ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000"

Transcript

1 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ:

2 Η καθημερινή άσκηση του γόνατος είναι σημαντική για την αποκατάσταση της κινητικότητας, της δύναμης και της σταδιακής επιστροφής στις καθημερινές δραστηριότητες. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός σας και ο φυσικοθεραπευτής θα σας προτείνουν να κάνετε τις ασκήσεις σας περίπου 20 με 30 λεπτά δύο ή τρεις φορές την ημέρα και να περπατάτε 30 λεπτά, δύο ή τρεις φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάρρωσης. Ασκήσεις αρχικού μετεγχειρητικού σταδίου Ξεκινήστε τις ακόλουθες ασκήσεις από την 2 η μετεγχειρητική ημέρα. Ίσως στην αρχή να νοιώθετε άβολα αλλά αυτές οι ασκήσεις θα επιταχύνουν την ανάρρωση και στην πραγματικότητα θα ελαττώσουν τον μετεγχειρητικό πόνο. Σετ τετρακεφάλου Σφίξτε τους μυς του μηρού. Προσπαθήστε να τεντώσετε το γόνατο. Κρατείστε για 5 με 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση περίπου 10 φορές κατά τη διάρκεια 2 λεπτών, ξεκουραστείτε ένα λεπτό και επαναλάβετε. Συνεχίστε μέχρι να νοιώσετε κούραση στο μηρό. Ανύψωση με τεντωμένο πόδι Σφίξτε το μηρό με το γόνατο τελείως τεντωμένο στο κρεβάτι, όπως με τα σετ του τετρακεφάλου. Σηκώστε το πόδι σας μερικά εκατοστά. Κρατείστε για 5 με 10 δευτερόλεπτα. Χαμηλώστε αργά. Επαναλάβετε μέχρι να κουραστεί ο μηρός. Μπορείτε επίσης να κάνετε την ίδια άσκηση από καθιστή θέση. Σφίξτε τελείως το μηρό και κρατείστε το γόνατό σας τελείως τεντωμένο με το πόδι να μην στηρίζεται κάπου. Επαναλάβετε όπως προηγουμένως. Συνεχίστε αυτές τις ασκήσεις περιοδικά μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η δύναμη του μηρού σας.

3 Ταλαντώσεις αστραγάλου Κάντε ρυθμικές κινήσεις πάνω κάτω με το κάτω μέρος του ποδιού σας. Κάντε αυτή την άσκηση περιοδικά για 2 με 3 λεπτά, δύο ή 3 φορές την ώρα στο δωμάτιο ανάρρωσης. Συνεχίστε αυτή την άσκηση μέχρι να έχετε τελείως αναρρώσει και όλο το πρήξιμο στον αστράγαλο και το κάτω μέρος του ποδιού να έχει υποχωρήσει. Διατάσεις γόνατος Τοποθετείστε μία πετσέτα σε σχήμα ρολό κάτω από τη φτέρνα σας, έτσι ώστε να μην ακουμπάει στο κρεβάτι. Σφίξτε το μηρό. Προσπαθήστε να τεντώσετε τελείως το γόνατό σας και να το ακουμπήσετε με το πίσω μέρος του στο κρεβάτι. Κρατείστε το τελείως τεντωμένο για 5 με 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε μέχρι να νοιώσετε κούραση στο μηρό. Κάμψεις στο γόνατο με το πόδι στηριγμένο στο κρεβάτι Λυγίστε το γόνατο όσο πιο πολύ μπορείτε καθώς γλιστράει το πόδι πάνω στο κρεβάτι. Κρατείστε το γόνατό σας στη μεγαλύτερη δυνατή κάμψη για 5 με 10 δευτερόλεπτα και μετά τεντώστε. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να κουραστεί το πόδι σας ή μέχρι να μπορείτε να λυγίσετε τελείως το γόνατό σας.

4 Κάμψεις του γόνατος σε καθιστή θέση Ενώ κάθεστε στην άκρη του κρεβατιού ή στη καρέκλα με το μηρό στηριγμένο, τοποθετείστε το υγιές πόδι σας πίσω από τη φτέρνα του χειρουργημένου ποδιού για στήριξη. Λυγίστε αργά το γόνατό σας όσο πιο πολύ μπορείτε. Κρατείστε το γόνατό σας σ αυτή την θέση 5 με 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να νοιώσετε κούραση στο πόδι ή μέχρι να μπορείτε να λυγίσετε τελείως το γόνατό σας. Κάμψεις σε καθιστή θέση χωρίς στήριγμα Ενώ κάθεστε στην άκρη του κρεβατιού ή σε μία καρέκλα με το μηρό στηριγμένο, λυγίστε το γόνατό σας τόσο ώστε να ακουμπάει το πόδι σας κάτω άνετα. Με το πόδι σας να ακουμπάει ελαφρώς στο πάτωμα, φέρτε το πάνω μέρος του κορμιού σας προς τα εμπρός στη καρέκλα για να αυξηθεί η κάμψη του γόνατος. Κρατείστε για 5 με 10 δευτερόλεπτα. Τεντώστε τελείως το γόνατό σας. Επαναλάβετε μερικές φορές μέχρι να νοιώσετε κούραση στο πόδι σας ή μέχρι να μπορείτε να λυγίσετε τελείως το γόνατό σας.

5 Πρώιμη δραστηριότητα Σύντομα μετά την επέμβαση, θα ξεκινήσετε να περπατάτε μικρές αποστάσεις στο δωμάτιο του νοσοκομείου και να κάνετε καθημερινές πράξεις. Η πρώιμη δραστηριότητα βοηθάει την ανάρρωσή σας και βοηθάει το γόνατό σας να ανακτήσει τη δύναμη και τη κινητικότητά του. Περπάτημα Το σωστό περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσει στην ανάρρωση του γόνατος. Στην αρχή, θα περπατάτε με ένα περιπατητήρα ή με βακτηρία. Ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής θα σας πει πόσο βάρος να ρίχνετε στο πόδι σας. Σταθείτε άνετα σε όρθια θέση και ισορροπήστε το βάρος σας ομοιόμορφα στο περιπατητήρα ή τις πατερίτσες. Προχωρήστε το περιπατητήρα ή τις πατερίτσες προς τα εμπρός, κινηθείτε προς τα εμπρός με πρώτο το χειρουργημένο πόδι και το γόνατο τεντωμένο, έτσι ώστε να ακουμπήσει κάτω πρώτα η φτέρνα. Καθώς κινείστε προς τα εμπρός, το γόνατο και ο αστράγαλος σας θα λυγίσει και ολόκληρο το πόδι σας θα ακουμπήσει ομαλά στο έδαφος. Καθώς ολοκληρώνεται το βήμα, τα δάχτυλα σηκώνονται από το έδαφος, το γόνατο και το ισχίο θα λυγίσουν για να φτάσουν μπροστά για το επόμενο βήμα. Θυμηθείτε, να ακουμπάτε πρώτα τη φτέρνα, μετά το πέλμα και έπειτα να σηκώνετε τα δάχτυλα. Να περπατάτε όσο πιο ρυθμικά και απαλά μπορείτε. Μην βιάζεστε. Προσαρμόστε το μήκος του βήματος σας και τη ταχύτητα όσο χρειάζεται για να περπατάτε ομοιόμορφα. Καθώς οι μυς σας δυναμώνουν και η αντοχή σας βελτιώνεται, μπορείτε να περνάτε περισσότερη ώρα περπατώντας.

6 Σταδιακά θα ρίχνετε περισσότερο βάρος στο πόδι σας. Αργότερα μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια βακτηρία στην αντίθετη πλευρά από το χειρουργημένο πόδι και στη συνέχεια θα περπατάτε χωρίς βοήθεια. Όταν θα μπορείτε να περπατάτε και να στέκεστε για περισσότερο από 10 λεπτά και το γόνατό σας είναι αρκετά δυνατό έτσι ώστε να μην ρίχνετε βάρος στο περιπατητήρα ή τις πατερίτσες (συνήθως 2 με 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση), μπορείτε να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας μια μονή πατερίτσα ή ένα μπαστούνι. Κρατείστε το βοήθημα στο αντίθετο χέρι από τη πλευρά που είστε χειρουργημένοι. Δεν θα πρέπει να κουτσαίνετε από το χειρουργημένο γόνατο. Ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας τις σκάλες Η ικανότητα να ανεβαίνετε και να κατεβαίνετε σκάλες απαιτεί δύναμη και ευλυγισία. Αρχικά, θα χρειαστείτε μία κουπαστή για στήριξη και θα μπορείτε να ανεβαίνετε μόνο ένα σκαλοπάτι τη φορά. Όταν ανεβαίνετε να ξεκινάτε πάντα με το καλό σας πόδι και στο κατέβασμα με το χειρουργημένο πόδι. Να θυμάστε, «πάνω με καλό» και «κάτω με το κακό». Ίσως να θέλετε κάποιον να σας βοηθάει μέχρι να αποκτήσετε πάλι τη περισσότερη από τη δύναμή και τη κινητικότητά σας. Το κατέβασμα της σκάλας είναι η τέλεια άσκηση ενδυνάμωσης και αντοχής. Πάντα να χρησιμοποιείτε την κουπαστή για ισορροπία. Καθώς γίνεστε πιο δυνατοί και ευκίνητοι, μπορείτε να ξεκινήσετε να ανεβαίνετε σκάλες με το ένα πόδι μετά το άλλο.

7 Ασκήσεις και Δραστηριότητες για προχωρημένους Μόλις αποκτήσετε πάλι ανεξαρτησία για μικρές αποστάσεις και μερικά βήματα, μπορείτε να αυξήσετε τις δραστηριότητές σας. Ο πόνος από το πρόβλημα που είχε το γόνατό σας πριν την επέμβαση και ο πόνος και το πρήξιμο μετά την επέμβαση έχουν αποδυναμώσει το γόνατο. Η πλήρης αποκατάσταση θα πάρει αρκετούς μήνες. Οι ακόλουθες ασκήσεις και δραστηριότητες θα βοηθήσουν στην πλήρη ανάρρωσή σας. Κάμψεις γόνατος σε όρθια θέση Σε όρθια θέση με βοήθεια ενός περιπατητήρα ή μιας πατερίτσας, σηκώστε το μηρό και λυγίστε το γόνατο όσο πιο πολύ μπορείτε. Κρατείστε 5 με 10 δευτερόλεπτα. Μετά τεντώστε το γόνατο, ακουμπώντας το πάτωμα πρώτα με τη φτέρνα. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να κουραστείτε. Κάμψεις γόνατος με βοήθημα Ξαπλώστε ανάσκελα, τοποθετείστε μία τυλιγμένη πετσέτα κάτω από το χειρουργημένο γόνατο και τραβήξτε τη πετσέτα προς το πόδι. Λυγίστε το γόνατο και πιέστε απαλά τη πετσέτα για να αυξηθεί η κάμψη. Κρατείστε για 5 με 10 δευτερόλεπτα, επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να κουραστείτε. Ασκήσεις του γόνατος με αντίσταση Μπορείτε να τοποθετήσετε ελαφριά βαράκια γύρω από τον αστράγαλό σας και να επαναλάβετε οποιοδήποτε από τις προηγούμενες ασκήσεις. Αυτές τις ασκήσεις συνήθως μπορείτε να τις ξεκινήσετε 4 με 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Στην αρχή χρησιμοποιείτε ένα ή δύο κιλά; Καθώς επιστρέφει η δύναμή σας αυξήστε το βάρος σταδιακά. (οικονομικά βαράκια που τυλίγονται γύρω από τον αστράγαλο με αυτοκόλλητα μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα καταστήματα αθλητικών).

8 Ποδηλασία Το ποδήλατο είναι η τέλεια άσκηση για να βοηθήσει να αποκτήσετε ξανά τη μυική σας δύναμη και τη κινητικότητά του γόνατος. Αρχικά, προσαρμόστε το ύψος του καθίσματος έτσι ώστε τα πόδια σας ίσα που να φτάνουν τα πεντάλ και το γόνατα να είναι σχεδόν τεντωμένα. Κάντε πεντάλ αντίστροφα στην αρχή. Κάντε πεντάλ προς τα εμπρός μόνο αφού νοιώσετε ότι είναι άνετη η αντίστροφη κίνηση. Καθώς γίνεστε πιο δυνατοί (σε περίπου 4 με 6 εβδομάδες) αυξήστε αργά την ένταση στο ποδήλατο. Κάντε ποδήλατο για 10 με 15 λεπτά δύο φορές τη μέρα, προχωρήστε σταδιακά σε 20 με 30 λεπτά, τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα. Πόνος ή πρήξιμο μετά τις ασκήσεις. Ίσως να πονάει το γόνατό σας ή να είναι πρησμένο μετά από κάποια άσκηση ή δραστηριότητα. Μπορείτε να ανακουφίσετε αυτό το πόνο σηκώνοντας το πόδι σας ψηλά και βάζοντας πάγο. Οι ασκήσεις θα πρέπει να βελτιώνουν συνεχώς τη δύναμη και τη κινητικότητά σας. Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή πρόβλημα, επικοινωνήστε με το γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σας.

9 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ- ΟΔΗΓΙΕΣ

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις για να πραγματοποιηθεί ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος, όπως κάταγμα της περιοχής,

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις για να πραγματοποιηθεί ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος, όπως κάταγμα της περιοχής, Δρ. Β. Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια, Επ. Καθ. Τ.Ε.Ι. Λαμίας. Δρ. Ι. Κρασούλης. Διευθ : Ορθοπαιδικής Κλινικής, Ν.Γ.Ν. Λαμίας. Μ Μεεττάά ττοο χχεειιρροουυρργγεείίοο ααρρθθρροοππλλαασσττιικκήήςς γγόόννααττοοςς

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Β. Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Λαμία 2000

Δρ. Β. Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Λαμία 2000 Μ Μεεττά ά ττοο χχεειιρ ροου υρ ργγεείίοο α αρ ρθ θρ ροοπ πλλα ασ σττιικκή ήςς ιισ σχχίίοου υ Δρ. Β. Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Λαμία 2000 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Ασκήσεις για εύρος κινήσεων Κάμψη ισχίου και γόνατος: Ξαπλωμένος με τη πλάτη και τα πόδια τεντωμένα, τα δάκτυλα των ποδιών να βλέπουν κατά το ταβάνι και

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προετοιμασία του Σπιτιού Διάφορες τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν στο σπίτι προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή του ασθενή μετά την επέμβαση. Είναι αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Κοινωνική Βοήθεια Αν και μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να βαδίζει με βακτηρίες ή Πι έχει ανάγκη βοήθειας στην καθημερινότητα με το μαγείρεμα, τα ψώνια,

Διαβάστε περισσότερα

Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124

Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124 Παναγιώτης Τσαϊλάς Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

2 κατσαβίδια Αλεν. Στόπερ

2 κατσαβίδια Αλεν. Στόπερ TOTAL GYM 1000 - ΤΟΤΑΛ ΤΖYΜ 1000 Οδηγίες Χρήσεως ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΩ : ΤΓ0649 ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Ο ΗΓΙΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ.

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση. ρήξης μηνίσκου

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση. ρήξης μηνίσκου Αρθροκοπική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων

Διαβάστε περισσότερα

GAZELLE FREESTYLE KΩ.: ΓΚΑ1105 Για µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα και ασφάλεια παρακαλούµε διαβάστε προσεκτικά τις Οδηγίες Χρήσης και δείτε το video που τις συνοδεύει πριν χρησιµοποιήσετε το Gazelle Freestyle.

Διαβάστε περισσότερα

Magnet Power, Upright Bike

Magnet Power, Upright Bike Magnet Power, Upright Bike 44214 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ # 44214 1. Διαβάστε όλες τις οδηγίες και κάντε ασκήσεις προθέρμανσης πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το μηχάνημα. 2. Το ποδήλατο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls]

πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls] Ασκήσεις ενδυνάµωσης και ισορροπίας για πρόληψη πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls] Καλώς ήλθατε στο πρόγραµµα! [Welcome to the program!] Οι ασκήσεις αυτές έχουν επιλεγεί για να σας

Διαβάστε περισσότερα

BOWFLEX XTREME ΚΩ : ΜΠΟΟΥ Γνωρίστε το Μηχάνηµά σας ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την απόφασή σας να αδυνατίσετε! Με το Bowflex Xtreme για σύντροφό σας στις ασκήσεις σας, γνωρίζετε ότι διαθέτετε πλέον το εργαλείο για

Διαβάστε περισσότερα

Μαγνητικό ποδήλατο AMILA

Μαγνητικό ποδήλατο AMILA Μαγνητικό ποδήλατο AMILA # 43326 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟΠΕΡΠΑΤΗΤΗΣ NORDIC WALKING Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΕΡΟΠΕΡΠΑΤΗΤΗΣ NORDIC WALKING Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΕΡΟΠΕΡΠΑΤΗΤΗΣ NORDIC WALKING Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΚΡΟΣ878 Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ Παρακαλούµε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και µην τις ξεχνάτε ποτέ! Κρατήστε τα παιδιά και τα κατοικίδια µακριά

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με ολική αρθροπλαστική

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με ολική αρθροπλαστική Αντιμετώπιση αρθρίτιδας γόνατος με ολική Relecture scientifique αρθροπλαστική Société française de chirurgie orthopédique et traumatologique (SOFCOT) Relecture juridique Médecins experts SOFCOT Relecture

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ : ΣΚΟΥΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

tmstore.gr ΣΥΣΚΕΥΗ. ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ Προδιαγραφές: Βάρος προϊόντος κατά προσέγγιση:

tmstore.gr ΣΥΣΚΕΥΗ. ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ Προδιαγραφές: Βάρος προϊόντος κατά προσέγγιση: ΚΩ : ΣΕΙΠ1445 EASY SHAPER Οδηγίες Χρήσης Για µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα και ασφάλεια, διαβάστε τις Οδηγίες Χρήσης και δείτε το Βίντεο πριν χρησιµοποιήσετε το Easy Shaper. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 )

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 ) Α/Α Περιγραφή Σκορ (0-4) 1. Σήκωμα από κάθισμα 2. Όρθια στάση χωρίς στήριξη 3. Κάθισμα χωρίς στήριξη πλάτης 4. Κάθισμα από όρθια στάση 5. Μεταφορές 6. Όρθια στάση, χωρίς στήριξη, με μάτια κλειστά 7. Όρθια

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού. (με επιγονατιδικό τένοντα)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού. (με επιγονατιδικό τένοντα) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης πρόσθιου χιαστού (με επιγονατιδικό τένοντα) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με επιγονατιδικό τένοντα) Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Διαβάστε περισσότερα

Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου

Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Αντικατάσταση (Αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Ορθοπαιδική χειρουργική Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΚΟΣ Σ. ΚΕΝΤΡΟΣ Ειδικός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

ΖΗΚΟΣ Σ. ΚΕΝΤΡΟΣ Ειδικός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΖΗΚΟΣ Σ. ΚΕΝΤΡΟΣ Ειδικός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Περιεχόμενα Εισαγωγή 5 Ασκήσεις ενδυνάμωσης 8 Ασκήσεις εύρους κίνησης - Διατάσεις 16 Ασκήσεις συντονισμού και

Διαβάστε περισσότερα

POWER MAXX Η επαναστατική πλατφόρµα που πάλλεται Κωδ: ΠΜΑΧ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΝΗΣΕΩΝ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Ποιους µύες χρησιµοποιείτε όταν στέκεστε όρθιοι και λυγίζετε τα

Διαβάστε περισσότερα

Μικροδισκεκτομή. πληροφορίες για ασθενείς

Μικροδισκεκτομή. πληροφορίες για ασθενείς πληροφορίες για ασθενείς Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου της μικροδισκεκτομής: Αν ο γιατρός σας έχει προτείνει μικροδισκεκτομή (μικροχειρουργική οσφυική δισκεκτομή) για θεραπεία από την ισχιαλγία (πόνος στο

Διαβάστε περισσότερα

Η Εργαλειοθήκη Πόνου

Η Εργαλειοθήκη Πόνου GREEK Η Εργαλειοθήκη Πόνου... προορίζεται για τους ανθρώπους που ζουν με χρόνιο πόνο Ένα επίμονο ή χρόνιο πρόβλημα πόνου μπορεί να είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε και να το διαχειριστούμε σε καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Διάδρομος F63 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Διάδρομος F63 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Διάδρομος F63 44825 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Συνδέστε το διάδρομο σε πρίζα σούκο, χωρίς τη μεσολάβηση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός άνεσης & ασφάλειας Οδηγός χρήσης

Οδηγός άνεσης & ασφάλειας Οδηγός χρήσης Οδηγός άνεσης & ασφάλειας Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα