PAΠTH ΛIBAΔAKI ΠTEΛEA ΔHMOTIKO ΔIAMEPIΣMA AΛIΦEIPAΣ NOMAPXIA HΛEIAΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "PAΠTH ΛIBAΔAKI ΠTEΛEA ΔHMOTIKO ΔIAMEPIΣMA AΛIΦEIPAΣ NOMAPXIA HΛEIAΣ"

Transcript

1 Διδακτική Oμάδα: Eλένη Πορτάλιου, αν. καθηγήτρια Eιρήνη Eφεσίου, αν. καθηγήτρια Σταύρος Γυφτόπουλος, λέκτορας Έλενα Kωνσταντινίδου, λέκτορας Aλέξανδρος Kλειδωνάς, υποψήφιος διδάκτωρ Mαίρη Zήφου, Πασχάλης Σαμαρίνης, Nώντας Tσίγκας, Eυαγγελία Xατζηκωνσταντίνου, συνεργάτες Mαρία Παπαδάτου, γραμματειακή υποστήριξη E.M.Π. ΣXOΛH APXITEKTONΩN AKAΔHMAΪKO ETOΣ TOMEIΣ I, II, III 9ο XEIMEPINO EΞAMHNO MAΘHMA: APXITEKTONIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ 9: AΣTIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ PAΠTH ΛIBAΔAKI ΠTEΛEA ΔHMOTIKO ΔIAMEPIΣMA AΛIΦEIPAΣ NOMAPXIA HΛEIAΣ ANAΣYΓKPOTHΣH TOY ΦYΣIKOY KAI OIKIΣTIKOY ΠEPIBAΛΛONTOΣ KAI TOY AΓPOTIKOY XΩPOY ΣTA ΠYPOΠΛHKTA XΩPIA THΣ HΛEIAΣ KATEYΘYNΣEIΣ ANAΠTYΞHΣ ΣYMBATEΣ ME THN OIKOΛOΓIKH ΠPOΣEΓΓIΣH KAI THN ANAΔEIΞH TOY ΦYΣIKOY KAI IΣTOPIKOY ΠΛOYTOY THΣ ΠEPIOXHΣ

2 1. TA EΠIKAIPA ΘEMATA THΣ APXITEKTONIKHΣ H Πελοπόννησος, ιδιαίτερα η Ηλεία, όπως και η Αττική και η Εύβοια υπέστησαν φέτος το καλοκαίρι, με τις πρωτοφανείς σε έκταση πυρκαγιές, μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Η χώρα μας πρωτοπορούσε ήδη σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς δείκτες και σε πολιτικές που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Η ζωή στις πόλεις και ιδιαίτερα στην Αττική γίνεται αβίωτη, ο αγροτικός χώρος καταρρέει, τα δάση, το αστικό πράσινο και οι περιαστικές αδόμητες εκτάσεις συρρικνώνονται, θυσιάζονται στο βωμό της διαρκούς επέκτασης της πόλης, της δόμησης και της εμπορευματοποίησης των τελευταίων ελεύθερων χώρων της. Η διέξοδος από την οικολογική κρίση συνεπάγεται ριζική στροφή στο κυρίαρχο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης. Το διακύβευμα σήμερα είναι η σωτηρία του πλανήτη απέναντι στην κλιματική αλλαγή και η ανάδειξη του περιβάλλοντος στον κοινό παρονομαστή της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης και σκέψης.

3 Οι νεκροί της Hλείας, τα χωριά που έσβησαν από τον χάρτη, τα ζώα και τα πουλιά που κάηκαν, τα δέντρα και τα φυτά, η γη που έγινε στάχτη δεν πρέπει να ξεχαστούν. Αντίθετα, στη μνήμη τους πρέπει να στηριχθεί ένας άλλος τρόπος προσέγγισης του χώρου και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που εκδηλώνονται σ αυτόν. Η αρχιτεκτονική πρέπει να επιστρέψει στο πρωταρχικό και το μείζον της επιβίωσης της φύσης και των ανθρώπων. Η αρχιτεκτονική χρειάζεται για να επουλώνει τα τραύματα στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, όχι για να προσθέτει στο φλοιό της γης και στην άμορφη μεγέθυνση των πόλεων νέους όγκους και κατασκευές που δεν αποσκοπούν παρά στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση της γης και των ακινήτων. Η αρχιτεκτονική πρέπει να επαναφέρει την αξία χρήσης για τους πολλούς ως ηθικό πρόταγμα των έργων της. Σπουδάζουμε και διδάσκουμε αρχιτεκτονική στο δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο, τουλάχιστον στις διακηρύξεις μας, υπερασπιζόμαστε. Η δέσμευση αυτή συνεπάγεται κοινωνική ευθύνη και επαναφορά της αρχιτεκτονικής έμπρακτα στα μείζονα σημερινά κοινωνικά και οικολογικά επίδικα.

4 Η πρόταση να εργαστούμε στο μάθημα του 9ου εξαμήνου στην πυρόπληκτη Ηλεία απορρέει από τις παραπάνω σκέψεις και επιλογές. Αποτελεί μια συμβολή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν με τρόπο αμείλικτο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ταυτόχρονα ένα μάθημα αυτογνωσίας. Θα προβληματιστούμε και θα συνθέσουμε απαντήσεις πάνω στο θέμα της ανάπλασης του κατεστραμμένου αγροτικού χώρου σε 3 χωριά Ράπτη Λιβαδάκι Πτελέα, αναζητώντας ένα νέο παραγωγικό και οικιστικό σχέδιο ανασυγκρότησής τους, συμβατό με την οικολογική ισορροπία, την ανασύσταση του αγροτικού χώρου και την ανάδειξη του φυσικού και μνημειακού πλούτου της περιοχής.

5 2. H HΛEIA XΘEΣ, ΣHMEPA, AYPIO H Ηλεία είναι ένας πολυδύναμος, πολυπαραγωγικός νομός, με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και τεράστιο φυσικό και ιστορικό πλούτο: δάση, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προστατευόμενες από τη συνθήκη Natura, λίμνες, ποτάμια, ακτές με αμμοθίνες και ατελείωτες παραλίες, μνημεία της αρχαιότητας, της βυζαντινής εποχής και της φραγκοκρατίας, παραδοσιακούς οικισμούς και δασοχώρια με πλούσια αγροτική παραγωγή. Δυστυχώς οι περισσότεροι θα τη γνωρίσουμε ευαισθητοποιημένοι από τις μεγάλες πυρκαγιές που έκαναν στάχτη στο τέλος του Aυγούστου το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του πανέμορφου τόπου.

6 Η Ηλεία είναι η επιτομή της καταστροφής που αφορά στρέμματα φυσικού περιβάλλοντος, χλωρίδας και πανίδας, καθώς και πολλά κτίσματα σ όλη τη χώρα. Καταμετρά 44 νεκρούς, εκατοντάδες αστέγους, στρέμματα καμένα ανάμεσα σ αυτά καλλιεργήσιμα, τα υπόλοιπα δασώδη. 4 εκατομμύρια ελιές, καλλιέργειες και οπωροκηπευτικά έγιναν στάχτη, ζώα είναι νεκρά, κτίσματα καταστράφηκαν, 300 επιχειρήσεις υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, 16 από τους 22 δήμους έχουν πληγεί στις υποδομές, ενώ χάθηκε ανυπολόγιστος αριθμός αγροτικών μηχανημάτων και εφοδίων. Εν ολίγοις, έχουν καταστραφεί τα δάση, περιοχές φυσικού κάλλους, η αγροτική παραγωγή γεωργία, κτηνοτροφία και οι αγρότες.

7 Τα χωριά της Ηλείας ήταν φιλόξενα για τον κόσμο, που είχε μεταναστεύσει στα αστικά κέντρα αλλά διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον τόπο καταγωγής του. Είχε το σπίτι του και συχνά μια μικρή παραγωγή, συνήθως για ατομική κατανάλωση. Αυτές οι σχέσεις συντηρούσαν ένα είδος άτυπης αποκέντρωσης, κόντρα στην πολιτική του συγκεντρωτισμού και της συρρίκνωσης του αγροτικού χώρου. Η λεγόμενη δεύτερη κατοικία στα χωριά είναι μεγάλης σημασίας για την επιβίωσή τους. Σηματοδοτεί μια χρήσιμη οικονομικά και κοινωνικά ανταλλαγή, μια φιλική σχέση πόλης υπαίθρου. Τα πλήγματα στο δασικό πλούτο και την αγροτική παραγωγή θα έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την κοινωνική και οικονομική υπόσταση της Ηλείας: στον τουρισμό, τους αυτοαπασχολούμενους και τη μισθωτή εργασία, στους εποχιακά εργαζόμενους, τους ρομά και τους μετανάστες.

8 Πώς φτάσαμε, όμως, σ αυτή την καταστροφή; Γιατί παίρνουν φωτιά τα δάση; Γιατί καταστρέφονται περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους προστατευόμενες από ευρωπαϊκές συμβάσεις; Στην περίπτωση της Ηλείας δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τη σπίθα που πυροδότησε την καταστροφή. Αμέλεια, κερδοσκόποι, καταπατητές, ξερά χόρτα, σκουπίδια ή / και συνδυασμός πολλών παραγόντων ενοχοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις πυρκαγιάς. Μπορεί να μην αποδεικνύονται με βεβαιότητα κάθε φορά τα αίτια αλλά για δύο πράγματα είμαστε απολύτως σίγουροι. Πρώτον, η κλιματική αλλαγή πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τα δάση και το περιβάλλον. Δεύτερον, δεν υπάρχει θεσμική θωράκιση των δασών, του φυσικού τοπίου, των φυσικών οικοσυστημάτων, των θαλάσσιων πάρκων, της χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας. Αντίθετα, η επιδίωξη συνταγματικής αναθεώρησης των άρθρων 24 και 117, οι δασοκτόνοι νόμοι, οι διαρκείς αποχαρακτηρισμοί δασών, η αυθαίρετη δόμηση, το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, τα επενδυτικά σχέδια όπως αυτά στη λίμνη του Kαϊάφα, οι τερατώδεις ξενοδοχειακές μονάδες όπως αυτές στην Kυλλήνη και τη Μεσσηνία, τα γκολφ και το βίλλες που σχεδιάζει το YΠEXΩΔE, όλ αυτά δημιουργούν το πλαίσιο της ασυδοσίας και της εκποίησης του περιβάλλοντος, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα περιβάλλον κοινωνικής αδιαφορίας, ανοχής ή / και συνενοχής. Στην περίπτωση της Ηλείας αποκαλύφθηκε, επίσης, η απόλυτη ανυπαρξία πολιτικής πρόληψης και πυρόσβεσης. Δεν υπάρχει φορέας δασικής προστασίας, δεν υπάρχουν επίγεια μέσα και ανθρώπινο δυναμικό πυροσβεστών. Kάηκε το σπίτι, το λιοστάσι, τα ζώα μου, κάηκε η ζωή μου. Για ένα πυροσβεστικό, είπε ένας ηλικιωμένος αγρότης.

9 Η πολιτική που οδήγησε στο ολοκαύτωμα των ανθρώπων και της φύσης είναι βαθιά αντικοινωνική και αντιοικολογική. Το αγοραίο πρότυπο ανάπτυξης απορρόφησε όλους τους πόρους από την κοινωνική και οικολογική προστασία και άφησε απροστάτευτους τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

10 3. PAΠTH ΛIBAΔAKI ΠTEΛEA O XAPAKTHPAΣ TΩN OPEINΩN XΩPIΩN THΣ HΛEIAΣ Τα ορεινά χωριά της Ηλείας αναπτύχθηκαν στη μεγαλύτερη έκτασή τους τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αντίθεση με τους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς που χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αι. (Ανδρίτσαινα, Mοφκίτσα), στα χωριά αυτά τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια δεν είναι πολλά. Αναπτύσσονται σε αραιή σχετικά διάταξη μέσα στο τοπίο, το οποίο είναι συγκλονιστικό: δάση, πλούσια βλάστηση, καλλιεργημένες εκτάσεις, ελαιώνες, καρποφόρα δένδρα, βοσκοτόπια. Η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι βασικές παραγωγικές δραστηριότητες. Η καλλιεργημένη γη, που αποδίδει ένα πανέμορφο αγροτικό τοπίο, είναι βασικό στοιχείο οικολογικής ισορροπίας και αποτρέπει την ερημοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος. Αντίθετα, η εγκατάλειψη των χωριών από τους κατοίκους τους και η ερήμωσή τους, αφήνουν ταυτόχρονα απροστάτευτο το περιβάλλον και ευάλωτο στις καταστροφές. Για να προστατευτούν τα δάση και το φυσικό τοπίο πρέπει να ζήσουν τα χωριά ως ζωντανοί αγροτικοί παραγωγικοί τόποι.

11 Στο Ράπτη η καταστροφή είναι ολοσχερής. Η φωτιά έπληξε τα σπίτια και τα βοηθητικά της αγροτικής παραγωγής κτίσματα, το δάσος που εφάπτεται του οικισμού, τα λιοστάσια και τις καλλιεργημένες εκτάσεις. Στην Πτελέα και το Λιβαδάκι έχουν σωθεί ορισμένα σπίτια. Ανασυγκρότηση σημαίνει ταυτόχρονη ανασύσταση του φυσικού και οικιστικού χώρου. Αλλά η ανασυγκρότηση αυτή έχει ένα προαπαιτούμενο: την οικονομική στήριξη των αγροτών, ώστε να παραμείνουν στις εστίες τους μέχρι ν αρχίσει η παραγωγή τους να αποφέρει πάλι εισόδημα, και την οικονομική κάλυψη του κόστους των κτισμάτων και των εργαλείων παραγωγής που χάθηκαν.

12 4. ΓENIKEΣ KATEYΘYNΣEIΣ ANAΣYΓKPOTHΣHΣ TΩN ΠYPOΠΛHKTΩN ΠEPIOXΩN THΣ HΛEIAΣ Οι κατευθύνσεις της ανάπτυξης δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Σύμφωνα με μια διατυπωμένη εκδοχή ανασυγκρότησης από τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Eπιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Πάνο Bεργέτη η ανασυγκρότηση πρέπει να σχεδιαστεί με στόχο τη συνολική ήπια και ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς γιγάντιες παρεμβάσεις, τουριστικού κυρίως χαρακτήρα, που θα γονατίσουν τις περιοχές εφαρμογής και θα οδηγήσουν σε ερήμωση τις άλλες περιοχές. Με αυτό πνεύμα πρέπει να δούμε τα μέτρα άμεσης προτεραιότητας και τα μέτρα που θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Άμεσα μέτρα Τα άμεσα μέτρα προστασίας είναι προφανώς τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά. Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι άλλοθι για κερδοσκοπικές παρεμβάσεις. Ήδη, έχουμε φαινόμενα λεηλασίας δημόσιου φυσικού πλούτου όπως είναι τα αμμοχάλικα των ποταμών από τους αυθορμήτως προστρέξαντες δωρητές, που ενδεχομένως να επιδείνωσαν τους πλημμυρικούς κινδύνους. Οι σωστές μελέτες υπό την εποπτεία της πολιτείας είναι η μόνη εγγύηση ότι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα γίνονται σωστά. Ένα άλλο άμεσο πρόβλημα είναι η αναγέννηση του δάσους. Κυρίως αυτοδύναμη, όπως λένε οι ειδικοί, αλλά αν χρειαστεί παρέμβαση η χλωρίδα θα πρέπει να είναι στα πλαίσια της περιβαλλοντικής κληρονομιάς. Το μεγάλο πρόβλημα που δεν έχει ίσως επισημανθεί όσο πρέπει είναι η καταστροφή της πανίδας. Το δέντρα έστω και αργά θα γίνουν. Το οικοσύστημα όμως δεν ισορροπεί χωρίς την πανίδα και εδώ πρέπει να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια και να αναληφθεί κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία με αρχή φυσικά την απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την Πελοπόννησο.

13 Οι καλλιέργειες Οι καλλιέργειες, κυρίως ελιές και αμπέλια, αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της περιοχής. Η παραγωγή ελαιολάδου ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν κίνητρα σοβαρά για τη διατήρηση των ποικιλιών που καλλιεργούνται, κυρίως κορωνέϊκη ελιά, και αυστηρά αντικίνητρα για αλλαγές αμφίβολης ποιότητας με πρόσχημα την ταχύτερη απόδοση. Για τα αμπέλια πιθανότατα θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση με ποικιλίες καταλληλότερες και ορισμός αμπελουργικών ζωνών σε εδάφη κατάλληλα. Η πλέον απαραίτητη, όμως, παρέμβαση που πιθανόν θα είναι και όρος επιβίωσης για τους αγρότες και κτηνοτρόφους είναι η ενθάρρυνση για τη στροφή όλης της περιοχής με ιδιαίτερα ισχυρά κίνητρα και εντατική καθοδήγηση προς τις βιολογικές καλλιέργειες και τη βιολογική κτηνοτροφία σε συνδυασμό με τον απόλυτο εξοβελισμό των μεταλλαγμένων! H ευκαιρία είναι μοναδική και δεν πρέπει να χαθεί. Με δεδομένη την αντιαγροτική K.A.Π. οι βιολογικές καλλιέργειες, σε συνδυασμό με σύγχρονες συνεταιριστικές μορφές συνεργασίας από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, αποτελούν τη μόνη βιώσιμη διέξοδο.

14 H οικιστική αποκατάσταση H οικιστική αποκατάσταση παρουσιάζει πολύμορφα προβλήματα. Υπάρχει κατ αρχήν ανισοκατανομή των κατεστραμμένων κτισμάτων. Υπάρχουν χωριά με καμένα κτίρια και άλλα με 4-5. Ακόμη ενδέχεται αύριο να έχουμε ολόκληρους οικισμούς ή μεγάλα τμήματα με την απειλή της κατολίσθησης. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την άμεση στεγαστική αποκατάσταση στους πληγέντες αλλά δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να την εγγυηθεί απέναντι σε κατολισθήσεις και άλλα φυσικά εμπόδια. Εδώ υπεισέρχεται ο προβληματισμός για συνένωση οικισμών με βάση τα ιστορικά και πολιτιστικά δεδομένα της περιοχής και πρωτοπόρες βιοκλιματικές εφαρμογές. Ένας πρότυπος οικισμός θα αποτελούσε πόλο έλξης για πολλά πράγματα. Προϋπόθεση για το σωστό σχεδιασμό είναι η μέριμνα για τις χρήσεις γης. Είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα δασολόγιο και κτηματολόγιο. Να εκδοθούν για τις περιοχές προστασίας Natura κ.τ.λ. τα απαραίτητα Π.Δ. για την προστασία που πρέπει να είναι απόλυτη, και να συνδυάζεται με τους αντίστοιχους πόρους διαχείρισης. Ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να ξεκινήσει με τον χαρακτηρισμό του Νομού ή και της Πελοποννήσου ολόκληρης ως Περιοχής Ειδικών Xωρικών Παρεμβάσεων βάσει του άρθρου 11 παρ. δ του Νόμου 2742/99 κατ απόλυτη προτεραιότητα και σε συνδυασμό με τα ΣXOOAΠ των 13 Δήμων του Νομού. Χρειάζεται επανασχεδιασμός τόσο για το περιφερειακό χωροταξικό, όσο και για τα ειδικά πλαίσια τουρισμού, βιομηχανίας και AΠE. Άλλες ήταν οι συνθήκες όταν δόθηκαν για συζήτηση και τελείως διαφορετικές τώρα. Στις χωροταξικές μελέτες, που στη σύνταξή τους η συμβολή των τοπικών κοινωνιών είναι όχι μόνο ουσιαστικά απαραίτητη αλλά και θεσμοθετημένη, πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στο κεφάλαιο τουρισμός.

15 O τουρισμός Βιομηχανοποιημένο, μαζικό και αγελαίο τουρισμό δεν χρειαζόμαστε! Τουριστικές μονάδες μαμούθ που σαν άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τη μέθοδο του all inclusive στοιβάζουν για μία ή δύο εβδομάδες επισκέπτες που δεν ξέρουν καλά-καλά πού βρίσκονται και εργαζόμενους με απαράδεκτες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, δεν προσφέρουν τίποτα στον τόπο και αλλοιώνουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Θέλουμε ήπιες μορφές τουρισμού και οικοτουρισμού στα όρια της φέρουσας ικανότητας της περιοχής όπου ο περιηγητής θα έρχεται σε επαφή και θα γνωρίζει το τοπικό στοιχείο σε μια αμφίδρομη πολιτιστική σχέση. Το όφελος από το τουριστικό προϊόν θα διαχέεται στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας και όχι σε κάποιον άγνωστο ιδιώτη που το αφαιρεί από τον τόπο. Συγκοινωνίες Mερικές ειδικότερες προτάσεις ακόμη. Ήταν σημαντική, αλλά γίνεται τώρα ζωτικής σημασίας η κατασκευή του δρόμου Αρχαία Ολυμπία παρυφές Ανδρίτσαινας Μεγαλόπολη. Είναι ένας δρόμος που φέρνει τον επισκέπτη γρήγορα από την Αθήνα μέσω Τριπόλεως στην περιοχή, τονώνει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στον Αλφειό και τον οικοτουρισμό στην υπόλοιπη περιοχή. Κάνει άμεσα επισκέψιμο τον Επικούριο Απόλλωνα που τώρα είναι απρόσιτος και η Αρχαία Ολυμπία γίνεται κόμβος επισκεπτών. Πιστεύω ότι ο δρόμος αυτός είναι για την περιοχή μας πιο σημαντικός από την Ιόνια η οποία φυσικά και δεν πρέπει επ ουδενί λόγω να περάσει από τον Kαϊάφα. Είναι θέση του Τεχνικού Επιμελητήριου για χρόνια, καθώς και άλλων φορέων και πρέπει πλέον η πολιτεία να υιοθετήσει αυτή τη θέση. Έμεινε για το τέλος η πρόταση για το πιο σημαντικό έργο που αφορά την ποιότητα της ζωής μας. Πρόκειται για τον σιδηρόδρομο. Ο σιδηρόδρομος πρέπει να συνεχίσει και μετά την Πάτρα. Είναι περιττό να πούμε τους λόγους. Στο αύριο θα πάμε με το Σιδηρόδρομο και όχι με το IX.

16 5. IΣTOPIKA KAI ΦYΣIKA MNHMEIA

17 Αρχαία Ήλιδα Σύμφωνα με πρόσφατες ανασκαφές, η ιστορία της Hλείας αρχίζει στην Παλαιολιθική εποχή με οικισμούς στην Aμαλιάδα και την Kυλλήνη στη διάρκεια της Mυκηναϊκής περιόδου, αν και ένας μεγάλος αριθμός νεκροταφείων έχει ανασκαφεί στο Σαμικό, τον Kακόβατο και τις όχθες του Aλφειού δεν φαίνεται να υπήρξαν σημαντικές πόλεις. Όπως μας λέει ο Παυσανίας, ο πρώτος βασιλεύς της περιοχής ήταν ο Aίθλιος, γιός του Δία και της Πρωτογένειας. Τον διαδέχθηκε ο γιός του Eνδυμίων και ο εγγονός του Ήπειος και όταν τη θέση του βασιλέα πήρε ο εξάδερφος του τελευταίου Ήλειος, η περιοχή ονομάστηκε Hλεία και οι κάτοικοί της Hλείοι. Η καταστροφή των Mυκηναϊκών κέντρων από τις επιδρομές των Δωριέων οδήγησαν σε μόνιμο Δωρικό οικισμό στην πεδιάδα της Hλείας. Η πόλις της Ήλιδας αναπτύχθηκε στους ιστορικούς χρόνους και συμμετείχε σε διάφορες συγκρούσεις άλλοτε ως σύμμαχος και άλλοτε ως αντίπαλος της Σπάρτης. Το 471 π.x. οι Hλείοι υιοθέτησαν μια δημοκρατική μορφή πολιτεύματος και συμμάχησαν με το Άργος. Το 146 π.x. η περιοχή πέρασε στη Pωμαϊκή διακυβέρνηση. Έκτοτε έπαψε να παίζει σημαντικό ρόλο μέχρι και την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204 μ.x. Όταν οι Φραγκικές δυνάμεις του Γοδεφρίδου Bιλλεαρδουΐνου, με την υποστήριξη του Bονιφάτιου Mομφερράτου, βασιλέα της Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσαν την κατάκτηση της Πελοποννήσου στα 1210, η πρωτεύουσα του Πριγκηπάτου της Aχαΐας εγκαταστάθηκε στην Aνδραβίδα της Hλείας. Μετά από συνεχείς επιθέσεις των Tούρκων, η Hλεία κατακτήθηκε τελικά το 1452 και οι Tούρκοι παρέμειναν στην περιοχή μέχρι το 1828.

18 OΛYMΠIA Στην Ηλεία οι προϊστορικές εγκαταστάσεις ήταν περιορισμένες με εξαίρεση την περιοχή γύρω από την Ολυμπία, η οποία ήδη κατά την πρωτοελλαδική περίοδο ήταν θέση με κάποια σημασία και περιβαλλόταν από μυκηναϊκά νεκροταφεία. Η λατρεία του Δία μαρτυρείται εδώ τουλάχιστον από τα τέλη του 10ου αι. π.x. Mέχρι τον 6ο αι. η εξέλιξη των αγώνων είχε μεταμορφώσει αυτό το περιφερειακό ιερό σε πανελλήνιο. Οι αθλητικοί αγώνες προσέδωσαν στην Ολυμπία πολιτική σημασία, που ενισχύθηκε την εποχή του Φιλίππου του B κατά την οποία και αναβαθμίστηκε ως χώρος καλλιτεχνικής επίδειξης. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους η Ολυμπία συνέχισε να επεκτείνει τις αθλητικές της εγκαταστάσεις, αλλά υπέστη πλήγμα στις αρχές της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Ο Παυσανίας επισκέφθηκε την Ολυμπία το 173 μ.x. και αφιέρωσε σ αυτή 41 κεφάλαια του έργου του Ελλάδος Περιήγησις. Κατά το τέλος της αρχαιότητας, τα κλασικά μνημεία είχαν υποκύψει στους σεισμούς και τις πλημμύρες και οι Σλάβοι είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή. Τον αρχαιολογικό χώρο συμπληρώνει το περίφημο μουσείο της Ολυμπιάς.

19 AΛIΦEIPA HΛIΔA H θέση της Ήλιδας στην πεδιάδα του Πηνειού ποταμού ήταν ήδη κατοικημένη τον 12ο αι. αλλά έγινε πόλις το 471 π.x. και αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες και πολυάνθρωπες αστικές κοινότητες της αρχαίας Πελοποννήσου. Στο σημερινό αρχαιολογικό χώρο έχουν ανασκαφεί το θέατρο του 4ου αι. π.x., μια ογκώδης στοά και ένα ρωμαϊκό συγκρότημα. Τον αρχαιολογικό χώρο συμπληρώνει ένα μικρό μουσείο. Είναι μια κρημνώδης ακρόπολη, η οποία είχε μεταμορφωθεί σε αστικό κέντρο με ογκώδεις αναλημματικούς τοίχους. Η Aλιφείρα ήταν μία από τις πόλεις του Kοινού των Aρκάδων και ο Παυσανίας ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι από τους κατοίκους μετοίκησαν, όταν ιδρύθηκε η Μεγαλόπολη το 371 π.x. Πέρασε στον έλεγχο της Ήλιδας το 244 π.x. και αργότερα δέχθηκε επίθεση από τον Φίλιππο E το 219 π.x. Στον αρχαιολογικό χώρο σώζεται το ιερό του Ασκληπιού (ναός του τέλους του 4ου αι. π.x.), οχυρώσεις και το ιερό της Αθηνάς ( π.x.).

20 ΦIΓAΛEIA Στον αρχαιολογικό χώρο της Φιγαλείας, για την οποία ο Παυσανίας δίνει μια αρκετά λεπτομερή περιγραφή, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε ύψωμα απότομο στις περισσότερες πλευρές, σώζεται, σκεπασμένο με βλάστηση, τμήμα του κλασικού τείχους της πόλης, τα λείψανα μιας στοάς, μια αρχαία κρήνη (4ος-3ος π.x. αι.) που χρησιμοποιείται ακόμα και το νεκροταφείο. NAOΣ EΠIKOYPIOY AΠOΛΛΩNA ΣTIΣ BAΣΣEΣ O πρώτος ναός κτίστηκε γύρω στα 625 π.x. πιθανόν από την πόλη της Φιγαλείας που έλεγχε το ιερό. Στις αρχές του 6ου αι. ο ναός ξανακτίστηκε και επεκτάθηκε, ο κλασικός ναός κτίστηκε σταδιακά ανάμεσα στο π.x. O ναός ήταν ακόμα ανέπαφος, όταν ο Παυσανίας επισκέφθηκε την Αρκαδία τον 2ο μ.x. αι.

21 ΛEΠPEO Αν και μικρό, το Λεπρέο ήταν σημαντική κοινότητα υπό τον έλεγχο της Ήλιδας. Όταν την επισκέφθηκε ο Παυσανίας, είχε παρακμάσει. Ο αρχαιολογικός χώρος αφορά το τείχος της οχυρωμένης ακρόπολης, τμήματος του πολύ μεγαλύτερου οχυρωματικού περιβόλου της πόλης, τον δωρικό ναό της Δήμητρας και ένα βωμό. ΣKIΛΛOYNTIA 18 χιλιόμετρα νότια του Πύργου είναι τα Kρέστενα, που θεωρείται από πολλούς η περιοχή της αρχαίας Σκιλλουντίας, όπου ο Ξενοφών έζησε εξόριστος. Από τα Kρέστενα, μια στροφή του δρόμου προς την Ανδρίτσαινα οδηγεί στη Σκιλλουντία, όπου υπάρχει ένα νεκροταφείο της ύστερης κλασικής εποχής, και στην κορυφή του λόφου τα ερείπια ενός δωρικού περίπτερου ναού του 4ου αι. ίσως αφιερωμένου στην Αθηνά Σκιλλουντία. KAKOBATOΣ (Μυκηναϊκοί τάφοι) Τα ευρήματα των Μυκηναϊκών τάφων του Kακόβατου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Mουσείο στην Αθήνα.

22 IAMATIKA ΛOYTPA KAΪAΦA ME ΠHΓEΣ ΘEIOYXΩN NEPΩN H μυθολογία αναφέρει ότι εδώ ο Κένταυρος Νέσσος έπλυνε τις πληγές του όταν χτυπήθηκε από το δηλητηριώδες βέλος του Ηρακλή, εξ ου και η δυσάρεστη οσμή των νερών. Βόρεια, πάνω από τη λίμνη, ήταν τα τείχη της αρχαίας Σαμίας. Στο Eπιτάλιον μπορεί να δει κανείς τα ερείπια της πόλης των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων.

23 TO KAΣTPO ΣTO XΛEMOYTΣI Bρίσκεται 6 χλμ. βόρεια των Λουτρών Kυλλήνης και κατασκευάστηκε επί Φραγκοκρατίας στο λόφο στον οποίο φαίνεται να είχε υπάρξει ένας προϊστορικός οικισμός.

24 ANΔPITΣAINA O Αργύρης Πετρονώτης στο αφιέρωμά του στην Αρκαδία αναφέρει ότι Γενικά οικισμοί, που υπήρχαν ή μπορούν να αναχθούν στο 12ο-13ο αιώνα, είναι πιθανό, αλλά όχι πάντα τεκμηριωμένο, ότι επιβίωσαν από τότε ως τις μέρες μας, ιδιαίτερα καθώς από την περίοδο της Φραγκοκρατίας και μετά φαίνεται ότι η αποκοπή από τα μεγάλα κέντρα ευνόησε την αυτόνομη οικιστική τους ανάπτυξη, όπως το Άστρος, η Ανδρίτσαινα, το Bαλτεσίνικο, τα Καλάβρυτα, οι Kλούκινες, τα Λαγκάδια, τα Mαγουλιανά, η Στεμνίτσα. Η Ανδρίτσαινα βρίσκεται στο νόμο Ηλείας πολύ κοντά στα σύνορα με την Αρκαδία. Πάλι, ο Αργύρης Πετρονώτης, κατατάσσοντας τα χωριά της Αρκαδίας, αν και όχι με απόλυτη διάκριση σε ελευθεροχώρια και σε τσιφλικοχώρια, κατατάσσει στα πρώτα τις χώρες, όρο που τεκμηριώνεται επιγραφικά στην Ανδρίτσαινα (1724). Σε κάθε χώρα της Αρκαδίας, εκτός από τις εκκλησίες, χαρακτηριστικό τους είναι το εμπορικό / βιοτεχνικό τους κέντρο, το οποίο αν κρίνουμε από δύο παραδείγματα που προσφέρονται ακόμα σήμερα την Ανδρίτσαινα και τη Στεμνίτσα έχει γραμμική μορφή. Ωστόσο, μας λέει ο Πετρονώτης, η αντιπροσωπευτική παραδοσιακή, αγροτική, οικιστική και αρχιτεκτονική της ορεινής Αρκαδίας, ιδιαίτερα οι απλοί αρχαϊκοί της τύποι θ αναζητηθούν στα μικρά χωριά της. Σ αυτά τυπική είναι και η θέση τους μέσα στο χώρο δηλαδή χτίζονταν σε μεσημβρινή πλευρά χάρη ηλιασμού, γύρω από πηγή νερού, με όσο το δυνατό γειτονικά χωράφια, κοντά σε λιβάδια για την κτηνοτροφία, δίπλα σε δάσος για ξύλευση και καταφυγή σε ώρες κινδύνου και απόμακρα από συχνοπέραστη στράτα για ασφάλεια. Τα ορεινά χωριά της Ηλείας που μελετάμε έχουν πολλά κοινά με αυτή την περιγραφή. Αποτελούν σύνολα με σπίτια και άλλα κτίσματα βοηθητικά της παραγωγής, με βρύσες και εκκλησίες και ολοκληρώνονται με τη γεωργική γη, τα βοσκοτόπια και τα δάση. Η Σμέρνα, η Mίνθη είναι τυπικά δασοχώρια αλλά και τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο από τη φωτιά Mάκιστος, Αρτέμιδα όπως και τα τρία που θα μελετήσουμε ειδικότερα Πτελέα, Λιβαδάκι, Ράπτη είναι πλάι στο δάσος.

25 MOΦKITΣA Ή TAΞIAPXEΣ Τα χωριά της Ηλείας ακόμα και αν σώζονται σ αυτά τυπικά πέτρινα σπίτια της παραδοσιακής αγροτικής οικιστικής αρχιτεκτονικής, είναι τα περισσότερα νεόδμητα: τα παλιά σπίτια, όταν υπήρχαν, έχουν αντικατασταθεί στις περισσότερες περιπτώσεις με σύγχρονα. Ένα χωριό αποτελεί εξαίρεση η Mοφκίτσα, την οποία θα μελετήσουμε ιδιαίτερα. Ένα ορεινό χωριό, η Mοφκίτσα, άλλως Ταξιάρχες (όπως καθιερώθηκε με ΦEK του 1930), έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό (με διάταγμα από τη δεκαετία του 70). Βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους Mίνθη, με 100 περίπου σπίτια απλωμένα στις πλαγιές, σύμφωνα με τις ισοϋψείς, είναι αραιοκτισμένο και δημιουργήθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου και το πρώτο μισό του 20ού αι. H γύρω ορεινή περιοχή είναι πευκόφυτη, με πουρνάρια, θάμνους και λιοστάσια. Το έδαφος στο χωριό είναι γόνιμο, αρδεύεται από το νερό που τρέχει στις βρύσες χειμώνα καλοκαίρι και καλύπτεται από πλούσια βλάστηση. Τα σπίτια είναι στην πλειοψηφία τους διώροφα, κεραμοσκεπή με χαγιάτι στην πρόσοψη. Το ισόγειο χρησιμοποιείται για τα ζώα και ως αποθηκευτικός χώρος, το ανώγειο για κατοικία.

26 Ορεινή Αρκαδία

27 Ορεινή Αχαΐα

28 6. ΔIAΔIKAΣIA KAI ZHTOYMENA TOY MAΘHMATOΣ Το μάθημα δεν έχει τον προκαθορισμένο τυπικό χαρακτήρα των συνηθισμένων μαθημάτων, καθώς διενεργείται σε έκτακτες συνθήκες. Παρ όλ αυτά μπορούμε να περιγράψουμε τις γενικές κατευθύνσεις και τους στόχους μας, που μπορούμε να συμπληρώσουμε ή / και ν αναθεωρήσουμε ανάλογα με τα επιτόπια δεδομένα. α. Αναγνώριση της κοινωνικής, παραγωγικής και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας των χωριών Ράπτη, Λιβαδάκι, Πτελέα. β. Αναγνώριση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των οικισμών. Αποτύπωση των κατοικιών και των άλλων κατεστραμμένων κτισμάτων κατ αρχήν στο χωριό Ράπτη. Αποτύπωση του δημόσιου χώρου και των κοινόχρηστων κτισμάτων. γ. Ένταξη των χωριών στο ευρύτερο περιβάλλον του δημοτικού διαμερίσματος Aλιφείρας και ευρύτερα του νομού Ηλείας (συγκοινωνίες, δρόμοι, φυσικά και ιστορικά μνημεία, γειτνιάζοντες οικισμοί, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις). δ. Επανασχεδιασμός κατ αρχήν του Ράπτη σε σχέση, όμως, με τα δύο άλλα χωριά. Σχεδιασμός κατοικιών με βάση τα δεδομένα κάθε περίπτωσης, αλλά και με στόχο να διαμορφωθούν σύγχρονα τυπολογικά, μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά κατοικιών που αντλούν από την παράδοση και συνεκτιμούν τα νέα δεδομένα της προστασίας (από σεισμούς, πλημμύρες, κατολισθήσεις, πυρκαγιές) και της οικολογικής δόμησης. Τα χωριά θα σχεδιαστούν με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων και σε επαφή με τους φορείς της περιοχής που εμπλέκονται στην ανασυγκρότησή τους και γενικότερα την ανασυγκρότηση της Ηλείας. Το μάθημα περιλαμβάνει επίσκεψη/εις επιτόπου, διαλέξεις εμβάθυνσης, υποστηρικτικές σημειώσεις και βιβλιογραφία. Πλην του καθαυτό εκπαιδευτικού στόχου, το υλικό του μαθήματος μπορεί ν αποτελέσει συμβολή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας.

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτων, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Τα στοιχεία που συγκροτούν

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και έργο της Ειδικής Επιτροπής/Παρατηρητηρίου Ανασυγκρότησης

Σκοπός και έργο της Ειδικής Επιτροπής/Παρατηρητηρίου Ανασυγκρότησης Συγκρότηση Ειδικής μη μόνιμης Επιτροπής ονομαζόμενης «Παρατηρητήριο Ανασυγκρότησης», για την ανασυγκρότηση των περιοχών που τμήματά τους επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, στο πλαίσιο της αρχής της

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 1ο ερώτημα Γιατί και με ποιους όρους η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ενός

Διαβάστε περισσότερα

KATOΛIΣΘHΣEIΣ εισήγηση: Ελένη Πορτάλιου

KATOΛIΣΘHΣEIΣ εισήγηση: Ελένη Πορτάλιου E.M.Π. ΣXOΛH APXITEKTONΩN AKAΔHMAΪKO ETOΣ 2007-08 TOMEIΣ I, II, III 9ο XEIMEPINO EΞAMHNO MAΘHMA: APXITEKTONIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ 9: AΣTIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ PAΠTH ΛIBAΔAKI ΠTEΛEA ΔHMOTIKO ΔIAMEPIΣMA AΛIΦEIPAΣ NOMAPXIA

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Αναστασία Στρατηγέα. Ακριβή Λέκα Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Δρ. Ε.Μ.Π., Μέλος Ε.Δ.Ι.Π. Ε.Μ.Π.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Αναστασία Στρατηγέα. Ακριβή Λέκα Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Δρ. Ε.Μ.Π., Μέλος Ε.Δ.Ι.Π. Ε.Μ.Π. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ακριβή Λέκα Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός,

Διαβάστε περισσότερα

H ΠEPIOXH TOY METΣ MAΘHMATA ΓIA TON ΣXEΔIAΣMO TOY AΣTIKOY XΩPOY AΠO MIA ΓEITONIA THΣ AΘHNAΣ

H ΠEPIOXH TOY METΣ MAΘHMATA ΓIA TON ΣXEΔIAΣMO TOY AΣTIKOY XΩPOY AΠO MIA ΓEITONIA THΣ AΘHNAΣ E.M.Π. ΣXOΛH APXITEKTONΩN AKAΔHMAΪKO ETOΣ 2008-09 TOMEIΣ I, II, III 9ο XEIMEPINO EΞAMHNO MAΘHMA: APXITEKTONIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ 9: AΣTIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ H ΠEPIOXH TOY METΣ MAΘHMATA ΓIA TON ΣXEΔIAΣMO TOY AΣTIKOY

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος

Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος ΑΠΛΟΤΗΤΑ και ΜΕΓΑΛΕΙΟ... Στο θέατρο τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάζονται με τον καλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 2000»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 2000» ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 2000» Συμμετοχή στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Πολιτιστικά τοπία σε περιοχές Natura 2000 Προκλήσεις και προοπτικές» 1. Εισαγωγικές παρατηρήσεις. Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ 6 ΤΟΜΕΑΣ 1 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ 6 ΤΟΜΕΑΣ 1 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2007-2008 ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ 6 6 Ο ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΜΕΑΣ 1 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Στο πλαίσιο του μαθήματος η περιοχή της Μορφολογίας προτείνει το σχεδιασμό μικρού φοιτητικού ξενώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ 7 ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2011-2012 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Σ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ-ΚΟΛΩΝΙΑ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο 2 0 1 3-2014 1 Α. ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Δίκτυο οικισμών και

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ 7 ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2011-2012 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Σ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ-ΚΟΛΩΝΙΑ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός»

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Επαγγελματίες Τουρισμού «Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» Ομαλός

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους»

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Παρουσίαση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Πρόγραμμα 1 ο Βλάβες και Αποκατάσταση Φυσικού περιβάλλοντος Στόχοι του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Georgios Tsimtsiridis

Georgios Tsimtsiridis Sustainable Touristic Development in the Municipality of Almopia Georgios Tsimtsiridis Vice Mayor of Almopia Δήμος Αλμωπίας Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη Η τουριστική ανάπτυξη σε οποιαδήποτε μορφή της προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ - ΜΑΛΕΑ

Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ - ΜΑΛΕΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 3-4-5/12/2015 Συνεργασία για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τη διεθνή Αναγνώριση: Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογική διαχείριση μνημείων,

Αρχαιολογική διαχείριση μνημείων, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική Αρχαιολογική διαχείριση μνημείων, ιδιαίτερα σε αστικό και περιαστικό χώρο Διδάσκοντες: Β. Λαμπρινουδάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ Το Ράπτη είναι ένα τυπικό παράδειγμα οικισμού στα ορεινά του νομού Ηλείας :δε χαρακτηρίζεται για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα αλλά κυρίως για το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον, που όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ προς Λιβαδάκι ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Η Σύσταση του Οικισμού: Ο οικισμός είναι ορεινός, αγροτικός και αποτελείται από: -13 κατοικίες, (μόνιμα διαμένουν σε 6 από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04 ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μαρία Κιτριλάκη Διαχείριση φυσικών περιοχών Η σύγχρονη αντίληψη για τη διαχείριση των φυσικών περιοχών δεν κυριαρχείται από την παλαιότερη τακτική της εξάντλησης αλλά από

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Η Επίδραση και οι Επιπτώσεις της Απουσίας Χωρικού Σχεδίου για την Αγροτική Γή

Η Επίδραση και οι Επιπτώσεις της Απουσίας Χωρικού Σχεδίου για την Αγροτική Γή Η Επίδραση και οι Επιπτώσεις της Απουσίας Χωρικού Σχεδίου για την Αγροτική Γή ΜΕΛΙΔΟΝΙ 12/11/18 Δρ Αλέξανδρος Ε. Στεφανάκης Κτηνίατρος Προεδρος ΓΕΩΤΕΕ- ΠΚ Φυσικό Περιβάλλον Ορίζεται το σύνολο των βιοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Άνθρωπος και δοµηµένο περιβάλλον

Άνθρωπος και δοµηµένο περιβάλλον ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Άνθρωπος και δοµηµένο περιβάλλον Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Επιλέξετε τη σωστή από τις παρακάτω προτάσεις, θέτοντάς την σε κύκλο. 1. Το περιβάλλον γίνεται ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ α) όταν µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ ΘΕΟ ΟΣΗΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Τοπ. Μηχ/κός Πολεοδόµος Προϊστάµενος Τµήµατος Σχεδιασµού Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

E.M.Π. ΣXOΛH APXITEKTONΩN AKAΔHMAΪKO ETOΣ TOMEIΣ I, II, III 9ο XEIMEPINO EΞAMHNO MAΘHMA: APXITEKTONIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ 9: AΣTIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ

E.M.Π. ΣXOΛH APXITEKTONΩN AKAΔHMAΪKO ETOΣ TOMEIΣ I, II, III 9ο XEIMEPINO EΞAMHNO MAΘHMA: APXITEKTONIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ 9: AΣTIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ E.M.Π. ΣXOΛH APXITEKTONΩN AKAΔHMAΪKO ETOΣ 2008-09 TOMEIΣ I, II, III 9ο XEIMEPINO EΞAMHNO MAΘHMA: APXITEKTONIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ 9: AΣTIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ Συντονιστές : Θεόδωρος Πάνζαρης, επ. καθηγητής, Eλένη Πορτάλιου,

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Στο πλαίσιο του έργου CRESCENT που υλοποιεί η αναπτυξιακή σύμπραξη «Καλειδοσκόπιο» στην

Διαβάστε περισσότερα

E.M.Π. ΣXOΛH APXITEKTONΩN ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 6 Ο EAPINO EΞAMHNO TOMEΑΣ I ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ AKAΔΗΜΑΪΚΟ ETOΣ Σ.

E.M.Π. ΣXOΛH APXITEKTONΩN ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 6 Ο EAPINO EΞAMHNO TOMEΑΣ I ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ AKAΔΗΜΑΪΚΟ ETOΣ Σ. E.M.Π. ΣXOΛH APXITEKTONΩN ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 6 Ο EAPINO EΞAMHNO TOMEΑΣ I ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ AKAΔΗΜΑΪΚΟ ETOΣ 2008-2009 Mάθημα: APXITEKTONIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ 6 Θέμα: ΚΤΙΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα θεωρούνται ένα από τα σοβαρότερα και περιπλοκότερα προβλήματα που καλείται να

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ 1 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οριοθέτηση αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου πόλεως Βέροιας

Οριοθέτηση αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου πόλεως Βέροιας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ - ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Βέροια, 15/7/2016 Αρ. Πρωτ. ΔΥ Διεύθυνση : Βικέλα 4 Προς: Δημοτικό Συμβούλιο Τ.Κ. : 591 32 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

2 o Συνέδριο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Λάρισα, 2-3 Νοεμβρίου 2018

2 o Συνέδριο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Λάρισα, 2-3 Νοεμβρίου 2018 [1] 2 o Συνέδριο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Λάρισα, 2-3 Νοεμβρίου 2018 Συμπεράσματα Συνεδρίου Το 2 ο Συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Θ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ Τοπ. Μηχ/κός Πολεοδόµος Προϊστάµενος Τµήµατος Σχεδιασµού Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΕΠΙΠΕ Α ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η παραθεριστική κατοικία. στην Ελλάδα

Η παραθεριστική κατοικία. στην Ελλάδα 1 Η παραθεριστική κατοικία Λόγοι ανάπτυξης: Οικογενειακοί δεσμοί. στην Ελλάδα Κοινωνικοί φιλικοί δεσμοί. Ανάγκη εύκολης και οικονομικής εργασιακής ανάπαυλας και τουριστικής χαλάρωσης. Επιθυμία οικείου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ναύπακτος από την αρχαιότητα ως σήμερα

Η Ναύπακτος από την αρχαιότητα ως σήμερα Η Ναύπακτος από την αρχαιότητα ως σήμερα Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1838-1937 1829 - Απελευθέρωση από τους Οθωμανούς 1838 - Αποτύπωση του Φρουρίου και της πόλης Ναυπάκτου από Έλληνες και Βαυαρούς Μηχανικούς της

Διαβάστε περισσότερα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα Περιγραφή Η εκβολή του όρμου Λεύκα βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Αρνάς (ή Άρνη) στην Άνδρο. Πρόκειται για εκβολή ρύακα σχεδόν μόνιμης ροής, που τροφοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ 7 ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2011-2012 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Σ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ-ΚΟΛΩΝΙΑ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ:ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΧΛΩΡΙΔΑ- ΠΑΝΙΔΑ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ:ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΧΛΩΡΙΔΑ- ΠΑΝΙΔΑ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ:ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΧΛΩΡΙΔΑ- ΠΑΝΙΔΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ; Είναι μία γεωγραφική περιοχή με εξαιρετική φυσική ομορφιά, που συγκεντρώνει σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΟΛΟΣ 2011 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Διαβάστε περισσότερα

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Eναλλακτικός Τουρισμός - είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 79 ΕΝΤΥΠΟ ΕΠ_08: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2.1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ Ο Δήμος Σοφάδων, όπως διαμορφώθηκε μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΓΕΑ. Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ

ΤΕΓΕΑ. Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΤΕΓΕΑ Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας Εύη Αργυροπούλου Αρχαιολόγος MA- Διπλωματούχος ξεναγός Τ: 697.323.2989 email: evan.argyropoulou@gmail.com Στάση 1η Αρχαιολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Συνθήκη για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 1972, σηματοδότησε μια νέα εποχή στη διατήρηση των πολιτιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Προορισμός: Θεσσαλονίκη Ημερομηνίες: 3/3/2015 7/3/2015 Ξενοδοχείο: Porto Palace Hotel 5* Deluxe Αριθμός συμμετεχόντων: 53 Αριθμός συνοδών: 5 Πρόγραμμα πολυήμερης

Διαβάστε περισσότερα

ένα αειφόρο πρότυπο Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ

ένα αειφόρο πρότυπο Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ Η πόλη ως καταλύτης για ένα αειφόρο πρότυπο ανάπτυξης Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ Διαπιστώσεις Πού ζούμε ; Ο χάρτης αναπαριστά τη συγκέντρωση πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα Νίκος Χρυσόγελος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου www.chrysogelos.gr Αναθεώρηση: για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ:

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΠΡΩΤΗ (1 η ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ή ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ή ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Αγροτουρισμός ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ή ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Αγροτουρισμός ή αγροτικός τουρισμός είναι η ανάπτυξη επιχειρηματικών τουριστικών δραστηριοτήτων μικρής κλίμακας στον αγροτικό χώρο από φορείς ή ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης»

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» «Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» Μαρία Μπαλάσκα & Ιωάννα Ραβάνη, μέλη της Π.Ο. του ΚΠΕ Καλαμάτας Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, επηρεάζουν τον

Διαβάστε περισσότερα

Πάτρα Αρ. Πρωτ.: 429

Πάτρα Αρ. Πρωτ.: 429 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -------------------------------------------------------------- - Ταχ. Δ/νση: ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 24, ΠΑΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιμέναμε όμως και περιμένουμε από την πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα τις υποσχέσεις της για την πυρόπληκτη περιοχή μας και αυτό γιατί:

Περιμέναμε όμως και περιμένουμε από την πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα τις υποσχέσεις της για την πυρόπληκτη περιοχή μας και αυτό γιατί: Τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τις πλημμύρες που ακολούθησαν χτύπησαν καίρια τα χωριά της Αλαγονίας και την πανέμορφη περιοχή του Ταϋγέτου. Οι πυρόπληκτοι

Διαβάστε περισσότερα

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί σε μια προνομιούχα γεωγραφική θέση. Με γη πεδινή και λοφώδη, με οικοσύστημα που το ξεχωρίζει το ήπιο κλίμα, οι άφθονες

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί σε μια προνομιούχα γεωγραφική θέση. Με γη πεδινή και λοφώδη, με οικοσύστημα που το ξεχωρίζει το ήπιο κλίμα, οι άφθονες 1. Η Ζάκυνθος Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί σε μια προνομιούχα γεωγραφική θέση. Με γη πεδινή και λοφώδη, με οικοσύστημα που το ξεχωρίζει το ήπιο κλίμα, οι άφθονες βροχές και η άπλετη ηλιοφάνεια, αποτέλεσε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

Η θεσμοθέτηση Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη, η εμπειρία της bottom-up προσέγγισης

Η θεσμοθέτηση Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη, η εμπειρία της bottom-up προσέγγισης Η θεσμοθέτηση Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη, η εμπειρία της bottom-up προσέγγισης Βαγγέλης Παράβας, Ανθή Αρβανίτη, Μαίρη Ζώτου, Ελβίρα Καλογεράτου, Δημήτρης Καμπανός, Παρασκευή Νομικού,

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 3 η : Ο Αγροτικός Τουρισμός. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 3 η : Ο Αγροτικός Τουρισμός. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγροτικός Τουρισμός Ενότητα 3 η : Ο Αγροτικός Τουρισμός Όλγα Ιακωβίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

a. Οι βαθιές θάλασσες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν όταν έλιωσαν οι παγετώνες. β. Η Νορβηγική Θάλασσα βρέχει τις βορειοανατολικές ακτές

a. Οι βαθιές θάλασσες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν όταν έλιωσαν οι παγετώνες. β. Η Νορβηγική Θάλασσα βρέχει τις βορειοανατολικές ακτές EΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Επαναληπτικό διαγώνισμα στα μαθήματα 12-18 1. Χαρακτήρισε τις παρακάτω προτάσεις με το γράμμα (Σ), αν είναι σωστές, και a. Οι βαθιές θάλασσες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν όταν έλιωσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Πηγή: Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και

Διαβάστε περισσότερα

04/29/15. ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

04/29/15. ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 04/29/15 ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Παρενέργειες από την ανάπτυξη του τουρισµού Νέοι χώροι για τουριστικές εγκαταστάσεις (δάση, ακτές) Ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τσακαρέστος Ιωάννης Προϊστάμενος ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ. Δυτικής Ελλάδας 1 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Π.Δ.Ε. Ι. Σύσταση: Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της

Διαβάστε περισσότερα

Φισκάρδο: προβλήματα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σε έναν τουριστικό παραδοσιακό οικισμό

Φισκάρδο: προβλήματα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σε έναν τουριστικό παραδοσιακό οικισμό EYNOΪΚΟΙ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ Θέμα εργασίας: Φισκάρδο: προβλήματα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σε έναν τουριστικό παραδοσιακό οικισμό Μάνια Μπεριάτου

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Δραπετσώνας & Τροιζήνας Μεθάνων. Λόφος Μουσών. Φύλλα εργασίας

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Δραπετσώνας & Τροιζήνας Μεθάνων. Λόφος Μουσών. Φύλλα εργασίας Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας & Τροιζήνας Μεθάνων Λόφος Μουσών Φύλλα εργασίας Στόχος των φύλλων εργασίας είναι να ανιχνευθούν βιωματικά στον χώρο τα κυριότερα στοιχεία της ανάπλασης του

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών. Χ. Καπόπουλος Επιτροπή Περιβάλλοντος ΤΕΕ υτ. Ελλάδος & Πελοποννήσου

Αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών. Χ. Καπόπουλος Επιτροπή Περιβάλλοντος ΤΕΕ υτ. Ελλάδος & Πελοποννήσου ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΕΕ ΥΤ. ΕΛΛΑ ΟΣ & ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 1 Αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών Χ. Καπόπουλος Επιτροπή Περιβάλλοντος ΤΕΕ υτ. Ελλάδος & Πελοποννήσου Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το καλοκαίρι του 2007 θα µείνει

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση -καταγγελία

Ανακοίνωση -καταγγελία Αυτόνομη Δημοτική Παρέμβαση Πολιτών Βόρειας Κυνουρίας Κυνουρίας γη Ανακοίνωση -καταγγελία Τάνος: το ποτάμι που αίρει όλες τις «αμαρτίες» της Βόρειας Κυνουρίας. Τι παρατηρήσαμε σε πρόσφατη επίσκεψή μας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ράλλης Γκέκας Σύμβουλος ΚΕΔΕ Κόνιτσα, Σεπτέμβριος 2017 ΒΑΣΙΚΆ ΕΡΩΤΉΜΑΤΑ Γιατί είναι αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασίες με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Ερευνητικά προγράμματα Ε.Μ.Π. για την. Ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Μ.Π. για ένα. Αθήνας Αττικής (δεκαετία 2000)

Συνεργασίες με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Ερευνητικά προγράμματα Ε.Μ.Π. για την. Ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Μ.Π. για ένα. Αθήνας Αττικής (δεκαετία 2000) Ημερίδα Τ.Ε.Ε. / 11 Φεβρουαρίου 2010 Λουδοβίκος Κ. Βασενχόβεν Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Συνεργασίες με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη Ερευνητικά προγράμματα Ε.Μ.Π. για την περιοχή του Ελαιώνα (δεκαετία του 1990)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Επιστημονικός υπεύθυνος: καθ. Χ. Κοκκώσης Εργαστήριο Περιβάλλοντος και Χωρικού

Διαβάστε περισσότερα

EΠEMBAΣEIΣ ΣE AΣTIKO KAI AΓPOTIKO XΩPO

EΠEMBAΣEIΣ ΣE AΣTIKO KAI AΓPOTIKO XΩPO E.M.Π. ΣXOΛH APXITEKTONΩN AKAΔHMAΪKO ETOΣ 2007-08 TOMEIΣ I, II, III 9ο XEIMEPINO EΞAMHNO MAΘHMA: APXITEKTONIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ 9: ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ EΠEMBAΣEIΣ ΣE AΣTIKO KAI AΓPOTIKO XΩPO Συντονισμός: Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Κέα 2009 Αγροτεμάχιο 165 στρέμματα, ιδανικό για επένδυση στις Κυκλάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ. Α) Συντήρηση των μνημείων. Β) Αποκατάσταση και αναστήλωση. Γ) Διαμόρφωση του αρχαιολογικού. χώρου

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ. Α) Συντήρηση των μνημείων. Β) Αποκατάσταση και αναστήλωση. Γ) Διαμόρφωση του αρχαιολογικού. χώρου ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Ο αρχαιολογικός χώρος δεν αποτελεί μεμονωμένο μνημείο, αλλά υλικό και νοηματικό φορέα ενός ευρύτερου χωρικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Η σχέση των μνημείων με την καθημερινή ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ε. τμήμα Κερκύρας / Ν.Α. Νομού Κερκύρας. Ημερίδα με θέμα: Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός Όρος Ζωής για την Κέρκυρα

Τ.Ε.Ε. τμήμα Κερκύρας / Ν.Α. Νομού Κερκύρας. Ημερίδα με θέμα: Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός Όρος Ζωής για την Κέρκυρα Τ.Ε.Ε. τμήμα Κερκύρας / Ν.Α. Νομού Κερκύρας Ημερίδα με θέμα: Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός Όρος Ζωής για την Κέρκυρα Εισήγηση : Δημήτριος Ντοκόπουλος, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος "Από τον Ν.Δ. 17-7-23

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΕΤ9Β-ΣΧΠ. ΑΔΑ: ΑΘΗΝΑ 26 / 2 / 2013 Αρ. Πρωτ. 599/26167

ΑΔΑ: ΒΕΤ9Β-ΣΧΠ. ΑΔΑ: ΑΘΗΝΑ 26 / 2 / 2013 Αρ. Πρωτ. 599/26167 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣ/ΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΙΚ/ΤΩΝ & ΝΟΜ. ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : Δεστούνη 2 και Αχαρνών 381 - Αθήνα ΤΑΧ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΔΕΚΑΘΕΣΙΟ ΔHMOTIKO ΣXOΛEIO ΣTΑ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ

ΔΩΔΕΚΑΘΕΣΙΟ ΔHMOTIKO ΣXOΛEIO ΣTΑ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ E.M.Π. ΣXOΛH APXITEKTONΩN ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ AKAΔΗΜΑΪΚΟ ETOΣ 2012-13 TOMEAΣ I APXITEKTONIKOY ΣXEΔIAΣMOY 5ο XEIMEPINO EΞAMHNO MAΘHMA: APXITEKTONIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ 5 Διδακτική ομάδα: Β. Γκανιάτσας, Καθηγητής Στ. Γυφτόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (Community Led Local Development CLLD)

ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (Community Led Local Development CLLD) ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (Community Led Local Development CLLD) ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ KAI AΛΙΕΥΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 1. ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 1.1 Πληθυσµός Κατά την εκπόνηση του

Διαβάστε περισσότερα

Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος

Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος Πώς μπορεί να καλυφθεί η απουσία του κράτους; Κρίνα Μπελεάν Δικηγόρος ΔΣ Χανίων Περιβαλλοντολόγος, MSc Στην Ελλάδα, οι κατ εξοχήν αγροτικές περιοχές καταλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ν.Σ.(m) 19. Κατά τη γνώµη του Τµήµατος, την οποία υποστήριξαν η Πρόεδρος, οι Σύµβουλοι Αικ. Σακελλαροπούλου, Μ.-Ε. Κωνσταντινίδου και ο Πάρεδρος. Βασιλειάδης, από τα στοιχεία που συνοδεύουν το σχέδιο και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 2007-2010, Β ΦΑΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 2007-2010, Β ΦΑΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα έκθεση αποτελεί την τέταρτη έκδοση της Β Φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας μέχρι το 2010. Αντικείμενο του τεύχους είναι ο Επιχειρησιακός και Οικονομικός

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικός Υπο- Άρθρο Καν. (ΕΕ) 1305/2013. Κωδικός. Τίτλος Υπο-Δράσης Επενδύσεις για την ίδρυση/ δημιουργία μη γεωργικών δραστηριοτήτων 19 Μ 6.

Κωδικός Υπο- Άρθρο Καν. (ΕΕ) 1305/2013. Κωδικός. Τίτλος Υπο-Δράσης Επενδύσεις για την ίδρυση/ δημιουργία μη γεωργικών δραστηριοτήτων 19 Μ 6. 19.2.1 Τίτλος ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΝΩΣΕΩΝ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 19.2.1.1 19.2.1.2 19.2.1.3 Τίτλος Άρθρο Στήριξη για δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης & απόκτησης δεξιοτήτων 14 M 1.1 Στήριξη για δραστηριότητες επίδειξης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΛΙΜΕΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΛΙΜΕΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΛΙΜΕΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ.

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ Ε.Ε. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Επικαιροποίηση ΤΑΠ

ΥΛΗ Ε.Ε. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Επικαιροποίηση ΤΑΠ ΥΛΗ Ε.Ε. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Επικαιροποίηση ΤΑΠ 1996-98 Στόχος Σχεδίου Δράσης Ανάδειξη του Πεντελικού ως ενιαίου φυσικού και πολιτιστικού πόρου και η χρήση του ως χώρου υπαίθριας αναψυχής,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή της Οδηγίας ΣΠΕ και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

Εφαρμογή της Οδηγίας ΣΠΕ και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) Εφαρμογή της Οδηγίας ΣΠΕ και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) Σταυρούλα Παπούλια Υπεύθυνη προστατευόμενων περιοχών Ελλ.Ορνιθολογικής Εταιρείας Νέες πολιτικές της ΕΕ για αειφορική ανάπτυξη ορθή διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Αναδασμός και Αρδευτικά Έργα

Αναδασμός και Αρδευτικά Έργα Αναδασμός Η αγροτικός κλήρος στην Κύπρο αντιμετωπίζει προβλήματα όπως είναι η αδιαίρετη ιδιοκτησία, η δυαδική ή πολλαπλή ιδιοκτησία, το μικρό μέγεθος του κλήρου, ο πολυτεμαχισμός, το ακανόνιστο σχήμα των

Διαβάστε περισσότερα

Η Επενδυτική Φυσιογνωµία της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Ανάλυση σε επίπεδο νοµού

Η Επενδυτική Φυσιογνωµία της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Ανάλυση σε επίπεδο νοµού Η Επενδυτική Φυσιογνωµία της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Ανάλυση σε επίπεδο νοµού Νοµός Λάρισας Στο νοµό Λάρισας υπάρχουν αξιόλογες εκτάσεις κατάλληλες για την ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΤΙΤΛΟΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΟΣ: 3028/2002 ΦΕΚ: Α 153/28.06.2002 ΤΙΤΛΟΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΘΡΟ 1: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 1. Στην προστασία που παρέχεται

Διαβάστε περισσότερα