Ασφάλεια. Περιεχόμενα

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ασφάλεια. Περιεχόμενα"

Transcript

1

2

3 Ασφάλεια στην Εργασία Περιεχόμενα Εισαγωγή 4 Πώς να προλάβετε τα ατυχήματα 6 > 15 Γλυστρήματα - Παραπατήματα - Πτώσεις 16 > 27 Νοικοκυριό και Ασφάλεια 28 > 43 Προστασία της Σπονδυλικής Στήλης 44 > 64 Εργασία και Ηλεκτρισμός 65 > 83 Χημικά και Ασφάλεια 84 > 99 Εργασία σε Οθόνες Οπτικής Απεικόνισης 100 > 117 Ντυθείτε κατάλληλα για Ασφάλεια 118 > 124 Κρατηθείτε Δροσεροί στη Ζέστη 125 > 126

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ασφάλεια στην Εργασία Η συνεχής εκπαίδευση, η δραστηριοποίηση, η γνώση και η εμπειρία είναι τα κύρια συστατικά που μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη του απώτερου στόχου μας : το «μηδέν ατύχημα». Στον Τιτάνα καταφέραμε έτσι, σε διάστημα τριών δεκαετιών, να περιορίσουμε δραστικά τη συχνότητα αλλά και τη σοβαρότητα των ατυχημάτων. Υποχρέωση όλων μας και καθενός ξεχωριστά είναι η φροντίδα για την ασφάλεια των συνεργατών μας και η πρόληψη τόσο σε υλικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο. Διαβάστε το!...ίσως σας βοηθήσει να γλιτώσετε από ένα ατύχημα.

5 Νο1 Κίνδυνος Τα τροχαία ατυχήματα... Νο2 Κίνδυνος Οι πτώσεις σκοτώνουν περισσότερα άτομα από οποιαδήποτε άλλη αιτία ατυχημάτων. Πολλοί νεκροί κάθε χρόνο είναι το αποτέλεσμα των πτώσεων και ακόμη περισσότεροι τραυματίες. Το σημαντικότερο είναι ότι υποφέρουν άνθρωποι, αλλά παράλληλα χάνονται μισθοί, χάνεται παραγωγή, ξοδεύονται χρήματα για ιατρική περίθαλψη. Οι πτώσεις είναι μεταξύ των πιο πολυέξοδων ατυχημάτων. ΠΟΛΛΕΣ από αυτές μπορούν να προβλεφθούν και να ΠΡΟΛΗΦΘΟΥΝ... ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι περισσότερες πτώσεις οφείλονται σε γλιστρήματα ή παραπατήματα στο ίδιο επίπεδο. Δεν είναι πτώσεις από ψηλά σημεία.

6 Πως να προλαβαίνετε τα ατυχήματα 6 > 7 Τί είναι η ασφάλεια της εργασίας; Ασφάλεια σημαίνει έλλειψη κινδύνου ή προφύλαξη και απαλλαγή από ατυχήματα όπως Χτυπήματα Πτώσεις Πιάσιμο σε κινούμενα μέρη Δηλητηριάσεις Προσκρούσεις Ηλεκτροπληξία Εκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες

7 Ασφάλεια στην Εργασία Τραυματισμοί κατά την εργασία...χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες σε ΕΙΣΟΔΗΜΑ και ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ!

8 Πως να προλαβαίνετε τα ατυχήματα 8 > 9 Κόστος ατυχημάτων 1. Προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα 2. Χρήματα Χαμένοι Μισθοί Χαμένη Παραγωγή 3. Χαμένος χρόνος όχι μόνο από την εργασία σου αλλά και από τις διακοπές, τα σπορ, την κοινωνική σου ζωή και τα χόμπι σου. Αλλά κάνοντας μια δουλειά με ασφάλεια σημαίνει ότι την κάνουμε και ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ!

9 Ασφάλεια στην Ατυχήματα συμβαίνουν: ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ όπως επίσης και στα ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Εργασία ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ όπως επίσης και στα ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ όπως επίσης και στα ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ! Εντοπίστε τα παρακάτω και κάντε κάτι. Το επόμενο θύμα μπορεί να είστε ΕΣΕΙΣ! ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΚΟ ΣΤΟΙΒΑΓΜΑ με κίνδυνο να πέσουν και να καταπλακώσουν κάποιον. ΕΥΦΛΕΚΤΑ ΥΓΡΑ & ΑΕΡΙΑ σε λάθος δοχεία κοντά σε πηγή θερμότητας. ΕΝΔΥΜΑΤΑ - Φαρδιά ρούχα. - Κοσμήματα. - Μακριά μαλλιά. ΔΑΠΕΔΑ - Χυμένα υγρά. - Παγίδες-ανωμαλίες. ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ - Πεταμένα - Λαδωμένα πανιά σε ακάλυπτα δοχεία. ΔΙΟΔΟΙ Κλειστές με εμπόδια. ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ Με διάφορα αντικείμενα και παγίδες. ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ Κανάλια εξαερισμού μπλοκαρισμένα με αντικείμενα.

10 Πως να προλαβαίνετε τα ατυχήματα 10 > 11 ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ 1. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Το να είστε σωστά ντυμένοι στην εργασία, σημαίνει να φοράτε τα κατάλληλα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ και ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

11 Ασφάλεια στην Εργασία 2. ΕΚΤΕΛΕΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΧΕΙΡΙΖΕΣΤΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ταχύτητες φορτία ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ αναφέρετε τις βλάβες Γνωρίζετε και ακολουθείτε τις διαδικασίες για την εργασία σας. Να είστε πάντα σίγουροι ότι οι προφυλακτήρες είναι στη θέση τους.

12 Πως να προλαβαίνετε τα ατυχήματα 12 > ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Μην ανακατεύεστε με το ρεύμα, εκτός αν είστε ειδικοί και εξουσιοδοτημένοι. ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ - Πρίζες - Ακροδέκτες - Διακόπτες Να είστε σίγουροι ότι το ρεύμα έχει διακοπεί και είναι ασφαλισμένο πριν επέμβετε στα μηχανήματα. Να είστε σίγουροι ότι τα μηχανήματα είναι γειωμένα. Είναι όλα σε καλή κατάσταση; 4. ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ α. Φυλάξτε τα εύφλεκτα σε ασφαλές μέρος. β. Βάλτε τα σκουπίδια σε δοχεία. γ. Βεβαιωθείτε ότι τα ηλεκτρικά καλώδια είναι σε καλή κατάσταση. Αναφέρατε κάθε πρόβλημα. δ. Καθαρίστε το χώρο μετά από κάθε εργασία. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΟΤΕ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ!

13 Ασφάλεια στην Εργασία 5. ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΠΙΕΣΜΕΝΟ ΑΕΡΑ α. Ποτέ μη στρέφετε τον αεροσωλήνα επάνω σε άλλον ή στον εαυτό σας. β. Ποτέ μη φυσάτε τη σκόνη των ρούχων με πεπιεσμένο αέρα. γ. Χρησιμοποιήστε γυαλιά ασφαλείας όταν χρησιμοποιείτε πεπιεσμένο αέρα. 6. ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥ ΠΑΤΑΤΕ

14 Πως να προλαβαίνετε τα ατυχήματα 14 > ΣΩΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ Χρησιμοποιήστε σωστά το σώμα σας για τη μεταφορά του βάρους. ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΠΙΑΣΤΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΙΣΙΑ ΠΛΑΤΗ ΛΥΓΙΣΤΕ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΕ ΑΝΕΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 8. ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ (ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΦΟΡΤΙΑ) και ζητήστε από κάποιον να συντονίζει τις κινήσεις για το σήκωμα και κατέβασμα του φορτίου.

15 Ασφάλεια στην Εργασία Μην αδιαφορείτε για τους ΜΙΚΡΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ όπως: Φουσκάλες Μικροκοψίματα Μαγκωμένα δάκτυλα Αγκίδες Ξένο σώμα στα μάτια Εγκαύματα πρώτου βαθμού ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην επιχειρείτε περισσότερα από εκείνα που μπορείτε! Προστατέψτε ΤΗ ΜΕΣΗ ΣΑΣ. Πάντα σας χρειάζεται!

16 Γλιστρήματα-Παραπατήματα- Πτώσεις 16 > 17 Απόφευγε τα γλιστρήματα προσέχοντας τα εξής: ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ Όταν στρίβεις τη γωνία ή βγαίνεις προς τα έξω, κοίταξε προσεκτικά για σκαλοπάτια που δεν φαίνονται. ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ Έχε το νου σου (πρόσεχε) στα δάπεδα που είναι πολύ γυαλισμένα, (παρκεταρισμένα) και κάθε άλλη γλιστερή επιφάνεια. ΞΗΛΩΜΕΝΑ ΔΑΠΕΔΑ Πρόσεχε όταν περπατάς σε δάπεδα όπου υπάρχουν ξεκολλημένα πλακάκια ή ξεκάρφωτα ξύλα κλπ. Να κάνεις συχνούς ελέγχους στα δάπεδα του σπιτιού σου και στους χώρους εργασίας σου.

17 Ασφάλεια στην Εργασία ΥΓΡΑ ΔΑΠΕΔΑ Μην περιμένεις να στεγνώσει το νερό μόνο του, φτάνει ένα δευτερόλεπτο για να συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα. ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ Σκόρπισε άμμο στους παγωμένους διαδρόμους το χειμώνα. Πάντα να περπατάς ΑΡΓΑ σε κάθε παγωμένη επιφάνεια. ΛΑΔΙΑ, ΓΡΑΣΑ Να έχεις στουπί και απορρυπαντικά υλικά έτοιμα όταν χρησιμοποιείς ελαιώδη υγρά. Να ελέγχεις το χώρο εργασίας.

18 Γλιστρήματα-Παραπατήματα- Πτώσεις 18 > 19 Απόφευγε τα παραπατήματα προσέχοντας τα παρακάτω: ΕΠΙΠΛΑ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Τακτοποίησε τα έπιπλα του γραφείου σου και του σπιτιού σου έτσι ώστε να αποφεύγεις κάθε κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. ΥΛΙΚΑ Είναι επικίνδυνο να τοποθετείς υλικά στις διελεύσεις και διαδρόμους. Για ασφάλεια τοποθέτησέ τα μέσα σε ντουλάπια ή σε αποθήκες. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Οι προεκτάσεις των καλωδίων απαγορεύεται να διατρέχουν διαδρόμους. Αν αυτό είναι αναπόφευκτο στερέωσέ τες στο δάπεδο. ΣΚΑΛΕΣ Μην αφήνεις υλικά στις σκάλες. Μια πτώση στη σκάλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα.

19 Ασφάλεια στην Εργασία ΑΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΔΑΠΕΔΑ Κάθε μικρό πράγμα (ένα μολύβι, ένα κομμάτι ύφασμα κλπ.) μπορεί να είναι η αιτία μιας πτώσης. Εάν βρίσκονται στο δρόμο σου παραμέρισέ τα ή παράκαμψέ τα. Είναι επικίνδυνο να περνάς πάνω από αυτά. ΣΥΡΤΑΡΙΑ Πρόσεχε να είναι κλειστά. Και αν ακόμα νομίζεις ότι είναι απίθανο, κάποιος θα μπορούσε να σκοντάψει σε ένα ανοικτό συρτάρι. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το καλό Νοικοκυριό σημαίνει ασφάλεια. Να σου γίνει συνήθεια!

20 Γλιστρήματα-Παραπατήματα- Πτώσεις 20 > 21 Πως να αποφύγεις τις Πτώσεις ΕΛΕΓΞΕ ΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΠΑΡΚΕΙΑ Ιδιαίτερα σε στενά κεφαλόσκαλα. ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕ ή αντικατέστησε μοκέτες σκαλοπατιών αν έχουν φθαρεί. Χρήση διαδρόμων από αντιολισθητικό υλικό είναι μια καλή ιδέα. ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ Με αντιολισθητική σόλα και σε καλή κατάσταση. Με λαστιχένια τακούνια είναι καλύτερα.τα ψηλά τακούνια παρέχουν μικρότερη ευστάθεια. Τα μποτάκια προστατεύουν και τους αστραγάλους. Πρόσεχε τα λυτά κορδόνια. Δώσε το καλό παράδειγμα στους άλλους.

21 Ασφάλεια στην Εργασία ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΑ ΡΕΒΕΡ ΤΩΝ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΩΝ ΣΟΥ Υπάρχει κίνδυνος να πιαστούν κάπου όταν περπατάς. ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ Μη χρησιμοποιείς στοίβες κουτιά ή έπιπλα για να ανέβεις ψηλά. Χρησιμοποίησε ασφαλείς σκάλες ή ειδικά σκαμνιά για μικρά ύψη.

22 Γλιστρήματα-Παραπατήματα- Πτώσεις 22 > 23 Μάθε πώς να χρησιμοποιείς τις σκάλες ΜΗ ΤΕΝΤΩΝΕΣΑΙ Εάν η πόρπη της ζώνης σου έχει περάσει έξω από τα πόδια της σκάλας, τότε είσαι σε επικίνδυνη κατάσταση. Κατέβα κάτω και μετακίνησε τη σκάλα προς το σημείο που θέλεις να εργαστείς. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΚΑΛΕΣ Κάνε περιοδικούς ελέγχους στα σκαλιά. Χρησιμοποίησε σκάλες οι οποίες έχουν ασφαλή ποδαράκια. ΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗ ΣΚΑΛΑ Άνοιξε καλά τα ποδαρικά της σκάλας μέχρι το όριό τους. Εξέτασε τον μηχανισμό που ασφαλίζει τα ποδαρικά. ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣΗ Η σκάλα δεν πρέπει να γέρνει. Εάν το δάπεδο έχει κλίση πρόσθεσε τάκους έτσι ώστε τα πόδια της σκάλας να είναι πάντα σε οριζόντιο επίπεδο. ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΤΗ ΣΚΑΛΑ Μη γυρίζεις ποτέ την πλάτη στη σκάλα. Μην ανεβαίνεις ποτέ στο τελευταίο σκαλοπάτι.

23 ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΥΛΙΚΩΝ Μην ανεβαίνεις σκάλες κρατώντας πράγματα. Χρειάζεσαι και τα δύο χέρια για να ανέβεις με ασφάλεια. Όταν πρέπει να ανεβάσεις υλικά σε ένα επίπεδο, ανέβασε τα υλικά αφού έχεις ανέβει εσύ πρώτα σ αυτό. Ασφάλεια στην Εργασία ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ 4 ΠΡΟΣ 1 Για να είναι σωστή η θέση της σκάλας που ακουμπάει σε τοίχο, το ύψος της πρέπει να είναι 4 φορές μεγαλύτερο από την απόσταση της σκάλας από την βάση του. ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ Όταν δουλεύεις επάνω στη σκάλα, να υπάρχει κάποιος που να την κρατάει. Και να είσαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα σκοντάψει πάνω στη σκάλα.

24 Γλιστρήματα-Παραπατήματα- Πτώσεις 24 > 25 Τελικά, μπορείς να περιορίσεις τις πιθανότητες ατυχημάτων αν βελτιώσεις τις συνήθειές σου ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΑΙ Να ξεκινάς εγκαίρως προκειμένου να προλάβεις, ώστε να μη βιάζεσαι και τρέχεις. ΠΡΟΣΕΧΕ Να κινείσαι με ασφαλή ταχύτητα. Έχε το νου σου και στους άλλους. Μην αλλάζεις κατεύθυνση απότομα. ΜΗΝ ΠΑΙΔΙΑΡΙΖΕΙΣ Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι οι πτώσεις έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις όσο μεγαλύτερος είσαι. Μη βιάζεσαι τώρα, για να είσαι καλά αργότερα. ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Ενημερώσου για τους κανόνες ασφαλείας που αφορούν στην εργασία σου, τόσο για υπερυψωμένα σημεία όσο και για εργασίες στο έδαφος. Μάθε να χρησιμοποιείς με ασφάλεια τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη δουλειά σου.

25 Ασφάλεια στην Εργασία ΕΧΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ Πρόσεχε που πας! Πρόσεχε τι κάνεις! Έχε το νου σου για αιτίες που προκαλούν πτώσεις, που οι άλλοι δεν τις έχουν εντοπίσει. ΜΗ ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Χρησιμοποίησε φακό ή βοηθητικό φωτισμό προκειμένου να φωτίσεις το χώρο όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος ή δεν υπάρχει εγκατάσταση φωτισμού. ΜΗ ΡΙΣΚΑΡΕΙΣ Να αποφεύγεις ανόητους κινδύνους. Μη ξεκινάς δουλειές που είναι πέρα από τις δυνατότητές σου. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ζώνες ασφαλείας, κράνος, παπούτσια, κουπαστές κλπ. είναι για τη δική σου ασφάλεια, αλλά δεν μπορούν να σε προστατεύσουν αν δεν τα χρησιμοποιείς. Όταν κάνεις προληπτικές ενέργειες για να αντιμετωπίσεις τις πτώσεις, πρέπει να εξετάζεις προσεκτικά όλους τους παράγοντες.

26 Γλιστρήματα-Παραπατήματα- Πτώσεις 26 > 27 Αν τελικά πέσεις... Μπορείς να ελαττώσεις τις πιθανότητες τραυματισμού πέφτοντας με το σωστό τρόπο. Μελέτησε όμως την πρακτική του πώς να πέφτεις σωστά και εξασκήσου σ αυτήν. Ακολουθούν τρεις συμβουλές για το τι να κάνεις την ώρα που πέφτεις. 1. ΧΑΛΑΡΩΣΕ Προσπάθησε να μη σφίξεις τους μυς σου. 2. ΑΠΟΣΒΕΣΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ Χρησιμοποίησε τα χέρια σου και τα πόδια σου σαν ελατήρια για να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την πρόσκρουση ΚΥΛΗΣΕ...και άφησε τον εαυτό σου να κυλήσει προς την κατεύθυνση που σε σπρώχνει η ενέργεια από την πτώση, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες τραυματισμού.

27 Ασφάλεια στην Εργασία Οι πτώσεις συμβαίνουν γιατί οι άνθρωποι δεν φαντάζονται ότι μπορούν να συμβούν. Όσο περισσότερες πτώσεις περιμένεις να συμβούν και παίρνεις μέτρα για να τις αντιμετωπίσεις, τόσο λιγότερες πτώσεις θα έχεις στο τέλος. Έτσι λοιπόν μπορείς να προλάβεις τις πτώσεις: 1. Με τις ασφαλείς συνήθειές σου Να ενδιαφέρεσαι για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ σου. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕ τους κινδύνους. Να λαμβάνεις πάντα τα μέτρα προφύλαξης. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΣ για τις δυνατότητές σου αλλά και για τα όρια και τους περιορισμούς σου. 2. Με τις σωστές ενέργειές σου Να επιλέγεις πάντα τον ΑΣΦΑΛΗ ΤΡΟΠΟ για την εκτέλεση κάθε εργασίας. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕ, ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕ ή ΑΠΟΦΥΓΕ επικίνδυνους παράγοντες όταν τους αντιληφθείς. ΚΡΙΝΕ πάντα με κριτήριο την ασφάλεια σε ότι αφορά στον εαυτό σου, τους συναδέλφους σου και τον εξοπλισμό του χώρου εργασίας. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ!

28 Νοικοκυριό και ασφάλεια 28 > 29 Τι σημαίνει ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ στην εργασία; Σημαίνει να φροντίζεις το χώρο που εργάζεσαι. Αλλά δεν έχω χρόνο για νοικοκυριό, έχω πολλά να κάνω! Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε έτσι ΑΛΛΑ, γεγονός είναι, ότι το νοικοκυριό πρέπει να είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της καθημερινής μας απασχόλησης.

29 Ασφάλεια στην Εργασία Τι εννοείς ότι το νοικοκυριό είναι μέρος της δουλειάς μου; Είναι μέρος της δουλειάς σου γιατί το ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ συμπεριλαμβάνει το να διατηρείς οτιδήποτε χρησιμοποιείς, για την εργασία σου, κοντά σου και σε άριστη κατάσταση. ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ είναι κάτι που ο καθένας μπορεί και πρέπει να κάνει, ανεξάρτητα από τη φύση της εργασίας, συνέχεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλοι θα ωφεληθούν από το καλό νοικοκυριό στη δουλειά!

30 Νοικοκυριό και ασφάλεια 30 > 31 Μερικά οφέλη από τη συνήθεια του καλού νοικοκυριού στην εργασία Άσχετα από τη φύση της εργασίας, το καλό νοικοκυριό μπορεί να σε βοηθήσει για να γίνει η εργασία σου ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ...γιατί θα ξοδεύεις λιγότερο χρόνο ψάχνοντας για πράγματα και παλεύοντας ενάντια στην αποτυχία έχοντας στη διάθεσή σου, περισσότερο χρόνο για δημιουργική εργασία. ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ...γιατί θα ελαχιστοποιήσεις τις περιπτώσεις ακαταστασίας και αμέλειας που είναι οι δύο πιο συχνές αιτίες ατυχημάτων και πυρκαγιών.

31 Ασφάλεια στην Εργασία ΚΑΛΥΤΕΡΗ...γιατί θα έχεις περισσότερο χρόνο και δυνάμεις για τις πιο σημαντικές πλευρές της δουλειάς σου: ποιότητα και παραγωγικότητα. ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ...γιατί ο χώρος της εργασίας μπορεί να γίνει ένας ασφαλής και άνετος χώρος και όχι μία περιοχή επικίνδυνη και αντιαισθητική!

32 Νοικοκυριό και ασφάλεια 32 > 33 ΜΕΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για τη διατήρηση καθαρού και ασφαλούς χώρου εργασίας Ξεκίνησε τη δική σου «ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ». Μαζεύοντας, Οργανώνοντας και Καθαρίζοντας. Έτσι θα διαθέτεις ολοένα και λιγότερο χρόνο για το νοικοκυριό. Αυτό θα σε βοηθήσει να εξασφαλίζεις ότι τίποτα: Δεν τοποθετείται σε λάθος θέση Δεν καθυστερεί Δεν είναι ακατάστατο Δεν είναι κρυμμένο ΚΑΜΑΡΩΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΟΥ Να μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αναλάβεις την ευθύνη της περιοχής σου, διατηρώντας την όσο το δυνατόν ασφαλή, καθαρή και τακτοποιημένη: 1 2 Τοποθέτησε τα άχρηστα υπολείμματα και τα απορρίμματα, καθώς τα συγκεντρώνεις, σε κατάλληλα δοχεία. Διατήρησε τα δάπεδα καθαρά και απαλλαγμένα από αντικείμενα και ελαιώδη υλικά.

33 Ασφάλεια στην Εργασία 3 4 Διατήρησε τους χώρους, τις σκάλες και τους διαδρόμους συνεχώς καθαρά. 5 6 Βεβαιώσου ότι οι έξοδοι δεν εμποδίζονται από διάφορα αντικείμενα, είναι καθορισμένες με σαφήνεια και διαθέτουν την κατάλληλη σήμανση. Μην παραγεμίζεις ράφια, κάδους ή χώρους αποθήκευσης. Όταν έχεις τελειώσει με κάτι, τακτοποίησέ το στη θέση του. Αν καπνίζεις, κάντο μόνο σε προκαθορισμένες ασφαλείς περιοχές και πάντα να χρησιμοποιείς τασάκια.

34 Νοικοκυριό και ασφάλεια 34 > 35 Βεβαιώσου ότι έχεις ένα μέρος για κάθε τι Και βεβαιώσου ότι διατηρείς τα αναγκαία για την εργασία σου στη θέση τους! Ένα μέρος στο χώρο εργασίας με εύκολη πρόσβαση, όπου μπορεί να υπάρχει, ενώ χρησιμοποιείται, χωρίς να βρωμίζει το χώρο ή να καλύπτει εργαλεία, εγχειρίδια οδηγιών, υλικά κλπ. Ένα μόνιμο γειτονικό χώρο για αποθήκευση, όπου εργαλεία ή υλικά μπορούν να διατηρηθούν σε εύκολη και ασφαλή θέση όταν δεν τα χρησιμοποιείς. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφεύγεις να ψάχνεις, την επόμενη φορά που χρειάζεσαι κάτι! Βρες χρόνο τώρα για να μελετήσεις: Την εργασία σου Υπάρχει τρόπος να την απλοποιήσεις κάνοντάς την ευκολότερη και καλύτερη; Τη στάση σου απέναντι στην ασφάλεια Αναφέρεις επικίνδυνες καταστάσεις στον προϊστάμενό σου ή τον Τεχνικό Ασφαλείας;

35 Ασφάλεια στην Εργασία Τα εργαλεία σου Είναι κατάλληλα για τη δουλειά και σε καλή κατάσταση; Τα υλικά σου Υπάρχει κάποιος χώρος να τα αποθηκεύεις που να είναι ασφαλής και εύκολος στην πρόσβαση; Τις πρακτικές ασφάλειας Έχεις κάποια πρόταση για τη βελτίωση των διαδικασιών ασφαλείας, που αφορούν την εργασία σου; Αν συμβεί ατύχημα ή παρ ολίγο ατύχημα, προσπάθησε να μάθεις ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΟΥ Πως συνέβη Γιατί συνέβη Τι μπορείς να κάνεις για να μην ξανασυμβεί Κάθε εργασιακός χώρος έχει τις δικές του απαιτήσεις για νοικοκυριό. Η έλλειψη νοικοκυριού ίσως είναι το κύριο αίτιο του ατυχήματος!

36 Νοικοκυριό και ασφάλεια 36 > 37 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ στους ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Καθάρισε και αποθήκευσε τα εργαλεία με σωστό τρόπο Αφού τελειώσεις, βεβαιώσου ότι τα εργαλεία είναι απαλλαγμένα από βρωμιές, λάδια κλπ. και τακτοποιημένα στη θέση τους. Καθάρισε και διατήρησε τις μηχανές σωστά Ακολούθησε όλες τις διαδικασίες καθαρισμού και συντήρησης, αν είσαι εξουσιοδοτημένος και ανέφερε τυχόν προβλήματα αμέσως. Επιδιόρθωσε ή ενημέρωσε για τα ελαττωματικά εργαλεία Κάθε εργαλείο που παρουσιάζει προβλήματα λειτουργίας ή έχει εμφανείς φθορές πρέπει να δοθεί στον αρμόδιο για την αποκατάσταση των βλαβών. Μην προσπαθείς να το επιδιορθώσεις αν δεν είσαι εξουσιοδοτημένος γι αυτό.

37 Ασφάλεια στην Εργασία Κράτα το χώρο εργασίας καθαρό Μην αφήνεις βρωμιές, σκόνη, πριονίδια, μεταλλικά ρινίσματα κλπ. να μαζεύονται. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γύρω από μηχανές με κινούμενα μέρη. Τα δάπεδα πρέπει να είναι συνέχεια ελεύθερα, απαλλαγμένα από κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν πτώσεις. Αποθήκευσε τα υλικά με σωστό τρόπο Αποθήκευσε όλα τα υλικά, από χαρτοκιβώτια μέχρι εύφλεκτα υγρά, σε εγκεκριμένα, δοχεία με κατάλληλη σήμανση, που τοποθετούνται σε προκαθορισμένους χώρους αποθήκευσης. Εξέτασε τον φωτισμό Όλα τα φωτιστικά σώματα πρέπει να είναι καθαρά και να μην εμποδίζονται από ντουλάπια κλπ. για να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή φωτεινότητα.

38 Νοικοκυριό και ασφάλεια 38 > 39 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Καθάρισε και απομάκρυνε όλα τα χυμένα υλικά γρήγορα και με σωστό τρόπο. Αποθήκευσε και κόλλησε ετικέτες σε όλα τα υλικά σύμφωνα με τις οδηγίες. Διατήρησε όλο τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για το χειρισμό ή την αποθήκευση χημικών, καθαρό και απαλλαγμένο από σκόνη και χημικά υπόλοιπα.

39 Ασφάλεια στην ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Εργασία Διατήρησε τις διόδους καθαρές Διατήρησε τις διόδους μεταξύ των γραφείων και των χώρων εργασίας ελεύθερες και απαλλαγμένες από κουτιά, καλώδια, φυτά, κλπ. Κλείσε τα συρτάρια Να είσαι σίγουρος ότι έκλεισες το συρτάρι του γραφείου ή του ντουλαπιού που χρησιμοποιείς, πριν ανοίξεις κάποιο άλλο. Να διατηρείς το πάνω μέρος του γραφείου καθαρό Στο πάνω μέρος των γραφείων και των τραπεζιών πρέπει να επικρατεί τάξη και πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά μετά το τέλος της εργασίας.

40 Νοικοκυριό και ασφάλεια 40 > 41 Αποθήκευσε με ασφάλεια Ποτέ μην αποθηκεύεις αντικείμενα, ιδιαίτερα βαριά εκεί που είναι δύσκολη η πρόσβασή τους ή είναι εύκολο να πέσουν. Τακτοποίησε τα κοφτερά αντικείμενα Να διατηρείς σε ασφαλή σημεία πινέζες, ψαλίδια, κοπίδια, μαχαίρια και χαρτοκόπτες μετά από κάθε χρήση. Ελαχιστοποίησε τους κινδύνους φωτιάς Χρησιμοποίησε σταχτοδοχείο αν καπνίζεις. Γνώριζε που είναι ο πιο κοντινός πυροσβεστήρας, και πώς να τον χρησιμοποιείς σωστά. Βεβαιώσου ότι οι έξοδοι κινδύνου έχουν εύκολη πρόσβαση. Διάβασε το σχέδιο εκκένωσης του κτιρίου και ακολούθησε το με ιδιαίτερη προσοχή όταν χρειαστεί.

41 Ασφάλεια στην Εργασία Κάποια άλλα πλεονεκτήματα του καλού νοικοκυριού Το καλό νοικοκυριό μπορεί να σε βοηθήσει ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ για την δουλειά σου, γιατί: ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ Όταν έχεις ότι χρειάζεσαι κοντά σου και έτοιμο για χρήση. ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΕΣΗ Όταν ο χώρος εργασίας είναι ελεύθερος από πράγματα που δεν χρειάζονται. ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟ Όταν εξοικονομείς χρόνο και ενέργεια για τον εαυτό σου, που τα χρειάζεσαι, για την εκτέλεση της εργασίας, αντί να ψάχνεις για τα χαμένα πράγματα. Είναι περισσότερο μεθοδικό Και πιο αποτελεσματικό όταν εργάζεσαι με οργανωμένο τρόπο.

42 Νοικοκυριό και ασφάλεια 42 > 43 Τεστ αυτοελέγχου Μάθε αν κάνεις ότι μπορείς για το νοικοκυριό, απαντώντας στις πιο κάτω ερωτήσεις ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ νοικοκυρεμένο το χώρο της εργασίας σου κατά την διάρκεια της ημέρας; ΝΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΣ ένα καλό παράδειγμα για τους συναδέλφους σου; ΝΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ή αντιμετωπίζεις τα προβλήματα όσο πιο σύντομα μπορείς; ΝΑΙ ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ της εργασίας σου τακτοποιημένη αυτή τη στιγμή; ΝΑΙ ΟΧΙ Κάθε αρνητική απάντηση σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις αλλαγές ώστε η εργασία σου να είναι πιο εύκολη, πιο ασφαλής και πιο αποτελεσματική.

43 Ασφάλεια στην Εργασία Άρα το καλό νοικοκυριό είναι μέρος της δουλειάς σου. Θυμήσου, οι συνήθειές σου για το νοικοκυριό καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ΑΣΦΑΛΕΙΑ τη δική σου και των άλλων. τη ΣΤΑΣΗ σου απέναντι στην εργασία. την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ σου. Το καλό νοικοκυριό είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ για να το αφήσεις σε κάποιον άλλο.

44 Προστασία της Σπονδυλικής Στήλης 44 > 45 Η Σπονδυλική Στήλη σας επιτρέπει... ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΘΙΣΜΑ ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑ ΣΗΚΩΜΑ ΛΥΓΙΣΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΥΠΝΟ Αλλά... Τα προβλήματα με τη μέση σας μπορούν να σημαίνουν: ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ, ΠΟΝΟΥΣ, ΧΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ, ΔΑΠΑΝΕΣ, ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η μέση είναι το τμήμα εκείνο του σώματος που τραυματίζεται ευκολότερα Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων θα υποφέρει από οσφυαλγία κάποτε στη ζωή του. Ο κάθε ένας μπορεί να προσβληθεί: άντρες, γυναίκες, υπάλληλοι, εργάτες, γέροι, νέοι.

45 Ασφάλεια στην Εργασία Η Σπονδυλική σας Στήλη είναι ένα Πολύπλοκο Σύστημα Περιλαμβάνει... Τους Μυς 400 τον αριθμό, παράγουν την κίνηση προς κάθε κατεύθυνση. Προσδένονται στα οστά με περίπου τένοντες. Τους 33 ή 34 Σπονδύλους Οι 24 στο επάνω τμήμα της χωρίζονται από δίσκους που ενεργούν σαν προφυλακτήρες. Το Νωτιαίο Μυελό Ένα κορδόνι από νεύρα. Έχει πάχος 1,25 εκ. και μήκος 45 εκ. Είναι ο συντονιστής όλων των κινήσεων κάτω από το επίπεδο του λαιμού. Τα Νεύρα 31 ζευγάρια που διακλαδίζονται από τον νωτιαίο μυελό, μεταδίδουν πληροφορίες στον εγκέφαλο και εντολές στους μυς. Θυμήσου! Ότι η πρόληψη των τραυματισμών στη μέση είναι πολύ ευκολότερη από τη θεραπεία.

46 Προστασία της Σπονδυλικής Στήλης 46 > 47 Συνηθισμένα Προβλήματα που προσβάλουν τη μέση... Υπερένταση, Κόπωση μπορούν να προσβάλουν τη σπονδυλική στήλη, τους μυς και τις κλειδώσεις από πάνω μέχρι κάτω στη ράχη. Θλάση δίσκου ( γλίστρημα ) μπορεί να συμπιέσει το σπονδυλικό νεύρο, προκαλώντας πόνο χαμηλά στη μέση και στα κάτω άκρα.

47 Ασφάλεια στην Εργασία Τραυματισμός, Ασθένεια Όπως μόλυνση ή αρθρίτιδα. Μπορούν να εξασθενίσουν τη μέση, να οδηγήσουν σε τράβηγμα, σπάσιμο ή θλάση δίσκου. Σπασμένος σπόνδυλος Μπορεί να τραυματίσει τον νωτιαίο μυελό και να προκαλέσει απώλεια κινητικότητας και αίσθησης κάτω από την περιοχή του τραυματισμού.

48 Προστασία της Σπονδυλικής Στήλης 48 > 49 Τα αίτια για αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν: 1. Τη μέτρια φυσική κατάσταση που σε κάνει επιρρεπή σε τραυματισμό Νωχελική στάση Θεληματική κατάπτωση, κυρτοί ώμοι, ο ένας γοφός ψηλότερα απ τον άλλον, κλπ., μπορούν να προκαλέσουν πισωβαρή στάσηυπερβολικό κύρτωμα προς τα εμπρός του κάτω μέρους της σπονδυλικής στήλης. Ελλιπής άσκηση του σώματος Οι περισσότεροι πόνοι της μέσης οφείλονται στην έλλειψη σωματικής άσκησης. Οι αδυνατισμένοι ραχιαίοι και κοιλιακοί μυς δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να πέφτει προς τα πίσω το βάρος του σώματος και ν αδυνατίζουν οι κλειδώσεις. Υπερβολικό βάρος Η πληθωρική κοιλιά τραβάει συνέχεια προς τα εμπρός τους μυς της ράχης, τεντώνει και εξασθενεί τους μυς της κοιλιάς. Αυτό είναι μια από τις σοβαρότερες αιτίες για την πισωβαρή στάση του σώματος και τα προβλήματα μέσης που συνεπάγεται.

49 Η λύση Υποβάλλεστε σε τσεκ-απ και ζητάτε τη συμβουλή γιατρού για τον τρόπο που θα... Βελτιώσετε τη στάση του σώματος Κρατάτε το κεφάλι ψηλά, μέσα το στομάχι, τους γοφούς γυρισμένους μπροστά για ν αποφεύγετε τα προβλήματα με το ρίξιμο πίσω του κορμιού. Αποκτήσετε φόρμα Προσπαθήστε να τρέξετε, να κολυμπήσετε κλπ. Με το μαλακό όμως. Εντείνετε προοδευτικά την προσπάθειά σας. Επιβραδύνετε το ρυθμό εργασίας ή διακόπτετε, αν πονάτε... Προσέχετε το βάρος σας Καταναλώνετε τροφές με ποικιλία και με μέτρο. Αποφεύγετε την πολυφαγία και τα βαριά φαγητά, τρώτε λιγότερα λίπη και γλυκά.

50 Προστασία της Σπονδυλικής Στήλης 50 > 51 Δοκιμάστε αυτές τις 6 απλές ασκήσεις για να βοηθήσετε τη μέση σας α. Σύσφιξη σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) Ξαπλώστε μπρούμυτα με το κεφάλι ν ακουμπάει στα χέρια. Σφίγγετε τους μυς των γλουτών. Κρατηθείτε έτσι 2. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε. β. Γέρσιμο της λεκάνης Ξαπλώστε ανάσκελα, με λυγισμένα τα γόνατα και τα πέλματα να εφάπτονται στο πάτωμα. Σφίξτε το στομάχι και τους γλουτούς. Κρατηθείτε έτσι 5. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε. γ. Κάμψη γόνατος Ξαπλώστε στο πλάι, με λυγισμένα γόνατα και στηριγμένο το κεφάλι σε προσκέφαλο. Σηκώστε το γόνατο με λύγισμα προς το στήθος. Κρατηθείτε έτσι 5. Χαλαρώστε. Συνεχίστε σηκώνοντας και λυγίζοντας το άλλο γόνατο. δ. Ανύψωση γονάτων Ξαπλώστε ανάσκελα, με λυγισμένα τα γόνατα. Πιάστε τα γόνατα σταθερά με τα χέρια και τραβήξτε τα προς το στήθος. Αγγίξτε με το μέτωπο τα γόνατα. Κρατηθείτε, χαλαρώστε, επαναλάβετε. ε. Ανύψωση ποδιού Ξαπλώστε ανάσκελα, με λυγισμένο το ένα γόνατο και τους βραχίονες στα πλευρά. Σηκώστε ίσια επάνω το ένα πόδι όσο φτάνετε ψηλά, δίχως υπερβολική προσπάθεια. Κατεβάστε το πόδι αργά αργά, χαλαρώστε, επαναλάβετε. Αλλάξτε πόδι. στ. Το ποδήλατο Ξαπλώστε ανάσκελα και σηκώστε τα πόδια σε ύψος 90 μοίρες από το πάτωμα. Κινείτε τα πόδια όπως όταν κάνετε ποδήλατο. Συνεχίστε έτσι για 5 λεπτά.

51 Ασφάλεια στην Εργασία α. β. γ. δ. ε. στ. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν αισθάνεστε πόνο στη μέση ή την πλάτη γενικότερα, προτού επιχειρήσετε τις ασκήσεις ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΡΟ ή ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ!

52 Προστασία της Σπονδυλικής Στήλης 52 > Τη χρόνια καταπόνηση που οφείλεται στην κακή στάση Οποιαδήποτε εργασία που επιβάλλει να κάθεστε ή να στέκεστε όρθιος σκύβοντας λίγο προς τα μπρος, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει... Γενική κόπωση, αδυναμία Όταν εργαζόμαστε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολύ σκληρά ή κρατάμε τη ράχη στην ίδια πάντα θέση, μπορούμε να οδηγηθούμε σε κουρασμένους μυς, σε εξασθένιση και σε απώλεια του πλήρους ελέγχου των κινήσεών μας. Έτσι γινόμαστε περισσότερο ευπρόσβλητοι σε παθήσεις της μέσης. Μικρότερη αντοχή στις καταπονήσεις Καθώς συνεχίζεται η χρόνια υπερένταση, οι μυς χάνουν την ικανότητά τους να αντέχουν στη σκληρή δοκιμασία. Έτσι γίνονται περισσότερο ευπρόσβλητοι, σε κάθε είδους πάθηση και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Υπερβολικό ζόρισμα των μυών Το μερικό σκύψιμο μπροστά δίχως να αλλάζουμε στάση, ή το να φτάνουμε κατ ευθείαν προς τα μπρος, προκαλούν τράβηγμα στην πλάτη από τα δεξιά και τα αριστερά. Όταν σκύβουμε μονόπλευρα ασκούμε πίεση στην αντίθετη μεριά.

53 Η λύση Είναι να προλαβαίνεις ή να ανακουφίζεσαι από την κόπωση και την υπερένταση κάνοντας τα παρακάτω: Άλλαζε θέση τακτικά Όταν δουλεύεις όρθιος, μετατόπιζε το βάρος σου με εναλλαγή των ποδιών σε υποπόδιο. Τεντώσου Πιάσε το σβέρκο με τα χέρια με τράβηγμα των αγκώνων προς τα πίσω. Μετά κάνε κάμψη προς τα εμπρός ώσπου να οριζοντιωθεί η ράχη σου. Ρύθμιζε τα ύψη εργασίας Για να αποφεύγεις το υπερβολικό σκύψιμο ή το υπερβολικό τέντωμα. Χαλάρωσε Άφησε τους μυς στο λαιμό και τους ώμους να καθίσουν και κάνε περιστροφές του κεφαλιού αφήνοντάς το να πέφτει ελεύθερα μπροστά.

54 Προστασία της Σπονδυλικής Στήλης 54 > 55 Μάθε να ξεκουράζεις τους μυς σου την ώρα που... Στέκεσαι Να στέκεσαι ολόισια, με το κεφάλι ψηλά, το πηγούνι προς τα μέσα, πλάκα την κοιλιά, μαζεμένους τους γοφούς, με το στήθος ελαφρά ανυψωμένο και προτεταμένο. Όταν σκύβεις προς τα εμπρός, λύγισε ελαφρά τα γόνατα. Κάθεσαι Κράτα τα γόνατα πιο ψηλά από τους γοφούς. Να χρησιμοποιείς ένα χαμηλό υποπόδιο για ένα ελαφρό ανασήκωμα των ποδιών. Σταύρωνε τα γόνατα για προσωρινή ανακούφιση (με συχνή εναλλαγή). Η μέση σου να ακουμπά ολόκληρη στη ράχη του καθίσματος. Κοιμάσαι Να κοιμάσαι σε σκληρό στρώμα ή να παρεμβάλεις σανίδες ανάμεσα στις σούστες και το στρώμα. Πλάγιαζε πάνω στο πλευρό, με τους γοφούς και τα γόνατα διπλωμένα, ή σε στάση ανάσκελα μ ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ή στα πόδια χαμηλά. Απόφευγε να κοιμάσαι μπρούμυτα.

55 Εξέτασε το αντικείμενο: τις διαστάσεις, το σχήμα, το βάρος του. Αποφάσισε πως θα το κρατήσεις. Έλεγξε για τυχόν γράσα, λάδια, κοφτερά άκρα. Πρόσεχε ιδιαίτερα τα βάρη με ακανόνιστο όγκο. Καθάρισε το δρόμο σου από εμπόδια, από παγίδες όπου μπορείς να παραπατήσεις. Μάθε που και πως θα ακουμπήσεις το βάρος. Ασφάλεια στην Εργασία Ζήτησε βοήθεια σε περίπτωση που έχεις έστω και μία αμφιβολία για το βάρος που πρέπει να σηκώσεις. Μάθε πώς να Σηκώνεις βάρη με ασφάλεια Οι μισές περίπου από τις παθήσεις της ράχης, οφείλονται στο λανθασμένο τρόπο ανύψωσης βάρους.

56 Προστασία της Σπονδυλικής Στήλης 56 > 57 ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 1. Στάσου κοντά Έχε σταθερή στήριξη, με τα πόδια ανοιχτά στην κάθε πλευρά του φορτίου. 2. Κοντοκάθησε Φτάσε πάνω από το φορτίο. Κράτα ίσια την πλάτη. Λύγισε τα γόνατα. 3. Συγκράτησε το αντικείμενο σταθερά. Σιγουρέψου ότι η λαβή σου δεν θα ξεγλιστρήσει. 4. Πάρε εισπνοή Οι φουσκωμένοι με αέρα πνεύμονες βοηθάνε να στηριχθεί η σπονδυλική στήλη. 5. Ανύψωνε με τα πόδια Τέντωσε αργά τα πόδια σου. Όταν ισιώσουν, παίρνεις ξανά την κατακόρυφη θέση. 6. Κράτα το αντικείμενο σταθερά κοντά στο σώμα σου

57 Ασφάλεια στην ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Εργασία Όταν σηκώνεις βάρος πάνω από το ύψος του κεφαλιού σου Το ανώτερο βάρος που έχεις τη δύναμη να σηκώσεις τώρα, είναι μικρότερο επειδή δεν σε βοηθούν τα πόδια σου. Πρόσεξε πάρα πολύ. Άνοιξε τα πόδια, προτάσσοντας λιγότερο το ένα. Χρησιμοποίησε σταθερή πλατφόρμα ή ανθεκτική σκάλα. Για πολύ ψηλά σημεία μη χρησιμοποιείς καρέκλα ή κιβώτιο. Αν έχεις αμφιβολία, ζήτησε από συνάδελφό σου να σε βοηθήσει. Όταν σηκώνεις βαριά φορτία Αν ένα αντικείμενο είναι πάρα πολύ βαρύ, με υπερβολικό όγκο ή δύσκολα μετακινείται κάνε ένα από τα παρακάτω: 1. Ζήτησε να σε βοηθήσουν. 2. Χρησιμοποίησε μηχανικό μέσο (περονοφόρα, βίντσι, γρύλο, κλπ.) 3. Προχώρησε σταδιακά, δίχως βιασύνη. ΠΡΟΣΟΧΗ Ανασήκωνε μαλακά. Απέφυγε τις απότομες κινήσεις. Κάνε στροφή με τα πόδια αντί να στρίβεις τη μέση.

58 Προστασία της Σπονδυλικής Στήλης 58 > 59 Ιδέες για να προφυλάσσετε τη μέση σας Μεγάλα εργαλεία (τσουγκράνες, τσάπες, φτυάρια, κλπ.). Διάλεγε εργαλεία με μικρό βάρος και μακρές χειρολαβές. Δούλευε σε μικρή απόσταση αντί να προσπαθείς να τα φτάσεις. Τα χέρια σου να είναι σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο για να μοιράζεται καλύτερα το βάρος. Σήκωνε με στήριξη στα γόνατα και τη ράχη ίσια. Το χιόνι να το σπρώχνεις, να μην το σηκώνεις. Να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα εργαλεία Το κατάλληλο εργαλείο για κάθε εργασία την κάνει ευκολότερη και ασφαλέστερη. Μετακίνηση βαρέων αντικειμένων Να χρησιμοποιείς κατάλληλα μέσα μεταφοράς, όπως ράουλα, καροτσάκι, βαγονέτο κλπ.

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Εργαστήριο Μηχανικής και Υλικών Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών Πανεπιστήμιο Frederick Τμήμα: Έχω διαβάσει και αντιλαμβάνομαι τους κανόνες ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο;

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; 20100208 15:29:00 Εκτός των κλασσικών ασκήσεων που προτείνονται για την πρόληψη και θεραπεία πολλών παθήσεων, πρέπει να περιλαμβάνεται στα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Ασκήσεις για εύρος κινήσεων Κάμψη ισχίου και γόνατος: Ξαπλωμένος με τη πλάτη και τα πόδια τεντωμένα, τα δάκτυλα των ποδιών να βλέπουν κατά το ταβάνι και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 1 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε.Σ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Σε κάθε εργαστήριο, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις ώστε οι άνθρωποι που ερευνούν για να εντοπίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ Η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, θα πρέπει να εξασφαλίζει σε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ.9 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Σύγχρονη Εργονοµία

ΚΕΦ.9 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Σύγχρονη Εργονοµία ΚΕΦ.9.9- ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ 9.ΙΙ.- ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΣΗΣ ΦΟΡΤΙΩΝ Σύγχρονη Εργονοµία 1 Αυτόµατος Προσδιορισµός Ορίων Ανύψωσης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ Ο ΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟ ΕΚΤΗ ΑΝΥΨΩΣΗ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΠΌ

Διαβάστε περισσότερα

2. Άλλα γενικά µέτρα ασφαλείας είναι τα ακόλουθα: 1/6

2. Άλλα γενικά µέτρα ασφαλείας είναι τα ακόλουθα: 1/6 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟΥ ΑΣΦΑΛΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Κλάδεµα δένδρων 1. Το κλάδεµα δένδρων τµήµατα των οποίων βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρους αγωγούς είναι ενέργεια απαραίτητη για να προληφθούν ατυχήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Τραυματισμοί του δέρματος, πληγές. Τραυματισμοί από γλίστρημα ή πέσιμο

Τραυματισμοί του δέρματος, πληγές. Τραυματισμοί από γλίστρημα ή πέσιμο Τραυματισμοί του δέρματος, πληγές Διάβρωση του δέρματος Εγκαύματα Ηλεκτροπληξία Τραυματισμοί από γλίστρημα ή πέσιμο Πάτωμα με τρίχες Βιολογικοί παράγοντες Μικροτραυματισμοί στα χέρια Χρήση χημικών βαφών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟTHΤΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟTHΤΑΣ ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟTHΤΑΣ ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ! Κάθε άτοµο σε συνεργείο καθαριότητας πρέπει να τηρεί τους κανόνες ασφάλειας και υγείας στο Έργο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΟΝΗΣΗΣ EXECUTING STANDARD GB4706.1-2005/GB4706.10-2003

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΟΝΗΣΗΣ EXECUTING STANDARD GB4706.1-2005/GB4706.10-2003 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΟΝΗΣΗΣ EXECUTING STANDARD GB4706.1-2005/GB4706.10-2003 Σας ευχαριστούμε για την αγορά του VEKTOR FINLO. Διαβάστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες προτού να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα

Διαβάστε περισσότερα

Προειδοποίηση: Προειδοποιητικό σήμα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Προειδοποίηση: Προειδοποιητικό σήμα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ UT 20B ΠΡΟΣΟΧΗ Να χρησιμοποιείτε το πολύμετρο μόνο με τους τρόπους που περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης που ακολουθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι προδιαγραφές της συσκευής αναιρούνται.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΘΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ: Σπουδαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : 2013-2014 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 5

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : 2013-2014 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 5 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας Ημ/νια: 09/01/2014 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Ε. Νικόλαος Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

# 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

# 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Πολυόργανο # 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ # 43974

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοκαθαριστής FA Εγχειρίδιο χρήσης [1]

Ατμοκαθαριστής FA Εγχειρίδιο χρήσης [1] Ατμοκαθαριστής FA-5141-1 Εγχειρίδιο χρήσης [1] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας πρέπει να τηρούνται βασικές προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένου των παρακάτω: Διαβάστε όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήλθατε. Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Νομού Ξάνθης ενημερώνει: Εμείς και το ηλεκτρικό ρεύμα. Κίνδυνοι και μέτρα προστασίας

Καλώς ήλθατε. Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Νομού Ξάνθης ενημερώνει: Εμείς και το ηλεκτρικό ρεύμα. Κίνδυνοι και μέτρα προστασίας Καλώς ήλθατε Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Νομού Ξάνθης ενημερώνει: Εμείς και το ηλεκτρικό ρεύμα. Κίνδυνοι και μέτρα 1 Ηλεκτρικό ρεύμα και κίνδυνοι Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι βασικό και

Διαβάστε περισσότερα

Τυλίξτε το εσωτερικό του μασάζ γύρω από το λαιμό,τον ώμο ή την πλάτη πριν από κάθε χρήση. Με χτυπήματα χαλαρώνει και ανανεώνει κάθε σημείο.

Τυλίξτε το εσωτερικό του μασάζ γύρω από το λαιμό,τον ώμο ή την πλάτη πριν από κάθε χρήση. Με χτυπήματα χαλαρώνει και ανανεώνει κάθε σημείο. Μασάζ για λαιμό και ώμο Οδηγίες χρήσης Τυλίξτε το εσωτερικό του μασάζ γύρω από το λαιμό,τον ώμο ή την πλάτη πριν από κάθε χρήση. Με χτυπήματα χαλαρώνει και ανανεώνει κάθε σημείο. -Δυναμικό drum-massage

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ NSG-24B ΣΟΜΠΑ QUARTZ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Επισκεφτείτε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση: www.alfalamda.gr

ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ NSG-24B ΣΟΜΠΑ QUARTZ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Επισκεφτείτε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση: www.alfalamda.gr ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ NSG-24B ΣΟΜΠΑ QUARTZ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Επισκεφτείτε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση: www.alfalamda.gr Σας ευχαριστούμε που αγοράσατε το προϊόν μας. Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Οι ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΥΓΙΕΙΝΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Οι ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ Οι ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Το ηλεκτρικό ρεύµα εκτός από την τεράστια συνεισφορά στην ανθρώπινη πρόοδο δεν παύει να εγκυµονεί πάντοτε µεγάλους

Διαβάστε περισσότερα

Υδρόθειο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou

Υδρόθειο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou Υδρόθειο Γενικά περί ασφάλειας Name Άρης Ιωάννου Prepared by A. Ioannou Ιδιότητες: άχρωμο άγευστο έχει χαρακτηριστική οσμή (σαν χαλασμένα αυγά) τοξικό διαβρωτικό εξαιρετικά εύφλεκτο βαρύτερο του αέρα (σχετική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΤΖΙΝΙ ΟΥ ΜΑΡΙΑ Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. ΜSc Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιµη Ανάπτυξη Α.Π.Θ. Επιθεωρήτρια Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΤΡΕΙΝΕΡ, ΤΡΕΙΝΕΡ-1 Το σετ που έχετε αγοράσει περιλαµβάνει: 1 Easy Fit 5 Trainer 2 χειρολαβές 2 µπάλες αντίστασης επίπεδο εκγύµνασης 2: µεσαίο (πράσινο)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ζώνη massage ΟδηγίεςΛειτουργίας

Ζώνη massage ΟδηγίεςΛειτουργίας Ζώνη massage ΟδηγίεςΛειτουργίας Ευχαριστούμε για την αγορά αυτού του προϊόντος. Παρακαλώ διαβάστε αυτές τις οδηγίες λειτουργίας προκειμένου να ξέρετε προσεκτικά πώς να χρησιμοποιήσει αυτό το προϊόν σωστά

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή των κίνδυνων για την ασφάλεια Βιομηχανία παραγωγής χρωμάτων

Περιγραφή των κίνδυνων για την ασφάλεια Βιομηχανία παραγωγής χρωμάτων Περιγραφή των κίνδυνων για την ασφάλεια Βιομηχανία παραγωγής χρωμάτων Αλέξανδρος Σίσκος Χημικός, Ph.D Τυπικό διάγραμμα ροής πιγμέντο πληρωτικό υλικό xειρωνακτικό, αυτόματο, κλειστού τύπου κλπ Ταχυαναδευτήρες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πολυτεχνειούπολη Ακρωτηρίου, Χανιά, 73100 Τηλ.: 28210 37550, 37523, Fax: 28210 37550, Web-site: www.microkat.gr, E-mail: info@safety.tuc.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ Αναγκαίοι χώροι σε σχέση με την απόδοση Η οργάνωση μιας κουζίνας, ο εξοπλισμός, οι εγκαταστάσεις αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προετοιμασία του Σπιτιού Διάφορες τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν στο σπίτι προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή του ασθενή μετά την επέμβαση. Είναι αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο. Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας.

Αντικείμενο. Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας. Αντικείμενο Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας. Θανατηφόρα ατυχήματα από ηλεκτροπληξία στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1980-1995

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές Σημειώσεις Ασφαλείας

Σημαντικές Σημειώσεις Ασφαλείας Σημαντικές Σημειώσεις Ασφαλείας Παρακαλούμε διαβάστε τις παρακάτω πληροφορίες για να εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία του μηχανήματος. 1 Διαβάστε το εγχειρίδιο προσεκτικά πριν συνδέσετε το μηχάνημα. 2

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις για τον αυχένα

Ασκήσεις για τον αυχένα Ασκήσεις για τον αυχένα Παπαδόπουλος Ανδρέας Ορθοπαιδικός Χειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη τραυματισμών είναι η ύπαρξη ισχυρών, ευέλικτων μυών και αρθρώσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας &

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθήνας ΟΡΙΣΜΟΙ Τραύμα: Είναι οξεία έκθεση σε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΤΕ ΠΑΙΔΙ ΒΡΕΧΟΝΤΑΙ

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΤΕ ΠΑΙΔΙ ΒΡΕΧΟΝΤΑΙ Μια στις τρεις γυναίκες Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει μόνο ένα παιδί έχουν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να τους διαφεύγουν ούρα και να βρέχονται σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Για να υπάρξει φωτιά είναι απαραίτητη η συνύπαρξη τριών στοιχείων:

Για να υπάρξει φωτιά είναι απαραίτητη η συνύπαρξη τριών στοιχείων: Για να υπάρξει φωτιά είναι απαραίτητη η συνύπαρξη τριών στοιχείων: - το καύσιμο (στερεό, υγρό ή αέριο) - το οξυγόνο (21% του ατμοσφαιρικού αέρα) - η αρχική θερμότητα. Αυτά είναι και τα μέρη του τρίγωνου

Διαβάστε περισσότερα

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Πρόγραµµα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής Πανεπιστηµίου Πατρών Μαρκάκη Έλλη Ειδικ. Νευρολόγος Ελλούλ Ιωάννης,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ : CARBOCAL

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ : CARBOCAL ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ονομασία προϊόντος Μέγεθος συσκευασίας Κατασκευαστής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Circuit ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: CIRCUIT Κωδικός: 2.07.060 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Εξειδικευμένο προϊόν κατάλληλο για την απολάδωση κλειστού κυκλώματος νερού ύστερα από εισροή

Διαβάστε περισσότερα

rainbowsystem.com Rexair LLC Troy, Michigan 2011 Rexair LLC R14116N-0 Printed in U.S.A.

rainbowsystem.com Rexair LLC Troy, Michigan 2011 Rexair LLC R14116N-0 Printed in U.S.A. rainbowsystem.com Rexair LLC Troy, Michigan 2011 Rexair LLC R14116N-0 Printed in U.S.A. αριθμός εξυπηρέτησης πελατών Κάθε συσκευή Rainbow και Power Nozzle διαθέτει ένα σειριακό αριθμό εξυπηρέτησης πελατών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ι.Τ.Ε. ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΧΗΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΥΧΑΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Graph ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: GRAPH Κωδικός: 2.40.050 Intrastat Code: 3403.19.19 Περιγραφή: Το προϊόν είναι εξαιρετικά διεισδυτικό αντισκωριακό με γραφίτη, για μπουλόνια, παξιμάδια, πύρους, σούστες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ονομασία προϊόντος : LEKKERA - C Υγρό καθαριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou Υδρογόνο Γενικά περί ασφάλειας Name Άρης Ιωάννου Prepared by A. Ioannou Ιδιότητες: άχρωμο άγευστο άοσμο μη τοξικό μη διαβρωτικό εξαιρετικά εύφλεκτο όρια αναφλεξιμότητας: 4-75 % κ.ο. στον αέρα (20 o C)

Διαβάστε περισσότερα

VICTRIX 24 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

VICTRIX 24 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ VICTRIX 24 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε έναν λέβητα της IMMERGAS. Ένα προϊόν ποιότητας που θα σας προσφέρει άνεση και ασφάλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να είστε σίγουροι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Stop ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: STOP Κωδικός: 2.07.050 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Σταματάει άμεσα τις μικροδιαρροές στο σύστημα ψύξηςθέρμανσης χωρίς να επηρεάζει τα μέταλλα. Δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πρώτες Βοήθειες Με τον όρο πρώτες βοήθειες εννοούμε τη βοήθεια που προσφέρει κάποιος σε ένα άρρωστο πριν φτάσει το ασθενοφόρο. Ποιοι είναι οι στόχοι του Πρώτου Βοηθού α. Να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ Α01 Α02 Α03 Α04 Α05 Α06 Α07 Α08 Α09 Α10 ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ Α11 Α12 Α13 Α14 Α15 ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ Α16 Α17 Α18 Α19 Α20 ΦΟΡΤΙΑ Α21 Α22 Α23 Α24 Α25

ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ Α01 Α02 Α03 Α04 Α05 Α06 Α07 Α08 Α09 Α10 ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ Α11 Α12 Α13 Α14 Α15 ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ Α16 Α17 Α18 Α19 Α20 ΦΟΡΤΙΑ Α21 Α22 Α23 Α24 Α25 ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ Α01 Α02 Α03 Α04 Α05 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΧΡΗΣΗ ΓΥΜΝΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΗ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΠΕΡΟΝΟΦΟΡΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΜΕ ΝΕΡΟ Α06 Α07 Α08 Α09 Α10 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Fog ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: FOG Κωδικός: 2.07.010 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Αποτρέπει το θάμβωμα που εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες στα τζάμια και τους καθρέπτες των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΜΑΣΑΖ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΜΑΣΑΖ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΜΑΣΑΖ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Υγιεινή ζωή κάθε μέρα! Διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά προτού να λειτουργήσετε το μηχάνημα και κρατήστε τις για μελλοντική χρήση. Σημείωση: διατηρούμε το δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ. Διεύθυνση: Ερμού 1 & Θεοτοκοπούλου, Τ.Κ , Μεταμόρφωση

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ. Διεύθυνση: Ερμού 1 & Θεοτοκοπούλου, Τ.Κ , Μεταμόρφωση ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Material Safety Data Sheet 1 Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και επιχείρησης/εταιρείας Εμπορική Ονομασία : AMINA-ZiBoMo Πληροφορίες σχετικά με την ουσία/παρασκεύασμα : Υγρό οργανικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. Αθανασόπουλος Κων/νος, Επικ. Καθηγητής

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. Αθανασόπουλος Κων/νος, Επικ. Καθηγητής Αθανασόπουλος Κων/νος, Επικ. Καθηγητής Σύµβολα κινδύνου και Σήµατα προειδοποίησης, απαγόρευσης και υποχρέωσης που χρησιµοποιούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Μαύρο

Διαβάστε περισσότερα

# 44260 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

# 44260 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Πολυόργανο # 44260 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ # 44260

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Material Safety Data Sheet)

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Material Safety Data Sheet) ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Material Safety Data Sheet) Το παρόν δελτίο συντάχθηκε βάση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΕΪΝΤΗ Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ Msc Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αχαΐας. Νομοθετικό Πλαίσιο

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΕΪΝΤΗ Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ Msc Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αχαΐας. Νομοθετικό Πλαίσιο ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΕΪΝΤΗ Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ Msc Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αχαΐας Νομοθετικό Πλαίσιο Στη χώρα μας ο θεσμός είναι σε ισχύ από το 1985 όπως καθορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά.

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068 Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Διαβάστε όλες τις οδηγίες πριν τη

Διαβάστε περισσότερα

rainbowsystem.com Rexair LLC Troy, Michigan 2011 Rexair LLC R14388n-0 Printed in U.S.A.

rainbowsystem.com Rexair LLC Troy, Michigan 2011 Rexair LLC R14388n-0 Printed in U.S.A. rainbowsystem.com Rexair LLC Troy, Michigan 2011 Rexair LLC R14388n-0 Printed in U.S.A. αριθμός εξυπηρέτησης πελατών Κάθε συσκευή Rainbow AquaMate διαθέτει ένα σειριακό αριθμό εξυπηρέτησης πελατών μόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Rad ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: RAD Κωδικός: 2.07.040 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Απομακρύνει αποτελεσματικά τις εναποθέσεις αλάτων από το σύστημα ψύξης θέρμανσης. Ρίξτε το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Είτε με την εγκατάσταση θαλάμου για τον οδηγό. Είτε με σύστημα που εμποδίζει τυχόν ανατροπή του περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος.

Είτε με την εγκατάσταση θαλάμου για τον οδηγό. Είτε με σύστημα που εμποδίζει τυχόν ανατροπή του περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος. ΠΕΡΟΝΟΦΟΡΑ ΟΧΗΜΑΤΑ Ενδυνάμωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, μεσκοπότηβελτίωσητων συνθηκών εργασίας στους τομείς των κατασκευών,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟ : Blade ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

ΜΟΝΤΕΛΟ : Blade ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΟΝΤΕΛΟ : Blade ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να διαβαστούν προσεκτικά και να φυλαχθούν για μελλοντική χρήση. Δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι για οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν με την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Material Safety Data Sheet 1 Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και επιχείρησης/εταιρείας Εμπορική Ονομασία : GROWER 0-0-27 Πληροφορίες σχετικά με την ουσία/παρασκεύασμα : Οργανοχημικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet. Διεύθυνση: Ερμού 1 & Θεοτοκοπούλου, Τ.Κ , Μεταμόρφωση Tηλέφωνο:

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet. Διεύθυνση: Ερμού 1 & Θεοτοκοπούλου, Τ.Κ , Μεταμόρφωση Tηλέφωνο: ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Material Safety Data Sheet 1 Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και επιχείρησης/εταιρείας Εμπορική Ονομασία : AMINA-CU Πληροφορίες σχετικά με την ουσία/παρασκεύασμα : Οργανικό λίπασμα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com RV ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: RV Κωδικός: 2.02.015 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Ισχυρό υδατοδιαλυτό καθαριστικό μηχανής και σασί για εφαρμογή σε δύσκολους ρύπους όπως χωματουργικά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ ΜΕ ΣΩΛΗΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ VC640

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ ΜΕ ΣΩΛΗΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ VC640 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ ΜΕ ΣΩΛΗΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ VC640 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Όταν χρησιμοποιείτε μια ηλεκτρική συσκευή, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε τις βασικές προφυλάξεις, περιλαμβανομένων των ακόλουθων:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης.

Οδηγίες Χρήσης. SCARIFIER SP36 Οδηγίες Χρήσης ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΕ www.geomechaniki.gr info@geomechaniki.gr Ορισµός Συµβόλων ΠΡΟΕΙ ΟΠΟΙΗΣΕΙΣ! ιαβάστε προσεκτικά τις Οδηγίες χρήσης της µηχανής και του σέρβις. Να γνωρίζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 (ΟΕ-02) ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΠΠ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 (ΟΕ-02) ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΠΠ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ 1. Περιγραφή 1.1. Ανάγνωση Ετικέτας Διαβάζετε πάντα την ετικέτα του σκευάσματος και ακολουθείτε τις οδηγίες κατά τη χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ειδικά τις συστάσεις ασφάλειας. Κάθε συσκευασία

Διαβάστε περισσότερα

Ξεπεράστε τα όριά σας!

Ξεπεράστε τα όριά σας! Ξεπεράστε τα όριά σας! ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Βεβαιωθείτε ότι οι ιμάντες είναι τεντωμένοι ανά πάσα στιγμή. Για βέλτιστα αποτελέσματα, κρατήστε πίεση στις λαβές όταν ασκείστε και να προσπαθείτε να κάνετε ελεγχόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Material Safety Data Sheet 1 Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και επιχείρησης/εταιρείας Εμπορική Ονομασία : AMINA-Mn Πληροφορίες σχετικά με την ουσία/παρασκεύασμα : Υγρό οργανικό

Διαβάστε περισσότερα

οδηγίες χρήσεως θερμαντικό σώμα με εφέ φλόγας

οδηγίες χρήσεως θερμαντικό σώμα με εφέ φλόγας οδηγίες χρήσεως θερμαντικό σώμα με εφέ φλόγας Θερμαντικό σώμα με οπτικό εφέ φλόγας Σημαντικές οδηγίες ασφαλείας Παρακαλούμε φυλάξτε το φυλλάδιο που κρατάτε στα χέρια σας σε ασφαλές μέρος, μαζί με την απόδειξη

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ TETRALUX. info@tetralux.gr 2. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ 3. ΣΥΣΤΑΣΗ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ TETRALUX. info@tetralux.gr 2. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ 3. ΣΥΣΤΑΣΗ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Εµπορική ονοµασία προϊόντος : Υ ΡΟΧΡΩΜΑ γενικής χρήσης Συνιστώµενη χρήση : Υδρόχρωµα για βαφή εσωτερικών/εξωτερικών επιφανειών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 Ημερομηνία Έκδοσης: 22/10/2012 Αριθμός Έκδοσης: 0 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. Απαγορεύεται η διέλευση πεζών. Εκρηκτικές ύλες Τοξικές ύλες Διαβρωτικές ύλες Ραδιενεργά υλικά

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. Απαγορεύεται η διέλευση πεζών. Εκρηκτικές ύλες Τοξικές ύλες Διαβρωτικές ύλες Ραδιενεργά υλικά ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ το κάπνισμα η χρήση γυμνής φλόγας και το κάπνισμα η διέλευση πεζών η κατάσβεση με νερό Μη πόσιμο νερό Μην αγγίζετε η είσοδος στους μη έχοντες

Διαβάστε περισσότερα

: Αυτή το προϊόν περιέχει επικίνδυνα συστατικά.

: Αυτή το προϊόν περιέχει επικίνδυνα συστατικά. Ταυτότητα του προϊόντος Εμπορική επωνυμία Κωδικός Προϊόντος Τύπος προϊόντος Χρήση Προσδιορισμός εταιρείας Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης : Gel : Guardian EVO 3 GEL : 9831 : Καθαριστικό προϊόν. : Επαγγελματική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ & ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ & ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls]

πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls] Ασκήσεις ενδυνάµωσης και ισορροπίας για πρόληψη πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls] Καλώς ήλθατε στο πρόγραµµα! [Welcome to the program!] Οι ασκήσεις αυτές έχουν επιλεγεί για να σας

Διαβάστε περισσότερα

Ανεμιστήρας Υδρονέφωσης MGMF 3816

Ανεμιστήρας Υδρονέφωσης MGMF 3816 Ανεμιστήρας Υδρονέφωσης MGMF 3816 Εγχειρίδιο χρήσης Σημαντικές οδηγίες ασφαλείας: 1. Ελέγξτε αν η τάση της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης είναι συμβατή με τη συσκευή αυτή, όπως φαίνεται πάνω στη συσκευή.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΜΕ ΥΠΕΡΥΘΡΕΣ

ΘΕΡΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΜΕ ΥΠΕΡΥΘΡΕΣ ΘΕΡΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΜΕ ΥΠΕΡΥΘΡΕΣ CH1200 LT Οδηγίες Χρήσης ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΡΣΗΣ Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε την υπέρυθρη θέρμανση με ανθρακωνήματα Veito. Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεχτικά τις οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) : RAWASH. Τηλ. 210-4819558 Fax: 210-4823555 R35 R34 1310-58-3 7681-52-9 C C

( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) : RAWASH. Τηλ. 210-4819558 Fax: 210-4823555 R35 R34 1310-58-3 7681-52-9 C C ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ονοµασία προϊόντος Μέγεθος συσκευασίας Κατασκευαστής

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD.

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. «Σχεδιασμός προγράμματος ασκήσεων σε άτομα τρίτης ηλικίας.» Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικός Θερμοπομπός Panel

Ηλεκτρικός Θερμοπομπός Panel Ηλεκτρικός Θερμοπομπός Panel Οδηγίες χρήσης Μοντέλο : UHP-772 Διαβάστε και αποθηκεύστε αυτές τις οδηγίες για μελλοντική χρήση ΜΗΝ ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΤΟΝ ΘΕΡΜΟΜΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : 2013-2014 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΑΙΤΙΕΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : 2013-2014 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΑΙΤΙΕΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας Ημ/νια: 23/01/2014 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Ε. Νικόλαος Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Patoma ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: PATOMA Κωδικός: 2.03.050 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Κάνει καλή απολάδωση, στεγνώνει γρήγορα, είναι χαμηλού αφρισμού και δεν χρειάζεται ξέπλυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Dill ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: DILL Κωδικός: 2.02.020 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Απολαδωτικό και καθαριστικό κινητήρα το οποίο χάρις στην ειδική σύνθεσή του αφαιρεί λάδια, γρασα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας. 1 Οι εργασίες που γίνονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας ξύλου και παραγωγής επίπλων, εκθέτουν τους εργαζόμενους σε διάφορες επικίνδυνες ουσίες όπως σκόνη ξύλου (κατά τη διάρκεια της μηχανικής επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Διεύθυνση: Ερμού 1 & Θεοτοκοπούλου, Τ.Κ , Μεταμόρφωση Tηλέφωνο:

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Διεύθυνση: Ερμού 1 & Θεοτοκοπούλου, Τ.Κ , Μεταμόρφωση Tηλέφωνο: ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Material Safety Data Sheet 1 Χημικό Προϊόν Εμπορική Ονομασία : RIZOBAC Πληροφορίες σχετικά με την ουσία/παρασκεύασμα : Οργανοχημικό Οργανοανόργανο λίπασμα Χρήση : Υγρό εδαφοβελτιωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΤΕΛΟ: DQ078

ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΤΕΛΟ: DQ078 ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΤΕΛΟ: DQ078 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κατά τη χρήση μιας ηλεκτρικής συσκευής, πρέπει πάντα να τηρούνται βασικά μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανόμενων των εξής: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 Ημερομηνία Έκδοσης: 07/02/2013 Αριθμός Έκδοσης: 0 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας. Παιδαγωγική προσέγγιση o προκαλεί και να διατηρεί το ενδιαφέρον του χρήστη εκπαιδευόμενου

Διαβάστε περισσότερα

Τοστιέρα με αποσπώμενες πλάκες τύπου γκριλ

Τοστιέρα με αποσπώμενες πλάκες τύπου γκριλ Τοστιέρα με αποσπώμενες πλάκες τύπου γκριλ Model: R-266 Power: 230V 50Hz 750W Οδηγίες λειτουργίας και ασφαλείας Model: R-263 Power: 230V 50Hz 750W - ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

V 50/60Hz W 1.7L

V 50/60Hz W 1.7L ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Ηλεκτρικός Βραστήρας Μοντέλο: R-778 220-240V 50/60Hz 1850--2200W 1.7L ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές, πρέπει να τηρείτε τις βασικές προφυλάξεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Άμεση ανάγκη (μεταφορά και αντιμετώπιση το ταχύτερο δυνατόν) ΜΑΖΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΒΑΡΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κωδ: ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Παρακαλούµε συµβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα γυµναστικής. ιαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Material Safety Data Sheet 1 Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και επιχείρησης/εταιρείας Εμπορική Ονομασία : FORTICAL Πληροφορίες σχετικά με την ουσία/παρασκεύασμα : Οργανοχημικό

Διαβάστε περισσότερα

EasyPower EP48460P-R1-E ( ) EP48310AP-R1-E ( ) Μπαταρία ιόντων λιθίου Εγχειρίδιο χρήσης Ελληνικά ,

EasyPower EP48460P-R1-E ( ) EP48310AP-R1-E ( ) Μπαταρία ιόντων λιθίου Εγχειρίδιο χρήσης Ελληνικά , Στοιχεία επικοινωνίας: Alelion Batteries AB Flöjelbergsgatan 14C 43137 Mölndal +46 31866200 support@alelion.com EasyPower EP48460P-R1-E (1002374) EP48310AP-R1-E (1002833) Μπαταρία ιόντων λιθίου Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζετε κάλτσες (κοντές ή μακριές) κάθε μέρα. Μη φοράτε κάλτσες με ραφές ή κάλτσες που στριμώχνουν τα δάκτυλα των ποδιών σας.

Αλλάζετε κάλτσες (κοντές ή μακριές) κάθε μέρα. Μη φοράτε κάλτσες με ραφές ή κάλτσες που στριμώχνουν τα δάκτυλα των ποδιών σας. ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΠΟΔΙΩΝ Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία και την αίσθηση στα πόδια σας. Το πόσο αντιλαμβάνεται κάποιος τις αλλαγές θερμοκρασίας, τον πόνο και την αφή μπορεί επίσης να μειωθεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Επίτοιχοι λέβητες συμπύκνωσης κλειστού θαλάμου καύσης βεβιασμένου ελκυσμού (τύπου C) ή ανοιχτού θαλάμου καύσης βεβιασμένου ελκυσμού (τύπου Β) με ενσωματωμένο μπόιλερ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Σας ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 6 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 6 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 6 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Ποια καρέκλα είναι κατάλληλη όταν χειριζόμαστε ηλεκτρονικό υπολογιστή; a) Το ύψος να είναι σταθερό με μεγάλη πλάτη b) Να διαθέτει υποστήριξη χαμηλά για τη μέση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Material Safety Data Sheet 1 Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και επιχείρησης/εταιρείας Εμπορική Ονομασία : FER-EDEM Πληροφορίες σχετικά με την ουσία/παρασκεύασμα : Χηλικός σίδηρος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Αρ. αναθεωρημένης έκδοσης : 1

ΦΥΛΛΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Αρ. αναθεωρημένης έκδοσης : 1 Σελίδα : 1 ΤΜΗΜΑ 1 Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης 1.1. Προσδιορισμός προϊόντος Εμπορική επωνυμία Μορφή του προϊόντος : WASP LURE - : Υγρό. 1.2. Συναφείς προσδιοριζόμενες χρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σελίδα 1 από 5 ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης 1.1. Αναγνωριστικός κωδικός προϊόντος 1.2. Συναφείς προσδιοριζόμενες χρήσεις της ουσίας ή του μείγματος και αντενδεικνυόμενες

Διαβάστε περισσότερα