ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ"

Transcript

1

2 ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

3 Ο αλύτρωτος Ελληνισμός για τρεις μεγάλες Σχολές μπορεί να καυχιέται: Για τη Ζωσιμαία Σχολή στα Γιάννενα, Για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη Για την Ευαγγελική Σχολή στη Σμύρνη. Η προσφορά τους αναγνωρίστηκε επίσημα από το ελεύθερο ελληνικό κράτος.

4 Όλα τα σχολεία που κατά καιρούς λειτούργησαν στα Γιάννενα, προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες. Πάνω όμως απ' όλα στέκεται η Ζωσιμαία Σχολή. Συνδέθηκε, επί ολόκληρες δεκαετίες, τόσο πολύ με την πόλη μας, ώστε όταν έλεγε κανείς Γιάννενα, εννοούσε πάντοτε τη Ζωσιμαία και όταν έλεγε Ζωσιμαία η σκέψη του ερχόταν στα Γιάννενα.

5 Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεχόταν τους απόφοιτους αυτών των Σχολών χωρίς εξετάσεις. Αυτό δείχνει πόσο αξιόλογη ήταν η εργασία που γινόταν σ' αυτές τις Σχολές. Οι μαθητές της Σχολής, απ' τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, διακρίνονται για την επιμέλεια και την τάξη. Ετσι η Σχολή γίνεται γνωστή σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

6 Η ζωή ενός σχολείου συνδέεται, βέβαια, με το έμψυχο υλικό του με το διδακτικό του προσωπικό και με τους μαθητές του. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως ο φυσικός χώρος ενός σχολείου είναι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, είναι το σχολικό περιβάλλον. Μέσα σ' αυτό αναπνέει, ζει και δημιουργεί η παιδική ψυχή.

7 Παιδί και παίζω, παιδεύω και παιδεία έχουν την ίδια ρίζα. Παιδί θα πει κίνηση, δράση, ζωή. Κίνηση όμως, δράση και χαρά μπορούν να ανθίσουν μόνο σ' ελεύθερο, σε κατάλληλο σχολικό περιβάλλον

8 Μακρόχρονη και πολυκύμαντη η ιστορία και η δράση της Ζωσιμαίας. Ζωηρό το ενδιαφέρον των Ζωσιμάδων για την ίδρυση του «Γενικού Ελληνικού Σχολείου» στα Γιάννενα. Ενός ευρύχωρου διδακτηρίου ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σχολείου που ονειρευόταν.

9 Μαζί όμως με το ενδιαφέρον και οι περιπέτειες. Περιπέτειες που συνόδεψαν την ιστορία των διδακτηρίων της Ζωσιμαίας, και μαζί, και την ιστορία της Σχολής. Δεν μπορείς σήμερα να γνωρίσεις και να κατανοήσεις την ιστορία της Ζωσιμαίας χωρίς γνωρίζεις την ιστορία των διδακτηρίων της.

10 ΠΡΩΤΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ

11

12 Το πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε επίσημα στα Γιάννενα από τους Ζωσιμάδες, το 1828, στεγάστηκε σ' ένα μικρό τούρκικο σπίτι που βρισκόταν κοντά στο νοσοκομείο και στα εβραϊκά μνήματα, στο χώρο κάτω από τη σημερινή Πλατεία Ευεργετών (Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος). Βρισκόταν ακριβώς στο σημείο κάτω απ' τη Νέα Ζωσιμαία όπου βρίσκεται σήμερα το Β' Ελισαβέτειο. Σ' αυτό το κτίριο η Ζωσιμαία στεγάστηκε από το 1828 μέχρι το 1834.

13 Κάθε άλλο παρά ευνοϊκές ήταν οι συνθήκες λειτουργίας του σχολείου σ αυτό το κτίριο. Μικρό και ανασφαλές το ίδιο το κτίριο, φτωχό και άθλιο το περιβάλλον. Έτσι, δόθηκε το έναυσμα στους ιδιαίτερα πλέον ευαισθητοποιημένους Ζωσιμάδες να βρεθεί το κατάλληλο οικόπεδο και να ανεγερθεί σε αυτό ένα ευρύχωρο κτίριο.

14 ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ

15 Το δεύτερο διδακτήριο της Ζωσιμαίας Σxoλής στεγάστηκε σε μια παλιά οικία που βρισκόταν στ οικόπεδο του Δ. Αθανασίου ( ). Βρισκόταν στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η παλιά Ζωσιμαία Σχολή. Σε σχέση με το προηγούμενο ήταν αρκετά ευρύχωρο, δεν ανταποκρινόταν όμως στις αυξανόμενες, με την πάροδο του χρόνου, ανάγκες της Σχολής.

16 Αυτό το κτίριο, απ' το 1901, δεν υπάρχει πια. Κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίστηκε πάλι η Ζωσιμαία Σχολή. Το κτίριο χάθηκε, η ιστορία του όμως δεν έσβησε. Επί 68 ολόκληρα χρόνια - εκείνα της σκλαβιάς θέρμαινε τις ψυχές των νέων και πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες προς το Έθνος. Κοινή όμως ήταν η επιθυμία όλων να ανεγερθεί στα Γιάννενα ένα «ευπρεπές εκπαιδευτικό κτίριο» αντάξιο της προσφοράς των Ζωσιμάδων. Επιθυμία που διατυπώνεται πρώτα απ' τον ίδιο το Ν. Ζωσιμά στη διαθήκη του (1841).

17 Χρειάστηκε έτσι να περάσουν πενήντα ολόκληρα χρόνια για να εκπληρωθεί η επιθυμία του Ν. Ζωσιμά. Ύστερα από πρόταση - του Μητροπολίτη Γρηγορίου ορίζεται ειδική επιτροπή και το 1898 ανατέθηκε στους μηχανικούς Μελίρρυτο και Χαρισιάδη να συντάξουν το οριστικό σχέδιο. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 14/02/1905. Αυτό αποτέλεσε το Τρίτο Διδακτήριο της Ζωσιμαίας Σχολής.

18 ΤΡΙΤΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ

19

20

21

22 Το νέο αυτό διδακτήριο της Ζωσιμαίας εξωτερικά είχε ωραία εμφάνιση, παρόμοια με αυτή του Πανεπιστημίου Αθηνών όμως εσωτερικά, καθώς, κάθε χρόνο, αυξάνονταν ανάγκες της Σχολής, δεν είχε την απαραίτητη πρακτικότητα. Σ' αυτό το κτίριο πάντως συνεχίστηκε, επί 35 ολόκληρα χρόνια, η λαμπρή παράδοση της Ζωσιμαίας Σχολής. Κατά τον πόλεμο του 40, το διδακτήριο βομβαρδίστηκε.

23 Ως διδακτήριο, μετά το βομβαρδισμό χρησίμευσε το πρώην Ρουμανικό Σχολείο, στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου, μέχρι το Το βομβαρδισμένο κτίριο, κατά τη διάρκεια του πολέμου, επισκευάστηκε πρόχειρα και χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως φυλακή. Από το 1960 και μετά, επισκευάστηκε από τα Ελέη Ιωαννίνων και χρησιμοποιήθηκε από το Γυμνάσιο Αρρένων. Σήμερα, στεγάζεται το Α Γυμνάσιο Ιωαννίνων.

24 ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ

25

26 Από το 1957 μέχρι και σήμερα, η Ζωσιμαία σχολή στεγάζεται στο τέταρτο κατά σειρά κτίριο που ανεγέρθηκε στην πλατεία ευεργετών. Τα εγκαίνια έγιναν στις 8/11/1957. Η πόλη αποκτούσε ένα ακόμα αξιόλογο πνευματικό ίδρυμα, το τέταρτο διδακτήριο της Ζωσιμαίας Σχολής.

27

28

29

30 Μέσα σ αυτά τα τέσσερα διδακτήρια γράφτηκε η ιστορία της Ζωσιμαίας Σχολής.Ιστορία 170 ολόκληρων χρόνων, γραμμένη από πρόσωπα που έζησαν και έδρασαν μέσα και γύρω απ αυτή.

31 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ - ΜΑΘΗΤΩΝ

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43 Διευθυντές Ζωσιμαίας σχολής

44 Η Εφορεία ήταν το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Σχολής, ο Γυμνασιάρχης ήταν ο ανώτατος επόπτης της, η ψυχή, θα λέγαμε, της Ζωσιμαίας. Οι λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας της Ζωσιμαίας συνδέονται με ανθρώπους επιφανείς που είχαν τότε τη διεύθυνση της Σχολής. Σ' αυτό συνέβαλε και ο Ν. Ζωσιμάς που διαμήνυσε στους επιτρόπους του στα Γιάννινα ότι «πρέπει να είναι το Σχολείο και ο Σχολάρχης ανεξάρτητα από κάθε αρχή. Ανεξάρτητος, όχι ανεξέλεγκτος. Ο κανονισμός της Σχολής καθόριζε με σαφήνεια τα προσόντα και τα καθήκοντα του Γυμνασιάρχη. Πολλά ήταν τα προσόντα που έπρεπε να έχει, πολλές όμως και οι αρμοδιότητες.

45 Κατά καιρούς, η Ζωσιμαία έχει λαμπρούς Γυμνασιάρχες. Όμως δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που αξιόλογοι Γυμνασιάρχες απομακρύνθηκαν, και μάλιστα χωρίς λόγο, από τη διεύθυνση της Σχολής. Δεν έλειψαν επίσης οι περιπτώσεις που Γυμνασιάρχες εισέπραξαν σχόλια επικριτικά και περιπαικτικά. Ανεξάρτητα όμως από αυτά τα σχόλια, μερικά απ' τα οποία υποκινούνταν από λόγους αντιπολιτευτικούς, κανένας σήμερα δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ρόλο που διαδραμάτισαν στην ιστορία της Σχολής, και της πόλης, αρκετοί απ' τους Γυμνασιάρχες της Ζωσιμαίας.

46 1 Γεώργιος Κρανάς ή Αίσωπος 2 Αναστάσιος Σακελάριος , , Παναγιώτης Αραβαντινός Γραμμένο Ιωαννίνων Παργα 4 Αναστάσιος Μανάρης Ιωάννινα 5 Σπυρίδων Μαναρής Ιωάννινα Βραδέτο Ζαγορίου 6 Μυλτιάδης Πανταζής Μονοδέντρι Ιωαννίνων 7 Γεώργιος Σωτηριάδης Σιδηρόκαστρο Σερρών 8 Δημοσθένης Κώνστας Ιωάνιννα 9 Γεώργιος Καλούδης , , , Ιωάνιννα 10 Αντώνιος Τραυλαντώνης Μεσολόγγι 11 Αλέξιος Ζαχαρίας Ιωάννινα

47 12 Δημήτριος Λυβαδεύς Ιωάννινα 13 Πέτρος Ρώτας Κοριστά 14 Νικόλαος Παπακώστας Κομπότι- Άρτας 15 Αλκιβιάδης Κυρουσης Ιωάννινα 16 Δημήτριος Οικονομόπουλος Αμαλιάδα Ηλείας 17 Χριστος Σούλης Χουλιαράδες Ιωαννίνων 18 Νικόλαος Τσακανάκης Άρτα 19 Κωσταντίνος Σαμαλάς Ιωάννινα 20 Γεώργιος Παπανικολάου Αγνάντα Άρτας 21 Νικόλαος Βολονάσης Σκαμνέλι Ζαγορίου 22 Δημήτριος Σιομόπουλος Ψήνα

48 23 Μηχαήλ Μπάης Μπαούσι Δωδώνης 24 Λεωνίδας Θεοδωρίδης Κάτω Μερώπη Πωγωνιου 25 Θωμάς Μπαϊρακτάρης Φλαμπουράρι Ιωαννίνων 26 Ιωάννης Καρέντζος Βασιλικό Πωγωνίου 27 Γεωργία Παπαδοπούλου Κιλκις 28 Νικιφόρος Κάτσενος 1992 Ανω Ραβένια Πωγωνίου 29 Ιωάννης Γιοχάλας Πάργα 30 Βασίλειος Π.Ευθυμίου 1986, Μεγα Γαρδίκι Ιωαννινων 31 Βασείλιος Καρκαμανης Πολύγυρος Χαλκιδικη 32 Επαμεινόνδας Ριστάνης Ιωάννινα 33 Θεόδωρος Λώλας Ιωάννινα 34 Δημήτριος Αγγέλης Τρίκαλα Θεσσαλίας

49

50 Το πνεύμα φως ζωής, ανθίζει Θεού χαμόγελο στην οικουμένη. Μύρο της άνοιξης το άνθος ραίνει Αυγή στο σύνορο του νου. Ροδίζει Λαών ανατολή και φωτοσχίζει Σχοτάδι με παιδεία βλογημένη. Η γνώση, χάρη ουρανοδοσμένη αλήθεια, αρετή, πολυκαρπίζει και η ψυχή τον ουρανό φιλάει.

51 Ο Άνθρωπος το θάνατο νικάει Με των Σχολών τη μυστική ελπίδα. Εστία λευτεριάς η Ζωσιμαία με Λόγο Δωδωναίο και Ιδέα Ειρήνης, ομορφαίνει την πατρίδα! Νίκος Τέντας Θεσσαλονίκη 1993

Εισαγωγή. σχεδιασμός», Νέα Σύνορα, Α. Λιβάνης, Αθήνα, σελ.13.

Εισαγωγή. σχεδιασμός», Νέα Σύνορα, Α. Λιβάνης, Αθήνα, σελ.13. Εισαγωγή Ζω στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην πόλη των Ιωαννίνων. Περπατώντας στους δρόμους της πόλης μου, πολλές φορές το βλέμμα μου έπεσε πάνω σε αγάλματα ή προτομές ανθρώπων και σε μνημεία όπως αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση

Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση Η Φ.Ε. ιδρύει το πρώτο σχολείο θηλέων Το πρώτο σχολείο θηλέων Ίδρυση νηπιαγωγείου Ίδρυση βιβλιοθήκης Η πρώτη αναγνώριση Το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΕΞΙ ΑΙΩΝΕΣ ΖΩΗΣ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΕΞΙ ΑΙΩΝΕΣ ΖΩΗΣ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ( ΤΑ ΣΙΑΤΣΝΑ Νο 5 ) ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΧΑΤΣΙΟΥΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΕΞΙ ΑΙΩΝΕΣ ΖΩΗΣ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ 2012 ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΧΑΤΣΙΟΥΛΗΣ Συνταξιούχος Δάσκαλος Σ Ι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ Σωφρόνης Χατζησαββίδης Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ 1. Παιδεία και εκπαίδευση από το 1204 έως τα μέσα του 19 ου αι. Η περιοχή του Πόντου άρχισε να αποκτά ιδιαίτερη πολιτισμική και εθνολογική ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 24 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2011. Βασίλης Καυκάς: Mακρόχρονη και πολύτιμη προσφορά στον Ελληνισμό

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 24 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2011. Βασίλης Καυκάς: Mακρόχρονη και πολύτιμη προσφορά στον Ελληνισμό ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 24 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2011 Βασίλης Καυκάς: Mακρόχρονη και πολύτιμη προσφορά στον Ελληνισμό 2 ΘΕΜΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Βασίλης Καυκάς: Πορεία ζωής Για την πορεία της Ομογένειας και

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

Β Γυμνάσιο Πάφου - Λύκειο Κύκκου Πάφου Χθες και σήμερα

Β Γυμνάσιο Πάφου - Λύκειο Κύκκου Πάφου Χθες και σήμερα Β Γυμνάσιο Πάφου - Λύκειο Κύκκου Πάφου Χθες και σήμερα Το Β Γυμνάσιο Πάφου αυτό ήταν το αρχικό όνομα του σχολείου- ιδρύθηκε το 1963 με απόφαση της σχολικής Εφορείας σε συνεννόηση με την Ελληνική Κοινοτική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ISBN 960-8391-60-1 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥ ΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: ΕΓΝΑ τια 45 (2 ς όροφος) Θεσσαλονίκη τηλ.: 2310 521010 Πανεπιστημίου 57 ( 1 ος όροφος) Αθήνα ΗΖΩΗΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ «ΑΡΚΑΔΙΑ»

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ «ΑΡΚΑΔΙΑ» ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΛΕΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνείστε µαζί µας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: syllogos@vourgarelinet.gr

Επικοινωνείστε µαζί µας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: syllogos@vourgarelinet.gr ΚΕΜΠΑΘ 4225 ΚΩ ΙΚΟΣ 012709 Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Κ Ο Σ Η Τ Η Σ Α Ε Λ Φ Ο Τ Η ΤΑ Σ Τ Ω Ν Α Π Α Ν ΤΑ Χ Ο Υ Β Ο Υ Ρ ΓΑ Ρ Ε Λ Ι Ω Τ Ω Ν Α Ρ ΤΑ Σ Χρόνος 35ος - Γραφεία: Φειδίου 18, 106 78 Αθήνα - Τηλ. - Fax: 210

Διαβάστε περισσότερα

Editorial. Αλληλογραφία / Korespondence: Řecká obec, Vocelova 3, 120 00 Praha 2. akropolis@ropraha.eu. Εκτύπωση / Tisk: Tiskárna Havlíčkův Brod, thb

Editorial. Αλληλογραφία / Korespondence: Řecká obec, Vocelova 3, 120 00 Praha 2. akropolis@ropraha.eu. Εκτύπωση / Tisk: Tiskárna Havlíčkův Brod, thb Editorial Αγαπητοί Αναγνώστες, Να μας και πάλι στην ώρα μας! Όπως βλέπετε το περιοδικό μας βγαίνει κάθε δύο μήνες και για τώρα είμαστε ευτυχισμένοι ότι δεν έχουμε αργήσει από τότε που ανέλαβαν οι νέοι

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Κέντρο Καστανιάς, Λαογραφικό Μουσείο & Ιατρείο

Πολιτιστικό Κέντρο Καστανιάς, Λαογραφικό Μουσείο & Ιατρείο TΑΧ. ΓΡΑΦΕΙΟ TΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΠΕΡΙΣΣΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ 443 ΚΩΔ. ΕΝΤΥΠΟΥ 01-4020 Tριμηνιαία Έκδοση Έτος 34 ο Αρ. Φύλλου: 134 Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2012 Έκδοση - Διεύθυνση: Σύλλογος Καστανιωτών Γραφεία:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ. AΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ. AΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ M H N I A I A E Φ H M E P I A I O Y Λ Ι Ο Σ 2 0 1 0 Χ Ρ O Ν O Σ 3 3 ο ς Α Ρ. 3 2 5 A γ ί ο υ K ω ν σ τ α ν τ ί ν ο υ 5 7 A Θ H N A 1 0 4 3 7 A EΛΦOTHTA HMHTΣANITΩ N «ΓPHΓOPIOΣ O E' ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ-ΚΑΤΩΚΟΠΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Νέα του Βρυσοχωρίου

Τα Νέα του Βρυσοχωρίου CMYK www.mosv.gr nea@mosv.gr Το χωριό μας το Βρυσοχώρι, στη μακρά πορεία του μέσα στο χρόνο, έχει να επιδείξει μια καλά οργανωμένη κοινωνική ζωή με σημαντικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες, ήθη, έθιμα και

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή

Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Σουζάννα-Μαρία Νικολάου Ασηµίνα Βατσίτση Νταίζη-Μαργαρίτα ανιηλίδου Βασιλική Πασχαλιώρη ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΡΓΟΥ Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Στ ΗΜΟΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Χρήστος Κοσοβίτσας: Eπιστήμονας και ιδρυτής του Ηπειρωτικού Λαογραφικού Μουσείου. sd Σάββατο 3 - Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Χρήστος Κοσοβίτσας: Eπιστήμονας και ιδρυτής του Ηπειρωτικού Λαογραφικού Μουσείου. sd Σάββατο 3 - Κυριακή 4 Μαΐου 2014 ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 3 - Κυριακή 4 Μαΐου 2014 Δωρεάν με τον «Εθνικό Κήρυκα» Χρήστος Κοσοβίτσας: Eπιστήμονας και ιδρυτής του Ηπειρωτικού Λαογραφικού Μουσείου 2 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Ο θησαυρός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 5 - Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013. Δρ. Κωνσταντίνος Ευθυμίου: Ο καθηγητής και ερευνητής με πολυδιάστατη προσφορά στην Oμογένεια

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 5 - Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013. Δρ. Κωνσταντίνος Ευθυμίου: Ο καθηγητής και ερευνητής με πολυδιάστατη προσφορά στην Oμογένεια ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 5 - Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 Δρ. Κωνσταντίνος Ευθυμίου: Ο καθηγητής και ερευνητής με πολυδιάστατη προσφορά στην Oμογένεια 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ο θησαυρός της Ελληνικής γής Krinos Foods,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ Π.Μ.Σ.: Σπουδές στις Γλώσσες και τον Πολιτισµό των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα του Βρυσοχωρίου

Τα νέα του Βρυσοχωρίου www.mosv.gr nea@mosv.gr Τα νέα του Βρυσοχωρίου ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ IΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Αρ. Φύλλου 88 Ετος Ιδρύσεως 1993 Από την

Διαβάστε περισσότερα

www. korydallos.gr ΕΚΔΟΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 10 με το μέλλον

www. korydallos.gr ΕΚΔΟΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 10 με το μέλλον www. korydallos.gr ΕΚΔΟΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 10 Ανοιχτή γραμμή με το μέλλον Σε εξέλιξη η κατεδάφιση των γυναικείων φυλακών σελ.4 8ο Νηπιαγωγείο: Έτοιμο το πρώτο «πράσινο»

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΝΟΡΑ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΝΟΡΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΝΟΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

λογιοι:layout 1 10/2/2009 10:43 μ Page 1 οι λόγιοι

λογιοι:layout 1 10/2/2009 10:43 μ Page 1 οι λόγιοι λογιοι:layout 1 10/2/2009 10:43 μ Page 1 οι λόγιοι λογιοι:layout 1 10/2/2009 10:43 μ Page 2 λογιοι:layout 1 10/2/2009 10:43 μ Page 3 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΨΑΛΙΔΑΣ ορειχάλκινη προτομή, του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1979

Διαβάστε περισσότερα

Aπό τη ζωή των Eλλήνων στη M. Βρετανία

Aπό τη ζωή των Eλλήνων στη M. Βρετανία Aπό τη ζωή των Eλλήνων στη M. Βρετανία Πανεπιστήμιο Κρήτης Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου 74 100 Ρέθυμνο Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

EΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΒΑΒΔΙΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

EΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΒΑΒΔΙΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη 42 020033 Εφημερίδα της Ένωσης Βαβδινών Θεσσαλονίκης Γενικού ενδιαφέροντος και τοπικών ειδήσεων Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: vavdos@hotmail.gr ΧΡΟΝΟΣ 27ος - ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 118 - Απρίλιος

Διαβάστε περισσότερα

Δύο αξιόλογα σχολικά κτήρια του Άργους Ορεστικού ανακοίνωση στο συνέδριο του Άργους Ορεστικού στις 8.12.2012

Δύο αξιόλογα σχολικά κτήρια του Άργους Ορεστικού ανακοίνωση στο συνέδριο του Άργους Ορεστικού στις 8.12.2012 Πάνος Τσολάκης Δύο αξιόλογα σχολικά κτήρια του Άργους Ορεστικού ανακοίνωση στο συνέδριο του Άργους Ορεστικού στις 8.12.2012 Το Άργος Ορεστικό αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ν. Καστοριάς, με πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ. ο ισόβιος εθνικός τραπεζίτης

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ. ο ισόβιος εθνικός τραπεζίτης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ο ισόβιος εθνικός τραπεζίτης H ΒΙΕΝΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΥΡΟΥ πίνακας του Mπερνάρντο Μπελότο, 18ος αι. 396 344 η πορεία Ο Γεώργιος Σταύρου (ή Σταύρος) γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1788.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

Η ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ(ΤΕΦΑΑ) Η ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 175 ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΕΔΡΑ: ΜΥΚΗΝΩΝ 19 Τ.Κ. 546 43 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 175 ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΕΔΡΑ: ΜΥΚΗΝΩΝ 19 Τ.Κ. 546 43 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1_tyrnabos 23/03/2011 6:19 μ.μ. Page I 2329 ΙΔΡΥΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 175 ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΕΔΡΑ: ΜΥΚΗΝΩΝ 19 Τ.Κ. 546 43 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ CMYK 2_proinos logos 23/03/2011 6:19 μ.μ. Page

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Β Τμήμα)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Β Τμήμα) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Β Τμήμα) Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2006, ημέρα Σάββατο και ώρα 08.50', στην Αίθουσα 151 του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΔΑ: Β44ΥΩΛΞ-ΨΥ3 ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘ. 107 ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 14/2012 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα