Μια χήνα τόση δα µια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μια χήνα τόση δα µια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή"

Transcript

1 Μια χήνα τόση δα µια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή

2

3 Μια χήνα τόση δα μια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή

4 Όλα τα πλάσματα που ζουν στον μακρινό Βορρά μοιράζονται ένα μυστικό: Οι εποχές αλλάζουν. Και μαζί με αυτές, αλλάζουν και οι δικές τους συνήθειες.

5 Πριν προλάβει να έρθει ο χειμώνας, οι νανόχηνες ετοιμάζονταν για το μεγάλο μεταναστευτικό τους ταξίδι. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα άφηναν τον παγωμένο Βορρά και θα ταξίδευαν προς τον Νότο, όπου ο χειμώνας είναι πιο μαλακός και η τροφή περισσεύει.

6 1. Ο Τόμας, μία τόση δα νανόχηνα Ο Τόμας ήταν πια μια μεγάλη νανόχηνα. Την περασμένη άνοιξη είχε κλείσει τα δύο. Τώρα, σιωπηλός, καθάριζε τα πούπουλά του πριν από το τρίτο του ταξίδι. «Τόμας, είσαι έτοιμος;» τον ρώτησε ο πατέρας του. Ο Τόμας ακόμα θυμόταν το περσινό, δύσκολο ταξίδι. Τόσα φτεροκοπήματα μπρος πίσω, για να μείνουν μοναχά μια χούφτα νανόχηνες. 63 έφυγαν, 61 γύρισαν... «Ναι...» απάντησε απρόθυμα, τραβώντας με το ράμφος του ένα πούπουλο. Όχι δεν είμαι έτοιμος, σκέφτηκε.

7 «Θύμισέ μου, για ποιο λόγο φεύγουμε από εδώ;» ρώτησε τον πατέρα του. «Γιατί σύντομα το χιόνι θα παγώσει το χορτάρι. Γιατί το κάνουμε κάθε χρόνο. Γιατί είμαστε μεταναστευτικά πουλιά!» γέλασε ο πατέρας του. «γιατί επιμένουμε να πετάμε με βροχή, ενώ ΔΕΝ είμαστε και τόσο αδιάβροχες, να ψάχνουμε για λίμνες που ΔΕΝ υπάρχουν πια, να ΜΗΝ αφήνουμε τον άνεμο μας θέλει, να πηγαίνει όπου να νικάμε τον χρόνο κάθε χρόν...» μουρμούρισε ο Τόμας, αλλά ο πατέρας του είχε ήδη πετάξει πιο πέρα.

8 2. Ετοιμάζουμε βαλίτσες και φτερά Έπρεπε, λοιπόν, να το πάρει απόφαση. Ήταν ένα μεταναστευτικό πουλί, και τα μεταναστευτικά πουλιά ξεκινούν το ταξίδι στην ώρα τους. Σταμάτησε να περιποιείται τα πούπουλά του και πέταξε προς το κοπάδι του. Πλάι στους δικούς του, ο Τόμας είδε ένα μεγάλο κοπάδι από στρουμπουλές χήνες. Όλες έτοιμες για απογείωση. Ανάμεσά τους διέκρινε τον Φινν, τον καλύτερό του φίλο και μοναδικό. Και όχι, δεν ήταν νανόχηνα, κι ας έμοιαζαν πολύ. Ήταν μια ασπρομέτωπη χήνα. Όπως και όλες οι υπόλοιπες χήνες στο κοπάδι αυτό.

9 Ο Φινν είχε ήδη εντοπίσει τον Τόμας και του κουνούσε από μακριά τη φτερούγα του. Ο Τόμας σήκωσε και αυτός τη δική του, επίσης από μακριά. «Θα τα πούμε στον Νότο!» φώναξε το κοπάδι με τις ασπρομέτωπες και γρήγορα έγινε ένα βέλος στον ουρανό.

10 3. Προσδεθείτε, απογειωνόμαστε! Οι νανόχηνες στο κοπάδι του Τόμας μοίραζαν τις θέσεις που θα έπαιρνε η καθεμιά τους καθώς θα πετούσαν. «Ο Μόρτεν οδηγός, ο Ίμρε και η Άστριντ ακολουθούν, πίσω τους ο Ίνγκαρ και η Γιάνικε. Έπειτα, οι μεγαλύτερες χήνες και μετά οι μικρότερες» ανακοίνωσε μια νανόχηνα. Ο Τόμας έστεκε λίγα βήματα πιο πέρα. «Και, στο τέλος, ο Τόμας» πρόσθεσε η ίδια νανόχηνα, κι εκείνος πήρε τη θέση του στο κοπάδι. «Με το ένα, με το δύο, με το τρία... Φύγαμε!» έδωσε το σήμα ο οδηγός του κοπαδιού. Ο Τόμας άνοιξε τις φτερούγες του, που τώρα έμοιαζαν τεράστιες, και σύντομα τα έβλεπε όλα από ψηλά. Δεν πετούσε, όμως, με την καρδιά του Παρά μόνο με τα φτερά του.

11

12 Λίγα μίλια μετά, συναντήθηκαν με τις ασπρομέτωπες ψηλά στον ουρανό. Και να που πετούσαν όλες μαζί. Μπλέχτηκαν νανόχηνες και ασπρομέτωπες μαζί, έγιναν ένα κοπάδι, βρέθηκε και ο Τόμας να πετάει κοντά στον Φινν. «Πού είσαι, μικρέ;» τον αποπήρε η πιο μεγαλόσωμη χήνα. «Πού αλλού; Στον δρόμο για τον Νότο» απάντησε ήδη κουρασμένος ο Τόμας. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί στο περσινό ταξίδι και είχαν ανακαλύψει μαζί το παιχνίδι με τις διαφορές. Όποιος βρει τις περισσότερες, προσγειώνεται πρώτος. «Είσαι πιο μικρόσωμος!» του φώναξε ο Φινν. «Έχεις μικρότερο άσπρο σημάδι στο μέτωπο» ανταπέδωσε ο Τόμας. «Έχεις πιο κοντό ράμφος!» χαχάνισε ο Φινν. «Δεν έχεις κίτρινο δαχτυλίδι στα μάτια!» ξεφώνισε ο Τόμας. «Μμμ Έχεις πιο σκούρο κεφάλι!» απάντησε ο Φινν και πήρε θέση προσγείωσης, ενώ ο Τόμας ακολουθούσε.

13 «Χτύπα λίγο ακόμα τις φτερούγες σου! Φτάνουμε στη χώρα με τις αγελάδες» τον ενθάρρυνε ο Φινν.

14 4. Ο Τόμας, η μοναδική νανόχηνα στο κοπάδι Έτσι κι έγινε. Μόλις προσγειώθηκε το κοπάδι, οι δύο χήνες πήγαν να βρουν τη φίλη τους, την Κλάρα. Η Κλάρα ήταν μία παχουλή αγελάδα, με τα πιο ψηλά κέρατα που είχε δει πότε του ο Τόμας σε αγελάδα. «Μην πάτε μακριά» είπε σοβαρά ο πατέρας του Τόμας, μα τα λόγια του ίσα που έφτασαν στα αυτιά των πουλιών. Λίγα φτερουγίσματα πιο πέρα, βρήκαν την Κλάρα. «Καλώς τους» μούγκρισε εκείνη. Αυτό που άρεσε πολύ στον Τόμας ήταν ότι η Κλάρα έκοβε το χορτάρι και στη θέση του φύτρωνε φρέσκο! Ένα καλό χορταρόγευμα ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε.

15

16 Όταν γύρισαν, σαν να μετρούσαν οι δύο φίλοι λιγότερες χήνες... Οι ασπρομέτωπες τους εξήγησαν πως κάποιοι άνθρωποι είχαν μπει ξαφνικά στην περιοχή και τις κυνήγησαν. Όσες νανόχηνες βρίσκονταν ανάμεσά τους αναγκάστηκαν να φύγουν.

17 «Μα πώς με άφησαν μόνο μου;!» αναφώνησε ο Τόμας κι έμεινε με το ράμφος ανοιχτό να κοιτάζει τον ορίζοντα. Ο Φινν κοίταξε τον μικρό του φίλο, που τώρα οι φτερούγες του θαρρείς κι έφταναν στο έδαφος. «Ξέρεις πόσο φοβούνται οι νανόχηνες τους ανθρώπους» του θύμισε. «Και τώρα; Έχω τόσο δρόμο μπροστά μου και το κρύο πλησιάζει! Μία νανόχηνα μόνη ίσον καμία νανόχηνα!» «Μα θα φύγεις μαζί μας!» είπαν όλες οι ασπρομέτωπες μαζί.

18 5. Το πιο γρήγορο ταξίδι Έβαλαν, λοιπόν, πλώρη για το μέρος όπου ήξεραν ότι θα είχαν πάει οι νανόχηνες.

19 Εκεί, θα έμεναν για πολλές μέρες προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους. Και εκεί, ο Τόμας θα έψαχνε το νανοχηνοκοπάδι του. Πετούσαν συνέχεια, μέρα και νύχτα, δεν σταματούσαν παρά μόνον όταν οι νεαρές χήνες έστελναν σήματα κινδύνου: «Οι κοιλιές μας γουργουρίζουν, τα φτερά μας δεν λυγίζουν!» Οι κοιλιές που άδειαζαν και τα φτερά που βάραιναν ήταν σημάδια για τις χήνες πως, είτε το ήθελαν είτε όχι, καλά θα έκαναν να σταματούν πού και πού. Αλλά όχι όπου και όπου! Ήθελαν σίγουρα νερό. Και λιβάδια. Και άλλα πολλά, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια... Λίγα είναι τα καλά τα χηνομέρη, λίγος και ο χρόνος.

20 6. Αναζητώντας τους δικούς του Ύστερα από αρκετές αλλαγές στη θέση του οδηγού, αντίκρισαν τον προορισμό τους. Όταν προσγειώθηκαν, ο Τόμας άνοιξε διάπλατα το ράμφος του! Ήταν όντως ένα μέρος χηνομοναδικό! Και δεν ήταν ένα απίθανο μέρος μονάχα για τις χήνες, αλλά για ένα σωρό πουλιά. «Μήπως είδατε τις νανόχηνες;» άρχισε να ρωτάει τους πάντες για το κοπάδι του. κροτάλισε ο ερωδιός, που καμάκωνε ένα ψάρι. κούνησε τον μακρύ λαιμό του ο αγριόκυκνος. τσίριξε το νανοβουτηχτάρι και χάθηκε μες στο νερό με μια βαθιά βουτιά.

21 αγρίεψε ο θαλασσαετός και έφυγε πετώντας ψηλά. μουρμούρισε η βίδρα και απομακρύνθηκε κάνοντας κουπί με τα πόδια της. του σφύριξε το νερόφιδο και γλίστρησε στο νερό. Τόσα μαζεμένα είχε καιρό να ακούσει ο Τόμας!

22 Το βράδυ πήγε και κούρνιασε μαζί με το κοπάδι με τις ασπρομέτωπες. Ο κόσμος ξαφνικά του φαινόταν απίστευτα μεγάλος. Και εκείνος ένιωσε σε κάθε πούπουλό του το όνομά του: νανό - χηνα. Μια μικρή, πολύ μικρή, τόση δα νανόχηνα, σκέφτηκε ο Τόμας και θυμήθηκε ότι κάθε νανόχηνα έχει το δικό της μοναδικό σημάδι στην κοιλιά. Έτσι αναγνωρίζει ευκολότερα η μία την άλλη.

23 Έτριψε με το ράμφος την κοιλιά του. Η πρώτη γραμμή κοντή, η δεύτερη λίγο πιο μεγάλη, η τρίτη όσο και οι δύο πρώτες μαζί, η τέταρτη μεγαλύτερη από όλες και η πέμπτη πιο μικρή από όλες. Τις μέτρησε ξανά και ξανά, μέχρι που τον πήρε ο ύπνος.

24 Την επόμενη μέρα και ενώ έπαιρνε το πρωινό του χορτάρι, είδε από μακριά τους ανθρώπους που πρόσεχαν την περιοχή που τους φιλοξενούσε. Αυτούς δεν τους φοβόταν τόσο. Και φαίνεται πως γνώριζαν πολλά Πλησίασε και τους άκουσε: «Δεν τις χαρήκαμε πολύ τις νανόχηνες φέτος. Μονάχα 5 φορές τις μέτρησα...» «Άσε που δεν τις έχουμε δει 3 μέρες τώρα...» «Θα έχουν πάει σ εκείνο το μέρος που κανείς μας δεν ξέρει» «Ε, όχι και κανένας!» έσκουξε ο Τόμας και κρύφτηκε να μην τον δουν. Έτρεξε να βρει αμέσως τον Φινν και τον έπεισε να ψάξουν για το μυστικό εκείνο μέρος. Ίσως εκεί να έβρισκε το κοπάδι του. Γιατί ο ίδιος ήξερε τι ψάχνουν οι νανόχηνες: άφθονο χορτάρι, νερό και μπόλικη ησυχία.

25

26 7. Κατεστραμμένα «πανδοχεία νανοχηνών» Οι δύο χήνες άρχισαν να ψάχνουν όλες τις λίμνες της περιοχής. Ο Τόμας έψαχνε για έναν μικρό νανοχηνοπαράδεισο. «Μήπως είναι εδώ;» τον ρωτούσε ο Φινν σε κάθε μέρος όπου πήγαιναν. «Όχι, έχει πολύ νερό. Δεν είμαστε πάπιες». «Όχι, έχει ελάχιστο νερό. Δεν είμαστε σπουργίτια». «Όχι, βλέπω ανθρώπους με όπλα. Κινδυνεύεις και εσύ αλλά και εγώ, που σου μοιάζω».

27 «Όχι, έχει πολλά δέντρα. Δεν βλέπουμε αν πλησιάζουν εχθροί». «Όχι, οι ρόδες των αυτοκινήτων έχουν τσαλαπατήσει το χορτάρι μας». «Με τίποτα δεν είστε ευχαριστημένες» γκρίνιαξε ο Φινν. «Απλώς ξέρουμε τι θέλουμε» καμάρωσε ο Τόμας.

28 8. Ώσπου να πεις «νανόχηνα!» Έπειτα από αμέτρητα φτεροκοπήματα, ο Τόμας ένιωσε πως πλησίαζε στο κατάλληλο μέρος. Είχαν μόλις ανακαλύψει ένα υγρό λιβάδι με φρεσκότατο χορτάρι και πολλή άπλα. Τις εντόπισε εύκολα από μακριά. Ο Φινν θα ορκιζόταν πως το κίτρινο δαχτυλίδι γύρω από τα μάτια του φίλου του είχε αρχίσει να φωτίζει! «Είστε όλοι εδώ!» αναφώνησε ο Τόμας πετώντας κοντά τους. «Τώρα, και οι 61!» του γέλασε ο πατέρας του ανοίγοντας τις φτερούγες του. «Τώρα, όλο το κοπάδι» πρόσθεσε ο Τόμας ανοίγοντας κι αυτός τις δικές του. «Έλα, κι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Έχουμε ήδη αργήσει για τον επόμενο προορισμό μας. Θυμάσαι;» «Ναι, ο τελευταίος προορισμός στον Νότο. Εκεί όπου το κυνήγι απαγορεύεται και το χορτάρι είναι φρέσκο» είπε με χαρά ο Τόμας. Εκεί θα συναντούσαν ξανά και τις ασπρομέτωπες χήνες. Και ο Φινν, το κοπάδι του. Ένα τέτοιο μέρος θα τους χάριζε πολλές μέρες ξεγνοιασιάς μέχρι να έρθει η άνοιξη. Και η αλήθεια είναι ότι χρειάζονταν αρκετή δύναμη πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για τον Βορρά.

29 Ο Τόμας έκανε δύο βήματα μπροστά, προς τον διάδρομο απογείωσης. Έστρεψε το ράμφος του στον ορίζοντα.

30 Έκλεισε για μια στιγμή τα μάτια και φαντάστηκε το μέρος που θα τους υποδεχόταν. Δεν χρειάστηκε παρά λίγα ακόμη βήματα για να αφήσει πίσω του το έδαφος. Τώρα ναι, μπορούσε να πετάξει με την καρδιά του. Πρώτη φορά ένιωθε τόσο μεγάλο το όνομά του. «Μέχρι να πω νανόχηνα, θα έχουμε φτάσει!» είπε, και η φωνή του ταξίδεψε ανοίγοντάς του τον δρόμο. Τέλος

31 Ώρα για παιχνίδι...

32 Το κίτρινο δακτυλίδι στα μάτια μου. Το σημάδι στην κοιλιά μου. Το άσπρο σημάδι στο μέτωπό μου. Έχω πιο σκούρο καφέ χρώμα στο κεφάλι.

33 Δεν έχω κίτρινο δακτυλίδι στα μάτια. Έχω μικρότερο άσπρο σημάδι στο μέτωπο. Έχω πιο ανοιχτό καφέ χρώμα στο κεφάλι.

34

35

36

37 Στήσε ένα θεατρικό δρώμενο Οι χήνες του Βορρά Είμαστε οι Νανόχηνες χήνες του Βορρά Κάθε χειμώνα όμως ερχόμαστε σε σας Το κρύο σας είναι για μας ζεστό Και το χορτάρι άφθονο και τρυφερό Είμαστε του Βορρά οι άγνωστοι κύριοι «χ» Από όλους οι πιο όμορφοι και δυνατοί Εσάς περιμένουμε όλο το καλοκαίρι Ναι! Σας έχουμε στήσει νέο πια καρτέρι! Είμαστε οι χήνες του Βορρά Σε όλα αυτά γελάμε με χαρά Θα βρούμε τρόπο για να ρθούμε Τις λίμνες σας να ξαναδούμε Είμαστε εδώ από την αυγή Όλοι ντυμένοι με παραλλαγή Και εάν και είναι μυστικό θα σας το πω Έχουμε ένα κρυσφήγετο με θέα τον ουρανό! Παχύναμε και γίναμε αφράτες Αλλά όχι για να μπούμε στον φούρνο με πατάτες Θα μείνουμε για διακοπές στην Ουγγαρία Που είναι όλα φίνα χωρίς καμία φασαρία Θα κάνουμε παρέα με αγελάδες που είναι στη χώρα τους αφεντάδες Τέτοια καθυστέρηση στο ορκίζομαι δεν ξανάδες Μούχλιασαν πια και οι πατάτες Αυτό είμαστε σίγουροι δεν έχει ξαναγίνει Ούτε κι αν οι χήνες μας έρχονταν με ένα μοναχά πατίνι Ποιος ακούει τώρα την κυρά - Ρήνη Τη μαγείρισσα που συνταγές και οδηγίες δίνει Φύγαμε από την Ουγγαρία Πετάξαμε για Βουλγαρία Μα ο τόπος γέμισε με μασκαράδες Παντού φωνές κακό και σαματάδες Άλλη λύση δεν θα βρούμε Μονάχα προς Ελλάδα να κινηθούμε Φίλοι μου καλοί κρυφτείτε στους γκιουσμέδες Να σου έρχονται από τον ουρανό οι μεζέδες! Κυρα - Ρήνη ζέστανε τη γάστρα Τις βλέπω αν και κρύβονται πίσω από τ άστρα Να η Κερκίνη να και ο Έβρος Να και ο λαθροκυνηγός ο έρμος Νομίζει πως θα πιάσει τις χήνες τις παχουλές Μα δεν έμαθε πως δεν είμαστε απ αυτές Όσο στον ουρανό κοιτάτε Εμείς θα κράζουμε φευγάτε Φέρε Μπάμπη το μαραφέτι Κόψε σκόρδο μοίρασε πιπέρι Σήμερα θα πάρω δέκα πόντους Θα ξεπεράσω μέχρι και τον ποντικό μικρότους Τις χήνες εγώ δεν θα στερηθώ Φιλώ το όπλο το καλό και σημαδεύω στο φτερό Η Νανόχηνα η πρώτη στο κοπάδι Ήταν άριστη να κρατάει το πηδάλι Σφυρίζει με μαεστρία στον Θανάση Τη Νανόχηνα που πέταγε παρέα μ ένα φαράσι Δίνει σήμα στη Νανόχηνα Πασχάλη Που ήταν άσσος στις βουτιές με το κεφάλι Από κοπάδι γίναν βέλος Έναν στόχο έβαλαν να δώσουν ένα τέλος Με τα ράμφη τεντωμένα και στεντόρειες κραυγές Στους αγνώστους κύριους «χ» μοίρασαν δαγκωματιές Στους γκιουσμέδες χωθήκαν στη στιγμή οι λαθροκυνηγοί Από τότε γίναν χορτοφάγοι σικ και ζηλευτοί Τα πουλιά ζήσανε από όλους πιο καλά Ένα βέλος από φτερά ήταν αρκετό για όλα αυτά

38 1η έκδοση Απρίλιος 2014 Μια χήνα τόση δα μια νανόχηνα! Κείμενο: Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή Επιμέλεια κειμένου: Βάλεια Τζανέτου Επιμέλεια έκδοσης: Ευγενία Πανώριου Γραφιστική επιμέλεια: Sandipo Όλγα Βλάχου Εκτύπωση: COLORPRINT - Τσεκούρας Ε.Π.Ε. ISBN: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, 2014 Θεμιστοκλέους 80, Αθήνα Tηλ. Fax: , Κομνηνών 23, Θεσσαλονίκη Τηλ. Fax: Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Νανόχηνα Η Ορνιθολογική ασχολείται με την προστασία των πουλιών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση αλλά και όλων των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους. Περισσότερα από 60 είδη πουλιών απειλούνται σήμερα στην Ελλάδα με εξαφάνιση, ανάμεσά τους και η Νανόχηνα, η μικρότερη και πιο απειλούμενη χήνα της Ευρώπης. Οι Νανόχηνες της Ευρώπης που επισκέπτονται κάθε χρόνο τους υγρότοπους της Ελλάδας είναι πια λιγότερες από 70. Η Ορνιθολογική και οι συνοδοιπόροι της από 5 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Φινλανδία) βάζουν τα δυνατά τους με σκοπό να προστατεύσουν το απειλούμενο είδος της Νανόχηνας. Με ποιον τρόπο; Διαδίδοντας την ανάγκη να συνεχίσουμε να «συγκατοικούμε» με τη Νανόχηνα σε αυτόν τον πλανήτη, όπως συμβαίνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια Παρακολουθώντας την πορεία που ακολουθούν οι Νανόχηνες στο μεταναστευτικό τους ταξίδι για να μάθουμε περισσότερα για τις περιοχές που χρησιμοποιούν για να ξεκουραστούν, να ξεχειμωνιάσουν αλλά και να φτιάξουν τις φωλιές τους Προστατεύοντας όλες αυτές τις περιοχές (φροντίζοντας για παράδειγμα να υπάρχουν υγρά λιβάδια στα οποία βρίσκει άφθονο χορτάρι και ησυχία) Μαζί με τη δική σου υποστήριξη μπορούμε να προσφέρουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τις Νανόχηνες. Μπορείς να μάθεις περισσότερα γι αυτές και τις δράσεις που γίνονται για την προστασία τους στον ιστότοπο: Ακόμα περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά), μπορείς να βρεις στο: Η έκδοση «Μια χήνα τόση δα μια νανόχηνα!» έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» που υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατά την περίοδο με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Νορβηγίας.

39

40 Ο Τόµας, µία από τις ελάχιστες νανόχηνες που έχουν αποµείνει στην Ευρώπη, είναι έτοιµος να ξεκινήσει µαζί µε το κοπάδι του για το µεγάλο µεταναστευτικό ταξίδι. Ή µήπως δεν είναι; Άραγε κουράζεται ένα µεταναστευτικό πουλί; Έχει άλλη επιλογή εκτός από το να ταξιδεύει κάθε χρόνο; Μέσα από την ιστορία «Μια χήνα τόση δα... µια νανόχηνα!» βλέπουµε από ψηλά τον κόσµο ενός απειλούµενου µε εξαφάνιση είδους και τις δυσκολίες που συναντά όταν χάνει το κοπάδι του. LIFE10 NAT/GR/000638

ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙ Α

ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙ Α ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙ Α Συγγραφέας: Σχέδια: Επιμέλεια έκδοσης, διορθώσεις κειμένων: Εκδότης: Καλλιτεχνική Επιμέλεια: ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΦΕΤΖΗ 67064 Σέλινο Ξάνθης, τηλ.: 25410 96926, fax: 25410 96953 e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ»

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής «Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» Μια ιστορία για

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

H Έπαυλη της Λάρα Παγίδα Θανάτου;

H Έπαυλη της Λάρα Παγίδα Θανάτου; H Έπαυλη της Λάρα Παγίδα Θανάτου; Katie Fleming Translated by Thodoris Papalas & George Tsolakidis 2 Η Έπαυλη της Λάρα Παγίδα Θανάτου;/ Lara's Mansion - Death Trap? Katie Fleming «A rrgh,» χασμουρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό! Μ ια φορά κι έναν καιρό πάνω στη Γη δεν ζούσαν μόνο άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη Γράμμα σ ένα παιδί για τη Φιλαναγνωσία ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣIΑ Οκτώ συγγραφείς απευθύνουν μια σύντομη επιστολή στο παιδί που έχουν στην καρδιά τους για να του εμπνεύσουν την αγάπη για την

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος (Στα αποσπάσματα που ακολουθούν σκιαγραφούνται τα πορτρέτα δύο ηρωίδων του μυθιστορήματος. Οι τίτλοι των «κεφαλαίων» είναι της μεταφράστριας) ΛΙΟΥΜΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει. Luis Sepúlveda. Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει. Luis Sepúlveda. Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει Luis Sepúlveda Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει 1 Τίτλος πρωτοτύπου: Historia de una gaviota y del gato que le enseñó a volar Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ενα γλάρο να πετάει Εξώφυλλο-Εικονογράφηση:

Διαβάστε περισσότερα

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ο Γιώργης σηκώθηκε αξημέρωτα. Μια ανησυχία τον βάραινε όλο το βράδυ και στριφογύριζε στο κρεβάτι του. Κατά τις πέντε το πρωί αναστέναξε βαριά, δεν είχε νόημα να προσπαθεί να κοιμηθεί πλέον.

Διαβάστε περισσότερα

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ «Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σιωπηλός οδηγός μου προχωρούσε βιαστικά μπροστά μου, σαν να δυσφορούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ Ίσως «δείτε» πως ονειρεύτηκαν αυτοί καλά ο λογ ησυχίες 2010

ΑΝ Ίσως «δείτε» πως ονειρεύτηκαν αυτοί καλά ο λογ ησυχίες 2010 ησυχίες 2010 Αφιερωμένο εξαιρετικά στην κα Ματίνα και την ευχαριστούμε που μας «άντεξε»!... Συγγραφική ομάδα Επιμέλεια κειμένου: Αρβανιτάκη Μαρία / Γραφιστική επιμέλεια εντύπου: Θεοδωρόπουλος Άγγελος Αντωνίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν

Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν ΝΟΕΒΡΙΟΣ 2007 Τεύχος 11 Η Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν τσι ξεκινάνε οι ιστορίες µας στο τεύχος αυτό και γεµάτες φαντασία µας οδηγούν σε µέρη µαγικά. Έ ιαφορετικοί χαρακτήρες αναδύονται και

Διαβάστε περισσότερα

"τα ντριγκιντένια" 6+1 παραμύθια

τα ντριγκιντένια 6+1 παραμύθια Ειρήνης Χηράτου τα ντριγκιντένια 6+1 παραμύθια µε την ευγενική χορηγία "τα ντριγκιντένια" 6+1 παραμύθια εικονογράφηση Άρης Καρμπόνε Ειρήνης Χηράτου τα ντριγκιντένια 6+1 παραμύθια Ειρήνης Χηράτου τα ντριγκιντένια

Διαβάστε περισσότερα

Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ! Β ΕΝΟΤΗΤΑ 57 Γενικές οδηγίες Το παρόν πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για κάθε δάσκαλο/εκπαιδευτικό που επιθυμεί να υλοποιήσει μια σειρά

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris

Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris Για τα πνευματικά δικαιώματα αυτού του κειμένου ισχύουν οι όροι του Creative Commons http://creativecommons.org/licenses/by-ncnd/3.0/gr/

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧ/ΣΗΣ: 210 28 19 550 11279 Δ Ι Α Β Α Ζ Ω Π Ε Ρ Ι Σ Σ Ο Τ Ε Ρ Ο Γ Ι Α Τ Ι Κ Α Θ Ε Β Ι Β Λ Ι Ο Ε Ι Ν Α Ι Μ Ι Α Ν Ε Α Π Ε Ρ Ι Π Ε Τ Ε Ι Α

ΜΗΧ/ΣΗΣ: 210 28 19 550 11279 Δ Ι Α Β Α Ζ Ω Π Ε Ρ Ι Σ Σ Ο Τ Ε Ρ Ο Γ Ι Α Τ Ι Κ Α Θ Ε Β Ι Β Λ Ι Ο Ε Ι Ν Α Ι Μ Ι Α Ν Ε Α Π Ε Ρ Ι Π Ε Τ Ε Ι Α ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE SECRET CIRCLE 1: THE INITIATION Από τις Εκδόσεις HarperTeen, Νέα Υόρκη 1992 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Μυστικός Κύκλος 1 Η μύηση ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: L. J. Smith ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κάσσυ Μπουλούκου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Παλιά ήσουν πολύ πιο περισσοτερότερα. Έχασες την περισσοτερότητά σου». Ο Τρελοκαπελάς στην Αλίκη στην ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010)

«Παλιά ήσουν πολύ πιο περισσοτερότερα. Έχασες την περισσοτερότητά σου». Ο Τρελοκαπελάς στην Αλίκη στην ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010) «Παλιά ήσουν πολύ πιο περισσοτερότερα. Έχασες την περισσοτερότητά σου». Ο Τρελοκαπελάς στην Αλίκη στην ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Αγαπητή Λούσι Σίλτσεστερ, ραντεβού τη Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ

ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ τα μάτια του, βρισκόταν εκεί, στο ίδιο σημείο που είχε ξαπλώσει την ώρα του μεγάλου χαμού. Μόνος, έρημος, πληγωμένος κι αβοήθητος. Ο Άγγελος πουθενά. «Θα έρθουν να με πάρουν» σκέφτηκε.

Διαβάστε περισσότερα

Τσβέτκα Μπεβκ. Τραγούδι για μια νεράιδα

Τσβέτκα Μπεβκ. Τραγούδι για μια νεράιδα Τσβέτκα Μπεβκ Τραγούδι για μια νεράιδα Sample translation: Ελευθερία Μπινίκου Σ ένα μικρό χωριό δίπλα σε ένα μεγάλο ποτάμι υπάρχουν δύο σπίτια. Στο ένα ζει ο παππούς Μάρτιν και στο άλλο η γιαγιά Γέρικα.

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-9607-60-5. Η γενική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τις εκδόσεις οσελότος ΕΚΔΟΣΕΙΣ. οσελότος. Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα Τηλ.

ISBN 978-960-9607-60-5. Η γενική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τις εκδόσεις οσελότος ΕΚΔΟΣΕΙΣ. οσελότος. Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα Τηλ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ οσελότος Τιτλος Μελίνα, Ο κόσμος των σκιών Συγγραφέας Σοφία Αποστολίδη Σειρα Ελληνική λογοτεχνία [1358]0512/11 Copyright 2012 Σοφία Αποστολίδη Πρώτη Εκδοση Αθήνα, Μάιος 2012 ISBN 978-960-9607-60-5

Διαβάστε περισσότερα

2014 Εκδόσεις Ωκεανός

2014 Εκδόσεις Ωκεανός Σ Κ Ε Ψ Ο Υ Ε Μ Ε Ν Α Ο ΤΑ Ν Π Ο Ν Α Σ Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία Συγγραφέας: Ελένη Κεκροπούλου Σελιδοποίηση: Αλίκη Τριανταφυλλίδου Εκπόνηση εξωφύλλου: Έλενα Ματθαίου Copyright εξωφύλλου: Εκδόσεις Ωκεανός

Διαβάστε περισσότερα

πέρα αληθινό. Έπειτα κατευθύνθηκε προς τα ταμεία. Εκεί βρήκε την καθαρίστρια να συνομιλεί με τον μοναδικό ταμία που είχε βάρδια εκείνη τη νύχτα.

πέρα αληθινό. Έπειτα κατευθύνθηκε προς τα ταμεία. Εκεί βρήκε την καθαρίστρια να συνομιλεί με τον μοναδικό ταμία που είχε βάρδια εκείνη τη νύχτα. Το τρένο. Βυθισμένος σε ένα ύπνο δίχως όνειρα, ο σταθμάρχης ετοιμαζόταν να γλιστρήσει απ το παγκάκι στο οποίο βρισκόταν καθισμένος εδώ και ώρα. Στο ένα χέρι κρατούσε ένα μεταλλικό μπουκαλάκι που κι ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Eπιμέλεια Αλεξάνδρα Χολέβα Περσεφόνη Mήττα. M. K.. ΣYΛΛOΓOΣ KAPKINOΠAΘΩN MAKEΔONIAΣ-ΘPAKHΣ Εγνατίας 65, 1ος όρ. Θεσσαλονίκη (546 31) - Tηλ. 2310 241911 - Fax 2310

Διαβάστε περισσότερα