ΙΕΚ ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΟY ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ INTERNET / INTRANET

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΙΕΚ ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΟY ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ INTERNET / INTRANET"

Transcript

1 ΙΕΚ ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΟY ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ INTERNET / INTRANET Σηµειώσεις στο FRONTPAGE 2003 ΚΟΥΣΤΕΡΗ ΜΑΡΙΑ Μέγαρα εκέµβριος 2007

2 FRONTPAGE 2003 Εισαγωγή Το FrontPage είναι ένα πρόγραµµα σχεδιασµού σελίδων για το Internet, το οποίο απευθύνεται τόσο σε επαγγελµατίες όσο και ερασιτέχνες. Ο σχεδιασµός δεν γίνεται πλέον µε το χέρι αλλά µε γραφικό τρόπο, µέσα από Βοηθούς (Wizards) που διευκολύνουν και επιταχύνουν την ανάπτυξη των σελίδων. Το πρόγραµµα ενσωµατώνει τρεις δυνατότητες: τον Explorer (που επιτρέπει την εξερεύνηση των ιστοσελίδων), τον Editor (Επεξεργαστή ιστοσελίδων) και τον Web Server (Υπηρεσία µεταφοράς ιστοσελίδων) µε τον οποίο ανοίγουµε την πόρτα του υπολογιστή µας στο ιαδίκτυο, επιτρέποντας στους χρήστες του να επισκέπτονται τις σελίδες µας. Το FrontPage Ξεκινώντας το FrontPage 2003 εµφανίζεται η παρακάτω οθόνη:

3 Η οθόνη αυτή χωρίζεται σε δύο µέρη. Το αριστερό και µεγαλύτερο κοµµάτι της οθόνης, είναι ο χώρος σχεδιασµού της σελίδας. Στα δεξιά, εµφανίζεται το παράθυρο εργασιών το οποίο έχουµε γνωρίσει και στην υπόλοιπη σουίτα εφαρµογών τουmicrosoft Office. Το εξ ορισµού όνοµα της κενής ιστοσελίδας η οποία δηµιουργείται από το Microsoft FrontPage 2003 είναι new_page_1.html. Ξεκινάµε την σελίδα µας δίνοντας το επιθυµητό όνοµα και ορίζοντας τον φάκελο στον οποίο θα τοποθετούµε όλα τα αρχεία µας. Με το ορισµό του ονόµατος ενεργοποιούνται οι διάφορες απόψεις που µας προσφέρει το FrontPage για να επεξεργαστούµε το site µας. Αυτές βρίσκονται στο µενού View. Άποψη σελίδας (Page) Στην άποψη αυτή το FrontPage εµφανίζει µια συγκεκριµένη σελίδα σε τρεις διαφορετικές µορφές οι οποίες εµφανίζονται στο κάτω µέρος του παραθύρου: Design: Στην κανονική µορφή σχεδίασης, όπου µπορούµε µε γραφικό τρόπο να προσθέτουµε πληροφορίες στη σελίδα. Code: Σε µορφή κώδικα (HTML), όπου µπορούµε να τροποποιήσουµε τη µορφή της σελίδας µας επεµβαίνοντας στον κώδικα HTML.

4 Split: Σε µορφή κατά την οποία το τµήµα του FrontPage 2003 χωρίζεται στα δύο εµφανίζοντας ταυτόχρονα και τον κώδικα HTML αλλά και την µορφή design. Preview: Σε µορφή προεπισκόπησης, όπου βλέπουµε τη µορφή της σελίδας όπως αυτή θα εµφανίζεται µέσα από τα προγράµµατα πλοήγησης (Browsers). Άποψη καταλόγων (Folders) Στη µορφή αυτή το FrontPage εµφανίζει ότι ακριβώς ο Explorer των Windows µε µια µικρή διαφορά. Εµφανίζεται το κοµµάτι του σκληρού δίσκου, από όπου έχει ορισθεί σαν ρίζα του site µας και κάτω. Επιλέγοντας µια ιστοσελίδα (µε διπλό κλικ) επανερχόµαστε πάλι στην άποψη σελίδας, όπου µπορούµε να την τροποποιήσουµε. Στο δεξί άκρο του παραθύρου τώρα εµφανίζονται τρία κουµπιά µε το οποία µπορούµε να προσθέσουµε νέα σελίδα, φάκελο ή να πλοηγηθούµε µια θέση πάνω στους καταλόγους. Στο κάτω αριστερό άκρο του παραθύρου εµφανίζονται συντοµεύσεις για όλες τις προβολές:

5 ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ WEB Για να δηµιουργήσουµε µια τοποθεσία web επιλέγουµε το µενού New και αυτοµάτως ανοίγει το παράθυρο εργασιών όπου επιλέγουµε One page Web site. Στο δεξί µέρος του παρακάτω παραθύρου πατάµε το κουµπί Browse, όπου καθορίζουµε τη θέση στην οποία θα αποθηκευτεί η τοποθεσία Web. Είναι σηµαντικό να θυµόµαστε ότι µια τοποθεσία Web αποθηκεύεται κατά την δηµιουργία της. Για να προσθέσουµε µια κενή σελίδα µπορούµε να πατήσουµε το εικονίδιο της κενής σελίδας στην προβολή φακέλων (µεσαία εικόνα άνω σελίδας). Εναλλακτικά, µπορούµε να πατήσουµε το µενού New και να επιλέξουµε στο παράθυρο διαλόγου την επιλογή Blank Page. Μετά την δηµιουργία της σελίδας µπορούµε να την εισάγουµε στην τοποθεσία αποθηκεύοντας την εκεί οπού έχουµε αποθηκεύσει την τοποθεσία Web. ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕΛΙ ΑΣ Στην προβολή πλοήγησης ή λίστας φακέλων διπλοπατήστε τη σελίδα που θέλετε να ανοίξετε και τότε αυτόµατα ανοίγει στο FrontPage Editor. ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΕΝΑ WEB Ανοίξτε το Microsoft FrontPage και από το µενού File επιλέξετε Open Site. Από την λίστα µε τα FrontPage Webs, επιλέξτε την διαδροµή του δίσκου στην οποία βρίσκεται η τοποθεσία Web που θέλετε να ανοίξετε, επιλέξτε την και πατήστε Open, αµέσως εµφανίζεται στον FrontPage Explorer.

6 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙ Α Μπορούµε είτε να πληκτρολογήσουµε ένα κείµενο είτε να επικολλήσουµε ένα έτοιµο κείµενο. Η διαφορά του Front Page από τους περισσότερους κειµενογράφους είναι ότι µε το πάτηµα του Enter ο κέρσοράς µας κατεβαίνει κατά 2 γραµµές, λόγω του προγραµµατισµού των Web σελίδων (βλέπε HTML). Αν επιθυµούµε απλή αλλαγή γραµµής τότε κρατάµε πατηµένο το Shift και µετά πατάµε και το Enter. Επιλέγοντας το κείµενο που επιθυµούµε, µπορούµε να του αλλάξουµε format, από το µενού Format επιλέγοντας το Font. Το παράθυρο που εµφανίζεται είναι το παρακάτω, όπου και µπορούµε να αλλάξουµε τη γραµµατοσειρά, το µέγεθος, το στυλ και το χρώµα της καθώς και να αλλάξουµε την απόσταση των χαρακτήρων ή και να εισάγουµε διάφορα εφε. Γραµµατοσειρά Στυλ Χρώµα Μέγεθος

7 ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Αυτό γίνεται είτε πατώντας το µενού File και έπειτα Save είτε το εικονίδιο µε τη δισκετούλα στην button bar. Κάθε φορά που πατάµε αποθήκευση µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο αποθηκεύεται µόνο ή σελίδα που έχουµε ανοιχτή µπροστά µας, έτσι πρέπει να αποθηκεύουµε κάθε σελίδα ξεχωριστά, εκτός και αν πατήσουµε το Save all του µενού File, µε το οποίο αποθηκεύονται όλες οι σελίδες. ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΤΙΤΛΩΝ Αν πατήσουµε το Save as στο µενού File, εµφανίζεται ένα παράθυρο όπου µπορούµε να αποθηκεύσουµε την σελίδα µας µε άλλο όνοµα (πεδίο File name). Ενώ υπάρχει και το button Change title, από όπου αλλάζει το όνοµα της σελίδας µας στην µπάρα τίτλων του browser. Εδώ φαίνεται ότι το όνοµα της σελίδας µας είναι το wdvl ενώ ο τίτλος του είναι το Web Developer s Virtual Library

8 ΘΕΜΑΤΑ Κατά την ανάπτυξη ενός site πρέπει να δίνεται µεγάλη προσοχή στην οµοιοµορφία των σελίδων αλλά και στην ευκολία πλοήγησης ανάµεσα σε αυτές. Για το λόγο αυτό το FrontPage 2003 προσφέρει τα έτοιµα Θέµατα σελίδων που µπορούν να ενισχύσουν την οµοιοµορφία και ευκολία πλοήγησης των σελίδων µας. Για να εµφανίσουµε τα έτοιµα θέµατα, επιλέγουµε Theme στο µενού Format. Στο παράθυρο εργασιών εµφανίζεται η συλλογή µε τα θέµατα. Από αυτά µπορούµε να επιλέξουµε το επιθυµητό το οποίο µπορούµε να εφαρµόσουµε είτε στην τρέχουσα σελίδα είτε σε όλο µας το Site. Επίσης, µπορούµε να επιλέξουµε ζωντανά χρώµατα (Vivid Colors) και γραφικά (Active graphics) καθώς και εικόνα για background. Ακόµα, µπορούµε να το τροποποιήσουµε µε την επιλογή Customize (κάνοντας δεξί κλικ πάνω στο θέµα) ή και να δηµιουργήσουµε ένα δικό µας θέµα (Create new theme). Προσθήκη εικόνας στο background: Για να προσθέσετε εικόνα στο background µιας σελίδας, αρκεί να κάνουµε δεξί κλικ στον κενό χώρο µιας σελίδας και να επιλέξουµε Page Properties. Κάτω από την καρτέλα Background εµφανίζεται ένα πλαίσιο διαλόγου Επιλέγοντας Background Picture και Browse, µπορούµε να διαλέξουµε την εικόνα που θα εµφανίζεται. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ύο τρόποι υπάρχουν για την προσθήκη εικόνων (images) σε ένα κόµβο. Ο ένας συνίσταται στη δηµιουργία ενός συνδέσµου που δείχνει στην εικόνα (όπως ακριβώς γίνεται µε τα υπόλοιπα είδη συνδέσµων). Ο δεύτερος τρόπος συνίσταται στην ενσωµάτωση της εικόνας στην σελίδα. Σε αυτήν την περίπτωση η εικόνα εµφανίζεται αυτόµατα µε το φόρτωµα της σελίδας. Οι εικόνες αποθηκεύονται µε ένα συγκεκριµένο format. ύο είναι τα πλέον συνηθισµένα στο internet, τα GIF και JPEG, τα οποία υποστηρίζονται από όλα τα προγράµµατα περιήγησης (browsers). Όταν ενσωµατώνουµε µια εικόνα άλλου τύπου, το FrontPage αυτόµατα την µετατρέπει σε εικόνα τύπου GIF αν έχει λιγότερα από 256 χρώµατα και σε τύπο JPEG αν έχει πάνω από 256 χρώµατα. Η εισαγωγή µιας εικόνας στο FrontPage 2003 µπορεί να γίνει µε πολλούς τρόπους: Μπορούµε απλά σύροντας το αρχείο εικόνας από ένα παράθυρο του Windows Explorer στη θέση που θέλουµε στη σελίδα µας. Μπορούµε επίσης από τo µενού Insert Picture From File, ή Από το αντίστοιχο κουµπί στην µπάρα εργαλείων.

9 Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις εµφανίζεται το παρακάτω παράθυρο όπου µπορούµε να προσδιορίσουµε το αρχείο εικόνας που θα εισάγουµε. Υποσηµείωση: Αν εισάγετε στη σελίδα σας µια εικόνα που δεν αντιστοιχεί σε αρχείο του site σας, υπάρχει κίνδυνος η εικόνα αυτή να µην εµφανίζεται σωστά όταν προσπαθήσετε να δείτε τη σελίδα από κάποιο άλλο υπολογιστή του ιαδικτύου. Το FrontPage 2003 φροντίζει να σας προφυλάξει από τέτοια λάθη. Σε περίπτωση που γίνει µια τέτοια εισαγωγή εικόνας, µόλις αποθηκεύσετε τις αλλαγές στη σελίδα σας, το FrontPageσας δίνει τη δυνατότητα να αντιγράψετε το αρχείο, που αντιστοιχεί στην εικόνα, στο site σας, ώστε να είναι διαθέσιµο σε όλους τους χρήστες. Εµφανίζεται λοιπόν τα πιο κάτω παράθυρο: όπου µπορείτε να καθορίσετε σε ποιο υποκατάλογο στο site σας (π.χ. στο images/) θα αποθηκευτεί το αρχείο.

10 ΥΠΕΡΣΥΝ ΕΣΜΟΙ (HYPERLINKS) Ο παγκόσµιος ιστός χωρίς συνδέσµους (links) δεν θα ήταν στην ουσία παγκόσµιος ιστός. Οι περισσότερες σελίδες του παγκόσµιου ιστού περιέχουν υπερκείµενους συνδέσµους. Η µεγάλη σηµασία των υπερκείµενων συνδέσµων έγκειται στο γεγονός ότι µπορεί να παραπέµπουν σε κείµενα, γραφικά, φωτογραφίες, ήχους, τραγούδια ή και βίντεο αποθηκευµένα σε οποιονδήποτε υπολογιστή του ιαδικτύου. Είδη συνδέσµων Μπορούµε να διακρίνουµε 3 είδη συνδέσµων, ανάλογα µε το που δείχνουν. Έτσι έχουµε συνδέσµους που δείχνουν Σε τοπικά αρχεία, τα οποία προσδιορίζουν µε σχετική διαδροµή. Σε αρχεία αποθηκευµένα σε άλλους υπολογιστές προσδιοριζόµενα µε απόλυτη διαδροµή. Παράδειγµα τέτοιου συνδέσµου είναι: Σε άλλο σηµείο του ίδιου εγγράφου (είναι τα καλούµενα bookmarks). ηµιουργία συνδέσµων Επιλέγουµε το κοµµάτι του κειµένου (ή τη φωτογραφία) που θα αποτελέσει τον σύνδεσµο. Κατόπιν µέσα από τα µενού Insert Hyperlink (ή κάνοντας δεξί κλικ σε αυτό και πατώντας το Hyperlink) ορίζουµε την επιθυµητή διεύθυνση (URL Universal Resource Locator), σύµφωνα µε το πλαίσιο διαλόγου που ακολουθεί (όπως ο συγκεκριµένος σύνδεσµος δείχνει στον κόµβο της Εθνικού Κέντρου ηµόσιας ιοίκησης) Ο σύνδεσµος που δηµιουργήθηκε παραπάνω δείχνει σε κάποιο άλλο site του ιαδικτύου και προσδιορίζεται µε «απόλυτο τρόπο». Σε κάποια άλλη περίπτωση θα µπορούσαµε να είχαµε διαλέξει κάποια σελίδα του δικού µας κόµβου, κάνοντας χρήση των αρχείων και φακέλων που παρουσιάζονται στο παραπάνω πλαίσιο διαλόγου.

11 Αυτόµατοι σύνδεσµοι Ένας σύνδεσµος σε κάποιο site θα µπορούσε να δηµιουργηθεί και αυτόµατα: Αν σε κάποιο σηµείο της σελίδας γράψετε για παράδειγµα τη διεύθυνση τότε το FrontPage θα τη µετατρέψει αυτόµατα σε σύνδεσµο δίνοντας της τη µορφή (µε µπλε χρωµατισµό). Σύνδεσµοι που δείχνουν µέσα στην ίδια σελίδα Οι σύνδεσµοι που δείχνουν µέσα στην ίδια σελίδα (ή σε κάποιο σηµείο µιας άλλης σελίδας) λέγονται bookmarks. Είναι ιδιαίτερα χρήσιµοι στις περιπτώσεις µεγάλων σελίδων γιατί διευκολύνουν την ταχεία µετακίνηση σε ένα συγκεκριµένο σηµείο της σελίδας. Η δηµιουργία bookmarks γίνεται σε δύο βήµατα. Στο πρώτο βήµα προσδιορίζουµε ένα σύνδεσµο µε όνοµα, µε τρόπο αντίστοιχο της δηµιουργίας ενός κανονικού συνδέσµου. Στο δεύτερο βήµα ονοµατίζουµε το σηµείο στο οποίο θέλουµε να «δείχνει» ο σύνδεσµος. Τα ονόµατα που δίνουµε στο πρώτο και δεύτερο βήµα πρέπει να ταυτίζονται. Έστω ότι έχουµε µια σελίδα µε τις φωτογραφίες µας και θέλουµε στην αρχή της να δηµιουργήσουµε ένα ευρετήριο. Αρχικά πηγαίνουµε το δείκτη στα σηµεία που θέλουµε να εισάγουµε τα bookmarks. Από το µενού Insert Bookmark εισάγουµε τα bookmarks και τους δίνουµε ένα αναγνωριστικό όνοµα. Στη συνέχεια επιλέγουµε το κείµενο που θέλουµε να λειτουργεί ως σύνδεσµος και κάνουµε εισαγωγή συνδέσµου (µενού Insert Hyperlink). Στην οθόνη που εµφανίζεται επιλέγουµε το κουµπί Bookmark και από το παράθυρο που εµφανίζεται τον κόµβο που µας ενδιαφέρει. Το παράθυρο που ακολουθεί δείχνει την παραπάνω διαδικασία.

12 ιαγραφή ενός συνδέσµου Προκειµένου να διαγράψουµε ένα σύνδεσµο, επιλέγουµε το σύνδεσµο κάνουµε δεξί κλικ και HyperLink Properties (ή ALT+ENTER). Εκεί απλά διαγράφουµε τα περιεχόµενα του κουτιού URL. Σύνδεσµοι σε αρχεία Μερικές φορές θέλουµε να δώσουµε τη δυνατότητα στους επισκέπτες του κόµβου µας να «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους κάποιο αρχείο. Επιλέγουµε το κείµενο του συνδέσµου και από την επιλογή Insert Hyperlink καλείται το γνωστό πλαίσιο διαλόγου όπου κάνουµε κλικ στο εικονίδιο του explorer (συµβολίζει τη δηµιουργία συνδέσµου αρχείων).

13 Η κλήση του συνδέσµου, που δηµιουργήσαµε έχει ως συνέπεια την εκκίνηση του προγράµµατος που είναι συσχετισµένο µε το αρχείο που συνδέσαµε, στην περίπτωσή µας την Microsoft Access. Σε περίπτωση αποµακρυσµένου αρχείου θα υπάρξει η προτροπή για εκτέλεση από την θέση που βρίσκεται ή για αντιγραφή του αρχείου τοπικά (download) σε θέση δικής µας επιλογής στο δίσκο µας. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ IMAGE HOTSPOTS Τα hotspots ξεκινούν τα hyperlinks που θα ενσωµατωθούν στην εικόνα από το FrontPage Editor. Κάνουµε δεξί κλικ πάνω στην εικόνα και πατάµε το Show Pictures Toolbar. Στην εργαλειοθήκη σχεδίασης που εµφανίζεται επιλέγουµε ένα από τα τρία σχήµατα που αφορούν την δηµιουργία hotspots. Επιλέγοντας µε τον δείκτη µας την περιοχή πάνω στην οποία θέλουµε να γίνει ο υπερσύνδεσµος αυτοµάτως ανοίγει το παράθυρο που έχουµε δει στους υπερσυνδεσµους. Από εδώ και πέρα εργαζόµαστε σαν να έχουµε να κάνουµε µε έναν απλό υπερσυνδεσµο. Εισαγωγή κειµένου πάνω σε εικόνα ιαφάνεια χρώµατος σε εικόνα Ορθογώνιο κυκλικό και πολυγωνικό hotspot ΙΑΦΑΝΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΕΙΚΟΝΑΣ Αν θέλουµε για κάποιο λόγω να µην εµφανίζεται κάποιο χρώµα στην εικόνα µας δεν έχουµε παρά να επιλέξουµε το κουµπί διαφάνειας χρώµατος και να πατήσουµε επάνω στο χρώµα αυτό. Για να γίνει µια εικόνα διαφανή θα πρέπει πρώτα το FrontPage να την µετατρέψει σε gif, ώστε να µειωθεί ο αριθµός των χρωµάτων. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΑ Πατάµε το αντίστοιχο κουµπί εισαγωγής κειµένου πάνω σε εικόνα και γράφουµε µέσα στο πλαίσιο που δηµιουργείται (και εδώ γίνεται χρήση gif). Έπειτα πατώντας και κρατώντας το αριστερό κουµπί του ποντικιού µπορούµε να µετακινήσουµε το κείµενο οπουδήποτε πάνω στην εικόνα. Η διαµόρφωση του κειµένου της εικόνας είναι ανάλογη µε αυτή που χρησιµοποιούµε στο Microsoft Word, δηλαδή κάνοντας χρήση της γραµµής εργαλείων µορφοποίησης.

14 ΚΡΥΒΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ (SHARED BORDERS) Όταν µια σελίδα δεν χρειάζεται κουµπιά πλοήγησης σε άλλες σελίδες τότε θα χρειαστεί να κρύψουµε τα µοιραζόµενα περιθώρια (shared borders). Στο µενού Tools επιλέγουµε το Page Options και στο παράθυρο που εµφανίζεται επιλέγουµε την καρτέλα Authoring. Για να ενεργοποιήσουµε ή να απενεργοποιήσουµε τα shared borders επιλέγουµε ή απενεργοποιούµε το αντίστοιχο check box. ΜΠΑΡΕΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ Οι µπάρες πλοήγησης είναι αυτό ακριβώς που εκδηλώνουν και το όνοµα τους. Μας βοηθούν κυρίως όταν η σελίδα µας περιέχει πολλούς υπερσυνδεσµους σε άλλες σελίδες ή ακόµα και όταν θέλουµε να µετακινηθούµε εµπρός ή πίσω σε προηγούµενες και επόµενες σελίδες. Για να εισάγουµε µια µπάρα πλοήγησης δεν έχουµε παρά να επιλέξουµε το Navigation του µενού Insert. Στο παράθυρο που µας ανοίγεται επιλέγουµε αυτά που φαίνονται παρακάτω. Έπειτα επιλέγουµε το στυλ και τον προσανατολισµό που θέλουµε να έχουν οι µπάρες µας και πατάµε Finish. Στο νέο παράθυρο που ανοίγεται µπροστά µας προθέτουµε ή αφαιρούµε υπερσυνδέσεις ή ακόµα µπορούµε και να µορφοποιήσουµε το στυλ και τον προσανατολισµό που έχουν οι µπάρες.

15 ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΣ ΑΡΧΕΙΑ Με το FrontPage Editor, µπορείτε να εισάγετε του ακόλουθους τύπους αρχείων κειµένου στις σελίδες σας : ASCII Text (TXT) Rich Text Format (RTF) Hypertext Markup Language (HTM or HTML) Επεξεργαστές κειµένου (όπως το Microsoft Word) Λογιστικά φύλλα (Spreadsheet) (όπως το Microsoft Excel) Εισάγοντας ένα αρχείο κειµένου σε µία σελίδα 1. Από το µενού Insert, επιλέξτε File. Το πλαίσιο διαλόγου Select File εµφανίζεται και από εκει επιλέγουµε την διαδροµή του αρχείου και το αρχείο που θέλουµε να εισάγουµε και πατάµε Open. To FrontPage το µετατρέπει αυτόµατα σε html και έπειτα το εισάγει στην τρέχουσα σελίδα.

16 ΠΙΝΑΚΕΣ (TABLES) To FrontPage έχει τη δυνατότητα δηµιουργίας πινάκων. Οι πίνακες δίνουν τη δυνατότητα για στοίχιση δεδοµένων στις ιστοσελίδες. Αποτελούνται από κελιά τα οποία µπορούν να περιέχουν κείµενο, συνδέσµους, φωτογραφίες κ.λ.π. Για τη δηµιουργία ενός πίνακα επιλέγουµε το menu Table Insert Table (Εισαγωγή Πίνακα) και δίνουµε στα κατάλληλα πεδία τον αριθµό των γραµµών και των στηλών που επιθυµούµε να έχει ο πίνακας και πατάµε ΟΚ. Το αποτέλεσµα της παραπάνω εισαγωγής είναι ένας πίνακας των 2 σειρών και 2 στηλών. Έπειτα µπορούµε να εισάγουµε το κείµενο που θέλουµε µέσα στα αντίστοιχα κελιά. Αν σε οποιοδήποτε σηµείο του πίνακα κάνουµε κλικ στο δεξί πλήκτρο του ποντικιού και επιλέξουµε Table Properties, τότε µπορούν να ορισθούν εκ νέου τα χαρακτηριστικά αυτού του πίνακα.

17 Επεξεργασία Πίνακα Το FrontPage διαθέτει ειδική µπάρα εργαλείων για την επεξεργασία και τη µορφοποίηση των πινάκων (Σχήµα). Ακολουθεί η περιγραφή των σηµαντικότερων εργαλείων: Μετατροπή κειµένου σε πίνακα και αντίστροφα Η µετατροπή κειµένου σε πίνακα γίνεται επιλέγοντας το κείµενο και στη συνέχεια επιλέγοντας από το µενού Table Convert Text to Table.Στο παράθυρο που θα ανοίξει µπορούµε να προσδιορίσουµε το στοιχείο που θα είναι σηµείο αναφοράς για τη δηµιουργία των σειρών ή των στηλών του πίνακα. Τέτοιο στοιχείο µπορεί να είναι οι παράγραφοι, οι στηλοθέτες, τα κόµµα, ή κάποιο άλλο στοιχείο του κειµένου.

18 Για τη µετατροπή πίνακα σε κείµενο αρκεί να επιλεγεί ο πίνακας και από το µενού Table Convert Table to Text, γίνεται το περιεχόµενο κάθε κελιού, παράγραφος κανονικού κειµένου. ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΕΣ ΛΙΣΤΕΣ Ένας άλλος τρόπος να οργανώσετε τις πληροφορίες σας είναι οι λίστες. Επιλέγοντας το Bullets and Numbering του µενού Format ανοίγει το παρακάτω παράθυρο διαλόγου: Επιλέγουµε τον τύπο αρίθµησης που θέλουµε καθώς και τον αριθµό από τον οποίο θέλουµε να ξεκινά η αρίθµηση της λίστας µας. Αφού πληκτρολογήσουµε το κείµενο που επιθυµούµε πατάµε Enter και αυτόµατα το FrontPage θα προσθέτει µια νέα γραµµή αυξάνοντας τον αριθµό της λίστας κατά ένα. Πατώντας το Enter δύο φορές τελειώνουµε την λίστα. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ WEB PAGES ΜΕ ΧΡΗΣΗ BROWSER Μπορούµε να δούµε πως δείχνει η σελίδα µας χρησιµοποιώντας έναν browser. Αυτό επιτυγχάνεται µε δύο τρόπους, είτε πατώντας το κουµπί που φαίνεται στην διπλανή εικόνα στη button bar είτε από το µενού File πατώντας το Preview in Browser και επιλέγοντας τον επιθυµητό browser.

19 ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.. Οι παρούσες σηµειώσεις δεν αποτελούν εγχειρίδιο χρήσης, αλλά έχουν ως στόχο τους την εξοικείωση του αναγνώστη µε βασικές αρχές του Microsoft FrontPage Ελπίζω αυτές οι σηµειώσεις να αποβούν χρήσιµες και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας. Σε καµία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις παραδόσεις.

20 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Χρήσιµες προτάσεις και πληροφορίες για το σχεδιασµό ιστοσελίδων. Περιέχει µια πλήρη αναφορά στη γλώσσα HTML και στις ετικέτες που χρησιµοποιούνται για ανάπτυξη ιστοσελίδων. Πληροφορίες και δωρεάν επεκτάσεις διακοµιστή για το frontpage από την Microsoft. Υλικό σχετικά µε το σχεδιασµό και ανάπτυξη ιστοσελίδων Πλήθος συνδέσµων για το σχεδιασµό εφαρµογών για τον ιστό. Έτοιµα θέµατα για το φόντο των σελίδων σας. Πολλά animated gifs Οι πιο καλές σελίδες στον ιστό Προϊόντα που παρακολουθούν τη χρήση στον ιστό Περιέχει προγράµµατα για τον έλεγχο υπερσυνδέσµων.

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Επειδή οι μεταγενέστερες εκδόσεις του Word δεν περιλαμβάνουν στο μενού τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 2

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 2 Μάθαµε στο προηγούµενο µάθηµα πώς να δίνουµε ονόµατα στις ιστοσελίδες µας, να βάζουµε χρώµα και γραφικά, ή ακόµα να δηµιουργούµε υπερσυνδέσµους σε κείµενο και εικόνες. Σήµερα µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD Σε ορισµένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιµη η δηµιουργία ιστοσελίδων ενηµερωτικού περιεχοµένου οι οποίες στη συνέχεια µπορούν να δηµοσιευθούν σε κάποιο τόπο

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point)

ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point) ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Το πρόγραµµα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή του PowerPoint µπορεί να έχει ως στόχο να διδάξει, να εξηγήσει ή και να πείσει. Ό,τι φτιάχνουµε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες κατασκευής Ιστοσελίδων µε το πρόγραµµα FRONTPAGE 2003

Οδηγίες κατασκευής Ιστοσελίδων µε το πρόγραµµα FRONTPAGE 2003 Οδηγίες κατασκευής Ιστοσελίδων µε το πρόγραµµα FRONTPAGE 2003 Μάθετε σε 10 βήµατα να φτιάχνετε τις δικές σας ιστοσελίδες Βήµα 1ο ΕΕππιιµµέέλλεειιαα:: ΣΣάάββββααςς ΟΟββααδδίίααςς Σε αυτό το βήµα θα χρησιµοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPage)

Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPage) Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPage) Γραµµή τίτλου Γραµµή µενού Γραµµή εργαλείων Μορφοποίηση Εικόνα Πίνακες και περιγράµµατα Όταν ανοίγουµε το FrontPage, ανοίγει αυτόµατα µία νέα σελίδα. (Στο FrontPage τα

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Εµφάνιση των γραµµών εργαλείων "Βασική" και "Μορφοποίηση" σε δύο γραµµές Από προεπιλογή, οι γραµµές εργαλείων Βασική και Μορφοποίηση εµφανίζονται µε αγκύρωση (σταθεροποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 1 Εισαγωγή Το PowerPoint είναι µια ισχυρή εφαρµογή για τη δηµιουργία παρουσιάσεων και µπορεί να χρησιµεύσει στη δηµιουργία διαφανειών, καθώς και συνοδευτικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT FRONTPAGE

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT FRONTPAGE Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT FRONTPAGE Σημειώσεις του μαθήματος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δρ Ευαγγελία Καβακλή Μυτιλήνη 2001 1 Αρχίζοντας...

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator 2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Οδηγίες χρήσης PDFCreator Ηράκλειο 2008 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σηµείωµα του συντάκτη... 2 Στοιχεία δηµιουργού του υλικού... 3 Εισαγωγή... 3 Τι είναι... 4 Που θα το βρείτε... 4 Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµες οδηγίες χρήσης atube Catcher

Σύντοµες οδηγίες χρήσης atube Catcher Σύντοµες οδηγίες χρήσης atube Catcher ελλατόλας Στέλιος 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Εγκατάσταση του προγράµµατος...4 Λειτουργία του προγράµµατος...6 Βασική λειτουργία (κατέβασµα ένα - ένα

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPageXP)

Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPageXP) Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPageXP) Γραµµή τίτλου Γραµµή µενού Γραµµή εργαλείων Μορφοποίηση Εικόνα Εφέ DHTML Παράθυρο εργασιών Όταν ανοίγουµε το FrontPage, ανοίγει αυτόµατα µία νέα σελίδα. (Στο FrontPage

Διαβάστε περισσότερα

1. Άνοιγμα Και Κλείσιμο Της Εφαρμογής Φυλλομετρητή Ιστού (Internet Explorer)

1. Άνοιγμα Και Κλείσιμο Της Εφαρμογής Φυλλομετρητή Ιστού (Internet Explorer) ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (INTERNET) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Άνοιγμα Και Κλείσιμο Μιας Εφαρμογής Φυλλομετρητή Ιστού (Internet Explorer) 2. Παρουσίαση Μιας Ιστοσελίδας 3. Διακοπή Και Ανανέωση Μιας Ιστοσελίδας (Stop and Refresh) 4.

Διαβάστε περισσότερα

EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER

EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER 1. Ανοίξτε από ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, το Windows movie maker 2. Αυτή είναι η βασική επιφάνεια εργασίας του λογισµικού Το movie maker µας δίνει δύο δυνατότητες. Να κάνουµε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση Η µορφοποίηση των σελίδων ενός εγγράφου Πριν ξεκινήσετε να δηµιουργείτε ένα έγγραφο, είναι χρήσιµο να έχετε σχεδιάσει ή να έχετε κατά νου πώς περίπου θέλετε να

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20 1 Εκκίνηση για πρώτη φορά Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εφαρμογές του OpenOffice, έτσι και το Impress μπορούμε να το εκκινήσουμε μέσω της συντόμευσης που εγκαθίσταται αυτόματα στην επιφάνεια εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο FrontPage

Εισαγωγή στο FrontPage Εισαγωγή Το World Wide Web αποτελεί µία από τις προσφερόµενες υπηρεσίες του Internet. Είναι η πλέον διαδεδοµένη υπηρεσία, σε σηµείο που πολλοί να ταυτίζουν το Web µε το Internet. Το Web είναι ένα κατανεµηµένο

Διαβάστε περισσότερα

1. O FrontPage Explorer

1. O FrontPage Explorer 1. O FrontPage Explorer Στο παρελθόν, ο δηµιουργός µιας θέσης Ιστού έπρεπε να παρακολουθεί µόνος του τον τρόπο σύνδεσης των σελίδων του. Με το FrontPage Explorer µπορείτε να δηµιουργείτε ιστούς και να

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου...

Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου... EΝΟΤΗΤΑ 2 Η : ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου...4 Αναίρεση και

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ)

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ) Βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου Αλλαγή μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών Όταν γράφουμε σε πεζά (μικρά) και θέλουμε να γράψουμε ένα γράμμα κεφαλαίο Όταν γράφουμε συνέχεια Κεφαλαία Για να γράψουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Front Page 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή Χαρακτηριστικά του World Wide Web ιακοµιστές Web (Web servers)...

Εισαγωγή στο Front Page 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή Χαρακτηριστικά του World Wide Web ιακοµιστές Web (Web servers)... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 3 1.1 Χαρακτηριστικά του World Wide Web... 3 1.2 ιακοµιστές Web (Web servers)... 4 1.3 Τι είναι η HTML... 4 1.4 Σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου... 4 2. ηµιουργία σελίδων στο Front

Διαβάστε περισσότερα

Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer

Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer Περιεχόμενα 1.Eισαγωγή 2.Το περιβάλλον του Internet Explorer 3.Οδηγίες πλοήγησης 4.Αποθήκευση αρχείων 5.Αγαπημένα 6.Ασφαλής σύνδεση 7.Διακομιστής μεσολάβησης 1.Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις Κεφάλαιο 4 4. Χρήση κειµενογράφου 4.1 Εισαγωγή Η επεξεργασία κειµένων και εγγράφων αποτελεί µια από τις πιο διαδεδοµένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί µια εισαγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο.

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Εισηγητής : Χρήστος Μανώλης δάσκαλος Θεσσαλονίκη Οκτώβριος - Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή ιστοσελίδων με το FrontPage2003

Κατασκευή ιστοσελίδων με το FrontPage2003 Γραμμή τίτλου Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων Μορφοποίηση Εικόνα Εφέ DHTML Κατασκευή ιστοσελίδων με το FrontPage2003 Παράθυρο εργασιών Όταν ανοίγουμε το FrontPage, ανοίγει αυτόματα μία νέα σελίδα. (Στο FrontPage

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ Η υπηρεσία διαχείρισης αλληλογραφίας µέσω web (webmail) δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να διαχειριστούν την αλληλογραφία τους απ οποιοδήποτε σηµείο βρίσκονται εφόσον υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Με το σχεδιασµό επιφάνειας (Custom επιφάνεια) µπορούµε να σχεδιάσουµε επιφάνειες και αντικείµενα που δεν υπάρχουν στους καταλόγους του 1992. Τι µπορούµε να κάνουµε µε το σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ. Εγχειρίδιο χρήσης των υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ. Εγχειρίδιο χρήσης των υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση Εγχειρίδιο χρήσης των υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση 1 Πίνακας Περιεχοµένων 1. Εισαγωγή...3 ηµιουργία νέου λογαριασµού χρήστη...3 2. Η οθόνη του συστήµατος...4

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video Σύντοµες οδηγίες Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Πλήκτρα που θα χρησιµοποιήσουµε...3 Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων...4

Διαβάστε περισσότερα

2. Κάντε κλικ στο παράθυρο όψης Top για να το ενεργοποιήσετε, ώστε να σχεδιάσετε το πάτωµα του δωµατίου.

2. Κάντε κλικ στο παράθυρο όψης Top για να το ενεργοποιήσετε, ώστε να σχεδιάσετε το πάτωµα του δωµατίου. Άσκηση 7 Σύνθετα Αντικείµενα Στόχος της άσκησης Στόχος της παρούσας άσκησης είναι η εξοικείωση µε τη δηµιουργία σύνθετων αντικειµένων που δηµιουργούνται από τον συνδυασµό δύο ή περισσότερων τρισδιάστατων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio

Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio Το κείµενο που ακολουθεί είναι ένας σύντοµος οδηγός στο περιβάλλον προγραµµατισµού της γλώσσας Fortran, για τις ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου ΣΤΟΧΟΙ:

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου ΣΤΟΧΟΙ: ΜΑΘΗΜΑ 1 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου (Microsoft Word) 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου 3. Δημιουργία Νέου Εγγράφου 4. Δημιουργία Εγγράφου Βασισμένο Σε Πρότυπο 5. Κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp Εγκατάσταση Εγκατάσταση του Wamp Η εγκατάσταση χωρίζεται σε δύο µέρη. Πρώτα θα εγκαταστήσουµε το Wamp, ώστε να µετατρέψουµε τον υπολογιστή µας σε Web Server και µετά θα εγκαταστήσουµε το Joomla. Η εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ Β ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ (NON-EXPERTS) Α. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. TOOLS DATA UTILITIES SWITCHBOARD MANAGER YES

ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ Β ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ (NON-EXPERTS) Α. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. TOOLS DATA UTILITIES SWITCHBOARD MANAGER YES ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ Β ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ (NON-EXPERTS) Α. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. TOOLS DATA UTILITIES SWITCHBOARD MANAGER YES 2. ΠΑΤΗΣΤΕ EDIT ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ COMPANY CLOSE 3. ΠΑΤΗΣΤΕ NEW (CREATE NEW)

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word Βόλος, Νοέμβριος 2008 To Microsoft Word (έκδοση 2003) είναι ένας εξελιγμένος επεξεργαστής κειμένου, με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround:

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SOFTWARE SAE10 Το software της αναγγελίας ορόφων είναι απαραίτητο για τη δηµιουργία των USB flash που θα χρησιµοποιηθούν στην πλακέτα SAE10. Προσφέρει ταχύτητα, ευελιξία και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word

ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word 7.1. ηµιουργία γραφικών Θα δηµιουργήσουµε ένα σχεδιάγραµµα για να δείξουµε σχηµατικά πώς θα είναι κατανεµηµένος ο εξοπλισµός της πρότασής µας. Για να δηµιουργήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT FRONTPAGE 2002

ΤΟ MICROSOFT FRONTPAGE 2002 Πώςς ξξεεκκι ιννάάςς ττο ππρόγγρααμμαα ααυυττό ΤΟ MICROSOFT FRONTPAGE 2002 Το Microsoft FrontPage είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται κυρίως για κατασκευή ιστοσελίδων. Μπορείς όμως να φτιάξεις την

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ - Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το Word. A. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας. Προεπισκόπηση. Εκτύπωση

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ - Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το Word. A. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας. Προεπισκόπηση. Εκτύπωση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ A. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας. Προεπισκόπηση. Εκτύπωση...1 Β. Επιλογή - ιόρθωση Αναζήτηση. ιαµόρφωση σελίδας. Μορφοποίηση γραµµατοσειρών και παραγράφων...3 Γ. Εισαγωγή και διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του Μορφοποίηση χαρακτήρων Όταν ανοίγουμε το Word η γραμματοσειρά που υπάρχει είναι προκαθορισμένη. Το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερες μορφοποιήσεις. Επιλέγουμε Μορφή Απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

internet είναι το δίκτυο των υπολογιστών που είναι συνδεδεµένοι µεταξύ τους.

internet είναι το δίκτυο των υπολογιστών που είναι συνδεδεµένοι µεταξύ τους. Πριν ξεκινήσουµε την περιγραφή του προγράµµατος καλό θα ήταν να αναφερθούµε στον ορισµό κάποιων εννοιών για τις οποίες θα γίνεται λόγος στο κεφάλαιο αυτό. Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουµε την διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 3

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 3 Φόρµες Ένας τρόπος για να συλλέξετε πληροφορία από τους επισκέπτες του δικτυακού σας τόπου είναι οι φόρµες. Με τα εξειδικευµένα αυτά εργαλεία µπορείτε να κάνετε έρευνες ή τεστ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

1 Εξερεύνηση του PowerPoint Δημιουργία νέας παρουσίασης Επεξεργασία κειμένου διαφανειών 107

1 Εξερεύνηση του PowerPoint Δημιουργία νέας παρουσίασης Επεξεργασία κειμένου διαφανειών 107 Περιεχόμενα Οι συγγραφείς... 11 Εισαγωγή στο PowerPoint 2007... 13 Νέες λειτουργίες...13 Καταργημένες λειτουργίες...16 Πληροφορίες για αναγνώστες που χρησιμοποιούν Windows ΧΡ... 17 Διαχείριση των αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Πώς εισάγουμε μια νέα έννοια χρησιμοποιώντας το εργαλείο Create

Πώς εισάγουμε μια νέα έννοια χρησιμοποιώντας το εργαλείο Create Inspiration 8 IE Β ήμα προς Βήμα Για μαθητές Έναρξη Προγράμματος Inspiration 1. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Start, επιλέγουμε Programs και κάνουμε κλικ στο Inspiration 8 IE. 2. Στην αρχική οθόνη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε το Microsoft Excel

Γνωριµία µε το Microsoft Excel Γνωριµία µε το Microsoft Excel Καθηµερινά σχεδόν στη ζωή µας, χρειάζεται να κάνουµε αριθµητικές πράξεις. Από τα πανάρχαια χρόνια, ο άνθρωπος ένιωσε την ανάγκη να κάνει υπολογισµούς. Αρχικά χρησιµοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Μέρος 1 1 Βασικοί όροι... 11 2 Βασική δομή κώδικα HTML... 25 3 Μορφοποίηση κειμένου... 39 4 Μορφοποίηση παραγράφων... 51 5 Εισαγωγή εικόνας... 63 6 Λίστες με

Διαβάστε περισσότερα

Α. Delete Β. Backspace. Α..xls Β..jpg Γ..mdb..doc

Α. Delete Β. Backspace. Α..xls Β..jpg Γ..mdb..doc Αρ. Ταυτότητας:.. ΕΠΩΝΥΜΟ:. ΟΝΟΜΑ:.. ΟΝ. ΠΑΤΕΡΑ:. Αρ. Υποψ.:.. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗ MIAΣ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων ΣΤΟΧΟΙ:

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων ΣΤΟΧΟΙ: ΜΑΘΗΜΑ 1 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Άνοιγμα Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων (Microsoft Excel) 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων 3. Δημιουργία Νέου Υπολογιστικού Φύλλου 4. Δημιουργία Υπολογιστικού Φύλλου

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 Ο σχεδιασμός ιστοσελίδας με τη χρήση του προγράμματος Microsoft Office SharePoint

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Εισαγωγή στο Frontpage

Πρακτική Άσκηση Εισαγωγή στο Frontpage ΑΣΠΑΙΤΕ Α Πρακτική Άσκηση Εισαγωγή στο Frontpage Ημερομηνία : Τμήμα :. Ονοματεπώνυμο : Αφού ανοίξετε τον υπολογιστή σας και δείτε την Επιφάνεια Εργασίας σας, ξεκινήστε το πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση html editor. Περιεχόμενα. 1. Εισαγωγή/διαμόρφωση κειμένου.

Χρήση html editor. Περιεχόμενα. 1. Εισαγωγή/διαμόρφωση κειμένου. Περιεχόμενα Χρήση html editor Χρήση html editor...1 1. Εισαγωγή/διαμόρφωση κειμένου...1 2. Προσθήκη υπερσυνδέσμου στο κείμενο...2 3. Εισαγωγή/διαμόρφωση εικόνας...3 4. Προσθήκη υπερσυνδέσμου σε εικόνα....7

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL A. Περιβάλλον εργασίας ενός υπολογιστικού φύλλου. ιαµόρφωση φύλλου εργασίας. Προεπισκόπηση Εκτύπωση 1. Χαρακτηρίστε σαν Σωστό Λάθος τις παρακάτω προτάσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ "ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ" (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ "ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ" (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 Ο σχεδιασμός ιστοσελίδας με τη χρήση του προγράμματος Microsoft Office SharePoint

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος: http://opencourses.uowm.gr/ «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» Σύνδεσμος: http://ocw-project.gunet.gr Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

1. Εγκατάσταση του NetMeeting

1. Εγκατάσταση του NetMeeting Οδηγίες Εγκατάστασης και Χρήσης του Netmeeting Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση του Netmeeting 2. Το Interface του Netmeeting 3. Κύρια Κουµπιά Netmeeting 4. Πραγµατοποίηση Κλήσεων - Συνδέσεων 5. Το Μενού του

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.............................. 5 Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.............................. 6 Γ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗΣ....................................

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

International Diploma in IT Skills Proficiency Level

International Diploma in IT Skills Proficiency Level International Diploma in IT Skills Proficiency Level Εξεταστέα Ύλη ιεθνές Πιστοποιητικό στην Τεχνολογία των Πληροφοριών Επίπεδο Proficiency 3.2.5 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 5: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο χρήστη µέσω υπολογιστή άνετα γρήγορα και φτηνά. Για να

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 Ανύψωση Σχηµάτων. Στόχος της άσκησης

Άσκηση 5 Ανύψωση Σχηµάτων. Στόχος της άσκησης Άσκηση 5 Ανύψωση Σχηµάτων Στόχος της άσκησης Στην παρούσα άσκηση θα δούµε πώς µπορούµε να ανυψώσουµε µία διατοµή κατά µήκος µίας καµπύλης spline, η οποία παίζει το ρόλο της διαδροµής, µε σκοπό να δηµιουργήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 6 Ανύψωση Σχηµάτων. Στόχος της άσκησης

Άσκηση 6 Ανύψωση Σχηµάτων. Στόχος της άσκησης Άσκηση 6 Ανύψωση Σχηµάτων Στόχος της άσκησης Στην παρούσα άσκηση θα δούµε πως µπορούµε να ανυψώσουµε µία διατοµή κατά µήκος µίας καµπύλης spline, η οποία παίζει το ρόλο της διαδροµής, µε σκοπό να δηµιουργήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία ιστοσελίδων µε το 1 Microsoft FrontPage

ηµιουργία ιστοσελίδων µε το 1 Microsoft FrontPage ηµιουργία ιστοσελίδων µε το 1 Microsoft FrontPage Τι είναι µια ιστοσελίδα (Web page); Μια ιστοσελίδα (web page) είναι ένα αρχείο που εµφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή από ένα πρόγραµµα που λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word.

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ WORD Περιεχόμενα Εκκίνηση του Microsoft Word... 3 Το παράθυρο του Word... 3 Η Κορδέλα με τις καρτέλες... 4 Κεντρική... 4 Εισαγωγή... 4 Διάταξη Σελίδας... 5 Αναφορές... 5 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

WORDPRESS. Εικόνα 1. Πατώντας στη «Σύνδεση» γράψτε το Username (όνομα χρήστη) και το Password (συνθηματικό) (εικόνα 2) που σας έδωσε ο διαχειριστής

WORDPRESS. Εικόνα 1. Πατώντας στη «Σύνδεση» γράψτε το Username (όνομα χρήστη) και το Password (συνθηματικό) (εικόνα 2) που σας έδωσε ο διαχειριστής WORDPRESS Το παρόν εγχειρίδιο είναι μία προσπάθεια για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές για την δημοσίευση άρθρων. Για παραλήψεις, λάθη ή κάτι το δυσνόητο παρακαλώ ενημερώστε με ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη παρουσιάσεων µε το 1 Microsoft PowerPoint

Ανάπτυξη παρουσιάσεων µε το 1 Microsoft PowerPoint Ανάπτυξη παρουσιάσεων µε το 1 Microsoft PowerPoint Γενικά Το πρόγραµµα Microsoft PowerPoint είναι µια εφαρµογή για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών παρουσιάσεων. Μια ηλεκτρονική παρουσίαση αποτελείται από ένα

Διαβάστε περισσότερα

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής Άνοιγµα υπάρχουσας εικόνας - Μενού Αρχείο επιλογή Άνοιγµα. Ανοίγει το παράθυρο «Άνοιγµα». - Από την αναδιπλούµενη λίστα «Αρχεία τύπου:» επιλέγουµε τι είδους

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου Μενού Προβολή Προβολές εγγράφου Το Word παρέχει πέντε διαφορετικού είδους προβολές στον χρήστη, οι οποίες και βρίσκονται στο μενού Προβολή (View). Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε το είδος προβολής που

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης Joomla 3.0

Οδηγός χρήσης Joomla 3.0 Οδηγός χρήσης Joomla 3.0 Περιεχόμενα 1. Γενικές λειτουργίες άρθρων 2. Δημιουργία νέου/επεξεργασία άρθρου 3. Δημιουργία κουμπιού 2013 1. Γενικές λειτουργίες άρθρων Συνδεόμαστε στο περιβάλλον διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2003...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 14 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 17 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 18 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Περιγραφή και επεξήγηση της χρήσης του χώρου διαχείρισης της ιστοσελίδας για τους καλλιτέχνες 1 Περιεχόμενα Είσοδος στο χώρο διαχείρισης...3 Επεξεργασία της σελίδας

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης του MoPiX (Έκδοση 47)

Εγχειρίδιο Χρήσης του MoPiX (Έκδοση 47) Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Πανεπιστήµιο Αθηνών Εγχειρίδιο Χρήσης του MoPiX (Έκδοση 47) Συντάκτης: Μουστάκη Φωτεινή Κεφάλαιο 1 Ι. Εισαγωγή 1. Πρόσβαση στο Internet Για να ανοίξουµε το MoPiX πηγαίνουµε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9. Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9. Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44 Κεφάλαιο 3: Σχεδίαση γραφικών...78 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση εικόνων...111 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε;

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Πρακτική Άσκηση 2 ΑΣΠΑΙΤΕ Α Ημερομηνία :. Τμήμα : Ονοματεπώνυμο :. Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Ποιο από τα παρακάτω προγράμματα θα χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice 2 Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 5/6 : Σουίτα Γραφείου LibreOffice LibreOffice Γενικά, Κειμενογράφος - LibreOffice Writer,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ003. Ενότητα 3 Εισαγωγή στο Microsoft Word

Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ003. Ενότητα 3 Εισαγωγή στο Microsoft Word Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ003 Ενότητα 3 Εισαγωγή στο Microsoft Word 1 Πως αρχίζουμε το Microsoft Word Για να αρχίσουμε το Word, πρέπει να κάνουμε double click στο εικονίδιο του Word που βρίσκεται στον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD 1 ΑΡΧΙΚΑ 1 2 ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΤΟΛΩΝ 2 3 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ & ΕΙΚΟΝΙ ΙΩΝ 4 4 ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ 5 5 ΆΝΟΙΓΜΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ 6 6 ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 7 6.1 ηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο:

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο: διαχείριση αρχείων Οι περισσότερες εφαρµογές των Windows είναι προγραµµατισµένες, από τον κατασκευαστή τους, να προτείνουν ως περιοχή αποθήκευσης των εργασιών το φάκελο «Τα έγγραφά µου», που δηµιουργείται

Διαβάστε περισσότερα