Α. Θεσµικές επισηµάνσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Α. Θεσµικές επισηµάνσεις"

Transcript

1 Ι. Πρόλογος Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στο οποίο λειτούργησε υποστηρικτικά το εν λόγω Έργο, έχει καταγράψει από την αρχή της λειτουργίας του, τον Οκτώβριο 2011 µέχρι το 2013, 383 θύµατα ρατσιστικής βίας. Ενώ µόνο για το έτος 2014, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 81 περιστατικά ρατσιστικής βίας µε περισσότερα από 100 θύµατα 1. Σκοπός του εν λόγω Έργου ήταν να βελτιώσει την τραγικά ανεπαρκή πρόσβαση των θυµάτων εγκληµάτων µίσους σε ιατρικές, ψυχοκοινωνικές και νοµικές υπηρεσίες, και να συνδράµει την πρόσβασή τους στο σύστηµα δικαιοσύνης, ώστε να είναι σε θέση να ζητήσουν νοµική επανόρθωση. Η διεθνής εµπειρία έχει δείξει ότι τα εγκλήµατα µίσους οφείλουν να τυγχάνουν µεγαλύτερης προσοχής από τα κοινά εγκλήµατα, διότι επηρεάζουν ολόκληρες κοινότητες ανθρώπων, τραυµατίζοντας την κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, όσον αφορά στα θύµατα per se, βιώνουν έναν πολλαπλό αποκλεισµό: αφενός η έλλειψη υποστηρικτικών δοµών οδηγεί σε δευτερογενή θυµατοποίηση, αφετέρου η αδυναµία πρόσβασης στο σύστηµα δικαιοσύνης ακυρώνει την ίδια την έννοια της έννοµης προστασίας. Στόχος του Έργου ήταν η παροχή ενός ολοκληρωµένου συστήµατος αναγνώρισης, καταγραφής και αντιµετώπισης των ρατσιστικών εγκληµάτων, µε δύο βασικούς στόχους: α. την παροχή ολοκληρωµένων υπηρεσιών στα θύµατα εγκληµάτων µίσους µέσω ενός συστήµατος παραποµπών για διερµηνεία, πρωτογενή ιατρική, ψυχοκοινωνική και νοµική υποστήριξη των θυµάτων, και β. µέσω των υπηρεσιών αυτών, την ανάδειξη των διοικητικών, θεσµικών και νοµικών προβληµάτων και την διατύπωση σχετικών συστάσεων προς τις αρµόδιες αρχές. Το έργο που υλοποιήθηκε συνέβαλε ενεργά στην αντιµετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς προσέφερε τις απαραίτητες υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτοµα που είναι αποδέκτες της πιο οξείας µορφής διακρίσεων, των εγκληµάτων µίσους.

2 Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου, οι συνεργαζόµενοι φορείς κατάφεραν να εντοπίσουν και να καταγράψουν περιστατικά εγκληµάτων µίσους στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Από τις καταγραφές αυτές αρκετά ήταν τα άτοµα που έλαβαν υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως υπηρεσίες συνοδείας σε νοσοκοµεία και αστυνοµικά τµήµατα, υπηρεσίες διερµηνείας, ιατρική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική και νοµική συνδροµή. Επιπλέον σηµαντικό κοµµάτι του Έργου αποτέλεσαν οι ενηµερωτικές εκδηλώσεις που πραγµατοποιήθηκαν σχετικά µε τα εγκλήµατα µίσους, τον τρόπο αντιµετώπισής τους, το νοµικό πλαίσιο αλλά και τη σηµασία της καταγραφής τέτοιων περιστατικών. Στα πλαίσια του Έργου πραγµατοποιήθηκε η επικαιροποίηση και ανατύπωση του ενηµερωτικού φυλλαδίου του Δικτύου καθώς επίσης και η παραγωγή ενός spot µε στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώµης αναφορικά µε θέµατα ρατσισµού, διακρίσεων και εγκληµάτων µίσους. Καίριας σηµασίας τέλος είναι το γεγονός ότι στα πλαίσια του Έργου εκδικάστηκαν υποθέσεις που αφορούσαν σε εγκλήµατα µίσους µε πολύ θετικά αποτελέσµατα. Α. Θεσµικές επισηµάνσεις Για τους σκοπούς του Έργου και δεδοµένου ότι αυτό λειτούργησε συµπληρωµατικά και βοηθητικά προς το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, υιοθετήθηκε ο ορισµός που χρησιµοποιείται από αυτό. Δηλαδή, περιστατικά ρατσιστικής βίας θεωρούνται εγκληµατικές πράξεις ή βίαιες ενέργειες ή συµπεριφορές εις βάρος ατόµων, τα οποία στοχοποιούνται λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, χρώµατος, θρησκευτικής προέλευσης, σεξουαλικού προσανατολισµού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας. Καταγράφονται επίσης εγκληµατικές πράξεις ή βίαιες ενέργειες ή συµπεριφορές σε βάρος των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωµάτων, δηλαδή όσων ατόµων προωθούν και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώµατα και στοχοποιούνται λόγω αυτής τους της ιδιότητας. Β. Μεθοδολογία Το εν λόγω Έργο υιοθέτησε επίσης την µεθοδολογία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω. Η αυστηρή µεθοδολογία του Δικτύου, επιβάλλει την καταγραφή αποκλειστικά µέσω της συνέντευξης µε τα θύµατα και για τον λόγο αυτό εξαρτά την επιτυχία της καταγραφής από την επιθυµία του θύµατος να καταγράψει την εµπειρία του. Όλοι οι φορείς που συµµετέχουν στο συγκεκριµένο Έργο, έχουν υιοθετήσει την ενοποιηµένη φόρµα καταγραφής. Η συµπλήρωση της φόρµας καταγραφής βασίζεται στη µαρτυρία του θύµατος, είναι ανώνυµη και χρησιµοποιείται αποκλειστικά και µόνο από τους φορείς του

3 Έργου µε σκοπό την καταπολέµηση του ρατσισµού και των εγκληµάτων µίσους. Τα στοιχεία που καταγράφονται προωθούνται επίσης στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, πάντα µε τη σύµφωνη γνώµη των θυµάτων. ΙΙ. Ανάλυση των καταγραφών Α. Γενικά χαρακτηριστικά καταγεγραµµένων επιθέσεων Κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2014 Μαρτίου 2016, οι φορείς του Έργου κατέγραψαν µέσω συνεντεύξεων µε τα θύµατα 150 περιστατικά ρατσιστικής βίας µε 200 θύµατα. Στα 47 περιστατικά στοχοποιήθηκαν 48 µετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώµατος. Στα 101 περιστατικά στοχοποιήθηκαν 142 ΛΟΑΤKI άτοµα. Εξ αυτών σε 2 περιστατικά τα θύµατα ήταν αλλοδαποί οι οποίοι στοχοποιήθηκαν λόγω σεξουαλικού προσανατολισµού και λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, σε 1 περιστατικό τουλάχιστον το θύµα στοχοποιήθηκε και λόγω αναπηρίας. Σε 3 περιστατικά τα θύµατα στοχοποιήθηκαν ως υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωµάτων λόγω της δράσης τους υπέρ των προσφύγων ή/και των µετανστών-ριών. Σε 2 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ιεροί ή συµβολικοί χώροι ή χώροι συλλογικοτήτων. Σε 37 περιστατικά οι δράστες στοχοποίησαν ένα άτοµο ενώ σε 113 περιστατικά στοχοποίησαν περισσότερα από ένα άτοµα. Γεωγραφική διασπορά: 82 περιστατικά έλαβαν χώρα σε περιοχές εκτός Αττικής, και 67 σε περιοχές εντός Αττικής. Εκτός Αττικής καταγράφηκαν 16 περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, 16 στην Πάτρα, 12 στην Κω και 5 στην Κρήτη. Λιγότερα περιστατικά καταγράφηκαν σε περιοχές όπως η Θάσος, η Ζάκυνθος, τα Ιωάννινα, το Κιλκίς, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Βόλος, η Ηγουµενίτσα, η Πάρος, θήβα, Αίγινα, Κοµοτηνή, Κοζάνη, Εύβοια, Αγρίνιο, Κατερίνη, Τρίπολη, Πέλλα, Θράκη, Λακωνία, Λάρισα, Ιτέα, και Ναύπακτος. Από τα 67 περιστατικά που καταγράφηκαν εντός της Αττικής, η πλειοψηφία αυτών έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο περιστατικά καταγράφηκαν και σε περιοχές όπως ο Μαραθώνας, η Αµυγδαλέζα, η Καλλιθέα, η Γλυφάδα, η Σαλαµίνα και ο Πειραιάς. Χώρος τέλεσης: 7 περιστατικά συνέβησαν σε σχολεία ή εκπαιδευτικά ιδρύµατα, 7 περιστατικά έλαβαν χώρα στους χώρους εργασίας του θύµατος ή του δράστη και 13 περιστατικά στην οικία του θύµατος. Η πλειονότητα των περιστατικών, δηλαδή 89 περιστατικά έλαβαν χώρα σε δηµόσιο χώρο (δρόµος, άλσος) εκ των οποίων 1 σε δηµόσιο νοσοκοµείο, 10 σε ΜΜΜ και σταθµούς, 10 περιστατικά σε Αστυνοµικά Τµήµατα, χώρους κράτησης ή φιλοξενίας, 3 περιστατικά στο διαδίκτυο, 1 περιστατικό ήταν τηλεφωνικά και 9 περιστατικά έλαβαν χώρα σε καταστήµατα όπως χώροι διασκέδασης ή εστίασης.

4 Χαρακτηριστικά των επιθέσεων: Σηµαντικός αριθµός των επιθέσεων είχε ως αποτέλεσµα την πρόκληση σωµατικών βλαβών και άλλα σοβαρά αδικήµατα. Καταγράφηκαν 14 βαριές σωµατικές βλάβες, 2 βιασµοί («διορθωτικός» και κατά ανηλίκου από ανήλικους), 48 περιστατικά µε σωµατικές βλάβες, ή σε συνδυασµό µε ασέλγεια, εµπρησµό, κλοπές, εξυβρίσεις, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ή ληστεία, 20 µε απειλές, ή σε συνδυασµό µε εξύβριση ή παρενόχληση άλλου τύπου, 3 περιστατικά φθοράς ξένης περιουσίας µε εξύβριση ή κλοπή, 1 περιστατικό βεβήλωσης, 54 εξυβρίσεις (µε διάφορες παραλλαγές που εξειδικεύονται στις επιµέρους κατηγορίες), 8 περιστατικά ασέλγειας ή προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας. Θύµατα: Από τα θύµατα τα οποία ήρθαν σε επαφή µε τους φορείς του Έργου 117 ήταν άνδρες, εκ των οποίων 1 τρανς και 46 ήταν γυναίκες, εκ των οποίων 14 τρανς ενώ 7 θύµατα αυτοπροσδιορίζονται ως κουήρ. Εκ των προαναφερόµενων θυµάτων 16 ήταν ανήλικοι, ενώ 110 θύµατα ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα ετών, 29 θύµατα είναι ηλικίας ετών ενώ τέλος 12 άτοµα ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα 45 έως και 65 ετών. Εκτός από τα περιστατικά κατά ατόµων, καταγράφηκε 1 περιστατικό βανδαλισµού που στοχοποίησαν την ισραηλιτική κοινότητα και 1 περιστατικό που οι δράστες στοχοποίησαν εκπαιδευτικό χώρο. Δράστες: Σύµφωνα µε τις µαρτυρίες των θυµάτων, σε 117 περιστατικά οι δράστες των επιθέσεων που καταγράφηκαν ήταν άνδρες, σε 12 περιστατικά ήταν γυναίκες, µια εκ των οποίων τρανς και σε 17 περιστατικά η επίθεση προήλθε από µεικτές οµάδες ανδρών και γυναικών. Σε 4 περιπτώσεις οι δράστες δεν ήταν ορατοί/ αντιληπτοί από τα θύµατα. Σε 2 περιστατικά οι δράστες ήταν ανήλικοι, σε 56 περιστατικά ανήκαν στην ηλικιακή οµάδα ετών. Σε 47 περιστατικά οι δράστες ήταν άνω των 30 ετών, ενώ σε αρκετά περιστατικά τα θύµατα δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν την ηλικία των δραστών. Κατά δήλωση των θυµάτων, οι δράστες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες. Καταγράφηκε επίσης 1 επίθεση από µεικτή εθνοτικά οµάδα µε τη συµµετοχή Ελλήνων και 5 περιστατικά στα οποία οι δράστες ήταν αλλοδαποί. Σε πολλά περιστατικά τα θύµατα δεν προσδιόρισαν την εθνική ή εθνοτική καταγωγή των δραστών. Στην πλειονότητα των επιθέσεων αναφέρθηκαν περισσότεροι από 1 θύτες. Οι 122 επιθέσεις έγιναν από οµάδες (άνω των 2 ατόµων), ενώ σε 64 επιθέσεις αναφέρεται ένας µόνο θύτης. Σε δύο επιθέσεις δεν προσδιορίστηκε ο αριθµός των θυτών.

5 Α1. Καταγραφές επιθέσεων κατά προσφύγων και µεταναστών/-ριών λόγω αλλοδαπότητας ή/και λόγω εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, χρώµατος Η εικόνα της βίας κατά προσφύγων και µεταναστών/-ριών, όπως προκύπτει από τις καταγραφές του Δικτύου, συντίθεται από επιθέσεις κάθε δυνατής εµβέλειας. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου καταγράφηκαν 34 επιθέσεις εναντίον προσφύγων και µεταναστών λόγω εµφανών χαρακτηριστικών αλλοδαπότητας ή/και εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, χρώµατος µε 35 θύµατα. Όπως αναφέρει και η Έκθεση 2 του Δικτύου για το 2015 «Καταγράφηκαν σοβαρές επιθέσεις, ορισµένες οργανωµένες και εµφορούµενες από ακραία ιδεολογικά στοιχεία, αλλά και επιθέσεις, οι οποίες ενώ µοιάζουν λιγότερο σοβαρές γιατί δεν προκαλούν σωµατικό πόνο ή την ανάγκη άµεσης ιατρικής περίθαλψης, καταδεικνύουν την περιφρόνηση των δραστών έναντι των θυµάτων και έχουν µακροπρόθεσµα σηµαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο θύµα αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, λ.χ. ενώ η ρίψη ενός φρούτου σε διερχόµενο αλλοδαπό δεν δύναται κατά πάσα πιθανότητα να τον τραυµατίσει σωµατικά, συνιστά οδυνηρή έκφραση της απόρριψης του θύµατος». Θύµατα: 28 άνδρες και 7 γυναίκες. Τα θύµατα των περιστατικών που καταγράφηκαν προέρχονταν από την Αίγυπτο (3), την Αιθιοπία (2), την Αιτή (1), την Αλβανία (2), το Αφγανιστάν (4), τη Βουλγαρία (1), την Γουινέα (2), την Γκάνα (1), το Μπαγκλαντές (7), τη Νιγηρία (5), το Πακιστάν (3), και τη Συρία (2). Νοµικό καθεστώς θυµάτων: 11 νοµίµως διαµένοντες, 1 πολίτης ΕΕ, 12 αιτούντες άσυλο, 1 αναγνωρισµένο πρόσφυγα, 1 µε ανθρωπιστικό καθεστώς, 2 χωρίς νοµιµοποιητικά έγγραφα και 7 χωρίς να έχουν δηλώσει καθεστώς. Δράστες: κατά δήλωση των θυµάτων, σε 12 περιστατικά οι δράστες ήταν Έλληνες, σε 1 περιστατικό µάλλον Έλληνας, σε 1 αλβανικής καταγωγής και σε 21 περιστατικά τα θύµατα δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν την εθνικότητα των δραστών. Η πλειοψηφία των δραστών είναι άνδρες (28 περιστατικά), σε 1 περιστατικό η δράστης είναι γυναίκα ενώ σε 4 περιστατικά οι δράστες είναι και γυναίκες και άνδρες. Σε 1 περιστατικό το θύµα δεν κατάφερε να προσδιορίσει το φύλο των δραστών. Οι δράστες ήταν σε 3 περιστατικά µεταξύ ετών, σε 2 περιστατικά ετών, σε 1 περιστατικό οι δράστες ήταν ετών ενώ σε 28 περιστατικά τα θύµατα δεν προσδιόρισαν την ηλικία των θυτών. 24 επιθέσεις έγιναν από περισσότερους δράστες και 9 επιθέσεις από ένα δράστη. Σε 1 περιστατικό το θύµα δεν κατάφερε να προσδιορίσει τον αριθµό των θυτών.

6 Ιδιότητα δραστών: Δηµόσιοι υπάλληλοι (1), ένστολοι (5), εργοδότες (4), µέλη εξτρεµιστικής οµάδας (9), πολίτες (12). Σε 1 περιστατικό το θύµα δεν κατάφερε να προσδιορίσει την ιδιότητα των δραστών. Α2. Επιθέσεις κατά προσφύγων/µεταναστών/ακτιβιστών στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης Οι οργανώσεις που συµµετείχαν στο εν λόγω Έργο έκριναν απαραίτητη την επιτόπια έρευνα κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης στα νησιά του Αιγαίου τα οποία είτε δεχόντουσαν κατά τη δεδοµένη χρονική στιγµή τους περισσότερους πρόσφυγες και µετανάστες, είτε δηµοσιεύονταν αρκετά περιστατικά που θα µπορούσαν να αποτελούν εγκλήµατα µίσους. Βάσει αυτού πραγµατοποιήθηκε επιτόπια έρευνα στην Κω 29-31/10/2015 και τη Λέσβο (3-5/11/2015). Κως Συνολικά καταγράφηκαν 8 περιστατικά, στα 3 εκ των οποίων τα θύµατα είναι ακτιβιστές. Στα συγκεκριµένα περιστατικά δράστες είναι πολίτες. Ο χώρος τέλεσης των περιστατικών είναι δηµόσιος χώρος ή χώρος φιλοξενίας προσφύγων και µεταναστών. Τα 2 από αυτά τα περιστατικά αφορούν εξυβρίσεις ή/και κλοπή και φθορά ξένης περιουσίας ενώ το τρίτο περιστατικό αφορά σε σωµατική βλάβη και εξύβριση. Στα υπόλοιπα περιστατικά στοχοποιήθηκαν νεοαφιχθέντες πρόσφυγες/ µετανάστες και αναφέρθηκαν σε εµάς µέσω αυτοπτών µαρτύρων. Πρόκειται για 5 που τελέστηκαν σε δηµόσιο χώρο (λιµάνι, γήπεδο), ως δράστες αναφέρθηκαν ένστολοι και αφορούν σε σωµατική βλάβη, απειλές και εξύβριση. Περιστατικό που κατέληξε σε µηνυτήρια αναφορά στο πλαίσιο του προγράµµατος: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής µας µιλήσαµε µε µάρτυρες ενός σοβαρού περιστατικού βίας που συνέβη στο νησί εις βάρος νεοαφιχθέντων προσφύγων. Συγκεκριµένα τα µεσάνυχτα της 3ης Σεπτεµβρίου 2015, µια ηµέρα πριν την επίσκεψη των Επιτρόπων κκ. Αβραµόπουλου, Τίµερµανς, αυτόκλητη οµάδα «αγανακτισµένων πολιτών» συγκεντρώθηκε, κραδαίνοντας σανίδες, ξύλινα ρόπαλα και σιδερογροθιές στην πλατεία έξω από το µέγαρο της Αστυνοµικής Διεύθυνσης Κω. Στη συνέχεια προέβη σε λεκτικές προσβολές εις βάρος της εθνικής καταγωγής των συγκεντρωµένων, ανάµεσα στους οποίους υπήρχαν οικογένειες µε παιδιά, οι οποίες σύντοµα κλιµακώθηκαν σε βιαιοπραγίες. Για το περιστατικό κατατέθηκε έγκληση παθούσας, αλληλέγγυας πολίτη και θύµατος της επίθεσης, καθώς και µηνυτήρια αναφορά ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου.

7 Ωστόσο, πολλά από τα περιστατικά δεν ήταν εύκολο να εντοπιστούν και άρα να καταγραφούν επισήµως στις φόρµες καταγραφής καταρχάς διότι τα θύµατα έχουν αποχωρήσει από την Κω και τα στοιχεία ήταν ελλιπή. Η αµέσως επόµενη επιλογή ήταν η καταγραφή περιστατικών µέσω µαρτύρων. Τέλος, αναφέρθηκαν κάποια περιστατικά στα οποία δεν ήταν µάρτυρες όσοι ήρθαµε σε επαφή, αλλά είτε αντιλήφθηκαν το περιστατικό αφού έγινε είτε το ίδιο περιστατικό επαναλαµβανόταν από διάφορα άτοµα, άρα θεωρήσαµε ότι θα πρέπει να αναφερθεί µε κάθε επιφύλαξη ως προς την ακρίβεια των στοιχείων. Λέσβος Καταγράφηκε 1 περιστατικό όπου στοχοποιήθηκε πρόσφυγας/ µετανάστης και αναφέρθηκε σε εµάς µέσω αυτοπτών µαρτύρων. Τελέστηκε σε δηµόσιο χώρο (χώρο φιλοξενίας), ως δράστης αναφέρθηκε ένας ένστολος και αφορά σε εξύβριση. Και στην περίπτωση της Λέσβου ορισµένα περιστατικά δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν επισήµως στις φόρµες καταγραφής καταρχάς για τους ίδιους λόγους που εξηγούνται ανωτέρω. Συµπέρασµα Στην περίπτωση της Κω, σαν γενικό συµπέρασµα, θα µπορούσαµε να πούµε ότι καταρχάς η αδιάφορη έως αρνητική στάση των αρχών (δήµος/εκκλησία), η διάχυτη αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας, η ανεµπόδιστη οικονοµική εκµετάλλευση των προσφύγων, η δυσκολία των ΜΚΟ ελληνικών και διεθνών και των οργανισµών να καταγγείλουν συµπεριφορές αλλά και συγκεκριµένα περιστατικά λόγω απουσίας πλαισίου παρέµβασης, η σχετική αδυναµία των τοπικών οµάδων αλληλεγγύης να καταγγείλουν (λόγω: πρόσφατης σύστασης, εξαίρεσης ως προς το γενικό κλίµα που επικρατεί στην τοπική κοινωνία, της έλλειψης χρόνου και µέσων να στοιχειοθετηθούν µαρτυρίες αφού απορροφούνται όλες οι δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναµικό και µέσα από την καθηµερινή ενασχόληση και κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων που καταφτάνουν τελώντας ουσιαστικό έργο) έχουν ως αποτέλεσµα την καθιέρωση ευνοϊκών συνθηκών σύνθεσης, οργάνωσης και δηµόσιας έκφρασης οµάδων µε ρατσιστικά κίνητρα. Παράλληλα, όσοι από την τοπική κοινωνία δεν συµφωνούν µε ρατσιστικές συµπεριφορές που βλέπουν, νιώθουν αµηχανία ή και φόβο να τις καταγγείλουν διότι δεν θέλουν να συγκρουστούν µε την υπόλοιπη τοπική κοινωνία, δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο στήριξης µαρτύρων και φοβούνται την πιθανότητα ενδυνάµωσης των επιθετικών συµπεριφορών.

8 Η περίπτωση της Λέσβου διχάζει. Οι αριθµοί είναι πολύ µεγάλοι. Από την µια άνθρωποι µένουν στον δρόµο ή σε κέντρα ελλιπώς εξοπλισµένα και σε άσχηµες συνθήκες, από την άλλη η τοπική κοινωνία δείχνει από ανοχή µέχρι ουσιαστική αλληλεγγύη. Σηµαντικό ρόλο στην δηµιουργία κλίµατος ανοχής ή αντίδρασης παίζει η στάση των αρχών. Όσο οι αρχές δεν αναλαµβάνουν µέτρα αντιµετώπισης και υπάρχουν άνθρωποι σε συνθήκες εξαθλίωσης, αρκετοί πολίτες εξαγριώνονται. Τέλος, µεγάλο ρόλο στην εκδήλωση της ρατσιστικής βίας, παίζει ο βαθµός ανάπτυξης αλληλεγγύης και η ύπαρξη αλληλέγγυων οµάδων στην τοπική κοινωνία. Όταν υπάρχει διακριτή παρουσία των οµάδων αλληλεγγύης, οι πολίτες νιώθουν πιο ασφαλείς και οι ακραίες συµπεριφορές προλαµβάνονται. A3. Επιθέσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισµού ή/ και ταυτότητας φύλου Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου καταγράφηκαν 101 περιστατικά κατά ατόµων ΛΟΑΤΚΙ λόγω σεξουαλικού προσανατολισµού ή/και ταυτότητας φύλου µε 144 θύµατα. 2 περιστατικά από τα 101 αφορούν σε στοχοποίηση και για άλλους λόγους, όπως αναπηρία και εθνική καταγωγή. Θύµατα: Σε 53 περιστατικά στοχοποιήθηκαν άνδρες, εκ των οποίων 1 τρανς, σε 38 περιστατικά στοχοποιήθηκαν γυναίκες, εκ των οποίων 10 τρανς σε 4 περιστατικά τα θύµατα ήταν µεικτές οµάδες (κουήρ, άνδρες, γυναίκες), ενώ σε 6 περιστατικά τα θύµατα αυτοπροσδιορίζονται ως κουήρ. Ηλικία θυµάτων: στοχοποιήθηκαν 16 ανήλικα άτοµα (11-18 ετών), 106 θύµατα ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα 19 έως 30 ετών, 18 θύµατα ήταν µεταξύ και σε 4 θύµατα άνω των 40. Δράστες: η πλειοψηφία των θυτών είναι άνδρες (77 περιστατικά), σε 13 περιστατικά θύτες είναι και γυναίκες και άνδρες, στην πλειοψηφία των οποίων πρόκειται για γονείς θυµάτων, ενώ σε 14 περιστατικά οι θύτες είναι γυναίκες 1 εκ των οποίων τρανς. Σε 5 περιστατικά οι θύτες είναι ανήλικοι, σύµφωνα µε την δήλωση των θυµάτων. Ως προς τον τύπο των εγκληµατικών πράξεων, όπως αναφέρεται και στην Έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας 3 «Οι καταγεγραµµένες επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ περιλαµβάνουν σχεδόν κάθε τύπο εγκληµατικής πράξης και αποτυπώνουν µοτίβα κάθε δυνατής έντασης. Καταγράφηκαν από σοβαρές επιθέσεις, όπως λ.χ. πυροβολισµοί, που είχαν ως αποτέλεσµα σοβαρές σωµατικές βλάβες, βιασµοί και ασέλγειες, µε στόχο την σεξουαλική

9 απαξίωση του θύµατος και τη «διόρθωση» των σεξουαλικών προτιµήσεων του, έως «κοινότοπες» λεκτικές επιθέσεις των οποίων η περιγραφή µαρτυρά τη διάδοσή τους εντός της ελληνικής κοινωνίας και τη σοβαρότητα του αντίκτυπου που έχουν στην καθηµερινότητα των στοχοποιούµενων ατόµων». Στην πλειοψηφία τους τα περιστατικά αφορούν σε εξύβριση (65 περιστατικά), πολλά εκ των οποίων αφορούν και σε απειλές και φθορά ξένης περιουσίας. 30 περιστατικά αφορούν σε πρόκληση σωµατικών βλαβών, σε συνδυασµό µε εξύβριση και απειλές. Καταγράφηκαν επίσης 4 περιστατικά ασέλγειας και 2 βιασµοί µε ανήλικα θύµατα. Καταγραφές αντισηµιτικών επιθέσεων Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου καταγράφηκε 1 περιστατικό βεβήλωσης χώρου µε θρησκευτικό και συµβολικό χαρακτήρα και αφορά στη βεβήλωση του µνηµείο ολοκαυτώµατος στην Καβάλα. Για τους σκοπούς της µετάφρασης, παρατίθεται το σχετικό εδάφιο από την τελική έκθεση i του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, το οποίο κατέγραψε συνολικά 4 περιστατικά βεβήλωσης χώρων µε θρησκευτικό και συµβολικό χαρακτήρα. «Δύο περιστατικά αφορούν στη βεβήλωση νεκροταφείων στη Νίκαια και στην Καβάλα µε ναζιστικά και αντισηµιτικά συνθήµατα. Για τη βεβήλωση του νεκροταφείου στη Νίκαια, ανέλαβε την ευθύνη στο διαδίκτυο η οργάνωση «Combat18 Hellas» κατόπιν ανάρτησης φωτογραφιών µε την «υπογραφή» της οργάνωσης. Το τρίτο περιστατικό αφορά στη βεβήλωση του µνηµείου για τους 1484 εβραίους από την Καβάλα που δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο στην Τρεµπλίνκα, 11 µέρες µετά τα αποκαλυπτήρια. Στο τέταρτο περιστατικό, καταγράφηκε η βεβήλωση της αναµνηστικής πλάκας στην παιδική χαρά της πλατείας Πάφου για τα παιδιά που δολοφονήθηκαν από τους ναζί. Η βεβήλωση ιερών και συµβολικών χώρων στοχοποιεί την εβραϊκή κοινότητα στο σύνολό της. Η ανάληψη της ευθύνης από οργανώσεις επιχειρεί να τις ισχυροποιήσει στο νεοναζιστικό πεδίο και να στείλει ένα µήνυµα στην κοινωνία για τη δράση τους, είτε για να προσελκύσει νέα µέλη είτε για να φοβίσει όσους δεν ασπάζονται την ιδεολογία τους. Δύο από περιστατικά καταγγέλθηκαν στην αστυνοµία». ΙΙ. Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου 45 άτοµα έλαβαν τις παρεχόµενες υπηρεσίες, δηλαδή συνοδεία, διερµηνεία, πρωτογενή ιατρική, ψυχοκοινωνική. Οι εν λόγω υπηρεσίες στόχευαν στην αποφυγή δευτερογενούς θυµατοποίησης των ατόµων που στοχοποιήθηκαν βάσει ρατσιστικών κινήτρων.

10 IΙΙ. Παροχή νοµικής υποστήριξης Ένας από τους σκοπούς του Έργου ήταν να παράσχει νοµική υποστήριξη στα θύµατα και να βοηθήσει την πρόσβαση τους στην Δικαιοσύνη. Από τα 150 περιστατικά, τα 31 έλαβαν νοµική υποστήριξη/ συµβουλευτική. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου εκδικάστηκαν 6 περιστατικά, καταγγέλθηκαν στην αστυνοµία 9 περιστατικά, εκ των οποίων για τα 7 περιστατικά κατατέθηκαν µηνύσεις. Σε 3 από τα εν λόγω περιστατικά τα θύµατα ήταν ΛΟΑΤΚΙ άτοµα και στοχοποιήθηκαν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισµού ή/και της ταυτότητας φύλου, σε 3 τα θύµατα ήταν πρόσφυγες/µετανάστες ενώ τέλος σε 1 περιστατικό το θύµα ήταν υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Ειδική µνεία πρέπει να γίνει στην άρνηση των θυµάτων να καταγγείλουν το περιστατικό στις Αρχές και να προχωρήσουν την ποινική διαδικασία. Βασικός λόγος για αυτό που αφορά όλες τις οµάδες στόχου του Έργου είναι ή έλλειψη εµπιστοσύνης προς τις αρχές. Ιδιαίτερα για την οµάδα των προσφύγων/ µεταναστών, ένας ακόµη λόγος είναι η µη προστασία τους από τις διαδικασίες απέλασης, παρά µόνο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Ενώ στις περιπτώσεις των ΛΟΑΤΚΙ βασικό εµπόδιο στην καταγγελία περιστατικών είναι ο φόβος για την αποκάλυψη του σεξουαλικού τους προσανατολισµού στο οικείο τους περιβάλλον, η απουσία νοµικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου και οι προηγούµενες δυσάρεστες εµπειρίες από τις επαφές τους µε την αστυνοµία 4. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης τους Έργου, εκδόθηκαν ή δηµοσιεύτηκαν ορισµένες σηµαντικές δικαστικές αποφάσεις από εθνικά δικαστήρια σε υποθέσεις που παρασχέθηκε εκ µέρους των οργανώσεων του Έργου, νοµική υποστήριξη. 1. Στην υπόθεση µε θύµα τον Ουαλίντ Ταλέµπ, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν δύναται να εφαρµοστεί το άρθρο 81 Α ΠΚ, καθώς κατά την τέλεση της πράξης ίσχυε το άρθρο 79 παρ. 3 ΠΚ, το οποίο καταργήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε από το άρθρο 81 Α ΠΚ 5. Οι δράστες καταδικάστηκαν για τα αδικήµατα της βαριάς σκοπούµενης σωµατικής βλάβης, της αρπαγής και της ληστείας. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 2 µηνών χωρίς αναστολή στον πρώην εργοδότη του θύµατος, ποινή 5 ετών (µε αναστολή) στον υιό του και 10 χρόνων στον καθένα από τους άλλους δύο συνεργούς. Η έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης εκδικάζεται σύντοµα. 4 %CE%B5%CE%BA%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/ /2014 ( 191), /2015 ( 185),.

11 2. Επίσης, καταδικάστηκαν από το Γ Μονοµελές Εφετείο Κακουργηµάτων Αθηνών οι ενήλικοι δράστες ληστείας, επικίνδυνης σωµατικής βλάβης και παράνοµης οπλοφορίας/οπλοχρησίας που έλαβαν χώρα την 28η Οκτωβρίου 2011, µετά την παρέλαση της εθνικής εορτής από οµάδα δέκα ατόµων (τα πέντε παραµένουν ασύλληπτα) εις βάρος 2 γυναικών ελληνικής καταγωγής από τη Β. Ήπειρο. Η συγκεκριµένη υπόθεση, µε δράστες 2 ανήλικους και 3 ενήλικους αφορά σε µία από τις «επιµέρους» αξιόποινες πράξεις (περίπου 60) που διαπράχθηκαν στα πλαίσια της επιλήψιµης δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής και έχει συσχετιστεί µε τη δικογραφία. Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους ενήλικους κατηγορούµενους για όλα τα αδικήµατα (ληστεία, επικίνδυνη σωµατική βλάβη, οπλοφορία) και καταδίκασε τους παρόντες 2 κατηγορούµενους, δράστες της επίθεσης σε κάθειρξη 14 ετών και 10 µηνών και 15 ετών και 6 µηνών αντίστοιχα. Ο τρίτος κατηγορούµενος όντας απών καταδικάστηκε επίσης σε κάθειρξη 14 ετών και 10 µηνών. Το Δικαστήριο δε δέχτηκε ότι οι δράστες τέλεσαν τα ως άνω αδικήµατα εµφορούµενοι από µίσος εξαιτίας της εθνοτικής καταγωγής των παθουσών, χωρίς να αιτιολογήσει περαιτέρω τουλάχιστον κατά την εκφώνηση της απόφασης. Ωστόσο το δικαστήριο δεν έδωσε αναστέλλουσα δύναµη στις εφέσεις των δραστών, κρίνοντας εµµέσως πλην σαφώς ότι πρόκειται για επικίνδυνους δράστες που προέβησαν στις ανωτέρω πράξεις µε ιδιαίτερα βάναυσο και εξευτελιστικό τρόπο. 3. Στις ολοκληρώθηκε στο Μονοµελές Εφετείο Κακουργηµάτων Αθηνών η δίκη των δραστών για ληστεία, απρόκλητη επικίνδυνη σωµατική βλάβη και οπλοφορία/οπλοχρησία που έλαβαν χώρα στην Αθήνα την 14η Φεβρουαρίου 2015 εις βάρος δύο ανδρών, µπαγκλαντεσιανής και πακιστανικής καταγωγής. Συγκεκριµένα, οι δύο επιθέσεις έγιναν σε διάστηµα 10 λεπτών από 3 δράστες στην Οµόνοια. Το Μονοµελές Εφετείο Κακουργηµάτων Αθηνών κήρυξε ενόχους τους κατηγορούµενους για τα αδικήµατα της επικίνδυνης σωµατική βλάβης, οπλοφορίας, οπλοχρησίας µε την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 81 Α του Ποινικού Κώδικα περί ρατσιστικού εγκλήµατος και επέβαλε στους δύο κατηγορούµενους, δράστες της επίθεσης σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πέντε ετών και ενός µηνός, αντίστοιχα. IV. Συστάσεις προς την Πολιτεία Δεδοµένου ότι όλες οι οργανώσεις που συµµετείχαν στο Έργο, είναι ταυτόχρονα και µέλη του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, και ότι το εν λόγω Έργο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δικτύου και υποστηρικτικά προς αυτό, τα αιτήµατά και οι συστάσεις προς την Πολιτεία δεν µπορούν παρά να είναι τα ίδια, Έκθεση του Έργου: τα οποία και αναφέρουµε στην τελική Προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

12 Α. Διαχείριση του ρατσιστικού εγκλήµατος 1. Υιοθέτηση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου πρόληψης και αντιµετώπισης των ρατσιστικών εγκληµάτων µε ειδική πρόβλεψη για τις περιφερειακές αστυνοµικές διευθύνσεις και τα αστυνοµικά τµήµατα. 2. Ενίσχυση των Τµηµάτων Αντιµετώπισης Ρατσιστικής Βίας: κατάλληλη στελέχωση, µη µετακίνηση των Διοικητών και υπηρετούντων σε αυτά τα Τµήµατα µε µεγάλη συχνότητα και αποχή από ταυτόχρονη µετακίνηση µεγάλου τµήµατος των υπηρετούντων. 3. Διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράµµατος, µε συνδροµή από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισµούς µε εξειδίκευση και εµπειρία στην εκπαίδευση των σωµάτων ασφαλείας και δικαιοσύνης, σταδιακά για το σύνολο των υπηρετούντων της ΕΛΑΣ. 4. Ενηµέρωση των αστυνοµικών σχετικά µε την υποχρέωση συνδροµής των θυµάτων, παρέµβασης για τη διάσωσή τους και µέριµνας για την παραποµπή τους στις κατάλληλες υπηρεσίες. 5. Κατάλληλη διάχυση εντός του σώµατος των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Εγκύκλιο «Η αντιµετώπιση του ρατσισµού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων κατά την αστυνοµική δράση» (8/11/2014). Ρητή επιφόρτιση των Διοικητών των αστυνοµικών τµηµάτων µε τη διάδοση του περιεχοµένου της εγκυκλίου. 6. Συνεργασία των αστυνοµικών τµηµάτων όλης της επικράτειας µε κυβερνητικούς ή µη κυβερνητικούς φορείς και µεταναστευτικές κοινότητες για την παροχή ιατρο-κοινωνικής βοήθειας, νοµικής συνδροµής και διερµηνείας ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση του θύµατος στην αστυνοµία. 7. Αποχή από τη δίωξη για παράνοµη είσοδο και απαγόρευση της σύλληψης και της διοικητικής κράτησης του καταγγέλλοντος µάρτυρα για το διάστηµα που µεσολαβεί από την καταγγελία έως την έκδοση της ειδικής εισαγγελικής πράξης του στοιχ. β) της παρ. 1 του άρθρου 1 της ΚΥΑ 30651/2014, καθώς και των µαρτύρων των ρατσιστικών επιθέσεων και διασφάλιση της πρόσβασής τους στις αρχές. 8. Έκδοση ειδικής εγκυκλίου για την αξιοπρεπή µεταχείριση διεµφυλικών ατόµων προκειµένου οι αστυνοµικοί να έχουν σαφείς οδηγίες και να αποφεύγεται η δευτερογενής θυµατοποίηση. 9. Προστασία των δικαιωµάτων των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωµάτων, δηλαδή όσων ατόµων και φορέων προωθούν και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώµατα.

13 Β. Αντιµετώπιση της αστυνοµικής βίας µε ρατσιστικό κίνητρο 1. Συγκρότηση ενός πραγµατικά ανεξάρτητου και αποτελεσµατικού µηχανισµού διερεύνησης καταγγελιών. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τις συστάσεις των διεθνών οργανισµών, ο µηχανισµός αυτός δεν θα πρέπει να έχει δοµική ή οργανωτική σύνδεση µε την αστυνοµία. 2. Πρόβλεψη ειδικής διαδικασίας στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου εντός της ΕΛ.ΑΣ. για την ταχύτερη εξέταση αυθαιρεσιών µε ρατσιστικό κίνητρο. Προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης 1. Εκπαίδευση των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών ως προς τη διαχείριση του εγκλήµατος µίσους. 2. Επέκταση της καλής πρακτικής ορισµού Ειδικών Εισαγγελέων για το ρατσιστικό έγκληµα και σε άλλες περιφερειακές Εισαγγελίες και αφιέρωση των Ειδικών Εισαγγελέων σε συναφή µόνο εγκλήµατα. 3. Νοµοθετική πρόβλεψη για την προστασία των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωµάτων. 4. Επικύρωση της Σύµβασης του Συµβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας6. 5. Επικύρωση της Σύµβασης του Συµβουλίου της Ευρώπης για το έγκληµα στον κυβερνοχώρο, και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου σχετικά µε την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης που διαπράττονται µέσω συστηµάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων 1. Εκπόνηση οδηγού για την σχολική κοινότητα σχετικά µε την κατανόηση και τη διαχείριση περιστατικών βίας µε ρατσιστικό και οµοφοβικό κίνητρο. 2. Ενίσχυση του ρυθµιστικού πλαισίου καταπολέµησης της ενδοσχολικής ρατσιστικής και οµοφοβικής βίας µε την έµπρακτη συµµετοχή των εκπαιδευτικών, των µαθητών και των συλλόγων γονέων και κηδεµόνων. 6.

14 3. Δηµιουργία πλατφόρµας συνεργασίας ή ενίσχυση του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισµού. i %CE%B5%CE%BA%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ EIGE Νοέμβριος 2017 Δείκτης 1 Ετήσιος αριθμός γυναικών (ηλικίας 18 ετών και άνω) θυμάτων συντροφικής βίας από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ CRI(2004)26 Version grecque Greek version ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ ΣΎΣΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 8 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΏΝΤΑΣ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΌ ΣΤΟ ΠΛΑΊΣΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΊΑΣ ΤΗΣ 17ΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ιανουαριος 2015 Κωνσταντίνα Μοσχοτά Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ανεξάρτητη, µη κυβερνητική, µη κερδοσκοπική οργάνωση. Όραµά µας η καταπολέµηση κάθε µορφής κακοποίησης εις βάρος των γυναικών. Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

μεταναστευτικό ζήτημα θετικό βήμα το εγχείρημα της συγκέντρωσης της σχετικής νομοθεσίας σε ενιαίο κείμενο νόμου.

μεταναστευτικό ζήτημα θετικό βήμα το εγχείρημα της συγκέντρωσης της σχετικής νομοθεσίας σε ενιαίο κείμενο νόμου. Ομιλία της Συνηγόρου του Πολίτη Καλλιόπης Σπανού στη Διεθνή Συνδιάσκεψη της ΟΚΕ στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα: «Μια ολοκληρωμένη και κοινή μεταναστευτική

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Ερευνητικοί στόχοι. Μεθοδολογία. Νοέµβριος 2012

Γενικά. Ερευνητικοί στόχοι. Μεθοδολογία. Νοέµβριος 2012 Νοέµβριος 2012 Γενικά H έρευνα πεδίου για την αξιολόγηση των στάσεων, συµπεριφορών, γνώσεων και πρακτικών που αφορούν την τοξικοεξάρτηση ανηλίκων αποτελεί µέρος συνολικότερης µελέτης του ΚΕΘΕΑ, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Οι 22 μαθητές/τριες απάντησαν ΝΑΙ ενώ οι 42 απάντησαν ΟΧΙ

Οι 22 μαθητές/τριες απάντησαν ΝΑΙ ενώ οι 42 απάντησαν ΟΧΙ Στην ερώτηση (7): Θα φοιτούσες σε ένα σχολείο στο οποίο το ποσοστό των μαθητών που είναι αλλοδαποί είναι μεγαλύτερο σε σχέσεις με το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών ; Οι 22 μαθητές/τριες απάντησαν ΝΑΙ ενώ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2014

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2014 ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2014 Πρόλογος Το 2014 σφραγίστηκε από τη δραστηριοποίηση των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών στο θεματικό πεδίο του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1 Σκοπός 1. Σκοπός του νόμου είναι η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, που μπορούν να διασαλεύσουν

Διαβάστε περισσότερα

Ρητορική Μίσους. στο Διαδίκτυο. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

Ρητορική Μίσους. στο Διαδίκτυο. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Ρητορική Μίσους στο Διαδίκτυο 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Ρητορική μίσους; Το διαδίκτυο και ειδικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άνοιξαν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης Άρθρο 1 Το άρθρο 1 του ν. 3938/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 2013 ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ Οι δράσεις μας πανελλαδικά 2013: ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ Συνολικά

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ - ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

στήριξε το «φύλο» σου!

στήριξε το «φύλο» σου! απο την εκπαίδευση στην πρόληψη στήριξε το «φύλο» σου! Ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα των φύλων: από την εκπαίδευση στην πρόληψη Το Σχέδιο Δράσης με τίτλο: «Ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα των φύλων:

Διαβάστε περισσότερα

1. Έρευνα για το Σχολικό κλίμα

1. Έρευνα για το Σχολικό κλίμα Βασικές Πληροφορίες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Έρευνα για το Σχολικό κλίμα...2 1.1 Αναγκαιότητα...2 1.2 Στόχοι της έρευνας...2 2. Το Ερωτηματολόγιο...3 2.1 Δομή...3 2.2 Δείγμα...3 2.3 Μορφή...3 3. Φορέας Υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Τροποποίηση διατάξεων π.δ. 14/2001 (Α 12).

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Τροποποίηση διατάξεων π.δ. 14/2001 (Α 12). ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Τροποποίηση διατάξεων π.δ. 14/2001 (Α 12). Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 1 περιπτ. α, β και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2013

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2013 ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2013 Πρόλογος Το 2013 αποτελεί χρονιά κοµβικής σηµασίας για την εξέλιξη του ρατσιστικού φαινοµένου στην Ελλάδα. Το τελευταίο τρίµηνο του έτους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ

ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΑΠO ΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΑΠO ΤΟΝ ΦOΒΟ ΤΗ ΒIΑ ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΌΣ ΤΗΣ ΣΎΜΒΑΣΗΣ;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αποτελέσματα από την παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα κέντρα κράτησης μεταναστών ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 www.msf.gr Εισαγωγή Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2015

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2015 ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2015 Πρόλογος Το 2015, έτος κορύφωσης της πολυεπίπεδης πολιτικής κρίσης και έτος εκδήλωσης της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, παρουσίασε μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2013

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2013 ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2013 Πρόλογος Το 2013 αποτελεί χρονιά κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του ρατσιστικού φαινομένου στην Ελλάδα. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών Πανευρωπαϊκή έρευνα 1. Γιατί έγινε η έρευνα για τη βία κατά των γυναικών; Παρά τον σημαντικό αντίκτυπο της βίας κατά των γυναικών, σε πολλά κράτη μέλη της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ & ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ & ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ & ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Γ Ι Ο Υ Λ Η Π Α Π Α Δ Ι Α Μ Α Ν Τ Α Κ Η Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Δ Ι Α Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ι Κ Η Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Σ Η : Μ Ε Τ

Διαβάστε περισσότερα

και κρατούσαν τέτοια θύματα για αδικήματα που είχαν σχέση με την πορνεία, χωρίς να εξετάζουν αν υπήρχαν ενδείξεις εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων.

και κρατούσαν τέτοια θύματα για αδικήματα που είχαν σχέση με την πορνεία, χωρίς να εξετάζουν αν υπήρχαν ενδείξεις εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων. -------------------------------------------------------------------------------------- Έκθεση για την Εμπορία και Διακίνηση Ανθρώπων στην Ελλάδα 2015 --------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ορίζουν μια κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας

Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας Χιόνη Μαρία, MSc Προαγωγής & Αγωγής Υγείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δ. Δ. Ε. Α Αθήνας Αθήνα, 25/11/2014 Χαρακτηριστικά σχολικού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΣΤΟ ΚΑΣΑΓΡΑΥΗ ΠΕΡΙΣΑΣΙΚΩΝ ΡΑΣΙΣΙΚΗ ΒΙΑ ΠΑΡΟΤΙΑΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΩΝ

ΔΙΚΣΤΟ ΚΑΣΑΓΡΑΥΗ ΠΕΡΙΣΑΣΙΚΩΝ ΡΑΣΙΣΙΚΗ ΒΙΑ ΠΑΡΟΤΙΑΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΩΝ ΔΙΚΣΤΟ ΚΑΣΑΓΡΑΥΗ ΠΕΡΙΣΑΣΙΚΩΝ ΡΑΣΙΣΙΚΗ ΒΙΑ ΠΑΡΟΤΙΑΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΩΝ 1.1.2012-30.9.2012 Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι οι βίαιες επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Ο ρόλος του Σχολείου και των Εκπαιδευτικών Χριστίνα Ιωάννου Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Α Συντονιστική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2017 Περιεχόμενα Πρόλογος... 4 Ι. Λειτουργία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας... 7 Α. Θεσμικές επισημάνσεις... 7 Β. Μεθοδολογία...

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1-1/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 96/2014

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1-1/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 96/2014 Αθήνα, 31-07-2014 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1-1/31-07-2014 Α Π Ο Φ Α Σ Η 96/2014 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Περιγραφή Συμβουλευτικής ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Συμβουλευτικών Κέντρων. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός Εκφοβισμός Ενδεικτικές δράσεις Διευθυντών/ Προϊσταμένων Σχολικών Μονάδων

Σχολικός Εκφοβισμός Ενδεικτικές δράσεις Διευθυντών/ Προϊσταμένων Σχολικών Μονάδων Σχολικός Εκφοβισμός Ενδεικτικές δράσεις Διευθυντών/ Προϊσταμένων Σχολικών Μονάδων Πίτσου Χαρίκλεια Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Ηλείας Ε-mail: ypsd@dipe.ilei.sch.gr Ιστότοπος: http://blogs.sch.gr/ypsdpeil/

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0204(APP)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0204(APP) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 23.3.2017 2016/0204(APP) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Μεταρρυθµίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστηµάτων κράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις» Παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητές- Ομιλητές: Αθανασόπουλος Αθανάσιος Ειδικός Συνεργάτης Π.Ο.ΑΣ.Υ Ρήγας Νικόλαος Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ

Εισηγητές- Ομιλητές: Αθανασόπουλος Αθανάσιος Ειδικός Συνεργάτης Π.Ο.ΑΣ.Υ Ρήγας Νικόλαος Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ Προς: Τη Βουλή των Ελλήνων Εισηγητές- Ομιλητές: Αθανασόπουλος Αθανάσιος Ειδικός Συνεργάτης Π.Ο.ΑΣ.Υ Ρήγας Νικόλαος Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ Υποεπιτροπή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης

Διαβάστε περισσότερα

Γενοκτονία και Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας 23 Μαΐου Μ. Βάγιας

Γενοκτονία και Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας 23 Μαΐου Μ. Βάγιας Γενοκτονία και Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας 23 Μαΐου 2017 Μ. Βάγιας M.Vagias@hhs.nl Δοµή l Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας l Γενοκτονία Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας l Ορισµός: Δεν υπάρχει µια σύµβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 01/ /2016

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 01/ /2016 ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 01/2015-12/2016 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ-ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ:Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΝΤΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Έμφυλες ταυτότητες v Στερεότυπα:

Έμφυλες ταυτότητες v Στερεότυπα: Έμφυλες ταυτότητες v Στερεότυπα: Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Ρόδου πάει σχολείο Άννα Ζωάννου Αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής, Ισότητας των Φύλων, Τρίτης ηλικίας, Αμεα και Εθελοντισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΑ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΟΣ Είδος: ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ Αριθµός: 233 Έτος: 2003 ΦΕΚ: Α 204 20030828 Τέθηκε σε ισχύ: 28.08.2003 Ηµ.Υπογραφής: 26.08.2003 Προστασία και αρωγή στα θύµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2012

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2012 Εισαγωγή ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2012 Η παρούσα έκθεση αποτελείται από δύο μέρη: Το πρώτο μέρος αφορά τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ MOBILE SUPPORT / MOBILE SUPPORT ΙΙ / ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ MOBILE SUPPORT / MOBILE SUPPORT ΙΙ / ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ 67 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ MOBILE SUPPORT / MOBILE SUPPORT ΙΙ / ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ MOBILE SUPPORT Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων - Επείγοντα Μέτρα - Οικονομικό Έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ CRI(2004)37 Version grecque Greek version ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ ΣΎΣΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 9 Η ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΤΙΣΜΟΎ ΤΗΣ 25ΗΣ ΙΟΥΝΊΟΥ 2004 Στρασβούργο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Αλεξανδρούπολη 24.2.2014 Προς -Δήμαρχο Αλεξανδρούπολη κ. Ευάγγελο Λαμπάκη -Προϊσταμένη Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2183(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2183(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 14.10.2013 2013/2183(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τον χάρτη πορείας της ΕΕ κατά της ομοφοβίας και των

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α )

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) 29 Μαΐου 2014 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στο φαινόμενο της έξαρσης της νεανικής εγκληματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 6 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 6 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 6 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ. Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις

24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ. Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις 24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις ιακρίσεις των ποινών Οι ποινές διακρίνονται σε κύριες και παρεπόµενες. Κύριες ποινές είναι εκείνες που µπορούν να επιβληθούν

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των Γυναικών - Trafficking

Βία κατά των Γυναικών - Trafficking Μάρτιος 2017 7 ο Ενημερωτικό Σημείωμα Βία κατά των Γυναικών - Trafficking Το έβδομο ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) εντάσσεται στο θεματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Α. Γενικό μέρος

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Α. Γενικό μέρος 1 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Α. Γενικό μέρος 1. - Αποτελεί σταθερή επιλογή της Ελληνικής δημοκρατικής Πολιτείας η ουσιαστική προώθηση της ισότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ. «Πρόληψη και καταπολέµηση της εµπορίας ανθρώπων και προστασία των θυµάτων αυτής»

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ. «Πρόληψη και καταπολέµηση της εµπορίας ανθρώπων και προστασία των θυµάτων αυτής» Β ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Πρόληψη και καταπολέµηση της εµπορίας ανθρώπων και προστασία των θυµάτων αυτής»

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Παραγγελία

Εγκύκλιος Παραγγελία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Τμήμα : Εττοτττείας Δικ. Λειτ. & Στατιστικής. Τηλ. : 210-64.19.326,-351,-171 Φαξ.: 210-64.66.271 e-m ail.: politiko( >eisap.gr Αθήνα, / ί ΐ - Υ & Αρ. Πρωτ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΖΕΡΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΖΕΡΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ ΓΕΡΑΣΗΣ ΜΠΑΣΙΟΣ ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΡΑΣΙΝΑ ΒΑΛΑΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΣΙΟΥΛΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΥΜΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΙΖΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΑΓΓΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0431(APP)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0431(APP) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 2011/0431(APP) 3.9.2012 *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές έρευνες-έγκαιρη παρέμβαση-γνωμοδοτικός ρόλος της ΥΕΑ 17

Κοινωνικές έρευνες-έγκαιρη παρέμβαση-γνωμοδοτικός ρόλος της ΥΕΑ 17 Κοινωνικές έρευνες-έγκαιρη παρέμβαση-γνωμοδοτικός ρόλος της ΥΕΑ Προληπτική παρέμβαση Η ποινική δικαιοσύνη ασχολείται με τον ανήλικο παραβάτη κυρίως εφόσον έχει προβεί σε παράβαση του ποινικού κώδικα ή

Διαβάστε περισσότερα

Τελευταίως παρατηρείται έξαρση του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της

Τελευταίως παρατηρείται έξαρση του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της Τελευταίως παρατηρείται έξαρση του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της εισόδου και διαμονής αυτών στη χώρα καθώς και της ασκήσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2016

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2016 ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2016 Πρόλογος Το 2016 σημαδεύτηκε αδιαμφισβήτητα από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου. Η μεταστροφή του κλίματος της αλληλεγγύης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης των ανηλίκων: Ο ρόλος των Εκπαιδευτικών

Πρόληψη της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης των ανηλίκων: Ο ρόλος των Εκπαιδευτικών Πρόληψη της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης των ανηλίκων: Ο ρόλος των Εκπαιδευτικών Χριστίνα Ιωάννου Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος Α Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ο σκοπός του Κώδικα Συμπεριφοράς Κατά του Ρατσισμού στο σχολείο μας είναι: α)η αναγνώριση των οποιωνδήποτε άμεσων ή έμμεσων,

Ο σκοπός του Κώδικα Συμπεριφοράς Κατά του Ρατσισμού στο σχολείο μας είναι: α)η αναγνώριση των οποιωνδήποτε άμεσων ή έμμεσων, Ο σκοπός του Κώδικα Συμπεριφοράς Κατά του Ρατσισμού στο σχολείο μας είναι: α)η αναγνώριση των οποιωνδήποτε άμεσων ή έμμεσων, σκόπιμων ή άσκοπων λόγων, πράξεων και διαδικασιών που οδηγούν σε αρνητικές διακρίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΡΟΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΡΟΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΡΟΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ Ο σχεδιασμός, η υποστήριξη και η εποπτεία δράσεων η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2008 ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ»:

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2008 ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ»: ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2008 ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ»: Καταγραφή φαινομένων, ζητημάτων και κρουσμάτων ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας αλλά και Καλών Πρακτικών της Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Δικαιώματα των Θυμάτων Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Η εμπορία ανθρώπων παραβιάζει τα δικαιώματα και επηρεάζει τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων τόσο στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Oπου υπάρχουν άνθρωποι

Oπου υπάρχουν άνθρωποι Oπου υπάρχουν άνθρωποι Η Ταυτότητα Η ACT4 PEOPLE αποτελεί μια νέα Ελληνική Μη Κυβερνητική οργάνωση που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους εκείνους «που δεν έχουν δικαίωμα στη Ζωή» όποιοι και αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Λ.Μ.Ε. Ερμού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073-32 21 255 www.olme.gr Fax: 210 33 11 338 email: olme@otenet.gr Aθήνα, 30/10/15

Ο.Λ.Μ.Ε. Ερμού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073-32 21 255 www.olme.gr Fax: 210 33 11 338 email: olme@otenet.gr Aθήνα, 30/10/15 ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΣΕ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ (24/10/2015) Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους διωκόμενους συναδέλφους Π.

Διαβάστε περισσότερα

Eρευνητική εργασια Β τετράμηνο Από τους μαθητες: Υπεύθυνη καθηγήτρια: Περιεχόμενα:

Eρευνητική εργασια Β τετράμηνο Από τους μαθητες: Υπεύθυνη καθηγήτρια: Περιεχόμενα: Βιασμός Eρευνητική εργασια 2015-2016 Β τετράμηνο Από τους μαθητες: Toτοσση Αναστασία Μυλωνά Ζωή Πατινιώτη Νικολέτα Παρτσαλάκη Μαρίτα Τζουνάι Αλμπης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μουζάκη Αννα Περιεχόμενα: 1.Βιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Η διαφορετικότητα είναι μια σύνθετη έννοια, η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την έννοια της ποικιλομορφίας.

Η διαφορετικότητα είναι μια σύνθετη έννοια, η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την έννοια της ποικιλομορφίας. Diversity Διαφορετικότητα Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα του άλλου καθώς και η έμπρακτή αποδοχή της, συμβάλει στην δημιουργία κοινωνιών οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδέες ισότητας, αλληλοσεβασμού και

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες αλλοδαπού πληθυσµού και θεσµικό πλαίσιο

Κατηγορίες αλλοδαπού πληθυσµού και θεσµικό πλαίσιο Ηράκλειο 30 Ιουνίου 2014 Γρηγόρης Τσιούκας 1 Πολίτες τρίτων χωρών µε νόµιµη διαµονή σύµφωνα µε το µεταναστευτικό νόµο Οµογενείς: Αλβανία, χώρες πρώην ΕΣΣ, άλλες χώρες Πολίτες κρατών µελών της ΕΕ Αιτούντες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών

Ο ρόλος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών Ο ρόλος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών Χαρά Ταπανίδου Πρώτη Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας Υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η κα.ευτυχία Γ. Μανιάκη-Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγρινίου

Γράφει η κα.ευτυχία Γ. Μανιάκη-Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγρινίου Γράφει η κα.ευτυχία Γ. Μανιάκη-Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγρινίου Στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου και υπό την «σκέπη» του Δικαστηρίου Ανηλίκων λειτουργούν οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων, οι οποίες υπάγονται στο

Διαβάστε περισσότερα

Ποιά είνα τα δικαιώματά μου ως θύματος εγκληματικής πράξης;

Ποιά είνα τα δικαιώματά μου ως θύματος εγκληματικής πράξης; Ποιά είνα τα δικαιώματά μου ως θύματος εγκληματικής πράξης; Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος να γίνει θύμα εγκληματικής πράξης. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για κλοπή μιας τσάντας, σοβαρή σωματική βλάβη

Διαβάστε περισσότερα

«Τοπική διάσταση της ένταξης»

«Τοπική διάσταση της ένταξης» Migration flows and integration policies data evidence and best practices in the EU 22-23 November 2018 Athens, Greece «Τοπική διάσταση της ένταξης» Local dimension of integration policies Δρ. Βιτσεντζάτος

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα του ΔΟΜ για το trafficking: 7 στους 10 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πέσει θύματα trafficking στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο

Έρευνα του ΔΟΜ για το trafficking: 7 στους 10 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πέσει θύματα trafficking στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο 14/10/2016 Έρευνα του ΔΟΜ για το trafficking: 7 στους 10 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πέσει θύματα trafficking στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα Ημερίδα για το Παρατηρητήριο «Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης» Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στο πρόβλημα της νεανικής εγκληματικότητας. Αρχικά επισημαίνει πως η αύξηση του φαινομένου οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ CRI(98)30 Version grecque Greek version ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ ΣΎΣΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΤΗΣ ECRI ΑΡΙΘ. 4: ΕΘΝΙΚΈΣ ΈΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΊΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ ΑΝΤΊΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη βασικών δεικτών εγκληµάτων:

Εξέλιξη βασικών δεικτών εγκληµάτων: Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνοµίας Κλάδος Ασφάλειας και Τάξης ιεύθυνση ηµόσιας Ασφάλειας Εξέλιξη βασικών δεικτών εγκληµάτων: Ιανουάριος 2010 Εξετάζοντας τους βασικούς δείκτες εγκληµάτων στην Ελλάδα (κατά της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2015 Αριθ. Πρωτ. Φ. 1500.2/46831/2015 Πληροφορίες: Νίκη Μπαφέ, Ματούλα Παπαδημητρίου τηλ. 2131306817, 213 1306816 Προς: Πίνακα αποδεκτών Αξιότιμες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΦΟΡΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

κακουργηματική παράβαση του ΚΝΝ δηλ. για αγορά, κατοχή κ.λπ. ναρκωτικών με σκοπό την εμπορία

κακουργηματική παράβαση του ΚΝΝ δηλ. για αγορά, κατοχή κ.λπ. ναρκωτικών με σκοπό την εμπορία Στοιχεία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών σχετικά με χρήστες ουσιών και υποθέσεις ναρκωτικών που εκδικάσθηκαν κατά το δικαστικό έτος 2010-2011 (Σεπτέμβριος 2010-Ιούλιος 2011).

Διαβάστε περισσότερα

V PRC. Βασικά Συμπεράσματα της έρευνας. «Εικόνες και αναπαραστάσεις βίας μέσα και έξω από τους σχολικούς χώρους»

V PRC. Βασικά Συμπεράσματα της έρευνας. «Εικόνες και αναπαραστάσεις βίας μέσα και έξω από τους σχολικούς χώρους» Βασικά Συμπεράσματα της έρευνας «Εικόνες και αναπαραστάσεις βίας μέσα και έξω από τους σχολικούς χώρους» Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσε η αποτύπωση των αναπαραστάσεων των Ελλήνων/ίδων μαθητών/τριών

Διαβάστε περισσότερα

Α ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΑΜΟΥ

Α ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΑΜΟΥ Α ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΑΜΟΥ «Ενίσχυση της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Πρώτης Υποδοχής, για τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής, σε περιοχές υπό υψηλή πίεση μεταναστευτικών ροών» Καλές πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Το έργο: Στο γενικότερο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της ελληνικής πολιτείας και της Περιφέρειας Αττικής ειδικότερα, για τη δημιουργία ενός ενιαίου Εθνικού Μηχανισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...9 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Α ΕΚ ΟΣΗΣ...11 ΠΕΡΙΛΗΨΗ...13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...9 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Α ΕΚ ΟΣΗΣ...11 ΠΕΡΙΛΗΨΗ...13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...9 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Α ΕΚ ΟΣΗΣ...11 ΠΕΡΙΛΗΨΗ...13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Eισαγωγή 1. Ορισµοί...23 2. Πηγές ποινικής δικονοµίας...24 3. Ποινική δίκη στάδια...26 4. Οι θεµελιώδεις

Διαβάστε περισσότερα

Aνάπτυξη υποστηρικτικών δομών για LGBTQI /ΛΟΑΤΚI φοιτητές/τριες

Aνάπτυξη υποστηρικτικών δομών για LGBTQI /ΛΟΑΤΚI φοιτητές/τριες ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Πράξη «Υποστήριξη Δομών Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών» - Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Ίδρυμα ΑΠΘ Πρόσωπο Επικοινωνίας Ονοματεπώνυμο Δήμητρα Κογκίδου,

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας 1 Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας Δίκτυο Καταγραφής 3 Περιεχόμενα Πρόλογος...5 Ι. Λειτουργία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας...8 Α. Θεσμικές επισημάνσεις...8 Β. Μεθοδολογία...9

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες όψεις της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στο ελληνικό σχολείο μέσα από την οπτική των εκπαιδευτικών και των γονέων

Σύγχρονες όψεις της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στο ελληνικό σχολείο μέσα από την οπτική των εκπαιδευτικών και των γονέων Σύγχρονες όψεις της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στο ελληνικό σχολείο μέσα από την οπτική των εκπαιδευτικών και των γονέων Η σχολική βία και εκφοβισμός δεν είναι φαινόμενα άγνωστα στο ελληνικό σχολείο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΠ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΠ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΠ 2015-16 Σκοπός Σκοπός του Κώδικα & Οδηγού δεν είναι να χαρακτηρίσει ή να διαχωρίσει τα άτομα σε ρατσιστές ή μη ρατσιστές αλλά: 0 η αναγνώριση των οποιωνδήποτε άμεσων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 25ΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ. Δεύτερο Στάδιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 25ΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ. Δεύτερο Στάδιο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 25ΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ Δεύτερο Στάδιο Α/ Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕ Σ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΜΗΜ ΑΤΑ ΠΡΟ- ΒΛΕΠΟ ΜΕΝΑ ΔΙΩΡΑ 1 Ζητήματα Γενικού Ποινικού Δίκαιου (α. Χρονικά και τοπικά όρια ισχύος

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 20/2016

Α Π Ο Φ Α Σ Η 20/2016 ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 30-03-2016 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1998/30-03-2016 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Α Π Ο Φ Α Σ Η 20/2016 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε.Παρ.Ι(Ι) 1221 Ν. 51(Ι)/97 Αρ. 3156,13.6.97

Ε.Ε.Παρ.Ι(Ι) 1221 Ν. 51(Ι)/97 Αρ. 3156,13.6.97 Ε.Ε.Παρ.Ι(Ι) 1221 Ν. 51(Ι)/97 Αρ. 3156,13.6.97 Ο περί Αποζημίωσης Θυμάτων Βίαιων Εγκλημάτων Νόμος του 1997 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Αικατερίνη Μάτση Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Εθνική Σχολή Δικαστών Ιανουάριος 2017 Νομοθετικό Πλαίσιο Ρυθμίζει τα θέματα που ανακύπτουν από τον εντοπισμό

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union

Co-funded by the European Union 1 Συμμετοχή Η συμμετοχή είναι δικαίωμα σου! Τα παιδιά, οι νέοι όπως και οι ενήλικες, έχουν το δικαίωμα της παροχής συμβουλών και το δικαίωμα του να εισακούονται σε διαδικασίες που τους αφορούν. Πρώτα όμως

Διαβάστε περισσότερα

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ-ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών προς πολίτες και φορείς

Διαβάστε περισσότερα

Γραφεiο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών /ριων Υπηρεσιών Υγείας Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ»

Γραφεiο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών /ριων Υπηρεσιών Υγείας Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ» Γραφεiο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών /ριων Υπηρεσιών Υγείας Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ» ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ : ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΟΥΤΣΑΒΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚ. ΚΟΥΖΟΥΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Οι ανωτέρω Επιτροπές της Βουλής την Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 και ώρα 13:00 μ.μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ Σ ε λ ί δ α 1 ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ Φεβρουάριος 2018 (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) (Να ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου)

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) Σ ε λ ί δ α 1 ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) Να αιτιολογούνται πλήρως οι απαντήσεις.

Διαβάστε περισσότερα