ΔΕΚΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΛΥΚΗ ΜΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ TOY ABBA ΓΡΑΔΕΝΙΓΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΕΚΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΛΥΚΗ ΜΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ TOY ABBA ΓΡΑΔΕΝΙΓΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ"

Transcript

1 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΗΛΙΟΥ ΔΕΚΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΛΥΚΗ ΜΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ TOY ABBA ΓΡΑΔΕΝΙΓΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ Τή βενετική πρωτοχρονιά του 1675 (1 Μαρτίου), ο αββάς Αμβρόσιος Γραδενίγος, «βιβλιοφύλαξ της γαληνότατης των Ενετών Αριστοκρατείας» και λογοκριτής των ελληνικών βιβλίων 1, υπέβαλε στις αρμόδιες βενετικές αρχές ένα σύντομο σημείωμα με το οποίο τους ζητούσε να επικυρώσουν την άδεια που είχε χορηγήσει για την ελεύθερη κυκλοφορία ορισμένων εκδόσεων της νεοϊδρυμένης τυπογραφίας του Νικολάου Γλυκή, που είχε επιμεληθεί και διορθώσει ο ίδιος 2. ανάλυση των στοιχείων που περιέχονται στο σημείωμα του Γραδε επιτρέπει να συναχθούν χρήσιμα βιβλιολογικά και βιβλιογραφικά στοιχεία για τις τυπογραφικές δραστηριότητες του Γλυκή και τις «διορθωτικές» ασχολίες του κρητικού αββά στη διετία Ο κατάλογος των βιβλίων που παραθέτει ο Αμβρόσιος Γραδενίγος περιλαμβάνει τους ακόλουθους δέκα τίτλους : 1. La Pedagogia 2. il Penticostario 3. il Geoponico 4. Il mese d'agosto Για την προσωπικότητα και τις δραστηριότητες του Γραδενίγου, βλ. M. I. Μανού «Αλοΐσιος -Αμβρόσιος Γραδενίγος (1616 ci )», Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τ. Ε', 1955, σ Α. Ε. Καραθανάσης, «Ο Αλοΐσιος-Αμβρόσιος Γραδενίγος στη Βενετία ( )», π. Θησαυρίσματα, τ. Ζ', 1970, σ Η αλλαγή όματος του Γραδενίγου από Αλοΐσιος σε Αμβρόσιος έγινε το 1674 (βλ. Μανού. π., σ ). 2. Το κείμενο του Γραδενίγου ανακοινώθηκε από τον G. Veloudis, Das griechische und Verlaghaus "Glikis" in Venedig, Βισμπάντεν 1974, σ Για τον Γρα ς διορθωτή και λογοκριτή εκδόσεων του Γλυκή βλ. αυτ., σ , 41 και Αν και ο Γραδενίγος δεν το προσδιορίζει ρητά, το κείμενο του δεν καλύπτει τα δύο πρώτα χρόνια της συνεργασίας του με το τυπογραφείο του Γλυκή ( ). Στα χρόνια αυτά έχουν τυπωθεί από τον Γλυκή, «Διορθώσει του Λογιωτάτου Γραδενίγου Βιβλιοφύλακος», ένα Ευαγγέλιο και ένα Ευαγγελιστάριο, το 1671, και το Μηναίο του Ιουλίου, στα 1672 βλ. Φίλιππος Ηλιού, Προσθήκες στην Ελληνική Βιβλιογραφία, τ. Α', Αθήνα 1973, αρ. 62,63 και 64.

2 5. Il Paracletico 6. La Grammatica Lascari 7. L' Exomologitario 8. 1 Condachi della Madona 9. il Psalterio 10. l' Ottoico. ό τα δέκα αυτά βιβλία, τα τρία αντιστοιχούν σε γνωστές και βιβλιο ένες εκδόσεις του 1673, στις οποίες αναγράφεται ότι τυπώθηκαν ιμέλεια του Γραδενίγου. Είναι το Πεντηκοστάριον («τετύπωται Ενε παρά Νικολάω Γλυκεί Διορθωθέν παρά του Σοφωτάτου και Παναι δεσιμωτάτου Αλλοϋσίου Γραδενίγου του Βιβλιοφυλακος αχογ'» 4 ) το Βιβλίον του Αυγούστου Μηνός («Τυπωθέν μεν παρά Νικολάω τω Γλυκεί Διορθωθέν δε παρά Αλλοϋσίου Πρωτοθύτου και Βιβλιοφύλακος του Γρα. Ενετίησιν αχογ'» 5 ) και η Γραμματική Κωνσταντίνου Λασκά του Βυζαντίου («νεωστί μετατυπωθείσα, και μετά πλείστης επιμελείας διορθωθείσα παρά του Κοινού Βιβλιοφύλακος Γραδενίγου της των Ενετων Αριστοκρατείας αχογ'. Παρά Νικολάω Γλυκεί» 6 ). Τρεις άλλοι τίτλοι αντιστοιχούν σε γνωστές εκδόσεις του Γλυκή, των ετών 1673 και 1674, των οποίων τα βιβλιογραφημένα αντίτυπα δεν μνημονεύουν το όνομα του Γραδενίγου. Πρόκειται για το Γεωπονικόν του Αγάπιου [Λάνδου] («νεωστί μετατυπωθέν μετά προσθέσεων και προνομίου ι παρά Νικολάω Γλυκεί αχοδ'» 7 ) το Εξομολογητάριον («Συν παρά Νικηφόρου Ιερομονάχου του Πασχαλέως Ενετίησιν. Παρά Νικολάω τω Γλυκεί αχογ'» 8 ) και το Ψαλτήριον («Ενετίησι. Παρά Νικολάω Γλυκεί αχογ'» 9 ). Δεν είταν έξω από τις εκδοτικές συνήθειες της εποχής να μην αναγράφεται πάντα το όνομα του λογίου που «διόρθωσε» μια έκδοση. Είναι, όμως, πολύ πιθανό να λανθάνουν αντίτυπα των ίδιων αυτών εκδόσεων στα οποία να σημειώνεται η συμμετοχή του «λογιωτάτου 4. Legrand, Β. Η., XVIIe s., τ. Β', αρ ό. π., τ. Ε', αρ Φιλ. Ηλιού, Αβιβλιογράφητες εκδόσεις [= Προσθήκες, ά. π., σ ], αρ. 75' Γ. Λαδάς - Α. Χατζηδήμος, Προσθήκες, Διορθώσεις και Συμπληρώσεις στην Ελληνική Βιβλιογραφία του Emile Legrand για τους αιώνες XV, XVI, και XVII, Αθήνα 1976, αρ Legrand, Β. Η., XVIIe s., τ. Β', αρ ό. π., τ. Β', αρ ό. π., τ. Β', αρ Τον επόμενο χρόνο, 1674, υπάρχει έκδοση του Ψαλτηρίου «μετά πολλής επιμελείας και διορθώσεως του Σοφωτάτου και Παναιδεσιμωτάτου Γραδενίγου, Βιβλιοφύλακος του Αγίου Μάρκου», στο τυπογραφείο του Ανδρέα Ιουλιανού (Legrand,ό. π., τ. Β', αρ. 518).

3 Από την εικονογράφηση της Οκτωήχου του 1674 Γραδενίγου». Γνωρίζουμε, πράγματι, τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις εκδόσεων του Γλυκή, όπου το όνομα του Γραδενίγου αναγράφεται σε ένα, μόνο, τμήμα των αντιτύπων που κυκλοφόρησαν. Είναι : το Θείον και Ιερόν Ευαγ γέλιον, έκδοση Γλυκή του 1671, που κυκλοφόρησε με αντίτυπα στα οποία δεν αναγράφεται όνομα διορθωτή 1 0 και άλλα στα οποία έχει προστεθεί, στο τέλος του τόμου, η ένδειξη «Διορθώσει του Λογιωτάτου Γραδενίγου Βιβλιοφύλακος» 11 το Ευαγγελιστάριον, έκδοση Γλυκή, επίσης του 1671, του οποίου γνωρίζουμε αντίτυπα χωρίς αναγραφή ονόματος διορθωτή 1 2 και άλλα με ένδειξη: «Διορθώσει του Λογιωτάτου Γραδενίγου Βιβλιοφύ λακος» 13 και, τέλος, το Βιβλίον του Ιουλίου Μηνός, έκδοση Γλυκή του 1672, της οποίας υπάρχουν αντίτυπα όπου δεν σημειώνεται το όνομα του 10. Legrand, ό. π., τ. Γ', αρ Φ. Ηλιού, Προσθήκες, ό. π., τ. Α', αρ. 62. Η έκδοση αμφισβητήθηκε από τον Γ. Λαδα (Γ. Λαδάς - Α. Χατζηδήμος, Προσθήκες, Διορθώσεις και Συμπληρώσεις, ό. π., σ. 162). Αντίτυπα και των δυο τραβηγμάτων, αυτού που αναγράφει το όνομα του Γραδενίγου και εκείνου που δεν μνημονεύει διορθωτή, υπάρχουν, όπως σημειώνω στις Προσθήκες, ό. π., σ. 107, στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος, του Άθω - άλλα επισημάνθηκαν στην Κρατική Βιβλιοθήκη του Μονάχου (οφείλω την πληροφορία στον Γ. Βελουδή πβ G.Veloudis, Glikis, ό. π., σ. 23, αρ. 5, όπου τα δύο τραβήγματα ενώνονται σε μια αναγραφή) και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης της Κορίνθου (πβ. Θ. Παπαδόπουλος, Ελληνική Βιβλιογραφία (ci ), τ. Α', Αθήνα 1984, σ. 609, αρ. 1138). Οι ενδείξεις που δίνουν οι Μ. Φώσκολος, «Τα παλαιά ελληνικά βιβλία του Έλληνικού Κολλεγίου του Αγίου Αθανασίου της Ρώμης», Ο Ερανιστής, τ. Θ', 197], σ. 15 Απ. Παπαϊωάννου, «Ελληνικά παλαιότυπα στις Μονές Προφήτη Ηλία και Πατέρων Ζίτσας», 'Κρανιατής, τ. ΙΔ', 1977, σ. 211, αρ. 2' Μ. Stoyanov, ΙΛ ν res grecs anriens en Bul Σόφια 1978, σ. 33, αρ. 120 Μ. Κορδώσης, «Ελληνικά παλαιότυπα της Μονής Παντοκράτορος Άθω». π. Κληρονομιά, τ. ΙΑ', 1979, σ. 409 Κάτια Λοβέρδου α, «Τα παλαιά ελληνικά βιβλία στις εκκλησίες της Καστοριάς», π. Μακεδόνικα, τ. Κ', 1980, σ. 245, δεν επιτρέπουν να διευκρινιστεί σε ποιο από τα δύο τραβήγματα ανήκουν τα αντίτυπα του Ευαγγελίου που επισημαίνονται. 12. Legrand, Β, Η., XVII s., τ. Β', αρ Φ. Ηλιού, Προσθήκες, ό. π., αρ Και η έκδοση αυτή έχει αμφισβητηθεί από τον Γ. Λαδά (ό.π., σ. 162). Αντίτυπα της έχουν, ωστόσο, εντοπιστεί στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος του Άθω και στην Κρατική Βιβλιοθήκη του Μονάχου (βλ. πιο πάνω, τη σημείωση 11 : όσα σημειώνονται εκεί για την έκδοση του Ευαγγελίου ισχύουν και για την έκδοση του Ευαγγελισταρίου του 1671).

4 διορθωτή 34 και άλλα που αναγράφουν, στον κολοφώνα, ότι η έκδοση έγινε «Διορθώσει του Λογιότατου Γραδενίγου Βιβλιοφύλακος» 15. Συμπληρωματικοί έλεγχοι μπορεί να δείξουν ότι υπάρχουν και άλλοι τίτλοι που ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία 18 κι ανάμεσα σ' αυτούς δεν αποκλείεται να είναι και οι τρεις εκδόσεις το Ψαλτήριον και το Εξομολογητάριον του 1673 και το Γεωπονικόν του 1674 για τις οποίες ο Γραδενίγος δηλώνει, στη βεβαίωση που σχολιάζουμε, ότι τυπώθηκαν με επιμέλεια δική του. Ας σημειώσουμε, εδώ, ότι η ένδειξη «διορθώσει Γραδενίγου», που άπαντα στις προμετωπίδες η στους κολοφώνες διαφόρων βιβλίων,δεν σημαίνει 14. Η έκδοση είναι αβιβλιογράφητη. Περιγραφή από αυτοψία: ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΗΝΟΣ Περιέχον την πρέπουσαν αυτώ άπασαν ακολουθίαν. Νεωστί μετατυπωθέν, και μετ' Επιμελείας διορθωθέν. ΕΝΕΤIΗΣIΝ. Παρά Νικολάω τω Γλυκεί τω εξ Ιωαννίνων. αχοβ ΜΙΜΗΤΑI ΕΣΤΕ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Φύλλο, σ. ρνθ' (159) + 1 λευκή. Οι σελίδες είναι αριθμημένες αριστερά με ελληνικούς και δεξιά με αραβικούς αριθμούς. Εκτύπωση δίχρωμη (μαύρο - κόκκινο) σε δύο στήλες. Ο τίτλος μέσα σε ξυλογραφικό πλαίσιο με το σήμα του Γλυκή Κάτω, στη μέση. Στο τέλος, σ. 159: Το παρόν Μηναίον τετύπωται Ενετίησιν Παρά Νικολάου τω Γλυκεί τω εξ Ιωαννίνων. Εν έτει αχοβ'. [μεγάλο τυπογραφικό σήμα του Γλυκή]. Η των Τετραδίων κατά τάξιν ακολουθία. ABCDEFG HIKLMN αβγδεζηθικλμν. Απαντα εισί Τριάδια πλην τον ν, Τετραδίου. (Αντίτυπο, προερχόμενο από τη βιβλιοθήκη του μητροπολίτη Ηλείας Αντωνίου, είδα το 1976 σε παλαιοβιβλιοπωλείο). 15. Φ. Ηλιού, Προσθήκες, ό. π., τ. Α', αρ. 64. Αλλο αντίτυπο επισημάνθηκε στη Μονή Παντοκράτορος του Άθω - βλ. Μ. Σ. Κορδώσης, ό. π., σ Το σημειώνω αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου διάφορες εκδόσεις έχουν βιβλιογραφηθεί μόνο από τον τίτλο τους, χωρίς να προσεχτούν οι ενδείξεις της τελευταίας σελίδας η του κολοφώνα. Από τις εκδόσεις στις οποίες σημειώνεται ότι τις επιμελήθηκε ο Γραδενίγος εικοσιδύο αναγράφουν το όνομα του στην προμετωπίδα ενώ ιέσσερες άλλες σημειώνουν τη συμβολή του μόνο στο τέλος του βιβλίου. Δεν έχω εξακριβώσει αν το βιβλίο Ιστορίαι της πόλεως Αθήνης του Γ. Κονταρή (1675) έχει κυκλοφορήσει και με αντίτυπα που δεν περιέχουν στην προμετωπίδα την ένδειξη ότι η έκδοση έγινε «Διορθώσει του Σοφωτάτου Αμβροσίου του Γραδενίγου» βλ. σχετικά Legrand, Β. Η., XVIIe s, τ. Β', αρ. 528 και M. I. Μανούσακας, Αλοΐσιος-Αμβρόσιος Γραδενίγος, ό. π., σ , σημ. 10.

5 νει ότι ο σοφός αββάς, του οποίου το όνομα, κατά μια διατύπωση της εποχής, «αδεται ευφήμως εις τάς τυπογραφίας του κόσμου» 17, έκανε ο ίδιος τις τυπογραφικές διορθώσεις: η εργασία του συνίσταται στην επιμέλεια και τη διόρθωση των κειμένων που παραδίδονται για εκτύπωση στα τυπογραφεία με τα οποία συνεργάζεται. Αυτό συμβαίνει, άλλωστε, κατά κανόνα, με όλους τους λογίους οι οποίοι, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και στον 19ο αιώνα, φέρονται ως διορθωτές των ελληνικών εκδόσεων της Βενετίας: προετοιμάζουν τα κείμενα για το τυπογραφείο, χρησιμοποιώντας, μερικές φορές, νέα χειρόγραφα και άλλες, τις περισσότερες, κάποια παλιότερη έντυπη έκδοση, επάνω στην οποία σημειώνουν τις νέες διορθώσεις τους. Για τον Γραδενίγο τα πράγματα αυτά είναι και μαρτυρημένα: στο κείμενο που προτάσσει ο Andrea Giuliani στην έκδοση του Ανθολογίου του 1672, που κυκλοφόρησε «Διορθωθέν ακριβώς παρά του παναιδεσιμωτάτου και Σοφωτάτου Αλοϋσίου του Γραδενίγου αξιωτάτου Βιβλιοφύλακος της Ενετιών Ενδοξότατης και Γαληνότατης Αριστοκρατείας», ο τυπογράφος ζητά να τον συγχωρέσει ο διορθωτής για τα «παραμικρότερα σφάλματα της τυπογραφίας» που υπήρχαν στην προηγηθείσα έκδοση της Παρακλητικής και στο Ανθολόγιο : αυτά αποδίδονται «τη απειρία των εργατών και συναρμοστών, οι οποίοι διά το μη άδειαν άγειν, συνθέτουσι καμμίαν φοράν εις την απουσίαν μου» ο τυπογράφος υπόσχεται στον Γραδενίγο ότι τις επόμενες εκδόσεις τους «αυτοχείρως θέλω σύνθεση εγώ ο ίδιος με άγρυ πνον όμμα και προσοχήν του νοός» 18. Ανάλογα γράφονται και στο κείμενο του ίδιου Ιουλιανού που προτάσσεται στην έκδοση της Παρακλητικής του 1672, η οποία τυπώθηκε, και αυτή, «σπουδή και επανορθώσει» του Γραδενίγου 19. Δουλειά του κρητικού αββά είταν να προετοιμάζει τα κείμενα που θα τυπώνονταν Ανθολόγιον, Βενετία, Α. Ιουλιανός, 1672, στην προσφώνηση του τυπογράφου. 18. Ανθολόγιον, ό. π. Το κείμενο αναδημοσιεύεται από τον Legrand, Β. Η., XVlIe s., τ.β', σ «Τοσούτων και τηλικούτων σφαλμάτων όπερ εν τη παρούση ευρήσεις, τον τυπο ου μέντοι επανορθωτήν αιτιώ' μάλλον δ' εν αιτία αυτήν την τυπογραφίαν ποιου, γάρ ίδιον εστι αμαρτάνειν παραπλησίως ώσπερ σύμφυτον ένεστι τη ανθρωπό ο πλημμελείν» Παρακλητική, Βενετία, Α. Ιουλιανός, 1671, σ. β' (το κείμενο αναδημοσιεύεται από τον Legrand, Β. Η., XVIIe s., τ. Β', σ ). 20. Πβ. χαρακτηριστικά : Π. Φ. Χ[ριστόπουλος], «Το τελευταίο φύλλο του χειρογράφου του έργου του Νεκταρίου με τη βεβαίωση και τις διορθώσεις του λογοκριτή και διορθωτή Αλοΐσιου -Αμβρόσιου Γραδενίγου», στην ανατύπωση της Επιτομής Ιεροκοσμικής Ιστορίας του Νεκταρίου Ιεροσολύμων από τον Π. Φ. Χριστόπουλο, Αθήνα 1980, σ. LI-ΜΙ.

6 Επιστρέφουμε στο σημείωμα του Δύο, αβιβλιογράφητες ακόμη, εκδόσεις του Γλυκή πρέπει να είναι εκείνες που αντιστοιχούν στον όγδοο και στον δέκατο τίτλο της βεβαίωσης του Γραδενίγου: I Coniatili della Madona και l' Ottoico. Της Οκτωήχου μπόρεσα να επισημάνω αντίτυπο στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Ουψάλα, οδηγημένος από μια ένδειξη παλαιού βιβλιογράφου, ο οποίος μνημόνευε έκδοση του βιβλίου αυτού στα 1674, παραπέμποντας στον «Catalogus librorum bibliothecae Academiae Upsa liensis fase. 2, pag. 436» 21. Tο αντίτυπο έχει διασωθεί: πρόκειται για έκδοση του Γλυκή στην οποία, πάντως, δεν αναφέρεται το όνομα του Γραδενίγου. Δημοσιεύω εδώ την περιγραφή από αυτοψία (με πλάγια στοιχεία αποδίδονται τα κόκκινα γράμματα της προμετωπίδας) : Ο Κ Τ Ω Η Χ Ο Σ. Ν Ε Ω Σ Τ Γ. Τυπωθείσα, Και μετ' επιμελείας διορθωθείσα. ENETΙΗΣΙ. Παρά Νικολάω Γλυκεΐί, τω εξ Ιωαννίνων. εν έτει. αχοδ'. 8ο, σ Ο τίτλος σε ξυλογραφικό πλαίσιο, με το τυπογραφικό σήμα του Γλυκή κάτω, στη μέση. Εκτύπωση δίχρωμη (μαύρο - κόκκινο). Στη σ. 3 η γνωστή ξυλογραφία του δασκάλου που παραδίδει σε μαθητές, η αλφάβητος και Ευχή Κυριακή στη σ. 6 ολοσέλιδη ξυλογραφία του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού" στο τέλος (σ. 288) τυπογραφικό σήμα του Γλυκή, σε πλαίσιο. Το βιβλίο κοσμείται με πολλές ξυλογραφίες και εικονογραφημένα πρωτογράμματα. Η έκδοση αυτή, του 1674, αντιπροσωπεύει την πρώτη γνωστή εκτύπωση της Οκτωήχου από την τυπογραφία του Γλυκή 22 ούτε σ' αυτήν, 21. Με βάση την ένδειξη αυτή εσημείωσα την Οκτώηχο του 1674 στις Αβιβλιο γράφητις εκδόσεις, ό. π., αρ Οι Γλυκήδες ξανατύπωσαν τριαντατρείς, τουλάχιστον, φορές την Οκτώηχο ως τη διακοπή της λειτουργίας του τυπογραφείου τους : 1679, 1681, 1683, 1684,1701, 1712, 1714,1725,1729,1744,1746,1767,1777,1780,1783,1786,1789,1793,1795,1797,1800,1805, 1810,1812,1814,1829, 1822,1823,1830,1832,1834,1842 και 1844 βλ. τις αναγραφές στον

7 Από την εικονογράφηση της Οκτωήχου του 1674

8 στην επόμενη γνωστή, του , μνημονεύεται συμβολή του Γραδε Ισχύουν, και για την περίπτωση τούτη, όσα σημειώθηκαν, αμέσως πιο πάνω, για το Γεωπονικό, το Εξομολογητάριο και το Ψαλτήρι. Τα Condachi della Madona πρέπει να αντιστοιχούν στην παράφραση, από τον ιερομόναχο Μελέτιο Καλλονά, των κδ' οίκων της Θεοτόκου. Του βιβλίου αυτού η πρώτη γνωστή και βιβλιογραφημένη έκδοση Γλυκή χρονολογείται από το Έχουν προηγηθεί εκδόσεις του Bortoli, το 1760 (αβιβλιογράφητη 20 ) και του Σάρου, το 1695, που είναι η παλαιότερη γνωστή αλλά η οποία αναγράφει, πάντως, στην προμετωπίδα της, ότι πρόκειται για ανατύπωση 27. Υπάρχει, πράγματι, προγενέστερη, λανθάνουσα, έκδοση του Γλυκή, στα 1673, η οποία αντιπροσωπεύει, ενδεχομένως κατάλογο των εκδόσεων Γλυκή του Γ. Βελουδή, Glykis, ό. π., σ , στους αρ. 33, 54, 93, 99, 103, 223, 296, 418,445, 560, 737, 803, 1028, 1045, 1073,1115 και Στον κατάλογο αυτόν πρέπει να προστεθούν και οι εκδόσεις που βιβλιογραφούνται στα ακόλουθα ματα : Φ. Ηλιού, Αβιβλιογράφητες εκδόσεις, ό. π., αρ. 85, 148, 169, 244" Λαδάς μος, 18ος αιώνας, τ. Β', αρ. 588 Μ. Σ. Κορδώσης, «Ελληνικά παλαιότυπα σε βιβλιοθήκες της πόλεως των Ιωαννίνων I», π. Δωδώνη, τ. Δ'. 1975, σ. 70, αρ. 3 Φ. Ηλιού, «Ελληνική Βιβλιογραφία », Τετράδια Εργασίας 4, Αθήνα 1983,αρ.101/ Α2236, 221/Α2336, 403/Α2495 Θωμάς Παπαδόπουλος, Ελληνική Βιβλιογραφία (ci. U ), τ. Α', Αθήνα 1984, αρ. 4528, 4531 και Οι εκδόσεις του 1684,1744 και 1800 είναι αβιβλιογράφητες. Χαρακτηριστικές πυκνότητες σε ορισμένες περιόδους και σημαντικά κενά σε άλλες, επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι πολλές εκδόσειςτηςοκτωήχο Φίλιππος Ηλιού, «Οκτωήχια και μέτρηση της βιβλιοπαραγωγής», Ο Ερανιστής, τ. ΙΣΤ', 1980, σ Πβ. Legrand, Β. Η., XVIIe s., τ. Β', αρ Οκτώηχος, «μετ' επιμελείας διορθωθείσα, παρά του Σοφωτάτου Γραδενίγου», κυκλοφόρησε το 1680, από την τυπογραφία του Ανδρέα Ιουλιανού και ανατυπώθηκε τον επόμενο χρόνο, 1681, στο ίδιο τυπογραφείο (Legrand, β. Η., XVIIe s., τ. Β', αρ. 551 και 557). 25. Γ. Γ. Λαδάς - Α. Δ. Χατζηδήμος, Ελληνική Βιβλιογραφία. Συμβολή στο δέκατο όγδοο αιώνα, Αθήνα 1964, αρ Ο Γ. Ζαβίρας, Νέα Ελλάς, Αθήνα 1872, σ. 439, μνημονεύει και έκδοση Βόρτολι του Πβ. Φ. Ηλιού, Αβιβλιογράφητες εκδόσεις, ό. π., αρ. 197και Θ. Παπαδόπουλος, Ελληνική Βιβλιογραφία, ό. π., τ. Α', αρ Το βιβλίο, με τίτλο «Οίκι της Παναγίας», περιέχεται, πάντως, σε χειρόγραφο κατάλογο εκδόσεων του Γλυκή, του 1713, που παρουσίασε η Ευτυχία Δ. Λιάτα, «Ειδήσεις για την κίνηση του ελληνικού βιβλίου στις αρχές του 18ου αιώνα», Ο Ερανιστής, τ. ΙΔ', 1977, σ Legrand, Β. Η., XVIIe s., τ. Γ', αρ Πβ. και Φ. Ηλιού, Προσθήκες, ό. π., τ. Α', σ. 150, σημ. 70. Θα πρέπει, νομίζω, να θεωρήσουμε ότι οι αναγραφές του βιβλίου στους καταλόγους της τυπογραφίας Σάρου / Βόρτολι των ετών 1720,1730,1737,1740, 1749,1752 και 1755 (πβ. Φ. Ηλιού, Προσθήκες, ό. π., τ. Α', σ. 155 για τον κατάλογο του 1749 βλ. Αλέξης Πολίτης, «Βιβλιογραφικά τεκμήρια», Ο Ερανιστής, τ. ΙΖ', 1981, σ. 275) δεν μπορεί να καλύπτονται από την έκδοση Σάρου του πρέπει να υπάρχει και άλλη (η άλλες) που λανθάνουν.

9 μένως, και την πρώτη έκδοση του βιβλίου. Της έκδοσης αυτής δεν έχει ακόμη επισημανθεί αντίτυπο. Σώζεται, όμως, στη Βιβλιοθήκη της Ρουμανικής Ακαδημίας (Βουκουρέστι), χειρόγραφο αντίγραφο της, στο οποίο μεταγράφεται και η σελίδα του τίτλου. Αντιγράφω 28 : Οι κδ' οίκοι της υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθέ Μαρίας, νεωστί εις την των Ρωμαίων απλήν γλώσσαν παραφραστικώς μετενεχθέντες παρά Μελετίου Ιερομόναχου Καλλονά του Κρητός. Con Licenza de' Superiori. Ενετίησι. Παρά Νικολάω τω Γλυκεί τω εξ Ιωαννίνων, αχογ'. Η χρονολογία οδηγεί στη βεβαιότητα ότι πρόκειται για την έκδοση που, όπως σημειώνει ο Γραδενίγος στην αναφορά του του 1675, έχει επιμεληθεί ο ίδιος στην τυπογραφία του Γλυκή. Μένουν δύο ακόμη βιβλία που αναγράφονται στο κείμενο του Γραδε νίγου : la Pedagogia και il Paracletico. Και τα δύο αντιστοιχούν σε αγνοούμενες εκδόσεις, για τις οποίες, όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει δεύτερη μνεία. Της Παρακλητικής η πρώτη γνωστή έκδοση του Γλυκή (η οποία αντιστοιχεί στην 28η γνωστή έκδοση του λειτουργικού αυτού βιβλίου, που πρωτοτυπώθηκε στα 1522), είναι του Η δήλωση του Γραδενίγου αφορά έκδοση που έγινε είκοσι, περίπου, χρόνια νωρίτερα και η οποία εξακολουθεί να αγνοείται. Σημειώνω ότι υπάρχει έκδοση της Παρακλητικής, «σπουδή» «και επανορθώσει του Πανοσιωτάτου και Σοφωτάτου Αλοϋ σίου του Γραδενίγου, ήδη πρωτοθύτου της πόλεως Κυδωνιάς εν Κρήτη και νυν Βιβλιοφόλακος της Γαληνότατης των Ενετών Αριστοκρατείας», το 1671, στην τυπογραφία του Ανδρέα Ίουλιανού 30. Είναι η έκδοση με την οποία εγκαινιάζεται η σειρά που προγραμμάτισε ο Andrea Giuliani (υποκινημένος, όπως φαίνεται, από τον Α. Contarmi, τον Ν. Sagredo, τον Β. Nani και τον Γραδενίγο), προκειμένου «τας βίβλους της αγιωτάτης και ανατολικής του Χρίστου εκκλησίας εις φως ανοθεύτους εκδιδόναι, εν αις σύμπασαι παρά των θεοφόρων πατέρων και τινων άλλων περιβοήτων θείων ανδρών αι συντεθείσαι νυχθήμεροι ακολουθίαι και κανονικαί δεήσεις 28. Βλ. C. Litzica, Catologul manuscriptelor greçesli, Βουκουρέστι 1909, σ. 261, αρ Πβ. Φ. Ηλιού, Αβιβλιογράφητες εκδόσεις, O.K., αρ Φ. Ηλιού, Αβιβλιογράφητες εκδόσεις, αρ. 109' Γ. Λαδάς-Α. Χατζηδήμος, Προσθήκες, Διορθώσεις, Συμπληρώσεις, Ö. π., αρ Μ. Σ. Κορδώσης, «Ελληνικά παλαιότυπα στη βιβλιοθήκη της Μονής Βλατάδων», π. Κληρονομιά, τ. θ', 1977, σ , αρ Legrand, S. π., τ. Β', αρ Για μια επανέκδοση του 1678, που πρέπει να γίνει δεκτή με επιφύλαξη, βλ. Γ. Λαδάς - Α. Χατζηδήμος, Προσθήκες, Διορθώσεις και Συμπληρώσεις, ό. π., αρ. 251.

10 συνέχονται» 31. Στην προσφώνηση «τοις σοφωτάτοις, ελλογίμοις και λογιω τάτοις εντευξομένοις» που προτάσσει στην έκδοση της Παρακλητικής, ο Giuliani αγγέλλει ότι τα βιβλία αυτά θα εκδίδονται «κατ' έτος, θεού χορηγούντος, επιμελεία και διορθώσει του παναιδεσιμωτάτου και σοφωτά του Αλοϋσίου Γραδενίγου» «του μήτε αγρυπνιών, μήτε μόχθων, μήτε δαπανών ιδίων (ίν' ούτως είπω) φειδομένου, προς κοινήν ωφέλειάν τε και επιτηδειότητα του αξιοπολυδοξάστου και προσφιλέστατου αυτού γένους» 32. Το πρόγραμμα αυτό δεν φαίνεται να ολοκληρώθηκε: στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, το Ανθολόγιον του 1672, εκδομένο με επιμέλεια του Γραδενίγου, ο Giuliani ειδοποιεί το κοινό ότι πρόκειται να συνεχίσει με «το ιερόν Ευαγγέλιον, το ψυχωφελέστατον Τριώδιον, το πολυέορτον και μελιρ ρυτόμελον Πεντηκοστάριον και τα επίλοιπα της καθόλου Ακολουθίας» 33. Δεν υπάρχει γνωστή έκδοση του Ιουλιανού (με ή χωρίς συμβολή του Γραδενίγου) των τριών κατονομαζομένων λειτουργικών βιβλίων στα αμέσως επόμενα χρόνια 34. Υπάρχει, αντίθετα, όπως είδαμε, έκδοση ενός από αυτά, του Πεντηκοστάριον, το 1673, από την τυπογραφία του Γλυκή, με επιμέλεια του κρητικού λογίου. Η Παρακλητική του Γλυκή, που πρέπει να κυκλοφόρησε το 1673 η 1674, εξακολουθεί να λανθάνει. Χρειάζεται, λοιπόν, να προστεθεί στο σώμα της Ελληνικής Βιβλιογραφίας και στον κατάλογο των εκδόσεων του Γλυκή, μία ακόμη έκδοση : Παρακλητική Ενετίησι, παρά Νικολάω Γλυκεί τω εξ Ιωαννίνων, Διορθωθείσα παρά Αλλοϋσίου Γραδενίγου (ci ) 35. Ανάλογα μπορούν να σημειωθούν και για τον πρώτο τίτλο που αναγράφεται στην αναφορά του Γραδενίγου, την Pedagogia. Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για έκδοση της Χρησίμου Παιδαγωγίας, του πολυεκδομένου θρησκευτικού αλφαβηταρίου, του οποίου οι αγνοούμενες εκδόσεις πρέπει να είναι πολλαπλάσιες από τις γνωστές: η φύση του μικρού αυτού βιβλίου και η χρήση για την οποία προοριζόταν, εξηγούν την έκταση των άπω- 31. Παρακλητική, Βενετία, Α. Ιουλιανός, 1671 σ. β'. Βλ. και Μ. I. Μανούσακας, Αλοΐσιος- Αμβρόσιος Γραδενίγος, ό. π., σ αυτ. 33. Ανθολόγιον του όλου ενιαυτού, Βενετία, Α. Ιουλιανός, 1672, σ. [ο']. 34. Η τυπογραφία των Giuliani εξέδοσε Ευαγγέλιο, Τριώδιο και Πεντηκοστάριο το 1681 (Legrand, Β.Η., XVΙΙe s., τ. Β', αρ. 570 και τ. Ε', αρ. 173 και 178), όταν πια είχαν πεθάνει και ο Ανδρέας Ιουλιανός και ο Αλοΐσιος/Αμβρόσιος Γραδενίγος. Δεν αποκλείεται, φυσικά, να λανθάνουν προγενέστερες εκδόσεις. 35. Της έκδοσης αυτής θα πρέπει, ίσως, να είναι τα αντίτυπα που διακίνησε ο Γλυκής σε πανηγύρια το 1680 και 1681 βλ. Κ. Δ. Μέρτζιος, «Το εν Βενετία Ηπειρωτικόν, π. Ηπειρωτικά Χρονικά, τ. ΙΑ', 1936, σ. 303 και, ορθότερα, G.Veloudis, Gly σ. 137 και 140.

11 απωλείων 36. Πρώτη γνωστή έκδοση της Παιδαγωγίας είναι αυτή που τύπωσε ο Ιωάννης Πέτρος Πινέλλος, στα Η αμέσως επόμενη γνωστή, και βιβλιογραφημένη, είναι η έκδοση του Γλυκή, που έγινε έναν αιώνα αργότερα, το Στη διάρκεια του αιώνα αυτού διαπιστώνουμε ζωντανή την παρουσία και τη διακίνηση της Παιδαγωγίας στις εμπορικές αλληλογραφίες και στους καταλόγους των τυπογράφων της Βενετίας 39 : ο αριθμός των αντιτύπων που διακινούνται, συνδυαζόμενος με τις χρονιές των σχετικών πράξεων, οδηγεί στη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των εκδόσεων που λανθάνουν στον αιώνα αυτό είναι πολύ μεγάλος. Η δήλωση του Γραδενίγου ότι επιμελήθηκε έκδοση της Παιδαγωγίας στην τυπογραφία του Γλυκή επιτρέπει να καλυφθεί ένα από τα πολλά κενά και να προστεθεί ένας, ακόμη, βέβαιος τίτλος στην Ελληνική Βιβλιογραφία του 17ου αιώνα : Χρήσιμος Παιδαγωγία προς τους μαθείν τα ιερά γράμματα βουλομένους. Ενετίησι. Παρά Νικολάω τω Γλυκεί τω εξ Ιωαννίνων [αχογ']. 16ο, σ Να σημειώσουμε ότι οι παραγγελίες μεγάλου αριθμού αντιτύπων στην τυπογραφία του Γλυκή: το 1680 για τα πανηγύρια στο Ζητούνι και το Μοσχο λούρι (300 αντίτυπα 41 ) το 1681 από έναν έμπορο της Κωνσταντινούπολης (400 αντίτυπα 42 ) το 1712 από το Ναύπλιο (200 αντίτυπα) το 1716 από τη Σμύρνη (200 αντίτυπα) και το 1721 από την Κέρκυρα (953 αντίτυπα) 43, δεν 36. Πβ. Φίλιππος Ηλιού, «Σημειώσεις για τα "τραβήγματα" των ελληνικών βιβλίων τον 16ο αιώνα», π. Ελληνικά, τ. ΚΗ', 1975, σ Legrand, Β. Η., XVIle s., τ. Α', ftp Evro Layton, «Greek Bibliography. Additions and Corrections (c )», π. Θησαυρίσματα, τ. ΙΣΤ', Βενετία 1979, σ. 104, αρ Με βάση τις ενδείξεις του καταλόγου Bortoli του 1720 ενσωμάτωσα στις Αβ Η πρώτη γνωστή έκδοση Bortoli είναι του 1762 (Legrand, Β. Η., XVIIe s, αρ. 582) δεν έχει επισημανθεί έκδοση Σάρου. Η Παιδαγωγία, «ήγουν χρήσιμος φυλλάδα διά τα μικρά παιδία, όπου αρχινίζουν τα πινακήδια», επανέρχεται στους καταλόγους Σάρου-Βόρτολι των ετών 1730,1737,1740,1746,1749 και Είναι προφανές ότι και εδώ μας λείπουν περισσότερες από μία εκδόσεις. 40. Τοποθετώ με σχετική βεβαιότητα την έκδοση στα 1673, υποθέτοντας ότι στην αναγραφή των τίτλων ο Γραδενίγος ακολουθεί τη χρονολογική σειρά των εκδόσεων δεν αποκλείεται, πάντως, η έκδοση να έχει γίνει το G.Veloudis, Glyhis, ό. π., σ Για μια ανάλυση των στοιχείων για τα βιβλία που διακινήθηκαν στο πανηγύρι αυτό το 1680 βλ. L. Vranoussis, L'hellénisme postbyzantin et V Europe. Manuscrits, livres, imprimeries, [Αθήνα] 1981, σ G.Veloudis, ό. π., σ για τους αριθμούς των ετών 1712, 1716 και 1721 βλ. Ευτυχία Λιάτα, Ειδήσεις, ό.π., σ. 5, 10, 13. Η Παιδαγωγία αναγράφεται και στον χειρόγραφο κατάλογο του Γλυκή του 1713 (Λιάτα, αυτ., σ. 33).

12 μπορεί να καλύπτονται από τη λανθάνουσα έκδοση του Και. αν ακόμη θεωρήσουμε ότι ο Γλυκής ανατύπωνε την Παιδαγωγία μόνο κάθε δέκα χρόνια, διάστημα εξαιρετικά μεγάλο για τέτοιου είδους βιβλία, πάλι θα πρέπει να λανθάνουν τουλάχιστον επτά εκδόσεις για την περίοδο και πολύ περισσότερες για την επόμενη περίοδο 45. Οι βιβλιογραφικές πληροφορίες που περιέχονται στη σύντομη αναφορά του Γραδενίγου επιτρέπουν, λοιπόν, να επισημανθούν τέσσερις άγνωστες εκδόσεις Γλυκή της διετίας , οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις εννέα που γνωρίζαμε ήδη 4 6 ότι είχαν πραγματοποιηθεί στα ίδια χρόνια. Επιτρέπουν, επίσης, να προστεθούν επτά ακόμη τίτλοι στον κατάλογο των εικοσιεπτά βιβλίων που γνωρίζαμε ότι είχαν εκδοθεί με επιμέλεια του Γραδενίγου 47. Για μια ακόμη φορά, έμμεσες ενδείξεις έρχονται να συμπληρώσουν σημαντικά κενά στις γνώσεις μας για τις τυπογραφικές δραστηριότητες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας να δείξουν, επίσης, ότι η επισήμανση αντιτύπων, στην οποία στηρίζονται, κατά κανόνα, οι βιβλιογραφικές έρευνες, δεν αρκεί, μόνη της, για να διαπιστωθούν οι πραγματικές διαστάσεις της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. 44. Στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν, φυσικά, οι πολύ περισσότερες εκδόσεις που θα πρέπει να κυκλοφόρησαν από άλλα τυπογραφεία. 45. Έχουν βιβλιογραφηθεί εκδόσεις της Παιδαγωγίας από την τυπογραφία των ν το 1749,1774, 1803, [1817] (βλ. τον κατάλογο των εκδόσεων Γλυκή του Γ. Βε Glykis, ό. π., σ , αρ. 173, 265, 1172, 1158), 1818 (Φ. Ηλιού, «Ελληνική Βιβλιογραφία », Τετράδια Εργασίας 4, Άθ. 1983, αρ. 170/Α 2295), 1823, 1829, 1830 (κατάλογος Βελουδή, ό. π., αρ. 1046, 1062, 1074), 1832 (Φ. Ηλιού, ό. π., αρ. 405/Α 842,1844, 1845 (κατάλογος Βελουδή, ό. π., αρ. 116,1191, 1120), 1846 (Μ. Σ. Κορ «Ελληνικά παλαιότυπα σε βιβλιοθήκες της πόλεως των Ιωαννίνων I», π. Δωδώνη, τ. Δ' 1975, αρ. 14) και 1849 (κατάλογος Βελουδή, αρ. 1151). Για τα τραβήγματα της Παιδαγωγίας βλ. Φ. Ηλιού, Κυκλοφορίες των ελληνικών βιβλίων. Τα μεγάλα «τραβήγματα» του 1823, Αθήνα [ανάτ. από το π. Πολίτης] 1977, σ G.Veloudis, Glykis, ö. π., σ. 94, αρ Λαδάς - Χατζηδήμος, Προσθήκες, Διορθώσεις και Συμπληρώσεις, ό. π., αρ Για τα βιβλία που εκδόθηκαν με επιμέλεια του Γραδενίγου βλ. Ν. Γ. Κοντοσό «Τα εν Βενετία τυπογραφεία ελληνικών βιβλίων κατά την Τουρκοκρατίαν», π. Αθηνά, τ. ΝΗ', 1954, σ και 340' Μ. I. Μανούσακας, Αλοΐσιος -Αμβρόσιος Γραδενίγος, ό. π., σ Φ. Ηλιού, Προσθήκες, ό. π., τ. Α', σ Ο κατάλογος πρέπει τώρα να συμπληρωθεί με το Βιβλίον Ιστορικόν του ψευδοδωρόθεου, έκδοση Γλυκή, του 1676 (Μ. Σ. Κορδώσης, Ελληνικά παλαιότυπα της Μονής Παντοκράτορας, ό. π., σ. 427, αρ. 7), το Ωρολ.όγιον, έκδοση Ιουλιανού, του 1676 (Θ. Παπαδόπουλος, «Προσθήκες στην Ελληνική Βιβλιογραφία», Ο Ερανιστής, τ. ΙΔ', 1977, σ , αρ. 42), και την Παρακλητική, έκδοση Ιουλιανού, του 1680 (Λαδάς - Χατζηδήμος, Προσθήκες, Διορθώσεις και Συμπληρώσεις, Ö. π., αρ. 251). Η έκδοση του Χρονογράφου, από την τυπογραφία του Α. Ιουλιανού, το 1684,που εντόπισε ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης («Βιβλιολογικά Α'», Μνήμων, τ. Η', , σ. 340 κ.εξ.) έχει γίνει μετά το θάνατο του Γραδενίγου και αναπαράγει, στην προμετωπίδα, στοιχεία του τίτλου που υπήρχαν στην έκδοση Ιουλιανού του 1676 (πβ. Legrand, Β. Η., XVHe s., τ. Β',αρ. 534).

Στις μονές Προφήτη 'Ηλία και Πατέρων Ζίτσας. Συνεχίζοντας την προηγούμενη προσπάθεια μας για την επισήμανση και τη διάσωση τών Ελληνικών παλαιοτύπων 1

Στις μονές Προφήτη 'Ηλία και Πατέρων Ζίτσας. Συνεχίζοντας την προηγούμενη προσπάθεια μας για την επισήμανση και τη διάσωση τών Ελληνικών παλαιοτύπων 1 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟΤΥΠΑ Στις μονές Προφήτη 'Ηλία και Πατέρων Ζίτσας (Ιωαννίνων) Συνεχίζοντας την προηγούμενη προσπάθεια μας για την επισήμανση και τη διάσωση τών Ελληνικών παλαιοτύπων 1 στην περιοχή της 'Ηπείρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Προσθήκες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Προσθήκες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1800-1863 Προσθήκες Με το δημοσίευμα αυτό εντάσσω στη σειρά προσθηκών του «Ερανιστή» (αρχίζοντας με αριθμό Α1029), τα βιβλία πού περιέγραψα στις δύο βιβλιογραφικές μου συμβολές βασισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΧΟΛΗΜ ΑΤΑ. 1. Manio Stoyanov, Livres grecs anciens en Bulgarie, Σόφια [Bibliothèque Nationale «Kiril i Metodij»], o, σ. 476.

ΠΑΡΑΣΧΟΛΗΜ ΑΤΑ. 1. Manio Stoyanov, Livres grecs anciens en Bulgarie, Σόφια [Bibliothèque Nationale «Kiril i Metodij»], o, σ. 476. ΠΑΡΑΣΧΟΛΗΜ ΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Συστηματικός μελετητής των ελληνικών βιβλίων και χειρογράφων της πατρίδας του, ό κύριος Manio Stoyanov παρουσιάζει, σε ένα πολύτιμο τόμο, την συγκεντρωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ & ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ & ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ & ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Χριστίνα Μπάνου cbanou@ionio.gr 3o & 4o μάθημα Α Εξάμηνο Ακαδ. Έτος: 2016-2017 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Λοβέρδου-Τσιγαρίδα (1980). Τα παλαιά Ελληνικά βιβλία στις εκκλησίες της Καστοριάς. Μακεδονικά, 20, 237-252.

Λοβέρδου-Τσιγαρίδα (1980). Τα παλαιά Ελληνικά βιβλία στις εκκλησίες της Καστοριάς. Μακεδονικά, 20, 237-252. Μακεδονικά Τομ. 20, 1980 Τα παλαιά Ελληνικά βιβλία στις εκκλησίες της Καστοριάς Λοβέρδου-Τσιγαρίδα Κάτια Eφορεία Βυζαντινών Aρχαιοτήτων Βέροιας 10.12681/makedonika.407 Copyright 1980 Κάτια Λοβέρδου-Τσιγαρίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποιήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου Με την άδεια της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού

Ψηφιοποιήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου Με την άδεια της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ «ΑΝΔΡΑΓΑΘΕΙΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΟΕΒΟΔΑ» ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΒΙΒΑΙΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ TOY BORTOLI Α' Η έκδοση του 1760 των Ανδραγαθειών του Μιχαήλ Βοεβόδα δεν έχει ακόμη ενταχθεί, κανονικά, στις συστηματικές βιβλιογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

4. Η Καινή Διαθήκη Β : Οι Επιστολές και η Αποκάλυψη

4. Η Καινή Διαθήκη Β : Οι Επιστολές και η Αποκάλυψη 4. Η Καινή Διαθήκη Β : Οι Επιστολές και η Αποκάλυψη 1. Τι ήταν και γιατί γράφτηκαν οι επιστολές του αποστόλου Παύλου; Ήταν γράμματα που έστελνε ο απόστολος στις χριστιανικές κοινότητες που είχε ιδρύσει.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

1/12/2017 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΑΟΥΜ ΠΡΟΦΗΤΟΥ, ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΟΣ. ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΙΕΡΟΝ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΝ

1/12/2017 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΑΟΥΜ ΠΡΟΦΗΤΟΥ, ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΟΣ. ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΙΕΡΟΝ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΝ 1/12/2017 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΑΟΥΜ ΠΡΟΦΗΤΟΥ, ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΟΣ. ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΙΕΡΟΝ 7:00-8:30 π.μ.: ΟΡΘΡΟΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 2/12/2017 ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΒΒΑΚΟΥΜ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΙΕΡΟΝ 3/12/2017 ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΔ ΛΟΥΚΑ, ΣΟΦΟΝΙΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΙΕΡΟΝ 4/12/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλούμε όποιον γνωρίζει το που μπορούμε να βρούμε ολόκληρα τα κείμενα στα ελληνικά, να μας ενημερώσει.

Παρακαλούμε όποιον γνωρίζει το που μπορούμε να βρούμε ολόκληρα τα κείμενα στα ελληνικά, να μας ενημερώσει. Η μετάφραση των κειμένων στα ελληνικά, που παρατίθεται εδώ, είναι βασισμένη στις μεταφράσεις από τα κοπτικά και ελληνικά στα αγγλικά των: Wesley W. Isenberg, Stephen Patterson, Marvin Meyer, Thomas O.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΧΕΔΙΟ ΔΙΔΑΚΣΟΡΙΚΗ ΔΙΑΣΡΙΒΗ. «Οι βυζαντινές πηγές του Συναξαριστή του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου».

ΠΡΟΧΕΔΙΟ ΔΙΔΑΚΣΟΡΙΚΗ ΔΙΑΣΡΙΒΗ. «Οι βυζαντινές πηγές του Συναξαριστή του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου». ΠΡΟΧΕΔΙΟ ΔΙΔΑΚΣΟΡΙΚΗ ΔΙΑΣΡΙΒΗ «Οι βυζαντινές πηγές του Συναξαριστή του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου». Εισαγωγή: υναξάριο ονομάζεται το βιβλίο που περιέχει βίους ή διηγήσεις για αγίους ή γεγονότα. Ετυμολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΧΟΛΗΜΑΤΑ 253 ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΤΟ ΕΝΤΥΠΑ TOT ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΑΑΙΝΙΚΟΤ

ΠΑΡΑΣΧΟΛΗΜΑΤΑ 253 ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΤΟ ΕΝΤΥΠΑ TOT ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΑΑΙΝΙΚΟΤ ΠΑΡΑΣΧΟΛΗΜΑΤΑ 253 ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΤΟ ΕΝΤΥΠΑ TOT ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΑΑΙΝΙΚΟΤ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Γ' ΕΡΓΑ Ο Φ. ΗΛΙΟΥ ΣΤΙΣ Προσθήκες της ελληνικής βιβλιογραφίας του παραθέτει έναν πίνακα με

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Χριστίνα Μπάνου 2o μάθημα. Α Εξάμηνο Ακαδ.

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Χριστίνα Μπάνου 2o μάθημα. Α Εξάμηνο Ακαδ. ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Χριστίνα Μπάνου cbanou@ionio.gr 2o μάθημα Α Εξάμηνο Ακαδ. Έτος: 2016-2017 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Στην Ελληνική Βιβλιογραφία Γκίνη-Μέξα αναγράφονται τα ακόλουθα

Στην Ελληνική Βιβλιογραφία Γκίνη-Μέξα αναγράφονται τα ακόλουθα ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ Στην Ελληνική Βιβλιογραφία Γκίνη-Μέξα αναγράφονται τα ακόλουθα φυλλάδια : * 4932.- Επιστολή τοΰ Κυρίου 'Ερρίκου Δούνν, γραμματέως της προς σΰστασιν σχολείων εν Βρεττανία τε καΐ τοις

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Project 6 ΒΙΒΛΙΟ Υ Π Ε Ύ Θ Υ Ν Ο Ι Κ Α Θ Η Γ Η Τ Έ Σ : Ε. Μ Π Ι Λ Α Ν Ά Κ Η Φ. Α Ν Τ Ω Ν Ά Τ Ο Σ

Ερευνητική Εργασία Project 6 ΒΙΒΛΙΟ Υ Π Ε Ύ Θ Υ Ν Ο Ι Κ Α Θ Η Γ Η Τ Έ Σ : Ε. Μ Π Ι Λ Α Ν Ά Κ Η Φ. Α Ν Τ Ω Ν Ά Τ Ο Σ Ερευνητική Εργασία Project 6 ΒΙΒΛΙΟ Υ Π Ε Ύ Θ Υ Ν Ο Ι Κ Α Θ Η Γ Η Τ Έ Σ : Ε. Μ Π Ι Λ Α Ν Ά Κ Η Φ. Α Ν Τ Ω Ν Ά Τ Ο Σ ΓΕΝΙΚΑ Παγκοσμίως σήμερα ως βιβλίο εννοείται η συνηθέστερη κατηγορία έντυπου αντικειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις ΜΑΘΗΜΑ 8 Ο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

KENTPON ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

KENTPON ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ KENTPON ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ τετράδια εργασίας ΚΟΜΝΗΝΗ Δ. ΠΗΔΩΝΙΑ Ελληνικά παλαιότυπα της Βιέννης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΡΙΑΡΑΚΗ Δωρεά βιβλίων Θ. Αυθεντόπουλου στο ΚΝΕ/ΕΙΕ Γ. ΜΠΑΡΟΥΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι εικόνες της Ανάστασης στην Ορθόδοξη Βυζαντινή Αγιογραφία

Οι εικόνες της Ανάστασης στην Ορθόδοξη Βυζαντινή Αγιογραφία Οι εικόνες της Ανάστασης στην Ορθόδοξη Βυζαντινή Αγιογραφία Η γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου είναι η σημαντικότερη, η λαμπρότερη, η πιο χαρούμενη μέρα μέσα στον εορταστικό κύκλο της Χριστιανοσύνης. Και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΓΑΜΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΑΜΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΓΑΜΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΑΜΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΓΑΜΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΑΜΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ Σελίδα 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πίνακας περιεχομένων ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... 2 ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ... 3

Διαβάστε περισσότερα

Μανόλης Χατζηδάκης, Έλληνες ζωγράφοι μετά την Άλωση (1450-1830), τ. 1, Αθήνα 1987.

Μανόλης Χατζηδάκης, Έλληνες ζωγράφοι μετά την Άλωση (1450-1830), τ. 1, Αθήνα 1987. Μανόλης Χατζηδάκης, Έλληνες ζωγράφοι μετά την Άλωση (14501830), τ. 1, Αθήνα 1987. Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος, Εικόνες της Κέρκυρας, Αθήνα 1990. Κερκυραίοι ζωγράφοι: 19ος20ος αι., επιμ. Αθ. Χρήστου, Κέρκυρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ Ι.Μ.Μ.Σ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ Ι.Μ.Μ.Σ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ Ι.Μ.Μ.Σ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 2018-2019 ΔΕΥΤΕΡΑ 10.20 11.10 Επίκαιροι σχολιασμοί με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σπάρτης, θεολόγο και εφημέριο Ι.Ν Αγ. Σπυρίδωνος Πανοσ. Αρχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Λ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Μαΐου Π ρ α κ τ ι κ ά ς)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Λ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Μαΐου Π ρ α κ τ ι κ ά ς) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Λ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 29-31 Μαΐου 2009 Π ρ α κ τ ι κ ά ς) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010 Ο ΤΟΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ Λ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Ας έλθομε στο Ερέχθειον και στο προκείμενο βιβλίο.

Ας έλθομε στο Ερέχθειον και στο προκείμενο βιβλίο. Ομιλία του προέδρου της ΕΣΜΑ, Ομοτ. Καθ. ΕΜΠ Χαράλαμπου Μπούρα στην παρουσίαση της απόδοσης του έργου αποκατάστασης του Ερεχθείου 1979-1987. Μουσείο Ακρόπολης, 10.04.2013. Η Αποκατάσταση του Ερεχθείου,

Διαβάστε περισσότερα

Η μεταβατική εποχή : Οι έριδες για το ζήτημα. των εικόνων (εικονομαχία)

Η μεταβατική εποχή : Οι έριδες για το ζήτημα. των εικόνων (εικονομαχία) Η μεταβατική εποχή : Οι έριδες για το ζήτημα των εικόνων (εικονομαχία) ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ Πνευματική κίνηση εμφανίστηκε στο Βυζάντιο στα μέσα του 9 ου αι. Είναι σύμφωνη με τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας ή όχι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ :

ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ : 1. ΑΓΙΑΣΟΣ Τόμοι : 10,11 2. ΑΕΡΟΠΟΣ Τεύχη : 73, 78, 83 ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ : 3. ΑΘΗΝΑ Τόμοι : 1(1889), 2(1890), 3(1891), 4(1892), 5(1893), 7(1895), 8(1896), 11(1899), 16-17(1904-05), 18-19(1906-07),

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ: ΠΡΟΤΥΠΟ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ: ΠΡΟΤΥΠΟ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ: ΠΡΟΤΥΠΟ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Αναστασία Τούρτα Επίτιμη Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Ο Αλέξανδρος νικά τον Δαρείο. Εικονογραφημένο

Διαβάστε περισσότερα

Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό.

Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. To Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Σκοπός: Στο γεωγραφικό χώρο του ελληνισμού

Διαβάστε περισσότερα

Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς γ ι α τ ο υ π ο λ ο γ ι σ τ ι κ ό φ ύ λ λ ο

Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς γ ι α τ ο υ π ο λ ο γ ι σ τ ι κ ό φ ύ λ λ ο Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς γ ι α τ ο υ π ο λ ο γ ι σ τ ι κ ό φ ύ λ λ ο Το λογισμικό αυτό μας διευκολύνει να κατηγοριοποιήσουμε τα δεδομένα μας, να τα ταξινομήσουμε με όποιον τρόπο θέλουμε και να κάνουμε σύνθετους

Διαβάστε περισσότερα

Αρνητική απάντηση για τέλεση Θείας Λειτουργίας στα Κατεχόμενα- Υπό κατάρρευση Ναοί- Θέλουν να κάνουν Ιστορική Μονή Τέμενος

Αρνητική απάντηση για τέλεση Θείας Λειτουργίας στα Κατεχόμενα- Υπό κατάρρευση Ναοί- Θέλουν να κάνουν Ιστορική Μονή Τέμενος 11/04/2019 Αρνητική απάντηση για τέλεση Θείας Λειτουργίας στα Κατεχόμενα- Υπό κατάρρευση Ναοί- Θέλουν να κάνουν Ιστορική Μονή Τέμενος Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Κύπρου Αρνητική ήταν η απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από το Στέκι των Πληροφορικών Θέμα Α A1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΡΤΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΒΟΡΤΟΛΙ

ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΡΤΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΒΟΡΤΟΛΙ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΟΔΟΤΛΟΣ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΡΤΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΒΟΡΤΟΛΙ Στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα ανήκει χαλκογραφία με την παράσταση της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Τη χαλκογραφία δημοσίευσε

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ 2014 Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή «Αυτός σήκωσε τις αμαρτίες μας με το ίδιο Του το σώμα στο σταυρό, για να πεθάνουμε κι εμείς ως προς την αμαρτία και να

Διαβάστε περισσότερα

Πατέρες και Οικουµενικοί Διδάσκαλοι. Πατρολογία Ι (Υ102) Διδάσκων: Συμεών Πασχαλίδης

Πατέρες και Οικουµενικοί Διδάσκαλοι. Πατρολογία Ι (Υ102) Διδάσκων: Συμεών Πασχαλίδης Πατέρες και Οικουµενικοί Διδάσκαλοι ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΥΜΕΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ Πατρολογία Ι (Υ102) Διδάσκων: Συμεών Πασχαλίδης 1 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΥΜΕΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ Οι Πατέρες των πρώτων αιώνων Ποιοι ονοµάζονταν

Διαβάστε περισσότερα

Μνήμων. Τομ. 12, 1989 ΣΕΛΙΔΑ ΤΙΤΛΟΥ-ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Mnimon Mnimon To cite this article:

Μνήμων. Τομ. 12, 1989 ΣΕΛΙΔΑ ΤΙΤΛΟΥ-ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Mnimon Mnimon  To cite this article: Μνήμων Τομ. 12, 1989 ΣΕΛΙΔΑ ΤΙΤΛΟΥ-ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Mnimon Mnimon http://dx.doi.org/10.12681/mnimon.377 Copyright 1989 To cite this article: Mnimon (1989). ΣΕΛΙΔΑ ΤΙΤΛΟΥ-ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Μνήμων,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής Βελτίωσης Περιεχομένου δήλωσης Ε9

Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής Βελτίωσης Περιεχομένου δήλωσης Ε9 Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής Βελτίωσης Περιεχομένου δήλωσης Ε9 1. Οθόνη εισόδου στην εφαρμογή βελτίωσης περιεχομένου Δηλώσεων Ε9 Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται να συμπληρωθούν (Εικόνα 1): Ο Α.Φ.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

(Η μουσική των αγγέλων)

(Η μουσική των αγγέλων) ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Η μουσική των αγγέλων) Λίγα λόγια για το ύφος των ήχων... Η αρχαία ονομασία είναι ο ήχος από τον οποίο προήλθε ο αντίστοιχος βυζαντινός -Ηχος α (Δώριος)...Σεμνός,αξιωματικός,μεγαλοπρεπής,σοβαρός

Διαβάστε περισσότερα

http://www.gdimitrakopoulos.gr

http://www.gdimitrakopoulos.gr ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου.

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου. ΜΑΘΗΜΑ 22 ο ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ Θ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με την ιστορία της αρχαίας Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη Ἐ βδοµάδα κ.λπ.

Μεγάλη Ἐ βδοµάδα κ.λπ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Email TA ΜΗΝΑΙΑ ΟΚΤΩΗΧΟΣ ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟΝ ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ ΕΥΧΟΛΟΓΙΟΝ Καινούριο, ἕτοιµες καθηµερινὲ ς ἀκολουθίες γιὰ τοὺ ς Ἱ ερεῖ ς - ΔΩΡΕΑΝ Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

Ολοι είμαστε αδέλφια

Ολοι είμαστε αδέλφια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού (Μέρος Α ) Ολοι είμαστε αδέλφια ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού Ολοι είμαστε αδέλφια (Μέρος A )

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΑΝΤΑΦΤΛΛΟΣ Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΛΟΓΙΑ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΤΛΛΟΣ Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΤΛΛΟΣ Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΛΟΓΙΑ Η τιμητική πρόσκληση των οργανωτών του Διημέρου μας* ήταν μια πρόκληση να ξανασκεφθώ και να απαντήσω στο ερώτημα, που διατυπώνεται από αυτούς που με παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως».

Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως». 23/12/2018 Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως». Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου Αγρινίου, τελέσθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ «ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕΙΤΟΤΡΓΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (16ΟΣ-19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ)

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ «ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕΙΤΟΤΡΓΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (16ΟΣ-19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ) Τριαντάφυλλο? Ε. Σκλαβενίτης ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ «ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕΙΤΟΤΡΓΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (16ΟΣ-19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ) 1 ò θρησκευτικό βιβλίο, δλη αύτη την περίοδο, άπο τα πρώτα έντυπα βιβλία ως τις αρχές του 19ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Γι αυτό και εμείς, ενωμένοι με τους Αγγέλους και τους αγίους, διακηρύττουμε τη δόξα σου αναφωνώντας και λέγοντας (ψάλλοντας):

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Γι αυτό και εμείς, ενωμένοι με τους Αγγέλους και τους αγίους, διακηρύττουμε τη δόξα σου αναφωνώντας και λέγοντας (ψάλλοντας): ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ 99. Παρ ότι η δεύτερη ευχή είναι συγκροτημένη με το προοίμιό της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλα προοίμια, ιδιαίτερα με εκείνα που σε περίληψη περιγράφουν το Μυστήριο της Σωτηρίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ, ΕΣΠΙ 1

ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ, ΕΣΠΙ 1 ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ, ΕΣΠΙ 1 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Η έννοια της συνάρτησης είναι θεμελιώδης στο λογισμό και διαπερνά όλους τους μαθηματικούς κλάδους. Για το φοιτητή είναι σημαντικό να κατανοήσει πλήρως αυτή

Διαβάστε περισσότερα

α/α ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 1. Αρχαία Εβραϊκή Γλώσσα Βελουδία Σιδέρη- Παπαδοπούλου

α/α ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 1. Αρχαία Εβραϊκή Γλώσσα Βελουδία Σιδέρη- Παπαδοπούλου Εξάμηνο Α Μαθήματα Υποχρεωτικά ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 σελ. 1 1. Αρχαία Εβραϊκή Γλώσσα Βελουδία Σιδέρη- Παπαδοπούλου 1/9/2011 Πέμπτη 9:00 Γραφείο 2. Εισαγωγή στην Κωνσταντίνος 7/9/2011 Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και To Μουσείο Eλληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περιπου1000τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Φιλοξενεί συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγία Θέκλα Βρίσκεται 7χλμ νότια από το κέντρο της Σωτήρας.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΑΝΤΑΦΤΛΛΟΣ Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΤΛΛΟΣ Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Βιβλιοκριτικά αρυρα ΤΡΙΑΝΤΑΦΤΛΛΟΣ Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TOT ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΏΝ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑΤΑ Ένα μέρος μόνο από το έργο

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Λαγκαδά: Θα πρέπει να κάνουμε βήματα «ασκήσεως» για να αλλάξει η ζωή μας

Μητρ. Λαγκαδά: Θα πρέπει να κάνουμε βήματα «ασκήσεως» για να αλλάξει η ζωή μας 24/03/2019 Μητρ. Λαγκαδά: Θα πρέπει να κάνουμε βήματα «ασκήσεως» για να αλλάξει η ζωή μας Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Λαγκαδά Για την προσωπικότητα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά έκανε λόγο ο Σεβασμιώτατος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ 1 ο ΕΠΑΛ Ιλίου 5 ο ΣΕΚ Γ Αθήνας Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών Χατζηγιαννάκη Β. Ρόκου Χ. Λιομαζώχτρες Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ Χαρακτική: η τέχνη της εγχάραξης μιας σκληρής επίπεδης,

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα,

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούσι, 07-05-2013 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Μαρούσι, 07-05-2013 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο

Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο «Ένα λιθαράκι για το σχολείο του μουσείου μας» Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας ανήκει σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας

Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας Οδηγίες Προς Τους Συγγραφείς Η «Σύγχρονη Οδοντική Τεχνολογία» δέχεται για δημοσίευση εργασίες, που αναφέρονται σε θέματα οδοντικής τεχνολογίας και ειδικότερα στο εργαστηριακό μέρος της κατασκευής των οδοντοπροσθετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ Κάθε αναφορά απόψεις που προέρχεται από εξωτερικές πηγές -βιβλία, περιοδικά, ηλεκτρονικά αρχεία, πρέπει να επισημαίνεται, τόσο μέσα στο κείμενο όσο και στη βιβλιογραφία,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ Η εφεύρεση της τυπογραφίας Η εφεύρεση της τυπογραφίας δεν ανήκει ούτε σε κάποιο συγκεκριμένο λαό ούτε σε κάποια συγκεκριμένη χρονολογία. Η δόξα της εφεύρεσης αποδίδεται στον

Διαβάστε περισσότερα

5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός. 7 Τετάρτη Θεία Λειτουργία «Σύναξις Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου»

5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός. 7 Τετάρτη Θεία Λειτουργία «Σύναξις Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου» Ιανουάριος 1 Πέμπτη Θεία Λειτουργία «Περιτομή Του Κυρίου» 4 Κυριακή Θεία Λειτουργία 5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός 6 Τρίτη Θεία Λειτουργία & Αγιασμός «Άγια Θεοφάνεια» 7 Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν 1971-2013 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Σταδίου 48, 5ος όροφος, γραφ. 17, 105 64 Αθήνα, τηλ. 210.32.15.100 Α.Φ.Μ.: 090045002, Δ.Ο.Υ.: Α Αθήνας Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΠΝ ΤΟΥ ΚΝΕ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΠΝ ΤΟΥ ΚΝΕ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΠΝ ΤΟΥ ΚΝΕ Κατάλογος Έκθεσης: Πεντακόσια χρόνια έντυπης παράδοσης του Νέου Ελληνισμού (1499-1999) Επιμέλεια Κ.Σπ. Στάικος, Τ.Ε. Σκλαβενίτης Βουλή των Ελλήνων, Αθήνα 2000, 4ο, ιστ'+503

Διαβάστε περισσότερα

Απονομή Οφφικίου από τον Μητρ. Κωνσταντίας

Απονομή Οφφικίου από τον Μητρ. Κωνσταντίας 04/12/2018 Απονομή Οφφικίου από τον Μητρ. Κωνσταντίας Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Κύπρου Με τον εόρτιο Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστατούντος Πανιερωτά Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώσ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ να δηλώσουν τη συμμετοχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ να δηλώσουν τη συμμετοχή ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώνει θερινό εργαστήριο Γραφικών Τεχνών στις 9-16 Ιουλίου 2017. Συνδιοργανωτές του εργαστηρίου είναι η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνείτε στο ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ

Τηλεφωνείτε στο ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ Τηλεφωνείτε στο ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ Θεσσαλονίκη, τηλ.: +30 2310 252575. (Εγνατίας 109, Θεσσαλονίκη), προκειμένου να εξασφαλίσετε μια άδεια εισόδου και να εκδοθεί ένα "Διαμονητήριο" στο όνομά σας (Εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Ρόδος, 10.02.2012 Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, στην

Διαβάστε περισσότερα

Συνεστίαση κατηχητών την Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεστίαση κατηχητών την Ιεράς Μητροπόλεως Συνεστίαση κατηχητών Ιεράς Μητροπόλεως την Με πολύ χαρά και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεστίαση των κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως μας στον πολυχώρο Διακονία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του άρθρου υπήρξε η ανακρίβεια

Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του άρθρου υπήρξε η ανακρίβεια Ηγούμενος Χρυσορρογατίσσης Διονύσιος Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΗΜΑΤΟΥ Διόρθωση ανακρίβειας που προήλθε από παρεξήγηση Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του άρθρου υπήρξε η ανακρίβεια που αναφέρεται στο βιβλίο της Μαρίνας

Διαβάστε περισσότερα

H ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Γ ΚΑΙ Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

H ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Γ ΚΑΙ Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ H ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Γ ΚΑΙ Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣXOΛEIO; ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!!! Ο Μιχαήλ Γ (842-867) ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της δυναστείας του Αμορίου. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο.

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. 107. Ο Κύριος να είναι μαζί σας. Και με το πνεύμα σου. ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. Ακολουθεί το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ by Τaλκ/ Αύγουστος 29, 2018/ Χωρίς σχόλια Οι εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Δεσύπρη και Κωνσταντίνα Μάρκου υπογράφουν τη νέα,

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουαριος Κυριακη ευτερα Τριτη Τεταρτη Πεµπτη Παρασκευη Σαββατο. Μαρτιος Φεβρουαριος Περιτοµη Χριστου Μεγαλου Βασιλειου Νεο Ετος

Ιανουαριος Κυριακη ευτερα Τριτη Τεταρτη Πεµπτη Παρασκευη Σαββατο. Μαρτιος Φεβρουαριος Περιτοµη Χριστου Μεγαλου Βασιλειου Νεο Ετος Ιανουαριος 2016 Αντωνιου του Μεγαλου Θεοδοσιου Αθανασιου και Κυριλλου Ευθυµιου Ιωαννου του Προδροµου Γρηγοριου Θεολογου Τατιανης Ξενοφωντος Τα Αγια Θεοφανεια Ανακοµιδη Λειψανων Ιωαννου Χρυσοστοµου Περιτοµη

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουαριος Κυριακη ευτερα Τριτη Τεταρτη Πεµπτη Παρασκευη Σαββατο Μαρτιος Φεβρουαριος 2017.

Ιανουαριος Κυριακη ευτερα Τριτη Τεταρτη Πεµπτη Παρασκευη Σαββατο Μαρτιος Φεβρουαριος 2017. Ιανουαριος 2017 5 6 7 Περιτοµη Χριστου Μεγαλου Βασιλειου Νεο Ετος 8 9 10 11 12 13 14 Ευστρατιου Θεοδοσιου Τατιανης Τα Αγια Θεοφανεια Ιωαννου του Προδροµου 15 16 17 18 19 20 21 Αντωνιου του Μεγαλου Αθανασιου

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουαριος Κυριακη ευτερα Τριτη Τεταρτη Πεµπτη Παρασκευη Σαββατο. Φεβρουαριος Μαρτιος Περιτοµη Χριστου Μεγαλου Βασιλειου Νεο Ετος

Ιανουαριος Κυριακη ευτερα Τριτη Τεταρτη Πεµπτη Παρασκευη Σαββατο. Φεβρουαριος Μαρτιος Περιτοµη Χριστου Μεγαλου Βασιλειου Νεο Ετος Ιανουαριος 2020 Φεβρουαριος 2020 1 2 3 4 5 6 7 8 9 101112131415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 Μαρτιος 2020 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 5 6 7

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουαριος Κυριακη ευτερα Τριτη Τεταρτη Πεµπτη Παρασκευη Σαββατο. Φεβρουαριος Μαρτιος Περιτοµη Χριστου Μεγαλου Βασιλειου Νεο Ετος

Ιανουαριος Κυριακη ευτερα Τριτη Τεταρτη Πεµπτη Παρασκευη Σαββατο. Φεβρουαριος Μαρτιος Περιτοµη Χριστου Μεγαλου Βασιλειου Νεο Ετος Ιανουαριος 2019 Φεβρουαριος 2019 24 25 26 27 28 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Τα Αγια Θεοφανεια Μαρτιος 2019 24 25 26 27 28 29 30 31 Ιωαννου του Προδροµου Περιτοµη Χριστου Μεγαλου Βασιλειου Νεο Ετος Ευστρατιου

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουαριος Κυριακη ευτερα Τριτη Τεταρτη Πεµπτη Παρασκευη Σαββατο. Φεβρουαριος Μαρτιος Περιτοµη Χριστου Μεγαλου Βασιλειου Νεο Ετος

Ιανουαριος Κυριακη ευτερα Τριτη Τεταρτη Πεµπτη Παρασκευη Σαββατο. Φεβρουαριος Μαρτιος Περιτοµη Χριστου Μεγαλου Βασιλειου Νεο Ετος Ιανουαριος 2018 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Ιωαννου του Προδροµου Περιτοµη Χριστου Μεγαλου Βασιλειου Νεο Ετος Ευστρατιου Θεοδοσιου Τατιανης Τα Αγια Θεοφανεια 14 15 16 17 18 19 20 Αντωνιου του Μεγαλου Αθανασιου

Διαβάστε περισσότερα

Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια.

Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια. Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια. Στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτοι Δήμοι στην Ελλάδα ο Άγιος Νικόλαος, το σημερινό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ Dies Domini ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ της Ποιμαντικής Ενότητας της Καθολικής Μητροπόλεως Νάξου Αρ. 30 5-19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ & ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ Προσφιλείς

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Συγγραφής και Μορφοποίησης Κειμένου

Οδηγίες Συγγραφής και Μορφοποίησης Κειμένου Οδηγίες Συγγραφής και Μορφοποίησης Κειμένου Περιεχόμενα 1. Στοιχεία κειμένου 5 2. Διαμόρφωση και διάταξη σελίδας 5 2.1. Έκταση κειμένου 5 2.2. Μορφοποίηση σελίδας 5 2.3. Μορφοποίηση κειμένου 5 2.4. Τίτλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ Ι ΙΩΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ Ι ΙΩΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙ ΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Ρέθυμνο, 05-12-2011 Αριθμ.Πρωτ.: 6619 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«Στέλνω σε όλο τον ευσεβή ορθόδοξο ρωσικό λαό την ευλογία και τη στοργή της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως»- Τί είπε στο Ρωσικό Μετόχι

«Στέλνω σε όλο τον ευσεβή ορθόδοξο ρωσικό λαό την ευλογία και τη στοργή της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως»- Τί είπε στο Ρωσικό Μετόχι 10/08/2019 «Στέλνω σε όλο τον ευσεβή ορθόδοξο ρωσικό λαό την ευλογία και τη στοργή της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως»- Τί είπε στο Ρωσικό Μετόχι Πατριαρχεία / Οικουμενικό Πατριαρχείο «Μέσα στην

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Διαχείρισης Web Portal ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ για τις Κατασκηνώσεις Διαδικασία Κράτησης θέσεως Κατασκήνωσης

Οδηγίες Διαχείρισης Web Portal ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ για τις Κατασκηνώσεις Διαδικασία Κράτησης θέσεως Κατασκήνωσης Οδηγίες Διαχείρισης Web Portal ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ για τις Κατασκηνώσεις Διαδικασία Κράτησης θέσεως Κατασκήνωσης 1 Αγαπητοί Ασφαλισμένοι/Συνταξιούχοι, Σας παρουσιάζουμε αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΛΥΣΕΙΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Συγγραφής Εργασιών για το 7 ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα των Μεταφορών

Οδηγίες Συγγραφής Εργασιών για το 7 ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα των Μεταφορών Οδηγίες Συγγραφής Εργασιών για το 7 ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα των Μεταφορών Όνομα Επίθετο 1, 1 Οργανισμός E-mail: Περίληψη Κάθε εισήγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει περίληψη, μέχρι 150 λέξεις το

Διαβάστε περισσότερα

To «Εισοδικό της Αγίας Σοφίας»

To «Εισοδικό της Αγίας Σοφίας» 26/03/2019 To «Εισοδικό της Αγίας Σοφίας» Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Χαλκίδος Το βιβλίο του καρδιολόγου και ψάλτη της Χαλκίδας κυρίου Χριστοφόρου Σωφρονίου «ΕΙΣΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ», παρουσιάστηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών ΤΜΗΜΑ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ: Β ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 208-9 Α/Α Τίτλος Θέματος Μέλος Ε.Π. Σύντομη Περιγραφή (μέχρι 00 λέξεις) Προαπαιτούμενα γνωστικά πεδία Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Η µαγεία του βιβλίου

Η µαγεία του βιβλίου Η µαγεία του βιβλίου Χριστιάνα Αντρέου Παναγιώτα Χαραλάµπους για το βιβλίο Το βιβλίο, το βιβλίο είναι φίλος µου καλός. Το κρατώ και το διαβάζω, και λεπτό δε σταµατώ. Η µαγεία του µε ταξιδεύει στο δικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων 1. Ποια είναι τα βιβλία της Καινής Διαθήκης 1. Ιστορικά Ευαγγέλια 1. κατά Ματθαίον 2. κατά Μάρκον 3. κατά Λουκάν 4. κατά Ιωάννην 5.Πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Bαθμός Προτεραιότητας. Μαρούσι, Αριθ. Πρωτ. Φ.1923/107204/ /Η2

Bαθμός Προτεραιότητας. Μαρούσι, Αριθ. Πρωτ. Φ.1923/107204/ /Η2 ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ Bαθμός Προτεραιότητας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Γενική Γραμματεία Παιδείας και Θρησκευμάτων Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Συντάκτης: Ευάγγελος Δεναξάς

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Συντάκτης: Ευάγγελος Δεναξάς ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Συντάκτης: Ευάγγελος Δεναξάς 1) Πού έγινε η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος; Α. Κωνσταντινούπολη Β. Έφεσο Γ. Νίκαια Δ. Χαλκηδόνα 2) Ποιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας καθαιρέθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ. 29/2, Τετάρτη των Τεφρών. Αρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η Θεία Λειτουργία στις 19.00 στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό (Ντόμο) με την επίθεση της τέφρας. ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προσχέδιο έργου Ανάδειξης των Καταλόγων και της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Καρακάλλου (Δεκέμβριος 2008)

Προσχέδιο έργου Ανάδειξης των Καταλόγων και της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Καρακάλλου (Δεκέμβριος 2008) Προσχέδιο έργου Ανάδειξης των Καταλόγων και της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Καρακάλλου (Δεκέμβριος 2008)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώνει θερινό εργαστήριο Γραφικών Τεχνών στις 9-16 Ιουλίου 2017. Συνδιοργανωτές του εργαστηρίου είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα. Θα ξεκινήσω από

Διαβάστε περισσότερα

4. Η διάδοση του Χριστιανισμού στους Μοραβούς και τους Βουλγάρους

4. Η διάδοση του Χριστιανισμού στους Μοραβούς και τους Βουλγάρους I. ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ Μ. ΑΣΙΑ 4. Η διάδοση του Χριστιανισμού στους Μοραβούς και τους Βουλγάρους (σελ. 39-40) Ο Μιχαήλ Γ ως αρματοδρόμος στα ανάκτορα του Αγίου Μάμαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΗ Τα Υποδείγματα των ψηφοδελτίων που ακολουθούν αναγράφηκαν προς διευκόλυνση των συνδυασμών. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση δεν αποτελεί λόγο ακυρότητας των

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιερά Μονή Κουδουμά ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη

Η Ιερά Μονή Κουδουμά ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη 24/01/2019 Η Ιερά Μονή Κουδουμά ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη / Ιερές Μονές Η Μονή Κουδουμά, βρίσκεται στη νότια Κρήτη, στα νότια παράλια του Νομού Ηρακλείου. Από το Ηράκλειο απέχει 2-2,5 ώρες, μια

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης Ενότητα 5: Ο Υιός του Ανθρώπου Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Τ ΙΜΗΤΙΚΗ Ε ΚΔ ΗΛΩΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Λίγες εκδηλώσεις θα ήταν τόσο κατάλληλες για να τιµηθεί η παγκόσµια ηµέρα του βιβλίου, η 23η Απριλίου, όσο εκείνη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ Εργασία του μαθητή: Μαγγιώρου

Διαβάστε περισσότερα