Η Αδερφική Σχέση: διαχειριστείτε τις εκρήξεις ζήλειας!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Αδερφική Σχέση: διαχειριστείτε τις εκρήξεις ζήλειας!"

Transcript

1 Η Αδερφική Σχέση: διαχειριστείτε τις εκρήξεις ζήλειας! Γραφείο Αθηνών Ασκληπιού 14 Κολωνάκι 1 ος όροφος Τηλ.: Αγγελική Αντωνακοπούλου Ψυχολόγος, Μ.Α. Γραφείο Κιάτου Κλεισθένους 12 (Σ. Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: Κιν.:

2 Αδερφική Σχέση Η σχέση μεταξύ αδελφών, είναι εξαιρετικά σημαντική και πολύτιμη για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας. To κύριο χαρακτηριστικό της σχέσης αυτής είναι η έντονη αμφιθυμία, δηλαδή η ταυτόχρονη ύπαρξη αντιφατικών συναισθημάτων πού εναλλάσσονται με τέτοια ένταση που δε συναντιέται ίσως σε καμία άλλη σχέση.

3 Παράγοντες Βαθμού Ζήλειας Το φύλο των παιδιών. Η θέση στην οικογένεια (πρωτότοκο-δευτερότοκοτο μικρότερο παιδί). Η ηλικιακή διαφορά ( κάτω του 1 έτους, θεωρούνται «ψευδή δίδυμα», άνω των 6 ετών αμβλύνονται οι εκδηλώσεις ζήλιας). Η στάση των γονέων, για την οποία θα αναφερθούμε εκτενέστερα πιο κάτω. Η ιδιοσυγκρασία.

4 «Η ζήλια είναι ένα αίσθημα όμορφο και υγιές. Γεννιέται από την αγάπη. Αν τα παιδιά ήταν ανίκανα να αγαπήσουν δε θα ζήλευαν» Winnicott, D. (Βρετανός Ψυχολόγος και Ψυχαναλυτής)

5 Θετική πλευρά ζήλιας Η ζήλια είναι απόδειξη ότι το παιδί δε θέλει να χάσει την αγάπη των γονιών του. Αν η ζήλια ξεπεραστεί με επιτυχία, τότε τα παιδιά που έχουν αδέρφια έχουν τη μεγάλη τύχη να παίρνουν από αυτά ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Μέσα από τη διαδικασία διάλυσης της ζήλιας το παιδί ωριμάζει, γίνεται πιο υπεύθυνο.

6 Αρνητική πλευρά ζήλιας Η ζήλια, όπως και η αγάπη, είναι ένα συναίσθημα το οποίο μεγαλώνει, ριζώνει, δυναμώνει και απλώνεται μέχρι που σβήνει κάθε ικανότητα λογικής σκέψης και συμπεριφοράς. Το παιδί που ζηλεύει δυσκολεύεται να δει τα πράγματα αντικειμενικά και ωθείται σε παράλογη και πολλές φορές βίαιη συμπεριφορά.

7 Νέα έρευνα για την αντιπαλότητα ανάμεσα σε αδέλφια «Σύνδρομο Κάϊν και Αβελ» στο U.S. university of Missouri. Αποδεικνύεται πως οι μακροχρόνιες αδελφικές συγκρούσεις προκαλούν κοινωνική, συναισθηματική και ψυχολογική ζημία στα αδέλφια που τα συνοδεύει σε όλη την πορεία της ζωής τους. Η μακροχρόνια αδελφική αντιζηλία προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα, άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

8 Πώς όμως αντιλαμβανόμαστε ότι ένα παιδί ζηλεύει; Παλινδρόμηση: υιοθετεί συμπεριφορές που αντιστοιχούν σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης. Διαταραχές συμπεριφοράς: αλλαγή στη σχολική επίδοση ή άρνηση να πάει σχολείο, ευερεθιστότητα. Διεκδίκηση της προσοχής των γονιών : διεκδικούν με κάθε τρόπο τη προσοχή. Επιθετικότητα: οι διαπληκτισμοί μεταξύ αδελφών μπορεί να εμπεριέχουν λεκτική και σωματική επιθετικότητα. Ακραίες εκδηλώσεις θαυμασμού, υπερπροστασίας ή αδιαφορίας.

9 Nέο μωρό στην οικογένεια 1 ο βήμα αποφυγής ζήλειας Ξεκινώντας από τα πρακτικά θέματα Διευκολύνεται η κατάσταση, αν το παιδί γνωρίζει πού πηγαίνει η μητέρα του, αν της μιλά στο τηλέφωνο ή ακόμη αν μπορεί να την επισκεφθεί στο μαιευτήριο. Eίναι βασικό να μην αλλάξει το καθημερινό του πρόγραμμα αυτές τις μέρες, ούτε να μετακινηθεί από το χώρο του σπιτιού του. Eπιστρέφοντας, βέβαια, στο σπίτι με το μωρό, πρέπει οι γονείς να έχουν αποφασίσει πού θα κοιμάται.

10 2 ο βήμα αποφυγής ζήλειας Bασική μέριμνα είναι να βοηθηθεί το πρωτότοκο παιδί να τιθασεύσει τη ζήλια του και να συνυπάρξει με το αδελφάκι. Aυτό θα εξαρτηθεί σημαντικά και από τη στάση του περιβάλλοντός του από τη γιαγιά, τον παππού και τους άλλους συγγενείς.

11 Tι να κάνετε Nα έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό. Όταν το μεγάλο παιδί τρώει και πρέπει να ταΐσετε το μωρό, να δίνετε προτεραιότητα στο πρώτο. Να ζητάτε από το μεγάλο παιδί να σας βοηθά στη φροντίδα του μωρού. Nα προσπαθήσετε να καταλάβετε τα συναισθήματα του πρώτου σας παιδιού. Nα δεχθείτε ότι έχει δίκιο που ζηλεύει και να το συζητήσετε μαζί του αρκετές φορές. Δείξτε του φωτογραφίες και πείτε του πως και το ίδιο στις ανάλογες φάσεις της ανάπτυξής του έμοιαζε με το νέο μωρό. Nα ασχολείστε μαζί του ποιοτικά.

12 3 ο βήμα αποφυγής ζήλειας Προσπαθήστε να αποφύγετε Nα δώσετε στο νεογέννητο τα πράγματα του πρωτότοκου παιδιού σας, π.χ., την κούνια, το καροτσάκι, τα παιχνίδια. Nα μπείτε στην παγίδα των παρατηρήσεων του τύπου: «Μα επιτέλους, το κάνεις διαρκώς να κλαίει...». Nα το κριτικάρετε λέγοντάς του, για παράδειγμα: «Το μωρό είναι καλύτερο...» «Τι ωραία που γελά...». Nα το στείλετε σε παιδικό σταθμό, μόλις γεννηθεί το μωρό. Nα του αλλάξετε δωμάτιο, αν μέχρι τότε κοιμόταν μαζί σας.

13 Συμβουλές για να εξομαλύνετε τις δύσκολες καταστάσεις Σκεφτείτε το: Πριν μπει το μωρό στην οικογένειά σας, είπατε στο παιδί σας ότι θα έχει ένα μικρό αδερφό για να παίζει και του εξηγήσατε πόσο διασκεδαστικό θα είναι. Όταν όμως γεννήθηκε αντιλήφθηκε ότι τίποτα από αυτά δεν είναι αληθές. Το αγκαλιάζει, του λέτε ότι πρέπει να προσέχει περισσότερο. Διδάξτε το: Ο πρώτος στόχος σας είναι να προστατέψετε το μωρό. Ο δεύτερος, να μάθετε το μεγαλύτερο παιδί πώς να αλληλεπιδρά με το παιδί με φυσιολογικούς τρόπους. Η παρουσία σας είναι σημαντική: Όποτε τα παιδιά είναι μαζί, καλό είναι να είστε κι εσείς κοντά.

14 ...συμβουλές Μάθετέ του να το ακουμπά μαλακά: Διδάξτε στο μεγαλύτερο παιδί πώς να χαϊδέψει το μωρό στην πλάτη και εξηγήστε του πόσο ηρεμεί. Δράστε γρήγορα: Κάθε φορά που βλέπετε το παιδί σας να χτυπά ή να ενεργεί επιθετικά προς το μωρό, δράστε άμεσα. Επίδειξη: Τα παιδιά αντιγράφουν ό,τι βλέπουν. Το μεγαλύτερο παιδί σας θα παρακολουθεί πως χειρίζεστε το μωρό και θα μάθει από τις πράξεις σας. Έπαινος: Όποτε δείτε ότι το πρώτο παιδί σας συμπεριφέρεται ευγενικά στο μωρό, κάντε ένα θετικό σχόλια. Προσοχή στα λόγια σας: Μην «κατηγορείτε» το παιδί για τα πάντα.

15 ...συμβουλές Να είστε υποστηρικτικοί: Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Δείξτε του περισσότερη αγάπη: Δείξτε του όσο μπορείτε περισσότερη αγάπη. Αφήστε το να συμμετάσχει: Διδάξτε στο μεγαλύτερο παιδί πώς να βοηθήσει με το μωρό ή πώς να το διασκεδάσει. Ο καθένας είναι ξεχωριστός: Αποφύγετε να κάνετε συγκρίσεις μεταξύ των δύο παιδιών ακόμη και για ασήμαντα γεγονότα όπως το βάρος τους όταν γεννήθηκαν, πότε πρωτομίλησαν κτλ. Προσπαθήστε να το κοινωνικοποιήσετε.

16 ...συμβουλές Αν εσείς δεν νιώθετε ενοχές για τον διαφορετικό τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας, τότε και εκείνα δεν θα εισπράττουν αρνητικά μηνύματα. Αποφεύγετε να ανακατεύεστε στους καυγάδες τους. Πείτε τους: «δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Θα χρειαστεί να τα βρείτε μόνοι σας» και βγείτε από το δωμάτιο, ενώ συνεχίζετε να επαγρυπνείτε για την ασφάλειά τους.

17 Ειδικά για τα δίδυμα αδελφάκια, θυμηθείτε: Κάθε παιδί έχει ανάγκη να το αγαπούν για αυτό που είναι. Πολύ συχνά τα δίδυμα αναπτύσσουν σχέσεις ανταγωνισμού ή αλληλεξάρτησης: Ο ένας είναι ο αρχηγός και ο άλλος ο ακόλουθος Αποφεύγετε να τα ντύνετε με τα ίδια ρούχα, ακόμα και τα ρούχα δίνουν ξεχωριστή προσωπικότητα στο παιδί. Από μικρή ηλικία προσπαθήστε να τα προτρέψετε να ασχοληθούν με ξεχωριστά ενδιαφέροντα. Προσπαθήστε να περνούν από μικρά κάποιες ώρες της ημέρας χώρια. Ζητήστε βοήθεια από συγγενείς και φίλους-κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να έχεις πολυμελή οικογένεια!

18 Επτά σωτήριες απαντήσεις στα αδελφικά παράπονα: Παιδί: Γιατί κάνεις κι άλλο μωρό; Δεν θέλω κανέναν άλλον εδώ! Αντί για: Θα το αγαπήσεις το μωράκι, θα δεις! Πείτε: Έτσι νιώθεις; Πες μου τι άλλο σκέφτεσαι. Μετά θα σου πω και εγώ ότι πάντα θα είσαι το καλύτερο. Παιδί: Ποιον αγαπάς περισσότερο; Αντί για: Σας αγαπώ εξίσου. Πείτε: Αυτή είναι πολύ δύσκολη ερώτηση γιατί κάθε παιδί μου είναι τόσο ξεχωριστό. Αγαπώ τον κάθε έναν σας ξεχωριστά γι'αυτό που είστε. Παιδί: Αααα... Ουουουουουου... Μαμά! Αντί για: Σταμάτα να κάνεις σα μωρό! Είσαι μεγάλο παιδί πια! Πείτε: Θέλεις να παίξουμε το μωράκι; Έλα, κάτσε στα πόδια μου να σε κάνω ντέι-ντέι.

19 ...συνέχεια Παιδί: Πάντα την προσέχεις περισσότερο από εμένα. Αντί για: Αυτό δεν είναι αλήθεια! Πάντα έχεις την προσοχή μου! Πείτε: Θέλεις να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί, το ξέρω. Και εγώ το θέλω. Θέλεις να κλείσουμε ένα ραντεβού μόνο οι δυο μας; Παιδί: Γιατί πάντα παίρνεις το μέρος της; Αντί για: Δεν παίρνω πάντα το μέρος της! Όμως κι εσύ γιατί της κάνεις τον νταή; Πείτε: Αυτή την εντύπωση έχεις; Δώσε μου να καταλάβω καλύτερα πώς νιώθεις για να σας φέρομαι πιο δίκαια.

20 ...συνέχεια Παιδί: Μισώ την αδερφή μου! Αντί για: Όχι! Την αγαπάς την αδερφή σου! Πείτε: Μάλλον η αδερφή σου έκανε ή είπε κάτι που σε έκανε έξαλλο... Παιδί: Μακάρι αυτό το μωρό να μην είχε γεννηθεί ποτέ. Αντί για: Πώς μπορείς να λες κάτι τόσο κακό για το αδερφάκι σου; Πείτε: Μερικές φορές τον συμπαθείς, αλλά αυτή τη στιγμή δεν τον θες εδώ καθόλου. Ξέρω ότι τα μωρά μπορεί να είναι μπελάς. Όμως όταν μεγαλώσει λίγο και παίζετε μαζί, θα δεις πώς θα σου αρέσει!

Ε λ ε υ θ έ ρ ι ο ς Μ ο υ τ σ ά ν α ς Π α ι δ ί α τ ρ ο ς Ο ρόλος της ανατροφής στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων

Ε λ ε υ θ έ ρ ι ο ς Μ ο υ τ σ ά ν α ς Π α ι δ ί α τ ρ ο ς Ο ρόλος της ανατροφής στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων Ε λ ε υ θ έ ρ ι ο ς Μ ο υ τ σ ά ν α ς Π α ι δ ί α τ ρ ο ς Ο ρόλος της ανατροφής στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων Φιλολογική επιμέλεια Ζωή Κατσιαμπούρα Παλαμάς 2012 Στον Στέλιο και την Κατερίνα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σ.Ε.Υ.Π ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΕΞΑΜΗΝΟ Η ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:ΣΚΟΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Α.Μ.:10895 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ: ΧΟΥΛΙΑΡΗ ΟΛΓΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Συλλέγοντας πληροφορίες Μερικοί άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν γνωρίζουν πολλά για την ασθένεια τους γιατί έτσι ξέρουν ακριβώς τι έχουν να αντιµετωπίσουν.

Διαβάστε περισσότερα

...... «Γράφω πότε ένιωσα χαρά στις διακοπές του Πάσχα. Εξηγώ τι έγινε και χάρηκα. Ζωγραφίζω»

...... «Γράφω πότε ένιωσα χαρά στις διακοπές του Πάσχα. Εξηγώ τι έγινε και χάρηκα. Ζωγραφίζω» ...... «Γράφω πότε ένιωσα χαρά στις διακοπές του Πάσχα. Εξηγώ τι έγινε και χάρηκα. Ζωγραφίζω» 3 ...... Αγαπητοί γονείς, Το Σχολείο μας με τα πρωτοπόρα προγράμματα που εφαρμόζει όπως «Η ανάπτυξη συναισθηματικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ 1 Μουτσάνας Ελευθέριος Παιδίατρος Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Γεννιόμαστε ή γινόμαστε; Όλοι εμείς που ζούμε στο δυτικό κόσμο πιστεύουμε, ότι η εξέλιξη των παιδιών εξαρτάται,

Διαβάστε περισσότερα

Προσέγγιση ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ «ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ.

Προσέγγιση ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ «ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ. ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: ETAIΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ: Προσέγγιση ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ T EYXOΣ 26/Φ ΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Δ ΙΑΤΙΘΕΤΑΙ Δ ΩΡΕΑΝ Φωτομάρα 32 Ν. Κόσμος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Μαρία Μαργαρίτη Κοινωνική Λειτουργός 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η οικογένεια αποτελεί το σημαντικότερο φορέα ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα»

...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα» ...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα» 3 ...... Αγαπητοί γονείς, Το Σχολείο μας με τα πρωτοπόρα προγράμματα που εφαρμόζει όπως «Η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά», κάνει πράξη την ολιστική

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στην μυστικά του παιχνιδιού

Μια εισαγωγή στην μυστικά του παιχνιδιού Μια εισαγωγή στην μυστικά του παιχνιδιού [1] Περιεχόμενα Εισαγωγή...3 Ιστορία του pickup...5 Λεξιλόγιο....7 Αυτοπεποίθηση-τύποι ανδρών......8 Παρουσίαση του παιχνιδιού....10 Συμβουλές και σημαντικά ζητήματα.

Διαβάστε περισσότερα

«Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία.

«Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία. «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία. Τη Δευτέρα 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Σχολείου μας μια εκδήλωση με καλεσμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 1 ...... «Γράφουν τα μέλη της ομάδας μου κάτι καλό για εμένα» «Γράφουν τα μέλη της ομάδας μου κάτι καλό για εμένα» 3 ...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 0 Από τους γονείς των ομάδων γονέων του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού 2013-2014 για εμάς τους ίδιους, για τους άλλους γονείς και για τους δασκάλους που ενδιαφέρονται Βιβλίο 1 ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΗΛΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙ ΙΑ. Ελένη Τσαχαγέα Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Η ΖΗΛΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙ ΙΑ. Ελένη Τσαχαγέα Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Η ΖΗΛΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙ ΙΑ Ελένη Τσαχαγέα Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Η ζήλεια είναι το φυσιολογικό συναίσθηµα που πληµµυρίζει κάθε άτοµο όταν αντιλαµβάνεται ότι κάποιος άλλος µπαίνει σε µια δική του

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση

Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Αθήνα 2013 Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση αυτού του Οδηγού καθώς και η αναπαραγωγή του ή χρήση του σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι Διαπαιδαγώγησης: Ένας οδηγός για γονείς Δημήτρης Αγοραστός, 2014

Τρόποι Διαπαιδαγώγησης: Ένας οδηγός για γονείς Δημήτρης Αγοραστός, 2014 Τρόποι Διαπαιδαγώγησης: Ένας οδηγός για γονείς Δημήτρης Αγοραστός, 2014 dagorastos@gmail.com http://dagorastos.net http://psychologein.dagorastos.net Το έργο προσφέρεται υπό την άδεια Αναφορά Δημιουργού

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. Γυρίζω σελίδα... στη. Καλλίοπη Εμμανουηλίδου. Πρακτικός όδηγός με εύκόλα βηματα

Διατροφή. Γυρίζω σελίδα... στη. Καλλίοπη Εμμανουηλίδου. Πρακτικός όδηγός με εύκόλα βηματα Καλλίοπη Εμμανουηλίδου Γυρίζω σελίδα... στη Διατροφή Πρακτικός όδηγός με εύκόλα βηματα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διατροφή είναι μια καθημερινή πράξη, με την οποία λαμβάνουμε ενέργεια μέσα από την κατανάλωση τροφών, για

Διαβάστε περισσότερα

Τα μυστικά της ευτυχίας στην οικογένεια

Τα μυστικά της ευτυχίας στην οικογένεια Τα μυστικά της ευτυχίας στην οικογένεια Η τέλεια οικογένεια Δυναμώστε τους δεσμούς Μυστικά σχέσεων Διαχείριση διαφορών Ψυχαγωγία Προστασία από τη δουλειά Η μητέρα: Ο θεμέλιος λίθος Μυστικά για τον πατέρα

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Τάξης μας

Το Τραγούδι της Τάξης μας Το ταξίδι ξεκινά Το Τραγούδι της Τάξης μας Είμαστε παιδιά καλά και μας αρέσουν τα γλυκά Είμαστε χαρούμενοι και φιλικοί, μας αρέσει η διασκέδαση και η γυμναστική Η σκανταλιά είναι στο μυαλό μας και το πείραγμα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά

Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά Θωμάς Καλπάκογλου, PhD Εισαγωγή Η εκπαίδευση της διεκδικητικής συμπεριφοράς έχει στόχο να διδάξει τους ανθρώπους να εκφράζουν τους εαυτούς τους καλύτερα και συχνότερα

Διαβάστε περισσότερα

Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Σκέψεις και Απλές Οδηγίες για την Σπουδαία Τέχνη του Γονιού. Καλώς ήρθατε στο θαυμαστό κόσμο της ανατροφής του παιδιού!

Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Σκέψεις και Απλές Οδηγίες για την Σπουδαία Τέχνη του Γονιού. Καλώς ήρθατε στο θαυμαστό κόσμο της ανατροφής του παιδιού! Καλώς ήρθατε στο θαυμαστό κόσμο της ανατροφής του παιδιού! Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Σκέψεις και Απλές Οδηγίες για την Σπουδαία Τέχνη του Γονιού ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΙΖΑ Αγαπητοί γονείς Το μεγάλωμα κάθε παιδιού

Διαβάστε περισσότερα

«Εκρήξεις θυμού και επιθετικότητας στη ζωή των παιδιών Η βία στην Οικογένεια και στο Σχολείο»

«Εκρήξεις θυμού και επιθετικότητας στη ζωή των παιδιών Η βία στην Οικογένεια και στο Σχολείο» ΚΥΚΛΟΙ ΜΗΤΕΡΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ «ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ» & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΕΛΠΙ Α» Καρύτση 14 105 61 ΑΘΗΝΑ Τηλ. : 210 3221294, 210 3311751 http://www.tomeispronoias.gr ΕΒ ΟΜΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΝΕΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

το παιδί σου στο σχολείο

το παιδί σου στο σχολείο 11+1 πρακτικοί τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί σου στο σχολείο Από το Γιώργο Δροσουλάκη Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι μια προσφορά του κέντρου ξένων γλωσσών «MULTILINGUAL» Copyright Κειμένων 2003-2015:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2. Κεφάλαιο 3. Κεφάλαιο 4. Κεφάλαιο 5. Κεφάλαιο 6. Κεφάλαιο 7. Κεφάλαιο 8. Κεφάλαιο 9. Κεφάλαιο 10.

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2. Κεφάλαιο 3. Κεφάλαιο 4. Κεφάλαιο 5. Κεφάλαιο 6. Κεφάλαιο 7. Κεφάλαιο 8. Κεφάλαιο 9. Κεφάλαιο 10. Περιεχόμενα Εισαγωγή...11 Κεφάλαιο 1 Ραντεβού...23 Κεφάλαιο 2 Σεξ για πρώτη φορά...59 Κεφάλαιο 3 Γνωριμία με Γονείς και Φίλους...89 Κεφάλαιο 4 Συναισθηματική μη Διαθεσιμότητα...117 Κεφάλαιο 5 Απιστία...145

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Παναγιώτης Κουτρουβίδης Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Οι παιδαγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτού του οδηγού για

Διαβάστε περισσότερα

Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εκπαιδευτικά μονοπάτια για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων Προτάσεις προσέγγισης επτά συχνών περιστατικών αναφορικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, που θα βοηθήσουν τους γονείς και τους κηδεμόνες ανήλικων

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση στο VIII Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (E.A.C) «Διαζύγιο: Απόκρυψη ή Προετοιμασία»

Παρουσίαση στο VIII Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (E.A.C) «Διαζύγιο: Απόκρυψη ή Προετοιμασία» Παρουσίαση στο VIII Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (E.A.C) «Διαζύγιο: Απόκρυψη ή Προετοιμασία» Εισαγωγή Θα αναφερθώ περιληπτικά στο φαινόμενο του διαζυγίου, την συχνά επώδυνη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Σηνθετική εργασία Β τριμήνου. Α Λυκειου

Σηνθετική εργασία Β τριμήνου. Α Λυκειου Σηνθετική εργασία Β τριμήνου Α Λυκειου Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Ανθή Μαυραντωνάκη, Βαγγέλης Σκουλάς, Γιώργος Γαϊτάνης, Χρήστος Κατρινάκης, Χριστίνα Παπιδάκη Περιεχόμενα: Ιδιαίτερη ψυχολογία... Μουσική,

Διαβάστε περισσότερα

AΓAΠHΣ KAI ΠΙΘΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓIA ΠIO APMONIKEΣ ΣXEΣEIΣ

AΓAΠHΣ KAI ΠΙΘΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓIA ΠIO APMONIKEΣ ΣXEΣEIΣ ΣXEΣEIΣ ΣYNEIΔHTHΣ AΓAΠHΣ IΣTOPIEΣ - EMΠEIPIEΣ KAI ΠΙΘΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓIA ΠIO APMONIKEΣ ΣXEΣEIΣ ΣXEΣEIΣ ΣYNEIΔHTHΣ AΓAΠHΣ IΣTOPIEΣ - EMΠEIPIEΣ KAI ΠΙΘΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓIA ΠIO APMONIKEΣ ΣXEΣEIΣ Pόμπερτ Hλίας Nατζέμυ

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα