Σύβακας Σταύρος ΠΕ19,MSc. IT Στέλεχος Πληροφορικής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σύβακας Σταύρος ΠΕ19,MSc. IT Στέλεχος Πληροφορικής"

Transcript

1 Σύβακας Σταύρος ΠΕ19,MSc. IT Στέλεχος Πληροφορικής

2 H ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών H ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών και της δικτύωσής τους σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο έδωσε τη δυνατότητα άµεσης επικοινωνίας µεταξύ ιατρών. Την επικοινωνία ακολούθησε η αµοιβαιότητα στο µοίρασµα της πληροφορίας, και έτσι δηµιουργήθηκαν διεθνώς «κατανεµηµένες» βάσεις ιατρικών δεδοµένων. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσµα να διατίθεται σήµερα στην ιατρική κοινότητα ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών, στον οποίο η πρόσβαση είναι άµεση.

3 Ο τεράστιος όγκος πληροφορίας Ο τεράστιος όγκος πληροφορίας και η αµεσότητα στην πρόσβασή της είναι αναγκαίες συνθήκες για την επίλυση σύνθετων ιατρικών προβληµάτων, δεν είναι όµως ικανές. Πράγµατι, όσο µεγαλύτερος είναι ο όγκος της διατιθέµενης πληροφορίας, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ανεύρεση µιας συγκεκριµένης πληροφορίας. Είναι σαφές ότι για να βρεθεί η συγκεκριµένη πληροφορία θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος αλγόριθµος διερεύνησης, µέσω του οποίου θα γίνει ο εντοπισµός της. Ποία είναι η μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον Κόσμο?

4 Η μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον Κόσμο

5 Η χρήση του Google Α To Google σύμμαχος σε κάθε αναζήτηση Πώς γίνεται η αναζήτηση στο Google Συμβουλή 1: Φροντίστε η αναζήτησή σας να είναι απλή Δεν έχει σημασία τι ψάχνετε, ξεκινήστε με μια απλή αναζήτηση, π.χ. where's the closest hospital? (πού βρίσκεται το πιο κοντινό νοσοκομείο). Μπορείτε να προσθέσετε μερικές περιγραφικές λέξεις, αν είναι απαραίτητο. Αν ψάχνετε για κάποιο μέρος ή υπηρεσία σε συγκεκριμένη τοποθεσία, προσθέστε την τοποθεσία. Για παράδειγμα, Νοσοκομείο Λάρισα

6 Η χρήση του Google Συμβουλή 2: Χρησιμοποιήστε τη φωνητική αναζήτηση Μόνο στον Chrome Κουραστήκατε να πληκτρολογείτε; Κάντε κλικ στο εικονίδιο μικροφώνου στην εφαρμογή Google ή στο πλαίσιο αναζήτησης Chrome για να χρησιμοποιήσετε τη φωνητική αναζήτηση. Β

7 Η χρήση του Google Γ Συμβουλή 3: Επιλέξτε προσεκτικά τις λέξεις Όταν θέλετε να αποφασίσετε ποιες λέξεις θα πληκτρολογήσετε στο πλαίσιο αναζήτησης, προσπαθήστε να επιλέξετε λέξεις που είναι πιθανόν να εμφανιστούν στον ιστότοπο που αναζητάτε. Για παράδειγμα, αντί να πείτε my head hurts(πονάει το κεφάλι μου), πείτε headache (πονοκέφαλος) επειδή αυτήν τη λέξη θα χρησιμοποιούσε κάποιος ιστότοπος ιατρικού περιεχομένου.

8 Η χρήση του Google Δ Συμβουλή 4: Μην ανησυχείτε για λεπτομέρειες Ορθογραφία. Ο ορθογραφικός έλεγχος του Google χρησιμοποιεί αυτόματα την πιο κοινή ορθογραφία μιας δεδομένης λέξης, ακόμη κι αν δεν τη γράφετε σωστά. Κεφαλαία γράμματα. Η αναζήτηση για New York Times είναι ίδια με την αναζήτηση για new york times.

9 Η χρήση του Google Συμβουλή 5: Βρείτε γρήγορα απαντήσεις Στις περισσότερες αναζητήσεις, το Google θα κάνει τη δουλειά για εσάς και θα εμφανίσει στα αποτελέσματα αναζήτησης μια απάντηση στην ερώτησή σας. Ε Καιρός: Κάντε αναζήτηση για weather (καιρός) για να δείτε τον καιρό στην τοποθεσία σας ή προσθέστε το όνομα μιας πόλης, π.χ. weather Thessaloniki για να βρείτε πληροφορίες καιρού για ένα συγκεκριμένο μέρος. Λεξικό: Πληκτρολογήστε define (ορισμός) μπροστά από οποιαδήποτε λέξη για να δείτε τον ορισμό της. Υπολογισμοί: Καταχωρίστε μια μαθηματική εξίσωση, π.χ. 3*9123 ή επιλύστε σύνθετες εξισώσεις γραφημάτων. Μετατροπή μονάδων: Πληκτρολογήστε οποιαδήποτε μετατροπή, π.χ. 3 dollars in euros (3 δολάρια σε ευρώ). ή στο https://www.google.com/finance/converter

10 Άσκηση 1 Μπορούμε να μετατρέψουμε μονάδες μήκους? Άσκηση 2 Περισσότερα για τους υπολογισμούς στο

11 Άσκηση 3 Ποία η πρόβλεψη για το καιρό στη Πόλη μας;

12 Άσκηση 4 (Ας κάνουμε οικονομία) Υπολογίστε με το Google την LDL χοληστερόλη Ολική Χοληστερόλη (mg/dl) =185 HDL (mg/dl) «καλή» χοληστερόλη = 45 Τριγλικερίδια = 100 mg/dl

13 Απάντηση

14 Ιατρική Πληροφορική Εκτός όµως από τη διάσταση που σχετίζεται µε την εντόπιση χρήσιµων ιατρικών πληροφοριών, υπάρχει και η διάσταση του συνδυασµού τους για τη λήψη µιας ιατρικής πληροφορίας που αφορά τη διάγνωση, την πρόγνωση ή τη θεραπεία. Η διαχείριση των ιατρικών πληροφοριών κάνει χρήση των Η/Υ, αλλά δεν µένει σ αυτούς, απαιτεί νέες µεθόδους κωδικοποίησης και ανάλυσης, που συνιστούν τη βάση της «Ιατρικής Πληροφορικής».

15 Η Ιατρική Πληροφορική Η Ιατρική Πληροφορική παρουσιάζει σοβαρές διαφορές σε σχέση µε τις εφαρµογές της Πληροφορικής στις βασικές επιστήµες. Τα φυσικά ή χηµικά φαινόµενα περιγράφονται µε νόµους που δίνονται συνήθως από αναλυτικές µαθηµατικές εκφράσεις (συναρτήσεις).

16 Τεχνητή Νοηµοσύνη Συνήθως ο ιατρός, αντίθετα από το βασικό επιστήµονα, λαµβάνει αποφάσεις ακολουθώντας µια µη αναλυτική προσέγγιση, η οποία καλείται «ευρετική» (heuristic) και είναι αντικείµενο µελέτης µιας νέας επιστήµης, που ασχολείται µε την Τεχνητή Νοηµοσύνη (Artificial Intelligence).

17 Τι είναι heuristic method Μπορούμε να βρούμε επιστημονικά άρθρα;

18 Ιατρική απόφαση Σχεδόν πάντα, η ιατρική απόφαση λαµβάνεται σε συνθήκες αβεβαιότητος (µεγάλης ή µικρής). Οι υπολογιστές και η Ιατρική Πληροφορική έρχονται να υποστηρίξουν τη λήψη ιατρικών αποφάσεων, πρώτον, µειώνοντας την αβεβαιότητα και την υποκειµενικότητα και, δεύτερον, χρησιµοποιώντας µε πιο αποδοτικό τρόπο τα υπάρχοντα δεδοµένα. Clinical Decision Support Programs Clinical Decision Support Systems https://en.wikipedia.org/wiki/clinical_decision_support_system

19 Οι εφαρµογές της Ιατρικής Πληροφορικής απαιτούν: Πλήθος µαθηµατικών εργαλείων ώστε να κωδικοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο υπάρχοντα δεδοµένα. Μεθόδους στατιστικής ανάλυσης, αφού όλες οι ιατρικές µετρήσεις και παρατηρήσεις υπόκεινται σε τυχαία σφάλµατα. ηµιουργική εφαρµογή της αναλυτικής θεωρίας των αποφάσεων. https://el.wiki https://el.wikipedia.org/wiki/ pedia.org/wiki/διακριτάμαθηματικά Ανάλυση των γνωστικών µηχανισµών και γνωστική ψυχολογία. https://el.wiki https://el.wikipedia.org/wiki/ pedia.org/wiki/νευροψυχολογία

20 Βασικά θέματα προβληματισμού στην Ψηφιακή Υγεία Διαλειτουργικότητα συστημάτων Πληροφοριακά συστήματα ποιότητα ευχρηστία Καινοτόμα και κρίσιμα πληροφοριακά συστήματα Λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων και πληροφοριακών συστημάτων Το ΠΣ Μονάδων Υγείας πρέπει να μπορεί να φτάσει στα χέρια του Ιατρικού Προσωπικού

21

22 Ψηφιακός Ιατρικός Φάκελος Η αποτελεσµατική λειτουργία ενός νοσοκοµείου βασίζεται στην ταχεία λήψη αποφάσεων από το αρµόδιο προσωπικό, είτε αυτές αφορούν καθαρά κλινικά θέµατα περίθαλψης είτε θέµατα διαχείρισης. Η αποτίµηση της κλινικής εικόνας ενός ασθενούς, η επιλογή του βέλτιστου θεραπευτικού σχήµατος, ο καθορισµός του προσωπικού βάρδιας, ή ο χρόνος της παραγγελίας φαρµακευτικών προµηθειών αποτελούν παραδείγµατα τέτοιων αποφάσεων. Η σωστή και αποτελεσµατική λήψη παρόµοιων αποφάσεων προϋποθέτει αποτελεσµατική διαχείριση της πληροφορίας.

23 Οι ανάγκες διαχείρισης της πληροφορίας σε ένα νοσοκομείο Λειτουργικές απαιτήσεις διαχείρισης. Αυτές σχετίζονται µε όλες τις λειτουργίες οι οποίες άπτονται άµεσα των ασθενών. ιαχείριση λειτουργικής πληροφορίας απαιτείται για να απαντηθούν ερωτήµατα όπως: Πού βρίσκεται κάποιος συγκεκριµένος ασθενής, τι θεραπεία λαµβάνει, πότε θα λάβει εξιτήριο κτλ. Φανταστείτε ένα Γιατρό να μπορεί από τη φορητή του συσκευή να δώσει εξιτήριο σε κάποιον Ασθενή και το ΠΣ Να δρομολογεί αυτόματα τις ενέργειες που απαιτούνται.

24

25 Οι ανάγκες διαχείρισης της πληροφορίας σε ένα νοσοκοµείο (β) ιαχείριση πληροφορίας απαιτούµενη για το σχεδιασµό, είτε αυτός αφορά τη λειτουργία του νοσοκοµείου είτε τη θεραπευτική αγωγή των ασθενών. Παραδείγµα τα ερωτηµάτων σχετικών µε την κατηγορία αυτή είναι τα εξής: χρόνος παραγγελίας προµηθειών, προβλεπόµενος αριθµός άδειων κρεβατιών σε συγκεκριµένες χρονικές στιγµές, επιλογή κατάλληλης θεραπείας κάποιου ασθενούς κτλ.

26 Οι ανάγκες διαχείρισης της πληροφορίας σε ένα νοσοκοµείο (γ) ιαχείριση πληροφορίας για παραγωγή τυποποιηµένων εγγράφων. Η κατηγορία αυτή περιλαµβάνει τόσο την παραγωγή εγγράφων για το αρχείο του νοσοκοµείου, όπως επιβάλλει ο εσωτερικός κανονισµός λειτουργίας του, όσο και εγγράφων προς τρίτους. Καθίσταται σαφές ότι ένα πληροφοριακό σύστηµα προσαρµοσµένο στις ανάγκες ενός νοσοκομείου µπορεί να αυτοματοποιήσει σε µεγάλο βαθµό τη διαχείριση της πληροφορίας και, κατά συνέπεια, να επιταχύνει τη λειτουργία του νοσοκοµείου.

27 Σήµερα, τα πληροφοριακά συστήµατα νοσοκομείων εκτελούν µια πληθώρα λειτουργιών µε κύριο σκοπό την: επιτάχυνση της διακίνησης της πληροφορίας µεταξύ των τµηµάτων του νοσοκοµείου και τρίτων, οργάνωση των δεδοµένων κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να βοηθά στη λήψη αποφάσεων, µε αποτέλεσµα την αύξηση της παραγωγικότητας και τη µείωση του κόστους νοσηλείας.

28 Ποίες οι λειτουργίες ενός ΠΣ Νοσοκομείου; Ο πυρήνας του συστήµατος περιλαµβάνει τις βασικές κεντρικές λειτουργίες, όπως εισαγωγή ασθενούς, παρακολούθηση, έκδοση εξιτηρίου, ηλεκτρονική αρχειοθέτηση προσωπικών και δηµογραφικών στοιχείων του ασθενούς. H αγγλική συντοµογραφία για τις λειτουργίες του πυρήνα του συστήµατος είναι ADT (Admission, Discharge, Transfer).

29 Το οικονομικό σύστημα Επιτελεί τις οικονοµικές λειτουργίες, βασικότερες των οποίων είναι η πληρωµή του προσωπικού του νοσοκοµείου και η έκδοση λογαριασµών για το κόστος της νοσηλείας.

30 Το σύστημα δικτύωσης και επικοινωνίας Επιτελεί τη διασύνδεση όλων των τµηµάτων ενός νοσοκοµειακού πληροφοριακού συστήµατος σε µια ολοκληρωµένη οντότητα. Η εύρυθµη λειτουργία ενός νοσοκοµείου απαιτεί την αποτελεσµατική επικοινωνία µεταξύ των πτερύγων και των βοηθητικών τµηµάτων του νοσοκοµείου, τα βασικότερα των οποίων είναι το φαρµακείο,το τµήµα ραδιοδιάγνωσης και τα κλινικά εργαστήρια.

31 Σύστημα παραγωγής Ιατρικών εγγράφων Αυτό διαδραµατίζει καίριο ρόλο στις λειτουργίες ενός νοσοκοµειακού πληροφοριακού συστήµατος. Το σύστηµα αυτό συλλέγει, οργανώνει, αποθηκεύει και παρουσιάζει κατά τον επιθυµητό τρόπο τις πληροφορίες του ιατρικού φακέλου του ασθενούς. Ο ιατρικός φάκελος περιέχει τα προσωπικά και δηµογραφικά στοιχεία του ασθενούς, ιατρικό ιστορικό, αποτελέσµατα εξετάσεων από άλλα τµήµατα του νοσοκοµείου, διαγράµµατα ζωτικών δεικτών κτλ.

32 Σύστημα Διαχείρισης Τμημάτων Αυτά υποστηρίζουν τις ανάγκες πληροφοριακής διαχείρισης συγκεκριµένων τµηµάτων του νοσοκοµείου (κλινικά εργαστήρια, φαρµακείο, ραδιολογικό τµήµα κτλ.). Συχνά εγκαθίστανται ως αποµονωµένα συστήµατα, αφού η επικοινωνία τους µε το λοιπό πληροφοριακό σύστηµα δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι είναι προσαρµοσµένα στις ιδιαίτερες ανάγκες του τµήµατος για το οποίο σχεδιάστηκαν. Η ολοκληρωµένη σύνδεσή τους µε τα άλλα τµήµατα του πληροφοριακού συστήµατος αυξάνει σηµαντικά την αυτοµατοποίηση και τα πλεονεκτήµατα τα οποία έπονται αυτής.

33 βασικές λειτουργίες των πληροφοριακών συστηµάτων κλινικών εργαστηρίων Ηλεκτρονική παραλαβή και αποστολή παραγγελιών για εξετάσεις και αποτελέσµατα εξετάσεων, αντίστοιχα. Αυτοµατοποιηµένη εκτύπωση ταµπελών για αναγνώριση ταυτότητας των ασθενών και των δειγµάτων τους. Συλλογή κλινικών δεδοµένων. Η λειτουργία αυτή παρουσιάζει δυσκολίες στην πλήρη αυτοµατοποίησή της, διότι ορισµένες κλινικές εξετάσεις µικροβιολογικών και παθολογικών εργαστηρίων απαιτούν οπτική εξέταση των δειγµάτων από εξειδικευµένο προσωπικό. Χηµικές ή αιµατολογικές εξετάσεις, οι οποίες εν γένει παράγουν αριθµητικά αποτελέσµατα, αυτοµατοποιούνται πολύ ευκολότερα.

34 Διεθνώς αναγνωρισμένα συστήματα EPSOS - European Patients - Smart open Services IZIP -Internet Access to Patient Health Records NEHTA - National E-Health Transition Authority

35 Τι είναι το epsos Οι Έξυπνες Ανοιχτές Ηλεκτρονικες Υπηρεσίες για τους Ευρωπαίους Ασθενείς (εν συντομία: epsos), είναι ένα πανευρωπαϊκό έργο που ξεκινησε τον Ιούλιο του 2008, και που υλοποιειται από δικαιούχους που εκπροσωπούν δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο κύριος στόχος του epsos είναι να αναπτύξει ένα πρακτικό πλαίσιο ηλεκτρονικής υγείας και καταλληλες υποδομές στον τομεα της Πληροφορικης και Επικοινωνιων που θα επιτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση των διάφορων μη εθνικων ευρωπαϊκών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στις πληροφορίες αναφορικά με την υγεία του ασθενούς. Το epsos έχει εντοπίσει δύο χωριστές υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας : Τον Φάκελο Ασθενούς (patient medical record) και Ηλεκτρονικές Συνταγές (e-prescription / e-dispensation).

36 Φάκελος Ασθενούς Ο Φάκελος Ασθενούς στα πλαίσια του epsos αναφέρεται σε ένα σύνολο στοιχείων που περιέχει γενικές πληροφορίες για τον ασθενή (π.χ. όνομα, ηλικία) ένα ιατρικό φάκελο που αποτελείται από τα πιο σημαντικά κλινικά δεδομένα του ασθενή (π.χ. αλλεργίες, τρέχοντα ιατρικά προβλήματα, ιατρικά εμφυτεύματα, μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, κλπ.) ένα φαρμακευτικό φάκελο όπου αναγράφονται όλα τα τρέχοντα φάρμακα που αφορουν τον ασθενη πληροφορίες σχετικά με τον ίδιο το Φάκελο Ασθενούς (π.χ. πότε και από ποιον δημιουργήθηκε) Ο Φάκελος Ασθενούς θα παρέχει στους γιατρούς πληροφορίες για τους ασθενείς τους στη δική τους γλώσσα, επιλύοντας έτσι τα γλωσσικά εμπόδια που προκύπτουν συχνά όταν οι ασθενείς αναζητούν υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα. Σε επείγοντα περιστατικά αλλά και σε προγραμματισμένη περίθαλψη ο Φάκελος Ασθενούς μπορεί να παράσχει βασικές πληροφορίες, οι οποίες βοηθούν τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας στη λήψη των αποφάσεων, και ως εκ τούτου διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (π.χ., με την πρόληψη ανεπιθύμητων παρενεργειών των φαρμάκων).

ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ανάπτυξη διαδικτυακής πολυµεσικής εφαρµογής διαχείρισης ιατρικών δεδοµένων για ένα Κέντρο Υγείας»

Διαβάστε περισσότερα

Logistics στην Υγεία. Εφαρμογή στη Διαχείριση Φαρμάκων σε Ψυχιατρική Κλινική. Α. Τσαγκάρης 1, Θ. Τζούρος 2, Π. Κυράτσης 3, Δ.

Logistics στην Υγεία. Εφαρμογή στη Διαχείριση Φαρμάκων σε Ψυχιατρική Κλινική. Α. Τσαγκάρης 1, Θ. Τζούρος 2, Π. Κυράτσης 3, Δ. Logistics στην Υγεία. Εφαρμογή στη Διαχείριση Φαρμάκων σε Ψυχιατρική Κλινική. Α. Τσαγκάρης 1, Θ. Τζούρος 2, Π. Κυράτσης 3, Δ. Τόλης 4 1 Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας και Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση Δικτυοκεντρικών Συστημάτων Διπλωματική Εργασία Υγείας με χρήση SOA και Web Services Στεφανία Π. Μαυρογιαννέα Πειραιάς Δεκέμβριος 2011 Π.Μ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΜΑΝΩΛΕΛΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ A.T.E.I ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ Αικατερίνη Παπάζογλου Πτυχιακή µελέτη Υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μιχ. Ζωγραφάκη - Σφακιανάκη Ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερα

1... 1... 1 2... 3... 3 3... 23

1... 1... 1 2... 3... 3 3... 23 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η διπλωµατική αυτή εργασία, έρχεται να φωτίσει κάποια από τα ηθικά ζητήµατα τα οποία προκύπτουν από την εφαρµογή των τεχνολογιών πληροφορικής στο χώρο της ιατρική και συγκεκριµένα ενός ολοκληρωµένου

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάλυση, σχεδίαση και ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος σε Microsoft Access για τη διαχείριση Ιατρείου».

«Ανάλυση, σχεδίαση και ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος σε Microsoft Access για τη διαχείριση Ιατρείου». Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ /05/2012 «Ανάλυση, σχεδίαση και ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος σε Microsoft Access για τη διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Πασχάλη Καλλιρρόη

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Πασχάλη Καλλιρρόη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΖΩΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισαγωγή και εφαρμογή του ολοκληρωμένου Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας στα Νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, με εκτενέστερη αναφορά στους επαγγελματίες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Βαλσαμά Μαρία

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Βαλσαμά Μαρία Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Βαλσαμά Μαρία ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Μαδυτινός Δημήτριος Εκπονηθείσα πτυχιακή εργασία απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΛΙΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΛΙΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΛΙΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι. ΦΙΛΙΟΥ Α.Μ: ΜΕ/08109

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση συστήματος ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών. Εφαρμογή στο Ιατρείο Ενηλίκων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων. Χριστουλάκη Βασιλική

Σχεδίαση συστήματος ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών. Εφαρμογή στο Ιατρείο Ενηλίκων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων. Χριστουλάκη Βασιλική ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Διπλωματική εργασία Σχεδίαση συστήματος ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών. Εφαρμογή στο Ιατρείο Ενηλίκων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων.

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Πατρών. ιπλωµατική Εργασία

Πανεπιστήµιο Πατρών. ιπλωµατική Εργασία Πανεπιστήµιο Πατρών ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πληροφορικής Επιστηµών Ζωής (Π.Ε.Ζ.) Τµήµατα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Ιατρικής ιπλωµατική Εργασία «Σχεδιασµός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΓΕΙΑΣ. Μεταπτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ IΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ IΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ μy/l 91 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ IΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΉ Σπουδαστές Μαραγιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΖΛΑΤΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Εφαρμογή Διαχείρισης Νοσοκομειακού Φαρμακείου

Θέμα: Εφαρμογή Διαχείρισης Νοσοκομειακού Φαρμακείου ΤΕΙ ΑΜΘ Θέμα: Εφαρμογή Διαχείρισης Νοσοκομειακού Φαρμακείου Σπουδάστριες: ΑΕΜ 2909 ΑΕΜ 2467 Επιβλέπων: Δρ. Μαρδύρης Βασίλειος Καβάλα 2014 Σελίδα 1 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 1 ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

«Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και ορθή εισαγωγή του Φακέλου υγείας σε Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και ορθή εισαγωγή του Φακέλου υγείας σε Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΖΩΗΣ «Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και ορθή εισαγωγή του Φακέλου υγείας σε Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερώνουµε αυτή την εργασία στις οικογένειές µας που µας στήριξαν και ήταν πάντα στο πλάι µας κατά τη διάρκεια των σπουδών µας.

Αφιερώνουµε αυτή την εργασία στις οικογένειές µας που µας στήριξαν και ήταν πάντα στο πλάι µας κατά τη διάρκεια των σπουδών µας. Αφιερώνουµε αυτή την εργασία στις οικογένειές µας που µας στήριξαν και ήταν πάντα στο πλάι µας κατά τη διάρκεια των σπουδών µας. Ευχαριστίες Ευχαριστούµε θερµά όλους όσους συντέλεσαν στην ολοκλήρωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑ: HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΤΣΕΛΕΜΠΗ ΑΝΝΑ ΚΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Η διπλωματική αυτή εργασία, ασχολείται με τα κλινικά πληροφοριακά συστήματα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Η διπλωματική αυτή εργασία, ασχολείται με τα κλινικά πληροφοριακά συστήματα ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η διπλωματική αυτή εργασία, ασχολείται με τα κλινικά πληροφοριακά συστήματα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σε περιβάλλοντα κρίσιμης ιατρική πρακτικής με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Δημιουργία ηλεκτρονικού περιβάλλοντος συνεργασίας νοσοκομείων και εξωτερικών ιατρών για τη βελτίωση του

Διαβάστε περισσότερα

1 ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

1 ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 1 ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 1.1 Εισαγωγή Ένα Πληροφοριακό Σύστηµα (Π.Σ.) αποτελεί κάτι µη απτό. Είναι ένα ιδεατό κατασκεύασµα το οποίο δηµιουργείται για να αντιπροσωπεύσει µια φυσική οντότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ιακήρυξη ιαγωνισµού για το Έργο

ιακήρυξη ιαγωνισµού για το Έργο ιακήρυξη ιαγωνισµού για το Έργο Ψηφιοποίηση Φακέλου Ασθενή και Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υγείας µε αναβάθµιση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκοµείου Τρίπολης Προϋπολογισµός:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: Γνώσεις των Εργαζόμενων Νοσηλευτών στη Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΟΣΤΡΕΦΕΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ι.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΟΣΤΡΕΦΕΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ι. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΟΣΤΡΕΦΕΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ι. ΚΟΥΦΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2011 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Οι ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ. ιαλειτουργικότητα. Επίπεδα διαλειτουργικότητας. ιαλειτουργικότητα. ιαλειτουργικότητα. 05 Dec 12.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ. ιαλειτουργικότητα. Επίπεδα διαλειτουργικότητας. ιαλειτουργικότητα. ιαλειτουργικότητα. 05 Dec 12. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ Βασικό συστατικό για την επιτυχημένη διάχυση των λύσεων η-υγείας Ύπαρξη πληροφοριακών συστημάτων τα οποία δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους Η υγεία ως συνολικό αγαθό απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος...13. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή...15. Κεφάλαιο 2: Εικονική πραγματικότητα...19

Πρόλογος...13. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή...15. Κεφάλαιο 2: Εικονική πραγματικότητα...19 Περιεχόμενα Πρόλογος...13 Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή...15 Κεφάλαιο 2: Εικονική πραγματικότητα...19 2.1 Εισαγωγή... 21 2.2 Βασικές Εννοιες και Ορισμοί... 22 2.3 Βασικά Χαρακτηριστικά ενός Εικονικού Κόσμου...

Διαβάστε περισσότερα