Ο φίλος μας το δάσος. Ο χρόνος. Οι χρόνοι των ρημάτων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο φίλος μας το δάσος. Ο χρόνος. Οι χρόνοι των ρημάτων"

Transcript

1 1 Ο φίλος μας το δάσος È ÚfiÓÔÈ ÙˆÓ ÚËÌ ÙˆÓ ÃÚÔÓÈÎ ÂappleÈÚÚ Ì Ù ºÚ ÛÂÈ ÌÂ appleúôı ÛÂÈ ÃÚÔÓÈÎ appleúôù ÛÂÈ Ο χρόνος Για να δείξουμε στον προφορικό ή το γραπτό λόγο πότε γίνεται κάτι ή πόσο διαρκεί κάτι, χρησιμοποιούμε διάφορους τρόπους: τους χρόνους των ρημάτων χρονικά επιρρήματα φράσεις με προθέσεις που δηλώνουν χρόνο (εμπρόθετοι προσδιορισμοί του χρόνου) χρονικές προτάσεις. Οι χρόνοι των ρημάτων Τα ρήματα έχουν διάφορους τύπους που φανερώνουν πότε γίνεται αυτό που σημαίνει το ρήμα, δηλαδή αν γίνεται στο παρόν, στο παρελθόν ή στο μέλλον. Οι διάφοροι αυτοί τύποι λέγονται χρόνοι του ρήματος. π.χ. Τα παιδιά ζωγραφίζουν. Τα παιδιά ζωγράφισαν. Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν. Το ρήμα ζωγραφίζουν φανερώνει ότι κάτι γίνεται τώρα, δηλαδή στο παρόν. Το ρήμα ζωγράφισαν φανερώνει κάτι που γινόταν ή που έγινε πριν, δηλαδή στο παρελθόν. Το ρήμα θα ζωγραφίσουν φανερώνει κάτι που θα γίνει αργότερα, δηλαδή στο μέλλον. Οι χρόνοι του ρήματος είναι τριών ειδών: α) παροντικοί β) παρελθοντικοί και γ) μελλοντικοί.

2 12 ø IKE A KH EI Παροντικοί χρόνοι Οι χρόνοι του ρήματος που φανερώνουν ότι κάτι γίνεται τώρα, δηλαδή στο παρόν, λέγονται παροντικοί και είναι ο ενεστώτας και ο παρακείμενος. 1) Ο ενεστώτας φανερώνει κάτι που γίνεται τώρα, εξακολουθητικά ή επαναλαμβάνεται. π.χ. Τα παιδιά παίζουν. Κάθε Κυριακή η μητέρα πηγαίνει στην εκκλησία. 2) Ο παρακείμενος φανερώνει κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν και τώρα είναι τελειωμένο. π.χ. Τα παιδιά έχουν παίξει. Η μητέρα έχει πάει στην εκκλησία. Παρελθοντικοί χρόνοι Οι χρόνοι του ρήματος που φανερώνουν ότι κάτι έχει γίνει στο παρελθόν λέγονται παρελθοντικοί και είναι ο παρατατικός, ο αόριστος και ο υπερσυντέλικος. 1) Ο παρατατικός φανερώνει κάτι που γινόταν στο παρελθόν εξακολουθητικά ή με επαναλήψεις. π.χ. Τα παιδιά έπαιζαν όλο το απόγευμα. Παλιά η μητέρα πήγαινε συχνά στην εκκλησία. 2) Ο αόριστος φανερώνει κάτι που έγινε στο παρελθόν και φαίνεται σαν να έγινε σε μια στιγμή. π.χ. Χθες τα παιδιά έπαιξαν ποδόσφαιρο. Η μητέρα πήγε στην εκκλησία. 3) Ο υπερσυντέλικος φανερώνει κάτι που έγινε στο παρελθόν και είχε τελειώσει πριν γίνει κάτι άλλο. π.χ. Τα παιδιά είχαν τελειώσει πριν χτυπήσει το κουδούνι. Όταν χτύπησε το τηλέφωνο, η μητέρα ήδη είχε φύγει. Μελλοντικοί χρόνοι Οι χρόνοι του ρήματος που φανερώνουν ότι κάτι θα γίνει στο μέλλον λέγονται μελλοντικοί και είναι ο εξακολουθητικός μέλλοντας, ο στιγμιαίος μέλλοντας και ο συντελεσμένος μέλλοντας.

3 ºπ ª Δ 13 1) Ο εξακολουθητικός μέλλοντας φανερώνει κάτι που θα γίνεται στο μέλλον εξακολουθητικά ή με επαναλήψεις. π.χ. Θα είμαι στο σπίτι όλο το βράδυ. Κάθε καλοκαίρι θα έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα. 2) Ο στιγμιαίος μέλλοντας φανερώνει κάτι που θα γίνει στο μέλλον και φαίνεται σαν να πρόκειται να γίνει σε μια στιγμή. π.χ. Θα παίξεις μόνο όταν τελειώσεις τα μαθήματά σου. Ο αγώνας θ αρχίσει στις 9 μ.μ. 3) Ο συντελεσμένος μέλλοντας φανερώνει κάτι που θα έχει τελειώσει στο μέλλον πριν αρχίσει κάτι άλλο. π.χ. Το βράδυ θα έχω τελειώσει την εργασία. Μέχρι να έρθεις, θα τα έχω μαζέψει. ΑΣKHΣEIΣ 1.1 Να κατατάξεις τα παρακάτω ρήματα στο σωστό χρόνο: έχω δώσει, έτρεχα, θα στολίσω, κοιτάζω, είχα γράψει, σκούπισα, θα έχουμε φάει, θα διαβάζουν, πήγα, πίνεις, θα έχεις αφήσει, μιλούσαν, είχατε σκεπάσει, θα φωνάξουν, έχουμε χαρίσει, ανακατώσαμε, θα γυρίζουν, σηκώνομαι, έλουζα, είχες κοιμηθεί, θα γελάσουμε, έχει προσφέρει. α) Ενεστώτας:... β) Παρατατικός:... γ) Αόριστος:... δ) Εξακολ. μέλλοντας:... ε) Στιγμιαίος μέλλοντας:... στ) Παρακείμενος:... ζ) Υπερσυντέλικος:... η) Συντελ. μέλλοντας: Να γράψεις σε όλους τους χρόνους το β ενικό και γ πληθυντικό πρόσωπο της οριστικής των ρημάτων κερδίζω και φοβάμαι.

4 14 ø IKE A KH EI α) Ενεστώτας: β) Παρατατικός: γ) Αόριστος: δ) Εξακολ. μέλλοντας: ε) Στιγμιαίος μέλλοντας: στ) Παρακείμενος: ζ) Υπερσυντέλικος η) Συντελ. μέλλοντας Να μεταφέρεις το παρακάτω κείμενο στο παρελθόν. ÚÈÔ ı apple Ì ÂÎ ÚÔÌ. ÍÂÎÈÓ ÛÔ Ì ÙÔ appleúˆ Î È ı ÊÙ ÛÔ ÌÂ ÓˆÚ ÛÙË ı Ï ÛÛ. ŸÏË ÙËÓ ËÌ Ú ı apple Ô ÌÂ. ÁÒ ı ͈ ÁÈ ÎÔ ÏÈ. TÔ ÌÂÛË- Ì ÚÈ ı Ó Ô Ì ʈÙÈ, ı ÛÔ ÌÂ Î È ı Ê Ì ÛÙËÓ apple Ú Ï. ÎÔÏ - Ìapple ÛÔ ÌÂ Î È ı Î ÓÔ ÌÂ Û Ó ÂÈ Ô ÙÈ. ÚÈÓ applefi ÙÔ ÛÔ ÚÔ appleô ı Ô Ì ÂappleÈÛÙÚ ÂÈ ÁÈ Ù Ô Ì appleôû Âı ÛÙÔ ÁÔÓÂ Ì Ó Â Ì ÛÙ apple Ûˆ ÓˆÚ. Χθες πήγαμε εκδρομή Να μεταφέρεις το παρακάτω κείμενο στο παρόν. Ú apple Ú ÙÔ Î Ï ÌÈ Î È Ù Û ÓÂÚÁ ÙÔ, apple Á ÛÙË ı Ï ÛÛ Î È ÛÙ ıë- ΠÎÔÓÙ ÛÙ Ú È. Œ Ï ÙÔ fiïˆì ÛÙÔ ÁÎ ÛÙÚÈ Î È ÙÔ ÚÈÍ ÛÙË ı Ï Û- Û. ÙËÓ Ú ÂÓ ÁÈÓ ٠appleôù. ŸÌˆ ÛÙÂÚ applefi Ï ÁÔ ÓȈÛ ÙÔ Î Ï ÌÈ Ó ÎÔ ÓÈ Ù È. TfiÙÂ Ô Ú ÛËÎÒıËΠapple Óˆ Î È Ú ÈÛÂ Ó ÙÚ ÂÈ ÌÂ Ó ÌË ÙÔ Î Ï ÌÈ. ÚÔ ÌÂÁ ÏË ÙÔ appleôáô Ù ÛË Â Â fiùè   appleè ÛÂÈ Ó ÎÔÓÛÂÚ ÔÎÔ - ÙÈ. TÂÏÈÎ Á ÚÈÛ ÛÙÔ Ûapple ÙÈ ÙÔ Ì ÙÔ Î Ï ıè ÂÈÔ. Ο ψαράς παίρνει το καλάμι και τα σύνεργά του,......

5 ºπ ª Δ Να υπογραμμίσεις τα ρήματα των παρακάτω προτάσεων και να γράψεις σε ποιο χρόνο βρίσκονται. α) Το πρόσωπό της Ï Ìapple από χαρά. (παρατατικός) β) Θα βρείτε τις οδηγίες μέσα στο κουτί. (...) γ) Θα έχεις φύγει μέχρι το βράδυ; (...) δ) Η Νεφέλη έσπασε το βάζο που είχε φέρει ο πατέρας από την Κίνα. ( ) ε) Εδώ και πέντε χρόνια έχουν μετακομίσει και ζουν μόνιμα στη Γερμανία. ( ) στ) Η σοδειά καταστράφηκε από το χαλάζι και τον παγετό. (...) 1.6 Να συμπληρώσεις τα κενά του παρακάτω πίνακα. Ενεστώτας Παρατατικός Αόριστος Παρακείμενος α) έχει γίνει β) ξαναβλέπει γ) βρήκαν... δ)... σπρώχναμε ε) σταματούν στ) έχω ετοιμαστεί ζ)... προσπαθούσατε......

6 16 ø IKE A KH EI Χρονικά επιρρήματα Οι άκλιτες λέξεις που προσδιορίζουν συνήθως τα ρήματα (αλλά και επίθετα, ουσιαστικά ή άλλα επιρρήματα) και φανερώνουν τόπο, χρόνο, τρόπο, ποσό κ.ά. λέγονται επιρρήματα. π.χ. Η μητέρα δεν είναι εδώ. Θα σου τηλεφωνήσω αύριο. Να διαβάζεις πιο αργά. Προσπάθησε πολύ, αλλά δεν τα κατάφερε. Ασφαλώς και θα έρθω στην εκδρομή. Χρονικά επιρρήματα Τα χρονικά επιρρήματα φανερώνουν χρόνο και απαντούν στην ερώτηση πότε; Τέτοια είναι τα εξής: ύστερα, έπειτα, κατόπιν, πρώτα, τώρα, αμέσως, πριν, μετά, χτες, αύριο, μεθαύριο, σήμερα, πάντα, ποτέ, πέρσι, συχνά, σπάνια, πότε πότε, κάπου κάπου, ξανά, αργότερα, τότε, νωρίς, αργά κ.ά. π.χ. Δεν πρόκειται να τον ξεχάσει ποτέ! Κοιμήθηκα νωρίς γιατί ήμουν κουρασμένη. Έχει αρχίσει ήδη να βρέχει. Ú Ù ÚËÛË Εκτός από τα «καθαρά» χρονικά επιρρήματα (τις άκλιτες λέξεις που δηλώνουν χρόνο), με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ως επιρρηματικοί προσδιορισμοί του χρόνου, χρησιμοποιούνται συχνά και κάποια ουσιαστικά ή φράσεις με ουσιαστικά, συνήθως σε πτώση αιτιατική (αιτιατική του χρόνου) και πιο σπάνια σε γενική (γενική του χρόνου). π.χ.: Θα γυρίσω το βράδυ. Έλα την Κυριακή να φάμε. Το Σεπτέμβρη θα τρυγήσουμε τ αμπέλια. Θα ξανάρθουμε του χρόνου.

7 ºπ ª Δ 17 Φράσεις με προθέσεις Οι προθέσεις είναι οι μικρές εκείνες άκλιτες λέξεις (με, σε, για, παρά, μετά, κατά, αντί, από κ.λπ.) που μπαίνουν μπροστά από ονόματα ή επιρρήματα για να φανερώσουν μαζί τους, όπως και τα απλά επιρρήματα, τόπο, χρόνο, αιτία, τρόπο, ποσό κ.λπ. Έτσι, υπάρχουν στη γλώσσα μας αρκετές φράσεις με προθέσεις που δηλώνουν χρόνο, όπως αυτές που σχηματίζονται ως εξής: με την πρόθεση από + επίρρημα ή όνομα 1 (σε αιτιατική πτώση) π.χ.: Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από νωρίς. Το ξέρει από καιρό / από πολύ καιρό. με την πρόθεση για + επίρρημα ή όνομα (σε αιτιατική πτώση) π.χ.: Έφυγε για πάντα. Δεν κάνει τίποτα για την ώρα. με την πρόθεση ίσαμε + επίρρημα ή όνομα (σε αιτιατική πτώση) π.χ.: Θα έχει φύγει ίσαμε αύριο / ίσαμε το βράδυ. με την πρόθεση κατά + όνομα (σε αιτιατική πτώση) π.χ.: Θα έρθει κατά το βραδάκι. με την πρόθεση με + όνομα (σε αιτιατική πτώση) π.χ.: Ήρθαν πρωί πρωί, με την αυγούλα. Ο γιατρός δέχεται έξι με οχτώ το απόγευμα. με την πρόθεση μετά + όνομα (σε αιτιατική πτώση) π.χ.: Θα έρθει μετά το μεσημέρι. με την πρόθεση μέχρι / μέχρις (συχνά μπροστά από φωνήεν) + επίρρημα ή όνομα (σε αιτιατική ή γενική πτώση) π.χ.: Θα έχει έρθει μέχρι αύριο. Θα έχει έρθει μέχρι το βράδυ. Θα αγωνιστεί μέχρι τέλους. με την πρόθεση προς + όνομα (σε αιτιατική πτώση) π.χ.: Αυτό δε γίνεται προς το παρόν. με την πρόθεση σε + επίρρημα ή όνομα (σε αιτιατική πτώση) π.χ.: Θα έρθει σε λίγο / σε λίγες μέρες. με την πρόθεση ως / έως + επίρρημα ή όνομα (σε αιτιατική πτώση) π.χ.: Θα έχει έρθει ως αύριο / ως τα ξημερώματα. 1. Με τον όρο όνομα εννοούμε ουσιαστικό ή επίθετο.

8 18 ø IKE A KH EI Υπάρχουν επίσης κάποιες σύνθετες εκφράσεις με προθέσεις που δηλώνουν χρόνο, όπως οι: μετά από + αντωνυμία (σε αιτιατική πτώση) π.χ.: Ήρθε στη γιορτή μετά από εμένα. ύστερα / έπειτα από + επίρρημα ή όνομα (σε αιτιατική πτώση) π.χ.: Θα έρθει ύστερα από λίγο / ύστερα από λίγες μέρες. Η παραγγελία θα είναι έτοιμη έπειτα από δύο εβδομάδες. πριν από + επίρρημα ή όνομα (σε αιτιατική πτώση) π.χ.: Ήρθε πριν από λίγο. Ήρθε στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο. ΑΣKHΣEIΣ 1.7 Να υπογραμμίσεις τα επιρρήματα και τις φράσεις με προθέσεις που φανερώνουν χρόνο στις παρακάτω προτάσεις. α) Είδαν ÙfiÙÂ τα σύννεφα να πυκνώνουν. β) Η Αγγελική έφυγε χτες για την Αμερική και θα ξανάρθει στην Ελλάδα του χρόνου. γ) Δε βλεπόμαστε πολύ συχνά, αλλά μιλάμε πότε πότε στο τηλέφωνο. δ) Θα ξεκινήσουμε νωρίς το πρωί για να μη βρούμε κίνηση στο δρόμο και να φτάσουμε εγκαίρως στο ραντεβού μας. ε) Ύστερα από δύο εβδομάδες μου τηλεφώνησε, αλλά ήταν αργά. στ) Ως αύριο θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων. 1.8 Να συμπληρώσεις τα κενά των παρακάτω προτάσεων επιλέγοντας τον κατάλληλο χρονικό προσδιορισμό: πάντα, τώρα, ύστερα, τότε, ποτέ, από δω και στο εξής, το καλοκαίρι, αργότερα. α) Εγώ δεν είχα γεννηθεί ÙfiÙÂ που έγινε ο μεγάλος σεισμός. β) Δεν αποχωρίζεται... το σκυλάκι της το παίρνει... μαζί της. γ)... από τόσον καιρό έχω ξεχάσει το όνομά του. δ)... δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ μαζί σου.

9 ºπ ª Δ 19 ε)... θα πάμε για διακοπές στη Σαντορίνη. στ) Τηλεφώνησέ μου... γιατί... έχω δουλειά. 1.9 Να γράψεις το αντίθετο για καθένα από τα παρακάτω χρονικά επιρρήματα. α) μετά appleúèó β) πέρσι... γ) αργά... δ) χθες... ε) πάντα... στ) συχνά Να αντικαταστήσεις τις υπογραμμισμένες φράσεις των παρακάτω προτάσεων με το κατάλληλο επίρρημα: αποβραδίς, ολονυχτίς, ολημερίς, εξαρχής, πέρσι, αμέσως. α) Έλα εδώ χωρίς καμιά καθυστέρηση. Έλα εδώ Ì Ûˆ. β) Πρέπει από την αρχή να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.... γ) Όλη μέρα έκλαιγε γι αυτό που της συνέβη.... δ) Η μητέρα έπλυνε τα ρούχα από το βράδυ.... ε) Τον προηγούμενο χρόνο είχε καλύτερους βαθμούς στα μαθήματα.... στ) Ταξίδευαν όλη νύχτα για να φτάσουν στην ώρα τους....

10 20 ø IKE A KH EI Χρονικές προτάσεις Χρονικές προτάσεις ονομάζονται οι εξαρτημένες (ή δευτερεύουσες) προτάσεις που φανερώνουν χρόνο, προσδιορίζουν δηλαδή χρονικά μια άλλη πρόταση (συνήθως [ανεξάρτητη ή κύρια]). ËÌÂ ˆÛË Στον προφορικό ή το γραπτό λόγο χρησιμοποιούμε προτάσεις που ως προς τη σχέση τους με τις άλλες προτάσεις χωρίζονται σε ανεξάρτητες (ή κύριες) και εξαρτημένες (ή δευτερεύουσες): Ανεξάρτητες (ή κύριες) ονομάζονται οι προτάσεις εκείνες που έχουν ένα ολοκληρωμένο νόημα και μπορούν να σταθούν μόνες τους στο λόγο, χωρίς να εξαρτώνται από άλλες π.χ.: Αύριο θα πάμε εκδρομή. Κάνε λίγη ησυχία. Εξαρτημένες (ή δευτερεύουσες) ονομάζονται οι προτάσεις εκείνες που δεν έχουν ένα ολοκληρωμένο νόημα και γι αυτό δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους στο λόγο. Οι προτάσεις αυτές χρησιμεύουν για να συμπληρώνουν ή να προσδιορίζουν μια άλλη πρόταση ή έναν όρο της (μια λέξη της) π.χ.: Έφυγε γρήγορα, γιατί βιαζόταν. Δεν ήξερα ότι θα ερχόσουν κι εσύ. Αυτός είναι ο μόνος που μας καταλαβαίνει. Οι χρονικές προτάσεις εισάγονται (αρχίζουν) με: τους χρονικούς συνδέσμους όταν, σαν, ενώ, καθώς, αφού, αφότου, πριν (πριν να), μόλις, προτού, ώσπου, ωσότου, όσο που, όποτε, άμα π.χ.: Θα έχει φύγει πριν έρθετε. Όταν έμαθε τα νέα, έβαλε τα κλάματα. Μόλις την είδε, έτρεξε αμέσως κοντά της. Σαν (= όταν / μόλις) μας είδε, έφυγε. λέξεις ή φράσεις που έχουν χρονική σημασία, όπως οι όσο (να), όσο που να, εκεί που, έως ότου (να), κάθε που, κάθε φορά που, μέχρι να κ.ά.

11 ºπ ª Δ 21 π.χ.: Όσο να ρθεις, θα έχω γυρίσει. Μέχρι να αρχίσει η βροχή, είχα φτάσει στο σπίτι. ËÌÂ ˆÛË Οι χρονικές προτάσεις συνήθως χωρίζονται με κόμμα (,) από την πρόταση που προσδιορίζουν, εκτός αν είναι πολύ μικρές (σύντομες) π.χ.: Όταν δεν έχει πολλή δουλειά, πηγαίνει στο εξοχικό του. αλλά Τηλεφώνησέ μου αμέσως μόλις φτάσεις. ΑΣKHΣEIΣ 1.11 Να υπογραμμίσεις τις δευτερεύουσες χρονικές προτάσεις στις παρακάτω περιόδους. α) ŸÙ Ó Â Û È ÙÔÈÌË, ειδοποίησέ με. β) Οι αντίπαλοι επιτέθηκαν προτού ξημερώσει. γ) Ενώ μελετά, ακούει μουσική. δ) Θα καταλάβεις γιατί έφυγα βιαστικά όταν μάθεις τα νέα. ε) Σαν έμαθε όλη την αλήθεια, άλλαξε γνώμη γι αυτόν. στ) Πριν φύγει για την Αμερική, συμφιλιώθηκε με τον αδερφό του. ζ) Θα πας στο Γιώργο να παίξετε, αφού πρώτα διαβάσεις τα μαθήματά σου Να συμπληρώσεις τα κενά των παρακάτω προτάσεων με τον κατάλληλο χρονικό σύνδεσμο: μέχρι να, αφού, σαν, όσο, όταν, καθώς, κάθε φορά που, πριν. α) Θα πάμε για ψώνια, μόνο ÊÔ συγυρίσουμε το σπίτι. β) Κράτησέ το κι... το χρειαστώ, θα σου το ζητήσω. γ) Πήγαινε να τη βοηθήσεις,... πιο μικρή που είσαι. δ) Πέρασε αρκετή ώρα,... καταλάβουν τι είχε συμβεί. ε)... ετοιμαζόμουν για τη δουλειά, χτύπησε το τηλέφωνο. στ)... φύγεις, θέλω να σου μιλήσω για κάτι σημαντικό.

12 22 ø IKE A KH EI ζ)... βρέχει, την πιάνει μελαγχολία. η)... ζω, ελπίζω Να γράψεις άλλα τρία δικά σου παραδείγματα για καθεμιά από τις παρακάτω κατηγορίες. α) Χρονικά επιρρήματα 1. Εγώ δε μένω άλλο εδώ, φεύγω σήμερα β) Φράσεις με προθέσεις ( εμπρόθετοι προσδιορισμοί του χρόνου) 1. Πάρε με σε λίγο να τα πούμε γ) Χρονικές προτάσεις 1. Όταν ξύπνησε, κατάλαβε πως ήταν ένα κακό όνειρο

13 2 Η φίλη μας η θάλασσα fiùâ ÁÚ ÊÔ ÌÂ -ÙÂ Î È applefiùâ -Ù È ÓıÂÙÂ Ï ÍÂÈ Πότε γράφουμε -τε και πότε -ται Ενεργητική φωνή Παθητική φωνή Πρόσωπα Ενικός αριθμός α πρόσωπο εγώ αναφέρω αναφέρομαι β πρόσωπο εσύ αναφέρεις αναφέρεσαι γ πρόσωπο αυτός, -ή, -ό αναφέρει αναφέρεται Πληθυντικός αριθμός α πρόσωπο εμείς αναφέρουμε αναφερόμαστε β πρόσωπο εσείς αναφέρετε αναφέρεστε γ πρόσωπο αυτοί, -ές, -ά αναφέρουν ( ε ) αναφέρονται Á Â Τι προσέχω στην ορθογραφία Î Ï Ì ÓÍ Ô Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις καταλήξεις -τε και -ται. Έχουν κατάληξη -τε και γράφονται με ε (έψιλον) τα ρήματα που βρίσκονται στο β πληθυντικό πρόσωπο της ενεργητικής φωνής και έχουν υποκείμενο την προσωπική αντωνυμία εσείς, που είτε υπάρχει στην πρόταση είτε εννοείται. π.χ. Τι θέλετε ( εσείς ) ; Έχουν κατάληξη -ται και γράφονται με αι (άλφα γιώτα) τα ρήματα που βρίσκονται στο γ ενικό πρόσωπο της παθητικής φωνής και έχουν υποκείμενο

14 24 ø IKE A KH EI την προσωπική αντωνυμία αυτός, -ή, -ό, που είτε υπάρχει στην πρόταση είτε εννοείται. π.χ. Από το μπαλκόνι του σπιτιού φαίνεται το γήπεδο. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις καταλήξεις -με και -μαι. Έχουν κατάληξη -με και γράφονται με ε (έψιλον) τα ρήματα που βρίσκονται στο α πληθυντικό πρόσωπο της ενεργητικής φωνής και έχουν υποκείμενο την προσωπική αντωνυμία εμείς, που είτε υπάρχει στην πρόταση είτε εννοείται. π.χ. Είναι ώρα να πηγαίνουμε (εμείς). Έχουν κατάληξη -μαι και γράφονται με αι (άλφα γιώτα) τα ρήματα που βρίσκονται στο α ενικό πρόσωπο της παθητικής φωνής και έχουν υποκείμενο την προσωπική αντωνυμία εγώ, που είτε υπάρχει στην πρόταση είτε εννοείται. π.χ. (Εγώ) ενδιαφέρομαι για το διαμέρισμα της διπλανής πολυκατοικίας. ΑΣKHΣEIΣ 2.1 Να συμπληρώσεις τις καταλήξεις των ρημάτων στις παρακάτω προτάσεις με -τε ή -ται. α) ΝομίζεÙÂ ότι τελικά θα έρθει; β) Ό,τι κι αν κάνε εσείς, αυτή δε στενοχωριέ. γ) Να μη σηκώνεσ απότομα γιατί θα ζαλιστεί. δ) Αυτοί δε νοιάζ ό,τι κι αν λέ. ε) Μη μιλά δυνατά γιατί κοιμά το μωρό. στ) Δεν επιτρέπε το κάπνισμα την περίοδο της εγκυμοσύνης. ζ) Επιτέλους ο γιατρός έρχε. Δε θα χρειαστεί να περιμένε άλλο. η) Μην καπνίζε μπροστά στο παιδιά. 2.2 Να συμπληρώσεις τις καταλήξεις των ρημάτων στις παρακάτω προτάσεις με -με ή -μαι.

15 ºπ ª 25 α) Δε θ αργήσω, έρχοì È σε πέντε λεπτά. β) Εί... έτοιμος μπορού... να φύγου.... γ) Πήγα... όλοι μαζί να δού... ένα αυτοκίνητο το οποίο ενδιαφέρο... ν αγοράσω. δ) Σκεφτήκα... να πά... απόψε στο θέατρο. ε) Θέλου... να σας ανακοινώσου... την απόφαση που πήρα... σχετικά με το θέμα που συζητά... τις τελευταίες μέρες. στ) Έρχο... αύριο με το τρένο των Θα τα πού... από κοντά. 2.3 Να συμπληρώσεις τα κενά των παρακάτω προτάσεων βάζοντας το κατάλληλο ρήμα από την παρένθεση στο σωστό πρόσωπο. (κοιμάμαι, ξεκουράζομαι, θεωρούμαι, φεύγω, ονομάζομαι, ντύνομαι, πετώ, έρχομαι) α) Ο πατέρας ÍÂÎÔ Ú ÂÙ È το μεσημέρι, γιατί δουλεύει πολύ όλη την ημέρα. β) Κάντε ησυχία γιατί... τα παιδιά. γ)... Πέτρος Φιλίππου και είμαι ο καινούριος δάσκαλος. δ) Η Αγία Σοφία... το τελειότερο δείγμα αρχιτεκτονικής της βυζαντινής τέχνης. ε)... σε μια ώρα γιατί δεν είμαστε έτοιμοι. Εγώ ακόμη.... στ) Μην... σκουπίδια στην παραλία. ζ) Γιατί... τόσο γρήγορα; Είναι νωρίς ακόμη. 2.4 Να συμπληρώσεις τις καταλήξεις των ρημάτων στο παρακάτω κείμενο. T È Ï ÂÓ appleú appleâè Ó Ù Ô ÌÂ È Ûapple ÚÙ ÏÏ Û ÁÎÂÓÙÚˆÌ Ó. Ÿappleˆ ÙÔappleÔıÂÙÔ Ù ÎÈ Ì ÙÈ Ì ÚÌÂÏ Â Ì Û ÛÙÔ ÓÙÔ Ï appleè, ÙÛÈ ÙÔappleÔıÂ- ÙÔ Î È Ù È Ï ÛÙ Ú ÊÈ ÙË È ÏÈÔı ÎË. ÌappleÔÚÔ Û, Ó ı ÏÔ Ó Ù ÎÚ Ù ÛÔ, Ó ÛÙÔÈ ÍÔ Ù È Ï Û Ìapple Ô Ï, Ó Ù ÏÔ ÛÙÔ applefiáâèô ÛÙË ÛÔÊ Ù, ÏÏ appleúôùèìô ÁÂÓÈÎ Ó Â Ó È ÔÚ Ù. T È Ï ÙÔappleÔıÂÙÔ Ó ÙÔ Ó appleï ÛÙÔ ÏÏÔ Î Ù Ì ÎÔ ÂÓfi ÙÔ Ô ÌÂÛfiÙÔÈ Ô. T È Ï Ù ÎÙÔappleÔÈÔ Î Ù ÙË ÊÔÚ ÙÔ Ô, ÙÛÈ ÒÛÙÂ Ó Ê ÓÂ Ô Ù ÙÏÔ ÛÙË Ú Ë ÙÔ È Ï Ô. ªÂÚÈÎ ÊÔÚ, È ˆ ÛÙÈ appleúôı ÎÂ ÙˆÓ È ÏÈÔappleˆÏ - ˆÓ, ÂÎı ÙÔ ÙÔ ÂÍÒÊ ÏÏÔ ÙˆÓ È Ï ˆÓ. ΠÓÔ fiìˆ appleô Â Û ÓËı Â, apple -

16 26 ø IKE A KH EI ÁÔÚÂ Î È ıâˆúâ apple Ú ÂÎÙÔ Â Ó È Ó È Ï Ô ÙÔ ÔappleÔ Ô Ï appleô ÙËÓ «Í ÎÚÈÛÌ ÓË» appleïâ Ú. 2.5 Να συμπληρώσεις τις καταλήξεις των ρημάτων στις παρακάτω προτάσεις με -ε ή -αι. α) Ο κήπος μας ποτίζετ È με αυτόματο πότισμα. β) Εσείς τι ελπίζετ ότι θα πετύχετ μ αυτά που κάνετ ; γ) Επειδή φοβάμ τα σκυλιά, πάντοτε φυλάγομ απ αυτά. δ) Όταν έρθει ο καιρός, μαζεύουμ τα ώριμα φρούτα και τα πηγαίνουμ στη λαϊκή αγορά. ε) Αφήστ το αυτοκίνητο εδώ, πάρτ το μονοπάτι και προχωρήστ με τα πόδια. στ) Ο Βασίλης διακρίνετ για την ευχέρεια λόγου του. 2.6 Να συμπληρώσεις τα κενά των παρακάτω προτάσεων επιλέγοντας το σωστό ρήμα. α) ( πληρώνεται πληρώνετε ) Πόσα appleïëúòóâùâ γι αυτό το σπίτι; β) ( βρίσκεται βρίσκετε ) Το σπίτι τους... στην πλαγιά του βουνού. γ) ( χάνεται χάνετε ) Δεν ξέρετε τι... που δεν έρχεστε μαζί μας. δ) ( προσφέρεται προσφέρετε ) Το μάθημα αυτό... για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. ε) ( βρέχεται βρέχετε ) Η Β. Αφρική... από τη Μεσόγειο θάλασσα. Σύνθετες λέξεις Σύνθεση λέγεται η ένωση δύο (ή και τριών) διαφορετικών λέξεων ώστε να σχηματιστεί μια νέα λέξη. Η νέα αυτή λέξη που θα προκύψει λέγεται σύνθετη λέξη.

17 ºπ ª 27 Η πρώτη λέξη που χρησιμοποιείται λέγεται πρώτο συνθετικό και η δεύτερη λέξη δεύτερο συνθετικό. π.χ. παρά + τηρώ παρατηρώ μπαλκόνι + πόρτα μπαλκονόπορτα πρώτο δεύτερο σύνθετη λέξη συνθετικό συνθετικό Á  Τι προσέχω στην ορθογραφία Î Ï Ì ÓÍ Ô Πολλές λέξεις ενώνονται μεταξύ τους με το φωνήεν ο (όμικρον) που λέγεται συνδετικό φωνήεν. π.χ. νύχτα + λουλούδι νυχτολούλουδο μαχαίρι + πιρούνι μαχαιροπίρουνο ΑΣKHΣEIΣ 2.7 Να σχηματίσεις σύνθετες λέξεις με τα παρακάτω συνθετικά. α) δεξαμενή + πλοίο ÂÍ ÌÂÓfiappleÏÔÈÔ β) πετρέλαιο + κηλίδα... γ) θάλασσα + πουλί... δ) αργά + πεθαίνω... ε) άνεμος + μύλος... στ) ξανά + γράφω... ζ) χώματα + δρόμος Να σχηματίσεις σύνθετες λέξεις με α συνθετικό τις λέξεις άνθος και βιβλίο. άνθος βιβλίο α) ÓıÔ ÛÌË α) È ÏÈÔappleˆÏ Ô

18 28 ø IKE A KH EI β)... β)... γ)... γ)... δ)... δ)... ε)... ε)... στ)... στ) Να σχηματίσεις σύνθετες λέξεις με β συνθετικό τις λέξεις λόγος και -δρόμιο. λόγος -δρόμιο α) apple ıôïfiáô α) ÂÏÈÎÔ ÚfiÌÈÔ β)... β)... γ)... γ)... δ)... δ)... ε)... ε)... στ)...

Συνταγές μαγειρικής. Οι εγκλίσεις του ρήματος

Συνταγές μαγειρικής. Οι εγκλίσεις του ρήματος Συνταγές μαγειρικής 6 È ÂÁÎÏ ÛÂÈ ÙÔ Ú Ì ÙÔ appleôùâïâûì ÙÈÎ Û ÌappleÂÚ - ÛÌ ÙÈÎ appleúôù ÛÂÈ Οι εγκλίσεις του ρήματος Οι διάφορες μορφές που παίρνει το ρήμα για να φανερώσει την ψυχική διάθεση εκείνου

Διαβάστε περισσότερα

Aγαπητοί γονείς, θεωρία παραδείγματα ορθογραφία ασκήσεις

Aγαπητοί γονείς, θεωρία παραδείγματα ορθογραφία ασκήσεις Aγαπητοί γονείς, Το βιβλίο αυτό βοηθά τους μαθητές να μάθουν και να κατανοήσουν πλήρως τα διάφορα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα της γλώσσας. Το βιβλίο ακολουθεί μάθημα μάθημα το σχολικό βιβλίο. Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ

ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1 ΤΑ ΑΡΘΡΑ Στην Ελληνική γλώσσα έχουμε 2 είδη άρθρων, το οριστικό και το αόριστο. α. Το αόριστο άρθρο συνοδεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ενότητα 3: 28η Οκτωβρίου Η πορεία προς το μέτωπο... 85 Η Ιταλία μάς κήρυξε τον πόλεμο!... 89 Η πείνα... 96 Κατοχή...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ενότητα 3: 28η Οκτωβρίου Η πορεία προς το μέτωπο... 85 Η Ιταλία μάς κήρυξε τον πόλεμο!... 89 Η πείνα... 96 Κατοχή... Αγαπητοί γονείς Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να βοηθήσει τους μαθητές της Ε Δημοτικού στο μάθημα της Γλώσσας. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει: Ερωτήσεις για την κατανόηση του κειμένου του σχολικού βιβλίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΜΑΘΗΜΑ 1 ο ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ Τα γράμματα της γλώσσας μας κάνουν το αλφάβητο και είναι 24: α, Α = άλφα ν, Ν = νι β, Β = βήτα ξ, Ξ = ξι γ, Γ = γάμα ο, Ο = όμικρον δ, Δ = δέλτα π, Π = πι ε, Ε = έψιλον

Διαβάστε περισσότερα

Το κριτήριο αξιολόγησης που υπάρχει σε κάθε μάθημα περιέχει:

Το κριτήριο αξιολόγησης που υπάρχει σε κάθε μάθημα περιέχει: Αγαπητοί γονείς Το βιβλίο αυτό σκοπό έχει να βοηθήσει τους μαθητές της Γ Δημοτικού στο μάθημα της Γλώσσας. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει: Το νόημα του κειμένου του σχολικού βιβλίου και το κύριο θέμα του. Απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αλφαβητική σειρά. Ασκήσεις. π.χ. αρχίζω, βόδι, γάτα, δάσος

Αλφαβητική σειρά. Ασκήσεις. π.χ. αρχίζω, βόδι, γάτα, δάσος 0 Ενότητα 1 Ένα ακόμα σκαλί Ο Σεπτέμβρης Αλφαβητική σειρά Στα λεξικά, στις εγκυκλοπαίδειες, στις ατζέντες, στους καταλόγους κ.α. οι λέξεις δε γράφονται τυχαία αλλά κατ αλφαβητική σειρά. Πρώτα γράφονται

Διαβάστε περισσότερα

Γ Δ η μ ο τ ι κ ο ύ 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 1. Πάλι μαζί! ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΩΗ

Γ Δ η μ ο τ ι κ ο ύ 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 1. Πάλι μαζί! ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΩΗ Γ Δ η μ ο τ ι κ ο ύ 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Πάλι μαζί! 2 Α Τ ε ύ χ ο ς Γ λ ώ σ σ α ς ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Πρόταση είναι μια ομάδα από λέξεις που μας δίνουν ένα ολοκληρωμένο νόημα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μια πρόταση αρχίζει

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιώνω την ορθογραφία μου

Βελτιώνω την ορθογραφία μου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Βελτιώνω την ορθογραφία μου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αικατερίνη Τζαμαλή Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ªÂ ÙÔ «ÛÂÈ» Î È Ì ÙÔ «Û»

ªÂ ÙÔ «ÛÂÈ» Î È Ì ÙÔ «Û» ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ªÂ ÙÔ «ÛÂÈ» Î È Ì ÙÔ «Û» Ú ÙËÚÒ ÙÈ ÂÈÎfiÓ ÙÔ μè Ï Ô ÙÔ Ì ıëù (σελίδα 21) Παρατήρησε τις εικόνες. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Στις εικόνες αυτές, που είναι ίδιες, βλέπουμε δυο μικρά παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι,

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α2)

Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α2) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα Ζωάκου Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Γ. Καρκανιάς - Έφη Ι. Σουλιώτου Εκπαιδευτικοί Γ τάξη ηµοτικού 1

Ηλίας Γ. Καρκανιάς - Έφη Ι. Σουλιώτου Εκπαιδευτικοί Γ τάξη ηµοτικού 1 Ηλίας Γ. Καρκανιάς - Έφη Ι. Σουλιώτου Εκπαιδευτικοί Γ τάξη ηµοτικού 1 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή µέρους ή του συνόλου του παρόντος έργου µε οποιοδήποτε τρόπο ή µορφή, στο πρωτότυπο ή σε µετάφραση ή άλλη

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α1)

Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α1) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα Ζωάκου Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Γ. Καρκανιάς - Έφη Ι. Σουλιώτου Εκπαιδευτικοί. Γ ηµοτικού

Ηλίας Γ. Καρκανιάς - Έφη Ι. Σουλιώτου Εκπαιδευτικοί. Γ ηµοτικού Ηλίας Γ. Καρκανιάς - Έφη Ι. Σουλιώτου Εκπαιδευτικοί Γ ηµοτικού 1 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή µέρους ή του συνόλου του παρόντος έργου µε οποιοδήποτε τρόπο ή µορφή, στο πρωτότυπο ή σε µετάφραση ή άλλη διασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόταση. Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα.

Η πρόταση. Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα. Η πρόταση Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα. Ορθογραφικές παρατηρήσεις 1. Το πρώτο γράμμα κάθε πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

Τα σηµεία στίξης. Αν δεν έχει ολοκληρωθεί το νόηµα της πρότασης συνεχίζουµε µε µικρό. π.χ. Ποιος έσπασε το τζάµι; ρώτησε η Μαρία.

Τα σηµεία στίξης. Αν δεν έχει ολοκληρωθεί το νόηµα της πρότασης συνεχίζουµε µε µικρό. π.χ. Ποιος έσπασε το τζάµι; ρώτησε η Μαρία. για την Γ τάξη Επιστροφή στα θρανία!! Τα σηµεία στίξης Όταν γράφουµε, στο τέλος των λέξεων ή των προτάσεων βάζουµε κάποια σηµάδια για να µας βοηθούν να διαβάσουµε το κείµενο και να καταλάβουµε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Η αλφαβήτα μας. Α α Ι ι Ρ ρ Β β Κ κ Σ σ ς Γ γ Λ λ Τ τ Δ δ Μ μ Υ υ Ε ε Ν ν Φ φ Ζ ζ Ξ ξ Χ χ Η η Ο ο Ψ ψ Θ θ Π π Ω ω

Η αλφαβήτα μας. Α α Ι ι Ρ ρ Β β Κ κ Σ σ ς Γ γ Λ λ Τ τ Δ δ Μ μ Υ υ Ε ε Ν ν Φ φ Ζ ζ Ξ ξ Χ χ Η η Ο ο Ψ ψ Θ θ Π π Ω ω ΕΡΜΙΟΝΗ ΓΑΚΗ 2 3 Η αλφαβήτα μας Α α Ι ι Ρ ρ Β β Κ κ Σ σ ς Γ γ Λ λ Τ τ Δ δ Μ μ Υ υ Ε ε Ν ν Φ φ Ζ ζ Ξ ξ Χ χ Η η Ο ο Ψ ψ Θ θ Π π Ω ω 4 Το ελληνικό αλφάβητο έχει 24 γράμματα: Α α άλφα Ι ι γιώτα Ρ ρ ρο Β β

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 23 - «κοινωνικά» Τραγούδι 1 Τα θερινά σινεµά Στίχοι: Λουκιανός Κηλαηδόνης Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης

ΕΝΟΤΗΤΑ 23 - «κοινωνικά» Τραγούδι 1 Τα θερινά σινεµά Στίχοι: Λουκιανός Κηλαηδόνης Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης ΕΝΟΤΗΤΑ 23 - «κοινωνικά» Τραγούδι 1 Τα θερινά σινεµά Στίχοι: Λουκιανός Κηλαηδόνης Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης Φεύγουν τα καλύτερα µας χρόνια ώρα µε την ώρα βιαστικά. Νιάτα που περνούν, που δεν θα ξαναρθούν,

Διαβάστε περισσότερα

2. Να συμπληρώσετε τα κενά με το γράμμα ε με τόνο ή χωρίς τόνο να

2. Να συμπληρώσετε τα κενά με το γράμμα ε με τόνο ή χωρίς τόνο να 1 ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΜΟΤΙΚΟΥ 1 η ενότητα ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ, ΟΙ ΣΥΛΛΑΒΕΣ 1. Να συμπληρώσετε τα κενά με το γράμμα α με τόνο ή χωρίς τόνο να διαβάσετε με φωνή τις λέξεις που σχηματίζονται και να τις

Διαβάστε περισσότερα

Για τους µαθητές της Γ και τάξης Γραµµατικήηηηηηηηη

Για τους µαθητές της Γ και τάξης Γραµµατικήηηηηηηηη Για τους µαθητές της Γ και τάξης Γραµµατικήηηηηηηηη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελίδα ΤΑ ΚΛΙΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΟΙ ΠΤΩΣΕΙΣ 3 ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 Τα οριστικά άρθρα 3 Το τελικό (ν) στην αιτιατική των άρθρων: το(ν) ή τη(ν) 4 Τα αόριστα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1 η ενότητα ΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΟΙ ΣΥΛΛΑΒΕΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1 η ενότητα ΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΟΙ ΣΥΛΛΑΒΕΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 η ενότητα ΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΟΙ ΣΥΛΛΑΒΕΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ 1. Στις λέξεις που ακολουθούν να βάλετε σε κύκλο τα φωνήεντα (α, ε, η, ι, ο, υ, ω), τα δίψηφα

Διαβάστε περισσότερα

5 η Ενότητα: Ο μαγικός κόσμος του θεάτρου και του κινηματογράφου

5 η Ενότητα: Ο μαγικός κόσμος του θεάτρου και του κινηματογράφου 5 η Ενότητα: Ο μαγικός κόσμος του θεάτρου και του κινηματογράφου Γλώσσα Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σ.σ. 82-96) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το

Διαβάστε περισσότερα

ÎÔÏÔ ıòóù ÙËÓ ÏË ÙÔ Û ÔÏÈÎÔ È Ï Ô

ÎÔÏÔ ıòóù ÙËÓ ÏË ÙÔ Û ÔÏÈÎÔ È Ï Ô Á appleëùô ÁÔÓÂ Ô È Ï Ô Ùfi ÂÈ ÛÎÔapplefi Ó Ê ÚÂÈ ÙÔ Ì ıëù ÙË µã ËÌÔÙÈÎÔ Û Âapple Ê ÌÂ È ÊÔÚ Â Ë ÎÂÈÌ ÓˆÓ Î È Ù Ùfi ÚÔÓ Ó ÙÔ ÔËı ÛÂÈ Ó Ó appleù ÍÔ Ó ÙËÓ ÈÎ ÓfiÙËÙ ÙÔ Ó apple Ú ÁÔ Ó Î È ÔÈ ÈÔÈ Ó ÏÔÁ ÎÂ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητες. τ ε τ ρ ά δ ι ο α σ κ ή σ ε ω ν. τετράδιο ασκήσεων επίπεδο Α2. Συγγραφική Ομάδα. Επιστημονική Εποπτεία - Επιμέλεια

Ενότητες. τ ε τ ρ ά δ ι ο α σ κ ή σ ε ω ν. τετράδιο ασκήσεων επίπεδο Α2. Συγγραφική Ομάδα. Επιστημονική Εποπτεία - Επιμέλεια τετράδιο επίπεδο Α2 Ενότητες Εγώ και οι άλλοι σελ. (13-22) Μετακινήσεις σελ. (23-28) Συναλλαγές σελ. (29-36) Κοινωνική Ζωή σελ. (37-44) Εργασία σελ. (45-53) Κοινωνικές Υπηρεσίες σελ. (54-62) ΜΜΕ σελ. (63-70)

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματικές ιδιομορφίες & όροι

Γραμματικές ιδιομορφίες & όροι Γραμματικές ιδιομορφίες & όροι Όρος Εξήγηση Παράδειγμα Αιτιατική Η Αιτιατική είναι η πτώση του άμεσου αντικειμένου. Συνήθως συμβαίνει κάτι σε έμβια όντα ή αντικείμενα. Η Αιτιατική μπορεί επίσης να χαρακτηρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά με την παρέα μου

Ελληνικά με την παρέα μου Ελληνικά με την παρέα μου 2. Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο 2004 Πανεπιστήμιο Κρήτης Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) Πανεπιστημιούπολη 74 100 Ρέθυμνο Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

Bάλε τα ρήματα που είναι μέσα στο σακούλι στο χτες (αόριστο) και θα μάθεις την περιπέτεια της Αϊσέ. μαζί της και ένα μεγάλο καλάθι για να μαζέψει

Bάλε τα ρήματα που είναι μέσα στο σακούλι στο χτες (αόριστο) και θα μάθεις την περιπέτεια της Αϊσέ. μαζί της και ένα μεγάλο καλάθι για να μαζέψει 2D TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 1:31 μ.μ. Page 1 Bάλε τα ρήματα που είναι μέσα στο σακούλι στο χτες (αόριστο) και θα μάθεις την περιπέτεια της Αϊσέ. φόρεσε Χτες το πρωί η Αϊσέ το σκουφάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1. ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΕΛ. 3 2. ΤΟ ΡΗΜΑ «ΕΙΜΑΙ» ΣΕΛ. 5 3. ΡΗΜΑ ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ ΣΕΛ. 7 4. ΑΡΘΡΟ ΟΥΔΕΤΕΡΩΝ ΣΕΛ. 11 5. ΟΥΔΕΤΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα