Η κανονικόμορφη ψύχωση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η κανονικόμορφη ψύχωση"

Transcript

1 ΝΤΟΣΙΑ ΑΒΔΕΛΙΔΗ Η κανονικόμορφη ψύχωση Η διάκλειση του Ονόματος-του-Πατρός στην ύστερη διδασκαλία του Λακάν KEΔΡOΣ

2 Ντόσια Αβδελίδη: Η κανονικόμορφη ψύχωση ISBN Υπεύθυνη Τμήματος Επιμέλειας-Διορθώσεων: Μαρία Σπανάκη Επιμέλεια-Διόρθωση: Ιφιγένεια Σιαφάκα Hλεκτρονική σελιδοποίηση-διόρθωση: Νικολέττα Δουλάμη Ντόσια Αβδελίδη, 2018 Eκδόσεις Kέδρος, A.E., 2018 Kέδρος Εκδοτική Α.Ε. Γ. Γενναδίου 3 Αθήνα τηλ φαξ books@kedros.gr

3 Π ρ ώ τ ο Μ έ ρ ο ς ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΛΕΙΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ-ΤΟΥ-ΠΑΤΡΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΟΜΕΙΟ ΚΟΜΒΟ

4

5 Ι. ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΩΣΗΣ Τη δεκαετία του 50 επικρατεί στη διδασκαλία του Λακάν το συμβολικό και η πρωτοκαθεδρία του σημαίνοντος. Είναι η περίοδος του Άλλου του Άλλου, της μεταγλώσσας, του σημείου διαρραφής, της μεταφοράς και της μετωνυμίας, της αιτιακής άρθρωσης ανάμεσα σε σημαίνον και σημαινόμενο. Είναι η περίοδος του γραφήματος της επιθυμίας και της πατρικής μεταφοράς, η περίοδος της λακανικής αισιοδοξίας, όπου το σύμπτωμα ερμηνεύεται και «ανάγεται εξ ολοκλήρου σε μια γλωσσική ανάλυση» 1 και όπου το συμβολικό ρυθμίζει και καθορίζει τα πράγματα. Αυτό είναι, εξάλλου, και το νόημα του στρουκτουραλισμού, που επικρατεί εκείνη την περίοδο, δηλαδή «η λειτουργία του υποκειμένου εξαρτάται από τη σημαίνουσα άρθρωση» 2. Τη δεκαετία του 50 ο Άλλος προϋπάρχει του υποκειμένου. Η συμβολική τάξη συγκροτεί το υποκείμενο, το σημαίνον κυριαρχεί του υποκειμένου, το σύμπτωμα είναι «το σημαίνον ενός απωθημένου, από τη συνείδηση του υποκειμένου, σημαινομένου» 3, και η ανάλυση συνίσταται μόνον στην αποκατάσταση μίας συμβολικής αλυσίδας. Ως εκ τούτου, ο Λακάν απαριθμεί τις τρεις διαστάσεις αυτής της συμβολικής αλυσίδας: την ιστορία μιας ζωής βιωμένης ως ιστορίας την υποταγή στους νόμους της γλώσσας, τους μόνους που είναι ικανοί για υπερκαθορισμό το διυποκειμενικό παιχνίδι απ όπου η αλήθεια εισάγεται στο πραγματικό 4. Τούτο μας καταδεικνύει ότι το ζήτημα της απόλαυσης παραγκωνίζεται. Εκείνο που μετράει είναι η αποκρυπτογράφηση του συμπτώματος. Τονίζεται περισσότερα η πλευρά του συμπτώματος ως μηνύματος παρά η πλευρά της απόλαυσης. Το 1. Jacques Lacan, «Fonction et champ de la parole et du langage en psychanalyse» (1953) στο Écrits, ό.π., σ. 269 σ. 110 στην ελλ. έκδ., Λειτουργία και πεδίο της ομιλίας και της γλώσσας στην ψυχανάλυση, μτφρ. Νασία Λινάρδου-Μπλανσέ, Ρεζινάλντ Μπλανσέ, Εκκρεμές, Αθήνα Jacques Lacan, Séminaire XIV ( ), La logique du fantasme, ανέκδοτο, συνεδρία 7ης Ιουνίου Jacques Lacan, «Fonction et champ de la parole et du langage en psychanalyse», στο Écrits, ό.π., σ. 280 σ. 132 στην ελλ. έκδ. 4. Jacques Lacan, «La psychanalyse et son enseignement» (1957), στο Écrits, ό.π., σ. 438.

6 26 ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΛΕΙΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ-ΤΟΥ-ΠΑΤΡΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΟΜΕΙΟ ΚΟΜΒΟ σύμπτωμα είναι, εκείνη την περίοδο, «γλώσσα που ο λόγος τον οποίο φέρει πρέπει να απελευθερωθεί» 1. Σε αυτό το κλίμα ο Λακάν αναπτύσσει τη θεωρία του για την ψύχωση. Κατ αρχάς στο Σεμινάριο III και στη συνέχεια στο γραπτό «Για ένα ζήτημα προκαταρκτικό σε κάθε δυνατή θεραπεία της ψύχωσης». Θα την παρακολουθήσουμε εν συντομία. Η θεωρία της ψύχωσης στο Σεμινάριο III Ο Λακάν αποδίδει, στο Σεμινάριο III, συμβολική αιτιότητα στην ψύχωση. Πριν από μερικά χρόνια, είχε ο ίδιος αποδώσει την αιτιότητα της ψύχωσης σε μία ανεξιχνίαστη απόφαση του είναι. Στο γραπτό του «Περί της ψυχικής αιτιότητας», καθοριστικό για την ψύχωση, ήταν «η γενική δομή της παραγνώρισης», «η απροσμέτρητη απόσταση της imago» και «το ελάχιστο περιθώριο της ελευθερίας». Η παράνοια ήταν αντιληπτή ως μία «στάση [stase] τού είναι σε μία ιδανική ταύτιση» 2. Η αναφορά του Λακάν για την προσέγγιση της ψύχωσης ήταν το φαντασιακό. Στο Σεμινάριο III, στηρίζεται στο συμβολικό, για να ξεδιπλώσει τη θεωρία του για την ψύχωση. Έτσι, η ψύχωση σχετίζεται με ένα έλλειμμα στο σημαίνον. Στην αρχή του Σεμιναρίου III και αφού έχει ανακοινώσει το περίφημο «δεν υπάρχει ψυχογένεση» 3, ο Λακάν αναζητά τη συνθήκη της ψύχωσης: «[...] για να είναι κανείς τρελός απαιτείται και κάποια προδιάθεση, πέρα από κάποια [επιβαρυντική] συνθήκη» 4, σχολιάζει. Αποδίδει αυτή την προϋπόθεση σε μία έλλειψη στο συμβολικό. Σε όλη τη διάρκεια του Σεμιναρίου δεν παύει να επερωτά γι αυτό το έλλειμμα που χαρακτηρίζει την ψύχωση. Συζητά για το πρόβλημα βέβαιος ων ότι υπάρχει ένα στάδιο που προηγείται οποιασδήποτε νευρωτικής διαλεκτικής, όπου ένα μέρος της συμβολοποίησης δεν επιτελείται: «Ενδεχομένως, λοιπόν, κάτι το πρωταρχικό που αφορά το είναι του υποκειμένου να μην εισέλθει στη συμβολοποίηση, και να είναι όχι απωθημένο αλλά απορριφθέν» 5. Με το πραγματικό, ως ένα πεδίο διαφορετικό του συμβολικού, ο Λακάν θα προσπαθήσει να διασαφηνίσει την ψύχωση και την εξέλιξή της: «Στη σχέση του υποκειμένου με το σύμβολο υπάρχει η δυνατότητα μιας αρχέγονης Verwerfung, δηλαδή κάτι να μην είναι συμβολοποιημένο, το οποίο θα εκδηλωθεί μέσα στο πραγματικό» Jacques Lacan, «Fonction et champ de la parole et du langage en psychanalyse», στο Écrits, ό.π., σ. 269 σ στην ελλ. έκδ. 2. Jacques Lacan, «Propos sur la causalité psychique» (1946), στο Écrits, ό.π., σ. 170, 172, 177, 178 και Jacques Lacan, Le séminaire III, Les psychoses, ό.π., σ. 15 σ. 21 στην ελλ. έκδ. 4. Αυτόθι, σ. 23 σ. 28 στην ελλ. έκδ. 5. Αυτόθι, σ. 94 σ. 100 στην ελλ. έκδ. 6. Αυτόθι, σ σ. 101 στην ελλ. έκδ.

7 ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΩΣΗΣ 27 Υπάρχει από τη μία η Bejahung, η πρωταρχική συμβολοποίηση, η κατάφαση αυτού που είναι ως τέτοιου, και από την άλλη η Verwerfung, η απόρριψη ενός πρωταρχικού σημαίνοντος. Ο Λακάν θα μεταφράσει τη Verwerfung ως διάκλειση μερικούς μήνες αργότερα, στην τελευταία παράδοση του Σεμιναρίου ΙΙΙ 1. Αυτό που ονομάζει συμβολοποίηση είναι ο νόμος, ο οποίος θεωρεί ότι παίζει έναν πρωταρχικό ρόλο. Μέσω αυτού του νόμου, κατά τον Λακάν, επιτελείται η ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Αυτό το νόημα αποδίδει στο οιδιπόδειο. Για να μπορέσει ένα ανθρώπινο ον να εγκαταστήσει την πιο φυσική σχέση, εκείνη του αρσενικού με το θηλυκό, πρέπει να παρέμβει ένας τρίτος, που να είναι η εικόνα κάποιου επιτυχημένου πράγματος, το υπόδειγμα μίας αρμονίας. Και κάτι παραπάνω χρειάζεται ένας νόμος, μία αλυσίδα, μία συμβολική τάξη, η παρέμβαση της τάξης της ομιλίας, δηλαδή του πατέρα. Όχι του φυσικού πατέρα αλλά του στοιχείου αυτού που ονομάζεται πατήρ. Η τάξη που εμποδίζει τη σύγκρουση και τη διάλυση της κατάστασης σε γενικές γραμμές θεμελιώνεται στην ύπαρξη αυτού του ονόματος του πατρός 2. Ο Λακάν συνδέει τη συμβολοποίηση με τον νόμο του Οιδίποδα και το Όνομα-του-Πατρός. Θεωρεί ουσιαστικό το οιδιπόδειο για την πρόσβαση του υποκειμένου σε αυτό που ονομάζει «εξανθρωπισμένη δομή του πραγματικού» 3. Συνεπώς, εκείνη την περίοδο της διδασκαλίας του, η προϋπόθεση για την πρόσβαση στην πραγματικότητα είναι να έχει βιώσει κάποιος το οιδιπόδειο. Στην ψύχωση κάτι λείπει στη σχέση του υποκειμένου με την πραγματικότητα, κάτι στο οιδιπόδειο δεν λειτουργεί. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, για τον Λακάν, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα είναι η εισαγωγή του σημαίνοντος 4 και ότι αυτό που δομεί την πραγματικότητα είναι η παρουσία ενός ορισμένου σημαίνοντος. 1. Αυτόθι, σ. 361 σ. 359 στην ελλ. έκδ. «Κάτι που είναι φαινόμενο χειροπιαστό σε όλα όσα εκτυλίσσονται στην ψύχωση είναι η προσέγγιση ενός σημαίνοντος ως τέτοιου από το υποκείμενο και ο ανέφικτος χαρακτήρας αυτής της προσέγγισης. Δεν επανέρχομαι στην έννοια της Verwerfung, από την οποία ξεκίνησα και για την οποία το σκέφτηκα καλά, και σας προτείνω να υιοθετήσουμε τελεσίδικα την εξής απόδοση, που είναι νομίζω η καλύτερη forclusion, διάκλειση». 2. Αυτόθι, σ. 111 σ. 117 στην ελλ. έκδ. Το Όνομα-του-Πατρός παρουσιάζεται εδώ ως όνομα του πατρός, αφού ο Λακάν δεν το έχει ακόμη τυποποιήσει ως έννοια. 3. Αυτόθι, σ. 224 σ. 226 στην ελλ. έκδ. 4. Αυτόθι, σ. 214 σ στην ελλ. έκδ. «Εάν το οιδιπόδειο σύμπλεγμα δεν είναι η εισαγωγή του σημαίνοντος, εγώ ζητώ να μου δώσει κάποιος μια οποιαδήποτε άλλη εννοιολόγησή του. Ο βαθμός επεξεργασίας του οιδιπόδειου είναι τόσο ουσιαστικός για την κανονικοποίηση του φύλου, επειδή ακριβώς εισάγει τη λειτουργία του σημαίνοντος ως τέτοιου στην κατάκτηση του άντρα ή της γυναίκας».

8 28 ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΛΕΙΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ-ΤΟΥ-ΠΑΤΡΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΟΜΕΙΟ ΚΟΜΒΟ Εάν δεχτούμε τώρα, ως σύνηθες εμπειρικό δεδομένο, ότι το να μην έχει διασχίσει την οιδιπόδεια δοκιμασία, να μην έχει δει ν ανοίγονται μπροστά του οι ψυχοσυγκρούσεις και τα αδιέξοδά της, και να μην την έχει επιλύσει, το αφήνει με κάποιο ελάττωμα, με κάποια αδυναμία να πραγματοποιήσει τις σωστές εκείνες αποστάσεις που ονομάζονται ανθρώπινη πραγματικότητα, είναι επειδή πιστεύουμε πως η πραγματικότητα εξυπακούει την ενσωμάτωση του υποκειμένου σε μία ορισμένη διαπλοκή σημαινόντων 1. Η απώλεια της πραγματικότητας στον Φρόυντ Η αναφορά του Λακάν στην πραγματικότητα συνιστά φροϋδική επιρροή, ακόμα κι αν αντιλαμβάνεται ότι για τον Φρόυντ αυτή η αναφορά συνδέεται με μια τρύπα στο συμβολικό 2. Το 1924, στην προσπάθειά του να εξηγήσει και να διαφοροποιήσει τον μηχανισμό της ψύχωσης από αυτόν της νεύρωσης, γράφει δυο άρθρα: «Νεύρωση και ψύχωση» και «Η απώλεια της πραγματικότητας στη νεύρωση και στην ψύχωση». Επηρεασμένος ο ίδιος από τη δεύτερη τοπική του, τοποθετεί τη διαφορά νεύρωσης και ψύχωσης ως απόρροια των συγκρούσεων ανάμεσα στις βαθμίδες και στην πραγματικότητα. Στο πρώτο άρθρο, θεωρεί ότι τόσο η νεύρωση όσο και η ψύχωση προέρχονται από διαμάχες ανάμεσα στο εγώ και στις διάφορες βαθμίδες που το εξουσιάζουν. Η νεύρωση είναι το αποτέλεσμα μίας διαμάχης ανάμεσα στο εγώ και στο εκείνο, ενώ η ψύχωση γεννιέται από μία διαμάχη ανάμεσα στο εγώ και στον εξωτερικό κόσμο. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, «η τρέλα χρησιμοποιείται σαν ένα κομμάτι που κολλάμε εκεί όπου αρχικά δημιουργήθηκε ένα ρήγμα στη σχέση του εγώ με τον εξωτερικό κόσμο» 3. Στο δεύτερο άρθρο, ο Φρόυντ τροποποιεί τη θέση του και λέει ότι τόσο η νεύ- 1. Αυτόθι, σ. 283 σ. 283 και στην ελλ. έκδ. Το 1966, είναι το αντικείμενο α που δίνει το πλαίσιό του στην πραγματικότητα. «Είναι λοιπόν ως αντιπρόσωπος της εκπροσώπησης μέσα στη φαντασίωση, δηλαδή ως υποκείμενο αρχικά απωθημένο, που το S, διαγεγραμμένο Υποκείμενο από την επιθυμία, υποστηρίζει εδώ το πεδίο της πραγματικότητας, ενώ το ίδιο υποστηρίζεται μόνον από την εξαγωγή του αντικειμένου α, που, εντούτοις, του δίνει το πλαίσιό του». Ο Λακάν προσθέτει αυτή την επεξήγηση σε μία υποσημείωση, ενδεικτική των τοπολογικών του επεξεργασιών το 1966, «D une question préliminaire à tout traitement possible de la psychose», στο Écrits, ό.π., σ «Ο Φρόυντ επιφέρει εκεί μία ουσιαστική αναθεώρηση στη διάκριση που είχε κάνει μεταξύ νεύρωσης και ψύχωσης, λέγοντας ότι, στις ψυχώσεις, η πραγματικότητα ανασχηματίζεται, ότι ένα μέρος της πραγματικότητας καταργείται και ότι η πραγματικότητα δεν είναι πότε αληθινά συσκοτισμένη. Τελικά, αναφέρεται, θα το δείτε από τα συμφραζόμενα, σε μία ελλειμματικότητα και σε ένα τρήμα του συμβολικού, έστω και αν στο γερμανικό κείμενο χρησιμοποιείται ο όρος πραγματικότητα», Le séminaire III, Les psychoses, ό.π., σ. 177 σ. 181 στην ελλ. έκδ. 3. Sigmund Freud, «Névrose et psychose» (1924) στο Névrose, psychose et perversion, PUF, Παρίσι 1992, σ. 285.

9 ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΩΣΗΣ 29 ρωση όσο και η ψύχωση είναι η έκφραση της εξέγερσης του εκείνου ενάντια στον εξωτερικό κόσμο: Στη νεύρωση, ένα κομμάτι της πραγματικότητας αποφεύγεται μέσω της φυγής, στην ψύχωση ανασχηματίζεται. Ή: στην ψύχωση, η αρχική φυγή ακολουθείται από μία ενεργό φάση, αυτήν του ανασχηματισμού στη νεύρωση, η αρχική υπακοή ακολουθείται, εκ των υστέρων, από μία απόπειρα φυγής. Ή ακόμα: η νεύρωση δεν αρνείται την πραγματικότητα, απλώς δεν θέλει να ξέρει τίποτα γι αυτήν η ψύχωση την αρνείται, και προσπαθεί να την αντικαταστήσει 1. Η απώλεια της πραγματικότητας ισχύει τόσο για τη νεύρωση όσο και για την ψύχωση. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος αντιστάθμισης: φυγή, απώθηση και φαντασίωση στη νεύρωση, άρνηση, διάκλειση και παραλήρημα στην ψύχωση. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως από πολύ νωρίς ο Λακάν είχε αντιληφθεί ότι το διακύβευμα δεν είναι η πραγματικότητα αλλά η βεβαιότητα. Παρατηρεί λοιπόν ότι η βεβαιότητα είναι κάτι σπάνιο για το φυσιολογικό υποκείμενο. Όντως, αυτό που το χαρακτηρίζει είναι ότι δεν παίρνει τα πράγματα και πολύ στα σοβαρά. Όμως, αντίθετα με το λεγόμενο φυσιολογικό υποκείμενο, το ψυχωτικό υποκείμενο έχει τη βεβαιότητα ότι το περί ου ο λόγος συμβάν το αφορά. Το θέμα που τίθεται γι αυτό «δεν είναι η πραγματικότητα αλλά η βεβαιότητα» 2. Κλείνοντας το άρθρο του «Νεύρωση και ψύχωση», ο Φρόυντ αναρωτιέται ποιος είναι ο ανάλογος μηχανισμός της απώθησης με τον οποίο πραγματοποιείται η αποκόλληση του εγώ από τον εξωτερικό κόσμο. Ο Λακάν, επιστρέφοντας στον Φρόυντ, θα ανασύρει αυτόν τον μηχανισμό, καθιστώντας τη Verwerfung τον κατεξοχήν μηχανισμό της ψύχωσης. Η Verwerfung στον Φρόυντ Ο όρος Verwerfung είναι παρών από νωρίς στα γραπτά του Φρόυντ. Σε ένα άρθρο του 1894, «Οι ψυχονευρώσεις άμυνας», ο Φρόυντ αναφέρεται σε έναν τύπο άμυνας πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό από εκείνον των νευρώσεων: «Συνίσταται στο ότι το εγώ απορρίπτει [verwift] την αβάσταχτη αναπαράσταση την ίδια στιγμή με το συναίσθημά της και συμπεριφέρεται σαν η αναπαράσταση να μην είχε φτάσει ποτέ έως το εγώ» Sigmund Freud, «La perte de la réalité dans la névrose et dans la psychose» (1924), στο Névrose, psychose et perversion, ό.π., σ Jacques Lacan, Le séminaire III, Les psychoses, ό.π., σ. 88 σ. 94 στην ελλ. έκδ. 3. Sigmund Freud, «Les psychonévroses de défense» (1894), στο Névrose, psychose et perversion, ό.π., σ. 12.

10 30 ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΛΕΙΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ-ΤΟΥ-ΠΑΤΡΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΟΜΕΙΟ ΚΟΜΒΟ Αξίζει να σημειωθεί ότι η Verwerfung δεν αποκτά ποτέ το καθεστώς έννοιας και δεν γίνεται ποτέ για τον Φρόυντ ο κατεξοχήν μηχανισμός της ψύχωσης. Ο Λακάν μάς εξηγεί ότι ο Φρόυντ δεν μιλά πολύ συχνά για τη Verwerfung και ότι ο ίδιος την ξετρύπωσε «από τα δύο τρία σημεία όπου σκάει μύτη και, μάλιστα, μερικές φορές, από σημεία όπου δεν φιγουράρει, αλλά στα οποία η κατανόηση του κειμένου απαιτεί να το υποθέσουμε» 1. Όπως υποστηρίζει ο Ζαν-Κλοντ Μαλεβάλ: Το θεωρητικό καθεστώς της Verwerfung παραμένει αβέβαιο στη διδασκαλία του ιδρυτή της ψυχανάλυσης: καταδεικνύει άλλοτε έναν παθογενή μηχανισμό, γενεσιουργό μιας ψευδαισθητικής σύγχυσης, ενός επεισοδίου αρνητικής μεταβίβασης, μίας σύντομης ψευδαίσθησης, και άλλοτε ένα δομικό μηχανισμό στις απαρχές της ηθικής συνείδησης 2. Έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι αυτό που τραβά την προσοχή του Φρόυντ, όσον αφορά τον σχηματισμό των συμπτωμάτων στην παράνοια, είναι μάλλον η προβολή παρά η Verwerfung. Ο ορισμός που δίνει για την προβολή, στην ανάλυση της περίπτωσης του προέδρου Σρέμπερ, είναι ο εξής: «Μία εσωτερική αντίληψη καταστέλλεται και, στον τόπο και στη θέση της, το περιεχόμενό της, αφού υποστεί μία κάποια μεταμόρφωση, φτάνει στο συνειδητό υπό τη μορφή αντίληψης που έρχεται απ έξω» 3. Μερικές όμως σελίδες παρακάτω διορθώνει: «Δεν ήταν σωστό να πούμε ότι το συναίσθημα που κατεστάλη στο εσωτερικό προβλήθηκε προς τα έξω θα έπρεπε μάλλον να πούμε, το βλέπουμε τώρα, ότι αυτό που ακυρώθηκε στο εσωτερικό επανέρχεται απ έξω» 4. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Φρόυντ επανέρχεται και εξηγεί αυτή την απόρριψη, μέσω της περίπτωσης του ανθρώπου με τους λύκους και αυτού που αποκαλεί απόρριψη του ευνουχισμού: Τον απέρριψε, το εμφανές νόημα αυτής της έκφρασης είναι ότι δεν ήθελε να ξέρει τίποτα σε σχέση με την απώθηση. Το ερώτημα της ύπαρξής του δεν ετέθη υπό κρίση, αλλά αντιθέτως τα πράγματα συνέβησαν σαν να μην υπήρχε 5. Ο Φρόυντ βρήκε μία απόδειξη σύμφωνα με την οποία ο ευνουχισμός βιώθηκε σαν πραγματικό γεγονός: πρόκειται για την ψευδαίσθηση του κομμένου δαχτύλου. Ο άν- 1. Jacques Lacan, Le séminaire III, Les psychoses, ό.π., σ. 170 σ. 174 στην ελλ. έκδ. 2. Jean-Claude Maleval, La forclusion du Nom-du-Père, ό.π., σ Sigmund Freud, «Remarques psychanalytiques sur l autobiographie d un cas de paranoïa» (1911), στο Cinq psychanalyses, PUF, Παρίσι 1988, σ Αυτόθι, σ Sigmund Freud, «Extrait de l histoire d une névrose infantile» (1918) στο Cinq psychanalyses, ό.π., σ. 389.

11 ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΩΣΗΣ 31 θρωπος με τους λύκους είχε την ψευδαίσθηση ότι το μικρό του δάχτυλο είχε κοπεί με τέτοιον τρόπο που συγκρατιόταν μόνον από το δέρμα. Πρόκειται για τον ευνουχισμό βιωμένο με ψευδαισθητικό τρόπο. Η αναπαράσταση που απορρίφθηκε, δηλαδή ο ευνουχισμός, έρχεται απ έξω, επιστρέφει με τη μορφή ψευδαίσθησης. Ο Λακάν μεταφράζει το συγκεκριμένο επεισόδιο ως εξής: «Αυτό που δεν γίνεται δεκτό στη συμβολική τάξη ξεπροβάλλει στο πραγματικό» 1. Αυτό που το υποκείμενο αρνείται, εμφανίζεται στο πραγματικό. Το εσωτερικό και το εξωτερικό μετατρέπονται από τον Λακάν σε συμβολικό και πραγματικό. Η Verwerfung στον Λακάν Η Verwerfung υποδεικνύει στον Λακάν ότι κάτι λείπει στη σχέση του υποκειμένου με το σημαίνον. Αναφέρεται σε μία ανεπανόρθωτη έλλειψη που αφορά την πρώτη εισαγωγή των βασικών σημαινόντων 2. Περί τίνος πρόκειται, όταν μιλάω για τη Verwerfung ; Πρόκειται για την απόρριψη ενός πρωταρχικού σημαίνοντος στα εξωτερικά ερέβη, ενός σημαίνοντος που θα λείπει εφεξής σε τούτο το επίπεδο. Ιδού ο θεμελιώδης μηχανισμός που υποθέτω στη βάση της παράνοιας. Πρόκειται για μία πρωταρχική διαδικασία αποκλεισμού ενός αρχέγονου ενδότερου, που δεν είναι το ενδότερο του σώματος αλλά το ενδότερο ενός πρώτου σώματος σημαινόντων 3. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, όταν ο Λακάν θέτει τη Verwerfung ως τον θεμελιώδη μηχανισμό της παράνοιας, δεν διευκρινίζει με τι σχετίζεται. Μεταγενέστερα η διάκλειση, ως ο θεμελιώδης μηχανισμός της ψύχωσης, θα αφορά το Όνομα-του-Πατρός. Ο Λακάν επανέρχεται στην προσπάθειά του να θεωρητικοποιήσει τη Verwerfung στο κείμενο «Απάντηση στο σχόλιο του Ζαν Ιπολίτ [Jean Hyppolite] πάνω στη Verneinung του Φρόυντ», στηριζόμενος στην περίπτωση του ανθρώπου με τους λύκους. Εστιάζει ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο άνθρωπος με τους λύκους «δεν ήθελε να ξέρει τίποτα όσον αφορά τον ευνουχισμό με την έννοια της απώθησης». Αυτό που έχει απορριφθεί [verwofen] δεν ξαναβρίσκεται στην ιστορία του υποκειμένου. Πρόκειται για μια πρωταρχική αποβολή [expulsion], μια αποβολή έξω από το 1. Jacques Lacan, Le séminaire III, Les psychoses, ό.π., σ. 22 σ. 27 στην ελλ. έκδ. 2. Αυτόθι, σ. 286 σ. 286 και στην ελλ. έκδ. «Η έννοια της Verwerfung μάς υποδεικνύει ότι προαπαιτείται να υπάρχει κάτι που λείπει στη σχέση με το σημαίνον κατά την πρώτη εισαγωγή στα βασικά σημαίνοντα». 3. Αυτόθι, σ. 171 σ. 175 στην ελλ. έκδ., μτφρ. τροποποιημένη.

12 32 ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΛΕΙΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ-ΤΟΥ-ΠΑΤΡΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΟΜΕΙΟ ΚΟΜΒΟ υποκείμενο. Αυτή η πρωταρχική αποβολή θα διαχωρίσει τη Verneinung, που ο Λακάν θα μεταφράσει ως απάρνηση [dénégation], από τη Verwerfung. Η απάρνηση απαιτεί την ύπαρξη μίας Bejahung, μίας κατάφασης, μίας συμβολοποίησης, ενώ αυτό που έχει απορριφθεί είναι εκτός συμβολοποίησης. Η Verwerfung λειτουργεί στην Bejahung. Ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ προσθέτει ότι «η απαραίτητη Bejahung, για να μπορέσει να κρατηθεί η συμβολική τάξη, είναι η Bejahung του Ονόματος-του- Πατρός. Η πρωταρχική κατάφαση του Φρόυντ είναι η συμβολοποίηση του Λακάν» 1. Η Verwerfung είναι μια συμβολική κατάργηση. Γι αυτόν τον λόγο, στον άνθρωπο με τους λύκους, ο ευνουχισμός εμφανίζεται να περιπλανάται στο πραγματικό. Στηριζόμενος στη φράση του Φρόυντ «μια απώθηση είναι διαφορετική από μια κρίση που απορρίπτει και επιλέγει», ο Λακάν επιχειρεί να διαχωρίσει τη Verwerfung από την απώθηση. Η Verwerfung λοιπόν έδωσε τέλος σε κάθε εκδήλωση σχετιζόμενη με τη συμβολική τάξη, δηλαδή με τη Bejahung, την οποία ο Φρόυντ θέτει ως το πρωταρχικό procès, όπου η απονεμητική κρίση έχει την ρίζα της, και που δεν είναι τίποτε άλλο από την πρωταρχική συνθήκη έτσι ώστε κάτι από το πραγματικό να τεθεί στην υπηρεσία της αποκάλυψης του είναι ή, για να χρησιμοποιήσω την γλώσσα του Χάιντεγκερ, να αφεθεί-να-είναι 2. Μερικά χρόνια αργότερα, στη διάρκεια του Σεμιναρίου V, ο Λακάν θα αναφερθεί επίσης στη διαφορά ανάμεσα σε Verwerfung και Verdrangung: Η Verwerfung, σας έχω πει, δεν είναι απλώς αυτό που είναι πέρα από αυτό στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση, δηλαδή αυτό που βρίσκεται εντός του Άλλου ως απωθημένο και σημαίνον. Αυτό είναι η Verdrangung, και είναι η σημαίνουσα αλυσίδα. Απόδειξη ότι συνεχίζει να δρα χωρίς να της δίνετε την παραμικρή σημασία, ότι καθορίζει και την παραμικρή σημασία χωρίς να τη γνωρίζετε ως σημαίνουσα αλυσίδα 3. Η Verwerfung είναι το σημαίνον ή το γράμμα που λείπει από τη σημαίνουσα αλυσίδα. Δεδομένου ότι το ασυνείδητο είναι ένας τυπογραφικός χώρος, η Verwerfung είναι το γράμμα ή το σημαίνον που λείπει από την τυπογραφία. Συνιστά ένα κενό στην αλυσίδα των σημαινόντων. Ο Λακάν υπερτονίζει τη σημασία της έλλειψης του σημαίνοντος του Ονόματος-του-Πατρός, στον βαθμό που πρόκειται για το σημαί- 1. Jacques-Alain Miller, Cause et consentement, ό.π., μάθημα 11ης Νοεμβρίου Jacques Lacan, «Réponse au commentaire de Jean Hyppolite sur la Verneinung de Freud» (1954), στο Écrits, ό.π., σ Jacques Lacan, Le séminaire V, Les formations de l inconscient, ό.π., σ. 146.

13 ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΩΣΗΣ 33 νον που θεμελιώνει τον νόμο. «Είναι το σημαίνον που σημαίνει ότι, στο εσωτερικό αυτού του σημαίνοντος, το σημαίνον υπάρχει» 1. Την επόμενη χρονιά, αναφερόμενος στον Εντουάρντ Πισόν [Édouard Pichon], θα προσδιορίσει τη διαφορά ανάμεσα στη διάκλειση και στην ασυμφωνία [discordance]. Η ασυμφωνία εκφράζεται με την απλή άρνηση το δεν/μην[ne] που τοποθετείται ανάμεσα στην εκφορά και στο εκφερόμενο. Η διάκλειση απαιτεί τη χρήση δύο όρων: Ας πάρουμε μια πρόταση, όπως Δεν υπάρχει κανείς εδώ [Il n a personne ici]. Αυτό είναι διακλειστικό αποκλείεται προς το παρόν να είναι κάποιος εδώ. Πάνω σ αυτό, ο Πισόν σημειώνει ότι, κάθε φορά που έχουμε να κάνουμε απλά και καθαρά με μία διάκλειση, η γαλλική γλώσσα χρησιμοποιεί πάντοτε δύο όρους ένα δεν [ne] και στη συνέχεια κάτι που εδώ αντιπροσωπεύεται από τη λέξη κανείς [personne], αλλά που μπορεί και να αντιπροσωπεύεται από τη λέξη δεν [pas] ή τίποτα [rien], όπως στο Δεν έχω πού να μείνω [Je n ai pas où loger] ή Δεν έχω να σας πω τίποτα [Je n ai rien à vous dire] 2. Όταν το δεν [ne] χρησιμοποιείται μόνο του θέτει παράδοξα προβλήματα. Όντως, σχεδόν ποτέ το δεν [ne] μόνο του δεν χρησιμοποιείται για να εκφράσει την καθαρή και απλή άρνηση. Ο Λακάν επανέρχεται στο παράδειγμα του παραπληρωματικού δεν [ne]. Η φράση Φοβάμαι μην έρθει [ Je crains qu il ne vienne] δεν σημαίνει Φοβάμαι ότι δεν θα έρθει, αλλά Φοβάμαι ότι θα έρθει. Καθώς, εξαιτίας του φόβου μου, προλαμβάνεται η υποθετική άφιξη κάποιου γεγονότος, εφόσον εύχομαι να μην έρθει, μπορώ, άραγε, να κάνω διαφορετικά και να μην αρθρώσω Φοβάμαι μην έρθει; κοτσάροντας στο πέρασμα, αν μπορώ να το πω έτσι, αυτό το μην [ne] της ασυμφωνίας, το οποίο, στο πεδίο της άρνησης, διαφοροποιείται ως τέτοιο από το μην [ne] της διάκλεισης 3. Ο Λακάν μάς εξηγεί ότι, στην αγγλική γλώσσα, η άρνηση συνδέεται με ένα βοηθητικό, και είναι αυτό το βοηθητικό που εισάγει τη διάσταση του υποκειμένου. Je n irai pas [Δεν θα πάω] σημαίνει στα γαλλικά ότι το υποκείμενο δεν θα πάει, ενώ το I won t go στ αγγλικά εμπεριέχει, κατά τον Λακάν, την απόφαση του υποκειμένου να μην πάει. Άραγε, αυτό σημαίνει ότι η χρήση του διακλειστικού δεν εμπεριέχει μία υποκειμενική επιλογή; Σε αυτή την ερώτηση θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο κεφάλαιο που αφορά την αιτιότητα της ψύχωσης. 1. Αυτόθι, σ Jacques Lacan, Le séminaire VI ( ), Le désir et son interprétation, Editions de la Martinière et le Champ freudien Éditeur, Παρίσι 2013, σ Αυτόθι, σ. 106.

14 34 ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΛΕΙΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ-ΤΟΥ-ΠΑΤΡΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΟΜΕΙΟ ΚΟΜΒΟ Η τρύπα στο συμβολικό Όπως προαναφέρθηκε, η περίοδος του Σεμιναρίου ΙΙΙ είναι εκείνη του στρουκτουραλισμού και του σημείου διαρραφής. Για τον Λακάν, το σημείο διαρραφής είναι το σημείο όπου ασκείται κάθε ανάλυση του λόγου, είναι «το σημείο σύγκλισης που επιτρέπει να τοποθετηθούν αναδρομικά και σε προοπτική όλα όσα συμβαίνουν μέσα σε αυτόν τον λόγο» 1. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι ήδη, από το Σεμινάριο III, ο Λακάν τοποθετεί το Όνομα-του-Πατρός στη θέση του σημείου διαρραφής ανάμεσα σε σημαίνον και σημαινόμενο 2. Το Όνομα-του-Πατρός σταματά το γλίστρημα της σημασίας, εγκαθιδρύει δεσμούς ανάμεσα σε σημαίνον και σημαινόμενο, υπερπηδά τον διαχωρισμό τους. Ήδη από αυτό το σεμινάριο, το Όνομα-του-Πατρός έχει τη λειτουργία άγκιστρου είναι αυτό που συγκρατεί τα πάντα μαζί. Στη σχέση μητέρα-παιδί-φαλλός, ο πατέρας είναι ο κάτοχος του φαλλού. Η ύπαρξη του πατέρα μέσα σε αυτήν τη φαντασιακή διαλεκτική είναι ουσιαστική, ώστε ο φαλλός να μην είναι ατμοσφαιρικό φαινόμενο. Ως εκ τούτου, ο Λακάν υποστηρίζει: Τούτο είναι τόσο θεμελιώδες που, εάν προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε σε ένα σχήμα αυτό που κάνει τη φροϋδική αντίληψη περί οιδιπόδειου συμπλέγματος να στέκει, δεν θα έχουμε το τρίγωνο πατέρας-μητέρα-παιδί αλλά ένα τρίγωνο (πατέρας)-φαλλός-μητέρα-παιδί. Πού είναι ο πατέρας εδώ μέσα; Είναι στον δακτύλιο που τα συγκρατεί όλα μαζί 3. Σε αυτό το σεμινάριο, επίσης, παρατηρούμε την προοικονομία του Ονόματος-του-Πατρός όχι μόνον ως αυτού που συγκρατεί το πραγματικό, το συμβολικό και το φαντασιακό, αλλά και ως αυτού που θα αποτελέσει αναπλήρωση: Δεν είναι αδύνατον να κατορθώσει κανείς να προσδιορίσει τον ελάχιστο αριθμό των βασικών σημείων πρόσδεσης σημαίνοντος και σημαινόμενου που είναι αναγκαία για να λέγεται ένα ανθρώπινο ον φυσιολογικό, και τα οποία, όταν δεν έχουν εγκατασταθεί ή όταν χαλαρώσουν, στοιχειοθετούν τον ψυχωτικό Jacques Lacan, Le séminaire III, Les psychoses, ό.π., σ σ. 303 στην ελλ. έκδ. 2. Αναφερόμενος στον Φρόυντ, ο Λακάν λέει ότι «η έννοια του πατέρα, πολύ συγγενής με την έννοια του φόβου του θεού, προσφέρεται ως το πιο εύληπτο στοιχείο της εμπειρίας του σημείου διαρραφής σημαίνοντος και σημαινομένου, όπως το ονόμασα», σ. 304 σ. 304 και στην ελλ. έκδ. 3. Αυτόθι, σ. 359 σ. 357 στην ελλ. έκδ. 4. Αυτόθι, σ. 304 σ. 304 και στην ελλ. έκδ.

15 ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΩΣΗΣ 35 Μπορούμε να υποθέσουμε ότι, με αυτήν τη φράση, ο Λακάν προοικονομεί τη βορρόμεια δομή του υποκειμένου. Αυτό που είναι σημαντικό είναι τα σημεία δεσίματος. Όταν εξασφαλίζεται ένας ικανοποιητικός αριθμός σημείων δεσίματος, το υποκείμενο είναι «φυσιολογικό» ή κανονικό, θα λέγαμε, ενώ όταν αυτά τα σημεία δεσίματος σπάσουν, το υποκείμενο εισέρχεται στην ψύχωση. Είναι σημαντικό, στο Σεμινάριο III, να τονιστεί το ζήτημα της τρύπας στο συμβολικό, η οποία αποδίδεται στην ψύχωση πρόκειται για ένα έλλειμμα της ψυχωτικής δομής. Η ψύχωση ταυτίζεται με μία τρύπα, με ένα ατύχημα στο εσωτερικό της Bejahung, με μία έλλειψη στο σημαίνον, με ένα αδιέξοδο, με κάποια αμηχανία όσον αφορά το σημαίνον. Με λίγα λόγια, η ψύχωση περιορίζεται σε μία ελλειμματική σχέση του υποκειμένου με το σημαίνον. Στην ψύχωση αμφισβητείται το σημαίνον, και καθώς το σημαίνον δεν είναι ποτέ μοναχικό, καθώς σχηματίζει πάντα κάτι συνεκτικό αυτή ακριβώς είναι η σημαινότητα του σημαίνοντος, η έλλειψη ενός σημαίνοντος οδηγεί κατ ανάγκη το υποκείμενο να ξαναθέσει υπό αμφισβήτηση το σύνολο του σημαίνοντος 1. Η αντίληψη του ελλείμματος που έχει ο Λακάν για την ψύχωση απεικονίζεται πολύ πετυχημένα με τη μεταφορά του σκαμνιού: «Δεν έχουν όλα τα σκαμνιά τέσσερα πόδια. Υπάρχουν και εκείνα που στέκονται με τρία. Τότε, όμως, δεν μπορεί πια να λείψει ούτε ένα, αλλιώς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά» 2. Ο ψυχωτικός δεν είναι μόνον εκείνος που «βρέθηκε πλασαρισμένος ως προς το σημαίνον λιγάκι στραβά, λοξά», αλλά και εκείνος στον οποίο λείπει κάτι, ένα θεμελιώδες σημαίνον. Ολοκληρώνοντας το Σεμινάριο III, ο Λακάν διαφοροποιεί τη νεύρωση από την ψύχωση, τοποθετώντας από τη μεριά της νεύρωσης «τη σχέση του υποκειμένου μ έναν δεσμό που σημαίνεται στο εσωτερικό των υπαρκτών σημαινουσών δομών» και από τη μεριά της ψύχωσης «τη συνάντηση του υποκειμένου, σε επιλεκτικές συνθήκες, με το σημαίνον ως σημαίνον» 3. Ωστόσο, διαπιστώνουμε με ενδιαφέρον ότι, ήδη από το Σεμινάριο III, ο Λακάν μιλά για την τρύπα στο συμβολικό ανεξάρτητα από την ψύχωση. «Μέσα στο συμβολικό τίποτα δεν εξηγεί τη δημιουργία» 4, μας εξηγεί ο Λακάν. Η αναπαραγωγή διαφεύγει του συμβολικού πλαισίου. Να, λοιπόν, μία τρύπα στο συμβολικό που δεν αναφέρεται στην ψύχωση. Το ίδιο ισχύει και για το γυναικείο φύλο, στο οποίο ο 1. Αυτόθι, σ. 229 σ στην ελλ. έκδ. 2. Αυτόθι, σ. 228 σ. 230 στην ελλ. έκδ. 3. Αυτόθι, σ. 360 σ. 358 στην ελλ. έκδ. 4. Αυτόθι, σ. 202 σ. 206 στην ελλ. έκδ.

16 36 ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΛΕΙΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ-ΤΟΥ-ΠΑΤΡΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΟΜΕΙΟ ΚΟΜΒΟ Λακάν αποδίδει τρία χαρακτηριστικά: απουσία, κενό, τρύπα. Έτσι, υποστηρίζει ότι «το συμβολικό στερείται υλικού» 1, και πρόκειται για έλλειψη που δεν αφορά την ψύχωση αλλά τους πάντες. Η τρύπα στο συμβολικό που αφορά την ψύχωση είναι μία τρύπα στο επίπεδο του σημαίνοντος, αλλά δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε σημαίνον. Ο Λακάν δεν κατάφερε να θεωρητικοποιήσει τη διάκλειση του Ονόματος-του-Πατρός παρά αργότερα, στο γραπτό του για την ψύχωση. Ολοκλήρωσε το Σεμινάριο III λέγοντας ότι το θεμελιώδες σημαίνον που λείπει στον πρόεδρο Σρέμπερ είναι το σημαίνον είμαι πατέρας. Πρόκειται, κατά τον Λακάν, για ένα βασικό σημαίνον. Το σημαίνον είμαι πατέρας είναι αυτό που φτιάχνει τον κεντρικό δρόμο ανάμεσα στις σεξουαλικές σχέσεις με μια γυναίκα. Εάν ο κεντρικός δρόμος δεν υφίσταται, βρίσκεται κανείς μπροστά σε κάποια στοιχειώδη μονοπάτια, συνουσιασμό και μετά η εγκυμοσύνη μιας γυναίκας 2. Για να ολοκληρωθεί η αναφορά στο Σεμινάριο ΙΙΙ, είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο Λακάν ήδη από τότε αποδίδει στο κατασκεύασμά του το καθεστώς του μύθου: Αυτό που σας διηγούμαι είναι επίσης μύθος, διότι δεν πιστεύω καθόλου ότι υπάρχει κάπου, κάποια στιγμή, κάποιο στάδιο, όπου το υποκείμενο αποκτά πρώτα το αρχέγονο σημαίνον και ύστερα εισάγεται το παιχνίδι των σημασιών και εν συνεχεία, ύστερα απ αυτό, με το σημαίνον και το σημαινόμενο πιασμένα αγκαζέ μπαίνουμε στον χώρο του λόγου 3. Η θεωρία της ψύχωσης στο προκαταρκτικό ζήτημα Στο γραπτό του «Για ένα ζήτημα προκαταρκτικό σε κάθε δυνατή θεραπεία της ψύχωσης», ο Λακάν βασίζεται στο σχήμα της μεταφοράς, για να τυποποιήσει το οιδιπόδειο στην πατρική μεταφορά: S S S x S ( 1 s ) Πρόκειται για μία σημαίνουσα υποκατάσταση «όπου τα μεγάλα S είναι τα σημαίνοντα, x η άγνωστη σημασία και s το σημαινόμενο αποτέλεσμα της μεταφοράς, η 1. Αυτόθι, σ. 199 σ. 203 στην ελλ. έκδ. 2. Αυτόθι, σ. 330 σ. 329 στην ελλ. έκδ. 3. Αυτόθι, σ. 172 σ. 175 στην ελλ. έκδ.

17 ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΩΣΗΣ 37 οποία συνίσταται στην αντικατάσταση μέσα στη σημαίνουσα αλυσίδα του S από το S. Η έκθλιψη του S, που απεικονίζεται εδώ με τη διαγραφή του, είναι η προϋπόθεση για την επιτυχία της μεταφοράς» 1. Με αφετηρία αυτήν τη μεταφορά, ο Λακάν θα τυποποιήσει την πατρική μεταφορά: Όνομα-του-Πατρός Επιθυμία της Μητέρας Α Επιθυμία της Μητέρας x Όνομα-του-Πατρός ( φαλλός ) Πρόκειται για μία μεταφορά όπου η επιθυμία της μητέρας αντικαθίσταται από το Όνομα-του-Πατρός. Το Όνομα-του-Πατρός θα είναι «το σημαίνον που είναι ικανό να δώσει νόημα στην επιθυμία της μητέρας» 2. Το αποτέλεσμα αυτής της αντικατάστασης είναι η παραγωγή της φαλλικής σημασίας. Το Όνομα-του-Πατρός ορίζει τη σημασία του φαλλού. Προσδίδει, ως φαλλική σημασία, τη σημασία της επιθυμίας της μητέρας. Με την πατρική μεταφορά, ο Λακάν εισάγει μία σχέση αιτιότητας ανάμεσα στον πατέρα και στον φαλλό. Στο συμβολικό πεδίο, ο πατέρας είναι το αίτιο, και έχει ως αποτέλεσμα, στο φαντασιακό, τον φαλλό. Με αφετηρία τη νεύρωση, ο Λακάν επιχειρεί να τυποποιήσει και να εξηγήσει την ψύχωση. Κατασκευάζει το σχήμα R, για να καταδείξει με ποιον τρόπο το Όνομα-του-Πατρός και ο φαλλός συγκροτούν το υποκείμενο. Σε αυτό το σχήμα, οι κορφές Π και Φ συγκρατούν τα τρίγωνα του συμβολικού και του φαντασιακού, ενσωματώνοντας το πεδίο της πραγματικότητας που ο Λακάν θα αποκαλέσει πραγματικό. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι το Όνομα-του-Πατρός βρίσκεται, στο σχήμα, στη θέση του Α. Σχήμα R: m φ I S ά Φαντασιακό Πραγματικό i Συμβολικό α Α Μ Π 1. Jacques Lacan, «D une question préliminaire à tout traitement possible de la psychose» στο Écrits, ό.π., σ Jacques Lacan, Le séminaire XVIII (1971), D un discours qui ne serait pas du semblant, Seuil, Παρίσι 2006, σ. 172.

18 38 ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΛΕΙΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ-ΤΟΥ-ΠΑΤΡΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΟΜΕΙΟ ΚΟΜΒΟ Ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ θεωρεί ότι «η προκαταρκτική θεώρηση για τη διάκλειση του Ονόματος-του-Πατρός συνίσταται στο ότι αυτό που συγκροτεί τον κόσμο κάθε υποκειμένου είναι η σημαίνουσα πανοπλία. Το αίσθημα, δηλαδή, της πραγματικότητας δεν είναι δεδομένο για το υποκείμενο, η συνοχή των σχέσεων του με τον άλλον δεν είναι δεδομένη, η εισαγωγή του στο κοινό παραλήρημα επίσης δεν είναι δεδομένη. Χρειάζεται μία κάποια συνοχή, μία σημαίνουσα συνεκτικότητα, για να στηρίξει αυτόν τον κόσμο, αυτή την πραγματικότητα, αυτόν τον άλλον και αυτό το κοινό παραλήρημα» 1. Τούτο σημαίνει ότι η συνεκτικότητα ενός υποκειμένου διασφαλίζεται από τη συνεκτικότητα της σημαίνουσας αλυσίδας. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν ένα συγκεκριμένο σημαίνον λείπει από αυτή την αλυσίδα; Με άλλα λόγια: τι συμβαίνει, όταν το Όνομα-του-Πατρός είναι διακλεισμένο; Όταν το Όνομα-του-Πατρός εγκαλείται και δεν είναι στη θέση του για να απαντήσει, όταν η θέση του είναι κενή, η ψύχωση εκλύεται. Αυτή η έκλυση ανοίγει δύο βάραθρα, ένα στο πεδίο του συμβολικού και ένα άλλο στο πεδίο του φαντασιακού. Στο σημείο όπου θα δούμε με ποιον τρόπο εγκαλείται το Όνομα-του-Πατρός, μπορεί, λοιπόν, να απαντήσει μέσα στον Άλλο μία καθαρή τρύπα, η οποία, εξαιτίας της ανεπάρκειας των αποτελεσμάτων της μεταφοράς, θα προκαλέσει μία αντίστοιχη τρύπα στη θέση της φαλλικής σημασίας 2. Η διάκλειση του Ονόματος-του-Πατρός προκαλεί, συνεπώς, την παραμόρφωση του σχήματος R. Δύο βάραθρα ανοίγουν, το ένα στο συμβολικό, στο επίπεδο του Π, το άλλο στο φαντασιακό, στο επίπεδο του Φ. Το αποτέλεσμα είναι στο σχήμα Ι: 1. Jacques-Alain Miller, «Problèmes cliniques pour la psychanalyse», Quarto, Revue de psychanalyse, n o 1, 1981, σ. 26, version cd-rom, Eurl-Huysmans, Editions de l ECF, Παρίσι Jacques Lacan, «D une question préliminaire à tout traitement possible de la psychose» στο Écrits, ό.π., σ. 558.

19 ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΩΣΗΣ 39 Μ i α Φ Φ 0 Π Π 0 Σ Σχήμα Ι: m ά Ι Σε αυτό το γραπτό, ο Λακάν επαναλαμβάνει ότι η Verwerfung είναι η απουσία της Bejahung και δηλώνει ότι η Verwerfung είναι διάκλειση του σημαίνοντος 1. Ποια είναι, όμως, η αρχή που διέπει τη διάκλειση του Ονόματος-του-Πατρός; Για να προχωρήσουμε τώρα στην αρχή της διάκλεισης (Verwerfung) του Ονόματος-του-Πατρός, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το Όνομα-του-Πατρός εμφανίζει διπλό, στη θέση του Άλλου, το ίδιο το σημαίνον του τριαδικού συμβολικού, στον βαθμό που αυτό αποτελεί τον νόμο του σημαίνοντος 2. Όπως προαναφέρθηκε, τη συγκεκριμένη περίοδο της διδασκαλίας του Λακάν, το Όνομα-του-Πατρός αποτελεί «το σημαίνον που, εντός του Άλλου, ως τόπου του σημαίνοντος, είναι το σημαίνον του Άλλου ως τόπου του νόμου» 3. Στο προκαταρκτικό ζήτημα, ο Λακάν τυποποιεί τη θεωρία του για την ψύχωση. Όταν Ένας-Πατέρας τοποθετείται στη θέση τρίτου σε μία φαντασιακή σχέση του υποκειμένου, τότε κλονίζεται η φαντασιακή ταύτιση του υποκειμένου και διαλύεται η φαντασιακή τριάδα. Η έλλειψη του Ονόματος-του-Πατρός στον τόπο του Άλλου διανοίγει μία τρύπα στο σημαινόμενο και προκαλεί την αναδιά- 1. Διευκρινίζει αναφορικά με τον όρο Verwerfung: «Αρθρώνεται σε αυτό το πεδίο ως η έλλειψη αυτής της Bejahung ή απονεμητική κρίση, που ο Φρόυντ θέτει ως απαραίτητο προηγούμενο σε κάθε ενδεχόμενη εφαρμογή της Verneinung, στην οποία την αντιπαραθέτει ως υπαρκτική κρίση». Λίγο πιο κάτω υποστηρίζει: «Η Verwerfung θα θεωρηθεί, λοιπόν, από εμάς ως διάκλειση του σημαίνοντος», σ Αυτόθι, σ Αυτόθι, σ. 583.

20 40 ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΛΕΙΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ-ΤΟΥ-ΠΑΤΡΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΟΜΕΙΟ ΚΟΜΒΟ ταξη του σημαίνοντος, ωσότου σημαίνον και σημαινόμενο σταθεροποιηθούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε μία παραληρηματική μεταφορά. Για να εκλυθεί μία ψύχωση, η διάκλειση του Ονόματος- του-πατρός δεν αρκεί. Χρειάζεται, επίσης, να εγκληθεί το Όνομα-του-Πατρός σε συμβολική αντίθεση με το υποκείμενο. Όντως, μέσω του Ενός-Πατέρα, το Όνομα-του-Πατρός εγκαλείται στη θέση του Άλλου. Η έλλειψή του στη θέση του Άλλου, τη στιγμή ακριβώς που εγκαλείται, προκαλεί την έκλυση της ψύχωσης. Η έλλειψη του Ονόματος-του-Πατρός σε αυτήν τη θέση, με την τρύπα που διανοίγει στο σημαινόμενο, ανοίγει τους κρουνούς των αναδιατάξεων απ όπου προέρχεται η αυξανόμενη καταστροφή του φαντασιακού, ώσπου να κατακτηθεί το επίπεδο όπου σημαίνον και σημαινόμενο σταθεροποιούνται στην παραληρηματική μεταφορά 1. Τη στιγμή που εγκαλείται το Όνομα-του-Πατρός, δεν υπάρχει καμία απάντηση. Υπάρχει μία τρύπα στο σημαινόμενο. Το ψυχωτικό υποκείμενο, για να αντισταθμίσει αυτή την τρύπα, που του προκαλεί άγχος και αμηχανία, εγκαλεί το σημαίνον. Η παραληρηματική μεταφορά είναι η απόκρισή του στην τρύπα. Η έκλυση της ψύχωσης συνδυάζει, λοιπόν, «ένα τυχαίο αίτιο (τη συνάντηση με τον Ένα-Πατέρα), τη διάλυση ενός σταθεροποιητικού στοιχείου (μίας ταύτισης), τη δράση μίας συγκεκριμένης αιτίας (τη διάκλειση του πατρικού σημαίνοντος)» 2. Όντως, η θεωρία του Λακάν για την ψύχωση συνοψίζεται στη φράση του: Είναι στο πλαίσιο ενός ατυχήματος σε αυτό το πεδίο [συμβολικό] και σε αυτό που επιτελείται εκεί, δηλαδή στη διάκλειση του Ονόματος-του-Πατρός στη θέση του Άλλου, και στην αποτυχία της πατρικής μεταφοράς, όπου ορίζουμε το έλλειμμα που δίνει στην ψύχωση την ουσιαστική της συνθήκη μαζί με τη δομή που τη διαχωρίζει από τη νεύρωση 3. Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να γίνουν δύο παρατηρήσεις. Τη συγκεκριμένη περίοδο, ο Λακάν δεν έχει ακόμα διανοηθεί να πάει πέραν του Φρόυντ. Λέει, μάλιστα, κλείνοντας το προκαταρκτικό ζήτημα, ότι «δεν τίθεται θέμα να ξεπεράσουμε τον Φρόυντ, όταν η ψυχανάλυση, κατά τον Φρόυντ, έχει γυρίσει, όπως το έχουμε πει, στο προηγούμενο στάδιο» Αυτόθι, σ Geneviève Morel, Herbert Wachsberger, «Recherches sur le début de la psychose», στο collectif, La psychose ordinaire, ό.π., σ Jacques Lacan, «D une question préliminaire à tout traitement possible de la psychose», στο Écrits, ό.π., σ Αυτόθι, σ. 583.

Ελένη Κουμίδη «η δομή και το σύμπτωμα»

Ελένη Κουμίδη «η δομή και το σύμπτωμα» Ελένη Κουμίδη «η δομή και το σύμπτωμα» Στο έργο του Λακάν υπάρχει η εξής διάκριση: Δομές Συμπτώματα Ο όρος «δομή» έχει το νόημα της εσωτερικής αναπαράστασης των διαπροσωπικών σχέσεων. Αυτό που καθορίζει

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Κουμίδη «Πέρασμα στην πράξη»

Ελένη Κουμίδη «Πέρασμα στην πράξη» Ελένη Κουμίδη «Πέρασμα στην πράξη» Συμπεριφορά και πράξη: Ο Λακάν διακρίνει την συμπεριφορά από την πράξη. Η συμπεριφορά αφορά όλα τα ζώα ενώ η πράξη είναι συμβολική και αφορά τον άνθρωπο. Η έννοια της

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα και πραγματικό. Μίνα Μπούρα

Γλώσσα και πραγματικό. Μίνα Μπούρα Γλώσσα και πραγματικό Μίνα Μπούρα Η ψυχανάλυση ήταν πάντα και είναι μια υπόθεση και ένας χώρος λόγου, γλώσσας. Είναι μάλιστα ένας χώρος όπου ο λόγος βρίσκει την καίρια ευκαιρία ανάδυσης και άσκησης. Το

Διαβάστε περισσότερα

του ασυνειδήτου - Θέση και ερμηνεία των μορφωμάτων του ασυνειδήτου στις ψυχαναλυτικές θεραπείες».

του ασυνειδήτου - Θέση και ερμηνεία των μορφωμάτων του ασυνειδήτου στις ψυχαναλυτικές θεραπείες». Περί του ασυνειδήτου. Το 15 ο Συνέδριο της ΝΛΣ. To επικείμενο 15 ο Συνέδριο της Νέας Λακανικής Σχολής έχει ως θέμα : «Περί του ασυνειδήτου - Θέση και ερμηνεία των μορφωμάτων του ασυνειδήτου στις ψυχαναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να συναντηθεί ο έφηβος με το δάσκαλο; Προσέγγιση των δυσκολιών στη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή

Μπορεί να συναντηθεί ο έφηβος με το δάσκαλο; Προσέγγιση των δυσκολιών στη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή Μπορεί να συναντηθεί ο έφηβος με το δάσκαλο; Προσέγγιση των δυσκολιών στη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή Αυτή, δεν είναι μία κανονική παρουσίαση. Είναι μόνο μία αφορμή για προβληματισμό. Παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Κουμίδη «Το άγχος και το αντικείμενο α»

Ελένη Κουμίδη «Το άγχος και το αντικείμενο α» Ελένη Κουμίδη «Το άγχος και το αντικείμενο α» Το άγχος που εκδηλώνει ένα υποκείμενο έχει σημασία για την ψυχανάλυση. Είναι ένα θέμα που απασχόλησε τον Λακάν σε όλη την διάρκεια του έργου του. Θα εστιάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙA 2010-11. Ψυχαναλυτικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΣΕΜΙΝΑΡΙA 2010-11. Ψυχαναλυτικού Ινστιτούτου Αθηνών Η διεξαγωγή των σεμιναριών του Φόρουμ της Αθήνας της Σχολής των Φόρουμ του Λακανικού πεδίου θα λαμβάνει χώρα στην έδρα του Ψυχαναλυτικού Ινστιτούτου Αθηνών Αγ. Φιλοθέης 17- Αθήνα Μετρό : Σύνταγμα- Μοναστηράκι

Διαβάστε περισσότερα

Το Αρνητικό στην Ψυχανάλυση

Το Αρνητικό στην Ψυχανάλυση Το Αρνητικό στην Ψυχανάλυση Εργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εισαγωγική Εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Πράξη» ΕΠΕΚΕΙΝΑ Επιμέλεια: Αφροδίτη Στυλιαρά ψυχολόγος - Αγγελική Καραγιάννη ψυχολόγος. Εποπτεία:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 6: Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 6: Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Θεματική Ενότητα 6: Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV Θεματική Ενότητα 6 Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στις κλινικές καταβολές της ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο Freud εξέτασε αναλυτικά τη σχέση ανάμεσα στη φαντασία, την ονειροπόληση (da

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο Freud εξέτασε αναλυτικά τη σχέση ανάμεσα στη φαντασία, την ονειροπόληση (da ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο Freud εξέτασε αναλυτικά τη σχέση ανάμεσα στη φαντασία, την ονειροπόληση (day-dreaming) και το παιχνίδι στο άρθρο Creative Writers

Διαβάστε περισσότερα

Λούντβιχ Βιτγκενστάιν

Λούντβιχ Βιτγκενστάιν Λούντβιχ Βιτγκενστάιν Ο τάφος του Βίτγκεντάιν στο Κέιμπριτζ κοσμείται από το ομοίωμα μιας ανεμόσκαλας: «Οι προτάσεις μου αποτελούν διευκρινίσεις, όταν αυτός που με καταλαβαίνει, τελικά τις αναγνωρίσει

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Η Ψυχαναλυτική Θεωρία του Freud για την Προσωπικότητα

Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Η Ψυχαναλυτική Θεωρία του Freud για την Προσωπικότητα Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Η Ψυχαναλυτική Θεωρία του Freud για την Προσωπικότητα Sigmund Freud (1856-1939) Το 1873 ξεκίνησε σπουδές ιατρικής στη σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Το 1886

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Ορισμός: Είναι λειτουργίες του εγώ που έχουν σκοπό να απαλλάξουν το άτομο από το άγχος ή άλλα

Διαβάστε περισσότερα

9 ο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας

9 ο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας 1 9 ο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας ΤΑ ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΥ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩΘΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ Βασίλης Δηµόπουλος Στην ψυχανάλυση η έννοια του ευνουχισµού αναφέρεται σε µία πολυσύνθετη

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 4: Η ψυχαναλυτική θεωρία των κινήτρων

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 4: Η ψυχαναλυτική θεωρία των κινήτρων ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ Θεματική Ενότητα 4: Η ψυχαναλυτική θεωρία των κινήτρων Θεματική Ενότητα 4 Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στην ψυχαναλυτική θεωρία και, κυρίως, σε εκείνο το τμήμα της θεωρίας που αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία 2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία Α Μέρος: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Τα επίπεδα συνείδησης Ύπνος Μισοξύπνιο Αφύπνιση Ελάχιστη εργασία των εξωτερικών αισθήσεων Με εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Η ριζική έλλειψη της πατρικής μεταφοράς και η διεργασία της αναπλήρωσης

Η ριζική έλλειψη της πατρικής μεταφοράς και η διεργασία της αναπλήρωσης ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τμήμα Ψυχολογίας Διδακτορική Διατριβή Η ριζική έλλειψη της πατρικής μεταφοράς και η διεργασία της αναπλήρωσης Έξι περιπτώσεις ψυχωτικών εφήβων Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

GEORGE BERKELEY ( )

GEORGE BERKELEY ( ) 42 GEORGE BERKELEY (1685-1753) «Ο βασικός σκοπός του Berkeley δεν ήταν να αμφισβητήσει την ύπαρξη των εξωτερικών αντικειμένων, αλλά να υποστηρίξει την άποψη ότι τα πνεύματα ήταν τα μόνα ανεξάρτητα όντα,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Τα τελευταία χρόνια βρισκόµαστε µπροστά σε µια βαθµιαία αποδόµηση της ανδροκρατικής έννοιας της ηγεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης. Μανώλης Ισχάκης. WYS NLP Life Coaching. Ζήσε με Πάθος! Σελίδα 1

Μανώλης Ισχάκης. Μανώλης Ισχάκης. WYS NLP Life Coaching.  Ζήσε με Πάθος!  Σελίδα 1 Μανώλης Ισχάκης WYS NLP Life Coaching www.manolisischakis.gr Όνομα : Επίθετο : Ζήσε με Πάθος! www.manolisischakis.gr Σελίδα 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι."

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ένα σεμινάριο για τις συγκρούσεις;

Γιατί ένα σεμινάριο για τις συγκρούσεις; Σεμινάρια ΕΚΔΔΑ 2009-10 ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ στον χώρο της Υγείας Γιατί ένα σεμινάριο για τις συγκρούσεις; Εάν τις διαχειριστούμε όπως συνήθως, μπορεί να: Οδηγήσουν σε προσωπικές αντιπάθειες Διαταράξουν/

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Κουμίδη «Ο μονισμός της ενόρμησης και η έννοια του θανάτου στο στάδιο του καθρέφτη»

Ελένη Κουμίδη «Ο μονισμός της ενόρμησης και η έννοια του θανάτου στο στάδιο του καθρέφτη» Ελένη Κουμίδη «Ο μονισμός της ενόρμησης και η έννοια του θανάτου στο στάδιο του καθρέφτη» Ο Λακάν διαφοροποιήθηκε από τον Φρόυντ στο θέμα των ενορμήσεων: α) Η θεωρία του Φρόυντ στο θέμα αυτό στηριζόταν

Διαβάστε περισσότερα

"Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde

Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. Oscar Wilde 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde Θα ήθελα να σε καλωσορίσω σε αυτό το σεμινάριο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ξέρεις πώς δεσμεύομαι με το πέρας

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής: Σιγκμουντ Φρουντ (1856-1939) Αυστριακός Ιατρός, ψυχίατρος. Το έργο και οι θεωρίες του είχαν μεγάλη επίδραση στην ανθρωπολογία, τη φιλοσοφία,

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία 1. Εισαγωγή 2. Τύποι 3. Ασκήσεις Γρηγοριάδης Ιωάννης Φυσική Η φυσική αποτελεί πεδίο στο οποίο μπορούν να διαπρέψουν οι μαθητές με δυσλεξία καθώς η ιδιαιτερότητα τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

H φιλοσοφία γίνεται εύκολα μια νοσταλγική άσκηση. Άλλωστε, η σύγχρονη φιλοσοφία έχει την τάση να προβάλλει αυτή τη νοσταλγία. Σχεδόν πάντα, δηλώνει

H φιλοσοφία γίνεται εύκολα μια νοσταλγική άσκηση. Άλλωστε, η σύγχρονη φιλοσοφία έχει την τάση να προβάλλει αυτή τη νοσταλγία. Σχεδόν πάντα, δηλώνει H φιλοσοφία γίνεται εύκολα μια νοσταλγική άσκηση. Άλλωστε, η σύγχρονη φιλοσοφία έχει την τάση να προβάλλει αυτή τη νοσταλγία. Σχεδόν πάντα, δηλώνει πως κάτι έχει ξεχαστεί ή έχει σβηστεί, πως κάτι λείπει.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ Στρεσσογόνος παράγοντας Οτιδήποτε κάνει τον άνθρωπο να βιώνει στρες Είναι μια αλλαγή στην ομοιόσταση του ατόμου Παράγοντες που προκαλούν στρες Ενδογενείς Εξωγενείς Ενδογενείς

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ & ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ. Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Στάθης Παπασταθόπουλος

Ενότητα: ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ & ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ. Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Στάθης Παπασταθόπουλος Τίτλος Μαθήματος: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ι Ενότητα: ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ & ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Στάθης Παπασταθόπουλος Τμήμα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. καθημερινό λεξιλόγιο: «κάτι», «ἀρμαθιά»

Διαβάστε περισσότερα

Οι γλώσσες αλλάζουν (5540)

Οι γλώσσες αλλάζουν (5540) Κείμενο 1 Οι γλώσσες αλλάζουν (5540) Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη, για να διαπιστώσει κανείς ότι οι φυσικές γλώσσες αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, όπως όλες οι πτυχές του φυσικού κόσμου και της ζωής

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η καμηλοπαρδαλη. τρωει τα φυλλα. η ψυχανάλυση ενός μικρού αγοριού με φοβίες

Η καμηλοπαρδαλη. τρωει τα φυλλα. η ψυχανάλυση ενός μικρού αγοριού με φοβίες ΜαρΙα ΡουμελιΩτου-ΚαλεΩδη Η καμηλοπαρδαλη τρωει τα φυλλα η ψυχανάλυση ενός μικρού αγοριού με φοβίες με 36 ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΘΗΝΑ 2013 Μαρία Ρουμελιώτου-Καλεώδη Η καμηλοπάρδαλη τρώει τα φύλλα. Η ψυχανάλυση ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ. Negative feelings management

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ. Negative feelings management ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Negative feelings management Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα για την Διαχείριση Αρνητικών Συναισθημάτων είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΙΟΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ 1 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) (Η σύντομη περίληψη που ακολουθεί και η επιλογή των αποσπασμάτων από την πραγματεία του Καντ για την ανθρώπινη γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ Οι άνθρωποι κάνουμε πολύ συχνά ένα μεγάλο και βασικό λάθος, νομίζουμε ότι αυτό που λέμε σε κάποιον άλλον, αυτός το εκλαμβάνει όπως εμείς το εννοούσαμε. Νομίζουμε δηλαδή ότι ο «δέκτης» του μηνύματος το

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογοι Σελίδα.1

Διάλογοι Σελίδα.1 Διάλογοι 2012-2013 Σελίδα.1 Επιφυλλίδα - Οπισθόφυλλο Η ουσία της έννοιας Νοημοσύνη Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα πράγματα τα ρυθμίζουν οι Αρχές και όχι οι επιθυμίες και οι στόχοι μας. Τα γεγονότα με σταθερότητα

Διαβάστε περισσότερα

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία 5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία Στόχοι της γλωσσολογίας Σύμφωνα με τον Saussure, βασικός στόχος της γλωσσολογίας είναι να περιγράψει τις γλωσσικές δομές κάθε γλώσσας με στόχο να διατυπώσει θεωρητικές αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Η πλειοψηφία θεωρεί πως η Νόηση είναι μια διεργασία που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Clements & Sarama, 2009; Sarama & Clements, 2009 Χωρική αντίληψη και σκέψη Προσανατολισμός στο χώρο Οπτικοποίηση (visualization) Νοερή εικονική αναπαράσταση Νοερή

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας Ινστιτούτο του Φροϋδικού Πεδίου Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας Λ Α Κ Α Ν Ι Κ Ο Σ Π Ρ Ο Σ Α Ν Α Τ Ο Λ Ι Σ Μ Ο Σ Διδάσκουν: Δ. Βεργέτης, Ντ. Περτέση, Βλ. Σκολίδης Γ. Φουντουλάκη, Μ. Φραγκιαδάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ Για τον Αριστοτέλη, όλες οι ενέργειες των ανθρώπων γίνονται για κάποιο τέλος, δηλαδή για κάποιο σκοπό που είναι ο ανώτερος όλων των αγαθών, την ευδαιμονία. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Ποιός είναι ο σκοπός του μαθήματος μας? Στο τέλος του σημερινού μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

«Το παραμέρισμα του φαλλού»

«Το παραμέρισμα του φαλλού» Ο φαλλός και η έλλειψή του, από ψυχαναλυτική σκοπιά «Το παραμέρισμα του φαλλού» Anne-Marie Collard Η Ντιάνα όταν ήρθε να με δει ξεπερνά, παραμερίζει τον φαλλό. Τουλάχιστον αυτό θέλει να με κάνει να πιστέψω.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ενότητα 9: Η σχέση μεταξύ νόμου και ελευθερίας. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ενότητα 9: Η σχέση μεταξύ νόμου και ελευθερίας. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 9: Η σχέση μεταξύ νόμου και ελευθερίας Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Σκοποί ενότητας 1. Διττός χαρακτήρας Συντάγματος 2. Διάκριση θεσμού-κανόνα 3. Η σχέση λόγου - πνεύματος

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ερωτικό παιχνίδι του άντρα και της γυναίκας είναι μια μικρή εκδήλωση του παιχνιδιού όλης της ζωής. Το ζευγάρι γνωρίζει και ζει τους κραδασμούς που το διαπερνούν, συμμετέχοντας έτσι στις δονήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα και Ταυτίσεις

Ταυτότητα και Ταυτίσεις ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΥΜ ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΛΑΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΛΑΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ 2014-2015 Ταυτότητα και Ταυτίσεις Αθήνα 2014 ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΛΑΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ Παρουσίαση Η Κλινική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική Υπάρχουν τριβές αλλά από ζήλο... Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ «Είμαι ικανοποιημένος από τη δεκαεννιάμηνη πορεία της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Διοικώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι «διοίκηση» 2. Η «διοίκηση»

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλιο στην εισήγηση του Σπύρου Μητροσύλη «Σαγήνη και αναλυτική συνθήκη»

Σχόλιο στην εισήγηση του Σπύρου Μητροσύλη «Σαγήνη και αναλυτική συνθήκη» Σχόλιο στην εισήγηση του Σπύρου Μητροσύλη «Σαγήνη και αναλυτική συνθήκη» Τέσσα Χατζηγιάννη Στο κλινικό παράδειγµα που παραθέτει στην εισήγησή του ο Σ. Μητροσύλης, έχει µεσολαβήσει αλλαγή του αναλυτικού

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Έβδομο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-15 Σημειώσεις... 16 2 Μάθημα Έβδομο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε τη δύναμη της αντίληψης. Θα ανακαλύψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΛ 1 Reginald Blanchet

Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΛ 1 Reginald Blanchet Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΛ 1 Reginald Blanchet Στην παρουσίαση με τον παραπάνω τίτλο, αναπτύσσω την ακόλουθη ιδέα: το καρτέλ συγκροτείται με τη συνύφανση δύο αρχών, την αρχή της διάλυσης και την αρχή της σύνθεσης".

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση της Μίνας Μπούρα στην παρουσίαση στη Στοά του Βιβλίου του βιβλίου της Μαρίας Καλεώδη Σελέξ, Περί παιδικής ψυχώσεως

Παρέμβαση της Μίνας Μπούρα στην παρουσίαση στη Στοά του Βιβλίου του βιβλίου της Μαρίας Καλεώδη Σελέξ, Περί παιδικής ψυχώσεως Παρέμβαση της Μίνας Μπούρα στην παρουσίαση στη Στοά του Βιβλίου του βιβλίου της Μαρίας Καλεώδη Σελέξ, Περί παιδικής ψυχώσεως (Εκδόσεις Εξάντας, Άνοιξη 2005). Για να μιλήσω για το βιβλίο της Μαρίας Καλεώδη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Ενότητα 7 πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Αφηγούμαστε πώς περάσαμε σε μια συναυλία Περιγράφουμε μουσικά όργανα και πώς κατασκευάζονται Απαγγέλλουμε και τραγουδάμε στίχους Περιγράφουμε έργα τέχνης Αναγνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ Παράρτημα Ι Εργαλείο 1: Γνωριμία - Διερεύνηση προσωπικών θεωριών 1. Τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να πετύχω στην τάξη μου είναι: Α. Β. Γ. Δ. 2. Είμαι ευχαριστημένος/η από τη δουλειά μου όταν: Α. Β.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Η φύση της προκατάληψης (Allport, 1954).

Η φύση της προκατάληψης (Allport, 1954). Η φύση της προκατάληψης (Allport, 1954). Για τον Allport η προκατάληψη αποτελεί το σχηματισμό γνώμης χωρίς να έχουμε επαρκή στοιχεία. Ακόμα και όταν κάποιος επικαλείται επαρκή στοιχεία συχνά συμβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ; Η επαγγελματική ανάπτυξη και η ανθρώπινη ανάπτυξη συνδέονται. Η εξελικτική πορεία του ατόμου δεν κλείνει με την είσοδό του στο επάγγελμα ή σε έναν οργανισμό αλλά αντίθετα, την στιγμή εκείνη αρχίζει μία

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Πρώτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Πρώτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε το ένα ένα λάθος που στερεί από όλους

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Παλαιστίνιοι Ισραηλινοί Μία μόνο χώρα, με ένα μόνο Κράτος!

Παλαιστίνιοι Ισραηλινοί Μία μόνο χώρα, με ένα μόνο Κράτος! Παλαιστίνιοι Ισραηλινοί Μία μόνο χώρα, με ένα μόνο Κράτος! Μία πολιτική πρόταση με εφτά διακηρύξεις Κείμενο συλλογικό Μετάφραση Σημειώσεις Σταύρος Βολιώτης ~ 1 ~ Μια πολιτική πρόταση με εφτά διακηρύξεις

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης: «Εκκλησία και νέοι» Ζαπάντες Διονύσιος Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών Επιβλέπων καθηγητής: Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος

Μελέτη περίπτωσης: «Εκκλησία και νέοι» Ζαπάντες Διονύσιος Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών Επιβλέπων καθηγητής: Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος Μελέτη περίπτωσης: «Εκκλησία και νέοι» Ζαπάντες Διονύσιος Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών Επιβλέπων καθηγητής: Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος Σκοπός της έρευνας Η παρούσα εργασία αποτελεί μελέτη περίπτωσης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΣΤΟ 14 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους» ΑΘΗΝΑ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 1 2

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής:

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής: Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, για να μη στεναχωριόμαστε, είναι πως τόσο στις εξισώσεις, όσο και στις ανισώσεις 1ου βαθμού, που θέλουμε να λύσουμε, ακολουθούμε ακριβώς τα ίδια βήματα! Εκεί που πρεπει να

Διαβάστε περισσότερα

Α κύκλος Βιωµατικών Εργαστηρίων Υπηρεσίας Συµβουλευτικής Σταδιοδροµίας Γραφείου ιασύνδεσης Ιονίου Πανεπιστηµίου

Α κύκλος Βιωµατικών Εργαστηρίων Υπηρεσίας Συµβουλευτικής Σταδιοδροµίας Γραφείου ιασύνδεσης Ιονίου Πανεπιστηµίου Α κύκλος Βιωµατικών Εργαστηρίων Υπηρεσίας Συµβουλευτικής Σταδιοδροµίας Γραφείου ιασύνδεσης Ιονίου Πανεπιστηµίου Τρόποι αντιµετώπισης του άγχους. Πρόληψη και θεραπεία της κατάθλιψης. Ψυχολόγος - Howard

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΝ ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΩ. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ή ΠΕΡΙ ΑΓΩΓΗΣ»

ΖΑΝ ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΩ. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ή ΠΕΡΙ ΑΓΩΓΗΣ» ΖΑΝ ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ή ΠΕΡΙ ΑΓΩΓΗΣ» Αν είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος γεννιέται καλός και γίνεται μοχθηρός μόνο μέσα από την κακή επιρροή της κοινωνίας στην οποία ζει, η μεταρρύθμιση

Διαβάστε περισσότερα

Maria Gravani Open University of Cyprus

Maria Gravani Open University of Cyprus Αντλεί από πρόσφατη έρευνά μου στο ΑΠΚΥ (μελέτη περίπτωσης) στην οποία συμμετείχαν 8 μέλη ΣΕΠ και 16 φοιτητές της ΣΑΚΕ. Η παρουσίαση οργανώνεται γύρω από τα εξής θέματα: Επικοινωνία Κλίμα-ατμόσφαιρα κατά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγγελέας: Δευτέρα 03/10/2011, η ημέρα της δολοφονίας της Souzan Anders. Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του κατηγορούμενου;

Εισαγγελέας: Δευτέρα 03/10/2011, η ημέρα της δολοφονίας της Souzan Anders. Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του κατηγορούμενου; Εισαγγελέας Γνωρίζετε τον κατηγορούμενο; Ναι, τον γνωρίζω καλά. Δουλεύουμε μαζί, τα τελευταία 8 χρόνια, στο ταμείο της Τράπεζας «Goliath». Και έχουμε μια, αρκετά στενή, φιλική σχέση. To θύμα το γνωρίζατε;

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσολογία και ψυχανάλυση

Γλωσσολογία και ψυχανάλυση Γλωσσολογία και ψυχανάλυση Αποφασίσαμε αυτή τη χρονιά να καταπιαστούμε με το ζήτημα της ηθικής, θέμα που αποτελεί «σπαζοκεφαλιά» από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Άξονας αυτής της δουλειάς θα σταθούν

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

στις οποίες διαμορφώθηκαν οι ιστορικοί και οι πολιτισμικοί όροι για τη δημοκρατική ισότητα: στη δυτική αντίληψη της ανθρώπινης οντότητας, το παιδί

στις οποίες διαμορφώθηκαν οι ιστορικοί και οι πολιτισμικοί όροι για τη δημοκρατική ισότητα: στη δυτική αντίληψη της ανθρώπινης οντότητας, το παιδί 160 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Τα δικαιώματα του παιδιού και οι συνέπειες της αναγνώρισής τους σε διεθνές επίπεδο αντιπροσωπεύουν μια τεράστια αλλαγή των αντιλήψεων και των νοοτροπιών για το παιδί, γεγονός που συνοδεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10: Οι δύο ορισμοί του δικαίου σε αντιπαραβολή

Ενότητα 10: Οι δύο ορισμοί του δικαίου σε αντιπαραβολή ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 10: Οι δύο ορισμοί του δικαίου σε αντιπαραβολή Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Σκοπός ενότητας Να δούμε τον ορισμό του δικαίου ξανά και να τον επαναδιατυπώσουμε κάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Ψυχολογία Κινήτρων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Ψυχολογία Κινήτρων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ψυχολογία Κινήτρων Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΝΙΑ PRESIDENT, HELLENIC BANK ASSOCIATION, CHAIRMAN OF THE BOARD OF DIRECTORS, NATIONAL BANK OF GREECE CREDIT RISK MANAGEMENT FOR BANKING & BUSINESS FINDING LIQUIDITY

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ EΠEAEK Αναμόρφωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ - Αυτεπιστασία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ειρήνη Δερμιτζάκη -Μάριος Γούδας Διάλεξη 9: To παιχνίδι ως αναπτυξιακή διαδικασία ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης µεσήλικης γυναίκας µε Aποφευκτική ιαταραχή Προσωπικότητας και Αγοραφοβία 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14 17 Μαϊου 2009, Βόλος, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Χ. Βαρβέρη-Γ.

Διαβάστε περισσότερα

3 + 2 Χρόνια Εκπαίδευσης και Εποπτείας Αναμνήσεις & Αναστοχασμοί από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής

3 + 2 Χρόνια Εκπαίδευσης και Εποπτείας Αναμνήσεις & Αναστοχασμοί από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής 3 + 2 Χρόνια Εκπαίδευσης και Εποπτείας Αναμνήσεις & Αναστοχασμοί από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Γιάννης Αναστασιάδης: Κοινωνικός Λειτουργός, Παιδικά Χωριά SOS

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ γνώση + ικανότητα επικοινωνίας χρήσιμη & απαραίτητη αποτελεσματικότητα στον επαγγελματικό χώρο αποτελεσματικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις Περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γραπτός λόγος στο Νηπιαγωγείο

Ο Γραπτός λόγος στο Νηπιαγωγείο Ο Γραπτός λόγος στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 1: Εισαγωγικά: Τι είναι γλώσσα Βασικά χαρακτηριστικά της γλώσσας Στελλάκης Νεκτάριος Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών ΤΕΕΑΠΗ Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ»

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΩΤΣΙΔΗ (PhD, MSc, MA) Κλινικός & Συμβουλευτικός Ψυχολόγος 1 ΔΟΜΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Ορισμοί, οφέλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΠ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/09/2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Η Χαρά

Διαβάστε περισσότερα