Γραμματοσειρά (font ή typeface) είναι ένα σύνολο χαρακτήρων.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γραμματοσειρά (font ή typeface) είναι ένα σύνολο χαρακτήρων."

Transcript

1

2 Γραμματοσειρά (font ή typeface) είναι ένα σύνολο χαρακτήρων. Στην παραδοσιακή τυπογραφία όπου η στοιχειοθεσία του κειμένου γινόταν με μεταλλικά στοιχεία, σήμαινε ένα αλφάβητο με όλα τα συμπληρωματικά σύμβολα, σε ένα μόνο μέγεθος. Στην ψηφιακή στοιχειοθεσία είναι οι κωδικοποιημένες ψηφιακές πληροφορίες για την αναπαραγωγή του συνόλου των γραμμάτων του αλφάβητου, σε ηλεκτρονικά μέσα.

3 Μια οικογένεια γραμματοσειρών (font family) είναι ένα σύνολο γραμματοσειρών οι οποίες έχουν σχεδιαστεί πάνω στις ίδιες αισθητικές βάσεις.

4 Σήμερα, διατίθεται ένα ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος γραμματοσειρών (σε ηλεκτρονική μορφή) με διαφορετικές αισθητικές αναφορές και χρήσεις.

5 POSTSCRIPT ή TYPE 1 Η τεχνολογία γραμματοσειρών Postscript ή Type 1 αναπτύχθηκε από την Adobe το 1985 για την χρήση σε εκτυπωτές Postscript. Κάθε γραμματοσειρά αποτελείται από δύο αρχεία: το πρώτο χρησιμεύει στην απεικόνιση της γραμματοσειράς στην οθόνη (bitmap ή screen file) και το δεύτερο στην εκτύπωσή της Ένα τρίτο αρχείο το AFM (Adobe Font Metrics) που δεν είναι απαραίτητο για την λειτουργία της γραμματοσειράς στις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων περιέχει πληροφορίες για τις διαστάσεις της γραμματοσειράς και τις αποστάσεις των γραμμάτων (spacing / kerning). Το αρχείο γραμματοσειρών Postscript περιέχει έως και 256 χαρακτήρες και δεν είναι συμβατό με το πρότυπο Unicode. Γι αυτό, μια γραμματοσειρά Postscript δεν συμπεριλαμβάνει περισσότερες από μια κωδικοσελίδες / γλώσσες (βλ. παρακάτω)

6 TRUETYPE Η τεχνολογία των γραμματοσειρών TrueType αναπτύχθηκε με τη συνεργασία της Apple με την Microsoft το Κάθε γραμματοσειρά αποτελείται από ένα μόνο αρχείο. Οι καμπύλες των χαρακτήρων ορίζουν την εμφάνισή τους τόσο στην εκτύπωση όσο και στην οθόνη. Χάρη σε μια διαδικασία που ονομάζεται hinting επιτυγχάνεται η άψογη απεικόνιση Της γραμματοσειράς στην οθόνη σε μικρά μεγέθη (π.χ. Verdana, Tahoma, κτλ.) Οι TrueType γραμματοσειρές περιέχουν περισσότερους από χαρακτήρες και είναι συμβατές με το πρότυπο Unicode. Έτσι, ένα αρχείο TrueType υποστηρίζει μια, δύο ή και περισσότερες γλώσσες.

7 OPENTYPE Οι γραμματοσειρές OpenType δημιουργήθηκαν από την συνεργασία της Adobe με την Microsoft και παρουσιάστηκαν το Στην αγορά κυκλοφόρησαν το 2000 όταν η νέα αυτή τεχνολογία άρχισε να υποστηρίζεται από τα νέα προγράμματα. Όπως και οι TrueType γραμματοσειρές, οι OpenType αποτελούνται από ένα μόνο αρχείο. Η τεχνολογία OpenType είναι συμβατή με το πρότυπο Unicode και κατά συνέπεια είναι δυνατόν να περιέχει περισσότερους από χαρακτήρες και πολλαπλές γλώσσες. Αυτό όμως που ξεχωρίζει τις γραμματοσειρές OpenType από τις TrueType είναι καταρχήν πως είναι cross-platform (σε αντίθεση με τις Postscript και κάποιες από τις TrueType γραμματοσειρές) και κατά δεύτερον, η προσθήκη ορισμένων τυπογραφικών χαρακτηριστικών (features) τα οποία ενσωματώνονται στο αρχείο OpenType.

8 OPENTYPE Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι η ισοϋψής, ανισοϋψής ή σταθερού Πλάτους αρίθμηση (Lining / Old Style / Tabular), τα μικρά κεφαλαία (Small Caps), οι κλασματικοί αριθμοί (superscripts / subscripts), οι συνδυασμοί χαρακτήρων ή λιγκατούρες (ligatures), οι εναλλακτικοί χαρακτήρες (alternates) κ.α. Παράδειγμα: Fedra Sans Pro

9 To Unicode είναι ένα πρότυπο κωδικοποίησης που προτείνει έναν και μοναδικό αριθμό για κάθε χαρακτήρα. Πριν από τον την εφεύρεση του Unicode υπήρχαν εκατοντάδες διαφορετικές κωδικοσελίδες πίνακες χαρακτήρων που όριζαν μια συγκεκριμένη θέση/κωδικό αριθμό για κάθε χαρακτήρα. (π.χ. MS Windows 1253 Greek, MacOS Greek, ISO Greek κτλ.)

10 Λόγω περιορισμών μεγέθους όμως σε καμία κωδικοσελίδα δεν χωρούσαν αρκετοί χαρακτήρες. Εκτός αυτού, οι κωδικοσελίδες διαφωνούσαν μεταξύ τους ως προς τις θέσεις των στοιχείων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συμβατότητα μεταξύ συστημάτων ή/και λογισμικού. Το Unicode προτείνει έναν και μοναδικό αριθμό για κάθε χαρακτήρα, ανεξάρτητα από: το λειτουργικό σύστημα το λογισμικό την γλώσσα Υποστηρίζεται πλέον από τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα, όλους τους σύγχρονους browsers και πολλά προϊόντα λογισμικού. Η εμφάνιση του Unicode αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής αλλά και συμβατικής τυπογραφίας.

11 «Η Τυπογραφία είναι η τέχνη της σωστής διευθέτησης του προς εκτύπωση υλικού σύµφωνα µε ένα συγκεκριµένο σκοπό: τοποθετώντας τα γράµµατα µε κατάλληλο τρόπο, κατανέµοντας τα διαστήµατα και ελέγχοντας τα στοιχεία έτσι ώστε να βοηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τον αναγνώστη στην κατανόηση του κειµένου. Η τυπογραφία είναι το αποτελεσµατικό µέσο για ένα σκοπό κυρίως κοινωφελή και δευτερευόντως αισθητικά άρτιο ( )» Stanley Morison (τυπογράφος, σχεδιαστής της γραμματοσειράς Times, 1930)

12 Επιλογή των κατάλληλων γραμματοσειρών. Σχεδιασμός σελίδας ή οθόνης (μια ή δυο στήλες και παράγραφοι / στοίχιση / διαστοιχείωση / διάστιχο) Ιεραρχία πληροφορίας (hierarchy) Έμφαση πληροφορίας (highlighting) Ομαδοποίηση πληροφορίας (chunking) Legibility vs. Readability

13 Επιλογή των κατάλληλων γραμματοσειρών Όχι περισσότερες από 2 (ή το πολύ 3) γραμματοσειρές. Συνήθως μια (sans*) για τίτλους και μια (οικογένεια γραμματοσειρών) για κείμενο (serif*). Ο συνδυασμός διαφορετικών γραμματοσειρών είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία που απαιτεί γνώσεις και εμπειρία.

14 Σχεδιασμός σελίδας ή οθόνης μια ή δυο στήλες και παράγραφοι Είναι ευκολότερη η ανάγνωση ενός κειμένου στο οποίο υπάρχουν 8 με 12 λέξεις ανά γραμμή. Στο διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αναγνωσιμότητα να υπάρχουν στενές στήλες κειμένου.

15 Στοίχιση κειμένου Κάθε ένας από τους 4 τύπου στοίχισης του κειμένου έχει θετικά και αρνητικά. Ποιος είναι καλύτερος εξαρτάται από την χρήση του κειμένου.

16 Διαστοιχείωση και διάστιχο Η διαστοιχείωση αναφέρεται στην απόσταση μεταξύ των χαρακτήρων μιας λέξης. Το διάστιχο αναφέρεται στην απόσταση μεταξύ των γραμμών μιας παραγράφου.

17 Ιεραρχία πληροφορίας Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η καλύτερη και πιο «καθαρή» οργάνωση του κειμένου.

18 Έμφαση πληροφορίας Πρέπει να γίνεται με μονάχα έναν τρόπο. Όχι με πολλούς τρόπους ταυτόχρονα.

19 Ομαδοποίηση πληροφορίας (chunking) Τεχνική κατά την οποία μια μεγάλη ποσότητα πληροφορίας χωρίζεται σε πολλές μικρότερες έτσι ώστε η πληροφορία να είναι πιο εύκολο να επεξεργαστεί και να αφομοιωθεί.

20 Legibility vs. Readability (Ευαναγνωσιμότητα <> Αναγνωσιμότητα ) Όλοι οι παραπάνω κανόνες που αφορούν στην καλύτερη εμφάνιση του κειμένου αποσκοπούν στη βελτίωση της ευαναγνωσιμότητας* του κειμένου. Η αναγνωσιμότητα ενός κειμένου αναφέρεται στον βαθμό στον οποίο το κείμενο μπορεί να γίνει αντιληπτό από το κοινό στο οποίο απευθύνεται, ανάλογα με την πολυπλοκότητα και την δυσκολία των λέξεων και των προτάσεων που χρησιμοποιεί. Π.χ. ένας μη νομικός θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να καταλάβει μια δικογραφία, όσο καλά τυπογραφικά σχεδιασμένη και αν είναι, καθώς δεν είναι εξοικειωμένος με την συγκεκριμένη ορολογία.

21 Legibility vs. Readability (Ευαναγνωσιμότητα <> Αναγνωσιμότητα ) Edward Fry s Readability Graph

22 Δημιουργίας έντυπου κειμένου Microsoft Word (*) Adobe InDesign TeX ( κ.α. Δημιουργίας ηλεκτρονικού κειμένου Εργαλεία συγγραφής (π.χ. Macromedia Flash) HTML / CSS editors (sifr Προγράμματα επεξεργασίας εικόνας (π.χ. Adobe Photoshop ) κ.α. Ηλεκτρονικής διακίνησης τυπογραφικού υλικού Editable format π.χ. DOC, RTF, TXT Non-Editable format π.χ. PDF, HTML(?)

23 Cannibal fonts Εταιρεία σχεδιασμού πρωτότυπων ελληνικών γραμματοσειρών ή εξελληνισμού γραμματοσειρών Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων Mη Kερδοσκοπικό Σωματείο με σκοπό την διερεύνηση της ελληνικής τυπογραφίας (παρέχει ελεύθερα* 3 ΟΤ ελληνικές γραμματοσειρές) Font Shop Eταιρεία διανομής γραμματοσειρών (παρέχει ελεύθερα* έναν αριθμό ΟΤ ελληνικών και λατινικών γραμματοσειρών) Typophile Wiki Open source εγκυκλοπαίδεια για οτιδήποτε αφορά στην τυπογραφία Unicode Consortium Decodeunicode project Thinking with Type, by Ellen Lupton sifr TeX

24 Ελληνική Ψηφιακή Τυποθήκη #6, κατάλογος γραμματοσειρών της εταιρείας Cannibal fonts, 2005 Στοιχεία της Τυπογραφικής Τέχνης, του Robert Bringhurst (Μετάφραση Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος, Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2001, ISBN ) Βασικές Αρχές της Τυπογραφίας, του Stanley Morison (Μετάφραση Κλήμης Μαστορίδης, Εκδόσεις Τυποφιλία, Θεσσαλονίκη 1990) Thinking with Type, της Ellen Lupton (Princeton Architectural Press, NY 2004, ISBN ) Universal Principles of Design, των William Lidwell, kritina Holden, Jill Butler (Rockport publishers, Massachusetts 2003, ISBN )

25

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. Εισαγωγή. Κείµενο. Καγιάφας [2000]: Κεφάλαιο 5, [link] Vaughan [2004]: Chapter 4

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. Εισαγωγή. Κείµενο. Καγιάφας [2000]: Κεφάλαιο 5, [link] Vaughan [2004]: Chapter 4 Περιεχόµενα ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων Κείµενο Εισαγωγή Κείµενο και Πολυµεσικές Εφαρµογές Κείµενο και Υπολογιστές Μορφές Κειµένου στον Η/Υ Αναπαράσταση Κειµένου στον Η/Υ Σύνολα Χαρακτήρών και Αλφάβητα

Διαβάστε περισσότερα

4. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ

4. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ 4. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΓΕΝΙΚΑ Ιστορικά Κωδικοποίηση Πληροφορίας στον Η/Υ Δυαδικό σύστημα αρίθμησης Bits & bytes Αναπαράσταση κειμένου ASCII Κωδικοσελίδες ISO Unicode Mark-up κείμενο Δομημένο κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Γαβαλάς Δαμιανός

Περιεχόμενα. Γαβαλάς Δαμιανός Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Διάλεξη #5 η : Τυπογραφία στο web Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr Περιεχόμενα Κατανόηση αρχών σχεδιασμού με γραμματοσειρές Κατανόηση των μονάδων μέτρησης που χρησιμοποιούνται στα

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμεσικές Εφαρμογές

Πολυμεσικές Εφαρμογές Πολυμεσικές Εφαρμογές Ενότητα 3: ΚΕΙΜΕΝΟ Γεώργιος Στυλιαράς Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Παλιά αποκλειστικό μέσο

Διαβάστε περισσότερα

Η/Τ: asyropoulos at yahoo dot com

Η/Τ: asyropoulos at yahoo dot com eutypon21 2009/1/23 13:53 page 51 #55 Εὔτυπον, τεῦχος 21 Οκτώβριος/October 2008 51 Γραμματοσειρές OpenType: Μια σύντομη παρουσίαση Απόστολος Συρόπουλος 28ης Οκτωβρίου 366 671 00 Ξάνθη Η/Τ: asyropoulos

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ Ο πρώτος τρόπος απεικόνισης πληροφορίας (και βασικός ως σήμερα). Αδυναμία πρώτων υπολογιστών να χειριστούν άλλη μορφή πληροφορίας. Πρόβλημα με καθιερωμένα πρότυπα (π.χ. ASCII), π.χ. σε πολυγλωσσικές

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοµατιµός Γραφείου. Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΑΤΕΙ- Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή Διάλεξη 2η

Αυτοµατιµός Γραφείου. Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΑΤΕΙ- Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή Διάλεξη 2η Αυτοµατιµός Γραφείου Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΑΤΕΙ- Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή Διάλεξη 2η Εφαρµογές αυτοµατισµού γραφείου : επεξεργασία κειµένου Μορφοποιήσεις Μορφοποίηση κειµένου Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Από τις διαλέξεις του μαθήματος του Α εξαμήνου σπουδών του Τμήματος. Κ. Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Οκτώβριος 2013

Από τις διαλέξεις του μαθήματος του Α εξαμήνου σπουδών του Τμήματος. Κ. Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Οκτώβριος 2013 Συγγραφή Τεχνικών Κειμένων Το Έντυπο Από τις διαλέξεις του μαθήματος του Α εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής Κ. Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ

Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ Σεμινάριο Ενημέρωσης: 26 Σεπτεμβρίου 2013 Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Καθηγητής Μάνος Ρουμελιώτης Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Α Δομή και λειτουργία προσωπικού υπολογιστή...11 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Β Δομή και χρήση λειτουργικών συστημάτων DOS, UNIX και λειτουργικού

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμέσα. Ιστορική Αναδρομή Υπερκείμενο

Πολυμέσα. Ιστορική Αναδρομή Υπερκείμενο Πολυμέσα Πολυμέσα είναι κλάδος της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με το συνδυασμό ψηφιακών δεδομένων πολλαπλών μορφών. Τα δομικά στοιχεία των πολυμέσων είναι τα εξής : Κείμενο Εικόνα Ήχος Κινούμενη εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο ASCII Unicode - HTML. Κωδικοποίηση ASCII / Unicode HTML

Κείμενο ASCII Unicode - HTML. Κωδικοποίηση ASCII / Unicode HTML Κείμενο ASCII Unicode - HTML Κωδικοποίηση ASCII / Unicode HTML Κείμενο και Τυπογραφία Αναπαράσταση κειμένου Αρχικά οι ανάγκες των προγραμμάτων απαιτούσαν ένα περιορισμένο σύνολο κωδικοποιημένων χαρακτήρων

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Προσβασιμότητα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Προσβασιμότητα Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Άννα Κεφάλα 1 Χρηματοδότηση Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ενότητα 7: Πρότυπα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Η χρήση του. Βήμα προς Βήμα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Η χρήση του. Βήμα προς Βήμα ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Η χρήση του Βήμα προς Βήμα ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2017 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο οδηγός αυτός έχει σχεδιαστεί για να σας καθοδηγήσει στο πώς θα χρησιμοποιήσετε το λογισμικό λογοκλοπής Turnitin, ένα εργαλείο

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα: Κανόνες Προσβασιμότητας Έκδοση 1.0

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα: Κανόνες Προσβασιμότητας Έκδοση 1.0 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πολυτεχνείο Κρήτης Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα: Κανόνες Προσβασιμότητας Έκδοση 1.0 Πέτρος Καπούλας Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πολυτεχνείο Κρήτης, Πέτρος Καπούλας 2014.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Word. Κεντρική οθόνη του Word

Εισαγωγή στο Word. Κεντρική οθόνη του Word Εισαγωγή στο Word Το Word είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η εύκολη και γρήγορη δημιουργία και επεξεργασία εγγράφων. Κεντρική οθόνη του Word Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας Επιστημονικές και Τεχνικές Προδιαγραφές Εκπαιδευτικού Υλικού ΔΟΚΙΜΙΟ ΠΑΤΡΑ, 1 Φεβρουαρίου 2012 Έκδοση 1.0 2

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Μαθηματικών Κειμένων στο Διαδίκτυο

Παρουσίαση Μαθηματικών Κειμένων στο Διαδίκτυο 1 Παρουσίαση Μαθηματικών Κειμένων στο Διαδίκτυο Παρά τη στενή αλληλεξάρτηση της επιστήμης των μαθηματικών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και την προσφορά της μιας επιστήμης στην ανάπτυξη της άλλης,

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας δημιουργίας εγγράφων από το χρήστη. Παρακάτω προτείνεται μια

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας δημιουργίας εγγράφων από το χρήστη. Παρακάτω προτείνεται μια Δημιουργία Εγγράφων Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας δημιουργίας εγγράφων από το χρήστη. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα 5: Κείμενο. Νικολάου Σπύρος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα 5: Κείμενο. Νικολάου Σπύρος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα 5: Κείμενο Νικολάου Σπύρος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

8 ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ

8 ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ 8 ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ Βασικές Έννοιες Κωδικοποίηση Χαρακτήρων Σύνολα Χαρακτήρων Γράμματα και Γραμματοσειρές Ψηφιακές Γραμματοσειρές Το κείμενο είναι η οπτική παράσταση της γλώσσας. Η γραφική

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του RAW ORF. Κείμενο, παρουσίαση, έρευνα: Ιορδάνης Σταυρίδης DNG ARW X3F DCR NEF CRW RAW RAF CR2 SRF MRW

Χρήση του RAW ORF. Κείμενο, παρουσίαση, έρευνα: Ιορδάνης Σταυρίδης DNG ARW X3F DCR NEF CRW RAW RAF CR2 SRF MRW 8 Χρήση του RAW Κείμενο, παρουσίαση, έρευνα: Ιορδάνης Σταυρίδης DNG X3F ARW ORF DCR NEF CRW RAW RAF CR2 SRF MRW 9 Ένα ακατέργαστο αρχείο εικόνας RAW περιέχει ελάχιστα επεξεργασμένα στοιχεία από τον αισθητήρα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 16 Εφαρμογές Αυτοματισμού Γραφείου

Κεφάλαιο 16 Εφαρμογές Αυτοματισμού Γραφείου Κεφάλαιο 16 Εφαρμογές Αυτοματισμού Γραφείου 1 Εισαγωγή Αυτοματισμός γραφείου (office automation) είναι το υλικό και το λογισμικό που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της πληροφορίας που παράγεται, λαμβάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2003...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 14 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 17 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 18 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Επεξεργασία Κειμένου (Microsoft Word) Επεξεργασία κειμένου (Microsoft Word) 1. Βασικές Λειτουργίες και Περιβάλλον Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. α. Χειρισμός εγγράφων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΚ ΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (DTP)

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΚ ΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (DTP) ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΚ ΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (DTP) Είναι γενικώς αποδεκτό ότι οι κύριες δυνάµεις που είναι υπεύθυνες για την υποκίνηση της επανάστασης της επιτραπέζιας έκδοσης έχουν, σχεδόν αποκλειστικά, προκύψει από

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

Γράμματα Τυπογραφία. I. Η ανατομία του γράμματος ΙΙ. Γράμμα ΙII. Λέξη IV. Πηγές & προγράμματα σχεδιασμού γραμμάτων

Γράμματα Τυπογραφία. I. Η ανατομία του γράμματος ΙΙ. Γράμμα ΙII. Λέξη IV. Πηγές & προγράμματα σχεδιασμού γραμμάτων ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΔΥΤΙΚΉΣ ΑΤΤΙΚΉΣ Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κατεύθυνση Γραφιστικής, Γ εξάμηνο σπουδών Γράμματα Τυπογραφία I. Η ανατομία του γράμματος ΙΙ. Γράμμα ΙII. Λέξη IV. Πηγές & προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Γαβαλάς Δαμιανός Τρέχον status της HTML

Περιεχόμενα. Γαβαλάς Δαμιανός Τρέχον status της HTML Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Διάλεξη #2 η : Βασικές έννοιες σχεδιασμού στο web Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr Περιεχόμενα Τρέχον status της HTML Μετάβαση από την HTML στην XHTML Κλέ Καλές πρακτικές συγγραφής

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος Πρακτικός Οδηγός για Συγγραφείς

Σύντομος Πρακτικός Οδηγός για Συγγραφείς Σύντομος Πρακτικός Οδηγός για Συγγραφείς Ο αντικειμενικός σκοπός σύνταξης του Οδηγού είναι η καθοδήγηση των συγγραφέων, στο στάδιο της παραγωγής και διόρθωσης του πρωτογενούς συγγραφικού υλικού, με συνοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία HTML5 Podcasts ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δημιουργία HTML5 Podcasts ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 2014 Δημιουργία HTML5 Podcasts ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή... 2 Ορισμός του Podcast... 2 Εργαλεία Δημιουργίας HTML5 Podcast... 2 SlideGo (freeware)... 2 HTML5Point (95.62 )...

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Project 6 ΒΙΒΛΙΟ Υ Π Ε Ύ Θ Υ Ν Ο Ι Κ Α Θ Η Γ Η Τ Έ Σ : Ε. Μ Π Ι Λ Α Ν Ά Κ Η Φ. Α Ν Τ Ω Ν Ά Τ Ο Σ

Ερευνητική Εργασία Project 6 ΒΙΒΛΙΟ Υ Π Ε Ύ Θ Υ Ν Ο Ι Κ Α Θ Η Γ Η Τ Έ Σ : Ε. Μ Π Ι Λ Α Ν Ά Κ Η Φ. Α Ν Τ Ω Ν Ά Τ Ο Σ Ερευνητική Εργασία Project 6 ΒΙΒΛΙΟ Υ Π Ε Ύ Θ Υ Ν Ο Ι Κ Α Θ Η Γ Η Τ Έ Σ : Ε. Μ Π Ι Λ Α Ν Ά Κ Η Φ. Α Ν Τ Ω Ν Ά Τ Ο Σ ΓΕΝΙΚΑ Παγκοσμίως σήμερα ως βιβλίο εννοείται η συνηθέστερη κατηγορία έντυπου αντικειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιγμα (και κλείσιμο) της εφαρμογής Εγγράφου Κειμένου

Άνοιγμα (και κλείσιμο) της εφαρμογής Εγγράφου Κειμένου 3.1.1.1 Άνοιγμα (και κλείσιμο) της εφαρμογής Εγγράφου Κειμένου Ως επί το πλείστον δεν υπάρχουν διαφορές στη χρήση του Εγγράφου Κειμένου στα λειτουργικά Windows ή Linux. Η σημαντικότερη διαφορά παρουσιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας Επιστημονικές και Τεχνικές Προδιαγραφές Εκπαιδευτικού Υλικού ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΤΡΑ, 1 Φεβρουαρίου 2012 Έκδοση 1.0

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Α. Πρότυπα Διάθεσης Ψηφιακών Δεδομένων

Παράρτημα Α. Πρότυπα Διάθεσης Ψηφιακών Δεδομένων Παράρτημα Α. Πρότυπα Διάθεσης Ψηφιακών Δεδομένων Επαναχρησιμοποιήσιμο Ανοιχτό Ελεύθερο Μηχανικά Αναγνώσιμο Διαθέσιμες Προδιαγραφές Άδεια Χωρίς Περιορισμούς Plain Text (.txt) Comma Seperated Value (.csv)

Διαβάστε περισσότερα

WEB DESIGN Ο σχεδιασμός στο Web Design

WEB DESIGN Ο σχεδιασμός στο Web Design WEB DESIGN Ο σχεδιασμός στο Web Design ΠΑΤΣΙΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Web Design Είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία δικτυακών τόπων. Περιλαμβάνει : την αρχιτεκτονική πληροφοριών, τη διεπαφή χρήστη και την πλοήγηση.

Διαβάστε περισσότερα

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο!

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο! DTP Designer Εκπαιδευτικός & Εξεταστικός όμιλος FACEtoFACE Authorized Training & Certification Centers E.O.P.P.E.P Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό & Εξεταστικό Κέντρο Αθήνας Από το Υπουργείο Παιδείας Authorized

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Διαφανειών. Πρακτικός Οδηγός. Μιχαηλίδη Αφροδίτη

Σχεδίαση Διαφανειών. Πρακτικός Οδηγός. Μιχαηλίδη Αφροδίτη Σχεδίαση Διαφανειών Πρακτικός Οδηγός Μιχαηλίδη Αφροδίτη Απλότητα Συνοχή Όχι Ναι Συνοχή Η χρήση του κειμένου Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται στην περίπτωση του κειμένου μέσα σε μία παρουσίαση. Βασικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας Επιστημονικές και Τεχνικές Προδιαγραφές Εκπαιδευτικού Υλικού ANIMATION ΠΑΤΡΑ, 1 Φεβρουαρίου 2012 Έκδοση 1.0

Διαβάστε περισσότερα

A8-0188/346/αναθ. Τροπολογία 346/αναθ. Thomas Händel εξ ονόματος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

A8-0188/346/αναθ. Τροπολογία 346/αναθ. Thomas Händel εξ ονόματος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 11.9.2017 A8-0188/346/αναθ. Τροπολογία 346/αναθ. Thomas Händel εξ ονόματος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Έκθεση Morten Løkkegaard Απαιτήσεις προσβασιμότητας για τα προϊόντα και τις

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη καθολικά σχεδιασμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για τα Μαθηματικά της Ε τάξης Δημοτικού, για μαθητές γενικής και ειδικής εκπαίδευσης

Ανάπτυξη καθολικά σχεδιασμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για τα Μαθηματικά της Ε τάξης Δημοτικού, για μαθητές γενικής και ειδικής εκπαίδευσης Ανάπτυξη καθολικά σχεδιασμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για τα Μαθηματικά της Ε τάξης Δημοτικού, για μαθητές γενικής και ειδικής εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γκυρτής Μαθηματικός, Δρ Πληροφορικής «Καθολικός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Σε ποιες μεγάλες κατηγορίες μπορούμε να χωρίσουμε το Λογισμικό. Μπορούμε να χωρίσουμε το Λογισμικό στις παρακάτω μεγάλες κατηγορίες: στο Λογισμικό Συστήματος (System Software),

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word. Δρ. Νικόλαος Σγούρος

Microsoft Word. Δρ. Νικόλαος Σγούρος Microsoft Word Δρ. Νικόλαος Σγούρος 1 Δημιουργία ή άνοιγμα αρχείου Για την εμφάνιση του καταλόγου με τις διαθέσιμες λειτουργίες απαιτείται πάτημα του πλήκτρου του MS Office Για τη δημιουργία ενός νέου

Διαβάστε περισσότερα

A8-0188/336. Thomas Händel εξ ονόματος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

A8-0188/336. Thomas Händel εξ ονόματος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 7.9.2017 A8-0188/336 336 Αιτιολογική σκέψη 18 (18) Είναι αναγκαίο να θεσπιστούν οι απαιτήσεις προσβασιμότητας με τον λιγότερο επαχθή τρόπο για τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη, κυρίως με το να συμπεριληφθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Επιστημονικές & τεχνικές προδιαγραφές Εκπαιδευτικού Υλικού Δοκίμιο / Κείμενο

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Επιστημονικές & τεχνικές προδιαγραφές Εκπαιδευτικού Υλικού Δοκίμιο / Κείμενο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Επιστημονικές & τεχνικές προδιαγραφές Εκπαιδευτικού Υλικού Δοκίμιο / Κείμενο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Συγγραφή Βασίλειος Τσάπαλος Επιμέλεια Έκδοσης Γεώργιος Βορβυλάς Όλγα Φράγκου Καλλιτεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη στον E-Book-Reader

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη στον E-Book-Reader Από την Απρίλης 2011 Ψηφιακή Βιβλιοθήκη στον E-Book-Reader ανεισµός και χρήση e-book σε e-book-reader Χάρη στο format EPUB δίνεται η δυνατότητα ευχάριστης ανάγνωσης. Αυτό το format προσαρµόζεται στα διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος των CSS. Εισαγωγή στα CSS

Η Βίβλος των CSS. Εισαγωγή στα CSS Η Βίβλος των CSS Εισαγωγή στα CSS Τα Διαδοχικά Φύλλα Στυλ (CSS, Cascading Style Sheets) αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο για να μπορούμε να αλλάζουμε την εμφάνιση και τη διάταξη (layout) των ιστοσελίδων

Διαβάστε περισσότερα

Το τελικό κείμενο - Αναγνωσιμότητα

Το τελικό κείμενο - Αναγνωσιμότητα Το τελικό κείμενο - Αναγνωσιμότητα Παράγοντες που επηρεάζουν την αναγνωσιμότητα Οι χρησιμοποιούμενες γραμματοσειρές (τύπος, μέγεθος, χρώμα) Οι σχέσεις μεγέθους γραμμάτων ανάμεσα στα διάφορα στοιχεία του

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Α Περιβάλλον Εργασίας Windows... 19. Εργαστηριακή Άσκηση 1 Το Γραφικό Περιβάλλον του Υπολογιστή... 21

Μέρος Α Περιβάλλον Εργασίας Windows... 19. Εργαστηριακή Άσκηση 1 Το Γραφικό Περιβάλλον του Υπολογιστή... 21 Περιεχόμενα Μέρος Α Περιβάλλον Εργασίας Windows... 19 Εργαστηριακή Άσκηση 1 Το Γραφικό Περιβάλλον του Υπολογιστή... 21 1.1 Εκκίνηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή... 22 1.2 Γραφικό παραθυρικό περιβάλλον εργασίας...

Διαβάστε περισσότερα

Cascading Style Sheets (CSS)

Cascading Style Sheets (CSS) Cascading Style Sheets (CSS) Τα Cascading Style Sheets προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο για να ορίσουμε τη μορφοποίηση που επιθυμούμε να έχουν οι σελίδες μία τοποθεσίας του Παγκόσμιου Ιστού που δημιουργούμε.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Το Ελληνικό Πολυτονικό Γραφηματικό Σύστημα στα Ηλεκτρονικά Περιβάλλοντα 1. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ ΣΕ ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ

Το Ελληνικό Πολυτονικό Γραφηματικό Σύστημα στα Ηλεκτρονικά Περιβάλλοντα 1. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ ΣΕ ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ [Οδηγοί] Το Ελληνικό Πολυτονικό Γραφηματικό Σύστημα στα Ηλεκτρονικά Περιβάλλοντα Πολυτονική γραφή Μετατροπές πολυτονικών κειμένων - 1. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ ΣΕ ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιµος οδηγός συγγραφής. Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. (Αθήνα Θεσσαλονίκη)

Χρήσιµος οδηγός συγγραφής. Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. (Αθήνα Θεσσαλονίκη) Εκδοτικές οδηγίες Χρήσιµος οδηγός συγγραφής Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. (Αθήνα Θεσσαλονίκη) Αθήνα Ιπποκράτους 23, 106 79 Θεσσαλονίκη Εθνικής Αµύνης 42, 546 21 Φράγκων 1, 546 26 e-mail: info@sakkoulas.gr http://www.sakkoulas.gr

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word)

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Στο περιβάλλον εργασίας του επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word εκτελούμε τις παρακάτω λειτουργίες: 1) Δημιουργία Νέου Εγγράφου: Η Δημιουργία ενός Νέου Εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II. OpenOffice 3.x Writer

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II. OpenOffice 3.x Writer ΚΕΦΑΛΑΙΟ II OpenOffice 3.x Writer Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: δημιουργεί νέα αρχεία κειμένου εργάζεται με αρχεία κειμένου που δημιουργήθηκαν στο Word επεξεργάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΥΠΟΘΗΚΗ. Majestic

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΥΠΟΘΗΚΗ. Majestic ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΥΠΟΘΗΚΗ λ Majestic Έξοχα! α Τυπογράφος Display 2013 Ξ Extraordinary Ω DEFAULT SET 48 PT STYLISTIC SET 1 16 PT Majestic Stella Project Calligraphy à la Greka DEFAULT SET 12/14 PT ΠΗΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός συγγραφής αναφοράς

Οδηγός συγγραφής αναφοράς ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Οδηγός συγγραφής αναφοράς Για τις εργαστηριακές ασκήσεις της Φυσικής Για τις Σχολές ΜΠΔ, ΜΗΧΟΠ και ΜΗΠΕΡ Επιμέλεια: Δρ. Ναθαναήλ Κορτσαλιουδάκης, Φυσικός ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

CSS Εργαστήριο 1. Εισαγωγή - Σύνταξη - Εφαρμογή στην HTML

CSS Εργαστήριο 1. Εισαγωγή - Σύνταξη - Εφαρμογή στην HTML CSS Εργαστήριο 1. Εισαγωγή - Σύνταξη - Εφαρμογή στην HTML Εισαγωγή Το CSS (Cascading Style Sheets ή Επικαλυπτόμενα Φύλλα Στυλ) μας επιτρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Συγγραφής Εργασιών για το 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας

Οδηγίες Συγγραφής Εργασιών για το 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας www.nrso.ntua.gr/roadsafety2015 roadsafety2015@gmail.com Οδηγίες Συγγραφής Εργασιών για το 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας Όνοµα Επίθετο 1, 1 Οργανισµός

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft POWERPOINT ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής

Microsoft POWERPOINT ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής Microsoft POWERPOINT Περιεχόμενα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ 1 Χρήση της Εφαρμογής 2 Ανάπτυξη Μιας Παρουσίασης 3 Κείμενο 4 Γραφήματα 5 Γραφικά Αντικείμενα Εργασία με παρουσιάσεις και αποθήκευση σε διάφορες μορφές αρχείων.

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; Παρά την μεγάλη εξάπλωση του διαδικτύου και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ιστοσελίδων, πολλές εταιρείες ή χρήστες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

PowerPoint Ένα εργαλείο παρουσίασης

PowerPoint Ένα εργαλείο παρουσίασης Εργασία 7η 2 Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι σε θέση να χειρίζεται ί ά άνετα έ ένα πρόγραμμα ό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006 ΜΕΤΡΟ 1.2 Κοινοπραξίες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε τομείς Εθνικής Προτεραιότητας Παροχή υπηρεσιών τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μέσω πλατφόρμας

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Ιστοσελίδων. Εργασία. Χαράλαμπος Κουτσουρελάκης

Αξιολόγηση Ιστοσελίδων. Εργασία. Χαράλαμπος Κουτσουρελάκης ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ- ΠΑΚΕ ΚΡΗΤΗΣ Αξιολόγηση Ιστοσελίδων Εργασία Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Τρόποι αξιολόγησης μιας ιστοσελίδας... 2 Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 3 Word Processing) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 14-20 (δεκατέσσερις έως είκοσι)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Corel DRAW Graphics Suite X4

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Corel DRAW Graphics Suite X4 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Corel DRAW Graphics Suite X4 1 Περιεχόµενα 1. Εισαγωγή...3 2. Eγκατάσταση CorelDRAW...3 3. Συνοπτική παρουσίαση του περιβάλλοντος εργασίας της εφαρµογής coreldraw...5

Διαβάστε περισσότερα

Προσβασιμότητα Περιεχομένου στα Ανοικτά Μαθήματα

Προσβασιμότητα Περιεχομένου στα Ανοικτά Μαθήματα Προσβασιμότητα Περιεχομένου στα Ανοικτά Μαθήματα Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. 2 Περιεχόμενο στα Ανοικτά Μαθήματα Παρουσιάσεις σε διαφάνειες. Power point. Σημειώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2η Εισαγωγή στο CSS

Διάλεξη 2η Εισαγωγή στο CSS Διάλεξη 2η Εισαγωγή στο CSS Στέλιος Μόσχογλου Θεοδόσης Σουργκούνης Αντώνης Χρυσόπουλος I S S E L D e c o d e (Intelligent Systems & Software Engineering Lab) Στόχος της ώρας Τι είναι το CSS? Γιατί να χρησιμοποιήσω

Διαβάστε περισσότερα

InDesign CS5. Adobe ΒHΜΑ ΠΡΟΣ ΒHΜΑ. Εκδόσεις: Μ. Γκιούρδας. Απόδοση: Μαίρη Γκλα βά

InDesign CS5. Adobe ΒHΜΑ ΠΡΟΣ ΒHΜΑ. Εκδόσεις: Μ. Γκιούρδας. Απόδοση: Μαίρη Γκλα βά Adobe InDesign CS5 ΒHΜΑ ΠΡΟΣ ΒHΜΑ Απόδοση: Μαίρη Γκλα βά Μαθηματικός, MSc Computer Sci ence Εκδόσεις: Μ. Γκιούρδας Ζωοδόχου Πηγής 70-74 - Τηλ.: 210 3630219 106 81 Αθήνα, 2011 www.mgiurdas.gr ind00_cont.indd

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος: http://opencourses.uowm.gr/ «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» Σύνδεσμος: http://ocw-project.gunet.gr Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ηλεκτρονικών μαθημάτων στην πλατφόρμα Open eclass. Γνωριμία με την Open eclass

Ανάπτυξη ηλεκτρονικών μαθημάτων στην πλατφόρμα Open eclass. Γνωριμία με την Open eclass Ανάπτυξη ηλεκτρονικών μαθημάτων στην πλατφόρμα Open eclass Εισαγωγή στην Open eclass Ταυτότητα της πλατφόρμας Η πλατφόρμα Open eclass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΡΘΡΟΥ. Οδηγίες σύνταξης και µορφοποίησης του τελικού άρθρου για την καταχώρηση στα πρακτικά του συνεδρίου

ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΡΘΡΟΥ. Οδηγίες σύνταξης και µορφοποίησης του τελικού άρθρου για την καταχώρηση στα πρακτικά του συνεδρίου ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 31 η ΜΑΙΟΥ 2014 Οδηγίες σύνταξης και µορφοποίησης του τελικού άρθρου για την καταχώρηση στα πρακτικά του συνεδρίου Παρακαλείστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες για

Διαβάστε περισσότερα

Adobe Premiere Pro CS6

Adobe Premiere Pro CS6 Adobe Premiere Pro CS6 ΒHΜΑ ΠΡΟΣ ΒHΜΑ Απόδοση: Αγαμέμνων Μήλιος Μηχανικός Λογισμικού Εκδόσεις: Μ. Γκιούρδας Ζωοδόχου Πηγής 70-74 - Τηλ.: 210 3630219 106 81 Αθήνα, 2013 www.mgiurdas.gr Τίτλος Πρωτοτύπου:

Διαβάστε περισσότερα

Στην ενότητα αυτή θα δούμε πως με CSS ιδιότητες μπορούμε να ορίσουμε μέγεθος, γραμματοσειρά και άλλα χαρακτηριστικά του κειμένου στην ιστοσελίδα μας

Στην ενότητα αυτή θα δούμε πως με CSS ιδιότητες μπορούμε να ορίσουμε μέγεθος, γραμματοσειρά και άλλα χαρακτηριστικά του κειμένου στην ιστοσελίδα μας Γραμματοσειρά Στην ενότητα αυτή θα δούμε πως με CSS ιδιότητες μπορούμε να ορίσουμε μέγεθος, γραμματοσειρά και άλλα χαρακτηριστικά του κειμένου στην ιστοσελίδα μας Γραμματοσειρά κειμένου Με την CSS ιδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση: 1.0. με το. Ασημίνα

Έκδοση: 1.0. με το. Ασημίνα Έκδοση: 1.0 Σύντομες οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το MS-Word 20100 Ασημίνα Σπανίδου και Γεώργιος Κουρουπέτρογλου aspanidou@di.uoa.gr koupe@di.uoa.gr Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο XeLaTeX

Εισαγωγή στο XeLaTeX Εισαγωγή στο XeLaTeX Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ 19 Μαΐου 2014 Μάκης Χουρδάκης This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Greece License. 9 Μαΐου 2014 foss.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής Microsoft WORD Περιεχόμενα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1 Χρήση της Εφαρμογής 2 Δημιουργία Εγγράφων 3 Μορφοποίηση 4 Αντικείμενα 5 Συγχώνευση Αλληλογραφίας 6 Προετοιμασία Αποτελεσμάτων Εργασία με έγγραφα και αποθήκευση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ & ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ & ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ & ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ Χαρτογραφία Ι 1 Τοποθέτηση του προβλήματος Η ποιότητα και πληρότητα του χάρτη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση της ονοματολογίας Μόνο κάποιος

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξεκινήστε το πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου. 2. Αλλάξτε την Προβολή σε ιάταξη εκτύπωσης. 3. Αλλάξτε το Ζουµ προβολής σε Πλάτος σελίδας

1. Ξεκινήστε το πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου. 2. Αλλάξτε την Προβολή σε ιάταξη εκτύπωσης. 3. Αλλάξτε το Ζουµ προβολής σε Πλάτος σελίδας 1. Ξεκινήστε το πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου 2. Αλλάξτε την Προβολή σε ιάταξη εκτύπωσης 3. Αλλάξτε το Ζουµ προβολής σε Πλάτος σελίδας 4. Εµφανίστε τη γραµµή εργαλείων Σχεδίαση 5. Πληκτρολογήστε το κείµενο

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος του εγγράφου και της διάταξης εμφάνισης περιθώρια, μέγεθος γραμματοσειράς, μορφοποίησης και ορθογραφία

Έλεγχος του εγγράφου και της διάταξης εμφάνισης περιθώρια, μέγεθος γραμματοσειράς, μορφοποίησης και ορθογραφία 3.6.1.1 Έλεγχος του εγγράφου και της διάταξης εμφάνισης περιθώρια, μέγεθος γραμματοσειράς, μορφοποίησης και ορθογραφία Με το μεγάλο αριθμό χαρακτηριστικών γνωρισμάτων που είναι διαθέσιμα στο Writer, δεν

Διαβάστε περισσότερα

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG Μια από τις πιο σηµαντικές ανάγκες που αντιµετωπίζει µια επιχείρηση κατά την εγκατάσταση ενός λογισµικού «πακέτου» (Οικονοµικής & Εµπορικής ιαχείρισης), είναι ο τρόπος µε τον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4Θ0Χ-ΡΩΝ. Σχετικές διατάξεις:

ΑΔΑ: Β4Θ0Χ-ΡΩΝ. Σχετικές διατάξεις: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΣΗΣΗΣ Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2012 Α.Π. : 21721 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποίηση Open Source προγραμμάτων σε εργασιακό περιβάλλον

Χρησιμοποίηση Open Source προγραμμάτων σε εργασιακό περιβάλλον Χρησιμοποίηση Open Source προγραμμάτων σε εργασιακό περιβάλλον (OpenOffice ver.3.0 & other freeware utilities) Τρόποι μείωσης κόστους αδειών χρήσης (licensing) Συμβατότητα με υπάρχουσες εφαρμογές Πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής στην Τοπογραφία 5η Ενότητα - Δημιουργία διαφανειών (layers) και δημιουργία νέου είδους γραμμών (linetype) στο AutoCAD

Εφαρμογές Πληροφορικής στην Τοπογραφία 5η Ενότητα - Δημιουργία διαφανειών (layers) και δημιουργία νέου είδους γραμμών (linetype) στο AutoCAD Εφαρμογές Πληροφορικής στην Τοπογραφία 5η Ενότητα - Δημιουργία διαφανειών (layers) και δημιουργία νέου είδους γραμμών (linetype) στο AutoCAD Τσιούκας Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Συγγραφής Εργασιών για το 7 ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα των Μεταφορών

Οδηγίες Συγγραφής Εργασιών για το 7 ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα των Μεταφορών Οδηγίες Συγγραφής Εργασιών για το 7 ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα των Μεταφορών Όνομα Επίθετο 1, 1 Οργανισμός E-mail: Περίληψη Κάθε εισήγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει περίληψη, μέχρι 150 λέξεις το

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Internet. Δ.Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Internet. Δ.Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Internet Δ.Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής Το πρότυπο CSS Α Μέρος 2 CSS (Cascading Style Sheets)(1) Ορίζουν την εμφάνιση των στοιχείων σε ένα έγγραφο HTML.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Libre Office Παρουσιάσεις με το Impress. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ

Εισαγωγή στο Libre Office Παρουσιάσεις με το Impress. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Office Παρουσιάσεις με το Impress Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγικά Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Ε Έκδοση 1 / ΟΔΗΓΙΕΣ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ) ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ 01 ΓΕΝΙΚΑ 01 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Ε Έκδοση 1 / ΟΔΗΓΙΕΣ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ) ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ 01 ΓΕΝΙΚΑ 01 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Ε 01.01.30 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ Έκδοση 1 / 18.2.2009 01 ΓΕΝΙΚΑ 01 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 30 ΟΔΗΓΙΕΣ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ) ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Η Οδηγία τέθηκε σε ισχύ με την υπ αριθμ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας Επιστημονικές και Τεχνικές Προδιαγραφές Εκπαιδευτικού Υλικού ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΛΕΞΗ ΠΑΤΡΑ, 1 Φεβρουαρίου 2012 Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Acrobat 9. Adobe. Βήμα προς Βήμα. Εκδόσεις: Μ. Γκιούρδας. Απόδοση: Μαίρη Γκλα βά

Acrobat 9. Adobe. Βήμα προς Βήμα. Εκδόσεις: Μ. Γκιούρδας. Απόδοση: Μαίρη Γκλα βά Adobe Acrobat 9 Βήμα προς Βήμα Απόδοση: Μαίρη Γκλα βά Μαθηματικός, MSc Computer Sci ence Εκδόσεις: Μ. Γκιούρδας Ζωοδόχου Πηγής 70-74 - Τηλ.: 210 3630219 106 81 Αθήνα, 2009 www.mgiurdas.gr Τίτλος Πρωτοτύπου:

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαδικτύου

Προγραμματισμός Διαδικτύου Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Προγραμματισμός Διαδικτύου Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasygenis@uowm.gr Τμήμα της παρουσίασης δημιουργήθηκε από τον κ. Παναγιώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΟΜΑΔΑ 3: Μάρκου Ελένη, Παπαδοπούλου Ελένη, Παπαντώνη Ειρήνη, Πάτσης Γιώργος

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΟΜΑΔΑ 3: Μάρκου Ελένη, Παπαδοπούλου Ελένη, Παπαντώνη Ειρήνη, Πάτσης Γιώργος Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ 3: Μάρκου Ελένη, Παπαδοπούλου Ελένη, Παπαντώνη Ειρήνη, Πάτσης Γιώργος ΘΕΜΑ: Οικονομοτεχνική μελέτη και δημιουργία σχολικής εφημερίδας Περιεχόμενα: 1.1

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων

Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων Ενότητα 3: Οδηγίες δημιουργίας προσβάσιμων εγγράφων PDF από προσβάσιμα έγγραφα MS Word 2010 Έκδοση 1.0 Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μοντέλου αισθητικών κριτηρίων για αποτελεσματικό οπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών ιστότοπων

Δημιουργία μοντέλου αισθητικών κριτηρίων για αποτελεσματικό οπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών ιστότοπων 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη» Σύρος, 26-28 Ιουνίου 2015 ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ. Ελένη Γκλίνου Κατερίνα Αντωνάκη

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ. Ελένη Γκλίνου Κατερίνα Αντωνάκη Ελένη Γκλίνου Κατερίνα Αντωνάκη 1 1. ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 2. ΛΟΓΟΤΥΠΟ / ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 3. ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΕΣ 4. ΛΟΓΟΤΥΠΟ #1 ΛΟΓΟΤΥΠΟ #2 5. ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ 6. ΜΟΤΙΒΑ 7. ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 2 1. ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα εφαρμογών

Προγράμματα εφαρμογών Προγράμματα εφαρμογών Προγράμματα εφαρμογών είναι προγράμματα που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να ολοκληρώσουν μια εργασία στον υπολογιστή Office - Πακέτα Σύνολο προγραμμάτων γραφείου Στάνταρ εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Ενότητα: Εισαγωγή ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Ενότητα: Εισαγωγή ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ενότητα: Εισαγωγή ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας παρουσιάσεων

Ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας παρουσιάσεων Ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας παρουσιάσεων Περιεχόμενα 1. Περιγραφή 2. Οδηγίες χρήσης 2.1 Δημιουργία λογαριασμού 2.2 Περιβάλλον εργασίας 2.3 Βασικές λειτουργίες 2.3.1 Εισαγωγή (Insert) 2.3.2 Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα