Broadband and Wireless Communication with. WiMAX, LTE, and WiFi technology. Ευρυζωνική και ασύρματη επικοινωνία με. WiMAX, LTE και τεχνολογία WiFi.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Broadband and Wireless Communication with. WiMAX, LTE, and WiFi technology. Ευρυζωνική και ασύρματη επικοινωνία με. WiMAX, LTE και τεχνολογία WiFi."

Transcript

1 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΔΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα Δίκτυα Υπολογιστών Καθηγητής: Α.Α. Οικονομίδης University of Macedonia Master Information Systems Computer Networks Professor: A.A Economides Broadband and Wireless Communication with WiMAX, LTE, and WiFi technology. Ευρυζωνική και ασύρματη επικοινωνία με WiMAX, LTE και τεχνολογία WiFi. Φωτιάδης Δημήτριος Μ13/12 Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2013

2 2 Περίληψη Πρόσφατα οι τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό τομέα έρευνας τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο. Ως κύριος παράγοντας είναι η ύπαρξη διαφόρων ασύρματων τύπων δικτύων, αφού έχουμε δίκτυα που καλύπτουν έκταση μερικών εκατοστών (WBAN Wireless Body Area Network), μέχρι περιφερειακά ασύρματα δίκτυα εκατοντάδων χιλιομέτρων (WRAN Wireless Regional Area Network). Όλα αυτά τα διαφορετικά δίκτυα έχουν αναπτυχθεί το καθένα ξεχωριστά, με αποτέλεσμα η διασυνεργασία μεταξύ τους να είναι μια δύσκολη και προκλητική εργασία. Οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασύρματες επικοινωνίες βρίσκονται στη σύνδεση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας με άλλα ασύρματα δίκτυα, καθώς και σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια του δικτύου, την ποιότητα των υπηρεσιών (QOS Quality Of Service) κ.α. Τα πρότυπα ασύρματης επικοινωνίας WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access), LTE (Long Term Evolution) και WiFi (Wireless Fidelity) μας επιτρέπουν τη χρήση ραδιοκυμάτων αντί για καλώδια μεταξύ των σταθμών επικοινωνίας. Στην εποχή μας η ανάπτυξη και η συντήρηση ασύρματων τύπων δικτύων έχει γίνει μια απλή διαδικασία με αποτέλεσμα οι τεχνολογίες αυτές να προσφέρουν μια ευέλικτη και χαμηλού κόστους δικτύωση για εταιρίες και ομάδες εργασίας. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να παρουσιάσει συνοπτικά το κάθε ένα από τα τρία (3) αυτά πρότυπα και να επισημάνει πόσο βοήθησαν στην βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

3 3 Abstract Recently wireless network technologies have become an important area of research in academia and industry. As a principal factor is the diversity of wireless network types, which range from networks that covering areas up to a few centimeters (WBAN Wireless Body Area Network) to Wireless Regional Area Networks covering up to several miles (WRAN). All these types of networks have been developed separately, which make interworking between them a difficult and challenging task. The main challenges facing the wireless communication are the connection of the cellular network with the other wireless networks, security, the quality of service (QOS) and more. WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access), LTE (Long Term Evolution) and WiFi (Wireless Fidelity) are wireless communication standards that use radio wave technology instead of cables between stations. In our time, the development and maintenance of wireless network types has become a simple procedure, as a result wireless technologies can provide a flexible and low cost interworking for companies and work groups. In this paper I briefly present each one of those three (3) standards and the contribution to a better communication between people.

4 4 Εισαγωγή Η βιομηχανία των ασύρματων επικοινωνιών παρουσίασε πρόσφατα δυο (2) πρότυπα ασύρματης διαδικτύωσης με πολύ μεγάλους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων, IP-based αρχιτεκτονικές δικτύου με χαμηλό κόστος τόσο για διαχειριστές όσο και για τελικούς χρήστες (Bhandare, 2008). Το WiMAX, το οποίο στηρίζεται στο ΙΕΕΕ , και το 3GPP LTE ηγούνται της κατηγορίας των δικτύων επόμενης γενιάς. Πιο συγκεκριμένα, η WiMAX τεχνολογία επεκτείνει την ασύρματη πρόσβαση από ένα μικρό τοπικό δίκτυο (συνήθως χρησιμοποιείται τεχνολογία WiFi της οικογένειας ) σε μητροπολιτικά (ΜΑΝ) δίκτυα και σε δίκτυα ευρείας περιοχής (WAN). Αυτό το πετυχαίνουμε με την χρήση της τεχνολογίας OFDMΑ (θα την αναλύσουμε στη συνέχεια) στο φυσικό επίπεδο τόσο για κατερχόμενη όσο και για ανερχόμενη ζεύξη. Η τελευταία έκδοση το m επόμενης γενιάς στηρίζεται στη διαλειτουργικότητα της WiMAX τεχνολογίας με άλλα ασύρματα δίκτυα, όπως WiFi, Bluetooth ακόμα και 3G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Οι ρυθμοί μετάδοσης δεδομένων είναι της τάξης των 100Mbps για κινητούς σταθμούς και 1Gbps για σταθερούς σταθμούς (Bhandare, 2008). Από την άλλη πλευρά, το LTE είναι εξέλιξη της 3G τεχνολογίας δικτύου και στηρίζεται στο πρότυπο WCDMA (wideband code division multiple access). Το φυσικό επίπεδο (PHY layer) του LTE χρησιμοποιεί OFDMA τεχνολογία (παρόμοια με το WiMAX) για το κατέβασμα δεδομένων και SCFDMA για το ανέβασμα. Οι ρυθμοί μετάδοσης όμως είναι πιο μικροί από του WiMAX, αφού κυμαίνονται από 100 μέχρι 326,4Mbps για κατερχόμενη ζεύξη και 50-86,4Mbps για ανερχόμενη (Bhandare, 2008).

5 5 1. Ασύρματη Τεχνολογία WiMAX 1.1 Γενικές πληροφορίες και πλεονεκτήματα Η WiMAX τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης επιτρέπει την πρόσβαση στο internet σε εμβέλεια που φτάνει μέχρι τα 35 χιλιόμετρα ή και παραπάνω, καλύπτοντας ακόμα και μια ολόκληρη πόλη. Όπως φαίνεται καθαρά και στο σχήμα 1, ένας WiMAX Tower καλύπτει μια πολύ μεγάλη έκταση, σε αντίθεση με το Wi-Fi που καλύπτει τοπικά. Σχήμα 1. Πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας υπάρχουν στην ευκολία σύνδεσης ενός συνδρομητή με το internet, αφού μπορεί να χρησιμοποιεί τη σύνδεση του εν κινήσει μέσα στην πόλη χωρίς να έχει περιορισμένη εμβέλεια. Όσον αφορά τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής internet (ISP), έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δίκτυα τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών internet με πολύ μεγάλη ευκολία χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση καλωδίων, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.

6 6 Επιπλέον, η εγκατάσταση ενός τέτοιου δικτύου που καλύπτει μια ολόκληρη πόλη χρειάζεται μερικές μέρες, σε αντίθεση με ενσύρματα δίκτυα που χρειάζονται πολλούς μήνες έως και χρόνια. Τέλος, σε περίπτωση που ο συνδρομητής μετακομίσει σε άλλη πόλη το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να συνδεθεί ασύρματα με τον αντίστοιχο WiMAX πάροχο της περιοχής του (Fazel, Kaiser, 2008). 1.2 Πρωτόκολλα Τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται βασίζονται στο IEEE e-2005 που καθιερώθηκε το Δεκέμβριο του 2005 και ήταν μια τροποποίηση του IEEE που απευθυνόταν σε σταθερά συστήματα. Οι βελτιώσεις αφορούν κυρίως την καλύτερη κάλυψη με συνδυασμούς από εξελιγμένες κεραίες και την αποτελεσματικότερη διείσδυση σε εσωτερικούς χώρους. Επιπροσθέτως, παρατηρείται βελτίωση στην ποιότητα της επικοινωνίας (QOS Quality Of Service), που το καθιστά κατάλληλο για VoIP και real-time εφαρμογές (Ergen, 2009). Το συγκεκριμένο πρότυπο καλύπτει συχνότητες από 2 GHz έως 66 GHz, ενώ οι ταχύτητες μετάδοσης μπορεί να φτάσουν στον αέρα μέχρι και τα 72 Mbps. Η σημαντική διαφορά του προτύπου IEEE σε σχέση με το IEEE , είναι ότι το πρώτο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που οι σταθμοί επικοινωνίας δεν έχουν οπτική επαφή, βεβαίως οι ταχύτητες μετάδοσης σε αυτήν την περίπτωση είναι αρκετά πιο χαμηλές. Η ανάγκη αυτή οδήγησε τη δημιουργία του συγκεκριμένου υποπροτύπου (802.16a) τον Ιανουάριου του 2003, το οποίο λειτουργούσε σε πολύ χαμηλές συχνότητες για την εποχή (2 11 GHz). Η τεχνολογία όμως προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε real-time εφαρμογές (VoIP).

7 7 Το νέο τότε υποπρότυπο d κάλυπτε αυτήν την ανάγκη για επικοινωνία. Το 2004 δημιουργήθηκε το πρότυπο IEEE , το οποίο συνδύαζε τα παραπάνω υποπρότυπα (a, c, d) και λειτουργούσε σε συχνότητες από 2 GHz μέχρι 66 GHz. Το μεγάλο μειονέκτημα όμως του παραπάνω προτύπου παρατηρείται στην κινητικότητα των χρηστών. Όταν κάποιος χρήστης μετακινηθεί από το κελί που καλύπτει ένας συγκεκριμένος σταθμός βάσης, τότε χάνεται η σύνδεση. Το τελευταίο πρωτόκολλο IEEE e-2005 επιτρέπει στον χρήστη να μετακινείται από ένα σταθμό βάσης σε άλλον. Για την ασφαλή μετάδοση δεδομένων με τεχνολογία WiMAX χρησιμοποιείται ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης DES (Data Encryption Standard Πρότυπο Κωδικοποίησης Δεδομένων). Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος αναπτύχθηκε το 1970 από το Αμερικανικό Εθνικό Γραφείο Προτύπων και κάνει χρήση κλειδιών μήκους 56bit. Ο αλγόριθμος DES όμως θεωρείται ξεπερασμένος, αφού μπορεί να παραβιαστεί σχετικά εύκολα. Γι αυτό και χρησιμοποιείται μια νέα μέθοδος, η triple DES, στην οποία το μήνυμα κωδικοποιείται 3 φορές με τρία διαφορετικά κλειδιά (Στεφάνου, 2006). 1.3 Τεχνικές πληροφορίες και περιορισμοί Σε αυτήν την ενότητα θα εξετάσουμε το WiMAX σε δυο (2) επίπεδα, στο φυσικό και στο επίπεδο σύνδεσης δεδομένων. Αρχικά το πρωτόκολλο a αναπτύχθηκε με σκοπό να εξυπηρετεί WMAN συστήματα, παρέχοντας πολλαπλές υπηρεσίες σε ένα ασύρματο μητροπολιτικό δίκτυο. Το φυσικό επίπεδο (PHY) του εν λόγω πρωτοκόλλου έχει συγκεκριμένη διαμόρφωση βασισμένη στο OFDM.Όπως αναφέρει ο Στεφάνου Κ. (2006) η διαμόρφωση OFDM εκπέμπει δεδομένα ταυτόχρονα πάνω από πολλαπλές, παράλληλες υποομάδες συχνότητας και προσφέρει ικανοποιητική επίδοση κάτω από

8 8 άσχημες συνθήκες ραδιοδιαύλου. Οι προδιαγραφές του IEEE d για το φυσικό επίπεδο φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Προδιαγραφές Φυσικού Στρώματος OFDM Προδιαγραφή Ρυθμός Δεδομένων Πληροφορίας Ρυθμίσεις 4-70 Mbps Σχήμα Διαμόρφωσης QPSK OFDM, 16-QAM OFDM και 64- QAM OFDM Κώδικας Διόρθωσης Λαθών Reed-Solomon plus Convolutional Code Ολικώς Αριθμός Κωδικοποίησης 1 / 2, 3 / 4, 2 / 3 Βασικό Μέγεθος FFT 256 Αριθμός Subcarriers 200, DC nulled Αριθμός Πιλοτικών Τόνων 8 Κυκλικό Πρόθεμα (ή διάστημα φύλαξης) 1 / 32, 1 / 16, 1 / 8 και 1 / 4 της περιόδου συμβόλου Σχήμα 2. Στα τέλη του 2005 το πρωτόκολλο (802.16d) αναβαθμίστηκε στο e, το οποίο χρησιμοποιεί τύπο συχνότητας scalable orthogonal frequency-division multiple access (SOFDMA). Η εξελιγμένη αυτή μορφή χρησιμοποιεί Multiple Antenna και από τον πομπό και από τον δέκτη και έχει τη δυνατότητα να καλύπτει αποτελεσματικά ακόμα και σε περίπτωση κίνησης του χρήστη. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω και τα δυο (2) αυτά πρωτόκολλα χρησιμοποιούν χαμηλές συχνότητες με βελτιωμένο εύρος και ικανότητα διαπερατότητας κτιρίων, χωρίς όμως να παρατηρείται σημαντική εξασθένιση του σήματος (Lin, & Wei, 2010).

9 9 Στο επίπεδο σύνδεσης δεδομένων (MAC Layer / Data Link layer) το πρωτόκολλο (WiFi) χρησιμοποιεί ανταγωνιστική πρόσβαση. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται ορισμένοι απομακρυσμένοι ασύρματοι χρήστες που θέλουν να μεταφέρουν δεδομένα, να μην μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο μέσο ή να διακόπτεται διαρκώς η σύνδεση εξαιτίας άλλων χρηστών που βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο πρόσβασης. Σχήμα 3. Όπως φαίνεται και στο σχήμα 3., συγκεκριμένες εφαρμογές όπως τηλεδιασκέψεις ή Voice Over IP (VoIP) που χρειάζονται ποιότητα στη σύνδεση (επιτυχής και συνεχής μεταφορά δεδομένων) δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με επιτυχία. Γι αυτόν το λόγο το WiMAX χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο, ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη να ανταγωνίζεται στην πρόσβαση μια (1) μόνο φορά (κατά την αρχική του είσοδο του στο σύστημα). Ο τρόπος σύνδεσης καθορίζεται από το base

10 10 station, το οποίο μοιράζει το χρόνο σύνδεσης αποτελεσματικά. Ο αλγόριθμος επιτρέπει στο base station να ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών (Quality Of Service) και να κατανέμει τον χρόνο ανάλογα με τις εφαρμογές των χρηστών ακόμα και σε περιπτώσεις που το δίκτυο είναι υπερφορτωμένο από πλήθος συνδρομητών. Ένας σημαντικός περιορισμός που αφορά την ταχύτητα της σύνδεσης έγκειται στην οπτική επαφή στις κεραίες μετάδοσης. Στα αστικά κέντρα, που οι περισσότερες κεραίες μετάδοσης δεν έχουν οπτική επαφή, οι ταχύτητες αγγίζουν τα 10 Mbps σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Επίσης ανάλογα με την απασχόληση του δικτύου, οι χρήστες πρόκειται να μοιράζονται το bandwidth, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 2 με 10 Mbit/s ώστε να διαμοιράζεται το φάσμα των συχνοτήτων. 1.4 Μελλοντικές εξελίξεις Ο μελλοντικός στόχος του WiMAX καθώς και του LTE (για το LTE θα μιλήσουμε στις επόμενες ενότητες), είναι να μπορέσουν να επιτύχουν 1 Gbit/s bandwidth σε σταθερό χρήστη και 100 Mbit/s εν κινήσει. Το νέο 4G πρότυπο που δημιουργήθηκε είναι το m, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του e και είναι συμβατό σε όλες τις WiMAX συσκευές με μια απλή αναβάθμιση στο λογισμικό τους. Το νέο αυτό πρότυπο υποστηρίζει ταχύτητες των 120Mbps για κατέβασμα δεδομένων και 60Mbps για ανέβασμα σε αστικές περιοχές. Επίσης, χρησιμοποιεί 4X2 MIMO κεραίες και ατομικό κανάλι εύρους 20MHz (Li, Li, Lee, Lee, Mazzarese, Clerkx, & Li, 2010).

11 11 2. LTE τεχνολογίας αιχμής 2.1 Γενική επισκόπηση Ο οργανισμός 3GPP (3 rd Generation Partnership Project) δημιούργησε το πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας για κινητές συσκευές, που ονομάζεται LTE (Long Term Evolution). Το νέο αυτό πρότυπο χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές διαμόρφωσης, βελτιώνοντας την χωρητικότητα και την ταχύτητα του ήδη υπάρχοντος δικτύου. Η αρχή έγινε στις 14 Δεκεμβρίου 2009 στο Όσλο (Oslo) και στη Στοκχόλμη (Stockholm) από την εταιρεία TeliaSonera. Οι δημιουργοί του συγκεκριμένου δίκτυο που εγκαταστάθηκε στις δυο (2) αυτές πρωτεύουσες, της Νορβηγίας και της Σουηδίας αντίστοιχα, είχαν την φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο πρότυπο κινητής τηλεφωνίας. Στο παρακάτω σχήμα βλέπουμε έναν LTE worldwide map που κατασκευάστηκε στις 8 Μαΐου Σχήμα 4. Χώρες με εμπορικές υπηρεσίες LTE. Χώρες που αναπτύσσονται ή σχεδιάζονται εμπορικά δίκτυα LTE. Χώρες που δοκιμάζονται LTE υπηρεσίες.

12 12 Το συγκεκριμένο πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας αποτελεί εξέλιξη του GSM/UMTS, χρησιμοποιεί όμως διαφορετικό εύρος ζώνης συχνοτήτων από τα δίκτυα 2G και 3G με αποτέλεσμα να μην είναι συμβατό με αυτά. Οι ταχύτητες των δεδομένων μεταφοράς φτάνουν τα 300Mbps για κατέβασμα (downloading) και τα 75Mbps για το ανέβασμα (uploading). Από την άλλη πλευρά, το εύρος ζώνης του σήματος κυμαίνεται από τα 1.4 έως τα 20MHz. Χρησιμοποιείται η Evolved Packet Core (EPC), μια αρχιτεκτονική μορφής IP, η οποία είναι συμβατή με παλαιότερης τεχνολογίας δίκτυα και υποστηρίζει την απρόσκοπτη μετάδοση τόσο δεδομένων όσο και φωνής (Sesia, Toufik, Baker, 2011). Το LTE έχει στόχο να παρέχει υψηλές ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων χρησιμοποιώντας τεχνολογία παράλληλης και πολλαπλής ροής μετάδοσης δεδομένων προς έναν μόνο δέκτη με τη χρήση πολλαπλών εισόδων-εξόδων (MIMO multiple inputs, multiple outputs). Το μεγάλο εύρος ζώνης μετάδοσης (1.4 20MHz), η ευέλικτη κατανομή του ραδιοφάσματος ( διπλεξία διαίρεσης συχνότητας FDD), καθώς και η διπλεξία διαίρεσης χρόνου (TDD) είναι τρεις (3) σημαντικοί παράγοντες για να αποφασίσουμε ποια τεχνολογία πρόσβασης να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε περίπτωση (Dahlman, Ekström, Furuskär, Jading, Karlsson, Lundevall, & Parkvall, 2006). Ο βασικός όμως σκοπός της LTE τεχνολογίας είναι να γεφυρώσει το χάσμα στην ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ ενός σταθερού τοπικού ασύρματου δικτύου υψηλών ταχυτήτων (LAN), με ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας με πολύ υψηλή κινητικότητα (cellular network).

13 Αρχιτεκτονική και χαρακτηριστικά Όπως βλέπουμε και στο Σχήμα 5., η αρχιτεκτονική του 3GPP LTE είναι απλούστερη και πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με άλλες αρχιτεκτονικές IP. Σχήμα 5. Συγκεκριμένα, η LTE χρησιμοποιεί μια ενοποιημένη αρχιτεκτονική κόμβου enb (δηλαδή E-UTRAN κόμβου B), η οποία επικοινωνεί με την SGW (Service Gateway) με μια διεπαφή S1u (user-επίπεδο χρήστη). Το SGW είναι το σημείο αναφοράς της κινητικότητας στο επίπεδο του χρήστη κατά τη διάρκεια της enb μετάβασης, καθώς και της κινητικότητας από LTE σε άλλη 3GPP τεχνολογία δικτύου. Τέλος διαχειρίζεται και αποθηκεύει της πληροφορίες της UE (User Equipment) (Zhang,2010) Όσον αφορά την σχέση της enb με το φορέα της διαχείρισης της κινητικότητας (Mobility Management Entity), χρησιμοποιείται διεπαφή τύπου S1c (control-επίπεδο

14 14 ελέγχου). Ο φορέας MME είναι το κλειδί στον έλεγχο της πρόσβασης σε ένα LTE δίκτυο. Στην πράξη, το επίπεδο ΜΜΕ (διαχείρισης κινητικότητας) επιλέγει το SGW (σημείο αναφοράς) ενός UE (εξοπλισμός χρήστη) κατά την αρχική σύνδεση αλλά και κατά τη διάρκεια της παραμονής στο LTE δίκτυο. Όταν γίνει η εξακρίβωση του εισερχόμενου χρήστη, το MME επικοινωνεί με το HSS επίπεδο (Home Subscriber Server), το οποίο είναι μια βάση δεδομένων με πληροφορίες για το συνδρομητή. Το PDN GW (Packet Data Network Gateway) έχει διπλό ρόλο, αφού λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την κινητικότητα μεταξύ ενός δικτύου 3GPP τεχνολογίας και ενός όχι. Επίσης, υποστηρίζει τη συνδεσιμότητα ενός UE με εξωτερικά δίκτυα πακέτων δεδομένων, μέσω της εισόδου και εξόδου του συγκεκριμένου εξοπλισμού (Zhang, 2010). Γενικά, η αρχιτεκτονική LTE υποστηρίζει το Multicast/Broadcast, δηλαδή τη μετάδοση ενός κοινού σήματος από πολλές κυψέλες με κατάλληλο συγχρονισμό του χρόνου. Ο κόμβος enb είναι η μοναδική E-UTRAN οντότητα που υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες (όπως έλεγχος εισόδου, διαχείριση κινητικότητας κ.τ.λ.) σε ένα τυπικό ασύρματο δίκτυο (Etsi, 2008). Για να επιτευχθεί ο υψηλός ρυθμός μετάδοσης των δεδομένων, καθώς και η βελτιωμένη φασματική απόδοση το φυσικό στρώμα του LTE (Physical Layer) χρησιμοποιεί OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) διαμόρφωση τόσο για την ανοδική, όσο και για την καθοδική ζεύξη (Rumney, 2008).

15 Συχνότητες λειτουργίας και απόδοση Το LTE λειτουργεί σε διαφορετικές συχνότητες σε κάθε ήπειρο που εκπέμπει. Στην Ευρώπη για παράδειγμα χρησιμοποιούνται οι συχνότητες των 800MHz, 900MHz, 1.8GHz και των 2.6GHz, ενώ στην Β. Αμερική οι συχνότητες των 700/800MHz και 1.7/1.9GHz. Από την άλλη πλευρά, στην Ασία το LTE χρησιμοποιεί συχνότητες των 1.8GHz και των 2.6GHz ενώ τέλος στην Αυστραλία μόνο των 1.8GHz. Για να μπορέσει ένας χρήστης να έχει παγκόσμια κάλυψη θα πρέπει να έχει μια συσκευή, η οποία θα συντονίζει τις πολλαπλές αυτές μπάντες συχνοτήτων και θα του παρέχει κάλυψη σε κάθε γωνία της γης (Song, Shen, 2011) Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το LTE παρέχει υψηλό ρυθμό μετάδοσης bit εξαιτίας του μεγάλου εύρους ζώνης (bandwidth) που φτάνει μέχρι και 20MHz, της πολλαπλής ροής μετάδοσης δεδομένων MIMO (multi-stream), καθώς και της υψηλής τάξης διαμόρφωσης της κωδικοποίησης 64QAM. Βλέπουμε και τα παρακάτω σχήματα (6 & 7) που αφορούν τους ρυθμούς μετάδοσης των bit για κατερχόμενη και ανερχόμενη ζεύξη σε κατάσταση κορύφωσης αντίστοιχα. Κατάσταση κορύφωσης για κατερχόμενη ζεύξη Peak bit rate per sub-carrier/bandwidth Modulation coding 72/ / / / /20 MHz MHz MHz MHz MHz QPSK 1/2 Single stream

16 16 16QAM 1/2 Single stream QAM 3/4 64QAM 3/4 64QAM 4/4 64QAN 3/4 Single stream Single stream Single stream Single stream QAM 4/4 Single stream Σχήμα 6. Κατάσταση κορύφωσης για ανερχόμενη ζεύξη Peak bit rate per sub-carrier/bandwidth Modulation coding 72/ / / / /20 MHz MHz MHz MHz MHz QPSK 1/2 Single stream

17 17 16QAM 1/2 16QAM 3/4 16QAM 4/4 64QAM 3/4 64QAN 4/4 Single stream Single stream Single stream Single stream Single stream Σχήμα 7. Ο υπολογισμός των παραπάνω αποτελεσμάτων μπορεί να βρεθεί με την εξής εξίσωση: Peak bit rate (Mbps) = (bits/hz) Number of sub-carriers (Number of symbols per sub-frame/1ms). (Zhang, 2010). Όπως παρατηρούμε από τα σχήματα 6 & 7 ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων σε κατάσταση κορύφωσης για την κατερχόμενη ζεύξη είναι μεγαλύτερος από αυτόν της ανερχόμενης. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό το φαινόμενο είναι ότι ο κάθε μεμονωμένος χρήστης MIMO (Multiple Input-Multiple Output) δεν προσδιορίζεται κατά την ανερχόμενη ζεύξη, αφού η αρχιτεκτονική MIMO στη συγκεκριμένη ζεύξη αυξάνει μόνο τα ποσοστά δεδομένων στην κυψέλη (Song, Shen, 2011). Τέλος, όσον αφορά το θέμα του χρόνου αδράνειας (latency), το LTE αντιδρά ακαριαία σε κάθε αίτημα για πλοήγηση, online gaming κ.τ.λ. όπως θα έκανε κάθε

18 18 ευρυζωνική σύνδεση. Για παράδειγμα, η καθυστέρηση αναμένεται να φτάσει τα 50ms για τη δημιουργία της πρώτης σύνδεσης και 5ms στη συνέχεια με άλλα 3.5G δίκτυα (Zhang, 2010). 3.1 Γενικές πληροφορίες 3. WiFi Η δημοφιλής τεχνολογία WiFi ανήκει στην οικογένεια των προτύπων της IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers ) που αφορούν την ασύρματη ανταλλαγή δεδομένων σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Ο όρος WiFi (Wireless Fidelity Ασύρματη πιστότητα) έχει πάρει το όνομα του από τον ανεξάρτητο οργανισμό της ΙΕΕΕ WiFi alliance, ο οποίος παρέχει πιστοποίηση σε συσκευές που ακολουθούν τις προδιαγραφές του προτύπου (Viehböck, 2011). Μια τέτοια συσκευή μπορεί να συνδεθεί ασύρματα σ ένα ήδη υπάρχον δίκτυο υψηλής ταχύτητας από ένα σταθερό συνήθως σημείο πρόσβασης (hotspot). Η εμβέλεια ενός hotspot φτάνει τα 20 περίπου μέτρα σε εσωτερικό χώρο, ενώ σε εξωτερικούς χώρους πολύ περισσότερο. Επιπλέον, μπορεί να επιτευχθεί κάλυψη μιας τεράστιας έκτασης με τη χρήση πολλών σημείων πρόσβασης που επικαλύπτουν το ένα το άλλο. Ένα σύστημα wifi μπορεί να λειτουργήσει σε δυο (2) διαφορετικές καταστάσεις, η πρώτη που ονομάζεται κατάσταση υποδομής έχουμε ασύρματη επικοινωνία μιας συσκευής μ ένα ενσύρματο τοπικό δίκτυο μέσω σημείου πρόσβασης. Τα σημεία πρόσβασης, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι συσκευές που αποτελούνται από κεραίες και από έναν ραδιοπομποδέκτη. Η δεύτερη κατάσταση ονομάζεται ειδικού

19 19 σκοπού ή ομότιμη κατάσταση και έχουμε απευθείας ασύρματη επικοινωνία χωρίς κάποιο σημείο πρόσβασης. Όπως βλέπουμε και στο σχήμα 8. ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο λειτουργεί σε κατάσταση υποδομής και συνδέει έναν μικρό αριθμό κινητών συσκευών μ ένα μεγαλύτερο ενσύρματο τοπικό δίκτυο. Σχήμα 8. Το σημείο πρόσβασης (AP) λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των ασύρματων συσκευών και του ενσύρματου τοπικού δικτύου. Οι κινητές συσκευές (STA 1 & 2) πρέπει να έχουν μια ασύρματη κάρτα διασύνδεσης δικτύου (wireless NIC) που διαθέτει ενσωματωμένο δέκτη και κεραία για να μπορούν να επικοινωνούν με το σημείο πρόσβασης (Laudon, & Laudon, 2005).

20 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Wi-Fi, καθώς και άλλων ασύρματων τεχνολογιών (WiMAX, LTE) είναι πολυποίκιλα. Το σημαντικότερο όφελος αφορά τις επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτύξουν γρήγορα και με ασφάλεια ένα τοπικό δίκτυο που καλύπτει τις ανάγκες τους οικονομικά. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ενσύρματα δίκτυα (π.χ. ιστορικά κτίρια και μουσεία), οπότε σε αυτήν την περίπτωση το Wi-Fi είναι η καλύτερη λύση. Το Wi-Fi μπορεί να αναπτυχθεί σε δίκτυα που στηρίζονται σε προϋπάρχουσα υποδομή (infrastructure mode) αλλά και σε περιβάλλον ad-hoc (αυτοδιοικούμενοι χρήστες χωρίς κάποιον administrator). Η συγκεκριμένη τεχνολογία εκμεταλλεύεται την ευελιξία του multihopping (Sarkar, Mukherjee, 2007), από την άλλη πλευρά όμως προσφέρει για μικρή εμβέλεια (περίπου 100 μέτρα) χαμηλές ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων (54Mb/s). Επιπροσθέτως, ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η εύκολη και γρήγορη επεκτασιμότητα, καθώς ένα Wi-Fi δίκτυο μπορεί να αντιμετωπίσει ξαφνική αύξηση του αριθμού των πελατών του χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια βελτίωση στον εξοπλισμό, σε αντίθεση με ενσύρματα δίκτυα που απαιτείται επιπλέον καλωδίωση. Από την άλλη πλευρά, τα μειονεκτήματα αφορούν κυρίως θέματα ασφαλείας, ταχύτητας, εύρους και αξιοπιστίας. Τα ασύρματα δίκτυα μπορούν εύκολα να δεχτούν επίθεση από κακόβουλους χρήστες, αφού οι ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες κρυπτογράφησης είναι ευάλωτες. Το εύρος του δικτύου κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (περίπου 100 μέτρα για επιφάνεια χωρίς εμπόδια) το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός οικιακού δικτύου, άλλα για δίκτυα με μεγαλύτερες ανάγκες χρειάζεται επέκταση κάτι το οποίο θα αυξήσει το κόστος. Επίσης, τα ασύρματα δίκτυα υπόκεινται

21 21 σε πλήθος παρεμβολών υποβιβάζοντας έτσι την αξιοπιστία τους. Τέλος, όσον αφορά την ταχύτητα των Wi-Fi δικτύων μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με άλλα ασύρματα δίκτυα (όπως WiMAX) αφού φτάνει έως τα 54Mbps (Saeed, Chaudhari, Mokhtar, 2012). 3.3 Εκδόσεις και ασφάλεια σχήμα. Τα πρωτόκολλα Wi-Fi που έχουν αναπτυχθεί ως τώρα δίνονται στο παρακάτω Έκδοση Ημερ/νια Ζώνη Ρυθμός Μέθοδοι Εμβέλεια σε Συχνοτήτων Μετάδοσης Μετάδοσης εσωτερικό χώρο GHz 2 Mbit/s IR / FHSS / 20m DSSS b GHz 11 Mbit/s DSSS 38m a GHz 54 Mbit/s OFDM 35m g GHz 54 Mbit/s OFDM 38m Σχήμα 9. Μετέπειτα αναπτύχθηκαν και άλλες εκδόσεις που όμως δεν έχουν υλοποιηθεί εμπορικά. Συγκεκριμένα, έχουμε την f (IAPP - Internet Access Point Protocol) που επιτρέπει και εξασφαλίζει την επικοινωνία διαφορετικών access point ώστε να μειωθεί κατά τη μεταγωγή η απώλεια των πακέτων.

22 22 Η γέφυρα μεταξύ των δύο (2) αυτών ap (access point) ενεργοποιείται μ ένα αίτημαtrigger από τον ένα σταθμό στον άλλον (O Hara, Petrick, 2005). Στη συνέχεια αναπτύχθηκε το πρωτόκολλο e (QOS Quality Of Service), το οποίο στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών για real time εφαρμογές σε WLAN δίκτυα. Το εν λόγω πρωτόκολλο, επεμβαίνει με τους μηχανισμούς ECDF (Enhanced Distributed Coordination Function) και HCF (Hybrid Coordination Function) δίνοντας προτεραιότητα σε πακέτα δεδομένων με βάση το χρόνο παράδοσης τους αλλά και περιορίζοντας το χρόνο που δεσμεύει ένας χρήστης το κανάλι επικοινωνίας (Mangold, Choi, May, Klein, Hiertz & Stibor, 2011). Τέλος, το 2009 αναπτύχθηκε το πρωτόκολλο n που υποστηρίζει κανάλια των 20 και 40MHz με ρυθμούς μετάδοσης μεγαλύτερους των 100Mbps. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση πολλαπλών κεραιών (με τη μέθοδο που αναφέραμε και παραπάνω MIMO Multiple Input, Multiple Output). Μετεξέλιξη του συγκεκριμένου προτύπου είναι το ac η έγκριση του οποίου θα γίνει στις αρχές του Οι ρυθμοί μετάδοσης αυτής της προδιαγραφής φτάνει το 1Gbps έχοντας πιο διευρυμένο εύρος ζώνης (20, 40, 80, 160MHz) και ακόμα περισσότερα MIMO (Watson, 2012). Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στα Wi-Fi δίκτυα είναι το θέμα της ασφάλειας, γι αυτό και έχουν αναπτυχθεί διάφοροι μηχανισμοί κρυπτογράφησης δεδομένων. Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι ο WEP (Wired Equivalent Privacy) ο οποίος χρησιμοποιεί τον RC4 αλγόριθμο κρυπτογράφησης (Trimintzios, Georgiou, 2010). Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να πούμε ότι το WEP πρότυπο ασφαλείας δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Παρ όλο που είναι ενσωματωμένο σε όλα τα προϊόντα η χρήση του είναι προαιρετική και πρέπει να ενεργοποιείται από τον χρήστη.

23 23 Σύμφωνα με τους Laudon, & Laudon, (2005), οι βασικές προδιαγραφές του WEP προβλέπουν ότι ένα σημείο πρόσβασης και όλοι οι χρήστες του μοιράζονται τον ίδιο κρυπτογραφημένο κωδικό πρόσβασης των 40 bit, που εύκολα μπορεί να αποκρυπτογραφεί από χάκερ με μια μικρή ποσότητα πληροφορίας. Για να πετύχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στη μεταφορά δεδομένων, η εμπορική ένωση Wi-Fi Alliance εξέδωσε μια καινούργια προδιαγραφή, την WPA (Wi-Fi Protected Access). Πιο συγκεκριμένα, έχουμε αντικατάσταση του κλειδιού κρυπτογράφησης από ένα μεγαλύτερο κλειδί των 128bit, το οποίο αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αποκρυπτογράφηση του. Η WPA προδιαγραφή επίσης ελέγχει τα πακέτα δεδομένων ώστε να μπορεί να εξακριβώσει ότι ένα πακέτο είναι τμήμα μιας συγκεκριμένης ροής δεδομένων και όχι κάποια επανάληψη από έναν κακόβουλο χρήστη (Laudon, & Laudon, 2005).

24 24 Συμπεράσματα Η τεχνολογία WiMAX στηρίζεται στο πρότυπο IEEE και διαθέτει ευέλικτη αρχιτεκτονική για κάθε IP-based δίκτυο. Το MAC επίπεδο (Media Access Control) του WiMAX υποστηρίζει τη μεταφορά ήχου, εικόνας, βίντεο και πολυμέσων εξαιρετικής ποιότητας (QOS). Το LTE αναβαθμίστηκε σε LTE Advanced ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις των 4G συστημάτων. Η τεχνολογία LTE αξιοποιεί μια πληθώρα τεχνολογιών όπως MIMO (τεχνικές πολλαπλών εισόδων-εξόδων), OFDM (πολυπλεξία ορθογώνιας διαίρεσης χρόνου), SC- FDMA (τεχνική πολλαπλής πρόσβασης διαίρεσης χρόνου μονού φέροντος) και τεχνικές διαμόρφωσης 16QAM, 64QAM. Το WiFi βασίζεται στο πρότυπο ΙΕΕΕ και χρησιμοποιείται για μικρά ασύρματα τοπικά δίκτυα με μέγιστη εμβέλεια τα 20 μέτρα. Προτάσεις για μελλοντική έρευνα Τα προϊόντα του ΙΕΕΕ είναι στα τελικά στάδια της εμπορικής τους ανάπτυξης, παρ όλα αυτά η επιτακτική ανάγκη για διαλειτουργικότητα των ασύρματων δικτύων εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι σαφές ότι στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν περισσότερα του ενός δίκτυα, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες όλων αυτών των διαφορετικών δικτύων πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για κοινή συνεργασία τόσο σε ερευνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εφαρμογής. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα αφορά την αποδοτική αξιοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας των ασύρματων δικτύων. Η κατανάλωση ενέργειας των ασύρματων δικτύων

25 25 δεν επηρεάζει μόνο τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών αλλά και τη βιωσιμότητας του πλανήτη. Τέλος, οι διεθνείς οργανισμοί προτυποποίησης προτείνουν τη χρήση αναμεταδοτών σήματος, οπότε και η μελλοντική έρευνα καλό θα ήταν να στραφεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

26 26 Αναφορές [1] Bhandare T. (2008). Lte and WiMAX Comparison.Santa Clara University, California. [2] Fazel K. & Kaiser S. (2008). Multi-Carrier and Spread Spectrum Systems. United Kingdom: John Wiley & Sons Publication. [3] Laudon K. C. & Laudon P.L. (2005). Essentials of management information systems: managing the digital firm. New Jersey: Pearson International Edition. [4] Ergen M. (2009). Mobile Broadband Including WiMAX and LTE. California: Springer. [5] Στεφάνου Κ. (2006). Σχεδίαση και Προσομοίωση Συστήματος WiMAX. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα. [6] Lin K. P., & Wei H. Y. (2010). Paging and Location Management in IEEE j Multihop Relay Network. Journal of Computer Systems, Networks, and Communications. Volume 2010 Article ID , pp [7] Li Q., Li G., Lee W., Lee M., Mazzarese D., & Clerkx D., Li Z. (2010). MIMO Techniques in WiMAX and LTE: A Feature Overview. IEEE Communications Magazine. May 2010, pp [8] Sesia S., Toufik I., Baker M., (2011). LTE - The UMTS Long Term Evolution From Theory to Practice. United Kingdom: John Wiley & Sons Ltd. [9] Dahlman E., Ekstrom H., Furuskar A., Jading Y., Karlsson J., Lundevall M., Parkvall, S. (2006). The 3G Long-Term Evolution. Radio Interface Concepts and Performance Evaluation. Vehicular Technology Conference, VTC 2006-Spring. IEEE 63rd, 7-10 May 2006, pp

27 27 [10] Zhang L. (2010). A Survey of Long Term Evolution. Washington University, St Louis. [11] Etsi (2008). European Telecommunications Standards Institute [Media Kit]. Retrieved from 00p.pdf [12] Rumney M. (2008). 3GPP LTE: Introducing Single-Carrier FDMA. Agilent Measurement Journal. [13] Song L., Shen J. (2011). Evolved Cellular Network Planning and Optimization for UMTS and LTE. New York: CRC Press Taylor & Francis Group. [14] Viehböck S. (2011). Brute Forcing Wi-Fi Protected Setup, When poor design meets poor implementation. Retrieved from [15] Sarkar S., Mukherjee B. (2007). Hybrid Wireless-Optical Broadband-Access Network (WOBAN): A Review of Relevant Challenges. Journal of Lightwave Technology., vol.25, no 11, November 2007, pp [16] Saeed R., Chaudhari B., Mokhtar R. (2012). Femtocell Communications and Technologies. Hersey PA: Information Science Reference. [17] O Hara B., Petrick A. (2005). The IEEE handbook : a designer's companion. New York, Standards Information Network IEEE Press. [18] Mangold S., Choi S., May P., Klein O., Hiertz G. & Stibor L. (2011). IEEE e Wireless LAN for Quality of Service. Aachen University of Technology. Aachen.

28 28 [19] Watson R. (2012). Understanding the IEEE ac Wi-Fi Standard How to prepare the enterprise WLAN [White paper]. Retrieved from [20] Trimintzios P., Georgiou G. (2010). WiFi and WiMAX Secure Deployments. Journal of Computer Systems, Networks, and Communications. Volume 2010, Article ID , pp Σχήματα Σχήμα 1. Σχήμα 2. Στεφάνου Κ. (2006). Σχεδίαση και Προσομοίωση Συστήματος WiMAX. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα. Σχήμα 3. Σχήμα 4. Σχήμα 5. Σχήμα 6. Σχήμα 7. Σχήμα 8. Σχήμα 9. Σχήμα Σχήμα Σχήμα 12.

29 29 Εξώφυλλο Εικόνα 1. Εικόνα 2. Εικόνα 3.

30 30 Παράρτημα Αναμεταδότες σήματος, πώς είναι και σε τι χρησιμεύουν Όπως αναφέραμε και παραπάνω στις προτάσεις για μελλοντική έρευνα, οι διεθνείς οργανισμοί προτυποποίησης προτείνουν τη χρήση αναμεταδοτών σήματος. Πιο συγκεκριμένα, αναμεταδότης είναι μια συσκευή η οποία δέχεται ένα σήμα και το αναμεταδίδει σε υψηλότερο επίπεδο ή με μεγαλύτερη ισχύ. Η χρήση του είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις ανωμαλίας εδάφους (βουνά, χαράδρες κ.τ.λ.) αφού μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε περιοχές ξεπερνώντας κυριολεκτικά τα φυσικά εμπόδια (σχήμα 10). Σχήμα 10. Εκτός από τους σταθερούς αναμεταδότες υπάρχουν και φορητοί αναμεταδότες που χρησιμοποιούνται για κάλυψη σήματος σε εσωτερικούς χώρους (σπίτια, καταστήματα, σχολεία). Όπως βλέπουμε και στα παρακάτω σχήματα (11 & 12) τοποθετούνται εύκολα σε κάθε πρίζα και μπορούν να αναμεταδώσουν το σήμα για μερικά ακόμα μέτρα.

31 31 Σχήμα 11. Σχήμα 12. Οι αναμεταδότες σήματος είναι προτιμότεροι σε περιοχές που δεν υπάρχουν hot spots αλλά ακόμα και σε περιοχές με πολλές εξωτερικές παρεμβολές (μικροκύματα, παρεμβολές από άλλους υπολογιστές, Hubs κ.τ.λ.). Ο αναμεταδότης είναι συμβατός με κάθε συσκευή που χρησιμοποιεί πρωτόκολλα της οικογένειας , αλλά κυρίως με το πιο πρόσφατο τρίτης γενιάς πρωτόκολλο το n το οποίο ειδικεύεται στην ασύρματη δικτύωση στο σπίτι. Επίσης, η τεχνολογία και το επίπεδο ασφαλείας (security encryption) του πομπού του αρχικού σήματος πρέπει να συμβαδίζει με αυτή του αναμεταδότη για να μπορεί το σήμα να επεκταθεί. Η τιμή του κυμαίνεται περίπου στα 17ευρώ ($ 22) και μπορεί ο καθένας να τον προμηθευτεί.

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ «Μελέτη και εργαστηριακές μετρήσεις ενός πομποδέκτη LTE μονού φέροντος» Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Μιχαηλίνα Αργυρού Κασιανή Πάρη ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής WiMAX (Worldwide Interoperability

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΥΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑσύρµαταΜητροπολιτικά ίκτυα

ΑσύρµαταΜητροπολιτικά ίκτυα ΑσύρµαταΜητροπολιτικά ίκτυα Απαιτήσεις ικτύωση υπολογιστικών συστηµάτων που βρίσκονται διασκορπισµένα σε µια γεωγραφική περιοχή της τάξης µιας «πόλης». Μεγαλύτερό εύρος ζώνης από τα αντίστοιχα τοπικά δίκτυα.

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗ ΚΥΨΕΛΩΤΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»

«ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗ ΚΥΨΕΛΩΤΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗ ΚΥΨΕΛΩΤΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» FEASIBILITY STUDY AND LAB MEASUREMENTS OF A CELLULAR TELECOMMUNICATIONS TRANSCEIVER Δεσπότης Χρήστος Δάλατζης

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία. Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot

Πτυχιακή Εργασία. Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot Πτυχιακή Εργασία Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot Σκοπός της σημερινής παρουσίασης είναι να παρουσιαστεί και να αναλυθεί η δομή και ο τρόπος λειτουργίας ενός δικτύου Hot Spot. Υπεύθυνος Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Ενότητα # 11: Κινητά Δίκτυα Επόμενης Γενιάς (Μέρος 1) Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ WIFI ΙΕΕΕ 802.11 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ WIMAX VIDEO AWMN(ATHENS WIRELLES ΤΕΛΟΣ 1 ΠΗΓΕΣ METROMOLITAN NETWORK)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ WIFI ΙΕΕΕ 802.11 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ WIMAX VIDEO AWMN(ATHENS WIRELLES ΤΕΛΟΣ 1 ΠΗΓΕΣ METROMOLITAN NETWORK) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ WIFI ΙΕΕΕ 802.11 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ WIMAX VIDEO AWMN(ATHENS WIRELLES METROMOLITAN NETWORK) ΠΗΓΕΣ ΤΕΛΟΣ 1 ΙΕΕΕ 802.11 Τι είναι η ISM (Industrial Scientific and Medical ) ζώνη; Ζώνη

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax

Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax Γεώργιος Αγαπίου, PhD. Μέλος Ειδικής Επιστηµονικής Επιτροπής Θεµάτων Τηλεπικοινωνιακών Συστηµάτων ΤΕΕ Εισαγωγή Πολλοί ήταν αυτοί που περίµεναν την έλευση

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Β) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα ασύρματων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Bluetooth is

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Εισαγωγή Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σταθερές επικοινωνίες Το σημείο πρόσβασης υπηρεσίας είναι σταθερό +302107722532 +302107722530

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 5 1. Τι γνωρίζετε για τα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής; Τα τοπικά δίκτυα αποτελούν πολύ καλή λύση για επικοινωνία με περιορισμένη, όμως, απόσταση κάλυψης. Για να ικανοποιηθεί η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Μάθημα: Ευρυζωνικά Δίκτυα Ομάδα A

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Μάθημα: Ευρυζωνικά Δίκτυα Ομάδα A ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Μάθημα: Ευρυζωνικά Δίκτυα Ομάδα A Θέμα 1 ο : (3 μονάδες) 1. Ποια από τις παρακάτω δομές πλαισίου χρησιμοποιείται στην δομή πλαισίου τύπου 1 (FDD) στο LTE; A. Συνολικό μήκος 10 msec, 2

Διαβάστε περισσότερα

5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl)

5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl) 5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl) 1 / 36 Το DSL προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Digital Subscriber Line (Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή) και στην ουσία αποτελεί μια τεχνολογία που

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματα δίκτυα και πολυμέσα. Αντωνοπούλου Ευθυμία ΓΤΠ 61

Ασύρματα δίκτυα και πολυμέσα. Αντωνοπούλου Ευθυμία ΓΤΠ 61 Ασύρματα δίκτυα και πολυμέσα Αντωνοπούλου Ευθυμία ΓΤΠ 61 Στόχοι Κατανόηση των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τις ασύρματες επικοινωνίες και τα δίκτυα Γνωριμία με τα συστήματα των ασύρματων επικοινωνιών Ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο 802.11 AC Συμβουλές και Λύσεις Υλοποίησης Ασύρματων Δικτύων στο RouterOS v6 MUM 2015 GREECE. Ελευθέριος Λιοδάκης

Εισαγωγή στο 802.11 AC Συμβουλές και Λύσεις Υλοποίησης Ασύρματων Δικτύων στο RouterOS v6 MUM 2015 GREECE. Ελευθέριος Λιοδάκης Εισαγωγή στο 802.11 AC Συμβουλές και Λύσεις Υλοποίησης Ασύρματων Δικτύων στο RouterOS v6 MUM 2015 GREECE Ελευθέριος Λιοδάκης Σχετικά με εμένα! Λιοδάκης Ελευθέριος D&C ELECTRONICS MikroTik Certified Consultant

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Μάθημα 9

Πληροφορική Μάθημα 9 Πληροφορική Μάθημα 9 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ WAN Τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση υπολογιστών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή ακόμη και σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα ΠΤΥΧΙΑΚΗ Θέμα πτυχιακής: Voice over IP Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα Εισαγωγή στην Υπηρεσία Voice over IP Το Voice over IP (VoIP) είναι μια καινούργια τεχνολογία η οποία προσφέρει φωνητική συνομιλία

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός)

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός) Λέξεις Κλειδιά: Δίκτυο υπολογιστών (Computer Network), τοπικό δίκτυο (LAN), δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN), μόντεμ (modem), κάρτα δικτύου, πρωτόκολλο επικοινωνίας, εξυπηρέτης (server), πελάτης (client),

Διαβάστε περισσότερα

Η Τηλεπικοινωνιακή Επανάσταση τουwimax & Ευρυζωνικές Triple Play Υπηρεσίες. Σκρίμπας Δημήτριος, M.Sc skribas@marac.gr

Η Τηλεπικοινωνιακή Επανάσταση τουwimax & Ευρυζωνικές Triple Play Υπηρεσίες. Σκρίμπας Δημήτριος, M.Sc skribas@marac.gr Η Τηλεπικοινωνιακή Επανάσταση τουwimax & Ευρυζωνικές Triple Play Υπηρεσίες Σκρίμπας Δημήτριος, M.Sc skribas@marac.gr Γενική Περιγραφή WiMAX Τι είναι τοwimax Νέα Τεχνολογία Ασύρματων Δικτύων Πρόσβασης Βασισμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «Μελέτη ενός Δέκτη WiMAX IEEE 802.16e» ΙΩΑΝΝΑ ΧΡΗΣΤΑΚΙΔΟΥ ΑΕΜ:3335 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δρ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σκοπός της εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και Προσομοίωση n πομπού για ασύρματη πρόσβαση ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Μελέτη και Προσομοίωση n πομπού για ασύρματη πρόσβαση ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μελέτη και Προσομοίωση 802.11n πομπού για ασύρματη πρόσβαση ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ A) Προσομοίωση του φάσματος του καναλιού του προτύπου για να φανεί

Διαβάστε περισσότερα

devolo dlan powerline technology Σύντομη παρουσίαση dlan 1200+ WiFi ac

devolo dlan powerline technology Σύντομη παρουσίαση dlan 1200+ WiFi ac devolo dlan powerline technology Σύντομη παρουσίαση dlan 1200+ WiFi ac dlan 1200+ WiFi ac 2 dlan 1200+ WiFi ac Υφιστάμενη κατάσταση Οι φορητές συσκευές όλο πληθαίνουν καθημερινά. Όλο και περισσότεροι χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 10: QoS και QoE στα δίκτυα WiMAX και LTE

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 10: QoS και QoE στα δίκτυα WiMAX και LTE Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 10: QoS και QoE στα δίκτυα WiMAX και LTE Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Ενότητα # 10: WiMAX Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #10: Πρότυπο ΙΕΕΕ

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #10: Πρότυπο ΙΕΕΕ ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #10: Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έστω ότι θέλετε να συνδέσετε 20 υπολογιστές με συνδέσεις από σημείο σε σημείο (point-to-point), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία όλων

Διαβάστε περισσότερα

12/5/18. Κεφάλαιο 7. Δικτύωση: Σύνδεση ψηφιακών συσκευών. Στόχος. Πώς λειτουργούν τα δίκτυα. Στόχος. Στόχοι. Εισαγωγή στην πληροφορική

12/5/18. Κεφάλαιο 7. Δικτύωση: Σύνδεση ψηφιακών συσκευών. Στόχος. Πώς λειτουργούν τα δίκτυα. Στόχος. Στόχοι. Εισαγωγή στην πληροφορική A. EVANS, K. MARTIN, M. A. POATSY Εισαγωγή στην πληροφορική Θεωρία και πράξη 2 η έκδοση Κεφάλαιο 7 Δικτύωση: Σύνδεση ψηφιακών συσκευών Πώς λειτουργούν τα δίκτυα Στόχος 7.1 Δίκτυα υπολογιστή και τα υπέρ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Επιβλέπων καθηγητής:τσιαντης Λεωνίδας Τμήμα τηλεπληροφορικής και διοίκησης Τ.ε.ι Ηπειρου Άρτα 2005 Σπουδαστές: Κοτρώτσιος Λουκάς Παλιάτσας θεόδωρος Θέματα Επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Εισαγωγή Σκοπός του μαθήματος Μελέτη της αρχιτεκτονικής και της λειτουργίας των δικτύων κινητών και προσωπικών επικοινωνιών. Το αντικείμενο είναι τεράστιο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 20 Διάρθρωση 1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Διάρθρωση 1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation

Διαβάστε περισσότερα

Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου

Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου Συνδεσιμότητα κινητού Wifi O όρος WIFI (Wireless Fidelity) χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τις συσκευές που βασίζονται στην προδιαγραφή και εκπέμπουν σε συχνότητες 2.4GHz.

Διαβάστε περισσότερα

Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA. Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019)

Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA. Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019) Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019) Περίληψη Γενικά Χαρακτηριστικά Τι είναι το TETRA Γενικά στοιχεία Αρχιτεκτονική δικτύου Πρωτόκολλο TETRA Υπηρεσίες TETRA Κλήσεις DMO δικτύου TETRA Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

INFOCOM WORLD CONFERENCE 2017 «Fiber to the people: The Gigabit Era!»

INFOCOM WORLD CONFERENCE 2017 «Fiber to the people: The Gigabit Era!» INFOCOM WORLD CONFERENCE 2017 «Fiber to the people: The Gigabit Era!» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017 Το 2016, η συνεισφορά των Κινητών Επικοινωνιών στο παγκόσμιο ΑΕΠ ανήλθε στο 4.4% Καλύτερα δίκτυα: Τα δίκτυα 4G καλύπτουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΣ ΔΕΚΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ WIMAX ΜΙΜΟ ΙΕΕΕ m STUDY OF A WiMAX MIMO IEEE m RECIEVER

ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΣ ΔΕΚΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ WIMAX ΜΙΜΟ ΙΕΕΕ m STUDY OF A WiMAX MIMO IEEE m RECIEVER ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΣ ΔΕΚΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ WIMAX ΜΙΜΟ ΙΕΕΕ 802.16m STUDY OF A WiMAX MIMO IEEE 802.16m RECIEVER ΤΟΥΡΜΠΕΣΛΗ ΦΛΩΡΙΤΣΑ ΑΕΜ 3766 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ORBCOMM Study and simulation of ORBCOMM physical layer ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΣΑΝΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Mobile Telecoms-I Dr. Konstantinos E. Psannis

Mobile Telecoms-I Dr. Konstantinos E. Psannis Mobile Telecoms-I Dr. Konstantinos E. Psannis, University of Macedonia, Greece http://users.uom.gr/~kpsannis/ JAPAN-EU Laboratory: http://www.mobility2net.eu/ Visiting Research Scientist Department of

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο που εξυπηρετεί: περιφερειακών συσκευών μεταξύ τους

Δίκτυο που εξυπηρετεί: περιφερειακών συσκευών μεταξύ τους Δημιουργία οικιακού δικτύου για ψυχαγωγικούς σκοπούς Σχεδιάζοντας το δίκτυο Εγκαθιστώντας το δίκτυο Διαχειρίζωντας ένα δίκτυο ψυχαγωγικούς σκοπούς Μελλοντικές τάσεις στα οικιακά δίκτυα για Τι είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 1. Ποια είναι η ζώνη συχνοτήτων λειτουργίας του 802.11b. Απάντηση: 2.4 GHz 2.497 GHz 2. Ποιες τεχνικές πολλαπλής πρόσβασης χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα)

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Master of science in Networking and Data Communications Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014 Συνδιοργάνωση Το ΤΕΙ Πειραιά και το πανεπιστήμιο Kingston της Μεγάλης Βρετανίας συνδιοργανώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρότυπο Ασύρματων Ευρυζωνικών Επικοινωνιών WiMAX*: Τεχνικά Χαρακτηριστικά και Επιδόσεις

Το Πρότυπο Ασύρματων Ευρυζωνικών Επικοινωνιών WiMAX*: Τεχνικά Χαρακτηριστικά και Επιδόσεις Το Πρότυπο Ασύρματων Ευρυζωνικών Επικοινωνιών WiMAX*: Τεχνικά Χαρακτηριστικά και Επιδόσεις *Worldwide Interoperability for Microwave Access (WiMAX) Θερινό Σχολείο 2007 ΕΚΕΦΕ- Δημόκριτος Ομιλητής: Φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε κλικ για έναρξη

Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Ορισμός Δίκτυο Υπολογιστών = Mία ομάδα από 2 ή περισσότερους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ο κύριος σκοπός είναι να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων.

Περίληψη. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Τοπικά Δίκτυα Περίληψη Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Αναμεταδότες, Γέφυρες, Μεταγωγείς, δρομολογητές και Πύλες (repeaters, hubs, bridges, switches, routers,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΔΙΚΤΥΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΑΝΙΗΛ Α.Μ 3014 Επιβλέπων Καθηγητής κ. ΣΤΕΙΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ Νext Generation Network (NGN) εννοούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφάλαιο 12 Επικοινωνίες Δίκτυα Διαδίκτυο και ιστοσελίδες ΜΕΡΟΣ Α 1. Επικοινωνίες Αναλογικό Σήμα (analog signal) Eίναι ένα σήμα το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς μέσα στο χρόνο. Π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ HIPERLAN/2 & Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ IEEE a

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ HIPERLAN/2 & Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ IEEE a ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ HIPERLAN/2 & Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ IEEE 802.11a ΟΥΡΑΝΙΑ Φ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ Π.ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ Επιβλέπων: κ.στεργιου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΡΤΑ 2005 ΙΣΤΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers)

IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Περιεχόμενα Εισαγωγή...2 IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers)...3 ETSI (European Telecommunications Standards Institute)...4 ITU (International Telecommunication Union)...5 FCC (Federal

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ) ΚΕΦ. 8 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 2014-2015 Καθηγητής ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ e-mail: vczioulas@yahoo.com site: http://www.zioulas.gr ΚΕΦ.8 ΔΙΚΤΥΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης. Διάρθρωση. Δίκτυο Υπολογιστών: ένας απλός ορισμός. Ευάγγελος Παπαπέτρου

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης. Διάρθρωση. Δίκτυο Υπολογιστών: ένας απλός ορισμός. Ευάγγελος Παπαπέτρου Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Ε.Παπαπέτρου

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Σχεδίαση και Αρχιτεκτονική Δικτύων Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 19 Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP 6.1 Συσχέτιση OSI και TCP/IP Η αρχιτεκτονική TCP/IP ακολουθεί ένα πρότυπο διαστρωμάτωσης παρόμοιο με το μοντέλο OSI. Η αντιστοιχία φαίνεται στο σχήμα 6.1. Η ονομασία της

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία Οδηγός χρήσης

Ασύρµατη λειτουργία Οδηγός χρήσης Ασύρµατη λειτουργία Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Η ονοµασία Bluetooth

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail: e.leligkou@puas.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα ΓΤΠ61 Θέμα: «Ασύρματα δίκτυα και πολυμέσα» Αντωνοπούλου Ευθυμία Επιβλέπων καθηγητής Ζευγώλης Δημήτριος Για χρόνια η

Διαβάστε περισσότερα

ZigBee. Φοιτητής: Μόσχογλου Στυλιανός Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δοκουζγιάννης Σταύρος

ZigBee. Φοιτητής: Μόσχογλου Στυλιανός Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δοκουζγιάννης Σταύρος ZigBee Φοιτητής: Μόσχογλου Στυλιανός Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δοκουζγιάννης Σταύρος Τι είναι το ZigBee; Ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο χαμηλής Κατανάλωσης Ισχύος σε Wireless Persnal Area Netwrks (WPANs) Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Απόδοσης Ασύρματων Δικτύων Multimedia

Μελέτη Απόδοσης Ασύρματων Δικτύων Multimedia Πτυχιακή Εργασία Με Θέμα : Μελέτη Απόδοσης Ασύρματων Δικτύων Multimedia Ονοματεπώνυμο : Ιωάννης Μίνως ΑΕΜ : 3120 Τπεύθυνος Καθηγητής : Ιωάννης Βραδελης Ευχαριστίες Ολοκληρώνοντας έναν κύκλο στη ζωή μου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 7: Digital Subscriber Line/DSL(Θ) Ψηφιακή Γραμμή Συνδρομητή (Digital Subscriber Line, DSL) Χρήση απλού τηλεφωνικού καλωδίου (χαλκός, CAT3) Έως 2,3

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες

Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Τεχνικές Μετάδοσης : Διαμόρφωση και πολυπλεξία Μάθημα 10 ο 11 ο 12 ο ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τομέας Επικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος Τμήμα Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

LoRaWAN Solutions in The 5G era. Στεφανίδης Γεώργιος

LoRaWAN Solutions in The 5G era. Στεφανίδης Γεώργιος LoRaWAN Solutions in The 5G era Στεφανίδης Γεώργιος gstefanidis@iotech.gr Χαμηλή Κατανάλωση ενέργειας Υψηλή Εισαγωγή στα LPWA Προσφέρουν λύσεις συνδεσιμότητας σε συσκευές που λόγο των αναγκών τους δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα)

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι επωνυµίες Microsoft και Windows είναι εµπορικά σήµατα κατατεθέντα της εταιρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΚΕΦ.1 Πρωτόκολλα TCP/IP... 15 1.1 Χαρακτηριστικά της σουίτας TCP/IP... 16 1.1.2. Λειτουργίες των TCP, IP και UDP πρωτοκόλλων...

ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΚΕΦ.1 Πρωτόκολλα TCP/IP... 15 1.1 Χαρακτηριστικά της σουίτας TCP/IP... 16 1.1.2. Λειτουργίες των TCP, IP και UDP πρωτοκόλλων... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΚΕΦ.1 Πρωτόκολλα TCP/IP... 15 1.1 Χαρακτηριστικά της σουίτας TCP/IP... 16 1.1.2. Λειτουργίες των TCP, IP και UDP πρωτοκόλλων... 19 1.1.3 Ανάλυση πρωτοκόλλων στο μοντέλο OSI...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ-ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα πληροφοριών Τ.Ε.Ι Καβάλας με ασύρματο δίκτυο

Τράπεζα πληροφοριών Τ.Ε.Ι Καβάλας με ασύρματο δίκτυο Τ.Ε.Ι Καβάλας Τμήμα Ηλεκτρολογίας Πτυγιακη εργασία Τράπεζα πληροφοριών Τ.Ε.Ι Καβάλας με ασύρματο δίκτυο Ενότητα 1: Γενικά σ ανοοά εζοπλισηού. εζαοτήυατα Ενότητα 2: Κατασκευή tuq τοάπεζαζ πληροφοριών. Χρήση,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας Ινστιτούτα Επαγγελματική Κατάρτισης ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι Σημειώσεις Θεωρίας Επιμέλεια: Ματθές Δημήτριος Αθήνα 2017 Μάθημα 1: Βασικές Έννοιες στα Δίκτυα Υπολογιστών 1.1 Δίκτυο Υπολογιστών Ένα δίκτυο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα Ιστορικά στοιχεία 1940 1946 1975 1985 1 ο ασύρματο τηλέφωνο από την Bell System 1 η υπηρεσία παροχής κινητής τηλεφωνίας (Missouri, USA) 1 o κυψελωτό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη κινητών εφαρµογών σε σχέση µε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας

Η ανάπτυξη κινητών εφαρµογών σε σχέση µε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας Η ανάπτυξη κινητών εφαρµογών σε σχέση µε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας May 2012 Γιώργος Οικονόµου Principal Software Engineer gikonomou@bytemobile.com Σύντομο ιστορικό της εταιρίας Η εταιρία ιδρύθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Τα αρχεία των διαλέξεων του μαθήματος μπορείτε να βρείτε στο: http://eclass.gunet.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικά Δίκτυα. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων.

Τοπικά Δίκτυα. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Τοπικά Δίκτυα Περίληψη Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Αναμεταδότες, Γέφυρες, Μεταγωγείς, δρομολογητές και Πύλες (repeaters, hubs, bridges, switches, routers,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα µοντέλο Ισοδύναµης Χωρητικότητας για IEEE Ασύρµατα Δίκτυα. Εµµανουήλ Καφετζάκης

Ένα µοντέλο Ισοδύναµης Χωρητικότητας για IEEE Ασύρµατα Δίκτυα. Εµµανουήλ Καφετζάκης Ένα µοντέλο Ισοδύναµης Χωρητικότητας για IEEE 802.11 Ασύρµατα Δίκτυα. Εµµανουήλ Καφετζάκης mkafetz@iit.demokritos.gr Το κίνητρο µας-συνεισφορά Η ασύρµατη δικτύωση λαµβάνει ευρείας αποδοχής. Το πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατα Τοπικά ίκτυα

Ασύρµατα Τοπικά ίκτυα Ασύρµατα Τοπικά ίκτυα ρ. Νίκος Πασσάς Εργαστήριο ικτύων Επικοινωνιών Πανεπιστήµιο Αθηνών passas@di.uoa.gr ιατµηµατικό ΠΜΣ στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΙΚΤΥΩΝ 2/12/2003 1 Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων 1.1. Εισαγωγή Γενικότερα δεν υπάρχει κάποια ταξινόμηση των πιθανών δικτύων κάτω από την οποία να ταιριάζουν όλα τα δίκτυα. Παρόλα αυτά η ταξινόμηση τους είθισται να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Διαλέξεις μαθήματος: http://medisp.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα κεφαλαίου. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης

Θέματα κεφαλαίου. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης Θέματα κεφαλαίου Πληροφορική Ι Ιωάννης Γιώτης : Σύνδεση συσκευών πληροφορικής 24/11/16 Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης Αρχιτεκτονική και στοιχεία δικτύου Εγκατάσταση και ρύθμιση παραμέτρων οικιακών δικτύων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων

Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων 3.1 Γενικά Με το όρο τοπολογία δικτύου αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι κόμβοι ενός δικτύου. Οι τοπολογίες διακρίνονται σε φυσικές και λογικές. Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Εργαστήριο Επεξεργασίας Σημάτων και Τηλεπικοινωνιών Ασύρματες και Κινητές Επικοινωνίες Συστήματα πολλαπλών χρηστών και πρόσβαση στο ασύρματο κανάλι Τι θα δούμε στο

Διαβάστε περισσότερα

1.BLUETOOTH 2.HOMERF 3.HIPERLAN 2 4.IEEE

1.BLUETOOTH 2.HOMERF 3.HIPERLAN 2 4.IEEE ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» AD HOC ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Ιούνιος 2002 Bάιος Νάσος Γραβάνης Γιάννης AD-HOC ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 1.BLUETOOTH 2.HOMERF 3.HIPERLAN 2 4.IEEE 802.11

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ 6 Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές Είναι η διαδικασία της μετάβασης από την (υπάρχουσα) επίγεια αναλογική στην επίγεια ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Περιγραφή Μαθήματος, Συμβόλαιο Γενικά 1 Στόχοι Μαθήματος: Nα γίνει μια εισαγωγή σε ασύρματα και κινητά

Διαβάστε περισσότερα

Προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού για την επέκταση της υποδομής του ενοποιημένου δικτύου ασύρματης πρόσβασης

Προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού για την επέκταση της υποδομής του ενοποιημένου δικτύου ασύρματης πρόσβασης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού για την επέκταση της υποδομής του ενοποιημένου δικτύου ασύρματης πρόσβασης Προϋπολογισμός: 5.000,00

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τµήµα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (1G)

Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (1G) Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (1G) *Generation = γενιά Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών. Αρχιτεκτονική των κυψελωτών συστημάτων

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών. Αρχιτεκτονική των κυψελωτών συστημάτων Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Αρχιτεκτονική των κυψελωτών συστημάτων Περίληψη Βασικές απαιτήσεις και λειτουργίες Ραδιοκάλυψη Ασύρματη πρόσβαση Υποστήριξη κινητικότητας χρηστών Λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

Certified Telecommunications & Network Professional (CTNP) Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 1.0

Certified Telecommunications & Network Professional (CTNP) Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 1.0 (CTNP) Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα πνευµατικά δικαιώµατα. Απαγορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:.

Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:. Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:. 1 Ερωτήσεις σωστό-λάθος 1. Ως προς τον χρήστη το WAN εμφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο με το LAN. 2. Μια εταιρεία συνήθως εγκαθιστά και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΣΙΛΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΣΙΛΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΣΙΛΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΡΤΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2004 Bluetooth is a

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM

Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM 1 Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM Το GSM είναι ένα ψηφιακό κυψελωτό σύστημα κινητών επικοινωνιών και αναπτύχθηκε ώστε να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα