ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ"

Transcript

1 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Ποιος πρέπει να ολοκληρώσει αυτή την εργασία? Φοιτητές έτους >= 2 που δεν πέρασαν επιτυχώς τα εργαστήρια ή την εργασία εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους και επιθυμούν να συμμετέχουν στην εργαστηριακή εξέταση Ιανουαρίου ή/και Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε τη σελίδα του μαθήματος. Η εργασία μπορεί να γίνει ατομικά ή σε ομάδες των 2 ατόμων. Διαδικαστικά Η προθεσμία υποβολής είναι οριστική. Εκπρόθεσμες ασκήσεις δε γίνονται δεκτές. 1. Δημιουργήστε ένα φάκελο με όνομα (με αγγλικούς χαρακτήρες): ή epwnumo_αεμ epwnumo1_αεμ1_epwnumo2_aem2 όπου για epwnumo και ΑΕΜ βάζετε τα αντίστοιχα δικά σας. 2. Μέσα σε αυτόν τον φάκελο αντιγράψτε τα αρχεία.c (και.h αν έχετε) που αποτελούν τη λύση σας. ΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ αρχεία εισόδου/εξόδου. 3. Δημιουργήστε αρχείο TAR ή TGZ ή ZIP που περιέχει το φάκελο που κατασκευάσατε. Δε γίνονται δεκτοί άλλοι τύποι αρχείων. 4. Στείλτε στο ce120lab@gmail.com (από το ένα μέλος της ομάδας) με τα παρακάτω στοιχεία: Θέμα: project CC: το του δεύτερου μέλους της ομάδας Περιεχόμενο (text): Τα ονοματεπώνυμα και ΑΕΜ των μελών της ομάδας Επισύναψη (afachment): Το TAR ή TGZ ή ZIP αρχείο που κατασκευάσατε.

2 Γενική περιγραφή Θα υλοποιήσετε μια εφαρμογή αξιολόγησης κριτικών για ταινίες. Η εφαρμογή σας θα μελετήσει μια συλλογή κριτικών οι οποίες έχουν ήδη αξιολογηθεί και με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξει θα μπορεί να αξιολογήσει νέες κριτικές που εισάγονται από το πληκτρολόγιο. Τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει η εφαρμογή σας είναι μια συλλογή από μερικές χιλιάδες κριτικές ταινιών κάθε μία εκ των οποίων έχει ήδη αξιολογηθεί με έναν ακέραιο 0-4 με σημασία: 0 - αρνητική 1 - κάπως αρνητική 2 - ουδέτερη 3 - κάπως θετική 4 - θετική Τα δεδομένα παρέχονται σε αρχείο κειμένου. Κάθε γραμμή του αρχείου περιέχει το βαθμό αξιολόγησης μιας κριτικής και μετά το κείμενο αυτής της κριτικής. Θα σας δώσουμε μια έτοιμη συνάρτηση η οποία σε κάθε κλήση της επιστρέφει την επόμενη γραμμή του αρχείου. Το πρόγραμμά σας θα πρέπει να αποσπά τις λέξεις κάθε κριτικής και να τις αποθηκεύει σε μια δομή δεδομένων που θα σας περιγράψουμε μαζί με ένα σκορ που προκύπτει από το βαθμό αξιολόγησης της κριτικής. Αφού συλλεχθούν όλα τα δεδομένα, το πρόγραμμα ζητά από το χρήστη να εισάγει μια νέα, μη-αξιολογημένη κριτική και με βάση τα σκορ που έχει ήδη υπολογίσει να την αξιολογεί με βάση την παραπάνω κλίμακα. Επιπλέον, το πρόγραμμα πρέπει να υπολογίζει αναδρομικά τη λέξη που έχει το καλύτερο σκορ από όλες όσες έχουν ήδη εισαχθεί στη δομή δεδομένων.

3 Δοµές δεδοµένων Η βασική δομή δεδομένων είναι ένας πίνακας κατακερματισμού (hash table) υλοποιημένος ως πίνακας λιστών. Το βασικό χαρακτηριστικό ενός hash table είναι ότι χρησιμοποιούμε μια ειδική συνάρτηση (hash funceon) για να βρούμε σε ποια θέση του πίνακα θα αποθηκευτεί κάθε στοιχείο. Στοιχεία που αντιστοιχίζονται στην ίδια θέση εισάγονται στη λίστα που βρίσκεται στη θέση αυτή. Αν η hash funceon είναι "καλή", τότε μοιράζει ομοιόμορφα τα στοιχεία στον πίνακα, με αποτέλεσμα οι λίστες να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η αναζήτηση σε αυτές να είναι πολύ γρήγορη. Ορίζουμε ως load factor την ποσότητα (πλήθος στοιχείων στο hash table) / (μέγεθος πίνακα). Οσο πιο μεγάλο είναι το load factor, τόσο πιο μεγάλες είναι δυνητικά οι λίστες. Συνήθως, όταν το load factor υπερβαίνει κάποιο όριο επιλέγουμε να μεγαλώσουμε τον πίνακα και να ξανατοποθετήσουμε τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία στο νέο πίνακα. Η διαδικασία αυτή λέγεται rehashing. Σημειώστε πως τα στοιχεία θα μπουν σε διαφορετικές θέσεις γιατί η θέση ενός στοιχείου εξαρτάται και από το μέγεθος του πίνακα. Στα πλαίσια της εργασίας θα πρέπει να υλοποιήσετε: Δομή 1: Διασυνδεδεμένη λίστα Ενας κόμβος της λίστας θα αντιστοιχεί σε ένα στοιχείο που αποθηκεύεται στον hash table και, πέρα από δείκτες προς άλλους κόμβους, θα πρέπει να περιέχει: τη λέξη, ως char *. Εννοείται δυναμικά δεσμευμένη μνήμη για τη λέξη. πλήθος εμφανίσεων της λέξης σε κριτικές. αθροιστικό σκορ της λέξης. Είστε ελεύθεροι να υλοποιήσετε τη λίστα όπως πιστεύετε είναι πιο βολικό, δεδομένου ότι θα χρησιμοποιηθεί στο hashtable. Διαβάστε προσεκτικά την εκφώνηση και κυρίως τις λειτουργίες που έχουν σχέση με τα στοιχεία που αποθηκεύονται στον πίνακα κι αποφασίστε αν σας διευκολύνει η λίστα να έχει τερματικό ή όχι, να είναι διπλά διασυνδεδεμένη ή όχι, να είναι κυκλική ή όχι. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον τις παρακάτω συναρτήσεις: συνάρτηση η οποία, δεδομένης μιας λέξης και σκορ, είτε εισάγει τη λέξη στη λίστα αν αυτή δεν υπάρχει ήδη ή ανανεώνει τις εμφανίσεις και το σκορ της, αν ήδη υπάρχει. συνάρτηση που εκτυπώνει τα στοιχεία της λίστας (με τρόπο που θα περιγράψουμε σε άλλη ενότητα) συνάρτηση που καταστρέφει τη λίστα συνάρτηση η οποία, δεδομένης μιας λέξης, βρίσκει, αφαιρεί, κι επιστρέφει (χωρίς να καταστρέψει) τον κόμβο της λίστας που αντιστοιχεί σε αυτή τη λέξη, εφόσον υπάρχει. Καλό είναι να έχετε κι άλλες συναρτήσεις πέρα από τις προτεινόμενες.

4 Δομή 2: Hash table Κατασκευάστε ένα struct της μορφής: typedef struct { int size; int num_entries; entryt *table; } hasht; όπου: table είναι ο hash table: ένας δυναμικά δεσμευμένος πίνακας από κεφαλές λιστών. size είναι το μέγεθος του hash table num_entries είναι το πλήθος στοιχείων που έχουν αποθηκευτεί στον πίνακα. Ουσιαστικά το struct ομαδοποιεί τα στοιχεία που συγκεντρωτικά αποτελούν μια δομή hash table. Ορίστε μια καθολική μεταβλητή τύπου hasht την οποία θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο πρόγραμμά σας για να προσπελάσετε τον hash table. Αυτή είναι η μοναδική καθολική μεταβλητή που επιτρέπεται να έχετε στο πρόγραμμα. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον τις παρακάτω συναρτήσεις: συνάρτηση η οποία δεδομένης μιας λέξης και του σκορ της, βρίσκει σε ποια θέση (με άλλα λόγια σε ποια λίστα) πρέπει να εισαχθεί η λέξη και χρησιμοποιεί τη συνάρτηση εισαγωγής σε λίστα ώστε να εισάγει ή να ανανεώσει το αντίστοιχο στοιχείο. συνάρτηση εκτύπωσης των περιεχομένων του hash table (με τρόπο που θα περιγράψουμε σε άλλη ενότητα) συνάρτηση που υλοποιεί τη λειτουργία rehash συνάρτηση που καταστρέφει το hash table τη hash funceon η οποία παίρνει μια λέξη και μας επιστρέφει έναν ακέραιο. Το υπόλοιπο της διαίρεσης αυτού του ακεραίου δια του μεγέθους του πίνακα μας δίνει τη θέση στον πίνακα όπου πρέπει να αποθηκευτεί η λέξη. Χρησιμοποιήστε την παρακάτω hash funceon: unsigned long hash(char *str) { unsigned long hash = 5381; int c; while ((c = *str++)) hash = ((hash << 5) + hash) + c; } return hash;

5 Λειτουργία προγράµµατος Ακολουθούν λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς πρέπει να λειτουργεί το πρόγραμμά σας. Εχουμε χωρίσει τη διαδικασία σε βήματα για τη διευκόλυνσή σας. Βήμα 1: Επεξεργασία γραμμής εντολής Ο χρήστης δίνει τις παρακάτω πληροφορίες στη γραμμή εντολής: το όνομα του αρχείου δεδομένων (προαιρετικά) την επιλογή -p Αν δεν έχει δοθεί σωστό πλήθος παραμέτρων στη γραμμή εντολής, το πρόγραμμα τερματίζει αφού εκτυπώσει το μήνυμα Incorrect number of parameters. ακολουθούμενο από χαρακτήρα αλλαγής γραμμής. Αν έχει δοθεί η επιλογή -p τότε σε επόμενο στάδιο θα εκτυπωθούν τα περιεχόμενα του hash table, διαφορετικά δεν εκτυπώνονται. Βήμα 2: Εισαγωγή δεδομένων Κατασκευάστε κι αρχικοποιήστε τον hash table. Δώστε του αρχικό μέγεθος 100. Θα σας δώσουμε τη συνάρτηση char* read_next_line (char *filename); η οποία παίρνει ως παράμετρο το όνομα του αρχείου δεδομένων και επιστρέφει δυναμικά δεσμευμένη συμβολοσειρά η οποία περιέχει μια γραμμή του αρχείου. Κάθε κλήση στη συνάρτηση επιστρέφει την επόμενη γραμμή. Οταν δεν υπάρχουν άλλες γραμμές, επιστρέφει NULL. Για κάθε γραμμή που διαβάζετε: αποσπάτε την πρώτη "λέξη" η οποία είναι πάντα μια ακέραια τιμή που εκφράζει το σκορ αξιολόγησης της κριτικής. αποσπάτε μία-μία τις επόμενες λέξεις. Για κάθε λέξη, μετατρέψτε τη σε μικρά γράμματα βρείτε τη θέση στο hash table στην οποία αντιστοιχεί αυτή η λέξη και ελέγξτε αν υπάρχει ήδη στην αντίστοιχη λίστα. Αν δεν υπάρχει, τότε την προσθέτετε στη λίστα, με σκορ το σκορ αξιολόγησης της κριτικής Μετά την εισαγωγή νέας λέξης, ελέγξτε αν το load factor του πίνακα έχει υπερβεί την τιμή 3. Αν ναι, τότε υλοποιήστε τη λειτουργία rehash: κατασκευάστε ένα νέο hash table διπλάσιου μεγέθους από τον προηγούμενο. Διατρέξτε τον αρχικό πίνακα και για κάθε κόμβο λίστας που βρίσκετε, αφαιρέστε τον κόμβο (χωρίς να τον καταστρέψετε) και εισάγετέ τον στη θέση του νέου πίνακα την οποία σας δίνει το hash funceon. Η εισαγωγή πρέπει να γίνει προσαρμόζοντας αναλόγως τους δείκτες προς τον επόμενο κι (αν η λίστα είναι διπλή) προηγούμενο κόμβο. Μην ξανακάνετε malloc! Σημειώστε πως εφόσον έχει αλλάξει το μέγεθος του πίνακα, η hash funceon θα δίνει διαφορετικές τιμές από ότι πριν. Αν υπάρχει ήδη, τότε αυξήστε το πλήθος εμφανίσεων της λέξης και προσθέστε το σκορ αξιολόγησης της κριτικής στο σκορ της λέξης. Κάποιες "λέξεις" θα είναι σημεία στίξης. Δε χρειάζεται να κάνετε έλεγχο γι αυτά. Απλά εισάγετέ τα κανονικά στο hash table.

6 Βήμα 3: Αναδρομική εύρεση "καλύτερης" λέξης. Για κάθε λέξη έχουμε καταγράψει το αθροιστικό σκορ αξιολόγησής της και το πλήθος εμφανίσεών της. Το πηλίκο αυτών των τιμών μας δίνει το μέσο σκορ της λέξης και είναι μια ένδειξη του πόσο "θετική" είναι. Σε αυτό το βήμα θα βρείτε με αναδρομικό τρόπο τη λέξη που έχει το μεγαλύτερο μέσο σκορ. Βήµα 3α. Κατασκευάστε ένα πίνακα μεγέθους όσο ο hash table. Σε κάθε θέση του πίνακα θέλουμε να αποθηκευτεί μια λέξη και το μέσο σκορ της (ή εναλλακτικά το αθροιστικό σκορ και το πλήθος εμφανίσεων). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο struct που φτιάξατε για τους κόμβους της λίστας. Ας υποθέσουμε ότι έχετε ονομάσει αυτό το struct entryt. Γράψτε μια συνάρτηση η οποία παίρνει ως παράμετρο την κεφαλή μιας λίστας, αναζητά σε αυτή αναδρομικά τη λέξη με το μεγαλύτερο μέσο σκορ και επιστρέφει είτε NULL (αν η λίστα είναι άδεια) είτε δείκτη στο entryt που περιέχει τη λέξη που βρέθηκε. Τρέξτε αυτή τη συνάρτησή σας για κάθε θέση του hash table και αποθηκεύστε τα αποτελέσματα στον πίνακα που φτιάξατε στην αρχή αυτού του βήματος. Βήµα 3β. Γράψτε μια συνάρτηση η οποία παίρνει ως παραμέτρους τον πίνακα του βήματος 3α και έναν ακέραιο που αναπαριστά θέση του πίνακα, αναζητά σε αυτόν αναδρομικά τη λέξη με το μεγαλύτερο μέσο σκορ και επιστρέφει το αντίστοιχο entryt. Βήµα 3γ. Το πρόγραμμά σας εκτυπώνει το μήνυμα The most posieve word is "W" with a score of S.SSS ακολουθούμενο από χαρακτήρα αλλαγής γραμμής. W είναι η λέξη και S.SSS είναι το μέσο σκορ της με τρία δεκαδικά ψηφία. Βήμα 4: Εκτύπωση hash table Αν είχε δοθεί η παράμετρος προγράμματος -p, τότε σε αυτό το σημείο εκτυπώνετε τα περιεχόμενα του hash table με χαρακτήρα αλλαγής γραμμής πριν και μετά. Για την ακρίβεια, για κάθε θέση του πίνακα που περιέχει μη-άδεια λίστα, εκτυπώνετε: τη θέση του πίνακα με πλάτος 4 άνω-κάτω τελεία ένα κενό τα περιεχόμενα της λίστας για κάθε λίστα εκτυπώνετε: τα περιεχόμενα κάθε κόμβου (εκτός πιθανού τερματικού κόμβου) κόμμα ακολουθούμενο από ένα κενό, αν ο κόμβος δεν είναι ο τελευταίος χαρακτήρα αλλαγής γραμμής, αν ο κόμβος είναι ο τελευταίος. για κάθε κόμβο εκτυπώνετε: [ κενό "W" όπου W η λέξη κενό πλήθος εμφανίσεων της λέξης κενό αθροιστικό σκορ της λέξης με δύο δεκαδικά ψηφία. ]

7 Βήμα 5 Σε επανάληψη μέχρις ότου ο χρήστης εισάγει τη λέξη DONE: Εκτυπώστε χαρακτήρα αλλαγής γραμμής, το μήνυμα Enter review or DONE to finish: και χαρακτήρα αλλαγής γραμμής. Διαβάστε μια γραμμή από το πληκτρολόγιο. Υποθέστε ότι η γραμμή θα είναι μια πλήρης κριτική ταινίας κι ότι πιθανά σημεία στίξης θα έχουν κενά γύρω τους ώστε να μην είναι "κολλημένα" σε λέξεις. Για κάθε μία λέξη βρείτε από το hash table το μέσο σκορ της. Το σκορ αξιολόγησης της κριτικής είναι το άθροισμα των μέσων σκορ των λέξεών της που εμφανίζονται στον hash table δια του πλήθους αυτών. Αν το πλήθος λέξεων είναι 0, εκτυπώστε το μήνυμα Sorry, there is no score for this review! ακολουθούμενο από χαρακτήρα αλλαγής γραμμής. Αυτό θα έχει συμβεί αν ο χρήστης απλά πάτησε enter όταν ζητήθηκε να εισάγει την κριτική του. Διαφορετικά, εκτυπώστε το μήνυμα Review score: S.SSSS ακολουθούμενο από χαρακτήρα αλλαγής γραμμής, όπου S.SSSS το σκορ αξιολόγησης της κριτικής, με 4 δεκαδικά ψηφία. εκτυπώστε το μήνυμα This review is (υπάρχει ένα κενό μετά το is) κι ανάλογα με το αν το σκορ αξιολόγησης είναι μικρότερο, ίσο ή μεγαλύτερο του 2 τη λέξη negaeve, neutral ή posieve αντίστοιχα. Ακολουθεί τελεία και χαρακτήρας αλλαγής γραμμής. Βήμα 6 Αποδεσμεύστε όλη τη δυναμικά δεσμευμένη μνήμη του προγράμματος. Έλεγχος ορθότητας Χρησιμοποιήστε τα ενδεικτικά αρχεία εισόδου/εξόδου που θα σας δώσουμε για να ελέγξετε την ορθότητα της εφαρμογής σας. Η έξοδός σας πρέπει να ταιριάζει ακριβώς με τη δική μας.

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Ποιος πρέπει να ολοκληρώσει αυτή την εργασία? Φοιτητές έτους >=2 που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσμία: 17/1/14, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσμία: 17/1/14, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Προθεσμία: 17/1/14, 22:00 Περιεχόμενα Διαδικαστικά Οδηγίες Αποστολής Εκφώνηση άσκησης (Στάδιο 0, Στάδιο 1, Στάδιο 2, Στάδιο 3, Στάδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: 18/12/12, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: 18/12/12, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Προθεσµία: 18/12/12, 22:00 Περιεχόµενα Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Εκφώνηση άσκησης 1 Οδηγίες αποστολής άσκησης Διαδικαστικά Η εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσµία: 13/1/13, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσµία: 13/1/13, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Προθεσµία: 13/1/13, 22:00 Περιεχόµενα Διαδικαστικά Εκφώνηση άσκησης (Στάδιο 0, Στάδιο 1, Στάδιο 2, Στάδιο 3, Στάδιο 4, Στάδιο 5) Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: 7/1/2014, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: 7/1/2014, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Προθεσµία: 7/1/2014, 22:00 Περιεχόµενα Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Εκφώνηση άσκησης 1 Οδηγίες αποστολής άσκησης Πριν ξεκινήσετε (ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσµία: 8/1/12, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσµία: 8/1/12, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 Προθεσµία: 8/1/12, 22:00 Περιεχόµενα Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Εκφώνηση άσκησης Οδηγίες αποστολής άσκησης Πριν ξεκινήσετε (ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσµία: 22/12/2016, 21:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσµία: 22/12/2016, 21:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 Προθεσµία: 22/12/2016, 21:00 Διαδικαστικά Η εργασία αυτή µπορεί να γίνει σε οµάδες µέχρι 2 ατόµων. Δεν είναι απαραίτητο να συνεργαστείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: Πέµπτη 17/12/2015, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: Πέµπτη 17/12/2015, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Προθεσµία: Πέµπτη 17/12/2015, 22:00 Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Διαβάστε την εκφώνηση προσεκτικά και σχεδιάστε το πρόγραµµά σας πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: 5/12/10, 23:59

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: 5/12/10, 23:59 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 Προθεσµία: 5/12/10, 23:59 Στόχοι structs Πίνακες Συναρτήσεις Συµβολοσειρές Χρήση µεταβλητών και σταθερών Χρήση τελεστών Χρήση δοµών

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Στόχοι Συµβολοσειρές, πίνακες Πριν ξεκινήσετε Βήµα 1: Πηγαίνετε στο φάκελο ce120 και κατασκευάστε µέσα σε αυτόν ένα φάκελο µε όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: Τετάρτη 7/12/2016, 21:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: Τετάρτη 7/12/2016, 21:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 Προθεσµία: Τετάρτη 7/12/2016, 21:00 Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Διαβάστε όλη την εκφώνηση προσεκτικά πριν ξεκινήσετε να γράφετε κώδικα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσµία: 22/12/10, 23:59

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσµία: 22/12/10, 23:59 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 Προθεσµία: 22/12/10, 23:59 Στόχοι Λίστες Χρήση συναρτήσεων Χρήση δοµών ελέγχου Φορµαρισµένη είσοδος και έξοδος δεδοµένων Χρήση σχολίων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Στόχοι Συµβολοσειρές, πίνακες Πριν ξεκινήσετε Βήµα 1: Πηγαίνετε στο φάκελο ce120 και κατασκευάστε µέσα σε αυτόν ένα φάκελο µε όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/ Υ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Ποιος πρέπ ει να ολοκληρώσει αυτή την εργασία? Φοιτητές έτους >2

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2. Προθεσµία: 25/11/12, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2. Προθεσµία: 25/11/12, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Προθεσµία: 25/11/12, 22:00 Περιεχόµενα Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Εκφώνηση άσκησης 1 Εκφώνηση άσκησης 2 Οδηγίες αποστολής άσκησης Πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2. Προθεσµία: 27/11/11, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2. Προθεσµία: 27/11/11, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 Προθεσµία: 27/11/11, 22:00 Περιεχόµενα Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Εκφώνηση άσκησης Οδηγίες αποστολής άσκησης Πριν ξεκινήσετε (ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2. Προθεσμία: Τετάρτη 23/11/2016, 21:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2. Προθεσμία: Τετάρτη 23/11/2016, 21:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 Προθεσμία: Τετάρτη 23/11/2016, 21:00 Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Διαβάστε την εκφώνηση προσεκτικά και σχεδιάστε το πρόγραμμά σας στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσμία: Τετάρτη 9/11/2016, 21:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσμία: Τετάρτη 9/11/2016, 21:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 Προθεσμία: Τετάρτη 9/11/2016, 21:00 Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Διαβάστε ΟΛΗ την εκφώνηση προσεκτικά και σχεδιάστε το πρόγραμμά σας στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: Τρίτη 10/11/2015, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: Τρίτη 10/11/2015, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Προθεσµία: Τρίτη 10/11/2015, 22:00 Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Διαβάστε την εκφώνηση προσεκτικά και σχεδιάστε το πρόγραµµά σας στο χαρτί.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2. Προθεσµία: 15/11/10, 23:59

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2. Προθεσµία: 15/11/10, 23:59 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 Προθεσµία: 15/11/10, 23:59 Στόχοι Πίνακες Συναρτήσεις Συµβολοσειρές Χρήση µεταβλητών και σταθερών Χρήση τελεστών Χρήση δοµών ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2. Προθεσµία: 15/11/09, 23:59

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2. Προθεσµία: 15/11/09, 23:59 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2009-20010 Προθεσµία: 15/11/09, 23:59 Στόχοι Χρήση συναρτήσεων Χρήση µονοδιάστατων πινάκων Διαχείριση συµβολοσειρών Φορµαρισµένη έξοδος δεδοµένων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Στόχοι Τελεστές, σταθερές Πριν ξεκινήσετε Βήµα 1: Πηγαίνετε στο φάκελο ce120 και κατασκευάστε µέσα σε αυτόν ένα φάκελο µε όνοµα lab2.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Στόχοι Δοµές ελέγχου (συνθήκες, επαναλήψεις) Πριν ξεκινήσετε Βήµα 1: Πηγαίνετε στο φάκελο ce120 και κατασκευάστε µέσα σε αυτόν ένα φάκελο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: Τρίτη 4/11/2014, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: Τρίτη 4/11/2014, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Προθεσµία: Τρίτη 4/11/2014, 22:00 Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Διαβάστε την εκφώνηση προσεκτικά και σχεδιάστε το πρόγραµµά σας στο χαρτί.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #4 2 Γενικά Στο Τετράδιο #4 του Εργαστηρίου θα αναφερθούμε σε θέματα διαχείρισης πινάκων

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 9 η Χαρακτήρες Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή Σωτήρης

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 5. Εαρινό Εξάμηνο

Εργαστήριο 5. Εαρινό Εξάμηνο Τομέας Υλικού και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών ΗΥ134 - Εισαγωγή στην Οργάνωση και Σχεδίαση Η/Υ 1 Εργαστήριο 5 Εαρινό Εξάμηνο 2012-2013 Στό χόι τόυ εργαστηρι όυ Χρήση στοίβας Αναδρομή Δομές δεδομένων Δυναμική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Προθεσµία: 9/1/2015, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Προθεσµία: 9/1/2015, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Προθεσµία: 9/1/2015, 22:00 Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Διαβάστε την εκφώνηση προσεκτικά. Ολοκληρώστε κάθε ένα στάδιο πριν προχωρήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι Εργαστήριο 9ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραμματισμός Ι Εργαστήριο 9ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Φορμαρισμένη είσοδος και έξοδος Αλφαριθμητικά Δείκτες Προσοχή: Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση goto. Πριν ξεκινήσετε Πηγαίνετε στο

Διαβάστε περισσότερα

lab7: Συμβολοσειρές Συμβολοσειρές Ασφάλεια εισόδου Αναγνωσιμότητα κώδικα (σχόλια, στοίχιση, περιγραφικά ονόματα μεταβλητών, κτλ.)

lab7: Συμβολοσειρές Συμβολοσειρές Ασφάλεια εισόδου Αναγνωσιμότητα κώδικα (σχόλια, στοίχιση, περιγραφικά ονόματα μεταβλητών, κτλ.) 2016-2017: Προγραμματισμός 1 - Εργαστήριο 7 1 /5 Προετοιμασία: lab7: Συμβολοσειρές 1. Πλοηγηθείτε στον κατάλογο ce120 2. Κατασκευάστε μέσα στο ce120 ένα νέο κατάλογο με όνομα lab7 3. Ολοκληρώστε τις ασκήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ static; printf("%c\n", putchar( A +1)+2); B DB BD. int i = 0; while (++i); printf("*");

Α Β Γ static; printf(%c\n, putchar( A +1)+2); B DB BD. int i = 0; while (++i); printf(*); ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Α Περιόδου 2016 (1/2/2016) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: 3/12/2018, 23:59

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: 3/12/2018, 23:59 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 Προθεσµία: 3/12/2018, 23:59 Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Διαβάστε την εκφώνηση προσεκτικά και σχεδιάστε το πρόγραµµά σας στο χαρτί. Ίσως

Διαβάστε περισσότερα

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128]

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Α Περιόδου 2017 (27/1/2017) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 13ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 13ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Αναδροµή Σηµείωση: Απαγορεύονται static και global µεταβλητές. Πριν ξεκινήσετε Πηγαίνετε στο φάκελο ce120 και κατασκευάστε µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 3 η Είσοδος Δεδομένων Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Προθεσµία: 10/12/2014, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Προθεσµία: 10/12/2014, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Προθεσµία: 10/12/2014, 22:00 Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Διαβάστε την εκφώνηση προσεκτικά και σχεδιάστε το πρόγραµµά σας πριν ξεκινήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, THMMY HY120, Σεπτέµβριος 2015 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, THMMY HY120, Σεπτέµβριος 2015 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: AEM: ΜΕΡΟΣ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ [15 µονάδες] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: Επιλέξτε ΜΙΑ σωστή απάντηση για κάθε ερώτηση. Λάθος απαντήσεις βαθµολογούνται αρνητικά Σε ερωτήσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: 25/11/13, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: 25/11/13, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Προθεσµία: 25/11/13, 22:00 Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Διαβάστε την εκφώνηση προσεκτικά και σχεδιάστε το πρόγραµµά σας στο χαρτί. Για

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ασκήσεις Εργαστηρίου

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ασκήσεις Εργαστηρίου Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ασκήσεις Εργαστηρίου Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Νο 06 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ Σκοπός της Άσκησης Ο σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 3ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 3ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Εξάσκηση στη βασική είσοδο / έξοδο Εξάσκηση στη χρήση µεταβλητών Δυαδικοί τελεστές Φορµαρισµένη έξοδος Πριν ξεκινήσετε Βήµα 1:

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2009 2010

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2009 2010 Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2009 2010 Καθηγητής. Γουνόπουλος Άσκηση 1 Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Χαρακτήρες. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

Προγραμματισμός Ι. Χαρακτήρες. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Χαρακτήρες Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Νικόλαος Προγραμματισμός Δ. Τσελίκας Ι Χαρακτήρες - Εισαγωγή Έως τώρα έχουμε κατά κύριο λόγο χρησιμοποιήσει τους αριθμητικούς τύπους

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ασκήσεις Εργαστηρίου

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ασκήσεις Εργαστηρίου Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ασκήσεις Εργαστηρίου Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Νο 04 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 9ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 9ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Φορµαρισµένη είσοδος και έξοδος Αλφαριθµητικά Δείκτες Προσοχή: Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση goto. Πριν ξεκινήσετε Πηγαίνετε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Μέρος 3ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Ένα κείμενο μπορεί να εκχωρηθεί ως τιμή μιας μεταβλητής

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ασκήσεις Εργαστηρίου

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ασκήσεις Εργαστηρίου Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ασκήσεις Εργαστηρίου Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No 05 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών 6 εκεµβρίου 2008 ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2008-09 Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Στόχοι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 Δοµές ελέγχου και επανάληψης Μεταβλητές/σταθερές Μορφοποιηµένη έξοδος Ανάπτυξη αλγορίθµων Πριν ξεκινήσετε Βήµα 1: Πηγαίνετε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: 10/11/12, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Προθεσµία: 10/11/12, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Προθεσµία: 10/11/12, 22:00 Περιεχόµενα Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Εκφώνηση άσκησης 1 Εκφώνηση άσκησης 2 Οδηγίες αποστολής άσκησης Παράρτηµα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Στόχοι Δοµές ελέγχου (συνθήκες, επαναλήψεις) Πριν ξεκινήσετε Βήµα 1: Πηγαίνετε στο φάκελο ce120 και κατασκευάστε µέσα σε αυτόν ένα φάκελο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 2ο. Περίγραμμα Εργαστηριακής Άσκησης

Εργαστήριο 2ο. Περίγραμμα Εργαστηριακής Άσκησης Γλώσσες Προγραμματισμού Εργαστήριο 2ο Τύποι Δεδομένων - Είσοδος / Έξοδος Εργαστήριο 2ο Περίγραμμα Εργαστηριακής Άσκησης Εργαστήριο 2ο...1 Θεωρία εργαστηρίου...2 Τύποι δεδομένων...2 Η συνάρτηση printf()...3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΕΠΛ 035: οµές εδοµένων και Αλγόριθµοι για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΕΠΛ 035: οµές εδοµένων και Αλγόριθµοι για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 035: οµές εδοµένων και Αλγόριθµοι για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών Ακαδηµαϊκό έτος 2010 2011, Χειµερινό εξάµηνο Ασκήσεις Επανάληψης Ενδιάµεσης

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα αποθηκεύσει τη λίστα με τα ψώνια του και θα την ανακτήσει στο Σ/Μ; και πως θα προσθέσει στη λίστα του επιπλέον προϊόντα;

Πως θα αποθηκεύσει τη λίστα με τα ψώνια του και θα την ανακτήσει στο Σ/Μ; και πως θα προσθέσει στη λίστα του επιπλέον προϊόντα; Λίστα για ψώνια Έννοιες: αρχεία- άνοιγμα- εγγραφή διάβασμα Προαπαιτούμενα : δομή επιλογής, επανάληψης, συναρτήσεις, λίστες Ο Άκης, τώρα που έμαθε και τις λίστες στην Python αποφάσισε να φτιάξει μια λίστα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η γλώσσα προγραμματισμού C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Πίνακες, βρόχοι, συναρτήσεις 1 Ιουνίου 2017 Το σημερινό εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ

Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Συναρτήσεις 19.11.16 Β. Ντουφεξή 2 Προβλήματα: Οσο μεγαλώνουν τα προγράμματα, γίνονται πιο πολύπλοκα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 2 ο ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Οι ασκήσεις αυτού του φυλλαδίου καλύπτουν τα παρακάτω θέματα: Συναρτήσεις (κεφάλαιο Functions)

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΕΛ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΠΠ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΙΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

2ο ΓΕΛ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΠΠ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΙΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΑΘΕΡΕΣ είναι τα μεγέθη που δεν μεταβάλλονται κατά την εκτέλεση ενός αλγόριθμου. Εκτός από τις αριθμητικές σταθερές (7, 4, 3.5, 100 κλπ), τις λογικές σταθερές (αληθής και ψευδής)

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 13ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 13ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Αναδροµή Σηµείωση: Απαγορεύονται static και global µεταβλητές. Πριν ξεκινήσετε Πηγαίνετε στο φάκελο ce120 και κατασκευάστε µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι Εργαστήριο 5ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραμματισμός Ι Εργαστήριο 5ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Εξάσκηση στη βασική είσοδο / έξοδο Εξάσκηση στη χρήση μεταβλητών Φορμαρισμένη είσοδος και έξοδος Δομές ελέγχου Δομές επανάληψης

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης Η συνάρτηση printf() Η συνάρτηση printf() χρησιμοποιείται για την εμφάνιση δεδομένων στο αρχείο εξόδου stdout (standard output stream), το οποίο εξ ορισμού συνδέεται με την οθόνη Η συνάρτηση printf() δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 6ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 6ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Φορµαρισµένη είσοδος και έξοδος Αριθµητική χαρακτήρων Δοµές ελέγχου Δοµές επανάληψης Πίνακες Πριν ξεκινήσετε Πηγαίνετε στο φάκελο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η γλώσσα προγραμματισμού C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Εκφράσεις, πίνακες και βρόχοι 14 Απριλίου 2016 Το σημερινό εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο 2016 2017 Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 1 - Προθεσμία: 9 Δεκ. 2016 Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 6ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραµµατισµός Ι Εργαστήριο 6ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Φορµαρισµένη είσοδος και έξοδος Αριθµητική χαρακτήρων Δοµές ελέγχου Δοµές επανάληψης Πίνακες Πριν ξεκινήσετε Πηγαίνετε στο φάκελο

Διαβάστε περισσότερα

Sheet2 Α.Μ FAIL. οριακό PASS. - Έπρεπε να χρησιµοποιήσετε συναρτήσεις από τη string.h

Sheet2 Α.Μ FAIL. οριακό PASS. - Έπρεπε να χρησιµοποιήσετε συναρτήσεις από τη string.h Α.Μ. 1375 FAIL 1413 1417 1420 1421 FAIL 1422 FAIL 1424 1425 FAIL 1426 FAIL - Πρώτα να ελέγχετε αν η malloc επέστρεψε NULL και µετά να προσπαθείτε να προσπελάσετε τη δεσµευµένη µνήµη - Όταν διαβάζετε string

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής Στο εργαστήριο αυτό θα δούμε πώς ορίζονται και πώς χρησιμοποιούνται οι συμβολοσειρές στην C. Επίσης, θα μελετήσουμε κάποιες από τις συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα 5(γ): Εργαστηριακή Άσκηση Αναπλ. Καθηγητής: Κωνσταντίνος Στεργίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο 2018 2019 Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 1/2 - Προθεσμία: 18 Ιαν. 2019 Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι Εργαστήριο 8ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραμματισμός Ι Εργαστήριο 8ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Φορμαρισμένη είσοδος και έξοδος Πίνακες Αλφαριθμητικά Συναρτήσεις Προσοχή: Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση goto. Πριν ξεκινήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο 4 Σκελετοί Λύσεων

Φροντιστήριο 4 Σκελετοί Λύσεων Φροντιστήριο 4 Σκελετοί Λύσεων 1. Ο ζητούμενος ΑΤΔ μπορεί να υλοποιηθεί ως εξής: (i) Διαδοχική χορήγηση μνήμης Υποθέτουμε ότι οι λίστες μας έχουν μέγιστο μέγεθος max και χρησιμοποιούμε τη δομή type elements[max];

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, Εαρινό εξάμηνο Οι σημειώσεις βασίζονται στα συγγράμματα: A byte of Python (ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 1 ο ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Οι ασκήσεις αυτού του φυλλαδίου καλύπτουν τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Master Mind εφαρμογή στη γλώσσα προγραμματισμού C

Master Mind εφαρμογή στη γλώσσα προγραμματισμού C Master Mind εφαρμογή στη γλώσσα προγραμματισμού C Φεβρουάριος/Μάρτιος 2013 v. 0.1 Master-mind: κανόνες παιχνιδιού Στο master mind χρειάζεται να παράγονται κάθε φορά 4 τυχαία σύμβολα από ένα πλήθος 6 διαφορετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής Στο εργαστήριο αυτό θα δούμε πώς ορίζονται και πώς χρησιμοποιούνται οι συμβολοσειρές στην C. Επίσης, θα μελετήσουμε κάποιες από τις συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

lab13grades Άσκηση 2 -Σωστά απελευθερώνετε ολόκληρη τη λίστα και την κεφαλή

lab13grades Άσκηση 2 -Σωστά απελευθερώνετε ολόκληρη τη λίστα και την κεφαλή ΑΕΜ ΒΑΘΜΟΣ ΣΧΟΛΙΑ 00497 -Δεν ελέγχετε αν η createlist εκτελλέστικε σωστά και δεν τερµατίζετε το πρόγραµµα σε διαφορετική -Σωστά βρίσκετε το σηµείο στο οποίο πρέπει να προστεθεί ο κόµβος. -Σωστά τερµατίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιείται για να αποφασίσει το πρόγραμμα αν θα κάνει κάτι σε ένα σημείο της εκτέλεσής του, εξετάζοντας αν ισχύει ή όχι μια συνθήκη.

Χρησιμοποιείται για να αποφασίσει το πρόγραμμα αν θα κάνει κάτι σε ένα σημείο της εκτέλεσής του, εξετάζοντας αν ισχύει ή όχι μια συνθήκη. Εργαστήριο 4: 4.1 Η Δομή Ελέγχου if Χρησιμοποιείται για να αποφασίσει το πρόγραμμα αν θα κάνει κάτι σε ένα σημείο της εκτέλεσής του, εξετάζοντας αν ισχύει ή όχι μια συνθήκη. Γενική Μορφή: Παρατηρήσεις:

Διαβάστε περισσότερα

Sheet2. Σωστή, και µπράβο που µεριµνήσατε για λίστες διαφορετικών µεγεθών.

Sheet2. Σωστή, και µπράβο που µεριµνήσατε για λίστες διαφορετικών µεγεθών. Α.Μ. ΒΑΘΜΟΣ ΣΧΟΛΙΑ Δεν κάνει compile και το λάθος είναι σηµαντικό: Το head1 είναι δείκτης σε struct, εποµένως η προσπέλαση πεδίου γίνεται 321 FAIL µε head1->next και όχι head1.next. Επιπλέον, έχετε λάθος

Διαβάστε περισσότερα

Δομή Προγράμματος C++, Χειρισμός Μεταβλητών και Συναρτήσεις Εισόδου - Εξόδου

Δομή Προγράμματος C++, Χειρισμός Μεταβλητών και Συναρτήσεις Εισόδου - Εξόδου Εργαστήριο 2: Δομή Προγράμματος C++, Χειρισμός Μεταβλητών και Συναρτήσεις Εισόδου - Εξόδου Ο σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της Γλώσσας Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ - ΜΕΡΟΣ Γ'

ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ - ΜΕΡΟΣ Γ' ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ - ΜΕΡΟΣ Γ' ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Προθεσµία : ΚΥΡΙΑΚΗ 22/11/09, 23:59 Στόχοι Οι στόχοι αυτού του τµήµατος της εργασίας είναι: Εισαγωγή κίνησης Αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ Ι (Χρήση της C) 6 η Θεωρία ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

Προγραμματισμός Η/Υ Ι (Χρήση της C) 6 η Θεωρία ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ Προγραμματισμός Η/Υ Ι (Χρήση της C) 6 η Θεωρία ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ Σκοπός του μαθήματος Σκοπός του παρόντος μαθήματος είναι να μάθετε να κάνετε εισαγωγή δεδομένων σε πίνακες και περαιτέρω επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική Ενότητα 3: Εισαγωγή και Εμφάνιση Δεδομένων Νικόλαος Στεργιούλας Τμήμα Φυσικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ - ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ

1 ο ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ - ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ Δ.Π.Θ. - Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Ακαδ. έτος 2017-2018 Τομέας Συστημάτων Παραγωγής Εξάμηνο A Αναπληρωτής Καθηγητής Στέφανος Δ. Κατσαβούνης 03 ΟΚΤ 2017 ΜΑΘΗΜΑ : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματίζοντας τις βασικές αριθμητικές πράξεις 2 ο Γυμνάσιο Παλλήνης Καθηγήτρια: Ευφροσύνη Σκιαδά Πρόσθεση Αφαίρεση Πολλαπλασιασμός Σύμβολα αριθμητικών πράξεων Διαίρεση Τι

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Προγραμματισμού Σε Γραφικό Περιβάλλον Φύλλο εργασίας 1 ο

Στοιχεία Προγραμματισμού Σε Γραφικό Περιβάλλον Φύλλο εργασίας 1 ο Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 Στοιχεία Προγραμματισμού Σε Γραφικό Περιβάλλον Φύλλο εργασίας 1 ο Λύστε στο Visual Basic Express 2010 τις παρακάτω ασκήσεις: 1. Να δημιουργήσετε ένα νέο Project του είδους Console

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2010 2011 Δ. Γουνόπουλος Ι. Ιωαννίδης Άσκηση 2: Υλοποίηση Ευρετηρίου Β+ Δένδρου Προθεσμία: 6 Ιουνίου 2011, 11:59μμ

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Δομές Δεδομένων. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Δομές Δεδομένων. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Δομές Δεδομένων. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ενότητα 5: Δείκτες και Δυναμική Δέσμευση- Αποδέσμευση Μνήμης στη C/ Υλοποίηση ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα με δείκτες /Ένα πακέτο για τον ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι Εργαστήριο 8ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Προγραμματισμός Ι Εργαστήριο 8ο Ακαδ. Έτος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Στόχοι Φορμαρισμένη είσοδος και έξοδος Πίνακες Αλφαριθμητικά Συναρτήσεις Προσοχή: Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση goto. Πριν ξεκινήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Α. unsigned int Β. double. Γ. int. unsigned char x = 1; x = x + x ; x = x * x ; x = x ^ x ; printf("%u\n", x); Β. unsigned char

Α. unsigned int Β. double. Γ. int. unsigned char x = 1; x = x + x ; x = x * x ; x = x ^ x ; printf(%u\n, x); Β. unsigned char ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Β Περιόδου 2015 (8/9/2015) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ 9.1 Εντολές Εισόδου/εξόδου Στην Pascal, 1. Tα δεδομένα των προγραμμάτων λαμβάνονται: είτε από το πληκτρολόγιο είτε από ένα αρχείο με τη χρήση των διαδικασιών read και readln,

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι

Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Χρήστος Γκόγκος ΤΕΙ Ηπείρου Χειμερινό Εξάμηνο 2014-2015 Παρουσίαση 19 Hashing - Κατακερματισμός 1 / 23 Πίνακες απευθείας πρόσβασης (Direct Access Tables) Οι πίνακες απευθείας

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι Δεδομένων Είσοδος/Έξοδος

Τύποι Δεδομένων Είσοδος/Έξοδος Εργαστήριο 2 ο Τύποι Δεδομένων Είσοδος/Έξοδος Εισαγωγή Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εισαγωγή μας στους τύπους δεδομένων της C και η εξοικείωση μας με συναρτήσεις του ρεπερτορίου της ANSI C σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 22: Τεχνικές Κατακερματισμού I (Hashing)

Διάλεξη 22: Τεχνικές Κατακερματισμού I (Hashing) Διάλεξη 22: Τεχνικές Κατακερματισμού I (Hashing) Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Ανασκόπηση Προβλήματος και Προκαταρκτικών Λύσεων Bit Διανύσματα Τεχνικές Κατακερματισμού & Συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τ Μ Η Μ Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τ Μ Η Μ Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τ Μ Η Μ Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ ΕΠΛ 035 - ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2017-2018 Υπεύθυνος εργαστηρίου: Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΝΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΝΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΝΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 2016-2017 ΕΡΓΑΣΙΑ 1 (JAVA) Παράδοση 26/4/2017 Στα πλαίσια της εργασίας θα υλοποιηθεί ένα απλοϊκό πρόγραμμα κρατήσεων Ξενοδοχείων. Για απλοποίηση θα περιοριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές εντολές για ανάγνωση/εγγραφή

Εναλλακτικές εντολές για ανάγνωση/εγγραφή Εναλλακτικές εντολές για ανάγνωση/εγγραφή Ανάγνωση από το πληκτρολόγιο και εγγραφή στην οθόνη γίνεται με τις εντολές Εναλλακτικές μορφές είναι οι Οι τελευταίες μπορούν να επεκταθούν για ανάγνωση και εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα