Επιμέλεια: Χρήστος Χαρμπής. Φυσική Ε Τάξης - Επανάληψη 6 ης Ενότητας: Ηλεκτρισμός. -Θεωρία, παρουσιάσεις, ασκήσεις, επαναληπτικά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιμέλεια: Χρήστος Χαρμπής. Φυσική Ε Τάξης - Επανάληψη 6 ης Ενότητας: Ηλεκτρισμός. -Θεωρία, παρουσιάσεις, ασκήσεις, επαναληπτικά"

Transcript

1 Επιμέλεια: Χρήστος Χαρμπής Φυσική Ε Τάξης - Επανάληψη 6 ης Ενότητας: Ηλεκτρισμός -Θεωρία, παρουσιάσεις, ασκήσεις, επαναληπτικά

2

3 Τον ηλεκτρισμό δεν τον έφτιαξε ο άνθρωπος. Ηλεκτρικά φαινόμενα υπάρχουν από πολύ παλιά στη Γη. Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι μας λειτουργούν με ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ. Στις ηλεκτρικές συσκευές η ηλεκτρική ενέργεια αλλάζει μορφές, δηλαδή γίνεται θερμότητα (ζέστη) στο θερμοσίφωνα ή στο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας, γίνεται φως στις λάμπες ή στην τηλεόραση, ή γίνεται κινητική ενέργεια στους ανεμιστήρες ή στο πλυντήριο. ηλ εκτρ ικό ρ Όταν τα ελεύθερα ηλεκτρόνια πηγαίνουν από το ένα μέρος στο άλλο έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα Για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να υπάρχει κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα. Το ηλεκτρικό κύκλωμα έχει : 1) αγωγούς, μέσα από τους οποίους περνάει το ηλεκτρικό ρεύμα, 2) πηγή που σπρώχνει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν, 3) διακόπτη για να ανοίγουμε ή να κλείνουμε το ρεύμα 4) ηλεκτρική συσκευή όπως μια κουζίνα. Παράλληλη σύνδεση Στην παράλληλη σύνδεση οι ηλεκτρικές συσκευές συνδέονται παράλληλα. Αν κλείσουμε μια συσκευή, οι άλλες συσκευές συνεχίζουν να λειτουργούν. Οι ηλεκτρικές συσκευές και οι λάμπες στα σπίτια μας είναι συνδεδεμένες παράλληλα. Σύνδεση σε σειρά Στη σύνδεση σε σειρά οι ηλεκτρικές συσκευές συνδέονται η μία μετά την άλλη. Αν κλείσουμε μία συσκευή, σταματάει και το ηλεκτρικό ρεύμα και στις άλλες συσκευές και μετά σταματάνε να λειτουργούν όλες οι συσκευές. Ερώτηση για το σχολείο Από πού έρχεται το ρεύμα στο σπίτι μας από το δίκτυο της ΕΥΑΘ ή της ΔΕΗ; eva-edu

4 Ηλεκτρισμός Ο εκπαιδευτικός: Τουλιόπουλος Φώτης

5 Τι είναι ηλεκτρισμός Ο ηλεκτρισμός είναι μια μορφή ενέργειας Το όνομα ηλεκτρισμός προέρχεται από το αρχαίο ήλεκτρον (κεχριμπάρι) Ο όρος ηλεκτρισμός είναι ένας πολύ γενικός όρος. Μπορεί να περιγραφεί ως ροή ενέργειας μέσα στην ύλη. Σε μερικά σώματα όπως τα μέταλλα, τα ηλεκτρόνια της εξωτερικής στοιβάδας έλκονται χαλαρά από τον πυρήνα και έτσι μπορούν εύκολα να μετακινηθούν. Όταν υπάρχει μετακίνηση αυτών των ηλεκτρονίων μεταξύ των ατόμων της ύλης, έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Ηλεκτρισμός: μορφή ενέργειας Ηλεκτρικό ρεύμα: οφείλεται στην ύπαρξη ελεύθερων ηλεκτρονίων που κινούνται μέσα στην ύλη Ο ηλεκτρισμός υπάρχει στη φύση. Δεν είναι ανθρώπινη εφεύρεση, αντίθετα με το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο είναι.

6 Στατικός ηλεκτρισμός Ο στατικός ηλεκτρισμός αποτελεί ιδιότητα της ύλης Πολλές φορές τιναζόμαστε όταν αγγίξουμε το πόμολο της πόρτας ή την πόρτα ενός αυτοκινήτου. Αυτό που αισθανόμαστε είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. Ο στατικός ηλεκτρισμός οφείλεται στη συσσώρευση ή στο έλλειμμα στοιχειωδών σωματιδίων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα σωματίδια αυτά μπορούν να μετακινηθούν εύκολα από ή προς το σώμα, όταν για παράδειγμα το τρίβουμε με ένα άλλο.

7 Στατικός ηλεκτρισμός Τα ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα λέγονται ιόντα (κατιόντα και ανιόντα) Σε κάθε άτομο υπάρχει ο πυρήνας που αποτελείται από νετρόνια (ηλεκτρικά ουδέτερα) και πρωτόνια (θετικά φορτισμένα). Γύρω από τον πυρήνα κινούνται τα ηλεκτρόνια (αρνητικά φορτισμένα). Όταν ο αριθμός των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων είναι ίδιος, τότε το άτομο είναι ηλεκτρικά ουδέτερο. Ένα άτομο ηλεκτρίζεται όταν χάνει ηλεκτρόνια ή όταν κερδίζει Θετικά φορτισμένο άτομο (κατιόν) Αρνητικά φορτισμένο άτομο (ανιόν)

8 Πώς ένα σώμα αποκτά ηλεκτρικά φορτία Ένα σώμα αποκτά ηλεκτρικά φορτία με την τριβή Τρίβουμε μία γυάλινη ράβδο με ένα μεταξωτό πανί: Όταν τρίβεται το ύφασμα με τη γυάλινη ράβδο, ηλεκτρόνια φεύγουν από τη ράβδο και καταλήγουν στο ύφασμα. Έλλειμμα ηλεκτρονίων. Τα πρωτόνια είναι περισσότερα και έτσι η ράβδος φορτίζεται θετικά Το ύφασμα έχει περίσσεια ηλεκτρονίων. Τα ηλεκτρόνια είναι τώρα περισσότερα από το πρωτόνια και έτσι το ύφασμα είναι φορτισμένο αρνητικά.

9 Ηλεκτροσκόπιο Με το ηλεκτροσκόπιο ανιχνεύουμε αν ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο Είναι φτιαγμένο από ένα δοχείο στο οποίο υπάρχουν δύο λεπτά μεταλλικά φύλλα και τα οποία συνδέονται με έναν μεταλλικό Δίσκο που βρίσκεται έξω από το δοχείο. Όταν ακουμπήσουμε ένα φορτισμένο σώμα στο δίσκο, τότε τα φύλλα φορτίζονται ομώνυμα και έτσι απωθούνται. Όταν επομένως δούμε τα δύο φύλλα να απομακρύνονται το ένα από το άλλο, τότε έχουμε ακουμπήσει ένα ηλεκτρικά φορτισμένο σώμα.

10 Ηλεκτρικό κύκλωμα Ένα απλό κύκλωμα περιλαμβάνει μια πηγή ρεύματος, μία ή περισσότερες λυχνίες και καλώδια. Για να διαπεράσει το ηλεκτρικό ρεύμα τις λυχνίες θα πρέπει να είναι ενωμένες μέσω καλωδίων και με τους δύο πόλους της πηγής, δηλαδή το ρεύμα να κάνει έναν κύκλο, γι αυτό και η λέξη κύκλωμα. Για να σχεδιάσουμε ένα κύκλωμα κάνουμε χρήση των παρακάτω συμβόλων: Το λαμπάκι ανάβει στην πρώτη εικόνα γιατί το κύκλωμα είναι κλειστό, ενώ στη δεύτερη δεν ανάβει επειδή είναι ανοιχτό

11 Πότε ανάβει το λαμπάκι Η λάμπα πυρακτώσεως έχει ένα συρματάκι από το οποίο πρέπει να περάσει ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να φωτοβολήσει. Σε κάθε λάμπα υπάρχουν τα χαρακτηριστικά που φαίνονται στη διπλανή εικόνα. Για να φωτοβολήσει η λάμπα θα πρέπει να περάσει ηλεκτρικό ρεύμα από το μεταλλικό νήμα πυράκτωσης. Τότε το νήμα θερμαίνεται και φωτοβολεί. Το νήμα δεν καίγεται διότι δεν υπάρχει οξυγόνο στο γυάλινο περίβλημα. Για να ανάψει ένα λαμπάκι θα πρέπει να συνδεθεί σωστά η μεταλλική βάση του, με μια πηγή ρεύματος.

12 Σύνδεση σε σειρά ή παράλληλα Υπάρχουν δύο τρόποι να δημιουργήσουμε ένα κύκλωμα. ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ Οι συσκευές σε ένα κύκλωμα μπορούν να συνδεθούν σε σειρά όπως παρακάτω: ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ Οι συσκευές σε ένα κύκλωμα μπορούν να συνδεθούν παράλληλα: Όταν συνδέονται σε σειρά, δηλαδή η μια μετά την άλλη, χρησιμοποιούν το ίδιο ρεύμα και αν μια συσκευή πάψει να λειτουργεί, τότε όλες οι συσκευές που βρίσκονται στο ίδιο κύκλωμα παύουν και αυτές να λειτουργούν. Στο παραπάνω κύκλωμα αν καεί ένα λαμπάκι τότε θα πάψει και το άλλο να φωτοβολεί. Παλιά τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου ήταν σε σειρά. Όταν καιγόταν ένα Όταν συνδέονται παράλληλα, τότε βρίσκονται σε διαφορετικό ανεξάρτητα ηλεκτρικά κυκλώματα και λειτουργούν χρησιμοποιώντας διαφορετικό ηλεκτρικό ρεύμα. Αν μία συσκευή πάψει να λειτουργεί, τότε οι υπόλοιπες, που βρίσκονται σε άλλα κυκλώματα λειτουργούν κανονικά. Γι αυτό το λόγο οι συνδέσεις των ηλεκτρικών συσκευών στα σπίτια μας είναι παράλληλες.

13 Ηλεκτρικό ρεύμα Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η κίνηση ηλεκτρικών φορτίων Το ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα κλειστό κύκλωμα ρέει από το θετικό στον αρνητικό πόλο. Σε κάποια υλικά όπως τα μέταλλα, υπάρχουν κάποια ηλεκτρόνια που κινούνται ελεύθερα από άτομο σε άτομο. Η ηλεκτρική πηγή αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν Ηλεκτρικό ρεύμα λέγεται η κατευθυνόμενη κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων. προς μία κατεύθυνση. Αυτή η κίνηση ονομάζεται ηλεκτρικό ρεύμα.

14 Αγωγοί και μονωτές Κάποια υλικά επιτρέπουν τη ροή του ρεύματος και άλλα όχι ΑΓΩΓΟΙ Υλικά όπως τα μέταλλα ή ο γραφίτης επιτρέπουν στο ηλεκτρικό ρεύμα να τα διαπεράσει. Αυτά ονομάζονται αγωγοί. Οι αγωγοί μας χρειάζονται όταν θέλουμε να κατασκευάσουμε κυκλώματα. Το ανθρώπινο σώμα είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος. Αγωγοί ΜΟΝΩΤΕΣ Υλικά όπως το ξύλο ή το πλαστικό δεν επιτρέπουν το ρεύμα να περάσει από μέσα τους. Αυτά ονομάζονται μονωτές. Οι μονωτές είναι χρήσιμοι όταν θέλουμε να προφυλαχτούμε από το ηλεκτρικό ρεύμα. Μονωτές Γραφίτης Ατσάλι Αλουμίνιο Καουτσούκ Γυαλί Πλαστικό Χαλκός Άργυρος Αλατόνερο Ξύλο Ύφασμα Πορσελάνη

15 Διακόπτης Μας επιτρέπει να ελέγχουμε τη ροή του ρεύματος Μας είναι απαραίτητο να μπορούμε να ελέγξουμε τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να τη διακόπτουμε όταν δε θέλουμε να λειτουργεί μια συσκευή (π.χ. η λάμπα του δωματίου μας). Για να το επιτύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε έναν διακόπτη. Αυτό που κάνει ο διακόπτης είναι να παρεμβάλλει Προσοχή! Όταν ο διακόπτης είναι κλειστός, τότε το κύκλωμα έχει κλείσει και διαρρέεται από ρεύμα. Όταν ο διακόπτης είναι ανοιχτός, τότε το κύκλωμα είναι ανοιχτό και δεν διαρρέεται από ρεύμα. αέρα ανάμεσα σε δύο σημεία του μεταλλικού αγωγού και έτσι να σταματάει η ροή των ηλεκτρονίων.

16 Το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να γίνει επικίνδυνο Το ανθρώπινο σώμα είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος Εάν μας διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα μεγάλης έντασης τότε υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης στο σώμα μας. Πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε το σώμα μας μέρος ενός ηλεκτρικού κυκλώματος. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε με τα χέρια μας γυμνά καλώδια ή να χειριζόμαστε συσκευές με υγρά χέρια. Όταν μας διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα, τότε παθαίνουμε ηλεκτροπληξία. Εάν το ρεύμα είναι αρκετά ισχυρό, τότε η καρδιά μας μπορεί να σταματήσει να χτυπά. Σε περίπτωση ατυχήματος, κατεβάζουμε το γενικό διακόπτη και καλούμε σε βοήθεια. Ηλεκτροπληξία μπορεί να πάθουμε και από κεραυνό. Γι αυτό είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

17 Ασφάλεια Οι ασφάλειες του σπιτιού μας είναι αυτόματοι διακόπτες Το ηλεκτρικό ρεύμα ακολουθεί πάντα την πορεία με τη μικρότερη αντίσταση. Αυτή η πορεία, η οποία ονομάζεται βραχυκύκλωμα, δεν είναι επιθυμητή και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ακόμη και πυρκαγιά. Για να το αποφύγουμε αυτό έχουμε τοποθετήσει στα σπίτια μας ασφάλειες. Πρόκειται για διακόπτες που σταματούν τη ροή του ρεύματος όταν η έντασή του γίνει μεγαλύτερη από την επιτρεπτή. Με λίγα λόγια οι ασφάλειες είναι αυτόματοι διακόπτες που φροντίζουν για την ασφάλεια του σπιτιού μας.

18 ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ Πέτρος Γεωργιάδης Σύμβουλος Επιστήμης, Υ.Π.Π.

19 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ: μεγάλος φίλος Δεκάδες συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρισμό, κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη! ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ: μεγάλος εχθρός Ο ηλεκτρισμός όμως σκοτώνει όταν δεν παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!! Ποτέ ΔΕΝ δοκιμάζουμε πειράματα με τον ηλεκτρισμό στο σπίτι!

20 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ! Η μπαταρία έχει δύο πόλους θετικός πόλος αρνητικός πόλος

21 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ! διακόπτης ρευματοδότης ρευματολήπτης ΟΧΙ πρίζες!!

22 Ηλεκτρικά κυκλώματα κλειστό κύκλωμα Η λάμπα ανάβει! ανοικτό κύκλωμα Η λάμπα ΔΕΝ ανάβει!

23 Κλειστό ή ανοικτό κύκλωμα; κλειστό ανοικτό

24 Aνάβει το λαμπάκι; Γιατί; Α Β Γ

25 Ηλεκτρόνια Μέσα στα καλώδια υπάρχουν πολλά ελεύθερα ηλεκτρόνια. Η μπαταρία σπρώχνει αι κινεί τα ηλεκτρόνια που υπάρχουν μέσα στα καλώδια.

26 Πώς κινούνται τα ηλεκτρόνια; Ας δούμε ένα παράδειγμα που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε: Τα ηλεκτρόνια κινούνται μέσα στα καλώδια όπως οι κρίκοι της αλυσίδας του ποδηλάτου σας! Μόλις ξεκινήσει ο ένας κρίκος να κινείται, ξεκινούν και όλοι οι άλλοι προς την ίδια κατεύθυνση! Με τον ίδιο τρόπο, μόλις ξεκινήσει ένα ηλεκτρόνιο να κινείται, ξεκινούν να κινούνται και όλα τα άλλα προς την ίδια κατεύθυνση!

27 Θα ανάψει ή δε θα ανάψει; Μπορείτε να βοηθήσετε; Η καμένη λάμπα δε θα ανάψει γιατί καταστράφηκε! Η άλλη θα ανάψει μια χαρά! Σοβαρά; Εγώ νομίζω ότι δε θα ανάψει καμιά από τις δύο. Δυσκολεύομαι όμως να το εξηγήσω Διαφωνώ και με τους δύο! Η καμένη λάμπα θα ανάψει γιατί είναι πιο κοντά στην μπαταρία! Γιάννης Κώστας Έλλη

28 Παρατηρήστε τις δύο λάμπες. Ποια από τις δύο είναι καμένη ; Α Β Τι συνέβηκε στην καμένη λάμπα; Τι συνέβηκε στο κύκλωμα;

29 Θωμάς Έντισον Εφευρέτης του ηλεκτρικού λαμπτήρα Η εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα από τον Έντισον άλλαξε τη ζωή όλης της ανθρωπότητας! Μπορείτε να σκεφτείτε γιατί;

30 Ερώτηση Αντί να αφαιρώ τα καλώδια ή τη μπαταρία κάθε φορά, υπάρχει κάποιος πιο εύκολος τρόπος να ανοίγω και να κλείνω το κύκλωμα; Με άλλα λόγια Πώς μπορώ εύκολα να κάνω τη λάμπα να ανάβει και να σβήνει;

31 Διακόπτης Ο διακόπτης ονομάζεται έτσι γιατί μπορεί να διακόπτει τη ροή των ηλεκτρονίων Eικόνες έχουν ληφθεί από το λογισμικό Virtual Labs Electricity

32 Ο διακόπτης λειτουργεί όπως μια γέφυρα! Όταν η γέφυρα είναι κλειστή τα αυτοκίνητα περνούν Όταν η γέφυρα είναι ανοικτή τα αυτοκίνητα σταματούν Μπορείτε τώρα να εξηγήσετε πώς λειτουργεί ο διακόπτης;

33 Διαμέρισμα στη Λευκωσία καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στις 2 τα χαράματα. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος κοιμόταν και δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την πυρκαγιά. Η πυροσβεστική υπηρεσία απέδωσε τα αίτια της πυρκαγιάς σε βραχυκύκλωμα ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ α) Τι είναι το βραχυκύκλωμα; β) Πώς προκαλείται βραχυκύκλωμα και γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά;

34 Βραχυκύκλωμα Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν βραχύ: το σύντομο Όταν λοιπόν τα ηλεκτρόνια βρίσκουν πιο εύκολο δρόμο για να επιστρέψουν πιο σύντομα στην μπαταρία, τότε δημιουργείται βραχυκύκλωμα, δηλαδή ένα πιο σύντομο κύκλωμα. Η λάμπα ΔΕΝ ανάβει!!

35 Τηκόμενη ασφάλεια Παρατηρήστε προσεκτικά το εσωτερικό της ασφάλειας Α Β Eικόνες έχουν ληφθεί από το λογισμικό Virtual Labs Electricity Από την ασφάλεια Β, πέρασε ηλεκτρικό ρεύμα μεγαλύτερης έντασης από το κανονικό Στην περίπτωση της ασφάλειας Β, το κύκλωμα είναι ΑΝΟΙΚΤΟ

36 Αγωγοί και μονωτές Τα υλικά που έχουν πολλά ελεύθερα ηλεκτρόνια λέγονται καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού Οι αγωγοί επιτρέπουν στο ηλεκτρικό ρεύμα να περνά από μέσα τους!

37 Αγωγοί και μονωτές Τα υλικά που έχουν λίγα ελεύθερα ηλεκτρόνια λέγονται κακοί αγωγοί του ηλεκτρισμού ή μονωτές. Οι μονωτές ΔΕΝ επιτρέπουν στο ηλεκτρικό ρεύμα να περνά από μέσα τους

38 Μπορείτε να ξεχωρίσετε τους αγωγούς από τους μονωτές;

39 Ο κύριος Κώστας είναι ηλεκτρολόγος. Έχει τα γενέθλιά του και η κόρη του η Μαρίνα σκέφτεται να του πάρει για δώρο ένα νέο εργαλείο για τη δουλειά του. Δυσκολεύεται όμως να διαλέξει! Μπορείτε να τη βοηθήσετε; ΤΙΜΗ: 7 ΤΙΜΗ: 7

40

41 Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007 Τμήμα Ε2 1. Συμπληρώνω τα κενά των προτάσεων: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρικών φορτίων: Το φορτίο των. Το φορτίο των. 2. Παρατηρώ τις εικόνες και συμπληρώνω τις προτάσεις: έλκονται γιατί.. 3. Συμπληρώνω: απωθούνται γιατί... ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΣ Πότε λέμε ότι μια λάμπα έχει «καεί»; Συμπλήρωσε την εικόνα για να δείξεις ότι η λάμπα είναι «καμένη». ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

42 Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007 Τμήμα Ε2 5. Παρατήρησε με προσοχή τους οκτώ (8) παρακάτω διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης. Σύμφωνα με όσα έχουμε μάθει στο κεφάλαιο «Ηλεκτρισμός», σε ποιους απ αυτούς θα ανάψει το λαμπάκι; Το λαμπάκι ανάβει:. Το λαμπάκι δεν ανάβει:.. Συμπέρασμα Το λαμπάκι ανάβει μόνο όταν Χρησιμοποίησε τις λέξεις: επαφή, μπαταρία, πόλος, καλώδιο 6. Συμπλήρωσε τον παρακάτω πίνακα: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ κουταλάκι ΥΛΙΚΟ ατσάλι ΤΟ ΛΑΜΠΑΚΙ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΛΑΜΠΑΚΙ ΔΕΝ ΑΝΑΒΕΙ ποτήρι γυαλί δαχτυλίδι άργυρος καλαμάκι πλαστικό λαστιχάκι καουτσούκ κλαδί ξύλο σύρμα από καλώδιο χαλκός μολύβι ξυσμένο από τις δυο άκρες γραφίτης μπλουζάκι αλουμινόφυλλο ύφασμα αλουμίνιο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

43 Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007 Τμήμα Ε2 7. Γιατί οι πρίζες και τα φις κατασκευάζονται από πλαστικό; Από τι υλικό πρέπει να κατασκευάζονται οι λαβές των εργαλείων του ηλεκτρολόγου; Εξήγησε την απάντησή σου Στα παρακάτω σκίτσα εμφανίζονται κάποιες επικίνδυνες ενέργειες. Γράψε τι δεν πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση:... ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

44 Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007 Τμήμα Ε2 10. Σχεδίασε το σκίτσο ενός κυκλώματος που να περιλαμβάνει :λαμπάκι, μπαταρία και διακόπτη, όταν ο διακόπτης είναι ανοικτός και όταν είναι κλειστός. 11. Σχεδίασε το σκίτσο ενός κυκλώματος με δύο λάμπες συνδεδεμένες σε σειρά και ένα άλλο με παράλληλη σύνδεση: ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

45 ΟΝΟΜΑ : ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ Ε ΕΝΟΤΗΤΑ 6 Η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΜΟΥ 1. Συμπληρώνω τα κενά των προτάσεων: ( ΒΑΘΜΟΙ 10 ) Υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρικών φορτίων: Το φορτίο των. Το φορτίο των. 2. Συμπληρώνω: ( ΒΑΘΜΟΙ 10 ) ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΣ Παρατήρησε με προσοχή τους οκτώ (8) παρακάτω διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης. Σύμφωνα με όσα έχουμε μάθει στο κεφάλαιο «Ηλεκτρισμός», σε ποιους απ αυτούς θα ανάψει το λαμπάκι; ( ΒΑΘΜΟΙ 20 ) Το λαμπάκι ανάβει:. Το λαμπάκι δεν ανάβει:.. Συμπέρασμα Το λαμπάκι ανάβει μόνο όταν.... ΗΡΩ

46 4. Ποια υλικά ονομάζονται αγωγοί και ποια μονωτές ; ( ΒΑΘΜΟΙ 10 ) 5. Αντιστοιχίστε : ( ΒΑΘΜΟΙ 10 ) ανθρώπινο σώμα πλαστικό ξύλο νερό ύφασμα χαλκός πορσελάνη γραφίτης Αγωγός Μονωτής 6. Από τι υλικό πρέπει να κατασκευάζονται οι λαβές των εργαλείων του ηλεκτρολόγου; Εξήγησε την απάντησή σου. ( ΒΑΘΜΟΙ 20 ) Πότε μια σύνδεση ονομάζεται σύνδεση σε σειρά και πότε παράλληλη; Στη συνέχεια σχεδιάζω τις δυο διαφορετικές συνδέσεις: ( ΒΑΘΜΟΙ 20 ) Στη σύνδεση σε σειρά Στην παράλληλη σύνδεση... Σύνδεση σε σειρά ΣΧΕΔΙΑΣΗ Παράλληλη σύνδεση ΗΡΩ

47 ΦΥΣΙΚΗ 9 ο Δημ. Σχ. Αθηνών Τάξη: Ε 2 Όνομα: ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις μπορείς να συμβουλευτείς και τα βιβλία σου. Ο χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου είναι Κατασκεύασε το σκίτσο του κυκλώματος της εικόνας: (μον.3) 2. Ποια από τα τρία εργαλεία είναι κατάλληλα για ηλεκτρολογικές εργασίες; Γιατί;.. (μον.3) 3α. 3β. Κατασκεύασε το σκίτσο του κάθε κυκλώματος: 3α. (μον.3) 3β. (μον.3) Πώς ονομάζεται η σύνδεση του κυκλώματος 3α και πώς η σύνδεση του κυκλώματος 3β; Ποιος τύπος σύνδεσης (και γιατί) χρησιμοποιείται συνήθως στα σπίτια μας; (μον.6) Γιώργος Κατσαούνος

48 4. Σωστό (Σ) ή λάθος (Λ); Ο ηλεκτρισμός πήρε το όνομά του από τη λέξη «ηλεκτρόνιο»... Ο Δημόκριτος ήταν ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ύλη αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια που δε διαιρούνται, τα άτομα... Τα άτομα αποτελούνται από πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια.... Τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια αποτελούν τον πυρήνα του ατόμου... Τα ηλεκτρόνια είναι φορτισμένα αρνητικά... Τα ηλεκτρόνια που κινούνται γύρω από άλλα ηλεκτρόνια ονομάζονται ελεύθερα... Το ανθρώπινο σώμα είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος... Οι μπαταρίες έχουν δύο πόλους, το βόρειο και το νότιο... Οι ασφάλειες μάς προστατεύουν από τα βραχυκυκλώματα... Οι ημιαγωγοί είναι «μισοί» αγωγοί, δηλ. δεν είναι τόσο καλοί αγωγοί... (μον.10) 5. Συμπλήρωσε τις φράσεις: Τα βασικά στοιχεία ενός ηλεκτρικού κυκλώματος είναι:., μέσα από τους οποίους ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα,.. που αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν, με τον οποίο μπορούμε να διακόψουμε τη ροή του ρεύματος και η ηλεκτρική συσκευή. Αγωγοί είναι όλα εκείνα τα υλικά, μέσα από τα οποία το. ρέει εύκολα. Αγωγοί είναι όλα τα (π.χ. χαλκός, σίδηρος). Αντίθετα, τα υλικά μέσα από τα οποία δεν είναι δυνατή η ροή του., ονομάζονται Τέτοια υλικά είναι, για παράδειγμα, το.., το και τα.. Ηλεκτρικές πηγές είναι: - αυτές που μετατρέπουν χημική ενέργεια σε ηλεκτρική, δηλ. οι.. - αυτές που λειτουργούν με ενέργεια από την καύση λιγνίτη ή με την ενέργεια του νερού που πέφτει από ψηλά, δηλ. οι. - αυτές που μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική, δηλ. οι - αυτές που μετατρέπουν την ενέργεια από το φως του Ήλιου σε ηλεκτρική, δηλ. οι (μον.14) 6. Παρατήρησε τις εικόνες και σημείωσε με λίγα λόγια τον κίνδυνο που κρύβεται πίσω από κάθε ενέργεια: (μον.8) (ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΩΝ: / 50) Γιώργος Κατσαούνος

49 Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικής Ηλεκτρισμός Όνομα: Επώνυμο: Ημερομηνία: Τμήμα: Υπογραφή γονέα: Ζήτημα 2 ο Ποια είναι τα βασικά στοιχεία ενός ηλεκτρικού κυκλώματος; Σχεδιάστε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα με δυο συσκευές που συνδέονται παράλληλα και ένα σε σειρά. Ζήτημα 1 ο παράλληλη σε σειρά Ζήτημα 3 ο Πως συμπεριφέρονται δυο σώματα τα οποία είναι όμοια φορτισμένα και πως δυο σώματα τα οποία είναι αντίθετα φορτισμένα Ποια υλικά ονομάζονται αγωγοί; Γράφω τρεις αγωγούς Ζήτημα 4 ο Σε καθεμία από τις παρακάτω προτάσεις να κυκλώσεις το Σ (σωστό) ή το Λ (λάθος). Το ανθρώπινο σώμα είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος Σ Λ Οι ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να συνδεθούν σ ένα κύκλωμα είτε παράλληλα είτε σε σειρά Σ Λ Το σώμα από το οποίο φεύγουν ηλεκτρόνια φορτίζεται αρνητικά Σ Λ Το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει εύκολα μέσα από τα πλαστικά Σ Λ

50 Ζήτημα 5 ο Σχεδίασε μια μπαταρία κι ένα λαμπάκι. Σχεδίασε ακόμη δυο καλώδια, που να συνδέουν τη μπαταρία με το λαμπάκι, έτσι ώστε αυτό να φωτίζει. Ζήτημα 6 ο Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα; Ζήτημα 7 ο Σε καθεμία από τις παρακάτω προτάσεις να κυκλώσεις το Σ (σωστό) ή το Λ (λάθος). Κάθε μπαταρία έχει δυο πόλους, το θετικό και τον αρνητικό Σ Λ Ο διακόπτης είναι στοιχείο του ηλεκτρικού κυκλώματος Σ Λ Σ ένα κύκλωμα σε σειρά ο διακόπτης πρέπει να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένη θέση για να ανοίγει και να κλείνει το κύκλωμα Σ Λ Όταν χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές κοντά σε νερό, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας Σ Λ Καλή ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε π ι τ υ χ ί α!!!

51 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Όνομα: Ημερομηνία: 28/02/ Σε ποιες από τις παρακάτω περιπτώσεις το λαμπάκι θα ανάψει; Το λαμπάκι ανάβει στις Το λαμπάκι δεν ανάβεις στις 2. Απαντώ στις παρακάτω ερωτήσεις με σαφήνεια: Δημήτριος Μπαλάσκας

52 3. Στον παρακάτω πίνακα σημειώνω ποιοι είναι αγωγοί και ποιοι μονωτές: 4. Σχεδίαση 5. Πότε μια σύνδεση ονομάζεται σύνδεση σε σειρά και πότε παράλληλη; Στη συνέχεια σχεδιάζω τις δυο διαφορετικές συνδέσεις: Στη σύνδεση σε σειρά Στην παράλληλη σύνδεση Δημήτριος Μπαλάσκας

53 Σύνδεση σε σειρά ΣΧΕΔΙΑΣΗ Παράλληλη σύνδεση Δημήτριος Μπαλάσκας

54 6. ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Ε ΤΑΞΗ ΟΝΟΜΑ: Κύκλωσε το σωστό: 1. Τα άτομα είναι μικροσκοπικά σωματίδια από τα οποία αποτελούνται τα σώματα. Σ Λ 2. Μονωτές ονομάζονται τα υλικά μέσα από τα οποία είναι δυνατή η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σ Λ 3. Αγωγοί ονομάζονται τα υλικά μέσα από τα οποία δεν είναι δυνατή η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σ Λ 4. Οι ασφάλειες μας προστατεύουν από τα βραχυκλώματα. Σ Λ 5. Τα άτομα αποτελούνται από τον πυρήνα και τα νετρόνια, που κινούνται γύρω από τον πυρήνα. Σ Λ 6. Ο πυρήνας αποτελείται από ηλεκτρόνια και πρωτόνια. Σ Λ 7. Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε την κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων των αγωγών. Σ Λ 8. Η ηλεκτρική πηγή αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν διακόπτοντας το ηλεκτρικό ρεύμα. Σ Λ 9. Διακόπτης ονομάζεται το στοιχείο ενός ηλεκτρικού κυκλώματος, με το οποίο μπορούμε να διακόπτουμε τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σ Λ 10. Όταν τρίβουμε δύο σώματα, μεταφέρονται ηλεκτρόνια από το ένα σώμα στο άλλο. Σ Λ 11. Όταν δύο σώματα είναι φορτισμένα όμοια, έλκονται, ενώ όταν είναι φορτισμένα διαφορετικά, απωθούνται. Σ Λ 12. Αν το σώμα μας αποτελέσει μέρος ενός κυκλώματος, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Σ Λ 13. Για να ανάψει ένα λαμπάκι, πρέπει να ενώσουμε τις επαφές του με τους πόλους μιας μπαταρίας. Έχουμε τότε ένα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα. Σ Λ 14. Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν με ενέργεια από το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ άλλες λειτουργούν με ενέργεια από μπαταρίες. Σ Λ Ιωαννίδης Νικόλαος

55 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΘΥΛΑΚΟΥ ΤΑΞΗ: Ε ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ερωτήσεις επανάληψης του κεφαλαίου «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. Από που πήρε το όνομά του ο ηλεκτρισμός; (σελ. 166) 2. Με τι λειτουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές; (169) 3. Ποια είναι τα μέρη μιας λάμπας; (171) 4. Από τι αποτελείται ένα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα; (175) 5. Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε εύκολα τα κυκλώματα; (178) 6. Από τι αποτελούνται τα σώματα; (182) 7. Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα; (182) 8. Ποια σώματα ονομάζουμε αγωγούς και ποια μονωτές; Να αναφέρεις μερικά (186) 9. Πώς είναι κατασκευασμένα τα καλώδια; (187) 10. Τι είναι το ανθρώπινο σώμα; Αγωγός ή μονωτής; Με ποιο πείραμα μπορείς να το αποδείξεις; ( ) 11. Να αναφέρεις μερικές επικίνδυνες ενέργειες σε σχέση με τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών. ( ) 12. Τι ονομάζουμε ηλεκτροπληξία; Τι κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση; (192) 13. Τι είναι ο διακόπτης; (196) 14. Σε ποιες περιπτώσεις έχουμε βραχυκύκλωμα; ( ) 15. Γιατί χρησιμοποιούμε την ασφάλεια; Ποια είναι τα μέρη της; (202) 16. Τι γίνεται όταν τρίβουμε δυο σώματα; Ποιες περιπτώσεις υπάρχουν; ( ) 17. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αστραπής και κεραυνού; (213) 18. Τι είναι το αλεξικέραυνο; (213)

56 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ Ενότητα: ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Όνομα: Επίθετο 1. Ένωσε το σωστό Άτομα η κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων αγωγοί σπρόχνει τα ελέυθερα ηλεκτρόνια προς το λαμπακι ηλεκτρικό ρεύμα είναι τα υλικά στα οποία περνάει ηλεκτρικό ρεύμα ηλεκτρική πηγή είναι μικρά σωματίδια 2. Συμπλήρωσε τα κενά Όταν τρίβουμε 2 σώματα τα μεταφέρονται από το ένα σώμα στο άλλο. Όταν 2 σώματα είναι όμοια φορτισμένα. Ενώ όταν είναι διαφορετικά φορτισμένα.. Οι μας προστατεύουν από τα βραχυκυκλώματα Σίσσυ Μίχα

57 3.μπορεις να βρείς το λάθος στην εικόνα ; 4.Γράψε 3 μονωτές και 3 αγωγούς Αγωγοι:... Μονωτές:. Σίσσυ Μίχα

58 Συγχαρητήρια!!!!! Έγραψες το ο καλύτερο διαγώνισμα στην τάξη με βαθμό.!!!! Ο ΔΆΣΚΑΛΟΣ/Α ΣΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΉ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΙΡΙΑ ΒΓΉΚΕΣ.ΟΣ/Η Σίσσυ Μίχα

59 Σελίδα 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ - Ε ΤΑΞΗΣ ΒΑΘΜΟΣ / 10 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Κύκλωσε τις σωστές απαντήσεις (ΔΥΟ ΣΩΣΤΕΣ σε κάθε ερώτηση) (18χ1,5=27β) 1. Τα πρωτόνια A. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο 2. Τα ηλεκτρόνια A. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο 3. Τα νετρόνια A. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο Κύκλωσε τις σωστές απαντήσεις (ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ σε κάθε ερώτηση) 4. Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε Α. την κίνηση των ελεύθερων πρωτονίων Β. την κίνηση των ελεύθερων νετρονίων Γ. την κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων Δ. την κίνηση των ατόμων 5. Ίσο είναι το ηλεκτρικό φορτίο των... Α. πρωτονίων και των νετρονίων Β. των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων Γ. των νετρονίων και των ηλεκτρονίων 6. Τα σώματα γύρω μας είναι: Α. ηλεκτρικά ουδέτερα Β. φορτισμένα αρνητικά Γ. φορτισμένα θετικά 7. Ο ηλεκτρισμός είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Σωστό Λάθος 8. Ο ηλεκτρισμός πήρε το όνομά του από το κεχριμπάρι. Σωστό Λάθος 9. Δύο σώματα όμοια φορτισμένα απωθούνται. Σωστό Λάθος 10. Το σώμα που έχει περίσσεια ηλεκτρονίων είναι φορτισμένο αρνητικά. Σωστό Λάθος 11. Το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει εύκολα στους μονωτές, όχι όμως και στους αγωγούς. Σωστό Λάθος 12. Το σώμα απ το οποίο φεύγουν ηλεκτρόνια φορτίζεται θετικά. Σωστό Λάθος 13. Οι συσκευές στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας είναι συνδεδεμένες σε σειρά. Σωστό Λάθος 14. Όλες οι μπαταρίες έχουν δύο πόλους, τον αρνητικό και τον ουδέτερο. Σωστό Λάθος 15. Οι μπαταρίες σ ένα κύκλωμα δημιουργούν ελεύθερα ηλεκτρόνια. Σωστό Λάθος Αγγελόπουλος Αποστόλης

60 Σελίδα 2 Συμπλήρωσε τα μέρη της λάμπας. (9β) To 1 είναι Το 2 λεπτό από Το 3 Το 4 Το 5 στήριγμα από ή Το 6 που στηρίζουν το Αγωγοί και μονωτές. Συμπλήρωσε το κείμενο με τις λέξεις που ταιριάζουν. (13β.) Τα υλικά μέσα από τα οποία ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζονται, ενώ αυτά που εμποδίζουν την αγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος ονομάζονται Το αλουμίνιο είναι Το γυαλί είναι Το πλαστικό είναι Το ατσάλι είναι Το καουτσούκ είναι Ο άργυρος είναι Ο γραφίτης είναι Το ξύλο είναι Το ανθρώπινο σώμα είναι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από που είναι Σε ποιες περιπτώσεις ανάβει το λαμπάκι; Σημείωσε κάτω απ την εικόνα ένα (16 β.) Παρατήρησε προσεκτικά το παρακάτω κύκλωμα και απάντησε στις ερωτήσεις. (20β) Αγγελόπουλος Αποστόλης

61 Σελίδα 3 Α. Τι θα συμβεί στο παραπάνω κύκλωμα αν καεί το λαμπάκι Λ5; Κύκλωσε αυτά που πρέπει: Θα μείνουν αναμμένα: Λ1 Λ2 Λ3 Λ4 Λ6 Λ7 Θα σβήσουν : Λ1 Λ2 Λ3 Λ4 Λ6 Λ7 Β. Τι θα συμβεί αν καούν τα λαμπάκια Λ4 και Λ7; Κύκλωσε αυτά που πρέπει: θα μείνουν αναμμένα τα: Λ1 Λ2 Λ3 Λ5 Λ6 Θα σβήσουν : Λ1 Λ2 Λ3 Λ5 Λ6 Γ. Πού θα τοποθετούσες ένα διακόπτη, για να σβήνει με αυτόν μόνο το λαμπάκι Λ6; Σχεδίασέ τον πάνω στο κύκλωμα. Σχεδίασε στο πλαίσιο α ένα κύκλωμα με παράλληλη σύνδεση και στο πλαίσιο β ένα σε σειρά χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σύμβολα. Τα κυκλώματα να περιλαμβάνουν κλειστό διακόπτη και δύο λαμπάκια. (15β) α β ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ Τι θα συμβεί αν αποσυνδέσω ένα λαμπάκι από το κύκλωμα στο α: Το άλλο λαμπάκι θα στο β: Το άλλο λαμπάκι θα Αγγελόπουλος Αποστόλης

62 Σελίδα 4 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ - Ε ΤΑΞΗΣ ΒΑΘΜΟΣ / 10 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Κύκλωσε τις σωστές απαντήσεις (ΔΥΟ ΣΩΣΤΕΣ σε κάθε ερώτηση) (18χ1,5=27β) 1. Τα νετρόνια Α. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο 2. Τα πρωτόνια Α. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο 3. Τα ηλεκτρόνια Α. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο Κύκλωσε τις σωστές απαντήσεις (ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ σε κάθε ερώτηση) 4. Τα σώματα γύρω μας είναι: Α. ηλεκτρικά ουδέτερα Β. φορτισμένα αρνητικά Γ. φορτισμένα θετικά 5. Ίσο είναι το ηλεκτρικό φορτίο των... Α. πρωτονίων και των νετρονίων Β. των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων Γ. των νετρονίων και των ηλεκτρονίων 6. Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε Α. την κίνηση των ελεύθερων πρωτονίων Β. την κίνηση των ελεύθερων νετρονίων Γ. την κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων Δ. την κίνηση των ατόμων 7. Οι μπαταρίες σ ένα κύκλωμα δημιουργούν ελεύθερα ηλεκτρόνια. Σωστό Λάθος 8. Όλες οι μπαταρίες έχουν δύο πόλους, τον αρνητικό και τον ουδέτερο. Σωστό Λάθος 9. Οι συσκευές στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας είναι συνδεδεμένες σε σειρά. Σωστό Λάθος 10. Το σώμα απ το οποίο φεύγουν ηλεκτρόνια φορτίζεται θετικά. Σωστό Λάθος 11. Το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει εύκολα στους μονωτές, όχι όμως και στους αγωγούς. Σωστό Λάθος 12. Το σώμα που έχει περίσσεια ηλεκτρονίων είναι φορτισμένο αρνητικά. Σωστό Λάθος 13. Δύο σώματα όμοια φορτισμένα απωθούνται. Σωστό Λάθος 14. Ο ηλεκτρισμός πήρε το όνομά του από το κεχριμπάρι. Σωστό Λάθος 15. Ο ηλεκτρισμός είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Σωστό Λάθος Αγγελόπουλος Αποστόλης

63 Σελίδα 5 Συμπλήρωσε τα μέρη της λάμπας. (9β) Το 1 που στηρίζουν το To 2 είναι Το 3 λεπτό από Το 4 στήριγμα από ή Το 5 είναι Το 6 είναι Αγωγοί και μονωτές. Συμπλήρωσε το κείμενο με τις λέξεις που ταιριάζουν. (13β.) Τα υλικά μέσα από τα οποία ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζονται, ενώ αυτά που εμποδίζουν την αγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος ονομάζονται Το πλαστικό είναι Το αλουμίνιο είναι Το ξύλο είναι Το γυαλί είναι Ο γραφίτης είναι Το ατσάλι είναι Το καουτσούκ είναι Ο άργυρος είναι Το ανθρώπινο σώμα είναι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από που είναι Σε ποιες περιπτώσεις ανάβει το λαμπάκι; Σημείωσε κάτω απ την εικόνα ένα (16 β.) Παρατήρησε προσεκτικά το παρακάτω κύκλωμα και απάντησε στις ερωτήσεις. (20β) Αγγελόπουλος Αποστόλης

64 Σελίδα 6 Α. Τι θα συμβεί στο παραπάνω κύκλωμα αν καεί το λαμπάκι Λ5; Κύκλωσε αυτά που πρέπει: Θα μείνουν αναμμένα: Λ1 Λ2 Λ3 Λ4 Λ6 Λ7 Θα σβήσουν : Λ1 Λ2 Λ3 Λ4 Λ6 Λ7 Β. Τι θα συμβεί αν καούν τα λαμπάκια Λ4 και Λ7; Κύκλωσε αυτά που πρέπει: θα μείνουν αναμμένα τα: Λ1 Λ2 Λ3 Λ5 Λ6 Θα σβήσουν : Λ1 Λ2 Λ3 Λ5 Λ6 Γ. Πού θα τοποθετούσες ένα διακόπτη, για να σβήνει με αυτόν μόνο το λαμπάκι Λ6; Σχεδίασέ τον πάνω στο κύκλωμα. Σχεδίασε στο πλαίσιο α ένα κύκλωμα με σύνδεση σε σειρά και στο πλαίσιο β ένα με παράλληλη σύνδεση χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σύμβολα. Τα κυκλώματα να περιλαμβάνουν κλειστό διακόπτη και δύο λαμπάκια. (15β) α β ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ Τι θα συμβεί αν αποσυνδέσω ένα λαμπάκι από το κύκλωμα στο α: Το άλλο λαμπάκι θα στο β: Το άλλο λαμπάκι θα ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Αγγελόπουλος Αποστόλης

65 Σελίδα 7 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ - Ε ΤΑΞΗΣ ΒΑΘΜΟΣ / 10 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Κύκλωσε τις σωστές απαντήσεις (ΔΥΟ ΣΩΣΤΕΣ σε κάθε ερώτηση) (18χ1,5=27β) 1. Τα πρωτόνια Α. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο 2. Τα ηλεκτρόνια Α. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο 3. Τα νετρόνια Α. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο Κύκλωσε τις σωστές απαντήσεις (ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ σε κάθε ερώτηση) 4. Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε Α. την κίνηση των ελεύθερων πρωτονίων Β. την κίνηση των ελεύθερων νετρονίων Γ. την κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων Δ. την κίνηση των ατόμων 5. Ίσο είναι το ηλεκτρικό φορτίο των πρωτονίων και των νετρονίων 2. των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων 3. των νετρονίων και των ηλεκτρονίων 6. Τα σώματα γύρω μας είναι: 1. ηλεκτρικά ουδέτερα 2. φορτισμένα αρνητικά 3. φορτισμένα θετικά 7. Ο ηλεκτρισμός είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Σωστό Λάθος 8. Ο ηλεκτρισμός πήρε το όνομά του από το κεχριμπάρι. Σωστό Λάθος 9. Δύο σώματα όμοια φορτισμένα απωθούνται. Σωστό Λάθος 10. Το σώμα που έχει περίσσεια ηλεκτρονίων είναι φορτισμένο αρνητικά. Σωστό Λάθος 11. Το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει εύκολα στους μονωτές, όχι όμως και στους αγωγούς. Σωστό Λάθος 12. Το σώμα απ το οποίο φεύγουν ηλεκτρόνια φορτίζεται θετικά. Σωστό Λάθος 13. Οι συσκευές στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας είναι συνδεδεμένες σε σειρά. Σωστό Λάθος 14. Όλες οι μπαταρίες έχουν δύο πόλους, τον αρνητικό και τον ουδέτερο. Σωστό Λάθος 15. Οι μπαταρίες σ ένα κύκλωμα δημιουργούν ελεύθερα ηλεκτρόνια. Σωστό Λάθος Αγγελόπουλος Αποστόλης

66 Σελίδα 8 Συμπλήρωσε τα μέρη της λάμπας. (9β) To 1 είναι Το 2 λεπτό από Το 3 Το 4 Το 5 στήριγμα από ή Το 6 που στηρίζουν το Αγωγοί και μονωτές. Συμπλήρωσε το κείμενο με τις λέξεις που ταιριάζουν. (13β.) Τα υλικά μέσα από τα οποία ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζονται Αγωγοί, ενώ αυτά που εμποδίζουν την αγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος ονομάζονται μονωτές Το αλουμίνιο είναι Α Το γυαλί είναι Μ Το πλαστικό είναι Μ Το ατσάλι είναι Α Το καουτσούκ είναι Μ Ο άργυρος είναι Α Ο γραφίτης είναι Α Το ξύλο είναι Μ Το ανθρώπινο σώμα είναι Α. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από νερό που είναι Α Σε ποιες περιπτώσεις ανάβει το λαμπάκι; Σημείωσε κάτω απ την εικόνα ένα (16 β.) Αγγελόπουλος Αποστόλης

67 Σελίδα 9 Παρατήρησε προσεκτικά το παρακάτω κύκλωμα και απάντησε στις ερωτήσεις. (20β) Μπαταρία Α. Τι θα συμβεί στο παραπάνω κύκλωμα αν καεί το λαμπάκι Λ5; (θα σβήσουν όλα) Κύκλωσε αυτά που πρέπει: Θα μείνουν αναμμένα: Λ1 Λ2 Λ3 Λ4 Λ6 Λ7 Θα σβήσουν : Λ1 Λ2 Λ3 Λ4 Λ6 Λ7 Β. Τι θα συμβεί αν καούν τα λαμπάκια Λ4 και Λ7; (θα μείνουν αναμμένα όλα τα υπόλοιπα) Κύκλωσε αυτά που πρέπει: θα μείνουν αναμμένα τα: Λ1 Λ2 Λ3 Λ5 Λ6 Θα σβήσουν : Λ1 Λ2 Λ3 Λ5 Λ6 Γ. Πού θα τοποθετούσες ένα διακόπτη, για να σβήνει με αυτόν μόνο το λαμπάκι Λ6; Σχεδίασέ τον πάνω στο κύκλωμα. (Σε μία από τις θέσεις που δείχνουν τα βέλη) Σχεδίασε στο πλαίσιο α ένα κύκλωμα με σύνδεση σε σειρά και στο πλαίσιο β ένα με παράλληλη σύνδεση χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σύμβολα. Τα κυκλώματα να περιλαμβάνουν κλειστό διακόπτη και δύο λαμπάκια. (15β) α β ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ Τι θα συμβεί αν αποσυνδέσω ένα λαμπάκι από το κύκλωμα στο α: Το άλλο λαμπάκι θα σβήσει στο β: Το άλλο λαμπάκι θα παραμείνει αναμμένο Αγγελόπουλος Αποστόλης

68 Σελίδα 10 Καλώδιο Λαμπάκι Κλειστός διακόπτης Ανοιχτός διακόπτης Αγγελόπουλος Αποστόλης

69 ΦΥΣΙΚΑ Ε ΤΑΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Ανακεφαλαιωτική γραπτή δοκιμασία τ. μαθητ... Α. Απαντώ με λίγα λόγια τι είναι: Ηλεκτρικό ρεύμα... Αγωγοί..... Μονωτές... Διακόπτης... Ασφάλεια.. Β. Συμπληρώνω με τις κατάλληλες λέξεις: Οι πυρήνες των ατόμων αποτελούνται από. και.. Τα ηλεκτρόνια έχουν. ηλεκτρικό φορτίο. Τα.. δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Δυο σώματα με διαφορετικό ηλεκτρικό φορτίο. μεταξύ τους. Δυο σώματα με ίδιο ηλεκτρικό φορτίο. Γ. Σχεδιάζω ένα κλειστό και ένα ανοιχτό κύκλωμα: Δ. Σε ένα κύκλωμα με μπαταρία και λαμπάκι σε λυχνιολαβή δεν ανάβει το λαμπάκι. Γράφω τις πιθανές αιτίες του προβλήματος......

70 Ε. Διαχωρίζω σε αγωγούς και μονωτές τα υλικά: ( αλουμίνιο, ύφασμα, καουτσούκ, χαλκός, ατσάλι, γυαλί, γραφίτης, πλαστικό, άργυρος, ξύλο ) ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ ΣΤ. Γράφω ΟΔΗΓΙΕΣ για την προστασία από τους κινδύνους του ηλεκτρικού ρεύματος: Ζ. Διακόπτες και λαμπάκια!!! 1. Τι θα συμβεί; 2.Ποιο λαμπάκι θα ανάβει και θα σβήνει; α. Αν ανοίξουμε τον διακόπτη Δ1; α. Αν βάλουμε ένα διακόπτη στο σημείο Α; β. Αν ανοίξουμε τον διακόπτη Δ2; β. Αν βάλουμε ένα διακόπτη στο σημείο Β; γ. Αν καεί το λαμπάκι Λ3 ; γ. Αν βάλουμε ένα διακόπτη στο σημείο Γ; α... α β... β γ... γ... ΦΡΥΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

71 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ τάξη Ε ΟΝΟΜΑ Ημερομηνία 1.- Να συμπληρώσετε τα κενά των προτάσεων: ( 10 μονάδες) ( ) Τα σώματα αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια, τα. που στο κέντρο έχουν έναν. όπου υπάρχουν νετρόνια και. Γύρω από τον πυρήνα περιστρέφονται τα που είναι φορτισμένα... φορτίο. Τα πρωτόνια έχουν. φορτίο ενώ τα νετρόνια είναι.. Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε την κίνηση.. Όταν από ένα σώμα που δεν είναι φορτισμένο φύγουν ηλεκτρόνια, τότε το σώμα αυτό φορτίζεται με. φορτίο, ενώ αν δεχτεί ηλεκτρόνια, τότε αυτό φορτίζεται με.. φορτίο. 2.- Να διαγράψετε ό,τι δεν είναι σωστό: ( 10 μονάδες) ( ) α.- Αγωγοί είναι τα υλικά μέσα από τα οποία δεν περνά το ηλεκτρικό ρεύμα. β.- Οι μονωτές εμποδίζουν τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. γ.- Η ηλεκτρική πηγή αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν προκαλώντας ηλεκτρ. Ρεύμα.. δ.- Όταν ανάβει το φως το ηλεκτρικό κύκλωμα είναι ανοιχτό. ε.- Σε μια παράλληλη σύνδεση, αν διακοπεί το ρεύμα σε μια συσκευή, τότε δε λειτουργούν και οι άλλες συσκευές. στ.- Όταν κλείνουμε το φως, το κύκλωμα ανοίγει. ζ.- Στη σύνδεση στη σειρά, αν καεί η πρώτη λάμπα, οι άλλες δεν ανάβουν. η.- Για να ανάψει μια λάμπα, συνδέουμε τη λάμπα μόνο με τον ένα πόλο μας μπαταρίας. θ.- Το σώμα μας επιτρέπει τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. ι.- Ο χρυσός λειτουργεί σαν μονωτής του ηλεκτρικού ρεύματος. 3.- Να σχεδιάσετε ένα κλειστό και ένα ανοιχτό ηλεκτρικό κύκλωμα : ( 10 μονάδες) (..) Κλειστό ηλεκτρ. Κύκλωμα Ανοιχτό ηλεκτρ. Κύκλωμα 4.- Να σχεδιάσετε μια σύνδεση σε σειρά και μια παράλληλη σύνδεση: ( 20 μονάδες) (..) Σύνδεση σε σειρά Παράλληλη σύνδεση Καλή επιτυχία. ΔΟΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

72 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ " ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ " ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : Ασκήσεις 1)Περιγράψτε ένα φαινόμενο στατικού ηλεκτρισμού. 2)Από τι αποτελείται ένα ηλεκτρικό κύκλωμα που φτιάξαμε στο σχολείο; α).. β).. γ). δ) ε). 3)Ποια υλικά ονομάζονται αγωγοί, μονωτές και ημιαγωγοί; 4)Αντιστοιχίστε : ανθρώπινο σώμα. πλαστικό. ξύλο.. Αγωγός νερό. ύφασμα. χαλκός.. Μονωτής πορσελάνη. γραφίτης. 5)Τι ονομάζουμε ηλεκτρικό ρεύμα; Παρασχίδου Ελένη

73 6)Από ποια σωματίδια αποτελούνται τα άτομα; Ποια από αυτά είναι φορτισμένα και πώς; 7)Σχεδιάστε το σκίτσο ενός ηλεκτρικού κυκλώματος με διακόπτη.(με σύμβολα) 8)Ποιοι είναι οι δυνατοί τρόποι σύνδεσης σε ένα κύκλωμα; Ποιος χρησιμοποιείται στο σπίτι μας και γιατί; 9) Τι είναι ο διακόπτης; 10) Τι είναι η ασφάλεια; Καλή επιτυχία! Παρασχίδου Ελένη

74 ΟΝΟΜΑ:. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. Από ποια σωματίδια αποτελούνται τα άτομα; Ποια από αυτά είναι φορτισμένα και πώς; 2. Ποια υλικά ονομάζονται μονωτές και ποια αγωγοί; 3. Πότε έλκονται δύο σώματα; 4. Πότε απωθούνται δύο σώματα; 5. Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα; 6. Να σχεδιάσεις ένα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα. 7. Αντιστοίχισε: Στην καθημερινή ζωή λέμε: Στη φυσική λέμε: ανοιξε τον διακοπτη Ανοιχτός διακόπτης - ανοιχτό κύκλωμα Κλείσε τον διακόπτη Κλειστός διακόπτης - κλειστό κύκλωμα ΑΝΘΙΜΟΥ ΣΟΦΙΑ

75 8. Να σχεδιάσεις δύο κυκλώματα. Ένα σε σειρά κι ένα με παράλληλη σύνδεση Σύνδεση σε σειρά Παράλληλη σύνδεση 9. Να σχεδιάσεις ένα ανοιχτό κύκλωμα με διακόπτη και ένα κλειστό κύκλωμα με διακόπτη Ανοικτό κύκλωμα με διακόπτη Κλειστό κύκλωμα με διακόπτη 10. Γράψε 3 τρόπους προφύλαξης από την ηλεκτροπληξία ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!! ΑΝΘΙΜΟΥ ΣΟΦΙΑ

76 1 Επανάληψη Ηλεκτρισμού. 1. Το λαμπάκι: α) Τα μέρη του, β) Τα είδη, γ) Πότε ανάβει. (σελ. 171) 2. Οι ηλεκτρικές πηγές και τα χαρακτηριστικά τους. (σελ ) 3. Οι λαμπτήρες πυράκτωσης. ( σελ. 174) 4. Κύκλωμα: α) Τα μέρη του β) Πότε είναι κλειστό; (Απάντηση: Όταν διαρρέετε από ηλεκτρικό ρεύμα) γ) Πότε είναι ανοιχτό; 5. Πώς συμβολίζουμε: α) τη μπαταρία - + β) το λαμπάκι γ) το καλώδιο δ) το διακόπτη.. ε) την ασφάλεια 6. Από ποια σωματίδια αποτελείται ένα άτομο; Τι γνωρίζεται για το καθένα; πυρήνας: αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια νετρόνια (δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο) πρωτόνια έχουν (+) ηλ. φορτίο Άγγελος Μπαστέας ηλεκτρόνια έχουν ( ) ηλ. φορτίο και γυρίζουν γύρω απ τον πυρήνα.

77 2 7. Ποια είναι τα ελεύθερα ηλεκτρόνια; Τι ονομάζουμε ηλεκτρικό ρεύμα; (σελ. 182 από... Σε κάποια υλικά... ηλεκτρικό ρεύμα.) 8. Ποια υλικά ονομάζουμε αγωγούς και ποια μονωτές; Ανάφερε τρία παραδείγματα σε κάθε κατηγορία (σελ. 186) α) Τα υλικά μέσα από τα οποία ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζονται αγωγοί. β) Όσα υλικά εμποδίζουν τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος λέγονται μονωτές. α) αγωγοί: γραφίτης, αλατόνερο, μέταλλο... β) μονωτές: πλαστικό, ξύλο, ύφασμα Τι είναι το βραχυκύκλωμα; Ποιες οι επιπτώσεις του; Πώς προφυλασσόμαστε απ αυτό; (σελ. 201, 202, 204) Όταν το ρεύμα δεν περνά μέσα από το λαμπάκι, γιατί υπήρχε άλλος πιο σύντομος δρόμος, έχουμε βραχυκύκλωμα. Από τα καλώδια περνά τότε πολύ ρεύμα. Τα καλώδια θερμαίνονται και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Για την προστασία από το βραχυκύκλωμα χρησιμοποιούμε τις ασφάλειες. Αν γίνει βραχυκύκλωμα, το λεπτό συρματάκι της ασφάλειας λιώνει κι έτσι διακόπτεται η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Άγγελος Μπαστέας

78 ΦΥΣΙΚΗ Ε ΤΑΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΕΠΩΝΥΜΟ:.ΟΝΟΜΑ:.... 1)Υπάρχουν δύο είδη φορτίων. Το φορτίο των και Το φορτίο των 2)Όταν προσθέτουμε ηλεκτρόνια σε ένα σώμα αυτό φορτίζεται ενώ όταν αφαιρούμε ηλεκτρόνια από ένα σώμα, αυτό φορτίζεται 3)Πότε έλκονται δύο σώματα;. 4)Πότε απωθούνται δύο σώματα;. 5)Ποια είναι τα μέρη μιας λάμπας; )Ποια είναι τα μέρη ενός απλού ηλεκτρικού κυκλώματος; Να σχεδιάσεις ένα κύκλωμα σχέδιο. 7) Γιατί χρειάζεται η λυχνιολαβή;.. 8)Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα; 9) Από ποια σωματίδια αποτελούνται τα άτομα; Ποια είναι ηλεκτρικά φορτισμένα; Τι φορτίο έχει καθένα από αυτά; Σούμπασης Νίκος

79 10) Τι ονομάζουμε αγωγούς και τι μονωτές;. 11)Γιατί χρειάζεται ο διακόπτης σε ένα κύκλωμα; Να σχεδιάσεις δύο κυκλώματα(το ένα με ανοιχτό διακόπτη και το άλλο με κλειστό) 12)Να σχεδιάσεις δύο κυκλώματα. Ένα σε σειρά κι ένα με παράλληλη σύνδεση 13)Να αναφέρεις κάποιους βασικούς κανόνες ασφάλειας που πρέπει να τηρούμε όταν χειριζόμαστε ηλεκτρικές συσκευές.. Σούμπασης Νίκος

80 ΕΝΟΤΗΤΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΗ Ε ΟΝΟΜΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... 1.Συμπλήρωσε τα κενά με τις σωστές λέξεις: Υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρικών φορτίων: το θετικό φορτίο που έχουν τα και το φορτίο που έχουν τα ηλεκτρόνια. Όταν τα δύο διαφορετικά φορτία έρθουν σε επαφή, τότε, ενώ τα τα ηλεκτρικά φορτία, απωθούνται. 2. Σχεδίασε ένα απλό ηλεκτρικό κύκλωμα: 3. Συμπλήρωσε τα κενά με τις σωστές λέξεις: Όταν το ηλεκτρικό κύκλωμα είναι κλειστό, στο καλώδιο κινούνται ηλεκτρόνια. Τα ηλεκτρόνια στο κύκλωμα, αναγκάζονται να κινηθούν εξαιτίας της. Όταν ο διακόπτης είναι, το λαμπάκι ανάβει. 4. Γράψε παρακάτω τρία υλικά που είναι αγωγοί και τρία υλικά που είναι μονωτές του ηλεκτρικού ρεύματος: Αγωγοί: Μονωτές: 5. Σχεδίασε παρακάτω δύο ηλεκτρικά κυκλώματα: Ένα που να έχει παράλληλη σύνδεση και ένα με σύνδεση σε σειρά. Μπορείς εφόσον θέλεις, να βάλεις και διακόπτες. Παναγιωτόπουλος Γιάννης

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 10-0133.indb 93 25/2/2013 3:34:34 μμ

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 10-0133.indb 93 25/2/2013 3:34:34 μμ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 10-0133.indb 93 25/2/2013 3:34:34 μμ 94 ΦΕ1: ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Σίγουρα κάποια στιγμή έχεις νιώσει κι εσύ ένα μικρό «τίναγμα», καθώς βγάζεις ένα μάλλινο πουλόβερ ή καθώς ακουμπάς την πόρτα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό Ένθετο. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ηλεκτρισμένα και τι είναι η ηλέκτριση;

Εισαγωγικό Ένθετο. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ηλεκτρισμένα και τι είναι η ηλέκτριση; Εισαγωγικό Ένθετο 1. Πως προήλθε η ονομασία ηλεκτρισμός; Τον 6 ο αιώνα π.χ. οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν ότι το ήλεκτρο (κεχριμπάρι), όταν τριβόταν με ένα κομμάτι ύφασμα, αποκτούσε μια παράξενη ιδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο 35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο Ηλεκτρικό ρεύμα, ηλεκτρικές πηγές, ηλεκτρικοί πόλοι, καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές, συνεχές και εναλλασσόμενο ρεύμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ : Γ ΤΜΗΜΑ :. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: / / ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :..ΒΑΘΜΟΣ :

ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ : Γ ΤΜΗΜΑ :. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: / / ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :..ΒΑΘΜΟΣ : ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ : Γ ΤΜΗΜΑ :. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: / / ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :..ΒΑΘΜΟΣ : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο : Στις παρακάτω προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου Δρεπάνου Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό Βραχύ-Κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Επεξεργασία-Απαντήσεις δραστηριοτήτων και ερωτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στατικός Ηλεκτρισμός Ηλεκτροσκόπιο. Διδακτικοί στόχοι:

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στατικός Ηλεκτρισμός Ηλεκτροσκόπιο. Διδακτικοί στόχοι: Στατικός Ηλεκτρισμός Ηλεκτροσκόπιο Διδακτικοί στόχοι: 1. Να διαπιστώσουμε πειραματικά ότι με την τριβή κάποια σώματα φορτίζονται ηλεκτρικά. 2. Να ανακαλύψουμε πειραματικά ότι τα ομώνυμα ηλεκτρικά φορτία

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει η κατασκευή της παρακάτω εικόνας.

Δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει η κατασκευή της παρακάτω εικόνας. 1 Π 3: Βραχυκύκλωμα Ασφάλειες Εισαγωγικό ερέθισμα Διατύπωση υποθέσεων Πώς προστατευόμαστε από τα βραχυκυκλώματα; Ηλεκτρικό κύκλωμα Σύμβολο ασφάλειας Πείραμα Δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει η κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

16/03/2017 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

16/03/2017 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. 16/03/2017 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Ένα χειμωνιάτικο πρωινό οι τρεις φίλοι που φαίνονται στην εικόνα 1 παίζουν δίπλα στη μικρή παγωμένη λίμνη,

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Δύο μαθητές βυθίζουν για λίγο το χέρι τους στο νερό των δοχείων Α και Β, ο ένας στο Α και ο άλλος στο

Διαβάστε περισσότερα

4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ - 1 - ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ σελ. 1. Ηλεκτρικά φορτία

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ σελ. 1. Ηλεκτρικά φορτία ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ σελ. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ 1.1 Θεωρητικό Μέρος Ηλεκτρικά φορτία Τα ηλεκτρισμένα σώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Θετικά Ηλεκτρισμένα: Είναι τα σώματα που εμφανίζουν συμπεριφορά όμοια

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια" α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στις εικόνες φαίνονται πολλές ηλεκτρικές πηγές που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα διάφορα κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

διαπιστώσουν πειραματικά τον σωστό τρόπο σύνδεσης ενός λαμπτήρα με τους πόλους μιας μπαταρίας σε ένα κύκλωμα Θεωρητικό υπόβαθρο

διαπιστώσουν πειραματικά τον σωστό τρόπο σύνδεσης ενός λαμπτήρα με τους πόλους μιας μπαταρίας σε ένα κύκλωμα Θεωρητικό υπόβαθρο (3α) Σύνδεση σε σειρά Στόχοι των δραστηριοτήτων Οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να: διαπιστώσουν πειραματικά τον σωστό τρόπο σύνδεσης ενός λαμπτήρα με τους πόλους μιας μπαταρίας σε ένα κύκλωμα φτιάχνουν

Διαβάστε περισσότερα

1.4 Τρόποι ηλέκτρισης και μικροσκοπική ερμηνεία. Φυσική Γ' Γυμνασίου

1.4 Τρόποι ηλέκτρισης και μικροσκοπική ερμηνεία. Φυσική Γ' Γυμνασίου 1 1.4 Τρόποι ηλέκτρισης και μικροσκοπική ερμηνεία Φυσική Γ' Γυμνασίου 2 Τρόποι ηλέκτρισης 1. Ηλέκτριση με τριβή: Τρίψιμο δύο ουδέτερων σωμάτων και ταυτόχρονη φόρτιση και των δύο. 2. Ηλέκτριση με επαφή:

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις 1 έως 4 επιλέξτε τη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις 1 έως 4 επιλέξτε τη σωστή απάντηση. Στις ερωτήσεις 1 έως 4 επιλέξτε τη σωστή απάντηση. 1. Προσανατολισμένη κίνηση σημαίνει: a. Ατακτη κίνηση. b. Κίνηση προς μία κατεύθυνση. c. Κίνηση προς κάθε κατεύθυνση. d. Μία ευθύγραμμη κίνηση. 2. Στους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΙΚO ΡΕΥΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΙΚO ΡΕΥΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΙΚO ΡΕΥΜΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕYΜΑ ΚΑΙ ΣYΓΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Συσκευές όπως: Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, το ηλεκτρικό ψυγείο, η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός

Διαβάστε περισσότερα

Μπαταρία Α 1. Θερμική. 2. Ακτινοβολία. Γεννήτρια Β. Θερμοστοιχείο Δ. 4. Χημική

Μπαταρία Α 1. Θερμική. 2. Ακτινοβολία. Γεννήτρια Β. Θερμοστοιχείο Δ. 4. Χημική 1. Σημειώστε με Σ και Λ για τις σωστές και λάθος προτάσεις. a. Οταν λέμε «κλείσε το φως» εννοούμε «δημιούργησε ανοιχτό κύκλωμα». b. Οταν σε ένα κύκλωμα ο διακόπτης είναι κλειστός τότε υπάρχει ρεύμα. c.

Διαβάστε περισσότερα

Άρης Ασλανίδης Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Οδηγός προετοιμασίας για τα Φυσικά

Άρης Ασλανίδης Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Οδηγός προετοιμασίας για τα Φυσικά Άρης Ασλανίδης Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Οδηγός προετοιμασίας για τα Φυσικά ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ε Δημοτικού Υλικά σώματα... Μείγματα... Ενέργεια... Πεπτικό σύστημα... Θερμότητα... Ηλεκτρισμός... Φως... Ήχος...

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικό κύκλωµα. Βασική θεωρία

Ηλεκτρικό κύκλωµα. Βασική θεωρία 8 Ηλεκτρικό κύκλωµα Ηλεκτρικό κύκλωµα Βασική θεωρία Ηλεκτρικό κύκλωμα ονομάζεται κάθε διάταξη που αποτελείται από κλειστούς αγώγιμους «δρόμους», μέσω των οποίων μπορεί να διέλθει ηλεκτρικό ρεύμα. Κλειστό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη.

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη. ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη. 1. Σώματα, όπως ο πλαστικός χάρακας ή το ήλεκτρο, που αποκτούν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη σε ελαφρά

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια" ( * ) + επιπλέον πληροφορίες, ιδέες και προτάσεις προαιρετικών πειραματικών δραστηριοτήτων, ερωτήσεις... Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου 1. Από τι σωματίδια αποτελούνται τα άτομα σύμφωνα με τις απόψεις των Rutherford και Bohr;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου 1. Από τι σωματίδια αποτελούνται τα άτομα σύμφωνα με τις απόψεις των Rutherford και Bohr; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1.1 Γνωριμία με τη ηλεκτρική δύναμη. 1. Ποιες δυνάμεις λέγονται ηλεκτρικές; Λέμε τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ σωμάτων που έχουμε τρίψει προηγουμένως δηλαδή σωμάτων ηλεκτρισμένων. 2. Τι

Διαβάστε περισσότερα

Πειράματα Φυσικών Επιστημών (Ε Δημοτικού) Θερμότητα θερμοκρασία. Ηλεκτρισμός

Πειράματα Φυσικών Επιστημών (Ε Δημοτικού) Θερμότητα θερμοκρασία. Ηλεκτρισμός Θερμότητα θερμοκρασία Ηλεκτρισμός 1 1. Η αφή μας ξεγελά Συχνά εκτιμάμε τη θερμοκρασία ενός σώματος με τις αισθήσεις μας. Είναι όμως η εντύπωση που σχηματίζουμε πάντα ορθή; Υλικά Ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Ηλεκτρισμένα σώματα. πως διαπιστώνουμε ότι ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο ; Ηλεκτρικό φορτίο

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Ηλεκτρισμένα σώματα. πως διαπιστώνουμε ότι ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο ; Ηλεκτρικό φορτίο ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο Ηλεκτρισμένα σώματα 1.1 Ποια είναι ; Σώματα (πλαστικό, γυαλί, ήλεκτρο) που έχουν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη σε ελαφρά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Στην εικόνα βλέπεις δύο µικρά λαµπάκια, όπως αυτά που έχουν οι φακοί. Σε τι διαφέρουν αυτά τα λαµπάκια από τις λάµπες που.

Εισαγωγή. Στην εικόνα βλέπεις δύο µικρά λαµπάκια, όπως αυτά που έχουν οι φακοί. Σε τι διαφέρουν αυτά τα λαµπάκια από τις λάµπες που. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3: ΠΟΤΕ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΛΑΜΠΑΚΙ; Εισαγωγή Στην εικόνα βλέπεις δύο µικρά λαµπάκια, όπως αυτά που έχουν οι φακοί. Σε τι διαφέρουν αυτά τα λαµπάκια από τις λάµπες που έχουµε στο σπίτι; Τα µικρά λαµπάκια

Διαβάστε περισσότερα

34ο Μάθημα ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ - ΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΩΤΕΣ

34ο Μάθημα ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ - ΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 34ο Μάθημα ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ - ΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΩΤΕΣ Αρνητικά ηλεκτρικά φορτία μπορεί να κινούνται εύκολα και γρήγορα μέσα στους αγωγούς Τι συμβαίνει στα σώματα όταν ηλεκτρίζονται; Οι επιστήμονες

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Εισαγωγή Έχεις αισθανθεί ποτέ τίναγµα βγάζοντας το µάλλινο πουλόβερ σου ή όταν ακουµπάς την πόρτα του αυτοκινήτου καθώς βγαίνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Ηλεκτρικό ρεύμα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Ηλεκτρικό ρεύμα ΓΓ/Μ1 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 2ο: Ηλεκτρικό ρεύμα ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική για την Γ' Τάξη του Γυμνασίου 1. Το ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι ηλεκτρικές δυνάμεις ασκούνται από απόσταση.

Οι ηλεκτρικές δυνάμεις ασκούνται από απόσταση. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο Ο ηλεκτρισμός ήταν γνωστός από την αρχαιότητα. Ο Θαλής ο Μιλήσιος, σπουδαίος φυσικός φιλόσοφος και μαθηματικός που έζησε στην Ιωνία της Μικρός Ασίας τον 6ο αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1. Αγωγοί, μονωτές και ηλεκτρικό ρεύμα ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Το ηλεκτρικό ρεύμα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1. Αγωγοί, μονωτές και ηλεκτρικό ρεύμα ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Το ηλεκτρικό ρεύμα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Συσκευές όπως ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, το ηλεκτρικό ψυγείο, η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο Βασίλης Γαργανουράκης Φυσική ήγ Γυμνασίου Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο μελετήσαμε τις αλληλεπιδράσεις των στατικών (ακίνητων) ηλεκτρικών φορτίων. Σε αυτό το κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

H Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Μ Α Γ Ν Η Τ Ι Σ Μ Ο Σ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΓΝΗΤΕΣ

H Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Μ Α Γ Ν Η Τ Ι Σ Μ Ο Σ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΓΝΗΤΕΣ H Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Μ Α Γ Ν Η Τ Ι Σ Μ Ο Σ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΓΝΗΤΕΣ Οι Μαγνήτες έχουν την ιδιότητα να έλκουν ορισμένα υλικά όπως ο σίδηρος, το κοβάλτιο και το νικέλιο, και σύνθετα αυτών όπως ο χάλυβας(ατσάλι),

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κεφάλαιο 2 - Ηλεκτρικό Ρεύμα Επιμέλεια: Αγκανάκης Παναγιώτης, Φυσικός https://physicscourses.wordpress.com/ Με ποιες θεμελιώδεις έννοιες συνδέεται το ηλεκτρικό ρεύμα; Το

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑ Α 1. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια συγκρατούνται μαζί στους πυρήνες των ατόμων επειδή έλκονται μεταξύ τους με δυνάμεις Coulomb. 2. Ένα ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να πάρει

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Σκοπός Στο τρίτο κεφάλαιο θα εισαχθεί η έννοια της ηλεκτρικής ενέργειας. 3ο κεφάλαιο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1 2 3.1 Θερμικά αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος Λέξεις κλειδιά:

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία Ηλεκτρισμού

Βασικά στοιχεία Ηλεκτρισμού Βασικά στοιχεία Ηλεκτρισμού Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη Ηλεκτρισμένα σώματα: Τα σώματα που όταν τα τρίψουμε πάνω σε κάποιο άλλο σώμα αποκτούν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ γ ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ γ ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ γ ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΙ ( 6 ) ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΝΕΑ ( 9 ) ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ, ΣΤΗΝ ΚΟΛΛΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. ΘΕΜΑ 1 (α) Όταν θέλετε να ανάψετε το φως στο

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Σκοπός Στο δεύτερο κεφάλαιο θα εισαχθεί η έννοια του ηλεκτρικού ρεύματος και της ηλεκτρικής τάσης,θα μελετηθεί ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και θα εισαχθεί η έννοια της αντίστασης.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08/11/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ:

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08/11/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08/11/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Τζαγκαράκης Γιάννης, Δημοπούλου Ηρώ, Αγγελίδης Άγγελος, Κανιαδάκης Γιώργος, Κούζιλου Τάνια, Μαρκαντωνάκη Χριστίνα, Παπαθανασίου

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Πανεπιστήμιο Αθηνών, α φάση Στ τάξη Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Θέμα 1ο Ένας μαθητής χρησιμοποιεί το ποδήλατό του για να μετακινείται γρήγορα,

Διαβάστε περισσότερα

7. Α) Τι ονομάζουμε ηλεκτρικό ρεύμα; Β) Πώς ορίζεται η ένταση ηλεκτρικού ρεύματος; Γράψτε τον αντίστοιχο τύπο εξηγώντας το κάθε σύμβολο.

7. Α) Τι ονομάζουμε ηλεκτρικό ρεύμα; Β) Πώς ορίζεται η ένταση ηλεκτρικού ρεύματος; Γράψτε τον αντίστοιχο τύπο εξηγώντας το κάθε σύμβολο. 1. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λάθος; Α. Όταν τα άτομα προσλάβουν ή αποβάλουν ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια γίνονται ιόντα. Β. Όταν ένα άτομο αποβάλει ηλεκτρόνια φορτίζεται αρνητικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη.

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη. ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη. 1. Ποια σώματα ονομάζονται ηλεκτρισμένα; Ποιες δυνάμεις λέγονται ηλεκτρικές; Σώματα, όπως ο πλαστικός

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε την προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων ή γενικότερα των φορτισμένων σωματιδίων.

Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε την προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων ή γενικότερα των φορτισμένων σωματιδίων. 2. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η κοινή αιτία λειτουργίας μιας πολύ μεγάλης κατηγορίας συσκευών που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας ζωή, όπως ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας,

Διαβάστε περισσότερα

1.Έχουμε το παρακάτω κύκλωμα :

1.Έχουμε το παρακάτω κύκλωμα : 1.Έχουμε το παρακάτω κύκλωμα : 1. Ποιες λάμπες θα μείνουν αναμμένες αν ξεβιδώσουμε την λάμπα i. την Λ1 ii. την Λ3 iii. την Λ1 και Λ2 2. Τι θα συμβεί αν ενώ ανάβουν οι λάμπες συνδέσουμε με ένα χάλκινο καλώδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια συγκρατούνται μαζί στους πυρήνες των ατόμων επειδή έλκονται μεταξύ τους με δυνάμεις Coulomb. 2. Ένα ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να πάρει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Στατικός Ηλεκτρισμός

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Στατικός Ηλεκτρισμός ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Στατικός Ηλεκτρισμός Βασίλης Γαργανουράκης Φυσική Γ Γυμνασίου http://users.sch.gr/vgargan g g Φυσική Γ Γυμνασίου Κεφάλαιο 1: Στατικός Ηλεκτρισμός - http://vgargan.gr Τι είναι ο Στατικός Ηλεκτρισμός;

Διαβάστε περισσότερα

08/03/2018 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

08/03/2018 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. 08/03/2018 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Σύμφωνα με επιστημονικές ανακοινώσεις η «μέση» θερμοκρασία του πλανήτη μας, προς τον οποίο ρέει διαρκώς

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικό Κύκλωμα, Τάση & Ένταση Ηλεκτρικού Ρεύματος, Αντίσταση

Ηλεκτρικό Κύκλωμα, Τάση & Ένταση Ηλεκτρικού Ρεύματος, Αντίσταση ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Εκτιμώμενη διάρκεια: 1 διδακτική ώρα Ηλεκτρικό Κύκλωμα, Τάση & Ένταση Ηλεκτρικού Ρεύματος, Αντίσταση Στόχοι: Να σχεδιάζετε ένα απλό, λειτουργικό ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

2. Ηλεκτρικό ρεύμα. Δίνεται το παρακάτω κύκλωμα, όπου η ηλεκτρική πηγή έχει στους πόλους της τάση V=40V.

2. Ηλεκτρικό ρεύμα. Δίνεται το παρακάτω κύκλωμα, όπου η ηλεκτρική πηγή έχει στους πόλους της τάση V=40V. 2.. 2.1.Κανόνες Kirchhoff Δίνεται το παρακάτω κύκλωμα, όπου η ηλεκτρική πηγή έχει στους πόλους της τάση =40. Η ένδειξη του αμπερομέτρου Α 1 είναι 5 Α, ενώ του Α 3 =2 Α. Εξάλλου η τάση στα άκρα του λαμπτήρα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ηλέκτριση: Είναι το φαινόμενο της συγκέντρωσης στατικών (ακίνητων) φορτίων σ ένα σώμα

Εισαγωγή. Ηλέκτριση: Είναι το φαινόμενο της συγκέντρωσης στατικών (ακίνητων) φορτίων σ ένα σώμα Εισαγωγή Φαινόμενα Ηλέκτρισης: Αυτοκίνητο, Η/Υ, πουλόβερ κ.λ.π Ηλέκτριση: Είναι το φαινόμενο της συγκέντρωσης στατικών (ακίνητων) φορτίων σ ένα σώμα Δύο ομάδες ηλεκτρισμένων σωμάτων αυτά που συμπεριφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Το ηλεκτρικό ρεύμα

2.1 Το ηλεκτρικό ρεύμα Κεφάλαιο 2. Ηλεκτρικό Ρέυμα 2.1 Το ηλεκτρικό ρεύμα 1. Με ποιες θεμελιώδεις έννοιες του ηλεκτρισμού συνδέεται το ηλεκτρικό ρεύμα; Το ηλεκτρικό ρεύμα συνδέεται με τις θεμελιώδεις έννοιες του ηλεκτρισμού:

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Β Λυκείου ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Φυσική Β Λυκείου ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Φυσική Β Λυκείου ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Που χρησιμοποιούνται οι Ηλεκτρικές πηγές; Από την καθημερινότητα ξέρουμε ότι για να λειτουργήσει οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή χρειάζεται μια μπαταρία. Οι ι ηλεκτρικές

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» 2016 Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής α φάση Ε Ε

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» 2016 Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής α φάση Ε Ε Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Οι μαθητές ενός δημοτικού σχολείου σχεδίασαν την ηλεκτρική εγκατάσταση της τάξης τους, όπως φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2012 - \ ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις - Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» ΒΡΕΝΤΖΟΥ ΤΙΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

1.Έχουμε το παρακάτω κύκλωμα :

1.Έχουμε το παρακάτω κύκλωμα : 1.Έχουμε το παρακάτω κύκλωμα : 1. Ποιες λάμπες θα μείνουν αναμμένες αν ξεβιδώσουμε την λάμπα i. την Λ1 ii. την Λ3 iii. την Λ1 και Λ2 2. Τι θα συμβεί αν ενώ ανάβουν οι λάμπες συνδέσουμε με ένα χάλκινο καλώδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Αριθμητικώς:... Ολογράφως:... Υπογραφή:... ΤΕΛΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ Αριθμητικώς:... Ολογράφως:... Υπογραφές:....... ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

2.2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Λέξεις κλειδιά: κλειστό και ανοικτό κύκλωμα, ενέργεια ηλεκτρικού ρεύματος,διαφορά δυναμικού

2.2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Λέξεις κλειδιά: κλειστό και ανοικτό κύκλωμα, ενέργεια ηλεκτρικού ρεύματος,διαφορά δυναμικού 2.2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Λέξεις κλειδιά: κλειστό και ανοικτό κύκλωμα, ενέργεια ηλεκτρικού ρεύματος,διαφορά δυναμικού 2.2 Ηλεκτρικό κύκλωμα Το ηλεκτρικό ρεύμα ξέρουμε ότι είναι η προσανατολισμένη κίνηση φορτίων,

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Α. ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 1 Α. ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Δημιουργός/οί διδακτικού σεναρίου Τίτλος διδακτικού σεναρίου Ηλεκτρικό ρεύμα Ηλέκτριση Ιδέα / Πρωτοτυπία σεναρίου Συνδέουμε το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Βασική θεωρία. Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζεται η προσανατολισμένη κίνηση ηλεκτρονίων ή γενικότερα φορτισμένων σωματιδίων.

Βασική θεωρία. Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζεται η προσανατολισμένη κίνηση ηλεκτρονίων ή γενικότερα φορτισμένων σωματιδίων. 7 Το ηλεκτρικό ρεύµα Βασική θεωρία Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν όλες οι «μαγικές» συσκευές, όπως ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, το ηλεκτρικό ψυγείο, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, η τηλεόραση, ο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 1ο: Ηλεκτρική δύναμη & φορτίο

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 1ο: Ηλεκτρική δύναμη & φορτίο ΓΓ/Μ1 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 1ο: Ηλεκτρική δύναμη & φορτίο ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική για την Γ' Τάξη του Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Ε' Δημοτικού. Α Φάση - 31/3/2016. ΘΕΜΑ 1ο

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Ε' Δημοτικού. Α Φάση - 31/3/2016. ΘΕΜΑ 1ο ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Ε' Δημοτικού Α Φάση - 31/3/2016 ΘΕΜΑ 1ο Γράψτε στα κενά Σ αν η πρόταση είναι σωστή και Λ αν είναι λανθασμένη. 1. Δύο σώματα που έχουν ίδια μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΠΩΝΥΜΟ : Βαθμός από πενήντα ΟΔΗΓΙΕΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΠΩΝΥΜΟ : Βαθμός από πενήντα ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΠΩΝΥΜΟ : Βαθμός από πενήντα ΟΝΟΜΑ : ΤΜΗΜΑ : ΑΡΙΘΜΟΣ : ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ : Γ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 05/06/2019 ΩΡΑ : 07:45

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Μερικοί μαθητές κρεμούν με νήμα από την οροφή της τάξης ένα θερμόμετρο έτσι ώστε το κάτω μέρος του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφή:... ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΑ Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφές:...... ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια" α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στις εικόνες φαίνονται πολλές ηλεκτρικές πηγές που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα διάφορα κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

TAΞΗ: Β ΤΟΜΕΑΣ : ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ Ι Φύλλο διδασκαλίας 2

TAΞΗ: Β ΤΟΜΕΑΣ : ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ Ι Φύλλο διδασκαλίας 2 TAΞΗ: Β ΤΟΜΕΑΣ : ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ Ι Φύλλο διδασκαλίας 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Ερωτήσεις 1. Αν κινηθεί μια ηλεκτρικά φορτισμένη ράβδος από εβονίτη θα δημιουργηθεί ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ):

1. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ): 1. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ): 1) Ηλεκτρισμένα ονομάζουμε τα σώματα τα οποία, αφού τα τρίψουμε έχουν την ιδιότητα να έλκουν μικρά αντικείμενα. 2) Οι ηλεκτρικές

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014)

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014) > Φυσική Γ Γυμνασίου >> Αρχική σελίδα ΗΛΕΚΤΡΙΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΙΑ ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς χχωρρί ίςς ααππααννττήήσσεει ιςς (σελ. ) ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς μμεε ααππααννττήήσσεει ιςς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι το απλό ηλεκτρικό κύκλωµα; ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Οι µαθητές να: είναι σε θέση να

Διαβάστε περισσότερα

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014)

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014) > Φυσική Γ Γυμνασίου >> Αρχική σελίδα ΗΛΕΚΤΡΙΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙΙ ΦΟΡΤΙΙΟ ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς χχωρρί ίςς ααππααννττήήσσεει ιςς (σελ. 1) ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς μμεε ααππααννττήήσσεει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΑΣΚΗΣΗ: ΜEΤΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ-ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ (Πρόταση ΕΚΦΕ) Τάξη.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΑΣΚΗΣΗ: ΜEΤΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ-ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ (Πρόταση ΕΚΦΕ) Τάξη. ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ: ΜEΤΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ-ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ (Πρόταση ΕΚΦΕ) Όνοµα:. Ηµεροµηνία: Τάξη. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Να γνωρίσεις τα όργανα µέτρησης

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γ Γυμνασίου Επαναληπτικές Ασκήσεις

Φυσική Γ Γυμνασίου Επαναληπτικές Ασκήσεις Φυσική Γ Γυμνασίου Επαναληπτικές Ασκήσεις Επιμέλεια: Αγκανάκης Α. Παναγιώτης Κεφάλαιο - Ηλεκτρισμός 9 9 Στις παρακάτω ασκήσεις να θεωρήσετε k 9 0 Nm, e.6 0 C C. Φέρνουμε σε επαφή δύο σφαίρες, Α και Β.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφή:... ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΑ Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφές:........ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα:. Όνομα Μητέρας:... Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα:. Όνομα Μητέρας:... Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:. Εξεταστικό Κέντρο:... Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα:. Όνομα Μητέρας:..... Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:. Εξεταστικό Κέντρο:... Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: Αναγνώρισε τις μορφές ενέργειας στις περιοχές ή στα σώματα

Διαβάστε περισσότερα

Σίγουρα θα έχεις νιώσει ένα μικρό τίναγμα ή τρίξιμο καθώς βγάζεις ένα μάλλινο πουλόβερ.

Σίγουρα θα έχεις νιώσει ένα μικρό τίναγμα ή τρίξιμο καθώς βγάζεις ένα μάλλινο πουλόβερ. 1 Π 2: Στατικός ηλεκτρισμός Ηλέκτριση με τριβή Εισαγωγικό ερέθισμα Διατύπωση υποθέσεων Σίγουρα θα έχεις νιώσει ένα μικρό τίναγμα ή τρίξιμο καθώς βγάζεις ένα μάλλινο πουλόβερ. Πείραμα Όργανα Υλικά Πλαστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Τι είναι ; Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζεται η προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων ή γενικότερα των φορτισμένων σωματιδίων Που μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

2.5 Συνδεσμολογία Αντιστατών

2.5 Συνδεσμολογία Αντιστατών Κεφάλαιο 2. Ηλεκτρικό Ρεύμα 2.5 Συνδεσμολογία Αντιστατών 1. Τι είναι η ισοδύναμη αντίσταση; Γενικά ονομάζουμε σύστημα (συνδεσμολογία) αντιστατών ένα σύνολο αντιστατών που τους έχουμε συνδέσει με οποιονδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ: ΑΡ.:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ: ΑΡ.: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ 2018-2019 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05 / 06 /2019 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1,5 ώρα ΩΡΑ: 8:00-9:30 π.μ. Βαθμός: Ολογράφως:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ.3 Ηλεκτρική ενέργεια

Κεφ.3 Ηλεκτρική ενέργεια Κεφ.3 Ηλεκτρική ενέργεια Είναι αυτή που μεταφέρεται από τα φορτία (ηλεκτρόνια στους μεταλλικούς αγωγούς). Εμφανίζεται στα ηλεκτρικά κυκλώματα. Εύκολα μεταφέρεται από τους τόπου «παραγωγής», στους τόπους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Τι είναι αυτό που προϋποθέτει την ύπαρξη μιας συνεχούς προσανατολισμένης ροής ηλεκτρονίων; Με την επίδραση διαφοράς δυναμικού ασκείται δύναμη στα ελεύθερα ηλεκτρόνια του μεταλλικού

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ. Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφή:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ. Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφή:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφή:... ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΑ Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφές:...... ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

: : (5) :

: : (5) : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΗΜΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Mάθηµα: Ειδικό Ηµεροµηνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/01/2016

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/01/2016 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/01/2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Τζαγκαράκης Γιάννης, Δημοπούλου Ηρώ, Κούζιλου Τάνια, Μαρκαντωνάκη Χριστίνα, Τσαγκαροπούλου Στέλλα, Τσάφος Γιάννης, Τσιρώνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ Όμοιοι λαμπτήρες Τάση στα άκρα της μπαταρίας 9V α) Οι λάμπες είναι σε σειρά ή παράλληλα συνδεδεμένες και γιατί; β) Ποια η τάση στα άκρα κάθε λάμπας; γ) Αν καεί

Διαβάστε περισσότερα

Β.1 Ακίνητο θετικό σημειακό ηλεκτρικό φορτίο Q δημιουργεί γύρω του ηλεκτρικό πεδίο. Σε σημείο Α του πεδίου τοποθετούμε θετικό ηλεκτρικό φορτίο q.

Β.1 Ακίνητο θετικό σημειακό ηλεκτρικό φορτίο Q δημιουργεί γύρω του ηλεκτρικό πεδίο. Σε σημείο Α του πεδίου τοποθετούμε θετικό ηλεκτρικό φορτίο q. Β.1 Ακίνητο θετικό σημειακό ηλεκτρικό φορτίο Q δημιουργεί γύρω του ηλεκτρικό πεδίο. Σε σημείο Α του πεδίου τοποθετούμε θετικό ηλεκτρικό φορτίο q. +Q + (α ) R 1 E Vv R 2 Ι 1 Ι 2 (β) (γ) +q Αν θέλαμε να

Διαβάστε περισσότερα

φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας 1 ο Κεφάλαιο

φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας 1 ο Κεφάλαιο φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας ο Κεφάλαιο ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. Η προέλευση της ονομασίας ηλεκτρισμός Τον 6 ο αιώνα π.χ. οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν

Διαβάστε περισσότερα

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Κίνδυνοι από το ηλεκτρικό ρεύμα Α) Ηλεκτροπληξία Εγκαύματα στο σώμα λόγω επίδρασης του ηλεκτρικού τόξου (εγκαταστάσεις ισχύος υψηλής τάσης) Β) Έκρηξη Έκρηξη σε ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου. Φυσική Γ' Γυμνασίου

1.3 Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου. Φυσική Γ' Γυμνασίου 1.3 Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου Φυσική Γ' Γυμνασίου 1 2 Η σύγχρονη «ατομική θεωρία» Η σύγχρονη «ατομική θεωρία» άρχισε να αναπτύσσεται στις αρχές του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με αυτήν τα υλικά

Διαβάστε περισσότερα

Λυμένη άσκηση Φυσική γ γυμνασίου. Ηλεκτρικό φορτίο. Λύση

Λυμένη άσκηση Φυσική γ γυμνασίου. Ηλεκτρικό φορτίο. Λύση Λυμένη άσκηση Φυσική γ γυμνασίου Ηλεκτρικό φορτίο Μεταλλική σφαίρα A φέρει φορτίο A +0μC κι έρχεται σε επαφή με όμοια αφόρτιστη σφαίρα Β. α. Να υπολογίσετε τον αριθμό των στοιχειωδών φορτίων που χαρακτηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑ Α 1. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια συγκρατούνται μαζί στους πυρήνες των ατόμων επειδή έλκονται μεταξύ τους με δυνάμεις Coulomb. 2. Ένα ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να πάρει

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρισμός: Το φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου

Ηλεκτρισμός: Το φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου Ηλεκτρισμός: Το φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου TINA ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις -Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (κεφάλαιο 2)

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (κεφάλαιο 2) ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (κεφάλαιο 2) A Ερώτηση παρακίνησης: 1 Συνολικοί Πόντοι: 2 Όταν αυξήσουμε την ηλεκτρική τάση που εφαρμόζεται στα άκρα της ηλ. πηγής τότε η ηλεκτρική ενέργεια που διαβιβάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις 1 έως 5 επιλέξτε τη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις 1 έως 5 επιλέξτε τη σωστή απάντηση. Στις ερωτήσεις 1 έως 5 επιλέξτε τη σωστή απάντηση. 1. Τα ηλεκτρισμένα σώματα: a. Έλκονται από τους μαγνήτες. b. Πάντα απωθούνται μεταξύ τους. c. Πάντα έλκονται μεταξύ τους. d. Ασκούν δύναμη από απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Στην παρακάτω εικόνα βλέπεις µία µπαταρία κι ένα λαµπάκι στερεωµένο σε µία λυχνιολαβή.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπεις µία µπαταρία κι ένα λαµπάκι στερεωµένο σε µία λυχνιολαβή. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4: ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Εισαγωγή Στο προηγούµενο φύλλο εργασίας, το λαµπάκι το κρατούσες µε το χέρι σου για να το συνδέσεις µε τα καλώδια και την µπαταρία. Στο σπίτι µας όµως όλες οι λάµπες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2017

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΡΟΟΛΟΥ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Αριθμητικώς:.../40 Ολογρ.:... Υπογραφή:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: Φυσική ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/05/2017 ΤΑΞΗ: Γ

Διαβάστε περισσότερα