22. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αποτύπωμα Άνθρακα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "22. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αποτύπωμα Άνθρακα"

Transcript

1 Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 22. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αποτύπωμα Άνθρακα Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης Γρ Ισόγειο Σχολής Ηλεκτρολόγων Τηλέφωνο: ,

2 Περιεχόμενα 22.2 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ). Μεθοδολογίες ΕΚΕ. ΕΚΕ στην Ελλάδα. Ανθρακικό αποτύπωμα. Φορείς Υπολογισμού Ανθρακικού Αποτυπώματος. Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος. Παράδειγμα.

3 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (1/6) 22.3 Δομή Θεωρίας Δραστηριότητας: Συμπεριλαμβάνονται κανόνες (rules), εμπλεκόμενοι και η κοινωνία (community), δίνοντας μία πιο ολοκληρωμένη μεθοδολογία για την απεικόνιση συστημάτων. Αλληλεπίδραση όλων των στοιχείων του προβλήματος που επηρεάζονται για την επίτευξη ενός στόχου Πηγή: Engeström Y. (1987)

4 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (2/6) 22.4

5 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (3/6) 22.5 Οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν, σε εθελοντική βάση, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις επαφές τους με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

6 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (4/6) 22.6 Σχετικές οδηγίες στα κράτη-μέλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Λευκή Βίβλος «Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα και Απασχόληση: οι προκλήσεις και η αντιμετώπισή τους για τη μετάβαση στον 21 ο αιώνα», Ευρωπαϊκή Διακήρυξη του Κοινωνικού Αποκλεισμού, Πράσινη Βίβλος για την προώθηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου για την ΕΚΕ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Λισσαβόνας (2000) και αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας (2005), για την εδραίωση του ρόλου της ΕΚΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

7 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (5/6) 22.7 CSR Europe: Δίκτυο επιχειρήσεων για την προώθηση των καλών πρακτικών και εργαλείων της ΕΚΕ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόγραμμα «Enterprise 2020»: Πρόσφατη εταιρική πρωτοβουλία του CSR Europe Ελληνική Συμμετοχή: Integrated Framework for Enterprises Energy and Environmental Policies (ENTREE Policies). Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ (2000): Προωθεί την ιδέα της EKE.

8 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (6/6) 22.8 Δράσεις και Οφέλη ΕΚΕ Εσωτερικό περιβάλλον επιχείρησης - Καλές πρακτικές για το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης Συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος, ασφάλεια, υγιεινή, αμοιβές παροχές, ίσες ευκαιρίες, κατάρτιση κα. Εξωτερικό περιβάλλον επιχείρησης - Εμπεριέχει υπεύθυνες πολιτικές για: Ευρύτερο περιβάλλον αγοράς: καταναλωτές, μετόχους, προϊόντα, αλυσίδα εφοδιασμού, διαχείριση προϊόντων, marketing κα, Κοινωνία: δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Περιβάλλον: βιώσιμη ανάπτυξη επιχείρησης, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης και εξοικονόμησης των πόρων που καταναλώνει.

9 Μεθοδολογίες ΕΚΕ (1/5) 22.9 Αρκετές μεθοδολογίες έχουν αναπτυχθεί ώστε να ποσοτικοποιούν σε μετρήσιμες και αξιολογήσιμες πληροφορίες τα δεδομένα που προέρχονται από την εξέταση της σχετικής πολιτικής οργανισμών. Το κοινό γνώρισμά τους είναι ότι χρησιμοποιούν συγκεκριμένους δείκτες που αφορούν συνολικά τις επιχειρήσεις. Διεθνής Πρωτοβουλία για την έκδοση Απολογισμών ΕΚΕ και Βιωσιμότητας (Global Reporting Initiative GRI) που περιέχει κατευθυντήριες αρχές και οδηγίες για το πως οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί μπορούν αποτελεσματικότερα να δημοσιοποιούν και να επικοινωνούν στοιχεία που αφορούν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους επιδόσεις σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

10 Μεθοδολογίες ΕΚΕ (2/5) Η διεθνής τάση των Απολογισμών Κοινωνικής Υπευθυνότητας είναι να περιέχουν: Πλήρη, μακροχρόνια και μετρήσιμα στοιχεία, προσεγγίζοντας την αντιμετώπιση θεμάτων Κοινωνικής Υπευθυνότητας με τη χρήση Διοικητικών πρακτικών, Περιλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερους ποσοτικούς στόχους και στοιχεία (τόσο γενικούς δείκτες, όσο και δείκτες GRI) στον απολογισμό των εταιρειών.

11 Μεθοδολογίες ΕΚΕ (3/5) Μακροχρόνια και Ολοκληρωμένα Μετρήσιμα Δεδομένα Στοιχεία Αναφορά ΕΚΕ Ποσοτικοί Ποσοτικοί Στόχοι Στόχοι Ποσοτικά Ποσοτικά Δεδομένα Δεδομένα

12 Μεθοδολογίες ΕΚΕ (4/5) Ποσοτικά στοιχεία στον Απολογισμό Κοινωνικής Υπευθυνότητας

13 Μεθοδολογίες ΕΚΕ (5/5) Από τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα και τις σχετικές προσπάθειες εφαρμογής τους, μπορούν να διατυπωθούν τα ακόλουθα: Η πλειοψηφία των σημερινών προσπαθειών και σχετικών προσεγγίσεων βασίζονται σε συμβατικές οικονομικές αναλύσεις που δεν μπορούν να συμπεριλάβουν επαρκώς μη-οικονομικές παραμέτρους (π.χ. κοινωνικές) που διαδραματίζουν όμως ένα σημαντικό ρόλο και έχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις σε μεγάλο αριθμό εμπλεκομένων. Τέτοιες αναλύσεις δεν μπορούν ουσιαστικά να συνυπολογίσουν τις σύνθετες γεωφυσικές και οικολογικές αλληλεπιδράσεις καθώς και τις αλληλένδετες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Τα συστήματα αυτά εξετάζουν μόνο τον τύπο και τη λεπτομέρεια με την οποία εμφανίζονται οι πληροφορίες και δεν εξετάζουν την ποιότητα των πληροφοριών, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την εφαρμογή τους σε φορείς διαφορετικών τομέων και χαρακτηριστικών.. Τα υπάρχοντα συστήματα δεν παρέχουν κατευθύνσεις για τη μορφή παρέμβασης στους φορείς για να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα και την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά.

14 ΕΚΕ στην Ελλάδα (1/3) Πηγή: Gjølberg, 2009a

15 ΕΚΕ στην Ελλάδα (2/3) H βιώσιμη ανάπτυξη διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε παγκόσμιο επιχειρηματικό επίπεδο υπό την πίεση μιας σειράς κρίσιμων παραγόντων. Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τη σημασία της Βιώσιμης Ανάπτυξης τόσο ως πράξης ευθύνης όσο και ως στρατηγικής αναγκαιότητας για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση. Η συνειδητοποίηση αυτή εκδηλώνεται έμπρακτα μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών, που σε πρώτη φάση αναλαμβάνονται από μεγάλες επιχειρήσεις. Οι Πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης βρίσκουν εφαρμογή σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κάθε επιχειρηματικού κλάδου.

16 ΕΚΕ στην Ελλάδα (3/3) Ελληνικό Δίκτυο για την ΕΚΕ (6/2000): Μη κερδοσκοπικό επιχειρηματικό σωματείο που αποτελείται από εταιρείες και επιχειρηματικούς φορείς του ελληνικού χώρου. Στόχος: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, μέσα από τη σύμπραξη συνεργασιών με ακαδημαϊκούς, επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς φορείς, για την αξία της ΕΚΕ στη λειτουργία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των σύγχρονων επιχειρήσεων στο νέο διεθνοποιημένο περιβάλλον της αγοράς.

17 Αποτύπωμα Άνθρακα (1/6) Ορισμός: Το ανθρακικό αποτύπωμα είναι το μέτρο της συνολικής ποσότητας των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται άμεσα ή έμμεσα από μία δραστηριότητα είτε συσσωρεύεται κατά τα στάδια ζωής ενός προϊόντος, δηλαδή ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας. Πηγή: «What is a Carbon Footprint?», The Edinburgh Centre for Carbon Management, Edinburgh 2008

18 Αποτύπωμα Άνθρακα (2/6) Κατηγοριοποιήσεις εκπομπών CO 2

19 Αποτύπωμα Άνθρακα (3/6) Ατομικό ανθρακικό αποτύπωμα Ποσό και είδος ενέργειας που καταναλώνει το άτομο στην οικία του (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, υγραέριο κ.α). Τρόπο μετακίνησης (ΜΜΜ, αυτοκίνητο, τρένο κ.α). Ποσότητα σκουπιδιών και επίπεδα ανακύκλωσης. Είδος και πλήθος οικιακών συσκευών. Είδος ένδυσης. Είδος φαγητού που καταναλώνει.

20 Αποτύπωμα Άνθρακα (4/6) Ανθρακικό αποτύπωμα επιχειρήσεων και οργανισμών Είδος επιχείρησης. Πλήθος εργαζομένων. Είδος και ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει. Εξοπλισμός επιχείρησης. Πλήθος και είδος οχημάτων επιχείρησης, καθώς και αριθμός-τρόπος μετακινήσεων.

21 Αποτύπωμα Άνθρακα (5/6) Ανθρακικό αποτύπωμα χώρας Εισαγωγές / Εξαγωγές: Καταγράφονται οι ποσότητες του CO 2 που εκπέμπονται κατά τη διαδικασία των εισαγωγών / εξαγωγών εμπορευμάτων μιας χώρας. Κεφάλαιο: Καταγράφονται οι ποσότητες CO 2 που αφορούν τον τριτογενή ιδιωτικό τομέα της χώρας. Κυβέρνηση: Καταγράφονται οι ποσότητες CO 2 που εκπέμπονται από τις δραστηριότητες της κυβέρνησης της χώρας. Νοικοκυριά: Καταγράφονται οι εκπομπές του CO 2 που αφορούν το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας. Οι εκπομπές αυτές χωρίζονται σε άμεσες, οι οποίες αφορούν κυρίως τις μεταφορές και τη θέρμανση και τις έμμεσες.

22 Αποτύπωμα Άνθρακα (6/6) Πηγή: Stanford kaystudio

23 Φορείς Υπολογισμού Ανθρακικού Αποτυπώματος (1/6) Carbon Footprint Εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυνατότητα υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος τόσο σε ιδιώτες όσο και σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Επιτρέπει στους ενδιαφερομένους (ιδιώτες και επιχειρήσεις) την καταγραφή της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που θέλουν να αντισταθμίσουν και τους προτείνει αντίστοιχες επενδύσεις.

24 Φορείς Υπολογισμού Ανθρακικού Αποτυπώματος (2/6) Carbonfund.org Εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ίδιες δυνατότητες με την Carbon Footprint. Επιπλέον, διαθέτει εφαρμογή η οποία παρουσιάζει το μέσο κόστος που απαιτείται για την αντιστάθμιση διαφόρων τομέων δραστηριοτήτων και ενημερώνει το χρήστη σχετικά με το ποσό που απαιτείται για να επιτευχθεί η αντιστάθμιση αυτή.

25 Φορείς Υπολογισμού Ανθρακικού Αποτυπώματος (3/6) Carbonica Εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ίδιες δυνατότητες με την Carbon Footprint. Επιπλέον, διαθέτει έτοιμα «πακέτα» αντιστάθμισης εκπομπών CO 2 τα οποία μπορούν αν αγοράσουν οι ενδιαφερόμενοι χωρίς να απαιτείται προηγουμένως ο εκτενής υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος. Δυνατότητα να καθορίσουν οι ενδιαφερόμενοι το πλήθος των ετών για το οποίο επιθυμούν να κάνουν αντιστάθμιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

26 Φορείς Υπολογισμού Ανθρακικού Αποτυπώματος (4/6) ClimateCare Εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ίδιες δυνατότητες με την Carbon Footprint. Επιπλέον, διαθέτει δυνατότητα «γρήγορης» αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις, χωρίς να προαπαιτείται ο υπολογισμός του αντίστοιχου ανθρακικού αποτυπώματος.

27 Φορείς Υπολογισμού Ανθρακικού Αποτυπώματος (5/6) Terrapass Εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ίδιες δυνατότητες με την Carbon Footprint. Επιπλέον, προσφέρει σε εβδομαδιαίο επίπεδο συμβουλές για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

28 Φορείς Υπολογισμού Ανθρακικού Αποτυπώματος (6/6) Συνοπτική παρουσίαση των βασικών φορέων υπολογισμού ανθρακικού αποτυπώματος και των βασικών τομέων που αυτοί καλύπτουν. ΦΟΡΕΑΣ Διάστημα Μελέτης 1 έτους Ατομικό Ανθρακικό Αποτύπωμα Ανθρακικό Αποτύπωμα Επιχείρησης Ανθρακικό Αποτύπωμα Εκδηλώσεων/ Δράσεων Προσφορά αντιστάθμισης εκπομπών Carbon Footprint Carbonfund.org Carbonica ClimateCare Terrapass

29 Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος Μεταφορές (1/5) Μετακινήσεις με αυτοκίνητο, βαν και μηχανή Α Τρόπος Συνολικές Μονάδες Καυσίμου x Kg CO 2 ανά μονάδα καυσίμου = Συνολικά Kg CO 2 Συντελεστές Εκπομπών Καυσίμων στις Μεταφορές Είδος Καυσίμου Μονάδα Μέτρησης Kg CO 2 ανά μονάδα μέτρησης Βενζίνη lt 2,3035 Diesel lt 2,6391 Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο (CNG) Kg 2,7278 Υγραέριο (LPG) lt 1,4951 Β Τρόπος Συνολικά Διανυόμενη Απόσταση x Kg CO 2 ανά μονάδα απόστασης = Συνολικά Kg CO 2

30 Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος Μεταφορές (2/5) Μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς Βάσει χιλιομετρικής απόστασης που διανύθηκε από το κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς. Συνολικές Μονάδες Καυσίμου * Kg CO 2 ανά μονάδα καυσίμου = Συνολικά Kg CO 2 Με βάση τα χιλιόμετρα που διάνυσαν οι επιβάτες για το κάθε μέσο μεταφοράς, όρος που είναι γνωστός και ως διανυθέντα χιλιόμετρα μεταφοράς επιβατών ή απλούστερα ως «επιβατοχιλίομετρα». Συνολικά Διανυόμενη Απόσταση Επιβατών (επιβατοχιλιόμετρα) * Kg CO 2 ανά μονάδα επιβατοχιλιόμετρα = Συνολικά Kg CO 2

31 Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος Μεταφορές (3/5) Μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς Μετακινήσεις με ταξί Παραδείγματα πινάκων Kg CO 2 ανά μονάδα μέτρησης Συντελεστές Εκπομπών για Ταξί Μονάδα Μέτρησης Kg CO 2 ανά μονάδα μέτρησης Με βάση τη διανυθείσα απόσταση οχήματος vkm (vehicle kms) 0,22169 Με βάση τη διανυθείσα απόσταση επιβατών (επιβατοχιλιόμετρο) pkm (passenger kms) 0,11668 Μετακινήσεις με λεωφορεία Συντελεστές Εκπομπών για Λεωφορεία Είδος Μονάδα Μέτρησης Kg CO 2 ανά μονάδα μέτρησης Τοπικό pkm 0,11037 Αστικό pkm 0,8300 Μέσο Αστικό pkm 0,10351 Υπεραστικό pkm 0,03000 Μέσο Λεωφορείο pkm 0,06824

32 Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος Μεταφορές (4/5) Ανθρακικό Αποτύπωμα σε Αεροπορικά Ταξίδια (1/2) Εκπομπή τόνοι CO2 κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Κοπεγχάγης (7 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2009), 90 % από τις πτήσεις. (Reuters «The Copenhagen climate talks will generate more carbon emissions than any previous climate conference, equivalent to the annual output of over half a million Ethiopians» Official offsetter for conferences, όπως η e)emission. «Carbon Offsetting» γίνεται και σε επίπεδο «aviation industry».

33 Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος Μεταφορές (5/5) Ανθρακικό Αποτύπωμα σε Αεροπορικά Ταξίδια (2/2)

34 Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος Θέρμανση/Ψύξη (1/3) Κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας για θέρμανση-ψύξη Q θερμ,ψυξ : κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας για θέρμανση και ψύξη σε kwh για το υπό μελέτη χρονικό διάστημα Q: κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας-εκτός ηλεκτρικής- για θέρμανση και ψύξη σε kwh για το υπό μελέτη χρονικό διάστημα Q ηλ,θερμ.ψυξ : n ηλ : κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση και ψύξη σε kwh για το υπό μελέτη χρονικό διάστημα βαθμός απόδοσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ανάλογα με την περιοχή. Λαμβάνεται n ηλ = 0,37 αν η επένδυση πραγματοποιείται σε περιοχή συνδεδεμένη στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο και n ηλ = 0,29 αν η επένδυση πραγματοποιείται σε περιοχή μη συνδεδεμένη στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο.

35 Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος Θέρμανση/Ψύξη (2/3) Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για θέρμανση-ψύξη m CO2,θερμ.ψυξ : παραγόμενη μάζα αερίου ρύπου σε kg Q: κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας-εκτός ηλεκτρικής- για θέρμανση και ψύξη σε kwh για το υπό μελέτη χρονικό διάστημα Q ηλ,θερμ.ψυξ : F καυσίμου : F σταθμού : κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση και ψύξη σε kwh για το υπό μελέτη χρονικό διάστημα συντελεστής εκπομπής αερίου ρύπου του καυσίμου (kg ρύπου/kg καυσίμου) συντελεστής εκπομπής αέριου ρύπου σταθμών ηλεκτροπαραγωγής (kg ρύπου/kwh) ΚΘΔ καυσίμου: : κατωτέρα θερμογόνος δύναμη καυσίμου (kwh/kg)

36 Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος Θέρμανση/Ψύξη (3/3) Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για θέρμανση-ψύξη Παρουσίαση κατωτέρας θερμογόνου δύναμης και συντελεστών εκπομπής CO 2 βασικών καυσίμων: ΚΘΔ καυσίμου: Καύσιμο Εκπομπές CO 2 (kwh/kg) (kg ρύπου/kg καυσίμου)_ Ντίζελ 11,92 3,142 Υγραέριο 12,73 3,030 Φυσικό Αέριο 13,83 2,715 Συντελεστής εκπομπών CO 2 των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. ΣΤΑΘΜΟΙ CO 2 (kg ρύπου/kwh) Ηλεκτρισμός (περιοχές που είναι συνδεδεμένες στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο) 0,8500 Ηλεκτρισμός (νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο) 1,0625 Αγοραζόμενη πωλούμενη θερμική ενέργεια (τηλεθέρμανση) 0,3466

37 Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος Φωτισμό/Ηλεκτρικές Συσκευές (1/2) Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό και λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών Q ηλ,φωτ.συσκ : κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό και λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών, εκτός από συσκευές για θέρμανση και ψύξη, σε kwh για το υπό μελέτη χρονικό διάστημα n ηλ : βαθμός απόδοσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ανάλογα με την περιοχή.

38 Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος Φωτισμό/Ηλεκτρικές Συσκευές (2/2) Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για φωτισμό και λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών m CO2,φωτ.συσκ : Q ηλ,φωτ.συσκ : F σταθμού : παραγόμενη μάζα αερίου ρύπου σε kg κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό και λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών, εκτός από συσκευές για θέρμανση και ψύξη, σε kwh για το υπό μελέτη χρονικό διάστημα συντελεστής εκπομπής αέριου ρύπου σταθμών ηλεκτροπαραγωγής (kg ρύπου/kwh)

39 Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος Εκπομπές Ηλεκτροδότησης Κατανάλωση συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας Q ηλ,συνολ : κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό, λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών, θέρμανση και ψύξη σε kwh για το υπό μελέτη χρονικό διάστημα n ηλ : βαθμός απόδοσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ανάλογα με την περιοχή. Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για το σύνολο της ηλεκτροδότησης m CO2,συνολ : παραγόμενη μάζα αερίου ρύπου σε kg Q ηλ,συνολ : κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό, λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών και ψύξη-θέρμασνη σε kwh για το υπό μελέτη χρονικό διάστημα F σταθμού : συντελεστής εκπομπής αέριου ρύπου σταθμών ηλεκτροπαραγωγής (kg ρύπου/kwh)

40 Παράδειγμα (1/7) Μέλος τετραμελούς οικογένειας, που κατοικεί σε οικία 120 τ.μ. στην Αθήνα. Για το έτος 2010 ισχύουν τα ακόλουθα: Η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του νοικοκυριού: kwh. ΣΥΣΚΕΥΗ ΙΣΧΥΣ (W) ΕΤΗΣΙΕΣ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (h) ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝ. ΕΝΕΡΓ. (kwh) Ηλεκτρικό Σίδερο Ηλεκτρική Σκούπα Ψυγείο με κατάψυξη 90 Όλο το έτος 182 Φούρνος Πλυντήριο Ρούχων Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας Τηλεόραση Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Στερεοφωνικό Κλιματιστικό Ανεμιστήρας οροφής ΣΥΝΟΛΟ kwh ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση/ψύξη

41 Παράδειγμα (2/7) = kwh ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνονται για το φωτισμό και τη λειτουργία υπολοίπων ηλεκτρικών συσκευών εκτός των βασικών. Θέρμανση οικίας 750 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ετησίως. Κάτοχος αυτοκινήτου καταναλώνει 8 lt / 100 km αμόλυβδης βενζίνης και διανύει ετησίως km 960 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης ετησίως. Για τη μετάβαση από και προς την εργασία του διανύει 12 km ημερησίως με λεωφορείο 3000 km με το λεωφορείο ετησίως. Θεωρείται ότι το άτομο διανύει 200 km με ταξί ετησίως. Με το μετρό και τον υπόγειο σιδηρόδρομο διανύει ετησίως περίπου 800 km ετησίως. Κατά τη διάρκεια του έτους 2010 πραγματοποιήθηκε από το υπό εξέταση μέλος της οικογένειας ένα ταξίδι μετ επιστροφής στο Λονδίνο, αποστάσεως 1500 km, σε οικονομική θέση.

42 Παράδειγμα (3/7) Υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος για τις μετακινήσεις: Ε αυτοκινήτου = Συνολικά λίτρα βενζίνης x Kg CO 2 ανά λίτρο βενζίνης = = 960 x 2,3035 = 2212 Kg CO 2 = 2,212 τόνοι CO 2. Ε λεωφορείου = Συνολικά Διανυόμενη Απόσταση Επιβατών (επιβατοχιλιόμετρα) x Kg CO 2 ανά μονάδα επιβατοχιλιομέτρου = = x 0,10351= 0,310 τόνοι CO 2. Ε ταξί = Συνολικά Διανυόμενη Απόσταση (χιλιόμετρα) x Kg CO 2 ανά χιλιόμετρο = 200 x 0,22169 = 0,044 τόνοι CO 2. Ε σιδηρόδρομος/μετρό = Συνολικά Διανυόμενη Απόσταση Επιβατών (επιβατοχιλιόμετρα) x Kg CO 2 ανά μονάδα επιβατοχιλιομέτρου = = 800 x 0,07801 = 0,062 τόνοι CO 2.

43 Παράδειγμα (4/7) Ε αεροπλάνου = Συνολικά Διανυόμενη Απόσταση Επιβατών (επιβατοχιλιόμετρα) x συντελεστή ανόδου x Kg CO 2 ανά μονάδα επιβατοχιλιομέτρου = 3000 x 1,09 x 0,09365 = 0,306 τόνοι CO 2 Σύνολο για τις μετακινήσεις: 2,934 τόνοι CO 2. ΦΟΡΕΑΣ Συγκριτική παρουσίαση μεθόδων υπολογισμού ανθρακικού αποτυπώματος Αυτοκίνητο (tn CO 2 ) Λεωφορείο (tn CO 2 ) Ταξί (tn CO 2 ) Μετρό/ Σιδ. (tn CO 2 ) Αεροπλάνο (tn CO 2 ) Μαθηματικές προσεγγίσεις 2,21 0,31 0,04 0,06 0,31 Carbon Footprint 2,22 0,41 0,03 0,05 0,49 Carbonfund.org 2,88 Ν/Α Ν/Α Ν/Α 0,59 Carbonica 3,01 0,43 0,05 0,06 1,16 ClimateCare 2,22-0,03-0,53 Terrapass 2, ,53

44 Παράδειγμα (5/7) Υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος για θέρμανση-ψύξη: Πυκνότητα πετρελαίου θέρμανσης 0,83 kg/lt 0,83 x 750 lt πετρελαίου = 622,5 kg. m καυσίμου = 622,5 kg, F καυσίμου = 3,142 kg CO 2 /kg καυσίμου, Q ηλ,θερμ.ψυξ = 927 kwh F σταθμού = 0,85 kg CO 2 /kwh m CO2,θερμ.ψυξ = 622,25 x 3, x 0,85 = 1955, ,95 = 2,74 τόνοι CO 2.

45 Παράδειγμα (6/7) Υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος για φωτισμό και λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών: Q ηλ,φωτ.συσκ = = 3073 kwh F σταθμού = 0,85 kg CO 2 / kwh m CO2, φωτ.συσκ = 3073 x 0,85 = 2,61 τόνοι CO 2.

46 Παράδειγμα (7/7) Υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος για το σύνολο της ηλεκτροδότησης: Q ηλ,συνολ = kwh F σταθμού = 0,85 kg CO 2 / kwh m CO2,συνολ = 4000 x 0,85 = 3,4 τόνοι CO 2.

47 22.47 Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας! Χάρης Δούκας

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Ατομικό ανθρακικό αποτύπωμα

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Ατομικό ανθρακικό αποτύπωμα Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Το ανθρακικό αποτύπωμα είναι το μέτρο της συνολικής ποσότητας των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται άμεσα ή έμμεσα από μία δραστηριότητα είτε συσσωρεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Ξενία 11500 11420 14880 12800

Ξενία 11500 11420 14880 12800 Γ. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ CO 2 Γ.1 Περιγραφή κτιριακών εγκαταστάσεων Η συνολική έκταση του Πανεπιστηµίου είναι 23,22 στρ. όπου βρίσκονται οι κτιριακές του εγκαταστάσεις όπως είναι το κτίριο της Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1-

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1- ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και πως μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

4.. Ενεργειακά Ισοζύγια

4.. Ενεργειακά Ισοζύγια ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 4.. Ενεργειακά Ισοζύγια Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων & ιοίκησης Γρ. 0.2.7. Ισόγειο Σχολής Ηλεκτρολόγων Τηλέφωνο: 210-7723551,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Carbon footprint ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TERRA NOVA

Carbon footprint ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TERRA NOVA Carbon footprint ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TERRA NOVA Ανδρέας Σωτηρόπουλος, Περιβαλλοντολόγος, MSc. Ωκεανογραφίας Ρούλα Χανδρινού, Περιβαλλοντολόγος, MSc.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV02: ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΣΕ ΡΥΠΟΥΣ ENV02.5: ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV02: ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΣΕ ΡΥΠΟΥΣ ENV02.5: ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης υπολογίζει το συνολικό ανθρακικό αποτύπωμα και αποδίδει βαθμό συμβολής των λειτουργικών δραστηριοτήτων στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου?

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου? Ενημερωτικό Υλικό Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως επηρεάζουν το Περιβάλλον και πως μπορούν να μετρούν το Ανθρακικό τους Αποτύπωμα? Τ ι είναι? Τι είναι η κλιματική αλλαγή?

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Γιάννης Καραμπάτσος Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου Η ηλιακή ορατή ακτινοβολία, η οποία έχει μικρό μήκος κύματος, φτάνει στην επιφάνεια της

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός. Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος

Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός. Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και περιβαλλοντικοί στόχοι αύξηση συμμετοχής ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας 2013 2013 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπες Περιφέρειες για μια Βιώσιμη Ευρώπη. Άργος, 10 Μαρτίου 2012. Δρ Γ. Γιαννακίδης Εργ. Ανάλυσης Ενεργειακών Συστημάτων.

Πρότυπες Περιφέρειες για μια Βιώσιμη Ευρώπη. Άργος, 10 Μαρτίου 2012. Δρ Γ. Γιαννακίδης Εργ. Ανάλυσης Ενεργειακών Συστημάτων. Πρότυπες Περιφέρειες για μια Βιώσιμη Ευρώπη Άργος, 10 Μαρτίου 2012 Δρ Γ. Γιαννακίδης Εργ. Ανάλυσης Ενεργειακών Συστημάτων. Τι είναι το ΣΔΑΕ; Ένα Σχέδιο Δράσης μέχρι το2020 με συγκεκριμένους στόχους μείωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

1 η Έκθεση Ανθρακικού Αποτυπώματος

1 η Έκθεση Ανθρακικού Αποτυπώματος 1 η Έκθεση Ανθρακικού Αποτυπώματος Ιανουάριος 2014 Το έργο LIFE AMMOS Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες (LIFE12 INF/GR/000985) συγχρηματοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Φλάμος Επίκουρος Καθηγητής. Δανάη Μανωλή

Αλέξανδρος Φλάμος Επίκουρος Καθηγητής. Δανάη Μανωλή Σχεδιασμός Συστημάτων Παραγωγής (ΣΣΠ) και Περιβάλλον Αλέξανδρος Φλάμος Επίκουρος Καθηγητής e-mail: aflamos@unipi.gr Δανάη Μανωλή e-mail: danai@unipi.gr Researcher FP7 GreenEcoNet Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός οχημάτων - Αμόλυβδη βενζίνη #

Αριθμός οχημάτων - Αμόλυβδη βενζίνη # OTE ΕΝΕΡΓΕΙΑ Μονάδες 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Κατανάλωση ενέργειας [1] GWh 320,25 323,90 316,50 314,94 294,55 291,83 288,45 296,26 302,25 310,30 Ηλεκτρισμός [2] GWh 232,81 238,12

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 6. Ενεργειακά Ισοζύγια

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 6. Ενεργειακά Ισοζύγια ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 6. Ενεργειακά Ισοζύγια Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης - Σχολή Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Κηφισιά 08/09/2017 Τι είναι το ΣΔΑΕ; Ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΥΣΗΣ

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΥΣΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Μελέτη Εφαρμογών Συστημάτων Καύσης μέσω Λογισμικού Ανάλυσης Κύκλου Ζωής Δ. Γιαννόπουλος, Μ. Φούντη Εργαστήριο Ετερογενών Μειγμάτων και Συστημάτων Καύσης Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Κατευθυντήριες Γραμμές

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Κατευθυντήριες Γραμμές ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Κατευθυντήριες Γραμμές eco-commerce ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σώµα Οµότιµων Καθηγητών, Αθήνα, 14.03.2011 1 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγικά 3 Ενέργεια 4

Διαβάστε περισσότερα

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη 1 Συνεδριο :3 ο Ετήσιο Capital Link CSR Forum Εισηγητής: Kατερίνα Περίσση Προϊστ. Τμήματος Περιβαλλοντικής ιαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Το energy condition των κλιματιστικών

Το energy condition των κλιματιστικών Το energy condition των κλιματιστικών Πώς διαβάζουμε τις νέες ενεργειακές ετικέτες των κλιματιστικών και τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν την αγορά και τη χρήση της κάθε είδους συσκευής για να πετύχουμε τη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ενέργειας στη Βιομηχανία

Διαχείριση Ενέργειας στη Βιομηχανία Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΔΠΜΣ: «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας» Διαχείριση Ενέργειας στη Βιομηχανία Δρ. Γιώργος Αναστασόπουλος, Χάρης Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΧΑΛΚΙ ΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΧΑΛΚΙ ΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΧΑΛΚΙ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Ενεργειακά Ισοζύγια ιαγράµµατα Sankey ΦΑΝΗ Γ. ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Βασικές Αρχές Ενεργειακοί Συντελεστές ιαγράµµατα

Διαβάστε περισσότερα

8. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ & ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

8. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ & ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 8. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ & ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 8.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η πλέον ήπια, καθαρή και φτηνή «μορφή» ενέργειας και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Κυπερούντας

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Κυπερούντας Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Κυπερούντας Ανθή Χαραλάμπους Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 7 Νοεμβρίου 2014 Δομή υποστήριξης του «Συμφώνου των Δημάρχων»

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια

Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια ΔΠΜΣ: «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας» Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια Χάρης Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της Ευρώπης να υπερβούν τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO

Διαβάστε περισσότερα

Το χρονιά, το 7% των. Συνολική 2.665

Το χρονιά, το 7% των. Συνολική 2.665 Στατιστικά στοιχεία αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2018 Ενημέρωση: : 26 3 2019 Το 2018 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση όλων των φωτοβολταϊκ κών σταθμών (πλην ενός) που προκρίθηκαν από τον πιλοτικό διαγωνισμό του

Διαβάστε περισσότερα

Κατανάλωση ενέργειας: «σπάταλοι» και «νοικοκύρηδες» νομοί της Ελλάδας

Κατανάλωση ενέργειας: «σπάταλοι» και «νοικοκύρηδες» νομοί της Ελλάδας Κατανάλωση ενέργειας: «σπάταλοι» και «νοικοκύρηδες» νομοί της Ελλάδας Εκτίμηση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα (CO2) των ελληνικών νομών από ενεργειακές χρήσεις του οικιακού τομέα το 2010 Αύγουστος

Διαβάστε περισσότερα

Το energy condition των κλιματιστικών Πώς διαβάζουμε τις νέες ενεργειακές ετικέτες των κλιματιστικών και τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν την αγορά και τη χρήση της κάθε είδους συσκευής για να πετύχουμε τη

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική ευθύνη. Μονόδρομος ανάπτυξης

Περιβαλλοντική ευθύνη. Μονόδρομος ανάπτυξης Περιβαλλοντική ευθύνη Μονόδρομος ανάπτυξης 1 Οι βασικοί λόγοι -1 Αιτία ανησυχίας Οικολογικό αποτύπωμα Κλιματική αλλαγή 2 Αιτία ανησυχίας Κάθε εβδομάδα νέα στοιχεία έρχονται στο φως, που συνδέουν χημικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη από την χρήση ΑΠΕ στην Κοινότητα Πολύστυπος

Ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη από την χρήση ΑΠΕ στην Κοινότητα Πολύστυπος Ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη από την χρήση ΑΠΕ στην Κοινότητα Πολύστυπος Παρουσίαση: Σάββας Βλάχος Ενεργειακός Λειτουργός 12 Φεβρουαρίου 2009 1 Ίδρυση και λειτουργία του Γραφείου συγχρηματοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

Η κατανάλωση ενέργειας στις Μεταφορές στην Ελλάδα

Η κατανάλωση ενέργειας στις Μεταφορές στην Ελλάδα Η κατανάλωση ενέργειας στις Μεταφορές στην Ελλάδα Πέτρος Κασσάπης Πολιτικός Μηχανικός (ΕΜΠ) Συγκοινωνιολόγος (ΜSc) Πρόεδρος της Επιτροπής «Ενέργεια & Μεταφορές» του ΙΕΝΕ Τελική κατανάλωση ενέργειας στην

Διαβάστε περισσότερα

1. Εργαλεία Ενεργειακού Ελέγχου

1. Εργαλεία Ενεργειακού Ελέγχου Χρήσεις και Εξοικονόμηση Ενέργειας στη Βιομηχανία 1. Εργαλεία Ενεργειακού Ελέγχου Χάρης Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες θερμάνσεως. Απόστολος Ευθυμιάδης Δρ. Μηχανικός, Διπλ. Μηχ/γος-Ηλ/γος Μηχανικός Μέλος Δ.Σ. ΠΣΔΜΗ

Τεχνολογίες θερμάνσεως. Απόστολος Ευθυμιάδης Δρ. Μηχανικός, Διπλ. Μηχ/γος-Ηλ/γος Μηχανικός Μέλος Δ.Σ. ΠΣΔΜΗ Τεχνολογίες θερμάνσεως Απόστολος Ευθυμιάδης Δρ. Μηχανικός, Διπλ. Μηχ/γος-Ηλ/γος Μηχανικός Μέλος Δ.Σ. ΠΣΔΜΗ Τα οικονομικά της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο θέρμανσης ή κίνησης Κατωτέρα θερμογόνος δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού κτιρίων The environmental impact of residential heating and cooling systems

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού κτιρίων The environmental impact of residential heating and cooling systems BENCHMARKING SEMINAR ENERGY AND ENVIRONMENT Patras 2012 Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού κτιρίων The environmental impact of residential heating and cooling systems Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύμφωνο των Δημάρχων

Το Σύμφωνο των Δημάρχων ΔΠΜΣ: «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας» Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων Το Σύμφωνο των Δημάρχων Χάρης Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 10. Μελέτη Περίπτωσης: Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Βιομηχανία Προϊόντων Αλουμινίου Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Σειριακός αριθμός μηχανής ΤΕΕ: U8LYF8CM6S1IMURY - έκδοση: 1.29.1.19, 4M-KENAK Version: 1.00, S/N: 53815466, Αρ. έγκρισης: 1935/6.12.

Σειριακός αριθμός μηχανής ΤΕΕ: U8LYF8CM6S1IMURY - έκδοση: 1.29.1.19, 4M-KENAK Version: 1.00, S/N: 53815466, Αρ. έγκρισης: 1935/6.12. Σειριακός αριθμός μηχανής ΤΕΕ: U8LYF8CM6S1IMURY - έκδοση: 1.29.1.19, 4M-KENAK Version: 1.00, S/N: 53815466, Αρ. έγκρισης: 1935/6.12.2010 ΧΡΗΣΗ: Οικοτροφεία Κτίριο Τμήμα κτιρίου Αριθμός ιδιοκτησίας (για

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Επισκοπής Λεμεσού

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Επισκοπής Λεμεσού Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Επισκοπής Λεμεσού Ανθή Χαραλάμπους Ορέστης Κυριάκου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 15 Σεπτεμβρίου 2014, Κοινοτικό Συμβούλιο Επισκοπής

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Δερύνειας

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Δερύνειας Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Δερύνειας Σάββας Βλάχος Ορέστης Κυριάκου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 15 Οκτωβρίου 2014, Δερύνεια Δομή υποστήριξης του «Συμφώνου των Δημάρχων»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 1. Εισαγωγή

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 1. Εισαγωγή ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 1. Εισαγωγή Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης - Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών &

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος Εφαρμογές Καλών Πρακτικών σε ΟΤΑ: Η περίπτωση του Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δήμου Σερρών Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc Προϊστ. Τμήματος Η/Μ έργων & Ενεργειακών Εφαρμογών Δήμου Σερρών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΥ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΥ Υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος οργανισμών με το εργαλείο Bilan Carbone Εκπαίδευση στο πλαίσιο του έργου LIFE Clim foot ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΥ 01 & 02 Δεκεμβρίου 2016 Σεμινάριο για Δημόσιου Οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση έργων Ενεργειακής Απόδοσης στην Ελλάδα και την Κύπρο

Χρηματοδότηση έργων Ενεργειακής Απόδοσης στην Ελλάδα και την Κύπρο Χρηματοδότηση έργων Ενεργειακής Απόδοσης στην Ελλάδα και την Κύπρο ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Γεωγραφική Μονάδα Ελλάδα και Κύπρος Βασίλειος Κονίδας ΕΛΛΑΔΑ Προγραμματική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

2. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης

2. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 2. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης Γρ. 0.2.7. Ισόγειο Σχολής Ηλεκτρολόγων Τηλέφωνο: 210-7723551,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑ. Εκπαιδευτής: Γιώργος Κίρκος

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑ. Εκπαιδευτής: Γιώργος Κίρκος ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑ Εκπαιδευτής: Γιώργος Κίρκος ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑ Περιεχόμενο Ορισμός ανθρακικού αποτυπώματος Ανθρακικό αποτύπωμα σε γραφειακούς χώρους Κατηγορίες Εκπομπών Τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4275, 24/3/2011

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4275, 24/3/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2006 ΚΑΙ 2010 Για σκοπούς μεταφοράς της πράξης

Διαβάστε περισσότερα

Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στις μεταφορές μέσω της επιβεβλημένης μείωσης των εκπομπών CO2

Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στις μεταφορές μέσω της επιβεβλημένης μείωσης των εκπομπών CO2 Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στις μεταφορές μέσω της επιβεβλημένης μείωσης των εκπομπών CO2 Ημερίδα Πράσινες Μεταφορές (ΙΕΝΕ) 2008 Πέτρος Κασσάπης Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Συγκοινωνιολόγος Liverpool

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4275, 24/3/2011

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4275, 24/3/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

[Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»]

[Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»] 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Δέσποινα Παπαδοπούλου dpsd07038 [Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές.

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Αναστασία Δημητρίου Αν. Καθηγήτρια Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

H πιο ολοκληρωμένη γκάμα φυσικού αερίου

H πιο ολοκληρωμένη γκάμα φυσικού αερίου H πιο ολοκληρωμένη γκάμα φυσικού αερίου Που μπορώ να βρω πληροφορίες όπως για παράδειγμα της περιοδικής συντήρησης, για το εργοστασιακά τοποθετημένο σύστημα του φυσικού αερίου; Στην επίσημη ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Σχεδίο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Η εμπειρία του Δήμου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Νησί που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Μόνιμος πληθυσμός (απογρ. 2011) 680.000 κάτοικοι. Ελκυστικός τουριστικός προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ισοζύγια Ενέργειας 9/3/2011

Ισοζύγια Ενέργειας 9/3/2011 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Θερµογόνος ύναµη & Ενεργειακά Ισοζύγια Τσικαλάκης Αντώνιος ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ/κός Η/Υ ΕΜΠ Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Κρήτης Τµήµα Ηλεκτρολογίας Θερµογόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Στέφανος Οικονομίδης Απρίλιος Το καύσιμο της νέας εποχής

ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Στέφανος Οικονομίδης Απρίλιος Το καύσιμο της νέας εποχής ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στέφανος Οικονομίδης Απρίλιος 2019 Το καύσιμο της νέας εποχής Το καύσιμο ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Πολλά πλεονεκτήματα! Οικονομικό -65% βενζίνη, -35% -40% Diesel,

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση;

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; TοΦαινόμενοΘερμοκηπίου Ηλιακή ακτινοβολία διαπερνάει την ατμόσφαιρα της Γης Μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας ανακλάται από τη Γη και την ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 4. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 4. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 4. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης - Σχολή Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτικό τεστ: Πώς θα διαλέξω το είδος θέρμανσης που με συμφέρει

Συγκριτικό τεστ: Πώς θα διαλέξω το είδος θέρμανσης που με συμφέρει Συγκριτικό τεστ: Πώς θα διαλέξω το είδος θέρμανσης που με συμφέρει Δεκάδες αναλύσεις έχουν γραφτεί σε μια προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα «ποιο καύσιμο είναι πιο οικονομικό» με το αποτέλεσμα τις περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 1 2 Πολιτικές για βιώσιμη ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Ελλάδας. Μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη μιας οικονομίας χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης

Vodafone Ελλάδας. Μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη μιας οικονομίας χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης Vodafone Ελλάδας Μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη μιας οικονομίας χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης Ναυσικά Ζευγώλη Υπεύθυνη Εταιρικής Υπευθυνότητας, Vodafone Energy Efficiency

Διαβάστε περισσότερα

Από τα προϊόντα στις ολοκληρωμένες λύσεις. Energy Solutions & Industry

Από τα προϊόντα στις ολοκληρωμένες λύσεις. Energy Solutions & Industry Από τα προϊόντα στις ολοκληρωμένες λύσεις Energy Solutions & Industry 05.03.2015 To 2014 σε αριθμούς Πωλήσεις 98εκ 45 καταστήματα Δίκτυο Μερίδιο 32% Ανθρώπινο δυναμικό 620 To 2014 σε αριθμούς Νέοι κωδικοί

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές

Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές 2010/1060 Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές Προτιμήστε οικιακές ψυκτικές συσκευές ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α+ I II XYZ XYZ L YZ L YZ db Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευφυής

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σαν Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουμε ακριβώς αυτή την αποστολή:

Κυρίες και Κύριοι, Σαν Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουμε ακριβώς αυτή την αποστολή: Κυρίες και Κύριοι, Το σημερινό συνέδριο, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την επιτυχή έκβαση της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Μαρόκο, αλλά και υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας που προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινη εφοδιαστική, ανθρακικό αποτύπωμα και αεριοκίνηση: Υφιστάμενη κατάσταση, δράσεις και προκλήσεις για τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών

Πράσινη εφοδιαστική, ανθρακικό αποτύπωμα και αεριοκίνηση: Υφιστάμενη κατάσταση, δράσεις και προκλήσεις για τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών ψ Πράσινη εφοδιαστική, ανθρακικό αποτύπωμα και αεριοκίνηση: Υφιστάμενη κατάσταση, δράσεις και προκλήσεις για τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών Δρ. Βασίλης Ζεϊμπέκης Διευθύνων Σύμβουλος vzeimp@optilog.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Χημικών Μηχανικών Δ.Π.Μ.Σ. Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες ενεργειακής απόδοσης κτιρίων

Δείκτες ενεργειακής απόδοσης κτιρίων Μάθημα: Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική Δείκτες ενεργειακής απόδοσης κτιρίων Χάρης Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτον, στις απαιτούμενες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσα σε μία ολοένα και αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία,

Πρώτον, στις απαιτούμενες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσα σε μία ολοένα και αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία, Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής και την Capital Link για αυτήν την πρωτοβουλία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μία χρονική στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

(Σανταµούρης Μ., 2006).

(Σανταµούρης Μ., 2006). Β. ΠΗΓΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO 2 ) Οι πιο σηµαντικές πηγές διοξειδίου προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίµων και την δαπάνη ενέργειας γενικότερα. Οι δύο προεκτάσεις της ανθρώπινης ζωής που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Action A1: Preliminary activities for the development of the innovative carbon footprint software tool

Action A1: Preliminary activities for the development of the innovative carbon footprint software tool An initiative of the Food Sector for the protection of the environment LIFE+ FOODPRINT LIFE13 ENV/GR/000958 Action A1: Preliminary activities for the development of the innovative carbon footprint software

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμα στοιχεία του Λογαριασμού της ΔΕΗ

Χρήσιμα στοιχεία του Λογαριασμού της ΔΕΗ Χρήσιμα στοιχεία του Λογαριασμού της ΔΕΗ Μπορείτε να υπολογίσετε και μόνοι σας την κατανάλωση ή την εξοικονόμηση ενέργειας για τις συσκευές που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας ή που προτίθεστε να αγοράσετε,

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

8.3 Πίνακας Δεικτών Global Reporting Intiative G3.1

8.3 Πίνακας Δεικτών Global Reporting Intiative G3.1 8.3 Πίνακας Δεικτών Global Reporting Intiative G3.1 Ο ς ΕΥ του ΟΤΕ και της COSMOTE βασίζεται στις απαιτήσεις που ορίζονται από το Global Reporting Initiative (GRI). Ο ς ΕΥ 2013 του ΟΤΕ και της COSMOTE

Διαβάστε περισσότερα

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας 1 ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ Ερευνητική εργασία B Τετρ. 2011-2012 Τμήμα PR4 - Α Λυκείου Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας ΟΜΑΔΑ 2 : Πρασινούληδες Τόρε Χρήστος Ταραμάς Δημήτριος Τσομπάνη Θωμαή Σωτηριάδου

Διαβάστε περισσότερα

Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις

Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις Αλέξης Χατζημπίρος Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιβαλλοντικών & Ενεργειακών Έργων Εθνικός εταίρος Τι είναι οι πράσινες ή οικολογικές συμβάσεις;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ «Δημόσια Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ «Δημόσια Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΘΗΒΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ Επίβλεψη : Καθηγήτρια Dr. Έλενα Καλλικαντζάρου Μελέτη - Ανάπτυξη: Καλογερίδου Χρυσούλα

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθεί το πρότυπό µας, το οποίο ελπίζουµε να βρείτε χρήσιµο. ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ακολουθεί το πρότυπό µας, το οποίο ελπίζουµε να βρείτε χρήσιµο. ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Προτάσεις του WWF Ελλάς για το περιεχόµενο του Εθνικού Σχεδίου ράσης Ενεργειακής Απόδοσης σύµφωνα µε την Οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εξοικονόμησης Ενέργειας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Εέ Ενέργειας. μία μικρή πρόκληση για όλους μας, μία μεγάλη μγ συνεισφορά στο περιβάλλον και την ανάπτυξη

Εξοικονόμηση Εέ Ενέργειας. μία μικρή πρόκληση για όλους μας, μία μεγάλη μγ συνεισφορά στο περιβάλλον και την ανάπτυξη Εξοικονόμηση Εέ Ενέργειας μία μικρή πρόκληση για όλους μας, μία μεγάλη μγ συνεισφορά στο περιβάλλον και την ανάπτυξη Εισαγωγή γή Η Schneider Electric νοιάζεται για την ελληνική οικονομία & κοινωνία Βοηθά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ Πατησίων 76, 104 34 Αθήνα Tηλ: 210 8211.124- Fax: 210 8215.909, E-mail: rector@aueb.gr, www.aueb.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ Πατησίων 76, 104 34 Αθήνα Tηλ: 210 8211.124- Fax: 210 8215.909, E-mail: rector@aueb.gr, www.aueb. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ Πατησίων 76, 104 34 Αθήνα Tηλ: 210 8211.124- Fax: 210 8215.909, E-mail: rector@aueb.gr, www.aueb.gr Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Αποδοτικότητα

Περιβαλλοντική Αποδοτικότητα Περιβαλλοντική Αποδοτικότητα Ναυσικά Ζευγώλη Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κοινωνικής Συνεισφοράς, Vodafone 17.12.2013 Vodafone Ελλάδας: 20 χρόνια παρουσίας & συνεχούς ανάπτυξης Εξυπηρετούμε τους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πράσινα σταθερά δίκτυα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πράσινα σταθερά δίκτυα ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Πράσινα σταθερά δίκτυα Νέ Ντέπη Τζιμέα Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας ΟΤΕ Περιβαλλοντική ρβ πολιτική ΟΤΕ Οι τηλεπικοινωνίες είναι από τους πλέον φιλικούς

Διαβάστε περισσότερα

24. Μελέτη Περίπτωσης: Έργο Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Εργοστάσιο Ζάχαρης

24. Μελέτη Περίπτωσης: Έργο Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Εργοστάσιο Ζάχαρης Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 24. Μελέτη Περίπτωσης: Έργο Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Εργοστάσιο Ζάχαρης Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης Γρ. 0.2.7.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς, Αναπλ. Καθηγητής Χάρης Δούκας Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης Γρ. 0.2.7. Ισόγειο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνο-οικονομικά Τ ά συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων

ΔΠΜΣ: «Τεχνο-οικονομικά Τ ά συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων ΔΠΜΣ: «Τεχνο-οικονομικά Τ ά συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 2.4.. Ενεργειακά Ισοζύγια Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Δρ. Αλέξανδρος Φλάμος e-mail: aflamos@epu.ntua.gr Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Αναμφισβήτητα οι μεταφορές έχουν θεμελιώδη σημασία για την οικονομία και

Διαβάστε περισσότερα

Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας;

Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας; Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας; Συσκευές καθημερινότητας 4% Standby (Αναμονή) 6% Ζέστη & Δροσιά 22% Ψυγείο/Κατάψυξη 7% Συσκευές Κουζίνας 9% Φώτα 9% Άλλα 3% Πλύσιμο & στέγνωμα 3% Ζεστό νερό

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Μάρτιος 2014 O δήμος της Πεντέλης είναι σήμερα μια αλσούπολη 17 km Β.Α της Αθήνας Πληθυσμός: Εκταση:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές Στυλιανός Διαμαντίδης, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά Δήμος Πειραιά Πειραιάς, 20 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα