Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης"

Transcript

1 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.ΔΙ.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AGENCY FOR HIGHER EDUCATION Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Εργοθεραπείας Ακαδημαϊκό έτος Τόπος Αιγάλεω Ημερομηνία Έκδοση 2.0 Οκτώβριος 2011 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ ΑΘΗΝΑ Τηλ Ηλ. Ταχ.: 44 SYΝGROU AVENUE ATHENS, GREECE Tel secretariat@adip.gr Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Τμήματος Εργοθεραπείας Έκδοση 2.0 Οκτώβριος 2011

2 Πίνακας περιεχομένων 1. Η διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης Παρουσίαση του Τμήματος Προγράμματα Σπουδών. 3.1 Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών.. 4. Διδακτικό έργο 5. Ερευνητικό έργο. 6. Σχέσεις με κοινωνικούς και πολιτιστικούς/παραγωγικούς (ΚΠΠ) φορείς 7. Στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης 8. Διοικητικές υπηρεσίες και υποδομές 9. Συμπεράσματα. 10. Σχέδια βελτίωσης 11. Πίνακες. 12. Παραρτήματα.. Α. Κατάλογος επιστημονικών δημοσιεύσεων του διδακτικού προσωπικού κατά την τελευταία 5ετία. Β. Γ... Δ.

3 2

4 3

5 4 Εισαγωγή 1. Η διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης Η Ενότητα αυτή περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή, ανάλυση και κριτική αξιολόγηση της διαδικασίας εσωτερικής αξιολόγησης που εφαρμόσθηκε στο Τμήμα, καθώς και ενδεχόμενες προτάσεις για τη βελτίωσή της Περιγραφή και ανάλυση της διαδικασίας εσωτερικής αξιολόγησης στο Τμήμα Ποιά ήταν η σύνθεση της ΟΜΕΑ; Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, πρακτικό Γενικής Συνέλευσης 5/ , ορίστηκε η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης που απαρτίζεται από τα τρία μέλη του ΕΠ του Τμήματος και ένα εκπρόσωπο των σπουδαστών. Συγκεκριμένα από τους κάτωθι: Ιωάννα Τζονιχάκη, Καθηγήτρια Ιωάννη Πολίτη, Καθηγητή Εφαρμογών Μαριάννα Μοροζίνη, Καθηγήτρια Εφαρμογών Νικόλαος Μελαχροινόπουλος, Εκπρόσωπος σπουδαστών του Τμήματος Με ποιούς και πώς συνεργάσθηκε η ΟΜΕΑ για τη διαμόρφωση της έκθεσης; Η ΟΜΕΑ, για τη διαμόρφωση τη έκθεσης, συνεργάστηκε με όλα τα μέλη ΕΠ & ΔΠ του Τμήματος, τα οποία συμμετείχαν υποστηρικτικά στο έργο της, όπως άλλωστε έγινε και καθ όλη την διάρκεια της αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα η ΟΜΕΑ συνεργάστηκε στενά με τις καθηγήτριες Εφαρμογών κ. Ιωάννα-Γιαννούλα Κατσούρη και κ. Μαρία Κουλουμπή. Κατά τη διάρκεια συγγραφής της έκθεσης, λάμβαναν μέρος εβδομαδιαίες συναντήσεις της ΟΜΕΑ με τα μέλη Ε.Π. στην αίθουσα Α10 του Τμήματος Εργοθεραπείας στο κτίριο ΕΡΓΑΣ, προκειμένου να διαμορφωθεί η έκθεση στην τελική της μορφή. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση όλων των σπουδαστών του Τμήματος Εργοθεραπείας όπου ενημερώθηκαν από την ΟΜΕΑ για την διαδικασία και την σπουδαιότητα της αξιολόγησης Ποιές πηγές και διαδικασίες χρησιμοποιήθηκαν για την άντληση πληροφοριών; Πηγές και Διαδικασίες -Τα αρχεία του Τμήματος Εργοθεραπείας που αφορούν στατιστικά στοιχεία, βαθμολογίες σπουδαστών κ.τ.λ. -Αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων του Τμήματος. -Τα απογραφικά δελτία όλων των μαθημάτων ανά εξάμηνο (47 το χειμερινό και 38 το εαρινό) (Παράρτημα 1). Τα δελτία παραδόθηκαν από τους διδάσκοντες τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Συγκεντρώθηκαν απογραφικά δελτία για όλα τα μαθήματα του Τμήματος και οι πληροφορίες που εμπεριέχουν αξιοποιήθηκαν στη συγγραφή της παρούσας έκθεσης και παρατίθενται σε διάφορα σημεία της. -Τα ατομικά απογραφικά των διδασκόντων (μέλη ΕΠ, επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες). (Παράρτημα 2). Συγκεντρώθηκαν ατομικά απογραφικά δελτία, 21 το χειμερινό και 18 το εαρινό, από όλα τα μέλη του Εκπαιδευτικού προσωπικού (μέλη Ε.Π., Επιστημονικοί και Εργαστηριακοί συνεργάτες), ενώ οι πληροφορίες που εμπεριέχουν αξιοποιήθηκαν στη συγγραφή της παρούσας έκθεσης και παρατίθενται σε διάφορα σημεία της. -Τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους σπουδαστές όπου εκφράζουν άποψη για το διδασκόμενο μάθημα. Τα ερωτηματολόγια μοιράστηκαν στους σπουδαστές το ακαδημαϊκό έτος Τα ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν σε ώρα

6 5 μαθήματος και συμπληρώθηκαν ανώνυμα από τους σπουδαστές. Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια συλλέχθηκαν σε φάκελο από φοιτητή ο οποίος ορίσθηκε από το Σύλλογο Σπουδαστών του Τμήματος. Στο φάκελο ανεγράφη το μάθημα, η ημερομηνία και ο αριθμός των ερωτηματολογίων. Ο φάκελος σφραγιζόταν και υπογραφόταν από τον σπουδαστή προτού παραδοθεί στην Γραμματεία του Τμήματος Εργοθεραπείας. Η διαδικασία συλλογής των ερωτηματολογίων πραγματοποιούνταν την όγδοη με δέκατη εβδομάδα του εξαμήνου ενώ η ΟΜΕΑ ή άλλα μέλη Ε.Π δεν είχαν καμία συμμετοχή στη διαδικασία. Συγκεντρώθηκαν 1299 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια κατά το χειμερινό εξάμηνο σπουδών και κατά το εαρινό εξάμηνο σπουδών 1153 συνολικά, από όλα τα μαθήματα του Τμήματος. Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των ερωτηματολογίων (ανά ερώτηση και ανά μάθημα) καθώς, και τα συμπεράσματα από αυτά τα στοιχεία που αφορούν τις απόψεις των σπουδαστών ανάλογα με το κριτήριο που εξετάζεται, παρατίθενται στη συνέχεια του κειμένου. -Τα αρχεία των μελών του ΕΠ του Τμήματος ειδικά για τις βαθμολογίες των αποτυχόντων σπουδαστών Πώς και σε ποιά έκταση συζητήθηκε η έκθεση στο εσωτερικό του Τμήματος; Η έκθεση της εσωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος συζητήθηκε κατ επανάληψη στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεων όλου του ΕΠ του Τμήματος Εργοθεραπείας, στις Γενικές συνελεύσεις του Τμήματος και διενεμήθη για παρατηρήσεις και στους εκπροσώπους των φοιτητών.

7 Ανάλυση των θετικών στοιχείων και των δυσκολιών που παρουσιάσθηκαν κατά τη διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης. Ένα θετικό στοιχείο της τρέχουσας διαδικασίας είναι η δυνατότητα πολύπλευρης και ολοκληρωμένης αξιολόγησης που θα δώσει τη δυνατότητα σύγκρισης με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τόσο της ημεδαπής όσο και της αλλοδαπής, καταγράφοντας τα θετικά σημεία, αλλά κυρίως τα αρνητικά τόσο σε υποδομές και εξοπλισμό, όσο και σε νοοτροπίες. Η θετική ανταπόκριση από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας (διδασκόντων, μονίμων και μη αλλά και των σπουδαστών) αποτελεί ένα από τα θετικά στοιχεία της διαδικασίας. Η πιο σημαντική βοήθεια ήταν η μεταφορά των δεδομένων από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι σπουδαστές σε ηλεκτρονική μορφή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα επεξεργαστούμε, από την ΜΟΔΙΠ του ΤΕΙ Αθήνας. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε την βοήθεια που είχαμε από τον κ. Εμμανουήλ Χάλαρη στην όλη διαδικασία ολοκλήρωσης αυτού του μέρους της αξιολόγησης Προτάσεις του Τμήματος για τη βελτίωση της διαδικασίας. Μία απλή πρόταση βελτίωσης αφορά την προσαρμογή των ερωτηματολογίων σύμφωνα με τα σχόλια τόσο των σπουδαστών, όσο και των διδασκόντων. Κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η ευρεία ανάμειξη των συμμετεχόντων (μέλη ΕΠ, σπουδαστές, ΕΤΠ & Δ.Π.) κατά την εξέλιξη της διαδικασίας αξιολόγησης, με στόχο αρχικά την κατανόηση από όλους των προβλημάτων που υπάρχουν και κατόπιν, τη συμμετοχή όλων στην αναζήτηση λύσεων. Από την όλη διαδικασία απουσιάζει η έκφραση γνώμης από τους κοινωνικούς φορείς (νοσηλευτικά ιδρύματα, συλλόγους, συνεργαζόμενους τοπικούς και εθνικούς φορείς), η οποία θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική δεδομένου του κοινωνικού χαρακτήρα του αντικειμένου του.

8 2. Παρουσίαση του Τμήματος Η Ενότητα αυτή παρουσιάζει συνοπτικά το Τμήμα και τις κύριες παραμέτρους λειτουργίας του Γεωγραφική θέση του Τμήματος (π.χ. στην πρωτεύουσα, σε μεγάλη πόλη, σε μικρή πόλη, συγκεντρωμένο, κατανεμημένο σε μια πόλη κλπ). Το Τμήμα Εργοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου της ΕΡΓΑΣ στη διασταύρωση της λεωφόρου Αθηνών και Μητροδώρου 24, στην Ακαδημία Πλάτωνος Ιστορικό της εξέλιξης του Τμήματος. Το Τμήμα Εργοθεραπείας ιδρύθηκε το 1977 στην Ανώτερη Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (Α.Σ..Υ.Κ.Π.) των Κέντρων Ανώτερης Τεχνολογικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.) τα οποία ήταν ενταγμένα στην ανώτερη εκπαίδευση. Από το 1983, με την ίδρυση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ( Τ.Ε.Ι.) τα οποία εντάχθηκαν πλέον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Τμήμα Εργοθεραπείας αποτελεί ένα από τα 15 τμήματα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Αθήνας και είναι το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα που παρέχει εκπαίδευση στην επιστήμη της Εργοθεραπείας. Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμοπλαίσιο 1404/83 ( ΦΕΚ 173/τ. Α'/ ) ανήκουν μαζί με τα Πανεπιστήμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους, τα Τ.Ε.Ι. είναι αυτοδιοικούμενα ιδρύματα (Ν.Π.Δ.Δ.) και η εποπτεία της πολιτείας ασκείται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Νόμος 2817/2000) αποσαφηνίζεται ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: α) τον Πανεπιστημιακό τομέα και β) τον Τεχνολογικό τομέα στον οποίο ανήκουν και τα Τ.Ε.Ι. Η διάρκεια σπουδών σύμφωνα με το νέο, αναθεωρημένο πρόγραμμα σπουδών που ισχύει από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους είναι οκτώ (8) εξάμηνα και οι σπουδές περιλαμβάνουν επτά (7) εξάμηνα θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων και (1) εξάμηνο πρακτικής άσκησης σε εργασιακούς χώρους όπως: γενικά και ειδικά νοσοκομεία, κλινικές, ειδικά σχολεία, κέντρα αποκατάστασης κ.λ.π. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους σπουδών οι σπουδαστές αναλαμβάνουν και την εκπόνηση της πτυχιακής τους εργασίας. Ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στο Τμήμα Εργοθεραπείας καθορίζεται κάθε ακαδημαϊκό έτος από σχετική υπουργική απόφαση και σήμερα ανέρχεται σε 85 σπουδαστές ανά ακαδημαϊκό έτος. Στους σπουδαστές αυτούς προστίθενται και σπουδαστές από διάφορες άλλες κατηγορίες όπως: ομογενείς, αλλοδαποί, από κατάταξη, ειδικές κατηγορίες κ.ά. Οι εγγεγραμμένοι σπουδαστές του Τμήματος κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2011 ανέρχονται στους 620 σπουδαστές. Από το Τμήμα Εργοθεραπείας του Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Αθήνας αποφοίτησαν 202 Εργοθεραπευτές, ενώ από το Τμήμα Εργοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας οι αποφοιτήσαντες μέχρι τον Ιούλιο του 2011 ήταν 1355.

9 Στελέχωση του Τμήματος σε διδακτικό, διοικητικό και εργαστηριακό προσωπικό, κατά την τελευταία πενταετία (ποσοτικά στοιχεία). 1 Σχολιάστε. Η στελέχωση του τμήματος σε διδακτικό, διοικητικό και εργαστηριακό προσωπικό, κατά την τελευταία πενταετία παρουσιάζεται στον παρακάτω Πίνακα. Συγκεκριμένα, κατά το ακαδημαϊκό έτος , στελεχώνεται με πέντε (5) μέλη Ε.Π Το σύνολο ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας που καλύπτει το μόνιμο Ε.Π. ανέρχεται σε 66 διδακτικές ώρες. Και τα πέντε μέλη Ε.Π. του Τμήματος κατέχουν τακτικές θέσεις σύμφωνα με το Ν. 2916/01, δύο μέλη είναι μόνιμα, ένα μέλος κρίνεται από εκλεκτορικό για μονιμοποίηση, ενώ δύο μέλη διανύουν την τριετία πριν την κρίση μονιμοποίησης. Στο Τμήμα δεν λειτουργούν Τομείς. Είναι απαραίτητη η περαιτέρω στελέχωση του Τμήματος με σκοπό την κάλυψη όλων των γνωστικών αντικειμένων που διαπραγματεύεται το Τμήμα. Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΠ) του Τμήματος αποτελείται από τους: Βαθμίδα Θέση Ονοματεπώνυμο Γνωστικό αντικείμενο ειδικότητα Καθηγητή Τακτική Δρ.Ιωάννα Ορθοπεδική Τζονιχάκη Εργοθεραπεία Καθηγητή Τακτική Πολίτης Εργοθεραπευτής Εφαρμογών Ιωάννης, ΜSc Καθηγητή Τακτική Μοροζίνη Εργοθεραπεύτρια Εφαρμογών Μαριάννα, ΜSc Καθηγητή Τακτική Κατσούρη Ιωάννα- Εργοθεραπεύτρια Εφαρμογών Γιαννούλα, MSc ή Καθηγητή Εφαρμογών Τακτική Κουλουμπή Μαρία, MSc Εργοθεραπεύτρια Καθηγητή Εφαρμογών Τακτική Κηλίφης Νικόλαος, MSc Μέχρι Εργοθεραπευτής Το σύνολο ωρών που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες, ανά βαθμίδα ανάθεσης, για το ακαδημαϊκό έτος έχει ως εξής: Ώρες ανάθεσης Κατηγορία Συνεργατών Χειμ.Εξάμ. Εαρινό Εξάμ. Επιστημονικοί 6 3 Εργαστηριακοί Σύνολο ωρών Διοικητικό προσωπικό Γκουτίδου Κυριακή Μπουχέλου Μαρία Διοικητικός Διοικητικός 1 Συμπληρώστε, στην Ενότητα 11, τον πίνακα 1.

10 Αριθμός και κατανομή των φοιτητών ανά επίπεδο σπουδών (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί) κατά την τελευταία πενταετία. 2 Σχολιάστε. Οι εισηγήσεις του τμήματος ήταν πάντα για μικρότερο αριθμό εισαγομένων σπουδαστών, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η εκπαίδευσή τους σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά μέσα, την κτηριακή υποδομή και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος. Τα τελευταία ακαδημαϊκά έτη ο αριθμός αυτός έφτασε τους 85. Στο τμήμα Εργοθεραπείας δεν γίνονται μετεγγραφές αφού είναι το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα, όμως ο αριθμός των σπουδαστών αυξάνεται περεταίρω από τους εισακτέους λόγω εγγραφής σπουδαστών ειδικών κατηγοριών π.χ. κατατάξεις, μουσουλμανική μειονότητα, άτομα με ειδικές ανάγκες. Μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες δεν υπάρχουν προς το παρόν αφού στο Τμήμα δεν λειτουργούν αντίστοιχα προγράμματα. 2 Συμπληρώστε, στην Ενότητα 11, τους πίνακες 2 και 3.

11 2.3. Σκοπός και στόχοι του Τμήματος Ποιοι είναι οι στόχοι και οι σκοποί του Τμήματος σύμφωνα με το ΦΕΚ ίδρυσής του; ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Εργοθεραπείας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της μελέτης των λειτουργικών ενασχολήσεων/ έργων του ατόμου, στους τομείς της αυτoσυντήρησης, της παραγωγικότητας και του ελεύθερου χρόνου, του εντοπισμού των δυσλειτουργικών στοιχείων και της εξειδικευμένης εργοθεραπευτικής παρέμβασης με σκοπό την κατάκτηση του ανώτερου δυνατού επιπέδου λειτουργικότητας και προσαρμοστικής συμπεριφοράς του ατόμου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιτυχής ανάληψη των λειτουργικών ρόλων της ζωής του. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Το Τμήμα Εργοθεραπείας έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και την μετάδοση των γνώσεων της επιστήμης της Εργοθεραπείας μέσα από την διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που διασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη Στα πλαίσια της αποστολής του το Τμήμα: Παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα. Αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και προσελκύει ξένους σπουδαστές με μαθήματα επιλογής σε ξένη γλώσσα. Συνεργάζεται με τις υπηρεσίες και τους φορείς που σχετίζονται με το γνωστικό του αντικείμενο. Διεξάγει τεχνολογική έρευνα. Αναπτύσσει στους σπουδαστές τις ικανότητες και δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να είναι ανταγωνιστικοί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Προετοιμάζεται για να είναι δεκτικό σε αλλαγές, σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες εκπαιδευτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Προετοιμάζεται για τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας στο Τμήμα. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι Πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και αναπτύσσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες ως Εργοθεραπευτές ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως υπεύθυνοι, στελέχη ή μέλη επιστημονικών ομάδων σε νοσοκομεία, οργανισμούς και υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Περίθαλψης. Ο πτυχιούχος Εργοθεραπευτής κατανοώντας την σημασία των έργων και των δραστηριοτήτων στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, δουλεύει με άτομα κάθε ηλικίας που εμφανίζουν δυσλειτουργίες ή/ και αναπηρίες, περιορισμούς στην εκτέλεση των έργων και των δραστηριοτήτων της καθημερινής τους ζωής, ή/ και δυσκολίες στην ισότιμη κοινωνική συμμετοχή (άτομα με ψυχικές, κινητικές, νευρολογικές, αισθητηριακές και γνωστικές διαταραχές, καθώς και άτομα με κοινωνικούς περιορισμούς όπως άτομα της τρίτης ηλικίας, φυλακισμένοι, άστεγοι, πρόσφυγες...). Ειδικότερα θα έχει τις ικανότητες, δεξιότητες και γνώσεις ώστε να μπορεί να: Χρησιμοποιεί ποικίλες αξιολογητικές μεθόδους (παρατήρηση, συνέντευξη, σταθμισμένες και μη σταθμισμένες δοκιμασίες κλπ) ώστε να εκτιμήσει τις ικανότητες και τις δυσκολίες του ατόμου στην εκτέλεση των καθημερινών του Έργων και δραστηριοτήτων αυτοφροντίδα, παραγωγικότητα, ψυχαγωγία...) καθώς και τους παράγοντες (δεξιότητες του ατόμου και περιβαλλοντικά στοιχεία) που οδηγούν στις δυσκολίες αυτές. Θέτει στόχους και σχεδιάζει την παρέμβαση σε συνεργασία με το άυομο/ ασθενή και την οικογένεια του, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Επιλέξει, αναλύσει, διαβαθμίσει και προσαρμόσει θεραπευτικά μέσα, μεθόδους και τεχνικές. Σχεδιάζει, κατασκευάζει, εφαρμόζει και παρέχει ειδικά βοηθήματα ώστε να διευκολύνει τη συμμετοχή του ατόμου στα έργα και τις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής.

12 11 Εκτιμά και να τροποποιεί το περιβάλλον (κοινωνικό, φυσικό...) ώστε να διευκολύνει την ενεργητική συμμετοχή του ατόμου στο περιβάλλον της επιλογής του. Επιλέγει και εφαρμόζει θεωρίες, προσεγγίσεις και μεθόδους σχετικές με την Εργοθεραπεία εκτιμώντας σχετικά ερευνητικά δεδομένα, στοχεύοντας στην συνεχή βελτίωση της ποιότητας της δουλειάς του. Αναπτύσσει αποτελεσματική θεραπευτική επικοινωνία με άτομα και ομάδες. Αποτελεί ενεργό μέλος της επιστημονικής ομάδας. Οργανώνει, διαχειρίζεται και διοικεί ένα τμήμα ή μια υπηρεσία εργοθεραπείας. Υιοθετεί τις βασικές αρχές της δεοντολογίας. Σέβεται τις αξίες και τη διαφορετικότητα ατόμων από άλλες εθνικές ομάδες και πολιτισμούς. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Τα Επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος Εργοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας καθορίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα Υπ' αριθ. 83, Αθήνα 30/01/1989 (ΦΕΚ 37, τεύχος α', 7/2/1989): Άρθρο 3 - Πτυχιούχοι Τμήματος Εργοθεραπείας 1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Εργοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όπως αυτός ορίζεται από τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν, είτε ως μέλη της ομάδας αποκατάστασης είτε ως αυτοαπασχολούμενοι και προσφέρουν υπηρεσίες σε συνεργασία με τον αντίστοιχο γιατρό σε άτομα των οποίων η ζωή έχει διαταραχθεί από σωματικό τραυματισμό, προβλήματα ανάπτυξης, γηρατειά, κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα. 2. Ειδικότερα οι παρακάτω πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη των νοσοκομείων ή κέντρων αποκατάστασης ή ιδρυμάτων χρονίων πασχόντων είτε ως αυτοαπασχολούμενοι στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες: α) Στα νοσοκομεία: Γενικά: Ελαφρές χειροτεχνίες, επιτραπέζια παιχνίδια, προγραμματισμένη μελέτη και διάβασμα, ασχολίες για τους ώμους - βραχίονες- άκρα χέρια, για ανθρώπους που περπατούν με δεκανίκια, εξάσκηση σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής, προσαρμογές επίπλων για το σπίτι, κατάρτιση ημερήσιου προγράμματος για το σπίτι, πιθανή προεπαγγελματική αξιολόγηση. Ορθοπεδικά: Ασχολίες καθημερινής ζωής (ντύσιμο- φαγητό-υγιεινή). Ακόμη διάβασμαγράψιμο, δουλειές σπιτιού, μετακίνηση, πιθανή χρησιμοποίηση τεχνικών βοηθημάτων, εκφραστικές και δημιουργικές ασχολίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επαγγελματική ανίχνευση, εργασία τηλεφώνου, πακετάρισμα, δουλειά σε πρέσα -τόρνο κλπ. Παιδιατρικά: Οργάνωση παιχνιδιών με κανόνες - αρχές, διδαχή χειροτεχνιών και ποικίλων υλικών και εργαλείων, αυτοϋπηρέτηση, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κοινωνικοποίηση, εκμάθηση λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, αξιολόγηση γραφής κλπ. Ψυχιατρικά: Δραστηριότητες που προσφέρουν ευκαιρίες για άμεση ή συμβολική ικανοποίηση σωματικών και πρακτικών αναγκών, ευκαιρίες για ανάπτυξη αισθητηριακής αντιληπτικότητας και συντονισμό των κινήσεων, ευκαιρίες για εξάρτηση και ανάπτυξη της έννοιας του ΕΓΩ, αίσθημα προσωπικής αξίας. Ακόμη επαγγελματικές και βιομηχανικές ασχολίες, κοινωνικές - ψυχαγωγικές και ομαδικές ασχολίες που θα βοηθήσουν τη γενική σωματική κινητοποίηση. β) Στα Γηροκομεία - ΚΑΠΗ: Κινητοποίηση των ηλικιωμένων με δραστηριότητες ψυχαγωγικές - χειροτεχνικές - ομαδικές, αυτοϋπηρέτηση - ανεξαρτητοποίηση λειτουργικές με καθοδηγούμενη εργασία.

13 12 γ) Στα Κέντρα (Αποκατάστασης -Κοινοτικής ψυχικής υγιεινής -Αποτοξίνωσης - Σωφρονιστικά καταστήματα -Φυλακές): Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής, εκφραστικές και δημιουργικές ασχολίες, κινητικές δραστηριότητες, βιομηχανικές ασχολίες, διδαχή συνηθειών εργασίας, χειρισμός ποικίλων μηχανημάτων, κηπουρική, χειροτεχνίες για λεπτές κινητικές δεξιότητες. Συμμετοχή στην πρόληψη και θεραπεία σε υπηρεσίες αποκατάστασης. Κινητοποίηση επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη μέσα στην κοινότητα. Χρησιμοποίηση υλικών και απλών ασχολιών με πηλό, χαλκό, χρώματα, πλαστικά υλικά, γραφική μεταλλοτεχνία, ξυλουργική, πυροτεχνία, εργασία με δέρμα. Πρόγραμμα υγιεινής, κουζίνας, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, πρόγραμμα επαγγελματικής αξιολόγησης και εκπαίδευσης Κινητοποίηση των ανθρώπων με δραστηριότητες που υποστηρίζουν ψυχολογικά και ενισχύουν τη λειτουργικότητα του σώματος και την αντοχή με στόχο την επαναφορά στην κοινωνική ζωή. Προγραμματισμός δραστηριοτήτων σε εργαστήρια, διδασκαλία συνηθειών εργασίας. Κοινωνικοποίηση με ομαδικές εκδηλώσεις, παιχνίδια και προώθηση στην επαγγελματική αξιολόγηση. δ) Συμμετοχή και προώθηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας βοηθώντας στην πρόληψη και την οργάνωση κοινοτικής υπηρεσίας αποκατάστασης., στην προεπαγγελματική εκπαίδευση και στα προστατευόμενα εργαστήρια, με τη χρησιμοποίηση της καθοδηγούμενης εργασίας και την εκπόνηση των κατάλληλων προσαρμογών και στα σχολεία, νηπιαγωγεία - παιδικούς σταθμούς όπου ο βασικός στόχος είναι η πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδικής ηλικίας μέσα στο περιβάλλον που ζει και αναπτύσσεται. 3. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτισης σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν και ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους. 4. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω τμήματος ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών τους δικαιωμάτων μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πώς αντιλαμβάνεται σήμερα η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος τους στόχους και τους σκοπούς του Τμήματος; Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος πιστεύει σε ένα δυναμικό και συνεχώς βελτιούμενο πρόγραμμα σπουδών που λειτουργεί με συλλογικότητα και σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζει η Γενική Συνέλευση του Τμήματος. Οι εκπαιδευτικοί του Τμήματος, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, διαθέτουν την ειδικότητα του Εργοθεραπευτή και προέρχονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μία εκπαιδευτικός, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, ασκεί και ελεύθερο επάγγελμα. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει και γνώση των αναγκών του επαγγέλματος και της αγοράς και τη δυνατότητα της συνεχούς ενημέρωσης επί των τελευταίων εξελίξεων. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί είναι σε θέση να προσαρμόζουν το πρόγραμμα σπουδών και τα περιγράμματα των μαθημάτων, με τη διαδικασία της αναθεώρησης των προγραμμάτων σπουδών έτσι ώστε οι στόχοι και οι σκοποί του Τμήματος να επαναπροσδιορίζονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και εξελίξεις της επιστήμης και τεχνολογίας, αλλά και της αγοράς.

14 Υπάρχει απόκλιση των επίσημα διατυπωμένων (στο ΦΕΚ ίδρυσης) στόχων του Τμήματος από εκείνους που σήμερα το Τμήμα θεωρεί ότι πρέπει να επιδιώκει; Δεν υπάρχει απόκλιση των επίσημα διατυπωμένων στόχων του Τμήματος από εκείνους, που σήμερα το Τμήμα θεωρεί ότι πρέπει να επιδιώκει. Το Τμήμα Εργοθεραπείας διαπραγματεύεται την επιστήμη της Εργοθεραπείας στην ανώτατη εκπαίδευση και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα ούτε άλλο τμήμα Εργοθεραπείας σε ΤΕΙ Επιτυγχάνονται οι στόχοι που σήμερα το Τμήμα θεωρεί ότι πρέπει να επιδιώκει; Αν όχι, ποιοι παράγοντες δρουν αποτρεπτικά ή ανασταλτικά στην προσπάθεια αυτή; Ένα μεγάλο μέρος των στόχων του Τμήματος που αναφέρονται κυρίως στη δημιουργία στελεχών υψηλής ποιοτικής στάθμης στο χώρο της Εργοθεραπείας, επιτυγχάνονται με τη λειτουργία ενός σύγχρονου και συνεχώς βελτιούμενου προγράμματος σπουδών. Παράγοντες που δρουν ανασταλτικά στην προσπάθεια αυτή. Α) Επάρκεια σε μόνιμο ΕΠ. Στο τμήμα δυστυχώς υπηρετεί μικρός αριθμός μόνιμου ΕΠ και οι ανάγκες εκπαίδευσης καλύπτονται από εργαστηριακούς και επιστημονικούς συνεργάτες ή από ωρομίσθιους, οι οποίοι πολλές φορές, ελλείψει άλλων, προσλαμβάνονται με μειωμένα προσόντα. Η ανεπάρκεια αυτή σε μόνιμο ΕΠ οφείλεται και στη μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψη προσωπικού που έχει ήδη κριθεί από εκλεκτορικό σώμα. Β) Επάρκεια σε έκτακτο ΕΠ. Και το έκτακτο προσωπικό, δηλαδή οι εργαστηριακοί και επιστημονικοί συνεργάτες και οι ωρομίσθιοι, κρίνεται περιορισμένο σε αριθμό σε σχέση με τις ανάγκες του Τμήματος, με αποτέλεσμα η αναλογία εκπαιδευτή-εκπαιδευόμενου να είναι δυσμενής για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Γ) Πόροι που διατίθενται στο Τμήμα. Οι πόροι που διατίθενται στο τμήμα κρίνονται ανεπαρκείς για τις πραγματικές ανάγκες και αυτό φαίνεται από την άμεση απορρόφηση των εκάστοτε χορηγουμένων πόρων. Δ) Μεγάλος αριθμός εισαγομένων. Αν και υπάρχει πρόταση μείωσης του αριθμού των εισαγομένων σπουδαστών, όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο αριθμός αυτός θεωρείται κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό που το Τμήμα θεωρεί ότι μπορεί να εκπαιδεύσει ικανοποιητικά. Ε) Έλλειψη χώρων όσον αφορά στην κτηριακή υποδομή για την εκπαίδευση των σπουδαστών, αλλά και σε γραφεία ΕΠ. Στ) Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για παραγωγή νέας γνώσης στον τομέα της Εργοθεραπείας, αφού δεν λειτουργούν μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών, ενώ η ερευνητική δραστηριότητα επαφίεται στον κάθε εκπαιδευτικό Θεωρείτε ότι συντρέχει λόγος αναθεώρησης των επίσημα διατυπωμένων (στο ΦΕΚ ίδρυσης) στόχων του Τμήματος; Με τις ισχύουσες στην παρούσα στιγμή ανάγκες της αγοράς και τις διεθνείς και εθνικές συνθήκες δεν υπάρχει λόγος αλλαγής των επίσημα διατυπωμένων στόχων του Τμήματος.

15 1.4. Διοίκηση του Τμήματος. 14 Στο Τμήμα δεν λειτουργούν Τομείς. Τα όργανα του Τμήματος είναι: Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Στη συνέλευση του Τμήματος μετέχουν όλα τα μέλη του ΕΠ και εκπρόσωπος των σπουδαστών σε ποσοστό 40% του συνόλου των μελών ΕΠ. Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Προϊστάμενος στο Τμήμα είναι ο κ. Πολίτης Ιωάννης, Καθηγητής Εφαρμογών Ποιες επιτροπές είναι θεσμοθετημένες και λειτουργούν στο Τμήμα; Για το χειμερινό εξάμηνο του : 1) Επιτροπή παραλαβής εξοπλισμού (μόνιμου & αναλώσιμου) - Πολίτης Ιωάννης-Καθηγητής Εφαρμογών- Πρόεδρος, - Μοροζίνη Μαράννα Καθηγήτρια Εφαρμογών- Μέλος, - Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια Μέλος. 2) Επιτροπή Υλικών -Πολίτης Ιωάννης-Καθηγητής Εφαρμογών -Μοροζίνη Μαριάννα- Καθηγήτρια Εφαρμογών 3) Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης -Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών -Μοροζίνη Μαριάννα- Καθηγήτρια Εφαρμογών -Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια 4) Επιτροπή Πτυχιακών Εργασιών -Μοροζίνη Μαριάννα- Καθηγήτρια Εφαρμογών -Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών -Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια Η κ. Μοροζίνη Μαριάννα αναλαμβάνει την οργάνωση των επιτροπών εξέτασης των πτυχιακών εργασιών. 5) Επιτροπή βιβλίων και περιοδικών -Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια -Μοροζίνη Μαριάννα-Καθηγήτρια Εφαρμογών -Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών 6) Επιτροπή προγράμματος εξετάσεων & ωρολογίου -Μοροζίνη Μαριάννα-Καθηγήτρια Εφαρμογών -Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών -Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια 7) Επιτροπή Κατατάξεων Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών Μοροζίνη Μαριάννα- Καθηγήτρια Εφαρμογών Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια 8) Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Προγραμμάτων και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος -Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών 9) Υπεύθυνος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων - Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών -Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια- Αναπληρώτρια 10) Υπεύθυνος Δικτύου Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών

16 15 11) Υπεύθυνος για ECTS-DS -Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια -Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών- Αναπληρωτής 12) Υπεύθυνος για την Κλινική Άσκηση -Μοροζίνη Μαριάννα- Καθηγήτρια Εφαρμογών 13) Επρόσωπος στην Επιτροπή Εκπαίδευσης και Ερευνών - Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια -Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών-Αναπληρωτής 14) Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης Τμήματος - Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια - Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών - Μοροζίνη Μαριάννα- Καθηγήτρια Εφαρμογών 15) Υπεύθυνος Εργαστηρίων - Πολίτης Ιωάννης 16) Υπεύθυνοι λειτουργίας της εφαρμογής του Πληροφοριακού συστήματος «διαχείρηση δαπανών work flou»: -Πολίτης Ιωάννης, Καθηγητής Εφαρμογών -Μοροζίνη Μαριάννα, Καθηγήτρια Εφαρμογών -Μπουχέλου Μαρία, Δ.Π. 17) Επιτροπή διενέργειας δοκιμασίας επάρκειας σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 165/2000 (Απόφαση Προέδρου ΤΕΙ-Αθήνας αριθμ. πρωτ / ) - Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια - Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών - Σηφάκη Μαρία- Καθηγήτρια Εφαρμογών Για το εαρινό εξάμηνο : 1) Επιτροπή παραλαβής εξοπλισμού (μόνιμου & αναλώσιμου) - Πολίτης Ιωάννης-Καθηγητής Εφαρμογών- Πρόεδρος - Μοροζίνη Μαριάννα Καθηγήτρια Εφαρμογών- Μέλος - Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια Μέλος 2) Επιτροπή Υλικών - Κηλίφης Νικόλαος-Καθηγητής Εφαρμογών - Κουλουμπή Μαρία- Καθηγήτρια Εφαρμογών 3) Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης - Κουλουμπή Μαρία Καθηγήτρια Εφαρμογών - Κατσούρη Ιωάννα- Καθηγήτρια Εφαρμογών - Κηλίφης Νικόλαος- Καθηγητής Εφαρμογών 4) Επιτροπή Πτυχιακών Εργασιών - Κηλίφης Νικόλαος Καθηγητής Εφαρμογών - Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών - Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια 5) Επιτροπή βιβλίων και περιοδικών - Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια - Μοροζίνη Μαριάννα-Καθηγήτρια Εφαρμογών - Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών 6) Επιτροπή προγράμματος εξετάσεων & ωρολογίου - Κηλίφης Νικόλαος Καθηγητής Εφαρμογών - Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών

17 - Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια 16 7) Επιτροπή Κατατάξεων - Κουλουμπή Μαρία - Καθηγήτρια Εφαρμογών - Μοροζίνη Μαριάννα- Καθηγήτρια Εφαρμογών - Κηλίφης Νικόλαος Καθηγητής Εφαρμογών 8) Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Προγραμμάτων και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος -Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών 9) Υπεύθυνος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων - Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών -Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια- Αναπληρώτρια 10) Υπεύθυνος Δικτύου Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών 11) Υπεύθυνος για ECTS-DS - Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια - Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών- Αναπληρωτής 12. Υπεύθυνος για την Κλινική Άσκηση - Μοροζίνη Μαριάννα- Καθηγήτρια Εφαρμογών - Κουλουμπή Μαρία Καθηγήτρια Εφαρμογών 13) Υπεύθυνος Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ερευνών - Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια - Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών-Αναπληρωτής 14) Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης Τμήματος -Τζονιχάκη Ιωάννα- Καθηγήτρια -Πολίτης Ιωάννης- Καθηγητής Εφαρμογών - Μοροζίνη Μαριάννα- Καθηγήτρια Εφαρμογών 15) Υπεύθυνος Εργαστηρίων - Κηλίφης Νικόλαος Καθηγητής Εφαρμογών 16) Υπεύθυνοι work flow - Μπουχέλου Μαρία - Κατσούρη Ιωάννα - Πολίτης Ιωάννης Ποιοι εσωτερικοί κανονισμοί (π.χ. εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών) υπάρχουν στο Τμήμα; Το Τμήμα λειτουργεί σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ΤΕΙ (ΥΑ Ε5 1585/84 ΦΕΚ 191/ τ.β ) και τον νέο κανονισμό ΠΔ 160/2008 ΦΕΚ 220 τ.β Είναι διαρθρωμένο το Τμήμα σε Τομείς; Σε ποιους; Ανταποκρίνεται η διάρθρωση αυτή στη σημερινή αντίληψη του Τμήματος για την αποστολή του; Στο Τμήμα δεν λειτουργούν Τομείς δεδομένου του μικρού αριθμού ΕΠ. και των κατάλληλων βαθμίδων.

18 17 3. Προγράμματα Σπουδών Στην ενότητα αυτή το Τμήμα καλείται να αναλύσει κριτικά και να αξιολογήσει την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών), απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων που αντιστοιχούν επακριβώς στα κριτήρια αξιολόγησης που περιγράφονται στο έντυπο «Ανάλυση Kριτηρίων Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Μονάδων». Για κάθε μία από τις ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν και να σχολιασθούν τα ακόλουθα τουλάχιστον σημεία: (α) Ποιά, κατά τη γνώμη του Τμήματος, είναι τα κυριότερα θετικά και αρνητικά σημεία του Τμήματος ως προς το αντίστοιχο κριτήριο; (β) Ποιές ευκαιρίες αξιοποίησης των θετικών σημείων και ποιούς ενδεχόμενους κινδύνους από τα αρνητικά σημεία διακρίνει το Τμήμα ως προς το αντίστοιχο κριτήριο; 3.1. Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών Το πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών παρουσιάζεται στον Οδηγό Σπουδών που παρατίθεται στο Παράρτημα 3 όπως επίσης και στην ιστοσελίδα του Τμήματος ( Πώς κρίνετε το βαθμό ανταπόκρισης του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών στους στόχους του Τμήματος και στις απαιτήσεις της κοινωνίας; Διαδικασίες ελέγχου της ανταπόκρισης αυτής. Αποτελεσματικότητα εφαρμογής. Το ΠΠΣ είναι δομημένο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων (ECTS) και του ανάλογου φόρτου εργασίας. Ενσωματώνει, δε, σε ικανοποιητικό βαθμό τη σύγχρονη γνώση του αντικειμένου του Τμήματος, ενώ κατάφερε με την συνεχή εξειδίκευση και ερμηνεία του περιεχομένου του να ανταποκρίνεται στους στόχους του Τμήματος. Το ΠΠΣ διαθέτει μαθήματα Γενικής και Ειδικής Υποδομής τα οποία επιτρέπουν σε μία εις βάθος γνώση των βασικών αρχών στις οποίες στηρίζεται η επιστήμη της Εργοθεραπείας. Η ύπαρξη των μαθημάτων ειδικότητας και η γνώση επίλυσης προβλημάτων μαζί με την εφαρμογή των γνώσεων αυτών στην εργασία (πρακτική άσκηση) βεβαιώνουν την ύπαρξη της επαγγελματικής επάρκειας και αυτονομίας των πτυχιούχων του Τμήματος. Εξειδικευμένα μαθήματα όπως, οι νάρθηκες και τα βοηθητικά μηχανήματα, οι ειδικές θεραπευτικές τεχνικές στην Εργοθεραπεία, οι Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής, τα Βοηθήματα και η Εργονομία κ.α. και η εκπαίδευση με συνεχώς νέο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εξασφαλίζει στους αποφοίτους του Τμήματος πρόσβαση σε νέες δραστηριότητες στην αποκατάσταση και υγεία, οι οποίες εμφανίζονται και συνεχώς εξελίσσονται στον Ελλαδικό χώρο. Το ΠΠΣ παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων μέσω των εργαστηρίων με ατομικές και ομαδικές εργασίες, παρουσιάσεις, προσομοιώσεις καταστάσεων, κλινική άσκηση κ.α. Η συμμετοχή των διδασκόντων είναι ζωτική, όχι μόνο στην παροχή ακαδημαϊκών γνώσεων αλλά και στην απόκτηση και ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων για μια επαγγελματική καριέρα στο χώρο της Εργοθεραπείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των βασικών δεξιοτήτων και στην ενίσχυση των φοιτητών για περαιτέρω επιστημονική αναζήτηση. Το ΠΠΣ ορίζει την εκπαιδευτική διαδικασία (εργαστηριακές ασκήσεις, κλινική άσκηση, επισκέψεις και σεμινάρια σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα και Κέντρα Αποκατάστασης), τη διαδικασία εξέτασης (εκτίμηση της επιτυχίας των φοιτητών να έχουν την απαιτούμενη απόδοση) και τη διαδικασία εξάσκησης (εξάσκηση δεξιοτήτων και ανάπτυξη ικανοτήτων). Η ποιότητα αυτών των διαδικασιών έγκειται στη συνεργασία ανάμεσα

19 18 στους ίδιους τους φοιτητές, στο μόνιμο Ε.Π. και στο υπόλοιπο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Σχετικά με τη συνέχιση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του Τμήματος Εργοθεραπείας παρακολουθούν συναφείς μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών κυρίως του εξωτερικού, αλλά και κάποιους εσωτερικού, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την αρτιότητα των γνώσεών τους. Με το ισχύον ΠΠΣ του Τμήματος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν όλες τις εξειδικευμένες γνώσεις καθώς και τις δεξιότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για να σταδιοδρομήσουν στην άσκηση της Εργοθεραπείας σε όλους του τομείς της. Η πεποίθηση αυτή στηρίζεται στα παρακάτω δεδομένα: Στο ΠΠΣ υπάρχουν μαθήματα τα οποία καλύπτουν νέους τομείς και δραστηριότητες της Εργοθεραπείας. Η ύπαρξη τέτοιων μαθημάτων εφοδιάζει τους αποφοίτους του Τμήματος με τις θεωρητικές γνώσεις και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες αυτή τη στιγμή στην άσκηση του επαγγέλματος σε πολλούς τομείς της αγοράς εργασίας. Η εφαρμογή συγκεκριμένων εκπαιδευτικών διαδικασιών (εργαστηριακές ασκήσεις, κλινική άσκηση) συνδράμει σημαντικά στην προσπάθεια απόκτησης των γνώσεων και των δεξιοτήτων με αποδοτικότερο τρόπο. Παράλληλα, οι απόφοιτοι αποκτούν σπουδαία εμπειρία κατά την κλινική άσκηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα και φορείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την οποία αξιοποιούν στη μετέπειτα άσκηση του επαγγέλματος Υπάρχουν διαδικασίες αξιολόγησης και αναθεώρησης του Προγράμματος Σπουδών; Πόσο αποτελεσματικά εφαρμόζονται; Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Εργοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας επεξεργάζεται μια τριμελής επιτροπή ορισμένη από το ΤΕΙ Αθήνας στην οποία συμμετέχουν δύο μέλη του Τμήματος Εργοθεραπείας και ένα μέλος ΕΠ από το Τμήμα Βασικών Ιατρικών Μαθημάτων. Το πρόγραμμα αρχικά εγκρίνεται από την ΓΣ του τμήματος, στη συνέχεια υποβάλλεται στο Συμβούλιο Σχολής και από εκεί διαβιβάζεται προς έγκριση στο Συμβούλιο ΤΕΙ, αφού προηγουμένως έχει ελεγχθεί και συζητηθεί με την εκάστοτε αρμόδια κεντρική επιτροπή που ορίζεται από το ΤΕΙ. Οι διαδικασίες που ορίζονται από το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας, αλλά και από την κεντρική επιτροπή θα πρέπει να τηρηθούν, ώστε τελικά να εγκριθεί το πρόγραμμα σπουδών από το Συμβούλιο ΤΕΙ Πώς δημοσιοποιείται το Πρόγραμμα Σπουδών; Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος δημοσιοποιείται με την ανάρτησή του στο διαδίκτυο στην Ιστοσελίδα του Τμήματος και μέσω του ενημερωτικού Οδηγού Σπουδών, ο οποίος διανέμεται στους σπουδαστές του Τμήματος κατά την εγγραφή τους στο Τμήμα Υπάρχει αποτελεσματική διαδικασία παρακολούθησης της επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων; Πώς χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματά της; Σε επίπεδο Τμήματος δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία παρακολούθησης της επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων. Στοιχεία θα πρέπει να υπάρχουν στο Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Αθήνας. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το Τμήμα γίνεται αποδέκτης εργοδοτών από όλη την Ελλάδα που αναζητούν Εργοθεραπευτές και υπάρχει σχετικός πίνακας ανακοινώσεων όπου οι απόφοιτοι πληροφορούνται για τις νέες θέσεις εργασίας Πώς κρίνετε τη δομή, τη συνεκτικότητα και τη λειτουργικότητα του Προγράμματος

20 Προπτυχιακών Σπουδών; 19 Η διάρκεια σπουδών στο Τμήμα Εργοθεραπείας είναι οκτώ (8) εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια των επτά (7) πρώτων εξαμήνων οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια, επισκέψεις σε χώρους παραγωγής, και στο όγδοο εξάμηνο πραγματοποιείται η άσκηση στο επάγγελμα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους σπουδών οι σπουδαστές εκπονούν την πτυχιακή τους εργασία. Το πρόγραμμα σπουδών δομείται με βάση το φόρτο εργασίας (Φ.Ε.) του σπουδαστή ( ώρες ανά εξάμηνο). Για την επιτυχή παρακολούθηση κάθε μαθήματος καθορίζεται η διδακτέα ύλη και οι μορφές του διδακτικού έργου κατά τρόπο ώστε για κάθε ώρα θεωρητικής διδασκαλίας ο σπουδαστής να διαθέτει δύο ώρες επιπλέον για μελέτη, καθώς και για την προετοιμασία των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος. Για την ανάπτυξη του προγράμματος ο Φ.Ε. ορίζεται σε κάθε μάθημα ως τριπλάσιος του χρόνου θεωρητικής διδασκαλίας και ως ίσος προς το χρόνο εργαστηριακής διδασκαλίας. Σε κάθε μάθημα του προγράμματος σπουδών κατανέμεται ένας αριθμός Διδακτικών Μονάδων (Δ.Μ.) του συστήματος ECTS. Το σύνολο των Διδακτικών Μονάδων των μαθημάτων κάθε εξάμηνου είναι τριάντα (30) και κατανέμεται στα μαθήματα αναλογικά προς το Φ.Ε. Κάθε Διδακτική Μονάδα αντιστοιχεί σε 25 ώρες τουλάχιστον Φ.Ε. Στο όγδοο εξάμηνο, στην πρακτική άσκηση, κατανέμονται 10 Δ.Μ., ενώ στην πτυχιακή εργασία κατανέμονται 20 Δ.Μ. Ειδική βαρύτητα δίνεται στην ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων του σπουδαστή, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πρωτοβουλιών, της κριτικής σκέψης και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων. Για τη λήψη του πτυχίου ο σπουδαστής πρέπει να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το πρόγραμμα σπουδών 40 μαθημάτων, το οποίο περιλαμβάνει μαθήματα γενικής υποδομής 20-30%, ειδικής υποδομής 25-30%, ειδικότητας 25-30% και από 1-2 τουλάχιστο μαθήματα ανά κατηγορία στα γνωστικά αντικείμενα της διοίκησης, της οικονομίας, της νομοθεσίας και των ανθρωπιστικών σπουδών (Δ.Ο.Ν.Α.) με ελάχιστο ποσοστό 10-20%. Τα μαθήματα ειδικής υποδομής και τα μαθήματα ειδικότητας μπορούν να ταξινομηθούν σε Ομάδες Μαθημάτων Επιλογής. Επίσης ορισμένα μαθήματα του προγράμματος σπουδών κατανέμονται σε σύνολα μαθημάτων που παρέχουν στο σπουδαστή τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα επιλογών, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες κλίσεις και προτιμήσεις του. Το πρόγραμμα σπουδών δίνει στο σπουδαστή τη δυνατότητα να δηλώνει μαθήματα κατ επιλογήν υποχρεωτικά σε ποσοστό 20-40%. Η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας εξασφαλίζει την εμβάθυνση του τελειοφοίτου του Τμήματος σε ένα σοβαρό επίκαιρο θέμα εφαρμοσμένης έρευνας ή σε αντικείμενο που έχει άμεση σχέση με την ειδικότητα των σπουδών. Η Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα διαρκεί έξι (6) ημερολογιακούς μήνες. Είναι καθοδηγούμενη και αξιολογούμενη και πραγματοποιείται σε υπηρεσίες και άλλους συνεργαζόμενους φορείς που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος. Στα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος περιλαμβάνονται μαθήματα όπως: Γενικής υποδομής: Περιλαμβάνει βασικά γνωστικά αντικείμενα ανθρωπιστικών και βιολογικών επιστήμων, όπως η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, η ανατομία και η φυσιολογία καθώς και η μελέτη της ψυχιατρικής, της νευρολογίας, της ορθοπεδικής, της χειρουργικής, και της παθολογίας σε έκταση και βάθος κατάλληλου επιπέδου για την κατανόηση της φυσιολογικής λειτουργικότητας του ανθρώπου κατά την εκτέλεση των καθημερινών του έργων και δραστηριοτήτων καθώς και τους παράγοντες που εμποδίζουν αυτή τη φυσιολογική λειτουργικότητα. Ειδικής υποδομής: Περιλαμβάνει την αναλυτική μελέτη των βασικών αρχών της Εργοθεραπείας και των θεραπευτικών μέσων που χρησιμοποιούνται κατά την εφαρμογή της. Ειδικότητας: Περιλαμβάνουν την αναλυτική μελέτη της επιστήμης, των τομέων εφαρμογής και των μεθόδων της Εργοθεραπείας. Στην κατηγορία των γνωστικών αντικειμένων ΔΟΝΑ εντάσσονται τα αντικείμενα Διοίκησης, Οικονομίας και Νομοθεσίας που είναι βασικά για την οργάνωση και τη διοίκηση επιχειρήσεων, εργαστηρίων και υπηρεσιών σχετικών με την ειδικότητα, αλλά και

21 20 αντικείμενα Ανθρωπιστικών σπουδών είτε της ειδικότητας, όπως είναι η Δεοντολογία επαγγέλματος, ή του ευρύτερου γνωστικού πεδίου Ποιό είναι το ποσοστό των μαθημάτων κορμού / ειδίκευσης / κατευθύνσεων στο σύνολο των μαθημάτων; Τα μαθήματα κορμού (ΜΓΥ & ΜΕΥ) είναι 21 (είκοσι ένα) και αποτελούν το 52,5% του συνόλου των μαθημάτων. Τα μαθήματα ειδίκευσης (ΜΕ) είναι 15 και αποτελούν το 37,5% του συνολικού αριθμού των μαθημάτων, ενώ δεν υπάρχουν μαθήματα κατευθύνσεων Πόσα μαθήματα ελεύθερης επιλογής προσφέρονται ; Στο ΠΠΣ υπάρχουν 3 προαιρετικά μαθήματα, από τα οποία ο σπουδαστής υποχρεούται να παρακολουθήσει με επιτυχία το 1 για την απόκτηση του πτυχίου του. Τα μαθήματα αυτά είναι: 1. Δομές και Συστήματα Υγείας 2. Κοινωνιολογία 3. Η Εργοθεραπεία σε Πολυπολιτισμικό περιβάλλον Ποιό είναι το ποσοστό των υποχρεωτικών μαθημάτων / μαθημάτων υποχρεωτικής επιλογής / μαθημάτων ελεύθερης επιλογής στο σύνολο των μαθημάτων; Το ποσοστό των υποχρεωτικών μαθημάτων στο σύνολο των μαθημάτων είναι 97, 6% και το ποσοστό των μαθημάτων υποχρεωτικής επιλογής στο σύνολο των μαθημάτων είναι 2,5% Ποια είναι η ποσοστιαία σχέση μεταξύ μαθημάτων υποβάθρου, μαθημάτων επιστημονικής περιοχής, μαθημάτων γενικών γνώσεων και μαθημάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων στο σύνολο των μαθημάτων; Η συγκεκριμένη σχέση διατυπώνεται στον Πίνακα που ακολουθεί. Πίνακας.: Ποσοστιαία σχέση κατηγορίας μαθημάτων του ΠΠΣ Μαθήματα Κατηγορία Αριθμός Ποσοστό Υποβάθρου ΜΓΥ 8 20% Επιστημονικής Περιοχής ΜΕΥ 13 32,5% Γενικών Γνώσεων ΔΟΝΑ 4 10% Ανάπτυξης Δεξιοτήτων ΜΕ 15 37,5% Πώς κατανέμεται ο χρόνος μεταξύ θεωρητικής διδασκαλίας, ασκήσεων, εργαστηρίων, άλλων δραστηριοτήτων; Η αναλογία ωρών θεωρητικής διδασκαλίας στο σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας όλων των μαθημάτων σε όλα τα εξάμηνα είναι 60,2 % (106/176 ώρες), και εργαστηρίου 39,8% (70/176 ώρες).

22 Πώς οργανώνεται και συντονίζεται η ύλη μεταξύ των μαθημάτων; Παρατηρείται επικάλυψη ύλης μεταξύ των μαθημάτων; Υπάρχουν κενά ύλης; Είναι ορθολογική η έκταση της ύλης των μαθημάτων; Υπάρχει διαδικασία επανεκτίμησης, αναπροσαρμογής και επικαιροποίησης της ύλης των μαθημάτων; Η οργάνωση της ύλης μεταξύ των μαθημάτων, όπως αυτή καθορίζεται από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και σύμφωνα με το περίγραμμα του κάθε μαθήματος, πραγματοποιείται από τους διδάσκοντες είτε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό είτε Έκτακτο Επιστημονικό και Εργαστηριακό Προσωπικό, οι οποίοι πραγματοποιούν συχνές συσκέψεις εργασίας για αυτό τον σκοπό. Το συντονισμό έχει αναλάβει ο εκάστοτε προϊστάμενος. Δεν παρατηρούνται επικαλύψεις μεταξύ των μαθημάτων παρά μόνο όσο απαιτείται έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστική σύνδεση και κατανόηση εκ μέρους του σπουδαστή της αλληλουχίας των γνωστικών αντικειμένων. Η έκταση της ύλης των μαθημάτων είναι ορθολογικά κατανεμημένη και προβλέπεται επανεκτίμηση, αναπροσαρμογή και επικαιροποίηση της ύλης των διδασκόμενων μαθημάτων μέσα από τις διαδικασίες της αναθεώρησης του Προγράμματος Σπουδών ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες όπως διαμορφώνονται και με την συνεργασία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος. Κενά ύλης δεν υπάρχουν, και τα μαθήματα τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο περιλαμβάνουν σφαιρικά όλες τις δραστηριότητες του σύγχρονου Εργοθεραπευτή Εφαρμόζεται σύστημα προαπαιτούμενων μαθημάτων; Πόσο λειτουργικό είναι; Ποιό είναι το ποσοστό των μαθημάτων που εντάσσονται στο σύστημα; Εφαρμόζεται σύστημα προαπαιτούμενων μαθημάτων το οποίο είναι λειτουργικά δομημένο όσον αφορά στην διδασκαλία και κατανόηση της ύλης και στη βαθμιαία εξοικείωση των σπουδαστών στα γνωστικά αντικείμενα των διδασκομένων μαθημάτων και στην προετοιμασία και προοδευτική ανέλιξη των σπουδαστών από μαθήματα γενικότερων γνώσεων στα εξειδικευμένα μαθήματα. Με το νέο πρόγραμμα σπουδών προβλέπονται εξαμηνιαία μαθήματα στα οποία πρέπει να έχει επιτύχει ο σπουδαστής για να προχωρήσει στο επόμενο εξάμηνο. Το ποσοστό των μαθημάτων που εντάσσονται στο σύστημα των βασικών μαθημάτων είναι περίπου 30% του συνόλου των διδασκομένων μαθημάτων. ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Σχέση προαπαιτούμενων και εξαρτώμενων μαθημάτων Προαπαιτούμενο Εξαρτώμενο Εξαρτώμενο Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Ενηλίκων (Γ εξάμηνο) Ψυχοκοινωνική Εργοθεραπεία (Δ εξάμηνο) Αξιολογητικά Μέσα στην Εργοθεραπεία (Ζ εξάμηνο) Νευρολογία (Γ εξάμηνο) Ανατομία (Α εξάμηνο) Εργοθεραπεία σε Ενήλικες με Νευρομυϊκές Διαταραχές (Δ εξάμηνο) Εργοθεραπευτική Ανάλυση της Ανθρώπινης Κίνησης Ι (Β εξάμηνο) Δ.Κ.Ζ-Βοηθήματα Εργονομία (Ζ εξάμηνο) Εργοθεραπευτική Ανάλυση της Ανθρώπινης Κίνησης ΙΙ (Γ εξάμηνο)

23 Δεξιότητες Επικοινωνίας και Προσέγγισης Ατόμων με Δυσλειτουργία- Εργοθεραπεία (Δ εξάμηνο) 22 Κλινική Άσκηση Ι (Ε εξάμηνο) Κλινική Άσκηση ΙΙ (ΣΤ εξάμηνο) Πόσα μαθήματα προσφέρονται από άλλα και πόσα σε άλλα προγράμματα σπουδών; Ποιά είναι αυτά; Όλα τα διδασκόμενα μαθήματα περιλαμβάνονται στο οικείο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Εργοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Κανένα από τα διδασκόμενα μαθήματα στο Τμήμα δεν προσφέρεται σε άλλα προγράμματα σπουδών. Αντίθετα, σύμφωνα με τη δομή του ΤΕΙ Αθήνας, υπάρχουν μαθήματα που προσφέρονται από άλλα τμήματα στο Τμήμα Εργοθεραπείας. Συγκεκριμένα: Τα μαθήματα «Ανατομία», «Βασικά Στοιχεία Φυσιολογίας και Νευροφυσιολογίας», «Πρώτες Βοήθειες», Παθολογία, Ψυχοπαθολογία παιδιών και ενηλίκων, Νευρολογία και Ορθοπεδική προσφέρονται από το Τμήμα Βασικών Ιατρικών Μαθημάτων. Τα μαθήματα Εισαγωγή στην Ψυχολογία και Κοινωνιολογία προσφέρονται από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Το μάθημα Στατιστική προσφέρεται από το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής. Το μάθημα Δομές και Συστήματα Υγείας προσφέρεται από το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Το μάθημα Ξένη Γλώσσα-Ορολογία προσφέρεται από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ποιές ξένες γλώσσες διδάσκονται στο Τμήμα; Είναι υποχρεωτικά τα σχετικά μαθήματα; Στο Τμήμα διδάσκεται το υποχρεωτικό μάθημα Ξένη Γλώσσα-Ορολογία στο Ε εξάμηνο σπουδών Πώς κρίνετε το εξεταστικό σύστημα; Εφαρμόζονται, και σε ποιά έκταση, πολλαπλοί (σε είδος και χρόνο) τρόποι αξιολόγησης των φοιτητών; Ποιοί συγκεκριμένα; Η βασική εξεταστική μέθοδος αξιολόγησης της επίδοσης των σπουδαστών στα θεωρητικά μαθήματα ή στο θεωρητικό μέρος μικτών μαθημάτων είναι η γραπτή εξέταση που πραγματοποιείται στις δύο επίσημες εξεταστικές περιόδους στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου. Επειδή οι σπουδές είναι δομημένες σε εξαμηνιαίους κύκλους σπουδών, από τον κανονισμό σπουδών του Τ.Ε.Ι. προβλέπονται δύο εξεταστικές περίοδοι. Μετά την λήξη του χειμερινού εξαμήνου (Ιανουάριος) ακολουθούν δύο εξεταστικές περίοδοι, που χρονικά προσδιορίζονται από την Κεντρική Διοίκηση του ΤΕΙ. Αντίστοιχα μετά την λήξη του εαρινού εξαμήνου (Ιούνιος) ακολουθεί η πρώτη εξεταστική περίοδος που διαρκεί δύο εβδομάδες και η δεύτερη διεξάγεται τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Από το ακαδημαϊκό έτος σύμφωνα με το υπ αρ. 416/Β / ΦΕΚ, αρ. Φ2531/35638/Β6 Υ.Α. όλοι οι εισαγόμενοι φοιτητές προσέρχονται το χειμερινό εξάμηνο. Στις εν λόγω γραπτές εξετάσεις των μαθημάτων ο σπουδαστής καλείται να απαντήσει σε μια σειρά θεμάτων προκειμένου να κριθεί εάν έχει αφομοιώσει επαρκώς τις

24 απαραίτητες γνώσεις. 23 Γενικότερα υπάρχει μια πολιτική στο Τμήμα έτσι ώστε να υπάρχει μια διαβάθμιση της δυσκολίας των ερωτήσεων στη γραπτή εξέταση. Ένα ποσοστό ερωτήσεων είναι σχετικά εύκολες έτσι ώστε να αποδώσει το μεγαλύτερο μέρος των σπουδαστών που έχουν προετοιμαστεί επαρκώς. Ένα άλλο τμήμα ερωτήσεων είναι περισσότερο δύσκολες και κάποιες λίγες ερωτήσεις (1-2) χρειάζονται κριτική ανάλυση και αντιμετώπιση από τους σπουδαστές έτσι ώστε να επιδιώξουν το «Άριστα». Επίσης δίνεται έμφαση στην επιτήρηση κατά τη διάρκεια των εξετάσεων έτσι ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα αντιγραφής που αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα των σπουδαστών. Όσον αφορά την αξιολόγηση των σπουδαστών στο εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων, αυτή γίνεται με δύο τρόπους. Αφ ενός μεν με την αξιολόγηση της συνολικής επίδοσης του σπουδαστή στο εργαστηριακό μάθημα καθ όλη την διάρκεια του εξαμήνου με επιμέρους βαθμολογίες στις διάφορες ασκήσεις και αφ ετέρου με μία τελική εργαστηριακή εξέταση του σπουδαστή στο αντικείμενο του εργαστηρίου προς το τέλος του εξαμήνου. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις στις οποίες οι σπουδαστές δεν μπορούν αποδεδειγμένα να συμμετάσχουν σε γραπτή εξέταση (πχ. σπουδαστές με δυσλεξία) ορίζεται επιτροπή από εκπαιδευτικούς και εξετάζονται προφορικά. Εκτός της εξαμηνιαίας εξέτασης των θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων οι σπουδαστές εκπονούν πτυχιακή εργασία είτε ατομική είτε ανά δύο σπουδαστές στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών τους, η οποία αξιολογείται και η οποία έχει μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας. Τα θέματα των πτυχιακών εργασιών προτείνονται από το ΕΠ και εγκρίνονται από το Συμβούλιο Τμήματος. Στη συνέχεια αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων του Τμήματος και κάθε σπουδαστής δηλώνει πέντε θέματα με την σειρά προτίμησης του. Στη συνέχεια αυτές οι δηλώσεις συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται ώστε στη συνάντηση που ακολουθεί με όλους τους σπουδαστές που έχουν δηλώσει την επιθυμία τους για να αναλάβουν πτυχιακή εργασία, να οριστικοποιηθούν οι προτιμήσεις τους. Όταν ο σπουδαστής τελειώσει με την εργασία του, και με τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντα εκπαιδευτικού ο οποίος παρακολουθεί και συμβουλεύει τον σπουδαστή σε όλη τη διάρκεια εκπόνησης της εργασίας, καταθέτει 4 αντίτυπα και ένα CD της πτυχιακής του στη γραμματεία. Στη συνέχεια ορίζεται ημερομηνία παρουσίασης που κοινοποιείται αρκετές μέρες πιο πριν έτσι ώστε και ο σπουδαστής να προετοιμαστεί Πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια της διαδικασίας αξιολόγησης των φοιτητών; Η διαφάνεια και η αξιοκρατία της διαδικασίας αξιολόγησης διασφαλίζεται με την επιτήρηση των φοιτητών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, την πρόσβαση των φοιτητών στο γραπτό τους (εάν το ζητήσουν) και τη συζήτηση με το διδάσκοντα για τις πιθανές αντιρρήσεις στη βαθμολόγησή τους. Η διαφάνεια στην προφορική εξέταση διασφαλίζεται με τον ορισμό και δεύτερου εξεταστή συναφούς ειδικότητας, με την εξέταση να λαμβάνει χώρα παρουσία των εξεταζομένων σε ομάδες Υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης της εξεταστικής διαδικασίας και ποιά είναι αυτή; Με την λήξη της εξεταστικής διαδικασίας συγκεντρώνονται τα θέματα αξιολόγησης που τέθηκαν ανά γνωστικό αντικείμενο και αξιολογούνται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος (στο Τμήμα δεν υπάρχουν Τομείς). Τα θέματα αυτά αποτελούν την Τράπεζα Θεμάτων που προβλέπει ο Κανονισμός σπουδών. Αυτή η διαδικασία, σε συνδυασμό με τα ποσοστά επιτυχίας των σπουδαστών ανά μάθημα αποτελούν την διαδικασία αξιολόγησης της εξεταστικής διαδικασίας Πόσο διαφανής είναι η διαδικασία ανάθεσης και εξέτασης της πτυχιακής/ διπλωματικής εργασίας;

25 24 Για την πληρέστερη ενημέρωση των σπουδαστών και την πλήρη διαφάνεια στη διαδικασία ανάθεσης και εξέτασης της Πτυχιακής Εργασίας, υπάρχει ο Οδηγός Εκπόνησης Πτυχιακών Εργασιών (Παράρτημα 4) στον οποίο αναφέρονται όλες οι διαδικασίες και προδιαγραφές εκπόνησης της Πτυχιακής Εργασίας, καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησής της. Με τη χρήση του Οδηγού Εκπόνησης Πτυχιακών Εργασιών θεωρείται ότι διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα της Πτυχιακής Εργασίας, γιατί εκεί εμπεριέχονται όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές για μια άριστη εργασία. Τα θέματα των πτυχιακών εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση και αναρτώνται ώστε σε καθορισμένο χρόνο (συνήθως μια εβδομάδα) οι σπουδαστές να επιλέξουν πέντε θέματα κατά αύξοντα αριθμό προτίμησης τους. Οι αιτήσεις προτίμησης τους πρωτοκολλούνται και η υπεύθυνη πτυχιακών με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης τους κάνει την πρώτη κατανομή των θεμάτων. Ακολουθεί συνάντηση της υπεύθυνης πτυχιακών με όλους τους σπουδαστές που δήλωσαν θέμα πτυχιακής και οριστικοποιείται η κατανομή των θεμάτων παρουσία όλων των σπουδαστών. Στη συνέχεια οι σπουδαστές επικοινωνούν με τον εισηγητή τους για την οριοθέτηση του θέματος τους και κάνουν αίτηση στη Γενική Συνέλευση για τελική κατοχύρωση του θέματος τους. Η Πτυχιακή Εργασία εξετάζεται από τριμελή επιτροπή κατόπιν αίτησης των φοιτητών την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα με βάση τα κριτήρια που παρατίθενται στον Οδηγό Εκπόνησης Πτυχιακής Εργασίας. Ένα από τα μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής είναι πάντα ο επιβλέποντας καθηγητής Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας για την πτυχιακή/ διπλωματική εργασία; Ποιες; Ο Οδηγός Εκπόνησης Πτυχιακών Εργασιών (Παράρτημα 4) αναφέρονται όλες οι διαδικασίες και προδιαγραφές εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας, καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησής της. Με τη χρήση του Οδηγού Εκπόνησης Πτυχιακών εργασιών θεωρείται ότι διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα της πτυχιακής εργασίας, γιατί εκεί εμπεριέχονται όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές για μια άριστη εργασία και καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απαιτήσεις του Τμήματος Πώς κρίνετε τη διεθνή διάσταση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών; Υπάρχει συμμετοχή διδασκόντων από το εξωτερικό; Σε ποιό ποσοστό; Υπάρχει σε ελάχιστο ποσοστό και αφορά κυρίως διαλέξεις που πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί από Ιδρύματα του εξωτερικού όταν επισκέπτονται το Τμήμα Εργοθεραπείας Υπάρχει συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών (απόλυτος αριθμός και ποσοστό); ΠΙΝΑΚΑΣ 2 Ακαδημαϊκά έτη Απόλυτος αριθμός Ποσοστό Κανένας 0% ,18 % Κανένας 0% ,14 % ,9 % Πόσα και ποιά μαθήματα διδάσκονται (και) σε ξένη γλώσσα;

26 Στο Τμήμα δεν διδάσκονται μαθήματα σε ξένη γλώσσα Σε πόσα (και ποιά) προγράμματα διεθνούς εκπαιδευτικής συνεργασίας (π.χ. ERASMUS, LEONARDO, TEMPUS, ALPHA) σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών συμμετέχει το Τμήμα; Το Τμήμα συμμετέχει στα προγράμματα Erasmus Υπάρχουν συμφωνίες διμερούς συνεργασίας με ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού; Ποιές; Το Τμήμα έχει υπογράψει Διμερείς Συμφωνίες (Bilateral Agreements) με ευρωπαϊκά ιδρύματα για την κινητικότητα Erasmus, ως εξής : Arteveldehogeschool, Gent, Belgium International Coordinator Marc Velghe mark.velghe@arteveldehs.be Stadia Helsinki Polytechnic, Finland Aija Ahokas aija.ahokas@stadia.fi Συντονίστρια για την Ελλάδα Anja Sario Anja.Sario@stadia.fi Savonia University Of Applied Sciences Health Professions, Kuopia, Finland International Coordinator Hanelle Korpela Hannele.Korpela@savonia-amk.fi Υπεύθυνη του τμήματος Εργοθεραπείας Sipra Siikonen Sirpa.Siikonen@savonia-amk.fi Sör-Tröndelag University College, Trondheim, Norway Program head Gunn Fornes gunn.fornes@hist.no Assistant professor Reidun Skar reidun.skal@hist.no International coordinator at faculty level. Vigdis Kristiansen vigdis.kristiansen@hist.no Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden International Coordinator Helene Fitinghoff Helene.Fitinghoff@ki.se Υπεύθυνη συντονισμού για την Ελλάδα Liz Hahne liz.hahne@ki.se Universidad Rey Juan Carlos, Madrid, Spain International Coordinator Miguel Brea miguel.brea@urjc.es Υπάρχουν διεθνείς διακρίσεις του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών; Ποιές;

27 26 Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Εργοθεραπείας από το 1992 μετά από αξιολόγηση έχει γίνει δεκτό από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (World Federation of Occupational Therapists). Το γεγονός αυτό επιτρέπει μεταξύ άλλων στους αποφοίτους μας να γίνονται δεκτοί ως υποψήφιοι σε μεταπτυχιακά προγράμματα Εργοθεραπείας του εξωτερικού Eφαρμόζεται το σύστημα μεταφοράς διδακτικών μονάδων (ECTS); Το πρόγραμμα σπουδών είναι δομημένο με το σύστημα διδακτικών μονάδων ΕCTS με όλα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τέτοιου είδους οργάνωση (μεταφορά διδακτικών μονάδων, παράρτημα διπλώματος κ.τ.λ.) Υπάρχουν και διανέμονται ενημερωτικά έντυπα εφαρμογής του συστήματος ECTS; Ο ίδιος ο έντυπος Οδηγός Σπουδών του Τμήματος, που διανέμεται σε όλους τους σπουδαστές και έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Τμήματος, εμπεριέχει το σύστημα ECTS Πώς κρίνετε την πρακτική άσκηση των φοιτητών; Υπάρχει ο θεσμός της πρακτικής άσκησης των φοιτητών; Είναι υποχρεωτική η πρακτική άσκηση για όλους τους φοιτητές; Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο-πλαίσιο των ΤΕΙ (Ν.1404/83), η πρακτική άσκηση των σπουδαστών αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού έργου και συνεπώς είναι αναπόσπαστο τμήμα των σπουδών τους. Η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική και πραγματοποιείται κατά το 8ο εξάμηνο σπουδών μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων ειδικότητας. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται σε θεσμοθετημένες θέσεις του δημόσιου τομέα, μετά από σχετικό προγραμματισμό και σχεδιασμό από την επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος. Είναι υποχρεωτική, αμειβόμενη, με εξάμηνη συνεχή διάρκεια, απαραίτητη για τη λήψη του πτυχίου και εποπτευόμενη από μέλη Ε.Π. του Τμήματος, όπως ορίζεται θεσμικά. Πραγματοποιείται σε δύο κύκλους με έναρξη είτε την 1η Απριλίου είτε την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους. Η πρακτική άσκηση δε θεωρείται μάθημα με την γνωστή μορφή της θεωρίας ή του εργαστηρίου, χαρακτηρίζεται από 15 διδακτικές μονάδες, αξιολογείται ποιοτικά και αποτελεί σημαντική συνιστώσα στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση των σπουδαστών Αν η πρακτική άσκηση δεν είναι υποχρεωτική, ποιό ποσοστό των φοιτητών την επιλέγει; Πώς κινητοποιείται το ενδιαφέρον των φοιτητών; Η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική Πώς καλλιεργείται το ενδιαφέρον των φοιτητών σε περίπτωση που η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική; Οι σπουδαστές ενημερώνονται από την επιτροπή πρακτικής άσκησης για τη σπουδαιότητα του θεσμού, τη διάρκεια της, τον τρόπο και τόπο εκτέλεσής της, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των σπουδαστών κατά τη διάρκειά της. Όσον αφορά στη σπουδαιότητα του θεσμού, οι σπουδαστές ενημερώνονται και γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να κατανοήσουν ότι σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών είναι αδύνατον να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν εμπειρία σε όλο το φάσμα εφαρμογής της Εργοθεραπείας, μόνο με την παρακολούθηση των θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Με την πρακτική τους άσκηση θα

28 27 κάνουν συγκρίσεις με τις γνώσεις που έχουν πάρει από το Τμήμα σε δύο τουλάχιστον τομείς της Εργοθεραπείας και θα προγραμματίσουν καλύτερα το μέλλον τους Πώς έχει οργανωθεί η πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος; Ποιά είναι η διάρκειά της; Υπάρχει σχετικός εσωτερικός κανονισμός; Η πρακτική άσκηση διεξάγεται σε δημόσιους νοσοκομειακούς και ιδρυματικούς χώρους οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Τμήμα. Πραγματοποιείται στην Ελλάδα ή σε φορείς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω προγραμμάτων Leonardo Da Vinci και Erasmus (άρθρο 26 του Ν. 1824/1988). Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται στο όγδοο (Η ) εξάμηνο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών και καλύπτει είκοσι (20) διδακτικές μονάδες. Βάσει του κανονισμού σπουδών οι φοιτητές που δικαιούνται να συμμετέχουν στην πρακτική άσκηση δεν πρέπει να οφείλουν πλέον του ενός τρίτου (1/3) μαθημάτων μη ειδικότητας. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται από την 1η Απριλίου κάθε έτους έως τις 30 Σεπτεμβρίου και από την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους και είναι συνεχής. Όσοι από τους φοιτητές πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό ακολουθούν τη συμφωνία που έχει υπογράψει το ΤΕΙ με κάθε Ίδρυμα και το ανώτατο διάστημα διάρκειάς της είναι τρεις (3) μήνες. Για την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού λειτουργεί στο Τμήμα η ειδική Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης. Η Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) μέλη ΕΠ και εκπροσώπους σπουδαστών. Ύστερα από αίτηση κάθε σπουδαστή, σε ορισμένο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη κάθε κύκλου, ορίζεται από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης, ο τόπος πραγματοποίησής της. Η Επιτροπή υποχρεούται στην εύρεση της θέσης για άσκηση κάθε σπουδαστή, στη σύνταξη του καταλόγου τοποθέτησης των σπουδαστών καθώς και στη διευθέτηση προβλημάτων ή θεμάτων που προκύπτουν κατά τη διαδικασία πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης. Στην αρχή κάθε περιόδου έναρξης εισηγείται προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος τον κατάλογο τοποθέτησης των σπουδαστών. Δεν υπάρχει οργανωμένος εσωτερικός κανονισμός, όμως η εφαρμογή των κείμενων διατάξεων σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης, αποτελούν για το Τμήμα το Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Τμήμα στην οργάνωση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών; Τη μεγαλύτερη δυσκολία για την οργάνωση της Πρακτικής Άσκησης αποτελούν οι λίγες οργανικές θέσεις για πρακτική άσκηση σπουδαστών σε δημόσιους φορείς, όπως δημόσια νοσοκομεία και οργανισμούς Σε ποιές ικανότητες εφαρμογής γνώσεων στοχεύει η πρακτική άσκηση; Πόσο ικανοποιητικά κρίνετε τα αποτελέσματα; Πόσο επιτυχής είναι η εξοικείωση των ασκουμένων με το περιβάλλον του φορέα εκτέλεσης της πρακτικής άσκησης; Ο θεσμός της Πρακτικής Άσκησης συνδέει τη θεωρητική με την πρακτική κατάρτιση και είναι απαραίτητος για την ολοκλήρωση της γνώσης. Προσδίδει εξειδίκευση στους σπουδαστές μας με απόλυτη κατεύθυνση και εφαρμογή των επιστημονικών τους γνώσεων και μεθόδων. Αποτελεί την κορύφωση της επιστημονικής κατάρτισης και της παραγωγικής διαδικασίας. Συμπερασματικά ο θεσμός της πρακτικής άσκησης αποσκοπεί: Στην ενημέρωση και στην εξοικείωση των ασκούμενων φοιτητών για τη διάρθρωση και τη λειτουργία μονάδων υγείας που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις συνθήκες εργασίας. Στο συσχετισμό των θεωρητικών και εργαστηριακών γνώσεων στους χώρους εφαρμογής καθώς και στην αναζήτηση καινούργιων και συμπληρωματικών μεθόδων θεραπευτικής αντιμετώπισης. Στην επαφή των σχολών του ΤΕΙ με τους χώρους κυρίως των νοσοκομείων

29 28 δημιουργώντας μια αμφίδρομη σχέση για εφαρμοσμένη γνώση και έρευνα. Δυνατότητα εφαρμογής της πρακτικής άσκησης σε Ευρωπαϊκές χώρες που το Τμήμα συνεργάζεται άμεσα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Σπουδών. Αυτό αποσκοπεί στη διεύρυνση των γνώσεων τόσο οργανωτικά όσο και επιστημονικά σε διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά συστήματα και χώρους εφαρμογής. Δημιουργία ευκαιρίας για μελλοντική απασχόληση των πτυχιούχων στους αντίστοιχους χώρους εφαρμογής διαμέσου κυρίως εφαρμοσμένων κοινωνικών προγραμμάτων. Η συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα και η αποδοχή των σπουδαστών σε αυτά αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα εφαρμογής του θεσμού κρίνονται ικανοποιητικά Συνδέεται το αντικείμενο απασχόλησης κατά την πρακτική άσκηση με την εκπόνηση πτυχιακής / διπλωματικής εργασίας; Αν και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα από την πλευρά του Τμήματος, δεν είναι πάντα εφικτή η σύνδεση της πρακτικής άσκησης με το αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας Δημιουργούνται με την πρακτική άσκηση ευκαιρίες για μελλοντική απασχόληση των πτυχιούχων; Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται κυρίως σε δημόσιους φορείς, οι οποίοι καλύπτουν τις οργανικές τους θέσεις μέσω ΑΣΕΠ. Το γεγονός αυτό δε διευκολύνει την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών Έχει αναπτυχθεί δίκτυο διασύνδεσης του Τμήματος με κοινωνικούς, πολιτιστικούς ή παραγωγικούς φορείς με σκοπό την πρακτική άσκηση των φοιτητών; Στο Τμήμα υπάρχει ένας κατάλογος με όλα τα Ιδρύματα στα οποία έχουν θεσμοθετηθεί θέσεις Πρακτικής Άσκησης και είναι σε άμεση επικοινωνία με τους αντίστοιχους υπευθύνους των φορέων αυτών Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το Τμήμα προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης φοιτητών (σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο); Μέλη Ε.Π. επισκέφθηκαν φορείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για πρακτική άσκηση σπουδαστών εργοθεραπείας και συζήτησαν με υπευθύνους (εργοθεραπευτές και διοικητικούς υπαλλήλους) για τις προϋποθέσεις συνεργασίας με το Τμήμα και τις συνθήκες (χώρους, ωράριο, κ.α.) απασχόλησης των ασκουμένων σπουδαστών Υπάρχει στενή συνεργασία και επαφή μεταξύ των εκπαιδευτικών / εποπτών του Τμήματος και των εκπροσώπων του φορέα εκτέλεσης της πρακτικής άσκησης; Η συνεργασία και επαφή μεταξύ των εκπαιδευτικών, των εποπτών και των εκπροσώπων των φορέων δεν είναι πάντα ικανοποιητική λόγω του πολύ μικρού αριθμού των μελών ΕΠ και του μεγάλου αριθμού των σπουδαστών που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε διάφορα νοσοκομεία στην Αττική αλλά και σε άλλους νομούς της χώρας. Επίσης, δεν υπάρχει ο χρόνος και η κάλυψη εξόδων για μετακίνηση των εκπαιδευτικών προς τους φορείς Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και απαιτήσεις για τη συνεργασία του Τμήματος με τους φορείς εκτέλεσης της πρακτικής άσκησης; Ποιες; Υπάρχουν και συγκεκριμένα θα πρέπει ο φορέας να διαθέτει θεσμοθετημένη θέση Πρακτικής Άσκησης και να απασχολεί πτυχιούχο εργοθεραπευτή ο οποίος θα αναλάβει την επίβλεψη του σπουδαστή Πώς παρακολουθούνται και υποστηρίζονται οι ασκούμενοι φοιτητές;

30 29 Κυρίως, η παρακολούθηση του σπουδαστή γίνεται στο φορέα από το αντίστοιχο μέλοςεργοθεραπευτή που έχει οριστεί υπεύθυνος και καταγράφει την παρουσία, την εργασία και την επίδοση του σπουδαστή στο βιβλίο της Πρακτικής Άσκησης. Η εποπτεία των σπουδαστών από μέλη Ε.Π κρίνεται ελλιπής, λόγω του πολύ μικρού αριθμού μελών Ε.Π.

31 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τίτλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματα και Ιδρύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πώς κρίνετε τον βαθμό ανταπόκρισης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στους στόχους του Τμήματος και τις απαιτήσεις της κοινωνίας; Υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου της ανταπόκρισης αυτής; Πόσο αποτελεσματικές είναι; Υπάρχουν διαδικασίες αξιολόγησης και αναθεώρησης του Προγράμματος Σπουδών; Πόσο αποτελεσματικές είναι; Πώς δημοσιοποιείται το Πρόγραμμα Σπουδών; Υπάρχει διαδικασία παρακολούθησης της επαγγελματικής πορείας όσων απέκτησαν τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών από το Τμήμα; Πώς κρίνετε τη δομή, τη συνεκτικότητα και τη λειτουργικότητα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών; 5 Ποιό είναι το ποσοστό των μαθημάτων κορμού / ειδίκευσης / κατευθύνσεων στο σύνολο των μαθημάτων; Ποιό είναι το ποσοστό των υποχρεωτικών μαθημάτων / μαθημάτων υποχρεωτικής επιλογής / μαθημάτων ελεύθερης επιλογής στο σύνολο των μαθημάτων; Ποιά είναι η ποσοστιαία σχέση μεταξύ μαθημάτων υποβάθρου, μαθημάτων επιστημονικής περιοχής, μαθημάτων γενικών γνώσεων και μαθημάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων στο σύνολο των μαθημάτων; Πώς κατανέμεται ο χρόνος μεταξύ θεωρητικής διδασκαλίας, ασκήσεων, εργαστηρίων, άλλων δραστηριοτήτων; Πώς οργανώνεται και συντονίζεται η ύλη μεταξύ των μαθημάτων; Υπάρχει επικάλυψη ύλης μεταξύ των 3 Στην περίπτωση που στο Τμήμα λειτουργούν περισσότερα από ένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών η ενότητα αυτή πρέπει να επαναληφθεί για καθένα από τα ΠΜΣ. 4 Συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση λειτουργίας Διατμηματικού ή Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. 5 Συμπληρώστε τους Πίνακες 13.1 και 13.2.

32 31 μαθημάτων; Υπάρχουν κενά ύλης; Είναι ορθολογική η έκταση της ύλης των μαθημάτων; Υπάρχει διαδικασία επανεκτίμησης, αναπροσαρμογής και επικαιροποίησης της ύλης των μαθημάτων; Εφαρμόζεται σύστημα προαπαιτούμενων μαθημάτων; Πόσο λειτουργικό είναι; Πώς κρίνετε το εξεταστικό σύστημα; Εφαρμόζονται, και σε ποιά έκταση, πολλαπλοί (σε είδος και χρόνο) τρόποι αξιολόγησης των φοιτητών; Ποιοι συγκεκριμένα; Πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια της διαδικασίας αξιολόγησης των φοιτητών; Υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης της εξεταστικής διαδικασίας και ποιά είναι αυτή; Πόσο διαφανής είναι η διαδικασία ανάθεσης και εξέτασης της μεταπτυχιακής εργασίας; Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας για τη μεταπτυχιακή εργασία; Πώς κρίνετε τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών; Ποιές είναι οι πηγές χρηματοδότησης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών; Πώς εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών; Πώς χρησιμοποιούνται οι πόροι που διατίθενται στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών;

33 Πώς κρίνετε τη διαδικασία επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών; 6 Ποιά είναι η συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής μεταπτυχιακών φοιτητών; Με ποιά συγκεκριμένα κριτήρια επιλέγονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές; Ποιό είναι το ποσοστό αποδοχής υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών; 7 Πώς δημοσιοποιείται η διαδικασία, τα κριτήρια και τα αποτελέσματα της επιλογής φοιτητών; Πώς διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και διαφάνεια της διαδικασίας επιλογής φοιτητών; Πώς κρίνετε τη διεθνή διάσταση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών; Υπάρχει συμμετοχή διδασκόντων από το εξωτερικό; Σε ποιο ποσοστό ; Υπάρχει συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών (απόλυτος αριθμός και ποσοστό); Πόσα και ποια μαθήματα διδάσκονται (και) σε ξένη γλώσσα; Υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας με ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού; Υπάρχουν διεθνείς διακρίσεις του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών; Ποιες; 6 Συμπληρώστε τον Πίνακα 4. 7 Η ερώτηση αυτή μπορεί να απαντηθεί με βάση τα στοιχεία που συμπληρώσατε στον Πίνακα 4.

34 3.3. Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών Πώς κρίνετε τον βαθμό ανταπόκρισης του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών στους στόχους του Τμήματος και τις απαιτήσεις της κοινωνίας; Υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου της ανταπόκρισης αυτής; Πόσο αποτελεσματικές είναι; Υπάρχουν διαδικασίες αξιολόγησης και αναθεώρησης αυτού του Προγράμματος Σπουδών; Πόσο αποτελεσματικές είναι; Πώς δημοσιοποιείται το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών; Υπάρχει διαδικασία παρακολούθησης της επαγγελματικής πορείας όσων απέκτησαν Διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα; Πώς κρίνετε τη δομή του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών; Προσφέρονται μαθήματα διδακτορικού κύκλου; Ποια είναι αυτά; Προσφέρονται μαθήματα ερευνητικής μεθοδολογίας; Ποια είναι αυτά; Πώς κρίνετε το εξεταστικό σύστημα; Υπάρχει συμμετοχή συναφών θεματικά ειδικών επιστημόνων από άλλα ΑΕΙ ή ερευνητικά Ιδρύματα στη σύνθεση των 7μελών και 3μελών επιτροπών; Πώς παρακολουθείται διαχρονικά η επίδοση και η πρόοδος των υποψηφίων διδακτόρων; Πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια της διαδικασίας αξιολόγησης των υποψηφίων διδακτόρων; Εφαρμόζονται κοινές (μεταξύ των διδασκόντων) διαδικασίες αξιολόγησης των υποψηφίων διδακτόρων; Πώς αξιολογείται η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων διδακτόρων; Πόσο διαφανής είναι η διαδικασία ανάθεσης και εξέτασης της διδακτορικής διατριβής; Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας για τη διδακτορική διατριβή; Ποιές; Πώς κρίνετε τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων διδακτόρων; 8 8 Συμπληρώστε τον Πίνακα 5.

35 34 Ποιά είναι η συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής υποψηφίων διδακτόρων; Με ποιά συγκεκριμένα κριτήρια επιλέγονται; Ποιό είναι το ποσοστό αποδοχής υποψηφίων διδακτόρων; 9 Πώς δημοσιοποιείται η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων διδακτόρων; Πώς διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και διαφάνεια της διαδικασίας επιλογής υποψηφίων διδακτόρων; Πώς κρίνετε την οργάνωση σεμιναρίων και ομιλιών; Υπάρχει γενικό σεμινάριο σε τακτή χρονική βάση (εβδομαδιαίο, μηνιαίο) όπου καθηγητές και ερευνητές στο Τμήμα παρουσιάζουν τη δουλειά τους για ενημέρωση των συναδέλφων τους, αλλά και των φοιτητών; Υπάρχει δυνατότητα πρόσκλησης ομιλητών από άλλα παν/μια και ερευνητικά κέντρα για να δώσουν ομιλίες και να ενημερώσουν για το έργο τους; Πώς κρίνετε τη διεθνή διάσταση του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών; Υπάρχει συμμετοχή διδασκόντων από το εξωτερικό στις 7μελείς και 3μελείς επιτροπές; Σε ποιο ποσοστό; Υπάρχει συμμετοχή αλλοδαπών υποψηφίων διδακτόρων; Παρέχεται δυνατότητα εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής σε ξένη γλώσσα; Υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας με ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού; Παρέχονται από το Τμήμα κίνητρα στους υποψήφιους διδάκτορες για την συμμετοχή τους σε διεθνή «Θερινά Προγράμματα» (summer schools), διεθνή ερευνητικά συνέδρια, υποβολή άρθρων σε έγκριτα περιοδικά, κλπ.; Υπάρχουν διεθνείς διακρίσεις του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών; Ποιες; 9 Η ερώτηση αυτή μπορεί να απαντηθεί με βάση τα στοιχεία που συμπληρώσατε στον Πίνακα 5.

36 35 4. Διδακτικό έργο Στην ενότητα αυτή το Τμήμα καλείται να αναλύσει κριτικά και να αξιολογήσει την ποιότητα του επιτελούμενου σ αυτό διδακτικού έργου, σε όλα τα επίπεδα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό), απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες αντιστοιχούν επακριβώς στα κριτήρια αξιολόγησης που περιγράφονται στο έντυπο «Ανάλυση κριτηρίων Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Μονάδων». (Βλ. Για κάθε μία από τις ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν και να σχολιασθούν τα ακόλουθα τουλάχιστον σημεία: (α) Ποιά, κατά τη γνώμη του Τμήματος, είναι τα κυριότερα θετικά και αρνητικά σημεία του Τμήματος ως προς το αντίστοιχο κριτήριο; (β) Ποιές ευκαιρίες αξιοποίησης των θετικών σημείων και ποιούς ενδεχόμενους κινδύνους από τα αρνητικά σημεία διακρίνει το Τμήμα ως προς το αντίστοιχο κριτήριο; 4.1. Πώς κρίνετε την αποτελεσματικότητα του διδακτικού προσωπικού; 4.1.1Υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης των διδασκόντων από τους φοιτητές; Πώς εφαρμόζεται; Οι διδάσκοντες αξιολογούνται σε εξαμηνιαία βάση από τους φοιτητές μέσω ερωτηματολογίων με βάση τα πρότυπα ερωτηματολόγια της ΑΔΙΠ για τα θεωρητικά και τα εργαστηριακά μαθήματα. Συμπληρώνονται ανώνυμα. Διανέμονται στους φοιτητές για συμπλήρωση κατά την ώρα του κάθε μαθήματος μεταξύ της 8 ης και 10 ης εβδομάδας του εξαμήνου. Η διαδικασία της αξιολόγησης γίνεται ως εξής: ο διδάσκων του κάθε μαθήματος ορίζει υπεύθυνο έναν σπουδαστή ο οποίος μοιράζει τα ερωτηματολόγια στους υπόλοιπους φοιτητές στην αρχή του μαθήματος. Στα ερωτηματολόγια έχουν εκ των προτέρων αναγραφεί το μάθημα (θεωρητικό ή εργαστηριακό), το εξάμηνο και η ημερομηνία. Ο διδάσκων εξηγεί το σκοπό της ενέργειας αυτής, τη διαδικασία αλλά και απαντά σε τυχόν διευκρινιστικές ερωτήσεις. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώνονται από τους φοιτητές και ο υπεύθυνος φοιτητής τα συλλέγει, τα τοποθετεί σε ειδικό φάκελο, υπογράφει τον φάκελο και τον καταθέτει στη γραμματεία του Τμήματος. Μετά τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από όλα τα μαθήματα, το τμήμα καταθέτει τους κλειστούς φακέλους στη ΜΟΔΙΠ του ΤΕΙ Αθήνας και το αρμόδιο τμήμα καταχωρεί τα δεδομένα σε μορφή Excell και SPSS και τα επιστρέφει στο Τμήμα. Η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων για την παρούσα αξιολόγηση καθώς και η ανάλυση και η δημιουργία διαγραμμάτων για το Τμήμα έγινε από την ΟΜΕΑ του Τμήματος. Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων που αφορούν στην ποιότητα και στην αποτελεσματικότητα του ΕΠ του Τμήματος διαμορφώνονται ως ακολούθως: ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 20 χειμερινού και εαρινού εξαμήνου για τα θεωρητικά μαθήματα εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για την μεταδοτικότητα των διδασκόντων στα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 91,9% των φοιτητών είναι ικανοποιημένοι. Ερώτηση 20. Βαθμολόγηση της μεταδοτικότητας του διδάσκοντα Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 23 2,7 2,9 2,9 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 42 5,0 5,2 8,1 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,0 12,5 20,6 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,5 39,1 59,7 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,7 40,3 100,0 Total ,0 100, ,2 Missing System 7,8 Total 34 4,0 Total ,0

37 36 Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 20 του ερωτηματολογίου χειμερινού εξαμήνου και 1 του ερωτηματολογίου του εαρινού εξαμήνου εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για την μεταδοτικότητα των διδασκόντων στα εργαστηριακά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ένα μεγάλο ποσοστό 94,5% των φοιτητών είναι ικανοποιημένοι. Ερώτηση 20. Βαθμολόγηση της μεταδοτικότητας του διδάσκοντα Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 16 1,0 1,0 1,0 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 70 4,3 4,5 5,6 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,5 20,5 26,1 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,8 36,5 62,5 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,8 37,5 100,0 Total ,5 100, ,2 Missing System 6,4 Total 73 4,5 Total ,0

38 37 ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 21 των ερωτηματολογίων του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου για τα θεωρητικά μαθήματα εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για την συνέπεια των διδασκόντων της εκπαιδευτικές της υποχρεώσεις στα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 95,3% των φοιτητών είναι ικανοποιημένοι. Ερώτηση 21. Βαθμολόγηση της συνέπειας του διδάσκοντος Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 14 1,7 1,7 1,7 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 24 2,9 2,9 4,7 Valid ΜΕΤΡΙΑ 45 5,4 5,5 10,2 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,2 30,0 40,2 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,1 59,8 100,0 Total ,1 100, ,0 Missing System 7,8 Total 24 2,9 Total ,0

39 38 Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 21 των ερωτηματολογίων του χειμερινού εξαμήνου και ερώτηση 2 του εαρινού εξαμήνου για τα εργαστηριακά μαθήματα εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για την συνέπεια των διδασκόντων της εκπαιδευτικές της υποχρεώσεις στα εργαστηριακά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 97% των φοιτητών είναι ικανοποιημένοι. Ερώτηση 21. Βαθμολόγηση της συνέπειας του διδάσκοντος Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 8,5,5,5 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 38 2,4 2,5 3,0 Valid ΜΕΤΡΙΑ 157 9,7 10,3 13,3 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,0 30,5 43,8 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,3 56,2 100,0 Total ,9 100, ,7 Missing System 6,4 Total 82 5,1 Total ,0

40 39 ΚΛΙΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 22 των ερωτηματολογίων του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου για τα θεωρητικά μαθήματα. Εκφράζει τη συνολική άποψη των φοιτητών για το κλίμα συνεργασίας που δημιουργούν οι διδάσκοντες με τους φοιτητές στα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 94,2% των φοιτητών είναι πολύ ικανοποιημένοι. Ερώτηση 22. Βαθμολόγηση του κλίματος συνεργασίας Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 16 1,9 2,0 2,0 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 31 3,7 3,8 5,8 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,8 16,3 22,0 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,6 33,5 55,6 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,2 44,4 100,0 Total ,3 100, ,9 Missing System 7,8 Total 23 2,7 Total ,0

41 40 Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 22 του χειμερινού εξαμήνου και ερώτηση 3 του εαρινού εξαμήνου για τα εργαστηριακά μαθήματα εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για το κλίμα συνεργασίας που δημιουργούν οι διδάσκοντες με τους φοιτητές στα εργαστηριακά μαθήματα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 94,5% των φοιτητών είναι πολύ ικανοποιημένοι. Ερώτηση 22. Βαθμολόγηση του κλίματος συνεργασίας Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 19 1,2 1,2 1,2 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 65 4,0 4,2 5,5 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,3 17,1 22,6 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,7 37,6 60,2 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,8 39,8 100,0 Total ,0 100, ,6 Missing System 6,4 Total 80 5,0 Total ,0

42 41 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 23 του ερωτηματολογίου του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου για τα θεωρητικά μαθήματα, εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για την ικανότητα των διδασκόντων να οργανώνουν την ύλη του μαθήματος για τα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 93,6% των φοιτητών είναι πολύ ικανοποιημένοι. Ερώτηση 23. Βαθμολόγηση της οργάνωσης της παρουσίασης της ύλης Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 16 1,9 2,0 2,0 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 36 4,3 4,4 6,4 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,1 13,5 19,9 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,5 36,6 56,5 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,1 43,5 100,0 Total ,9 100, ,3 Missing System 7,8 Total 26 3,1 Total ,0

43 42 Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 23 του ερωτηματολογίου του χειμερινού εξαμήνου και ερώτηση 4 του εαρινού εξαμήνου για τα εργαστηριακά μαθήματα, εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για την ικανότητα των διδασκόντων να οργανώνουν την ύλη του μαθήματος για τα εργαστηριακά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 94,4% των φοιτητών είναι ικανοποιημένοι. Ερώτηση 23. Βαθμολόγηση της οργάνωσης της παρουσίασης της ύλης Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 13,8,9,9 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 70 4,3 4,6 5,5 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,4 20,6 26,1 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,3 39,6 65,8 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,2 34,2 100,0 Total ,0 100, ,6 Missing System 6,4 Total 96 6,0 Total ,0

44 43 ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΝΑ ΔΙΕΓΕΙΡΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 24 του ερωτηματολογίου του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου για τα θεωρητικά μαθήματα, εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για την ικανότητα των διδασκόντων να διεγείρουν το ενδιαφέρον των σπουδαστών για το αντικείμενο του μαθήματος στα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 90,3% των φοιτητών είναι ικανοποιημένοι. Ερώτηση 24. Επιτυγχάνει ο/η διδάσκων/ουσα να διεγείρει το ενδιαφέρον Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 22 2,6 2,7 2,7 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 57 6,8 7,0 9,7 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,6 15,1 24,8 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,6 33,7 58,5 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,1 41,5 100,0 Total ,8 100, ,4 Missing System 7,8 Total 27 3,2 Total ,0

45 44 Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 24 του ερωτηματολογίου του χειμερινού εξαμήνου και ερώτηση 5 του εαρινού εξαμήνου για τα εργαστηριακά μαθήματα, εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για την ικανότητα των διδασκόντων να διεγείρουν το ενδιαφέρον των σπουδαστών για το αντικείμενο του μαθήματος στα εργαστηριακά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 90,3% των φοιτητών είναι ικανοποιημένοι. Ερώτηση 24. Επιτυγχάνει ο/η διδάσκων/ουσα να διεγείρει το ενδιαφέρον Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 34 2,1 2,3 2,3 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 111 6,9 7,4 9,6 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,3 22,9 32,5 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,0 33,2 65,8 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,9 34,2 100,0 Total ,3 100, ,3 Missing System 6,4 Total 108 6,7 Total ,0

46 45 ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 25 του ερωτηματολογίου του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου για τα θεωρητικά μαθήματα, εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για την ικανότητα των διδασκόντων να ενθαρρύνουν τους φοιτητές να διατυπώνουν απορίες και ερωτήσεις έτσι ώστε να αναπτύξουν την κρίση τους, στα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 93,9% των φοιτητών είναι ικανοποιημένοι. Ερώτηση 25. Επιτυγχάνει ο/η διδάσκων/ουσα να ενθαρρύνει τους φοιτητές/τριες Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 15 1,8 1,8 1,8 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 35 4,2 4,3 6,2 Valid ΜΕΤΡΙΑ 77 9,2 9,5 15,6 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,6 31,6 47,2 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,1 52,8 100,0 Total ,8 100, ,4 Missing System 7,8 Total 27 3,2 Total ,0

47 46 Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 25 του ερωτηματολογίου του χειμερινού εξαμήνου και ερώτηση 6 του εαρινού εξαμήνου για τα εργαστηριακά μαθήματα, εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για την ικανότητα των διδασκόντων να ενθαρρύνουν τους φοιτητές να διατυπώνουν απορίες και ερωτήσεις έτσι ώστε να αναπτύξουν την κρίση τους, στα εργαστηριακά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 92,2% των φοιτητών είναι ικανοποιημένοι. Ερώτηση 25. Επιτυγχάνει ο/η διδάσκων/ουσα να ενθαρρύνει τους φοιτητές/τριες Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 36 2,2 2,4 2,4 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 82 5,1 5,4 7,8 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,5 14,3 22,1 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,6 34,7 56,8 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,7 43,2 100,0 Total ,1 100, ,5 Missing System 6,4 Total 95 5,9 Total ,0

48 47 ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 26 του ερωτηματολογίου του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου για τα θεωρητικά μαθήματα, εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για τη χρήση από τους διδάσκοντες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη διδασκαλία και εμπέδωση του μαθήματος στα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 83,2% των φοιτητών είναι ικανοποιημένοι. Ερώτηση 26. Χρησιμοποιεί ο/η διδάσκων/ουσα ΤΠΕ Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 80 9,5 10,0 10,0 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 55 6,5 6,8 16,8 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,4 16,1 32,9 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,3 24,4 57,3 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,8 42,7 100,0 Total ,6 100, ,6 Missing System 7,8 Total 37 4,4 Total ,0

49 48 Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 26 του ερωτηματολογίου του χειμερινού εξαμήνου και ερώτηση 7 του εαρινού εξαμήνου για τα εργαστηριακά μαθήματα, εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για τη χρήση από τους διδάσκοντες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη διδασκαλία και εμπέδωση του μαθήματος στα εργαστηριακά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 72,8% των φοιτητών είναι ικανοποιημένοι. Ερώτηση 26. Χρησιμοποιεί ο/η διδάσκων/ουσα ΤΠΕ Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ,4 14,5 14,5 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,7 12,7 27,2 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,3 22,0 49,2 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,3 24,2 73,4 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,5 26,6 100,0 Total ,2 100, ,4 Missing System 6,4 Total 126 7,8 Total ,0

50 Πώς αξιοποιούνται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των διδασκόντων από τους φοιτητές; Τα αποτελέσματα διανέμονται από τον προϊστάμενο στον κάθε διδάσκοντα, αυτά που τον αφορούν. Επιπλέον καταρτίζεται η έκθεση συνολικών αποτελεσμάτων όπως εξάλλου παρουσιάζεται και στην παρούσα έκθεση με σχετική επεξεργασία (συχνότητες) των στοιχείων η οποία διανέμεται στους διδάσκοντες και αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη σύγκριση των προσωπικών τους αποτελεσμάτων σε σχέση με τους μέσους όρους του Τμήματος. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στον διδάσκοντα να διαπιστώσει τυχόν προβλήματα και να προσπαθήσει να τα βελτιώσει. Στόχος του κάθε διδάσκοντα πρέπει να είναι η βελτίωση του μαθήματός του σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα. Όσο πιο ελκυστικό καταστήσει το μάθημά του, τόσο μεγαλύτερη η προσέλευση των σπουδαστών και αποδοτικότερο το μάθημα Ποιός είναι ο μέσος εβδομαδιαίος φόρτος διδακτικού έργου των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος; Τα περισσότερα μαθήματα ειδικότητας, τουλάχιστον στο θεωρητικό τους μέρος καλύπτονται από μόνιμα μέλη ΕΠ. Για την κάλυψη όλων των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας ικανός αριθμός εκτάκτων εκπαιδευτικών (επιστημονικών και εργαστηριακών) που έχουν τα κατάλληλα ακαδημαϊκά προσόντα. Το μόνιμο ακαδημαϊκό προσωπικό του τμήματος αποτελείται από 1 Καθηγήτρια με διδακτική απασχόληση 10 ώρες εβδομαδιαίως και 4 Καθηγητές Εφαρμογών, εκ των οποίων οι τρεις έχουν διδακτικό έργο 16 ώρες εβδομαδιαίως και ο ένας 8 ώρες εβδομαδιαίως λόγω άσκησης χρεών ως προϊστάμενος. Σύμφωνα με τα παραπάνω, το μόνιμο ακαδημαϊκό προσωπικό παρέχει (1χ10+3χ16+1χ8) 66 ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως. Ο μέσος εβδομαδιαίως φόρτος διδακτικού έργου σύμφωνα με τις βαθμίδες των Ε.Π που υπηρετούν στο Τμήμα είναι 13,2 ώρες ανά εβδομάδα όπως προκύπτει από την εξίσωση που ακολουθεί {(1Καθ χ 10) + (3 Καθ. Εφαρμ.χ 16) + (1 Καθ. Εφαρμ. χ 8)}/5 = 13,2 Όσον αφορά στους έκτακτους συνεργάτες, το χειμερινό εξάμηνο είχαν 128 ώρες ανάθεσης συνολικά και το εαρινό εξάμηνο είχαν 84 ώρες ανάθεσης συνολικά. Μέσος εβδομαδιαίος φόρτος διδακτικού έργου 4 ώρες Πόσα από τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος διδάσκουν στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών; Δεν λειτουργούν μεταπτυχιακά προγράμματα Υπάρχουν θεσμοθετημένες από το Τμήμα υποτροφίες/βραβεία διδασκαλίας; Δεν έχουν θεσμοθετηθεί από το Τμήμα υποτροφίες/βραβεία γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι πόροι αλλά ούτε θεσμικά υπάρχει τέτοια αρμοδιότητα στα Τμήματα. Υποτροφίες και βραβεία παρέχονται από το ΙΚΥ

51 Συνεισφέρουν στο διδακτικό έργο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος και σε τί ποσοστό; Δεν υπάρχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Τμήμα και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν και μεταπτυχιακοί φοιτητές που να συμμετέχουν στο Διδακτικό Έργο του Τμήματος 4.2. Πώς κρίνετε την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της διδακτικής διαδικασίας; Ποιές συγκεκριμένες διδακτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται; Τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών διακρίνονται σε θεωρητικά και μεικτά (θεωρητικά και εργαστηριακά). Τα 21 από τα 40 μαθήματα που διδάσκονται στο Τμήμα Εργοθεραπείας είναι μεικτά (ποσοστό 52.5%) οπότε η διδασκαλία γίνεται με συνδυασμό διαλέξεων και εργαστηριακών ασκήσεων. Τα υπόλοιπα 19 μαθήματα είναι θεωρητικά (ποσοστό 47.5%) οπότε η διδασκαλία γίνεται μόνο με διαλέξεις. Στα θεωρητικά μαθήματα χρησιμοποιούνται κυρίως διαφάνειες οι οποίες προβάλλονται μέσω βιντεοπροβολέα ή διαφανοσκοπίου που είτε είναι εγκατεστημένα σε κάποιες αίθουσες διδασκαλίας είτε μεταφέρονται στις αίθουσες που δεν υπάρχει η ανάλογη εγκατάσταση. Στα μαθήματα χρησιμοποιούνται ποικίλες εκπαιδευτικές στρατηγικές της μάθησης, στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η μάθηση που βασίζεται στην περίπτωση (case-based learning) ή στο πρόβλημα (problem-based learning). Η εργασία των φοιτητών πάνω σε κλινικές περιπτώσεις που τους δίδονται, διευκολύνει τη σύνδεση της θεωρίας με την εργοθεραπευτική πρακτική καθώς και αναπτύσσει την κλινική συλλογιστική και τις δεξιότητες επίλυσης προβλήματος των φοιτητών. Τα εργαστηριακά μαθήματα διέπονται κυρίως από τις αρχές της ενεργητικής και της βιωματικής μάθησης εφόσον βασικός τους στόχος είναι η εξειδίκευση των γνώσεων των σπουδαστών σε συγκεκριμένους τομείς της εργοθεραπευτικής πρακτικής καθώς και η εφαρμογή των εργοθεραπευτικών θεωριών στην πράξη. Έτσι, στα εργαστηριακά μαθήματα χρησιμοποιούνται μαθησιακές τεχνικές όπως τα παιχνίδια ρόλων, η εκπόνηση ομαδικών ή ατομικών εργασιών, η εργασία πάνω σε κλινικές περιπτώσεις στις οποίες οι φοιτητές συμμετέχουν περισσότερο ενεργητικά προκειμένου να κατανοηθεί και να αφομοιωθεί καλύτερα ένα γνωστικό αντικείμενο από τους ίδιους. Επιπλέον, στα εργαστηριακά μαθήματα οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τον ειδικό θεραπευτικό εξοπλισμό (όπως στο δωμάτιο πολυαισθητηριακής αγωγής) καθώς και με τη σύγχρονη τεχνολογία (όπως στο εργαστήριο υποστηρικτικής τεχνολογίας) που υπάρχει στο Τμήμα Εργοθεραπείας. Τέλος, στα μαθήματα αυτά αξιοποιείται η δυναμική της ομάδας των φοιτητών. Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 4 για τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο και εκφράζουν τη συνολική τους άποψη για το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται για όλα τα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 91,5% των φοιτητών είναι ικανοποιημένοι. ΧΡΗΣΗ ΕΚΠAΙΔΕΥΤΙΚΟΎ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Ερώτηση 4. Το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση του θέματος Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 15 1,8 1,8 1,8 Valid ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 55 6,5 6,7 8,6 ΜΕΤΡΙΑ ,3 19,8 28,4 10 Συμπληρώστε τους Πίνακες 6 και 7.

52 51 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,4 33,3 61,6 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,4 38,4 100,0 Total ,4 100,0 Missing ,6 Total ,0 ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 19 των ερωτηματολογίων που δόθηκαν το χειμερινό και το εαρινό εξάμηνο για τα θεωρητικά μαθήματα, εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για το εάν οι εργασίες τους βοηθούν να κατανοήσουν το συγκεκριμένο θέμα, στα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 89,2% των φοιτητών πιστεύει στη χρησιμότητα των εργασιών. Ερώτηση 19. Η εργασία βοήθησε στην κατανόηση του θέματος Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 6,7 5,9 5,9 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 5,6 5,0 10,9 Valid ΜΕΤΡΙΑ 22 2,6 21,8 32,7 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 43 5,1 42,6 75,2 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ 25 3,0 24,8 100,0 Total ,0 100, ,1 Missing System 7,8 Total ,0 Total ,0

53 52 ΚΑΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 30 α των ερωτηματολογίων που δόθηκαν το χειμερινό εξάμηνο και ερώτηση 12 για τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν το εαρινό εξάμηνο για τα εργαστηριακά μαθήματα. Εκφράζει τη συνολική άποψη των φοιτητών για το πόσο καλά εξηγούνται οι βασικές αρχές των πειραμάτων/ασκήσεων, στα εργαστηριακά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 90,9% των φοιτητών είναι ικανοποιημένοι. Ερώτηση 30 α. Εξηγεί ο/η διδάσκων/ουσα καλά την ύλη Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 31 1,9 2,1 2,1 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 105 6,5 7,0 9,1 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,9 23,6 32,7 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,4 40,3 73,0 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,0 27,0 100,0 Total ,7 100, ,9 Missing System 6,4 Total 117 7,3 Total ,0

54 Υπάρχει διαδικασία επικαιροποίησης του περιεχομένου των μαθημάτων και των διδακτικών μεθόδων; Η διαδικασία επικαιροποίησης του περιεχομένου των μαθημάτων πραγματοποιείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από την επιτροπή Προγράμματος Σπουδών η οποία εισηγείται τα επικαιροποιημένα προγράμματα. Κάθε αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών, αφού εγκριθεί από τις προβλεπόμενες διαδικασίες (Γενική Συνέλευση Τμήματος και ΤΕΙ) δημοσιοποιείται στον οδηγό σπουδών αλλά και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ποιό είναι το ποσοστό των φοιτητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις; Το ποσοστό αυτό μπορεί να υπολογιστεί σε κάθε μάθημα ξεχωριστά αν και αυτό είναι πολύ δύσκολο λόγω της μη ύπαρξης λογισμικού για αυτό το θέμα και της ύπαρξης δύο εξεταστικών περιόδων ανά εξάμηνο. Ο πίνακας 12.2 του παραρτήματος περιέχει συγκεντρωτικά στοιχεία για τον αριθμό των φοιτητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις ανά μάθημα. ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 34 για τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο στα θεωρητικά μαθήματα, εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για το πόσο τακτικά παρακολουθούν τις διαλέξεις στα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 95,4% των φοιτητών θεωρεί ότι παρακολουθεί τις διαλέξεις σε ικανοποιητικό βαθμό. Ερώτηση 34. Ώρες παρακολούθησης Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 9 1,1 1,2 1,2 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 27 3,2 3,5 4,6 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,1 14,2 18,8 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,4 28,6 47,4 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,7 52,6 100,0 Total ,5 100, ,5 Missing System 42 5,0 Total 63 7,5 Total ,0

55 54 Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 34 για τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν το χειμερινό εξάμηνο και ερώτηση 16 για τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν το εαρινό εξάμηνο στα εργαστηριακά μαθήματα, εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για το πόσο τακτικά παρακολουθούν τις διαλέξεις στα εργαστηριακά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 98,7% των φοιτητών θεωρεί ότι παρακολουθεί τις διαλέξεις των εργαστηριακών μαθημάτων σε ικανοποιητικό βαθμό. Το μεγάλο αυτό ποσοστό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εργαστηριακά μαθήματα απαιτούν υποχρεωτική παρακολούθηση. Ερώτηση 34. Ώρες παρακολούθησης Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 4,2,3,3 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 15,9 1,0 1,3 Valid ΜΕΤΡΙΑ 63 3,9 4,2 5,4 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,0 19,1 24,6 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,9 75,4 100,0 Total ,0 100, ,1 Missing System 15,9 Total 97 6,0 Total ,0

56 55 ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Tα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 36 για τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο για τα θεωρητικά μαθήματα, εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για τη συχνότητα ανταπόκρισης των σπουδαστών στις γραπτές εργασίες/ασκήσεις στα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 64,6 % των φοιτητών ανταποκρίνεται με συνέπεια στις εργασίες/ασκήσεις. Ερώτηση 36. Συστηματική ανταπόκριση στις εργασίες Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΟΧΙ ,1 35,4 35,4 Valid ΝΑΙ ,5 64,6 100,0 Total ,6 100,0 3 2,2 4 1,1 Missing 5 8 1,0 System 43 5,1 Total 54 6,4 Total ,0

57 Tα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 36 για τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν το χειμερινό εξάμηνο και ερώτηση 18 για τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν το εαρινό εξάμηνο για τα εργαστηριακά μαθήματα, εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για τη συχνότητα ανταπόκρισης των σπουδαστών στις γραπτές εργασίες/ασκήσεις στα εργαστηριακά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 89,2% των φοιτητών ανταποκρίνεται με συνέπεια στις εργασίες/ασκήσεις. Ερώτηση 36. Συστηματική ανταπόκριση στις εργασίες Frequency Percent Valid Percent Cumulative 56 Percent ΟΧΙ ,7 10,8 10,8 Valid ΝΑΙ ,2 89,2 100,0 Total ,9 100,0 Missing System 17 1,1 Total , Ποιά είναι τα ποσοστά επιτυχίας των φοιτητών στις εξετάσεις; Το ποσοστό αυτό είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί λόγω της μη ύπαρξης λογισμικού για αυτό το θέμα και της ύπαρξης δύο εξεταστικών περιόδων ανά εξάμηνο Ποιός είναι ο μέσος βαθμός πτυχίου; Στον πίνακα 6 του παραρτήματος παρουσιάζεται η κατανομή της βαθμολογίας και ο μέσος βαθμός πτυχίου των αποφοίτων του τμήματος για τα 6 τελευταία ακαδημαϊκά έτη. Παρατηρείται ότι σε σύνολο 487 αποφοίτων του Τμήματος Εργοθεραπείας τα 6 τελευταία ακαδημαϊκά έτη, ο μέσος βαθμός πτυχίου ήταν 7, 72 (Πίνακας 6 του Παραρτήματος) Ποιά είναι η μέση διάρκεια σπουδών για τη λήψη πτυχίου; Στον πίνακα 7 του παραρτήματος παρουσιάζεται η εξέλιξη του αριθμού των αποφοίτων του τμήματος σε σχέση με τη διάρκεια φοίτησής τους Πώς κρίνετε την οργάνωση και την εφαρμογή του διδακτικού έργου; Πώς γνωστοποιείται στους φοιτητές η ύλη των μαθημάτων στην αρχή του εξαμήνου; Τα αναλυτικά περιγράμματα με την ύλη όλων των μαθημάτων περιλαμβάνονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος ο οποίος διανέμεται στους φοιτητές κατά την πρώτη τους εγγραφή. Επιπλέον, σύμφωνα με τις απαντήσεις των διδασκόντων για το μάθημα που διδάσκουν, οι διδάσκοντες των θεωρητικών μαθημάτων γνωστοποιούν την ύλη του μαθήματος που διδάσκουν κατά τη διάρκεια του πρώτου μαθήματος που πραγματοποιούν στην αρχή του εξαμήνου. Εκτός από την ύλη του μαθήματος,

58 57 γνωστοποιούνται επίσης τα συγγράμματα, οι μαθησιακοί στόχοι του μαθήματος καθώς επίσης και ο τρόπος αξιολόγησής των φοιτητών. Οι εκπαιδευτικοί των εργαστηριακών μαθημάτων με την υποδοχή των φοιτητών στο εργαστήριο κατά το πρώτο μάθημα, παρουσιάζουν αναλυτικά το περιεχόμενο του μαθήματος, τους μαθησιακούς στόχους του εργαστηρίου, τις διδακτικές μεθόδους καθώς και τους τρόπους αξιολόγησης των φοιτητών. Τα παραπάνω καταγράφονται σε ενημερωτικό έντυπο που κατασκευάζουν αρκετοί εκπαιδευτικοί για το εργαστήριό τους και το οποίο διανέμεται κατά το πρώτο μάθημα στην αρχή του εξαμήνου στους φοιτητές Περιγράφονται οι μαθησιακοί στόχοι των μαθημάτων και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα; Οι μαθησιακοί στόχοι και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της περιγραφής των μαθημάτων και γνωστοποιούνται στους φοιτητές μέσα από τις προαναφερόμενες δράσεις. ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 1 του ερωτηματολογίου του χειμερινού και εαρινού εξάμηνο , εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για το κατά πόσο οι στόχοι του μαθήματος ήταν σαφείς, στα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 93,7% των φοιτητών αναφέρει ικανοποιητική κατανόηση των στόχων του μαθήματος. Ερώτηση 1. Σαφήνεια των στόχων του θεωρητικού μαθήματος Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 19 2,3 2,3 2,3 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 32 3,8 3,9 6,2 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,2 13,5 19,8 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,2 40,1 59,9 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,2 40,1 100,0 Total ,6 100,0 Missing ,4 Total ,0

59 Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 27 του ερωτηματολογίου του χειμερινού εξαμήνου και 8 του ερωτηματολογίου του εαρινού εξαμήνου , εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για το κατά πόσο οι στόχοι του μαθήματος ήταν σαφείς, στα εργαστηριακά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 95,5% των φοιτητών αναφέρει ικανοποιητική κατανόηση των στόχων του μαθήματος. 58 Ερώτηση 27. Σαφήνεια των στόχων του εργαστηριακού μαθήματος Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 18 1,1 1,2 1,2 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 52 3,2 3,4 4,6 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,0 17,9 22,5 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,6 38,6 61,0 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,0 39,0 100,0 Total ,9 100, ,7 Missing System 6,4 Total 82 5,1 Total , Υπάρχει διαδικασία μέτρησης της επίτευξης των μαθησιακών στόχων των μαθημάτων; Δεν υπάρχει κάποια κεντρική και ομογενοποιημένη διαδικασία σχετικά με τη μέτρηση της επίτευξης των μαθησιακών στόχων του μαθήματος. Παρόλα αυτά ο κάθε διδάσκοντας στο πλαίσιο του μαθήματός του, μπορεί να κάνει κάποιες σχετικές μετρήσεις μέσω ειδικών δραστηριοτήτων και να εξάγει κάποια συμπεράσματα. Τέτοιες μετρήσεις όμως δεν αποτελούν τον κανόνα. Προτείνεται να δημιουργηθεί μια ομογενοποιημένη και κεντρική διαδικασία μέτρησης της επίτευξης των μαθησιακών στόχων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάθε μάθημα.

60 ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 2 των ερωτηματολογίων που δόθηκαν το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο , εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για το κατά πόσο η ύλη που καλύφθηκε ανταποκρίνεται στους στόχους τους μαθήματος για τα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 96% των φοιτητών θεωρούν ότι η ύλη ανταποκρίθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό στους στόχους του μαθήματος. 59 Ερώτηση 2. Η ύλη που καλύφθηκε ανταποκρινόταν στους στόχους του μαθήματος Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 7,8,9,9 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 26 3,1 3,2 4,0 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,4 16,8 20,8 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,7 38,6 59,4 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,6 40,6 100,0 Total ,7 100,0 Missing ,3 Total , Σε ποιό βαθμό τηρείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων; Το τελικό και επικυρωμένο πρόγραμμα το οποίο αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων και στον ιστότοπο του Τμήματος τηρείται αυστηρά και στο μέγιστο βαθμό. Μοναδικές περιπτώσεις ακύρωσης ενός προγραμματισμένου μαθήματος αποτελούν η ασθένεια ή η απουσία του εκπαιδευτικού, κατά την οποία ο διδάσκων οφείλει να ενημερώνει τη γραμματεία του τμήματος αλλά και τους φοιτητές με γραπτή ανακοίνωση στον πίνακα ανακοινώσεων του ανάλογου εξαμήνου. Επίσης με αίτηση στο Τμήμα ζητά άδεια αναβολής του μαθήματος προσδιορίζοντας την αναπλήρωσή του. Επιπλέον στην σχετική ερώτηση 21 που παρουσιάστηκε προηγούμενα η οποία αναφέρεται στις συνέπειες των διδασκόντων στις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις (μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και η τήρηση του ωρολογίου προγράμματος) ποσοστό 95,3% των σπουδαστών αναφέρουν ως «ικανοποιητική» τη συνέπεια των διδασκόντων.

61 4.3.5.Είναι ορθολογική η οργάνωση και δομή του ωρολογίου προγράμματος μαθημάτων; Η εκπαιδευτική διαδικασία λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις μ.μ.. Για την καλή οργάνωση του ωρολογίου προγράμματος λαμβάνονται υπόψη τα εξής: Διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων κατά προτίμηση στην πρωινή ζώνη Αποφυγή αλληλοεπικάλυψης θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων του ίδιου εξαμήνου Αποφυγή μεγάλων κενών ανάμεσα στα θεωρητικά ή εργαστηριακά μαθήματα ενός εξαμήνου σε μια μέρα έτσι ώστε να διασφαλίζεται ικανοποιητικό ποσοστό ελεύθερου χρόνου στους σπουδαστές για τη μελέτη και εκπόνηση άλλων μαθησιακών δραστηριοτήτων Αποφυγή διδασκαλίας πολλών μαθημάτων του ίδιου εξαμήνου σε μία μέρα που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παρακολούθηση των μαθημάτων από τους φοιτητές Διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων στην πρωινή αλλά και στην απογευματινή ζώνη με στόχο να εξυπηρετούνται και οι φοιτητές που εργάζονται Διασφάλιση πλαισίων κλινικής άσκησης που λειτουργούν τόσο πρωινές όσο και απογευματινές ώρες με στόχο να μπορούν να πραγματοποιήσουν την κλινική άσκηση και οι φοιτητές που εργάζονται Η τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων συναντά δυσκολίες για τους παρακάτω λόγους: η ζήτηση αιθουσών διδασκαλίας είναι τις περισσότερες φορές μεγαλύτερη από την προσφορά ο αριθμός των εργαστηρίων του τμήματος είναι μικρός σε σχέση με τον αριθμό των εργαστηριακών μαθημάτων ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τον αυξημένο αριθμό σπουδαστών που εισάγονται κάθε έτος το Τμήμα διαθέτει μόνο μία μεγάλη αίθουσα που μπορεί να χωρέσει τον μεγάλο αριθμό των σπουδαστών που εισάγονται κάθε έτος (118 σπουδαστές). Όλες οι υπόλοιπες αίθουσες του τμήματος είναι μικρότερης χωρητικότητας (από 42 έως 48 φοιτητές). Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην οργάνωση της διδασκαλίας των θεωρητικών μαθημάτων με μεγάλο αριθμό σπουδαστών το Τμήμα έχει ένα μεγάλο αριθμό έκτακτων συνεργατών των οποίων οι ώρες διαθεσιμότητας μπορεί να συμπίπτουν Η δημιουργία λοιπόν ενός ικανοποιητικού ωρολογίου προγράμματος διδασκαλίας των μαθημάτων με τις δεδομένες υποδομές του Τμήματος που μπορεί να καλύπτει τους στόχους του προγράμματος σπουδών, τις ανάγκες των φοιτητών και των διδασκόντων αλλά και τις συνεργαζόμενες ώρες λειτουργίας των πλαισίων κλινικής άσκησης αποτελεί μια επίπονη και συντονισμένη προσπάθεια για τους υπεύθυνους του ωρολογίου προγράμματος Πόσα (και ποιά) από τα βασικά εισαγωγικά Μαθήματα διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ/ΕΠ των δύο ανώτερων βαθμίδων; Από τα εισαγωγικά μαθήματα του Τμήματος ένα διδάσκεται από εκπαιδευτικό πρώτης βαθμίδας του Τμήματος και άλλα διδάσκονται από μέλη ΕΠ άλλων Τμημάτων (π.χ. Τμήμα Γενικών Ιατρικών Μαθημάτων) Πόσα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος διδάσκουν μαθήματα που δεν εμπίπτουν στο στενό ή ευρύτερο γνωστικό τους πεδίο; Όλα τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του τμήματος διδάσκουν μαθήματα που εμπίπτουν στο στενό ή ευρύτερο γνωστικό τους πεδίο. Εφόσον το ερευνητικο-επιστημονικό πεδίο που εξειδικεύεται το κάθε μέλος αλλά και η επαγγελματική κλινική εμπειρία του είναι συναφής με το διδασκόμενο μάθημα, τότε το μάθημα θεωρείται ότι ανήκει στο στενό γνωστικό τους πεδίο. Ακόμη όμως και εκτός του στενού γνωστικού τους πεδίου, εφόσον όλα τα μέλη του μόνιμου προσωπικού του Τμήματος είναι εργοθεραπευτές που έχουν διδαχθεί στο προπτυχιακό τους πρόγραμμα όλο το φάσμα γνώσεων της επιστήμης της Εργοθεραπείας, θεωρείται ότι μπορούν να διδάξουν και άλλα μαθήματα που ανήκουν στο ευρύτερο πεδίο της Εργοθεραπείας.

62 Πώς κρίνετε τα εκπαιδευτικά βοηθήματα; Είδη και αριθμός βοηθημάτων (π.χ. βιβλία, σημειώσεις, υλικό σε ιστοσελίδες, κλπ) που διανέμονται στους φοιτητές. Σε όλα τα μαθήματα δίνονται διδακτικά βοηθήματα με τη μορφή σημειώσεων και βιβλίων. Για κάθε μάθημα υπάρχει τουλάχιστον ένα εγχειρίδιο που διανέμεται. Δυστυχώς η έλλειψη ελληνικών βιβλίων στα περισσότερα γνωστικά αντικείμενα της εργοθεραπείας οδηγεί στην κάλυψη της ύλης αυτών μέσα από σημειώσεις Υπάρχει διαδικασία επικαιροποίησης των βοηθημάτων; Πώς εφαρμόζεται; Πριν το τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους πραγματοποιείται διαδικασία επικαιροποίησης των καταλόγων των διανεμόμενων συγγραμμάτων και έντυπων σημειώσεων ώστε να ακολουθήσει ο προγραμματισμός προμήθειας για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, οι διδάσκοντες έχουν τη δυνατότητα αλλαγής των εκπαιδευτικών βοηθημάτων. Οι διδάσκοντες μπορούν να επικαιροποιούν τα βοηθήματα-σημειώσεις που χρησιμοποιούν μετά από αίτησή τους στο Τμήμα Πώς και πότε συγκεκριμένα διατίθενται τα βοηθήματα; Η διανομή των σημειώσεων γίνεται κατά το πρώτο μάθημα στην αρχή του εξαμήνου. Το Τμήμα φροντίζει ώστε να έχει προμηθευτεί επαρκή αριθμό αντιτύπων στην αρχή του κάθε εξαμήνου. Σχετικά με τη διανομή των επίσημων εκπαιδευτικών βιβλίων ακολουθείται η διαδικασία μέσω του Εύδοξος. ΕΓΚΑΙΡΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 5 των ερωτηματολογίων που δόθηκαν το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο , εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για την ικανοποίησή τους σχετικά με το κατά πόσο χορηγήθηκαν έγκαιρα τα συγγράμματα σε όλα τα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 87,2% των φοιτητών θεωρεί ότι χορηγούνται έγκαιρα. Ερώτηση 5. Έγκαιρη χορήγηση εκπαιδευτικών βοηθημάτων Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 39 4,6 4,7 4,7 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 67 8,0 8,2 12,9 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,5 18,9 31,8 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,4 33,1 64,8 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,4 35,2 100,0 Total ,9 100,0 Missing ,1 Total ,0

63 Ποιό ποσοστό της διδασκόμενης ύλης καλύπτεται από τα βοηθήματα; Τα βοηθήματα καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό, πάνω από το 80% της ύλης του μαθήματος. Επιπλέον, με την προτεινόμενη βιβλιογραφία, ο φοιτητής μπορεί να ανατρέξει συμπληρωματικά και να αντλήσει πληροφορίες υπερκαλύπτοντας τις εκπαιδευτικές του ανάγκες σε κάθε γνωστικό αντικείμενο. ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 6 των ερωτηματολογίων που δόθηκαν το χειμερινό εξάμηνο και εαρινό , εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για το κατά πόσο ικανοποιητικό είναι το διανεμόμενο βιβλίο/σύγγραμμα σε όλα τα θεωρητικά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 83% των φοιτητών βρίσκουν τα βιβλία/συγγράμματά τους ικανοποιητικά. Ερώτηση 6. Βαθμολόγηση του διανεμόμενου συγγράμματος Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 38 4,5 4,8 4,8 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,9 12,5 17,3 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,5 34,2 51,4 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,5 32,0 83,5 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,7 16,5 100,0 Total ,1 100,0 Missing ,9 Total ,0

64 63 Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 30 των ερωτηματολογίων που δόθηκαν το χειμερινό εξάμηνο και 11 των ερωτηματολογίων που δόθηκαν το εαρινό εξάμηνο , εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για το κατά πόσο επαρκείς θεωρούν τις σημειώσεις ή οποιοδήποτε άλλο υλικό που παρέχεται σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 92,9% των φοιτητών θεωρεί επαρκείς τις σημειώσεις των εργαστηριακών μαθημάτων. Ερώτηση 30. Βαθμολόγηση επάρκειας επιπρόσθετων σημειώσεων Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 21 1,3 1,7 1,7 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 64 4,0 5,3 7,1 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,7 25,1 32,2 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,8 42,7 74,9 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,7 25,1 100,0 Total ,5 100, ,1 Missing System 6,4 Total ,5 Total ,0

65 Παρέχεται βιβλιογραφική υποστήριξη πέραν των διανεμόμενων συγγραμμάτων; Στον οδηγό σπουδών, όπως αναφέρθηκε και προηγούμενα παρέχεται πρόσθετη προτεινόμενη βιβλιογραφία. Επίσης οι διδάσκοντες κατά τη διάρκεια των μαθημάτων προτείνουν αρθρογραφία ή βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του ΤΕΙ ή δικτυακούς τόπους στους οποίους ο σπουδαστής μπορεί να έχει πρόσβαση. Δυστυχώς οι σπουδαστές του Τμήματος δεν έχουν πάντα πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΡΓΑΣ εφόσον δεν είναι ανοιχτή όλες τις ημέρες της εβδομάδας και όσες μέρες είναι ανοιχτή, λειτουργεί με περιορισμένο ωράριο. ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 8 των ερωτηματολογίων που δόθηκαν το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο , εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για τη διαθεσιμότητα της βιβλιογραφίας στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 74,2% των φοιτητών αναφέρουν ότι η διαθεσιμότητα επιπρόσθετης βιβλιογραφίας στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος είναι ικανοποιητική. Ερώτηση 8. Βαθμολόγηση διαθεσιμότητας επιπρόσθετης βιβλιογραφίας στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 47 5,6 6,3 6,3 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,4 19,5 25,8 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,0 46,0 71,8 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,5 21,9 93,7 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ 47 5,6 6,3 100,0 Total ,0 100,0

66 Missing ,0 Total , Πώς κρίνετε τα διαθέσιμα μέσα και υποδομές; Αίθουσες διδασκαλίας: (α) Αριθμός και χωρητικότητα. Οι αίθουσες διδασκαλίας του Τμήματος Εργοθεραπείας βρίσκονται στον 1 ο και 3 ο όροφο του κτιρίου ΕΡΓΑΣ του ΤΕΙ Αθήνας. Αποτελούνται από 3 αίθουσες διδασκαλίας (Α1, Α6, Α8) στον 1 ο όροφο του κτιρίου και μία αίθουσα (Γ) στον 3 ο όροφο του κτιρίου ΕΡΓΑΣ. Η αίθουσα Α1 είναι η μοναδική με μεγάλη χωρητικότητα (έως 112 ατόμων) ενώ η αίθουσα Α6 42 άτομα και η Α8 48 άτομα. (β) Επάρκεια, καταλληλότητα και ποιότητα. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των φοιτητών ανά εξάμηνο (118 περίπου) και κατά συνέπεια και του μεγάλου αριθμού των φοιτητών που παρακολουθούν τα μαθήματα, οι δύο από τις τρεις αίθουσες του Τμήματος κρίνονται ανεπαρκείς σε ότι αφορά στη χωρητικότητά τους. Οι φοιτητές συνωστίζονται σε αυτές και αυτό οδηγεί σε μείωση παρακολούθησης των θεωρητικών μαθημάτων. Μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της εξεταστικής όπου στον αριθμό των φοιτητών που είναι γραμμένοι στο εξάμηνο που αντιστοιχεί το μάθημα, προστίθενται φοιτητές που προέρχονται από μεγαλύτερα ή μικρότερα εξάμηνα και οι οποίοι είτε χρωστάνε το μάθημα είτε το έχουν δηλώσει επιπλέον με τα μαθήματα του εξαμήνου τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε ορισμένα μαθήματα κατά τη διάρκεια της εξεταστικής να μην επαρκούν οι τρεις αίθουσες διδασκαλίας του Τμήματος για να χωρέσουν τους σπουδαστές που προσέρχονται για εξέταση και να χρησιμοποιούνται και αίθουσες από άλλα Τμήματα του ΕΡΓΑΣ. Αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα ζητήματα στον αριθμό των επιτηρητών εφόσον οι περισσότερες αίθουσες εξέτασης απαιτούν περισσότερους εκπαιδευτικούς για επιτήρηση αλλά και του γενικότερου προγραμματισμού της εξεταστικής. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί του Τμήματος είναι έκτακτοι συνεργάτες οι οποίοι διαθέτουν κυρίως απογευματινές ώρες στο τμήμα (λόγω πρωινής εργασίας) δημιουργεί έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας για να καλυφθούν τα μαθήματα κάποια από τα οποία πραγματοποιούνται στις εργαστηριακές αίθουσες του Τμήματος. Οι αίθουσες διατηρούνται σχετικά καθαρές και είναι οι περισσότερες φωτεινές. Δεν έχουν εγκαταστάσεις εξαερισμού παρά κάποιους ανεμιστήρες οι οποίοι συχνά χαλάνε από την πολλή χρήση και είναι ανασφαλείς. Η υπάρχουσα θέρμανση δεν καλύπτει τις ανάγκες της μεγάλης αίθουσας (Α1) ενώ δεν υπάρχει κλιματισμός για τους καλοκαιρινούς μήνες στις υπόλοιπες τρεις αίθουσες (Α6, Α8 και Γ). Να σημειωθεί ότι επειδή το κτίριο ΕΡΓΑΣ βρίσκεται στην οδό Αθηνών, υπάρχει πολύς θόρυβος (ιδιαίτερα όταν τα παράθυρα είναι ανοιχτά) με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται αρκετές φορές η διδασκαλία του

67 66 μαθήματος από τις κόρνες των αυτοκινήτων. Επιπλέον η ακουστική της μεγάλης αίθουσας Α1 είναι πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί που παραδίδουν μαθήματα σε μεγάλο αριθμό σπουδαστών στην αίθουσα αυτή, να αποκτούν σταδιακά χρόνια προβλήματα βραχνάδας ή κάλους στις φωνητικές τους χορδές. (γ) Βαθμός χρήσης. Οι τρεις αίθουσες διδασκαλίας είναι πλήρεις καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της εβδομάδας (δ) Επάρκεια, καταλληλότητα και ποιότητα του υποστηρικτικού εξοπλισμού. Γενικότερα ο υποστηρικτικός εξοπλισμός των αιθουσών διδασκαλίας κρίνεται ανεπαρκής. Καμία από τις αίθουσες διδασκαλίας δεν διαθέτει βιντεοπροβολέα και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Υπάρχει μόνο κάποιος αριθμός διαθέσιμων διαφανοσκόπιων για όλες τις αίθουσες. Οι παραπάνω ελλείψεις αναγκάζουν τους εκπαιδευτικούς είτε να αγοράζουν με προσωπικά τους έξοδα και να μεταφέρουν τους δικούς τους φορητούς υπολογιστές και βιντεοπροβολείς στις αίθουσες διδασκαλίας είτε να πληρώνουν με δικά τους έξοδα τις διαφάνειες που δημιουργούν για κάθε μάθημα είτε να κάνουν μάθημα χωρίς οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Μόνο δύο από τις τέσσερις αίθουσες έχουν οθόνη προβολής διαφανειών εκ των οποίων στη μία από αυτές τις αίθουσες (Α1) η οθόνη είναι τόσο μικρή για το μέγεθος της αίθουσας που οι φοιτητές που κάθονται από τα μεσαία θρανία και πίσω, δεν μπορούν να διακρίνουν το γραπτό υλικό των διαφανειών ενώ στην άλλη αίθουσα (Α8) η οθόνη είναι ακατάλληλη. Όλες οι αίθουσες διαθέτουν πίνακα και γραφείο Εκπαιδευτικά εργαστήρια: (α) Αριθμός και χωρητικότητα Το Τμήμα Εργοθεραπείας διαθέτει 5 εκπαιδευτικά εργαστήρια (Α2, Α4, Α5, Α7, Α9) τα οποία στεγάζονται στον 1 ο όροφο του κτιρίου ΕΡΓΑΣ. Τα εργαστήρια αυτά περιλαμβάνουν εργαστήριο Κεραμικής-Πλαστικές Εφαρμογές-Σχέδιο Χρώμα (Α2) με χωρητικότητα περίπου 40 ατόμων, εργαστήριο Υποστηρικτικής Τεχνολογίας (Α4) με χωρητικότητα 25 φοιτητών, το εργαστήριο Δ.Κ.Ζ., Νάρθηκες-Κινησιολογία (Α7) με χωρητικότητα περίπου 30 φοιτητών, το εργαστήριο Μικροτεχνίας Βιβλιοδεσία (Α9) με χωρητικότητα περίπου 25 σπουδαστών. Εκτός από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, το Τμήμα έχει διαμορφώσει μία αίθουσα σε χώρο Πολυαισθητηριακής Αγωγής (Α5) με σύγχρονο θεραπευτικό εξοπλισμό και τεχνολογία η οποία είχε χωρητικότητα περίπου 20 φοιτητών. (β) Επάρκεια, καταλληλότητα και ποιότητα των χώρων Το εργαστήριο Τεχνολογίας και το εργαστήριο Πολυαισθητηριακής Αγωγής είναι τα πιο σύγχρονα και περισσότερο επαρκή εργαστήρια σε ό,τι αφορά στις ανάγκες που καλύπτουν αλλά και στο σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτουν για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθημάτων που πραγματοποιούνται σε αυτά. Παρόλα αυτά, το καθένα από αυτά τα δύο αυτά εργαστήρια δεν μπορούν να καλύψουν πάνω από 25 σπουδαστές. Από τα υπόλοιπα τρία εργαστήρια (Α2, Α7, Α9), μόνο το εργαστήριο Κεραμικής-Πλαστικές Εφαρμογές- Σχέδιο Χρώμα (Α2) έχει τη δυνατότητα να καλύψει μεγάλο αριθμό σπουδαστών (περίπου 40 άτομα). Τα άλλα δύο εργαστήρια (Α7 και Α9) είναι μικρότερης χωρητικότητας και δεν μπορούν να καλύψουν μεγάλο αριθμό φοιτητών (πάνω από 30). Από όλα τα εργαστήρια του Τμήματος μόνο το εργαστήριο Τεχνολογίας (Α4) και το εργαστήριο Δ.Κ.Ζ. Νάρθηκες-Κινησιολογία διαθέτουν σταθερά προβολικά μηχανήματα. Στα υπόλοιπα εργαστήρια διατίθενται διαφανοσκόπια για την προβολή διαφανειών και οθόνες προβολής. Όλα τα εργαστήρια διατηρούνται σχετικά καθαρά, είναι φωτεινά, διαθέτουν θέρμανση και ανεμιστήρες οροφής. Μόνο το εργαστήριο της Υποστηρικτικής Τεχνολογίας (Α4) διαθέτει κλιματισμό για τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης καμία από τις αίθουσες των εργαστηρίων δεν έχει ηχομόνωση με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η διδασκαλία από το θόρυβο της λεωφόρου. ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Τα παρακάτω διαγράμματα των απαντήσεων των φοιτητών στην ερώτηση 32 των ερωτηματολογίων που δόθηκαν το χειμερινό εξάμηνο και 14 των ερωτηματολογίων που δόθηκαν το εαρινό εξάμηνο , εκφράζουν τη συνολική άποψη των φοιτητών για την επάρκεια των υποδομών του εργαστηρίου σε σχέση με το πλήθος των φοιτητών που τις χρησιμοποιούν, σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα των δύο εξαμήνων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 69,8% των φοιτητών θεωρεί ότι οι υποδομές είναι ικανοποιητικές.

68 67 Ερώτηση 32. Βαθμολόγηση της επάρκειας των υποδομών του εργαστηρίου Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent ΚΑΘΟΛΟΥ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ 154 9,6 10,3 10,3 ΛΙΓΟ / ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,4 19,9 30,2 Valid ΜΕΤΡΙΑ ,6 34,1 64,3 ΠΟΛΥ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ,1 23,9 88,2 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ / ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ,9 11,8 100,0 Total ,6 100, ,9 Missing System 8,5 Total 119 7,4 Total ,0 (γ) Βαθμός χρήσης. Τα εργαστήρια χρησιμοποιούνται όσο απαιτούν οι διδακτικές ανάγκες. Λόγω της ύπαρξης υπεράριθμων σπουδαστών, λειτουργούν σχεδόν όλες τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες με διπλές ή και τριπλές ομάδες σπουδαστών. (δ) Επάρκεια, καταλληλότητα και ποιότητα του εργαστηριακού εξοπλισμού. Το εργαστήριο της Τεχνολογίας (Α5) είναι σχεδιασμένο να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες ενός εργαστηρίου τεχνολογίας και εξοπλισμένο με αρκετούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ατομικές θέσεις εργασίας. Διαθέτει σύγχρονες τεχνολογικές προσαρμογές και βοηθήματα καθώς και λογισμικά προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εργοθεραπευτική πρακτική και στα οποία εκπαιδεύονται οι φοιτητές. Διαθέτει σταθερό προβολικό σύστημα το οποίο είναι συνδεμένο με ηλεκτρονικό υπολογιστή, οθόνη προβολής και τηλεόραση. Το εργαστήριο πολυαισθητηριακής αγωγής (Α4) είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο θεραπευτικό εξοπλισμό αισθητηριακής ολοκλήρωσης και πολυαισθητηριακής αγωγής όπως οι κουρτίνες φωτός, οι κούνιες, το μηχάνημα προβολής εικόνων στους τοίχους κ.α.. Τα υπόλοιπα εργαστήρια περιέχουν το απαραίτητο θεραπευτικό υλικό (βοηθήματα, προσαρμογές, αξιολογητικά εργαλεία, στρώματα, αναπηρικά αμαξίδια κ.α.) ή υλικά τέχνης (μουσικά όργανα, μπογιές, χαρτόνια, κατασκευαστικό υλικό κ.α.) για να καλύψουν τις ανάγκες των εργαστηριακών μαθημάτων, θέσεις και τραπέζια εργασίας, αποθηκευτικούς χώρους.

619 Εργοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας

619 Εργοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας 619 Εργοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας Το Τμήμα Εργοθεραπείας, ιδρύθηκε το 1977 στην Aνώτερη Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (Α.Σ.Υ.Κ.Π.) των Κέντρων Ανώτερης Τεχνολογικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.),

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ HELLENIC ASSOCIATION OF ERGOTHERAPISTS Ακαδημίας 91-93, 10677 τηλ/fax 2103228979 91-93 Akadimias street Athens 10677 HELLAS url: http://www.ergotherapists.gr - e-mail: info@ergotherapists.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.Δ Ι.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AND ACCREDITATION AGENCY Διασφάλιση Ποιότητας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Γνωστικό περιεχόμενο Περιεχόμενο Τμήματος Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καταλαμβάνει σημαντική θέση στο χώρο των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α.ΔΙ.Π. 1 ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Πανεπιστήμιο Σχολή Τμήμα: Τομέας: Όνομα και τίτλος διδάσκοντος: Επιστημονική ειδίκευση Τίτλοι και κωδικοί διδασκόμενων μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Ε - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ -----

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ (ΔΜΥΠ) Η Πρακτιική Άσκηση των Φοιιτητών του Τμήματος Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας

ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας Τμήμα: 12. Λογιστικής Α. Ιστορικό Με το Νομοθ..Διάταγμα 652/1970 ( ΦΕΚ 180 Α ) ιδρύθηκαν 5 Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής Εκπ/σεως (ΚΑΤΕ) μεταξύ των οποίων και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ

H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ΜΟΔΙΠ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ (από το συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Συμπληρώνεται με ευθύνη του κάθε διδάσκοντος χωριστά για καθένα από τα εξαμηνιαία προ-ή και μετά-πτυχιακά μαθήματα Ι. ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.Δ Ι.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AND ACCREDITATION AGENCY Διασφάλιση Ποιότητας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.3685/08 - Απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος Φαρμακευτικής του Ε.Κ.Π.Α., Συνεδρίασης της 22-11-2016 1. Αρμόδια όργανα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών α) Η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών α.1. α.2. α.3. Ανταπόκριση του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας

ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας Τμήμα: 6. Ιατρικών Εργαστηρίων Α. Ιστορικό Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ανήκει στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) και λειτουργεί από

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ Π.Μ.Σ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε. ΤΟΥ Α.Π.Θ. Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ Π.Μ.Σ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε. ΤΟΥ Α.Π.Θ. Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ Π.Μ.Σ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε. ΤΟΥ Α.Π.Θ. Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Έχοντας υπόψη 1.Τις διατάξεις των άρθρων 10 έως 12 του Ν. 2083/1992

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σκοπός: Ο σκοπός της πολιτικής ποιότητας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος είναι η συνεχής και συστηματική διασφάλιση, βελτίωση και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Εισαγωγή Το νέο πρόγραμμα σπουδών που ισχύει πλέον πλήρως, ξεκίνησε να εφαρμόζεται σταδιακά ανά έτος από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και είναι αποτέλεσμα αναμόρφωσης και

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας (ΤΕΙ- Α) Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Αυτό το παράρτημα διπλώματος ακολουθεί το υπόδειγμα που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΜΣ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ» (ΣΥ.Ε.Π.) ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Το Παιδαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανώνει και λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό Έτος 1998-1999, Πρόγραμμα Διδακτορικών

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ (ΤΕΙ-Α) Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Αυτό το παράρτημα διπλώματος ακολουθεί το υπόδειγμα που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1 Σκοπός Προγράμματος

Άρθρο 1 Σκοπός Προγράμματος ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ : «ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ 1 Άρθρο 1 Σκοπός Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Λογιστική και Πληροφοριακά Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Μεταπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 51040101 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Διάρκεια ακαδημαϊκού έτους Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 31η Αυγούστου του επομένου. Το διδακτικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Τμήμα Φυσικοθεραπείας Γνωστικό Αντικείμενο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ (ΤΕΙ-Α) Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα ς Συνοπτικό Πρόγραμμα Σπουδών Εφαρμογή: Σεπτέμβριος 2009 Αύγουστος 2013 (Συμβούλιο Τ.Ε.Ι.

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών. Άρθρο 1. Αντικείμενο-Σκοπός

Εσωτερικός Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών. Άρθρο 1. Αντικείμενο-Σκοπός Εσωτερικός Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών Άρθρο 1 Αντικείμενο-Σκοπός 1.1 Το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΤΜΕΜ) του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Διδακτορικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικό Τμήμα Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής» ΕΔΡΑ : ΜΑΡΟΥΣΙ (ΣΤΑΘΜΟΣ «ΕΙΡΗΝΗ» ΗΣΑΠ) ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Περιγραφή Συμβουλευτικής ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Συμβουλευτικών Κέντρων. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ/ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ/ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ/ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Συμπληρώνεται χωριστά για καθένα από τα εξαμηνιαία προ-ή και μετα-πτυχιακά κλινικά μαθήματα/ασκήσεις με ευθύνη του

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Αποτίμηση και Προγραμματισμός Δράσεων Διασφάλισης Ποιότητας Συναντήσεις Εργασίας (20 & 21/03/2017) Συνάντηση Εργασίας ΑΔΙΠ, Αποτίμηση

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγικό σημείωμα

1. Εισαγωγικό σημείωμα 1. Εισαγωγικό σημείωμα Η παρούσα έκδοση αποτελεί έναν οδηγό που αφ ενός αφορά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν τα Τμήματα στο πλαίσιο της εκπόνησης των πτυχιακών εργασιών και αφ ετέρου δίνει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ν. 4009/

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ν. 4009/ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ν. 4009/6.9.2011 Άρθρο 39/6.9.2011 Διδακτορική διατριβή - Προγράμματα διδακτορικών σπουδών ΜΕΡΟΣ Γ ΤΡΙΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2. Με απόφαση της κοσμητείας της σχολής μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ MΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ MΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ MΑΘΗΜΑΤΟΣ Ακαδημαϊκό 2017-2018 Έτος: Έναρξη: 01/01/2018 Λήξη: 31/12/2018 I. ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Πανεπιστήμιο Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΔΜΠΣ «ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ» ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 3 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Συνέχιση και Ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών

Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών 1. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λήψη του πτυχίου είναι οι εξής: Συγκέντρωση 104 ECTS (στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών αντιστοιχούν σε 22 μαθήματα) από τα βασικά υποχρεωτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝAOME1372 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 10 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΥΡΙΝΑ Σεπτέμβριος 2016 Η Πτυχιακή Μελέτη (ΠΜ) αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Μερικώς αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σπουδών και προϋποθέσεις για τη λήψη πτυχίου. Σε ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος και εξής

Μερικώς αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σπουδών και προϋποθέσεις για τη λήψη πτυχίου. Σε ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος και εξής Μερικώς αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σπουδών και προϋποθέσεις για τη λήψη πτυχίου Σε ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 και εξής Επιτροπή Προγράμματος Τμήματος Ψυχολογίας Ιούνιος 2018 Ταυτότητα και σκοποί Αναθεώρησηεπικαιροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Σ τ ρ α τ η γ ι κ ό Σχέ δ ι ο Τ μ ή μ α τ ο ς Α γ ρ ο ν ό μ ω ν κ α ι Τ ο π ο γ ρ ά φ ω ν Μ η χ α ν ι κ ώ ν Α Π Θ

Σ τ ρ α τ η γ ι κ ό Σχέ δ ι ο Τ μ ή μ α τ ο ς Α γ ρ ο ν ό μ ω ν κ α ι Τ ο π ο γ ρ ά φ ω ν Μ η χ α ν ι κ ώ ν Α Π Θ Σ τ ρ α τ η γ ι κ ό Σχέ δ ι ο Τ μ ή μ α τ ο ς Α γ ρ ο ν ό μ ω ν κ α ι Τ ο π ο γ ρ ά φ ω ν Μ η χ α ν ι κ ώ ν Α Π Θ ( Π ρ ο σ χ έ δ ι ο 2 4.11.2015) Κύρια αποστολή του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Το Διδακτορικό Δίπλωμα αποτελεί ακαδημαϊκό τίτλο ο οποίος πιστοποιεί την ουσιαστική συνεισφορά του κατόχου του στην εξέλιξη καίριων γνωστικών περιοχών,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, Ε.Κ.Π.Α. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας. Άρθρο 1 Γενικές Διατάξεις

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, Ε.Κ.Π.Α. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας. Άρθρο 1 Γενικές Διατάξεις ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, Ε.Κ.Π.Α. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Άρθρο 1 Γενικές Διατάξεις Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας (Ε.Κ.Λ.) του Προγράμματος Μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Το Τμήμα Ηλεκτρολογίας, ανήκει στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) του Τ.Ε.Ι. Πειραιά.

Διαβάστε περισσότερα

TMHMA ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΕΥΠ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΑΠΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

TMHMA ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΕΥΠ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΑΠΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ TMHMA ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΕΥΠ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΑΠΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Παρουσίαση: ρ Μαρία Λαβδανίτη Καθηγήτρια Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Ορισμός της Νοσηλευτικής Η Νοσηλευτική είναι ανθρωπιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. οδηγός σπουδών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. οδηγός σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών οδηγός σπουδών Ιστορικά Στοιχεία Ίδρυση του Τμήματος: Το Τμήμα δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Σπουδών α) Μαθήματα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ) β) Μαθήματα Ειδικής Υποδομής (ΜΕΥ) γ) Μαθήματα Ειδικότητας (ΜΕ)

Προγράμματα Σπουδών α) Μαθήματα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ) β) Μαθήματα Ειδικής Υποδομής (ΜΕΥ) γ) Μαθήματα Ειδικότητας (ΜΕ) Προγράμματα Σπουδών Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει το σύνολο σχεδόν των αντικειμένων εφαρμογής ενός ηλεκτρολόγου όπως η σχεδίαση και εποπτεία συστημάτων παραγωγής μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πάτρα, Δεκέμβριος 2015 1 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

πρόγραμμα στο ΤΕΙ Αθήνας

πρόγραμμα στο ΤΕΙ Αθήνας xvoaoy κά χρονικά πρόγραμμα στο ΤΕΙ Αθήνας Τμήμα Μαιευτικής Τ Ε Ι - Α % - Τίτλος: «Έρευνα στη γυναικεία αναπαραγωγή» ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Τμήμα Ψυχολογίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Τμήμα Ψυχολογίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Κρήτης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Τμήμα Ψυχολογίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Κρήτης Ρέθυμνο, Φεβρουάριος 2019 1 1.1. Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος Ψυχολογίας 1.1.1.

Διαβάστε περισσότερα

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών 3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα συνοπτικά περιγράμματα των μαθημάτων που διδάσκονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, είτε αυτά προσφέρονται από το τμήμα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας

Περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Το Περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΔΕ του ΔΠΜΣ «Γεωπληροφορική» μπορεί με απόφασή της να επιλαμβάνεται κανονιστικών ή διοικητικών θεμάτων.

Η ΕΔΕ του ΔΠΜΣ «Γεωπληροφορική» μπορεί με απόφασή της να επιλαμβάνεται κανονιστικών ή διοικητικών θεμάτων. Διοίκηση Προγράμματος Το ΔΠΜΣ διοικείται από την Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (ΕΔΕ) η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των Σχολών, που το διοργανώνουν. Η ΕΔΕ είναι αρμόδια για τη διοίκηση και διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ.

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ http://www.phys.ihu.gr ΙΟΥΛΙΟΣ 2019 1 Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ της ΕΛΛΑΔΟΣ αποτελεί αυτόνομο Τμήμα τετραετούς φοίτησης με ενιαίο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Καβάλα 2010 Άρθρο 1 Αντικείμενο, περιεχόμενο και σκοπός της αξιολόγησης 1) Η

Διαβάστε περισσότερα

Απογραφικό Δελτίο Εξαμηνιαίου Μαθήματος

Απογραφικό Δελτίο Εξαμηνιαίου Μαθήματος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Απογραφικό Δελτίο Εξαμηνιαίου Μαθήματος ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ: ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Συμπληρώνεται με ευθύνη του κάθε διδάσκοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΥΡΙΝΑ 2016 2017 Μητροπολίτη Ιωακείμ 2, 81400 Μύρινα, Λήμνος,.: +302254083100, :, +302254083109, : secr-nutr@aegean.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Οδηγός Υλοποίησης Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών & Φοιτητριών Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Οδηγός Υλοποίησης Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών & Φοιτητριών Περιεχόμενα Στόχοι - Πλεονεκτήματα...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1.ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1207002 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 7 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Παράρτημα Θεσσαλονίκης Με την αριθμ. 18/02-06-2015 πράξη της Δ.Ε. της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. τροποποιείται η προκήρυξη του Π.Μ.Σ. του Παιδαγωγικού Τμήματος με τίτλο «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» αναφορικά με τις κατηγορίες υποψηφίων.

Διαβάστε περισσότερα

«Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή»

«Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή» «Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Λογοπεδική / Λογοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα στη διασταύρωση ανθρωπιστικών και εφαρμοσμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΤΟΥ Γ.Π.Α. ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΤΟΥ Γ.Π.Α. Συντάκτες: Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Α. Εισαγωγή Οι φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής, προκειμένου να αποκτήσουν το πτυχίο τους, εκπονούν υποχρεωτικά πτυχιακή εργασία, υπό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Έγκριση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας με τίτλο: «Τεχνικές Οπτομετρικού Ελέγχου»

ΘΕΜΑ: Έγκριση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας με τίτλο: «Τεχνικές Οπτομετρικού Ελέγχου» INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY Digitally signed by INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY Date: 2014.09.30 10:05:56 EEST Reason: Location: Athens ΑΔΑ: ΩΣ649-5ΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Σχολή... Τμήμα... Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Ακαδημαϊκό έτος: 2014-2015 & 2015-2016 Ιανουάριος 2017 Πίνακας περιεχομένων 1 Η διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης... 1 1.1. Περιγραφή και ανάλυση της

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές της πολιτικής διασφάλισης της ποιότητας του Τμήματος. Διαδικασία ανάπτυξης

Αρχές της πολιτικής διασφάλισης της ποιότητας του Τμήματος. Διαδικασία ανάπτυξης Δήλωση Πολιτικής Ποιότητας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Δ.Π.Θ. Αρχές της πολιτικής διασφάλισης της ποιότητας του Τμήματος Η πολιτική διασφάλισης ποιότητας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Δ.Π.Θ. περιλαμβάνει διαδικασίες που τεκμηριώνουν

Διαβάστε περισσότερα

737 Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ Χαλκίδας

737 Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ Χαλκίδας 737 Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ Χαλκίδας 1. Εισαγωγή Η ασφάλεια πτήσεων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επιμελημένη και σωστή συντήρηση των διαφόρων τύπων αεροσκαφών. Ο ρόλος λοιπόν των μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ- ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ» Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ (Γ.Σ.Ε.Σ. Τμήματος της ) Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ (Γ.Σ.Ε.Σ. Τμήματος της ) Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ (Γ.Σ.Ε.Σ. Τμήματος της 10-6-2016) Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Άρθρο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Ο εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Μεταπτυχιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΙΔΡΤΜΑ ΛΑΡΙΑ ΠΑΡΑΡΣΗΜΑ ΣΡΙΚΑΛΩΝ ΣΜΗΜΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΣΑΣΑΗ ΚΣΙΡΙΩΝ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ

ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΙΔΡΤΜΑ ΛΑΡΙΑ ΠΑΡΑΡΣΗΜΑ ΣΡΙΚΑΛΩΝ ΣΜΗΜΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΣΑΣΑΗ ΚΣΙΡΙΩΝ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΙΔΡΤΜΑ ΛΑΡΙΑ ΠΑΡΑΡΣΗΜΑ ΣΡΙΚΑΛΩΝ ΣΜΗΜΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΣΑΣΑΗ ΚΣΙΡΙΩΝ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΥΕΒΡΟΤΑΡΙΟ 2010 ΓΝΩΣΙΚΟ ΑΝΣΙΚΕΙΜΕΝΟ 1. Γνωστικό Αντικείμενο του Σμήματος Η απόφαση του

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. www.psych.uoa.gr

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. www.psych.uoa.gr Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» Ακαδημαϊκό έτος 201-2016 www.psych.uoa.gr Πληροφορίες για το ΠΜΣ όπως αυτές αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ ίδρυσής του και στην Προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΔΜΠΣ «ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ» ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 Συλλογή βιβλιογραφικών δεδομένων και Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία Κανονισμός Εκπόνησης Πτυχιακής Εργασίας [σύμφωνα και με τον κανονισμό σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

Η άσκηση στο επάγγελμα είναι ελεγχόμενη από τις οικείες σχολές και αποσκοπεί:

Η άσκηση στο επάγγελμα είναι ελεγχόμενη από τις οικείες σχολές και αποσκοπεί: Π.Δ. 174 της 20/29.3.85. 'Ασκηση στο επάγγελμα των σπουδαστών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α' 59). 'Εχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 24 παραγρ. 2 εδάφιο τελευταίο του Ν. 1404/1983 "Δομή

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Πτυχιακών Μελετών Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

Κανονισμός Πτυχιακών Μελετών Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Κανονισμός Πτυχιακών Μελετών Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Η Πτυχιακή Μελέτη (ΠΜ) αποτελεί ειδική εργασία την οποία υποχρεωτικά πρέπει να εκτελέσει ο κάθε φοιτητής για την απόκτηση του Πτυχίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας

ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας Τ0 ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας Τμήμα: 08. Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Α. Ιστορικό Ως πρόδρομος του Τμήματος μπορεί να αναφερθεί η Μέση Σχολή ή Δασοκομική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

723 Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας

723 Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας 723 Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας Το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 200/1999 (ΦΕΚ 179 06/09/99), με πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τι ισχύει για τους εισακτέους μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 Σύμφωνα με το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια δήλωσης μαθήματος ΠΜ

Κριτήρια δήλωσης μαθήματος ΠΜ Κανονισμός Πτυχιακών Μελετών Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Εγκρίθηκε από την Κοσμητεία της Σχολής Περιβάλλοντος στην υπ αριθμ. 9/22.06.2015 συνεδρίασή της ) Η Πτυχιακή Μελέτη (ΠΜ) αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβαλλοντική Μηχανική και Επιστήμη» ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ 12, 671 00 ΞΑΝΘΗ HELLENIC REPUBLIC DEMOCRITUS

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δρ. Ιωάννα Λεονταρίδου Αισθητικός - Βιολόγος Αν. Καθηγήτρια Προϊσταμένη Τμήματος ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ Η αντίληψη ως προς το ωραίο Η διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.Δ Ι.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AND ACCREDITATION AGENCY Διασφάλιση Ποιότητας στην

Διαβάστε περισσότερα

Α ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ο Α Κύκλος Σπουδών οδηγεί στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην «Οπτική και Όραση».

Α ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ο Α Κύκλος Σπουδών οδηγεί στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην «Οπτική και Όραση». Α ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο Α Κύκλος Σπουδών οδηγεί στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην «Οπτική και Όραση». 1. Προϋποθέσεις για τη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) Κάθε Μεταπτυχιακός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148/Α /6-7-2008) «Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1 ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ. Άρθρο 1 Σκοπός Προγράμματος

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1 ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ. Άρθρο 1 Σκοπός Προγράμματος ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1 ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ Άρθρο 1 Σκοπός Προγράμματος 1. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθεί ο Κανονισμός Σπουδών του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ακολουθεί ο Κανονισμός Σπουδών του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ακολουθεί ο Κανονισμός Σπουδών του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών Τμήματος ΔΕΑΠΤ

Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών Τμήματος ΔΕΑΠΤ Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών Τμήματος ΔΕΑΠΤ Προοίμιο 1. Η Συνέλευση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, αναγνωρίζει και επιβεβαιώνει κατ αρχήν

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Ακαδημαϊκά έτη: 2014-2015 & 2015-2016 Απρίλιος 2017 Πίνακας περιεχομένων 1 Η διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (πρώην ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (πρώην ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ) ΠΡΑΞΗ ΜΟ.ΔΙ.Π. του ΤΕΙ πρώην (ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ) ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ (πρώην ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ) Τα Κριτήρια Διασφάλισης Ποιότητας των Ακαδημαϊκών Μονάδων Συντάκτης:

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οχημάτων. Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

Τμήμα Οχημάτων. Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Οχημάτων Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Συνοπτική Παρουσίαση Αντικείμενο Σπουδών Δομή των Σπουδών Ερευνητικό Έργο Διεθνείς Δραστηριότητες Μεταπτυχιακές Σπουδές Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Κοινό Πρόγραμμα 1ου έτους σπουδών (4 Μαθήματα Κορμού και 2 Μαθήματα Επιλογής)

Κοινό Πρόγραμμα 1ου έτους σπουδών (4 Μαθήματα Κορμού και 2 Μαθήματα Επιλογής) 1 Μαθήματα Τα μαθήματα και η ερευνητική απασχόληση για την απονομή των τίτλων του Δ.Π.Μ.Σ. περιγράφονται ως εξής: (α) Κάθε μάθημα διδάσκεται στην ελληνική γλώσσα επί 39 ωρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Α Τ Τ Ι Κ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Λ Ο Γ Ω Ν Κ Α Ι Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Α Τ Τ Ι Κ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Λ Ο Γ Ω Ν Κ Α Ι Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Α Τ Τ Ι Κ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Λ Ο Γ Ω Ν Κ Α Ι Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΜΣ «Διαχείριση και Βελτιστοποίηση Ενεργειακών Συστημάτων»

Διαβάστε περισσότερα

Εκπόνηση Πτυχιακών Εργασιών

Εκπόνηση Πτυχιακών Εργασιών ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΠ42.10-1 Σελ. 1 / 6 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΩΝ Αρ. Έκδοσης Ημερομηνία Περιγραφή Αλλαγής Παράγραφοι 1 2.10.2014 Τελική Έκδοση Όλες Για την έκδοση Για την έγκριση Κ. Λυκερίδου, ΥΔΠ Μ. Μπρατάκος,

Διαβάστε περισσότερα