» - «Ποια είναι», κύριε, «η μεγαλύτερη σωματική βλάβη», ρώτησαν τα παιδιά το δάσκαλό τους. Ο δάσκαλος άκουγε τις απαντήσεις των παιδιών. Κάποιο παιδί έλεγε πως το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Γ.Ε.Λ Κ. ΑΧΑΪΑΣ ΤΑΞΗ: Β ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ: Νεότερη ποίηση «Ο τόπος μας», Γ. Ρίτσου, σ. 237 Προβλεπόμενος χρόνος: 2 περίπου διδακτικές ώρες Διδάσκων: ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Γιάννης Ρίτσος «Ο τόπος

Διαβάστε περισσότερα

Το μυστήριο της ανάγνωσης

Το μυστήριο της ανάγνωσης Βενετία Αποστολίδου Το μυστήριο της ανάγνωσης Γιατί κάποιοι διαβάζουν και κάποιοι όχι; Είναι σημαντική η ανάγνωση; Γιατί μας αρέσει η ανάγνωση; Τι είναι η φιλαναγνωσία; Τα σημερινά παιδιά διαβάζουν; Η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ. Ἀδημονεῖ ὁ Φερνάζης. Ἀτυχία! Ἐκεῖ πού τό εἶχε θετικό μέ τόν «αρεῖο» ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ. Ἀδημονεῖ ὁ Φερνάζης. Ἀτυχία! Ἐκεῖ πού τό εἶχε θετικό μέ τόν «αρεῖο» ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» Δ. Σολωμός Δελτίο τύπου 1) Το Σάββατο 15-03-08 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τέχνης από το 1 ο ΓΕΛ και υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης παράσταση με θέμα: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΛΩΣΣΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΛΩΣΣΑ Ονοματεπώνυμο: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΛΩΣΣΑ Άννα Φρανκ [Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ] Αγαπητή Κίτυ, Η μητέρα είναι τρομερά εκνευρισμένη, πράγμα

Διαβάστε περισσότερα