ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΓΓΕΛΟΣ Κ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΓΓΕΛΟΣ Κ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012"

Transcript

1 ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΓΓΕΛΟΣ Κ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Μηχανισμός ρύθμισης της βιοσύνθεσης Προσέγγιση και μεθοδολογία αύξησης της παραγωγής των δραστικών ουσιών συγκεκριμένων δρογών

3 Γενικοί μεταβολίτες (γενικός μεταβολισμός) Είναι μια μεταβολική ενδιάμεση ουσία ή προϊόν, που συναντάται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, είναι απαραίτητη(ο) για την ανάπτυξη και τη ζωή και βιο-συντίθενται από ένα περιορισμένο αριθμό βιοχημικών μονοπατιών. Δευτερογενείς Μεταβολίτες (δευτερογενής μεταβολισμός): (Bernett και Bentlet) 1. απαντώνται ως διαφοροποιημένο προϊόν σε περιορισμένες ταξινομικές ομάδες, 2. δεν είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ή τη ζωή του οργανισμού που τα παράγει, 3. βιοσυντίθενται από έναν ή περισσότερους γενικούς μεταβολίτες και από μια ευρύτερη ποικιλία βιοχημικών μονοπατιών,

4 Δευτερογενείς Μεταβολίτες (δευτερογενής μεταβολισμός): Verpoorte και Alterman 1. ουσίες ειδικές για κάθε είδος που δεν είναι απαραίτητες για τη ζωή των οργανισμών, αλλά παίζουν ρόλο στην αλληλεπίδραση του οργανισμού με το περιβάλλον και έτσι βοηθούν τον οργανισμό να επιβιώσει. Συνεπώς οι δευτερογενείς μεταβολίτες μπορούν να θεωρηθούν βασικοί παράγοντες για την επιβίωση του οργανισμού ως είδος στο οικοσύστημά του.

5 Ρύθμιση - Σταθερή έκφραση - Επαγόμενη έκφραση - Σε επίπεδο γονιδίων - Σε επίπεδο πρωτεϊνών - Σε επίπεδο μεταβολισμού - Σε επίπεδο ουσιών - Συνάρτηση της Δράσης - Αναπτυξιακά ρυθμιζόμενη ή - Επαγόμενη από εξωτερικά ερεθίσματα ή ενδογενείς παράγοντες π.χ. σαλυκιλικό οξύ ή ιασμονικό οξύ.

6 Τα διάφορα βιοχημικά μονοπάτια που βιοσυνθέτουν τους Δ.Μ. μπορούν να εκφράζονται σε περισσότερα από ένα φυτά, όμως η ρύθμιση τους μπορεί να είναι διαφορετική:

7 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: η βιοσύνθεση ορισμένων σεσκιτερπενίων σε φυτά της οικογένειας Solalaceae επάγεται από μικροβιακές προσβολές ενώ σε άλλα είδη εκφράζεται συνεχώς. η βιοσύνθεση των ανθρακινονών στα φυτά της οικογένειας Rubiaceae: στη Rubia trinctorum λαμβάνει χώρα συνεχώς στη ρίζα, ενώ στα είδη του Cinchona λαμβάνει χώρα μόνο μετά από προσβολή από παθογόνα. Στη Morinda citrifolia οι ανθρακινόνες παράγονται συνεχώς και σε όλα τα μέρη του φυτού. Η συνθάση της χαλκόνης υπάρχει σχεδόν σε όλα τα φυτά και συμμετέχει στην βιοσύνθεση των φλαβανοειδών (εκτός της δράσης τους ως αντιοξειδωτικά στη διατροφή ή ως αντικαρκινικά φάρμακα, παίζουν σημαντικόρόλοστηζωήτωνφυτών: προστασία από UV, εγγενή πολλαπλασιασμό ή αλληλοεπίδραση με το περιβάλλον). Η συνθάσητης χαλκόνης ρυθμίζεται διαφορετικά στα διάφορα είδη ή κατά τη ζωή των φυτών.

8 Η Ρύθμιση στο επίπεδο των ενζύμων λαμβάνει χώρα μέσω των παρακάτω μηχανισμών: Ανατροφοδότηση (feed-back) Αλλοστερική αλληλοεπίδραση Διαθεσιμότητα συν-παράγοντα Φωσφορυλίωση

9 Η Ρύθμιση στο επίπεδο της Διαμερισματοποίησης Μεταφορά (διάχυση, ενεργός μεταφορά) Παραδείγματα Υοσκυαμίνη παράγεται στις ρίγες του Hyoscamus niger και μεταφέρεται στα φύλλα όπου μετατρέπεται σε σκοπολαμίνη με εποξείδωση. Η συσσώρευση των αλκαλοειδών του ινδολίου (βινβλαστίνη, βινκριστίνη) του Catharanthus roseus στα χυμοτόπια μπορεί να γίνει και με τα δύο είδη (διάχυση ή ενεργό μεταφορά).

10 Συνεπώς H κατανόηση του μηχανισμού βιοσύνθεσης των Δ.Μ. και ιδίως η κατανόηση του ρόλου των ρυθμιστικών (κλειδιά) ενζύμων ή των γονιδίων τους μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής τους από τα φυτά είτε με κλασικές είτε με βιοτεχνολογικές μεθόδους.

11 ΕΡΩΤΗΣΗ Σας ζητείται να μελετήσετε σε ποιο επίπεδο (μεταβολισμού, πρωτεϊνοσύνθεσης ή γονιδιακής έκφρασης) ρυθμίζεται η βιοσύνθεση των διτερπενίων του λάδανου. Αναπτύξτε την προσέγγιση που θα ακολουθήσετε και τεκμηριώστε την απάντηση σας.

12 Μεταβολική Μηχανική Το μέρος της γενετικής μηχανικής που ασχολείται με την πειραματική δυνατότητα γενετικής τροποποίησης βιοχημικών μονοπατιών είθισται τελευταία να ονομάζεται Μεταβολική Μηχανική Τελευταία η εφαρμογή μεθόδων μοριακής βιολογίας και βιοτεχνολογίας συμπεριλαμβανομένων της γενετικής μηχανικής οδήγησε στην παραγωγή διαγονιδιακών φυτών και ποικιλία νέων προϊόντων όπως: εδώδιμα ή μη εμβόλια, βιοδιασπώμενα πλαστικά, πρωτεΐνες για απολύμανση εδαφών κλπ. νωπά προϊόντα με τροποποιημένα χαρακτηριστικά μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς φυσικά προϊόντα με φαρμακευτικό ή βιομηχανικό ενδιαφέρον, όπως: λιγνίνες με διαφορετική σύνθεση υπομονάδων που δεν εμποδίζουν την παραγωγή χαρτιού ασυνήθιστα εδώδιμα ή βιομηχανικά λάδια άμυλα με διαφορετική ποιότητα αλεύρων αύξηση στην παραγωγή ταξόλης κλπ.

13 Μεταβολική Μηχανική Τέσσερις μεταβλητές επηρεάζουν το αποτέλεσμα της Μεταβολικής Μηχανικής : Απρόβλεπτα αποτελέσματα όταν τροποποιήσεις ένα μόνο ένζυμο σ ένα μονοπάτι (Feedback and/or feed forward controls). Η μεταβολή του μεταβολισμού μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη των φυτών π.χ. νανισμός λόγω μη ελεγχόμενης αύξησης παραγωγής λυκοπενίου. Επιρροή περιβαλλοντικών παραγόντων στη γονιδιακή έκφραση των διαγονιδίων π.χ. πετούνια. Επίδραση της Διαμερισματοποίησης.

14 Αυτές οι μεταβλητές μπορούν να αντιμετωπισθούν μερικώς με προσαρμογή της στρατηγικής της Μ.Μ.: Γνώση των βιοχημικών μονοπατιών συμπεριλαμβανομένων των ενδιαμέσων προϊόντων και ενζύμων κλειδιά. Χρήση κυτταροκαλλιεργειών με διαφορετικά υποστρώματα και εκμαιευτείς (elicitors).

15 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι της μεταβολικής μηχανικής στα φυτά: ηπαραγωγήμεγαλύτερηςποσότητας συγκεκριμένου επιθυμητού προϊόντος, η παραγωγή μικρότερης ποσότητας συγκεκριμένου ανεπιθύμητου προϊόντος και η παραγωγή ενός νέου προϊόντος για το φυτό, όπως είναι ένα μόριο που παράγεται στη φύση αλλά όχι στο συγκεκριμένο φυτό ή ακόμη και ένα εντελώς νέο προϊόν.

16 Πίνακας 1. Οι στρατηγικές που ακολουθούνται για την αύξηση ή ελάττωση ουσιών στη μεταβολική μηχανική Αύξηση Επιθυμητού Συστατικού Αύξησητηςροήςπροςτοεπιθυμητόσυστατικό Παράκαμψη βημάτων που περιορίζουν το ρυθμό (rate limiting) Ελάττωση της ροής μέσω ανταγωνιστικών μονοπατιών Υπερ-έκφραση ρυθμιστικών γονιδίων που επάγουν το ενδιαφερόμενο μονοπάτι Παρεμπόδιση του καταβολισμού Αύξηση των κυττάρων που παράγουν το συστατικό

17 Ελάττωση επιπέδων συστατικού Ελάττωση της ροής σε ένα βιοσυνθετικό μονοπάτι Αύξηση της ροής σε ανταγωνιστικά μονοπάτια Παρεμπόδιση βήματος στο βιοσυνθετικό μονοπάτι (block step out) Καταστολή ρυθμιστικών γονιδίων που επάγουν το ενδιαφερόμενο μονοπάτι Αύξηση του καταβολισμού του Νέο συστατικό Χρήση πρόδρομων για το σχηματισμό νέου συστατικού για το φυτό ή εντελώς νέου συστατικού Engineering the plant cell factory for secondary metabolite production, Verpoorte R, van der Heijden R, Memelink J, Transgenic Research 2000, 9:

18 ΚΥΡΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ π.χ. TF ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΗΣ (Oksman-Galdentey K.M. and D.Inze. Sept Plant cell factories in the post-genomic era: new ways to produce designer secondary metabolites. Trends in Plant Science, 9: 9. ) ΕΚΛΥΟΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ Ε Σχήμα 14. Υποθετικό βιοσυνθετικό μονοπάτι του δευτερογενούς μεταβολίτη Ε. Τα γονίδια a-d εμπλέκονται στηβιοσύνθεσητουεπιθυμητούμεταβολίτηε. Το γονίδιο e εμπλέκεται στον περαιτέρω μεταβολισμό της ένωσης Ε σε F. Η λειτουργία του γονιδίου f μπορεί να αποκλειστεί χρησιμοποιώντας RNAi ή αντινοηματικές τεχνικές. Ο TF είναι ένας μεταγραφικός παράγοντας με το ρόλο του κύριου ρυθμιστή. Η TP είναι μια πρωτεΐνη-μεταφορέας η οποία εμπλέκεται στη μεταφορά της ένωσης Ε από το εσωτερικό του φυτικού κυττάρου σε κενοτόπια και εξωκυτταρικούς χώρους.

19 Μεταβολική Μηχανική των μονοπατιών των δευτερογενών μεταβολιτών.* Η μηχανική των μονοπατιών των δευτερογενών μεταβολιτών απαιτεί πολύ καλή γνώση της πλήρους βιοσυνθετικής πορείας. Οι ακόλουθες στρατηγικές (1-7, σε ροζ φόντο στην Εικόνα 1) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν ή να τροποποιήσουν την παραγωγή ενός υποθετικού φυτικού μεταβολίτη Ε. 1. Μειώνουμε τον καταβολισμό της επιθυμητής ένωσης. 2. Ενισχύουμε την έκφραση ή δραστικότητα ενός ρυθμο-καθοριστικού ενζύμου. 3. Εμποδίζουμε την αναδρασική αναστολή ενός ενζύμου-κλειδί. 4. Μειώνουμε το ρυθμό ροής μέσω ανταγωνιστικών μονοπατιών. 5. Ενισχύουμε την έκφραση ή δραστικότητα όλων των γονιδίων τα οποία εμπλέκονται στο μονοπάτι. 6. Διαμερισματοποίηση της επιθυμητής ένωσης. 7. Μετατροπή ενός υπάρχοντος προϊόντος σε ένα νέο προϊόν. Από τις στρατηγικές αυτές, μερικές μόνο έχουν μέχρι στιγμής επιδειχθεί επιτυχώς. Οι στρατηγικές απόκτησης λειτουργικότητας και απώλειας λειτουργικότητας έχουν υιοθετηθεί για μεμονωμένα γονίδια. Η ανακάλυψη μεταγραφικών παραγόντων οι οποίοι μπορούν να ρυθμίσουν ολόκληρο το μονοπάτι έχει ανοίξει νέους δρόμους προς την ελεγχόμενη παραγωγή δευτερογενών μεταβολιτών, για παράδειγμα σε καλλιεργούμενα φυτικά κύτταρα. Η υπερ-έκφραση των μεταφορέων σε καλλιεργούμενα φυτικά κύτταρα επίσης έχει δείξει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε τοξικές ενώσεις από το εσωτερικό του φυτικού κυττάρου στον εξωκυττάριο χώρο. Πρόσφατα, η ταυτόχρονηυπερ-έκφραση δύο γονιδίων τα οποία κωδικοποιούν το ρυθμο-καθοριστικό ανοδικό ένζυμο τρανσφεράση της Ν-μεθυλοπουτρεσκίνης (PMT) καιτοκαθοδικόένζυμο6β-υδροξυλάση της υοσκυαμίνης (H6H) της βιοσύνθεσης των τροπανοαλκαλοειδών είχε ως αποτέλεσμα την υψηλότερη παραγωγή σκοπολαμίνης που έχει επιτευχθεί ποτέ σε καλλιεργούμενες θυσσανώδεις ρίζες. * Μετάφραση του Box 2 απότοάρθροτωνoksman-galdentey K.M. and D. Inze: Plant cell factories in the post-genomic era: new ways to produce designer secondary metabolites. Trends in Plant Science, 9: 9. Sept 2004.

20 Διαφορική διαμόρφωση πολυγονιδιακής οικογενείας (Differential modulation of a multigene family) Η διαφορική διαμόρφωση μιας πολυγονιδιακής οικογένειας είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους χειρισμούς της μεταβολικής μηχανικής: π.χ. Καταστολή ενός ή περισσοτέρων από τα γονίδια αυτά από ένα αντινοηματικό γονίδιο αντισταθμίζεται από υπερ-έκκφραση των άλλων γονιδίων της οικογενείας (συνθάση της χαλκόνης)

21 Βιοσύνθεση των τερπενίων Λειτουργίες : Διατήρηση της ρευστότητας της κυτταρικής μεμβράνης (στεροειδή) Μεταφορά ηλεκτρονίων (ουμπικινόνη, μενακινόνη, πλαστοκινόνη) Γλυκοσυλίωση των πρωτεϊνών Ρύθμιση της κυτταρικής μεμβράνης (ορμόνες, κτλ) Χρησιμοποίηση από τα φυτά για ειδικευμένους σκοπούς: τοξίνες για αμυντικούς σκοπούς (φυτοαλεξίνες: σεσκιτερπένια ή διτερπένια) σήματα αμυντικού χαρακτήρα σε αέριο μορφή (μονοτερπένια και σεσκιτερπένια) γονιμοποιητές σε άνθη (μονοτερπένια) φωτο-προστατευτετικές ουσίες (ισοπρένια ή καροτενοειδή) Έχουν οικονομική σημασία: σημαντικά φαρμακευτικά προϊόντα: (ταξόλη-διτερπένιο, βινκριστίνη, καμποθεσίνη-αλκαλοειδή του ινδολίου από μονοτερπένια) αρωματικές ουσίες: πολλές εμπορικές σημαντικές αρωματικές ουσίες είναι μονοτερπένια ή σεσκιτερπένια

22 Στρατηγικές για βιο-μηχανική στα τερπένια: Ανθεκτικότητα σε έντομα ή ασθένειες εισαγωγή νέων συστατικών τερπενοειδούς χαρακτήρα ανα-εισαγωγή αμυντικών ουσιών σε καλλιέργειες που τις έχασαν λόγω γενετικής βελτίωσης. Βελτίωση στην παραγωγή σημαντικών τερπενίων φαρμακευτικών ουσιών αρωματικών ουσιών

23 Isoprene (short for isoterpene), or 2-methyl-1,3-butadiene, is a common organic compound with the formula CH2=C(CH3)CH=CH2. Under standard conditions it is a colorless liquid. However, this compound is highly volatile because of its low boiling point. FIVE-CARBON MOLECULE ISOPRENE

24 Isoprene (C5H8) is the monomer of natural rubber and also a common structure motif to an immense variety of other naturally occurring compounds, collectively termed the isoprenoids. Molecular formula of isoprenoids are multiples of isoprene in the form of (C5H8)n, and this is termed the isoprene rule. The functional isoprene units in biological systems are dimethylallyl diphosphate (DMADP) and its isomer isopentenyl diphosphate (IDP). The singular terms isoprene and terpene are synonymous whereas the plurals isoprenes or terpenes refer to terpenoids (isoprenoids).

25 FIVE-CARBON MOLECULE ISOPRENE

26

27 Cellular Topology of the Isoprenoid Metabolic Network in Plant Cells as Deduced from the Compartmentalization of A. thaliana Enzymes.Mt, mitochondria; Chl, chloroplasts; ER, endoplasmic reticulum; AACT, acetoacetyl-coa thiolase; HMGS, 3-hydroxy-3-methylglutaryl- CoA (HMG-CoA) synthase; HMGR, 3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA reductase; MVA, mevalonate; MK, mevalonate kinase; MVAP, Mevalonate-5P; PMK, phosphomevalonate kinase; MVAPP, mevalonate-5pp; MPDC, diphosphomevalonate decarboxylase; GA-3P, D- glyceraldehyde 3-phosphate; DXS, 1-deoxy-D-xylulose-5-phosphate (DXP) synthase; DXR, DXP reductoisomerase; MEP, 2-C-methyl-D-erythritol 4-phosphate; MCT, MEP cytidyltransferase; CDP-ME, 4-(cytidine 5'-diphospho)-2-C-methyl-D-erythritol; CMK, CDP-ME kinase; CDP-ME2P, 2-Phospho-4-(cytidine 5'-diphospho)-2-C-methyl-D-erythritol; MCS, 2-Cmethyl-D-erythritol 2,4-cyclodiphosphate (ME-2,4cPP) synthase; HDS, 1-hydroxy-2-methyl-2- butenyl 4-diphosphate (HMBPP) synthase; HDR, HMBPP reductase; IPPI, isopentenyl diphosphate (IPP,C5) Delta-isomerase; DMAPP (C5), dimethylallyl diphosphate; GPS, geranyl diphosphate (GPP,C10) synthase; FPS, farnesyl diphosphate (FPP,C15) synthase; GGPS, geranylgeranyl diphosphate (GGPP,C20) synthase; OPS, oligoprenyl diphosphate (HOPP, C25-C45) synthase; SPS, solanesyl diphosphate (SPP,C45) synthase; PPS, polyprenyl diphosphate (PPP,C50) synthase; SQS, squalene synthase; PSY, phytoene synthase; IPT, isopentenyl transferase; SS, sesquiterpenoid synthase; MS, monoterpenoid synthase; DS, diterpenoid synthase; HPT, homogentisate phytyl transferase; HST, homogentisate solanesyl transferase; DHNAPT, 1,4-dihydroxy-2-naphtoate phytyl transferase; HBPT, 4- hydroxybenzoate polyprenyltransferase; GGR, geranylgeranyl reductase; CHS, chlorophyll synthase. Vranová E et al. Mol. Plant 2012;5: The Author Published by the Molecular Plant Shanghai Editorial Office in association with Oxford University Press on behalf of CSPB and IPPE, SIBS, CAS.

28 Overview of isoprenoid metabolic pathways localized to the cytosol and to plastids in plants. The symbol for anabolic reactions is a solid arrow, whereas catabolic reactions are indicated by arrows with dotted lines. Multiple steps are characterized by an open arrow. Known enzymes involved in IPP biosynthesis are numbered: 1, DXP synthase; 2, DXP reductoisomerase: 3, 2-C-methyl-D-erythritol 4-phosphate cytidyltransferase; 4, 4-(cytidine 50-diphospho)-2-C-methyl-D-erythritol kinase; 5, 2-C-methyl-D-erythritol 2,4-C-cyclodiphosphate synthase; 6, (E)-4-hydroxy-3-methylbut- 2-enyl diphosphate synthase; 7, (E)-4-hydroxy-3-methylbut-2-enyl diphosphate reductase; 8, acetoacetyl-coa thiolase; 9, 3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA synthase; 10, 3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA reductase; 11, MVA kinase; 12, phosphomevalonate kinase; 13, MVA diphosphate decarboxylase.

29 Ημιτερπένια: C 5 C 5 Διφωσφορικό ισοπεντενύλιο (IPP) Διφωσφορικό διμεθυλαλλύλιο (DMAPP) Κυτοκινίνες Μονοτερπένια: C 10 Διφωσφορικό γερανύλιο Σεσκιτερπένια: CC Διφωσφορικό φαρνεσύλιο Διτερπένια: C 20 C 20 Διφωσφορικό γερανυλγερανύλιο Γιβερελλίνες ent-καουρένιο Τριτερπένια: Τριτερπένια: C C Σκουαλένιο Τετρατερπένια: C 40 Φυτοένιο Αψισικό οξύ Σχήμα 9. Βιοσυνθετικό μονοπάτι των τερπενίων όπου φαίνονται όλες οι κατηγορίες (Buchanan et al., 2000).

30 Πυρήνας Στερόλες C30 Τριτερπένια ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕΒΑΛΟΝΙΚΟΥ Ακετυλο-CoA Πρενυλίωση Σεσκιτερπένια Φαρνεσυλίωση Πολυπρενόλες Κυτταρόπλασμα Πυροσταφυλικό + PGAL ΜΟΝΟΠΑΤΙ MEP Ισοπρένιο Χλωροπλάστης Μονοτερπένια Διτερπένια C40 Καροτενοειδή C45 Φυτόλες Current Opinion in Plant Biology Σχήμα 8. Σχηματική αναπαράσταση του βιοσυνθετικού μονοπατιού των τερπενίων (Chappell, 2002)

31 MYA Πυροσταφυλικό / 3-φωσφορική γλυκεραλδεΰδη Πρόωρη συνθάση του CPP, συνθάση-κ IPP IPP GGPP Κυτταρόπλασμα Ώριμη συνθάση του CPP CPP Συνθάση-Κ Προπλαστίδιο ent-καουρένιο ent-καουρένιο Μονοξυγονάση/ες του κυτοχρώματος P450 GA 12 -αλδεΰδη «Φυσιολογικά αδρανείς GA» Υδροξυλίωση-28 Φυτικές ορμόνες GA Οξείδωση-20 Υδροξυλίωση-28 Οξείδωση-20 Υδροξυλίωση-38 GA 12 Οξείδωση-7 Ενδοπλασματικό Δίκτυο Σχήμα 10. Σχηματική αναπαράσταση της σύνθεσης των γιβερελλινών και η ενδοκυτταρική διαμερισματοποίηση στα ανώτερα φυτά (Lange, 1998).

32 Πυροσταφυλική ομάδα 1-δεοξυ-5-φωσφοξυλουλόζη 2 Ακετυλο- CoA Πυροσταφυλική ομάδα 4-φωσφορική-2- μεθυλο-dερυθριτόλη Ακετυλο- CoA Μεβαλονικό οξύ Σχήμα 7. Παραγωγή του IPP δια μέσω των πλαστιδιακού και κυτοπλασματικού βιοσυνθετικών μονοπατιών των τερπενίων (Buchanan et al., 2000).

33 Ακετυλο-CoA Θειολάση Ακετυλο-CoA Ακετοακετυλο-CoA Συνθάση του HMG-CoA Ακετυλο-CoA 3-Υδροξυ-3-μεθυλογλουταρυλο-CoA (HMG-CoA) Αναγωγάση του HMG-CoA Κινάση του MVA Κινάση του MVAP Αποκαρβοξυλάση του MVAPP Μεβαλονικό οξύ (MVA) 5-Φωσφορικό μεβαλονικό οξύ (MVAP) 5-Διφωσφορικό μεβαλονικό οξύ (MVAPP) Διφωσφορικό ισοπεντενύλιο (IPP) Σχήμα 6. Σχηματική αναπαράσταση της βιοσύνθεσης των τερπενίων στο κυτταρόπλασμα (Buchanan et al., 2000).

34 Πυροσταφυλικό οξύ ακετυλο-coa ακετοακετυλο-coa Ρεδουκτάση του 3-υδροξυ-3-μεθυλο-γλουταρυλο- CoA (HMGR) 2 NADH Μεβαλονικό οξύ 3-υδροξυ-3-μεθυλο-γλουταρυλο- CoA Φωσφορικό μεβαλονικό οξύ Πυρο-φωσφορικό μεβαλονικό οξύ πυροφωσφορικό ισοπεντενύλιο (ΙΡΡ)

35 Στερόλες ΕΔ Φυτοαλεξίνες Γλυκοζυλίωση Αυλός Αυλός Κυτταρόπλασμα Καταλυτική περιοχή Ν-τελική ακολουθία Ακολουθία συνδέτη Μεμβρανική πρόσφυση Σχήμα 11. Απεικονίζεται ένα πρόσφατο μοντέλο για την τοπολογία και το στόχο της αναγωγάσης του 3-υδροξυ-3-μεθυλο-γλουταρυλο-CoA (HMGR) (McCaskill, D. and Croteau, R. Some caveats for bioengineering terpenoid metabolism. Trends in Biotechnology 16: , 1998).

36 Examples of Environmental and Developmental Factors that Affect the Isoprenoid Pathway Network.(A) Effect of de-etiolation. Vranová E et al. Mol. Plant 2012;5: The Author Published by the Molecular Plant Shanghai Editorial Office in association with Oxford University Press on behalf of CSPB and IPPE, SIBS, CAS.

37

38

39 A schematic representation for several natural product biosynthetic pathways in plants to illustrate how coordinate interactions between intracellular compartments are important for the biosynthesis of these diverse and complex molecules. TCA, tricarboxylic acid cycle; IPP, isopentenyl diphosphate; Phe, phenylalanine; G3P, glyceraldehyde 3 phosphate.

40 Η βιοσυνθετική οδός των τερπενίων Δευτερογενείς μετατροπές: Υδροξυλιώσεις Αναγωγές Γλυκοσυλιώσεις διφωσφορικό (-)-ent-κοπαλύλιο ent-καζα-12,15-διένιο διφωσφορικό (+)-ent-κοπαλύλιο Tholl, Current Opinion in Plant Biology, 2006

41 Η βιοσυνθετική οδός των τερπενίων Tholl, Current Opinion in Plant Biology, 2006

42 Τα λαβδανικά διτερπένια του Cistus creticus subsp. creticus Λαβδ-13-εν-8α-15-διόλη Οξικός εστέρας της λαβδ-13-εν-8α-15-διόλης Λαβδ-7,13-διέν-15-όλη Οξικός εστέρας της λαβδ-7,13-διέν-15-όλης Παράγωγα οξειδίου της μανοόλης

43 Η βιοσύνθεση λαβδανικών διτερπενίων Δευτερογενής μεταβολισμός Πρωτογενής μεταβολισμός αβιενόλη σκλαρεόλη λαβδαδιενόλη αβιεταδιένιο??? syn-διφωσφορικό κοπαλλύλιο GGPP ent-διφωσφορικό κοπαλλύλιο syn-στεμάρ-13-ένιο syn-πιμαρα-7,15-διένιο ent-σανδαρακοπιμαραδιένιο ent-καζα-12, 15-διένιο ent-καουρένιο oρυζαλεξίνες S μομιλακτόνες Α και Β oρυζαλεξίνες A-F φυτοκαζάνες A-Ε γιββερελλίνες Guo and Wagner, Planta, 2005; Prisic et al, Plant Physiol, 2004

44 Proposed pathway to labdane type diterpenes predominant in C. creticus resin Συνθάση της διφωσφορικής κοπαλόλης labd 7,13 dien 15 ol acetate? cdna???? labd 7,13 dien 15 ol Συνθάση της σκλαρεόλης cdna? sclareol labd 13 ene 8a ol 15 yl acetate

45

46 ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΩΝ Περισσότερες από 4500 ενώσεις φλαβονοειδών είναι γνωστές μέχρι σήμερα: οι χαλκόνες, οι αουρόνες, οι κατεχίνες, οι φλαβονόνες, τα ισοφλαβονοειδή, οι φλαβόνες, οι φλαβονόλες, οι λευκοανθοκυανίνες και οι ανθοκυανίνες

47 Φυτικές-ζωικές αλληλεπιδράσεις και φλαβονοειδή Το χρώμα των ανθέων (ανθοκυανίνες) ελκύει τους επικονιαστές. Οι φλαβόνες, οι φλαβονόλες, οι χαλκόνες και οι αουρόνες επηρεάζουν επίσης το χρωματισμό. Εξειδικευμένα φλαβονοειδή έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα φυτά από την UV-B ακτινοβολία, ιδιότητα που αποδίδεται στην καμφερόλη. Οι προανθοκυανίνες ευθύνονται για την πικρή γεύση και τη στυπτικότητα ορισμένων φυτών. Επίσης τα ισοφλαβονοειδή είναι υπεύθυνα για την αντιμυκητιασική δράση ορισμένων φυτών. Ακόμηέχειαποδειχθείότιχρησιμεύουν στην προστασία της υγείας του ανθρώπου και έχουν φαρμακολογικές ιδιότητες. Τα φλαβονοειδή θεωρείται ότι είναι ρυθμιστές της ανοσοποιητικής και φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού. Έχουν ακόμη αντικαρκινικές, αντιικές, αντιτοξικές και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες. Διατροφή πλούσια σε ισοφλαβονοειδή, όπως είναι η διατροφή με σόγια, μειώνει αισθητά τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

48

49 p-κουμαρυλο-coa + 3-μηλονυλο-CoA Συνθάση της χαλκόνης Αναγωγάση του NADPH Συνθάση της χαλκόνης Ισπιδόλη (αουρόνη) Ισολικουιριτιγενίνη (χαλκόνη) 4,2, 4, 6 -Τετραϋδροξυχαλκόνη (χαλκόνη) 4,4,6 -Τριυδροξυαουρόνη (αουρόνη) 2-Υδροξυισοφλαβονόνη Λικουιριτιγενίνη (φλαβονόνη) Ναρινγενίνη (φλαβονόνη) 2-Υδροξυισοφλαβονόνη Δαιζδεΐνη (ισοφλαβονοειδές) Γενισταΐνη (ισοφλαβονοειδές) Φορμονονετίνη 2 -Υδροξυφορμονονετίνη 2,4,5 -Τριμεθοξυφορμονονετίνη Αναγωγάση της βεστιτόνης 9-Απομεθυλομυνδοσερόνη (ροτενοειδές) Αφυδατάση της DMI Βιοχανίνη Α Σχήμα 12. Βιοσυνθετικό μονοπάτι για την παραγωγή εξειδικευμένων υποκατηγοριών των φλαβονοειδών (χαλκόνες, αουρόνες, φλαβονόνες και ισοφλαβονοειδή). (Buchanan et al., 2000). (-)-Βεστιτόνη 7,2 -Διυδροξυ-4 -μεθοξυισοφλαβονόλη (DMI) (-)-Μεδικαρπίνη

50 Ναρινγενίνη (φλαβονόνη) Απιγενίνη (φλαβόνη) Υδροξυλίωση του δακτυλίου Β Διυδροκερσετίνη (διυδροφλαβονόλη) Κερσετίνη (φλαβονόλη) Κατεχίνες Φλαβονο- 3,4-διόλες Ολιγομερείς / πολυμερείς προανθοκυανιδίνες Φλοβαφένια, κλπ. Διυδροκαμπφερόλη (φλαβονόλη) Λευκοπελαργονιδίνη (λευκοανθοκυανιδίνη) Πελαργονιδίνη (ανθοκυανίνη) Φλαβονο- 3,4-διόλες Ολιγομερείς / πολυμερείς ανθοκυανιδίνες Καμπφερόλη (φλαβονόλη) Κατεχίνες Σχήμα 13. Κύριες ενζυματικές αντιδράσεις των φλαβονοειδών. Περιλαμβάνονται τα εξής ένζυμα: FNS: Συνθάση των φλαβονών, FHT: 3- υδροξυλάση των φλαβονονών, FLS: Συνθάση των φλαβονολών, DFR: 4- αναγωγάση των διυδροφλαβονολών, ANS: Συνθάση των ανθοκυανινών, FGT: 3- Ο-γλυκοτρανσφεράση των φλαβονοειδών (Buchanan et al., 2000). 3-Γλυκοζίτης πελαργονιδίνης (ανθοκυανίνη)

51 Φαινυλαλανίνη Κινναμικό p-κουμαρικό Σιναπικοί εστέρες p-κουμαρυλικό-coa 3x Μαλονυλο-CoA Χαλκόνη Φλαβονόνες Φλαβον-4-όλες Διυδροφλαβονόλες Φλοβαφένια Σχήμα 15. Ρύθμιση της βιοσύνθεσης των φλαβονοειδών από μεταγραφικούς παράγοντες (Gantet, P. and Memelink J Trends in Pharmacological Sciences 23: ). Φλαβον-3-όλες Λευκοανθοκυανιδίνες Εισαγωγή σε κενοτόπιο Συμπολυμερισμός 3-ΟΗ-Ανθοκυανιδίνες Ανθοκυανίνες Συμπυκνωμένες ταννίνες Εισαγωγή σε κενοτόπιο

52 Φαινυλαλανίνη Κινναμικό p-κουμαρικό Σιναπικοί εστέρες p-κουμαρυλικό-coa 3x Μαλονυλο-CoA Χαλκόνη Φλαβονόνες Φλαβον-4-όλες Διυδροφλαβονόλες Φλοβαφένια Σχήμα 15. Ρύθμιση της βιοσύνθεσης των φλαβονοειδών από μεταγραφικούς παράγοντες (Gantet, P. and Memelink J Trends in Pharmacological Sciences 23: ). Φλαβον-3-όλες Λευκοανθοκυανιδίνες Εισαγωγή σε κενοτόπιο Συμπολυμερισμός 3-ΟΗ-Ανθοκυανιδίνες Ανθοκυανίνες Συμπυκνωμένες ταννίνες Εισαγωγή σε κενοτόπιο

53 Διακλαδώσεις και σύνδεση διαφορετικών μονοπατιών (Some enzymes catalyze pathway branch-points) Διακλαδώσεις και σύνδεση διαφορετικών μονοπατιών

54 Μονοπάτι του σικιμικού Πυροφωσφορικό και 3- φωσφο-γλυκεραλδεΰδη Χορισμικό Δεοξυξυλουλόζη Γερανιόλη Ανθρανυλικό Τρυπτοφάνη Τρυπταμίνη 10-Υδροξυ-γερανιόλη Σεκολογανίνη Στρικτοσιδίνη Αϊμαλισίνη Σερπεντίνη Καθεναμίνη Ταμπερσονίνη Δεσακετοξυβινδολίνη Δεακετυλοβινδολίνη Βινδολίνη Καθαρανθίνη Σχήμα 14. Βιοσύνθεση των αλκαλοειδών του ινδολίου. Συντμήσεις: AS: συνθάση του ανθρανυλικού οξέως, CPR: αναγωγάση του κυτοχρώματος P450, DAT: ακετυλοτρανσφεράση της δεακετυλοβινδολίνης, D4H: 4- υδροξυλάση της δεσακετυλοξυβινδολίνης, DXS: συνθετάση της 5-φωσφορικήςd-1-δεσοξυξυλουλόζης, G10H: υδροξυλάση της γερανι-10- όλης, SGD: β-d-γλυκοσιδάση της στρικτοσιδίνης, STR: συνθετάση της στρικτοσιδίνης, TDC: αποκαρβοξυλάση της τρυπτοφάνης. (Gantet and Memelink Transcription factors: tools to engineer the production of pharmacologically active plant metabolites. Trends in Pharmacological Sciences 23: ). Βινβλαστίνη

55 Σχήμα 12. Απεικονίζονται οι αλλαγές στο περιεχόμενο των μονοτερπενίων (Α), στο βάρος των φύλλων (Β), και στο ρυθμό βιοσύνθεσης των μονοτερπενίων (C) κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φύλλων μέντας (Plant Physiology 122: , 2000).

56 Σχήμα 13. Σύγκριση στη σύσταση μεταξύ των αποθηκευμένων (μαύρες στήλες) και εκπεμπόμενων (λευκές στήλες) μονοτερπενίων στους βλαστούς μέντας.

57 Σχήμα 14. Χρονική ρύθμιση της συνθάσης του λιμονενίου στις αδενικές τρίχες κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των φύλλων της μέντας. Α: ανοσολογική ανίχνευση της πρωτεΐνης. Β: In vitro μονάδες της ενζυματικής δραστηριότητας (Ο), οι αντίστοιχες σχετικές ποσότητες της πρωτεΐνης (από τα δεδομένα του Α) ( ) και οι αντίστοιχες σχετικές ποσότητες της mrna της συνθάσης του (-)- λιμονενίου ( ). Σχήμα 15. Ανάλυση κατά northern. Χρονικέ αλλαγές στα επίπεδα των mrna των βιοσυνθετικών ενζύμων των μονοτερπενίων στι αδενικές τρίχες κατά τη διάρκεια ανάπτυξης τω φύλλων της μέντας. Β: Συνθάση του geranyl diphosphate, C: συνθάση του (-)-λιμονενίου, D: Cyt P450 Υδροξυλάση λιμονενίου-3, και E: NADPH-dependent Cyt P450 αναγωγάση. A: Ριβοσομικά RNA για την πιστοποίηση της ίδιας ποσότητας ολικών RNA. F, Γράφημα των σχετικών ποσοτήτων mrna μετά την ποσοτικοποίηση των μηνυμάτων που αναλύθηκαν κατά northern. [geranyl diphosphat synthase ( ), limonene synthase (Ο), limonene 3-hydroxylase ( ), and Cyt P450 reductase ( )]

58 Γράφημα της διαδικασίας της Λειτουργικής Γονιδιακής Ανάλυσης ή Functional Genomics για την αποτίμηση των εκφρασμένων αλληλουχιών (Expressed Sequence Tags -ESTs) από μια cdna βιβλιοθήκη, που κατασκευάσθηκε από mrna, που απομονώθηκαν από αδενικές τρίχες φύλλων μέντας 15 ημερών (Lange et al., PNAS 97: , 2000).

59 Ταξινόμηση των ESTs σε λειτουργικές ομάδες γονιδίων (Lange et al. PNAS 97: , 2000). Ο δευτερογενής μεταβολισμός είναι περίπου το 35% του συνολικού μεταβολισμού.

60 Trichomes are hair-like structures that extend from the epidermis of aerial tissues, and are present on the surface of most terrestrial plants Nonglandular Glandular Trichomes (glandular and not glandular) from leaves of Cistus creticus ssp. creticus Apparent function Protect from insects and pathogens Minimize water loss Reduce mechanical abrasion Regulate temperature Help in pollen collection and dispersal

61 Gland metabolism is a target towards improving properties of exudates (e.g. flavour and aroma in herbs) and allowing commercial production of useful compounds (molecular farming). Commercially important products produced by simple trichomes cotton fibres, medicinals (e.g. the sesquiterpene antidepressant and antiviral, hypericin, and the sesquiterpene lactone antimalarial, artemisinin), spice principals (e.g. the monoterpenes of mints) and cosmeceuticals (e.g. sclareol). Other commercial products are produced by other secretory structures (e.g. turpentine components of conifer oleoresins and latex of lacticifers).

62 Why Cistus? Indigenous species Labdane type diterpenes exhibit antimicrobial and cytotoxic activities against a number of human leukemic cell lines Unexplored biosynthetic pathway

63 Trichome types on leaf surface of Cistus creticus Falara et al., Plant Molecular Biology (2008) 68:

64 Cistus creticus Trichomes Type I capitate trichomes (Sudan- Hematoxylin staining) Single stellate hairs with 6-12 branches Type II capitate trichomes (Sudan III staining) Ljaljević et al., 2011

65 Φαρμακολογική δράση λαβδανικών διτερπενίων του φυτού Αντιμικροβιακή και αντιμυκητική δράση Κυτταροστατική και κυτταροτοξική δράση Αντιλεϊσμανιακή δράση Anastasaki T, Demetzos C, Perdetzoglou D, Gazouli M, Loukis A, Harvala C (1999) Analysis of labdane-type diterpenes from Cistus creticus (subsp creticus and subsp ericephalus) by GC and GC-MS. Planta Med 65: Demetzos C, Harvala C, SM P (1990) A new labdane-type diterpene and other compounds from the leaves of Cistus incanus subsp creticus. J Nat Prod 53: Demetzos C, Loukis A, Spiliotis V, Zoakis N, Stratigakis N, Katerinopoulos H (1994) Composition and antimicrobial activity of the essential oil of Cistus creticus L. J Ess Oil Res 7: Demetzos C, Mitaku S, Couladis M, Harvala C, Kokkinopoulos D (1994) Natural metabolites of ent-13-epi-manoyl oxide and other cytotoxic diterpenes from the resin "Ladano" of Cistus creticus. Planta Med 60: Demetzos C, Mitaku S, Loukis A, Harvala C (1994) A new Drimane sesquiterpene, isomers of manoyl oxide and other volatile constituents from the resin "ladano" of Cistus incanus subsp creticus(l) Heywood. J Essent Oil Res 6: Demetzos C, Mitaku S, Hotellier F, Harvala A (1989) [Polyphenolic glycosides from Cistus creticus L. leaves]. Ann Pharm Fr 47: Dimas C, Demetzos C, Marsellos M, Sotiriadou R, Malamas M, Kokkinopoulos D (1998) Cytotoxic activity of labdane type diterpenes against human leukemic cell lines in vitro. Planta Med 64: Dimas K, Demetzos C, Vaos V, Ioannidis P, Trangas T (2001) Labdane type diterpenes down-regulate the expression of c- Myc protein, but not of Bcl-2, in human leukemia T-cells undergoing apoptosis. Leuk Res 25: Dimas K, Papadaki A, Tsimplouli C, Hatziantoniou S, Alevizopoulos K, Pantazis P, C D (2006) Labd-14-ene-8,13-diol (sclareol) induces cell cycle arrest and apoptosis in human breast cancer cells and enhances the activity of anticancer drugs. Biomedicine & Pharmacotherapy 60:

66 Η βιοσυνθετική οδός των τερπενίων Δευτερογενείς μετατροπές: Υδροξυλιώσεις Αναγωγές Γλυκοσυλιώσεις διφωσφορικό (-)-ent-κοπαλύλιο ent-καζα-12,15-διένιο διφωσφορικό (+)-ent-κοπαλύλιο Tholl, Current Opinion in Plant Biology, 2006

67 Η βιοσυνθετική οδός των τερπενίων Tholl, Current Opinion in Plant Biology, 2006

68 Τα λαβδανικά διτερπένια του Cistus creticus subsp. creticus Λαβδ-13-εν-8α-15-διόλη Οξικός εστέρας της λαβδ-13-εν-8α-15-διόλης Λαβδ-7,13-διέν-15-όλη Οξικός εστέρας της λαβδ-7,13-διέν-15-όλης Παράγωγα οξειδίου της μανοόλης

69 Cistus creticus ssp. creticus labdane type diterpenes Hexane 8,13 epoxy 15,16 dinorlabdane 8,13 epoxy 15,16 dinorlabd-12ene labdadiene 15,16 dinorlabd-8 (20)en-13-one manoyl oxide 13 epi manoyl oxide (4%) manool sclareolide 13(16)14 labdien-8-ol Sclareol (1%) 3 beta hydroxy manoyl oxide labda,7-13(e) dien-15-ol (22%) 3 beta acetoxy-13-epi manoyl oxide labda,7-13(e) dien-15-yl acetate (47%) drim 8 en 7 one 3 keto manoyl oxide labda,13(e) en-8a-15-diol labda,13(e) en-8a-ol 15yl acetate (13%) labd-13-en-8-ol labd-13-en-8-yl acetate methyl labd 8 (17)en-15 oate Anastasaki, T., Msc Thesis, Univ. of Athens

70 Η βιοσύνθεση λαβδανικών διτερπενίων Δευτερογενής μεταβολισμός Πρωτογενής μεταβολισμός αβιενόλη σκλαρεόλη λαβδαδιενόλη αβιεταδιένιο??? syn-διφωσφορικό κοπαλλύλιο GGPP ent-διφωσφορικό κοπαλλύλιο syn-στεμάρ-13-ένιο syn-πιμαρα-7,15-διένιο ent-σανδαρακοπιμαραδιένιο ent-καζα-12, 15-διένιο ent-καουρένιο oρυζαλεξίνες S μομιλακτόνες Α και Β oρυζαλεξίνες A-F φυτοκαζάνες A-Ε γιββερελλίνες Guo and Wagner, Planta, 2005; Prisic et al, Plant Physiol, 2004

71 ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΔΕΝΙΚΩΝ ΤΡΙΧΩΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ H αποκρυπτογράφηση των μηχανισμών, σε μοριακό επίπεδο, που συμμετέχουν, ρυθμίζουν και ελέγχουν τη συσσώρευση των δευτερογενών μεταβολιτών στα αδενικά τριχώματα του Cistus creticus subsp. creticus Εξερεύνηση του μηχανισμού μορφογένεσης των αδενικών τριχωμάτων ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΩΝ ΛΑΒΔΑΝΙΚΩΝ ΔΙΤΕΡΠΕΝΙΩΝ ΣΤΑ ΑΔΕΝΙΚΑ ΤΡΙΧΩΜΑΤΑ ΚΑΙ

72 Πειραματική προσέγγιση EST ανάλυση (Expressed Sequence Tags Analysis): α) Απομόνωση τριχωμάτων από τα φύλλα του φυτού β) Κατασκευή cdna βιβλιοθήκης γ) Αλληλούχηση τυχαία επιλεγμένων κλώνων δ) Βιοπληροφορική ανάλυση των αλληλουχιών Λειτουργικός χαρακτηρισμός γονιδίων συνθετασών τερπενίων Μελέτη της γονιδιακής έκφρασης συνθετασών λαβδανικών διτερπενίων Απομόνωση γονιδίων που υπεισέρχονται στη μορφογένεση των αδενικών τριχωμάτων

73 Terpenoid content of Cistus creticus ssp. creticus trichomes at different leaf developmental stages μg/g trichome fresh wt Labdane diterpenes Sesquiterpenes Other diterpenes 0 XS (~0.5 cm) S (1-2 cm) M (2-3 cm) L (3-4 cm) 1 : 2 : 1 Leaf developmental stages Falara et al., Plant Molecular Biology (2008) 68:

74 EST ανάλυση (2022 αλληλουχίες υψηλής ποιότητας) blastx MIPS FunCat (A. thaliana) ( απόκριση σε καταπόνηση 4% άλλες λειτουργίες 13% βιογένεση ριβοσωμάτων 13% δευτερογενής μεταβολισμός 5% αναδίπλωση και σταθεροποίηση πρωτεϊνών 2% φωτοσυνθετικές λειτουργίες 13% μεταβολισμός λιπιδίων 3% άγνωστης λειτουργίας 38% μεταβολισμός υδρογονανθράκων 3% παραγωγή ενέργειας 3% αποικοδόμηση πρωτεϊνών 3% Falara et al., Plant Molecular Biology (2008) 68:

75 Δευτερογενής μεταβολισμός Βιοσύνθεση τερπενίων Βιοσύνθεση φλαβονοειδών Ομολογία ESTs Αναγωγάση του 3-υδρόξυ- 3-μέθυλο-γλουτάρυλο συνένζυμο Α 2 Συνθετάση της 1-δεόξυ-5-D-φωσφορικής ξυλουλόζης 2 Συνθετάση σεσκιτερπενίου 1 1 Συνθετάση σεσκιτερπενίου 2 2 Συνθετάση σεσκιτερπενίου 3 1 Συνθετάση σεσκιτερπενίου 4 2 Συνθετάση διτερπενίου 2 Κυκλάση τριτερπενίου 1 Οξειδοαναγωγάση της 10-υδρόξυ γερανιόλης 1 Ακετυλοτρανσφεράση της γερανιόλης/κιτρινελλόλης 1 Συνθετάση της χαλκόνης 1 2 Συνθετάση της χαλκόνης 2 2 Συνθετάση φλαβονόλης/υδροξυλάση φλαβανόνης 2 Αναγωγάση της 2-υδρόξυ-ισοφλαβόνης/διυδροφλαβονόλης 1 Αναγωγάση ισοφλαβόνης 1 4 Αναγωγάση ισοφλαβόνης 2 1 Αναγωγάση ισοφλαβόνης 3 1 Αναγωγάση ανθοκυανιδίνης 1

76 Βιοσύνθεση τερπενίων MVA Ακετυλοσυνένζυμο A AACT Ακετο-ακετυλοσυνένζυμο A HMGS HMG-CoA HMGR (2) Mεβαλονικό οξύ MVK 5-φωσφορικό μεβαλονικό οξύ PMK 5-διφωσφορικό μεβαλονικό οξύ PMD MEP D-γλυκερυναλδεύδη D-glyceraldehyde πυροσταφυλικού Pyruvate οξέος DXPS (1) (2) 5-φωσφορική 1 deoxy-d-1-δεόξυ-d xylose 5 phosphate ξυλουλόζη DXR 2-C-methyl-D-erythritol 4-φωσφορικής μέθυλο 4-phosphate D-ερυθριτόλη CMS 4-(κυανιδίν-5 4-(Cyadine 5-diphospho)-2-C-methyl- διφωσφορικής μέθυλο D-erythritol D-ερυθριτόλη CMK 2-phospho-4-(Cyadine Διφωσφορική 4-(κυανιδίν- 5-diphospho) 5 διφωσφορικής - 2-C-methyl- μέθυλο D-erythritol D-ερυθριτόλη MCS 2,4 2-C-methyl- κυκλοδιφωσφορική D-erythritol-2,4-cyclo-diphosphate μεθυλο-d-ερυθριτόλη HDS 4-διφωσφορικό-1-υδροξυ-2-μεθυλο-2-(E)-βουτενυλίο 1-hydroxy-2-methyl-2-(E)-butanyl-phosphate- HDR Διφωσφορικό ισοπεντενύλιο Isopentenyl- diphosphate Διφωσφορικό διμεθυλαλλύλιο IPPI Dimethylallyl-diphosphate GPS IPPI Geranyl-diphosphate Διφωσφορικό γερανύλιο plastid CcTPS1 (1) πλαστίδιο (2) GGPS CcTPS1 Διφωσφορικό Geranyl-geranyl-diphosphate γερανυλ-γερανύλιο diterpene CcTPS1 Διφωσφορικό-ισοπεντενύλιο - IPPI Διφωσφορικό - διμεθυλαλλύλιο κυτταρόπλασμα FPS Διφωσφορικό φαρνεσύλιο CcTPS2 (1) CcTPS3 (2) CcTPS4 (1) CcTPS5 (2)

77 Potential Trichome Specific Genes Falara et al., Plant Molecular Biology (2008) 68:

78 Potential Trichome Specific Genes of Cistus creticus ssp. creticus Falara et al., Plant Molecular Biology (2008) 68:

79 RT-PCR expression profile of trichome specific genes Leaves Leaves minus trichomes Trichomes Buds Petals Sepals Roots Seeds Stems Reproductive organs thaumatin-like protein short-chain alcohol dehydrogenase (-)-germacrene synthase CcEF1α Falara et al., Plant Molecular Biology (2008) 68:

80 RT-PCR expression profile of trichome specific genes Leaves Leaves minus trichomes Stems Stems minus trichomes Trichomes Roots Buds Petals Sepals Seeds Reproductive organs putative P450 unknown protein CcEF1α Falara et al., Plant Molecular Biology (2008) 68:

81 Functional characterization of terpene synthases ORF isolation cloning in gene expression vector ATGAATCTGAAATTTGCAAAGATACC GTTGGACTTAATGCACAATGTACCGA CGTCATTACTCAATAGCTTGGAGGGG ATGACAGGAGTGGAATTGGACTGGG AAAAGCTTCTGAAATTGCAGAGCCAA GATGGTTCATTTATCACTTCCCCGTCC TCCACTGCTTTCGCTTTGATGCAGAC CAATGACACAAAGTGTTTGGGTTACT TGAAATTTGTGGTCCAAAAGTTCAAC GGCGGTGCCCCAGGTCAGTACCCTGT AGAAATCTTCGAGCGTATTTGGGTTG TTGATCGCCTACAACGTCTAGGGATT TCAAGATATTTCCAGCTGGAGATTAG ACTCTTTACAGGATGCCCGTATTTGA cell culture induction of protein synthesis Induced Not induced 30 ο C SP A SP A 97.2kD 82kD D 66.4kD

82 Functional characterization of the CcGer encoding cdna in E. coli Falara et al., Plant Molecular Biology (2008) 68:

83 Functional characterization of sesquiterpene synthases β-caryophyllene synthase germacrene B synthase β-farnesene synthase E-nerolidol synthase

84 Phylogenetic relatedness of CcCLS to other plant diterpene synthases Falara V et al. Plantphysiol 2010;154: by American Society of Plant Biologists

85 Recombinant CcCLS protein Falara V et al. Plantphysiol 2010;154: by American Society of Plant Biologists

86 GC-MS chromatograph of the labdane-type diterpene product of CcCLS Falara V et al. Plantphysiol 2010;154: by American Society of Plant Biologists

87 Comparison of the mass spectra of the product of the CcCLScatalyzed reaction and labd-13-ene-8α,15-diol authentic standard Falara V et al. Plantphysiol 2010;154: by American Society of Plant Biologists

88 Change in CcCLS RNA levels and labdane-type diterpenes during leaf development 2010 by American Society of Plant Biologists Falara V et al. Plantphysiol 2010;154:

89 Change in CcCLS RNA levels and labdane-type diterpenes in wounded leaves Falara V et al. Plantphysiol 2010;154: by American Society of Plant Biologists

90 Proposed pathway to labdane-type diterpenes predominant in C. creticus resin Falara V et al. Plantphysiol 2010;154: by American Society of Plant Biologists

ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΠΑ/ΕΠ-6489/2012

ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΠΑ/ΕΠ-6489/2012 Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΠΑ/ΕΠ-6489/2012 ΑΠΟΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΕΣ ΛΟΓΩ ΧΡΕΟΥΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Άρθρο 1: Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Προοίμιο Ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΣΠΕΜ σκοπό έχει να κρατήσει υψηλά το κύρος του επαγγέλματος του μουσικοθεραπευτή στην Ελλάδα, να διαφυλάξει τους θεραπευόμενους από τυχόν μη δεοντολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου δημοτικές εκλογές 2010 www.gia-tin-milo.net

ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου δημοτικές εκλογές 2010 www.gia-tin-milo.net δημοτικές εκλογές 2010 ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου www.gia-tin-milo.net ενεργοί πολίτες για τη Μήλο www.gia-tin-milo.net info@gia-tin-milo.net akavalieros@gia-tin-milo.net

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ»

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Γενικά...3 2 Θέματα Απασχόλησης...3 3 Σύγκρουση συμφερόντων...4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Διά Βίου Μάθησης

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Διά Βίου Μάθησης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση ΑΘΗΝΑ, 28 MAΪΟΥ 2013

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο"

Πρόγραμμα Σπουδών για το Νέο Σχολείο 2013 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Αισθητική Παιδεία για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (αρχική πρόταση β') υπεύθυνος πεδίου: Μένης Θεοδωρίδης ΚΕΝΤΡΟ 0 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ.

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΔ Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 Αθήνα, σήμερα στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08 συνήλθε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ. Λαµία 28-6-2013 ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ. Λαµία 28-6-2013 ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ Λαµία 28-6-2013 ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε. ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συµβουλίου µε ενηµέρωση από τον

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15

Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15 Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15 Με ποιους τρόπους έτρωγαν τα ψάρια τους; Τα ψάρια τους τα έτρωγαν εκζεστά (βραστά), οφτά (ψητά) ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015 Συνάδελφοι, Πραγματοποιούμε την ετήσια Γενική Συνέλευση του συνδικάτου μας μέσα σε συνθήκες που οξύνεται η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» ΔΡΑΣΗ 16 -

Διαβάστε περισσότερα

Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ

Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Σκοπος μαθηματος: -ορισμος υγιεινης -αρχες υγιεινης -σκοποι υγιεινης -αποτελεσματα υγιεινης. Ορισμος της Υγιεινης: Υγιεινη είναι η επιστημη που ερευνα και μελετα τα Υγειολογικα

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα Ελλάδα Συνοπτική Παρουσίαση Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα και άλλους νόμους και πολιτικές, με κάποιους περιορισμούς. Γενικώς, η κυβέρνηση σεβάστηκε εμπράκτως τη θρησκευτική ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση - παρέμβαση του Υπουργού Δ.Μ.&Η.Δ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση - παρέμβαση του Υπουργού Δ.Μ.&Η.Δ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 18 Ιουνίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ιωάννινα, Ιούνιος 2014 1 Οι βασικές στοχεύσεις και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νέο κτίριο, ανακοίνωσε τα

Ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νέο κτίριο, ανακοίνωσε τα Τρίπολη, 4 Απριλίου 2008 Δηλώσεις του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου μετά την επιθεώρηση των έργων μεταστέγασης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης από το Μαντζούνειο

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων

Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων Μάθημα 2.1 Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων 1.1 Εργασίες κοπής με χρήση φλόγας 1.1.1 Φιάλες αερίων Τα μέτρα ασφάλειας, συνδέονται με τη φύση του κάθε αερίου. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι γενικοί κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 1 Εκδότης ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Εκδοτική επιμέλεια - Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Το επιστημονικό περιεχόμενο του παρόντος βιβλίου έχει υποβληθεί σε κριτική ανάγνωση και εγκριθεί με το σύστημα των κριτών. Η κριτική ανάγνωση πραγματοποιήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ

Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ Ενότητα 8: Ζαχαρούλα Σμυρναίου Σχολή: Φιλοσοφική Τμήμα: Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας Κατάθλιψη Κατάθλιψη «Η κατάθλιψη είναι σαν ένα πένθος για κάτι αγαπημένο που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, κυρία Florent, Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κυρία Γενική Γραμματέας Ισότητας των

Κύριε Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, κυρία Florent, Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κυρία Γενική Γραμματέας Ισότητας των Κύριε Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, κυρία Florent, Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κυρία Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Κύριε Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Κύριε Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ. τεχνικές σελίδες

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ. τεχνικές σελίδες ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ Η αποτελεσματική διαχείριση της υγρασίας σε επίπεδο κτιριακού σχεδιασμού συνίσταται στον εντοπισμό την πηγών προέλευσης και των ενδεχόμενων μηχανισμών διείσδυσής της με βάση τα ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 Δημήτρης Μικελλίδης Πρόεδρος ΠΟΕΔ Αγαπητοί συνεργάτες, Με τη

Διαβάστε περισσότερα

«Έρευνα Ελληνικών Καταναλωτικών Τάσεων στο Λιανεμπόριο Τροφίμων» Ανακοίνωση τύπου 22/2/2011

«Έρευνα Ελληνικών Καταναλωτικών Τάσεων στο Λιανεμπόριο Τροφίμων» Ανακοίνωση τύπου 22/2/2011 Ινστιτούτο Έρευνάς Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών «Έρευνα Ελληνικών Καταναλωτικών Τάσεων στο Λιανεμπόριο Τροφίμων» Ανακοίνωση τύπου 22/2/2011 Το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία είναι αφιερωμένη σε όσους επέλεξαν να. ασχοληθούν με το κλάδο της φυσικοθεραπείας και. θεωρούν την φυσικοθεραπεία λειτούργημα και όχι

Η εργασία είναι αφιερωμένη σε όσους επέλεξαν να. ασχοληθούν με το κλάδο της φυσικοθεραπείας και. θεωρούν την φυσικοθεραπεία λειτούργημα και όχι Η εργασία είναι αφιερωμένη σε όσους επέλεξαν να ασχοληθούν με το κλάδο της φυσικοθεραπείας και θεωρούν την φυσικοθεραπεία λειτούργημα και όχι επάγγελμα. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαια: 1.Εισαγωγή...1 τενοντίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

και ενδυόμενος με θεία αγάπη την ποδιά του ιατρού έδενε με τα γυμνά του χέρια τις πληγές των πασχόντων και έπειτα τις ασπαζόταν.

και ενδυόμενος με θεία αγάπη την ποδιά του ιατρού έδενε με τα γυμνά του χέρια τις πληγές των πασχόντων και έπειτα τις ασπαζόταν. Κάθε φορά που πάμε να μιλήσουμε για το προνοιακό έργο της Εκκλησίας μας, ο νους μας σταματά στη λέξη «φιλανθρωπία», μια λέξη τόσο όμορφη αλλά και τόσο παρεξηγημένη. Όμορφη γιατί φιλανθρωπία σημαίνει αγάπη

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αναβολικά. Τα αναβολικά χωρίζονται στα φυσικά και στα συνθετικά.

Τα Αναβολικά. Τα αναβολικά χωρίζονται στα φυσικά και στα συνθετικά. Τμήμα:Α 3 Ημερομηνία:12.01.2015 Ονοματεπώνυμο:Αντιγόνη Τ. Εργασία Βιολογίας Θέμα:Αναβολικά Τα Αναβολικά Περιλαμβάνουν όλες τις ουσίες που μοιάζουν χημικά με την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και εμφανίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο

Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο Κ. Καρυωτάκης Θέμα του ποιήματος είναι η εκμετάλλευση του ιδανικού της ελευθερίας για χάρη των οικονομικών συμφερόντων και η απουσία της από τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 19.12.2000 _ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας)_: Εδώ ήταν. Μισό λεπτό, κύριε Μπασιάκο, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ενότητα 7: Σχέση δικαίου-ηθικής-πολιτικής. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ενότητα 7: Σχέση δικαίου-ηθικής-πολιτικής. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 7: Σχέση δικαίου-ηθικής-πολιτικής Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας Σκοποί ενότητας 1. Οι σχέσεις ηθικής-δικαίου-πολιτικής 2. Το δίκαιο ως ένα σύνολο πρακτικών 1. Δίκαιο στον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε στην χώρα μας αισθητή άνοδος του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής ευμάρειας. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 1 ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2008-2009 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενώνουμε δυνάμεις. Δείγματα Γραφής. Δυναμικά μπροστά ΑΝΔΡΕΑΣ Ζ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ. Βουλευτής

Ενώνουμε δυνάμεις. Δείγματα Γραφής. Δυναμικά μπροστά ΑΝΔΡΕΑΣ Ζ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ. Βουλευτής Ενώνουμε δυνάμεις Δείγματα Γραφής Δυναμικά μπροστά ΑΝΔΡΕΑΣ Ζ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Βουλευτής Συναγωνιστή συναγωνίστρια, Οι βουλευτικές εκλογές στις 22 Μαίου είναι σημαντικές για τον κάθε πολίτη, σημαντικές για την

Διαβάστε περισσότερα

Φασίστες και αφεντικά στου πηγαδιού τον πάτο, ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο.

Φασίστες και αφεντικά στου πηγαδιού τον πάτο, ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο. Οι νόμοι της αγοράς, νόμοι της άγριας δύσης έχουν καταστρέψει ό,τι με αγώνες είχαμε κατακτήσει. Ο Υπ. Υγείας φωνάζει πως δεν έχει απολυθεί κανείς απ τα νοσοκομεία και ότι όλα λειτουργούν καλά. Ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές!

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! «Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα Ενδεικτικές απαντήσεις Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου που σας δίνεται (λέξεις 100-120).

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

1. Εισαγωγή. 2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής Ενημερωτικό Σημείωμα για το Προσχέδιο Νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου οικονομικών» 25/1/2011 1. Εισαγωγή Το νέο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Εισαγωγή Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι η καλλιέργεια ιστορικής σκέψης και η διαμόρφωση ιστορικής συνείδησης. Με τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.Ι ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ X. ΚΩΝΣΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ. ιπλωµατική Εργασία.

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ. ιπλωµατική Εργασία. ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ιπλωµατική Εργασία «Η ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ» του ΤΣΟΛΑΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Επιβλέπων Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΤΕΛΑΪΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΕΙΔΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 29-04-2014

ΧΟΤΕΛΑΪΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΕΙΔΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 29-04-2014 ΧΟΤΕΛΑΪΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΕΙΔΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 29-04-2014 Στη Νέα Φιλαδέλφεια, σήμερα στις 29 Απριλίου 2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00, στα γραφεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΤΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΤΙΚΗΣ 1. Τα πρώτα Βήματα στην αναζήτηση εργασίας Οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων επισημαίνουν ότι υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Αξία καινούργιου: Είναι το ποσό που απαιτείται για την ανακατασκευή του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση

11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση 11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση Το σύστημα σχεδιασμού και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, αποτελεί μία βασική παράμετρο προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡ. & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧ. ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Γ.Ν. ΜΑΚΡΗΣ ΑΘΗΝΑ, 2011 1 Γενικά Εδώ και πολλά χρόνια, οι ανασκαφικές έρευνες δέχονται τη βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

"Και μια μέρα πιάσανε μία τίγρη και την έκλεισαν σε ένα κλουβί

Και μια μέρα πιάσανε μία τίγρη και την έκλεισαν σε ένα κλουβί "Και μια μέρα πιάσανε μία τίγρη και την έκλεισαν σε ένα κλουβί Μία συμβολή στον διάλογο γύρω από τις απεργίες πείνας με αφορμή τον αγώνα του Σπύρου Στρατούλη αναρχική συλλογικότητα καταλύτης mail katalitis@espiv.net

Διαβάστε περισσότερα

Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών

Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών Ζαλίδης Γεώργιος, Καθηγητής Χρόνης Ιωάννης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας Γεωπονική Σχολή Οδηγία Πλαίσιο: σκοπός και κρίσιμοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε)

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε) ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε) Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) θεωρούνται ανεξάντλητες. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν ο ήλιος, ο άνεμος, τα ποτάμια, οι οργανικές ύλες όπως το ξύλο και τα απορρίμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπασιάκος έχει το λόγο. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης του 4ου Λυκείου Κέρκυρας.

στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης του 4ου Λυκείου Κέρκυρας. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης του 4ου Λυκείου Κέρκυρας. Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης του 4ου Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας

Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας Από την κρίση και τα ελλείμματα στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α. Αντιμέτωποι με την κρίση: τα πρώτα βήματα για τη σωτηρία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ιρλανδία: Τη νύκτα της παραμονής των Χριστουγέννων όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει. πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της.

Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει. πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της. Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της. 1 / 7 Αυτή η διαδικασία, φυσικά, δεν ήταν μια ευθεία πορεία από την ακμή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Στο πλαίσιο του παρόντος κεφαλαίου εξετάζονται οι κοινές ενδοοικογενειακές δραστηριότητες και η γλωσσική αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν

Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ, μέχρι και στα δικά σας περίχωρα του Γαλαξία, υπάρχουν πολλές πνευματικές δυνάμεις που εργάζονται για τον Δημιουργό. Υπάρχουν εμπνευσμένα

Διαβάστε περισσότερα

Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν

Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες. Τονίζεται ότι τα προγράμματα είναι σε προδημοσίευση. Με τη δημοσίευση της

Διαβάστε περισσότερα

Το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα και ο Οθωμανός αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν πασά

Το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα και ο Οθωμανός αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν πασά Το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα και ο Οθωμανός αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν πασά Έφη Αλλαμανή Τον περασμένο Σεπτέμβριο (2011) είχα την τύχη να επισκεφτώ το Στρατιωτικό Μουσείο των Βαλκανικών

Διαβάστε περισσότερα

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει Ένας Τιτανικός θεσμός επιβράβευσης επιτυχιών νέων ανθρώπων Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει έμπρακτα και πολύπλευρα το ενδιαφέρον του για τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα δε για τα παιδιά, κάθε ηλικίας,

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι διαχωρισμού των συστατικών ενός ετερογενούς μείγματος

Μέθοδοι διαχωρισμού των συστατικών ενός ετερογενούς μείγματος 1 Μέθοδοι διαχωρισμού των συστατικών ενός ετερογενούς μείγματος 1 ) Ετερογενές μείγμα δύο στερεών: * Με διαλογή με το χέρι π.χ μείγμα από φακές και φασόλια * Με διαλογή με μαγνήτη π.χ μείγμα από ρινίσματα

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά της Ελλάδας

Αρωματικά φυτά της Ελλάδας Αρωματικά φυτά της Ελλάδας 1. ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Να ενημερωθούμε περί των αρωματικών φυτών της Ελλάδας. Να μάθουμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Να μάθουμε τις τοποθεσίες που βρίσκονται. Να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

«Ειρήνη» Σημειώσεις για εκπαιδευτικούς

«Ειρήνη» Σημειώσεις για εκπαιδευτικούς «Ειρήνη» Σημειώσεις για εκπαιδευτικούς Το «Ειρήνη» αποτελεί ένα εκπαιδευτικό υλικό απευθυνόμενο σε παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών. Περιλαμβάνει: Μια ταινία κινουμένων σχεδίων (διάρκειας 7 λεπτών) Σημειώσεις

Διαβάστε περισσότερα

προβλήματα, εγώ θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Έχω μπροστά μου και σας την αναφέρω την

προβλήματα, εγώ θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Έχω μπροστά μου και σας την αναφέρω την ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:...Αγαπητοί συνάδελφοι, η πραγματικότητα ποια είναι; Είναι ότι από τη θέσπιση του Συντάγματος του 75 και του αντίστοιχου εκτελεστικού νόμου 998/1979 έχουμε πάνω από εξήντα νομοθετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ :) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑ) ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1.1 Εισαγωγή στη Λογιστική/Στ όχοι της επιχείρησης Να

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Ευεργετών. Ελπίζουμε πως η συλλογική προσπάθεια των φοιτητών θα βοηθήσει το έργο της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Διασποράς (E.M.E.ΔΙΑ).

Πίνακας Ευεργετών. Ελπίζουμε πως η συλλογική προσπάθεια των φοιτητών θα βοηθήσει το έργο της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Διασποράς (E.M.E.ΔΙΑ). Πίνακας Ευεργετών Επιμέλεια: Ευαγγέλου Αλέξανδρος Στα πλαίσια του μαθήματος Ευεργετισμός της Ελληνικής Διασποράς (εαρινό εξάμηνο 2015) οι φοιτητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και ιστορίας ανέλαβαν

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003 ΕφΑθ 5253/2003 Τράπεζες. Στεγαστικά δάνεια. Γενικοί Όροι Συναλλαγών. Καταχρηστικοί όροι. Έξοδα χρηματοδότησης. Προμήθεια φακέλου Παράνομες επιβαρύνσεις. Υπέρμετρες εγγυήσεις. Καταγγελία σύμβασης δανείου.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας ιάλεξη του Καθηγητή Νίκου Λυγερού στην Ηµερίδα της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Αξιωµατικών Αστυνοµίας Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας Αθήνα, 05/12/2008

Διαβάστε περισσότερα

Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Πυρήνας Αντάρτικου Πόλης

Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Πυρήνας Αντάρτικου Πόλης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Πυρήνας Αντάρτικου Πόλης ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Προς τον αναρχικό χώρο i) Το κάλεσμα Κάθε κάλεσμα δράσης, όπως ο «Μαύρος Δεκέμβρης», είναι μία απόπειρα συντονισμού των δυνάμεων μας. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ 1.1 Τίτλος Διδακτικής Πρακτικής «Ευρώπη, η μεγάλη μας οικογένεια» 1.2 Δημιουργός Ονοματεπώνυμο: Μπαζιάκου Μαρία Πατρώνυμο: Γεώργιος Ιδιότητα: Διευθύντρια στο 3 ο Δημ. Σχ.

Διαβάστε περισσότερα

«Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ»

«Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» Διακήρυξη για την: «Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» Διακήρυξη Νο: Ε140038 Η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ («Εταιρία») προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 10: Φιλοσοφική Συμβουλευτική. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 10: Φιλοσοφική Συμβουλευτική. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 10: Φιλοσοφική Συμβουλευτική Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Σκοπός ενότητας Θα εξετάσουμε πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε βιοτικές καταστάσεις μέσα από τον κλάδο της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Του κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΑΓΛΙΑ Γενικού Διευθυντή ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (B.I.C ΑΤΤΙΚΗΣ) ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο πλαίσιο των νέων δυσμενών οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

«Soapbox» για μικρούς οδηγούς αγώνων

«Soapbox» για μικρούς οδηγούς αγώνων «Soapbox» για μικρούς οδηγούς αγώνων Τρύπημα, βίδωμα, γκάζι. «Soapbox» Χωρίς PS, αλλά με πολύ πάθος: Το «Soapbox» κάνει τις καρδιές των μικρών οδηγών αγώνων ράλι να χτυπούν γρηγορότερα 1 Εισαγωγή Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο. Συστημική Βιολογία (Systems Biology)

Κεφάλαιο 6 ο. Συστημική Βιολογία (Systems Biology) Κεφάλαιο 6 ο Συστημική Βιολογία (Systems Biology) Η συστημική βιολογία είναι ένας τομέας που αναπτύχθηκε πολύ πρόσφατα αλλά βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Η γενική ιδέα αφορά την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Φακ.: Α.Ι.Τ. 1/2009

Αρ. Φακ.: Α.Ι.Τ. 1/2009 Αρ. Φακ.: Α.Ι.Τ. 1/2009 Τοποθέτηση της Αρχής Ισότητας μετά από αίτημα ως προς την υποχρέωση των εργοδοτών για εύλογες προσαρμογές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία εργοδοτούν 1. Το 2007 είχα διερευνήσει

Διαβάστε περισσότερα

...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης

...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης ...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης Κυριακή 9 Αυγούστου 2015 Αγαπητό μου ημερολόγιο Δυσκολεύομαι να προσαρμοστώ, από χθες που έχουμε έρθει στη κατασκήνωση ασχολούμαστε με τη γνωριμία με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει δείξει ότι οι χώρες οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, επηρεάστηκαν περισσότερο. Παράλληλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Συντρόφισσες και σύντροφοι, Εύχομαι σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ κ. ΦΟΥΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ &ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ

ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ κ. ΦΟΥΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ &ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ κ. ΦΟΥΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ &ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει την τραγικότητα του σημερινού ανθρώπου, η οποία οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ» Π ν ε υ μ α τ ι κ ή Π ρ ο ε τ ο ι μ α σ ί α Γ ι α Έ ν α Α ν α δ υ ό μ ε ν ο Κ ό σ μ ο ΠΡΟΣΟΧΗ

«ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ» Π ν ε υ μ α τ ι κ ή Π ρ ο ε τ ο ι μ α σ ί α Γ ι α Έ ν α Α ν α δ υ ό μ ε ν ο Κ ό σ μ ο ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Η Ελληνική μετάφραση των βημάτων 141 εώς 182 δεν υπάρχει ακόμα. Μπορείς όμως να τα βρείς στα Αγγλικά εδώ: http://www.newmessage.org/pdf/steps-to-knowledge.pdf ΜΗΝ ΠΗΔΗΞΕΙΣ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Βουλευτικές Εκλογές 2011 Πολίτης ή πελάτης; Είναι αλήθεια, ότι το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει σημαντικά να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η συναλλαγή και τα παζάρια, απαξιώνουν την πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 9.10.2015 L 264/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/1814 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Οκτωβρίου 2015 σχετικά με τη θέσπιση και τη λειτουργία αποθεματικού για

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα

Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό στάδιο στην όλη προσπάθειά σας. Το στάδιο που αρχίζει τη στιγμή που ο καπνιστής αποφασίζει πως δε θα ξαναβάλει τσιγάρο

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά

Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά ΠΛΑΤΩΝ Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά I. Ανδρέας Παπαϊωάννου II. Αλέξανδρος Μπαλάσκας III. Κωνσταντίνος Θούας IV.Λουκάς Σωτηρόπουλος V. Πέτρος Κορφιάτης Εισηγητής : Γεώργιος Κ. Ντόντος (ΠΕ03) Χρονικη

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του ημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Γιώργου Πατούλη, στην εκδήλωση μνήμης στον Ιωάννη Πασαλίδη

Ομιλία του ημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Γιώργου Πατούλη, στην εκδήλωση μνήμης στον Ιωάννη Πασαλίδη Ομιλία του ημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, στην εκδήλωση μνήμης στον Ιωάννη Πασαλίδη Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

L 189/112 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 27.6.2014

L 189/112 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 27.6.2014 L 189/112 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 27.6.2014 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 658/2014 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Μαΐου 2014 σχετικά με τα τέλη που καταβάλλονται στον Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Θέμα: Θέσεις της ΚΕΕΕ για την ελληνική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας Πνευματική Ανατομική Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Άννα: Κάνουμε δήλωση πρόθεσης για το σώμα μας. Ας φέρουμε τα χέρια στην καρδιά ακουμπώντας στην καρδιά. Τιμώ

Διαβάστε περισσότερα

Δασικά Οικοσυστήματα και Τεχνικά Έργα

Δασικά Οικοσυστήματα και Τεχνικά Έργα Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Δασικά Οικοσυστήματα και Τεχνικά Έργα Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη: 177 πινακίδες σε 26 κόμβους... για να μη χανόμαστε στο Πανόραμα - Daveti Home Brok Thursday, 01 November 2012 12:13

Θεσσαλονίκη: 177 πινακίδες σε 26 κόμβους... για να μη χανόμαστε στο Πανόραμα - Daveti Home Brok Thursday, 01 November 2012 12:13 Λύση στο πρόβλημα του προσανατολισμού που αντιμετωπίζουν κάτοικοι και κυρίως επισκέπτες στην περιοχή του Πανοράματος επιχειρεί να δώσει ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, μέσω συγκοινωνιακής μελέτη που εκπόνησε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας. Ενημερωτικό σημείωμα

Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας. Ενημερωτικό σημείωμα Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας Ενημερωτικό σημείωμα Ένα πρόγραμμα ριζικών τομών και ανατροπών Το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της Ελλάδας είναι ο οδικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ «ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ζήσε την αυθεντική εμπειρία Ψηφίδες ανθρώπινης παρουσίας Ψηφίδες πολιτισμού

Ζήσε την αυθεντική εμπειρία Ψηφίδες ανθρώπινης παρουσίας Ψηφίδες πολιτισμού Ζήσε την αυθεντική εμπειρία Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη απλώνεται στη βορειοανατολική άκρη της Ελλάδας, στη σκιά της κυρίαρχης οροσειράς της Ροδόπης, ανεβοκατεβαίνει σε βουνά και πεδιάδες, χάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης

Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης Ελίνα Ρέπα Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες Μαρία Σταυρακίδου Φυσικοθεραπεύτρια Εξωτερική Συνεργάτης ΠΑΡΚΑ A Παιδιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Όταν το μάθημα της πληροφορικής γίνεται ανθρωποκεντρικό μπορεί να αφορά και την εφηβεία.

Όταν το μάθημα της πληροφορικής γίνεται ανθρωποκεντρικό μπορεί να αφορά και την εφηβεία. Όταν το μάθημα της πληροφορικής γίνεται ανθρωποκεντρικό μπορεί να αφορά και την εφηβεία. Στόχος μας : να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή και το διαδίκτυο για να αντλήσουμε σωστές πληροφορίες, να τις επεξεργαστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Τ.Θ. 16775, Τ.Κ. 11502 ΤΕΥΧΟΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Τ.Θ. 16775, Τ.Κ. 11502 ΤΕΥΧΟΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Τ.Θ. 16775, Τ.Κ. 11502 ΤΕΥΧΟΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 02 03 04 05 06 08 Η κρίση και οι κροίσοι του Κακουλλή Θεοδούλου Δημοτικές εκλογές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΤΣΑΚΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΤΣΑΚΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΤΣΑΚΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑ 2003 ^ γν^»: O i: o ' ΙΙ^νΛ W - h I ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ G

Διαβάστε περισσότερα

Μια γιορτή που μας φέρνει κοντά για ακόμα μια φορά, μια γιορτή που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τον τόπο μας, εν όψει των επικείμενων εκλογών.

Μια γιορτή που μας φέρνει κοντά για ακόμα μια φορά, μια γιορτή που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τον τόπο μας, εν όψει των επικείμενων εκλογών. ΦΙΛΕΣ κ ΦΙΛΟΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να ευχηθώ «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» ΣΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ. Εκ

Διαβάστε περισσότερα