Η ιστορία του αποτρόπαιου µαρτυρίου της σταύρωσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ιστορία του αποτρόπαιου µαρτυρίου της σταύρωσης"

Transcript

1 Η ιστορία του αποτρόπαιου µαρτυρίου της σταύρωσης Πιστεύεται ότι επινοήθηκε από τους Πέρσες τον 6ο αιώνα π.χ. Οι Ρωµαίοι µαστίγωναν µε το φραγγέλιο τους κατάδικους πριν από την καθήλωση. Ο θάνατος ερχόταν από ασφυξία Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρωνας, γνωστός και απλά ως Κικέρων, θεωρείται δικαίως ένας από τους µεγαλύτερους διανοητές, ρήτορες και συγγραφείς στη λατινική γλώσσα. Εζησε µεταξύ 106 π.χ. και 43 π.χ., δηλαδή στο τέλος της Ρωµαϊκής Δηµοκρατίας. Μία από τις φοβερότερες εµπειρίες της ζωής του ήταν η παρουσία σε εκτέλεση καταδίκου µε τη µέθοδο της σταύρωσης. «Είναι το πλέον φρικτό βασανιστήριο που έχω παρακολουθήσει», είπε. Γενικά οι Ρωµαίοι ευγενείς απέφευγαν ακόµα και να αναφέρουν τις λέξεις σταύρωση ή σταυρός. Τις θεωρούσαν αποτρόπαιες, όπως αποτρόπαιο και ασύλληπτης αγριότητας ήταν το µαρτύριο που δήλωναν. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η σταύρωση ως θανατική ποινή άρχισε να εφαρµόζεται από τον 6ο π.χ. αιώνα στην αυτοκρατορία του Δαρείου. Θεωρούν ότι οι Πέρσες την εφηύραν. Καταργήθηκε το 337 µ.χ. σε ολόκληρη την επικράτεια της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, από σεβασµό στο σταυρικό µαρτύριο του Ιησού Χριστού. Είναι ίσως ο φρικτότερος τρόπος θανάτωσης που έχει εφεύρει ο ανθρώπινος νους. Μια διαδεδοµένη αντίληψη είναι ότι ο θάνατος πάνω στον σταυρό προέρχεται από την αιµορραγία και τον πόνο που προκαλούν τα καρφιά, τα οποία έχουν διαπεράσει τα χέρια του εσταυρωµένου. Κανείς δεν αντιλέγει ότι αυτό πράγµατι αποτελεί ένα µαρτύριο δυσβάστακτο. Οµως δεν είναι εκείνο που κατά κύριο λόγο προξενεί τον θάνατο.

2 Ο θάνατος πάνω στον σταυρό έχει µια σειρά προδιαθετικά αίτια. Ξεκινά από το άγριο φραγγέλωµα, το κάρφωµα των χεριών και των ποδιών, την καθήλωση στον σταυρό και στην αδυναµία αναπνοής από τον καταδικασµένο. Ο θάνατος από τη σταύρωση οφείλεται κυρίως στην ασφυξία. Το Ευαγγέλιο περιγράφει µε ενάργεια πώς οι Ρωµαίοι στρατιώτες «εράπιζον εκολάφιζον, έτυπτον, έδερον» τον Χριστό. Και το έκαναν µε όλη την τραχύτητα µε την οποία ήταν συνηθισµένοι να φέρουν εις πέρας το έργο τους, για να κάνουν ακόµα πιο επίπονη τη θέση του δυστυχούς, που είχε πέσει στα χέρια τους. Το φοβερό εργαλείο που χρησιµοποιούσαν κατά τον αγριότερο τρόπο ήταν το φραγγέλιο. «Φραγγελώσας παρέδωσεν αυτόν...», αναφέρει για τον Πιλάτο ο ευαγγελιστής Μάρκος. Το φραγγέλιο δεν ήταν µια απλή µαστίγωση. Ο δήµιος που εκτελούσε τη φραγγέλωση έπαιρνε ένα χοντρό µαστίγιο µε πολλές λουρίδες στην άκρη. Πάνω τους ήταν δεµένες σφαίρες από µολύβι ή µικρά κόκαλα ζώων ή και κότσια από πρόβατο. Το θύµα βρισκόταν δεµένο σε µια κολόνα ή έναν πάσαλο. Ο βασανιστής χτυπούσε µε δύναµη αυτό το φονικό εργαλείο πάνω στη ράχη του δεµένου ανθρώπου. Από τα πρώτα κιόλας χτυπήµατα το δέρµα του θύµατος αυλακωνόταν. Υστερα από µερικά χτυπήµατα έφευγαν οι σάρκες του και απογυµνώνονταν τα κόκαλα. Αναφέρονται πολλές περιπτώσεις καταδίκων που βρήκαν τον θάνατο στη διάρκεια της φραγγέλωσης. Στην κατασχισµένη από το φραγγέλιο πλάτη του πήρε ο Ιησούς τον βαρύ ξύλινο σταυρό για να τον µεταφέρει στον λόφο του Γολγοθά. Δεν µπορεί ένας άνθρωπος να σηκώσει αυτό το βάρος. Ετσι και ο Χριστός λύγισε κάτω από το βάρος του σταυρού, ήδη εξαντληµένος και µε αιµορραγία, που του στοίχιζε σε δυνάµεις. Οι Ρωµαίοι στρατιώτες (όχι από καλοσύνη τους, αλλά) για να µην πεθάνει πριν φτάσει στον Γολγοθά, ανέθεσαν σε έναν περαστικό, τον Σίµωνα τον Κυρηναίο, να κουβαλήσει για το υπόλοιπο διάστηµα τον σταυρό. Αιµορραγία ακατάσχετη προκαλούσαν στο τριχωτό της κεφαλής τα αγκάθια, που είχε ο στέφανος, τον οποίο του είχαν φορέσει στο πραιτόριο. Αυτό το έξαιµο και καταπονηµένο σώµα κάρφωσαν στον σταυρό. Τα καρφιά δεν τα έµπηξαν οι δήµιοι στις παλάµες των χεριών, παρά τις διαφορετικές απεικονίσεις, που παρουσιάζουν συνήθως οι ζωγράφοι και οι αγιογράφοι. Ενας Γάλλος χειρουργός, ο Μπαρµπέτ, απέδειξε µε πειράµατα που έκανε σε πτώµατα ότι είναι αδύνατο το ανθρώπινο σώµα να κρατηθεί από δύο καρφιά, που διαπερνούν τις παλάµες του κατάδικου, ακόµη κι αν υπάρχουν άλλα καρφιά στα πόδια. Κάτω από το βάρος του σώµατος, εάν περνούσαν από εκεί τα καρφιά, θα σκιζόταν πέρα για πέρα το δέρµα ανάµεσα στα δάχτυλα και ο εσταυρωµένος θα έπεφτε µε το πρόσωπο κάτω. Θα τον συγκρατούσαν µόνο τα καρφιά των ποδιών του.

3 Ο ίδιος επιστήµονας απέδειξε ότι το µόνο σηµείο των χεριών από το οποίο µπορεί να συγκρατηθεί το σώµα στον σταυρό είναι ο καρπός. Σε όποιο σηµείο του καρπού τοποθετηθεί το καρφί, οδηγούµενο από τα οστά και τους συνδέσµους που βρίσκονται στο σηµείο αυτό, θα περάσει από έναν ανατοµικό χώρο, που οι γιατροί ονοµάζουν destot. Με άλλα λόγια θα περάσει ανάµεσα από τα δύο οστάρια του καρπού. Από δώδεκα πειράµατα που έκανε ο Μπαµπέτ βγήκε το ίδιο συµπέρασµα. Κανένα κόκαλο δεν τραυµατίστηκε ή δεν έσπασε από το κάρφωµα του χεριού στο ύψος του καρπού. Παρατήρησε, επίσης, ότι στον χώρο αυτόν το καρφί έρχεται σε αδιάκοπη επαφή και τριβή µε ένα µεγάλο νεύρο, το λεγόµενο µέσο νεύρο. Ο καθένας µπορεί να αντιληφθεί τους φοβερούς πόνους που προκαλεί στον εσταυρωµένο αυτός ο τραυµατισµός του νεύρου. Εδώ ένα µικρό χτύπηµα στον αγκώνα προκαλεί ένα αφόρητο αίσθηµα ηλεκτρικής εκκένωσης. Ενα πολλαπλάσιο ερέθισµα πόνου συνόδευε το µαρτύριο της σταύρωσης. Οσο για το καρφί των ποδιών διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να περνούσε ανάµεσα στο δεύτερο και το τρίτο µετατάρσιο. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο σταυρός χρησιµοποιήθηκε σε αρκετούς λαούς Η σταύρωση, ο φρικτότερος τρόπος θανάτωσης που επινόησε το ανθρώπινο µυαλό, πρωτοεµφανίστηκε τον 6ο π.χ. αιώνα. Μέχρι το 337 µ.χ. που καταργήθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο χρησιµοποιήθηκε σε αρκετούς λαούς, Πέρσες, Ιουδαίους, Καρχηδόνιους, Ρωµαίους. Οι πρώτοι που χρησιµοποίησαν τη σταύρωση ήταν οι Πέρσες. Αυτοί ίσως και την επινόησαν. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως ο Δαρείος ο Α', βασιλιάς των Περσών, σταύρωσε πολιτικούς αντιπάλους του στη Βαβυλώνα. Αυτό τοποθετείται χρονικά στο 519 π.χ. Αλλες αρχαίες πηγές αναφέρουν τη χρήση της σταύρωσης από τους Ινδούς, τους Σκύθες, τους Θράκες, τους Γερµανούς και τους Νουµίδες. Κατά τον Πολύβιο τη σταύρωση εφάρµοσαν και οι Καρχηδόνιοι από τους οποίους την πήραν και οι Ρωµαίοι. Στον ελληνικό κόσµο οι εγκληµατίες συχνά τοποθετούνταν πάνω σε ένα επίµηκες ξύλο, πάνω στο οποίο διαποµπεύονταν, βασανίζονταν και θανατώνονταν. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει ότι ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος Α' σταύρωσε Ελληνες µισθοφόρους που είχαν προσληφθεί από τους Καρχηδονίους. Τη σταύρωση χρησιµοποίησε και ο Μέγας Αλέξανδρος. Μετά την άλωση της Τύρου διέταξε τη σταύρωση υπερασπιστών της φοινικικής αυτής πόλης, που επέζησαν της σκληρής και πολύχρονης πολιορκίας. Ο Αρριανός αναφέρει ότι ο Μακεδόνας στρατηλάτης, µετά τον θάνατο του Ηφαιστίωνα, πρόσταξε τη σταύρωση του Γλαυκία, που ήταν γιατρός του επιστήθιου φίλου του.

4 Ο Δηµήτριος ο Πολιορκητής το 303 π.χ., όταν κατέλαβε τη Συκιώνα, σταύρωσε 80 άνδρες από το αντίπαλο στρατόπεδο. Ο Αντίοχος Δ ο Επιφαλής, που διοικούσε την Ιουδαία, θέλησε να εξαλείψει τον ιουδαϊσµό και γι αυτό παρήγγειλε να σταυρώνονται όσοι παραµένουν πιστοί στη θρησκεία του Μωυσή. Το 88 π.χ. ο αρχιερέας και βασιλιάς των Ιουδαίων Αλέξανδρος Ιανναίος διέταξε τη σταύρωση 800 Φαρισαίων αντιπάλων του. Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ Οι Γερµανοί «παράλλαξαν» το βασανιστήριο στους δύο πολέµους Αναλύοντας τον µηχανισµό του σταυρικού θανάτου ο καθηγητής Σπυρίδων Γ. Μακρής ξεκινά από τις εικόνες, που παρουσιάζουν τους δύο ληστές, «τους συσταυρωθέντας» µε τον Χριστό. Αυτούς δεν τους είχαν καρφώσει πάνω στον σταυρό, αλλά τους είχαν δέσει τα χέρια µε σχοινί. Πράγµατι για να εκπνεύσει κανείς «επί ξύλου κρεµάµενος» δεν απαιτείται να καρφωθούν τα χέρια και τα πόδια του πάνω στα δύο τεµνόµενα δοκάρια. Αρκεί και το δέσιµό τους. Ο Σπ. Γ. Μακρής φέρνει δύο σύγχρονα ιστορικά παραδείγµατα: Στη διάρκεια του Α' Παγκοσµίου Πολέµου στον Γερµανικό Στρατό εφαρµοζόταν ως πειθαρχική ποινή το δέσιµο των χεριών του τιµωρηµένου από τα χέρια ψηλά σε έναν πάσσαλο µε τέτοιο τρόπο, ώστε τα πόδια του να µην ακουµπούν στο έδαφος. Σύντοµα το άτοµο αυτό παρουσίαζε συµπτώµατα ασφυξίας. Οι αναπνευστικές του κινήσεις γίνονταν όλο και πιο δύσκολες. Το αίµα συγκεντρωνόταν µε µεγάλη πίεση στο κεφάλι. Οι αρτηρίες πρήζονταν. Το κεφάλι γινόταν υπεραιµικό. Ο άνθρωπος λιποθυµούσε. Και αν δεν προλάβαιναν να κόψουν το σχοινί, θα πέθαινε. Αυτό το µαρτύριο θυµήθηκαν οι ναζί και στη διάρκεια του Β Παγκοσµίου Πολέµου. Στο χρονικό του Νταχάου αναφέρεται ότι κρατούµενοι θανατώνονταν µε αυτόν τον τρόπο. Αυτόπτες µάρτυρες µίλησαν µε αποτροπιασµό για όσα είδαν τα µάτια τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το πρόσωπο του ανθρώπου παραµορφώνεται σαν του απαγχονισµένου. Ο θώρακας διατείνεται σε αφάνταστο βαθµό. Το κοιλιακό τοίχωµα δηµιουργεί µια βαθιά κοιλότητα. Ο κρεµασµένος περιβρέχεται από ιδρώτα, τόσο που κάτω από τα πόδια του δηµιουργείται µια µικρή λίµνη. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι ο σταυρός φέρνει τον άνθρωπο σε µια µεγάλη έλξη, που οφείλεται στο βάρος του σώµατος. Το βάρος τραβά το κορµί προς τα κάτω από τα χέρια µε µια µεγάλη έλξη των χεριών, των βραχιόνων, των ώµων και του θώρακα. Αυτή η έλξη βαστά τον θώρακα σε µια συνεχή αναγκαστική θέση εισπνοής, αν και ο άνθρωπος δεν µπορεί να εκτελέσει κινήσεις εκπνοής. Στον κάθε άνθρωπο οι κινήσεις εκπνοής γίνονται παθητικά από τον οργανισµό χωρίς να απαιτείται καµιά προσπάθεια. Πρόκειται για µια αυτόµατη επάνοδο του µεταµορφωµένου από την εισπνοή θώρακα. Με αυτόν τον τρόπο ανανεώνεται ο

5 αέρας στις κυψελίδες των πνευµόνων, οξυγονώνεται το αίµα και εξασφαλίζεται η επιβίωση. Στην κατάσταση της σταύρωσης ο άνθρωπος βρίσκεται σε πολύ µεγάλο περιορισµό της αναπνοής του. Είναι κάτι σαν να τον έχουν δέσει σφιχτά από τον θώρακα ή σαν να έχουν τοποθετήσει επάνω του ένα µεγάλο βάρος. Οι πνεύµονες δεν µπορούν να γεµίσουν αέρα. Ο θάνατος από τη σταύρωση οφείλεται κυρίως σε ασφυξία. Η µεγάλη πίεση στον θώρακα εµποδίζει το αίµα να κατέβει από το κεφάλι στην καρδιά. Η µεγάλη συµφόρηση αίµατος στο κεφάλι των ανθρώπων αυτών, των εσταυρωµένων, θα µπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο πολύ σύντοµα. Οµως ο δυστυχής κατάδικος ενστικτωδώς βρίσκει διέξοδο για να παρατείνει τη ζωή του. Οµως ταυτόχρονα το µαρτύριό του γίνεται σκληρότερο. Η διέξοδος που βρίσκει είναι να στηρίξει το κορµί του πιέζοντας τα πόδια του πάνω στα καρφιά στα οποία είναι προσηλωµένα. Ετσι, µέσα σε ανυπόφορους πόνους, ανυψώνεται λίγο ο θώρακας, σταµατά η εξάρτηση του σωµατικού βάρους από τα χέρια και τους ώµους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να ανακουφιστεί ο θώρακας, να µπορέσει ο άνθρωπος να αναπνεύσει και να κατέβει το αίµα από το κεφάλι στην καρδιά. Ο πόνος και η κούραση δεν επιτρέπουν να συνεχιστεί επί πολύ αυτή η επίπονη µυϊκή προσπάθεια. Εξαντληµένος ο άνθρωπος ξαναπέφτει στην πρώτη θέση για να επιχειρήσει ξανά να ανασηκωθεί. Οι κινήσεις αυτές επαναλαµβάνονται µέχρι την τελική εξάντληση του ανθρώπου και τον θάνατό του από ασφυξία. Επειδή ήταν τόσο φρικτός αυτός ο θάνατος, η ρωµαϊκή νοµοθεσία τον επέτρεπε µονάχα για δούλους ή για προδότες. ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ

Οδηγός Βασικών Πρώτων Βοηθειών για Σπηλαιοεξερευνητές Εµµανουήλ Γ. Πρώιµος ιασώστης Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Αρχηγός Σώµατος Εθελοντών Σαµαρειτών ιασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ι. Σωτηριάδης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Συντάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Βανταράκης Απ., Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Συντονιστής Κλεπετσάνης Π., Επικ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης για Wrap

Οδηγίες Χρήσης για Wrap Οδηγίες Χρήσης για Wrap Το µωράκι σας θέλει συνέχεια την αγκαλιά σας κι εσείς θέλετε τα χέρια σας ελεύθερα! Μάθετε περισσότερα για το babywearing, φορέστε το µωρό σας και κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη! www.babywearing.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ Γνωρίζουμε πλέον τι είναι σπήλαιο, πως έχει δημιουργηθεί, τις τεχνικές ανάβασης και κατάβασης, τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουμε και πως θα τους αντιμετωπίσουμε.

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους http://o-nekros.blogspot.com/2010/09/blog-post_9502.html Απόψε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, είδα στην τηλεόραση ένα ντοκιμανταίρ, που παρουσίαζε

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικά στοιχεία για το θάνατο και την ταφή του Ιησού Χριστού

Ιστορικά στοιχεία για το θάνατο και την ταφή του Ιησού Χριστού Ιστορικά στοιχεία για το θάνατο και την ταφή του Ιησού Χριστού Το μαστίγωμα «Πρώτα απ όλα αφαιρούσαν τα ρούχα από τον καταδικασμένο εγκληματία, και τον έδεναν πάνω σε ένα στύλο μέσα στο δικαστήριο. Στη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ

ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ Εργασία στο Μάθημα της Ιστορίας του Άγγελου Αναγνωστόπουλου Α Λυκείου Α. Τι είναι η μούμιες ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ Ένα από τα μυστήρια για τα οποία θαυμάζουμε τους αρχαίους Αιγυπτίους είναι η παγανιστική

Διαβάστε περισσότερα

Αποκάλυψη 1:1 Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, που έδωσε σ αυτόν ο Θεός, για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντομα πρέπει να γίνουν, και τα

Αποκάλυψη 1:1 Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, που έδωσε σ αυτόν ο Θεός, για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντομα πρέπει να γίνουν, και τα 1 Αποκάλυψη 1:1 Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, που έδωσε σ αυτόν ο Θεός, για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντομα πρέπει να γίνουν, και τα φανέρωσε, στέλνοντας με τον άγγελό του στον δούλο του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ - ΤΑΤΟΥΑΖ Υπεύθυνοι Καθηγητές: Λαγκαδιώτης Ιωάννης Παυλάκος Γεώργιος Σχολικό Έτος: 2013-2014 ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ-Tattoo ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Σ'αυτήν την ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Η Κλασική Εποχή 478--323 π.χ.

Κεφάλαιο 5 Η Κλασική Εποχή 478--323 π.χ. Η Κλασικη Εποxη Κεφάλαιο 5 Η Κλασική Εποχή 478--323 π.χ. 1. Ο ελληνικός κόσμος μετά τους Περσικούς Πολέμους Aκμή και παρακμή της Αθήνας Πηγές Οι πληροφορίες μας για τον 5ο αιώνα π.χ. προέρχονται κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

για EΛEYΘEPIA από το φόβο και κάθε εμπόδιο προς την Υγεία, Ηρεμία, Ευτυχία και την πραγμάτωση των στόχων σας Ρόμπερτ Ηλίας Nατζέμυ

για EΛEYΘEPIA από το φόβο και κάθε εμπόδιο προς την Υγεία, Ηρεμία, Ευτυχία και την πραγμάτωση των στόχων σας Ρόμπερτ Ηλίας Nατζέμυ ENEPΓEIAKH ΨYXOΛOΓIA για EΛEYΘEPIA από το φόβο και κάθε εμπόδιο προς την Υγεία, Ηρεμία, Ευτυχία και την πραγμάτωση των στόχων σας Ρόμπερτ Ηλίας Nατζέμυ Eλευθερια με Eνεργειακή Ψυχολογία 1 Pομπερτ Hλιας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΜΑΛΑΞΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΜΠΑΡΟΥΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ο Μέγας Αλέξανδρος ο υιός του θεού οι Ελληνιστές Βασιλιάδες Σωτήρες οι επαναστάτες Μακκαβαίοι αρχιερείς οι Ασαµωναίοι βασιλιάδες της Ιουδαίας

ο Μέγας Αλέξανδρος ο υιός του θεού οι Ελληνιστές Βασιλιάδες Σωτήρες οι επαναστάτες Μακκαβαίοι αρχιερείς οι Ασαµωναίοι βασιλιάδες της Ιουδαίας ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΣΤΕΣ ΒΑΣΙΛΙΑ ΕΣ ΤΗΣ ΙΟΥ ΑΙΑΣ ο Μέγας Αλέξανδρος ο υιός του θεού οι Ελληνιστές Βασιλιάδες Σωτήρες οι επαναστάτες Μακκαβαίοι αρχιερείς οι Ασαµωναίοι βασιλιάδες της Ιουδαίας περί του βασιλέως Σωτήρα

Διαβάστε περισσότερα

Tattoo & piercing : Τρόπος έκφρασης ή μόδα ;

Tattoo & piercing : Τρόπος έκφρασης ή μόδα ; 39o ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΤΑΞΗ Β ΤΜΗΜΑ 2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Tattoo & piercing : Τρόπος έκφρασης ή μόδα ; ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΑΛΩΜΕΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΘΗΝΑ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Αθανασοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Βουδισμό και την Άσκηση του Ζαζέν

Εισαγωγή στον Βουδισμό και την Άσκηση του Ζαζέν Εισαγωγή στον Βουδισμό και την Άσκηση του Ζαζέν Οι Διδασκαλίες του Ρόσι Γκούντο Νισιτζίμα Έντο Μάικλ Λάτσφορντ L Γκαουτάμα Βούδας (463-383 π.χ.) Ο Δάσκαλος Μποντιντάρμα (470-543) Ο Δάσκαλος Ντόγκεν (1200-1253)

Διαβάστε περισσότερα

O ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ

O ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ O ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν ο πρώτος από τους βασιλείς της Ρώµης που δέχτηκε τον χριστιανισµό. Την εποχή που αυτός βρέθηκε αντιµέτωπος µε τα πολυάριθµα στρατεύµατα του Μαξέντιου,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος συγγραφέα. Γεώργιος Πατούλης

Πρόλογος συγγραφέα. Γεώργιος Πατούλης Πρόλογος συγγραφέα Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους γρήγορους ρυθμούς που επιβάλλει, έχει αποξενώσει τον άνθρωπο από τους γύρω του. Εξακολουθεί εντούτοις να υπάρχει σε όλους μας το ένστικτο του ανθρωπισμού

Διαβάστε περισσότερα

Αποκάλυψη 1:1 Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, που έδωσε σ αυτόν ο Θεός, για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντοµα πρέπει να γίνουν, και τα

Αποκάλυψη 1:1 Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, που έδωσε σ αυτόν ο Θεός, για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντοµα πρέπει να γίνουν, και τα 1 Αποκάλυψη 1:1 Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, που έδωσε σ αυτόν ο Θεός, για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντοµα πρέπει να γίνουν, και τα φανέρωσε, στέλνοντας µε τον άγγελό του στον δούλο του

Διαβάστε περισσότερα

CICERO DE FINIBUS ΚΙΚΕΡΩΝ ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

CICERO DE FINIBUS ΚΙΚΕΡΩΝ ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ CICERO DE FINIBUS BONORUM ET MALORUM LIBER PRIMUS ΚΙΚΕΡΩΝ ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΤΑΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΤΑΤΑ ΚΑΚΑ ΒΙΒΛΙΟ 1ο Μετάφραση Λεωνίδας Α.Αλεξανδρίδης www.epicuros.gr Λεωνίδας Α.Αλεξανδρίδης Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:κ. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝ ΡΕΑΣ ΕΠΩΝΥΜΟ:ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΠΟΥΛΟΥ ΟΝΟΜΑ :ΓΡΗΓΟΡΙΑ Α.Μ :1340 2003 00018 ΕΞΑΜΗΝΟ :Η ΕΤΟΣ: :2007 ΘΕΜΑ : Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωµάτων από ταπεινωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 110 Η επιτυχία της αντιµετώπισης των συστηµατικών προβληµάτων των τετραπληγικών ασθενών, έγκειται στη σωστή εκπαίδευση και εκτέλεση των λειτουργικών δραστηριοτήτων. Οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ. Επιµέλεια ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ. Επιµέλεια ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Επιµέλεια ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ 1996 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο άνθρωπος, αν χρειαστεί, µπορεί ν αντέξει µερικές βδοµάδες χωρίς φαγητό, κάµποσες µέρες χωρίς νερό, όµως µόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ

ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εργασία στο µάθηµα: Καθηγητής: Επιµέλεια: Εργονοµία Λ. Λάϊος Λαβδά Μαριαλένα (

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γεωργίου Πατούλη

Χαιρετισμός Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γεωργίου Πατούλη χορηγός Χαιρετισμός Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γεωργίου Πατούλη Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους γρήγορους ρυθμούς που επιβάλλει, έχει αποξενώσει τον άνθρωπο από τους γύρω του. Εξακολουθεί εντούτοις να υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. 4 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΙΜΟΥ <<ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΟ>>

Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. 4 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΙΜΟΥ <<ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΟ>> Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ 4 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΙΜΟΥ Σχολικό έτος 2013-2014 2 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 ΧΟΡΟΣ 6 Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΤΙΚΤΟ 7 ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ 7 Ο ΧΟΡΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΕΣ: ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πανικός και Αγοραφοβία

Πανικός και Αγοραφοβία Πανικός και Αγοραφοβία Τι είναι το Άγχος Όλοι οι άνθρωποι λέµε πολλές φορές ότι νιώθουµε άγχος, stress, πίεση, ένταση κ.λ.π., και πολύ συχνά φορτώνουµε στο άγχος µας τις καθηµερινές δυσκολίες που µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Η µάχη των Συρακουσών

Η µάχη των Συρακουσών Η µάχη των Συρακουσών 212 π.χ. Κάτω από τα τείχη των Συρακουσών, µερικά µέτρα από τη θάλασσα, ένας γέροντας χαράζει κύκλους πάνω στην υγρή άµµο µε µια ξύλινη βέργα. Ο ρυθµικός παφλασµός των κυµάτων διευκολύνει

Διαβάστε περισσότερα

1. Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ

1. Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ηλεκτροπληξία προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, που είναι το άμεσο αποτέλεσμα της δράσης του ηλεκτρικού ρεύματος στους ιστούς (Παπαδημητρίου Λ., 2006). Τα ηλεκτρικά εγκαύματα

Διαβάστε περισσότερα

ήταν τίποτε άλλο παρά ένας µεγάλος στρατηλάτης, τυχερός κι άτυχος ταυτόχρονα, που εκµεταλλεύτηκε τις περιστάσεις κι έδωσε θε κή υπόσταση στη µορφή

ήταν τίποτε άλλο παρά ένας µεγάλος στρατηλάτης, τυχερός κι άτυχος ταυτόχρονα, που εκµεταλλεύτηκε τις περιστάσεις κι έδωσε θε κή υπόσταση στη µορφή Καινή ιαθήκη Με δεδοµένη την περιγραφή των βηµάτων προσπαθούµε να µπούµε µέσα στη λογική του Μυστικού Σχεδίου κι εποµένως να κατανοήσουµε το λόγο για τον οποίο αυτό εξελίχθηκε, καθώς και το κέρδος που

Διαβάστε περισσότερα