ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Γ Λυκείου)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Γ Λυκείου)"

Transcript

1 ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Γ Λυκείου) Συνοπτικό Διάγραμμα της Σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου Από την ανεξαρτησία ως το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή ( )

2 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΩΣ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ( ) Τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας Τα γεγονότα της περιόδου Μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου, ο κυπριακός λαός ευελπιστεί να απολαύσει μια ειρηνική ζωή σε συνθήκες δημοκρατίας και ελευθερίας. Σύντομα, όμως, τα διαιρετικά στοιχεία που εμπεριέχονταν στις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, διασαλεύουν τη λειτουργία του κράτους. Αποκορύφωμα, η τουρκοκυπριακή ανταρσία του Δεκέμβρη του 1963 (ένοπλη εξέγερση) μετά την υποβολή των 13 σημείων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ για τροποποίηση του Συντάγματος. Η περίοδος αυτή σημαδεύεται από ιδιαίτερη ένταση, με αποκορύφωμα το βομβαρδισμό της Τηλλυρίας από τουρκικά αεροπλάνα, τον Αύγουστο του 1964 και τις διακοινοτικές συγκρούσεις στην Κοφίνου, το Νοέμβριο του Παράλληλα, καταβάλλονται διάφορες προσπάθειες, κυρίως από τον αμερικανοβρετανικό παράγοντα, για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης. Η περίοδος Η υιοθέτηση της «γραμμής του εφικτού» και η οριστική εγκατάλειψη της πολιτικής της Ένωσης (που αναβίωσε το 1965 από την Κυπριακή και Ελλαδική κυβέρνηση) θα οδηγήσει στην έναρξη ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η εμφάνιση, όμως, της μυστικής παράνομης οργάνωσης «Εθνικό Μέτωπο» και η όλη δράση της, οδηγεί τον τόπο σε πολιτικές περιπέτειες. Η ίδρυση της μυστικής και παράνομης οργάνωσης ΕΟΚΑ Β από τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή, επιδεινώνει την κατάσταση και προετοιμάζει το έδαφος για την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος της 15 ης Ιουλίου Τραγική απόληξη του πραξικοπήματος η τουρκική εισβολή της 20 ης Ιουλίου 1974, που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή του 36,4 % του κυπριακού εδάφους, με χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και πρόσφυγες.

3 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ( ) 16 Αυγούστου 1960 Μετά την υπογραφή των συνθηκών Ζυρίχης Λονδίνου, ο τελευταίος κυβερνήτης της Κύπρου σερ Χιου Φουτ, σε επίσημη τελετή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, διαβάζει το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ, με το οποίο τερματίζεται επίσημα η αγγλική διοίκηση στο νησί και ανακηρύσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Το τέλος της Αγγλοκρατίας γίνεται αποδεκτό από τους Κυπρίους με αισθήματα ανακούφισης και προσδοκίας ειρηνικής ζωής σε συνθήκες δημοκρατίας και ελευθερίας. Δυστυχώς, τα διαιρετικά στοιχεία του δοτού συντάγματος επιταχύνουν την έκρηξη δραματικών γεγονότων, που δυναμιτίζουν την κρίση ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Ως διαιρετικά στοιχεία επισημαίνονται τα εξής: 1. Η αντιμετώπιση των κατοίκων του νησιού ως μέλη δύο κοινοτήτων. 2. Τα αυξημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με την πληθυσμιακή τους αναλογία. Σημειώνεται ότι στην πρώτη απογραφή που πραγματοποιήθηκε από το νεοσύστατο κράτος το 1960 καταγράφονται τα πιο κάτω πληθυσμιακά δεδομένα: Εθνικότητα Πληθυσμός Ποσοστό (%) Έλληνες 441, ,0 Τούρκοι 104,942 18,3 Αρμένιοι 3,378 0,6 Ρωμαιοκαθολικοί 4,505 0,8 (Λατίνοι) Μαρωνίτες 2,752 0,5 Άλλοι (Βρετανοί κτλ.) 16,333 2,8 Σύνολο 573, 566 «Δημογραφική Έκθεση», Έκδοση Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών Υπουργείου Οικονομικών, Λευκωσία, 1990, σ Οι κίνδυνοι που πηγάζουν από τις Συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεως (δικαίωμα μονομερούς επέμβασης των τριών εγγυητριών δυνάμεων: Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας).

4 Θεσμική συγκρότηση του νεοσύστατου κράτους Πρώτος Ελληνοκύπριος Πρόεδρος: Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ Πρώτος Τουρκοκύπριος Αντιπρόεδρος: Φαζίλ Κουτσιούκ Υπουργικό Συμβούλιο: Επτά (7) Ελληνοκύπριοι Τρεις (3) Τουρκοκύπριοι Σύνθεση πρώτου Κοινοβουλίου: Τριάντα πέντε (35) Ελληνοκύπριοι Δεκαπέντε (15) Τουρκοκύπριοι Τα πρώτα διεθνή βήματα της Κύπρου Η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται μέλος: του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (1960) της Κοινοπολιτείας (1961) του Συμβουλίου της Ευρώπης (1961) του Κινήματος των Αδεσμεύτων, στην ίδρυση του οποίου είχε πρωτοστατήσει (1961) Δυσκολίες και προβλήματα στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας 1. Ανταγωνισμός των δύο κοινοτήτων σε μια προσπάθεια αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων και εξουδετέρωσης των μειονεκτημάτων, που απέρρεαν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου. 2. Δυσλειτουργία του κράτους εξαιτίας κάποιων προνοιών του συντάγματος όπως το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto), οι χωριστές πλειοψηφίες στη Βουλή, η εκλογή χωριστών δημοτικών συμβουλίων στις πόλεις κτλ.

5 Στόχοι της πολιτικής του νεοσύστατου κράτους Βασικό άξονας εσωτερικής πολιτικής Οργάνωση ενωμένου ανεξάρτητου κράτους Βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής που χαράσσει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με επισκέψεις του σε διάφορες χώρες είναι: Ο αδέσμευτος χαρακτήρας της Κύπρου Η διατήρηση στενών σχέσεων με τη Δύση Η σύναψη φιλικών σχέσεων με τις χώρες της Ανατολής αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Απώτερος στόχος Η εδραίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές προσκήνιο Οι πρώτες αντιδράσεις των δύο Κοινοτήτων Ελληνοκυπριακή Κοινότητα Εμμένει στην ιδέα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφενός αποκλείεται ρητά από τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου και αφετέρου συγκεντρώνει τις Ελλαδικές και Τουρκικές αντιδράσεις. Τουρκοκυπριακή Κοινότητα 1. Μεθοδεύει συστηματικά την εφαρμογή όλων των ευνοϊκών για την τουρκοκυπριακή πλευρά διαιρετικών στοιχείων του Συντάγματος, με αποτέλεσμα να παρατηρείται δυστοκία στη λήψη αποφάσεων και γενικότερα δυσλειτουργία σε επίπεδο Βουλής και κυβέρνησης του κράτους. 2. Προβαίνει σε μυστικές στρατιωτικές προετοιμασίες. Η μυστική τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ, που ελεγχόταν από εξστρεμιστικά στοιχεία της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας, προσπαθεί να φιμώσει, να εξουδετερώσει στην τουρκοκυπριακή πλευρά τις προοδευτικές εκείνες φωνές που εργάζονταν για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

6 Τα πιο πάνω καταδεικνύουν τις διχοτομικές στοχεύσεις των Τούρκων οι οποίοι θεωρούσαν τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου ως ενδιάμεσο σταθμό για τις μελλοντικές διεκδικήσεις τους. Τα δεκατρία σημεία Προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία: 1. Επιμονή τουρκικής πλευράς για ξεχωριστά δημοτικά συμβούλια στις πέντε πόλεις. 2. Άρνηση Τουρκοκυπρίων βουλευτών να ψηφίσουν τους φορολογικούς και άλλους νόμους του κράτους. 3. Δυσκολίες σε στρατιωτικά θέματα καθώς και στην εφαρμογή της αναλογίας 70% Ελληνοκύπριοι 30% Τουρκοκύπριοι σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις Δημοσίων Υπαλλήλων. Τα πιο πάνω προβλήματα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την Ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδιώξει τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να καταργηθούν ή να περιοριστούν τα διαιρετικά και αρνητικά στοιχεία. Προθέσεις Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ για αντιμετώπιση των προβλημάτων: Αλλαγή τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία, όμως, θα προέλθει: α. Μετά από συνομιλίες με την Τουρκοκυπριακή πλευρά β. Με τη σύμφωνη γνώμη των εγγυητριών δυνάμεων Στάση Εγγυητριών Δυνάμεων στις προθέσεις του Μακαρίου Γ Τουρκία Ήταν αρνητική στις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για αναθεώρηση του Συντάγματος. Μεγάλη Βρετανία Ελλάδα Αν και υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις για τη στάση της Μ. Βρετανίας εντούτοις ο Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο Άρθουρ Κλαρκ ενθαρρύνει τον Μακάριο να προχωρήσει στην υποβολή προτάσεων για τροποποίηση ενώ όπως μαρτυρείται είχε και άμεση ανάμειξη στην τελική διατύπωση των προτάσεων που έμειναν γνωστές ως «δεκατρία σημεία». Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υποσχόταν κάθε βοήθεια στην Κύπρο και παράλληλα συμβούλευε την κυπριακή ηγεσία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια.

7 Τα γεγονότα του 1963 Τουρκικές αντιδράσεις για τα 13 σημεία Απόρριψη των προτάσεων για τροποποίηση του Συντάγματος Διατύπωση απειλών για στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση διατάραξης της ισορροπίας στο νησί Παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, στις 19 Δεκεμβρίου 1963 οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου συμφώνησαν στο Παρίσι να επιδιωχθεί διαπραγμάτευση των προτάσεων Μακαρίου (13 σημεία) ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση. Ένα, όμως, τυχαίο επεισόδιο πυροδότησε την πρώτη σοβαρή ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο κοινότητες, με απρόβλεπτες για το μέλλον συνέπειες, ανατρέποντας την ίδια στιγμή και τις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος όπως αυτές διαφάνηκαν στο Παρίσι. Συγκεκριμένα ξημερώματα της 21 ης Δεκεμβρίου 1963 μια αστυνομική περίπολος σταμάτησε για έλεγχο αυτοκίνητο Τουρκοκυπρίων. Ακολούθησε συμπλοκή με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Τουρκοκυπρίων και τον τραυματισμό ενός Ελληνοκυπρίου. Οι συγκρούσεις αυτές συνεχίστηκαν ως το τέλος του Δεκέμβρη του 1963 και έμειναν γνωστές στην ιστορία ως «οι διακοινοτικές ταραχές του 1963» ή ως «η τουρκοκυπριακή ανταρσία». Συνέπειες διακοινοτικών ταραχών του Χαράσσεται από τους Άγγλους η γραμμή αντιπαράταξης μεταξύ των θέσεων των Ελλήνων και των Τούρκων, η οποία ονομάστηκε «πράσινη γραμμή». 2. Μεταφορά χιλιάδων Τουρκοκυπρίων από τα χωριά τους σε αμιγείς τουρκοκυπριακές περιοχές δημιουργώντας έξι (6) τουρκοκυπριακούς θύλακες. 3. Έξοδος της ΤΟΥΡΔΥΚ από το στρατόπεδό της και έλεγχος του δρόμου Λευκωσίας Κερύνειας μέσω Κιόνελι (δημιουργία προγεφυρώματος για την ενδεχόμενη τουρκική εισβολή και τη διχοτόμηση). 4. Αποχώρηση από την κυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων Υπουργών (3), Αντιπροέδρου, Βουλευτών (15) και όλων των δημοσίων υπαλλήλων. 5. Σύσταση και Οργάνωση ξεχωριστών διοικητικών οργάνων: Ίδρυση το 1964 της «Γενικής Επιτροπής» με «εκτελεστική» και «νομοθετική» εξουσία, η οποία το 1967 ονομάστηκε «Προσωρινή Τουρκοκυπριακή Διοίκηση».

8 «Εκτόνωση» της κρίσης Με τη σύμφωνο γνώμη των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδας, Τουρκίας, Αγγλίας) και της κυπριακής κυβέρνησης, βρετανικά στρατεύματα που έδρευαν στις εδώ στρατιωτικές τους βάσεις, ανέλαβαν «ειρηνευτική» αποστολή. Επιτυγχάνεται: Συμφωνία για εκεχειρία Χαράσσεται η γραμμή αντιπαράταξης μεταξύ των θέσεων των Ελλήνων και των Τούρκων, η οποία ονομάστηκε «πράσινη γραμμή», γιατί χαράχτηκε πάνω στο χάρτη της Λευκωσίας με πράσινο μολύβι. Αυτή η γραμμή ήταν προμήνυμα, όπως φάνηκε στη συνέχεια, της επίτευξης των τουρκικών σχεδίων για διαμελισμό του νησιού.

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Γ Λυκείου)

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Γ Λυκείου) ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Γ Λυκείου) Συνοπτικό Διάγραμμα της Σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου Από την ανεξαρτησία ως το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή (1960 1974) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Γ Λυκείου)

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Γ Λυκείου) ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Γ Λυκείου) Συνοπτικό Διάγραμμα της Σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου Από την ανεξαρτησία ως το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή (1960 1974) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. (1955 1959) ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (1960 2010) ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ. Λύκειο Βεργίνας

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. (1955 1959) ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (1960 2010) ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ. Λύκειο Βεργίνας Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (1960 2010) ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ Λύκειο Βεργίνας Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. 1955 Έναρξη Αγώνα με αρχηγούς το Μακάριο Γ (πολιτικό τομέα) και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2014

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2014 ΚΥΠΡΟΣ ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2014 ΦΩΤΟ: Κάτια Χριστοδούλου 1974-2014 ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ, ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ Τα αποτελέσματα της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη ΚΥΠΡΟΣ ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2016 1974-2016 ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ, ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ Τον Ιούλιο του 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Κεφάλαιο Πρώτο Από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο έως την παραχώρηση της Κύπρου στους Βρετανούς Πρώτο τµήµα: Η κυριαρχία των υτικών

Περιεχόµενα. Κεφάλαιο Πρώτο Από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο έως την παραχώρηση της Κύπρου στους Βρετανούς Πρώτο τµήµα: Η κυριαρχία των υτικών Περιεχόµενα Εισαγωγή...15 Κεφάλαιο Πρώτο Από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο έως την παραχώρηση της Κύπρου στους Βρετανούς Πρώτο τµήµα: Η κυριαρχία των υτικών 1. Η κατάκτηση της Κύπρου από τον Ριχάρδο τον

Διαβάστε περισσότερα

Ανακάλυψη οµαδικού τάφου Τουρκοκυπρίων στην Κοφίνου της Λάρνακας το Περίοδο κατά την οποία κορυφώνεται το δικοινοτικό πρόβληµα της Κύπρου.

Ανακάλυψη οµαδικού τάφου Τουρκοκυπρίων στην Κοφίνου της Λάρνακας το Περίοδο κατά την οποία κορυφώνεται το δικοινοτικό πρόβληµα της Κύπρου. ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ 1963-1964 Η αµοιβαία έλλειψη εµπιστοσύνης µεταξύ των δύο κοινοτήτων οδήγησε σε µια οξύτατη κρίση το 1963-64. Στις 30 Νοεµβρίου 1963 ο ελληνοκύπριος πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Προς Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βρυξέλλες. Εξοχότατε

Προς Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βρυξέλλες. Εξοχότατε Προς Χανς Γκερτ Πέτερινγκ Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βρυξέλλες Εξοχότατε Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι Τουρκοκύπριοι επιθυµούν σφόδρα τη σύναψη αµοιβαίας συµφωνίας στο Κυπριακό πρόβληµα µε το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 Μάθημα: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τρίτη, 5 Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο (Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας) LAW 102

Συνταγματικό Δίκαιο (Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας) LAW 102 Τίτλος Κωδικός Τύπος μαθήματος Επίπεδο Έτος / Εξάμηνο φοίτησης Συνταγματικό Δίκαιο (Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας) LAW 102 Υποχρεωτικό Προπτυχιακό 1 ο / 1 ο (Χειμερινό) ECTS 6 Διαλέξεις / εβδομάδα Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. 1(1) Αρ. 2919,

Ε.Ε. Παρ. 1(1) Αρ. 2919, Ε.Ε. Παρ. 1(1) Αρ. 2919, 27.10.94 757 Ν. 71(Ι)/94 Μετά τη Γνωμάτευση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Αναφορά 3/92, σύμφωνα με το Άρθρο 140 του Συντάγματος, στις 16 Μα*ί*ου 1994, οι διατάξεις του περί Παγκύπριας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος 1. Το παρασκήνιο 2. Ο κύβος ερίφθη 3. Πυροδότηση ένοπλων συγκρούσεων 5. Αρχικές προσπάθειες για εκεχειρία 6

Περιεχόμενα. Πρόλογος 1. Το παρασκήνιο 2. Ο κύβος ερίφθη 3. Πυροδότηση ένοπλων συγκρούσεων 5. Αρχικές προσπάθειες για εκεχειρία 6 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕΛΙΔΕΣ Πρόλογος 1 Το παρασκήνιο 2 Ο κύβος ερίφθη 3 Πυροδότηση ένοπλων συγκρούσεων 5 Αρχικές προσπάθειες για εκεχειρία 6 Ματιές σε γεγονότα 7 Χάραξη Πράσινης Γραμμής 9 Συνέπειες 9

Διαβάστε περισσότερα

Διαιρεμένη Κύπρος: Αντιμετωπίζοντας μια ατελή πραγματικότητα

Διαιρεμένη Κύπρος: Αντιμετωπίζοντας μια ατελή πραγματικότητα This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. Review our legal notice and privacy policy for more details. Διαιρεμένη Κύπρος: Αντιμετωπίζοντας μια ατελή

Διαβάστε περισσότερα

Κύπρος και Ομοσπονδία

Κύπρος και Ομοσπονδία Κύπρος και Ομοσπονδία 2 ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Όραμά μας, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έλαβε λαϊκή εντολή να διαπραγματευτεί για λύση διζωνικής, δικοινοτικής

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στην παρουσίαση της τούρκικης έκδοσης του βιβλίου του, «Αποσιωπηθείσα ιστορία»

Ομιλία του Τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στην παρουσίαση της τούρκικης έκδοσης του βιβλίου του, «Αποσιωπηθείσα ιστορία» 1 Ομιλία του Τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στην παρουσίαση της τούρκικης έκδοσης του βιβλίου του, «Αποσιωπηθείσα ιστορία» 6 Σεπτεμβρίου 2016 Καλησπέρα σας. Με διακατέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4068, 10/2/2006

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4068, 10/2/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΗΘΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Προοίμιο. Επειδή αφενός μεν από

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.3 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2 Άρθρο 1 του Συντάγματος Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ: ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΡΙΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΡΙΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΚΥΠΡΟΣ: ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΡΙΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ - Μην ξεχνάτε ότι έχουμε δώσει και μια υπόσχεση. - Ποια υπόσχεση, Γιώργο; - Α! Το έχετε ξεχάσει. Δεν υποσχεθήκαμε στον Γρηγόρη, ότι θα βρούμε πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ Α - Διαγνωστική ανάλυση SWOT ΜΕΡΟΣ Β - Εξωτερικό περιβάλλον ΜΕΡΟΣ Γ - Όραμα, αποστολή και στρατηγική ΜΕΡΟΣ Α Διαγνωστική ανάλυση SWOT ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (SWOT) ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ Ιστορικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑ ΛΥΣΗ

ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑ ΛΥΣΗ Review from 08/05/2017 Articlesize (cm2): 1637 ΠΟΛΙΤΗΣ, από σελίδα 1 Customer: Author: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ Rubric: ΚΥΠΡΙΑΚΟ Subrubric: Έρευνα Mediatype: Print Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Κύπρου ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (Χ.Ε.Κ.Ε.) ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009, ΣΤΙΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (Χ.Ε.Κ.Ε.) ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009, ΣΤΙΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (Χ.Ε.Κ.Ε.) ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009, ΣΤΙΣ 11.00 π.μ. Με χαρά,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 IOYΛΙΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ Ο ΤΟΜΟΣ Α ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 IOYΛΙΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ Ο ΤΟΜΟΣ Α ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 IOYΛΙΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ Ο ΤΟΜΟΣ Α ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ Πραξικόπημα και Τουρκική Εισβολή Πεσόντες, Αγνοούμενοι και Θύματα Αιχμαλωσία

Διαβάστε περισσότερα

Η Ντόρα Μπακογιάννη στέλνει µέσω του "Π" πολλαπλά µηνύµατα στην Τουρκία

Η Ντόρα Μπακογιάννη στέλνει µέσω του Π πολλαπλά µηνύµατα στην Τουρκία Η Ντόρα Μπακογιάννη στέλνει µέσω του "Π" πολλαπλά µηνύµατα στην Τουρκία «ιαρκής η επικοινωνία µε Χριστόφια» Συνέντευξη στον Λευτέρη Αδειλίνη Την ανάγκη να λάβει σοβαρά υπόψη η Τουρκία τη διεθνή πεποίθηση

Διαβάστε περισσότερα

Εμπιστευτικά βρετανικά πρωθυπουργικά αρχεία: Στο φως της δημοσιότητας το παρασκήνιο των κυπριακών διαπραγματεύσεων του 1985

Εμπιστευτικά βρετανικά πρωθυπουργικά αρχεία: Στο φως της δημοσιότητας το παρασκήνιο των κυπριακών διαπραγματεύσεων του 1985 Εμπιστευτικά βρετανικά πρωθυπουργικά αρχεία: Στο φως της δημοσιότητας το παρασκήνιο των κυπριακών διαπραγματεύσεων του 1985 Η συνάντηση υψηλού επιπέδου των Κυπριανού-Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο

Διαβάστε περισσότερα

ATHENS, 145 Leof.Irakliou, Tel: (+30210) , Fax: (+30210) , -

ATHENS, 145 Leof.Irakliou, Tel: (+30210) , Fax: (+30210) ,  - 1 Προς την ΚΕ του ΑΚΕΛ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ATHENS, 145 Leof.Irakliou, 14231 - Tel: (+30210) 2592111, Fax: (+30210) 2592298, http://www.kke.gr/ -e-mail: cpg@int.kke.gr, cpg.kke@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 3. Η πορεία προς το αδιέξοδο Δεκατρία χρόνια μετά την ιστορική ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε χρόνια ύστερα από την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στο Συνέδριο του Economist με θέμα

Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στο Συνέδριο του Economist με θέμα Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στο Συνέδριο του Economist με θέμα «LOOKING INTO THE CYPRUS ISSUE - A GLIMMER OF HOPE» 4 Νοεμβρίου 2014 Συγχαίρω το περιοδικό Economist

Διαβάστε περισσότερα

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 3. Η παραγωγή του Συντάγματος και των συνταγματικών κανόνων

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 3. Η παραγωγή του Συντάγματος και των συνταγματικών κανόνων Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα Διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 7/12/2015

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη θέση του Κόμματος

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη θέση του Κόμματος Published on 902.gr (http://www.902.gr) Αρχική > Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη θέση του Κόμματος ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη θέση του Κόμματος ΠΟΛΙΤΙΚΗ 29/10/2016

Διαβάστε περισσότερα

8439/04 ΕΚ/κα 1 DG E

8439/04 ΕΚ/κα 1 DG E ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 16 Απριλίου 2004 (22.04) (OR. fr) 8439/04 ELARG 64 CY 10 ΠΡΟΤΑΣΗ Της: Ευρωπαϊκής Επιτροπής Με ημερομηνία: 14 Απριλίου 2004 Θέμα: Πρόταση πράξης προσαρμογής των

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρύτερες αντιλήψεις, οι πολιτικές εξελίξεις και οι θεσμικές μεταβολές ως παράγοντες ετεροκαθορισμού της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Κύπρο

Οι ευρύτερες αντιλήψεις, οι πολιτικές εξελίξεις και οι θεσμικές μεταβολές ως παράγοντες ετεροκαθορισμού της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Κύπρο Οι ευρύτερες αντιλήψεις, οι πολιτικές εξελίξεις και οι θεσμικές μεταβολές ως παράγοντες ετεροκαθορισμού της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Κύπρο Η κληρονομιά (α) Εθνοκοινοτική οργάνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο πόλεμος του Βιετνάμ(1965-1975) ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά την διάρκεια του

Διαβάστε περισσότερα

Κύπρος. Κύπρος VPRC Γ/ Α. 1,6% Ναι, τα γνωρίζω 66,5% Όχι, δεν τα γνωρίζω 25,3% γνωρίζω. Ναι, τα 74,1% Γ/ Α 0,6% Όχι, δεν τα γνωρίζω 31,9%

Κύπρος. Κύπρος VPRC Γ/ Α. 1,6% Ναι, τα γνωρίζω 66,5% Όχι, δεν τα γνωρίζω 25,3% γνωρίζω. Ναι, τα 74,1% Γ/ Α 0,6% Όχι, δεν τα γνωρίζω 31,9% ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΑΝΑΝ Γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε τα βασικά σηµεία του (τελικού) σχεδίου Ανάν; (1-2/04/2004) Όχι, δεν τα γνωρίζω 31,9% 1,6% Ναι, τα γνωρίζω 66,5% Όχι, δεν τα γνωρίζω 25,3% 0,6% Ναι,

Διαβάστε περισσότερα

Συνθήκη της Λισαβόνας

Συνθήκη της Λισαβόνας Συνθήκη της Λισαβόνας Α. Εισαγωγή Στις 13 Δεκεμβρίου 2007, οι αρχηγοί των είκοσι επτά χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Με τη Συνθήκη τροποποιούνται οι δύο βασικές Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

2017, στις π.μ., έχει ως ακολούθως:

2017, στις π.μ., έχει ως ακολούθως: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Β 11 η συνεδρίαση Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοινώνει στα αξιότιμα μέλη ότι η ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Βουλής για τη Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

1. Γράφουμε το όνομα της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου στη θέση τους στον χάρτη.

1. Γράφουμε το όνομα της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου στη θέση τους στον χάρτη. Ο Αντρέας είναι δέκα χρόνων, κάτοικος Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο και προγραμματίζει να έρθει στην Κύπρο με τους γονείς του για να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Μελετά διάφορες πληροφορίες για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ. Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ. Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΝΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ» ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «Το ευρωπαϊκό big-bang, η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Δέσμη Ιδεών για ένα Πλαίσιο Συνολικής Συμφωνίας για το Κυπριακό (Ιδέες Γκάλι) 1992

Δέσμη Ιδεών για ένα Πλαίσιο Συνολικής Συμφωνίας για το Κυπριακό (Ιδέες Γκάλι) 1992 Δέσμη Ιδεών για ένα Πλαίσιο Συνολικής Συμφωνίας για το Κυπριακό (Ιδέες Γκάλι) 1992 Ο ηγέτης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας διαπραγματεύθηκαν πάνω σε ίση βάση,

Διαβάστε περισσότερα

ανάπτυξη του εργατικού κινήματος) εργατικής ιδεολογίας στη χώρα.» προσφύγων στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη».

ανάπτυξη του εργατικού κινήματος) εργατικής ιδεολογίας στη χώρα.» προσφύγων στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη». Α1. α. Σχολικό βιβλίο σελίδα 77: «Οι επαναστάτες προκήρυξαν όπως ονομάστηκαν.» και «Οι Ορεινοί απαρτίστηκαν και των πλοιοκτητών.» β. Σχολικό βιβλίο σελίδα 46: «Η κατάσταση αυτή (=η αργή ανάπτυξη του εργατικού

Διαβάστε περισσότερα

: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ S-162 28.12.1881: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ Ενώ οι Ελληνες Κύπριοι ζητούσαν πλειοψηφία στο υπό μελέτη Νομοθετικό Συμβούλιο και στα Διοικητικά Συμβούλια,

Διαβάστε περισσότερα

- Παρατηρώντας τις φωτογραφίες μπορείτε να περιγράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων που έζησαν την καταστροφή;

- Παρατηρώντας τις φωτογραφίες μπορείτε να περιγράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων που έζησαν την καταστροφή; - Οι άνθρωποι, που ζούσαν στις κατακτημένες περιοχές, τι να απέγιναν άραγε; - Αυτοί, παιδιά μου, έζησαν ένα δράμα. - Ο φίλος μου ο Γρηγόρης μου έχει πει ότι η οικογένεια του παππού του έφυγε αμέσως για

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ. Κύριοι συνάδελφοι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου

ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ. Κύριοι συνάδελφοι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι επίσημοι, Πανοσιολογιότατε, Κύριοι συνάδελφοι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Κατεχόμενης Κυθρέας,

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΒΕ κ. Φειδία Πηλείδη στη Γενική Συνέλευση ΕΒΕΑ 3 Ιουλίου, 2015

Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΒΕ κ. Φειδία Πηλείδη στη Γενική Συνέλευση ΕΒΕΑ 3 Ιουλίου, 2015 Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΒΕ κ. Φειδία Πηλείδη στη Γενική Συνέλευση ΕΒΕΑ 3 Ιουλίου, 2015 Κύριε Υπουργέ, Κύριοι βουλευτές, Κύριοι Δήμαρχοι, Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Φίλε Πρόεδρε του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού

Διαβάστε περισσότερα

3 O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική»

3 O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική» 3 O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗ 1 Αγαπητέ κύριε

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0234/26. Τροπολογία. Mario Borghezio, Edouard Ferrand, Marcel de Graaff εξ ονόματος της Ομάδας ENF

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0234/26. Τροπολογία. Mario Borghezio, Edouard Ferrand, Marcel de Graaff εξ ονόματος της Ομάδας ENF 28.6.2017 A8-0234/26 26 του 2016 για την Τουρκία Παράγραφος 8 8. καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο, να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση σε επίσημη αναστολή των ενταξιακών

Διαβάστε περισσότερα

Γέμισε ο αγέρας κραυγές απελπισίας, γέμισε ο αγέρας των λύκων ουρλιαχτά. Ριπές πυρωμένες φώτισαν τη νύχτα, ριπές πυρωμένες σβήσανε τον έρωτα.

Γέμισε ο αγέρας κραυγές απελπισίας, γέμισε ο αγέρας των λύκων ουρλιαχτά. Ριπές πυρωμένες φώτισαν τη νύχτα, ριπές πυρωμένες σβήσανε τον έρωτα. Γέμισε ο αγέρας κραυγές απελπισίας, γέμισε ο αγέρας των λύκων ουρλιαχτά. Ριπές πυρωμένες φώτισαν τη νύχτα, ριπές πυρωμένες σβήσανε τον έρωτα. Μαρία Διδούδη 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κύπρος. Προϊστορία Ιστορικοί Χρόνοι..

Διαβάστε περισσότερα

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή ούτε κάνουμε εκπτώσεις στην Τουρκία»

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή ούτε κάνουμε εκπτώσεις στην Τουρκία» Συνέντευξη στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 30/11/2008 «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή ούτε κάνουμε εκπτώσεις στην Τουρκία» Συνέντευξη στον Κώστα Βενιζέλο Η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ντόρα Μπακογιάννη,

Διαβάστε περισσότερα

Πέτρος Παπαπολυβίου: Λύση του Κυπριακού δεν είναι η «όποια λύση»

Πέτρος Παπαπολυβίου: Λύση του Κυπριακού δεν είναι η «όποια λύση» Πέτρος Παπαπολυβίου: Λύση του Κυπριακού δεν είναι η «όποια λύση» Κύριε Καθηγητά, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τον τελευταίο ενωτικό αγώνα των Κυπρίων και τις σύγχρονες προεκτάσεις του. Επίσης, θα θέλαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 1η Σεπτεμβρίου 2008 (OR.fr) 12594/08 CONCL 3

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 1η Σεπτεμβρίου 2008 (OR.fr) 12594/08 CONCL 3 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 1η Σεπτεμβρίου 2008 (OR.fr) 12594/08 CONCL 3 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Προεδρίας προς: τις αντιπροσωπίες Θέμα: ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.9.2014 COM(2014) 543 final 2014/0251 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την κατάρτιση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 Μάθημα: ΙΣΤΟΡΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 07:30 10:30

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος δήλωσε στη Δήλωση ότι οι κύριοι σκοποί προς επίτευξη ήταν:

ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος δήλωσε στη Δήλωση ότι οι κύριοι σκοποί προς επίτευξη ήταν: Διευθέτηση μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας αναφορικά με τη ρύθμιση της ανάπτυξης στις Κυρίαρχες

Διαβάστε περισσότερα

Σεβαστό Ιερατείο, Κυρίες και Κύριοι,

Σεβαστό Ιερατείο, Κυρίες και Κύριοι, Ομιλία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κας Ολυμπίας Στυλιανού στην κηδεία της Ουρανίας Σιούφτα που περιλαμβανόταν στον κατάλογο των αγνοουμένων,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Ιούνιος 2014

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Ιούνιος 2014 Ιούνιος 2014 ΜΕΡΟΣ Α - Κύρια ευρήματα από διαγνωστική ανάλυση SWOT ΜΕΡΟΣ Β - Εξωτερικό περιβάλλον ΜΕΡΟΣ Γ - Όραμα, αποστολή και στρατηγική ΜΕΡΟΣ Α Κύρια ευρήματα από διαγνωστική ανάλυση SWOT ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός Η ιστορία της Κύπρου με συντομία Χρονικές περίοδοι Βασικά χαρακτηριστικά Εικόνες, φωτογραφίες αρχείου Σχόλια, στιγμές, γεγονότα 1 Μικρή χώρα - Μακρόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης των Ευρωπαίων ικαστών για τη ηµοκρατία και Ελευθερίες [MEDEL].

για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης των Ευρωπαίων ικαστών για τη ηµοκρατία και Ελευθερίες [MEDEL]. ΨΗΦΙΣΜΑ για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης των Ευρωπαίων ικαστών για τη ηµοκρατία και Ελευθερίες [MEDEL]. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ- ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Τον Ιούνιο 1985, µια οµάδα ευρωπαίων δικαστικών λειτουργών

Διαβάστε περισσότερα

Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας Γιάννος Κρανιδιώτης,

Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας Γιάννος Κρανιδιώτης, Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας Γιάννος Κρανιδιώτης, Εκδήλωση απονομής του Βραβείου για το 2014 στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ομιλία:

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής)

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Χρονολόγιο 1893 Πτώχευση 1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1909 (15 Αυγούστου) Κίνημα στο Γουδί 1910 Ο Βενιζέλος

Διαβάστε περισσότερα

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/2008 Διάγραμμα του

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0058/1. Τροπολογία. Sabine Lösing, Tania González Peñas εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0058/1. Τροπολογία. Sabine Lösing, Tania González Peñas εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL 6.3.2019 A8-0058/1 1 Παράγραφος 17 17. τονίζει ότι η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει τη διαδικασία ειρήνευσης και συμφιλίωσης υπό αφγανική ηγεσία και ευθύνη και χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριλαμβανομένης της

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν

Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν μεσαίες, μικρές ή και πολύ μικρές δυνάμεις. Παρόλο που η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΕΙΡΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 2/2015. Ανδρέας Θεοφάνους Ελίνα Χριστοδούλου ΚΥΠΡΙΑΚΟ 2015: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΕΙΡΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 2/2015. Ανδρέας Θεοφάνους Ελίνα Χριστοδούλου ΚΥΠΡΙΑΚΟ 2015: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ 4/3/2015 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΕΙΡΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 2/2015 Ανδρέας Θεοφάνους Ελίνα Χριστοδούλου ΚΥΠΡΙΑΚΟ 2015: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Από την ίδρυση της ο βίος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α. Κόμμα του Γ. Θεοτόκη: «Το κόμμα του Γ. Θεοτόκη πυρήνα των Αντιβενιζελικών.», σελ. 92-93 β. Προσωρινή Κυβέρνησις της Κρήτης (1905)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ METAΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19 Ιουλίου 1974

Ομιλία Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19 Ιουλίου 1974 Ομιλία Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19 Ιουλίου 1974 Θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το έντονο ενδιαφέρον τους ως προς την κρίσιμη

Διαβάστε περισσότερα

9. Έννοια του κράτους... 11 10. Στοιχεία του κράτους... 12 11. Μορφές κρατών... 15 12. Αρχές του σύγχρονου κράτους... 17

9. Έννοια του κράτους... 11 10. Στοιχεία του κράτους... 12 11. Μορφές κρατών... 15 12. Αρχές του σύγχρονου κράτους... 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α. ΔΙΚΑΙΟ ΕΝΝΟΙΑ, ΚΛΑΔΟΙ, ΠΗΓΕΣ 1. Τι είναι δίκαιο... 1 2. Θετικό και φυσικό δίκαιο... 2 3. Δίκαιο και ηθική... 3 4. Δίκαιο - εθιμοτυπία - συναλλακτικά ήθη... 3 5. Δίκαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ ΝΕΟΡΑΜΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ 1. Υπογραμμίστε τα λάθη: ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ: -Διατήρηση του νόμου, της τάξης και της ειρήνης εν καιρό πολέμου -Πρόληψη και εξιχνίαση εγκλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 1 Κείμενο Γεωπολιτικής: Αρ. 1 Ομάδα Γεωπολιτικής Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ Ε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Περίληψη Στο παρόν σημείωμα εξετάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Η πρόκληση βλάβης στα πολιτιστικά αγαθά οποιουδήποτε λαού σημαίνει βλάβη στην πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας» Σύμβαση της Χάγης για την Προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Γνωρίζετε τι είναι οι Η.Π.Α σήμερα; Θα δούμε πώς δημιουργήθηκαν και ποια είναι τα θεμέλια της ισχύος τους. Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0298(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0298(NLE) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων 2016/0298(NLE) 27.3.2017 *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές εκλογές 2016

Βουλευτικές εκλογές 2016 Βουλευτικές εκλογές 2016 23η Παγκύπρια Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας & Εκλογικής Συμπεριφοράς Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Λευκωσία Απρίλιος 2016 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 26.3.2013 B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013 σύμφωνα με το άρθρο 115, παράγραφος 5, του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 1 ο Κεφάλαιο: Από την Αγροτική Οικονομία στην Αστικοποίηση 1821-1828 Επανάσταση 1864 Προσάρτηση Επτανήσων 1881 Προσάρτηση Άρτας και Θεσσαλίας 1896 Εξέγερση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Γ 15 η συνεδρίαση. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοινώνει στα αξιότιμα μέλη ότι η

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Γ 15 η συνεδρίαση. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοινώνει στα αξιότιμα μέλη ότι η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Γ 15 η συνεδρίαση Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοινώνει στα αξιότιμα μέλη ότι η ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Βουλής για την Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την MARC A.E. -- Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.: 1 (ΕΝΑ). ΕΝΤΟΛΕΑΣ ALPHA ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Άτομα ηλικίας 18 και άνω αντιπροσωπευτικής επιλογής. ΧΡΟΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 8-9 Δεκεμβρίου 2016 Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Βουλής των

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 2017 2 Από το ενιαίο κράτος στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία Η επόμενη μέρα για την Κύπρο... Τ ο κυπριακό έχει χαρακτηριστεί από

Διαβάστε περισσότερα

Διονύσιος Τσιριγώτης Λέκτορας, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ελλάδα-Τουρκία-Ε.Ε.

Διονύσιος Τσιριγώτης Λέκτορας, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ελλάδα-Τουρκία-Ε.Ε. Διονύσιος Τσιριγώτης Λέκτορας, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς Ελλάδα-Τουρκία-Ε.Ε. Η Ελληνική στρατηγική επιλογή του «εξευρωπαϊσμου» των Ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού,

Διαβάστε περισσότερα

ί 3 Ê για τη δικοινοτική συνεργασία Πέραν των 700 ατόμων στην ομάδα που ιδρύθηκε στο Facebook για τα Stelios Awards Εντονο

ί 3 Ê για τη δικοινοτική συνεργασία Πέραν των 700 ατόμων στην ομάδα που ιδρύθηκε στο Facebook για τα Stelios Awards Εντονο Περιεχόμενα 1.?500.000 ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2. ΤΟ 95% ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ... 3. STELIOS AWARDS ΓΙΑ Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ 4. Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 28/02/2016 σελ.12 ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διδυμοποίησης με την Γεωργία «Ενδυνάμωση των ικανοτήτων της Υπηρεσίας Λογιστικής, Αναφοράς και Ελέγχου στη Γεωργία»

Πρόγραμμα Διδυμοποίησης με την Γεωργία «Ενδυνάμωση των ικανοτήτων της Υπηρεσίας Λογιστικής, Αναφοράς και Ελέγχου στη Γεωργία» ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ www.cieel.gr ολίγοις ημερωτικo δελτιο Ιανουάριος 2019 Στο παρόν τεύχος: Πρόγραμμα Διδυμοποίησης με το Αζερμπαϊτζάν «Ενίσχυση του υπουργείου Φορολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ: ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΛΗΓΗ

ΚΥΠΡΟΣ: ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΛΗΓΗ Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Δημιουργώ Γυμνάσιο Αμυνταίου Φλώρινας ΚΥΠΡΟΣ: ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΛΗΓΗ Συντακτική ομάδα: Αρχισυντάκτρια: Σωματάκη Φωτεινή. Μέλη: Γεωργιάδου Ελευθερία, Τερζή Θωμαή, Κοσμίδου Ελένη, Λαζαρίδου

Διαβάστε περισσότερα

7η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας Κύπρου Τουρκίας. Θεσσαλονίκη 9 10/ 12/2016. Ομιλία της ΕΕΔΥΕ από την Ελπίδα Παντελάκη, γ.γ.

7η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας Κύπρου Τουρκίας. Θεσσαλονίκη 9 10/ 12/2016. Ομιλία της ΕΕΔΥΕ από την Ελπίδα Παντελάκη, γ.γ. 7η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας Κύπρου Τουρκίας Θεσσαλονίκη 9 10/ 12/2016 Ομιλία της ΕΕΔΥΕ από την Ελπίδα Παντελάκη, γ.γ. της ΕΕΔΥΕ Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 5 Μαρτίου 2003 (OR. fr,en) 6998/03 LIMITE ELARG 20

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 5 Μαρτίου 2003 (OR. fr,en) 6998/03 LIMITE ELARG 20 Conseil UE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 5 Μαρτίου 2003 (OR. fr,en) 6998/03 LIMITE PUBLIC ELARG 20 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «I» της : Γενικής Γραμματείας προς : την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές εκλογές 2011

Βουλευτικές εκλογές 2011 Βουλευτικές εκλογές 2011 16η Παγκύπρια Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας & Εκλογικής Συμπεριφοράς Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Λευκωσία Απρίλιος 2011 Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, καθώς και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως είναι η ενισχυμένη συνεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚ ΟΣΗ: "ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Μέρος 2ο"

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚ ΟΣΗ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Μέρος 2ο 1 of 8 22/7/2013 6:40 μμ Κυριακή 14 Ιούλη 2013 ΕΝΘΕΤΗ ΕΚ ΟΣΗ: "ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Μέρος 2ο" Σελίδα 1 ΣΤΟΡΙΑ Μέρος 2ο Στο ένθετο του «Ριζοσπάστη» της περασμένης Κυριακής 7/7/2013, δημοσιεύσαμε το πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΤΑΞΗ: Γ. Ονοματεπώνυμο:. Τμήμα:...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΤΑΞΗ: Γ. Ονοματεπώνυμο:. Τμήμα:... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/6/2017 ΒΑΘΜΟΣ: Ολογράφως:... Υπογραφή:. Ονοματεπώνυμο:.

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 5: Τουρκικός Εθνικισμός Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0320/5. Τροπολογία. Helmut Scholz εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0320/5. Τροπολογία. Helmut Scholz εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL 7.11.2018 A8-0320/5 5 Αιτιολογική σκέψη B α (νέα) Β α. λαμβάνοντας υπόψη ότι η φτώχεια παραμένει η σημαντικότερη πρόκληση για τη Γεωργία και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι γεωργιανοί εγκαταλείπουν τη

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 15ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ ΤΗΣ Ο.Κ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 15ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ ΤΗΣ Ο.Κ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 15ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ ΤΗΣ Ο.Κ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ του 15ου Τακτικού Συνέδριου της Οµοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), που συνήλθαν

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/7. Τροπολογία. Marco Zanni, Stanisław Żółtek, André Elissen εξ ονόματος της Ομάδας ENF

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/7. Τροπολογία. Marco Zanni, Stanisław Żółtek, André Elissen εξ ονόματος της Ομάδας ENF 8.3.2018 A8-0048/7 7 Marco Zanni, Stanisław Żółtek, André Elissen Αιτιολογική σκέψη B Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΠΔΠ 2014-2020 αποδείχθηκε γρήγορα ανεπαρκές για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών και

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ε. κ. Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Κυπριακής ηµοκρατίας ΨΗΦΙΣΜΑ

Α.Ε. κ. Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Κυπριακής ηµοκρατίας ΨΗΦΙΣΜΑ ΨΗΦΙΣΜΑ Α.Ε. κ. Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Κυπριακής ηµοκρατίας Υιοθετήθηκε τον Ιούλιο 2016, κατά την 26 η Συνεδρία του Κεντρικού Συµβουλίου ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 8 ου Παγκόσµιου Συνεδρίου της Νεολαίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 26.1.2016 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με τη θέσπιση μηχανισμού της ΕΕ για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου

Διαβάστε περισσότερα

στις 9.00 π.μ., έχει ως ακολούθως:

στις 9.00 π.μ., έχει ως ακολούθως: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Β 9 η συνεδρίαση Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοινώνει στα αξιότιμα μέλη ότι η ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Βουλής για τη Δευτέρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. Οι Έλληνες παίρνουν θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. Οι Έλληνες παίρνουν θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Οι Έλληνες παίρνουν θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση Επωνυμία εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Είδος Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Α. 20 ή συνεδρίαση

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Α. 20 ή συνεδρίαση ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Α 20 ή συνεδρίαση Συνοδευτικό έγγραφο της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίας της Βουλής για την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017, στις 11.00 π.μ., στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ 46% ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΪΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Μ ΙΑ ΔΙ ΕΘΝΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ

ΤΟ 46% ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΪΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Μ ΙΑ ΔΙ ΕΘΝΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ Review from 23/11/2015 Articlesize (cm2): 1480 ΣΗΜΕΡΙΝΗ, από σελίδα 1 Customer: Author: ΜΙΚΑΕΛΛΑ ΛΟΪΖΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ins ajpconcukns noaruicns Rubric: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Subrubric: Εκπαιδευτικά ιδρύματα

Διαβάστε περισσότερα