ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: 3232 Β ΜΑRΡΟL/108/91/ /92. Συγκέντρωση και διάθεση πετρελαιοειδών αποβλήτων του Μηχανοστασίου των πλοίων. (ΦΕΚ 16/Β/ )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: 3232 Β ΜΑRΡΟL/108/91/16.12.91/92. Συγκέντρωση και διάθεση πετρελαιοειδών αποβλήτων του Μηχανοστασίου των πλοίων. (ΦΕΚ 16/Β/16-1-92)"

Transcript

1 ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: 3232 Β ΜΑRΡΟL/108/91/ /92 Συγκέντρωση και διάθεση πετρελαιοειδών αποβλήτων του Μηχανοστασίου των πλοίων. (ΦΕΚ 16/Β/ ) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Έχοντας υπόψη: Τις διατάξεις του άρθρου εβδόμου παράγρ. 2(α) του Ν. 1269/82 (89/Α) για την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης «περί προλήψεως της ρυπάνσεως της θαλάσσης από πλοία» του 1973 και του Πρωτοκόλλου του 1978 που αναφέρεται σ' αυτή τη Σύμβαση, αποφασίζουμε: Άρθρο 1 Ορισμοί Κατά την εφαρμογή της παρούσας απόφασης νοούνται: 1. «Αρχή»: Η Διεύθυνση Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που εδρεύει στον Πειραιά και τα κατά τόπους Όργανα αυτής (Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης Πλοίων - ΤΚΕΠ). 2. «Οργανισμός»: Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, (ΙΜΟ), που εδρεύει στο Λονδίνο. 3. «Νέο πλοίο»: Το πλοίο: (α) ι. του οποίου η σύμβαση ναυπήγησης έχει υπογραφεί ή σε περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιας σύμβασης, η τρόπιδά του έχει τεθεί, ή η ναυπήγησή του βρίσκεται σε παρεμφερές στάδιο κατασκευής, την ή μετά την εφαρμογή του παρόντος ή ιι. η παράδοση του οποίου έγινε τρία ή περισσότερα έτη μετά την εφαρμογή του παρόντος ή (β) στο οποίο έγινε μετασκευή ευρείας έκτασης, που άρχισε την ή μετά την εφαρμογή του παρόντος ή περατώθηκε τρία ή περισσότερα έτη μετά την ημερομηνία αυτή. 4. «Παρεμφερές στάδιο κατασκευής»: Το στάδιο κατά το οποίο: (α) Αρχίζει η κατασκευή του συγκεκριμένου πλοίου, και (β) Η συναρμολόγηση του πλοίου αυτού περιλαμβάνει τουλάχιστον 50 τόνους ή 1% της προβλεπόμενης μάζας όλων των κατασκευαστικών υλικών, οποιοδήποτε είναι μικρότερο. 5. «Υπάρχον πλοίο»: Το πλοίο που δεν είναι νέο. 6. «Πετρελαιοειδή απόβλητα»: Τα πετρελαιοειδή κατάλοιπα (SLUDGΕ) και τα πετρελαιοειδή μίγματα χώρου μηχ/σίου. 7. «Πετρελαιοειδή κατάλοιπα»: 1) Τα κατάλοιπα διαχωρισμού, που παραμένουν μετά τον διαχωρισμό του πετρελαίου και λαδιού στους φυγοκεντρικούς διαχωριστήρες. 2) Ορυκτέλαια αποστράγγισης και διαρροών που προέρχονται από αποστραγγίσεις και διαρροές των δεξαμενών καυσίμου και λαδιού μηχ/σίου. 3) Τα ορυκτέλαια που μετά την χρησιμοποίησή τους στα κύρια και βοηθητικά μηχανήματα του πλοίου για σκοπούς λίπανσης ή και υδραυλικής κίνησης αντικαθίστανται, ως άχρηστα. 8. «Δεξαμενή καταλοίπων»: Η δεξαμενή στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα είδη πετρελαιοειδών καταλοίπων. 9. «Δεξαμενή συγκέντρωσης»: Η δεξαμενή που χρησιμοποιείται για τη συγκέντρωση των πετρελαιοειδών μιγμάτων χώρου μηχανοστασίου. 10. «Συσκευή διαχωρισμού πετρελαίου-ύδατος»: Η συσκευή ή ο συνδυασμός συσκευών που έχουν σχεδιασθεί για την επεξεργασία των πετρελαιοειδών μιγμάτων και την απόρριψη στη θάλασσα μίγματος με περιεκτικότητα σε πετρέλαιο μικρότερη από 100 ΡΡΜ. 11. «Συσκευή φίλτρου»: Η συσκευή ή ο συνδυασμός συσκευών που έχουν σχεδιασθεί για την παραγωγή μίγματος με περιεκτικότητα σε πετρέλαιο μικρότερη από 15 ΡΡΜ. 12. «Ρ.Ρ.Μ.»: Η αναλογία των μερών πετρελαίου ανά ένα εκατομμύριο μερών μίγματος ύδατος πετρελαίου κατ' όγκο. 13. «Κανονισμοί»: Οι κανονισμοί του Παραρτήματος Ι της ΔΣ ΜΑRΡΟL 73/78.

2 Άρθρο 2 Εφαρμογή 1. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται σε όλα τα ελληνικά πλοία που υπάγονται στις διατάξεις του Παραρτήματος Ι της ΔΣ ΜΑRΡΟL 73/ Τα πλοία με ξένη σημαία που καταπλέουν σε ελληνικά λιμάνια πρέπει να συμμορφώνονται με τις διατάξεις των κανονισμών του Παραρτήματος Ι της ΔΣ ΜARΡΟL 73/78 και των ερμηνευτικών διατάξεων που έχουν εκδοθεί από τον «οργανισμό» επιθεωρούνται δε από την Αρχή και λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε με τον τρόπο συγκέντρωσης και διάθεσης των πετρελαιοειδών αποβλήτων του μηχανοστασίου να μην επαπειλείται η πρόκληση σοβαρής βλάβης στο θαλάσσιο περιβάλλον. Άρθρο 3 Συγκέντρωση και διάθεση πετρελαιοειδών μιγμάτων 1. Κάθε νέο ή υπάρχον πλοίο που απαλλάσσεται από την υποχρέωση συμμόρφωσης με τους κανονισμούς 16(3)(α) πρέπει να είναι εφοδιασμένο με δεξαμενή συγκέντρωσης, η οποία να πληροί, από πλευράς κατασκευαστικών χαρακτηριστικών, τις απαιτήσεις της 1737/Φ /86/ (ΦΕΚ 542/Β) απόφασης ΥΕΝ και η χωρητικότητά της να είναι σύμφωνη με τον παρακάτω πίνακα: ΠΙΝΑΚΑΣ Ι. Ισχύς κυρίων μηχανών (σε ΚW) Χωρητικότητα (σε Μ 3 ) Μέχρι ,5 Από μέχρι ,5 + (Ρ ) / Μεγαλύτερη των ,2 + 0,2 (Ρ ) / Όπου Ρ = ισχύς κυρίων μηχανών (σε ΚW). 2. Η δεξαμενή συγκέντρωσης που εξυπηρετεί τη συσκευή διαχωρισμού πετρελαίου / ύδατος, ή τη συσκευή φίλτρου πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της προηγούμενης παραγράφου Η διάθεση του περιεχομένου της δεξαμενής συγκέντρωσης στις ευκολίες υποδοχής μέσω των προτύπων συνδέσμων πρέπει να γίνεται με ανεξάρτητο σύστημα σωληνώσεων, που δεν θα συνδέονται με κανένα τρόπο με τις σωληνώσεις έρματος, κυτών, πυρκαγιάς, ή τη σωλήνωση παραλαβής καυσίμου πετρελαίου. Στα νέα πλοία η αντλία συγκέντρωσης και διάθεσης των πετρελαιοειδών μιγμάτων πρέπει να είναι ανεξάρτητη μηχανοκίνητη ή ηλεκτροκίνητη, ενώ στα υπάρχοντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε αντλία γενικής χρήσης ή αντλία πυθμενίδων (σεντινών). Άρθρο 4 Παροχή συσκευής διαχωρισμού πετρελαίου /ύδατος - συσκευής φίλτρου 1. Η παροχή της συσκευής διαχωρισμού πετρελαίου /ύδατος ή συσκευής φίλτρου, που εγκαθίσταται σε νέο ή υπάρχον πλοίο μετά την εφαρμογή του παρόντος, καθορίζεται από την Αρχή για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση χωριστά, λαμβανομένων υπόψη: α) Της ηλικίας του πλοίου β) Του τρόπου λίπανσης του άξονα (ανοικτό - κλειστό σύστημα) γ) Της στεγανότητας των στυπειοθλιπτών των αντλιών μηχανοστασίου δ) Της γενικής κατάστασης του μηχανοστασίου ε) Της συνολικής εγκατεστημένης ιπποδυνάμεως.

3 2.α) Σε καμιά περίπτωση η ελάχιστη παροχή των συσκευών που εγκαθίστανται στα πλοία της προηγούμενης παραγράφου δεν πρέπει να είναι μικρότερη από την καθοριζόμενη στον ακόλουθο πίνακα ΙΙ. ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ. Μέγεθος πλοίου (σε κ.ο.χ.) Ελάχιστη παροχή συσκευής (σε Μ 3 /Η) Από 100 μέχρι 400 0, , , , , , ,50 Άνω των ,00 β) Όταν στο πλοίο ερματίζονται δεξαμενές καυσίμου συνολικής χωρητικότητας V τότε η ελάχιστη παροχή των συσκευών αυτών καθορίζεται από τη σχέση: Q = V / 10Η Q = η παροχή της συσκευής σε κυβικά μέτρα ανά ώρα (Μ 3 /Η). V = η συνολική χωρητικότητα των δεξαμενών καυσίμου ερματίζονται σε κυβικά μέτρα (Μ 3 ). 3. Η συμμόρφωση των υπαρχόντων πλοίων με τις διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων αρχίζει τρία χρόνια μετά την εφαρμογή της παρούσας απόφασης. Άρθρο 5 Δεξαμενές καταλοίπων 1. Κάθε νέο ή υπάρχον πλοίο πρέπει να φέρει είτε μια κεντρική δεξαμενή για τη συγκέντρωση όλων των πετρελαιοειδών καταλοίπων (SLUDGΕ ΤΑΝΚ), είτε τρεις ανεξάρτητες για την ξεχωριστή συγκέντρωση των καταλοίπων διαχωρισμού, των ορυκτελαίων που έχουν χρησιμοποιηθεί και των ορυκτελαίων αποστράγγισης ή διαρροών. 2. Η χωρητικότητα της δεξαμενής καταλοίπων διαχωρισμού καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Παραρτήματος της παρούσας απόφασης. 3. Η χωρητικότητα της δεξαμενής συγκέντρωσης των ορυκτελαίων που έχουν χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι επαρκής για τη συγκέντρωση όλων των άχρηστων ή χρησιμοποιηθέντων ορυκτελαίων καθώς επίσης και του πετρελαίου, που παραμένει μετά το διαχωρισμό στη συσκευή διαχωρισμού των 100 ΡΡΜ ή συσκευή φίλτρου των 15 ΡΡΜ. Η ελάχιστη χωρητικότητα της δεξαμενής αυτής καθορίζεται σε κυβικά μέτρα από τη σχέση: V = 1,5Ρ / Ρ = η συνολική ιπποδύναμη των κυρίων μηχανών και των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών του πλοίου σε χιλιοβάττ (ΚW). 4. οι δεξαμενές που προορίζονται για τη συγκέντρωση των αποστραγγίσεων και διαρροών από τις δεξαμενές καυσίμου μπορεί να τοποθετούνται σε διαφορετικά μέρη του μηχανοστασίου. Η συνολική χωρητικότητα των δεξαμενών αυτών καθορίζεται σε λίτρα από τη σχέση: V = 15 ΗxΡ /

4 Ρ = η συνολική ιπποδύναμη των κυρίων μηχανών και των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών του πλοίου σε χιλιοβάττ (ΚW). Η = ο αριθμός των ημερών ταξιδιού του πλοίου. 5. Εφόσον το πλοίο διαθέτει μια δεξαμενή καταλοίπων, η χωρητικότητά της πρέπει να είναι ίση με το άθροισμα των χωρητικοτήτων των δεξαμενών των παραγράφων 2, 3 και 4 του παρόντος άρθρου. 6. Οι δεξαμενές πετρελαιοειδών καταλοίπων στα νέα πλοία πρέπει να βρίσκονται υψηλότερα των δεξαμενών διπυθμένων, ώστε να είναι εύκολη η αποστράγγισή τους χωρίς την ανάγκη χρησιμοποίησης αντλίας για το σκοπό αυτό. Η δεξαμενή καταλοίπων διαχωρισμού ή η κεντρική δεξαμενή καταλοίπων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερα προς τους φυγοκεντρικούς διαχωριστήρες πετρελαίου και σε θέση τέτοια ώστε η σωλήνωση απόρριψης του φυγοκεντρικού διαχωριστήρα να έχει τη μέγιστη δυνατή κλίση, προς τη δεξαμενή. Άρθρο 6 Αντλίες, σωληνώσεις και διάταξη συσκευών απόρριψης αποβλήτων χώρου μηχανοστασίου. 1. Οι σωληνώσεις εξαγωγής καθαρού ύδατος της συσκευής διαχωρισμού πετρελαίου ύδατος 100 ΡΡΜ και της συσκευής φίλτρου 15 ΡΡΜ πρέπει να είναι τελείως ανεξάρτητες από οποιαδήποτε άλλη σωλήνωση υδροσυλλεκτών ή ερματισμού και να φέρουν διακλάδωση επανακυκλοφορίας προς τους υδροσυλλέκτες μηχανοστασίου ή τη δεξαμενή συγκέντρωσης των πετρελαιοειδών μιγμάτων. 2. Η κεντρική δεξαμενή καταλοίπων ή η δεξαμενή καταλοίπων διαχωρισμού δεν πρέπει να συνδέεται με καμία άλλη δεξαμενή ή σωλήνωση που καταλήγει στις πλευρές του πλοίου, εκτός της αναρρόφησης της αντλίας καταλοίπων. Η κατάθλιψη της αντλίας αυτής πρέπει να καταλήγει είτε στους πρότυπους συνδέσμους του πλοίου για διάθεση των καταλοίπων σε ευκολίες υποδοχής, είτε σε σύστημα καύσης καταλοίπων. 3. Η αντλία που χρησιμοποιείται για την απάντληση του περιεχομένου της δεξαμενής καταλοίπων διαχωρισμού ή της κεντρικής δεξαμενής καταλοίπων πρέπει να είναι ανεξάρτητη μη βενζινοκίνητη και παλινδρομική, κατάλληλη για υγρά με μεγάλο ιξώδες και με προστατευτική διάταξη για την περίπτωση που δεν θα είναι δυνατό από οποιαδήποτε αιτία να αναρροφά. Το μονομετρικό ύψος της αντλίας αυτής πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερα (4) Βατ και η παροχή της καθορίζεται σε κυβ. μέτρα ανά ώρα από τη σχέση: Q = V / 6 Q = η παροχή της αντλίας σε κυβικά μέτρα ανά ώρα (Μ 3 /Η). V = ο όγκος της δεξαμενής καταλοίπων διαχωρισμού ή της κεντρικής δεξαμενής καταλοίπων σε κυβ. μέτρα (Μ 3 ). Σε καμιά περίπτωση η παροχή της αντλίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη από: α) 5 Μ 3 /Η για πλοία μεγαλύτερα των κοχ, και β) 2,5 Μ 3 /Η για πλοία χωρητικότητας κοχ και κάτω. Το ύψος αναρρόφησης της αντλίας αυτής σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3,5 μέτρα (Μ). 4. Οι δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση των ορυκτελαίων που έχουν χρησιμοποιηθεί και των διαρροών - αποστραγγίσεων των δεξαμενών καυσίμου πρέπει να απαντλούνται είτε με την αντλία καταλοίπων της προηγούμενης παραγράφου είτε με άλλη ανεξάρτητη μη βενζινοκίνητη και παλινδρομική αντλία προκειμένου δε για υπάρχοντα πλοία με την αντλία πυθμενίδων (σεντινών). Τα κατάλοιπα της κατηγορίας αυτής παραδίδονται σε ευκολίες υποδοχής μέσω των πρότυπων συνδέσμων ή διοχετεύονται σε εγκατάσταση με κατάλληλο σύστημα καύσης καταλοίπων. Το περιεχόμενο της δεξαμενής των ορυκτελαίων

5 που έχουν χρησιμοποιηθεί μπορεί να καταθλίβεται στους φυγοκεντρικούς διαχωριστήρες πετρελαίου για περαιτέρω επεξεργασία. 5. Νέα πλοία δεν μπορούν να φέρουν εξαγωγές πυθμενίδων (σεντινών) εκτός πλοίου πλην εκείνων που διέρχονται μέσα από τις συσκευές διαχωρισμού πετρελαίου /ύδατος ή τις συσκευές φίλτρου, ενώ στα υπάρχοντα όπου υπάρχουν τέτοιες εξαγωγές πρέπει να απομονώνονται με τυφλή ένωση (φλάντζα) ή να σφραγίζονται. 6. Η σωλήνωση εξαγωγής καθαρού ύδατος της συσκευής διαχωρισμού πετρελαίου /ύδατος ή της συσκευής φίλτρου πρέπει να φέρει επιστόμιο στο σημείο επαφής με το εξωτερικό περίβλημα του πλοίου. 7. Όλες οι σωληνώσεις που συνδέονται με τη συσκευή διαχωρισμού πετρελαίου /ύδατος ή φίλτρου (αναρρόφηση - κατάθλιψη - σωλήνωση επανακυκλοφορίας) πρέπει να είναι κατασκευασμένες από χάλυβα ή άλλο ισοδύναμο υλικό (κράμα χαλκού ή ανοξείδωτο χάλυβα) και να έχουν ελάχιστο πάχος σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα ΙΙΙ. ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙΙ ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΧΑΛΥΒΑΣ ΚΡΑΜΑ ΧΑΛΚΟΥ Ή ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΣ ΧΑΛΥΒΑΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΣΩΛΗΝΩΣΗΣ (σε ΜΜ) Μικρότερη από μέχρι 170 Μεγαλύτερη ή ίση από 170 ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΑΧΟΣ ΣΩΛΗΝΩΣΗΣ (σε ΜΜ) 3,6 4,5 μεγαλύτερο από 4, , , , , , ,5 Άρθρο 7 Εγκατάσταση καύσης καταλοίπων. 1. Για την καύση των καταλοίπων μπορεί να χρησιμοποιούνται: α) Οι κύριοι και βοηθητικοί ατμολέβητες που διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις επεξεργασίας των καταλοίπων. β) Οι θερμαντήρες φορτίου που διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις επεξεργασίας των καταλοίπων. γ) Οι συσκευές αποτέφρωσης που είναι εφοδιασμένες με κατάλληλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας καταλοίπων. 2. Κάθε σύστημα καύσης καταλοίπων πρέπει να περιλαμβάνει: α) Συσκευή αποτέφρωσης ή ατμολέβητα ή θερμαντήρα φορτίου. β) Καυστήρα πετρελαίου. γ) σύστημα επεξεργασίας καταλοίπων. δ) Δεξαμενές καταλοίπων. 3. Κάθε σύστημα επεξεργασίας καταλοίπων που αναφέρεται στις προηγούμενες παραγράφους πρέπει να περιλαμβάνει: α) Δεξαμενή ανάμιξης των καταλοίπων με το καύσιμο πετρέλαιο. β) Διάταξη προθέρμανσης των πετρελαιοειδών καταλοίπων. γ) Φίλτρο συγκράτησης των στερεών. δ) Διάταξη ομογενοποίησης. 4. Η δεξαμενή ανάμιξης πρέπει να διατίθεται επιπλέον της δεξαμενής καταλοίπων, να φέρει κατάλληλη διάταξη αποστράγγισης και να συνδέεται με τη δεξαμενή καύσιμου πετρελαίου, ώστε να επιτυγχάνεται βελτίωση της θερμαντικής ικανότητας των καταλοίπων.

6 5. Με τη διάταξη ομογενοποίησης, πρέπει να επιτυγχάνεται τέτοια επεξεργασία στο περιεχόμενο της δεξαμενής ανάμιξης, ώστε να καθίσταται αυτό ομογενές και εύκαυστο. Η διάταξη αυτή πρέπει να είναι εφοδιασμένη με συσκευή ελέγχου και ένδειξης της περιεκτικότητας του ύδατος στα κατάλοιπα πετρελαίου. Άρθρο 8 Κυρώσεις Οι παραβάτες των διατάξεων της παρούσας απόφασης υπόκεινται στις κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο ένατο του Ν. Ι269/1982 (ΦΕΚ 89/Α') «για την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης «περί προλήψεως της ρυπάνσεως της θαλάσσης από πλοία» του 1973 και του Πρωτοκόλλου του 1978, που αναφέρεται στη Σύμβαση αυτή. Άρθρο 9 Χρόνος έναρξης ισχύος Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζεται διαφορετικά. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ Η χωρητικότητα των δεξαμενών καταλοίπων διαχωρισμού υπολογίζεται ως εξής: 1. Η ελάχιστη χωρητικότητα των δεξαμενών καταλοίπων διαχωρισμού (V1) για πλοία που δεν ερματίζουν δεξαμενές καυσίμου καθορίζεται σε κυβ. μέτρα από την ακόλουθη σχέση: V1 = Κ1CD Κ1 = 0,01 για πλοία που χρησιμοποιούν βαρύ καύσιμο (ΗΕΑVY FUΕL ΟΙL), που διαχωρίζεται πριν χρησιμοποιηθεί ή 0,005 για πλοία που χρησιμοποιούν DΙΕSΕL ΟΙL ή βαρύ καύσιμο που δεν διαχωρίζεται πριν χρησιμοποιηθεί. C = ημερήσια κατανάλωση καυσίμου (σε μετρικούς τόνους). D = μέγιστος χρόνος ταξιδιού μεταξύ λιμανιών όπου μπορούν να παραδοθούν τα κατάλοιπα. Αν ο χρόνος αυτός δεν είναι γνωστός τίθεται D = Αν το πλοίο διαθέτει εγκεκριμένο σύστημα καύσης, τότε η ελάχιστη χωρητικότητα των δεξαμενών καταλοίπων καθορίζεται σε: V1 = 1Μ 3 για πλοία χωρητικότητας κοχ, και V1 = 2Μ 3 για πλοία χωρητικότητας μεγαλύτερης ή ίσης των κοχ. 3. Η ελάχιστη χωρητικότητα των δεξαμενών καταλοίπων διαχωρισμού (V2) για πλοία που ερματίζουν δεξαμενές καυσίμου καθορίζεται σε κυβ. μέτρα από την ακόλουθη σχέση: V2 = V1 + Κ2Β V1 = χωρητικότητα δεξαμενών καταλοίπων, όπως προκύπτει από τις παραγράφους 1 και 2 σε κυβικά μέτρα (Μ 3 ). Κ2 = 0,01 για δεξαμενές καυσίμου που περιέχουν πετρέλαιο του τύπου FUΕL ΟΙL και 0,005 για δεξαμενές καυσίμου που περιέχουν πετρέλαιο του τύπου DΙΕSΕL ΟΙL. Β = χωρητικότητα των δεξαμενών καυσίμου που μπορούν να ερματισθούν.

7 Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πειραιάς, 13 Δεκεμβρίου 1991 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΙΣΤ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Περιεχόμενα. Από Πετρέλαιο

Περιεχόμενα. Από Πετρέλαιο Περιεχόμενα Διεθνής Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία, 1973 3 Πρωτόκολλο του 1978 σχετικά με τη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη Της Ρύπανσης από Πλοία, 1973. 17 Πρωτόκολλο I: Διατάξεις που

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθετικές Υποχρεώσεις για τη διαχείριση πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων. Παπαπαθεοχάρη Σταυρούλα, Περιβαλλοντολόγος MSc

Νομοθετικές Υποχρεώσεις για τη διαχείριση πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων. Παπαπαθεοχάρη Σταυρούλα, Περιβαλλοντολόγος MSc Νομοθετικές Υποχρεώσεις για τη διαχείριση πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων Παπαπαθεοχάρη Σταυρούλα, Περιβαλλοντολόγος MSc Γενικό Πλαίσιο Σύντομη παρουσίαση του ELINA project Πετρελαιοειδή Απόβλητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΚΑΒΑΡΑΣ ΔΙΠΛ. ΝΑΥΠΗΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧ. Ε.Μ.Π. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ε.Ν ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΛΟΙΩΝ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΒΑΘΜΟΣ

Α.Ε.Ν ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΛΟΙΩΝ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΒΑΘΜΟΣ Α.Ε.Ν ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΛΟΙΩΝ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΒΑΘΜΟΣ Να απαντήσετε σε όλες ανεξαιρέτως τις ερωτήσεις που ακολουθούν κυκλώνοντας µία από

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές προδιαγραφές συστήματος καθαρών δεξαμενών έρματος (CBT) πετρελαιοφόρων πλοίων. (ΦΕΚ 73/Β/ ) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Τεχνικές προδιαγραφές συστήματος καθαρών δεξαμενών έρματος (CBT) πετρελαιοφόρων πλοίων. (ΦΕΚ 73/Β/ ) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: 181053/201/84 Τεχνικές προδιαγραφές συστήματος καθαρών δεξαμενών έρματος (CBT) πετρελαιοφόρων πλοίων. (ΦΕΚ 73/Β/13.2.1984) Έχοντας υπόψη: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Το άρθρο έβδομο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧ/ΤΑ - Β ΕΞΑΜ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΒΑΘΜΟΣ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧ/ΤΑ - Β ΕΞΑΜ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΒΑΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧ/ΤΑ - Β ΕΞΑΜ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΒΑΘΜΟΣ Να απαντήσετε σε όλες ανεξαιρέτως τις ερωτήσεις που ακολουθούν κυκλώνοντας μία από τις τέσσερις απαντήσεις που τις συνοδεύουν.

Διαβάστε περισσότερα

EJE. Παρ. ΠΙ (I) Αρ. 2839,

EJE. Παρ. ΠΙ (I) Αρ. 2839, EJE. Παρ. ΠΙ (I) Αρ. 2839,26.11.93 783 ΚΛΜ. 282/93 Αριθμός 282 Οι περί Αναγνώρισης Ευκολιών Υποδοχής Πετρελαιοειδών Καταλοίπων Κανονισμοί του 1993 οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟ Β

ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟ Β ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟ Β (μονάδες 2) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. που οφείλεται το υδραυλικό κτύπημα a) στην υψηλή θερμοκρασία του υγρού b) στην διακοπή

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνή Σύµβαση 1973 για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία (MARPOL 73/78- Παράρτηµα Ι). (ΦΕΚ 17/Α/ ) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ιεθνή Σύµβαση 1973 για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία (MARPOL 73/78- Παράρτηµα Ι). (ΦΕΚ 17/Α/ ) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ: 46/93 Αποδοχή τροποποιήσεων του Παραρτήµατος του Πρωτοκόλλου 1978 του σχετικού µε τη ιεθνή Σύµβαση 1973 για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία (MARPOL 73/78- Παράρτηµα Ι). (ΦΕΚ 17/Α/17-02-93)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: 3231.8/1/89 Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας σε πλοία και πλωτά ναυπηγήµατα, που χρησιµοποιούνται σα πλωτές ευκολίες υποδοχής πετρελαιοειδών καταλοίπων. (ΦΕΚ 573/Β/3-8-1989) Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Διάταξη Έναρξη ισχύος Αφορά Ορίζει Όρια Ασφάλισης Απόφαση ΥΕΝ 3131.1/03/1999

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά οικολογικών καινοτόμων διεργασιών επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων

Ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά οικολογικών καινοτόμων διεργασιών επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων Ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά οικολογικών καινοτόμων διεργασιών επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων Τεχνικές Προδιαγραφές Απαιτούμενων Υποδομών & Δημιουργία Θέσεων Εργασίας για τη Βιώσιμη

Διαβάστε περισσότερα

- Ερώτηση που θα έχει δύο κυκλωμένες απαντήσεις δεν θα βαθμολογείται. - Απαγορεύεται αυστηρά η διόρθωση ή αλλαγή προεπιλεγμένης απάντησης.

- Ερώτηση που θα έχει δύο κυκλωμένες απαντήσεις δεν θα βαθμολογείται. - Απαγορεύεται αυστηρά η διόρθωση ή αλλαγή προεπιλεγμένης απάντησης. Α.Ε.Ν ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ B ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΛΟΙΩΝ ΟΝΟΜΑ..... ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ.. TMHMA B. ΒΑΘΜΟΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ - ΕΛΕΓΧΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ - ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ - ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ Έκδοση Αρ. 2 Σελίδα ΧΙ-1 1. Γενικά Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται οι εξαιρέσεις εφαρµογής, καθώς και οι επιθεωρήσεις έλεγχοι όπως ορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ Έκδοση Αρ. 2 Σελίδα Ι-1 ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ηµεροµηνία από 6

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ Έκδοση Αρ. 2 Σελίδα Ι-1 ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ηµεροµηνία από 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ Έκδοση Αρ. 2 Σελίδα Ι-1 1. Γενικά Με το παρόν Σχέδιο αποσκοπείται, η συµµόρφωση των λιµένων αρµοδιότητας του Οργανισµού Λιµένα Καβάλας Α.Ε. µε την υπ αριθµ. 2007/71/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή Ρύπανσης (έτος 1990)

Πηγή Ρύπανσης (έτος 1990) Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Και Υδροβιότοπων της Κύπρου Θαλάσσιο Περιβάλλον: Κίνδυνοι Ρύπανσης από Εµπορική Ναυτιλία και Μέτρα Προστασίας Περιβάλλοντος ρ. Αντώνης Τουµαζής Πολιτικός Μηχανικός Λεµεσός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Διάταξη Έναρξη ισχύος Αφορά Ορίζει Όρια Ασφάλισης 1. Απόφαση Υπ. Ναυτιλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 827 8 Μαΐου 2017 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 65 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4470 Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τον Έλεγχο και Διαχείριση του Έρματος και των Ιζημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Πράσινη Διαχείριση Πετρελαιοειδών Αποβλήτων και Καταλοίπων με βάση τον Κύκλο Ζωής

Ολοκληρωμένη Πράσινη Διαχείριση Πετρελαιοειδών Αποβλήτων και Καταλοίπων με βάση τον Κύκλο Ζωής Ολοκληρωμένη Πράσινη Διαχείριση Πετρελαιοειδών Αποβλήτων και Καταλοίπων με βάση τον Κύκλο Ζωής (6 ο FORUM Διαλόγου) Αναστάσιος Παστρικάκης Technical Supt. [ ANEK Lines S.A.] paa@anek.gr Ν ΟΜΟΘΕΤΙΚΟ Π ΛΑΙςΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ( σελ 173) Ο ΙΜΟ (International Maritime Organization)

Διαβάστε περισσότερα

Κύρωση της ιεθνούς Σύμβασης για τον Έλεγχο και ιαχείριση του Έρματος και των Ιζημάτων που προέρχονται από τα Πλοία, 2004 και άλλες διατάξεις.

Κύρωση της ιεθνούς Σύμβασης για τον Έλεγχο και ιαχείριση του Έρματος και των Ιζημάτων που προέρχονται από τα Πλοία, 2004 και άλλες διατάξεις. ΝΟΜΟΣ 4470/2017 Κύρωση της ιεθνούς Σύμβασης για τον Έλεγχο και ιαχείριση του Έρματος και των Ιζημάτων που προέρχονται από τα Πλοία, 2004 και άλλες διατάξεις. NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4470 ΦΕΚ Α 65/08.05.2017 Κύρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΕΕΠ 2. ΤΕΛΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ (ΑΡΧΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΕΕΠ 2. ΤΕΛΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ (ΑΡΧΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ. Με την κατάθεση της αίτησης στη Γραμματεία της ΔΕΕΠ για ειδικές περιπτώσεις επιθεωρήσεων, έκδοση αδειών, εγκρίσεις σχεδίων, μελετών κ.λ.π. καταβάλλονται αναλόγως στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΕΕΠ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΕΕΠ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΕΕΠ 1. ΤΕΛΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ (ΑΡΧΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Ή ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ) ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ή ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ (ΠΓΕ) ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Συντομογραφίες...1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανασκόπηση Νομοθετικών Απαιτήσεων των αναγνωρισμένων ομάδων-στόχων του προγράμματος...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Συντομογραφίες...1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανασκόπηση Νομοθετικών Απαιτήσεων των αναγνωρισμένων ομάδων-στόχων του προγράμματος... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Συντομογραφίες...1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανασκόπηση Νομοθετικών Απαιτήσεων των αναγνωρισμένων ομάδων-στόχων του προγράμματος... ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Κανονισμός REACH για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ 4470/2017. Άρθρο πρώτο. Κύρωση της ιεθνούς Σύμβασης

ΝΟΜΟΣ 4470/2017. Άρθρο πρώτο. Κύρωση της ιεθνούς Σύμβασης ΝΟΜΟΣ 4470/2017 Κύρωση της ιεθνούς Σύμβασης για τον Έλεγχο και ιαχείριση του Έρματος και των Ιζημάτων που προέρχονται από τα Πλοία, 2004 και άλλες διατάξεις. NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4470 ΦΕΚ Α 65/08.05.2017 Κύρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΛΙΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΛΙΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΛΙΩΝ (Από Β.Μ.Π. Ευγενίδου Ιδρύματος, Αθήνα 2015) Επιμέλεια : Ράπτης Κων/νος Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Ασπρόπυργος 2018 Σελίδα 1 από 8 ΑΝΤΛΙΕΣ 1. Γενικά Η ροή ενός ρευστού

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας σε πλοία και πλωτά ναυπηγήματα που χρησιμοποιούνται ως πλωτές ευκολίες υποδοχής λυμάτων. (ΦΕΚ 435/Β/5-06-89)

Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας σε πλοία και πλωτά ναυπηγήματα που χρησιμοποιούνται ως πλωτές ευκολίες υποδοχής λυμάτων. (ΦΕΚ 435/Β/5-06-89) ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: 3221.2/2/1989 Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας σε πλοία και πλωτά ναυπηγήματα που χρησιμοποιούνται ως πλωτές ευκολίες υποδοχής λυμάτων. (ΦΕΚ 435/Β/5-06-89) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Καλών Πρακτικών Πετρελαιοειδών Αποβλήτων & Καταλοίπων. Σ ταυρούλα Παπαθεοχαρη MSc Περιβαλλοντολόγος Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Οδηγός Καλών Πρακτικών Πετρελαιοειδών Αποβλήτων & Καταλοίπων. Σ ταυρούλα Παπαθεοχαρη MSc Περιβαλλοντολόγος Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης Οδηγός Καλών Πρακτικών Πετρελαιοειδών Αποβλήτων & Καταλοίπων Σ ταυρούλα Παπαθεοχαρη MSc Περιβαλλοντολόγος Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης Περιεχόμενα Πηγές Συλλογή & Αποθήκευση Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Πειραιάς, 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Πειραιάς, 22 Σεπτεμβρίου 2017 -ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΗΛ/ΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Πειραιάς, 22 Σεπτεμβρίου 2017 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΜΕΝΩΝ, ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ Αρίθμ. Πρωτ.:3122.3-01.04/67614/2017

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 37(Ι) του 2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2013 Για σκοπούς εναρμόνισης-

Αριθμός 37(Ι) του 2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2013 Για σκοπούς εναρμόνισης- 365 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4501, 27.3.2015 Ν. 37(Ι)/2015 Ο περί Προδιαγραφών Πετρελαιοειδών και Καυσίμων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015 εκδίδεται με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Καλών Πρακτικών Διαχείρισης Πετρελαϊκών Αποβλήτων & Καταλοίπων. Χρήστος Μιχαλόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Οδηγός Καλών Πρακτικών Διαχείρισης Πετρελαϊκών Αποβλήτων & Καταλοίπων. Χρήστος Μιχαλόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης Οδηγός Καλών Πρακτικών Διαχείρισης Πετρελαϊκών Αποβλήτων & Καταλοίπων Χρήστος Μιχαλόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης Ολοκληρωμένη Πράσινη Διαχείριση Πετρελαιοειδών Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΚΟΛΙΩΝ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΚΟΛΙΩΝ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΚΟΛΙΩΝ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ Έκδοση Αρ.2 Σελίδα VΙ-1 1. Γενικά Με βάση το προηγούµενο κεφάλαιο της εκτίµησης ανάγκης ευκολιών υποδοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ 08-10-02-00 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. 08 Υδραυλικά Έργα 10 Αντλήσεις 02 Αντλήσεις Βορβόρου - Λυµάτων 00 -

ΠΕΤΕΠ 08-10-02-00 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. 08 Υδραυλικά Έργα 10 Αντλήσεις 02 Αντλήσεις Βορβόρου - Λυµάτων 00 - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 08-10-02-00 08 Υδραυλικά Έργα 10 Αντλήσεις 02 Αντλήσεις Βορβόρου - Λυµάτων 00 - Έκδοση 1.0 - Μάιος 2006 Το έργο της σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΑΣ Ο.Λ.Κ ΑΕ. ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ Έκδοση Αρ.2 Σελίδα V-1 ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ηµεροµηνία από 11

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΑΣ Ο.Λ.Κ ΑΕ. ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ Έκδοση Αρ.2 Σελίδα V-1 ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ηµεροµηνία από 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ V ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΑΣ Ο.Λ.Κ ΑΕ ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ Έκδοση Αρ.2 Σελίδα V-1 ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ηµεροµηνία 03-07-14 από 11 1. Γενικά Η εκτίµηση αναγκών του λιµένων αρµοδιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17.2.2015 L 41/55 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/253 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Φεβρουαρίου 2015 για τον καθορισμό των κανόνων σχετικά με τη δειγματοληψία και την υποβολή εκθέσεων στο πλαίσιο της οδηγίας 1999/32/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.. 32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ II-1 - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΥΠΟΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Κύρωση της Διεθνούς Σύµβασης για τον Έλεγχο και Διαχείριση του Έρµατος και των Ιζηµάτων που προέρχονται από τα Πλοία, 2004 και άλλες διατάξεις

Κύρωση της Διεθνούς Σύµβασης για τον Έλεγχο και Διαχείριση του Έρµατος και των Ιζηµάτων που προέρχονται από τα Πλοία, 2004 και άλλες διατάξεις ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Αριθ. Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΡΙΔ, 3 Μαΐου 2017 Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία Διεκπ. ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου: Κύρωση της Διεθνούς Σύµβασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ N. 36(I)/2015 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι Αριθμός 4501 Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 363 Ο περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 (Προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 (Προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 16 Δεκεμβρίου 216 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 216 (Προσωρινά στοιχεία) Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. 2. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δ/ΝΣΗ Ε.Α.Ρ.Θ. ΑΠ. Οικ. 21523/763/Ε- 103 Αθήνα, 2-5-2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. 2. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δ/ΝΣΗ Ε.Α.Ρ.Θ. ΑΠ. Οικ. 21523/763/Ε- 103 Αθήνα, 2-5-2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 1. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ Δ.Δ. ΚΑΙ Ε.Ε. 2. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δ/ΝΣΗ Ε.Α.Ρ.Θ. ΑΠ. Οικ. 21523/763/Ε-

Διαβάστε περισσότερα

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία Εκχυση καυσίμου των Diesel

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία Εκχυση καυσίμου των Diesel εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία και Εκχυση καυσίμου των Diesel 1. Τι περιλαμβάνει το σύστημα τροφοδοσίας με καύσιμο των μηχανών diesel ; 255 δεξαμενή καυσίμου ή

Διαβάστε περισσότερα

4. ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΩΣΗΣ ΑΤΜΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΜΕ ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ H ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΤΛΙA ΚΑΤΑΘΛΙΒΕΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΛΕΒΗΤΑ (0.4)

4. ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΩΣΗΣ ΑΤΜΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΜΕ ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ H ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΤΛΙA ΚΑΤΑΘΛΙΒΕΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΛΕΒΗΤΑ (0.4) ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2016 ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΑΜ: TMHMA: Α! ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 90 min ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ 1. ΟΙ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΕΛΚΥΣΜΟΥ (0.4) Α) ΚΑΤΑΘΛΙΒΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Μέτρα και όροι για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων που παράγονται στα πλοία και καταλοίπων φορτίου»

«Μέτρα και όροι για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων που παράγονται στα πλοία και καταλοίπων φορτίου» «Μέτρα και όροι για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων που παράγονται στα πλοία και καταλοίπων φορτίου» Νομικό Πλαίσιο Οδηγία 2000/59/ΕΚ Οδηγία 2007/71/ΕΚ Οδηγία (ΕΕ) 2015/2087 Νομικό Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

8. Ποιο ειδος αντλίας χαρακτηρίζεται για το υψηλό κενό που δηµιουργεί στην αναρρόφησή της. a) Η εµβολοφόρος εκτοπίσεως b) Η φυγοκεντρική ακτινικής ροή

8. Ποιο ειδος αντλίας χαρακτηρίζεται για το υψηλό κενό που δηµιουργεί στην αναρρόφησή της. a) Η εµβολοφόρος εκτοπίσεως b) Η φυγοκεντρική ακτινικής ροή ΑΕΝ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ Α ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΟΝΟΜΑ------------------------- ΕΠΙΘΕΤΟ--------------- ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ------------ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Ποιο από τα παρακάτω βοηθητικά µηχανήµατα

Διαβάστε περισσότερα

b) Ο όγκος του κυλίνδρου που περιέχεται μεταξύ της άνω επιφάνειας του εμβόλου στο Κ.Ν.Σ και της κάτω επιφάνειας

b) Ο όγκος του κυλίνδρου που περιέχεται μεταξύ της άνω επιφάνειας του εμβόλου στο Κ.Ν.Σ και της κάτω επιφάνειας 1. Η εισαγωγή αποτελεί την: a) Δευτερη φαση λειτουργιας της μηχανης b) Τεταρτη φαση λειτουργιας της μηχανης c) πρώτη φάση λειτουργίας της μηχανής 2. στην αρχη της φασης εισαγωγης το εμβολο βρισκεται στο:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: Απρίλιος 2017 (Προσωρινά στοιχεία)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: Απρίλιος 2017 (Προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 16 ίου 217 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: ίλιος 217 (Προσωρινά στοιχεία) Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τη Δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο α. Πώς διακρίνονται οι εκχυτήρες ανάλογα με τον τρόπο χρήσης τους στα πλοία; (Να αναφερθούν ονομαστικά). Μονάδες 7

ΘΕΜΑ 1ο α. Πώς διακρίνονται οι εκχυτήρες ανάλογα με τον τρόπο χρήσης τους στα πλοία; (Να αναφερθούν ονομαστικά). Μονάδες 7 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΤΡΙΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ. Ατμοποίηση

ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ. Ατμοποίηση ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ Σημειώσεις Ναυτικών Μηχανών - Ατμολέβητες Σκοπός του μηχανήματος αυτού είναι να παράγει ατμό υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει μια ατμομηχανή για παραγωγή έργου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΟΥΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΟΥΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΟΥΣ Περιγραφή είδους: ΦΟΡΗΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΛΥΟΜΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ) ΓΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΩΝ Ποσότητα: 3 Μονάδα μέτρησης: ΤΕΜΑΧΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΥΚΟΛΙΩΝ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΥΚΟΛΙΩΝ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΥΚΟΛΙΩΝ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ Έκδοση Αρ. 2 Σελίδα ΙΙΙ-1 1. Εισαγωγή Σκοπός του παρόντος κεφαλαίου είναι η συνοπτική παρουσίαση της σχετικής νοµοθεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2011 (OR. en) 16085/11 Διοργανικός φάκελος: 2011/0132 (NLE) ENV 824 COMER 218 SAN 214 OC 11

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2011 (OR. en) 16085/11 Διοργανικός φάκελος: 2011/0132 (NLE) ENV 824 COMER 218 SAN 214 OC 11 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2011 (OR. en) 16085/11 Διοργανικός φάκελος: 2011/0132 (NLE) ENV 824 COMER 218 SAN 214 OC 11 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΝ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ ΕΠΙΘΕΤΟ: ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΜ: ΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 90 min ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

ΑΕΝ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ ΕΠΙΘΕΤΟ: ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΜ: ΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 90 min ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΕΝ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΝΟΜΑ: ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΕΠΙΘΕΤΟ: ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΜ: ΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 90 min ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ 1. ΤΟ ΙΚΤΥΟ ΛΑΤΡΑΣ ΣΕ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ? Α) ΠΑΡΕΧΕΙ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ N. 39(I)/2019 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι Αριθμός 4693 Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 245 Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019 εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας από τις Επιθεωρήσεις του PSC: Συνήθεις Ελλείψεις και Πρόληψή τους

Μαθαίνοντας από τις Επιθεωρήσεις του PSC: Συνήθεις Ελλείψεις και Πρόληψή τους ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ B Μαθαίνοντας από τις Επιθεωρήσεις του PSC: Συνήθεις Ελλείψεις και Πρόληψή τους Ημερήσιο Πρόγραμμα 1η Ημέρα 09.00-10.00 1 Επισκόπηση των κυριότερων ελλείψεων PSC Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής

Διαβάστε περισσότερα

BIO OXIMAT. Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων Και Ανάκτησης Νερού Πλύσης Για Πλυντήρια Οχημάτων

BIO OXIMAT. Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων Και Ανάκτησης Νερού Πλύσης Για Πλυντήρια Οχημάτων BIO OXIMAT Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων Και Ανάκτησης Νερού Πλύσης Για Πλυντήρια Οχημάτων Περιγραφή συστήματος BIO OXIMAT Το σύστημα BIO OXIMAT KP του οίκου ENEKA ACTIVA είναι μια ολοκληρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 30 Μαρτίου 2017 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 30 Μαρτίου 2017 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 3 Μαρτίου 17 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ναυτικά ατυχήµατα Ελληνικών Εµπορικών Πλοίων, 1 ΚΟΧ και άνω: 16 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα αποτελέσµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Στρασβούργο, 16.1.2018 COM(2018) 33 final ANNEXES 1 to 5 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ :

ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 14-02-2017 ΘΕΜΑΤ Α ΕΞΕΤ ΑΣΕΩΝ ΝΑΥΤ ΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ ΘΩΜΑΣ ΧΙΛΙΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΜΗΜΑ Α.. ΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ:.. ΑΓΜ: ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤ

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΑΤΜΟ ΣΤΟΝ ΣΥΜΠΥΚΝΩΤΗ

Α. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΑΤΜΟ ΣΤΟΝ ΣΥΜΠΥΚΝΩΤΗ 1. ΤΙ ΕΝΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΕΣ Α. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΑΤΜΟ ΣΤΟΝ ΣΥΜΠΥΚΝΩΤΗ Β. ΒΙΑΙΟ ΒΡΑΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΥΔΡΟΘΑΛΑΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΞΑΤΜΙΣΤΗΡΑ. 2. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ /ΝΣΗ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Ταχ. /νση :

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: Φεβρουάριος 2017 (Προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: Φεβρουάριος 2017 (Προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 24 ιλίου 217 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: ρουάριος 217 (Προσωρινά στοιχεία) Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τη Δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 827 8 Μαΐου 2017 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 65 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4470 Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τον Έλεγχο και Διαχείριση του Έρματος και των Ιζημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: Αύγουστος 2017 (Προσωρινά στοιχεία)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: Αύγουστος 2017 (Προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 18 ωβρίου 217 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: 217 (Προσωρινά στοιχεία) Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τη Δύναμη του

Διαβάστε περισσότερα

6251 Κ.Δ.Π. 636/2002

6251 Κ.Δ.Π. 636/2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3666, 27.12.2002 6251 Κ.Δ.Π. 636/2002 Αριθμός 636 Οι περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων (Πολυχλωροδιφαινύλια και Πολυχλωροτριφαινύλια) (PCB/PCT) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Ενότητα 2.3 Κεφάλαιο 2 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής θα μπορείτε: Να αναφέρετε την αρχή λειτουργίας των πνευματικών αυτοματισμών. Να περιγράφετε τα δομικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ε.Ν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΓΡΑΠΤΟΥ

Α.Ε.Ν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΓΡΑΠΤΟΥ Α.Ε.Ν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ Α.Γ.Μ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΓΡΑΠΤΟΥ 1. Ποιος είναι ο προορισμός του λέβητα a) Η παραγωγή θερμότητας και η μεταδοση

Διαβάστε περισσότερα

(ΦΕΚ Β' 2722/ )

(ΦΕΚ Β' 2722/ ) Όπως τροποποιήθηκε με την ΓΔΤΕΦΚ 1117581 ΕΞ 2017 στις 16.8.2017 και με την ΓΔΤΕΦΚ 1160536 ΕΞ 2017 (ΦΕΚ Β 3825/31.10.2017) Δημοσιεύθηκε στις : [ 17-12-2015 ] Κ.Υ.Α. αριθ. 0004170 ΕΞ 2015/15.12.2015 Διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 27205 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1875 12 Σεπτεμβρίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 4113.249/01/2008 Αποδοχή τροποποιήσεων του Διεθνούς Κώδικα Ασφα λείας για ταχύπλοα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΕΩΣΗΣ ΤΕΛΩΝ. ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ Έκδοση Αρ. 2 Σελίδα Χ-1 ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ηµεροµηνία από 19

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΕΩΣΗΣ ΤΕΛΩΝ. ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ Έκδοση Αρ. 2 Σελίδα Χ-1 ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ηµεροµηνία από 19 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΕΩΣΗΣ ΤΕΛΩΝ ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ Έκδοση Αρ. 2 Σελίδα Χ-1 1. Γενικά Το σύστηµα χρέωσης τελών των ευκολιών υποδοχής αποβλήτων των πλοίων που καταπλέουν στους λιµένες αρµοδιότητας του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: Απρίλιος 2018 (Προσωρινά στοιχεία)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: Απρίλιος 2018 (Προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 2 Ιουνίου 218 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: ίλιος 218 (Προσωρινά στοιχεία) Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τη Δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 20 Σεπτεμβρίου 2019 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 20 Σεπτεμβρίου 2019 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 2 Σεπτεμβρίου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: (Προσωρινά στοιχεία) Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τη Δύναμη του Ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΠΛΟΙΩΝ»

«ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΠΛΟΙΩΝ» Ολοκληρωμένη Πράσινη Διαχείριση Πετρελαιοειδών Αποβλήτων και Καταλοίπων με βάση τον Κύκλο Ζωής ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ «ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία και Ψεκαστικά Μηχανήματα στην Ελαιοκαλλιέργια. Μ.Βλαχογιάννης Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός

Νομοθεσία και Ψεκαστικά Μηχανήματα στην Ελαιοκαλλιέργια. Μ.Βλαχογιάννης Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΛΙΑ & ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, Ηράκλειο Κρήτης, 27 Ιουνίου 2014 Νομοθεσία και Ψεκαστικά Μηχανήματα στην Ελαιοκαλλιέργια Μ.Βλαχογιάννης Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός - ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Οι διαφωνίες μου εστιάζονται στο γεγονός

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανές Πλοίου ΙΙ - Ε

Μηχανές Πλοίου ΙΙ - Ε Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Μηχανές Πλοίου ΙΙ - Ε Ενότητα 1: Δίκτυα σωληνώσεων Γεώργιος Κ. Χατζηκωνσταντής Επίκουρος Καθηγητής Διπλ. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι-V ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΙΑ (MARPOL 73/78)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι-V ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΙΑ (MARPOL 73/78) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι-V ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΙΑ (MARPOL 73/78) Περίληψη Στο κεφάλαιο αυτό αναπτύσσονται οι προβλέψεις της MARPOL 73/78 για την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΗ & ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΥΚΟΛΙΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ

ΤΕΛΗ & ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΥΚΟΛΙΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΕΛΗ & ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΥΚΟΛΙΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ Σύμφωνα με τη Νομοθεσία οι διάφορες κατηγορίες πλοίων που προσεγγίζουν

Διαβάστε περισσότερα

- Ερώτηση που θα έχει δύο κυκλωμένες απαντήσεις δεν θα βαθμολογείται. - Απαγορεύεται αυστηρά η διόρθωση ή αλλαγή προεπιλεγμένης απάντησης.

- Ερώτηση που θα έχει δύο κυκλωμένες απαντήσεις δεν θα βαθμολογείται. - Απαγορεύεται αυστηρά η διόρθωση ή αλλαγή προεπιλεγμένης απάντησης. Α.Ε.Ν ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΤ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΛΟΙΩΝ ΟΝΟΜΑ... ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ TMHMA ΣΤ ΒΑΘΜΟΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ - Ερώτηση που θα έχει δύο κυκλωμένες απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 24663 25 Ιουλίου 2016 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2290 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθ. 2222.1-1.2/62573/2016 Έγκριση και αποδοχή του Κώδικα για τους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.4.2014 COM(2014) 208 final 2014/0119 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέση που θα υιοθετηθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΕΠΕ 28/02/2007 ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ Ρύπανση Υπεδάφους πρατηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα του έργου ELINA & Πρόταση Καλών Πρακτικών προς την Πολιτεία για Δημιουργία ΣΕΔ για τα ΠΑΚ

Συμπεράσματα του έργου ELINA & Πρόταση Καλών Πρακτικών προς την Πολιτεία για Δημιουργία ΣΕΔ για τα ΠΑΚ Ολοκληρωμένη Πράσινη Διαχείριση Πετρελαιοειδών Αποβλήτων και Καταλοίπων με βάση τον Κύκλο Ζωής ELINA (LIFE10 ENV/GR/606) Συμπεράσματα του έργου ELINA & Πρόταση Καλών Πρακτικών προς την Πολιτεία για Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΥδροδυναµικέςΜηχανές

ΥδροδυναµικέςΜηχανές ΥδροδυναµικέςΜηχανές Αντλίες Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Αντλίες Ορισµός Είναι οι µηχανές που χρησιµοποιούνται για να µετακινούν υγρά. Βασική ενεργειακή µετατροπή:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 48759 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 3266 6 Δεκεμβρίου 2012 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. Φακέλου: 531.5 6/2012 Αποδοχή τροποποιήσεων στα Παραρτήματα IV και VI της Διεθνούς

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4438, (Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ (ΑΡ.

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4438, (Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ (ΑΡ. Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4438, 4.4.2014 Ν. 43(Ι)/2014 43(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ (ΑΡ. 4) ΤΟΥ 2013 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΛΙΩΝ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΛΙΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΛΙΩΝ (Από Β.Μ.Π. Ευγενίδου Ιδρύματος, Αθήνα 2015) Επιμέλεια : Ράπτης Κων/νος Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Ασπρόπυργος 2018 Σελίδα 1 από 7 Χαρακτηριστικά Στοιχεία Αντλιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. 08 Υδραυλικά Έργα 10 Αντλήσεις 01 Αντλήσεις υδάτων από ορύγµατα 00 -

ΠΕΤΕΠ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. 08 Υδραυλικά Έργα 10 Αντλήσεις 01 Αντλήσεις υδάτων από ορύγµατα 00 - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 08-10-01-00 08 Υδραυλικά Έργα 10 Αντλήσεις 01 Αντλήσεις υδάτων από ορύγµατα 00 - Έκδοση 1.0 - Μάιος 2006 Το έργο της σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του. κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ).../... της Επιτροπής

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του. κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ).../... της Επιτροπής ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 12.2.2018 C(2018) 721 final ANNEXES 1 to 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ του κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ).../... της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 167/2013 του

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Προμήθεια booster για την αναβάθμιση του αντλιοστασίου Κόκορα ΑΥ61

Θέμα: Προμήθεια booster για την αναβάθμιση του αντλιοστασίου Κόκορα ΑΥ61 ΕΤΑΙΡΕΙΑ Υ ΡΕΥΣΗΣ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. Θεσσαλονίκη 10/12/2014 Αρ. πρωτ.28778 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Οικονομικού ΤΜΗΜΑ: Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικού & Αποθηκών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Λ. Αγγελίδης ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2310

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθµιση θεµάτων σχετικών µε τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρµανση κτιρίων και νερού. (ΦΕΚ 369/Β/24-5-93)

Ρύθµιση θεµάτων σχετικών µε τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρµανση κτιρίων και νερού. (ΦΕΚ 369/Β/24-5-93) ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: οικ. 10315/93 Ρύθµιση θεµάτων σχετικών µε τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρµανση κτιρίων και νερού. (ΦΕΚ 369/Β/24-5-93) ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΝΕΛ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ 3 ΣΤΑΔΙΩΝ. Υλικά και πάχη ελασμάτων: Κατασκευάζεται από χαλυβδόφυλλο πάχους 3 4 mm.

ΤΟΥΝΕΛ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ 3 ΣΤΑΔΙΩΝ. Υλικά και πάχη ελασμάτων: Κατασκευάζεται από χαλυβδόφυλλο πάχους 3 4 mm. ΤΟΥΝΕΛ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ 3 ΣΤΑΔΙΩΝ Τεχνική Περιγραφή Κατασκευή Συνολικό μήκος: 13,900 mm Μικτό πλάτος: 2,600 mm Ύψος ζώνης ψεκασμού: 1,500 mm Υλικά και πάχη ελασμάτων: Κατασκευάζεται από χαλυβδόφυλλο

Διαβάστε περισσότερα

Αντλίες και Αντλιοστάσια

Αντλίες και Αντλιοστάσια Αντλίες και Αντλιοστάσια Π. Σιδηρόπουλος Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail: psidirop@uth.gr Γενικοί κανόνες αντλιών & αντλιοστασίων 1. Εκλογή

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3772, 24/11/2003. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3772, 24/11/2003. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΚΙΝΗΣΕΩΣ ΝΟΜΟΥΣ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 86 του 1972 37 του 1974 58 του 1976 20 του 1978 64 του

Διαβάστε περισσότερα

Ψυκτικές Μηχανές 28/9/2012. Υποπλοίαρχος (Μ) Α.Δένδης ΠΝ 1. Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές (4.1)

Ψυκτικές Μηχανές 28/9/2012. Υποπλοίαρχος (Μ) Α.Δένδης ΠΝ 1. Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές Συμπιεστες Επανάληψη 1. Ποιός είναι ο σκοπός λειτουργίας του συμπιεστή; 4 Συμπύκνωση 3 Εκτόνωση Συμπίεση 1 Ατμοποίηση 2 Υποπλοίαρχος (Μ) Α.Δένδης Π.Ν. 1 2 Επανάληψη 2. Ποιά μεγέθη του

Διαβάστε περισσότερα

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Επαναληπτική εξέταση 10/2011 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ισοζύγιο µηχανικής ενέργειας

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ισοζύγιο µηχανικής ενέργειας ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Συστήµατα µεταφοράς ρευστών Ισοζύγιο µηχανικής ενέργειας Η αντίσταση στην ροή και η κίνηση ρευστών µέσα σε σωληνώσεις επιτυγχάνεται µε την παροχή ενέργειας ή απλά µε την αλλαγή της δυναµικής

Διαβάστε περισσότερα

Σεµινάριo A: Βέλτιστες Πρακτικές για την Εφαρµογή της MARPOL

Σεµινάριo A: Βέλτιστες Πρακτικές για την Εφαρµογή της MARPOL Σεµινάριo A: Βέλτιστες Πρακτικές για την Εφαρµογή της MARPOL Hµερήσιο Πρόγραµµα 1η Ηµέρα 09.00-10.00 1 Επικίνδυνα Φορτία σε Συσκευασµένη Μορφή: Παράρτηµα ΙΙΙ της MARPOL και Κώδικας IMDG Danaos Shipping

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 31327 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2184 23 Οκτωβρίου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 4113.248/01/2008 Αποδοχή τροποποιήσεων του Διεθνούς Κώδικα για την Κατασκευή και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. ( για πλοία που εκτελούν τακτικούς πλόες ) Οδηγός Διαδικασιών υποχρεώσεων περισυλλογής καταλοίπων 2013 Σελίδα 1 ΑΡΘΡΟ 5 ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΥΚΟΛΙΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή κατασκευαστικής σειράς: Wilo-DrainLift TMP 40

Περιγραφή κατασκευαστικής σειράς: Wilo-DrainLift TMP 40 Περιγραφή κατασκευαστικής σειράς: Wilo-DrainLift TMP 40 Σχεδιασμός Μονάδα άντλησης ακαθάρτων υδάτων (υπέργεια εγκατάσταση) Εφαρμογές Μονάδα άντλησης λυμάτων για την αυτόματη αποστράγγιση ντους, νιπτήρων,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.9.2011 COM(2011) 566 τελικό 2011/0243 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την εσπευσµένη σταδιακή καθιέρωση απαιτήσεων διπλού κύτους

Διαβάστε περισσότερα