ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. (Παράρτηµα Τόµος Γ τεύχος β )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. (Παράρτηµα Τόµος Γ τεύχος β )"

Transcript

1 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (Παράρτηµα Τόµος Γ τεύχος β )

2 Συµπληρωµατικές προδιαγραφές για τη συγγραφή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού του µαθήµατος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (πρωτότυπο) των Α, Β, Γ τάξεων Γυµνασίου Το προς εκπόνηση έντυπο εκπαιδευτικό υλικό θα ανταποκρίνεται στα περιεχόµενα, τους σκοπούς, τους στόχους και τη µεθοδολογία της διδασκαλίας του µαθήµατος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και των τριών (Α, Β, Γ ) τάξεων του Γυµνασίου, όπως διατυπώνονται στο.ε.π.π.σ ( ιαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραµµάτων Σπουδών) και στο ΑΠΣ (Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών) της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΦΕΚ 303 και ΦΕΚ 304, Μάρτιος 2003) του ανωτέρω µαθήµατος για το Γυµνάσιο και θα βρίσκεται σε αρµονία µε τα συνηµµένα κριτήρια αξιολόγησης. Το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό του εν λόγω µαθήµατος περιγράφεται ως ακολούθως: Α Έντυπο εκπαιδευτικό υλικό ιαστάσεις και αριθµός σελίδων του έντυπου εκπαιδευτικού υλικού Για το µαθητή 1 3 βιβλία του µαθητή (ένα για κάθε τάξη) Το µέγεθος των σελίδων των βιβλίων θα είναι 26cm x 19,5cm µε έγχρωµες φωτογραφίες και διαγράµµατα (περίπου 30% του συνολικού αριθµού των σελίδων κάθε βιβλίου) και ο συνολικός αριθµός σελίδων: για την Α τάξη 170, για τη Β τάξη 170 και για τη Γ τάξη 140 Για τον εκπαιδευ τικό 2 3 βιβλία του εκπαιδευτικού (ένα για κάθε βιβλίο µαθητή) Το µέγεθος των σελίδων των βιβλίων του καθηγητή (ένα για κάθε τάξη) θα είναι 26cm x 19,5cm µε έγχρωµες φωτογραφίες και διαγράµµατα, όπου κρίνεται απαραίτητο, και ο συνολικός αριθµός σελίδων 100 για το καθένα.

3 Α1. ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ H συγγραφική οµάδα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε η διδακτέα ύλη να οργανωθεί και να σελιδοποιηθεί µε τρόπο που να την καθιστά όσο το δυνατόν περισσότερο εύχρηστη για το µαθητή. Το κάθε βιβλίο, εκτός του προλόγου, θα πρέπει να περιλαµβάνει τα εξής: i) Οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του βιβλίου και προαιρετικά- ενηµερωτικό σηµείωµα προς το µαθητή ii) Αναλυτικό πίνακα περιεχοµένων iii) οµή ενότητας: Η δοµή κάθε ενότητας περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω, στις ειδικές προδιαγραφές iv) Παράρτηµα που περιλαµβάνει: Επίµετρο, µε µικρά παράλληλα κείµενα (βλ. ειδικές προδιαγραφές) ιαγραµµατικούς πίνακες (βλ. ειδικές προδιαγραφές) Πίνακα ανωµάλων ρηµάτων (βλ. ειδικές προδιαγραφές) Λεξιλόγιο (βλ. ειδικές προδιαγραφές) Ευρετήριο γραµµατικών και συντακτικών όρων. Α 2. Βιβλίο του εκπαιδευτικού: περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω στις ειδικές προδιαγραφές. Ειδικές προδιαγραφές για τη δηµιουργία του έντυπου εκπαιδευτικού υλικού Πέραν των σχετικών προδιαγραφών που αναφέρονται στα αντίστοιχα.ε.π.π.σ και Α.Π.Σ ( ιαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραµµάτων Σπουδών, Αναλυτικά Προγράµµατα Σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ΦΕΚ 303/2003 και 304/2003) συµπληρωµατικά ισχύουν και τα παρακάτω: Ι. ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Για τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο Γυµνάσιο προβλέπεται να συγγραφούν τρία βιβλία, ένα για κάθε Τάξη (Α, Β, Γ ), µε τίτλο Αρχαία Ελληνική Γλώσσα. Και τα τρία βιβλία θα αποτελέσουν ενιαίο σύνολο, που θα διαπνέεται από την ίδια αντίληψη για τη γλώσσα και τη διδασκαλία της και θα συγγραφούν από την «ίδια συγγραφική οµάδα», µε τον όρο ότι κάθε συγγραφέας µπορεί να µετάσχει στη συγγραφή µόνον δύο βιβλίων, όπως προβλέπεται από την υπ αριθµ. 4105/ προκήρυξη, ώστε να εξασφαλιστούν η ενότητα στην οργάνωση της γλωσσικής διδασκαλίας και η συνέχεια και συνοχή της διδακτέας ύλης». Στο Γ τρίµηνο της Γ τάξης θα διδαχθούν από ξεχωριστό βιβλίο επιλεγµένα αποσπάσµατα (από το πρωτότυπο) από την Αλεξάνδρου Ανάβαση του Αρριανού, διαρθρωµένα σε 4-6 ενότητες (βλ. βιβλίο Αρριανού Αλεξάνδρου Ανάβαση).

4 Περιεχόµενο των βιβλίων Κάθε βιβλίο θα περιλαµβάνει: - για τις Α και Β τάξεις 16 έως 18 διδακτικές ενότητες, - για τη Γ τάξη 10 έως 12 διδακτικές ενότητες. Η οργάνωση και διάταξη της ύλης µέσα σε κάθε διδακτική ενότητα δεν είναι αυστηρά καθορισµένη από το ΕΠΠΣ. Οι συγγραφείς µπορούν να οργανώσουν, να κλιµακώσουν, να συµπτύξουν ή αναπτύξουν και να µετακινήσουν κάποια τµήµατα της διδακτέας ύλης στο εσωτερικό µιας τάξης ή και στο σύνολο των τριών τάξεων, αν το κρίνουν απαραίτητο και αποτελεσµατικότερο. Κάθε ενότητα θα διαρθρώνεται κατά τρόπο που να διακρίνονται ο στόχος της, το βασικό της θέµα και η διδακτική πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί κατά την επεξεργασία της. Αναλυτικότερα, κάθε διδακτική ενότητα γλωσσικής διδασκαλίας θα έχει τρία µέρη: Το Α µέρος θα περιλαµβάνει: µικρή εισαγωγή ή ενηµερωτικό σηµείωµα για το συγγραφέα και το διδασκόµενο κείµενο, κείµενο µε ενδιαφέροντα τίτλο. Ειδικά στο βιβλίο της Α Γυµνασίου, αντί συνεχούς κειµένου, µπορούν να υπάρχουν στις 3-4 πρώτες ενότητες, σύντοµες και απλές φράσεις γνωµικού ή αποφθεγµατικού χαρακτήρα, αυτούσιες ή διασκευασµένες ή να αποτελούν αυτές οι ενότητες πεποιηµένα κείµενα, σχόλια γλωσσικά και ερµηνευτικά (σύντοµα) απαραίτητα για την κατανόηση του κειµένου. Στα σχόλια αυτά µπορεί να γίνεται και συσχέτιση του αρχαίου ελληνικού µε το νεοελληνικό πολιτισµό στα επίπεδα της γλώσσας της ιστορίας, της γραµµατείας, του λαϊκού πολιτισµού, λέξεις, κυρίως στα βιβλία της Β και Γ Γυµνασίου, στην ονοµαστική ενικού -για τα ονόµατα- και στο α ενικό πρόσωπο του ενεστώτα - για τα ρήµατα- και όχι µόνον ενταγµένες µέσα σε λέξεις ή φράσεις, ερωτήσεις κατανόησης του κειµένου. Τα κείµενα είναι απαραίτητο να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: να είναι απλά, σύντοµα (µε έκταση το ανώτερο σειρές) και κατανοητά, να είναι αφηγηµατικά, ελκυστικά και να χαρακτηρίζονται από αυτοτέλεια, να περιέχουν ένα θέµα, µια µικρή ιστορία ή ένα µύθο, που να ανταποκρίνεται τόσο στους ευρύτερους παιδαγωγικούς στόχους του µαθήµατος όσο και στα ενδιαφέροντα των µαθητών, να περιλαµβάνουν τα φαινόµενα της γραµµατικής και του συντακτικού που θα διδαχθούν στο Γ µέρος της ενότητας,

5 να µην περιλαµβάνουν, κατά τρόπο πρωθύστερο, συνθετότερα φαινόµενα τα οποία ακόµη δεν έχουν οι µαθητές διδαχθεί, π.χ. ετεροπροσωπία ή γενική απόλυτο στις πρώτες προς διδασκαλία ενότητες της Α Γυµνασίου. Επειδή, όµως, σπανίως κείµενα αυτούσια ανταποκρίνονται στο σύνολο των παραπάνω κριτηρίων, µπορούν να προχωρήσουν οι συγγραφείς στη διασκευή κειµένων, ιδιαίτερα στην Α Γυµνασίου, ώστε και ο γλωσσικός στόχος του µαθήµατος να υπηρετηθεί αποτελεσµατικότερα, αλλά και οι µαθητές να έρχονται σε επαφή µε κείµενα κλιµακούµενης δυσκολίας. Με τη διασκευή των κειµένων: προσαρµόζεται το κείµενο στις απαιτήσεις της διδασκαλίας της γραµµατικής ή του συντακτικού, π.χ. µετατρέπονται οι ιστορικοί χρόνοι σε παροντικούς ή το αντίστροφο, τροποποιούνται ή αφαιρούνται τµήµατα του κειµένου που παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία, προσαρµόζεται ένα κείµενο άλλης διαλέκτου (π.χ. αποσπάσµατα από τις Ιστορίες του Ηροδότου) στα λεξιλογικά ή τυπολογικά δεδοµένα της αττικής διαλέκτου, υιοθετείται αναλυτική ή απλούστερη σύνταξη κυρίως εκεί όπου στο πρωτότυπο κείµενο υπάρχει µακροπερίοδος λόγος (π.χ. ανάλυση µετοχών σε δευτερεύουσες προτάσεις ή υιοθέτηση παρατακτικής αντί υποτακτικής σύνδεσης), διατηρούνται -όσο αυτό είναι δυνατόν- το ύφος και η αισθητική του κειµένου. Σε κάθε περίπτωση η διασκευή πρέπει να γίνεται µε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφεύγονται αδόκιµες εκφράσεις. Τα διασκευασµένα κείµενα θα περιλαµβάνονται αυτούσια στο βιβλίο του καθηγητή ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα συνοδεύονται από τις σχετικές παραποµπές στο πρωτότυπο. Το Β µέρος θα περιλαµβάνει: το ετυµολογικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Η διδασκαλία της προβλεπόµενης ύλης του ετυµολογικού θα ολοκληρωθεί στα βιβλία των Α και Β τάξεων, όπως προβλέπεται από το ΕΠΠΣ. Στο Β µέρος του βιβλίου της Γ τάξης θα περιλαµβάνονται µόνο εφαρµογές του ετυµολογικού, λεξιλογικούς-σηµασιολογικούς πίνακες µε λέξεις της αρχαίας και νέας ελληνικής (παράγωγες, οµόρριζες, απλές, σύνθετες, συνώνυµες, αντώνυµες κτλ.). Οι λέξεις αυτές των οποίων η σηµασία θα δίνεται όπου χρειάζεται- θα σχετίζονται µε το προς διδασκαλία ετυµολογικό µέρος και θα συνδέουν τη νέα ελληνική γλώσσα µε τις αντίστοιχες ρίζες-λέξεις της αρχαίας. ποικίλες ασκήσεις για την εµπέδωση της ύλης.

6 Το Γ µέρος θα περιλαµβάνει: απλές φράσεις, προτάσεις ή παραγράφους, που µπορεί να χρησιµεύσουν ως αφετηρία για τη διδασκαλία ενός γραµµατικού ή συντακτικού φαινοµένου, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το κείµενο της ενότητας δεν περιέχει επαρκές υλικό γι αυτό το σκοπό, τα βασικά στοιχεία της Γραµµατικής και του Συντακτικού, µε βάση χαρακτηριστικά παραδείγµατα αλλά, κυρίως, µε παραστατικά διαγράµµατα και πίνακες, µερικούς ή γενικούς. Πολύ χρήσιµος κρίνεται ο συσχετισµός µε τα αντίστοιχα φαινόµενα της νέας ελληνικής, όπου αυτό είναι δυνατό, ποικίλες ασκήσεις -κυρίως αντικειµενικού τύπου- (µετασχηµατιστικές, συµπλήρωσης κενών, αντιστοίχισης, πολλαπλής επιλογής κ.ά.) για την κατανόηση και εµπέδωση των διδασκόµενων γλωσσικών στοιχείων. Στο τέλος κάθε βιβλίου θα υπάρχει Επίµετρο, το οποίο θα περιλαµβάνει µικρά παράλληλα κείµενα. Τα κείµενα αυτά θα προσφέρονται για σύντοµες ασκήσεις κατανόησης του περιεχοµένου τους, συγκριτικής ανάγνωσης µε τα κείµενα που περιλαµβάνονται στο Α µέρος κάθε διδακτικής ενότητας, αλλά και για διαθεµατικές προσεγγίσεις. Μπορεί να συνοδεύονται από σύντοµο γλωσσικό ή ερµηνευτικό σχολιασµό για την καλύτερη αξιοποίησή τους. Ειδικά στην Α και στη Β Γυµνασίου περιλαµβάνονται στο Επίµετρο πολύ απλά κείµενα προορισµένα και για µεταφραστικές ασκήσεις. Παρουσίαση του βιβλίου: τα βιβλία πρέπει να περιέχουν πλούσιο εικαστικό υλικό από τον αρχαιοελληνικό κόσµο, το οποίο θα σχετίζεται µε τη διδασκαλία του εκάστοτε κειµένου και θα προσελκύει το ενδιαφέρον των µαθητών, χαρακτηριστικές επιγραµµατικές φράσεις, ρητά ή γνωµικά, που αναδεικνύουν το πνεύµα και το ήθος των αρχαίων Ελλήνων, θα παρατίθενται σε πλαίσιο σε κάθε ενότητα, είναι δυνατόν να περιλαµβάνονται και σκίτσα στα οποία δραµατοποιείται ένας µύθος (του Αισώπου π.χ.) ή αναπαρίσταται σε λόγο ευθύ και σε διαλογική µορφή η ιστορία την οποία σε λόγο πλάγιο αφηγείται το κυρίως κείµενο, η χρήση διχρωµίας ή τετραχρωµίας, όπου θεωρείται επιβεβληµένη, η εναλλαγή τυπογραφικών στοιχείων, οι υπογραµµίσεις µε παχύτερα ή πλάγια στοιχεία, η κατάλληλη υπογράµµιση και κάθε άλλη τεχνική δυνατότητα, θα καταστήσουν το βιβλίο ελκυστικότερο και περισσότερο ευχάριστο. Γενικές υποδείξεις: η ύλη και των τριών βιβλίων στο σύνολό τους θα αναπτυχθεί κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η σύνδεση των επιµέρους ενοτήτων, αλλά και η συνέχεια και ολοκλήρωσή της όπως αυτή προβλέπεται στο ΕΠΠΣ και για τις τρεις τάξεις του Γυµνασίου,

7 επισηµαίνεται ότι ένα µέρος της ύλης της γραµµατικής και του συντακτικού περιλαµβάνεται στο Εγχειρίδιο γλωσσικής διδασκαλίας της Α Λυκείου και, εποµένως, έχει παραλειφθεί στο ΕΠΠΣ του Γυµνασίου, στο τέλος κάθε βιβλίου θα υπάρχουν: α) διαγραµµατικοί πίνακες των βασικών ετυµολογικών, γραµµατικών και συντακτικών φαινοµένων που διδάχτηκαν στο οικείο βιβλίο, β) πίνακας (20-25) των βασικότερων ανωµάλων ρηµάτων που απαντούν στα κείµενα κάθε τάξης (οι πίνακες των βιβλίων της Β και Γ τάξης θα περιέχουν και τα ρήµατα που περιλαµβάνονται στους πίνακες των προηγούµενων τάξεων), γ) λεξιλόγιο των περιλαµβανοµένων στα κείµενα λέξεων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, δ) ευρετήριο γραµµατικών και συντακτικών όρων και ε) αναλυτικός πίνακας περιεχοµένων. ΙΙ. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Σε κάθε βιβλίο µαθητή αντιστοιχεί και ένα βιβλίο καθηγητή, το οποίο θα συγγραφεί από την «ίδια συγγραφική οµάδα» που θα γράψει και τα βιβλία του µαθητή, µε τον όρο ότι κάθε συγγραφέας µπορεί να µετάσχει στη συγγραφή µόνον δύο βιβλίων, όπως προβλέπεται από την υπ αριθµ. 4105/ προκήρυξη. Το βιβλίο του καθηγητή θα βοηθήσει τον εκπαιδευτικό να κατανοήσει βαθύτερα το περιεχόµενο, τη δοµή και τις µεθοδολογικές απαιτήσεις του βιβλίου του µαθητή σε συνάρτηση και µε τις αντίστοιχες απαιτήσεις του ΕΠΠΣ. Γενικότερα, το βιβλίο του καθηγητή: παρουσιάζει τη φιλοσοφία, τους στόχους και τη µεθοδολογία που εξυπηρετούν τη διδακτική διαδικασία, διευκολύνει τον καθηγητή στον προγραµµατισµό της διδακτέας ύλης και τον υποβοηθάει στην οργάνωση της διδασκαλίας, παρέχει στον εκπαιδευτικό ειδικότερες αναλυτικές οδηγίες για τη διδασκαλία κάθε µέρους µιας ενότητας και υποδεικνύει εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης του µαθησιακού υλικού, περιλαµβάνει προτάσεις για καλύτερη χρήση του πρόσθετου διδακτικού υλικού στήριξης της διδασκαλίας. Αναλυτικότερα, περιλαµβάνει : υλικό πάσης φύσεως για συµπληρωµατική ενηµέρωση και υποστήριξη της διδασκαλίας (π.χ. πληροφορίες και µελέτες που φωτίζουν πολύπλευρα τα κείµενα). καθορισµό στόχων, διδακτικές επισηµάνσεις και λύσεις ή απαντήσεις σε ασκήσεις του βιβλίου του µαθητή, όπου κρίνεται σκόπιµο. ασκήσεις, εργασίες ή δραστηριότητες σχετικές µε την ύλη που περιέχεται σε κάθε ενότητα. τρόπους σχεδιασµού µαθηµάτων και δραστηριοτήτων κατά περίπτωση (Α, Β και Γ µέρη µιας ενότητας). σχετική βιβλιογραφία και πηγές αναζήτησης πρόσθετης πληροφόρησης.

8 Συµπληρωµατικές προδιαγραφές για τη συγγραφή του βιβλίου αναφοράς«βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας» για το µάθηµα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραµµατείας (πρωτότυπο) των Α, Β, Γ τάξεων Γυµνασίου Το προς εκπόνηση έντυπο εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο αναφοράς«βασικο ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» θα ανταποκρίνεται στους σκοπούς, τους στόχους και τη µεθοδολογία της διδασκαλίας του µαθήµατος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραµµατείας (πρωτότυπο) των Α, Β, Γ τάξεων Γυµνασίου, όπως διατυπώνονται στο.ε.π.π.σ ( ιαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραµµάτων Σπουδών) και στο ΑΠΣ (Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών) της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΦΕΚ 303 και ΦΕΚ 304, Μάρτιος 2003) του ανωτέρω µαθήµατος και θα βρίσκεται σε αρµονία µε τα συνηµµένα κριτήρια αξιολόγησης. Το βιβλίο περιγράφεται ως ακολούθως: Α Έντυπο εκπαιδευτικό υλικό Βιβλίο αναφοράς Β ιαστάσεις και αριθµός σελίδων του βιβλίου Το µέγεθος των σελίδων του βιβλίου θα είναι 26cm x 19,5cm και ο συνολικός αριθµός σελίδων ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ H συγγραφική οµάδα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε η ύλη να οργανωθεί και να σελιδοποιηθεί µε τρόπο που να την καθιστά όσο το δυνατόν περισσότερο εύχρηστη για το µαθητή. Το βιβλίο, εκτός του προλόγου, θα πρέπει να περιλαµβάνει τα εξής: i) Οδηγίες χρήσης και προαιρετικά- ενηµερωτικό σηµείωµα προς το µαθητή για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ii) Περιεχόµενο και οµή του βιβλίου: Περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω, στις ειδικές προδιαγραφές iii) Παράρτηµα που περιλαµβάνει: Πίνακα συντοµογραφιών Πίνακα ονοµάτων των συγγραφέων στους οποίους γίνεται αναφορά Βιβλιογραφία

9 2. Ειδικές Προδιαγραφές για τη συγγραφή του βιβλίου Πέραν των σχετικών προδιαγραφών που αναφέρονται στα αντίστοιχα.ε.π.π.σ και Α.Π.Σ ( ιαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραµµάτων Σπουδών, Αναλυτικά Προγράµµατα Σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ΦΕΚ 303/2003 και 304/2003) συµπληρωµατικά για το βιβλίο αναφοράς «ΒΑΣΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» ισχύουν και τα παρακάτω: Γενικά Ένα Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας είναι απαραίτητο βοήθηµα για τη γονιµότερη επικοινωνία των µαθητών µε τα κείµενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραµµατείας, για τη διεύρυνση του λεξιλογικού ορίζοντα των µαθητών και για τη συνειδητοποίηση της διαχρονικής συνέχειας της ελληνικής γλώσσας. Το λεξικό αυτό δεν απευθύνεται στο φιλόλογο επιστήµονα/ ερευνητή, για τον οποίο υπάρχουν ογκώδη ή πολύτοµα αναλυτικά λεξικά της αρχαίας ελληνικής, αλλά στο µαθητή. Εποµένως, πρέπει να είναι επίτοµο, εύχρηστο και λειτουργικό. Σκοπός του βιβλίου Το Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας αποβλέπει στην υποβοήθηση των µαθητών: στην κατάκτηση του λεξιλογικού και σηµασιολογικού πλούτου της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, στη γνώση της ετυµολογίας των λέξεων, στη συνειδητοποίηση της διαχρονικής συνέχειας της ελληνικής γλώσσας, µε την ανάδειξη της στενής συγγένειας µεταξύ αρχαίων και νεοελληνικών λέξεων. Περιεχόµενο του βιβλίου Το Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας θα είναι ερµηνευτικό και ετυµολογικό και θα περιλαµβάνει κυρίως τις λέξεις που απαντώνται συχνότερα στα κείµενα της αττικής διαλέκτου. Ειδικότερα, σε κάθε λήµµα δηλώνεται το µέρος του λόγου στο οποίο ανήκει η λέξη (ουσιαστικό, επίθετο, αντωνυµία, ρήµα, µετοχή, επίρρηµα κτλ.), αν πρόκειται για ουσιαστικό, δηλώνεται το γένος µε το αντίστοιχο άρθρο, αν πρόκειται για επίθετο, δηλώνονται τα γένη µε τις αντίστοιχες καταλήξεις της ονοµαστικής ενικού και µε την αντίστοιχη θέση του τόνου, καθώς και τα παραθετικά του, αν πρόκειται για ρήµα, δηλώνεται η συντακτική λειτουργία του (µεταβ., αµετάβ., ενεργητ., παθητ. κτλ.) και δίνονται οι αρχικοί χρόνοι των ανώµαλων ρηµάτων,

10 αναγράφεται η ακριβής σηµασία της λέξης, παρατίθεται η ετυµολογία της λέξης, ώστε να διευκολύνεται η κατανόηση της σηµασίας της. Πιο συγκεκριµένα το λεξικό πρέπει: να δίνει τις απαραίτητες σχετικές πληροφορίες, αν ένα λήµµα παρουσιάζει δυσκολίες ως προς την κλίση ή το σχηµατισµό του, να κάνει αναφορά στη συντακτική λειτουργία των λέξεων, όπου αυτό απαιτείται. Είναι δυνατόν, δηλαδή, κάποιο λήµµα να έχει περισσότερες από µία σηµασίες, λόγω των διαφορετικών γραµµατικών λειτουργιών και συντάξεών του. Στην περίπτωση αυτή η σηµασία του λήµµατος δίνεται ανάλογα µε τη γραµµατική ή τη συντακτική του λειτουργία. Έτσι, το ίδιο ρήµα µπορεί να λειτουργεί, π.χ., ως µεταβατικό και ως αµετάβατο, µε ταυτόχρονη αλλαγή της σηµασίας του, να προχωρεί εξελικτικά και στις άλλες, εκτός της κύριας, σηµασίες των ληµµάτων και να τις τεκµηριώνει, αν κρίνεται αναγκαίο, µε σχετικές φράσεις / προτάσεις, να συνδέει τις αρχαίες µε τις αντίστοιχες νεοελληνικές λέξεις και να επισηµαίνει τη σηµασιολογική διαφορά τους, αν υπάρχει, να περιέχει, όπου κρίνεται απαραίτητο, και τις συνώνυµες και τις αντίθετες σηµασιολογικά λέξεις, Παρουσίαση της ύλης Η οργάνωση και παρουσίαση της ύλης πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των µαθητών και, κυρίως, να τους διευκολύνει στην ταχύτερη και ανετότερη πρόσβαση στα λήµµατα που τους ενδιαφέρουν. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κατά την εκτύπωση θα υπάρξει δίστηλη διάταξη των ληµµάτων. Οι γραµµατοσειρές που θα χρησιµοποιηθούν για µεν το µονοτονικό σύστηµα θα είναι η Times New Roman 10, για δε το πολυτονικό η MG OLD TIMES UC POl 10. Η χρήση διχρωµίας ή τετραχρωµίας, όπου θεωρείται επιβεβληµένη, η εναλλαγή τυπογραφικών στοιχείων, οι υπογραµµίσεις µε παχύτερα ή πλάγια στοιχεία, η κατάλληλη υπογράµµιση και κάθε άλλη τεχνική δυνατότητα για τη σαφή διάκριση της ορθογραφίας, της σύνταξης, της σηµασίας, της ετυµολογίας παραγωγής-σύνθεσης, των συνώνυµων και αντίθετων λέξεων των ληµµάτων και των απαραίτητων παραδειγµατικών φράσεων θα καταστήσουν το βιβλίο ελκυστικότερο και περισσότερο ευχάριστο.

11 Συµπληρωµατικές προδιαγραφές για τη συγγραφή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού του «Ερµηνευτικού Λεξικού» Α, Β, Γ τάξεων Γυµνασίου Το προς εκπόνηση έντυπο εκπαιδευτικό υλικό θα ανταποκρίνεται στα περιεχόµενα, τους σκοπούς, τους στόχους και τη µεθοδολογία της διδασκαλίας του µαθήµατος της «Νεοελληνικής Γλώσσας» της Α, Β και Γ τάξης Γυµνασίου, όπως διατυπώνονται στο.ε.π.π.σ ( ιαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραµµάτων Σπουδών) και στο ΑΠΣ (Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών) της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΦΕΚ 303 και ΦΕΚ 304, Μάρτιος 2003) του µαθήµατος«νεοελληνική Γλώσσα» για το Γυµνάσιο και θα βρίσκεται σε αρµονία µε τα συνηµµένα κριτήρια αξιολόγησης. Το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό του εν λόγω µαθήµατος περιγράφεται ως ακολούθως: Α Έντυπο εκπαιδευτικό υλικό Για το µαθητή 1 Βιβλίο του µαθητή Β ιαστάσεις και αριθµός σελίδων του έντυπου εκπαιδευτικού υλικού Το µέγεθος των σελίδων του βιβλίου θα είναι 26cm x 19.5cm σε δύο στήλες µε κατάλληλους πίνακες όπου χρειάζεται. Συνολικός αριθµός σελίδων: 450. ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ /ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ Στόχος του λεξικού είναι να καλύψει τις λεξικογραφικές ανάγκες των µαθητών της γυµνασιακής βαθµίδας σε ό,τι αφορά: α) την κατανόηση δύσκολων όρων και εννοιών, που περιλαµβάνονται στα διδασκόµενα µαθήµατα, β)τις λογοτεχνικές αναγνώσεις των µαθητών στο µάθηµα της Λογοτεχνίας (Νεοελληνικής και Αρχαίας Ελληνικής από µετάφραση), όσο και τις δοκιµιακές τους, γ) την παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου στο πλαίσιο όλων των µαθηµάτων. Προκειµένου για λεξικό γενικής γλώσσας (και όχι ορολογικό, π.χ. λεξικό όρων πληροφορικής), το πρώτο κριτήριο επάρκειας είναι η πληρότητα του ληµµατολογίου. Το ληµµατολόγιο πρέπει να περιέχει το βασικό κορµό του λεξιλογίου της κοινής νεοελληνικής, όπως προκύπτει από την

12 καταγραφή σε σώµατα κειµένων (corpus) της νέας ελληνικής και από την αποδελτίωση σύγχρονων λεξικών. Σηµαντική πηγή σωµάτων κειµένων σε ηλεκτρονική µορφή αποτελεί ο Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου. Παράλληλα, το ληµµατολόγιο πρέπει να περιλαµβάνει το λεξιλόγιο των σχολικών βιβλίων, εφόσον απευθύνεται σε µαθητικό πληθυσµό. εύτερο κριτήριο επάρκειας είναι η χρηστικότητα την οποία πρέπει να εξασφαλίζει ο σχεδιασµός της δοµής του λεξικού και της δοµής των ληµµάτων. Με δεδοµένο ότι συνήθως οι µαθητές ανοίγουν το λεξικό για να βρουν άγνωστες λέξεις των σχολικών βιβλίων (δηλαδή ενεργοποιούν την προσληπτική receptive χρήση του λεξικού), είναι απαραίτητη η διευκόλυνση της διαδικασίας αναγωγής της άγνωστης λέξης στο κατάλληλο λήµµα και εντοπισµού της αναζητούµενης πληροφορίας. Για παράδειγµα, το λεξικό πρέπει να υποβοηθεί την αναγνώριση δύσκολων µορφολογικών τύπων (π.χ. το εξήγαγα να παραπέµπει στο εξάγω), και την επιλογή του κατάλληλου λήµµατος στην περίπτωση αναζήτησης συµφράσεων και εκφράσεων (π.χ. µε παραγραφοποίηση των σηµασιών και αλφαβητική κατάταξη των συµφράσεων και των εκφράσεων). Η πολύπλοκη δοµή λήµµατος αποθαρρύνει την προσπάθεια των µαθητών και συνήθως οδηγεί σε ελλιπή ή λανθασµένη αναγνώριση σηµασίας. Το µαθητικό λεξικό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο φιλικό και χρηστικό, µε απλή δοµή και περιορισµένη χρήση µεταγλώσσας και συντοµογραφιών. Τρίτο κριτήριο επάρκειας είναι η φιλικότητα των ερµηνευµάτων. Για να µπορεί να επιλέξει ο µαθητής την κατάλληλη σηµασία της άγνωστης λέξης στα συµφραζόµενα που επεξεργάζεται, τα ερµηνεύµατα πρέπει να αναδεικνύουν τη χρήση της γλώσσας σε συµφραζόµενα και σε περιστάσεις επικοινωνίας, ανάδειξη των βασικών σηµασιών, χρησιµοποίηση βασικού λεξιλογίου και επιλογή κατάλληλων παραδειγµάτων από κείµενα που απευθύνονται σε εφήβους. Τέταρτο κριτήριο επάρκειας αποτελεί η πληρότητα σηµασιολογικής, συντακτικής και υφολογικής πληροφορίας. Εφόσον το λεξικό πρέπει να προσφέρει σηµαντική βοήθεια στους µαθητές κατά την παραγωγή κειµένων, θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες για τη σύνταξη των λέξεων, για τις συµφράσεις και τα συµφραζόµενα όπου εντάσσονται, για τα υφολογικά επίπεδα, για τη χρήση συνωνύµων, αντιθέτων κ.ά. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι κατανοητές από τα παιδιά και τους εφήβους και να παρουσιάζονται, όπως και οι σηµασίες, µε φιλικόχρηστικό τρόπο. Τα σώµατα κειµένων που θα χρησιµοποιηθούν για τη συγκρότηση του ληµµατολογίου αποτελούν συγχρόνως πολύτιµη πηγή για τις σηµασίες, τη σύνταξη και το ύφος. Ειδικότερα: Tο λεξικό περιλαµβάνει τουλάχιστο αυτόνοµα λήµµατα, καταταγµένα σε αλφαβητική σειρά. Είναι ερµηνευτικό και εξετάζει σε επαρκές βάθος τις πολυσηµίες και τα άλλα σηµασιολογικά φαινόµενα στο πλαίσιο της λέξης και δευτερευόντως της πρότασης. Περιλαµβάνει παραδείγµατα χρήσης των ληµµάτων σε προτάσεις/ εκφωνήµατα αυθεντικού ή/ και λογοτεχνικού λόγου, καθώς και παγιωµένες εκφράσεις της κοινής νεοελληνικής (λαϊκές και λόγιες) µε τις σηµασίες τους ενταγµένες στο κατάλληλο συγκείµενο.

13 Περιέχει απλουστευµένο ετυµολογικό µέρος ειδικά για τις ετυµολογικές ρίζες και τα φαινόµενα παραγωγής και σύνθεσης, ώστε να συνδέονται πρωτίστως µε τη γλωσσική διδασκαλία, αλλά και µε τα άλλα διδασκόµενα µαθήµατα, στο πλαίσιο της διαθεµατικής προσέγγισης. Kάθε λήµµα περιλαµβάνει και όσες γραµµατικές πληροφορίες κρίνονται απαραίτητες κατά περίπτωση (µέρος του λόγου, ενδείξεις κλίσης, µονολεκτικά παραθετικά για τα επίθετα, µεσοπαθητική µετοχή παρακειµένου για τα ρήµατα κ.ο.κ.). Eπίσης, αναφέρονται και ερµηνεύονται τα πολυλεκτικά σύνθετα στο λήµµα της πρώτης λέξης του συνθέτου. Στο τέλος του λήµµατος παρατίθενται τα κυριότερα αντίθετα και συνώνυµά του, καθώς και τα οµόηχα. Σε παρενθέσεις τίθενται πληροφορίες σχετικές µε επίπεδα γλώσσας και ιδιωµατικές χρήσεις. ίνονται επίσης χαρακτηρισµοί επιστηµονικών πεδίων (π.χ. Φυσικής, Χηµείας, Ιατρικής) και ειδικών χρήσεων (π.χ. Θέατρο, Μουσική) Xρησιµοποιείται «έξυπνο» σύστηµα παραποµπών, µε τη χρήση ειδικών συµβόλων και τυπογραφικών συµβάσεων, ώστε να βοηθούν το µαθητή σε περαιτέρω αναζήτηση. Tέλος, υπάρχουν συγκεντρωτικοί πίνακες και σχόλια χρήσης σε ξεχωριστό πλαίσιο, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. H έκταση του λεξικού είναι 450 σελίδες. Kάθε σελίδα περιέχει δύο στήλες, κάθε στήλη 45 αράδες. Η γραµµατοσειρά που θα χρησιµοποιηθεί θα είναι η Times New Roman 10. Γλώσσα του λεξικού είναι η δηµοτική σύµφωνα µε το N. 1566/ και την ισχύουσα Nεοελληνική Γραµµατική. ιατηρείται σε ισχύ η ορθογραφία των Προεδρικών ιαταγµάτων 583/1982 & 528/1984 (βασικό λεξιλόγιο) των βιβλίων αναφοράς το Ο.Ε..Β. και άλλων που εκπονήθηκαν µε ανάθεση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. µέχρι την ηµεροµηνία δηµοσίευσης του παρόντος, µε τη σηµείωση ότι στο αρσενικό άρθρο το τελικό ν της αιτιατικής διατηρείται πάντοτε στον γραπτό λόγο. Προδιαγραφές για τη συγγραφή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού του µαθήµατος της «Νεοελληνικής Γλώσσας» Α τάξης Γυµνασίου Το προς εκπόνηση έντυπο εκπαιδευτικό υλικό θα ικανοποιεί τα περιεχόµενα, τους σκοπούς, τους στόχους και τη µεθοδολογία της διδασκαλίας του µαθήµατος της «Νεοελληνικής Γλώσσας» της Α τάξης ηµοτικού/ Γυµνασίου, όπως διατυπώνονται στο.ε.π.π.σ ( ιαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραµµάτων Σπουδών) και ΑΠΣ (Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών) της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΦΕΚ 303 και ΦΕΚ 304 Μάρτιος 2003) του µαθήµατος«νεοελληνικής Γλώσσας» για το Γυµνάσιο και θα βρίσκεται σε αρµονία µε τα συνηµµένα κριτήρια αξιολόγησης. Το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό του εν λόγω µαθήµατος περιγράφεται ως ακολούθως:

14 1 Α Έντυπο εκπαιδευτικό υλικό Βιβλίο του µαθητή ιαστάσεις και αριθµός σελίδων του έντυπου εκπαιδευτικού υλικού Β Το µέγεθος των σελίδων του βιβλίου θα είναι 26cm x 19.5cm µε έγχρωµες απεικονίσεις και διαγράµµατα. Συνολικός αριθµός σελίδων: 150 Για τον µαθητή Για τον εκπαιδευτικό 2 Εργαστηριακός Οδηγός (όπου προβλέπεται) 3 Τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (όπου προβλέπεται) 4 Βιβλίο του Εκπαιδευτικού Το µέγεθος των σελίδων του τετραδίου εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (γλωσσικών ασκήσεων) θα είναι 26cm x 19.5cm µε έγχρωµες απεικονίσεις και διαγράµµατα. Συνολικός αριθµός σελίδων: 80 Το µέγεθος των σελίδων του βιβλίου του καθηγητή θα είναι 26cm x 19.5cm µε έγχρωµες απεικονίσεις όπου κρίνεται απαραίτητο και διαγράµµατα. Συνολικός αριθµός σελίδων : 120 Α1. ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ H συγγραφική οµάδα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε η διδακτέα ύλη να οργανωθεί και να σελιδοποιηθεί µε τρόπο που να την καθιστά όσο το δυνατόν περισσότερο εύχρηστη στον µαθητή. Το βιβλίο εκτός του προλόγου θα πρέπει να περιλαµβάνει τα εξής: i) Οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του βιβλίου και προαιρετικό ενηµερωτικό σηµείωµα προς το µαθητή. ii) Περιεχόµενα iii) οµή κεφαλαίου: Οµοιόµορφη κατά το δυνατόν οργάνωση των επιµέρους κεφαλαίων που θα περιλαµβάνουν: Προοργανωτές ποικίλης φύσης. Ανάπτυξη του κεφαλαίου µε χρήση εµπλουτισµένης γλώσσας και σύµφωνα µε τις κειµενογλωσσικές

15 προδιαγραφές δόµησης των σχολικών εγχειριδίων. Ανακεφαλαίωση της ενότητας. Ασκήσεις εµπέδωσης και επέκτασης της νέας γνώσης. Παραθέµατα, όπου τούτο κρίνεται αναγκαίο. Παράθεση βασικών όρων της θεµατικής ενότητας. iv) Παράρτηµα που περιλαµβάνει: Γλωσσάριο Αλφαβητικό ευρετήριο όρων και ονοµάτων Πίνακες Βιβλιογραφία Α2. Εργαστηριακός οδηγός (Συµπληρώνεται από τον υπεύθυνο του µαθήµατος). Α3. Τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων- εργασιών (Συµπληρώνεται από τον υπεύθυνο του µαθήµατος). i) Οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του βιβλίου και προαιρετικό ενηµερωτικό σηµείωµα προς το µαθητή. ii) Περιεχόµενα iii) οµή κεφαλαίου: Οµοιόµορφη κατά το δυνατόν οργάνωση των επιµέρους κεφαλαίων που θα περιλαµβάνουν: Προοργανωτές ποικίλης φύσης. Ανάπτυξη του κεφαλαίου µε χρήση εµπλουτισµένης γλώσσας και σύµφωνα µε τις κειµενογλωσσικές προδιαγραφές δόµησης των σχολικών εγχειριδίων. Ανακεφαλαίωση της ενότητας. Ασκήσεις εµπέδωσης και επέκτασης της νέας γνώσης. Παραθέµατα, όπου τούτο κρίνεται αναγκαίο. Παράθεση βασικών όρων της θεµατικής ενότητας. iv) Παράρτηµα που περιλαµβάνει: Γλωσσάριο Αλφαβητικό ευρετήριο όρων και ονοµάτων Πίνακες Βιβλιογραφία

16 Α 4. Βιβλίο του εκπαιδευτικού (Συµπληρώνεται από τον υπεύθυνο του µαθήµατος). Tο βιβλίο έχει χαρακτήρα επιµορφωτικό. Παρουσιάζει µε επιστηµονικό τρόπο: α) ένα συνοπτικό θεωρητικό πλαίσιο για τη γλωσσική επιστήµη µε σκοπό την ενηµέρωση του εκπαιδευτικού και την ευαισθητοποίησή του στους χρησιµοποιούµενους γλωσσολογικούς όρους, β) τα γραµµατικοσυντακτικά και σηµασιολογικά φαινόµενα κάθε διδακτικής ενότητας και γ) τα χαρακτηριστικά των κειµενικών ειδών κάθε διδακτικής ενότητας. Tο βιβλίο κατευθύνει τους εκπαιδευτικούς για την καλύτερη παιδαγωγική εκµετάλλευση των σηµαντικών σηµείων της θεωρίας. Eπίσης, περιλαµβάνει γενικές οδηγίες για τη διδασκαλία και αξιολόγηση του γλωσσικού µαθήµατος, οδηγίες και παραδείγµατα για την παραγωγή λόγου σε συγκεκριµένο κάθε φορά επικοινωνιακό πλαίσιο, καθώς και οδηγίες και παραδείγµατα για τη διαθεµατική διδακτική προσέγγιση (ερευνητικές εργασίες / project, οργάνωση, υλοποίηση) και τις εργασίες διαθεµατικού και συνθετικού τύπου. Ειδικές προδιαγραφές: Κάθε διδακτική ενότητα περιλαµβάνει: α) Εισαγωγική υποενότητα µε δύο ή περισσότερα κείµενα που ανήκουν σε παρεµφερή ή διαφορετικά κειµενικά είδη. β) ύο υποενότητες για τον προφορικό και το γραπτό λόγο, των οποίων οι τίτλοι µπορούν να είναι αντίστοιχα «Ακούω και µιλώ» και «ιαβάζω και γράφω», που εισάγουν πάντα το µαθητή σε ποικίλες καταστάσεις επικοινωνίας. Καθεµιά από τις υποενότητες περιέχει 1. στοιχεία γραµµατικής / σύνταξης / σηµασιολογίας και ορθογραφίας (και κατά περίπτωση στίξης) και 2. στοιχεία κειµενικού χαρακτήρα προς διδασκαλία ανάλογα µε τα περιεχόµενα της ενότητας. Kαι γ) ασκήσεις και δραστηριότητες οργανωµένες, σε καθεµιά από τις δύο υποενότητες, σε τρία επίπεδα: Γραµµατική λεξιλόγιο και ορθογραφία Παραγωγή λόγου σε επικοινωνιακό πλαίσιο Εργασίες διαθεµατικού και συνθετικού χαρακτήρα. Οι ασκήσεις θα είναι ενδεικτικές και περιορισµένες σε αριθµό, επειδή προβλέπεται ο εµπλουτισµός τους στο τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (γλωσσικών ασκήσεων).

17 Επισηµαίνεται ότι στο γυµνάσιο ολοκληρώνεται η διδασκαλία των γραµµατικο-συντακτικών φαινοµένων, της ορθογραφίας και της στίξης. Τα εισαγωγικά κείµενα συνοδεύονται από ασκήσεις κατανόησης και νοηµατικής επεξεργασίας. Στις λοιπές υποενότητες µπορούν να παρεµβάλλονται σύντοµα συµπληρωµατικά κείµενα ανάλογα µε τις ανάγκες της θεωρίας και των ασκήσεων ή των διαθεµατικών και άλλων δραστηριοτήτων. Kαλό είναι να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η οµοιοµορφία στα επιλεγµένα κείµενα κάθε ενότητας. Tο περιεχόµενο κάθε κειµένου πρέπει να είναι εµφανές από τις επικεφαλίδες, που αντανακλούν τις ιδέες και παραγράφους του κειµένου. Οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες αποσκοπούν στην ανάπτυξη συγκεκριµένων κάθε φορά επικοινωνιακών δεξιοτήτων, προφορικών και γραπτών, στα πλαίσια της λειτουργικής διαµόρφωσης του λόγου. Aποφεύγεται η οµοιοµορφία µεταξύ ενοτήτων σε ό,τι αφορά τα είδη ασκήσεων ή των δραστηριοτήτων. Οι διδακτικές ενότητες περιέχουν ανακεφαλαιωτικούς πίνακες για τις γραµµατικές και τις κειµενικές δοµές. Οι διδακτικές ενότητες συνδέονται τόσο µεταξύ τους όσο και µε τα άλλα µαθήµατα, διαθεµατικά και διεπιστηµονικά, ανάλογα µε τη βαρύτητα και τη σπουδαιότητα της σύνδεσης αυτής. Tα περιεχόµενα των ενοτήτων πρέπει να είναι οργανωµένα µε τέτοιο τρόπο ώστε ν' αφήνουν ορισµένα περιθώρια στο διδακτικό προσωπικό και τη σχολική τάξη για διαµόρφωση της διδασκόµενης ύλης και των δραστηριοτήτων ανάλογα µε τις εκάστοτε ανάγκες ή ανάλογα µε θέµατα τοπικού ενδιαφέροντος. ίνεται έµφαση στην καλαίσθητη εµφάνιση των εγχειριδίων, σε ό,τι αφορά τη σελιδοποίηση καθώς και τη χρησιµοποίηση αντιπροσωπευτικής εικονογράφησης (σε τετραχρωµία) και φωτογραφιών από έργα τέχνης της ελληνικής και της παγκόσµιας εικαστικής κληρονοµιάς. Mια εικόνα διαθέτει κανονικά σύντοµη επεξήγηση - τίτλο. Στις προτεινόµενες δραστηριότητες δίνεται έµφαση στην εφαρµογή των νέων τεχνολογιών, όπως είναι η αναζήτηση διαδικτυακών τόπων και το ηλεκτρονικό ταχυδροµείο στο ιαδίκτυο, η χρήση κειµενογράφων, η εκµετάλλευση των εκάστοτε διαθέσιµων πολυµέσων (CD-ROM) κ.ά. Σε όσες ενότητες κρίνεται κατάλληλο παρατίθεται στο τέλος ένα πλαίσιο δραστηριότητας που συνδυάζεται µε τη χρήση λεξικού. Στόχος του τετραδίου εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (γλωσσικών ασκήσεων) είναι να καλύψει τις ανάγκες των µαθητών για άσκηση και έλεγχο της αποκτηµένης γνώσης των γραµµατικών και συντακτικών φαινοµένων. Εµπλουτίζει τις ασκήσεις, που εµπεριέχει το αντίστοιχο βιβλίο µαθητή της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι ασκήσεις που περιλαµβάνει είναι πολυµορφικές και κλιµακούµενης δυσκολίας. Είναι ασκήσεις δοµικές (ελέγχου δοµής) και µετασχηµατιστικές, ενταγµένες, όσο είναι δυνατό, σε επικοινωνιακό πλαίσιο. Είναι κατανοητές στη

18 διατύπωσή τους και καλύπτουν το σύνολο των γραµµατοσυντακτικών φαινοµένων που διδάσκονται στο βιβλίο του µαθητή. Γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη συνάφεια ύλης ανάµεσα στο τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (γλωσσικών ασκήσεων) µε το αντίστοιχο βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας για τον µαθητή. Προδιαγραφές για τη συγγραφή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού του µαθήµατος της «Νεοελληνικής Γλώσσας» Α τάξης Γυµνασίου Το προς εκπόνηση έντυπο εκπαιδευτικό υλικό θα ικανοποιεί τα περιεχόµενα, τους σκοπούς, τους στόχους και τη µεθοδολογία της διδασκαλίας του µαθήµατος της «Νεοελληνικής Γλώσσας» της Α τάξης ηµοτικού/ Γυµνασίου, όπως διατυπώνονται στο.ε.π.π.σ ( ιαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραµµάτων Σπουδών) και ΑΠΣ (Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών) της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΦΕΚ 303 και ΦΕΚ 304 Μάρτιος 2003) του µαθήµατος«νεοελληνικής Γλώσσας» για το Γυµνάσιο και θα βρίσκεται σε αρµονία µε τα συνηµµένα κριτήρια αξιολόγησης. Το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό του εν λόγω µαθήµατος περιγράφεται ως ακολούθως: 1 Α Έντυπο εκπαιδευτικό υλικό Βιβλίο του µαθητή ιαστάσεις και αριθµός σελίδων του έντυπου εκπαιδευτικού υλικού Β Το µέγεθος των σελίδων του βιβλίου θα είναι 26cm x 19.5cm µε έγχρωµες απεικονίσεις και διαγράµµατα. Συνολικός αριθµός σελίδων: 150 Για τον µαθητή 2 Εργαστηριακός Οδηγός (όπου προβλέπεται) 3 Τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (όπου προβλέπεται) Το µέγεθος των σελίδων του τετραδίου εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (γλωσσικών ασκήσεων) θα είναι 26cm x 19.5cm µε έγχρωµες απεικονίσεις και διαγράµµατα. Συνολικός αριθµός σελίδων: 80

19 Για τον εκπαιδευτικό 4 Βιβλίο του Εκπαιδευτικού Το µέγεθος των σελίδων του βιβλίου του καθηγητή θα είναι 26cm x 19.5cm µε έγχρωµες απεικονίσεις όπου κρίνεται απαραίτητο και διαγράµµατα. Συνολικός αριθµός σελίδων : 120 Α1. ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ H συγγραφική οµάδα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε η διδακτέα ύλη να οργανωθεί και να σελιδοποιηθεί µε τρόπο που να την καθιστά όσο το δυνατόν περισσότερο εύχρηστη στον µαθητή. Το βιβλίο εκτός του προλόγου θα πρέπει να περιλαµβάνει τα εξής: i) Οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του βιβλίου και προαιρετικό ενηµερωτικό σηµείωµα προς το µαθητή. ii) Περιεχόµενα iii) οµή κεφαλαίου: Οµοιόµορφη κατά το δυνατόν οργάνωση των επιµέρους κεφαλαίων που θα περιλαµβάνουν: Προοργανωτές ποικίλης φύσης. Ανάπτυξη του κεφαλαίου µε χρήση εµπλουτισµένης γλώσσας και σύµφωνα µε τις κειµενογλωσσικές προδιαγραφές δόµησης των σχολικών εγχειριδίων. Ανακεφαλαίωση της ενότητας. Ασκήσεις εµπέδωσης και επέκτασης της νέας γνώσης. Παραθέµατα, όπου τούτο κρίνεται αναγκαίο. Παράθεση βασικών όρων της θεµατικής ενότητας. iv) Παράρτηµα που περιλαµβάνει: Γλωσσάριο Αλφαβητικό ευρετήριο όρων και ονοµάτων Πίνακες Βιβλιογραφία Α2. Εργαστηριακός οδηγός (Συµπληρώνεται από τον υπεύθυνο του µαθήµατος). Α3. Τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων- εργασιών (Συµπληρώνεται από τον υπεύθυνο του µαθήµατος). i) Οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του βιβλίου και προαιρετικό ενηµερωτικό σηµείωµα προς το µαθητή.

20 ii) Περιεχόµενα iii) οµή κεφαλαίου: Οµοιόµορφη κατά το δυνατόν οργάνωση των επιµέρους κεφαλαίων που θα περιλαµβάνουν: Προοργανωτές ποικίλης φύσης. Ανάπτυξη του κεφαλαίου µε χρήση εµπλουτισµένης γλώσσας και σύµφωνα µε τις κειµενογλωσσικές προδιαγραφές δόµησης των σχολικών εγχειριδίων. Ανακεφαλαίωση της ενότητας. Ασκήσεις εµπέδωσης και επέκτασης της νέας γνώσης. Παραθέµατα, όπου τούτο κρίνεται αναγκαίο. Παράθεση βασικών όρων της θεµατικής ενότητας. iv) Παράρτηµα που περιλαµβάνει: Γλωσσάριο Αλφαβητικό ευρετήριο όρων και ονοµάτων Πίνακες Βιβλιογραφία Α 4. Βιβλίο του εκπαιδευτικού (Συµπληρώνεται από τον υπεύθυνο του µαθήµατος). Tο βιβλίο έχει χαρακτήρα επιµορφωτικό. Παρουσιάζει µε επιστηµονικό τρόπο: α) ένα συνοπτικό θεωρητικό πλαίσιο για τη γλωσσική επιστήµη µε σκοπό την ενηµέρωση του εκπαιδευτικού και την ευαισθητοποίησή του στους χρησιµοποιούµενους γλωσσολογικούς όρους, β) τα γραµµατικοσυντακτικά και σηµασιολογικά φαινόµενα κάθε διδακτικής ενότητας και γ) τα χαρακτηριστικά των κειµενικών ειδών κάθε διδακτικής ενότητας. Tο βιβλίο κατευθύνει τους εκπαιδευτικούς για την καλύτερη παιδαγωγική εκµετάλλευση των σηµαντικών σηµείων της θεωρίας. Eπίσης, περιλαµβάνει γενικές οδηγίες για τη διδασκαλία και αξιολόγηση του γλωσσικού µαθήµατος, οδηγίες και παραδείγµατα για την παραγωγή λόγου σε συγκεκριµένο κάθε φορά επικοινωνιακό πλαίσιο, καθώς και οδηγίες και παραδείγµατα για τη διαθεµατική διδακτική προσέγγιση (ερευνητικές εργασίες / project, οργάνωση, υλοποίηση) και τις εργασίες διαθεµατικού και συνθετικού τύπου. Ειδικές προδιαγραφές:

21 Κάθε διδακτική ενότητα περιλαµβάνει: α) Εισαγωγική υποενότητα µε δύο ή περισσότερα κείµενα που ανήκουν σε παρεµφερή ή διαφορετικά κειµενικά είδη. β) ύο υποενότητες για τον προφορικό και το γραπτό λόγο, των οποίων οι τίτλοι µπορούν να είναι αντίστοιχα «Ακούω και µιλώ» και «ιαβάζω και γράφω», που εισάγουν πάντα το µαθητή σε ποικίλες καταστάσεις επικοινωνίας. Καθεµιά από τις υποενότητες περιέχει 1. στοιχεία γραµµατικής / σύνταξης / σηµασιολογίας και ορθογραφίας (και κατά περίπτωση στίξης) και 2. στοιχεία κειµενικού χαρακτήρα προς διδασκαλία ανάλογα µε τα περιεχόµενα της ενότητας. Kαι γ) ασκήσεις και δραστηριότητες οργανωµένες, σε καθεµιά από τις δύο υποενότητες, σε τρία επίπεδα: Γραµµατική λεξιλόγιο και ορθογραφία Παραγωγή λόγου σε επικοινωνιακό πλαίσιο Εργασίες διαθεµατικού και συνθετικού χαρακτήρα. Οι ασκήσεις θα είναι ενδεικτικές και περιορισµένες σε αριθµό, επειδή προβλέπεται ο εµπλουτισµός τους στο τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (γλωσσικών ασκήσεων). Επισηµαίνεται ότι στο γυµνάσιο ολοκληρώνεται η διδασκαλία των γραµµατικο-συντακτικών φαινοµένων, της ορθογραφίας και της στίξης. Τα εισαγωγικά κείµενα συνοδεύονται από ασκήσεις κατανόησης και νοηµατικής επεξεργασίας. Στις λοιπές υποενότητες µπορούν να παρεµβάλλονται σύντοµα συµπληρωµατικά κείµενα ανάλογα µε τις ανάγκες της θεωρίας και των ασκήσεων ή των διαθεµατικών και άλλων δραστηριοτήτων. Kαλό είναι να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η οµοιοµορφία στα επιλεγµένα κείµενα κάθε ενότητας. Tο περιεχόµενο κάθε κειµένου πρέπει να είναι εµφανές από τις επικεφαλίδες, που αντανακλούν τις ιδέες και παραγράφους του κειµένου. Οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες αποσκοπούν στην ανάπτυξη συγκεκριµένων κάθε φορά επικοινωνιακών δεξιοτήτων, προφορικών και γραπτών, στα πλαίσια της λειτουργικής διαµόρφωσης του λόγου. Aποφεύγεται η οµοιοµορφία µεταξύ ενοτήτων σε ό,τι αφορά τα είδη ασκήσεων ή των δραστηριοτήτων. Οι διδακτικές ενότητες περιέχουν ανακεφαλαιωτικούς πίνακες για τις γραµµατικές και τις κειµενικές δοµές. Οι διδακτικές ενότητες συνδέονται τόσο µεταξύ τους όσο και µε τα άλλα µαθήµατα, διαθεµατικά και διεπιστηµονικά, ανάλογα µε τη βαρύτητα και τη σπουδαιότητα της σύνδεσης αυτής. Tα περιεχόµενα των ενοτήτων πρέπει να είναι οργανωµένα µε τέτοιο τρόπο ώστε ν' αφήνουν ορισµένα περιθώρια στο διδακτικό

22 προσωπικό και τη σχολική τάξη για διαµόρφωση της διδασκόµενης ύλης και των δραστηριοτήτων ανάλογα µε τις εκάστοτε ανάγκες ή ανάλογα µε θέµατα τοπικού ενδιαφέροντος. ίνεται έµφαση στην καλαίσθητη εµφάνιση των εγχειριδίων, σε ό,τι αφορά τη σελιδοποίηση καθώς και τη χρησιµοποίηση αντιπροσωπευτικής εικονογράφησης (σε τετραχρωµία) και φωτογραφιών από έργα τέχνης της ελληνικής και της παγκόσµιας εικαστικής κληρονοµιάς. Mια εικόνα διαθέτει κανονικά σύντοµη επεξήγηση - τίτλο. Στις προτεινόµενες δραστηριότητες δίνεται έµφαση στην εφαρµογή των νέων τεχνολογιών, όπως είναι η αναζήτηση διαδικτυακών τόπων και το ηλεκτρονικό ταχυδροµείο στο ιαδίκτυο, η χρήση κειµενογράφων, η εκµετάλλευση των εκάστοτε διαθέσιµων πολυµέσων (CD-ROM) κ.ά. Σε όσες ενότητες κρίνεται κατάλληλο παρατίθεται στο τέλος ένα πλαίσιο δραστηριότητας που συνδυάζεται µε τη χρήση λεξικού. Στόχος του τετραδίου εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (γλωσσικών ασκήσεων) είναι να καλύψει τις ανάγκες των µαθητών για άσκηση και έλεγχο της αποκτηµένης γνώσης των γραµµατικών και συντακτικών φαινοµένων. Εµπλουτίζει τις ασκήσεις, που εµπεριέχει το αντίστοιχο βιβλίο µαθητή της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι ασκήσεις που περιλαµβάνει είναι πολυµορφικές και κλιµακούµενης δυσκολίας. Είναι ασκήσεις δοµικές (ελέγχου δοµής) και µετασχηµατιστικές, ενταγµένες, όσο είναι δυνατό, σε επικοινωνιακό πλαίσιο. Είναι κατανοητές στη διατύπωσή τους και καλύπτουν το σύνολο των γραµµατοσυντακτικών φαινοµένων που διδάσκονται στο βιβλίο του µαθητή. Γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη συνάφεια ύλης ανάµεσα στο τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (γλωσσικών ασκήσεων) µε το αντίστοιχο βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας για τον µαθητή. Προδιαγραφές για τη συγγραφή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού του µαθήµατος της «Νεοελληνικής Γλώσσας» Γ τάξης Γυµνασίου Το προς εκπόνηση έντυπο εκπαιδευτικό υλικό θα ικανοποιεί τα περιεχόµενα, τους σκοπούς, τους στόχους και τη µεθοδολογία της διδασκαλίας του µαθήµατος της «Νεοελληνικής Γλώσσας» της Γ τάξης Γυµνασίου, όπως διατυπώνονται στο.ε.π.π.σ ( ιαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραµµάτων Σπουδών) και ΑΠΣ (Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών) της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΦΕΚ 303 και ΦΕΚ 304

23 Μάρτιος 2003) του µαθήµατος«νεοελληνικής Γλώσσας» για το Γυµνάσιο και θα βρίσκεται σε αρµονία µε τα συνηµµένα κριτήρια αξιολόγησης. Το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό του εν λόγω µαθήµατος περιγράφεται ως ακολούθως: 1 Α Έντυπο εκπαιδευτικό υλικό Βιβλίο του µαθητή ιαστάσεις και αριθµός σελίδων του έντυπου εκπαιδευτικού υλικού Β Το µέγεθος των σελίδων του βιβλίου θα είναι 26cm x 19.5cm µε έγχρωµες απεικονίσεις και διαγράµµατα. Συνολικός αριθµός σελίδων: 150 Για τον µαθητή Για τον εκπαιδευτικό 2 Εργαστηριακός Οδηγός (όπου προβλέπεται) 3 Τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (όπου προβλέπεται) 4 Βιβλίο του Εκπαιδευτικού Το µέγεθος των σελίδων του τετραδίου εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (γλωσσικών ασκήσεων) θα είναι 26cm x 19.5cm µε έγχρωµες απεικονίσεις και διαγράµµατα. Συνολικός αριθµός σελίδων: 80 Το µέγεθος των σελίδων του βιβλίου του καθηγητή θα είναι 26cm x 19.5cm µε έγχρωµες απεικονίσεις όπου κρίνεται απαραίτητο και διαγράµµατα. Συνολικός αριθµός σελίδων : 100 Α1. ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ H συγγραφική οµάδα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε η διδακτέα ύλη να οργανωθεί και να σελιδοποιηθεί µε τρόπο που να την καθιστά όσο το δυνατόν περισσότερο εύχρηστη στον µαθητή. Το βιβλίο εκτός του προλόγου θα πρέπει να περιλαµβάνει τα εξής: i) Οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του βιβλίου και προαιρετικό ενηµερωτικό σηµείωµα προς το µαθητή. ii) Περιεχόµενα

24 iii) οµή κεφαλαίου: Οµοιόµορφη κατά το δυνατόν οργάνωση των επιµέρους κεφαλαίων που θα περιλαµβάνουν: Προοργανωτές ποικίλης φύσης. Ανάπτυξη του κεφαλαίου µε χρήση εµπλουτισµένης γλώσσας και σύµφωνα µε τις κειµενογλωσσικές προδιαγραφές δόµησης των σχολικών εγχειριδίων. Ανακεφαλαίωση της ενότητας. Ασκήσεις εµπέδωσης και επέκτασης της νέας γνώσης. Παραθέµατα, όπου τούτο κρίνεται αναγκαίο. Παράθεση βασικών όρων της θεµατικής ενότητας. iv) Παράρτηµα που περιλαµβάνει: Γλωσσάριο Αλφαβητικό ευρετήριο όρων και ονοµάτων Πίνακες Βιβλιογραφία Α2. Εργαστηριακός οδηγός (Συµπληρώνεται από τον υπεύθυνο του µαθήµατος). Α3. Τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων- εργασιών (Συµπληρώνεται από τον υπεύθυνο του µαθήµατος). i) Οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του βιβλίου και προαιρετικό ενηµερωτικό σηµείωµα προς το µαθητή. ii) Περιεχόµενα iii) οµή κεφαλαίου: Οµοιόµορφη κατά το δυνατόν οργάνωση των επιµέρους κεφαλαίων που θα περιλαµβάνουν: Προοργανωτές ποικίλης φύσης. Ανάπτυξη του κεφαλαίου µε χρήση εµπλουτισµένης γλώσσας και σύµφωνα µε τις κειµενογλωσσικές προδιαγραφές δόµησης των σχολικών εγχειριδίων. Ανακεφαλαίωση της ενότητας. Ασκήσεις εµπέδωσης και επέκτασης της νέας γνώσης. Παραθέµατα, όπου τούτο κρίνεται αναγκαίο. Παράθεση βασικών όρων της θεµατικής ενότητας. iv) Παράρτηµα που περιλαµβάνει: Γλωσσάριο Αλφαβητικό ευρετήριο όρων και ονοµάτων Πίνακες

25 Βιβλιογραφία Α 4. Βιβλίο του εκπαιδευτικού (Συµπληρώνεται από τον υπεύθυνο του µαθήµατος). Tο βιβλίο έχει χαρακτήρα επιµορφωτικό. Παρουσιάζει µε επιστηµονικό τρόπο: α) ένα συνοπτικό θεωρητικό πλαίσιο για τη γλωσσική επιστήµη µε σκοπό την ενηµέρωση του εκπαιδευτικού και την ευαισθητοποίησή του στους χρησιµοποιούµενους γλωσσολογικούς όρους, β) τα γραµµατικοσυντακτικά και σηµασιολογικά φαινόµενα κάθε διδακτικής ενότητας και γ) τα χαρακτηριστικά των κειµενικών ειδών κάθε διδακτικής ενότητας. Tο βιβλίο κατευθύνει τους εκπαιδευτικούς για την καλύτερη παιδαγωγική εκµετάλλευση των σηµαντικών σηµείων της θεωρίας. Eπίσης, περιλαµβάνει γενικές οδηγίες για τη διδασκαλία και αξιολόγηση του γλωσσικού µαθήµατος, οδηγίες και παραδείγµατα για την παραγωγή λόγου σε συγκεκριµένο κάθε φορά επικοινωνιακό πλαίσιο, καθώς και οδηγίες και παραδείγµατα για τη διαθεµατική διδακτική προσέγγιση (ερευνητικές εργασίες / project, οργάνωση, υλοποίηση) και τις εργασίες διαθεµατικού και συνθετικού τύπου. Ειδικές προδιαγραφές: Κάθε διδακτική ενότητα περιλαµβάνει: α) Εισαγωγική υποενότητα µε δύο ή περισσότερα κείµενα που ανήκουν σε παρεµφερή ή διαφορετικά κειµενικά είδη. β) ύο υποενότητες για τον προφορικό και το γραπτό λόγο, των οποίων οι τίτλοι µπορούν να είναι αντίστοιχα «Ακούω και µιλώ» και «ιαβάζω και γράφω», που εισάγουν πάντα το µαθητή σε ποικίλες καταστάσεις επικοινωνίας. Καθεµιά από τις υποενότητες περιέχει 1. στοιχεία γραµµατικής / σύνταξης / σηµασιολογίας και ορθογραφίας (και κατά περίπτωση στίξης) και 2. στοιχεία κειµενικού χαρακτήρα προς διδασκαλία ανάλογα µε τα περιεχόµενα της ενότητας. Kαι γ) ασκήσεις και δραστηριότητες οργανωµένες, σε καθεµιά από τις δύο υποενότητες, σε τρία επίπεδα: Γραµµατική λεξιλόγιο και ορθογραφία Παραγωγή λόγου σε επικοινωνιακό πλαίσιο Εργασίες διαθεµατικού και συνθετικού χαρακτήρα.

26 Οι ασκήσεις θα είναι ενδεικτικές και περιορισµένες σε αριθµό, επειδή προβλέπεται ο εµπλουτισµός τους στο τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (γλωσσικών ασκήσεων). Επισηµαίνεται ότι στο γυµνάσιο ολοκληρώνεται η διδασκαλία των γραµµατικο-συντακτικών φαινοµένων, της ορθογραφίας και της στίξης. Τα εισαγωγικά κείµενα συνοδεύονται από ασκήσεις κατανόησης και νοηµατικής επεξεργασίας. Στις λοιπές υποενότητες µπορούν να παρεµβάλλονται σύντοµα συµπληρωµατικά κείµενα ανάλογα µε τις ανάγκες της θεωρίας και των ασκήσεων ή των διαθεµατικών και άλλων δραστηριοτήτων. Kαλό είναι να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η οµοιοµορφία στα επιλεγµένα κείµενα κάθε ενότητας. Tο περιεχόµενο κάθε κειµένου πρέπει να είναι εµφανές από τις επικεφαλίδες, που αντανακλούν τις ιδέες και παραγράφους του κειµένου. Οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες αποσκοπούν στην ανάπτυξη συγκεκριµένων κάθε φορά επικοινωνιακών δεξιοτήτων, προφορικών και γραπτών, στα πλαίσια της λειτουργικής διαµόρφωσης του λόγου. Aποφεύγεται η οµοιοµορφία µεταξύ ενοτήτων σε ό,τι αφορά τα είδη ασκήσεων ή των δραστηριοτήτων. Οι διδακτικές ενότητες περιέχουν ανακεφαλαιωτικούς πίνακες για τις γραµµατικές και τις κειµενικές δοµές. Οι διδακτικές ενότητες συνδέονται τόσο µεταξύ τους όσο και µε τα άλλα µαθήµατα, διαθεµατικά και διεπιστηµονικά, ανάλογα µε τη βαρύτητα και τη σπουδαιότητα της σύνδεσης αυτής. Tα περιεχόµενα των ενοτήτων πρέπει να είναι οργανωµένα µε τέτοιο τρόπο ώστε ν' αφήνουν ορισµένα περιθώρια στο διδακτικό προσωπικό και τη σχολική τάξη για διαµόρφωση της διδασκόµενης ύλης και των δραστηριοτήτων ανάλογα µε τις εκάστοτε ανάγκες ή ανάλογα µε θέµατα τοπικού ενδιαφέροντος. ίνεται έµφαση στην καλαίσθητη εµφάνιση των εγχειριδίων, σε ό,τι αφορά τη σελιδοποίηση καθώς και τη χρησιµοποίηση αντιπροσωπευτικής εικονογράφησης (σε τετραχρωµία) και φωτογραφιών από έργα τέχνης της ελληνικής και της παγκόσµιας εικαστικής κληρονοµιάς. Mια εικόνα διαθέτει κανονικά σύντοµη επεξήγηση - τίτλο. Στις προτεινόµενες δραστηριότητες δίνεται έµφαση στην εφαρµογή των νέων τεχνολογιών, όπως είναι η αναζήτηση διαδικτυακών τόπων και το ηλεκτρονικό ταχυδροµείο στο ιαδίκτυο, η χρήση κειµενογράφων, η εκµετάλλευση των εκάστοτε διαθέσιµων πολυµέσων (CD-ROM) κ.ά. Σε όσες ενότητες κρίνεται κατάλληλο παρατίθεται στο τέλος ένα πλαίσιο δραστηριότητας που συνδυάζεται µε τη χρήση λεξικού. Στόχος του τετραδίου εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (γλωσσικών ασκήσεων) είναι να καλύψει τις ανάγκες των µαθητών για άσκηση και έλεγχο της αποκτηµένης γνώσης των γραµµατικών και συντακτικών φαινοµένων. Εµπλουτίζει τις ασκήσεις που εµπεριέχει το

27 αντίστοιχο βιβλίο µαθητή της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι ασκήσεις που περιλαµβάνει είναι πολυµορφικές και κλιµακούµενης δυσκολίας. Είναι ασκήσεις δοµικές (ελέγχου δοµής) και µετασχηµατιστικές, ενταγµένες, όσο είναι δυνατό, σε επικοινωνιακό πλαίσιο. Είναι κατανοητές στη διατύπωσή τους και καλύπτουν το σύνολο των γραµµατοσυντακτικών φαινοµένων που διδάσκονται στο βιβλίο του µαθητή. Γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη συνάφεια ύλης ανάµεσα στο τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων εργασιών (γλωσσικών ασκήσεων) µε το αντίστοιχο βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας για τον µαθητή. Συµπληρωµατικές προδιαγραφές για τη συγγραφή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού για το µάθηµα της Aγγλικής Γλώσσας της Α τάξης Γυµνασίου* * (Συγγραφή 2 Βιβλίων σε 2 επίπεδα: Επίπεδο Αρχαρίων για όσους δεν έχουν διδαχθεί Αγγλικά στο ηµοτικό και Επίπεδο Προχωρηµένων για όσους έχουν διδαχθεί Αγγλικά στο ηµοτικό / Βλέπε Ειδικές Προδιαγραφές). Το προς εκπόνηση έντυπο εκπαιδευτικό υλικό θα ανταποκρίνεται στα περιεχόµενα, τους σκοπούς, τους στόχους και τη µεθοδολογία της διδασκαλίας του µαθήµατος της Αγγλικής Γλώσσας της Α τάξης Γυµνασίου, όπως διατυπώνονται στο.ε.π.π.σ ( ιαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραµµάτων Σπουδών) και στο ΑΠΣ (Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών) της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΦΕΚ 303 και ΦΕΚ 304, Μάρτιος 2003) του µαθήµατος της Αγγλικής Γλώσσας για το Γυµνάσιο και θα βρίσκεται σε αρµονία µε τα συνηµµένα κριτήρια αξιολόγησης. Το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό του εν λόγω µαθήµατος περιγράφεται ως ακολούθως: Α I. Έντυπο εκπαιδευτικό υλικό Για το µαθητή 1 Βιβλίο του Μαθητή Β ιαστάσεις και αριθµός σελίδων του έντυπου εκπαιδευτικού υλικού Το µέγεθος των σελίδων του βιβλίου θα είναι 26cm x 19.5cm µε έγχρωµες απεικονίσεις και διαγράµµατα. Συνολικός αριθµός σελίδων 180 ( ύο βιβλία σε δύο επίπεδα).

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Γενικών προδιαγραφών και κριτηρίων αξιολόγησης εκπαιδευτικού υλικού (Παράρτηµα Τόµος Γ τεύχος γ )

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Γενικών προδιαγραφών και κριτηρίων αξιολόγησης εκπαιδευτικού υλικού (Παράρτηµα Τόµος Γ τεύχος γ ) ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Γενικών προδιαγραφών και κριτηρίων αξιολόγησης εκπαιδευτικού υλικού (Παράρτηµα Τόµος Γ τεύχος γ ) 14. Κριτήρια αξιολόγησης του βιβλίου αναφοράς Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Για την εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών ως μαθήματος Προσανατολισμού, ισχύουν τα εξής:

Για την εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών ως μαθήματος Προσανατολισμού, ισχύουν τα εξής: Τρόπος εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 202-203 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα η Ενότητα Οι πρώτες μέρες σε ένα σχολείο Διδακτικές : 9

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια "ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" www.prooptikh.com 1. Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο

Φροντιστήρια ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ www.prooptikh.com 1. Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο Φροντιστήρια "ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" www.prooptikh.com 1 Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο Η εξεταστέα ύλη του Γυμνασίου είναι τα 3/5 της ύλης που διδάχθηκε, με την προϋπόθεση ότι η

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Α Γυμνασίου διδάσκεται τρεις (3) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΜΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ Α ΤΑΞΗ Β ΤΑΞΗ Γ ΤΑΞΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣ- ΣΑ

ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΜΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ Α ΤΑΞΗ Β ΤΑΞΗ Γ ΤΑΞΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣ- ΣΑ ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, επειδή θεωρούµε πολύ σηµαντική διάσταση της εκπαίδευσης τη µορφωτική της πλευρά, αποφασίσαµε να ασχοληθούµε µε τα νέα βιβλία στο Γυµνάσιο. Πιστεύουµε ότι είναι σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Γ Γυμνασίου διδάσκεται τρεις (3) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικοί Σύµβουλοι Π.Ε.

Σχολικοί Σύµβουλοι Π.Ε. Ηλίας. Αναγνώστου Σ. Κ. Κρασσάς Σχολικοί Σύµβουλοι Π.Ε. ΣΤΟΧΟΙ «Βασικός στόχος είναι να αναπτυχθεί η ικανότητα των µαθητών να επικοινωνούν αποτελεσµατικά (προφορικά και γραπτά) κατανοώντας και παράγοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 013-014 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προγραμματισμός κατά ενότητα 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ Από τον τόπο μου σ όλη την Ελλάδα Ταξίδια, περιηγήσεις, γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Α/ Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Απλή Αν κάνετε αναζήτηση µιας λέξης σε ένα αρχαιοελληνικό σώµα κειµένων, αυτό που θα λάβετε ως αποτέλεσµα θα είναι: Μια καταγραφή όλων των εµφανίσεων της λέξης στο συγκεκριµένο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ02 (78 ώρες)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ02 (78 ώρες) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ02 (78 ώρες) 1.α 3 ώρες Η εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και τη διδασκαλία των φιλολογικών µαθηµάτων Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Β Γυμνασίου διδάσκεται δυόμισι (2,5) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα: «Βιβλία Γλώσσας Α, Β, Γ ηµοτικού», «Μαθηµατικά Α, Β ηµοτικού»

Θέµατα: «Βιβλία Γλώσσας Α, Β, Γ ηµοτικού», «Μαθηµατικά Α, Β ηµοτικού» 1 ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Για την ενηµέρωση των υποψηφίων συγγραφέων εγχειριδίων Γλώσσας και Μαθηµατικών, κοινοποιούµε απάντηση σε σχετικό ερωτηµατολόγιο που µας είχαν υποβάλει

Διαβάστε περισσότερα

Η ύλη για τις εξετάσεις υποτροφιών: (για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στις γραμματείες των φροντιστηρίων).

Η ύλη για τις εξετάσεις υποτροφιών: (για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στις γραμματείες των φροντιστηρίων). Η ύλη για τις εξετάσεις υποτροφιών: (για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στις γραμματείες των φροντιστηρίων). ΑΛΓΕΒΡΑ: από το βιβλίο Άλγεβρα και στοιχεία πιθανοτήτων της Α Γενικού Λυκείου.

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τρόποι διδασκαλίας Κατ οίκον εργασία Γραπτή Αξιολόγηση ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Β) Αρχαιογνωσία: (αρχαίο κείμενο από μετάφραση) MH EΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός διδακτέας ύλης

Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός διδακτέας ύλης Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός διδακτέας ύλης ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Ομάδα Εργασίας ΙΕΠ Συντονίστρια: Παπαδοπούλου Ελένη, Σύμβουλος Γ ΙΕΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΩΝ............................... 15 ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ................................... 17 ΜΕΡΟΣ Ι ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η περίληψη δεν είναι ξεχωριστό γραμματειακό είδος αλλά ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης προϋπάρχοντος κειμένου δια της οποίας επιδιώκεται:

Η περίληψη δεν είναι ξεχωριστό γραμματειακό είδος αλλά ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης προϋπάρχοντος κειμένου δια της οποίας επιδιώκεται: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (25 μονάδες) Η περίληψη δεν είναι ξεχωριστό γραμματειακό είδος αλλά ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης προϋπάρχοντος κειμένου δια της οποίας επιδιώκεται: α) Η κατανόηση του

Διαβάστε περισσότερα

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ;

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; Eρωτήματα ποιες επιλογές γίνονται τελικά; ποιες προκρίνονται από το Π.Σ.; ποιες προβάλλονται από το εγχειρίδιο; ποιες υποδεικνύονται από το ίδιο το αντικείμενο; με

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ A ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ A ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ A ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ 1999 Σύνταξη του παρόντος: Γεώργιος Κιούσης, Σχολικός Σύµβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφίδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα

Ψηφίδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα [1] Ψηφίδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα Παρουσίαση και ενδεικτικά παραδείγματα εκπαιδευτικής αξιοποίησης Συντάκτρια: Μαρία Αλεξίου (εκπαιδευτικός ΠΕ02, ΜΔΕ Θεωρητικής Γλωσσολογίας, συντονίστρια του ψηφιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΣ: Στο Γυμνάσιο γίνεται η πρώτη και καθοριστικής σημασίας επαφή των μαθητών με τα Αρχαία Ελληνικά Στο Γυμνάσιο πρέπει να καταφέρουμε να

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 13 1. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 17 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 17 1.1 Η αξία του λεξιλογίου και η θέση του στο γλωσσικό μάθημα 18 1.2 Εμπόδια στη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 014-015 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 014-15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο για τις ανάγκες της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή». Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Να διατηρηθεί μέχρι... Βαθμός Ασφαλείας...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ. Τι, πώς, γιατί;

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ. Τι, πώς, γιατί; ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Τι, πώς, γιατί; Κοινωνία Μάθηση Εκπαιδευτική Πολιτική Διδασκαλία Σχολικό Εγχειρίδιο Σκοπός Στόχοι Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνία Μάθηση Εκπαιδευτική Πολιτική Διδασκαλία Σκοπός Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα σχολικά εγχειρίδια του Δημοτικού Σχολείου:

Τα νέα σχολικά εγχειρίδια του Δημοτικού Σχολείου: Τα νέα σχολικά εγχειρίδια του Δημοτικού Σχολείου: γλωσσολογικές και παιδαγωγικές καινοτομίες στα βιβλία της Γλώσσας Όλγα Μούσιου-Μυλωνά, Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Εισαγωγή Το θεωρητικό πλαίσιο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Proslipsis.gr. Σύµφωνα µε στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των 345 ερωτηµατολογίων:

Proslipsis.gr. Σύµφωνα µε στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των 345 ερωτηµατολογίων: ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Τµήµα Ερευνών, Τεκµηρίωσης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Aθήνα 23.1.2007 Θέµα: Έρευνα για το µάθηµα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας στο Γυµνάσιο Το Τµήµα Ερευνών, Τεκµηρίωσης και Εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Λύκειο ΑΡΧΑΊΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΆ ΒΙΟΛΟΓΊΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Λύκειο ΑΡΧΑΊΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΆ ΒΙΟΛΟΓΊΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Λύκειο 2016-17 ΑΡΧΑΊΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΆ ΒΙΟΛΟΓΊΑ ΦΥΣΙΚΉ ΛΟΓΟΤΕΧΝΊΑΣ ΝΕΌΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΊΑ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΤΑ ΠΑΙΔΕΊΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΡΧΑΊΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας 12 Στην εξεταστέα ύλη του µαθήµατος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ' τάξης Ηµερησίου Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

2+1 ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΝΑ ΩΡΟ. από τις εκδόσεις. Μεγάλη προσφορά ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΥΟ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

2+1 ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΝΑ ΩΡΟ. από τις εκδόσεις. Μεγάλη προσφορά ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΥΟ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ 2+1 2+1 Μεταίχµιο Μεγάλη προσφορά από τις εκδόσεις ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΥΟ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΕΝΑ ΩΡΟ www.metaixmio-education.gr Λεπτοµέρειες για την προσφορά στη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο για τις ανάγκες της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή». Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά 15-9-2016 Πώς δουλέψαμε στο γλωσσικό μάθημα; Προγράμματα Σπουδών. Στοχοκεντρικός

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Μετά την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων το σχολικό έτος 2006-2007 και επειδή, λόγω της εφαρμογής κύκλων συνδιδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς. Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος }

Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς. Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος } Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος } Είδη αξιολόγησης: αρχική-διαγνωστική, συντρέχουσαδιαμορφωτική, τελική Μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Η κοινωνική και πολιτική οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα

Η κοινωνική και πολιτική οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Θεωρητική Κατεύθυνση) Η κοινωνική και πολιτική οργάνωση στην Αρχαία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχέδιο Διδασκαλίας Τάξη: Β Γυμνασίου Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα Θέμα: Η συνοχή ενός ευρύτερου Κειμένου Διάρκεια: Μία περίοδος Στην τέταρτη ενότητα ο προγραμματισμός προβλέπει έξι περιόδους. Η συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Γυμνάσιο ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΆ ΒΙΟΛΟΓΊΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Γυμνάσιο ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΆ ΒΙΟΛΟΓΊΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Γυμνάσιο 2016-17 ΑΡΧΑΊΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΆ ΒΙΟΛΟΓΊΑ ΦΥΣΙΚΉ ΧΗΜΕΊΑ ΈΚΦΡΑΣΗ ΈΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΊΑ ΛΑΤΙΝΙΚΆ ΚΕΊΜΕΝΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΉ

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές

Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης /ξένης γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές Σεπτέμβριος 2011 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας Ομιλία με θέμα: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ & ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ Εκδήλωση αριστούχων μαθητών: Οι μαθητές συναντούν τη Φυσική και η Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Eισαγωγή. Σε ποιους απευθύνεται η σειρά Ελληνικά για σας (A0 - A1 - A2)

Eισαγωγή. Σε ποιους απευθύνεται η σειρά Ελληνικά για σας (A0 - A1 - A2) Eισαγωγή Σε ποιους απευθύνεται η σειρά Ελληνικά για σας (A0 - A1 - A2) Σε τελείως αρχαρίους, οι οποίοι δε γνωρίζουν ούτε τo αλφάβητο. Σε σπουδαστές, οι οποίοι έχουν προβλήματα ανάγνωσης, γραφής, τονισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των Δεικτών Επιτυχίας - Δεικτών Επάρκειας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο

Αξιοποίηση των Δεικτών Επιτυχίας - Δεικτών Επάρκειας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο Αξιοποίηση των Δεικτών Επιτυχίας - Δεικτών Επάρκειας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο Ως συνέχεια του Οδηγού Φιλολόγου: Η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο, ο οποίος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. των αναλυτικών

ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. των αναλυτικών 1 ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας. Γενικοί άξονες όλων των αναλυτικών 2 Εισαγωγή του ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στα Σχολεία Η εισαγωγή του ΝΑΠ στα Αρχαία Ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικό αντικείμενο: Ελληνικά. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ομάδα Εργασίας Ελληνικών (Δημοτική Εκπαίδευση)

Γνωστικό αντικείμενο: Ελληνικά. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ομάδα Εργασίας Ελληνικών (Δημοτική Εκπαίδευση) Διήμερο Εκπαιδευτικού Δημοτικής Εκπαίδευσης 2018-2019: Η Θέση και η Διδασκαλία της Δομής στο Μάθημα των Ελληνικών στο Δημοτικό Σχολείο (Γ μέχρι Στ τάξεις) Γνωστικό αντικείμενο: Ελληνικά ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Προδιαγραφές εκπόνησης Πτυχιακών Εργασιών

Τεχνικές Προδιαγραφές εκπόνησης Πτυχιακών Εργασιών Τεχνικές Προδιαγραφές εκπόνησης Πτυχιακών Εργασιών Για µια πτυχιακή εργασία, πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει καθορισμένο μέγεθος. Γενικά αναµένεται να είναι μεταξύ των 15.000 και 25.000 λέξεων στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ Μέσω κανόνων Πλεονεκτήματα: κέρδος χρόνου, δυνατότητα επαναλήψεων, εκμετάλλευση των γνωστικών ικανοτήτων των μαθητών, λιγότερη διδακτική προετοιμασία.

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ Αναλυτικό Πρόγραμμα Πού μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

α) να μεταφράσουν στη Νέα Ελληνική ένα τμήμα του οκτώ έως δέκα (8-10) στίχων

α) να μεταφράσουν στη Νέα Ελληνική ένα τμήμα του οκτώ έως δέκα (8-10) στίχων Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων 1. Τα θέματα των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποιήσεις στα Θέµατα προς Ανάπτυξη από τις Συγγραφικές και ηµιουργικές Οµάδες («είγµατα Γραφής»)

Τροποποιήσεις στα Θέµατα προς Ανάπτυξη από τις Συγγραφικές και ηµιουργικές Οµάδες («είγµατα Γραφής») Τροποποιήσεις στα Θέµατα προς Ανάπτυξη από τις Συγγραφικές και ηµιουργικές Οµάδες («είγµατα Γραφής») ιευκρινίζεται ότι τα «Θέµατα προς Ανάπτυξη» που χαρακτηρίζονται ως «προτάσεις» στο Παράρτηµα Τόµος Γ,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ Οι πρώτες μέρες σε ένα νέο σχολείο

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ Οι πρώτες μέρες σε ένα νέο σχολείο ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α Β Γ Γυμνασίου Τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο διδάσκονται δύο (2) ώρες την εβδομάδα με ελεύθερη επιλογή από το διδάσκοντα. Το δίωρο αυτό, εφόσον το επιθυμεί

Διαβάστε περισσότερα

Με την προσδοκία ότι το βιβλίο αυτό θα αποβεί χρήσιμο σε μαθητές και συναδέλφους φιλολόγους, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους.

Με την προσδοκία ότι το βιβλίο αυτό θα αποβεί χρήσιμο σε μαθητές και συναδέλφους φιλολόγους, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους. 5 Πρόλογος Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του Συντακτικού της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε πίνακες που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2000. Η επανέκδοσή του κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα Γενικής Παιδείας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα Γενικής Παιδείας. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα Γενικής Παιδείας ιστορία νεότερη και σύγχρονη (1789-1909) ΑΘΗΝΑ 1999 1ο Μέρος (κεφάλαια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης µαθηµάτων του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος »

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης µαθηµάτων του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στις τάξεις Γ & Δ

ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στις τάξεις Γ & Δ ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στις τάξεις Γ & Δ Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος 6ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας Ελασσόνα, 19 Νοεμβρίου 2012 Επιμέρους τομείς στο γλωσσικό μάθημα 1. Προφορικός Λόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΕΠΣ) Μαρία Παντελή-Παπαλούκα Επιθεωρήτρια σχολείων Προϊστάμενη Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής Σύμβουλος Εκπαίδευσης Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β. Βιογραφικά Είδη

ΜΕΡΟΣ Β. Βιογραφικά Είδη ΜΕΡΟΣ Β Βιογραφικά Είδη 157 158 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το παρόν τεύχος ανήκει στη σειρά των εκδόσεων του Κ.Ε.Ε. που παρέχουν υλικό υποστηρικτικό της αξιολόγησης των µαθητών στα αντίστοιχα µαθήµατα. Τηρεί τις γενικές

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα «Ι. Για την εξέταση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στην Α τάξη Ημερήσιου και στις Α και Β τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου, δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα Α και Β τάξεις Ημερήσιου ΓΕΛ Α Β Γ τάξεις Εσπερινού ΓΕΛ

Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα Α και Β τάξεις Ημερήσιου ΓΕΛ Α Β Γ τάξεις Εσπερινού ΓΕΛ Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα Α και Β τάξεις Ημερήσιου ΓΕΛ Α Β Γ τάξεις Εσπερινού ΓΕΛ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος 27/09/2016 Γενικές επισημάνσεις (1) Οι εκπαιδευτικοί: Στηριζόμενοι/ες

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό: Αρχαία με Νόημα Κατηγορία αναπηρίας: Κώφωση Βαρηκοΐα Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Τάξη/εις: Α, Β Γυμνασίου

Λογισμικό: Αρχαία με Νόημα Κατηγορία αναπηρίας: Κώφωση Βαρηκοΐα Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Τάξη/εις: Α, Β Γυμνασίου Λογισμικό: Αρχαία με Νόημα Κατηγορία αναπηρίας: Κώφωση Βαρηκοΐα Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Τάξη/εις: Α, Β Γυμνασίου Παρουσίαση Λογισμικού: Κατερίνα Αραμπατζή Προμηθευτής: Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου Προσβασιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ

Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ A Τάξη Ενιαίου Λυκείου (Μάθηµα Επιλογής) ΑΘΗΝΑ 1999 Οµάδα

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γενική Ενημέρωση

Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γενική Ενημέρωση Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γενική Ενημέρωση Επαρχιακά Συνέδρια Δ/ντών-ντριών & Δ/νόντων-νουσών Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Νοέμβριος 2013 Ειρήνη Χατζηλουκά-Μαυρή, ΕΔΕ Διδασκαλία της Νέας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΑΘΗΝΑ 1999 Οµάδα σύνταξης Συντονιστής: Γεώργιος Κιούσης,

Διαβάστε περισσότερα

«Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ημερήσιου και Γ και Δ εσπερινού ΓΕΛ

«Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ημερήσιου και Γ και Δ εσπερινού ΓΕΛ «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ημερήσιου και Γ και Δ εσπερινού ΓΕΛ Μ. Κασκαντάμη, Χρ. Κουμπάρου Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου 6 ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής Από πού διδάσκουμε; Από τα «παλιά» βιβλία;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ Οι Δ/τές ως προωθητές αλλαγών με κέντρο τη μάθηση Χαράσσουν τις κατευθύνσεις Σχεδιάσουν την εφαρμογή στη σχολική πραγματικότητα Αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχέδιο Διδασκαλίας Τάξη: Γ Γυμνασίου Ενότητα: 4 η Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι πολίτες Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Δύο περίοδοι Για τη διδασκαλία ολόκληρης της ενότητας διατίθενται 7

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ελευθερία Ζάγκα Σχολική σύμβουλος ΠΕ02 Σεπτέμβριος 2016

Δρ. Ελευθερία Ζάγκα Σχολική σύμβουλος ΠΕ02 Σεπτέμβριος 2016 Δρ. Ελευθερία Ζάγκα Σχολική σύμβουλος ΠΕ02 Σεπτέμβριος 2016 Ε. Βεκρής, Σύμβουλος ΙΕΠ Ε. Ζάγκα, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ02 Β. Καραμπέτσου, Σύμβουλος ΙΕΠ Ν. Κουντουρά, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ02 Μ. Νέζη, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ02

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Επίπεδο *Τιμή

Περιγραφή Επίπεδο *Τιμή MULTIMEDIA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - CD ROM για Διαδραστικό Πίνακα Περιγραφή Επίπεδο *Τιμή ΑΚΤΙΝΕΣ v5.0 Πακέτο 112 εκπαιδευτικών προγραμμάτων το οποίο εστιάζει στην υποστήριξη της διδασκαλίας των διαφορετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 1999 Οµάδα σύνταξης Συντονιστής: Κιούσης

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές

Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές των δύο κλάδων της «Ελληνικής Γλώσσας»: Νέα Ελληνική Γλώσσα/Νεοελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης. Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016

Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης. Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016 Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016 Στόχοι της εισήγησης: Επισήμανση βασικών σημείων από τις οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών 1 η Τάξη Στόχοι Τα παιδιά: Αναπτύσσουν, σε κάθε ευκαιρία, τον προφορικό λόγο. Ως ομιλητές απαντούν σε απλές ερωτήσεις, ανακοινώνουν, περιγράφουν,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟΥ (Α τάξη)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟΥ (Α τάξη) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟΥ (Α τάξη) ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΣ: Στο Λύκειο οι μαθητές μας έχουν ήδη διαμορφώσει άποψη (κάποτε αρνητική) για το μάθημα Στην Α Λυκείου διδάσκονται υποχρεωτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» ΑΘΗΝΑ 1999 Οµάδα σύνταξης Συντονιστής: Γεώργιος Κιούσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα Ενότητα 15 Α. Κείμενο Η Αθήνα προπύργιο της Ευρώπης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθμός Προτεραιότητας: Μαρούσι, 06-09-2019

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 1999 Συγγραφική οµάδα Συντονιστής: Πεπόνης Γεώργιος Μέλη: Βαρνάβα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη διδασκαλία µαθηµάτων Πληροφορικής του Ενιαίου Λυκείου

Οδηγίες για τη διδασκαλία µαθηµάτων Πληροφορικής του Ενιαίου Λυκείου Οδηγίες για τη διδασκαλία µαθηµάτων Πληροφορικής του Ενιαίου Λυκείου Εγγραφο Γ2/4769/4-9-1998 ΣΧΕΤ. 2794/23-6-98 έγγραφο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Σας αποστέλλουµε οδηγίες για τη διδασκαλία των µαθηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Το ΔΕΠΠΣ- ΑΠΣ των Φυσικών Επιστημών της Ε και Στ Δημοτικού Τα Νέα Διδακτικά Βιβλία των Φυσικών Επιστημών της Ε και Στ Δημοτικού

Το ΔΕΠΠΣ- ΑΠΣ των Φυσικών Επιστημών της Ε και Στ Δημοτικού Τα Νέα Διδακτικά Βιβλία των Φυσικών Επιστημών της Ε και Στ Δημοτικού Το ΔΕΠΠΣ- ΑΠΣ των Φυσικών Επιστημών της Ε Τα Νέα Διδακτικά Βιβλία των Φυσικών Επιστημών της Ε Ειδικοί σκοποί ΑΠΣ Κατανόηση: φυσικού κόσμου νόμων που τον διέπουν φυσικών φαινομένων διαδικασιών που οδηγούν

Διαβάστε περισσότερα

«Πληροφορική» Γυµνασίου

«Πληροφορική» Γυµνασίου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ Α ΘΜΙΑΣ & Β ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Β ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Κέρκυρα 12-10-2009 Αριθ. Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ) ΑΘΗΝΑ 1999 ΜΕΡΟΣ Α Οµάδα Σύνταξης Άννα ηµητροκάλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα Γενικής Παιδείας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα Γενικής Παιδείας. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα Γενικής Παιδείας ιστορία νεότερη και σύγχρονη ΑΘΗΝΑ 2000 Οµάδα Σύνταξης Συντονιστής:

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης 1. MΕΘΟΔΟΣ Ο όρος μέθοδος, έτσι όπως χρησιμοποιείται στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, έχει ποικίλες σημασίες. Διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Οι πρακτικές αναφέρονται σε θέματα κριτηρίων επιλογής κειμένων με βάση το επίπεδο ελληνομάθειας

Διαβάστε περισσότερα

Γ2/4294/ ΥΠ.Ε.Π.Θ. Εγκύκλιος Γ2/4294/ ΥΠ.Ε.Π.Θ. ιδασκαλία µαθηµάτων στα Γυµνάσια

Γ2/4294/ ΥΠ.Ε.Π.Θ. Εγκύκλιος Γ2/4294/ ΥΠ.Ε.Π.Θ. ιδασκαλία µαθηµάτων στα Γυµνάσια Γ2/4294/27-08-1993 ΥΠ.Ε.Π.Θ. Εγκύκλιος Γ2/4294/27-08-1993 ΥΠ.Ε.Π.Θ. ιδασκαλία µαθηµάτων στα Γυµνάσια Με την έναρξη του νέου διδακτικού έτους 1993-94 θέτουµε υπόψη σας τα ακόλουθα: 1. Ύστερα από την αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης μαθημάτων του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016»

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης μαθημάτων του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας: Αθήνα, 20-11-2015 Αρ. Πρωτ. 188140/Δ2 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στη Δ τάξη

ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στη Δ τάξη ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στη Δ τάξη Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος 6ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας Ελασσόνα, 21 Νοεμβρίου 2012 Επιμέρους τομείς στο γλωσσικό μάθημα 1. Προφορικός Λόγος 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6 πρώτο δεύτερο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I ΓΑΛ 170 e-french ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής ΓΑΛ 104 Γραπτός λόγος II ΓΑΛ 111 Φωνητική ΓΑΛ 1 Από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΥΛΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2000 Συγγραφική οµάδα

Διαβάστε περισσότερα

EKΔOΣEIΣ ΠATAKH NEEΣ KYKΛOΦOPIEΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

EKΔOΣEIΣ ΠATAKH NEEΣ KYKΛOΦOPIEΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1-ENHMEROTIKO-2-2017.qxp_enimerotiko_1_2016 24/2/17 16:50 Page 47 14. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 14.1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Τετράδιο πρώτης γραφής Α Δημοτικού (για όλο τον χρόνο) Συγγραφέας: Σοφία Αδάμου Τετράδιο πρώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Θα διδαχτούν η Ομήρου Οδύσσεια και οι Ηροδότου Ιστορίες σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Α) ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Δημοτικού Oδηγίες αξιοποίησης των σχολικών εγχειριδίων Σχολική χρονιά: 2011-2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (Από το σχολικό έτος 2013-2014 για την Α Λυκείου ισχύει το Π.Δ.68/2014 με το 50% των θεμάτων να κληρώνονται από την τράπεζα θεμάτων) 1. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος Αξιολόγηση περίληψης

Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος Αξιολόγηση περίληψης Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος 2018 Αξιολόγηση περίληψης Η δυσκολία συγκρότησης (και αξιολόγησης) της περίληψης Η περίληψη εμπεριέχει μια (φαινομενική) αντίφαση: είναι ταυτόχρονα ένα κείμενο δικό μας και ξένο.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. 1) Στάση του μαθητή/τριας κατά τη διάρκεια του μαθήματος: Δεν την κατέχει. Την κατέχει μερικώς. επαρκώς

ΦΟΡΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. 1) Στάση του μαθητή/τριας κατά τη διάρκεια του μαθήματος: Δεν την κατέχει. Την κατέχει μερικώς. επαρκώς ΦΟΡΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Όνομα μαθητή/μαθήτριας:... Ισχύουσα Διάγνωση:... Στήριξη από ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, κτλ.):... Σχολικό Έτος:... Σχολείο:.... Τάξη/Τμήμα:...

Διαβάστε περισσότερα

Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός διδακτέας ύλης

Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός διδακτέας ύλης Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός διδακτέας ύλης ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΗΜΕΡΗΣΙΟ- ΕΣΠΕΡΙΝΟ) Τάξεις: Α, Β Ημερησίου και Α, Β, Γ Εσπερινού Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Σύμφωνα με το Π.Δ. 46/2016 (ΦΕΚ 74 τ. Α ) όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 8/2017 (ΦΕΚ 15 τ. Α & το άρθρο 33 παρ.2 του Ν. 4452/2017 ΦΕΚ 17 τ. Α ) Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα