ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ της Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ της Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής"

Transcript

1 SOC/013 "Προς έναν Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης" Βρυξέλλες, 20 Σεπτεµβρίου 2000 ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ της Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής µε θέµα "Προς ένα Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης" CES 1005/ AΓ/NA/χπ

2 - 1 - Στις 25 Φεβρουαρίου 1999 και σύµφωνα µε το άρθρο 23, παρ. 3, του Εσωτερικού Κανονισµού της, η Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει γνωµοδότηση πρωτοβουλίας µε θέµα : "Προς έναν Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση" Το τµήµα "Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και δικαιώµατα του πολίτη", στο οποίο ανατέθηκε η προετοιµασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωµοδότησή του στις 25 Ιουλίου 2000 µε βάση την εισηγητική έκθεση της κας SIGMUND (συνεισηγητής: ο κ. BRIESCH). Κατά την 375η σύνοδο ολοµέλειας (συνεδρίαση της 20ής Σεπτεµβρίου 2000), η Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε µε 122 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 9 αποχές, την ακόλουθη γνωµοδότηση: * * * 1. Εισαγωγή Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της Κολωνίας της 3ης και 4ης Ιουνίου 1999 αποφάσισε να προβεί στην εκπόνηση Χάρτη των θεµελιωδών δικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα συµπεράσµατά του, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο δικαιολόγησε την υποχρέωση αυτή µε βάση την ανάγκη "να καταστεί σαφής η προεξέχουσα σηµασία και το εύρος τους των θεµελιωδών δικαιωµάτων στους πολίτες της Ένωσης". Κατά το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της Κολωνίας, "ο Χάρτης αυτός πρέπει: 1. να περιλαµβάνει τα δικαιώµατα ελευθερίας και ισότητας, καθώς και τα θεµελιώδη δικονοµικά δικαιώµατα (ΕΣ Α και γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου) 2. να περιέχει τα θεµελιώδη δικαιώµατα τα οποία προσήκουν στους πολίτες της Ένωσης και 3. να λαµβάνει υπόψη οικονοµικά και κοινωνικά δικαιώµατα που περιέχονται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και στον Κοινοτικό Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων των Εργαζοµένων [...], στο µέτρο που δεν αποτελούν βάση µόνο για τους στόχους της δράσης της Ένωσης."

3 - 2 - Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο αποφάσισε επίσης ότι το σχέδιο του Χάρτη αυτού "πρέπει να εκπονηθεί από ένα σώµα αποτελούµενο από Αντιπροσώπους των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και από µέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων". 1.2 Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο του Τάµπερε της 15ης και 16ης Οκτωβρίου 1999 αποφάσισε την οριστική σύνθεση του σώµατος αυτού, καθώς και τις µεθόδους εργασίας του. Όσον αφορά τις µεθόδους εργασίας, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο επιβάλλει την αρχή της συναίνεσης και εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο να διαβιβάσει το σχέδιο στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο µόνον όταν θεωρήσει ότι "το κείµενο του σχεδίου Χάρτη που εκπονήθηκε από το Σώµα µπορεί ενδεχοµένως να εγκριθεί από όλα τα µέρη". 1.3 Τόσο η γερµανική, όσο και φινλανδική προεδρία είχαν δηλώσει επανειληµµένα ότι ο Χάρτης αυτός θα έπρεπε να αποτελεί επίσης ένα µέσο που θα επιτρέπει στους πολίτες της Ευρώπης να συµµετέχουν "πιο ουσιαστικά στην Ευρώπη" και θα τους βοηθά να συνειδητοποιούν καλύτερα τα δικαιώµατά τους. Η ΟΚΕ εκφράζει βέβαια την ικανοποίησή της για τις διαβουλεύσεις που πραγµατοποιεί το σώµα αυτό - που στο µεταξύ µετονοµάσθηκε σε Συνέλευση - µε τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ωστόσο η ΟΚΕ, όντας το ευρωπαϊκό όργανο του οποίου τα µέλη καλούνται, σύµφωνα µε τη Συνθήκη, να εκπροσωπούν τα συµφέροντα των πολιτών της Ευρώπης 1, θεωρεί ότι θα ήταν σκοπιµότερο να συµµετείχε ενεργότερα στις εν λόγω εργασίες. 1.4 Η αποστολή της Συνέλευσης προσδιορίζεται µέσω των εντολών της Κολωνίας και του Τάµπερε. Επισηµαίνονται τέσσερις πτυχές: η Συνέλευση δεν συνιστά ιακυβερνητική ιάσκεψη, υπό την έννοια της Συνθήκης ΕΕ ως εκ τούτου, δεν έχει αρµοδιότητα να τροποποιεί τις δικαιοδοσίες της Ένωσης η αποστολή της συνίσταται στην εκπόνηση σχεδίου Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων, στο πλαίσιο των δράσεων της Ένωσης. Εποµένως, η Συνέλευση οφείλει να µεριµνήσει ώστε ο Χάρτης να είναι εφαρµοστέος, τόσο στο πλαίσιο της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στο πλαίσιο των κοινοτικών Συνθηκών. Με άλλα λόγια: ο Χάρτης πρέπει να ισχύει επίσης για τους τίτλους V (ΚΕΠΑ) και VI (Α Σ) της Συνθήκης 1 Βλ. άρθρο 257 της Συνθήκης :" Η ΟΚΕ αποτελείται από αντιπροσώπους των διαφόρων κλάδων της οικονοµικής και κοινωνικής ζωής, κυρίως των παραγωγών, των γεωργών, των µεταφορέων, των εργαζοµένων, των εµπόρων, των βιοτεχνών, των ελευθερίων επαγγελµάτων και άλλων κατηγοριών γενικού συµφέροντος."

4 - 3 - για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΟΚΕ φρονεί ότι η διευρυµένη αυτή ισχύς του Χάρτη έχει καθοριστική σηµασία, δεδοµένου ότι η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν είναι η µόνη που ασχολείται µε τα θέµατα ελευθερίας και ισότητας των πολιτών κατά συνέπεια, ο Χάρτης των Θεµελιωδών ικαιωµάτων απευθύνεται στα θεσµικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των ιδίων αρµοδιοτήτων τους, και όχι στα κράτη µέλη. Τα κράτη µέλη οφείλουν, εντούτοις, να τηρούν το Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων κατά την εφαρµογή, εκτέλεση ή µεταφορά του κοινοτικού δικαίου. 1.5 Το ζήτηµα του νοµικά δεσµευτικού χαρακτήρα του Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων (ΧΘ ) δεν προσδιορίστηκε σαφώς από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της Κολωνίας. Στα συµπεράσµατά του, το Συµβούλιο ανακοινώνει απλώς ότι "θα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Επιτροπή να διακηρύξουν πανηγυρικά, από κοινού µε το Συµβούλιο, ένα Χάρτη των θεµελιωδών δικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε βάση το εν λόγω σχέδιο. Στη συνέχεια πρέπει να εξεταστεί εάν, και ενδεχοµένως κατά ποιο τρόπο, θα έδει να ενσωµατωθεί ο Χάρτης στις Συνθήκες" Ο πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Roman HERZOG, διευκρίνισε πάντως ότι η Συνέλευση θα εκπονήσει τον Χάρτη µε βάση την υπόθεση ότι θα αναγνωρισθεί ο νοµικά δεσµευτικός χαρακτήρας του. Ήδη από το σχέδιο SPINELLI, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ταχθεί υπέρ του εν λόγω νοµικά δεσµευτικού χαρακτήρα και ενίσχυσε ακόµη περισσότερο τη θέση του αυτή στο ψήφισµα της 16ης Μαρτίου, ανακοινώνοντας, µεταξύ άλλων, ότι προτίθεται να εγκρίνει τον Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων υπό τον όρο ότι θα επιβεβαιωθεί ο νοµικά δεσµευτικός χαρακτήρας του. 1.6 Σε ό,τι αφορά το πρόβληµα του περιεχοµένου του Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της Κολωνίας θέσπισε µόνον τους ελάχιστους κανόνες, υπερέβη ωστόσο σαφώς το πλαίσιο της ΕΣ Α. Στην εναρκτήρια οµιλία του ενώπιον της Συνέλευσης, ο κ. Roman HERZOG διευκρίνισε ότι έφθασε πλέον η στιγµή να καταστεί σαφές προς την κοινή γνώµη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρεί µε τους πολίτες της σχέσεις που να αντιστοιχούν στους κανόνες που ορίζει το συνταγµατικό δίκαιο των κρατών µελών Η διάρθρωση του καταλόγου των θεµελιωδών δικαιωµάτων που θα καταρτίσει η Συνέλευση στηρίζεται αφενός στη συναίνεση ως προς το ευρωπαϊκό τρίπτυχο των θεµελιωδών δικαιωµάτων του ατόµου (ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αυτοδιάθεση και ισότητα) και αφετέρου στην έννοια του αδιαίρετου των δικαιωµάτων του ανθρώπου. Ο κατάλογος διαρθρώνεται ως εξής:

5 - 4 - Αξιοπρέπεια του ανθρώπου Ελευθερία Ισότητα Αλληλεγγύη Ιδιότητα του πολίτη ικαιοσύνη Γενικές ιατάξεις Γενικές παρατηρήσεις 2.1 Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης δροµολογήθηκε από τον Robert SCHUMAN, πενήντα χρόνια πριν, ως πρωτοβουλία για την ειρήνη. Η πρωτοβουλία αυτή επέφερε, εντελώς φυσιολογικά, µέτρα οικονοµικού κυρίως χαρακτήρα, που αργότερα συµπληρώθηκαν από την κοινωνική πτυχή. Σήµερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζεται επίσης ως "ένας χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και νοµιµότητας" στον οποίο ο άνθρωπος, ο πολίτης πρέπει να κατέχει κεντρική θέση. Η επεξεργασία ενός Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων της ΕΕ αποτελεί από αυτή την άποψη έναν από τους θεµέλιους λίθους της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η επεξεργασία ενός Χάρτη µπορεί να εξοµοιωθεί µε τη σύνταξη της ιδρυτικής συνθήκης µιας πρωτότυπης και νέας πολιτικής οντότητας. Αποτελεί επίσης έκφραση µιας ταυτότητας που έχει εθελοντική βάση και στηρίζεται σε αρχές όπως η συνεργασία, η δηµοκρατία και η άρνηση της βίας. Άτοµα µε τα ίδια δικαιώµατα και υποχρεώσεις αναπτύσσουν αισθήµατα συµµετοχής στην ίδια οµάδα, µία κοινή ταυτότητα. Εάν, επιπλέον, ο κατάλογος αυτός των θεµελιωδών δικαιωµάτων καταρτιστεί µε τη µέγιστη δυνατή συµµετοχή της κοινωνίας των πολιτών, το γεγονός αυτό θα συµβάλει επίσης στο να µην έχει το άτοµο την εντύπωση ότι οι εν λόγω νοµικοί κανόνες - η µη τήρηση των οποίων συνεπάγεται κυρώσεις - του επιβάλλονται εκ των άνω και στο να αποδεχτεί, εποµένως, να τους τηρεί ως προσωπική δέσµευση. 2.2 Σε έναν Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων, ο οποίος οικοδοµεί επάνω στις έννοιες της δεοντολογίας, της ηθικής και της αλληλεγγύης, δεν διατυπώνονται απλώς δικαιώµατα και υποχρεώσεις, αλλά εκτίθεται επιπλέον και ένα κοινό σύνολο αξιών. Με τον τρόπο αυτόν ενισχύεται η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κοινότητα δικαιωµάτων που υπήρξε µέχρι σήµερα σε κοινότητα αξιών, στους κόλπους της οποίας µπορεί να αναπτυχθεί µία ευρωπαϊκή ταυτότητα. Με τον εν λόγω Χάρτη καθίσταται δυνατό η ιθαγένεια της Ένωσης να πάψει πλέον να γίνεται αντιληπτή κατά τρόπο αφηρηµένο, ως το σύνολο όλων των ιθαγενειών των κρατών µελών, και να εκλαµβάνεται ως συγκεκριµένη "προστιθέµενη αξία". Σηµαίνει επίσης ότι κάθε πολίτης ασκεί τα δικαιώµατά του σε ένα πνεύµα 2 Συνέλευση 47, charte 4470/00 της 14ης Σεπτεµβρίου 2000.

6 - 5 - υπευθυνότητας, στα πλαίσια µιας πολιτισµένης κοινωνίας οργανωµένης και θεµελιωµένης στο διάλογο και τον αµοιβαίο σεβασµό των δικαιωµάτων και των ελευθεριών". 3. Ειδικές παρατηρήσεις 3.1 Περιεχόµενο του Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων Καταρχήν, η ΟΚΕ φρονεί ότι τα ατοµικά και πολιτικά δικαιώµατα, αφενός, και τα θεµελιώδη κοινωνικά, οικονοµικά και πολιτιστικά δικαιώµατα, αφετέρου, δεν πρέπει να εξετάζονται ανεξάρτητα τα µεν από τα δε. Στην Ευρώπη, υπάρχει γενικώς η άποψη ότι τα θεµελιώδη δικαιώµατα είναι αδιαίρετα, αλληλοσυνδεόµενα και αλληλοεξαρτώµενα. Τα δικαιώµατα αυτά µπορεί να αφορούν δικαιώµατα άµυνας, δικαιώµατα ιδιοκτησίας ή δικαιώµατα σε παροχές. Πάντως, κατά την ΟΚΕ, δεν νοείται σύγχρονος Χάρτης των Θεµελιωδών ικαιωµάτων ο οποίος δεν περιλαµβάνει τα κοινωνικά, οικονοµικά και πολιτιστικά δικαιώµατα θα ήταν δε σε αντίθεση µε την εντολή του Συµβουλίου της Κολωνίας Ωστόσο, από την εντολή που έλαβε η Συνέλευση να προβεί στην κατάρτιση ενός Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων προκύπτει σαφώς ότι η Συνέλευση δεν είναι σε θέση να προβεί σε τροποποίηση της σηµερινής κατανοµής των αρµοδιοτήτων ανάµεσα στις Κοινότητες ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη µέλη Άλλωστε, τα θεµελιώδη κοινωνικά δικαιώµατα και οι κοινωνικές αρχές που περιλαµβάνει ο Χάρτης των Θεµελιωδών ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προσδιορίζουν την ταυτότητα του νοµοθέτη - όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κρατική αρχή - από τον οποίο µπορεί να διεκδικηθεί το όφελος του δικαιώµατος ή από τον οποίο µπορεί να ζητηθεί η τήρηση της αρχής. Η ένταξη των κοινωνικών δικαιωµάτων και αρχών στον Χάρτη των Θεµελιωδών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - σύµφωνα µε την εντολή του Συµβουλίου της Κολωνίας - ουδόλως συνεπάγεται ότι θα παραχωρηθούν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ή Ένωση αρµοδιότητες που δεν διέθεταν προηγουµένως. Σηµαίνει µόνον ότι οι πράξεις των οργάνων της Ένωσης ή των κρατών µελών που θα υιοθετηθούν στον τοµέα της εφαρµογής του κοινοτικού δικαίου οφείλουν: να σέβονται τα κοινωνικά δικαιώµατα που διακηρύσσονται στο Χάρτη να µην αποτελούν µέτρα που θα έχουν ως αποτέλεσµα τη µείωση του επιτευχθέντος βαθµού τήρησης των εν λόγω αρχών και να πληρούν την απαίτηση της µη άσκησης διακρίσεων, ιδιαίτερα κατά την θέση σε εφαρµογή των κοινωνικών δικαιωµάτων.

7 Η ΟΚΕ εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι οι προσδοκίες των πολιτών θα διαψευσθούν εάν τους προταθεί ένας Χάρτης του οποίου τα δικαιώµατα δεν θα µπορούν να διεκδικήσουν και το κείµενο του οποίου θα προσλαµβάνεται, εποµένως, ως καθαρά ρητορικό. Η επιβεβαίωση ωστόσο ότι το δικαίωµα µπορεί να διεκδικηθεί στο ικαστήριο, σύµφωνα µε τους τρόπους που υποδείχτηκαν, ουδόλως προδικάζει το επίπεδο - κοινοτικό ή εθνικό - στο οποίο το δικαίωµα διεκδικείται από τα άτοµα στα οποία αυτό αναγνωρίζεται. Ιδιαίτερα, στους τοµείς όπου η Κοινότητα και τα κράτη µέλη διαθέτουν ανταγωνιστικές αρµοδιότητες, οι αρµοδιότητες αυτές πρέπει να ασκούνται εντός των ορίων που προβλέπονται από την αρχή της επικουρικότητας (άρθρο 5 ΕΕ), δίχως η υιοθέτηση του Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλύει την εν λόγω αρχή. 3.2 Νοµική φύση του Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων (ΧΘ ): ένας Χάρτης των Θεµελιωδών ικαιωµάτων µπορεί να έχει πρακτικά αποτελέσµατα µόνον εφόσον είναι διατυπωµένος µε σαφήνεια και εφόσον προβλέπονται διαδικασίες που διασφαλίζουν την επιβολή του. Κατά την ΟΚΕ, ο Χάρτης των Θεµελιωδών ικαιωµάτων πρέπει να ενσωµατωθεί, τόσο για νοµικούς όσο και για πολιτικούς λόγους, στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: σύµφωνα µε την εντολή της Κολωνίας, ο Χάρτης δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσµα την µεταβολή των αρµοδιοτήτων της Κοινότητας επιβάλλεται να διατηρηθεί η διάκριση, µεταξύ των άµεσα εφαρµοστέων δικαιωµάτων και των δικαιωµάτων τα οποία κάθε πολίτης µπορεί να διεκδικήσει ατοµικά, αφενός, και των δικαιωµάτων προγραµµατικού χαρακτήρα, αφετέρου, προκειµένου να διατηρηθεί ο νοµικός χαρακτήρας των υφιστάµενων αρµοδιοτήτων 3 συνεπώς πρέπει να καταστεί σαφές ότι ορισµένες θεµελιώδεις αρχές απαιτούν να υιοθετηθούν µέτρα εφαρµογής. Η προσάρτηση ολόκληρου ή µέρους του Χάρτη στη Συνθήκη θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από το τελικό περιεχόµενό του, το οποίο θα πρέπει να προσανατολίζεται προς την εντολή της Κολωνίας. Ο Χάρτης των Θεµελιωδών ικαιωµάτων πρέπει να υπερβεί το πλαίσιο µιας πανηγυρικής διακήρυξης και να αποτελέσει µία πραγµατική πολιτική δέσµευση, τόσο κοινωνική όσο και ατοµική. 3 Η ΟΚΕ παραπέµπει σχετικά στη γνωµοδότηση της , στην οποία διατύπωσε τα εξής: "Η ΟΚΕ φρονεί ότι τα µέσα και οι διαδικασίες που προβλέπονται στη Συνθήκη θα πρέπει να χρησιµοποιηθούν προκειµένου να διασφαλισθεί ο σεβασµός των θεµελιωδών κοινωνικών δικαιωµάτων στα πλαίσια της νοµοθεσίας των κρατών µελών."

8 Με την εξαγγελία ενός ευρωπαϊκού Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων αφυπνίστηκαν οι προσδοκίες και οι ελπίδες των πολιτών, οι οποίες δεν επιτρέπεται να διαψευσθούν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα µπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα και να αποδεχτούν µία "Ευρώπη των πολιτών" εάν γνωρίζουν ότι στην Ευρώπη αυτή κατέχουν δικαιώµατα τα οποία µπορούν να επιβάλουν και οι ίδιοι, αλλά και ότι διαθέτουν και υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει να τηρούν. Ως εκ τούτου, ο εν λόγω Χάρτης δεν είναι σηµαντικός µόνον από νοµικής πλευράς, αλλά και από πολιτισµικής και πολιτικής Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως "χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και νοµιµότητας" προσακτά χάρη στο δεσµευτικό Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων µίαν επιπλέον διάσταση που ανταποκρίνεται στην έννοια της σαφούς "κοινωνίας αξιών" την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει επίσηµα. Μία τέτοια αναγνώριση θα αποκτήσει περαιτέρω σηµασία τόσο µε την επερχόµενη διεύρυνση όσο και µε την παγκοσµιοποίηση. 3.3 Εφαρµογή του Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων Σε ό,τι αφορά την εφαρµογή του Χάρτη, η ΟΚΕ πιστεύει ότι είναι επίσης δυνατόν να ενσωµατωθούν κατά τρόπο νοµικά δεσµευτικό στη Συνθήκη ΕΕ (βλ. άρθρο 6) τα θεµελιώδη δικαιώµατα εκείνα που, λόγω της µορφής τους, είναι δυνατόν να συµπεριληφθούν σε αυτήν και που θα έχουν αποτελέσει αντικείµενο σχετικής συναίνεσης στους κόλπους της Συνέλευσης. Μετά την ενσωµάτωση αυτή, το Συµβούλιο δύναται να λάβει, βάσει του άρθρου 7, µέτρα κατά κράτους µέλους το οποίο παραβιάζει σοβαρά και διαρκώς τις αρχές που µνηµονεύονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται παρέµβαση του Ευρωπαϊκού ικαστηρίου. Ως προς τα υπόλοιπα δικαιώµατα, θα µπορούσε να θεσπισθεί ένας δεσµευτικός διαδικαστικός κανόνας για την ενσωµάτωσή τους µε τη µορφή της συστηµατικής παρακολούθησης. Η διαδικασία αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση µε την αρχή του αδιαίρετου των θεµελιωδών δικαιωµάτων, δεδοµένου ότι, κατά την άποψη της ΟΚΕ, η διαδικασία ορισµού και αναθεώρησης των θεµελιωδών δικαιωµάτων οφείλει ούτως ή άλλως να παραµείνει ανοιχτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να λαµβάνει υπόψη τις σχετικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα µπορούσαν, για παράδειγµα, να αναφερθούν τα "νέα" θεµελιώδη δικαιώµατα (γενετική µηχανική, βιοδεοντολογία, προστασία των δεδοµένων), ορισµένα εκ των οποίων αποτελούν ήδη συστατικά στοιχεία των Συνθηκών της ΕΕ (δικαίωµα προστασίας των δεδοµένων µε προσωπικό χαρακτήρα) Συνεπώς, η ΟΚΕ φρονεί ότι είναι επιτακτικά αναγκαίο, ταυτόχρονα µε την διαδικασία ενσωµάτωσης για την οποία γίνεται λόγος στο σηµείο ("συστηµατική παρακολούθηση"), να προβλεφθεί µία ανοικτή διαδικασία αναθεώρησης για την µελλοντική επεξεργασία του καταλόγου των θεµελιωδών δικαιωµάτων. Θα ήταν σκόπιµο η Συνέλευση

9 - 8 - να διέθετε την εντολή να επεξεργαστεί την ιδέα µίας τέτοιας διαδικασίας ενσωµάτωσης και αναθεώρησης και στη συνέχεια να υποβάλει τα συµπεράσµατά της στο Συµβούλιο. Η διαδικασία αναθεώρησης θα µπορούσε επίσης να προβλέπει την εφαρµογή, σε τακτά διαστήµατα, προγραµµάτων αξιολόγησης εδοµένου ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί οριστικά ο τρόπος εφαρµογής του Χάρτη, η ΟΚΕ δεν µπορεί να αποφανθεί σχετικά µε το θέµα της αποτελεσµατικής νοµικής προστασίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση ως προς το κατά πόσον θα ήταν απαραίτητες ορισµένες επιπρόσθετες δυνατότητες δικαστικής προσφυγής (όπως είναι π.χ. η προσφυγή για παραβίαση θεµελιώδους δικαιώµατος, η προσφυγή για την προάσπιση του γενικού συµφέροντος, η συλλογική προσφυγή, τα δικαιώµατα γνωµοδότησης), εκτός από τις ήδη υπάρχουσες. Σχετικά µε το θέµα αυτό, η ΟΚΕ επιφυλάσσεται να εκδώσει, στην πλέον ενδεδειγµένη στιγµή, συµπληρωµατική γνωµοδότηση. 3.4 Χάρτης των Θεµελιωδών ικαιωµάτων και οργανωµένη κοινωνία των πολιτών Τα θεµελιώδη δικαιώµατα εξελίσσονται ανάλογα µε την κοινωνικοοικονοµική, αλλά και την επιστηµονική, εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, η ΟΚΕ εκφράζει επίσης κατηγορηµατικά την ικανοποίησή της επειδή η Συνέλευση συµπεριλαµβάνει στην πρότασή της και τα λεγόµενα "νέα" θεµελιώδη δικαιώµατα και επειδή η προσέγγισή της υπερβαίνει την προσέγγιση της ΕΣ Α, πράγµα το οποίο δεν θα ήταν δυνατό να συµβεί εάν η Ένωση είχε προσυπογράψει την ΕΣ Α, όπως είχε επανειληµµένως προταθεί. Αλλωστε το Ευρωπαϊκό ικαστήριο είχε επισηµάνει παλαιότερα ότι για να κυρωθεί η Σύµβαση αυτή, θα χρειαζόταν να προηγηθεί ανάλογη τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ Σε αυτό το πλαίσιο, και αφού παραπέµψει στην εντολή του Συµβουλίου της Κολωνίας, η ΟΚΕ εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Συνέλευση συµπεριέλαβε στο Χάρτη την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας η οποία δεν συµπεριλαµβάνεται ακόµη στην ΕΣ Α. Με τον τρόπο αυτό, όχι µόνο ακολουθεί το πνεύµα της Γενικής ιακήρυξης των ικαιωµάτων του Ανθρώπου των Ηνωµένων Εθνών, αλλά συγχρόνως καταδεικνύει, πράγµα που η ΟΚΕ θεωρεί απολύτως απαραίτητο, ότι ο Χάρτης, παράλληλα µε την νοµική του διάσταση, αποτελεί και την κλίµακα των κοινών αξιών της Ενωσης Έχει ιδιαίτερη σηµασία για την ανάπτυξη των διαρθρώσεων της κοινωνίας των πολιτών το γεγονός ότι εκτός από τους στόχους που επιδιώκονται από κοινού, αναγνωρίζονται ως σεβαστές και αξίες που υποστηρίζονται από τη βάση της κοινωνίας, και να ληφθούν υπόψη σε ένα πνεύµα διαλόγου και υπευθυνότητας των παραγόντων της πολιτισµένης κοινωνίας.

10 Συνεπώς, το προτεινόµενο σχέδιο Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων αποτελεί, σύµφωνα µε την ΟΚΕ, ένα ιδιαίτερα κατάλληλο φιλοσοφικό, νοµικό, συστηµατικό ρυθµιστικό πλαίσιο για την εξέλιξη της οργανωµένης κοινωνίας των πολιτών Ήδη το 1996, η "Επιτροπή Σοφών" τόνισε στην έκθεσή της µε θέµα "Για µια Ευρώπη των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωµάτων" 4 ότι µια Ευρώπη "πλησιέστερη προς τους πολίτες" απαιτεί ένα "ευρύ φάσµα" όχι µόνο "πολιτικών" αλλά και "οικονοµικών και κοινωνικών ειδικών γνώσεων" για την κατάρτιση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικά τονίζεται µε θετικό τρόπο ότι στην τρίτη περίπτωση του προοιµίου του εγγράφου εργασίας 4 της Συνέλευσης, µεταξύ άλλων, παράλληλα προς τα ΕΜRK γίνεται συσχετισµός και προς τον κοινωνικό Χάρτη που υιοθέτησε η Κοινότητα και το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Οι εκπρόσωποι της οργανωµένης κοινωνίας των πολιτών έλαβαν µέρος στη διαδικασία επεξεργασίας του Χάρτη κατά ιδιαίτερα ανεπίσηµο και προσωρινό τρόπο. Οι απόψεις τους, ορισµένες από τις οποίες ήταν εξαιρετικά εποικοδοµητικές, εστερούντο συντονισµού, πράγµα που περιόρισε την σαφήνεια και τα ενδεχόµενα πολλαπλασιαστικά αποτελέσµατα. Θα ήταν προς όφελος της ανάπτυξης ενός "ευρωπαϊκού δηµοκρατικού προτύπου", η οργανωµένη κοινωνία των πολιτών να συµµετάσχει επίσηµα, και σε θεσµικό επίπεδο, στην εν λόγω διαδικασία. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η κύρια δηµοκρατική πρόκληση είναι ο συµβιβασµός της οµοιοµορφίας µε την πολυµορφία. Η ΟΚΕ εκπροσωπεί, µεταξύ των θεσµικών οργάνων, την οργανωµένη κοινωνία των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα µέλη της βρίσκονται σε άµεση και σταθερή επαφή µε τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών 5 και ως εκ τούτου είναι σε θέση να συνεισφέρουν µε τις ειδικές γνώσεις τους ανάλογη προστιθέµενη αξία στο εν λόγω σχέδιο, κατά τρόπο που να είναι συνεπής προς την ιδέα της συµµετοχικής δηµοκρατίας. Η ΟΚΕ αποτελείται από εκπροσώπους των διαφόρων οµάδων οικονοµικού και κοινωνικού χαρακτήρα της οργανωµένης κοινωνίας των πολιτών και πρέπει συνεπώς, σε µία διαδικασία ενσωµάτωσης και αναθεώρησης αυτού του είδους, να αναλάβει συµβουλευτικό ρόλο, σύµφωνα µε την εντολή που της έχει ανατεθεί. Βρυξέλλες, 20 Σεπτεµβρίου 2000 Η Πρόεδρος της Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ο Γενικός Γραµµατέας της Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής 4 Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γ V, ISBN Βλ. τη γνωµοδότηση της ΟΚΕ της 22ας Σεπτεµβρίου 1999.

11 Beatrice RANGONI MACHIAVELLI Patrick VENTURINI * * * ΣΗΜ.: ακολουθεί παράρτηµα

12 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ δικαιώµατα 6 : Άρθρο 1: Άρθρο 2: Άρθρο 3: Άρθρο 4: Άρθρο 5: Άρθρο 6: Άρθρο 7: Άρθρο 8: Άρθρο 9: Άρθρο 10: Άρθρο 11: Άρθρο 12: Άρθρο 13: Άρθρο 14: Άρθρο 15: Άρθρο 16: Άρθρο 17: Άρθρο 18: Άρθρο 19: Άρθρο 20: Άρθρο 21: Άρθρο 22: Άρθρο 23: Άρθρο 24: Άρθρο 25: Άρθρο 26: Άρθρο 27: Άρθρο 28: Άρθρο 29: Στο έγγραφο που συζητείται στη Συνέλευση διατυπώνονται τα ακόλουθα Αξιοπρέπεια του ανθρώπου ικαίωµα στη ζωή ικαίωµα στην ακεραιότητα Απαγόρευση των βασανιστηρίων και των απάνθρωπων ή εξευτελιστικών ποινών ή µεταχείρισης Απαγόρευση της δουλείας και της αναγκαστικής εργασίας ικαίωµα στην ελευθερία και την ασφάλεια Σεβασµός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής Προστασία των δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα ικαίωµα γάµου και δικαίωµα ίδρυσης οικογένειας Ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης Ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι Ελευθερία της έρευνας ικαίωµα παιδείας Ελευθερία του επαγγέλµατος Επιχειρηµατική ελευθερία ικαίωµα ιδιοκτησίας ικαίωµα ασύλου Προστασία σε περίπτωση αποµάκρυνσης, απέλασης και έκδοσης Ισότητα έναντι του δικαίου Απαγόρευση των διακρίσεων Πολυφάνια πολιτισµών, θρησκειών και γλωσσών Ισότητα µεταξύ ανδρών και γυναικών ικαιώµατα των παιδιών Ένταξη των ατόµων µε ειδικές ανάγκες ικαίωµα των εργαζοµένων στην πληροφόρηση και τη διαβούλευση στα πλαίσια της επιχείρησης ικαίωµα συλλογικών διαπραγµατεύσεων και δράσεων ικαίωµα πρόσβασης στις Υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας Προστασία σε περίπτωση αδικαιολόγητης απόλυσης 6 Χάριν συντοµίας παρατίθενται µόνον οι τίτλοι το πλήρες κείµενο του σχεδίου του Χάρτη των θεµελιωδών δικαιωµάτων είναι δυνατόν να αναζητηθεί στην σχετική ιστοσελίδα του Συµβουλίου στο διαδίκτυο (fundamental.rights@consilium.eu.int). CES 1005/2000 Annexe - ΑΓ/NA/χπ

13 Άρθρο 30: Άρθρο 31: Άρθρο 32: Άρθρο 33: Άρθρο 34: Άρθρο 35: Άρθρο 36: Άρθρο 37: Άρθρο 38: Άρθρο 39: Άρθρο 40: Άρθρο 41: Άρθρο 42: Άρθρο 43: Άρθρο 44: Άρθρο 45: Άρθρο 46: Άρθρο 47: Άρθρο 48: Άρθρο 49: Άρθρο 50: Άρθρο 51: Άρθρο 52: Άρθρο 53: ίκαιες και ισότιµες συνθήκες εργασίας Απαγόρευση της εργασίας των παιδιών και προστασία των νέων στην εργασία Συνδυασµός της οικογενειακής ζωής µε την επαγγελµατική ζωή Κοινωνική ασφάλεια και κοινωνική βοήθεια Προστασία της υγείας Πρόσβαση στις υπηρεσίες γενικού οικονοµικού ενδιαφέροντος Προστασία του περιβάλλοντος Προστασία των καταναλωτών ικαίωµα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ικαίωµα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δηµοτικές και κοινοτικές εκλογές ικαίωµα χρηστής διοίκησης ικαίωµα πρόσβασης στα έγγραφα ιαµεσολαβητής ικαίωµα αναφοράς Ελευθερία κυκλοφορίας και διαµονής ιπλωµατική και προξενική προστασία ικαίωµα πραγµατικής προσφυγής και αµερόληπτου δικαστηρίου Τεκµήριο αθωότητας και δικαιώµατα της υπεράσπισης Αρχές της νοµιµότητας και της αναλογικότητας αξιοποίνων πράξεων και ποινών ικαίωµα του προσώπου να µη δικάζεται ή να µην τιµωρείται ποινικώς δύο φορές για την ίδια αξιόποινη πράξη Πεδίο εφαρµογής Εµβέλεια των διασφαλιζόµενων δικαιωµάτων Επίπεδο προστασίας Απαγόρευση της κατάχρησης δικαιώµατος CES 1005/2000 Annexe - ΑΓ/NA/χπ

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη νομική βάση για τα θεμελιώδη δικαιώματα σε επίπεδο ΕΕ αποτελούσε ουσιαστικά η αναφορά που γίνεται από τις Συνθήκες στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 ««««««««««««Έγγραφο συνόδου 2009 15.2.2005 B6-.../2005 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία των ερωτήσεων για προφορική απάντηση B6-.../05 και B6-.../05 σύμφωνα με το άρθρο 108, παράγραφος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΣΧΕ ΙΟ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΧΕ ΙΟ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ fundamental.rights@consilium.eu.int Bρυξέλλες, 28 Ιουλίου 2000 (OR. fr) CHARTE 4422/00 CONVENT 45 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕ ΡΕΙΟΥ Θέµα : Σχέδιο Χάρτη Θεµελιωδών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Αριθ. L 329/34 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων 30. 12. 93 ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Δεκεμβρίου 1993 για τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση του κράτους δικαίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση του κράτους δικαίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Στρασβούργο, 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

15206/14 AΣ/νικ 1 DG D 2C

15206/14 AΣ/νικ 1 DG D 2C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15206/14 FREMP 198 JAI 846 COHOM 152 POLGEN 156 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Συμβούλιο Διασφάλιση του σεβασμού του

Διαβάστε περισσότερα

ιασυνοριακή µεταφορά της καταστατικής έδρας των εταιρειών

ιασυνοριακή µεταφορά της καταστατικής έδρας των εταιρειών P6_TA(2009)0086 ιασυνοριακή µεταφορά της καταστατικής έδρας των εταιρειών Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 0ης Μαρτίου 2009 που περιέχει συστάσεις προς την Επιτροπή σχετικά µε τη διασυνοριακή µεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πρόεδρος. Βρυξέλλες, 12 Νοεµβρίου 2007 DAG/SCO (07)D/ Προς τον κ. José Sócrates Πρωθυπουργό της Πορτογαλικής ηµοκρατίας. Αγαπητέ κ.

Ο Πρόεδρος. Βρυξέλλες, 12 Νοεµβρίου 2007 DAG/SCO (07)D/ Προς τον κ. José Sócrates Πρωθυπουργό της Πορτογαλικής ηµοκρατίας. Αγαπητέ κ. Ο Πρόεδρος Βρυξέλλες, 12 Νοεµβρίου 2007 DAG/SCO (07)D/ Προς τον κ. José Sócrates Πρωθυπουργό της Πορτογαλικής ηµοκρατίας Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, Η Ευρωπαϊκή Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή στηρίζει αµέριστα

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ΨΗΦΙΣΜΑ

Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ΨΗΦΙΣΜΑ Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Βρυξέλλες, 15 Φεβρουαρίου 2007 ΨΗΦΙΣΜΑ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα "Η εφαρμογή της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισσαβώνας" CESE

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2018/0318(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2018/0318(NLE) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 25.10.2018 2018/0318(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1.ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΓΕΝΙΚΑ Ο σύγχρονος πολιτισμός αναπτύσσεται με κέντρο και σημείο αναφοράς τον Άνθρωπο. Η έννομη τάξη, διεθνής και εγχώρια, υπάρχουν για να υπηρετούν

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 28.11.2016 JOIN(2016) 51 final 2016/0367 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2326(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2326(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 2015/2326(INI) 25.2.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την ετήσια έκθεση του 2014 για τον έλεγχο της εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης (2015/2326(INI))

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΠΡΟΣ: 1. Όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς 2. Τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης 3. Όλους τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων

Διαβάστε περισσότερα

Οικοδοµώντας µια Ευρωπαϊκή Κοινότητα Αξιών. Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ

Οικοδοµώντας µια Ευρωπαϊκή Κοινότητα Αξιών. Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Οικοδοµώντας µια Ευρωπαϊκή Κοινότητα Αξιών Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αθήνα 2009 Σελ. 2 Οικοδοµώντας µια Ευρωπαϊκή Κοινότητα Αξιών Το κέντρο πληροφόρησης Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ αποτελεί µέλος

Διαβάστε περισσότερα

Η Συνθήκη του Άµστερνταµ: οδηγίες χρήσης

Η Συνθήκη του Άµστερνταµ: οδηγίες χρήσης Αναδηµοσίευση στο Civilitas.GR 2007* Η Συνθήκη του Άµστερνταµ: οδηγίες χρήσης Ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη Θεµελιώδη δικαιώµατα και καταπολέµηση των διακρίσεων ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισαγωγή Ιστορικό Οι αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 15.6.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (49/2011) Θέµα: Αιτιολογηµένη γνώµη της Γερουσίας της Ιταλικής ηµοκρατίας σχετικά µε την πρόταση κανονισµού του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΣΧΕ ΙΟ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΧΕ ΙΟ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ fundamental.rights@consilium.eu.int Bρυξέλλες, 28 Σεπτεµβρίου 2000 (29.09) (OR. fr) CHARTE 4487/00 CONVENT 50 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Θέµα : Σχέδιο Χάρτη Θεµελιωδών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2186(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2186(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 20.11.2013 2013/2186(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την έκθεση 2013 για την ιθαγένεια της ΕΕ. Πολίτες της ΕΕ: Τα δικαιώματά σας, το μέλλον σας (2013/2186(INI))

Διαβάστε περισσότερα

10116/14 ΜΧΡ/νικ/ΚΣ 1 DG D 2B

10116/14 ΜΧΡ/νικ/ΚΣ 1 DG D 2B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2014 (OR. en) 10116/14 FREMP 100 JAI 352 POLGEN 72 ASILE 16 COHOM 88 COPEN 157 CULT 85 DATAPROTECT 78 DROIPEN 78 ECOFIN 501 INF 206 JUSTCIV 130 MI 448

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 26.4.2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (0046/2012) Αφορά: Αιτιολογηµένη γνώµη του γερµανικού Οµοσπονδιακού Συµβουλίου (Bundesrat) σχετικά µε την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ Χάρη Κυριαζή Αντιπροέδρου Σ ΣΕΒ

ΟΜΙΛΙΑ Χάρη Κυριαζή Αντιπροέδρου Σ ΣΕΒ ΟΜΙΛΙΑ Χάρη Κυριαζή Αντιπροέδρου Σ ΣΕΒ Στην Ειδική Επιτροπή για την επεξεργασία και εξέταση του Σχεδίου Νόµου "Κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας που τροποποιεί τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Συνθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 2016/2008(INI) 05.10.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την ηλεκτρονική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: δυναμικό και προκλήσεις (2016/2008(INI))

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE EDUC 118 SOC 253

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE EDUC 118 SOC 253 Conseil UE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE PUBLIC EDUC 118 SOC 253 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραµµατείας του Συµβουλίου προς : το Συµβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0297(COD) της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0297(COD) της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.4.2012 2011/0297(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων προς την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 2. ΤοκράτοςδικαίουείναιμίααπότιςβασικέςαξίεςπάνωστιςοποίεςεδράζεταιηΈνωση.

PUBLIC Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 2. ΤοκράτοςδικαίουείναιμίααπότιςβασικέςαξίεςπάνωστιςοποίεςεδράζεταιηΈνωση. ConseilUE Συμβούλιο τηςευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες,12Δεκεμβρίου2014 (OR.en) 16862/14 LIMITE PUBLIC FREMP225 JAI1009 COHOM179 POLGEN191 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Προεδρία Αποδέκτης: Συμβούλιο αριθ.προηγ.εγγρ.:16637/1/14rev1fremp223jai1000cohom178polgen188

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΣΜΑ υπ'όψιν της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης

ΨΗΦΙΣΜΑ υπ'όψιν της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης Ευρωπαϊκή Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή ΨΗΦΙΣΜΑ υπ'όψιν της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης Σηµ. : Κατά την 393 η σύνοδο ολοµέλειας που πραγµατοποιήθηκε στις 18 και 19 Σεπτεµβρίου 2002 (συνεδρίαση της 19 ης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 30.3.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 83/389 ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (2010/C 83/02) 30.3.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 83/391 Το Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Τα θεμελιώδη δικαιώματα γίνονται πραγματικότητα για τους πολίτες χάρη στον Χάρτη της ΕΕ

Τα θεμελιώδη δικαιώματα γίνονται πραγματικότητα για τους πολίτες χάρη στον Χάρτη της ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2013 Τα θεμελιώδη δικαιώματα γίνονται πραγματικότητα για τους πολίτες χάρη στον Χάρτη της ΕΕ Οι θετικές επιπτώσεις του Χάρτη Θεμελιωδών ικαιωμάτων της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Declaration on freedom of political debate in the media Greek version* ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ιακήρυξη για την Ελευθερία του Πολιτικού ιαλόγου στα Μέσα (Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 28.11.2016 JOIN(2016) 54 final 2016/0366 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0011(COD) 8.11.2012. της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0011(COD) 8.11.2012. της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 8.11.2012 2012/0011(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την Επιτροπή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2006(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2006(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 2014/2006(INI) 20.1.2014 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την αξιολόγηση της δικαιοσύνης στον τομέα της ποινικής

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 23.11.2016 JOIN(2016) 56 final 2016/0373 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.9.2011 COM(2011) 533 τελικό 2008/0062 (COD) ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σύµφωνα µε το άρθρο 294 παράγραφος 7 στοιχείο γ) της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en) 9116/19 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: JAI 490 COPEN 200 CYBER 153 DROIPEN 79 JAIEX 75 ENFOPOL 229 DAPIX 177 EJUSTICE 63 MI 420 TECOM

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Οι λαοί της Ευρώπης, εγκαθιδρύοντας μεταξύ τους μία διαρκώς στενότερη ένωση, αποφάσισαν να μοιραστούν ένα ειρηνικό μέλλον θεμελιωμένο σε κοινές αξίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2275(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2275(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.9.2012 2011/2275(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την 28η ετήσια έκθεση για τον έλεγχο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ (2010) (2011/2275(INI))

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/2076(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/2076(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 18.6.2010 2010/2076(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την 26 η ετήσια έκθεση για τον έλεγχο της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου (2008) (2010/2076(INI))

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.10.2015 COM(2015) 549 final 2015/0255 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ευρωπαϊκή επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

10012/09 ΣΠΚ/φβ/ΠΧΚ 1 DG C III

10012/09 ΣΠΚ/φβ/ΠΧΚ 1 DG C III ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 28 Μαΐου 2009 (03.06) (OR. en) 10012/09 Διοργανικός φάκελος : 2008/0263 (COD) TRANS 206 TECOM 113 IND 63 CODEC 734 ΕΚΘΕΣΗ της : Προεδρίας προς : την ΕΜΑ / το

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ

Οι συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ Οι συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ Η συνθήκη του Μάαστριχτ τροποποίησε τις προηγούμενες ευρωπαϊκές συνθήκες και δημιούργησε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που βασιζόταν σε τρεις πυλώνες: τις Ευρωπαϊκές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.11.2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (95/2013) Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας για την πρόταση κανονισμού του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.11.2011 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο και την αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 3.4.2017 JOIN(2017) 12 final 2017/0071 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙΙ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΙΙΙ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 21.9.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 253 E/1 ΙΙΙ (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΗ (ΕΕ) αριθ. 13/2010 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ με σκοπό την έγκριση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα P7_TA(2012)0250 Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Συµβούλιο της 13ης Ιουνίου 2012 σχετικά µε τον ειδικό εντεταλµένο της ΕΕ για τα ανθρώπινα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΙΙ. Κατά συνέπεια, η Ένωση αναγνωρίζει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις αρχές που ορίζονται κατωτέρω.

ΜΕΡΟΣ ΙΙ. Κατά συνέπεια, η Ένωση αναγνωρίζει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις αρχές που ορίζονται κατωτέρω. 16.12.2004 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 310/41 ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΟΙΜΙΟ Οι λαοί της Ευρώπης, εγκαθιδρύοντας μεταξύ τους μία διαρκώς στενότερη ένωση,

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2119(INI)

ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2119(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 5.12.2013 2013/2119(INI) ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την 29η ετήσια έκθεση για τον έλεγχο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ (2011) (2013/2119 (INI))

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ,

Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ, EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ Γνωμοδότηση 08/56 της ΚΕΑ σχετικά με την αναθεωρημένη συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπόλ και της Eurojust Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων P6_TA(2006)0108 Νοµικά επαγγέλµατα Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

σχετικά µε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (2011/2181(INI))

σχετικά µε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (2011/2181(INI)) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 27.10.2011 2011/2181(INI) ΣΧΕ ΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά µε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (2011/2181(INI)) Επιτροπή Νοµικών

Διαβάστε περισσότερα

11843/11 ΠΜ/γν 1 DG G 2B

11843/11 ΠΜ/γν 1 DG G 2B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.06) (OR. en) 11843/11 SOC 585 COHOM 174 MI 317 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: τις αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.:10326/11

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφος 2 του Κανονισμού

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφος 2 του Κανονισμού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 13.11.2012 B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δήλωσης της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφος 2 του Κανονισμού σχετικά με την έκθεση προόδου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.11.2014 COM(2014) 715 final 2014/0339 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της αστυνομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΣΧΕ ΙΟ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΧΕ ΙΟ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ fundamental.rights@consilium.eu.int Bρυξέλλες, 21 Φεβρουαρίου 2000 (25.02) (OR. fr) CHARTE 4134/00 CONVENT 6 ΠΡΑΚΤΙΚΑ Θέµα : Πρακτικά της δεύτερης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΣΧΕ ΙΟ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΧΕ ΙΟ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ fundamental.rights@consilium.eu.int Bρυξέλλες, 1η Μαρτίου 2000 (10.03) (OR. fr) CHARTE 4147/00 CONVENT 11 ΠΡΑΚΤΙΚΑ Θέµα : Πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0024/1. Τροπολογία. Eleonora Evi, Rosa D Amato, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0024/1. Τροπολογία. Eleonora Evi, Rosa D Amato, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 6.2.2019 A8-0024/1 1 Αιτιολογική σκέψη B Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι το δικαίωμα αναφοράς ενισχύει την ανταποκρισιμότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι των πολιτών και των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.6.2010 COM(2010)331 τελικό 2010/0179 (CNS) C7-0173/10 Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά µε το κοινό σύστηµα φόρου προστιθέµενης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0059(CNS) Σχέδιο γνωμοδότησης Evelyne Gebhardt (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0059(CNS) Σχέδιο γνωμοδότησης Evelyne Gebhardt (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 26.6.2012 2011/0059(CNS) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 26-38 Σχέδιο γνωμοδότησης Evelyne Gebhardt (PE473.957v01-00) σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Συνοδευτικό έγγραφο στην

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Συνοδευτικό έγγραφο στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 8.6.2011 SEC(2011) 687 τελικό ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Συνοδευτικό έγγραφο στην Πρόταση Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Νοεμβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0366 (NLE) 14997/16 COASI 219 ASIE 89 NZ 5 POLGEN 155 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

η µάλλον ευρύτερη αναγνώριση του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η θέσπιση διατάξεων για την ενισχυµένη συνεργασία στον τοµέα της ΚΕΠΠΑ.

η µάλλον ευρύτερη αναγνώριση του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η θέσπιση διατάξεων για την ενισχυµένη συνεργασία στον τοµέα της ΚΕΠΠΑ. ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Bρυξέλλες, 30 Αυγούστου 2000 (01.09) (OR. fr) CONFER 4766/00 LIMITE ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ Θέµα : ιακυβερνητική ιάσκεψη 2000 Ενισχυµένη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.11.2015 COM(2015) 588 final 2013/0089 (COD) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

9663/19 ΣΠΚ/μγ 1 JAI.2

9663/19 ΣΠΚ/μγ 1 JAI.2 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2019 (OR. en) 9663/19 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.: 8621/19 Θέμα: JAI 574 COPEN 232 DAPIX 194 ENFOPOL 269 CYBER

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 8.4.2016 COM(2016) 183 final 2016/0094 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.12.2011 COM(2011) 915 τελικό 2011/0450 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε τη δήλωση αποδοχής από τα κράτη µέλη, προς το συµφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 14.4.2016 JOIN(2016) 8 final 2016/0113 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.10.2015 COM(2015) 535 final 2015/0249 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης 3 της συμφωνίας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις της απόφασης του ικαστηρίου της 13ης Σεπτεµβρίου 2005

Οι επιπτώσεις της απόφασης του ικαστηρίου της 13ης Σεπτεµβρίου 2005 P6_TA(2006)0260 Οι επιπτώσεις της απόφασης του ικαστηρίου της 13ης Σεπτεµβρίου 2005 (C-176/03) Επιτροπή κατά Συµβουλίου Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τις επιπτώσεις της απόφασης του ικαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του ισχύοντος συστήµατος οριοθέτησης αρµοδιοτήτων µεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών µελών

Περιγραφή του ισχύοντος συστήµατος οριοθέτησης αρµοδιοτήτων µεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών µελών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Bρυξέλλες, 28 Μαρτίου 2002 (08.04) (OR. fr) CONV 17/02 ΣΗΜΕΙΩΜΑ του: προς : Θέµα : Προεδρείου τη Συνέλευση Περιγραφή του ισχύοντος συστήµατος οριοθέτησης αρµοδιοτήτων µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 17.12.2016 L 344/83 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2016/2295 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Δεκεμβρίου 2016 για την τροποποίηση των αποφάσεων 2000/518/ΕΚ, 2002/2/ΕΚ, 2003/490/ΕΚ, 2003/821/ΕΚ, 2004/411/ΕΚ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 25.9.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0846/2006, του Tomasz Grzybkowski, πολωνικής ιθαγένειας, εξ ονόματος της δικηγορικής εταιρείας «Adwokacka

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0595/8. Τροπολογία. Michał Marusik εξ ονόματος της Ομάδας ENF

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0595/8. Τροπολογία. Michał Marusik εξ ονόματος της Ομάδας ENF 14.11.2017 B8-0595/8 8 Παράγραφος 2 2. επαναλαμβάνει τη θέση που έχει διατυπώσει στα ψηφίσματά του της 13ης Απριλίου 2016 και 14ης Σεπτεμβρίου 2016 επαναλαμβάνει, ιδίως, την ανησυχία του για τις ταχείες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 8.2.2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (20/2012) Θέµα : Αιτιολογηµένη γνώµη του Εθνικού Συµβουλίου της ηµοκρατίας της Σλοβακίας για την πρόταση κανονισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014 2019 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 23.7.2014 ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Θέµα: Αιτιολογηµένη γνώµη του Κοινοβουλίου της ηµοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

8035/17 ΜΜ/γομ/ΕΠ 1 DG E - 1C

8035/17 ΜΜ/γομ/ΕΠ 1 DG E - 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαΐου 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου αριθ. προηγ. εγγρ.: 7679/17 JEUN 39 Θέμα: Επιτροπή των

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.8.2012 COM(2012) 430 final 2012/0207 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της θέσης της ΕΕ ενόψει της εξετάσεως του κανονισμού διεθνών τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 17.11.2003 COM(2003) 700 τελικό 2003/0274 (COD) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1419/1999/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία των ερωτήσεων με αίτημα προφορικής απάντησης B8-0402/2018, B8-0403/2018 και B8-0404/2018

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία των ερωτήσεων με αίτημα προφορικής απάντησης B8-0402/2018, B8-0403/2018 και B8-0404/2018 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0472/2018 2.10.2018 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία των ερωτήσεων με αίτημα προφορικής απάντησης B8-0402/2018, B8-0403/2018 και B8-0404/2018 σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος των νομικών βάσεων που προβλέπουν τη συνήθη νομοθετική διαδικασία στη Συνθήκη της Λισαβόνας 1

Κατάλογος των νομικών βάσεων που προβλέπουν τη συνήθη νομοθετική διαδικασία στη Συνθήκη της Λισαβόνας 1 Κατάλογος των νομικών βάσεων που προβλέπουν τη συνήθη νομοθετική διαδικασία στη Συνθήκη της Λισαβόνας 1 Το παράρτημα αυτό περιέχει τον κατάλογο των νομικών βάσεων στις οποίες εφαρμόζεται η «συνήθης νομοθετική

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 3.6.2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Συνταγµατικών Υποθέσεων ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 2007/2169(INI) 5.9.2007 ΣΧΕ ΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά µε την πρόταση τροποποίησης των διατάξεων της Συνθήκης που αφορούν τη σύνθεση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 27 Σεπτεµβρίου 2001 ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς προς την Επιτροπή Συνταγµατικών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.5.2014 COM(2014) 318 final 2014/0164 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τα μέτρα που μπορεί να θεσπίσει η Ένωση σε σχέση με τις

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 8.3.2017 JOIN(2017) 8 final 2017/0050 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en) 9114/19 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: JAI 489 COPEN 199 CYBER 152 DROIPEN 78 JAIEX 74 ENFOPOL 228 DAPIX 176 EJUSTICE 62 MI 419 TECOM

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 25.8.2016 ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο B8-0733/ εν συνεχεία δήλωσης της Επιτροπής

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο B8-0733/ εν συνεχεία δήλωσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0733/2016 1.6.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δήλωσης της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού σχετικά με τους ενδοκρινικούς

Διαβάστε περισσότερα

DGC 1C EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) 2016/0207 (COD) PE-CONS 54/17

DGC 1C EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) 2016/0207 (COD) PE-CONS 54/17 EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) 2016/0207 (COD) PE-CONS 54/17 CORLX 492 CFSP/PESC 935 DEVGEN 239 FIN 665 ACP 121 CADREFIN 107 CODUN 41 CIVCOM

Διαβάστε περισσότερα

European Year of Citizens 2013 Alliance

European Year of Citizens 2013 Alliance European Year of Citizens 2013 Alliance MANIFESTO Η ενεργός συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη των Ευρωπαϊκών συλλογικών στόχων και αξιών που προβλέπονται στις Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 8.3.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (26/2011) Θέµα: Αιτιολογηµένη γνώµη του Sejm της ηµοκρατίας της Πολωνίας σχετικά µε την πρόταση κανονισµού του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος VΙΙ Ι. Γενικό Μέρος Α. Βασικές έννοιες... 1 1. Θέματα ορολογίας... 1 1.1. Οι χρησιμοποιούμενοι όροι... 1 1.2. Οι βασικές έννοιες... 2 1.3. «Εγγυήσεις θεσμών» και «εγγυήσεις θεσμικές»...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς 19 Νοεµβρίου 2002 Μέρος 1 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ επί της πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 23.6.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (55/2011) Θέµα: Αιτιολογηµένη γνώµη του Cortes Generales του Βασιλείου της Ισπανίας σχετικά µε την πρόταση κανονισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα)

Διαβάστε περισσότερα

"Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου"

Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκων Καθηγητής: κ. Αν. Δημητρόπουλος "Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου" Η Βουλή της Δημοκρατίας του

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ Προσωρινή έκδοση P8_TA-PROV(2018)0427 Καθορισμός της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ***I Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα