6 o. Μηχανισµός αντίδρασης: Νόµος ταχύτητας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 115.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "6 o. Μηχανισµός αντίδρασης: Νόµος ταχύτητας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 115."

Transcript

1 o Μηχανισµός αντίδρασης Νόµος ταχύτητας Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μηχανισµός αντίδρασης: Ο µηχανισµός µίας αντίδρασης είναι µία λεπτοµερής περιγραφή των επιµέρους αντιδράσεων που πραγµατοποιούνται κατά τη διάρκεια της αντίδρασης. Οι επιµέρους αντιδράσεις ονοµάζονται στοιχειώδεις αντιδράσεις ή ενδιάµεσα στάδια. Απλές ή στοιχειώδεις χαρακτηρίζονται οι αντιδράσεις που πραγµατοποιούνται σε ένα στάδιο, ενώ πολύπλοκες αυτές που πραγµατοποιούνται σε δύο ή περισσότερα στάδια. Θεωρία συγκρούσεων: Τα σωµατίδια των αντιδρώντων (άτοµα, µόρια ή ιόντα) για να αντιδράσουν µεταξύ τους θα πρέπει να συγκρουστούν αποτελεσµατικά. Για να είναι µία συγκρουση αποτελεσµατική πρέπει τα σωµατίδια να έχουν τον κατάλληλο προσανατολισµό και µία ελάχιστη τιµή ενέργειας η οποία ονοµάζεται ενέργεια ενεργοποίησης (Ε α ). Κατά τη διάρκεια µίας αντίδρασης πραγµατοποιείται ένας τεράστιος αριθµός συγκρούσεων. Από αυτές, ένας πολύ µικρός αριθµός δίνει προϊόντα, αποτελεσµατικές συγκρούσεις, ενώ οι υπόλοιπες, µη αποτελεσµατικές συγκρούσεις, δεν δίνουν προϊόντα.

2 116. Είναι προφανές ότι όσο µεγαλύτερος είναι ο αριθµός των αποτελεσµατικών συγκρούσεων, τόσο µεγαλύτερη είναι και η ταχύτητα µίας αντίδρασης. Παρατήρηση: Στις αποτελεσµατικές συγκρούσεις σπάνε οι αρχικοί δεσµοί µεταξύ των σωµατιδίων των αντιδρώντων και δηµιουργούνται νέοι µεταξύ των σωµατιδίων των προϊόντων. Θεωρία µεταβατικής κατάστασης: Κατά τη σύγκρουση των σωµατιδίων των αντιδρώντων δηµιουργείται ένα ασταθές ενδιάµεσο προϊόν, το οποίο ονοµάζεται ενεργοποιηµένο σύµπλοκο το οποίο απορροφά την ενέργεια ενεργοποίησης. Σε όλες τις αντιδράσεις, ενδόθερµες ή εξώθερµες, το ενεργοποιηµένο σύµπλοκο έχει µεγαλύτερη ενέργεια απο τα αντιδρώντα και τα προϊόντα. Παρακάτω φαίνονται τα ενεργειακά διαγράµµατα µίας εξώθερµης και µίας ενδόθερµης αντίδρασης, σύµφωνα µε τη θεωρία της µεταβατικής κατάστασης: Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης: Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα µίας αντίδρασης είναι αυτοί που µεταβάλουν το ρυθµό µε τον οποίο πραγµατοποιούνται οι αποτελεσµατικές συγκρούσεις. ηλαδή: α. η συγκέντρωση των αντιδρώντων. β. η πίεση. γ. η επιφάνεια επαφής των στερεών. δ. η θερµοκρασία. ε. οι ακτινοβολίες. ζ. οι καταλύτες. α. Συγκέντρωση των αντιδρώντων: Όσο µεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση των αντιδρώντων, τόσο µεγαλύτερος είναι και ο αριθµός των αποτελεσµατικών συγκρούσεων που πραγµατοποιούνται. Συνεπώς, αύξηση της συγκέντρωσης προκαλεί αύξηση της ταχύτητας.

3 117. Παρατήρηση: Σε µία αντίδραση, µε την πάροδο του χρόνου, η συγκέντρωση των αντιδρώντων ελαττώνεται, µε αποτέλεσµα τη µείωση της ταχύτητας της αντίδρασης. β. Πίεση: Η τιµή της πίεσης επηρεάζει τη ταχύτητα µίας αντίδρασης µόνο όταν µεταξύ των αντιδρώντων υπάρχουν αέρια. Αύξηση της πίεσης µε ελάττωση του όγκου προκαλεί αύξηση της συγκέντρωσης των αντιδρώντων µε αποτέλεσµα να αυξάνεται η ταχύτητα της αντίδρασης. Συνεπώς, σε µία αντίδραση που συµµετέχουν αέρια, αύξηση της πίεσης προκαλεί αύξηση της ταχύτητας. γ. Επιφάνεια επαφής των στερεών: Τα στερεά σώµατα συµµετέχουν σε µία αντίδραση µόνο µε την επιφάνειά τους, η οποία εξαρτάται από το βαθµό κατάτµισης του στερεού. Για ορισµένη ποσότητα στερεού, όσο µεγαλύτερος είναι ο αριθµός κατάτµισης τόσο µεγαλύτερος είναι ο αριθµός των αποτελεσµατικών συγκρούσεων, άρα και η ταχύτητα της αντίδρασης. Συνεπώς, σε µία αντίδραση που συµµετέχουν στερεά, αύξηση του βαθµού κατάτµισης του στερεού προκαλεί αύξηση της ταχύτητας. δ. Θερµοκρασία: Όσο µεγαλύτερη είναι η θερµοκρασία ενός σώµατος τόσο περισσότερα είναι τα σωµατίδιά του που έχουν κινητική ενέργεια µεγαλύτερη από την ενέργεια ενεργοποίησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα η αύξηση της θερµοκρασίας σε µία αντίδραση να αυξάνει τον αριθµό των αποτελεσµατικών συγκρούσεων. Συνεπώς, αύξηση της θερµοκρασίας προκαλεί αύξηση της ταχύτητας. Παρατήρηση: α. Η αύξηση της θερµοκρασίας µεγαλώνει τη ταχύτητα και των ενδόθερµων και των εξώθερµων αντιδράσεων. β. Έχει βρεθεί πειραµατικά ότι αύξηση της θερµοκρασίας κατά 10 ο C προκαλεί γενικά διπλασιασµό της ταχύτητας µίας αντίδρασης. ε. Ακτινοβολίες: Σε ορισµένες αντιδράσεις οι ακτινοβολίες προκαλούν µοριακές µεταβολές στα αντιδρώντα µε αποτέλεσµα να αλλάζει ο µηχανισµός της αντίδρασης και να αυξάνει η ταχύτητά της. Άλλες φορές η ενέργεια που µεταφέρουν οι ακτινοβολίες απορροφάται από τα σωµατίδια των αντιδρώντων, µε αποτέλεσµα να αυξάνεται η κινητική τους ενέργεια, άρα ο αριθµός των αποτελεσµατικών συγκρούσεων και η ταχύτητα της αντίδρασης.

4 118. ζ. Καταλύτες: Καταλύτες ονοµάζονται τα σώµατα που µε τη παρουσία τους σε µικρά ποσά αυξάνουν τη ταχύτητα µίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της αντίδρασης παραµένουν ουσιαστικά αµετάβλητα, τόσο ποιοτικά (δηλαδή στη χηµική τους σύσταση) όσο και ποσοτικά (δηλαδή στη µάζα τους). Οµογενής κατάλυση: Μία κατάλυση ονοµάζεται οµογενής όταν ο καταλύτης και τα αντιδρώντα σώµατα βρίσκονται στην ίδια φάση. Παράδειγµα: Η οξείδωση µονοξειδίου του άνθρακα (CO) προς διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ) καταλύεται από υδρατµούς (Η 2 Ο (g) ): 1 HO 2 (g) CO (g) + O2(g) CO2(g) 2 Ετερογενής κατάλυση: Μία κατάλυση ονοµάζεται ετερογενής όταν ο καταλύτης και τα αντιδρώντα σώµατα βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις. Παράδειγµα: Η αντίδραση αιθενίου (C 2 H 4 ) µε υδρογόνο (Η 2 ) προς σχηµατισµό αιθανίου (C 2 H 6 ), καταλύεται από νικέλιο (Νi): Ni C H + H (s) C H 2 4(g) 2(g) 2 6(g) Αυτοκατάλυση: Είναι η περίπτωση στην οποία κάποιο από τα προϊόντα της αντίδρασης δρά ώς καταλύτης. Παράδειγµα: Η οξείδωση του οξαλικού οξέος ((COOH) 2 ) µε υπερµαγκανικό κάλιο (KMnO 4 ) παρουσία θειικού οξέος: 2ΚΜnO 4 + 5(COOH) 2 + 3H 2 SO 4 K 2 SO 4 + 2MnSO CO 2 + 8H 2 O Στην αντίδραση αυτή τα κατιόντα µαγγανίου (Μn 2+ ) δρουν ως καταλύτης. Παρατήρηση: Στις αντιδράσεις στις οποίες παρατηρείται φαινόµενο αυτοκατάλυσης, κάποιες φορές η ταχύτητα της αντίδρασης αυξάνεται µε τη πάροδο του χρόνου. Ένζυµα ή βιοκαταλύτες ή βιοχηµικοί καταλύτες: Πρόκειται για ουσίες που δρούν καταλυτικά σε βιοχηµικές αντιδράσεις. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν σε σχέση µε άλλους καταλύτες είναι: Πολύπλοκη δοµή, συνήθως είναι µόρια πρωτεϊνικής φύσης µε µεγάλες σχετικές µοριακές µάζες που κυµαίνονται από 10 5 έως Πολύ εξειδικευµένη δράση, συνήθως καταλύουν µία µόνο αντίδραση.

5 119. Επηρεάζονται από το ph και τη θερµοκρασία, τα περισσότερα ένζυµα αδρανοποιούνται σε θερµοκρασίες µεγαλύτερες των 50 ο C. Είναι πολύ πιό αποτελεσµατικά από τους µη βιοχηµικούς καταλύτες. Παρατήρηση: Ουσίες οι οποίες αναστέλουν τη δράση των καταλυτών ονοµάζονται δηλητήρια καταλυτών, π.χ. ΗCN, H 2 S, βαρέα µέταλλα (Pb, Hg). Ερµηνεία της δράσης των καταλυτών: Οι καταλύτες γενικά επεµβαίνουν στο µηχανισµό της αντίδρασης µε τέτοιο τρόπο ώστε να δηµιουργηθεί µία νέα πορεία µε µικρότερη ενέργεια ενεργοποίησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να αυξάνεται ο αριθµός των αποτελεσµατικών συγκρούσεων άρα και η ταχύτητα της αντίδρασης. Στο διπλανό σχεδιάγραµµα παρατηρούµε ότι παρουσία καταλύτη, η αντίδραση ακολουθεί την κόκκινη πορεία, µε αποτέλεσµα να ελαττώνεται η ενέργεια ενεργοποίησης και να αυξάνεται η ταχύτητά της. Η δράση των καταλυτών ερµηνεύεται µε τις παρακάτω θεωρίες: Θεωρία των ενδιάµεσων προϊόντων: Σύµφωνα µε τη θεωρία αυτή, η αργή αντίδραση της µορφής: Α + Β ΑΒ παρουσία καταλύτη ακολουθεί ένα άλλο µηχανισµό δύο σταδίων. Στο πρώτο στάδιο ο καταλύτης (Κ) δηµιουργεί ένα ενδιάµεσο προϊόν ΑΚ, ενώ στο δεύτερο δηµιουργήται το τελικό προϊόν ΑΒ και ο καταλύτητς αναγεννάται. ηλαδή: Απουσία καταλύτη: Α + Β ΑΒ (αργή αντίδραση) Παρουσία καταλύτη: Α + Κ ΑΚ (γρήγορη αντίδραση) 1 ο στάδιο ΑΚ + Β ΑΒ + Κ (γρήγορη αντίδραση) 2 ο στάδιο Συνολική αντίδραση: Α + Β ΑΒ Παρατηρούµε ότι ούτε ο καταλύτης, ούτε το ενδιάµεσο προϊόν ΑΚ εµφανίζονται στη χηµική εξίσωση της συνολικής αντίδρασης. Θεωρία προσρόφησης: Η θεωρία αυτή ερµηνεύει το φαινόµενο της κατάλυσης όταν ο καταλύτης είναι στερεός και σε λεπτό διαµερισµό, ενώ τα αντιδρώντα στην αέρια ή στην υγρή φάση. Σύµφωνα µε τη θεωρία αυτή, τα µόρια των αντιδρώντων προσροφώνται στην επιφάνεια του καταλύτη, µε αποτέλεσµα οι δεσµοί µεταξύ των µορίων των αντιδρώντων να εξασθενούν και να αυξάνεται η συγκέντρωση των αντιδρώντων στο χώρο, γύρω από την επιφάνεια του καταλύτη. Αποτέλεσµα των παραπάνω είναι η αύξηση της ταχύτητας της αντίδρασης.

6 120. Να σηµειώσουµε ότι η καταλυτική δράση δεν παρατηρείται σε όλη τη µάζα του καταλύτη, αλλά µόνο σε ένα πολύ µικρό αριθµό σηµείων που ονοµάζονται ενεργά κέντρα του καταλύτη. Παράδειγµα: Η αντίδραση προσθήκης υδρογόνου στο αιθένιο καταλύεται από νικέλιο: Ni C H + H (s) C H 2 4(g) 2(g) 2 6(g) Σύµφωνα µε τη θεωρία της προσρόφησης, τα µόρια του αιθενίου και του υδρογόνου προσροφώνται στην επιφάνεια του νικελίου, µε αποτέλεσµα να αυξάνεται η ταχύτητα της αντίδρασης. Παρατήρηση: Αν µία αντίδραση γίνεται παρουσία ουσίας, η οποία δηµιουργεί νέα πορεία µε µεγαλύτερη ενέργεια ενεργοποίησης από αυτή που έχει η αντίδραση χωρίς την παρουσία της, τότε το σύστηµα δεν ακολουθεί τη νέα πορεία αλλά αυτή µε τη µικρότερη ενέργεια ενεργοποίησης. Συνεπώς, δεν υπάρχουν αρνητικοί καταλύτες. Νόµος ταχύτητας: Για κάθε χηµική αντίδραση υπάρχει µία µαθηµατική έκφραση, που προσδιορίζεται πειραµατικά, η οποία συσχετίζει τις συγκεντρώσεις των αντιδρώντων σωµάτων µε τη ταχύτητα της αντίδρασης. Η έκφραση αυτή ονοµάζεται νόµος της ταχύτητας της αντίδρασης. Έστω µία αντίδραση της γενικής µορφής: αα + ββ γγ + δ. Ο νόµος της ταχύτητας για την αντίδραση αυτή είναι: υ = k[a] x [B] ψ Όπου k: Η σταθερά της ταχύτητας. [Α], [Β]: Οι συγκεντρώσεις των Α, Β σε Μ ή mol/l. x, ψ: Αριθµοί οι οποίοι προσδιορίζονται πειραµατικά. Σταθερά ταχύτητας (k): H σταθερά ταχύτητας µίας αντίδρασης προσδιορίζεται πειραµατικά και εξαρτάται από τη θερµοκρασία και τη φύση των αντιδρώντων. Από τη σχέση υ = k[a] x [B] ψ υ προκύπτει ότι: k = [A] x[b] ψ Συνεπώς, η σταθερά της ταχύτητας εκφράζει την ταχύτητα της αντίδρασης, αν οι συγκεντρώσεις των αντιδρώντων είναι ίσες µε 1 Μ. Οι µονάδες της σταθεράς k είναι Μ 1 (x + ψ) s 1 ηλαδή, εξαρτώνται άµεσα από τις τιµές των x, ψ. Τάξη αντίδρασης: Το αθροισµα x + ψ χαρακτηρίζεται ως ολική τάξη της αντίδρασης, ενώ το x τάξη της αντίδρασης ως προς το Α και το ψ τάξη της αντίδρασης ως προς το Β.

7 121. Στις απλές αντιδράσεις, οι τιµές των x, ψ ταυτίζονται µε τους συντελεστές των Α, Β στη χηµική εξίσωση, δηλαδή: x = α και ψ = β Αντίθετα, όταν x α ή ψ β, η αντίδραση είναι πολύπλοκη. Παρατήρηση: Να υπενθυµίσουµε ότι απλές ή στοιχειώδεις ονοµάζονται οι αντιδράσεις που πραγ- µατοποιούνται σε ένα στάδιο ενώ πολύπλοκες αυτές που πραγµατοποιούνται σε δύο ή περισσότερα στάδια. Σε πολύπλοκες αντιδράσεις, το στάδιο που καθορίζει το νόµο της ταχύτητας είναι αυτό µε τη µικρότερη ταχύτητα, δηλαδή το βραδύτερο. Παράδειγµα: α. Ο νόµος της ταχύτητας για την απλή αντίδραση ΝΟ (g) + O 3(g) NO 2(g) + O 2(g) είναι: υ = k[no][o 3 ] ηλαδή η αντίδραση είναι δεύτερης τάξης. β. Η πολύπλοκη αντίδραση NO 2(g) + CO (g) NO (g) + CO 2(g) βρέθηκε ότι πραγµατοποιείται σε δύο στάδια: 1 ο στάδιο: 2NO 2(g) NO 3(g) + ΝO (g) (αργή αντίδραση) 2 ο στάδιο: NO 3(g) + CO (g) NO 2(g) + CO 2(g) (γρήγορη αντίδραση) Το πρώτο στάδιο είναι βραδύτερο, συνεπώς, αυτό θα καθορίζει το νόµο της ταχύτητας, ο οποίος θα είναι: υ = k[no 2 ] 2 ηλαδή, η ολική τάξη της αντίδρασης είναι 2 ενώ η αντίδραση είναι δεύτερης τάξης ως προς το NO 2 και µηδενικής ως προς το CO. Παρατήρηση: α. Οι τιµές των x, ψ, ισχύουν µόνο για τις πειραµατικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο προσδιορισµός τους. β. Τα x, ψ, παίρνουν συνήθως τιµές 0, 1, 2, 3... χωρίς να αποκλείονται όµως κλασµατικοί και αρνητικοί αριθµοί. γ. Σε ετερογενείς αντιδράσεις, τα στερεά και τα καθαρά υγρά παραλείπονται από την έκφραση του νόµου της ταχύτητας, γιατί η συγκέντρωσή τους είναι ανάλογη της πυκνότητάς τους και διατηρείται σταθερή: n m/mr ρ c = = = V V V π.χ. Ο νόµος της ταχύτητας για τις απλές αντιδράσεις: α. C (s) + O 2(g) CO 2(g) είναι: υ = k[ο 2 ] (Ο άνθρακας παραλείπεται γιατί είναι στερεό) β. Η 2(g) + S (l) H 2 S (g) είναι: υ = k[h 2 ] (Το θείο παραλείπεται γιατί είναι υγρό)

8 122. Β. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Κατηγορία Μέθοδος 1 Ασκήσεις υπολογισµού του νόµου της ταχύτητας και της σταθεράς ταχύτητας µίας αντίδρασης, µε τη βοήθεια πειραµατικών δεδοµένων: Για όλες τις αντιδράσεις, η γενική µορφή του νόµου της ταχύτητας είναι: υ = k[a] x [B] ψ Ο υπολογισµός των τιµών των x, ψ, k, γίνεται µε την εφαρµογή του νόµου της ταχύτητας για κάθε πείραµα ξεχωριστά. Θα πρέπει να προσέχουµε τις µονάδες της σταθεράς k, οι οποίες εξαρτώνται από τις τιµές των x, ψ. Παράδειγµα 1: Σε σταθερή θερµοκρασία πραγµατοποιείται η αντίδραση: 2Α (g) + B (g) + (g) και λαµβάνονται τα πειραµατικά δεδοµένα του παρακάτω πίνακα: α. Να βρείτε το νόµο της ταχύτητας για την αντίδραση. β. Η αντίδραση αυτή είναι απλή ή γίνεται σε στάδια; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας. γ. Να υπολογίσετε την τιµή της σταθεράς k και να προσδιορίσετε τις µονάδες της. (εξετάσεις 2002) Λύση: α. Ο νόµος της ταχύτητας για τη συγκεκριµένη αντίδραση θα έχει τη µορφή: υ = k[a] x [B] ψ Αντικαθιστούµε τα πειραµατικά αποτελέσµατα του πίνακα στο νόµο της ταχύτητας και προκύπτουν οι παρακάτω εξισώσεις: Πείραµα 1: = k 0,1 x 0,1 ψ (1) Πείραµα 2: = k 0,2 x 0,1 ψ (2) Πείραµα 3: 7, = k 0,1 x 0,05 ψ (3) 15 ιαιρώντας κατά µέλη τις (1) και (2) έχουµε: 0,1 1 1 = = άρα x = , 2 2 2x 15 0,1 2 2 ιαιρώντας κατά µέλη τις (1) και (3) έχουµε: = ψ = άρα ψ = 1 7,5 0, Συνεπώς, ο νόµος της ταχύτητας για την αντίδραση είναι: υ = k[α][β] x ψ

9 123. β. Από το νόµο της ταχύτητας για την αντίδραση έχουµε ότι η τάξη της αντίδρασης ως προς το Α είναι 1. Όµως, ο συντελεστής του Α στη χηµική εξίσωση της αντίδρασης είναι 2. ηλαδή, ο συντελεστής της χηµικής εξίσωσης δεν ταυτίζεται µε τον εκθέτη του νόµου της ταχύτητας. Άρα, η αντίδραση πραγµατοποιείται σε στάδια. Ένας πιθανός µηχανισµός της αντίδρασης είναι: 1 ο στάδιο: Α (g) + Β (g) ΑΒ (g) (αργή αντίδραση) 2 ο στάδιο: ΑΒ (g) + Α (g) + (g) (γρήγορη αντίδραση) γ. Εφόσον x = 1 και ψ = 1, ο νόµος της ταχύτητας για το πείραµα 1 είναι: mol L 1 s mol L 1 s 1 1 = k 0,1 mol L 1 0,1 mol L 1 k = 0,10,1molL moll Οπότε, k = mol 1 L s 1 1 Κατηγορία Μέθοδος 2 Ασκήσεις που αναφέρονται σε απλές αντιδράσεις: Όταν στην εκφώνηση της άσκησης αναφέρεται ότι η αντίδραση είναι απλή, δηλαδή γίνεται σε ένα στάδιο, οι εκθέτες των συγκεντρώσεων στο νόµο της ταχύτητας είναι ίσοι µε τους συντελεστές των αντίστοιχων σωµάτων στη χηµική εξίσωση που περιγράφει την αντίδραση. Συνεπώς, για µία απλή αντίδραση µε γενική εξίσωση αα + ββ γγ + δ ο νόµος της ταχύτητας είναι: υ = k[a] α [B] β Παράδειγµα 2: Η αντίδραση 2Α (g) + B (g), γίνεται σε ένα µόνο στάδιο. Σε δοχείο όγκου 1 L τοποθετούµε 3 mol A και 2 mol B. Να υπολογιστεί η ταχύτητα της αντίδρασης σε σχέση µε την αρχική, όταν η συγκέντρωση του Γ γίνει 1 Μ. Λύση: Χρησιµοποιώντας τη σχέση c = n / V υπολογίζουµε τις αρχικές συγκεντρώσεις των Α, Β: [Α] αρχ. = 3Μ και [Β] αρχ. = 2Μ Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι µεταβολές των συγκεντρώσεων των Α, Β, Γ µέχρι η συγκέντρωση του Γ να γίνει 1Μ (τελικά): Η τελική συγκέντρωση του Γ πρέπει να είναι 1Μ, συνεπώς x = 1.

10 124. Οι συγκεντρώσεις των Α, Β όταν [Γ] = 1Μ θα είναι: [Α] τελ. = (3-2x)Μ = 1M και [Β] τελ. = (2 - x)μ = 1M Η αντίδραση είναι απλή, συνεπώς ο νόµος της ταχύτητας είναι: υ = k[a] 2 [B] Εφαρµόζουµε το νόµο της ταχύτητας για την αρχική και τη τελική κατάσταση: υ αρχ. = k[a] 2 αρχ. [B] αρχ. οπότε υ αρχ. = k 32 2 υ αρχ. = 18k (1) υ τελ. = k[a] 2 τελ. [B] τελ. οπότε υ τελ. = k 12 1 υ τελ. = k (2) ιαιρώντας κατά µέλη τις (1) και (2) έχουµε: υαρχ. 18 υαρχ. = υ τελ. = υ 1 18 τελ. Κατηγορία Μέθοδος 3 Ασκήσεις όπου δίνεται η µεταβολή της ταχύτητας της αντίδρασης όταν µεταβάλλονται οι συγκεντρώσεις των αντιδρώντων: Εφαρµόζουµε τη γενική µορφή του νόµου της ταχύτητας της αντίδρασης για κάθε µεταβολή που περιγράφει η άσκηση. ιαιρώντας κατά µέλη τις σχέσεις που προκύπτουν υπολογίζουµε την τάξη της αντίδρασης ως προς κάθε αντιδρών. Αν ζητείται και ο µηχανισµός της αντίδρασης, φροντίζουµε ώστε ο µηχανισµός που θα γράψουµε να συµφωνεί µε τη συνολική αντίδραση και να επαληθεύει το νόµο της ταχύτητας. Παράδειγµα 3: Tα αέρια Α και Β αντιδρούν µεταξύ τους σύµφωνα µε την αντίδραση Α (g) + 2Β (g) + (g). Βρέθηκε πειραµατικά ότι: Η αρχική ταχύτητα τετραπλασιάζεται, αν η [Β] τετραπλασιαστεί και η [Α] παραµείνει σταθερή. Η αρχική ταχύτητα δε µεταβάλλεται, αν η [Β] διατηρηθεί σταθερή και η [Α] διπλασιαστεί. α. Ποιος ο νόµος της ταχύτητας και η τάξη της αντίδρασης; β. Να προτείνετε ένα πιθανό µηχανισµό για την αντίδραση, αν υποθέσουµε ότι γίνεται σε τρία στάδια. γ. Πόσες φορές µικρότερη θα είναι η αρχική ταχύτητα, αν η αντίδραση γίνει σε δοχείο τριπλάσιου όγκου; Λύση: α. Έστω ότι οι αρχικές συγκεντρώσεις των Α, Β είναι [Α], [Β] αντίστοιχα. Ο νόµος της ταχύτητας για την αντίδραση θα είναι της µορφής: υ = k[a] x [B] ψ. (1) Από τα δεδοµένα της άσκησης έχουµε ότι: Όταν [Β] = 4[Β] και [Α] = [Α], τότε υ = 4υ. Άρα: 4υ = k[a] x (4[B]) ψ (2) Όταν [Β] = [Β] και [Α] = 2[Α], τότε υ = υ. Άρα: υ = k(2[a]) x [B] ψ (3) ιαιρώντας κατά µέλη τις (1) και (2) έχουµε:

11 = 4ψ = 4 άρα ψ = 1 4 4ψ ιαιρώντας κατά µέλη τις (1) και (3) έχουµε: 1 1 = 2x = 1 άρα x = 0 1 2x Συνεπώς ο νόµος της ταχύτητας είναι: υ = k[b] β. Ο µηχανισµός της αντίδρασης θα πρέπει να επαληθεύει τη συνολική αντίδραση και να υπακούει στο νόµο της ταχύτητας. ηλαδή, στο βραδύτερο στάδιο να µή συµµετέχει το Α και ο συντελεστής του Β να είναι 1. Ένας πιθανός µηχανισµός της αντίδρασης είναι: 1 ο στάδιο: Β (g) + Ε (αργή αντίδραση) 2 ο στάδιο: Ε + Β (g) Ζ (γρήγορη αντίδραση) 3 ο στάδιο: Ζ + Α (g) (g) (γρήγορη αντίδραση) β. Η συγκέντρωση υπολογίζεται από τη σχέση: c = n / V. Άρα αν τριπλασιάσουµε τον όγκο του δοχείου (V ν = 3V) η συγκέντρωση του Β θα υποτριπλασιαστεί ([B] ν = [B]/3). Εποµένως: υ ν = k[β] ν = k[b]/3 = υ/3 Συνεπώς η ταχύτητα υποτριπλασιάζεται. Κατηγορία Μέθοδος 4 Ασκήσεις όπου δίνεται ο µηχανισµός µίας πολύπλοκης αντίδρασης: Όταν γνωρίζουµε το µηχανισµό µίας πολύπλοκης αντίδρασης τότε µπορούµε εύκολα να γράψουµε το νόµο της ταχύτητας για τη συγκεκριµένη αντίδραση µε βάση το βραδύτερο στάδιο. Παράδειγµα 4: Αναµιγνύουµε 400 ml υδατικού διαλύµατος ( 1 ) ουσίας Α συγκέντρωσης 1Μ, µε 400 ml υδατικού διαλύµατος ( 2 ) ουσίας Β συγκέντρωσης 0,4Μ. Στο διάλυµα ( ) που προκύπτει πραγµατοποιείται η αντίδραση 4Α (aq) + 2B (aq) 3Γ (aq) + (aq), µε αρχική ταχύτητα Μ/s. Αν η αντίδραση πραγµατοποιείται µε τον παρακάτω µηχανισµό: 1 ο στάδιο: 2Α (aq) + B (aq) Α 2 Β (aq) (αργή αντίδραση) 2 ο στάδιο: Α 2 Β (aq) + Β (aq) Ε (aq) (γρήγορη αντίδραση) 3 ο στάδιο: Ε (aq) + 2Α (aq) 3Γ (aq) + (aq) (γρήγορη αντίδραση) Να υπολογίσετε: α. Τη σταθερά ταχύτητας της αντίδρασης. β. Την ταχύτητα της αντίδρασης όταν η συγκέντρωση του Γ είναι 0,15 Μ.

12 126. Λύση: Αρχικά θα υπολογίσουµε τα mol των Α, Β στα διαλύµατα 1 και 2 αντίστοιχα. ιάλυµα 1 : n A = c 1 V 1 = 1M 0,4L = 0,4 mol ιάλυµα 2 : n B = c 2 V 2 = 0,4M 0,4L = 0,16 mol Το διάλυµα που προκύπτει έχει όγκο: V = V 1 + V 2 = 0,4L + 0,4L = 0,8L Οι αρχικές συγκεντρώσεις στο διάλυµα είναι: na 0, 4mol nβ 0,16mol [A] αρχ. = = = 0,5M και [Β] αρχ. = = = 0, 2M V 0,8L V 0,8L α. Το στάδιο της αντίδρασης που καθορίζει το νόµο της ταχύτητας είναι το πρώτο. Άρα ο νόµος της ταχύτητας είναι: υ = k[a] 2 [B] Εφαρµόζουµε το νόµο για την αρχική ταχύτητα της αντίδρασης: υ αρχ. = k[a] 2 αρχ. [B] αρχ. οπότε: Μ/s = k (0,5M) M / s 0,2M k = k=5 10-4M-2s-1 0,05M3 β. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι µεταβολές των συγκεντρώσεων των ουσιών που συµµετέχουν στην αντίδραση µέχρι η συγκέντρωση του Γ να γίνει ίση µε 0,15Μ: Η συγκέντρωση του Γ είναι 0,15Μ άρα: 3xM = 0,15 x = 0,05 Οι συγκεντρώσεις των Α, Β τη συγκεκριµµένη χρονική στιγµή θα είναι: [Α] = (0,5 4x)M = (0,5 4 0,05)M = 0,3M [B] = (0,16 2x)M = (0,16 2 0,05)M = 0,06M Εφαρµόζοντας το νόµο της ταχύτητας έχουµε υ = k[a] 2[Β] οπότε: υ = Μ 2 s 1 (0,3M) 2 0,06M = 0, M/s

13 127. Γ. ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Στην απλή αντίδραση Α (g) + Β (g), αν οι συγκεντρώσεις των Α και Β διπλασιαστούν, η ταχύτητα της αντίδρασης: α. Θα µειωθεί στο µισό της αρχικής. β. Θα τετραπλασιαστεί. γ. Θα διπλασιαστεί. δ. ε θα µεταβληθεί. (εξετάσεις 1999) Λύση: Η αντίδραση είναι απλή, άρα ο νόµος της ταχύτητας είναι: υ = k[a][b] Αν οι συγκεντρώσεις των Α, Β διπλασιαστουν, δηλαδή [Α] = 2[Α] και [Β] = 2[Β], η νέα ταχύτητα της αντίδρασης είναι: υ = k[α] [Β] = k2[a]2[b] = 4k[A][B] = 4υ Συνεπώς, αν διπλασιαστουν οι συγκεντρώσεις των Α και Β, η ταχύτητα θα τετραπλασιαστεί. (απάντηση β.) 2. Για τη χηµική αντίδραση Α (g) + Β (s) δίνεται το διάγραµµα συγκέντρωσης - χρόνου (διπλανό σχήµα). α. Σε ποιο από τα σώµατα της αντίδρασης αντιστοιχεί η καµπύλη (2); Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας. β. Ποια από τις καµπύλες (1) ή (3) αντιστοιχεί στο ίδιο σώµα, αν η αντίδραση πραγµατοποιηθεί παρουσία καταλύτη; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας. (εξετάσεις 2000) Λύση: α. Από τη καµπύλη (2) παρατηρούµε ότι η συγκέντρωση του σώµατος ελαττώνεται µε τη πάροδο του χρόνου. Άρα το σώµα είναι αντιδρών. Από τη χηµική εξίσωση της αντίδρασης έχουµε ότι το Α είναι αέριο ενώ το Β είναι στερεό. Στα στερεά σώµατα όµως η συγκέντρωση παραµένει σταθερή, γιατί εξαρτάται µόνο από τη πυκνότητα του στερεού. Άρα η καµπύλη (2) αντιστοιχεί στο σώµα Α. β. Αν η αντίδραση πραγµατοποιηθεί παρουσία καταλύτη, η ταχύτητά της θα αυξηθεί µε αποτέλεσµα η συγκέντρωση του Α να µηδενιστεί σε µικρότερο χρόνικό διάστηµα. Συνεπώς, αν η αντίδραση πραγµατοποιηθεί παρουσία καταλύτη, η µεταβολή της συγκέντρωσης του Α µε το χρόνο θα δίνεται από τη καµπύλη (1). 3. Όταν η ταχύτητα της αντίδρασης αα + ββ γγ + δ εκφράζεται σε mol L 1 s 1 η σταθερά της ταχύτητας k έχει µονάδα µέτρησης mol 1 L s 1. Ποια είναι η τάξη της αντίδρασης;

14 128. Λύση: εν γνωρίζουµε αν η αντίδραση είναι απλή ή πολύπλοκη. Συνεπώς ο νόµος της ταχύτητας θα έχει τη µορφή: υ = k[a] x [B] ψ υ Από την παραπάνω σχέση προκύπτει: k = [A] x[b] ψ Με τη βοήθεια της τελευταίας σχέσης για τις µονάδες µέτρησης έχουµε: mol L s mol L s mol L s mol L s mol L mol L ηλαδή πρέπει: 1 (x + ψ) = 1 x + ψ = 2. Συνεπώς η αντίδραση είναι 2 ης τάξης = 1 1 = 1 (x+ ψ) (x+ ψ) 1 1 x x ψ ψ 4. Για την αντίδραση Α + Β 2Γ εκτελέσαµε τα ακόλουθα πειράµατα υπό σταθερή θερµοκρασία Τ: Με σταθερή συγκέντρωση του Β υπολογίσαµε τη ταχύτητα της αντίδρασης, για διαφορετικές συγκεντρώσεις του Α. Με σταθερή τη συγκέντρωση του Α υπολογίσαµε τη ταχύτητα της αντίδρασης, για διαφορετικές συγκεντρώσεις του Β. Από τα αποτελέσµατα των µετρήσεων προέκυψαν τα ακόλουθα διαγράµµατα: Με βάση τα παραπάνω διαγράµµατα (1) και (2): α. Να υπολογίσετε την τάξη της αντίδρασης και να γράψετε το νόµο της ταχύτητας. β. Να προτείνετε ένα πιθανό µηχανισµό. Λύση: Ο νόµος της ταχύτητας για την αντίδραση είναι της µορφής: υ = k[a] x [B] ψ α. Από το διάγραµµα (1) έχουµε ότι η ταχύτητα της αντίδρασης είναι σταθερή για διαφορετικές συγκεντρώσεις του Α. Συνεπώς η ταχύτητα είναι ανεξάρτητη της συγκέντρωσης του Α, δηλαδή στο νόµο της ταχύτητας πρέπει x = 0 (Η αντίδραση είναι µηδενικής τάξης ως προς το Α). Στο διάγραµµα (2) βλέπουµε ότι η ταχύτητα της αντίδρασης είναι ανάλογη της συγκέντρωσης του Β. Συνεπώς στο νόµο της ταχύτητας πρέπει ψ = 1 (Η αντίδραση είναι πρώτης τάξης ως προς το Β).

15 129. Άρα, η ολική τάξη της αντίδρασης είναι 1 και ο νόµος της ταχύτητας είναι: υ = k[b] β. Ο µηχανισµός της αντίδρασης θα πρέπει να επαληθεύει τη συνολική αντίδραση και να υπακούει στο νόµο της ταχύτητας. ηλαδή στο βραδύτερο στάδιο να µη συµµετέχει το Α και ο συντελεστης του Β να είναι 1. Ένας πιθανός µηχανισµός της αντίδρασης είναι: 1 ο στάδιο: Β Ε (αργή αντίδραση) 2 ο στάδιο: Ε +Α Γ (γρήγορη αντίδραση) 5. Στην αντίδραση Α (g) 2Γ (g), το διάγραµµα της συγκέντρωσης του Α σε συνάρτηση µε το χρόνο έχει τη µορφή του διπλανού. Να γράψετε το νόµο της ταχύτητας. Λύση: Ο νόµος της ταχύτητας θα έχει τη γενική µορφή: υ = k[a] x Στο διάγραµµα παρατηρούµε ότι η συγκέντρωση του Α είναι ανάλογη του χρόνου. Συνεπώς η ταχύτητα της αντίδρασης είναι σταθερή. Για να είναι η ταχύτητα της αντίδρασης σταθερή, πρέπει x = 0 Άρα ο νόµος της ταχύτητας είναι: υ = k. 6. ίνεται ότι η ταχύτητα µίας αντίδρασης διπλασιάζεται για αύξηση της θερµοκρασίας κατά 10 o C. Αν η ταχύτητα της αντίδρασης στους 30 o C ολοκληρώνεται σε 128 s, να βρείτε τη θερµοκρασία στην οποία θα ολοκληρώνεται σε 4 s. Λύση: Γνωρίζουµε ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης µίας αντίδρασης είναι αντιστρόφως ανάλογος της ταχύτητας. Αυτό σηµαίνει ότι αν η ταχύτητα διπλασιαστεί, ο χρόνος ολοκλήρωσης της αντίδρασης υποδιπλασιάζεται. Με δεδοµένο ότι η αντίδραση στους 30 ο C ολοκληρώνεται σε 128 s φτιάχνουµε τον παρακάτω πίνακα στον οποίο φαίνεται η ταχύτητα και ο χρόνος ολοκλήρωσης της αντίδρασης όταν αυξάνουµε σταδιακά τη θερµοκρασία κατά 10 ο C. Από τον παραπάνω πίνακα συµπεραίνουµε ότι όταν γενικά η θερµοκρασία είναι (30 + ν 10) ο C τότε η ταχύτητα της αντίδρασης είναι 2 ν υ και ο χρόνος ολοκλήρωσης 128 / 2 ν s.

16 130. Εµείς θέλουµε ο χρόνος ολοκλήρωσης να είναι 4 s, δηλαδή: 128 / 2 ν = 4 s 2 ν = 128 / 4 2 ν = 32 2 ν = 2 5 άρα ν = 5 Άρα η θερµοκρασία θα είναι: θ = (30 + ν 10) ο C = ( ) ο C = 80 ο C. 7. Σε κενό δοχείο όγκου V L πραγµατοποιείται η απλή αντίδραση Η 2(g) + Ι 2(g) 2ΗΙ (g) σε σταθερή θερµοκρασία. Αν οι αρχικές ποσότητες του Η 2 και του Ι 2 στο δοχείο είναι 0,3 mol και 0,2 mol αντίστοιχα, πόσες φορές θα µειωθεί η ταχύτητα της αντίδρασης όταν θα έχει αντιδράσει η µισή ποσότητα του Ι 2 ; Λύση: Η αντίδραση είναι απλή, άρα ο νόµος της ταχύτητας είναι: υ = k[η 2 ][Ι 2 ] Οι αρχικές συγκεντρώσεις των αντιδρώντων στο δοχείο είναι: 0,3mol 0,3 [H 2 ] αρχ. = [H 2] αρχ. = M και [I 2 ] αρχ. = 0, 2mol [I 0, 2 2 ] αρχ. = M VL V VL V Άρα η αρχική ταχύτητα είναι: 0,3 0, 2 0,06k υαρχ. = k υαρχ. = (1) V V V2 Στο παρακάτω πίνακα φαίνονται οι µεταβολές στη ποσότητα των αντιδρώντων όταν έχουν αντιδράσει 0,1 mol Ι 2, δηλαδή η µισή ποσότητα Ι 2 : Οι τελικές συγκεντρώσεις των αντιδρώντων στο δοχείο είναι: 0, 2mol 0, 2 [H 2 ] τελ. = [H 2] τελ. = M και [I 2 ] τελ. = 0,1mol [I 0,1 2] τελ. = M VL V VL V Άρα η τελική ταχύτητα είναι: 0, 2 0,1 0, 002k υτελ. = k υαρχ. = (2) V V V2 0,06k υ 2 υ 6 υ ιαιρώντας κατά µέλη τις (1) και (2) έχουµε: = V άρα = υτελ. = υ 0,02k τελ. υτελ. 2 3 V2 Συνεπώς, η ταχύτητα της αντίδρασης υποτριπλασιάζεται. αρχ. αρχ. αρχ.

17 131.. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Ερωτήσεις Σύντοµης απάντησης: 1. Ποιες αντιδράσεις χαρακτηρίζονται απλές και ποιες πολύπλοκες; 2. Πότε µία σύγκρουση χαρακτηρίζεται αποτελεσµατική; 3. Τι αποτέλεσµα έχει στη ταχύτητα µίας αντίδρασης η αύξηση της συγκέντρωσης των αντιδρώντων; 4. Πότε η µεταβολή της πίεσης επιρρεάζει τη ταχύτητα µίας αντίδρασης; 5. Τι αποτέλεσµα έχει στη ταχύτητα µίας αντίδρασης η αύξηση της επιφάνειας επαφής ενός στερεού αντιδρώντος; 6. Γιατί η αύξηση της θερµοκρασίας προκαλεί αύξηση της ταχύτητας µίας αντίδρασης; 7. Ποια σώµατα χαρακτηρίζονται καταλύτες; 8. Τι ονοµάζεται οµογενής και τί ετερογενής κατάλυση; ώστε από ένα παράδειγµα. 9. Σε ποια περίπτωση έχουµε το φαινόµενο της αυτοκατάλυσης; 10. Τι είναι τα ένζυµα και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους σε σχέση µε τους άλλους καταλύτες; 11. Ποιες θεωρίες ερµηνεύουν τη δράση των καταλυτών; 12. Ποια είναι η γενική µορφή του νόµου της ταχύτητας για την αντίδραση: αα + ββ γγ + δ. 13. Τι εκφράζει η σταθερά ταχύτητας k µίας αντίδρασης και από ποιους παράγοντες εξαρτάται; 14. Τι είναι τάξη µίας αντίδρασης; 15. Σε µία πολύπλοκη αντίδραση, ποιο είναι το στάδιο που καθορίζει το νόµο της ταχύτητας; Συµπλήρωσης κενών: 1. Για να είναι µία σύγκρουση... πρέπει τα σωµατίδια που συγκρούονται να έχουν τον κατάλληλο... και µία ελάχιστη τιµή ενέργειας η οποία ονοµάζεται Κατά τη συγκρουση των σωµατιδίων των αντιδρώντων δηµιουργείται ένα ασταθές ενδιά- µεσο προϊόν, το οποίο ονοµάζεται που απορροφά την Η ταχύτητα µίας αντίδρασης µειώνεται όταν... τη συγκέντρωση των αντιδρώντων. Η τιµή της πίεσης επηρεάζει τη ταχύτητα µίας αντίδρασης µόνο όταν µεταξύ των αντιδρώντων υπάρχουν... Όταν κάποιο από τα αντιδρώντα σώµατα είναι στερεό και αυξήσουµε το βαθµό κατάτµισής του, η ταχύτητα της αντίδρασης...

18 Καταλύτες ονοµάζονται τα σώµατα που αυξάνουν την... µίας αντίδρασης. Η δράση ενός καταλύτη ερµηνεύεται µε τη θεωρία των ή µε τη θεωρία Η σταθερά ταχύτητας k µίας αντίδρασης είναι... µε την ταχύτητα µε την οποία πραγµατοποιείται µία αντίδραση όταν οι συγκεντρώσεις όλων των αντιδρώντων είναι ίσες µε Η απλή αντίδραση 2Α (g) + B (g) είναι... τάξης ως προς το Α και... τάξης ως προς το Β, ενώ η ολική της τάξη είναι Απλές ή... ονοµάζονται οι αντιδράσεις που πραγµατοποιούνται σε ένα..., ενώ... αυτές που πραγµατοποιούνται σε δύο ή περισσότερα... Σωστό - Λάθος: Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες λάθος (Λ); 1. Η ενέργεια ενεργοποίησης είναι ίση µε τη µεταβολή της ενθαλπίας µίας αντίδρασης. ( ) 2. Η µεταβολή της πίεσης επηρεάζει τη ταχύτητα όλων των αντιδράσεων. ( ) 3. Αν αυξήσουµε τη θερµοκρασία στην οποία πραγµατοποιείται µία αντίδραση ελαττώνεται η ενέργεια ενεργοποίησης. ( ) 4. Η αύξηση της θερµοκρασίας προκαλεί αύξηση της ταχύτητας και στις ενδόθερµες και στις εξώθερµες αντιδράσεις. ( ) 5. Τα ένζυµα έχουν εξειδικευµένη δράση. ( ) 6. Η δράση των ενζύµων είναι πιο αποτελεσµατική όταν η θερµοκρασία είναι µεγαλύτερη από 50 o C. ( ) 7. Στην αντίδραση προσθήκης υδρογόνου στο αιθένιο, η καταλυτική δράση του νικελίου, ερµηνεύεται µε τη θεωρία της προσρόφησης. ( ) 8. Ο νόµος της ταχύτητας για την αντίδραση αα + ββ γγ + δ έχει πάντα τη µορφή: υ = k[a] α [Β] β. ( ) 9. Σε όλες τις αντιδράσεις το άθροισµα των συντελεστών είναι ίσο µε την ολική τάξη της αντίδρασης. ( ) 10. Ο νόµος της ταχύτητας µίας αντίδρασης προσδιορίζεται πειραµατικά. ( ) 11. Η σταθερά της ταχύτητας µίας αντίδρασης εξαρτάται από τη φύση των αντιδρώντων και τη θερµοκρασία. ( ) 12. Η απλή αντίδραση C (s) + O 2(g) CO 2(g) είναι δεύτερης τάξης. ( )

19 Σε αντιδράσεις που γίνονται σε στάδια, το βραδύτερο είναι αυτό που καθορίζει το νόµο της ταχύτητας. ( ) 14. Σε αντιδράσεις µηδενικής τάξης, η ταχύτητα είναι σταθερή. ( ) 15. Τα στερεά και τα υγρά σώµατα παραλείπονται από την έκφραση του νόµου της ταχύτητας. ( ) Πολλαπλής επιλογής: 1. Η αύξηση της συγκέντρωσης των αντιδρώντων αυξάνει την ταχύτητα της αντίδρασης γιατί: α. ελαττώνεται η ενέργεια ενεργοποίησης β. αυξάνεται η συνολική ενέργεια των µορίων γ. αλλάζει ο µηχανισµός της αντίδρασης δ. αυξάνεται ο αριθµός των αποτελεσµατικών συγκρούσεων στη µονάδα του χρόνου 2. Η τιµή της πίεσης επηρεάζει τη ταχύτητα της αντίδρασης όταν: α. η αντίδραση είναι απλή β. όλα τα αντιδρώντα είναι αέρια γ. κάποιο από τα αντιδρώντα είναι αέριο δ. η αντίδραση είναι πολύπλοκη 3. Η µεταβολή της θερµοκρασίας επηρεάζει τη ταχύτητα: α. όταν η αντίδραση είναι εξώθερµη β. όταν η αντίδραση είναι ενδόθερµη γ. σε όλες τις αντιδράσεις δ. όταν αλλάζει ο µηχανισµός αντίδρασης 4. Ο νόµος της ταχύτητας για την απλή αντίδραση 2Α (g) + 3B (g) είναι: α. υ = k[a] 2 [B] 3 β. υ = k[a][b] γ. υ = k[a][b] 3 δ. υ = k[a] 2 [B] 3 [Γ] 5. Ο νόµος της ταχύτητας για την απλή αντίδραση Α (s) + 2B (g) είναι: α. υ = k[a][b] 2 β. υ = k[a] γ. υ = k[b] 2 δ. υ = k 6. Ο νόµος της ταχύτητας για µία αντίδραση µηδενικής τάξης είναι: α. υ = k[a] x [B] ψ β. υ = k[a][β] γ. υ = k[b] δ. υ = k 7. Οι µονάδες της σταθεράς ταχύτητας σε µία αντίδραση 3 ης τάξης είναι: α. s 1 β. mol 1 L s 1 γ. mol 2 L 2 s 1 δ. mol s 1 8. Αν η συγκέντρωση του αντιδρώντος σώµατος Α διπλασιαστεί σε µία αντίδραση που είναι τρίτης τάξης ως προς το Α, ενώ οι συγκεντρώσεις των υπόλοιπων αντιδρώντων και η θερµοκρασία παραµείνουν σταθερές, η ταχύτητα της αντίδρασης θα: α. διπλασιαστεί β. οκταπλασιαστεί γ. τετραπλασιαστεί δ. µείνει αµετάβλητη 9. Σε δοχείο σταθερού όγκου πραγµατοποιείται η απλή αντίδραση Α (s) + 2B (g). Αν διατηρώντας σταθερή τη θερµοκρασία, διπλασιάσουµε τις ποσότητες των Α, Β στο δοχείο, η σταθερά της ταχύτητας k θα: α. τετραπλασιασττεί β. µείνει αµετάβλητη γ. τετραπλασιαστεί δ. υποδιπλασιαστεί

20 Η ταχύτητα της αντίδρασης που περιγράφεται από τη χηµική εξίσωση Α (s) + 2B (g), αυξάνει όταν: α. αυξηθεί η συγκέντρωση του Α β. ελαττωθεί η συγκέντρωση του Β γ. ελαττωθεί η συγκέντρωση του Γ δ. αυξηθεί η θερµοκρασία (εξετάσεις 2000) 11. Οι καταλύτες αυξάνουν τη ταχύτητα µίας αντίδρασης επειδή: α. αυξάνουν την ενέργεια ενεργοποίησης β. αυξάνουν την απόδοση της αντίδρασης γ. µειώνουν την ενέργεια ενεργοποίησης δ. µειώνουν τον αριθµό αποτελεσµατικών συγκρούσεων των µορίων (εξετάσεις 2001) 12. Η ταχύτητα της χηµικής αντίδρασης µεταξύ ενός υγρού και ενός στερεού σώµατος: α. αυξάνεται όταν αυξηθεί η πίεση β.αυξάνεται όταν αυξηθεί η επιφάνεια του στερεού γ. µειώνεται όταν αυξηθεί η θερµοκρασία δ. αυξάνεται όταν µειωθεί η επιφάνεια του στερεού (εξετάσεις 2002) Αντιστοίχισης: 1. Να αντιστοιχίσετε τις τάξεις της αντίδρασης της στήλης Α µε τις µονάδες της σταθεράς της ταχύτητας της στήλης Β. Στήλη Α 1. µηδενική 2. πρώτη 3. δεύτερη 4. τρίτη Στήλη Β α. mol 2 L 2 s 1 β. s 1 γ. mol L 1 s 1 δ. mol 1 L s 1 2. Να αντιστοιχίσετε την κάθε µεταβολή που περιγράφεται στη στήλη Α µε µε ένα µόνο από τα αποτελέσµατά της που περιγράφεται στη στήλη Β. Στήλη Α 1. αύξηση θερµοκρασίας 2. προσθήκη αντιδρώντος 3. προσθήκη προϊόντος 4. προσθήκή καταλύτη Στήλη Β α. καµία µεταβολή στη ταχύτητα β. αύξηση κινητικής ενέργειας µορίων γ. αύξηση ταχύτητας δ. ελάττωση της ενέργειας ενεργοποίησης

21 135. Ασκήσεις - Προβλήµατα 1. ίνεται η αντίδραση 2Α (g) + 2Β (g) + 2 (g). Η ταχύτητα της αντίδρασης προσδιορίστηκε πειραµατικά στους 1000 Κ µε διάφορες αρχικές συγκεντρώσεις Α και Β, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα: Πείραµα Αρχικές συγκεντρώσεις 1 1 [A](mol L ) [ Β](mol L ) Αρχική ταχύτητα 1 1 υ (mol L s ) 2, , , ,92 10 α. Να βρεθεί ο νόµος της ταχύτητας και η τάξη της αντίδρασης β. Να υπολογίσετε την αριθµητική τιµή της σταθεράς ταχύτητας καθώς και τις µονάδες της. (Απ. α. υ = k[a][b] 2, 3 ης τάξης, β L 2 mol 2 s 1 ) 2. Σε κενό δοχείο εισάγονται 6 mol σώµατος Α και 5 mol σώµατος Β. ιατηρώντας σταθερή την θερµοκρασία και τον όγκο, πραγµατοποιείται η απλή αντίδραση: Α (g) + Β (g) 2 Γ (g), Η = 100 KJ α. Ποια είναι η τάξη της αντίδρασης; Ποιες µονάδες έχει η σταθερά ταχύτηταs k ; β. Τη χρονική στιγµή t 1 έχουν σχηµατιστεί 6mol από το σώµα Γ. Να υπολογίσετε τον λόγο της αρχικής ταχύτητας της αντίδρασης προς την ταχύτητα τη στιγµή t 1. γ. Να υπολογίσετε το ποσό θερµότητας που έχει ελευθερωθεί µέχρι τη στιγµή t 1. (Απ. α. 2ης τάξης, L mol -1 s -1. β. 5:1 γ. 300 ΚJ) 3. Για την αντίδραση 2 Α (g) + Β (g) 2 Γ (g), υπάρχουν τα ακόλουθα πειραµατικά αποτελέσµατα στους 50 ο C: Πείραµα Αρχικές συγκεντρώσεις 1 [A](mol L ) 0,1 0,2 0,1 1 [ Β](mol L ) 0,2 0,2 0,4 Αρχική ταχύτητα 1 1 υ (mol L s ) α. Να βρεθεί η τάξη και η σταθερά ταχύτητας της αντίδρασης β. Να προταθεί ένας πιθανός µηχανισµός (Απ. α. 2ης τάξης, 0,05 mol L -1 s -1 )

22 Σε 400 ml δ/τος Η 2 SO 4 1Μ προσθέτουµε 13 g ενός σύρµατος Zn, χωρίς να µεταβληθεί ο όγκος του διαλύµατος και πραγµατοποιείται η αντίδραση: Zn( s) + H2SO4( aq) ZnSO4( aq) + H2( g) που έχει νόµο ταχύτητας υ = k [Η 2 SO 4 ]. H αρχική ταχύτητα της αντίδρασης είναι 10-3 mol. L -1. S -1. α. Ποια είναι η τιµή της σταθεράς ταχύτητας k ; β. Να υπολογισθεί ο όγκος του Η 2 που παράγεται σε πρότυπες συνθήκες (stp) γ. Να γίνει το διάγραµµα της συγκέντρωσης µε τον χρόνο για το Η 2 SO 4 και τον ZnSO 4. ίνεται η σχετική ατοµική µάζα του: Ζn = 65. (Απ. α mol. L -1. S -1, β L) 5. Σε κενό δοχείο όγκου 10 L εισάγονται 62 g ισοµοριακού µίγµατος ΝΟ και Ο 2 οπότε πραγµατοποιείται η αντίδραση: 2ΝO (g) + Ο 2(g) 2ΝΟ 2(g), για την οποία ο νόµος της ταχύτητας είναι υ = k [NO] 2 [O 2 ]. α. Ποια είναι η αρχική ταχύτητα της αντίδρασης ; β. Ποια θα είναι η ταχύτητα της αντίδρασης τη χρονική στιγµή που θα έχουν σχηµατιστεί 23g ΝΟ 2 ; γ. Ποια θα είναι η αρχική ταχύτητα, αν ο όγκος του δοχείου διπλασιαστεί; ίνoνται: η σταθερά ταχύτητας της αντίδρασης k = 0,5 L 2. mol -2. s -1, Αr O = 16, Αr N = 14. (Aπ. α mol. L -1. sec -1, β. 9, mol. L -1. sec -1, γ. 0, mol. L -1. sec -1 ) 6. Για την αντίδραση αα (g) + ββ (g) γγ, δίνονται οι παρακάτω πειραµατικές µετρήσεις: Πείραµα P(atm) A 0,25 0,25 0,50 Αρχικές πιέσεις P(atm) B 0,25 0,50 0,25 Αρχική ταχύτητα υ(atm / min) , Να βρεθεί η τάξη της αντίδρασης. (Απ. 3ης τάξης) 7. Ο νόµος της ταχύτητας του Η 2 CO 3 σε υδατικό διάλυµα, σύµφωνα µε τη χηµική εξίσωση: H 2 CO 3(αq) HO 2 () l + CO (g), είναι: υ = k[η 2 CΟ 3 ]. Σε θερµοκρασία 18 ο C η σταθερά ταχύτητας της αντίδρασης είναι: k = 12,3. s -1. α. Ποια είναι η τιµή της ταχύτητας για τη διάσπαση του H 2 CO 3 για t = 0 σε υδατικό του διάλυµα συγκέντρωσης 10-2 Μ; β. Ποια είναι η τιµή της ταχύτητας για τη διάσπαση του H 2 CO 3 τη στιγµή που έχει µείνει αδιάσπαστο το 10% της αρχικής ποσότητας του H 2 CO 3. γ. Πόσα L CO 2 σε S.T.P. έχουν ελευθερωθεί µέχρι εκείνη τη στιγµή, αν η αντίδραση πραγµατοποιήθηκε σε δοχείο µε όγκο V = 10 L; (Απ. α. 0,123 mol L -1 s -1, β. 0,0123 mol L -1 s -1, γ. 2,016 L)

23 Για την αντίδραση: 2A (g) + B (g) 2Γ (g), έχουν προκύψει απο πειραµατικά δεδοµένα σε θερµοκρασία θ 0 C τα εξής διαγράµµατα: υ [Β]: σταθερή Τ : σταθερή υ [Α]: 0,5 Μ Τ : σταθερή φ = 45 ο [Α] [Β] α. Ποια είναι η τάξη της αντίδρασης και ποιά η τιµή της σταθεράς k στους θ 0 C ; β. Να προταθεί ένας πιθανός µηχανισµός. (Απ. α. 2ης τάξης, k = 2εφ45 ο L mol -1. s -1 ) 9. Για την αντίδραση: HIO3 + 3HSO 2 3 HI+ 3HSO 2 4 βρέθηκε πειραµατικά ο νόµος ταχύτητας υ = k[hio 3 ][H 2 SO 3 ]. α. Να προταθεί ένας πιθανός µηχανισµός για την αντίδραση αυτή. β. Αναµιγνύουµε 400mL διαλύµατος ΗΙΟ 3 0,3 Μ µε 400 ml διαλύµατος H 2 SO M. Να υπολογιστεί η αρχική ταχύτητα της αντίδρασης και να γίνει το διάγραµµα της συγκέντρωσης του H 2 SO 3 και του ΗΙΟ 3 συναρτήσει του χρόνου. ίνεται η σταθερά ταχύτητας: k = 10-2 mol -1. L. s -1. ( Απ. β. 2, mol. L -1. s -1 ) 10. Η ταχύτητα µίας αντίδρασης µε αέρια αντιδρώντα δίνεται από τη σχέση: υ = k[a][b]. Αν ο όγκος του κάθε αντιδρώντος µεταβληθεί ακαριαία στο 1/4 του αρχικού όγκου, να υπολογισθεί η ταχύτητα της αντίδρασης σε σχέση µε την αρχική. ( Απ. υ τελ.= 16 υ αρχ. ) 11. Για την αντίδραση 2ΝO (g) + Ο 2(g) 2ΝΟ 2(g), ο νόµος της ταχύτητας είναι: υ = k[no] 2 [O 2 ]. Τι θα συµβεί στη ταχύτητα της αντίδρασης όταν: α. Η συγκέντρωση του ΝΟ υποδιπλασιαστεί. β. Η συγκέντρωση του ΝΟ τριπλασιαστεί. γ. Οι συγκεντρώσεις των ΝΟ και Ο 2 διπλασιαστούν. (Απ. α. υποτετραπλασιάζεται, β. εννιαπλασιάζεται, γ. οκταπλασιάζεται) 12. Ο,15 g Η 2 και 0,32 g Ι 2 αναµιγνύονται σε δοχείο όγκου 500 ml και θερµαίνονται στους 700 ο C. Στο δοχείο πραγµατοποιείται η απλή αντίδραση: Η 2(g) + Ι 2(g) 2ΗΙ (g) µε

24 138. σταθερά ταχύτητας k = 0,063 L mol 1 s 1. Να υπολογίσετε: α. Την αρχική ταχύτητα της αντίδρασης. β. Τη ταχύτητα της αντίδρασης, αν στο δοχείο εισαχθεί διπλάσια µάζα Η 2. γ. Τη ταχύτητα της αντίδρασης, όταν έχει αντιδράσει το 1/3 της ποσότητας του Ι 2. ( Απ. α. 2, mol. L -1. s -1, β. 4, mol. L -1. s -1, γ. 1, mol. L -1. s -1 ) 13. Στην αντίδραση 2ΝO (g) + Ο 2(g) 2ΝΟ 2(g), όταν η συγκέντρωση του ΝΟ διπλασιάζεται, η αρχική ταχύτητα της αντίδρασης τετραπλασιάζεται, ενώ όταν οι συγκεντρώσεις των ΝΟ και Ο 2 διπλασιάζονται, η ταχύτατα οκταπλασιάζεται. Να προσδιορίσετε το νόµο της ταχύτητας της αντίδρασης. (Απ. υ = k[no] 2 [O 2 ]) 14. Η απλή αντίδραση αα (g) + βb (g) Π (g) είναι πρώτης τάξης ως προς το Α και δεύτερης τάξης ως προς το Β. Σε δοχείο όγκου 1 L εισάγονται από 1 mol A και Β και η αρχική ταχύτητα της αντίδρασης είναι 10-2 mol. L -1. s -1. Nα υπολογίσετε τη ταχύτητα της αντίδρασης όταν έχει αντιδράσει η µισή ποσότητα του Β. (Απ. 18, mol. L -1. s -1 ) Ε. ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΘΕΜΑ Σε κενό δοχείο σταθερού όγκου 5 L εισάγεται αέριο µίγµα SO 2 και Ο 2, µε µάζα 1280 g και αναλογία mol 3/2 αντίστοιχα. Στο δοχείο πραγµατοποιείται η απλή αντίδραση: 2SO 2(g) + O 2(g) 2SO 3(g) Η αρχική στιγµιαία ταχύτητα της αντίδρασης είναι: mol. L -1. s -1, ενώ η µέση ταχύτητα της αντίδρασης για τα πρώτα 1000 s είναι 10-3 mol. L -1. s -1. Στο τέλος του χιλιοστού δευτερολέπτου, η θερµοκρασία στο δοχείο αλλάζει ακαριαία και η στιγµιαία ταχύτητα της αντίδρασης γίνεται mol. L -1. s -1. α. Να υπολογίσετε τη σταθερά της ταχύτητας της αντίδρασης, πριν και µετά τη µεταβολή της θερµοκρασίας. β. Να γίνουν τα διαγράµµατα συγκέντρωσης - χρόνου για τα πρώτα 1000 s, για όλες τις ουσίες που µετέχουν στην αντίδραση. (Απ mol 2. L 2. s -1, mol 2. L 2. s -1 )

2H 2 (g) + O 2 (g) 2H 2 O(l) Η = -572 kj,

2H 2 (g) + O 2 (g) 2H 2 O(l) Η = -572 kj, ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 3.1 Γενικά για τη χηµική κινητική και τη χηµική αντίδραση - Ταχύτητα αντίδρασης 1. Τι µελετά η χηµική κινητική; Η χηµική κινητική µελετά - Την ταχύτητα (ή το ρυθµό) που εξελίσσεται µια

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Παναγιώτης Αθανασόπουλος. Κεφάλαιο 3ο Χημική Κινητική Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, 35 Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χηµικός ιδάκτωρ Παν. Πατρών 36 Γενικα για τη χημικη κινητικη και τη χημικη Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

[FeCl. = - [Fe] t. = - [HCl] t. t ] [FeCl. [HCl] t (1) (2) (3) (4)

[FeCl. = - [Fe] t. = - [HCl] t. t ] [FeCl. [HCl] t (1) (2) (3) (4) Μιχαήλ Π. Μιχαήλ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 1 3.1 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις ερωτήσεις 1-34 βάλτε σε ένα κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το αντικείµενο µελέτης της χηµικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ÊÏÑÕÖÁÉÏ ÅÕÏÓÌÏÓ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ÊÏÑÕÖÁÉÏ ÅÕÏÓÌÏÓ ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 3 Απριλίου 014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα : ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ.Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ιαγώνισµα : ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ.Β ΛΥΚΕΙΟΥ ιαγώνισµα : ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ.Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Να σηµειώσετε τη σωστή απάντηση : 1. Όταν αυξάνουµε τη θερµοκρασία, η απόδοση µιας αµφίδροµης αντίδρασης : Α. αυξάνεται πάντοτε Β. αυξάνεται,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. Εισαγωγή. 3.1 Γενικά για τη χημική κινητική και τη χημική αντίδραση - Ταχύτητα αντίδρασης

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. Εισαγωγή. 3.1 Γενικά για τη χημική κινητική και τη χημική αντίδραση - Ταχύτητα αντίδρασης 3 ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 3 ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Εισαγωγή Στην μέχρι τώρα γνωριμία μας με τη χημεία υπάρχει μια «σημαντική απουσία»: ο χρόνος... Είναι λοιπόν «καιρός» να μπει και ο χρόνος ως παράμετρος στη μελέτη ενός

Διαβάστε περισσότερα

Χηµική κινητική - Ταχύτητα αντίδρασης. 6 ο Μάθηµα: Μηχανισµός αντίδρασης - Νόµος ταχύτητας

Χηµική κινητική - Ταχύτητα αντίδρασης. 6 ο Μάθηµα: Μηχανισµός αντίδρασης - Νόµος ταχύτητας 5 ο Μάθηµα: Χηµική κινητική - Ταχύτητα αντίδρασης 6 ο Μάθηµα: Μηχανισµός αντίδρασης - Νόµος ταχύτητας 95 5 o Χηµική κινητική Ταχύτητα αντίδρασης Α ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Χηµική κινητική: Χηµική κινητική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. . γ) Μετατόπιση δεξιά, συνολικά µείωση της ποσότητας του Cl. . στ) Καµία µεταβολή.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. . γ) Μετατόπιση δεξιά, συνολικά µείωση της ποσότητας του Cl. . στ) Καµία µεταβολή. ΘΕΜΑ ο Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ α γ γ 4 β 5 α) Σ β) Λ γ) Σ δ) Λ ε) Λ ΘΕΜΑ ο α) Μετατόπιση αριστερά, µείωση της ποσότητας του Cl β) Μετατόπιση δεξιά, αύξηση της ποσότητας του Cl γ)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 2 ο ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Χηµικός ιδάκτωρ Παν. Πατρών Παρα γοντες που επηρεα ζουν την ταχυ τητα αντι δρασης. Καταλυ τες Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η Πως επηρεάζει η συγκέντρωση την Πως επηρεάζει η πίεση την Πως επηρεάζει η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012 ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012 ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις ερωτήσεις 1 έως 4 και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Μάθημα/Τάξη: Χημεία Γ Λυκείου Κεφάλαιο: 1 ο -4 ο και 7 ο Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 30-10-2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 80/100 Θέμα A Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. . γ) Μετατόπιση δεξιά, συνολικά µείωση της ποσότητας του Cl. . στ) Καµία µεταβολή.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. . γ) Μετατόπιση δεξιά, συνολικά µείωση της ποσότητας του Cl. . στ) Καµία µεταβολή. Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 0 ΘΕΜΑ ο Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ α γ γ 4 β 5 α) Σ β) Λ γ) Σ δ) Λ ε) Λ ΘΕΜΑ ο α) Μετατόπιση αριστερά, µείωση της ποσότητας του Cl β) Μετατόπιση δεξιά, αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. o o o f f 3 o o o f 3 f o o o o o f 3 f 2 f 2 f H = H ( HCl ) H ( NH ) 2A + B Γ + 3

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. o o o f f 3 o o o f 3 f o o o o o f 3 f 2 f 2 f H = H ( HCl ) H ( NH ) 2A + B Γ + 3 ΘΕΜΑ ο Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση Η πρότυπη ενθαλπία ( ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ÅÐÉËÏÃÇ. . γ) Μετατόπιση δεξιά, συνολικά µείωση της ποσότητας του Cl. . στ) Καµία µεταβολή.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ÅÐÉËÏÃÇ. . γ) Μετατόπιση δεξιά, συνολικά µείωση της ποσότητας του Cl. . στ) Καµία µεταβολή. Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 0 Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ ο ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ α γ γ 4 β 5 α) Σ β) Λ γ) Σ δ) Λ ε) Λ ΘΕΜΑ ο α) Μετατόπιση αριστερά, µείωση της ποσότητας του Cl β) Μετατόπιση δεξιά, αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /...

Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /... Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /... Επαναληπτικό Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών (1 ο + 2 ο + 3 ο + 4 ο + 5 ο ΚΕΦ.) Διάρκεια 180 min ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 εως Α4

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 003 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση:

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: 1.1.Σε κλειστό δοχείο έχει αποκατασταθεί η ισορροπία: C2H5OH(l) C 2H5OH(g)

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματικές κρούσεις

Αποτελεσματικές κρούσεις Χημική κινητική Πραγματοποίηση μίας αντίδρασης. Θεωρία των ενεργών συγκρούσεων (Arrhenius 1889) - θεωρία της μεταβατικής κατάστασης. Ορισμός ταχύτητας αντίδρασης - μέση και στιγμιαία ταχύτητα. Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 04 Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 3 Απριλίου 04 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ε_3.ΧλΘ(α) Α. γ Α. γ Α3. δ Α4. β Α5. α) Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία θετικής κατεύθυνσης Β ΛΥΚΕΊΟΥ

Χημεία θετικής κατεύθυνσης Β ΛΥΚΕΊΟΥ Χημεία θετικής κατεύθυνσης Β ΛΥΚΕΊΟΥ Θέμα 1 ο πολλαπλής επιλογής 1. ε ποιο από τα υδατικά δ/τα : Δ1 - MgI 2 1 M, Δ2 С 6 H 12 O 6 1 M, Δ3 С 12 H 22 O 11 1 M, Δ4 - ΗI 1 M,που βρίσκονται σε επαφή με καθαρό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 6-ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 6-ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 6-ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ 1. Σε δοχείο σταθερού όγκου και σε σταθερή θερμοκρασία, εισάγονται κάποιες ποσότητες των αερίων Η 2(g) και Ι 2(g) τα οποία αντιδρούν σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. Πορώδης κόκκος τιτανίου. Χρήση ως καταλύτης αντιδράσεων.

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. Πορώδης κόκκος τιτανίου. Χρήση ως καταλύτης αντιδράσεων. ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Πορώδης κόκκος τιτανίου. Χρήση ως καταλύτης αντιδράσεων. Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Χημική κινητική Η χημική κινητική μελετά: Την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται μία

Διαβάστε περισσότερα

ÖñïíôéóôÞñéï Ì.Å ÅÐÉËÏÃÇ ÊÁËÁÌÁÔÁ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1

ÖñïíôéóôÞñéï Ì.Å ÅÐÉËÏÃÇ ÊÁËÁÌÁÔÁ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 008 1 ΘΕΜΑ 1 Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ Για τις ερωτήσεις 1.1 1. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. 2NH + 3Cl N + 6HCl. 3 (g) 2 (g) 2 (g) (g) 2A + B Γ + 3. (g) (g) (g) (g) ποια από τις παρακάτω εκφράσεις είναι λανθασµένη;

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. 2NH + 3Cl N + 6HCl. 3 (g) 2 (g) 2 (g) (g) 2A + B Γ + 3. (g) (g) (g) (g) ποια από τις παρακάτω εκφράσεις είναι λανθασµένη; Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ ΘΕΜΑ ο Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις..4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις , να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις , να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο. Χημική Κινητική. Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών. 35 panagiotisathanasopoulos.gr

Κεφάλαιο 3 ο. Χημική Κινητική. Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών. 35 panagiotisathanasopoulos.gr . Κεφάλαιο 3 ο Χημική Κινητική Χημικός, 35 Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 36 Γενικα για τη χημικη κινητικη και τη χημικη Τι μελετά η Χημική Κινητική; Πως αντλεί τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επαναληπτικό ιαγώνισµα 3-4-2016 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ηµιτελείς προτάσεις A1 έως και Α5 και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στο σωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις , να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις , να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΑ. Σύντομη αναφορά στον όρο «Χημική κινητική» ΠΩΣ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑ

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΑ. Σύντομη αναφορά στον όρο «Χημική κινητική» ΠΩΣ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΑ Σύντομη αναφορά στον όρο «Χημική κινητική» ΠΩΣ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑ Α] ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ Arrhenius Για να αντιδράσουν δυο μόρια πρέπει να συγκρουστούν αποτελεσματικά, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. 2NH + 3Cl N + 6HCl. 3 (g) 2 (g) 2 (g) (g) 2A + B Γ + 3. (g) (g) (g) (g) ποια από τις παρακάτω εκφράσεις είναι λανθασµένη;

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. 2NH + 3Cl N + 6HCl. 3 (g) 2 (g) 2 (g) (g) 2A + B Γ + 3. (g) (g) (g) (g) ποια από τις παρακάτω εκφράσεις είναι λανθασµένη; Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΜΑ ο ΧΗΜΕΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις..4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ. Ηµεροµηνία: Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ. Ηµεροµηνία: Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τρίτη 5 Ιανουαρίου 06 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α Α.. γ Α.. β Α.3. γ Α.4. γ Α.5. α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α.6.. Σ. Λ (Σύµφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Α ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Α ΦΑΣΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 06 ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Α.. Α.. Α.3. Α.4. Α.5. Α.6. γ β γ γ α ΘΕΜΑ Β Β.. Ηµεροµηνία: Τρίτη 5 Ιανουαρίου 06 ιάρκεια Εξέτασης:

Διαβάστε περισσότερα

59 3. ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ

59 3. ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 3. ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 59 60 61 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ: 11 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Χημική Κινητική 3.1 Αντικείμενο χημικής κινητικής Ορισμός ταχύτητας αντίδρασης ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος αυτής της διδακτική ώρας θα πρέπει ο μαθητής

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier

4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier Τι ονομάζεται θέση χημικής ισορροπίας; Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η θέση της χημικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5.1. Έστω η ισορροπία: 2NOCl(g) 2NO(g) + Cl 2 (g). Για την ισορροπία αυτή ισχύει ότι: Α) Κ c = [NO] [Cl 2 ]/[NOCl] 2 Β) η K c έχει μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ ΘΕΜΑ Α ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 7η. Χημική Ισορροπία. Εργαστήριο Χημείας Τμήμα ΔΕΑΠΤ Πανεπιστήμιο Πατρών

Άσκηση 7η. Χημική Ισορροπία. Εργαστήριο Χημείας Τμήμα ΔΕΑΠΤ Πανεπιστήμιο Πατρών Άσκηση 7η Χημική Ισορροπία Εργαστήριο Χημείας Τμήμα ΔΕΑΠΤ Πανεπιστήμιο Πατρών Η έννοια της Χημικής Ισορροπίας Υπάρχουν χηµικές αντιδράσεις που εξελίσσονται προς µία µόνο μόνο κατεύθυνση, όπως π.χ. η σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Γ Λυκείου Υλη: Χημική Κινητική Χημική Ισορροπία Ιοντισμός (K a K b ) Επιμέλεια διαγωνίσματος: Τσικριτζή Αθανασία Αξιολόγηση :

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Γ Λυκείου Υλη: Χημική Κινητική Χημική Ισορροπία Ιοντισμός (K a K b ) Επιμέλεια διαγωνίσματος: Τσικριτζή Αθανασία Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Χημεία Γ Λυκείου Υλη: Χημική Κινητική Χημική Ισορροπία Ιοντισμός (K a K b ) Επιμέλεια διαγωνίσματος: Τσικριτζή Αθανασία Αξιολόγηση : Θέμα Α Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 3.1 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις ερωτήσεις 1-32 βάλτε σε ένα κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το αντικείµενο µελέτης της χηµικής κινητικής είναι:

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000 Ζήτηµα 1ο Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου τις ερωτήσεις 1-3,να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. ε καθαρό νερό διαλύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 3.2 Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα μιας αντίδρασης 72. Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την ταχύτητα μιας αντίδρασης σύμφωνα με τη θεωρία των

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

Ημερομηνία: Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ημερομηνία: Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε χημική αντίδραση παριστάνεται με μία χημική εξίσωση. Κάθε χημική εξίσωση δίνει ορισμένες πληροφορίες για την χημική αντίδραση που παριστάνει.

Κάθε χημική αντίδραση παριστάνεται με μία χημική εξίσωση. Κάθε χημική εξίσωση δίνει ορισμένες πληροφορίες για την χημική αντίδραση που παριστάνει. Ενέργεια 1 Χημική Κινητική ( Ταχύτητα Χημικής Αντίδρασης ) Κάθε χημική αντίδραση παριστάνεται με μία χημική εξίσωση. Κάθε χημική εξίσωση δίνει ορισμένες πληροφορίες για την χημική αντίδραση που παριστάνει.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. 3. Σε κλειστό δοχείο εισάγεται μείγμα των αερίων σωμάτων Α και Β, τα οποία αντιδρούν στους θ 0 C

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. 3. Σε κλειστό δοχείο εισάγεται μείγμα των αερίων σωμάτων Α και Β, τα οποία αντιδρούν στους θ 0 C ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ 4.1. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Μία χημική αντίδραση είναι μονόδρομη όταν: α. πραγματοποιείται μόνο σε ορισμένες συνθήκες β. πραγματοποιείται μόνο στο εργαστήριο γ. μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Α ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Α ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Α1 Ηµεροµηνία: Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Σε µια ενδόθερµη αντίδραση: α. Μειώνεται η χηµική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ: 08-11-2015 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ώρες

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ: 08-11-2015 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ώρες ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ: 08--05 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α. Α.5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

Λυµένα Θέµατα και Ασκήσεις κ.λ.π

Λυµένα Θέµατα και Ασκήσεις κ.λ.π ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ.1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Χηµική κινητική είναι ο κλάδος της Χηµείας πο µελετά: Την ταχύτητα µε την οποία γίνεται µια χηµική αντίδραση Τος παράγοντες πο επηρεάζον την

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000 Ζήτηµα 1ο Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου ΕΚΦΩΝΗΕΙ τις ερωτήσεις 1-3,να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. ε καθαρό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 5-ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. α. Να βρείτε τη σύσταση του δοχείου σε mol τις χρονικές στιγμές t 1 και t 2.

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 5-ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. α. Να βρείτε τη σύσταση του δοχείου σε mol τις χρονικές στιγμές t 1 και t 2. ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 5-ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 1. Σε δοχείο όγκου V=2L εισάγονται τη χρονική στιγμή t o =0, 10mol N 2(g) και 24mol H 2(g) τα οποία αντιδρούν σύμφωνα με τη (μονόδρομη) αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 4. Για την αντίδραση 2Α + Β Γ βρέθηκαν τα παρακάτω πειραματικά δεδομένα:

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 4. Για την αντίδραση 2Α + Β Γ βρέθηκαν τα παρακάτω πειραματικά δεδομένα: ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Αν είναι γνωστό ότι οι παρακάτω αντιδράσεις είναι απλές (ενός μόνον σταδίου), να βρεθεί η τάξη καθεμίας από αυτές, καθώς επίσης οι διαστάσεις (μονάδες) της σταθεράς της ταχύτητας. α) Α Π β)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις:

ΘΕΜΑ 1 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις: Άνω Γλυφάδα 21/10/2017 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Μάθημα: ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Καθηγητής/τρια: Αυγερινού Χρόνος: 3 ώρες Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Γ ΘΕΜΑ 1 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ÑÏÌÂÏÓ

ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ÑÏÌÂÏÓ ΘΕΜΑ ο ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ - Στις ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Σε καθαρό νερό διαλύεται

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Η εξαέρωση ενός υγρού µόνο από την επιφάνειά του, σε σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑΣ ÑÏÌÂÏÓ. δ. CH 3 _ CH 3 Μονάδες 4

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑΣ ÑÏÌÂÏÓ. δ. CH 3 _ CH 3 Μονάδες 4 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 00 ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΘΕΜΑ Α ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ & ΕΜΜ.ΜΠΕΝΑΚΗ 38- ΠΛ.ΚΑΝΙΓΓΟΣ ΤΗΛ/FAX : 210-3825660 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: 29/07/2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΘΕΜΑ 1ο ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 00 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Ισχυρότερες

Διαβάστε περισσότερα

05/01/2019 XΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΠΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α

05/01/2019 XΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΠΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α XΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 05/01/2019 ΘΕΜΑ Α A1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΠΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΜΑΤΑ Ο αριθμός οξείδωσης του οξυγόνου στα μόρια H2O,

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλέξετε την σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις: α) την πίεση β) την θερμοκρασία

Να επιλέξετε την σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις: α) την πίεση β) την θερμοκρασία ΘΕΜΑ 1 ο Να επιλέξετε την σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις: 1) Δίνεται η θερμοχημική εξίσωση: Ν 2(g) + 3Η 2 (g) 2ΝΗ 3 (g) ΔΗ ο = - 88 kj α) Η ενθαλπία σχηματισμού της ΝΗ 3 είναι 88

Διαβάστε περισσότερα

Ταχύτητα χημικής αντίδρασης και παράγοντες που την επηρεάζουν

Ταχύτητα χημικής αντίδρασης και παράγοντες που την επηρεάζουν ΕΚΦΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, Επιμέλεια Καγιάρας Νικόλαος Φυσικός Ταχύτητα χημικής αντίδρασης και παράγοντες που την επηρεάζουν Η ταχύτητα μιας αντίδρασης εξαρτάται από τον αριθμό των αποτελεσματικών συγκρούσεων μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ Διδάσκων : ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ Διάλεξη 3η 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΘΕΜΑ 1 ο ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 00 Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Ισχυρότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ Α Α1. Η πιθανότητα ψ 2 εύρεσης του ηλεκτρονίου πολύ κοντά σε ένα σηµείο Σ σε συνάρτηση µε την απόσταση r αυτού του σηµείου από τον πυρήνα του ατόµου του υδρογόνου αποδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ 4.1 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις ερωτήσεις 1-33 βάλτε σε ένα κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Μία χηµική αντίδραση είναι: i) µονόδροµη όταν: α. πραγµατοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

H = - 296,1 kj. Μονάδες Από τη θερµοχηµική εξίσωση. S(s) + O 2 (g) SO 2 (g)

H = - 296,1 kj. Μονάδες Από τη θερµοχηµική εξίσωση. S(s) + O 2 (g) SO 2 (g) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Στις προτάσεις 1.1, 1.2 και 1.3 να

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2001

Χηµεία Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2001 Χηµεία Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 001 Ζήτηµα 1 ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Η εξαέρωση ενός

Διαβάστε περισσότερα

Ομογενής και Ετερογενής Ισορροπία

Ομογενής και Ετερογενής Ισορροπία Ομογενής και Ετερογενής Ισορροπία Ομογενής ισορροπία : N 2(g) + O 2(g) 2NO (g) Ετερογενής ισορροπία : Zn (s) + 2H (aq) + Zn (aq) ++ + H 2(g) Σταθερά χηµικής ισορροπίας Kc: Για την αµφίδροµη χηµική αντίδραση:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 004 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Στην

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 1999

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 1999 Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 1999 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο 1. Αν διαλύσουµε σε νερό κάποια στερεά ουσία µε αµελητέα τάση ατµών, τότε η τάση ατµών του διαλύµατος που προκύπτει, σε σχέση µε την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ- Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ- Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ- Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ-ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ-ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ-ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΘΕΜΑ Α Για τις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Κυριακή 17 Απριλίου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α.1 Για την αντίδραση: Fe (s) + 2HCl (aq) FeCl 2(aq)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 30 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 30 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 0 ΜΑΪΟΥ 016 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και, δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή επιλογή.

Διαβάστε περισσότερα

Ταχύτητα χημικών αντιδράσεων

Ταχύτητα χημικών αντιδράσεων Ταχύτητα χημικών αντιδράσεων Η στιγμιαία ταχύτητα μιας αντίδρασης είναι η κλίση της εφαπτομένης στη γραφική παράσταση της συγκέντρωσης ως προς το χρόνο. Για αρνητικές κλίσεις, το πρόσημο αλλάζει, έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ημερομηνία: Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Χημική Ισορροπία 61 Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 62 Τι ονομάζεται κλειστό χημικό σύστημα; Παναγιώτης Αθανασόπουλος Κλειστό ονομάζεται το

Διαβάστε περισσότερα

Ενδόθερµες - εξώθερµες αντιδράσεις Ενθαλπία αντίδρασης ( Η) 4 ο Μάθηµα: Θερµιδοµετρία - Νόµοι θερµοχηµείας

Ενδόθερµες - εξώθερµες αντιδράσεις Ενθαλπία αντίδρασης ( Η) 4 ο Μάθηµα: Θερµιδοµετρία - Νόµοι θερµοχηµείας 3 ο Μάθηµα: Ενδόθερµες - εξώθερµες αντιδράσεις Ενθαλπία αντίδρασης ( Η) 4 ο Μάθηµα: Θερµιδοµετρία - Νόµοι θερµοχηµείας 5. 51. 3 o Ενδόθερµες - εξώθερµες αντιδράσεις Ενθαλπία αντίδρασης ( Η) Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Η σωστή τετράδα κβαντικών αριθμών για το μονήρες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 16/12/2018

ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 16/12/2018 ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 16/12/2018 ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση Α1.Το CaCO3 διασπάται σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 1999

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 1999 Ζήτηµα 1ο Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 1999 1. Αν διαλύσουµε σε νερό κάποια στερεά ουσία µε αµελητέα τάση ατµών, τότε η τάση ατµών του διαλύµατος που προκύπτει, σε σχέση µε την τάση του

Διαβάστε περισσότερα

έχει μια σταθερή τιμή που συμβολίζεται με K c.

έχει μια σταθερή τιμή που συμβολίζεται με K c. Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 4.3 Σταθερα χημικη ς ισορροπι ας Κ - Kp Τι ονομάζεται σταθερά χημικής ισορροπίας Κ και τι νόμο χημικής ισορροπίας; Ποιες χημικές ουσίες δεν συμπεριλαμβάνοντ αι στο νόμο της

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Η εξαέρωση ενός υγρού µόνο από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2015-2016 1 Ο ΘΕΜΑ Α1. Για την ισορροπία : 22( g) O2( g) 2 H2 O( g), θ C ισχύει ότι K c =0,25. Για την ισορροπία: H2 O( g) 2( g) O2( g), θ C, ισχύει ότι:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. O αριθμό οξείδωσης του Mn στις ενώσεις MnO2, K2MnO4, KMnO4 είναι αντίστοιχα: α. 4, 5, 7 β. 7, 4, -3 γ. 6, 0, 7 δ.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. O αριθμό οξείδωσης του Mn στις ενώσεις MnO2, K2MnO4, KMnO4 είναι αντίστοιχα: α. 4, 5, 7 β. 7, 4, -3 γ. 6, 0, 7 δ. XΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 1//01 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΚΙΤΑΚΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΠΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΜΑ Α A1. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ O αριθμό οξείδωσης του Mn στις ενώσεις MnO, KMnO4, KMnO4

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Θέματα Πανελλ. Εξετάσεων Χημείας Προσανατολισμού Β Λυκείου 1 ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1984 2004 (Περιέχει όσα από τα θέματα αναφέρονται στην ύλη της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Σάββατο 20 Απριλίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

1 C 8 H /2 O 2 8 CO H 2 O

1 C 8 H /2 O 2 8 CO H 2 O ΧΗΜΕΙΙΑ Β ΛΥΚΕΙΙΟΥ 4 ο ΘΕΜΑ (από τράπεζα θεµάτων) ΑΣΚΗΣΗ 1 Σε εργαστήριο ελέγχου καυσίµων πραγµατοποιήθηκαν τα παρακάτω πειράµατα: α) Ένα δείγµα C 8 H 18 µε µάζα 1,14 g κάηκε πλήρως µε την απαιτούµενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1 ΘΕΜΑ 1 Ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1) Το άτοµο του καλίου (Κ) έχει µαζικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23 10 2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Σταυρούλα Γκιτάκου, Στέφανος Γεροντόπουλος ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A1. Από τις επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1-3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΙΜΙΣΚΗ & ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΓΩΝΙΑ THΛ :

ΤΣΙΜΙΣΚΗ & ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΓΩΝΙΑ THΛ : ΕΠΩΝΥΜΟ:..................... ΟΝΟΜΑ:........................ ΤΣΙΜΙΣΚΗ & ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΓΩΝΙΑ THΛ : 270727 222594 ΑΡΤΑΚΗΣ 12 Κ. ΤΟΥΜΠΑ THΛ : 919113 949422 ΤΜΗΜΑ:........................ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:..................

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΘΕΜΑ Α ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) Για τις προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Στο αρχικό πείραμα, το οποίο περιγράφει η καμπύλη (Ι), το διάλυμα περιέχει: n = cv = 0,3 mol HCl

Στο αρχικό πείραμα, το οποίο περιγράφει η καμπύλη (Ι), το διάλυμα περιέχει: n = cv = 0,3 mol HCl ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α. δ Α3. γ Α4. α (συμπύκνωση διαλύματος βάσης το ph αυξάνεται) Α5. β ( [Η 3 Ο + ] 1 =c ενώ [Η 3 Ο + ] [Η 3 Ο + ], οπότε ph 1 < ph ) ΘΕΜΑ Β Β1. ΣΩΣΤΟ το (Α) ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

σημειώσεις χημικής κινητικής (μέρος Α)

σημειώσεις χημικής κινητικής (μέρος Α) Τάξη Γ λυκείου χημεία θετικού προσανατολισμού σημειώσεις χημικής κινητικής (μέρος Α) Ν + Ν Ν + Ν + Ν Ν + Επιμέλεια: Διογένη Κοσμόπουλου .. Αντικείμενο της χημικής κινητικής.. Χημική κινητική Η χημική

Διαβάστε περισσότερα

3( g ). Η μέση ταχύτητα για τα πρώτα 5 λεπτά με. 3( g ) θα δίνεται από τον τύπο:

3( g ). Η μέση ταχύτητα για τα πρώτα 5 λεπτά με. 3( g ) θα δίνεται από τον τύπο: Α1. γ Α. δ Α. δ Α4. β Α5. α ΘΕΜΑ A ΘΕΜΑ Β Β1. α. 1 [C ] 1 (4 8) M 4 M t 5 min 15 min β. Αρχικά έχουμε μηδενική ποσότητα IC ( g ). Η μέση ταχύτητα για τα πρώτα 5 λεπτά με βάση τη μεταβολή στη συγκέντρωση

Διαβάστε περισσότερα