Οψεις της σύγχρονης κοινωνίας στο Σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα. 1 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ»

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οψεις της σύγχρονης κοινωνίας στο Σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα. 1 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ»"

Transcript

1 Οψεις της σύγχρονης κοινωνίας στο Σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα 1 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ»

2 Ομάδες Αστυνομικό μυθιστόρημα Α. Παπαβασιλείου, Α. Παπαθανασίου, Δ. Χάλκος Μια ματιά στις Σκανδιναβικές χώρες, Gunnar Staalesen Μ. Δημητριάδη, Α. Περίκο Αιμ. Σγούρου, Ε. Ψυχογυιού Stieg Larsson Μ. Παπαθανάση Α. Ραντίνι Α. Χιωτέλη Henning Mankell, Jo Nesbø Σ. Κύκια Κ. Λιαράκου Π. Ξαρχάκου Arne Dahl Χρ. Αναστασόπουλος Στ. Βλαχιώτης Θ. Θεοδωρίδης Camilla Läckberg Α. Παπαβασιλείου, Α. Παπαθανασίου, Δ. Χάλκος Μ. Παπαθανάση Arnaldur Indriðason Χρ. Αναστασόπουλος Στ. Βλαχιώτης Θ. Θεοδωρίδης Α. Χιωτέλη Συντονιστής: Ν. Μ. Γεωργιάδης

3 Γενικά για το Αστυνομικό και Σκανδιναβικό Μυθιστόρημα

4 Τι είναι το Αστυνομικό Μυθιστόρημα; Το αστυνομικό μυθιστόρημα (ΑΜ) είναι το λογοτεχνικό είδος που ασχολείται με τα εγκλήματα, την εξιχνίασή τους, τους εγκληματίες και τα κίνητρά τους. Σε ποίες κατηγορίες χωρίζονται; 1.ιστορίες με ήρωα έναν (επαγγελματία ή ερασιτέχνη) ερευνητή-ντεντέκτιβ που εξιχνιάζει κάποιο φόνο (detective fiction), 2. τα δικαστικά θρίλερ, 3. το «σκληρό αστυνομικό» (hard-boiled fiction) κ.ά.

5 Η πορεία του Αστυνομικού Μυθιστορήματος Η αρχή Ως πρώτο γενικά παραδεκτό αστυνομικό αφήγημα θεωρείται το διήγημα του Edgar Allan Poe, «Οι φόνοι της οδού Μοργκ» (1841). Ακολουθεί, ο Maurice Leblanc και το ΑΜ άρχισε να θεωρείται ως «σοβαρό» είδος. Σημαντικός συγγραφέας είναι ο Arthur Conan Doyle με ήρωα τον Sherlock Holmes. Με τον όρο ΑΜ εννοούμε Αστυνομικό Μυθιστόρημα

6 Η πορεία του Αστυνομικού Μυθιστορήματος- Η μέση Ο Μεσοπόλεμος στην Ευρώπη αποτελεί κατά πολλούς τη «χρυσή εποχή» του ΑΜ με διάσημη εκπρόσωπό του την Agatha Christie, και λίγο αργότερα τον Georges Simenon. Η πορεία του «σκληρού αστυνομικού», αλλά και του ΑΜ γενικότερα, σημαδεύεται καθοριστικά από την παρουσία δύο συγγραφέων, του Dashiell Hammett και του Raymond Chandler, την περίοδο

7 Η πορεία του Αστυνομικού Μυθιστορήματος- Σήμερα Σήμερα, ο όρος «μαύρο αστυνομικό» τείνει να περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής παραγωγής του ΑΜ μετά τον Hammett και τον Chandler. Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και σήμερα, σε πολλά σημαντικά έργα του ΑΜ δεν πρωταγωνιστεί ο ευφυής ερασιτέχνης ή επαγγελματίας ντεντέκτιβ, αλλά ένας δολοφόνος, γκάνγκστερ ή διεφθαρμένος αστυνομικός. Για παράδειγμα η τετραλογία του Λος Αντζελες του Ellroy, όπου παρουσιάζεται η πόλη κατά τη δεκαετία του 1950 πνιγμένη στη διαφθορά και τη διαστροφή).

8 Έντγκαρ Άλλαν Πόε ( ) Αγκάθα Κρίστι ( ) Ρέϋμοντ Τσάντλερ ( ) Τζέιμς Ελρόι (1948-)

9 Το Ελληνικό αστυνομικό αφήγημα Αστυνομικό στην Ελλάδα γνώρισε Μυθιστόρημα τη χρυσή εποχή του την περίοδο μέσα από τα περιοδικά «Μάσκα» και «Μυστήριο». Το ΑΜ εμφανίστηκε το Μεσοπόλεμο, αλλά σταμάτησε με την Κατοχή και τον εμφύλιο. Ο πιο γνωστός συγγραφέας της εποχής είναι ο Γιάννης Μαρής (πρώτο του μυθιστόρημα το «Εγκλημα στο Κολωνάκι», 1953). Ο Μαρής αποτελεί εκπρόσωπο μιας ολόκληρης σχολής ελληνικού ΑΜ (Νίκος Μαράκης, Αθηνά Κακούρη κ.ά.), που διαφοροποιείται από το «σκληρό» αστυνομικό των περιοδικών της εποχής και έχει σχεδόν πάντα στο επίκεντρό του την έρευνα για ένα έγκλημα σε κλειστό κύκλο ανθρώπων. Ορόσημο για την πορεία του ΑΜ στη χώρα μας αποτελεί κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1980 η αστυνομική σειρά των εκδόσεων «Αγρα», η οποία περιλαμβάνει κλασικούς της αστυνομικής φιλολογίας σε νέες ιδιαίτερα επιμελημένες μεταφράσεις και αντιμετωπίζει το ΑΜ ως λογοτεχνικό είδος

10 Γιάννης Μαρής Πέτρος Μάρκαρης

11 Από τη δεκαετία του 1990 αρχίζει η παραγωγή ελληνικού ΑΜ, που χαρακτηρίζεται ως «Νέο Ελληνικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα» και αποκτά μία σταθερή παρουσία. Οι πιο γνωστοί εκπρόσωποί του είναι ο Ανδρέας Αποστολίδης, ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Πέτρος Μαρτινίδης. Το πιο χαρακτηριστικό σημείο του Νέου Ελληνικού ΑΜ είναι «η σχεδόν πεισματική παρουσία της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας και της επικαιρότητας»

12 Σκανδιναβικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, έχουμε μία σημαντικότατη και δυναμική εξέλιξη στο χώρο του ΑΜ: την «εισβολή» του Σκανδιναβικού και ιδιαίτερα του Σουηδικού- αστυνομικού, που αποτελεί μέχρι τώρα «το μεγαλύτερο εκδοτικό φαινόμενο του 21 ου αιώνα» και εκφράζεται όχι μόνο με την παραγωγή μεγάλου αριθμού έργων, αλλά με μεταφράσεις των βιβλίων σε πολλές γλώσσες και με εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, με βραβεία κριτικών και με τη μεταφορά μυθιστορημάτων σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και εκτός Σκανδιναβίας.

13 Η αστυνομική λογοτεχνία δεν είναι κάτι νέο στις Σκανδιναβικές χώρες αντίθετα, έχει μακρά παράδοση, αλλά για πολλά χρόνια ο ρόλος της ήταν συγκριτικά μικρός διεθνώς και σχετικά λίγα βιβλία είχαν μεταφραστεί στις πιο διαδεδομένες γλώσσες. Οι πρωτοπόροι Σουηδοί συγγραφείς ΑΜ ήταν η Μαγ Σγιέβαλ και ο Περ Βάλεε, ένα παντρεμένο ζευγάρι πρώην δημοσιογράφων που έγραψαν από το 1965 έως το 1975 δέκα βιβλία με ήρωα τον επιθεωρητή Martin Beck. Η Σγιέβαλ και ο Βάλεε ασκούν κριτική μέσα από τα βιβλία τους στην Σουηδική κοινωνία και τη Σοσιαλδημοκρατία και η επίδρασή τους ήταν τεράστια στους συγγραφείς που ακολούθησαν

14 Maj Sjöwall και Per Wahlöö

15 Οι ρίζες του Σκανδιναβικού ΑΜ Το Σκανδιναβικό ΑΜ στηρίζεται, όπως ομολογούν πολλοί συγγραφείς του, τόσο στους Αμερικανούς και Αγγλους προπάτορες του είδους, όσο και στις λογοτεχνικές παραδόσεις κάθε χώρας και προχωρεί περισσότερο, προσφέροντας μια κριτική ματιά στις σύγχρονες Σκανδιναβικές κοινωνίες που θεωρούνταν από πολλούς ως ιδανικές και περιγράφονταν ως μια επιτυχημένη ουτοπία.

16 Διαφορές και κοινά Arne Dahl (πάνω) και Jo Nesbø Το Σκανδιναβικό ΑΜ περιλαμβάνει μία πολύ μεγάλη ποικιλία συγγραφέων, στα έργα των οποίων μπορούν να εντοπιστούν διαφορές (που οφείλονται τόσο στις ιστορικές, πολιτισμικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, όσο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε συγγραφέα) αλλά και πολλά κοινά στοιχεία.

17 το Σουηδικό και το Νορβηγικό ΑΜ έχουν δύο σημαντικά κοινά χαρακτηριστικά: πρώτον, εστιάζουν σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα που τα έχουν εντάξει στην πλοκή (όπως συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, μετανάστευση, φιλοναζιστικό παρελθόν αυτών των χωρών και άνοδος των ακροδεξιών οργανώσεων, βία απέναντι στις γυναίκες, κακοποίηση παιδιών) συχνά με μία κριτική ματιά και δεύτερο, παρουσιάζουν συχνά τη φύση ως στοιχείο-κλειδί στην αφήγηση. Σε πολλά έργα η σύγχρονη μεγάλη, βρόμικη και διεφθαρμένη πόλη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ σε άλλα η υπόθεση διαδραματίζεται στην παγωμένη, καταθλιπτική τις μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες, «εξωτική» για τους μη Σκανδιναβούς, επαρχία.

18 Λογοτεχνικά χαρακτηριστικά Οσον αφορά στα λογοτεχνικά χαρακτηριστικά του Σκανδιναβικού ΑΜ, μπορούμε να πούμε πολύ συνοπτικά ότι ο τρόπος γραφής σε πολλά μυθιστορήματα παίζει με τον αυτοσχεδιασμό και την αποσταθεροποίηση της γενικής μορφής του αστυνομικού, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να διευρύνει τις δυνατότητές του Σε πολλά έργα περιγράφονται φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους ιστορίες, που όμως συνθέτουν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή. Η περιγραφή τοπίων, καταστάσεων και συναισθημάτων γίνεται με αργό και μεθοδικό ξετύλιγμα των λεπτομερειών και με τρόπο που δεν κουράζει, αλλά αυξάνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

19 Οι πρωταγωνιστές του ΑΜ Οι ήρωες του Σκανδιναβικού ΑΜ, σε γενικές γραμμές, παραμελούν τον εαυτό τους και έχουν δυσλειτουργικές και τεταμένες προσωπικές σχέσεις έχουν προβλήματα, τόσο γενικότερα στη ζωή τους, όσο και ειδικότερα σε σχέση με τη δουλειά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Κερτ Βαλλάντερ, ήρωας του Χ. Μάνκελ.

20 Που οφείλεται η επιτυχία; Η μεγάλη, διεθνής επιτυχία του Σκανδιναβικού ΑΜ αποδίδεται τόσο σε λογοτεχνικούς λόγους, όσο και στο καινούργιο που φέρνει στο είδος, και συγκεκριμένα την κριτική, κοινωνική ματιά. Εχει, ακόμη, τονιστεί ότι οι αναγνώστες των ξένων αστυνομικών μυθιστορημάτων ψάχνουν για νέα περιβάλλοντα, νέα ήθη, «για κάτι, στην πραγματικότητα, που θα είναι ξένο και γνώριμο ταυτόχρονα» το Σκανδιναβικό ΑΜ φαίνεται να ικανοποιεί και αυτή την απαίτηση, αφού διαδραματίζεται σε κοινωνικά πλαίσια που έχουν αρκετές διαφορές με τις άλλες Δυτικές, αναπτυγμένες κοινωνίες, αλλά από την άλλη πλευρά, οι μη Σκανδιναβοί αναγνώστες αναγνωρίζουν σε αυτά τα μυθιστορήματα τα προβλήματα των δικών τους κοινωνιών.

21 Ενδεικτική βιβλιογραφία Forshaw, B.(2012), Death in a cold climate. Basingstoke: Palgrave Macmillan. -grand-tour-european-detective-fiction

22 ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ςτις ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕς ΧΩΡΕς

23 Ιστορικά και πολιτικά στοιχεία Β Παγκόσμιος Πόλεμος Δανία: Παραδίδεται σχεδόν αμέσως μετά την γερμανική εισβολή. Νορβηγία: Αντιστέκεται, αλλά τελικά η νόμιμη κυβέρνησή της καταφεύγει στην Βρετανία. Κατά την κατοχή αναπτύσσεται Αντίσταση ενάντια στους Γερμανούς

24 Φιλανδία: Κρατάει φιλοναζιστική στάση σχεδόν μέχρι το τέλος του πολέμου. Ισλανδία: Βρίσκεται υπό Βρετανική και Αμερικανική κατοχή. Σουηδία: Κρατάει επίσημα ουδέτερη στάση αν και ουσιαστικά βρίσκεται υπό την επιρροή της ναζιστικής Γερμανίας.

25 Πολιτικά στοιχεία Σουηδία: Από το 1930 και μετά το Σοσιαλδημοκρατικό παίζει καθοριστικό ρόλο και κυβερνά πολλές δεκαετίες. Στις εκλογές του 2011 προέκυψε κεντροδεξιά κυβέρνηση, ενώ το εθνικιστικό-ακροδεξιό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» εκπροσωπείται με 20 βουλευτές στην βουλή. Νορβηγία: Σημαντικό ρόλο μετά τον πόλεμο έπαιξε το Εργατικό Κόμμα που κυβέρνησε μέχρι το 1981, ενώ μετά εναλλάσσεται στην κυβέρνηση με συντηρητικές κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Στις τελευταίες εκλογές σχηματίστηκε κυβέρνηση από τον συνασπισμό του Εργατικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος και του Κεντρώου Κόμματος.

26 Δανία: Το πολιτικό σύστημα επιβάλλει την δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας Στις τελευταίες εκλογές σχηματίστηκε κυβέρνηση από την «Κόκκινη Συμμαχία» (Σοσιαλδημοκράτες, Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα Δανίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία). Φιλανδία: Στις τελευταίες εκλογές βγήκε νικητής το Κόμμα του «Εθνικού Συνασπισμού» με δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό, ενώ παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τα ποσοστά του εθνικιστικού κόμματος των «Αληθινών Φιλανδών». Ισλανδία: Υπάρχει παράδοση κυβερνήσεων συνεργασίας Το 2009-μετά από την οικονομική κρίση σχηματίστηκε για πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση από τη Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία

27 Ναζισμός και Σκανδιναβικές χώρες Η επίδραση του ναζισμού ήταν αρκετά σημαντική πριν και κατά τον πόλεμο, κυρίως σε Σουηδία και Φινλανδία Μεταπολεμικά οι νεοναζιστικές οργανώσεις ήταν περιθωριακές, αλλά από τη δεκαετία του 1990 έχουν εμφανιστεί διάφορες σχετικές κινήσεις, στο γενικότερο πλαίσιο ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

28 Η δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε Η δολοφονία του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε, το 1986, σημάδεψε ανεξίτηλα την πολιτική ζωή της Σουηδίας (και γενικότερα των Σκανδιναβικών χωρών), αφού αποτέλεσε το «τέλος της εποχής της αθωότητας», το τέλος του ονείρου για μια Σουηδία ασφαλή και υπεράνω των συγκρούσεων, όπου επικρατούσε η συναίνεση.

29 Οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα Οι Σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες (υψηλό βιοτικό επίπεδο, υψηλό ΑΕΠ και επίπεδο κοινωνικής συνειδητοποίησης, μέτρα κοινωνικής πρόνοιας), αλλά και διαφορές στην τοπογραφία τους, τη γλώσσα, την πολιτική που ακολουθούν σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση κλπ.

30 1. Οικονομικά μεγέθη Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν ΑΕΠ περίπου 25% μεγαλύτερο από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και κατατάσσονται ανάμεσα στις 20 πρώτες παγκοσμίως με κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ Παρά τις αλλαγές κυβερνήσεων και πολιτικών οι κρατικές δαπάνες των Σκανδιναβικών χωρών για ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς κυμαίνονται, σε γενικές γραμμές, σε υψηλά επίπεδα ΕΕ-27 Διάγραμμα 1.ΑΕΠ κατά κεφαλή σε ΜΑΔ σε σχέση με ΕΕ- 27 (=100). Επιλεγμένες χώρες, έτη 1995 και 2011 Δανία Γερμανία Φινλανδία Σουηδία Ηνωμένο Βασίλειο Ισλανδ'ια Νορβηγία ΗΠΑ

31 2. Δημογραφικά στοιχεία (Eurostat) Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι αραιοκατοικημένες (περίπου 7,3 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) Το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων τους είναι υψηλό (ειδικά η Ισλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στις 8 πρώτες χώρες της κατάταξης 190 χωρών από τον ΟΗΕ 2010) ΧΩΡΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ (2012) Δανία Φινλανδία Σουηδία Ισλανδία Νορβηγία

32 3. Μετανάστευση (2010, πηγή Eurostat) Από τη δεκαετία του 1970, η Σκανδιναβία (και κυρίως η Σουηδία) ήταν προορισμός προσφύγων και μεταναστών, λόγω της «ελαστικής» πολιτικής εισόδου και των δικαιωμάτων που παρείχε Από τη δεκαετία του 1980 η μετανάστευση αποτελεί σημαντικό θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης Ευρ. Ενωση- 27 Πολίτες άλλων χωρών (% επί συνολ. πληθ.) Δανία Φινλανδία Σουηδία Ισλανδία Γεννηθέντες σε άλλες χώρες (% επί συνολ. πληθ.) Νορβηγία

33 Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σκλήρυνση των μέτρων για τη μετανάστευση και την παροχή ασύλου, κυρίως στη Δανία

34 Η μεγάλη αύξηση κυρίως της παράνομης μετανάστευσης και των προσφύγων δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα και πολιτικές αντιπαραθέσεις Τα προβλήματα αυτά και οι δυσκολίες στη λύση τους αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές ή και νεοναζιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν εμφανιστεί και ενισχύονται, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

35 4. Εγκληματικότητα Αν και οι Σκανδιναβικές χώρες θεωρούνται από τις ασφαλέστερες στον κόσμο, η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και σήμερα κυμαίνεται (ανάλογα με το είδος του αδικήματος) σε παρόμοια ή χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών

36 Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί περιορισμένο πρόβλημα στη Σκανδιναβία, αλλά αναμένεται αύξηση (κυρίως από τις Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες). Σημαντικότερα προβλήματα είναι η διακίνηση ναρκωτικών και η εμπορία ανθρώπων (trafficking) με σκοπό κυρίως την καταναγκαστική εργασία και την πορνεία.

37 - ανθρωποκτονίες

38 ο ετήσιος μέσος όρος για την τριετία είναι για τις Σκανδιναβικές χώρες γενικά από τους μικρότερους της Ευρώπης, με εξαίρεση αυτόν της Φινλανδίας. Διάγραμμα 2. Ποσοστά ανθρωποκτονιών ανά κατοίκους). Μέσος όρος ετών , επιλεγμένες χώρες. 2,5 2 1,5 1 0,5 0 Δανία Φινλανδία Σουηδία Ισλανδία Νορβηγία Ελλάδα Γερμανία

39 ναρκωτικά (παράνομη κατοχή, παραγωγή, μεταφορά, προμήθεια, χρηματοδότηση κλπ.)

40 Τα αδικήματα αυτά παρουσιάζουν ελαφρά μείωση σε σχέση με το 2006, στη Δανία (2%) και τη Νορβηγία (3%) και αύξηση στη Φινλανδία (31%), στην Σουηδία (27%) και στην Ισλανδία (10%). Διάγραμμα 3. Δείκτης αδικημάτων σχετικών με ναρκωτικά 2009 (έτος βάσης 2006 = 100). Επιλεγμένες χώρες Δανία Φινλανδία Σουηδία Ισλανδία Νορβηγία Ελλάδα Γερμανία

41 - εγκλήματα σεξουαλικής βίας

42 Διάγραμμα 4. Βιασμοί (ποσοστά ανά κατοίκους). Επιλεγμένες χώρες, έτη 2004 και 2009 Διάγραμμα 5. Σεξουαλικά αδικήματα εναντίον ανηλίκων (ποσοστό ανά κατοίκους). Ετη 2004 και 2009, επιλεγμένες χώρες Δανία Φινλανδία Σουηδία Ισλανδία Νορβηγία Ελλάδα Γερμανία Φινλανδία Σουηδία Ισλανδία Νορβηγία Ελλάδα Γερμανία

43 Παρουσιάζονται ιδιαίτερα στη Σουηδία- υψηλά ποσοστά τόσο στους βιασμούς, όσο και στα σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον ανηλίκων Πιθανές αιτίες: - διαφορές στα νομικά συστήματα και διαφορετικοί ορισμοί του σεξουαλικού εγκλήματος και του βιασμού από χώρα σε χώρα - διαφορές στην κουλτούρα (με την έννοια ότι στην Σουηδία καταγγέλλονται από τα θύματα πιο εύκολα οι βιασμοί απ ότι σε άλλες χώρες) κλπ. - οι άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών επικρατούν ακόμη και παρά το εντυπωσιακό επίπεδο ισότητας των φύλων, αυτά τα επιτεύγματα φαίνεται να μην περνούν τις πόρτες των σπιτιών.

44 Το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο του Σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος Οι σκοτεινές πλευρές της ιστορίας των Σκανδιναβικών χωρών κατά το Β παγκόσμιο πόλεμο σε άμεση σχέση με την πρόσφατη ενίσχυση του ρατσισμού και των ακροδεξιών οργανώσεων, η αύξηση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας μετά τη δεκαετία του 1980, η ένταση της μετανάστευσης και οι συνέπειές της, η διεθνοποίηση του εγκλήματος και οι νέες μορφές του, τα σημαντικά ποσοστά εγκλημάτων σεξουαλικής βίας απασχολούν σε μεγάλο βαθμό σχεδόν όλους τους συγγραφείς και εντάσσονται στην πλοκή των μυθιστορημάτων τους, τα οποία αποκτούν έτσι ένα σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα

45 Ενδεικτική βιβλιογραφία - πηγές Εurostat (2012): Population and social conditions. Statistics in focus, 6/2012. Crime and Criminal Justice, Migration Information Source: Norway: Migrant Quality, Not Quantity Swedish National Council for Crime Prevention: Crime trends in Sweden. The Economist ( ): Nordic eugenics. Here, of all places UNODC: Statistics on crime Wikipedia: History of Scandinavia, Second World War r Wikipedia: List of countries by GDP (PPP) per capita a

46

47 Λίγα λόγια για τον Στιγκ Λάρσον Γεννήθηκε το 1954 στη Σουηδία. Υπήρξε οικονομικός αναλυτής, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του σουηδικού πολιτικού περιοδικού Expo, ειδικός σε θέματα που αφορούν νεοναζιστικές οργανώσεις και αγωνιστής κινημάτων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων. Πέθανε το 2004 από καρδιακή προσβολή.

48

49 Τούτο το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προφητικό. Λίγο καιρό μετά την έκδοσή του ο ακροδεξιός σφαγέας Άντερς Μπρέιβικ δολοφονούσε στη Νορβηγία 77 άτομα. Ο ίδιος ο Στιγκ Λάρσον χρησιμοποιεί τη λέξη «πρόβλεψη» σε αυτά που μας καταθέτει εδώ: «Χωρίς να προδικάζουμε τίποτα, μπορούμε να κάνουμε μια πρόβλεψη. Στο τέλος θα έχουμε και στη Σουηδία ένα μακελειό σαν της Οκλαχόμα Σίτι. Υπάρχουν ήδη όλα τα συστατικά: μίσος, φανατισμός, αγάπη για τη βία και σεχταριστική νοοτροπία».

50

51 Οι ήρωες του Λάρσον Παρά τους καταιγιστικούς ρυθμούς δράσης και τις διαρκείς ανατροπές, αυτό που πρωτίστως σαγηνεύει στην ιστορία είναι οι ήρωες: αντιφατικοί, με μυστικά και ψέματα και σκοτεινό παρελθόν, γοητευτικοί μέσα στις λεπτές αποχρώσεις

52 Ο Mikael Blomkvist είναι ο σκεπτόμενος δημοσιογράφος, ερευνητής που συνεργάζεται και αγωνίζεται κατά της καταπάτησης των δικαιωμάτων, κατά της διαφθοράς και της αλλοίωσης των δημοκρατικών θεσμών, δίνοντας μάχες που είναι προσωπικές, αλλά έχουν μεγάλη πολιτική σημασία

53 Η Lisbeth Salander είναι βγαλμένη από τον κόσμο των νέων που έχουν ζήσει τη βία των οικογενειών ή/και των κρατικών θεσμών, που είναι ικανότατοι στο να σερφάρουν στο ίντερνετ, που δεν εμπιστεύονται κρατικούς θεσμούς, αλλά μόνο την έμπρακτη αλληλεγγύη, που έχουν μία αδιαπραγμάτευτη ηθική στάση απέναντι στον κόσμο, και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την αυτοδικία για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τις αξίες τους

54 Η Lisbeth είναι κάτι εξαιρετικό, κάτι νέο στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Γνωρίζει πολύ καλά όχι μόνο πόσο εύκολα μπορεί να ανατραπεί το σύστημα, αλλά και πόσο απάνθρωπο είναι στην πραγματικότητα. Η ιδιότυπη ηθική της περιλαμβάνει μία ρήση που επανέρχεται στα βιβλία και δίνει τον τόνο: «Δεν υπάρχουν αθώοι. Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί ευθύνης»

55 Κοινωνικοπολιτικά στοιχεία στα Ο Λάρσον αποδομεί, με μία ανελέητη κριτική, τη Σουηδική σοσιαλδημοκρατική κοινωνία της ευημερίας και εκφράζει την αγωνία του για τις εξελίξεις της τελευταίας 25ετίας που σε μεγάλο βαθμό αφορούν και άλλες χώρες βιβλία του Λάρσον

56 Κατορθώνει να υφάνει στη μυθοπλασία του την κριτική για την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, και συγκεκριμένα, για: - το σκοτεινό ναζιστικό παρελθόν σημαντικών παραγόντων της κοινωνικοοικονομικής ζωής, - την παντοδυναμία και τη διαφθορά των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και τη συνενοχή των κοινωνικών υπηρεσιών - το μισογυνισμό και τη βία απέναντι στις γυναίκες, - τον ρόλο των ΜΜΕ, - την ανάπτυξη των ακροδεξιών οργανώσεων, - την εκμετάλλευση των αδύναμων

57 Η επιτυχία της τριλογίας του Λάρσον Ο νομπελίστας Μάριο Βάργκα Λιόσα, έγραψε ότι ο Λάρσον δημιούργησε μια σπουδαία ιστορία με ήρωες «δίκαιους εκδικητές υπεράνω του νόμου», με τους κανόνες ενός καλογραμμένου σύγχρονου αστυνομικού μπεστ-σέλλερ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος διάβασε τις σελίδες των τριών βιβλίων με «την ίδια ευχαρίστηση και πυρετώδη ενθουσιασμό» που είχε διαβάσει Δουμά, Ντίκενς και Ουγκό όταν ήταν παιδί: «Μετά από κάθε σελίδα, αναρωτιόμουν με αγωνία τι θα γίνει μετά!»

58 Βιβλιογραφικές αναφορές Γκίκα, Ε. : Θρίλερ - σχόλιο της σύγχρονης παρακμής, d=2&pubid= Hot crime writing in a cold land, st6bbikzayy/tizzjuxt_ni/aaaaaaaadf4/zxylfdvzni 0/s1600/P JPG Λινάρδος-Ρυλμόν, Π. : Η Λίζμπεθ Σάλαντερ από τον Στιγκ Λάρσον στον Ντέιβιντ Φίντσερ, Wikipedia: Stieg Larsson,

59 Henning Mankell

60 βιογραφικά στοιχεία γεννήθηκε το 1948 στην Στοκχόλμη από τα 20 του ασχολήθηκε με τη συγγραφή και την σκηνοθεσία αριστερός ακτιβιστής με δράση ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, το ρατσιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής, τον αποικιακό πόλεμο της Πορτογαλίας στη Μοζαμβίκη και πρόσφατα, ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας έντονη ανθρωπιστική δράση στην Αφρική

61 Στα περισσότερα βιβλία του, ήρωας είναι ο επιθεωρητής Βαλάντερ, μία από τις μορφές που σηματοδοτούν το σύγχρονο αστυνομικό. Ένας άλλος σταθερός «πρωταγωνιστής» των βιβλίων του είναι η μελαγχολική, σκοτεινή παγωνιά του τοπίου.

62 συμπληρώνει την πλοκή με κοινωνική και ψυχολογική οπτική γωνία, πλαστικούς χαρακτήρες-πορτρέτα και διεισδυτική ματιά στις τραγωδίες της ζωής χαρακτηριστικά του είναι η νηφάλια αντιμετώπιση του εγκλήματος και των συνεπειών του, η απλή αναπαραγωγή των Σκανδιναβικών σκηνικών, η βαθιά γνώση των ηθών της κοινωνίας και ο αινιγματικός, συναρπαστικός χαρακτήρας του πολύπλοκου ήρωά του

63 Κοινωνικοπολιτικά στοιχεία στα έργα του Mankell η διαρκής ανάλυση της κοινωνίας είναι συστατικό των μυθιστορημάτων του Μάνκελ ασχολείται με τα σημαντικά προβλήματα, που προέκυψαν στην Ευρώπη, ειδικά από τη δεκαετία του 1990: - τη μετανάστευση και την ξενοφοβία, - το τράφικιν και την σταδιακή αύξηση της βίας και του εγκλήματος, - την κοινωνική ανασφάλεια, την αυξανόμενη ανεργία και τις ανεπαρκείς κοινωνικές παροχές του κράτους πρόνοιας, την αποσύνθεση της συλλογικής αλληλεγγύης

64 Κοινωνικοπολιτικά στοιχεία στα ιδιαίτερα τον απασχολεί ο ρατσισμός ( Εκτελεστές δίχως πρόσωπο ) και η άνοδος του νεοναζισμού ( The return of the dancing master ) έργα του Mankell

65 Επικεντρώνεται σ αυτούς που παραμένουν στη σκιά, σε απεγνωσμένες, χαμένες υπάρξεις («Η Πέμπτη Γυναίκα»)... Κάποια απ τα μυθιστορήματα του αρχίζουν μ ένα σύντομο πρόλογο, που τοποθετείται σε μία τριτοκοσμική, φτωχή χώρα κι έπειτα, η υπόθεση μετακινείται στη Σουηδία. Μ αυτόν τον τρόπο, ο «άλλος» της σύγχρονης, παγκόσμιας ιστορίας, οι φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου, εμφανίζονται στα έργα του, παραμένοντας στο παρασκήνιο, ως «η μακρινή, Απούσα Αιτία».

66 Αστυνομικά βιβλία του στα Ελληνικά Εκτελεστές δίχως πρόσωπο Τα σκυλιά της Ρίγα Εντολές θανάτου Η πέμπτη γυναίκα Ένα βήμα πίσω Firewall Πριν πέσει η παγωνιά Ματωμένα ίχνη Ο άνθρωπος από το Πεκίνο Το φθινόπωρο του Κουρτ Βαλλάντερ

67 Βιβλιογραφία s.features ews ΚΑΤΙΚΗ_ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ_ pdf

68 Arne Dahl

69 Βιογραφικά Ο Arne Dahl δεν υπάρχει. Το ψευδώνυμο αυτό ανήκει στον Jan Arnald, κριτικό, δημοσιογράφο και συνεργάτη της Σουηδικής Ακαδημίας των Νομπέλ. Γεννήθηκε το 1963, γράφει τακτικά στην εφημερίδα Dagens Nyheter και έχει εκδώσει αρκετά άλλα βιβλία εκτός από τα αστυνομικά

70 Ο Arne Dahl και η «Ομάδα Α» Στα έργα του Dahl, όπως και στου Ed McBain, ο ήρωας δεν είναι ένας, αλλά μία ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων, ικανότατων αστυνομικών, που αποτελούν την «Ομάδα Α» Τα μέλη της Ομάδας (μεταξύ των οποίων ένας Φινλανδο-Σουηδός και ένας δεύτερης γενιάς μετανάστης Χιλιανής καταγωγής) είναι αντιπροσωπευτικοί τύποι της Σουηδικής κοινωνίας. Οι Σουηδοί είναι χαρακτηριστικά Σουηδοί, ο Χιλιανός αναμενόμενα λιγότερο προσαρμοσμένος στο περιβάλλον του, ενώ η υπαρξιακή μοναξιά τού Πωλ Γελμ (που είναι το κεντρικό πρόσωπο της Ομάδας) δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν Σκανδιναβό αναγνώστη.

71 Η γοητεία της πλοκής Χαρακτηριστικό των βιβλίων του Dahl είναι ο λαβύρινθος των διαδρομών που ακολουθεί η πλοκή, τα φαινομενικά ασύνδετα κομμάτια της, που όμως τελικά συνθέτουν αριστοτεχνικά το παζλ. Αλλωστε, δεν είναι τυχαία η ομολογημένη αγάπη του συγγραφέα στην τζαζ και τους αυτοσχεδιασμούς της Τα βιβλία του έχουν μία εξαιρετική αίσθηση ρυθμού, αφού τη φρενίτιδα διαδέχονται σελίδες άτονες, εφαλτήρια για την επόμενη έκρηξη.

72 Οψεις της κοινωνίας στα έργα του Dahl Τα προσωπικά αδιέξοδα, τα υπαρξιακά άγχη, οι οικογένειες σε αποσύνθεση συνδυάζονται στα βιβλία του Dahl με γενικότερα προβλήματα της σύγχρονης Σουηδικής κοινωνίας όπως ο ρατσισμός, οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, το παρακράτος και η διαφθορά, κάτι που φυσικά αντικατοπτρίζει και την πραγματικότητα της υπόλοιπης Ευρώπης.

73 Στο βιβλίο του «Τα μπλουζ της Ευρώπης» συνδέει με αριστοτεχνικό τρόπο τις ναζιστικές φρικαλεότητες και την στάση των Σκανδιναβικών χωρών κατά το Β παγκόσμιο πόλεμο με τα σύγχρονα προβλήματα της διεθνοποίησης του εγκλήματος και των σχέσεων της νέας εγκληματικότητας με τους νεοναζί.

74 Αποσπάσματα από συνεντεύξεις Πράγματι, πιστεύω ότι έχουμε μια νέα εικόνα του εγκλήματος στην Ευρώπη. Πολλά έγιναν τη δεκαετία του 90. Χώρες χωρίς δημοκρατική παράδοση, έγιναν δημοκρατίες τη λάθος στιγμή, όταν η δημοκρατία σήμαινε απλώς ωμό καπιταλισμό και όχι τις πραγματικές ανθρωπιστικές αξίες κ.τ.λ. Οπότε όλα ξαφνικά ήταν έτοιμα για ξεπούλημα, ο δυνατότερος ήταν ο νικητής, οι άνθρωποι μπορούσαν να αγοραστούν και να πωληθούν. Υπάρχει ένα σκλαβοπάζαρο στην καρδιά της Ευρώπης σήμερα και αυτό είναι αηδιαστικό.

75 Πιστεύετε ότι τα φαντάσματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μπορούν να επιστρέψουν στην Ευρώπη; Ναι. Τα φαντάσματα δείχνουν το πρόσωπό τους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σήμερα. Στη Σουηδία και την Ελλάδα υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα ακόμη και στη Βουλή-και πρόκειται για δύο χώρες χωρίς μεγάλη παράδοση στον ρατσισμό. Ανησυχώ για την επανεμφάνιση των νέοναζιστικών κοινοτήτων στην Ευρώπη. Και γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές.

76 Στα «Μπλουζ της Ευρώπης, ένας από τους ήρωές σας πιστεύει ότι ο φασισμός θα εμφανιστεί και πάλι «από την πίσω πόρτα». Μπορείτε να το σχολιάσετε; Ο απόλυτος καπιταλισμός των 80s, (νεοφιλελευθερισμός) ήταν ολοκληρωτικά επικεντρωμένος στο άτομο. Αφορούσε στην απληστία, στον γρήγορο πλουτισμό, στο να είσαι μόνος αλλά δυνατός. Η συλλογικότητα σε κάθε εκδοχή της θεωρούνταν κακή. Σήμερα υπάρχει μια νέα ανάγκη για να ανήκεις σε μια ομάδα. Δυστυχώς, οι συλλογικότητες σήμερα λειτουργούν περισσότερο με αποκλεισμούς-είμαστε εμείς εναντίον εκείνων. Δεν πρόκειται για τις θετικές ομάδες που επιθυμούσαν όλοι να νιώθουν ευπρόσδεκτοι και να λαμβάνουν μέρος. Είναι περισσότερο «είτε είσαι μαζί μας είτε εναντίον μας». Ο φασισμός γίνεται όλο και πιο ισχυρός.

77 Αστυνομικά βιβλία του στα Ελληνικά Misterioso Μίσος και αίμα Τυχαίο θύμα Τα μπλουζ της Ευρώπης

78 Ενδεικτική βιβλιογραφία his-own-words 654&enthDate= /review-misterioso-arne-dahl/

79 Camilla Läckberg

80 Μία συγγραφέας γεννιέται Γεννήθηκε το 1974 στη Φιελμπάκα, στη δυτική ακτή της Σουηδίας. Εγραφε ιστορίες από πολύ μικρή ηλικία Σπούδασε οικονομικά, και εργάστηκε ως οικονομολόγος στην Στοκχόλμη Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη συγγραφή, όταν παρακολούθησε μια σειρά μαθημάτων δημιουργικής γραφής και τελικά, το αστυνομικό μυθιστόρημα την κέρδισε

81 Ηρωές της είναι η συγγραφέας Ερίκα Φαλκ και ο σύντροφός της επιθεωρητής Πάτρικ Χέντστρεμ, δύο από τους πιο ανεπτυγμένους χαρακτήρες στο σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα

82 Χρησιμοποιεί ως σκηνικό των μυθιστορημάτων της την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε όπως λέει, «μία μικρή πόλη είναι πάντα ένα ιδανικό μέρος για ιστορίες μυστηριωδών φόνων» Η ακρίβεια της πλοκής στα βιβλία της θυμίζει την Αγκαθα Κρίστι

83 Κοινωνικοπολιτικά στοιχεία στα βιβλία της Η Läckberg, χωρίς να είναι τόσο «πολιτική» όσο οι άλλοι Σκανδιναβοί συνάδελφοί της, ασχολείται με τη Σουηδική κοινωνία, και ιδιαίτερα με τις σχέσεις των κατοίκων σε μια μικρή πόλη και τα σκοτεινά μυστικά της οικογένειας

84 Ενδιαφέρεται ειδικότερα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και για το «πώς οι ναζί μπόρεσαν να χειραγωγήσουν τόσους ανθρώπους και να έρθουν στην εξουσία»

85 Η επιτυχία Η Camilla Läckberg έχει δεχθεί άριστες κριτικές. Θεωρείται από τις κορυφαίες συγγραφείς στην χώρα της, τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα.

86 Βιβλία της στα Ελληνικά Η παγωμένη πριγκήπισσα Ο ιεροκήρυκας Οικογενειακά μυστικά Σε ζωντανή μετάδοση Το παιδί από τη Γερμανία

87 Πηγές %C3%A4ckberg id= com_content&view=article&id=446:sezontani-metadosi&catid=45:xenipezografia&itemid=94

88 Jo Nesbø.

89 Βιογραφικά στοιχεία: Γεννήθηκε το 1960, στο Molde της Νορβηγίας. Καταπιάστηκε από νεαρή ηλικία με το ποδόσφαιρο, που, όμως, εγκατέλειψε λόγω σοβαρού τραυματισμού. Σπούδασε Οικονομικά κι εργάστηκε ως δημοσιογράφος και χρηματιστής. Ασχολήθηκε με τη ροκ μουσική, ως τραγουδιστής και συνθέτης στο συγκρότημα Di Derre.

90 Πρωταγωνιστής των βιβλίων του είναι ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε, ένας γνήσιος αντι-ήρωας, ένας σύνθετος χαρακτήρας που «ρέπει επίμονα προς τη σκοτεινή του πλευρά», ένας ανυπότακτος αστυνομικός που εναντιώνεται στην εξουσία και συχνά αποδίδει δικαιοσύνη με το δικό του τρόπο.

91 Το Όσλο αποτελεί στην πραγματικότητα έναν πρωταγωνιστή στα βιβλία του Nesbø. Ο Nesbø ενδιαφέρεται για τις μεγάλες αντιθέσεις μιας πόλης, στην οποία η ευημερία συνυπάρχει με την εξαθλίωση, για τις σκοτεινές πλευρές της γι αυτόν, η μεγάλη πόλη αποτελεί «το τέλειο σκηνικό για ένα συγκλονιστικό θρίλερ».

92 Κοινωνικοπολιτικά στοιχεία στα έργα του Nesbø: O Nesbø θεωρείται λιγότερο «πολιτικός» από τους περισσότερους Σκανδιναβούς συγγραφείς. Ωστόσο, δηλώνει πως «είναι αδύνατο να γράψεις κάτι, χωρίς να είναι πολιτικό. Πρέπει να πάρεις πολιτικές αποφάσεις στην περιγραφή που κάνεις. Κάνεις επιλογές για το τι θα γράψεις και τι όχι, κι αυτές οι επιλογές είναι βέβαια πολιτικές.».

93 Ασκεί έντονη κριτική στις δυσλειτουργίες του Κράτους Πρόνοιας. Σχολιάζει διεθνή θέματα, όπως το Άπαρτχαϊντ της Νότιας Αφρικής και τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ασχολείται με: τη βία απέναντι στις γυναίκες, τη διαφθορά της εξουσίας κι ειδικότερα της αστυνομίας, τη στάση της Νορβηγίας κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Νεοναζί.

94 Λίγες ημέρες μετά τα τραγικά γεγονότα του 2011 και τη δολοφονία 77 ανθρώπων από τον ακροδεξιό, Anders Breivik, ο Nesbø δηλώνει: «Μετά τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου, τίποτε δεν μπορεί να είναι πλέον το ίδιο. Η αφελής αψήφηση του φόβου έχει τελειώσει. Υπάρχει, όμως, ένας δρόμος που δείχνει προς τα εμπρός: να είμαστε θαρραλέοι και να συνεχίσουμε τη ζωή όπως και πριν. Να μην αφήσουμε τον φόβο να αλλάξει τον τρόπο που έχουμε επιλέξει να δομήσουμε την κοινωνία μας.».

95 Αστυνομικά βιβλία του στα ελληνικά: 1. Νέμεσις 2. Το αστέρι του Διαβόλου 3. Ο λυτρωτής 4. Ο χιονάνθρωπος 5. Η λεοπάρδαλη 6. Ο Κοκκινολαίμης 7. Κυνηγοί κεφαλών

96 Βιβλιογραφία 28/jo-nesbo-salman-rushdie-norwegianthriller /mar/11/jo-nesbo-harry-hole-interview 6700

97 Gunnar Staalesen

98 Βιογραφικά Γεννήθηκε το 1947 στο Μπέργκεν Σπούδασε αγγλική και γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία, και συγκριτική λογοτεχνία Δημοσίευσε βιβλία από νεαρή ηλικία, αλλά έγινε διάσημος όταν ασχολήθηκε με το αστυνομικό μυθιστόρημα Εχει γράψει περισσότερα από 20 αστυνομικά που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες

99 Ηρωάς του είναι ο Βαργκ Βέουμ, ένας μοναχικός, μελαγχολικός ιδιωτικός ντεντέκτιβ, διαζευγμένος και πατέρας ενός γιού Ο Βαργκ είναι εμπνευσμένος από τους ήρωες των μεγάλων Αμερικανών κλασικών του αστυνομικού μυθιστορήματος, ζει και δρα στο Μπέργκεν, όπως ο δημιουργός του

100 Η πόλη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα βιβλία του και φανερώνονται οι φωτεινές και οι σκοτεινές πλευρές της, με περιγραφές άλλοτε λιτές και άλλοτε ποιητικές Οι ρυθμοί των μυθιστορημάτων είναι γρήγοροι και η δράση γεμάτη ανατροπές

101 Κοινωνικοπολιτικά στοιχεία στα βιβλία του Staalesen Κάνει οξύτατα πολιτικά σχόλια για τη σύγχρονη Νορβηγική κοινωνία, για τις θεαματικές ανακατατάξεις και τα κοινωνικά προβλήματα που έφερε ο πλούτος από την εκμετάλλευση του πετρελαίου

102 Ασχολείται με την κρατική καταστολή, τη διαπλοκή και τη διαφθορά, το εμπόριο ναρκωτικών και... ανθρώπων με την παρακμή των αξιών, την αδιαφορία, την ξενοφοβία

103 Στο μυθιστόρημά του «Στο σκοτάδι όλοι οι λύκοι είναι γκρι», ασχολείται με την περίοδο του πολέμου, τη Νορβηγική Αντίσταση, τα πρόσωπα που έδρασαν τότε και συνέχιζαν να επηρεάζουν τα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα της χώρας.

104 Βιβλία του στα Ελληνικά Δικός σου ως το θάνατο Στο σκοτάδι όλοι οι λύκοι είναι γκρι Τα μαύρα πρόβατα

105 Πηγές - Βιβλιογραφία w-gunnar-staalesen-author les_civ_2_10/08/2008_280437

106 Arnaldur Indriðason

107 Βιογραφικά γεννήθηκε το 1961 στο Ρέικιαβικ, εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, τα βιβλία του γνωρίζουν διεθνή επιτυχία και έχουν κερδίσει πολλά λογοτεχνικά βραβεία

108 ήρωας των βιβλίων είναι ο επιθεωρητής Erlendur είναι ένας πενηντάρης, μοναχικός και μελαγχολικός με δύσκολη προσωπική ζωή που τη σημαδεύουν ένας διαλυμένος γάμος και μία αυτοκαταστροφική, εθισμένη στην ηρωίνη κόρη.

109 Τα προσωπικά προβλήματα του Erlendur διαπλέκονται αριστοτεχνικά με την επίλυση των υποθέσεων που αναλαμβάνει, και αυτά που αποκαλύπτει κατά τη διάρκεια της έρευνας τον προβληματίζουν σχετικά με τις επιλογές που έχει κάνει στη ζωή του

110 Ο Indriðason ενδιαφέρεται για τη βία στις ανθρώπινες σχέσεις, τη μοναξιά, το φόβο και τα ψυχολογικά τραύματα, τη ζωή στο περιθώριο της κοινωνίας (ειδικά στον κόσμο των εξαρτημένων από τα ναρκωτικά), και τα εγκλήματα του παρελθόντος που πρέπει να εξιχνιαστούν έστω και μετά από χρόνια, για να αποκατασταθούν οι αδικίες

111 Κοινωνικοπολιτικά στοιχεία στο έργο του Indriðason Ο συγγραφέας ασχολείται με την κρίση του θεσμού της οικογένειας αλλά και τα προβλήματα των συμβιώσεων, την ενδοοικογενειακή βία, την αναποτελεσματικότητα των Κοινωνικών Υπηρεσιών, τη διαφθορά δημοσίων προσώπων, την εξάπλωση των ναρκωτικών, την εσωτερική μετανάστευση από την επαρχία στην πόλη, την σύγχρονη ιστορία της χώρας του και τις μεγάλες αλλαγές που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

112 ασχολείται με τα κοινωνικά ζητήματα, δίνοντας βάρος στις συνέπειες του Ψυχρού Πολέμου και στις ιδεολογικές απογοητεύσεις της γενιάς του. Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους για να μιλήσει για την κοινωνία».

113 βιβλία του στα Ελληνικά Φορμόλη Η σιωπή του τάφου

114 Βιβλιογραφία eaturesreviews.guardianreview11 / /?iid= html

115 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Στο πλαίσιο της εργασίας συναντηθήκαμε και πήραμε συνέντευξη από τον Arne Dahl (βλ. %bc%ce%bf%cf%81%cf%86%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad %cf%82- %cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ae%cf%83%c e%b5%ce%b9%cf%82/) Διοργανώσαμε εκδήλωση-συζήτηση για το σύγχρονο Σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα (βλ. cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b1- %cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce %b7/) ΟΙ φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν για το πρότζεκτ βρέθηκαν στους Ιστότοπους των συγγραφέων και των εκδοτικών οίκων, σε σχετικά μπλογκς και στο Google

116 Πηγές - αναφορές

Ο Jorn Lier Horst έρχεται στην Αθήνα

Ο Jorn Lier Horst έρχεται στην Αθήνα Ημερομηνία 23/11/2016 Μέσο www.iefimerida.gr Συντάκτης Χριστίνα Δρούζα Link http://www.iefimerida.gr/news/302999/o-jorn-lier-horst-erhetai-stin-athina ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ PUBLIC Ο Jorn Lier Horst

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΙΟΡΚ Μεγάλωσα με εικόνες της Ελλάδας

ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΙΟΡΚ Μεγάλωσα με εικόνες της Ελλάδας Ημερομηνία 10/10/2016 Μέσο Συντάκτης Link www.ethnos.gr Γκίκα Ελένη http://www.ethnos.gr/biblio/arthro/megalosa_me_eikones_tis_elladas- 64562445/- ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΙΟΡΚ Μεγάλωσα με εικόνες της Ελλάδας Eρχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βιογραφικό σημείωμα Ο Πολυμέρης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διατριβή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τετάρτη, 16 Οκτώβριος :21 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 16 Οκτώβριος :40

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τετάρτη, 16 Οκτώβριος :21 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 16 Οκτώβριος :40 1. Υπάρχουν πολλές μορφές βίας και τυραννικών καθεστώτων. Τι το ιδιαίτερο έχει ο ναζισμός; α) Οι διάφορες μορφές βίας και τυραννίας δεν σου επιτρέπουν να μιλάς, να ενεργείς, να σκέφτεσαι, να μαθαίνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Ημερομηνία 25/2/2015 Μέσο Συντάκτης Link diastixo.gr Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης http://diastixo.gr/sinentefxeis/xenoi/3524-william-landay ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Δημοσιεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Samuel Bjork: «Πιστεύω ότι είναι εντελώς περιττό να περιγράφεις ωμή βία. Θεωρώ ότι ευτελίζει το τελικό αποτέλεσμα»

Samuel Bjork: «Πιστεύω ότι είναι εντελώς περιττό να περιγράφεις ωμή βία. Θεωρώ ότι ευτελίζει το τελικό αποτέλεσμα» Ημερομηνία 10/10/2016 Μέσο Συντάκτης Link www.huffingtonpost.gr Καλλιόπη Κρητικού http://www.huffingtonpost.gr/calliope-kritikou/samuel-bjork-_b_12370594.html Samuel Bjork: «Πιστεύω ότι είναι εντελώς περιττό

Διαβάστε περισσότερα

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας Ημερομηνία 18/05/2015 Μέσο Συντάκτης Link athensvoice.gr AV Team http://goo.gl/y5kl27 18/05/2015-12:49 0 Σχόλια #VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας «Παγωμένος Άγγελος», Samuel Bjork, εκδ. Διόπτρα Όπως

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ - ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Πορτραίτα: Johanna Lindsey

Πορτραίτα: Johanna Lindsey Ημερομηνία 10/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.bookcity.gr/ Χρύσα Βασιλείου http://www.artsandthecity.gr/bloggers/%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%cf%81%ce%b1% CE%AF%CF%84%CE%B1/22032- %CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B1-johanna-lindsey

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Νικόλαος Χ. Μπέκας Greek classroom of Masterστην "Κοινωνική Παιδαγωγική και μάχη ενάντια στη νεανική

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική εκπαίδευση

Στόχοι και κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Στόχοι και κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική εκπαίδευση Ενότητα 6: Ρατσισμός Αναστασία Κεσίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία;

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία; Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Η Λία Ζώτου και ο Θοδωρής Καραγεωργίου γεννήθηκαν σε δύο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παρουσίαση με τρόπο συνοπτικό των σχετικών φαινομένων ΑΜΑΛΙΑ Κ. ΗΛΙΑΔΗ, φιλόλογος-ιστορικός Αναπληρωματικό μέλος της ομάδας πρόληψης & αντιμετώπισης φαινομένων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ

Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat οι πληθυσμοί της Ευρώπης γερνάνε γρήγορα λόγω του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων και του αυξανόμενου προσδόκιμου

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα: Πολιτισμός της μνήμης και συνεργασία νέων 15.-17.9.2012 στην Παραμυθιά

Ημερίδα: Πολιτισμός της μνήμης και συνεργασία νέων 15.-17.9.2012 στην Παραμυθιά Πάνελ 1: Σύγχρονη μετάδοση της ιστορίας από νέους για νέους - Τι κάνει ένα μνημείο ελκυστικό για νέους? - Πως μπορεί να διαμορφωθεί η ιστορική-πολιτική παιδεία? - Τι μπορούν να κάνουν οι νέοι για την ενθυμίση?

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ = ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ = ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ = ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 27 Φεβρουαρίου, 2014 Παναγιώτα Χριστοδούλου Κοινωνική Λειτουργός ΜΑ, Υπ. Διδάκτορας Ορισμός Εμπορίας Προσώπων Σύμφωνα με τον περί Καταπολέμησης της Εμπορίας και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση»

Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση» Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση» Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 Κυρίες και κύριοι καλημέρα

Διαβάστε περισσότερα

Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός»

Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός» Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός» Η Αφροδίτη Βακάλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και είναι εκπαιδευτικός. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ιανουαριος 2015 Κωνσταντίνα Μοσχοτά Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ανεξάρτητη, µη κυβερνητική, µη κερδοσκοπική οργάνωση. Όραµά µας η καταπολέµηση κάθε µορφής κακοποίησης εις βάρος των γυναικών. Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..»

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..» Ημερομηνία 11/8/2016 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασόλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%cf%84%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1- %CF%80%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκλειδώνοντας «Το τελευταίο αίνιγμα»

Ξεκλειδώνοντας «Το τελευταίο αίνιγμα» Ημερομηνία 1/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://koukidaki.blogspot.gr/ Θεόφιλος Γιαννόπουλος http://koukidaki.blogspot.gr/2015/11/kseklidonontas-to-teleftaio-ainigma-theofilosgiannopoulos.html Ξεκλειδώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

I N T E R V I E W S 1 3 / 1 2 / Ο Γιούνας Γιούνασον θέλει να πηδήξεις από το παράθυρο και να εξαφανιστείς

I N T E R V I E W S 1 3 / 1 2 / Ο Γιούνας Γιούνασον θέλει να πηδήξεις από το παράθυρο και να εξαφανιστείς I N T E R V I E W S 1 3 / 1 2 / 2 0 1 6 Ο Γιούνας Γιούνασον θέλει να πηδήξεις από το παράθυρο και να εξαφανιστείς ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ Μιλήσαμε με τον συγγραφέα του best seller των 10 εκατομμυρίων αντιτύπων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ»

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» Ειρηάννα Δραγώνα Θεατροπαιδαγωγός- Εμψυχώτρια Θεάτρου [ Το κείμενο βασίστηκε στις

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης, του Ντ. Λάγκερκραντζ

Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης, του Ντ. Λάγκερκραντζ Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης, του Ντ. Λάγκερκραντζ από Σταυρούλα Τουμάση -Ιούλ 23, 2016 Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης, η συνέχεια της τριλογίας της Millenium από τον Ντάβιντ Λάγκερκραντζ. Το Κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη «Τελικά οι σύγχρονοι Έλληνες φέρουμε στο αίμα μας το dna των αρχαίων προγόνων

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας. Όψεις και Διαστάσεις

Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας. Όψεις και Διαστάσεις Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας Όψεις και Διαστάσεις Η Φτώχεια: Μια «άβολη» έννοια Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΟΚ (1984) σημειώνει ότι: «Φτωχοί είναι τα άτομα, οι οικογένειες και οι ομάδες προσώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ. Ημερομηνία 11/10/2016 Μέσο Συντάκτης Link www.in.gr Ντούτση Τζωρτζίνα http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500107320 Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, 16:37 Σάμιουελ Μπιορκ: Η Ελλάδα είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη

Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη Γενικά Δημήτρης Χατζής Περιεχόμενα «Το διπλό βιβλίο» Περίληψη Ιστορικό πλαίσιο Τίτλος του έργου Δομή

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Γνωρίζετε τι είναι οι Η.Π.Α σήμερα; Θα δούμε πώς δημιουργήθηκαν και ποια είναι τα θεμέλια της ισχύος τους. Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

[Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη»

[Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη» [Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη» Από happytv - Τετάρτη 19/10/16 Η Μεταξία Κράλλη (ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας Σάββατο 16 Απριλίου 2016

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας Σάββατο 16 Απριλίου 2016 Βιογραφικό σημείωμα Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στις ΗΠΑ (1974) και στην Αγγλία (1978). Στη δεκαετία του 1980 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Από το 1990

Διαβάστε περισσότερα

Ο κόσμος του Κινηματογράφου στον κόσμο μας: Επιδράσεις και Επιρροές

Ο κόσμος του Κινηματογράφου στον κόσμο μας: Επιδράσεις και Επιρροές Ο κόσμος του Κινηματογράφου στον κόσμο μας: Επιδράσεις και Επιρροές Καβαλλάρη Κατερίνα Β2 Καμπίτση Εμμανουέλα Β2 Κόρμπος Βασίλης Β2 Κοττάκη Δήμητρα Β2 Κινηματογράφος και Λογοτεχνία Harry Potter Κινηματογράφος

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα Θεοφανώ Παπαζήση Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ Από την απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70, µετά

Διαβάστε περισσότερα

Η Έλενα Ακρίτα έκανε "Φόνο 5 αστέρων"

Η Έλενα Ακρίτα έκανε Φόνο 5 αστέρων Ημερομηνία 30/10/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://news247.gr/ Χρήστος Δεμέτης http:// Η Έλενα Ακρίτα έκανε "Φόνο 5 αστέρων" Η Έλενα Ακρίτα παρουσιάζει το πρώτο της μυθιστόρημα, δυο χρόνια μετά την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών Πανευρωπαϊκή έρευνα 1. Γιατί έγινε η έρευνα για τη βία κατά των γυναικών; Παρά τον σημαντικό αντίκτυπο της βίας κατά των γυναικών, σε πολλά κράτη μέλη της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οι στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Μετανάστευση

Οι στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Μετανάστευση Οι στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Μετανάστευση Μεταβολές 2008-2009 Ιούνιος 2009 PI0960/ Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ *Η έρευνα του 2008 δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση του ECONOMIST, Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: H διεκδίκηση του αυτονόητου

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: H διεκδίκηση του αυτονόητου ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: H διεκδίκηση του αυτονόητου Α Αρσάκειο - Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης Τάξη Β Σχολικό Έτος: 2014-2015 Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κουλάδη Στέλλα ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Αναστασοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί"

Σόφη Θεοδωρίδου: Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί" Το clickatlife επιλέγει ρήσεις από έντεκα συγγραφείς της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνίας για να ανοίξει διάλογο με σύγχρονους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12 ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12 Η Εικόνα της Κρίσης όπως την αντιλαμβανόμαστε (λανθασμένα) Όταν σκεπτόμαστε ή μιλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου Ημερομηνία 19/3/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%b1%cf%80%cf%8c- %CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B1%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΜΠΑΛ ΜΑΛΑΛΑ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΑΓΟΡΙ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ JEANETTE WINTER JEANETTE WINTER. Βραβείο. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ www.epbooks.gr

ΙΚΜΠΑΛ ΜΑΛΑΛΑ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΑΓΟΡΙ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ JEANETTE WINTER JEANETTE WINTER. Βραβείο. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ www.epbooks.gr JEANETTE WINTER ΙΚΜΠΑΛ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΑΓΟΡΙ JEANETTE WINTER ΜΑΛΑΛΑ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ Βραβείο ΜΑΛΑΛΑ ΓΙΟΥΣΑΦΖΑΪ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ISBN 978-960-569-305-3 Κωδ. μηχ/σης 12.263 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ www.epbooks.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου μιλάει στο Now24.gr Παρασκευή, 15 Απριλίου :33

Η Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου μιλάει στο Now24.gr Παρασκευή, 15 Απριλίου :33 Ημερομηνία 15/4/2016 Μέσο Συντάκτης Link now24.gr Κυριάκος Κουζούμη http://now24.gr/i-irena-ioannidou-adamidou-milai-sto-now24-gr/ Η Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου μιλάει στο Now24.gr Παρασκευή, 15 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό βοσκοτόπι με αφετηρία τη Δυτική Μακεδονία

Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό βοσκοτόπι με αφετηρία τη Δυτική Μακεδονία The Whole Cow Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό βοσκοτόπι με αφετηρία τη Δυτική Μακεδονία Σοφία Βόικου: Θέλω να δώσω στη γυναίκα τη θέση που πραγματικά της αρμόζει μέσα από τα βιβλία μου Οι ήρωες της Σοφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 13 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα της έρευνας... σελ. 3 1. Βαθμός αισιοδοξίας για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία

Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 08:00 Το βιβλιοπωλείο "Μπέτσης" και οι εκδόσεις "Ψυχογιός" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στο πρόβλημα της νεανικής εγκληματικότητας. Αρχικά επισημαίνει πως η αύξηση του φαινομένου οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α γ ω ν ί ς μ α τ α π ρ ο ς ο μ ο ί ω ς η σ 1

Δ ι α γ ω ν ί ς μ α τ α π ρ ο ς ο μ ο ί ω ς η σ 1 Δ ι α γ ω ν ί ς μ α τ α π ρ ο ς ο μ ο ί ω ς η σ 1 2 s c h o o l t i m e. g r Ο Άρης Ιωαννίδης Γεννήθηκε το 1973 στο Βόλο. Το 1991 εισήχθη στο Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απ όπου έλαβε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 110398 2015-2016 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε στη χώρα μας και

Διαβάστε περισσότερα

html

html https://www.youtube.com/watch?v=kyhycwpc06s http://vimeo.com/17503101 http://pat61lib.squat.gr/digital_archive_iles/ 044-198.html ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Πρόκειται για την πίστη στην υπεροχή μιας φυλής έναντι κάποιας

Διαβάστε περισσότερα

Και η ελπίδα γύρισε ξανά Ξεφυλλίζουμε το βιβλίο μαζί με τη συγγραφέα Νικόλ-Άννα Μανιάτη

Και η ελπίδα γύρισε ξανά Ξεφυλλίζουμε το βιβλίο μαζί με τη συγγραφέα Νικόλ-Άννα Μανιάτη Και η ελπίδα γύρισε ξανά Ξεφυλλίζουμε το βιβλίο μαζί με τη συγγραφέα Νικόλ-Άννα Μανιάτη Σεπ 24, 2016 Μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα, ένας έρωτας αγνός που επικρατεί μέσα στη σύγχυση του μυαλού, ένα

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Η Παγκόσµια Μετανάστευση Το 2010, 214 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν μετανάστες, κατοικούσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.1 Η πολιτική 4.1 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1/21 Η λέξη πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ της Άννας Γαλανού - Book review

ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ της Άννας Γαλανού - Book review Ημερομηνία 20/8/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.culture21century.gr Γιώτα Παπαδημακοπούλου http://www.culture21century.gr/2015/08/book-review_33.html ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ της Άννας Γαλανού - Book review 20

Διαβάστε περισσότερα

Μένης Κουμανταρέας : Η φανέλα με το εννιά

Μένης Κουμανταρέας : Η φανέλα με το εννιά Μένης Κουμανταρέας : Η φανέλα με το εννιά Συγγραφέας : Ο Μένης Κουμανταρέας, από τους σημαντικότερους συγγραφείς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής πεζογραφίας, γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα

31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις

31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις 31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις Η επιτυχημένη συγγραφέας παρουσίασε τη νέα της δουλειά και υπέγραψε αντίτυπα στις φανατικές της αναγνώστριες. Ασφυκτικά γεμάτο

Διαβάστε περισσότερα

Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φίλες και φίλοι, Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την έννοια την Άμεσης Δημοκρατίας. Της δυνατότητας δηλαδή οι πολίτες να βρίσκονται στο κέντρο της λήψης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Πολύ περισσότερα από ένα απλό φροντιστήριο! σ. 1

Πολύ περισσότερα από ένα απλό φροντιστήριο! σ. 1 ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, η ανθρωπιά διαθέτει σήμερα «ανταλλακτική αξία», παρότι ως έννοια αναφέρεται στη βοήθεια που κάποιος προσφέρει στο συνάνθρωπο. Παλαιότερα, εύχρηστος

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

- SELF-EVALUATION project - Self-evaluation tool

- SELF-EVALUATION project - Self-evaluation tool UNIVERSITY OF PATRAS Laboratory on Sociology and Education - SELF-EVALUATION project - Self-evaluation tool Σας παρακαλούμε να σημειώσετε, σε ποιο βαθμό σας ταιριάζει προσωπικά η καθεμιά από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας Ημερομηνία 29/06/2015 Μέσο Συντάκτης Link athensvoice.gr AV Team http://goo.gl/azhlca 29/06/2015-13:00 0 Σχόλια #VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας «Τελευταίο αίνιγμα», Marisha Pessl, εκδ. Διόπτρα Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Παρουσίαση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Κύπρο:

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Παρουσίαση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Κύπρο: Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Ο όρος μετανάστευση (migration), τόσο στις κοινωνικές επιστήμες όσο και στο Διεθνές Δίκαιο αναφέρεται στην, για διάφορους λόγους, γεωγραφική μετακίνηση ανθρώπων είτε μεμονωμένα είτε κατά

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda Alexandra - Book review

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda Alexandra - Book review Ημερομηνία 20/7/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://www.culture21century.gr/ Γιώτα Παπαδημακοπούλου http://www.culture21century.gr/2015/07/belinda-alexandra-book-review.html ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21 Ημερομηνία 12/12/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/i-singrafeas-giota-gouveli-ke-i-proti-kiria/ Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Είδος διδακτικής πρακτικής: project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία Προτεινόμενη διάρκεια: 20 ώρες Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η διδακτική ενότητα «Τα φύλα στη λογοτεχνία»

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

Εργαζόμενος - Εργοδότης

Εργαζόμενος - Εργοδότης Οικονομική δραστηριότητα στην Αρχαία Ελλάδα Εργαζόμενος - Εργοδότης Καταναλωτή Επενδυτές Εργαστήρι 1 Η Πρώτη του Μάη δεν είναι αργία είναι απεργία Εικόνες από την απεργία στο Σικάγο 1886 8ώρες δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Χριστίνα Παπασολομώντος Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Μέλος Ομάδας Συντονισμού για Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Σταμούλου Αναστασία-Διονυσία 7ο Λύκειο Καλλιθέας Α4

Σταμούλου Αναστασία-Διονυσία 7ο Λύκειο Καλλιθέας Α4 Σταμούλου Αναστασία-Διονυσία 7ο Λύκειο Καλλιθέας Α4 Ευχαριστίες Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αποδώσω τις ευχαριστίες μου σε όσους βοήθησαν με τον τρόπο τους στην εκπόνηση αυτής της εργασίας. Αρχικά, θα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Δικαιώματα των Θυμάτων Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Η εμπορία ανθρώπων παραβιάζει τα δικαιώματα και επηρεάζει τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων τόσο στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Γ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το κεφάλαιο ΚΒ του σχολικού σας βιβλίου (σσ. 73-119) να συντάξετε έναν χρονολογικό πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Κρήτη Εθνικές Εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015

Κρήτη Εθνικές Εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015 Κρήτη Εθνικές Εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015 Εισαγωγή Ταυτότητα έρευνας Μεθοδολογία Ποσοτικής Έρευνας Τηλεφωνικές Συνεντεύξεων με τη μέθοδο Computer Aided Telephone Interviews (C.A.T.I.) βάσει δομημένου ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα"

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο Σκανταλόπετρα Ημερομηνία 24/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link achaianews.gr Κατερίνα Σαμψώνα http://bit.ly/1qtceq0 Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα" Η Σκανταλόπετρα είναι το νέο βιβλίο του Σωτήρη

Διαβάστε περισσότερα

Ναζισµός. Περιλαµβάνει έντονα στοιχεία: Ρατσισµού Αντισηµιτισµού (=κατά των Εβραίων) Δικτατορίας

Ναζισµός. Περιλαµβάνει έντονα στοιχεία: Ρατσισµού Αντισηµιτισµού (=κατά των Εβραίων) Δικτατορίας Ναζισµός Ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος είχε ως αποτέλεσµα την εµφάνιση µιας πολιτικής ιδεολογίας που εφαρµόστηκε στην Γερµανία, αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες και ονοµάστηκε Ναζισµός ή Γερµανικός εθνικοσοσιαλισµός

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Preventing Honour Related Violence by education and dialogue through Immigrant NGOs ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Μελέτη περίπτωσης Φόνος για λόγους τιμής ΟΝΟΜΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ: Τhe Angelou Centre ΧΩΡΑ: Ηνωμένο Βασίλειο

Διαβάστε περισσότερα

Κώστια Κοντολέων: Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο Από parallaxi - April 6, 2016

Κώστια Κοντολέων: Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο Από parallaxi - April 6, 2016 Κώστια Κοντολέων: Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο Από parallaxi - April 6, 2016 Η Κώστια Κοντολέων είναι συγγραφέας και μεταφράστρια. Έχει μεταφράσει περισσότερα από εκατό βιβλία, μεταξύ των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα, 10 Μαρτίου 2015 Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Παίρνω σήμερα το λόγο στην ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. 2 η Ομάδα Ε3 (2012-2013): Λαγουβάρδος Οδυσσέας, Mόρφη Δανάη, Μπέλλας Στέφανος, Παθιάκης Μιχάλης, Πολυχρονοπούλου Νεφέλη, Φόστερ Κλάους,

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. 2 η Ομάδα Ε3 (2012-2013): Λαγουβάρδος Οδυσσέας, Mόρφη Δανάη, Μπέλλας Στέφανος, Παθιάκης Μιχάλης, Πολυχρονοπούλου Νεφέλη, Φόστερ Κλάους, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ 2 η Ομάδα Ε3 (2012-2013): Λαγουβάρδος Οδυσσέας, Mόρφη Δανάη, Μπέλλας Στέφανος, Παθιάκης Μιχάλης, Πολυχρονοπούλου Νεφέλη, Φόστερ Κλάους, Mάρτιος 2013 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ορισμός και είδη Ρατσισμού

Διαβάστε περισσότερα

https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404

https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404 ΑΡΧΕΣ https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404 Όλο το καταστατικό 2.1 Άμεσης Δημοκρατίας 2.2.1 Άμεσης Δημοκρατίας Μαζική αλλαγή. Οι αλλαγές στο 2.1 και 2.2.1 είναι στις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΚΑΛΕΣΕ το 1109

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΚΑΛΕΣΕ το 1109 1109 ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΛΕΣΕ το 1109 για να μιλήσεις με έναν από τους Ειδικούς Χειριστές Κλήσεων, που θα χαρεί να απαντήσει στις απορίες σου σχετικά με το τί μπορείς να κάνεις εσύ για να σταματήσεις την

Διαβάστε περισσότερα

OPMH. κοντά στο µαθητή!

OPMH. κοντά στο µαθητή! ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα